Käck-Tech Podcast

Apple & Samsungs Rivalitet i Skuggan av Cyberattacken mot Tietoevry

January 25, 2024 Andreas & Ruben Episode 96
Käck-Tech Podcast
Apple & Samsungs Rivalitet i Skuggan av Cyberattacken mot Tietoevry
Show Notes Transcript Chapter Markers

Välkommen till avsnitt 96! Idag fokuserar vi på den allvarliga cyberattacken mot Tietoevry och dess inverkan på IT-sektorn. Vi diskuterar också den senaste dynamiken mellan bla Apple och Samsung på smartphone-marknaden.häng med för en koncis översikt av dessa kritiska händelser inom teknikvärlden!


Länkar från veckans innehåll

Obs! Vissa länkar nedan (Affiliate) kan generera en kommissionsintäkt för oss vid köp, utan extra kostnad för dig. Våra åsikter är & förblir helt opåverkade av dessa intäkter!

Rubens Ämnen 


Andreas Ämnen


Cybersäkerhets avsnitt från Käck-Tech

I samarbete med RØDE: För att säkerställa högsta ljudkvalitet i våra avsnitt, använder vi utrustning från RØDE. Detta samarbete baseras på utrustningsstöd i utbyte mot exponering, utan ekonomisk kompensation. Tack RØDE!

Support the Show.

Vill ni läsa mer om oss och podden kan ni klicka på länkarna nedan:

Musik: Splash - Harris Heller

Obs! Transkriberingen är autogenererad och kan därför innehålla felaktigheter.

Andreas:

jag fortsätta med... Jag vill ha en liten diskussion. Jag vill hetsa igång lite känslor här. Och i vanliga andar så är det mot Apple från min sida.

Ruben:

men det är rimligt

Andreas:

Inte helt förvånande.

Ruben:

o Hej och välkomna till Käck-Tech-podcast, podden där vi diskuterar, dissekerar och om vi har tur informerar om Käck-teknik. Och denna vecka kommer jag inte köra något konstigt intro, jag vill köra direkt. Hej Andreas!

Andreas:

Hej

Ruben:

Hej!

Andreas:

vi har poddat Den senaste veckan Det här är ju Det

Ruben:

på en vecka, det är

Andreas:

helt

Ruben:

grejer alltså.

Andreas:

är helt sjukt Vi saknar ner lite grann För tre avsnitt på en vecka Det är lite mycket Men Det kommer ju komma mer avsnitt framöver.

Ruben:

fick kommentarer från någon. Du har poddat rätt mycket den här veckan va? Ja, det har jag.

Andreas:

Jag har också shoutouts till vem för assen det var i dörren där jag jobbade som helt plötsligt bara Det är du från podden. Hälsa Ruben. Det var lite spännande.

Ruben:

Det

Andreas:

Men det är inte riktigt vad jag förväntar mig, sen så underlättade du kanske att de kände dig, men det är inga som jag känner, men de visste vem jag var

Ruben:

men ni har nog träffats på Volvo tror jag

Andreas:

Mycket möjligt, det är ingen som jag kommer ihåg i alla fall

Ruben:

men du slängde och flängde överallt. Det är för mycket

Andreas:

slängde och flängde överallt och i dörren träffade jag också, eller jag ser väldigt mycket ansikten, så vad ska man göra liksom?

Ruben:

är jobbigt att vara så populär som dig.

Andreas:

Men vill man chocka mig Så när jag står i dörren på Avenyn Får man jättegärna komma och säga hej För jag förväntar mig inte det Det blir Vem är du?

Ruben:

Ja, det är en märklig grej.

Andreas:

Men

Ruben:

Känd från internet.

Andreas:

Nej, verkligen inte. Vi har en tapper och trogen lyssnarskara. Så säger jag. Och jag älskar dem allihopa. Men jag tycker vi drar igång och jag har sett lite testresultat på de nya Galaxy-telefonerna.

Ruben:

Okej, berätta mer.

Andreas:

har hittat ett batteritest och jag har hittat ett benchmarktest där man då använder, man har använt S24-serien så att testen är ju Samsungs allihopa så ska man tillägga att det här är för kommersiellt släppmjukvara. Ja, pre-production vet jag inte, men mjukvaran kan vara så att den inte är final, liksom. Men, batteritestet så är det YouTuber Cheat Charge. Charge? Ja, vi säger att det är Cheat Charge. Cheat Charge. Som har genomfört ett batteritest där han ställer Samsung Galaxy S24 Ultra mot Pixel 8 Pro, iPhone 15 Pro Max och förra gången då Galaxy S23 Ultra. Och resultatet är... Förvånar mig.

Ruben:

Mm.

Andreas:

För... Ja, det är så här att S23 Ultra kommer sist på endast åtta timmar och tio minuter. Och

Ruben:

Det är ändå en acceptabel batteritid för ett sådant batteritest, men ja.

Andreas:

det är ju förra årets modell. Jag sa S23 va?

Ruben:

Det gjorde du.

Andreas:

så det är förra årets modell. Det är den äldsta av dem alla. Sen kom Pixel 8 Pro in på 10 timmar.

Ruben:

Mm.

Andreas:

Och den då, den telefonen som kommer näst är ju den som har länge... Eller ja, iPhone har ju länge ansetts vara battery champ. Men...

Ruben:

har troligtvis aldrig sett ett batteritest där iPhone inte har varit den som har vunnit.

Andreas:

Okej. Jag har sett, men det är

Ruben:

Med jämförbara enheter ska man säga också. För det finns ju de här med supermycket, supermycket milliampere timmar batteri och de räknas ju inte med det.

Andreas:

Nej. iPhone 15 Pro Max i det här testet trillar in på 10 timmar 20 minuter. Alltså 20 minuter längre än Pixel 8 Pro. Och Galaxy S24 Ultra trillar in på... 10 timmar 59 minuter, alltså nästan 11 timmar. Så 40 minuter längre än iPhone 15 Pro Max. Trots att man har gjort motsvarande grejer.

Ruben:

är ju väldigt lovande.

Andreas:

Man har försökt efterlikna vanlig användning med lite olika appar inklusive sociala medier och spel.

Ruben:

Ja men så, klassiskt batteritest liksom.

Andreas:

Exakt.

Ruben:

Det är ju väldigt lovande för Samsung.

