Käck-Tech Podcast

Cybersäkerhet: Etisk Hacking & En Robotdammsugare - Gäst: David Jacoby

October 16, 2023 Andreas & Ruben + David Jacoby Episode 83
Käck-Tech Podcast
Cybersäkerhet: Etisk Hacking & En Robotdammsugare - Gäst: David Jacoby
Show Notes Transcript

Den här veckan har vi nöjet att välkomna David Jacoby, en etisk hacker och expert på cybersäkerhet. Med över 25 års erfarenhet i branschen delar David med sig av en skattkista av kunskap och insikter. I detta avsnitt gräver vi i hackningens komplexitet, snuddar vid psykologin bakom social engineering och diskuterar praktiska sätt att säkra ditt smarta hem. Oavsett om du är en teknikentusiast eller bara orolig för din digitala säkerhet, är detta avsnitt fyllt med handfasta tips, ögonöppnande diskussioner och varför man ska äga en robotdammsugare. Missa inte detta!


https://www.svtplay.se/hackad 

Support the show

Vill ni läsa mer om oss och podden kan ni klicka på länkarna nedan:

Vår Spotify spellista
spotify

Musik: Splash - Harris Heller

Obs! Transkriberingen är autogenererad och kan därför innehålla felaktigheter.

Ruben:

när ska inte jag klicka på liksom? Heta singlar söker kontakt i ditt område. Nej, jag ska nog inte klicka på länken, men jag vet ju.

David:

då du var singel eller var det inte där?

Ruben:

Att

David:

kanske ska klicka på en länk?

Ruben:

Kanske ska.

Andreas:

Du kanske går miste om det?

David:

Ja, exakt. Tänk vad nice! Det var mycket åtminstone därför du är singel. För att inte klicka på

Ruben:

Det

David:

Det är därför

Andreas:

Attans också.

David:

Har du bara klickat på länkarna så har du liksom valt hur mycket kärlek som helst

Ruben:

Blev Hej och välkommen till sekten Podcast podden där vi diskuterar, dissekerar och om vi har tur. Vi informerar om kök teknik.

Andreas:

Ett lika mycket växande i dag. Varför det?

Ruben:

Men jag försöker vara seriös. Ibland är foto på mig. Jag måste representera mig själv på den och det är jag och alla

Andreas:

Du har faktiskt lite så. Du har faktiskt hittat på det då. Det

Ruben:

När jag var på jobbet.

Andreas:

ovanlighetens skull. Ja, brukar inte vara det.

Ruben:

Jo kanske, men skitsamma.

Andreas:

att det är skitsamma.

Ruben:

Andreas vi kör igång direkt. Vi har gäster och jag tycker du ska introducera honom så han kan prata för nu sitter han tyst och bara väntar på oss.

Andreas:

Men vi hade ett litet fniss ibland. Men vi har det ju så bra och vi har med oss en gäst och det är ingen mindre än David Jacoby, Etisk hackare, entreprenör och säkerhetsexpert. Välkommen till Sekter Poker!

David:

Underbart. Tack så mycket! Men varför är det så speciellt? Ju bättre.

Andreas:

det här avsnittet följer inte riktigt den normala strukturen vi brukar på våra podcasts eftersom vi är med

David:

run run.

Andreas:

om väldigt mycket med dig under den tiden vi har.

David:

Då?

Ruben:

för de för de som lyssnar i vanliga fall så stryker vi alla våra hållpunkter och så pratar vi bara med dig helt enkelt om det som har med. Ska börja med att kanske.

Andreas:

Det kan börja med att du är också känd från SVT bland annat.

David:

Nu för en timme sedan. Hacka tärning. Tänker på

Andreas:

Ja precis.

David:

absolut.

Ruben:

Kan man kalla det kändis då?

David:

Jag tänkte också på det så nu kändes det bara nördar som har sett det här programmet.

Andreas:

Jo,

David:

Nej, det vill jag inte säga.

Andreas:

vår podd.

David:

Ja, och även i det här forumet så kanske det finns någon annan än ni två som skulle kunna tacka. Då kan vi säga.

Andreas:

Ja.

Ruben:

kanske. Om inte annat så är det stor rekommendation att se den.

Andreas:

Absolut.

David:

Precis.

Andreas:

Men hacking, hur kom du in på det spåret? Ska du börja där?

David:

Ja alltså det är ju en bra fråga hur man kom in på det. Det är lite som att ställa frågan till någon som simmar eller spelar fotboll som började spela fotboll egentligen. Ja, det var så att jag hamnade framför datorn och tyckte det var roligt och så. Men så här är det faktiskt. Jag satt har ju alltid varit data intresserad av föräldrar. Min pappa som också är datatekniker. Min mamma har lärt mig av en data hatare för att det bara var jag, min brorsa, min pappa som tyckte va lite kul. Svin roligt men hon tyckte inte det var så roligt och min farsa är liksom nätverkstekniker och ganska kunnig inom teknik och bossar med spel. Programmera så de skapade grejer och byggde grejer och kände sig fast. Inte så mycket kvar för mig att ta då och så. Jag fick ta det destruktiva. Jag kunde skapa grejer för att förstöra det som de skapade i stället. Men själva hacking biten kom jag in på på något som heter BBC. Det är så Före internet så kunde en dator ringa upp en annan dator med ett modem och kommunicera på denna digitala anslagstavla där man kan ladda upp filer och typ som mail nästan varje dag som kallas Fido nätter och olika e-commerce. Man kunde skicka meddelande mellan datorerna då. Och på dessa BBS massa fanns det textfiler. Som det verkar handlar om allt. Om hur man lär sig programmera men också hur man hackade telefonväxlar så att man inte skulle bli PBX. Och sådana fick jag hem och börja titta fram en del där. Det där är kul. Det här verkar ju super! Så i börja tänkte han visa denna telefonväxlar i Sverige. Gå ut och titta på allt. Till min glädje. Det var synd när man börjar titta på de här grejerna. Svar Nej, det hade vi inte. Vi hade ju ett annat system än det de har i USA till exempel. Så det var mycket amerikanska texter. Men blev ganska fascinerad av, liksom den community med att knäcka spel med och hitta sårbarheter och utnyttja system på ett sätt som det inte var tänkt. Det var liksom det föll sig naturligt att vara så där nyfiken. Vissa människor blir arkeolog eller nyfikna på stenar och staff. Jag blev nyfiken på. Kod och teknik. Det är samma typ av nyfikenhet. Kan tänka mig som folk som jobbar med forskning eller arkeologer eller vetenskaps folk på olika sätt liksom man har den där inbyggda frågan att nu, hur funkar detta? Vad händer ifall man mixar de här två vätskorna? Då kanske jag bygger värsta bumbibjörnarna istället. Och så tyckte jag det var likadant som med digitalt. Hur funkar den här tekniken? Vad händer om jag gör så här? Vad händer om jag skriver in 5000 tecken som mitt användarnamn? Och så är programmet kraschade? Alltså varför kraschade jag? Men det var nyfikenhet faktiskt.

Andreas:

Årets.

Ruben:

så man blir en vacker dag? Är det nyfikenhet? Är det det som är?

David:

Nej, det är inte så man blir en hacka, men det är en fantastisk egenskap att hektar om du ska jobba som hacker. Jag ser att den hacker många förknippar det med någonting kriminellt och någonting negativt. Det gör ju inte jag. Det är bara jävligt coolt på det sättet att säga. Digital besiktningsman.

Andreas:

Ja.

David:

För det är egentligen det man är. Som det är nu. Är det ju för att jag är så.

Andreas:

Men

Ruben:

du.

David:

Nej, men jag tänkte att om man är en digital besiktningsman egentligen. Jag går ju ut och se till att alla system är som de ska, fungera som förväntat och inte innehåller några logiska brister som jag utnyttjat av någon annan. Sedan att jag gör det på ett sätt som. Inom citationstecken är coolt genom att till exempel. Bryta ner koden, liksom alla liksom inom citationstecken. Hacka sig in i ett annat system, knäcka lösenord och liksom titta inte bara på program eller system i sig. Man tittar ju också på hela infrastrukturer. Lite som att man är en fysisk analys. Och tittar man inte bara på dörrlåset i sig utan du tittar kanske på en hel byggnad gör det ju en väldigt bra egenskap att vara för nyfiken när man jobbar med det här.

Andreas:

Okej, men om du säger att du är en digital besiktningsman, men. Och titulerar också som etisk hacker. Att vara eller inte hektar varit. Här

David:

Ja men det är ju verkligen styrka det här att.

Ruben:

Du är snäll.

David:

jag är snäll. För det är lite som att säga att man. Det finns ju biltjuvar, eller hur? Men det finns också personer som testar lås i bilar, säkert genom att bryta sig in i låsen för att testa att låsen funkar. Exakt. Men de heter ju biltjuvar och de heter besiktningsmän. Och det är lite samma sak. Ja, jag ser ju liksom hacka på. Det ska vara ett yrke. Men att bara säga hacker är. Gör ju att folk ifrågasätter. Därför är det lätta och jag är etisk. Tacka för att det finns. Nu i år 2023 så finns det utbildningar som hellre äter där det blir etiskt hackat. Det har liksom anammats i branschen därför att. Titulerar jag mig också som etisk hackare för att det finns inga utbildningar som heter hacking eller så liksom, utan det är etisk hackning i de la. De lägger till det där fina etiska också. Då är jag med. Det blir lätt så.

Ruben:

Men för att hektar ett sånt coolt namn som man inte vill ta bort och att skapa besiktningsman blev så tråkigt så att man måste fortsätta använda ordet hacker när man lägger till ett sparat förslag som start och inte en dum miss.

David:

Ja, men centralen en hacker är lite mer också än en besiktningsman om man nu tänkt. En besiktningsman har ju liksom ett protokoll som de ska följa efter medans en en hacker är nog en en har man tänkt, en innovativ och kreativ besiktningsman. Men det är ändå uppdraget vi fått från att göra en besiktning. På ett eller annat sätt menas en hacka. använder ju liksom metodik och metoder som används av båda, liksom lite hets och black ass yrkas som professionella eller yrkeskriminella då det är samma teknik och metoder vi använder. Vårt syfte är ju annorlunda.

Ruben:

En.

David:

Väldigt oseriöst antagande tycker jag.

Ruben:

Hur

Andreas:

vad är skillnaden på en en hacker då? Mot en kanske penetrationstester? Det.

David:

Nä, men det är samma sak skulle jag säga. Det är samma sak här. När du gör en hacka gör ett penetrationstester att det är lite som att säga Vad är skillnaden på en besiktningsman och en. Besiktigade massor. Man kan inte vara besiktigade så man är en besiktningsman. Ex om du även är en hacker och du utför penetrationstester. Jag gillar inte att ta teknologi som retorik och säga att man är en testare. Fast det förstår folk i vår liksom i vår värld förstår. Man kan säga att jag. Men jag jobbar som testare och. Då fattar jag. Men gemene man fattar ingenting om man säger vad som hänt. Testa! Vadå Testade pennor? Vad hade du? Vad är det du gör för något

Ruben:

Jag.

David:

för?

Andreas:

Är det blir. Jag förstår. Det kanske blir lite för nischat.

David:

Ja vi fattar det som lite kodare haha och är det fattar man. Men om du skulle gå fram till gubben på stan och säga men jag jobbar som kodare, det är inte säkert att de fattar vad du menar då. Men programmerare förstår.