Andreas:

Jag är positivt överraskad och med tanke på att de benchmark-tester som har släppts visar att processorn är snäppet vassare än A17 Pro som sitter i iPhone'en.

Ruben:

Så egentligen är inte Apple bättre på någonting då längre mot Samsung?

Andreas:

Det är en definitionsfråga Ruben och det skulle jag vilja säga är väldigt mycket upp från person till person. Är man en Android-person så lutar man ju Samsung och då tycker man absolut inte att iPhone är bättre. Medan är man en Apple-person så tycker man att de är oavsett vad testresultaten visar

Ruben:

Textning.nu

Andreas:

och så är det ju man ska ju köpa telefonen som passar en själv och både, det är ju stundelurar det här allihopa sen så ser vi ju att S23 Ultran ja inte super men it is what it is, det är förra årens modell också det som jag tycker har varit intressant för att det har släppts ett annat test också

Ruben:

Mm-hm.

Andreas:

Och det är Exynos 2400 mot Snapdragon 8 Gen 3. Alltså de två processorerna som sitter i den europeiska versionen av S24-serien. Så i Ultran sitter det en Snapdragon. Och de vanliga S24 och S24 Plus så sitter det Exynos 2400. Det gör det inte i resten av världen. Det är i Europa, vad jag vet. Jag har inte hört att det är något annat region, men i Europa. Av någon konstig anledning. Men... Det visar ju sig att det är väldigt liten skillnad på de här också i pre-production mjukvara i och för sig. Men detta är syntetiska benchmarks där man har ställt dem mot varandra och i testerna så är det väldigt liten skillnad. matchar det ungefär i Geekbench 6, Antutu och 3DMark. Ultramålen fick en liten fördel i enkelkärnig och flerkärnig prestanda medan Exynos slog Snapdragon i GPU-testen i Geekbench.

Ruben:

Oh, det är ju ändå, det är ändå, det är ändå ballt. Jag vet inte hur hon ser ut kärnmässigt ifall det är bättre GPU-kärnor i Exynosen, men ändå, det är bra.

Andreas:

Alltså det är ju så att den här sitter på... Det är ju inte första generationens raytracing i den här. Och jag vet inte riktigt hur, men man hade ju raytracing i alla fall ett halvår innan det kom på Snapdragon här för mig. Så det är ju inte första generationen och jag tror att det är så att det är på grund av raytracingen som man får högre resultat. Testet 3DMark Solar Bay så slår Exynos en Snapdragon. Så det är you give some you lose some men på det stora hela väldigt liten liten skillnad.

Ruben:

ska jag ta tillbaka det jag sa Kanske i det här bordenforskninget om Samsung Att troligtvis Är den sämre Det stämmer nog inte då

Andreas:

Sen är det ju så här att Exynos sitter i bra och mycket färre telefoner, vilket tenderar att resultera i sämre optimerade appar. Så i slutändan så är det inte säkert att prestandan kommer hålla samma som Snapdragon. Men det får tiden utvisa.

Ruben:

Ja, men hårdvarumässig prestanda så är de likvärdiga i alla fall. Sen ifall det sen blir med mjukvaran som man använder hårdvaran till, det är en annan fråga.

Andreas:

Så är det. Så är det. Och sen så vill jag fortsätta med... Jag vill ha en liten diskussion. Jag vill hetsa igång lite känslor här. Och i vanliga andar så är det mot Apple från min sida.

Ruben:

men det är rimligt

Andreas:

Inte helt förvånande. Och... Alla ni där ute som har iPhones, vi vet att ni är en majoritet som lyssnar på den. Det här är mer kritik mot Apple som bolag än telefonerna. Jag är kritisk, men

Ruben:

är så himla söt som försöker åh jag tycker om er ändå jag ska skapa hat men jag är snäll.

Andreas:

Men iPhone är bra telefon. Jag har sagt det hundra gånger. Bara att jag inte är kompis med dem. Men det är en annan sak. Och jag tror det är det som gör den här podden lite intressant. För vi har dig på ena sidan och mig på andra sidan. Och den dagen vi hamnar på samma sida så tror jag den här podden håller på att dö.

Ruben:

Du tänker så, du tänker så, min kära herre. Ja, ja, ja, ja.

Andreas:

Jag tänker så och jag tänker så. Men... Jag vill börja med att state some facts. Det kom ju ett domslut i USA där en domstol har beslutat att Apple måste tillåta utvecklare att inkludera länkar i sina appar som leder till betalsystem utanför Apples ekosystem.

Ruben:

Mm, mm, hur ska de ha koll på

Andreas:

Alltså från 30 till 27%. Det är prisskillnaden.

Ruben:

är ändå sköna 3% de bjuder på, det är ju snällt.

Andreas:

Ja, det är nog det du förlorar i typ kreditkortstransaktionsavgifter. Ska du ha Tippa på, det är kanske 1-1,5% som du kan

Ruben:

mm, mm, mm

Andreas:

Och inte dina användare råkar använda Amex. Men, det här kanske inte är en direktreaktion, men någonting som också har kommit sen man berättade att man släpper Apple Vision Pro. Är att Netflix, Spotify och Youtube har meddelat att man inte kommer utveckla några appar. För den nya produkten. Trots att Apple gick ut och sa att. Ipad-appar. Kommer att funka nästan rakt av. In i de här headseten. Så väljer man alltså att inte. Göra de här tillgängliga. I Vision Pro.

Ruben:

Det är mest ett statement mot de här betalningslösningarna, men det känns ju också som att varför inte?

Andreas:

Det Netflix har gjort tidigare är att man har helt enkelt inte Man har bara, alltså Apple har ju sagt att du får absolut inte leda någon till en annan betalningsmetod Netflix har ju i princip bara sagt att du kan inte köpa en prenumeration genom mobilappen inte skrivit ut den, man har bara tagit bort alla möjligheter Så att man måste gå in på hemsidan för att kunna starta en prenumeration

Ruben:

Mm.

Andreas:

Sen har de väl kanske sagt att om du loggar in och inte har en prenumeration så har de väl sagt du behöver en prenumeration

Ruben:

Mm.

Andreas:

och sen har man fått lista ut själv att ja, jag kanske ska besöka Netflix.com Spotify har jag för mig lagt på extra 30% under en period där vet jag när det kostade 99 kronor i månaden så kunde du köpa det via App Store och då fick du det för 130 kronor i månaden

Ruben:

Mm.

Andreas:

jag har också sett att du gör det på

Ruben:

Mm. De

Andreas:

Sen är det så här, jag vet Ska vi vara riktigt så Vad ska jag med Spotify På Apple Vision Pro Det är ju inte den mest kritiska appen

Ruben:

Nej, men du sitter i Apple Vision Pro och leker i någon sorts AR- eller VR-miljö så kanske du lyssnar på musik eller lyssnar på podd. Men då kör du hörlurar till det så du kan höra från en annan enhet i sak. Men jag vet inte, man kan inte greja ihop det på ett snyggt sätt. Vi vet ju inte exakt hur det kommer funka nu, men... Ja, spontant känns det som att de har en bra spottföra. De har ändå börjat introducera videopoddar och liknande. Det kan ju finnas anledning att vilja ha den funktionaliteten, tänker jag. Youtube och Netflix fattar man ju mer att man vill ha. Ehm... Sen kan du ju köra webbaserade system i Apple Vision Pro så att du inte kommer kunna köra Netflix, Spotify och Youtube via webbappar eller potentiellt en skrivbordsapp om du kopplar upp en dator eller liknande. Men ändå.

Andreas:

förlorar ju en stor funktionalitet genom att köra det i webben. Och det är ju ofta offline-möjligheter.

Ruben:

Och det jag tänker typ, säg att du sitter på ett flyg, vill du kolla på Netflix då? Då blir det kanske lite jobbigare. Möjligen.

Andreas:

Ja, sen är det så här Det kommer ju komma folk som sätter sig på flyg Med de här

Ruben:

Mm.

Andreas:

Men Det är inte första stället Jag har insatt mig Men det är ju en annan sak

Ruben:

Mm.

Andreas:

jag tycker här dock Är ju att Jag förstår inte varför marginalen måste vara så stor Apple hävdar ju att Det är på grund av att man ger dem mycket, mycket mer. Man ger dem möjligheten att vara på plattformen. Man marknadsför dem i Apple App Store. Man tillåter dem vara där. Och därför så ska man få den här betalningen tillbaka

Ruben:

Hmm...

Andreas:

Medan utvecklarna snarare hävdar ju att iPhone och iPad hade inte varit någonting utan applikations- Utvecklarna. Vilket jag är benägen att hålla med. Ja, iPhone 2G var ju en skaplig telefon men det är ju först i trean när man släpper App Store som det verkligen händer någonting och man får en edge.

Ruben:

Mm, jag är med dig. Ja, men jag... Jag har sagt innan, jag fattar att man måste ta ut en avgift. Jag köper det. Alltså 100%. Men sen så är frågan hur stor den ska vara. Det är ju det som är... Jag har inga problem egentligen med att det är 30%. Helt ärligt.

Andreas:

FÅÅÅÅ!

Ruben:

att det är det. Men det som blir problem tycker jag är när man börjar olika deals med olika företag. Och lär dig det och lär dig det. Men alltså, är det 30% alla? Okej, då är det det som är grejen. Vill du finnas på Apple så kommer du betala 30%. That's it, lev med det

Andreas:

jo.

Ruben:

Och sen så vill du inte vara där Nej men var inte där då

Andreas:

Men det kommer, alltså sen har vi ju en fördel att vi bor inom EU. Och EU... Det finns ju väldigt tydliga tecken på att EU kommer att tvinga Apple att tillåta sideloading av

Ruben:

Det är ju mer eller mindre bestämt skulle jag säga

Andreas:

Ja, alltså det är bara att Apple inte har gått ut med det, typ. Jag skulle vara väldigt förvånad om det slutade med att de inte gör det vid det här laget. Ja, så i EU så finns det ju andra möjligheter. Där kan Epic Games med Fortnite tvinga folk till att sideloada det från någon helt annan sida framöver sen. Precis som man gjorde på Android. Jag tror det var Epic och

Ruben:

stämmer nog

Andreas:

Så det var lite... Lite rant, diskussion jag vet inte riktigt vad jag ska kalla det

Ruben:

Nej men jag är med dig Apple gör mycket skit och sen ska vi vara såhär bästa av världar så hade jag sett avgiften vara mindre absolut men såhär jag ser inte fel i sak

Andreas:

jag tycker det är alltså sen är det så här Google är inte mycket bättre här heller Men jag tycker det är lite att hotk att säga kanske. Jag tycker det är lite att pissa sin utvecklare i ansiktet.

Ruben:

Jag är med dig.

Andreas:

Ja, man har gett sig in i leken, får man leken tåla. Men, ja... Jag kan se båda sidor. Jag kan se båda sidor. Jag är bara inte helt överens om Apples statement eller Googles för den delen i det här sammanhanget.

Ruben:

har ju åkt dit på det så jag tänker att vi ska ta upp det om typ två veckor lite vad som blev aftermath utav hela Epic Games och allt vad som Android och Google måste göra

Andreas:

Det låter som en plan.

Ruben:

Ska vi gå in på ett annat grej då? Och hylla Apple istället.

Andreas:

Asha Mm

Ruben:

Jag vet inte om alla har märkt eller hört detta. Men. För ungefär två veckor sedan, tror jag det blir, så var det ett flygplan från Alaska Airlines som fick en dörr som flög av mitt i flygturen. Och i detta skede så var det någon som hade en iPhone i sin hand och den slets ut ur flygplanet på 4800 meters höjd.

Andreas:

Alltså ganska våldsamt För att laddsladden sitter ju kvar i Men har gått av

Ruben:

Men det är ju väldigt mycket kraft I de här tryckförändringarna Alltså det går

Andreas:

Jojo, men att ingen Människa också får med Det är också fantastiskt

Ruben:

är därför man ska ha bälte på sig Hela tiden

Andreas:

I flygplan Det är väldigt fattat Speciellt när man flyger Boeing

Ruben:

Och om du sitter nära dörrarna

Andreas:

Jo, absolut. Var det en dörr eller var det mitt i fjolsalaget? Jag har fattat det som att det inte var en dörr utan en dörrplugg.

Ruben:

Jag fattar det som att det var hela dörren, alltså på vingen, som flög av.

Andreas:

Jag fattar det som att det var en dörrplugg för att de här flygplanskropparna byggs ju i olika längd och att på olika längd så får du vingen på olika ställen och man har då pluggat igen. Där där man inte har en dörr.