Ruben:

Det vill säga att folk inte fattar hur jag tänker att fett. Grey. Ett väldigt svårt begrepp för många för också vad det egentligen innebär. Vad man gör som en hacker för att många tänker på är att om en hacker är någon som får massa tvingade mig fruktskål på en skärm så ser man hacker för det är den bilden av bli matad av i en film. Men. Vad är en hacker egentligen? Vad gör en hacker? Vi slänger snutar med användbar massa. Dumma ner lite kanske.

David:

Nja, det är ju egentligen det där. Att säga att man är en digital besiktningsman är ju en bra teknologi, ett namn på det. Men om man ska på något sätt konkretisera vad man gör, då går det ju in och analyserar. Både säkerhet och funktionalitet och kanske konfiguration av digitala system. Det kan vara en digital produkt. Det kan vara en specifik funktion i en produkt, det kan vara en hel infrastruktur så som att titta på det som det handlar om att att lägga fram styrkor och svagheter så kunden vet hur den ska ta sitt säkerhetsarbete framåt. Det är egentligen det det handlar om. Att jag behöver berätta för mina kunder att de här sakerna gör ni bra. Fortsätt göra de här sakerna för att de gör att säkerheten håller, men att de här sakerna är inte så de här dödliga bättre. Och det är som sagt kan man göra på så här. Antingen hela infrastrukturer eller så kan ni göra på. Program eller funktioner i program du kan. Allting behöver granskas på ett eller annat sätt. Vi har ju väldigt många som jobbar med testning, att de testar funktionalitet, att. Okay, jag har en kravspecifikation här som säger att om jag trycker på den blåa knappen, då ska lampan lysa och då ska jag testa att trycka på den blåa knappen och så ska jag få lampan att lysa. Jag ska kanske test testa så jag trycker på den blåa knappen. Hundra gånger. Och då kanske lampan släcks istället. Det gäller att hitta de här problematiken och vi hitta samma typ av problematik fast vi vill titta på det mer från ett intrång perspektiv på risk perspektiv än bara funktionalitet, utan vilka risker har det här företaget med sina IT system med sin kod? Och sen har vi då. Alltså är den tekniska delen det tekniska. Men sen har du det som inte är tekniskt och det är kanske titta på okay följa de här företagen. Viss typ av lagstiftning GDPR och ISO 27 001 satt för pengar. Har de? De uppfyller de säkerhets kraven som finns i. I kravställningen tycks det också som vi kan gå in och titta på för att ni ska kunna vara för att fira det och ta hand om. Personuppgifter eller personuppgifter eller kreditkortsinformation eller annan typ av information så måste ni hektar vissa typer av krav på er. Då kan vi gå in och så gör ni rätt i att behålla det här som det har satt. Vi är så Men så gör vi det på ganska tekniska sätt. Inte bara en checklista. Där har ni det och där har ni det utan. Kolla så allting fungerar. Fungerar också. Det är kanske det som är skillnaden. Vi kollar inte bara hur du har multi factor sajten. Tidningarna har konfigurerat ditt ditt satt på ett vis liksom på något sätt. Vi testar hur det faktiskt fungerar också. försöker komma förbi det.

Ruben:

fråga då en äntligen på det. För att nu ska du ut från Idol tänkte jag med att mycket känns som att ditt jobb handlar om mot företag eller organisationer eller om den biten av det. Men man hör ju ofta av privatpersoner när någon har skickat ett konstigt meddelande på deras fejs böcker och lagt upp någonting. Jag har blivit hackad. Jag. Jag är liksom. Är det en rimlig rädsla av att vara rädd för hackers? Tänk privatpersons aspekten av det snarare än företagssektorn av det.

David:

Ja, jag tycker absolut man ska vara rädd för cyberkriminella för att cyberkriminella använder framförallt privatpersoner för att begå digitala brott såklart, men också använda vår identitet för att exempelvis nå företagen också. Vi är ju oftast anställda på något företag och då kan vi vara digitala identitet vara en väg in. I företaget också. Det är inte bara så att om man ska hacka ett företag så går man direkt på företagets infrastruktur. Man går också på företags anställda och de anställda har konton på Facebook och LinkedIn och Dropbox och Snapchat och allt vad det för något. Och då kan jag gå den vägen. För att eventuellt ta mig in på företaget. Och det har man ju sett väldigt tydligt, har vi pratat om väldigt länge att vi är dåliga på det här med lösenord, till exempel att vi som privatpersoner har. Men vi registrerar oss lite överallt och sen kanske det är så att du har samma lösenord på din din ditt sociala medie konton som du har på företagets VPN eller företagets mejl. Då är det inte så svårt för någon som är cyberkriminella. Ta den informationen. Och logga in på företaget för att den här informationen säljs på på darknet och så vidare. Vi som privatpersoner måste såklart vara medvetna om vilka säkerhetsrisker som finns, att vi är en del av internet och det är en del av internet som måste vi skydda allt. Alla. Inte bara vårt privatliv utan även det vi har tillgång till företagets infrastruktur och så.

Andreas:

Men om vi skulle gå och säga att jag, som om jag utgår från att jag skulle vara hacker och jag skulle vilja komma åt ett specifikt företag är det, Vad är det liksom? Lättast? Angreppssättet är att kanske försöka knäcka mjukvaran, hårdvaran, komma in? Eller är det att kanske siktar in sig på en anställd och använder oss av engineering? Vad brukade vara den vanligaste åtgärden?

David:

Ja asså det beror ju på. Men de vanligaste sätten är ju nog att kolla efter sårbarheter som inte har blivit patchade. Och där gäller ju vara snabb. Om en sårbarhet publiceras nu, då vill man ju ta den informationen nu och scanna av internet och se vilka måltavlor finns där ute som är sårbara mot just den här jävla. Dest. För varje minut som går, varje timme, varje dag, varje vecka som går så blir ju fler och fler företag säkrare mot de här sårbarheterna. Så du har ju liksom ett fönster där direkt när sårbarheten kommer ut, Då är det som flest företag som är sårbara. Så jag var snabbt på bollen och det är därför man pratar bland de ser att det är sårbarhet och för det sårbarhet som det inte kanske finns en patch för. För att man har hittat och samarbetar så börjar man utnyttja sårbarheten när folk inte ens vet att de ska skydda sig mot den. Men Men vi är ganska dåliga på att patcha våra system. Generellt sett tror jag, skulle jag säga att ett av de vanligaste sätten är att man utnyttjar sårbarheter i mjukvara som inte blivit fixade ännu. Även om sårbarheten kanske är lite äldre då. Sen är det såklart att de här sårbarheterna finns ju både i externa system som webb, hemsidor och servrar, men de finns ju också i våra klienter som är sitter på datan man säger till folk. Men du kan inte klicka på länkar för att. Det kan finnas bladlöss liksom. Det ska jag länka dig också för att när du klickar på länken så kanske du kommer till sidan som utnyttjar sårbarheter i din webbläsare och plugins till din webbläsare eller som den klienter som använder att de sårbarheterna finns i båda miljöerna, både med laptops och operativsystem men också servrarna. Sen är det ju öppna källor så inte open source, inte ens att man kanske kan få tag på lösenord. Så dumt. som sprids på dark och där uppger uppgifter finns som sagt som kanske leder då till en sådan sak som jobbets mejl. Men jag kan ju kan läsa din mejl för att samma lösenord på din jobbmejl som du har på din Spotify.

Ruben:

I.

David:

Och i din jobbmejl så kanske du har fått. Nån pdf med användarnamn och lösenord till när du liksom är nyanställd eller du har liksom nånting. Om jag bara kan hitta den informationen som du lagrar på din mail. Då kanske jag kan ta mig till ett ytterligare ett system och sedan från det systemet leda någon annanstans. Och sen är den fysiska delen såklart att. Men jag kanske bara öppnar dörren på företaget och går in. Men det är ju svårt. Det är väldigt riktad attack så jag vet inte om jag skulle vilja säga att det där är något av det vanligaste. Men det är ett av de kanske mest effektiva sätten. Man förväntar sig inte att det där ska ske.

Andreas:

När.

David:

Men det där händer inte. I verkligheten händer det ganska sällan. Mja, om man jämför med fixing i mejl eller liksom lösenord attackerna. Ty sådana fysiska attacker lite mindre i skala, men absolut så effektiva ändå.

Andreas:

Men som en elak cracker. Black hat hackare som vill man kasta ett brett nät. För att fånga, kanske fånga. Man siktar in sig på ett specifikt företag utan man går kanske oftare på okay. Vad finns det för sårbarheter och vem har de öppna? Sa

David:

De.

Andreas:

ville in på

David:

Ja, precis så. De som gör sådana riktade attacker, det är ju oftast entiteter kan man väl kalla det som har specialintresse av att specifikt hacka ett visst företag. De generella cyberkriminella där är det ju många olika grupperingar och det här tycker jag ganska intressant att du har. Ett exempel en gruppering som jobbar med någonting som heter Michel. De är så bra att de säljer. Den första accessen in i ett system. Det kan vara att de har en stor databas med servrar som de har hackat, datorer de har hackat, men bara de bara underhåller. De här maskinerna får inte tappa access på dem. Så dem är den den gruppen som har den initiala accessen in i företaget. Det kan vara ett lösenord till ett VPN konto som gör att man kan komma in. Det kan vara en bakdörr som körs på en dator kan vara. Olika saker. De i sin tur kanske lyckas hacka alla de här servrarna genom att de har köpt sårbarheter eller fått sårbarheter av någon som letar sårbarheter, till exempel. Så om de har fått en sårbarhet och kan utnyttja sårbarheten för access till x antal system och den accessen säljer dem till folk som kanske jobbar med. Det kan vara så att de som var med att köpa accessen in i systemen och sedan. Använder denna klassen för att pressa företagen på pengar då det finns olika grupperingar som gör olika saker. Det är inte så jättemånga grupperingar som. Som gör hela kedjan från hitta sårbarheterna till och hacka företagen till som jobbar med promo media som jobbar sig runt få admin access liksom inne på nätverket för att sen infektera med. Och sen pressa dem på pengar och sedan på något sätt tvätta de här pengarna. Få grupper, ja hela kedjan utan det där. Många specialiserar sig som lag, men man specialiserar sig på sitt ämne som man är duktig på. Att vi är duktiga på. Äta, sova, äta. Vi är duktiga på att bli duktiga på branschen och är duktig på att tvätta pengar. Så den underjordiska ekonomin är uppdelad av många i olika grupperingar.

Ruben:

Har aldrig hört det innan faktiskt. Det är så det ligger till det.

David:

Jo. Detta är som sagt en språkkurs eller dagbok som de som skriver Trojanerna idag. Vi har som kodare en och annan som tar hand om infrastrukturen som du ska hektar. Till exempel är en kontrollpanel liksom det botnät som skickar kommandot till om du måste bygga denna infrastrukturen på något sätt. Är det någon som har programmerat den? Är det kanske nån som hostar dig? Du kanske behöver hektar någon form av SWAT hosting liksom, som du kan inte bara sätta upp ett botnät på ett Loopia. Mor och far tjänstgjorde som professionell hosting, men de kom att sätta stopp för detta direkt. Du kanske vill hitta en hosting provider som du kan betala med med Bitcoin eller kryptovalutor på något sätt. Det här är liksom det. Det underjordiska ekosystemet lever lite i sitt eget liv. De har de här olika grupperingarna som flyter omkring. Det är svårt att använda våra legala företag för den här typen av verksamhet.

Andreas:

Nu. Men då är det ju inte det. Jag ville komma in lite på det, men. Viewer som är liknande är egentligen kanske verktyg för ett slutgiltigt mål snarare än. Det slutgiltiga målet i sig utan ofta så kanske det är vägen till någonting.

David:

Jag ser. Det där har ju också förändrats med tiden och idag så ser man ju nog ganska lite. Av det vi kallar Veras Vera så är det mer kanske samlings ord för skadlig kod är med. Förr i tiden fanns det specifika Vera som specifika trojan och specifika saker som som gjorde sin lilla sak. Men nu. Det upplever jag i alla fall att det har förändrats ganska mycket och man ser inte så mycket vi slänger utan du ser ju väldigt mycket skadlig kod i form av bakdörrar, ransomware och nånting. Någon elak kod som som någon kan mer eller mindre tjäna pengar på. Att det handlar om att stjäla så det finns ju kvar som stjäl. Användarnamn och lösenord som är lagrade på datorn, i webbläsaren och så vidare. sen har vi då Det är inte jätte jätte nytt men pratar lite om det i alla fall. Och det har cookies till oss. Till exempel att skadlig kod som stjäl sessions kakan från en webbläsare från online program. Detta när du loggat in på Discord och Slack och till massa olika webbsajter där det liksom lagras en cookie på datorn. Och den är värdefull för att. Nu har man också märkt att många företag implementerar FA, alltså multi faktor vattenskärning. Så om jag har skäligt lösenord så kan jag ändå inte logga in för att det blir tomtar med mig. Blir som en Mr. far. Det blir nog så att en till tjej tror app eller vad var som helst

Ruben:

Men följ med på en fortsättningskurs så är du inne

David:

Exakt samma skäl. Jag, kocken. så har du ju redan automatiserat den här. Där vi behöver inte tänka på det som kriminell så att du har med kuk i sten så de säljs på svarta marknaden och de används liksom i ganska avancerade poker lösningar. Sedan så att det här händer liksom hela tiden av virus och trojaner och sånt har förändrats på ett sätt för att nu är det mer att man pratar generellt sett om skadlig kod. Inte samma virus som infekterar en annan fil för att sprida sig vidare. Men det närmsta vi har förutom de där tackorna, det är ju någonting som vi har sett ganska allvarligt i olika supply chain attacker. Du har liksom kanske hackat den uppdatering server eller bakdörr att en mjukvara som i sin tur innehåller den här skadliga koden så att. Du har liksom modifierat befintlig kod och stoppat in elak kod i den befintliga koden. I stället för att hektar ett standalone skript som antingen stannar de program som gör någonting och så pushar man Den här skadliga koden genom legitima kanaler. Alltså typ en uppdatering eller nåt liknande.

Andreas:

Andra.

David:

Det ser man ju. Och det är ju väldigt allvarligt för du, för då får du hem den skadliga koden från en källa som är inom sitt citationstecken godkända. Jag tror ju väldigt starkt på att man Man kan inte bara bygga säkerhet med teknik, utan du måste också hektar beteende. Du måste har. En stark grund att stå på, liksom i form av. Bra operativsystem, konfigurerade system liksom konfigurerade nätverk med allt vad det innebär i form av säkerhetspolicy som backup och övervakning av topics. Det måste du hektar också. Du du måste hektar

Andreas:

När. men om det vanligaste sättet att kanske då ta sig in i ett system är via mail eller liknande är det oftast så att man utnyttjar någon typ av sårbarhet eller att jag blev lurad att lämna ifrån mig mina login uppgifter.

David:

Att lämna ut sina login uppgifter gör ju inte per automatik att någon får tillgång till en dator, så det beror lite på vad syftet är. Av de som skickar för mycket. Den här informationen som du ger ut ett mail kan ju leda till att någon tar sig in i något annat system som du har tillgång till, där du har samma konto som som du har gjort som du angett till för ett samtal. Men det kan ju också vara att du klickar på länken. Den länken leder till en sida som du kanske har börjat läsa så får du tillgång till en till maskin den vägen in. Så det beror lite på syftet. Men jag fick King mail är ett stort problem att vi har ju blev tillsagda att man inte ska klicka på länkar, men det är ju svårt. Det är svårt. Och inte klicka på länken. Det är det vi gör om dagarna. Du får mejl. Du besöker hemsida, hemsida, talar till andra hemsidor. Vi vill ju skicka dit det vi vill. Om du tycker att det är lite felaktigt. Du ska inte klicka på länkar du inte känner till. Men det är väl de flesta människor. känner man inte till allting de besöker. Det är det som är grejen med internet, att du ska kunna hitta ny information och hitta nya saker. Vi ska hitta en annan retorik för som vi i så fall ska försöka skydda oss mot. Det här med att inte klicka på länkar för att det.

Ruben:

Men också lite försiktig med dem som är dåliga. De ser man ju direkt. Okej, det här är när ska inte jag klicka på liksom? Heta singlar söker kontakt i ditt område. Nej, jag ska nog inte klicka på länken, men jag vet ju.

David:

då du var singel eller var det inte där?

Ruben:

Att

David:

kanske ska klicka på en länk?

Ruben:

Kanske ska.

Andreas:

Du kanske går miste om det?

David:

Ja, exakt. Tänk vad nice! Det var mycket åtminstone därför du är singel. För att inte klicka på

Ruben:

Det

David:

Det är därför

Andreas:

Attans också.

David:

Har du bara klickat på länkarna så har du liksom valt hur mycket kärlek som helst

Ruben:

Blev därför också inte miljonär för att den här prinsen från Nigeria inte har gett mig pengarna.

David:

Du svarade Därför ger de pengarna till någon annan.

Andreas:

Ja, precis.

David:

Så det du sa innan då, innan vi satte på den sa du att du hade någon granne som körde en jätte fin bil eller så då han han svara på det mejlet. Kan säga att när Han träffade prinsen.

Ruben:

Jag tänker att liksom Andreas åkte ju dit på grund av för mig. Det var dock ett sådant test mejl som han körde på jobbet om simulerat. Och då är det en bra länk och det är dem du därför här klickat på. Länkar funkar inte för de bra länkarna kommer du klicka på för de är så pass bra.

David:

Exakt så är det precis

Andreas:

Hur ska retoriken vara om du i en perfekt värld?

David:

Men problemet ska inte Madde ska inte vara skämskudde för att du klickat på länken. Vi behöver bygga system som som inte är sårbara. Vi behöver hektar andra saker så att vi kan ta bort det där beteendet att inte klicka på länkar. Vi måste i så fall låsa ner våra maskiner och hektar skydd som gör att vi kan använda maskinerna. Men. De blir så pass isolerade, så pass säkrat att även om du klickar på länk så ska det inte hända någonting.

Andreas:

Men.

David:

Och det är ju liksom någon form av utopi som jag försökt uppnå här. Jag fattar det som att det är inte så det funkar i världen. Fast så länge det är kod så kommer det finnas brister och problem i den koden. Men Bör vi lägga mer fokus på att få folk att förstå man inte ska ge ut information.

Andreas:

Men.

David:

Att det finns tekniska sårbarheter som utnyttjas. Det kommer det alltid göra. Men i Gävle kanske vårt beteende detta. Men okej, den här sidan som ser ut att vara Facebook ska den är inte finns VKS utan finns på danska. Jag ska inte försöka logga in där utan vi kanske. Nu blir det filosofiskt. Vad är det som byggt upp system i dag? Och ändå en total digital verklighet. Som en som tar hand om hela våra digitala liv. Men vi som användare av internet har inte varit uppvuxna med. Internet från första början bara på 15 år så ska vi anpassa oss till allt från folk, hantera 50 stycken lösenord till länkar till olika autentisering appar och det BankID. Och det är det ena efter det andra. Jag tror ju liksom. med evolutionen och liksom så desto längre vi får leva med IT system så kommer vi bli bättre. Vi kommer bygga lite från grunden för många de här systemen som vi har idag. De var inte byggda med säkert och var inte byggda för dess det. Internet att den digitala verklighet som vi har idag. Den digitala utvecklingen går ju så fruktansvärt snabbt att. Vi hinner inte anpassa oss som människor till den här nya tekniken. Tänk dig själv om man nu gör någon form och jämför om du skulle hektar 50 stycken nycklar i din nyckelknippa. Det hade inte vart hållbart, eller hur? Men det är lite sådär du ska. Fem Du ska komma ihåg 50 lösenord

Ruben:

När man har en magisk påse som heter lösenordshanterare där man kan fiska upp en nyckel i taget

David:

Ja det. Ja, eller så har jag en approach att varför överhuvudtaget ska du komma ihåg så många lösenord? Det där tänker jag mycket på. Man måste inte komma ihåg alla lösen. Du skulle kunna bara sätta ett helt slumpmässigt lösenord på en sajt som du inte loggar in på särskilt ofta. Det kan vara en sajt du köper, en konsertbiljett. Hur ofta gör du det? Det gör du kanske en två. Tre gånger om året max. Dvs du behöver bara logga in en två, tre gånger max per år. Då kanske inte är jättejobbigt för dig att trycka på knappen. Jag har glömt mitt lösenord, sätta ett nytt lösenord, logga in, köpa köparen konsertbiljett och inte ens veta om lösenordet till nästa år.

Ruben:

Men det är ju ett sånt problem som jag har ju använt för mycket olika lösenord på alla möjliga sätt, både med datorn och sedan med ibland. Men nu snabbt så var det som används än en gång. Skitsamma, bara skriver nånting och sen så rasar någon in där ett år senare. Vad var vad hade jag? Har ingen aning men är tydligen registrerad så kan du göra ett nytt konto. Men vad gör jag när jag glömt lösenordet? Så länge man har en säker mail säger man lugn

David:

Exakt exakt så tycker jag med. Du behöver inte ge bort det här. Det lös som du använder på företags VPN liksom

Ruben:

Nej.

David:

Ticnet behövs inte. Tack! De löser allt som är viktiga för dig. Dem ska du kanske komma ihåg och de ska hektar system för. Men allting annat kan du liksom bara strunta i liksom. ja. Jobbar med helt automatiserade lösningar. En annan sak med de här 50 nycklarna är nyckelknippan. Tänk vad du. Förutom att du ska hektar de här femte nycklarna i din nyckelknippa så ska du också. Du ska designa dina egna nycklar själv. Alla hade ju haft 50 glasspinnar i nyckelknippan. Det här liksom ingenting hade sett liksom bra ut om man hade valt den lättaste vägen. Men nu, nu kör jag liksom en design som ser ut som en glasspinne så

Ruben:

Här är en glasspinne bara för den passar överallt.

David:

Ja, den passar överallt. Och vi som människor anpassat oss till att hantera alla de här sakerna som ställs som krav på oss som användare av digitala system.

Andreas:

Jag.

David:

Och det tror jag är en stor faktor för varför vi har så mycket problem och sårbarheter där ute. Det är för att. Utvecklingen går

Ruben:

för internet helt enkelt.

David:

Nej, vi har det. Men vi har anpassat oss till till den digitala verklighet

Ruben:

Verkar för underutvecklade för

David:

Ja, faktiskt. Men om du tänker på det, hur många år tog det innan vi fick bilbälten som standard i bilarna?

Ruben:

Väldigt långt ut.

David:

I. Hur länge har vi haft i test? Hur länge har det digitalt samhälle? 20 max. Nu är det inte orimligt att vänta oss på att 20 ska ska. Vi har liksom lärt oss alla de här sakerna som vi har utvecklat som är så extremt långt framåt. Det är inte sant. Vi har bara modifierat en sak lite. De har skapat helt nya saker. Hur vi ska förhålla oss till det är svårt. Det är fan svårt.