Ruben:

Hmm...

Andreas:

att man inte har vingen där. Och att det är den dörrpluggen som har för att det här planet då antagligen var kortare än maxlängden. Men jag kan ha helt fel. Jag kan ha helt fel. Ta inte det som en sanning.

Ruben:

Nej, vi utgår från att det skulle kunna vara det. Men, det efter är att den här telefonen slits ut, flyger ner från en 408-meters höjd... Det landar ner på marken, någon hittar den här, den är fortfarande på, skärmen är hel och telefonen är fungerande och ingenting gått sönder. Det vill säga att iPhone nu är den telefon som klarar fall från högst höjd. Det är liksom att säga att iPhone inte klarar fall, du vet. Det är det starkaste som bilen någonsin, det kommer aldrig kunna gå sönder.

Andreas:

Mm.

Ruben:

Sanning med modifikation. Nej, men det jag tycker den pekar mest på, det är ju att det är bara otur när en skärm går sönder. Det är liksom hur den landar, vad den landar på och inte höjden i sak som spelar roll.

Andreas:

Ja, men

Ruben:

ska ju då sägas

Andreas:

på Alltså, var når man terminal velocity? För det finns ju, för er som inte vet Så finns det ju en möjlighet Alltså, någonting som faller når en maximal hastighet Sen så ökar den inte hastighet längre När når en iPhone terminal velocity? Alltså när den når högsta möjliga hastighet i ett fall.

Ruben:

Just i det här fallet då. Så. Var detta en iPhone 11, som är ett skal som jag kommer gå in på snart. Så det gör lite skillnad i betyg och form, vilket påverkar terminalvelociteten. Men efter cirka 100 meter, eller 99,97 meter, så nådde man en hastighet på 96,56 km i timmen. Ungefär.

Andreas:

så km i timmen och sen så går det liksom inte

Ruben:

Nej.

Andreas:

Okej, så om jag hade tappat den här från... Burj Khalifa eller från en flygplan eller bara ett torn som är 100 meter högt det spelar egentligen ingen roll utan 100 meter är efter 100 meter så når den högsta möjliga hastighet

Ruben:

Ungefär så ja. Eller exakt så. På just den här

Andreas:

Exakt så, enligt fysikens lagar

Ruben:

Sen började ju på att forum också var en så tyngd grej. Jag kommer aldrig ihåg hur man räknade ut detta. Du är ju typ

Andreas:

Med den här specifika telefonen så spelar det inte någon roll. Efter hundra

Ruben:

Nej. Men! Det som man kan säga är att det spelade roll hur den landade och var den landade. Man hittade den typ ute på en åker eller någons trädgård, jag kommer inte riktigt ihåg men ja, på en gräsmatta.

Andreas:

Ja.

Ruben:

Det som man tror är orsaken till att den bland annat har klarat sig är det här skalet va för de har ju haft en Spigen Cryo Armor Special Edition så att den har antagligen hjälpt till för att liksom få det här fallet att bli mjukare och sen så tror jag att det var att det var lerigt och så landade det lite mjukt och härligt men det är ändå häftigt någonstans att den har klarat sig för att det är ballt det är ballt på riktigt för att

Andreas:

är det

Ruben:

Mycket mer sånt att säga.

Andreas:

Nej men det jag tyckte den var ovanligt ren också för det är alltså jag tänker mig att om den träffar kant alltså jag tänker mig att den kanske vill falla med en av kanterna ner då borde den ju sätta sig i gräsmatta, jag vet inte jag skulle vilja se hur OESen mår Efter ett sånt här fall Alltså det finns ju små rörliga delar Inuti telefonen Som kanske inte mår lika

Ruben:

Det är ju bara så här små grejer. Alltså jag tänker att allting går jättebra. Det är ju välbyggt i Apple va?

Andreas:

Ja, ja, ja, ja, ja, ja.

Ruben:

Men

Andreas:

design om inget annat.

Ruben:

byta och börja köra Apple igen i stället tycker jag.

Andreas:

Ska vi basha?

Ruben:

Mm, vi pratade ju om det som hände med Apple Watch och att de blev bannade och sen inte bannade och det var allt möjligt som hände med Apple och Apple Watch. nya och härliga som har hänt här nu då, det är att man har fått stopp, nej stopp, på den här blodsyremätningsapparatusen. Och nu måste du sätta in en mjukvara och säga att nej, den här får inte användas. Vilket kommer att resultera i att om man försöker på en Series 9 eller en Ultra 2 använda blodsyrefunktionen så kommer man få ett meddelande som säger att tyvärr, det här funkar inte. Det kommer att komma

Andreas:

det även alla sålda enheter redan?

Ruben:

Alla sålda enheter, ja.

Andreas:

Globalt eller bara i

Ruben:

Jag fattar det som att det är globalt.

Andreas:

Väldigt spännande För det har ju inte berört resten av världen tidigare

Ruben:

Nej,

Andreas:

Får man någon typ av payback För att man då har en funktion som försvinner Som man faktiskt har betalat för?

Ruben:

ingenting som jag vet ännu.

Andreas:

är klart man inte får

Ruben:

Det beror väl på, det kommer ju antagligen bli ett sånt här härligt, vad heter det, när flera människor stämmer en och samma aktör.

Andreas:

action lawsuit Ja

Ruben:

Så troligtvis kommer det bli något sånt om jag får gissa. Men det är ju fortsatta krig mellan Massimo och Apple i domstolen så vi får se vad detta slutar med. kommer inte få börja sälja de här modellerna med den här blodsyre grejen från och med den 18 januari så det är ju passerat så man får inte sälja dem längre. Detta gäller ju dock USA. Så att det är mycket som händer här nu på de här grejerna och det är roligt att det går så fort. Jag tycker det är

Andreas:

Ja Varför tycker du det är så kul?

Ruben:

Ja men det är kul att det händer saker. Att de inte kommer undan med skit och att det ändå blir påverkat. Jag tycker ändå att det är lite roligt.

Andreas:

Alltså jag gillar ju den här David Goliath-delen i den här

Ruben:

Mm,

Andreas:

Att Goliath ska försöka sig på att hitta på skit. Och Apple har, en liten känsla är ju fortfarande att de försöker se sig som startup. Men de är ju inte

Ruben:

nej det är ju världens mest värderade bolag liksom, det är ju

Andreas:

Ja,

Ruben:

startup.

Andreas:

Och att man då tror att vi skulle kunna komma undan med att sno skit från en liten leverantör. Och att det är någon som har pengarna och vågar sätta sig upp mot Apple. Det är imponerande.

Ruben:

Men det är ju för att de har ett ganska hard case så det är därför också det går så fort för att det är så här okej, det här stämmer, så ha det.

Andreas:

Alltså det är ju... Det är ganska tydligt vad som har hänt här. Det är inte så mycket att fundera över, känner jag.

Ruben:

Nej.

Andreas:

Nej.

Ruben:

Men nu byter vi ämne igen och ska vi prata gott om Apple igen. Vad roligt!

Andreas:

Alltså, det är så mycket appel. Vi måste sluta, Ruben.

Ruben:

pratade om Samsung-massa häromdagen och nu pratar vi om Apple nu. Det blir

Andreas:

Ja, det är sant. Det är väldigt sant. Väldigt sant.

Ruben:

I den senaste iOS-uppdateringen, 17.3, jag har laddat ner den, inte installerat den, för jag fick den idag, tror jag det var. Så jag har inte kunnat testa detta, utan det kommer att uppdateras i natt för mig. Men man har gjort massa åtgärder. Det jag såg på den senaste uppdateringen som jag fick var 17.23, tror jag det var. Så la de in den här Daily Journal-grejen. Det var kul. Öppnade den, insåg att jag inte ville ha den och tog bort appen. Men det var ju kul att de introducerade den för de som ville ha den.

Andreas:

Ja, mm.

Ruben:

Men någonting som jag faktiskt har sett som jag vill använda, som jag har saknat vilket gjort att jag inte använt det på Google Maps tidigare det är att man nu kan planera cykelrutter i Apple Maps

Andreas:

Hur mycket cyklar du i rummen?

Ruben:

Voj

Andreas:

Boy. Ja.

Ruben:

företag använder jag ju en del

Andreas:

Och hur... Vadå? Du kan planera cykelrutter

Ruben:

Ja men alltså du kan sätta punkt A och punkt B och så får du cykelrutt istället för gångrutt eller bilrutt.

Andreas:

inte det funnits innan?

Ruben:

från sinnen. Jag använde Google Maps innan.

Andreas:

Jag kan inte ens komma ihåg när det introducerades i Google

Ruben:

Nej, innan du bashar för mycket mot Apple här då jag läste en annan nyhet häromdagen att Android nu kommer komma by default med en procenträknare i batterihälsan och att man inte behöver installera det i efterhand själv bara säga att det finns ju funktioner i Android som inte finns standard också, som är ganska självklara för Apple-användare, så bara sluta basha för mycket nu

Andreas:

Jo, men

Ruben:

hehehe

Andreas:

fasen! Okej, batterihälsan. Enda gången den är liksom användbar är om du köper en ny telefon. Eller du köper en begagnad telefon, typ.

Ruben:

jag också om procentbitarna, att du kan se hur många procentbatterier du har.

Andreas:

Nej, men det har ju funnits hur länge som helst.

Ruben:

inte vara standard i nyheten jag läste, det tyckte jag var jätteroligt. Jag har inte

Andreas:

det har jag...

Ruben:

Att det inte är standard utan att det är något man måste välja till, att enskilda aktörer lägger till det.

Andreas:

Det har jag haft hur länge som helst.

Ruben:

det, men att det finns på Android, det fattar jag väl också. Men att det tydligen inte var en standardgrej i Android.

Andreas:

Jag har haft det sedan jag hade Sony.

Ruben:

Jag

Andreas:

här är bullshit.

Ruben:

det var det jag läste, jag tyckte det var jätteroligt.

Andreas:

Okej, det ska komma native alltså. Och inte ett

Ruben:

Ja, det här var ett tillägg som jag egentligen inte tänkte lyfta upp, men det var mest bara roligt för att det bär sig direkt mot Apple.

Andreas:

BS. BS-ruven. Det var på

Ruben:

grej som... Ja, men det jag egentligen vill prata om i den här 17.3-uppdateringen är att man säkerheten. Och specifikt så intervjuar vi något som heter Stolen Device Protection. Vilket gör att det kommer bli svårare att... Sno en iPhone framöver utan man kommer då kunna sätta in mer skydd för att om en telefon blir stjulen att den snor den, inte kunna gå in och ändra grejer. grej är att man lägger in Face ID och Touch ID, beroende på vilken enhet man har som gör att du måste använda det för att kunna göra vissa saker i mobilen. Vilket man inte har haft tidigare. Och också att om man har fått personens kod på något sätt. Det kan man ju få tag på. Eller att se någon slå in koden och sen så snor man enheten därefter. Så om du ändrar den koden så kommer enheten att låsa ner sig en timme innan du kan göra en massa stora förändringar på telefonen. Till exempel.

Andreas:

Hmm.

Ruben:

använder Face ID eller Touch ID. Mm.

Andreas:

Spännande!

Ruben:

att de gör det svårare vilket gör att du får längre tid på att sätta på den här som raderar hela telefonen eller som blockar så att du inte kan göra massa skit och då faktiskt radera den eller låsa ner den helt och hållet. För det har man också funktioner för och det gör man också bättre. Så det kommer bli väldigt snyggt de här möjligheterna att inte kunna sno en iPhone lika enkelt. Klart du kommer snoda den men du kommer inte kunna göra så mycket med den. Så det är positivt.

Andreas:

Och ja, och där kan jag efter förra nyårs eskapaderna jag var på, kan jag ge en heads up alla där ute androids och iphone, gå in och spärra den här funktionen att Att en tjuv till exempel då eller vem som helst kan ändra inställningar utan att logga in. För det finns ju den här snabbinställningsgrejen och du kan stänga av i sekretessinställningar eller säkerhetsinställningar att den personen inte kan stänga av wifi, internet, bluetooth eller stänga av enheten för den skullen. För att jag kan till exempel inte stänga av min enhet utan att logga in. gör ju till exempel att det är bra om det är svårare för någon att kunna göra någonting med den. För att idag är dessutom batterierna inbyggda i telefonen. Så att det är ett meckofullt batteri att kunna släcka

Ruben:

Mm.