Andreas:

Men i mitt fall så kör jag en lösenordshanterare med ett lösenord som jag behöver komma ihåg och det är ganska så. Jag skulle säga att det kommer du nog inte på i första taget om du inte är väldigt duktig så som medicinering, då kan du säkert göra det. Man ska aldrig underskatta folk. Men sen har jag auto genererade lösenord som jag inte har. En jag har kommer inte ihåg dem utan de ligger sparade. Men. Inte utsätter jag mig för en jätte om vi ställer att jag har samma mönster på flera ställen eller ett hyfsat lätt system att komma på vad jag använde för system för att göra mina resor. Eller att jag låter har ändra såsom tidigare har det risk, fördelen såpass mycket högre att det är att hektar en lösenordshanterare eller vad är din ställning när det kommer till sånt?

David:

Jag tycker definitivt det är bra att hektar lösenordshanterare för då får du hjälp att skapa lösenord och hålla reda på lösenorden. Det är ju liksom tusen gånger bättre än att du sitter där med kokosnöt talet som lösenord på alla dina sajter.

Ruben:

Det är vinter. Svett har jag.

David:

Nu väntar jag sommar 2020 och sen löser det sig. Det är så jäkla roligt för att vi människor vi gör som vi blir tillsagda. Säkerhetspolicy. De är ju designade för att ge säkerhet, men de är skrivna för teknik och inte för människor. Så vi tar den här säkerhetspolisen och så tittar vi på den här. Du ska stå bokstav, Du ska hektar siffror. Specialtecken. Hur många lösenord i världen tror du inte börjar med en stor bokstav och som har ett årtal? Efter sitt ord och sedan ett specialtecken därefter. Och då tänker varenda människa på det där förbannade utropstecknet när man säger specialtecken. Varför är det så? Det är inte svårt att knäcka lösenord när man säger okay. Ditt lösenord kommer hektar versal fast du kommer baserat på ett ord och sen kommer. Två eller fyra siffror kanske. Tre Om du får det aldrig. Är det fem så är det alltid en kombination med ett, två, tre, fyra, fem. Så är det. Och sedan har man dessa förbannade specialtecken. Ett utropstecken till slutet. Jag fattar inte varför all tid är så

Andreas:

Ja.

David:

2020 Utropstecken. Och sen tycker jag följande är lite och alla kanske har tänkt snäppet längre. Så jag sätter en etta efter iTunes tecknet. Det är Varför är det så? Så nu har ni fått igång mig på detta med lösenord. Men det var något annat jag skulle säga. Jag kommer ihåg

Andreas:

vill fortsätta på den. Jag vill fortsätta vara. Då har jag för jag har ett hatobjekt och det är en anledning till att dessa lösenord blir såpass lätt att komma ihåg tycker jag tycker jag är att du måste en gång i månaden eller en gång i kvartalet byta mitt lösenord.

David:

Jag tycker vi ska avskeda alla människor som säger att vi ska behandla arbetare som var 90:e dag. Det håller inte. Det skapar mer problem än vad det gör nytta för då sätter

man fokus tolv, 13, 14:

15 och.

Andreas:

Är.

David:

Det är det. Nej, det är förlegat.

Ruben:

Det förutsätter ju också att folk sätter ett bra lösenord från första början också i viss mån.

David:

Och håller koll på kontona. Om de läcka övervakar system sånt så man kan se att oj nu någon alla som loggat in med det här kontot. På nått sätt har det läckt att man måste tänka på ett lösenord kan läcka utan att det knäckt.

Ruben:

Ja.

Andreas:

Det.

David:

Det kan kan hamna på vift på alla möjliga sätt och hålla på byta. Att tvinga någon att byta lösenord hela tiden. Som det är nu tappade jag nycklar. Skulle få byta nycklar till huset varannan var 19:e dag. Men det går ju inte. Det är ohållbart. Vi har skapat ett beteende där man genererar lösenord skapade av någon som. Gör att blir som blir sämre för att du tvingas byta hela tiden i stället för att lära dem att komma på bra komplexa lösningar från första början. Och sedan få svar på den här frågan med lösenordshanterare. Man måste också vara införstådd att. Du. Du har ersatt ett problem med teknik och du har löst ganska många saker med den här tekniken. Tekniken genererar löser man själv, den krypterar lösenorden, den håller koll på dig, den skyddar dig för att latmask password inte kan komma åt dig. Men operativsystemet har fortfarande möjligheten att komma åt informationen på olika sätt.

Andreas:

Dock

David:

Och det demonstrerade jag igen. När båda är på föreläsningar och Nacka så är det de flesta operativsystem. Men om vi tar framför allt Windows och Mac har möjligheten att plocka ut det du har i din katt en buffert så att det du kopierar på datorn. Det ligger i minnet och det finns enkla sätt superenkla sätt att få inbyggda sätt i operativsystemet att plocka ut det. Du har din kapacitet. Så skulle du få in skadlig kod på din dator och du sitter vid din dator och du öppnar din läsårs hanterare. Skriv in ditt superduktiga mega password som du har här och sedan går det fram till det här lösenord som du ska hektar och du trycker kopiera på den. Har någon fått? Har du bakterien på din dator då? Ett virus eller skadlig fara? Då tar man den lös direkt så pang bom är det taget.

Andreas:

Om du använder auto fill använda den också,

David:

Nej, det beror på hur auto filen funkar för att just den här copy paste grejen är att sys kall i datorn som. om programmet är kodat på det sättet att den kopierar lösenordet och sedan pista in det på samma sätt som när du trycker Control C kontroll v in på datorn. Då kan du ta det också. Men om det är auto fil på ett annat sätt och det finns ett säkert sätt får jag alltid fel då? Då kan man inte ta det. Det kan man inte. När.

Andreas:

Har du en? Använder du själv lösenordshanterare? Hur? Hur? Har du inte läst något? Sett apps? Hur ser den ut?

David:

Både och. Ja, jag är fast bakom Yubikey till exempel för att lägga kryptonycklar på. Och sedan har jag krypterade diskar på två datorn och sedan använder vi vissa typer av dessa. Hantera liksom inne på företaget där vi liksom har glass hos mig som delas mellan avdelningar och så. Ja, men det är både och, liksom jag. Jag är förespråkare av avlösare, men. Man

Andreas:

tänka på riskerna.

David:

lite samma tänk hela vägen.

Andreas:

Jag.

David:

Men hellre. Asså jag vet inte, jag tycker det är bra. Ja ja till alla som hanterar sig.

Andreas:

Okej, men den här säkerhetsbälte analogin Skulle du säga att PAS Kiss skulle kunna vara ett säkerhetsbälte för webben då?

David:

Nja, det där har jag haft en lång diskussion också D. Jag gillar konceptet med park men framförallt i app ekosystemet så lagas Pastis i din kitchen. Tjetjenien i sig inte säker, den är super kass rent ut sagt. Denna Tjetjenien är en krypterad databas där du lagar all känslig information, krypteringsnycklar, lösenord i klartext allt du kan tänka dig. Problemet är att den krypterade nycklen är det krypterade lösenordet för att låsa upp din kitchen. Ligger i Tjetjenien själv.

Andreas:

Okej.

David:

Och de tyska orden är world wide vad som hetast. Vem som helst får läsa kritiken. Det är ungefär som om man jämför med ett Linux system, till exempel att du har en finsk tjärdal i kedja fel och så har du de krypterade lösenorden. Tänk dig att du skulle kunna få ta ut ditt egna krypterade lösenord ur källor för att inte någon annan som du skulle kunna få ta ut ditt eget. Och har du då? Dåligt lösenord där du kan knäcka det lösenord som du har till din egen användare. Då kan du låsa upp hela kedjan. Man får se allting som finns där i klartext.

Andreas:

Ja.

David:

Det är så kioskerna funkar. De har krypterat informationen, lagt krypteringsnycklar i kärnan. Men tydligen är det den svenska läsaren som har tillgång till systemet och det är inte supersmart.

Andreas:

Men om du tittar på För du har ju alltid tjejen och sen har du Googles motsvarighet. De är ju inbyggda i webbläsaren och på det sätt som de funkar. Men är det skillnad på om jag till exempel har använt on password eller bytt hårdvara på hantera mina? Menar du? Precis.

David:

Nu blir det väldigt produktspecifika för jag tänker här. Jag vet faktiskt inte hur. Eller?

Andreas:

hanterare som inte inbyggd.

David:

Ja, alltså just Kitchener är ju ett problem i Apples ekosystem.

Andreas:

Då kan.

David:

Så om du har en egen lösenordshanterare som lagrar sin egen databas på sitt eget sätt. Jag vet inte hur de två tänker fall. Nu. Vad hittar jag på? Men tänk om dom bytt Var den laga sin det krypterade lösenordet till Bitcoin i. Inte för att tror att de gör det men det hade vart dåligt. Jag tror att de lagar det på något eget sätt i en egen krypterad fil av så där. Men jag tredjepart grejer är ju alltid bra. Men det är med här pass just Apple system som läggs på kisen på ett osäkert sätt. Men konceptet i sig i val. Det är det, men du lagar dem just i detta system så lagas de inte. Top notch sade.

Andreas:

Nu skulle vi då? Skulle det då kunna vara fast det inte är en? du vill se en helt annan lösning.

David:

Därmed är väl en okej lösning. Som sagt, du behöver inte laga så du skulle kunna laga dina pass på Yubikey till exempel. Du måste ju inte laga den nya i din kitchen liksom. Du gör det inte så den är väl en bra lösning tycker jag. Alltså, det är definitivt bättre med kokosnöt som lösenord som man har och vanliga sessions cookies liksom. Så.

Andreas:

Men om man ska hektar den absolut effekt. Lösning är den absolut bästa lösningen i din värld. För om vi återgår till läs vad är den perfekta Läs läser igen. Hur skulle den se ut?

David:

Om det är att man har olika lösenord på allt för fasta. Det tycker jag är givet m

Andreas:

En självklarhet i den här världen.

David:

a de ska vara olika överallt. Och som sagt, man behöver inte komma ihåg alla utan det finns vissa man bara kan totalt strunta i. Sen ska man hektar fullt i tältsäng för att vi kan inte lita på löst var helt ut tycker jag. Så vi kör fullt ut.

Andreas:

en app eller sms eller vad föredrar vi där?

David:

Men jag litar ganska mycket på typ Google och Microsoft att internet och även sms. Det är klart att. Finns säkert många som argumenterar att sms går snabbt upp med radiovågor och det ena efter annan liksom. Men om vi nu pratar generellt säkert för gemene man, det spelar ingen roll. Du kan läsa det det. Det har ingen åsikt om så.

Andreas:

När.

David:

Är så olika över överallt du ska multi fakta samt sortering och sen förutom det så ska vi säkra upp våra sessions tak som jag lägger i hand i hand med. Ledsen för att när du väl har loggat in med ett lösenord och med är möjligt faktiskt så får du den här sessions kakan. Som sagt en särskild token. Den ska vara bunden till dig som som har loggat in med ditt IP nummer med din metadata, så att även om jag stjäla från en dator så är det andra artefakter. Det är andra variabler som gör att. Att jag inte kan använda den för att jag kommer inte från ditt IP nummer. Jag kommer kanske. Jag har inte samma språk på min laptop som du har på din laptop och det finns massor av metadata som man skulle kunna baka in i sessions kakorna för att göra sessions kakorna i sig mycket säkrare. Ja, automatiseringen med lösenordet och och multi facts. Allt det säger är en sak, men sedan när du har loggat in så vill du säkra upp det också, liksom i ekosystemet. Så de bitarna tycker jag man ska käka upp. Sen om man använder läser att hantera för hantera dina lösenord eller du bara helt enkelt klicka på Logga ut i webbläsaren för att döda en session. Om du inte använder den, ja då finns det en massa sätt och lösa det på.