Andreas:

Sen finns det väl... Ja, det kan jag faktiskt testa nu på en gång. Kan man hardresätta? Alltså hålla inne...

Ruben:

Absolut.

Andreas:

strömknappen samtidigt. Och då får jag upp en meny. Och vad händer om jag trycker stäng av här? Nej! Då måste jag slå in lösenord.

Ruben:

Skitfärg.

Andreas:

Stark rekommendation till alla där ute. Fast hardreset funkar det. Ja, fast! Den startar upp igen direkt om du hardresettar.

Ruben:

Mm, men du kan stänga av den mitt i den kanske.

Andreas:

Det är ju om du... Fast... Kan man det?

Ruben:

Jag vet inte, sen så ligger fortfarande Find My iPhone igång i bakgrunden även fast det är en liten avstängd va? På iPhone.

Andreas:

Mycket möjligt. Och jag har för mig att Samsung pingar Bluetooth-beaken ändå. Kanske inte om den är avstängd men även om den är offline.

Ruben:

Mm. Ja, det finns i alla fall mer säkerhet. Det är ju skitbra.

Andreas:

Japp, japp

Ruben:

Mindre enheter stulna. Till något helt annat då? För att lyfta upp hur

Andreas:

Alltså hur mycket nyhet har du Ruben, vi skulle ha två grejer var Nu förtjuvade jag ju för sig med tre Men

Ruben:

Jo, men jag tog ett stort som handlar mycket om Apple. För jag hade många roliga grejer om Apple. Det är ju ingen som inte har njutit fram till nu.

Andreas:

Fusk Jag håller med dig, okej då, tja

Ruben:

Det har släppts nya siffror från IDC hur försäljningen av smartphones gick förra året. Och då också Q4. Men jag tänker att Q4 är inte så intressant utan det är mer över året. Och Apple plockar förstaplatsen ifrån

Andreas:

Mm.

Ruben:

Apple är det företag som har sålt mest antal enheter under 2023. andraplats kommer Samsung, tredjeplats Xiaomi, fjärdeplats Oppo, femteplats Transition som jag aldrig har hört om innan men det är något sådär kinesiskt bolag.

Andreas:

det är också märkligt faktiskt

Ruben:

Och resterande är Others. Siffror i sig är inte jätteintressant men om man pratar lite procent så 20% eller 20,1% äger Apple, 19,4% Samsung och sen så går det neråt därefter. Det är intressant. Och det som jag tycker är mest intressant att kolla på det är hur mycket man har minskat eller ökat under 2023. Apple ökar 3,7%.

Andreas:

till 2023.

Ruben:

Ja, precis. Apple ökar 3,7%. Samsung går ner 13,6%. Xiaomi går ner 4,7%. Oppo går ner 9,9%. Transition då som de heter går upp 30% men det är den kinesiska marknaden. Och så det är väl inte riktigt en hel applicerbar. Detta är globala siffror också för övrigt.

Andreas:

Jag har aldrig hört talas om transition.

Ruben:

Och Others-segmentet går ner 4,1%. Men på totala basisen så går man ner 3,2% i försäljning. har lägst antal sålda enheter. Och det är det jag egentligen tycker är mest intressant. För det pekar ju på att smartphone-marknaden är ganska mättad. Eller de flesta som vill ha en smartphone har nu skaffat en smartphone på ett eller annat sätt. Och de som har en enhet kan också ha den ett tag längre vilket gör att man inte måste köpa en ny enhet.

Andreas:

Absolut, och jag tror det är absolut bidragande faktorer för att komma in med en spaning.

Ruben:

Absolut.

Andreas:

Samsung, Xiaomi, Oppo, de har telefoner i de flesta prisklasser. Så du kan ju köpa Samsung-telefoner med typ 500 kronors skillnad från typ 1000 lapp och uppåt.

Ruben:

Ja,

Andreas:

Apples billigaste telefon tror jag att börja på 5-6

Ruben:

jag kommer inte ihåg senast jag kollade över, men 5 000 typ tror jag, 499 tror jag, skitsamma.

Andreas:

Vilket det bidrar ju en faktor att du absolut kan ha en telefon längre Men det jag tror är största anledningen är att de personerna som inflationen påverkar minst är de som faktiskt fortsätter köpa telefoner, vilket är den basen som Apple har en stor andel av. De som påverkas mest, som har minst pengar, är de som köper de billiga telefonerna och de väljer att inte köpa nytt för att man kanske inte har så mycket pengar.

Ruben:

Rimlig analys, absolut. Om man kollar på globalt. Och det stämmer

Andreas:

Transition har jag ingen aning Men Samsung, Xiaomi och Oppo har ju De har ju lågpristelefoner också Medan Apple Deras lågpristelefon Är ju motsvarande Android midrange

Ruben:

Jag är med dig. Ja, alltså det är... tror jag att det är inte bara att de går ner för att de... Just att de märkena går ner tycker jag, det spelar nog mer roll att det finns fler märken på Android-sidan som folk väljer att köpa ifrån och kanske inte primärt just Samsung. Alltså folk kan välja att köpa från Google och OnePlus och Honor och alla möjliga företag som finns på Android-sidan som är likvärdiga i hårdvara eller har andra funktioner man söker. Så att säga att just minskningen på de företagen beror nog mer på att Samsung har en större konkurrens än vad Apple har. För Apple är ensamma. Varför Apple ökar kan jag inte svara för. Men att hela marknaden går ner tror jag snarare handlar om att folk har telefoner och behöver inte köpa nya.

Andreas:

Mm, och inflationen har ökat så att det är dyrare att köpa telefoner.

Ruben:

Absolut.

Andreas:

Allting blir mycket dyrare och det är inte så att allas löner har följt inflationstakten om vi säger så. Jag skulle nog påstå att de flesta inte har gjort det. Och om du tittar på den här listan så är det bara Apple och Transition. Transition ökar ju dock med 30,8%. Men det är bara Transition och Apple som ökar i procentandelen. Resten tappar ju.

Ruben:

kan ju finnas i det här others-segmentet enskilda företagsmökar

Andreas:

Jo, men det är en annan

Ruben:

i sig tappar, men det är en annan fråga.