Andreas:

Men nog pratat om lösenord. Jag tycker vi ger oss in på det jag skulle vilja kalla er nörd meckat i och t om smarta hem. Jag vet det. Här känner jag mig duktigt. Men jag vet ju också att det kan ske vissa säkerhetsrisker i det här. Men David, har du ett smart hem själv?

David:

Nej nej, det säger jag inte. Det ser ju ni. Men jag har liksom det VHS band. Det är Karl Maskin maskiner det. Flipperspel kommer det 64. Jag är lite allergisk mot det.

Ruben:

Teknik.

David:

Men men. Med tekniken. Jag ska bikta mig. Jag vet inte om min fru någonsin kommer lyssna på det, men jag ska berätta det ändå. Jag fick en present av henne

Andreas:

Jaha.

David:

i alla hjärtans dag tror jag det var. Det var allt jag nu skäms över för att jag inte kom ihåg vad det var. Det var nog Alla hjärtans dag. Eller var det när vi firade tre år eller nått sånt där? Och då fick jag en robotdammsugare som var tvungen att vara uppkopplad. WiFi. Nej,

Andreas:

Uppe.

David:

en pryl som ska kopplas upp. Varför det inte är okej. Och sen därefter har det spårat ur. Så nu har jag en laddstation till bilen som ska vara uppkopplad. Och nu senast så köpte jag den. Har kopplat ifrån en på FB. Jag köpte en ny tvättmaskin och den. Kunde man koppla upp på på Vad Vad är syftet med alla de här prylarna som ska kopplas upp på internet?

Ruben:

Tack

Andreas:

nej.

David:

nytta. Jag har ingen nytta av att hektar min tvättmaskin uppkopplad på internet.

Andreas:

med om det, men det, kan jag. Men LBS laddar jag nu. Smart.

David:

Varför är det bra med? Varför vill. Jag har berättat precis.

Andreas:

du ska kunna. För att du ska kunna hektar en smart laddning som baseras på elpriset så att den startar och laddas med högre effekt när du har lågt elpris för att du ska få en lägre elräkning och belastar systemet mindre.

David:

Bra argument. Jag har inget motargument på det argumentet över huvud taget. Det var ett bra syfte. Men.

Andreas:

är ett fall.

David:

Ja. Men.

Andreas:

Det

David:

Den här laddstationen är laddstationen känner jag. Det är fantastisk funktionalitet. Men då vill man ju verkligen säkerställa att den är ner låst och inte utnyttjas av någonting tokigt. Den kan inte sitta på samma nät som du sitter där. Surfa och spela in

Ruben:

Nu måste det bli nätverkstekniker för sätta upp ett helt nätverk hemma och liksom bygga upp system

Andreas:

det måste du väl inte?

Ruben:

och allt möjligt för att

Andreas:

Gäst Nätverk? Gäster?

Ruben:

Jo jo absolut. Men det.

David:

Okej, jag är för för att gästerna är hemma.

Andreas:

Ja, det gör man. Så det.

David:

Naket öppet. Nej, jag bara åker hem till mamma och pappa. Sätter upp snabbt nu

Andreas:

att

David:

när man har nio. Men så är det. Jag har också en åsikt om att det är retoriken som jag. Stör mig på när man är smart hem också. Jag stör mig som att det bara genomsyrar min kropp över hur fel du tar det som är byggt 19 40 eller när det nu är byggt. Och så skaffar du en robotdammsugare och en elbils laddare och ett kylskåp. Och någon annan grej liksom. Och så säger du att ett smart hem är samma dumma, korkade hem och betong och träplankor och asbest och grejer som du bara kopplat upp med flera prylar på internet. Och så säger du att ett smart hem. Nej, jag tror att i framtiden så kommer vi hektar smarta hem där du kanske har sensorer i väggarna som mäter fukt, som liksom på riktigt är intelligent, som kan meddela hur huset mår. Du kan styra och kontrollera med till exempel värme. Som du sa med Tibro eller vad det nu heter, så att du kan anpassa huset efter saker som du kan mäta. Det skulle i så fall var det närmaste jag kan kalla smart hem. Men det vi har i dag är väldigt få människor. Det finns det säkert någon som vill lyssna här nu. Men jag har byggt mitt hus från grunden nu. För typ fem år sedan. Och då har jag bakat in sensorer överallt.

Andreas:

Om du vill hektar historierna inbakad alltså. Det hjälper inte att jag då till exempel kör en instans av hår med siktet på en solsemester och sagt ska vara det mest med sig. Men det är inte säkert att det är så, men ändå. Och har luftkvaliteten där. Jag har lampor, jag har smarta laddare jag har. Vad kan vara mer kopplet, koppel, robotdammsugare och gräsklippare och allt möjligt i det. Men det är inte som hemma alltså. Om jag har det så att det automatiskt.

David:

nä nä jag menar är det lite filosofi vi har? Vi har inte det jag vill eftersträva. Jag vill hektar allt materialet i.

Ruben:

du vill ju hektar smart du. Det är skillnad du. Långt Smart hus. Du vet ju hur det hem du inte gillar.

David:

Jag tänker på byggmaterialet som de använder ska vara anpassat. Det är lite som när vi teknik du bygger någonting vi byggde i mitten av 80 tal 90. De är inte jättebra de. Eller jo, det var dom på sätt och vis. Skitsamma, de systemen har vi bara lagt på ytliga lager så vi har det här systemet. Det har massa användare så där lägger vi på med fan nu. Men kärnan är inte anpassade för det systemet

Ruben:

kod ska man inte. peta på för då vet man

David:

Men vi har. Hela världen är uppbyggd av lägger sig i husen och det är bara lägga hus överallt. Så i detta nu sätter vi en TP kabel in i skorstenen. Så nu

Ruben:

mig. Man drog in fiber för tre år sedan. det blev det smarta nu.

David:

Ja, eller hur? Nä, du har väl. Byggmaterialet ska vara anpassat för det digitala. Då börjar vi snacka.

Andreas:

är det för byggmaterial?

David:

Det finns ju inte det så är det filosofiskt. Jag svarade att jag vill hektar ett hus där det är inbyggt, där det finns en stor. I stället för att sätta en gipsskiva i gipsskivan. I sig finns en sol som äter fukten. När du byggt huset från grunden, inte att du ska gå till en firma och köpa fyra sorters, tycker vi som sätter på dina snickare på allvar. Snickra upp dem i huset och skrapar själv nu. Nu har jag snickrat ihop en sensor till min home assistant. Nej, lägg ner sa jag. Det är inte okay.

Ruben:

Men det är egentligen det man har i ett smart uppkopplat nätverk hemma.

David:

Låt Uppkopplat hem. Det är typ den retorik jag kan gå med på att uppkopplat hem för något. Men

Andreas:

okej. Den här robotdammsugaren

David:

Ja,

Andreas:

slå tillbaka. Använder du den? Så du. Den är kall så det går omkring en upp. Det går omkring en uppkopplad dammsugare som antagligen har en lidar att skanna av hela ditt hem.

David:

År.

Andreas:

Hur har du kopplat upp den då för att du ska känna dig bekväm?

David:

Jag ringde dina föräldrar bara komma över hit och hjälpa mig med järnet. Så de sa Nu har jag fått 2021 stycken ett som lösenord på mitt

Andreas:

Det ska vara

David:

namn. Jag har fixat det när jag har ett gäst. Att vara far

Andreas:

Nu.

David:

för att den behöver inte vara kopplat till någonting annat på nätet. Den behöver bara hektar. Men det sjuka är. Jag tycker ju om den här funktionen som är så jag vågar inte berätta det för någon. Jobbigt. Nu är det bikt session av mig

Andreas:

Ja,

David:

där jag sagt till

Andreas:

det är ju så du är numera förespråkare av att dammsuga är.

David:

Ja, för att jag kan vara på vägen hem och sitta i bilen och bara tänk om det var dammsugat när jag kom hem. Så tar jag fram min telefon och bara ploppar det. Plopp plopp, plopp plopp och så trycker jag igång med robotdammsugaren en knapptryckning. det är så skönt. Jag älskar funktionen, men jag kan inte sova gott på nätterna. Dvs med programmet.

Andreas:

måste måste jag också få jag. Vad är det för märke på det? Är det en robot? Rock är en charmig

David:

när jag.

Andreas:

Det är ju kinesiskt tillverkat också. Ett kinesiskt företag.

David:

Jag bara strö salt i såren. Aino. Det är nog när vi är här man kan ta fram appen. Jag kan se en karta över hela mitt hem. Det kan vara super. Det var principen över den. Som tur är har de ingen kamera. Det har den inte.

Andreas:

Nej, det hade jag heller aldrig gått med på det.

David:

Nej, det sa den.

Andreas:

de. Rumpan bar tar ju det.

David:

Var det också så här. Den är en dammsugare. Den ska suga upp damm och smuts. Den har inget behov av en kamera

Ruben:

Men det är för att anställda på det företaget kan det gå in och skicka nakenbilder till varandra i chatten.

David:

Exakt. De bara har en robotdammsugare sponsrad av olika ansedda matte ägare

Andreas:

Det

David:

och

Andreas:

har varit

David:

även jag. Grejen är att jag är ju löjligt allergisk mot uppkopplade prylar, men jag ser ju definitivt fördel med vissa saker med Robert dammsugare faktiskt. En kär vän i familjen till och med fått ett riktigt namn också. Men tvättmaskinen? Nej. Den har noll funktionalitet som är vettig. Vem vet vad funktionen är?

Andreas:

När.

David:

Om jag redan i förväg gått till maskinen fysiskt ställt och laddat den, laddat den själv men laddat den och liksom ställt in vilket program mer eller mindre jag ställt in den i ett läge så är jag där jag ställt in den i ett läge där jag kan sätta på den ramar som jag kan sätta om.

Andreas:

Ö.

David:

Men jag måste fasen gå in och säga att nu, nu sätter jag på det här läget liksom för att du ska kunna ta emot fjärrstyrning så

Ruben:

Min dumma tvättmaskin har en timer, det funkar lika bra.

David:

Ja, det funkar lika bra. Och jag tänker så här nu jämt. För jag är ju där med min robotdammsugare som jag kan ta av från bilen och det. Jag kan inte ringa hem till kidsen, eller jag har ingen till kidsen. Då måste de ändå gå ner, ladda tvättmaskinen med all tvätt, trycka på en knapp och sätta sig. Vad pappa nu kan trycka igång tvättmaskinen. De är ju redan där så då kan de lika gärna. Jag ser ingen funktion med det andra. Den gör vad du ser hör.

Andreas:

Jag att du gett upp. Men du måste ju också tycka om att den har ju som en inbyggd tvåfaktorsautentisering, för du måste ju vara.

David:

Ja, jag vet.

Andreas:

det du måste tyckt om för att den ska

David:

Det är det som är det exakt. Du sätter huvudet på spiken. Det är så bra att du tar upp detta med att så. Ja, det är ju en säkerhetsfunktion att du inte ska kunna starta stoppar han hur som helst. Men. Jag kan inte använda det. Jag kan inte. Jag kan inte se någonting värdefullt över huvud taget. Men samtidigt som du säger jag vill inte att vem som helst ska kunna starta stoppa min tvättmaskin.

Andreas:

Med.

David:

Nej, nej, nej, jag vet. Jag vet vad den andra funktionen är, att jag kan få en pling i telefonen att när tvätten är klar. Och det har jag funderat väldigt mycket på om det är bra eller dåligt. Om jag inte är hemma och tvättar och jag får en pling i telefonen att tvätten är klar. Jag är inte. Jag är inte hemma. Det hjälper inte. Jag är inte hemma.

Andreas:

nej.

David:

Jag kommer inte snabba mig hem för att tömma tvättmaskinen.

Andreas:

Nej.

David:

Det andra är om jag är hemma.

Andreas:

Ett.

David:

Då har man redan. Jag trodde lukten som den spelar. Den guden. Jag

Andreas:

Men

David:

hektar en pling i telefonen

Andreas:

för.

David:

ja.

Andreas:

kontakt med Vet du? Gånger man har satt igång tvättmaskinen och gått hemifrån? Och sedan glömma bort att jag satt igång den för den är klar när jag kommer hem. Och det är inte någon jäkla truddelutt som säger att är klar. Den

Ruben:

Det hade inte hjälpt. Fick ett sms heller för att du hade glömt bort det där uppe.

Andreas:

Om jag har notisen, om jag håller i telefonen i telefonen ofta jag och kolla tvätt maskinen och om jag bara har som regel att jag slarvat bort den här notisen.

Ruben:

Det blir ju samma sak som att inte glömma bort att har du tvättmaskin? Du det

Andreas:

Ja.

Ruben:

hela din mentala kapacitet på att du har en telefon ska lösa. Är det ett liv du kan tänka själv,

Andreas:

Men fattar du hur mycket min telefon har läst i mitt liv?

David:

Det har jag tagit bort är att mycket också det här kan vi det

Andreas:

fått bort? Vad har det tagit bort?

David:

Ja, har du fått mig.

Ruben:

vi börja med.

David:

Nu. Nu Andreas, ligger det till så här. Vi har digitaliserat mänskligheten

Andreas:

Ja.

David:

så sjukt mycket att det är orimligt. Vi har tagit mycket saker som är mänskliga. Ett. Att kommunicera har vi digitaliserat. förmedla känslor har vi digitaliserat. Idag är skicka vi emojis. Vi kan inte prata känslor. Dejting är swipa upp och ner, höger, vänster liksom. Ja, Det är jag. Men så är det. Och kritiska saker som vi också gör. Vi röstar om om samhällsstrukturer, digitala tjänster. Ja, det gör vi. Räkningen är väl digital på många ställen.

Andreas:

är den.

David:

Ja, vi shoppar på nätet väldigt mycket. Eller hur? Vi konsumerar information. Vad gör du nu när ni inte är lika gamla och tjatiga såsom jag är? Men vi har liksom inte samma ordförråd och vi har inte samma möjlighet till tal och skrift utan det är ditt ditt digitala. Även svårt. Svårt att hålla ögonkontakt när vi pratar med människorna. Även det sexuella liksom. När jag växte upp jag var glad om jag kunde hitta en sönderriven tidning i skogen som snabbast. Det var den. Det var det. Påsken. Jag fick liksom lektioner möten med det här är super seriöst faktiskt. Idag så behöver man inte längta efter någonting. Bör inte kämpa för det här med relationer och kärlek och liksom därför du kan bara ta

Andreas:

Svartsjön.

David:

där du får tag i telefonen. Det är där

Andreas:

Det.

David:

en sekund. Är du klar med det du behöver göra

Andreas:

Är det sant? det är sant.

David:

Det har jag på grund av det. Här. Men ni fattar det liksom. Du behöver liksom aldrig gå ut och liksom kämpa för

Andreas:

Ja, fast det är en process du ska

Ruben:

Det.

Andreas:

du ska starta telefon, Du ska logga in, du ska gå in i webbläsaren, du ska sätta igång inkognito och starta en VPN så att det inte loggas i min dator eller hos ISP. Och sen kan jag gå in på vad det nu är för sån hemsida man vill hektar.

David:

Lägg ner men lägg ner när du sitter där med brallorna nere så är det du. Kör inte där. Nu ska jag vara VPN och skaffa en. Hur ska jag sälja mina bitcoins för att köpa den här? Nä, lägg av.

Andreas:

Det är faktiskt på tolv VPN jag har jagat i Sverige.

David:

Ja, exakt. Men nä. Vi har liksom digitaliserat väldigt mycket av mänskligheten till det sämre. Eller det här är nu kanske övergången till det sämre? Eller är det bara att det blir en ny mänsklighet? Att det blir bara problem för att man jämför med hur det har varit? Men det betyder inte att det nya är dåligt nu försöker ändå rädda mänskligheten.

Ruben:

Det är det här konstanta nostalgiska man har Att oj vad mycket bättre det var förr. Oj vad mycket jag kom ihåg, allting som är bra. Och så var det väldigt bra förr. Men jag skulle också säga att någonstans är det klart. Vissa saker sämre, vissa saker bättre beror på vad man jämför med. Men. Det är också att människan är anpassningsbar. Vi anpassar oss till den verklighet vi är nu och den värld som är nu är ju bra. Jag är inte missnöjd där jag är nu och det handlar ju lite om liksom. Självkontroll är allt. Det kan du ta. Tala med måtta, göra måtta och göra allt det bra i Måtta är väl som livsfilosofi jag lever efter som har gott om bilar och med tick tock. Eller var det när jag satte limit men inte kan få inse att jag kan inte hantera att jag inte sitter där flera timmar varje dag. Jag måste hålla i mitt självförtroende av det är ju mer Att jag. Gör man det så ska man tänka tillbaka. Och det är ju samma sak som att folk läser böcker och blir beroende av böcker, inte läser böcker att det har funnits hur länge som helst. Så du behöver hektar en limit på någonting som är kul. Sedan vad som fanns på 70 talet innan har saknat den senaste 50 åren om den moderna historien, eller 70 åren i alla fall

David:

Jag tror det var väldigt få människor som läste böcker och satt och blev beroende av böcker på samma sätt som man sitter och slappar i timmar efter det. Jaja, de här kickarna liksom i form av av ett skratt eller växa med någonting så dopaminet som bara sätts in gör att

Ruben:

Den oändliga tillgången som är grejen. Jag vet inte hur du växte upp, men sättet du haft oändligt tillgång till serietidningar eller dataspelet tv spel har. Hade inte du då fortsatt hela tiden? Men det är väl det här tillgångens upp

Andreas:

Fast nu ska vi inte vara såna. Men kära David här, han är uppväxt i Bromölla och hängde vid Film giganten, vilket är en metropol Och där fanns det inte en kickar i Drive.

David:

ja, där var det. Det var livets hårda skola i Bromölla på betongen mest. Rökte mina cigaretter och drack vin. Red Bull och tyckte livet var fantastiskt. Nä men asså där är jag trots allt. Det finns ju vissa saker som mänskligheten mår bra av och det är till exempel tristess. Vi mår bra för att det är då. Det skapas kreativitet i då det skapas för att du har så tråkigt att du blev tvungen till att göra någonting åt saken.

Ruben:

Det finns inget som är så bra som när man var tvungen att plugga och hungra och ba nej, det här är så himla tråkigt. Var bara med då. Möblera om rummet, göra saker, Komma på sak som är roligare att göra än att plugga. så. det blev lite samma grej. Skapades för att göra nånting roligare bättre.

David:

Nejmen jag tror ni kommer faktiskt förstå mer av det jag säger när ni själva får barn. Om ni kanske ändå är så pass gamla att ni ni tänker tillbaka när ni spelar innebandy på gatan utanför huset. Var ute och cyklade och.

Andreas:

För det var andra tider det.

David:

Jag växte upp satt där men om jag inte hade nåt att leka med så hoppar jag på min cykel och cyklar runt tills jag hittar någon att leka med. Det var alltid någon som var ute så man lärde känna nya människor och tog tag i saker och ting. I dag så. Så den första snöflingan faller liksom på vintern. Det är inte en käft ute. Det är ingen som är ute i den här genren i här med hacking och det här tankesättet att ifrågasätta var liksom lite utforskare av liksom. Det är liksom någonting som har försvunnit, fast utan. När jag var ute och gick med mitt förstoringsglas så lekte Gud och sköt laserstrålar. På myror liksom. Jag kunde göra en laserstråle med förstoringsglaset och solen. En fantastisk tur liksom. Och. Man lärde sig ganska mycket av att bara vara ute, liksom hektar kommunicera med med andra kompisar, komma överens. Ska vi åka hem till dig eller ska hem till mig? Eller vad ska vi göra? Ska vi hitta på detta nu? Ska vi spela ett spel och fortsätta säga det är klart. Ehm. Vi har tagit bort väldigt mycket för mänskligheten och frågan är då är det här bra eller är det dåligt? Är det nya människan som kommer? Det betyder inte att den är sämre, men det blir ju sämre om man jämför med något som man själv tyckte var bra förr i tiden. Och sen tror jag att det också påverkar vårt välbefinnande. Är vi? Jag anser inte att vi är lyckligare idag än vad vi var för 2030 år.

Andreas:

Men kan det bara vara att vi har en helt annan tillgång på information och att vi hela tiden matas med allting runt omkring snarare än att kanske bara leva i vår lilla bubbla. Som när man var ute och spelade innebandy på så sket mig fullständigt i vad som hände i Stockholm.

David:

Nej, det tror jag att det har du kanske inne på. Kanske mer av samma sak, men att. Hur ofta publicerar folk saker ting som är dåligt på sociala medier, till exempel näthat? Det är det äkta. Men okej, hur får jag tag på en Porsche? Hur åker jag på den finaste semestern? Hur tränar jag? Får försöka stoppa.

Andreas:

En.

David:

Det var ju inte lika mycket sånt i yngre åldrar och när jag växte upp. Utan då handlar det om andra saker. Då skulle man säga att du var coolaste killen om du var bäst på fotboll. Då var du cool. Om jag eller du sprang snabbast skulle du kunna hoppa längst eller så. Det var liksom helt andra grejer. Det handlar inte om. Om välfärd. På det sättet är lyx a snygg och karriär och så här utan allt. Ja, jag blir inbjuden nu. För bara någon vecka sedan så var jag på i Kristianstad och föreläste för gymnasieelever och då hade de liksom gjort vad de sa. Framtids mässa har man inte tittat liksom. Återstår. Ett mål med post-it lappar där man frågat kidsen vad Vad vill ni bli när vi blir stora och nästan allihopa hade sagt. Vad sa du?

Andreas:

influencers eller youtubers.

David:

Ja, men miljonär. Skulle jag vara miljonär?

Andreas:

men man blir ju inte.

David:

Men det var ju inte när jag växte upp liksom att det. Att många lever efter så orimliga krav idag, liksom allt från hur du ska hitta kärleken, hur du ska se ut, vilken karriär du ska, vilket liv du ska leva. Vilket konstant gör att du måste bli besviken hela tiden för att du aldrig nå upp till de där kraven som som man försöker uppnå till Och sen har jag också. Att vi går miste om saker i livet som också gör oss lyckliga för att vi fokuserar så pass mycket på på på det digitala livet att du kan liksom inte åka på semester eller åka till ett spa eller åka till någonting utan att du tar massa selfies som är postade här gör att du blir liksom distraherad från det du faktiskt gör. Vad det nu kan vara för någonting. För att vi ska hålla på att fota och publicera saker inom citationstecken så som jag tolkar skryta online för att du gör någonting. Men du gör inte det utan du tar bara bilder. Är du med? Hade du gjort hade du inte haft tid att ta de bilderna och därför tror jag vi blir av. Vi blir aldrig genuint glad av någonting, för vi är aldrig i nuet. Vi är alltid distraherade av teknologin som finns där som ett hjälpmedel. Men den den ligger som ett lager av. Distraktion. Det blev distraktion i i vårt liv. Men vad ni tycker om det där.

Ruben:

Ja till

Andreas:

tror du har väldigt mycket poäng. Jag.