Andreas:

I det här fallet så räknar man... Shipments. Du räknar inte på pris eller normalisera pris på något sätt. Vilket gör att jag tror att det som har minskat här är lågprissegmentet. De som har råd, de som köper S-serien, de som köper iPhones, de som köper häftigaste senaste från Oppo, de har fortsatt köpa sina telefoner. Men de som är mest priskänsliga är de som har slutat köpa. Och det är ofta de som har som är den stora andelen. I världen.

Ruben:

Och att man klarar

Andreas:

flesta är ju inte som du och jag och köper Pro och Plus-modeller och S-modeller och allt vad det är.

Ruben:

jag är med dig Det är en bra analys Jag tänkte inte åt det hållet men absolut Det stämmer

Andreas:

Jag säger inte att det är rätt, men det är en hypotes.

Ruben:

Bra hypotes Det var det jag hade för den här veckan jag är klar för den här veckan, nu får du ta dig sitt stämne om du vill, som är delat ämne lite också

Andreas:

Jag vill ha lite diskussion här. Men under helgen så har det ju... När vi spelar in nu måndag tills det här avsnittet släpps torsdag så kan nya saker ha hänt. Ja, det kommer ha hänt massa saker. Men vi tänker att vi ska prata om hackerattacken på Teoverti.

Ruben:

Tieto Evry.

Andreas:

Tieto Evry? Ja, vi kör på Tieto Evry och det kan vara helt fel, men det får vara det. Men Tieto Evry har varit utsatt för en ransomware-attack.

Ruben:

Från Ryssland.

Andreas:

Från Ryssland! Från

Ruben:

är här.

Andreas:

Det som man ska ha med här är att det är bekräftat att det är utfört av AK-stater. Akihira, en hackerorganisation. Men Akihira är en hackerorganisation for hire. Så att man vet vem som har utfört den men man vet inte vem som är den grundläggande köparen i det här fallet. Så man vet inte, är det statligt? Är det någon organisation som är ute efter något speciellt? Är det för att störa runt? Ingen aning. Vi vet bara att De har utfört det, de är ryssar men vi vet inte vem som är köparen av det eller om det är statligt eller om det är någon terroristorganisation eller vad det kan vara

Ruben:

Jag tror att man är ute efter dem bara för att de som vi kom in på de tillhandahåller tjänster till så många företag och driftar så att det gör att man slår inte ut dem, man slår ut allt annat. Det är de här kataklerna man hör om

Andreas:

att man väljer det målet man har Det är jag helt med på. Tjevri är ju

Ruben:

jag av.

Andreas:

som levererar lite olika mjukvaror. Bland annat HR-mjukvaror och betalningslösningar och liknande. Så att man väljer den här, det tycker inte jag är konstigt. Drabbade kunder i det här fallet är till exempel företag som Rusta, Filmstaden, Granngården, Systembolaget, Stadium och Muntes. Inkluderat finns också kommuner som Vällinge och Bjuv samt regioner som Uppsala och Västerbotten. Man ska också ha med att statens servicecenter använder deras mjukvara för att betala ut löner vilket omfattar 160 000 anställda och 120 myndigheter.

Ruben:

Jag läste senast idag att Loomis tror jag också har blivit bekräftade som ett företag som har blivit hackade. För er som inte vet vad Loomis är så är det de som egentligen har hand om alla kontanter i hela världen, men i Sverige också för en del. Har du

Andreas:

visste jag faktiskt inte, men okej.

Ruben:

Loomis är ett företag om du har kontanter så är det nästan det enda företag som finns. De har väl inte

Andreas:

brukar se dem med sådana armored vans köra till och från banker

Ruben:

Ja, så att de löser kontantleveranser. Sen gör de en massa annat också, men det är deras stora grej.

Andreas:

Är det hela världen eller är det bara Sverige?

Ruben:

Men vi vet tillräckligen hela världen.

Andreas:

Okej.

Ruben:

Eller ja, inte hela världen, men flera länder. Kanske Europa, vad vet jag. Men om de har problem med kontantförflyttningar så kan det skapa en massa andra problem också.

Andreas:

Ja, Filmstaden i det här fallet slutade med att de inte kunde ta betalningar. De hittade ju på en nödlösning där de började ta swish-betalningar. Smart lösning. Men det här är ju också ett ytterligare tecken på att företag och myndigheter måste ta sin cybersäkerhet på allvar. Och alla ni där ute som lyssnar. Det innebär att även ni är ett mål. Lilla Andreas, lilla jag. Hur kan jag vara ett mål? Men i mitt fall, jag jobbar på ett företag. Och mitt företag kan vara intressant. Och jag kan vara en väg in. Och det räcker med något så lätt som att någon skickar ett mejl. Och du väljer att öppna filen eller öppna länken i det mejlet. man har gjort det. Så att det handlar om att vara lite vigilant här, även som privatperson, för någonstans, du representerar företaget även... I det privata sammanhanget, för det finns operatörer på det här sättet som är ute efter stora bolag, för det finns stora pengar. Och för er som inte vet, en ransomware-attack finns lite... Det finns två olika varianter. Det finns den som är rätt upp och ner, en utpressning, där man går in och krypterar alla dokument. Och så säger man, ni får bara tillbaka de här dokumenten om ni betalar en lösensumma, alltså ransomware. Men sen finns det en annan variant som är lite... Den är lite tvåhuvdad liksom. Och det är att man först går in och laddar ner stora mängder data. Och sen krypterar. Och så säger man, ni måste betala annars så kommer vi inte att låsa upp valvet och vi kommer att skämma ut er offentligt. För vi kommer att släppa alla era filer fritt till offentligheten. Och ju bättre det här är väl en analys jag såg som Karl Emil Nikka hade gjort en vän till podden. Att troligen så kommer det här andra alternativet, det tvåhövdade alternativet, bli vanligare ju bättre företag blir på sin cybersäkerhet. För att du kan skydda dig mot en ransomwareattack genom att ha en bra infrastruktur med bra backupper så att du kan återställa. Svårare att skydda sig för att bli utskämd genom att göra backups.

Ruben:

Mm. Alltså... Om det är något vi vill säga här liksom... Absolut att det är en stor attack mot ett företag, men alltså... Ha koll själva. Snälla.

Andreas:

Ja

Ruben:

Så mycket bara ni kan. Alltså... Och vi har pratat om detta hundra gånger med både andra och själva. Jag... Jag tänker att vi ska tipsa om det faktiskt.

Andreas:

Alltså, vadå?