Ruben:

och pricka. är det detta du har drabbats av så kan Jag. då distrahera dig från att inte kunna dammsuga själv då

Andreas:

Mycket god.

David:

Ja men asså du är ju lite spontan liksom att.

Andreas:

Fast jag skulle vilja hävda en annan grej då

David:

Ja.

Andreas:

är ett sätt att köpa sig tid så att du slipper. Bör dammsuga så att du kan köpa dig tid till att göra annat. Problemet är vad man gör med den andra tiden.

David:

Det torde också hektar rätt i att all teknik är inte farlig som det är som. Precis som du säger, det finns väldigt mycket teknik som man har uppfunnit för att som sagt skapa tid och det finns ju ingen som är sådan som uppfann sociala medier. De gör inte det för att vi skulle må dåligt av det. Men när vi inte klarar av att hantera det, klarar inte av hantera den, den den tillgängligheten. Och då.

Ruben:

Återigen då människan är för underutvecklad för internet.

David:

L Ja, men jag tror att sport, om vi är underutvecklad för att vi bara haft teknologi i 20 år. Vi har inte anpassat oss som homo sapiens till den digitala verklighet vi lever i. Jag vill inte leva inne på banan.

Ruben:

Men det är det inte. Det är för lite sådana här samtal som Vi har nu. Florerar upp mer och mer, liksom att vi som företag lanserat tidsbegränsningar för hur vi placerar saker som får oss att kunna hantera teknologin. För att vi insett att det här kanske inte det som vi kan leva. Och det finns. Fokus ligger på telefoner. Det finns så man skalar av varför Många kanske väljer att sätta sina barn i skolans mobilförbud eller att det införs grejer hela tiden för att vi inte åker. Vi kan inte hantera detta. Vi är inte. Inte ett förbud, bara. lösningen. Men det är en lång, en sorts lösning i alla fall. Och man

David:

Jag tror inte vi har all

Ruben:

Anpassa lite kanske.

David:

Jag skulle vilja använda retorik att vi inte anpassat oss till det digitala samhället vi är. Det räcker att titta tillbaka när jag växte upp. Det var inte ett digitalt samhälle. Det var inte så att vi har inte anpassat oss än till det digitala samhället. Vi är ju precis i början av en ny epok där du har A i du har med. Finland har alltid argumentet till det. Där har vi ju bara skrapat lite på ytan. Vi har inte kommit in i det ännu. Vi kommer ju fortfarande från en värld av var jag och och deras föräldrar är uppvuxna. Ytan. Teknologi är mer eller mindre och sedan har vi börjat få detta mer med. Och det har ju gått så himla snabbt att vi som homo sapiens inte har lyckats anpassa oss till den digitala verkligheten. Men vad händer om hundra år? Eller 200 300? Vi måste ju förstå att detta är precis i början på en ny evolution, ny tidsepok och vi är precis i början på den här nya tidsepoken. Men när vi har anpassat oss som homo sapiens till den nya digitala verkligheten. Då är vi mer anpassade till den verkligheten. Då kommer vi in när ni inte har de här diskussionerna utan då kommer det. Då kommer debatten. Det digitala kommer verkligen vara en naturlig del i hur vi lever som. Det måste gå lite fel innan det blir bra. Och det där tror jag vi är nu. Och vi ställer de här orimliga kraven på att det ska. Vad bra redan nu. Men vi kommer. Vi kommer att

Andreas:

hur stor påverkan tror du? Och hur mycket kommer det förändras? Det faktum att nästan alla tjänster idag, alla digitala tjänster, bygger på dem? Basala sökandet som finns inbyggt i människor. Att hela tiden söka dopaminet, att söka bekräftelse, att söka. Det är det som liksom ligger långt bak i reptilhjärnan. Att vi vill hektar att de digitala tjänsterna medvetet spelar på det som om det vore ett casino.

David:

Lek med tanken att om 200 år så gör vi inte så. Vi gör det nu för att för att det finns liksom en kapitalism bakom att tjäna pengar på på det här. Men tänk om två hönorna igen kanske har anpassat sig till vår verklighet, att vi är inte så länge. Tidigare inte utnyttja människan på det sättet. Det går jag det nu för att för att vi söker den kickarna. Men det kanske inte vi gör sen. Jag vet inte. Detta är super filosofiskt. Ja, jag har inte svar på det. Men tänk om det inte är så? Det är som att det finns ju säkert saker i vår vardag idag som var helt crazy för flera hundra år sedan men som vi har

Ruben:

i våran vardag just nu. Ska se vilken cheesy.

David:

Ja, men finns det någonting som du kan? Jag kommer inte på något bra exempel, men. Någonting som vi har anpassat oss till så otroligt mycket att det är en del av det mänskliga. Det snart mer eller mindre. Att det är så vi gör. Jag vet inte. Kanske tillgången till eld skulle kunna vara en sån grej. För oss har vi ju verkligen anpassat den. Den uppfinningen eller den teknologin och kunna utnyttja den till att att bli bättre människor. Som att med den så kan vi göra massa saker. Jag vet inte. Det måste finnas någonting sådant. Kanske någon annan kan svara på. Men någonting som vi har uppfunnit.

Ruben:

El.

David:

El skulle kunna vara en sån grej. Kanske var det liksom bara en del av oss. Vi har inget svårt att förhålla oss till det för att vi har haft det så himla länge. Vi har hittat en balans för den här teknologin, men vi har inte hittat en balans för teknologin. Med internet, men utan det där är fortfarande totalt vilda västern. Vi mår inte bra av det. Vi blev distraherade av det. Vi har liksom säkert problem i form av massövervakning och kritiska system som går upp och ner. Men det är inte säkert att vi har det om om flera hundra år när det där har lyckats fasas ut och bli bra även när vi börjar bygga system. Med säkerhet från grund och botten. Vi börjar bygga system för att verkligen göra nytta i samhället och inte bara kapitalisera på det. filosof i samtal jag tycker är väldigt, väldigt kul och pratar. Men jag saknar även att vi inte har svar på det. Men jag tror att vi är bara i början av av den digitala verkligheten som

Ruben:

Frågan om hur ska Jag. ta tillbaka det liksom till hacking? Och det är liksom som vi ändå tror att vi är bäst på. Tror du att liksom varför det finns säkerhetsrisker just nu är mycket på grund av att vi inte är färdiga med internet och att vi om x antal år kommer vara i ett läge där ett byggt ett läge där inte kommer vara så mycket risker längre. För att jag byggt upp något bättre? Eller kommer alla dessa villigt och gör det allt för att onda människor ska göra oreda och skapa skit? Självklart. Men att möjligheter kan vara så små så vinningen i slitas in kommer att göra det.

David:

Nej, det tror jag inte. Jag tror inte vi kommer bli av med vår brottslighet på något sätt än. Det tror inte jag. Tror att vi kanske kommer hamna i ett läge där tyvärr. Det är lika naturligt som att. Du blev rånad på gatan så hör man hur man blir rånad digitalt och video redan där nu skulle jag nästan säga. Men men. Jag jämförde igen med saker som vi uppfunnit innan. Vi anser väl att de bilarna som vi säljer idag är väl säkert mycket säkrare, mycket bättre än de fasta bilarna som man tar vaccin till exempel i. Men jag kan tänka mig att. Fast jag vet inte om jag ska välja eller leva borta 100-talet när det inte fanns förfinade. Medicin. Vi körde liksom elstötar in i hjärnan på folk. Vi trodde vi kunde bota dem med elektricitet. När man tittar tillbaka på det idag, känner oss av det vi torterade och är dumma i huvet. Fattar ni själva att man kan inte helt stoppa stora hjärn nålar in i näsan och liksom petade i hjärnan. Det är ingen bra

Andreas:

När.

David:

Fattar

Ruben:

Det hade ju varit kul åka fram i framtiden bara. Vad står det i historieböckerna om hundra år? Om skiten vi

David:

Ja, jag. Jag fattar att alla hade sommar 2020 som lösenord på sina viktigaste grejer och skickade dickpics till vem som helst som bara spreds överallt. Hade vi kommit tillbaka snabbare? Men de fattar ju ingenting. Det var neandertalare som fick ett tangentbord i handen. De kan inte. Fattar ingenting nu. De kom bara skratta. De hade tangentbord, de hade inte via Google blablabla.

Ruben:

I.

David:

Det tror jag definitivt att det kommer att vara, så vi kommer inte hitta tillbaka till detta. Asså det där var ju ett bra försök, men de var ju puckade. Ungefär som vi tittar tillbaka för att se hur man gjorde om allt från abort till det medicinska till uppfann vacciner och såna här grejer. Asså. Titta i historieböckerna. Vi gjorde ju inte bra i år. det. var ju riktigt jävla dåliga. Jag kan säga Kan vi inte bara träffas om hundra år och spela in ett avsnitt om hundra år? När vi har uppfunnit någon grej som gör att vi

Andreas:

gärna

Ruben:

När jag tänker så är det inte realistiskt. Om 30 år så kommer vi antagligen kunna göra vad som helst. Då kan vi garantera att vi kan lösa det.

Andreas:

Ja,

David:

Det här är ganska spännande där det nästan var kul att bara göra det inom fem år,

Andreas:

Ja, Det har vi Det Det är bara att boka in oss i ditt schema.

David:

Hade ungefär den tidsramen som jag har fått tag på för att kunna göra en podd inspelning över huvud taget. Det här är fem år

Andreas:

Ja, Om vi ska ta det tillbaka till idag och det är lite tillbaka till robotdammsugaren och de uppkopplade enheter. Hur ska en lekman idag tänka för att hålla den typen av produkter säkra? Eller ska man tänka på att hålla sitt hemmanätverk säkert när man har produkterna?

David:

Ja, det är en bra fråga. Jag är ju ingen expert på uppkopplade hem eftersom jag inte själv har ett uppkopplat hem. Men men, det som separerar nätverken skulle jag väl säga att det är väl A och O liksom att att inte hektar de. Ett exponerade vinternätter, kanske till och med har dem bakom en ganska tajt brandvägg som gör att de olika enheterna kan prata med assistans av en. Men allt, liksom allting, behöver inte kunna prata med allting. Nästan som man kan. Skulle hektar klienters syn på prylarna också.

Andreas:

Du kan.

David:

En är autentisering. Såklart tillhör man systemkraven. Så att den den liksom är säkrad så gott den kan. Den frågan om om alla som bor i hemmet måste hektar tillgång till eller har satt upp någon form av av sällan för för det. Och sedan är det ju såklart. Uppdatera mjukvaran som de här olika enheterna brukar vara ganska begränsad med som slags reläerna som digital strömbrytare. Det finns inte alltför mycket att göra än, men det är ju segmentera nätet i månader. Det är nästan så att ni skulle ta in nån som är expert på just uppkopplade hem. Och så vi ett avsnitt om just det där. Jag är inte expert på det.

Andreas:

har sett dig i olika klipp. Hacka i och ge

David:

Jag har.

Andreas:

att du vet kanske vad som är lättast att komma åt.

David:

Jag vet ju hur man hacka prylarna om man säger så. Vad man letar efter för att hacka dem. Det är lite det jag försökte säga, fast i det här avsnittet som du refererar till. Och det har jag den andra vice också som jag har idag innan hackad. Eller det var just det att många tänker inte på att. Dina uppkopplade prylar på hemmet oftast är uppkopplade på samma nät som du sitter med din mobiltelefon eller din iPad och din dator. Det visade då i det hacket in internet som i TV i hackar. Men i det andra det var ju att om du besökte en sida som hade JavaScript på så vis att när jag hackar, jag hackar sidan vilken sida som helst och jag får det gå till den sidan som jag hackat. Med det här JavaScript så kan jag få vilken enhet som helst som du kopplar på ditt WiFi i din mobiltelefon om det är det du använder för tillfället. Att skanna av ditt interna nät och leta efter produkter som jag vet sårbara mot någonting ifall din telefon är mest uppkopplad på samma nät som. Som de här uppkopplade prylarna har man dolt och delat upp det och det väldigt lätt att identifiera produkter med JavaScript också. Det kan vara att om du har en vinterfest, till exempel till en gasell, en skrivare eller någonting, då vet man att där ligger. Men om jag kan identifiera bilder som ligger på en specifik adress. Då vet jag att jag mest troligt har hittat den bilden. Sen kan jag mäta höjden och bredden på den här bilden. Får också veta att bilden inte är. Den har också rätt höjd och bredd och den ligger på ett ställe du vet. Men det är den här prylen som jag letar efter och då kan jag skicka den elaka kod min exploit till den prylen genom att du har bara besökt en sida för att. Ja, så länge den tabben är uppe på din telefon, till exempel din dator, då kan jag skanna dina dina interna nätverk via en interna nät har jag. Oftast har man inte 268 noll.

Noll 24 eller ett punkt 06:

24 eller 10:01 eller 27 16.

Andreas:

Ganska lätt.

David:

Det är lätt att gissa de där näten också. En såg liksom segmenterade från de andra enheterna är viktigt.

Andreas:

Segmentera nätet helt enkelt.

David:

Ja och packa sina prylar igen. Det är för att vi som människor har inte anpassat oss som vi pratar om innan. Så är det. Item prylar har en livslängd som inte vanliga ITU system har annat, framför allt konsument prylar. Köp en TV någonstans eller koppla upp dig med den tvn på terassen av leverantören. Särskilt länge, en väldigt kort tid och som en supporter. Och då. Då finns ju risk att de blir exponerade mot sårbarheter som du inte ens kan. Patchar du det här ekosystemet att du har ju prylar som är uppbyggda av saker som du inte kan patcha för att leverantörerna får konsumentprodukter. Snabba på, bara släppa ny produkt

Andreas:

Det.

David:

att släppa en ny patch som kan hålla på och säkert patchar.

Andreas:

Får inte betalt för platsen du är med.

David:

nä, det är ju ett problem för mig och teatrarna generellt sett. Men det kommer vi också lösa i framtiden tror jag. På något sätt på

Andreas:

med. Men innan vi avslutar så tänker jag att vi ska köra lite Sjöströms. Hur stor är skillnaden på säkerheten i USA och andra?

David:

Jag är mer än mer låst än vad andra är där och vi har ett ekosystem som gör det lätt överskådligt. Med det som centralpunkt. Jag ser det som i dagsläget positivt.

Andreas:

Hur stor skillnad på säkerheten mellan Windows och macOS?

David:

Två enorm skillnad på säkerheten och där skulle jag faktiskt ge ett pluspoäng till Microsoft även för Appel. Har. Ett rykte om att de är så himla säkra. Men när man börjat titta på, liksom uppbyggnaden av ekosystemet Apple är kikaren en specifik dag. Väldigt mycket ljus land så har de misslyckats väldigt, väldigt hårt där de har en väldigt säker kärna och liksom secure boot och kryptering och andra saker som är överlägset mot Windows. Men. Just Holland har de misslyckats med i många år, tyvärr.

Andreas:

Kan vara det farligaste misstaget folk gör när de kommer till i säkerhet.

David:

Tror att de inte har någonting att dölja.

Andreas:

Ja, det

David:

Men det är så jag tror många det är kände retoriken. Många sa men jag har ingenting att dölja. Väldigt få människor har någonting att faktiskt dölja. Väldigt många människor har någonting som man vill hålla privat och det menar jag inte. Det räcker att jag pratar med min, med min fru eller mina barn om någonting. Det är det jag vill. Vill liksom hålla privat. Om du ställer frågan till en stor publik, vilket jag gör ibland när jag föreläser, ställer frågan hur många i det här rummet tycker att en kollega är snygg? Och så räcker några människor panelen. Hur många tycker att en kollega är dum i huvudet när nästan alla uppfattar det lite fult? Men det är ju en helt annat igen. Det är en naturlig sak att tycka att någon är snygg, någon är ful, någon är dum, någon snäll. Det är naturligt att tycka så. Men när du har skrivit det på TIMMS chatten med en kollega. Och den texten den digitala texten blir skickad till HR. De har ett problem, fast man tar det ur kontexten igen att i team sökes policies och säkerhetsrutiner av sexarbete är inte förankrat med hur vi människor använder systemen. Att jag pratar med dig Andreas eller utan att jag säger saker som är privata. Det är liksom ett samtal mellan oss. Men om någon annan lyssnar på det så går det att använda till någonting super negativt. Men det är ett samtal som det är det enda, det mänskliga, att vårt samtal är mänskligt. Men när du talar ur perspektiv så blir det problem. Och därför brukar jag säga att det väldigt många människor som framförallt inte har någonting att dölja. Men man har väldigt mycket man vill hålla privat. Vad tycker ni? Ni säger ingenting, Ni bara.

Andreas:

Jag Vi har alla saker vi inte vill ska läcka ut. Är det inte så härligt att man har något att dölja egentligen? Men. Man har väl också rätt till integritet?

David:

Det är lite det jag menar. Andreas det. Men det är som sagt att. Det kan vara en enkel grej. Vi ser nu att jag får en känsla av pubertalt att prata om, men så jag får pricka av dom där nere. Okej, jag vill googla det. Men det är klart att det är. Jag vill inte att någon annan ska veta vad jag har googlat i ett sådant syfte, till exempel dela eller något som bekant är pubertalt. Men jag ska fria till min fru som jag vill googla på romantiska grejer. Jag vill köpa sexiga underkläder till henne. Eller jag vill. Jag vet inte vad det kan vara, men det vill jag ju inte att alla ska få veta. Det ska stå på förstasidan på Aftonbladet. Men det är ju naturliga i att göra

Andreas:

Absolut Går vi vidare ska du ta nästa gång jag ska ta den.

Ruben:

Jag heter. Vi tror att det hacking snack. Vilket är det mest kreativa sätt du sett sugslangen i att användas.

David:

Det är inte det mest kreativa sättet som som jag sett, men det är i alla fall ett ganska kreativt sätt. Och det är ju när man använder teknik för att lura folk massa till exempel. Det är väldigt många som gör sån här scam där de ringde folk och sa. Vi kommer från Microsoft eller Google eller vad det var. Vi ser i våra system att du har virus på din dator och så ber de en användare göra saker på datorn. Som man kan tolka som att man har fått vev respirator. Men det är ju inte att man har fått virus på datorn och så säger dom Nu måste vi installera den här säkerhets mjukvaran på din dator så mer eller mindre infekterar de dem med malware. Eller så installera om en gratis produkt och säger att nu måste du ta betalt för den här licensen som du har köpt och så får man betala pengar. Men att man liksom använder teknik för att lura folk att oj. Det här är ju inte bra, men det är kanske

Andreas:

När.

David:

absolut ingenting som är farligt på något sätt. Det där har man ju sett ganska många, det är ju. Folk är väldigt kreativa med att hitta sådana saker som ser farlig ut, som inte är farliga.

Ruben:

Jättefarligt

David:

Ja, men det är ju det de gör. De kör en del flash liksom en del på en lista. Alla filmer och det där är identifierade vi och som vi känner. Nej, du listar ju bara alla Apple. Det är bara filer på filsystemet. Det är inte så. Men om du inte kan så ser du ju Oj, det där ser inte bra ut liksom. Så.

Andreas:

Rinnande text.

Ruben:

Gå in i webbläsaren, trycka F12 för för nätverks panelen? Ojojoj, Nej, så här ska det inte se ut.

David:

Nä, kan du inte så blir du lurad på ett annat sätt som är väldigt kreativt också. Och det ser vi väldigt ofta tyvärr. Som när de ringer och säger att de kommer från banken och så säger dom i samma mening som att vi ska hjälpa dig. Du ska inte ge ut några lösenord överhuvudtaget eller ditt bank eller lån utan vi kommer aktivera BankID på vår sida. Du ska. Hemma hos dig. Bara knappa in din kod. Bör man inte komma in till oss eller någonting säger någonting om vad du ska göra på din sida och det låter så trovärdigt med Aja men det där är ju bra liksom. Men det de gör det. De har ju personnummer till den personen. De vill att du ska logga in

Andreas:

Jag.

David:

och det är de som aktiverar dig genom att försöka logga in med den med det personnumret och sen personen själv som

Andreas:

klart.

David:

Tycker så här Oj, nu får jag hjälp av banken en. Vi gjorde ju saker mer än kanske det mest kreativa sättet, men det är ändå så här du bär. Du använder teknik på ett sätt som det inte är tänkt för. I kombination med att du pratar med med ditt offer.

Andreas:

Ska vi behöva avrunda? Men jag vill ställa två sista frågor. Och det är en vattendelare. Män avlyssnar våra telefoner och oss för att kunna göra reklam anpassat efter det Barbie säger.

David:

Svaret är nej. Det tror jag inte. Jag tror att våra digitala system har så pass mycket information om oss att det upplevs som att de lyssnar på det vi säger för att vi kanske tidigare har googlat eller någonting. En annan sak som också är väldigt. Effektiv för dem som har sociala medieplattformar duktigt och youtube och Instagram att de kan se när du sitter och scrollar. Om du stannar någon millisekund eller några sekunder länge på. Ett klipp, även om du liksom bara kollar på det du stannar på och läser av registret att det här är intressant för dig. Och då kanske du får reklam för någonting som. Nä, jag tror inte de avlyssnas med min röst, men de matta ut vårt beteende in i molekylerna.

Andreas:

Harriet Och vad är dina bästa tips för att man ska bli mer sig säker?

David:

Inte samma lösenord överallt. Använd med fasa ut och installera dina säkerhetsuppdateringar som nu ska. Allvarligt dö. Ha lite sunt förnuft.

Andreas:

Oh snyggt! Och har du något mer du vill tillägga?

Ruben:

Nej, jag är nöjd. Jag hade velat prata i flera timmar till. Men jag är nöjd för nu.

Andreas:

Då skulle jag vilja tacka dig David för att du ville vara med i veckans avsnitt och försökte podcast.

David:

Underbart. Tack så hemskt mycket! Hoppas jag får komma tillbaka någon annan gång.

Andreas:

Det kan du nog skriva upp.

Ruben:

Vi får se.

David:

De 30

Andreas:

Om du inte gör det. Om vi jag sagt något märkligt man vill tipsa om framtida ämnen eller gäster kan man mejla till kakdeg med Funcom. Jag antar att man lyssnar på podden i sin favorit pod spelare. Då ska man passa på att. Prenumerera för att inte missa framtida avsnitt och gäster. När man ändå är där. Ska också passa på att betygsätta oss. Det gör att fler hittar podden helt enkelt. Vi finns på de flesta sociala medier, men vi är mest aktiva på Youtube och tipptopp för tillfället. Och vill man stötta på den så kan man antingen ge oss en kaffe via mr. med eller så använder man. En av våra affiliatelänkar på Amazon. Det kostar ingenting extra, men det ger oss en liten kickback. Bill. Då vill vi lägga till någonting. Jag tolkar tystnaden som ett nej. Tack så jättemycket. Vi får inte vara med i veckans avsnitt. mig och Ruben igen nästa vecka. Ha det gott!

Ruben:

Ha det!

Andreas:

Ja.