Ruben:

Vi har ändå haft tre gäster som är hackers och cybersäkerhetsmänniskor och som har koll på saker och ting. Sen har vi också gjort ett väldigt beskrivande avsnitt väldigt tidigt när vi pratar om de olika sorters virus och malware som finns. Så jag tänker att om man vill så kan man lyssna tillbaka på de avsnitten. Jag var skitsmart här nu och kollade upp vilka avsnitt det är. Så det är avsnitt 83 med David Jacobi. Det är avsnitt 83 med David Jacobi. Det är avsnitt 40 med Anna-Ri, Eklund och Levinda. Det är avsnitt 14 när vi själva kommer på roliga grejer. Det här är gamla avsnitt så där kan det vara varierad kvalitet. Och sen är det avsnitt 57 med Carl-Emil Nicka. Om ni ändå vill veta mer om detta, gå tillbaka och lyssna på avsnittet för då får ni en bredare bild. Jag tänker inte att vi behöver sitta här och ranta om exakt vad allting innebär för att det blir upprepning.

Andreas:

som jag tycker är intressant är att man har inte gått ut med hur det här kom in i systemet, men vi har ju sett på tidigare sådana här attacker, typ Maersk-attacken, som jag tror var WannaCry va?

Ruben:

Ja, det var det.

Andreas:

Lite osäker. WannaCry var i alla fall också en utfrästningstråjan. Och så finns det den som var mot NHS i Storbritannien som slog ut nästan hela systemet i Storbritannien. krävs inte så mycket. Ha säkra lösenord. Var försiktiga med vad ni klickar på. Och håll era system uppdaterade. Så lämnar vi det där. Det jag tycker är intressant är att man vet inte riktigt motivet. Mer än pengar. precis. Och tyvärr så är det väl så att så länge... Alltså man vet ju inte hur många av de här företagen som faktiskt kommer betalas ur situationen. Men... Om man inte bara är ute efter att skapa kaos så är det ju för pengar och då måste det ju finnas företag som betalar för det här trots att det i många länder inte är lagligt att göra det

Ruben:

Och detta talar också för vikten av att ha Renudantas system- Problemet är om de lyckas ta sig in i backupperna och läser över där redan innan de skickar på knappen nu är

Andreas:

som märks så låg det ju latent ganska länge och därmed fanns i nästan alla backupsen utan det var någon kille som hade tagit en tjuv backup vid något tillfälle som råkade ha en kopia som inte innehöll det här viruset.

Ruben:

Men nedlåsta backupper som inte pratar med servrar och alltså det kan inte upprepas många gånger nog speciellt om det är statliga myndigheter alltså snälla någon kom igen, ha lite bättre

Andreas:

Och tyvärr så tror jag att de är värsta

Ruben:

Jag fattar inte vad upphandlingar okej nu ska vi inte plugga in på politik eller jo det kan vi väl göra offentliga upphandlingar och allt vad nu det innebär fy vad irriterad blir det ibland för att det är ju bara generellt men det är ju det här som är en av det som blir fel skit vi släpper med det jag blir bara

Andreas:

här kan vi väl säga ibland får man det man betalar för och inte mer sagt än så

Ruben:

Mm. Sen är ju detta liksom. Vi ska inte kasta för mycket skit för att det här är antagligen smarta grejer och bra uppbyggt i grunden. Många företag har nog tänkt mycket smarta grejer men det är också bara gott med dagar. Det här skedde i fredags, det är måndag nu. Alltså det... Saker tar ju sina tider att komma utifrån. Det är inte så att det bara sker på en användning. Men ändå.

Andreas:

det kan vi väl säga. Det kan hända den bästa. Jag har ingenting som tyder på att de har gjort något större fel här. Det kan vara ren otur att en person har gjort ett misstag, ändå. Det man säger är att återställningsarbetet pågår har regelbunden dialog med sina kunder och deras IT-avdelningar. Man jobbar på en lösning. Och som det ser ut just nu så pågår det fortfarande. Det är fortfarande stora problem att nerlåst. Och jag har inte hört att det finns någon lösning idag mer än att man försöker återgå till backups.

Ruben:

Mm. Jag tänker väl att vi får återbesöka rätt nästa vecka ifall det finns mer nyheter. Och kanske nämna det kort om inte annat.

Andreas:

Och när det här kanske är slut Så finns det ju en möjlighet att ta in en gäst Som berättar om Lite bakgrunder och kanske kan det här lite bättre än vad vi kan Det kan ju vara En karamell att suga på Vi ska se om vi inte kan hitta någon som skulle kunna prata om det

Ruben:

Kan vara så att någon har slängt ut en tråd redan. Vem vet.

Andreas:

Eventuellt, man vet aldrig Om vi har sagt någonting märkligt man vill tipsa om framtida gäster eller ämnen kan man mejla till kacktech.gmail.com eller skriva till oss på valfri social media. Vi är mest aktiva på Instagram, TikTok och Youtube. Vill man stötta podden så kan man göra det via buymeacoffee.com eller genom att använda någon av våra Amazon affiliate-länkar. Längst ner i avsnittsbeskrivningen finns det en affiliate-länk till Amazon vill man vara jättesnäll så tar man den länken och så bokmärkar man den i sin egen webbläsare, så innebär det att varje gång man trycker på den länken och handlar något från Amazon så kommer vi automatiskt få en liten kickback hade uppskattat jättemycket, det ger inte igen några extra kostnader utan det tas av Amazons vinstmarginal det tackar vi så jättemycket för, Jeff Bezos behöver inte fler båtar återigen Och Ruben, om du inte har någonting att tillägga så tycker jag att vi säger tack och hej för denna veckan. Och så hörs vi igen nästa torsdag.

Ruben:

Det gör vi. Ha det!

Andreas:

det gott! Ciao!

#96 - Käck-Tech Podcast
Intro
Galaxy S24 Ultra klarar sig riktigt bra i batteritest
Exynos 2400 i Galaxy S24 matchar Snapdragon 8 Gen 3 i tidigt benchmark
Apple diskussion
En iPhone föll ur ett plan och gick inte sönder
Apple Watch säljstoppad på nytt
Nästa iOS-uppdatering gör det svårare att bryta sig in i din iPhone
Apple tar förstaplatsen på smartphonemarknaden 2023
Akiras hackerattack mot Tietoevry
Outro