Käck-Tech Podcast

AI och Apple: Framtiden avslöjad på WWDC 2024 med Magnus Jonasson

Ruben / Magnus Episode 116

 I detta spännande avsnitt av Käck-Tech Podcast dyker Magnus och Ruben djupt ner i allt som avslöjades på WWDC 2024. Upptäck de senaste innovationerna från Apple, inklusive iOS 18, macOS Sequoia, watchOS 11 och Vision Pro. Vi diskuterar de nya AI-drivna funktionerna, förbättrad användarupplevelse, och hur dessa uppdateringar kommer att påverka framtidens teknologilandskap. Missa inte detta informativa avsnitt för alla teknikentusiaster och proffs! 


Länkar från veckans innehåll

Obs! Vissa länkar nedan (Affiliate) kan generera en kommissionsintäkt för oss vid köp, utan extra kostnad för dig. Våra åsikter är & förblir helt opåverkade av dessa intäkter!


WWDC2024
https://www.youtube.com/watch?v=RXeOiIDNNek 


Magnus Länkar
https://tddbpodd.se/ 

https://magnusjonasson.com/

Tidigare avsnitt med Magnus:
Grillavsnitt: https://www.kacktech.com/1922221/13527900-grillning-101-allt-du-behover-veta-tillsammans-med-magnus-jonasson
När Ruben var i Japan: https://www.kacktech.com/1922221/12865744-hur-gor-du-och-varfor-gor-du-fel-gast-magnus-jonasson

I samarbete med RØDE: För att säkerställa högsta ljudkvalitet i våra avsnitt, använder vi utrustning från RØDE. Detta samarbete baseras på utrustningsstöd i utbyte mot exponering, utan ekonomisk kompensation. Tack RØDE!

Support the show

Vill ni läsa mer om oss och podden kan ni klicka på länkarna nedan:

Musik: Splash - Harris Heller

Obs! Transkriberingen är autogenererad och kan därför innehålla felaktigheter.

Ruben:

Hej och välkommen till CheckTech Podcast, på den där vi diskuterar, dissekerar och om vi har tur, informerar om checkteknik. Och denna veckan är det Ruben som pratar, men vi har inte Andreas med oss, för han sitter och glassar i Brasilien som ni har hört i flera veckor. Denna veckan har vi med oss Magnus! Wooo!

Magnus:

Tackar, tackar. Jag känner att konfettin kommer över mig bara. Applåder och vissningar från publiken.

Ruben:

borde ju ha en sån, du vet när man har äppel så kan man väl göra tummen upp eller någonting så får man sån, konfetti på karmen. Eller om det är victory sign tror jag.

Magnus:

Jag lär mig aldrig om det här. Man är så gammal i gamet. Man reagerar inte ens på mina rörelser.

Ruben:

här nymodigheter. Nej, nej, nej.

Magnus:

Japp.

Ruben:

det är väldigt trevligt att ha dig tillbaka. För ett år sedan tror jag du stäppte upp och körde för min del när jag var borta i Japan och nu är Andreas i Brasilien och alldeles upptagen för att vara med på podd så då får du stäppa in igen.

Magnus:

men det är lite trevligt. Man blir inbjuden när ingen annan kan. Här kommer

Ruben:

så att första frågan gick till dig.

Magnus:

Ja, vad gulligt han är. Men det är klart, man ställer upp. Den här veckan, det är ju full fokus VVDC den här veckan. Det fattar ju ni som har läst show notes och grejer. Och det här är ju som att komma hem för mig. När vi körde Slashat, sedermera en podd om teknik, då var ju det här en av höjdpunkterna på året. Det är så härligt att komma in på känd mark igen, när man får göra en WWDC-special.

Ruben:

Det är jag som är en liten äppelfantast va. Det är lycka när WWDC är lycka.

Magnus:

julafton. Visst är det så?

Ruben:

Jag satt i ekstas när jag kollade på det här och kollade på det här. Och jag är lite glad någonstans att jag gör detta med dig och inte med Andreas. För Andreas har det varit så. Irriterad på, ja men det är så där det här har funnits på Android så länge så oj oj oj oj oj, varför är du ens glad ja men nu finns det ju för mig som inte är på så här Androids och annat ja, det är ett dröm

Magnus:

Det kommer bli magiskt. Så nu hänger vi lite gotta ner oss i allt vad Apple har presenterat från VVC 24.

Ruben:

Mm. Jag tänker att vi kör bara så upplägget som Apple körde. Vi börjar i samma ordning som de körde. Så ni som har sett evenemanget, varsågoda, ni vet vem som kommer. Ni som inte sett det, kolla på det efter ni har lyssnat. Nu kör vi. Jag tycker att vi börjar med Vision OS. Och har du en Vision Pro?

Magnus:

Jag har inte det, av den enkla anledningen att min plånbok inte är stor nog.

Ruben:

den är inte det. Nej, och

Magnus:

kommer ju heller inte till Sverige i första vändan.

Ruben:

kommer inte heller i andra vändan fick vi reda på nu när vi kollade på VVDC. Den kommer väl till några länder i Europa. Det var UK och Tyskland och något mer

Magnus:

Frankrike tror jag va?

Ruben:

Frankrike, ja.

Magnus:

säkert Brasilien också där han sitter, den andra.

Ruben:

Han får köpa en innan han åker hem tänker jag. Det kan inte vara så dyrt.

Magnus:

Ta någon podcast om ni har någon.

Ruben:

man på valutaväxling där kanske?

Magnus:

Ja, jag skickar ut honom på stan. Han löser nog någonting. Kommer någon i plast, riktigt billig variant.

Ruben:

kan sälja en arm för att få en Vision Pro kanske?

Magnus:

visst. Det tänker jag.

Ruben:

är värt det. Du får ju mer syn, mindre rörlighet. Det är väl bra?

Magnus:

kan man sitta hemma med den

Ruben:

Ja.

Magnus:

svårt att navigera bara om man inte har händer

Ruben:

Ja just det. Det var ju en sån stor grej de lyfte upp. De här nya handgestures. Och hur mycket coola grejer man kan göra med dem. Alltså.

Magnus:

var inte det Jag har skrivit en anteckning Vision OS 2 för det är ju vad operativsystemet heter Jag skrev bara MÄ

Ruben:

Mm.

Magnus:

inte det en liten axelryckning?

Ruben:

Jag vet inte vad de. Det känns som att det de inte hann göra. När de lanserade. Vad det är de fick ut nu.

Magnus:

det var känslan.

Ruben:

Standardfunktionalitet. Som redan finns på mycket andra. Enligt Apple. Nu har vi lösat det. Och det funkar på Vision Pro. Kul för er.

Magnus:

Så ser man sin enhet för 35-40 000 kronor i e-app. Nu kan du titta på bilder med djup i dina gamla 2D-bilder via den här djupkartan som finns i fotorna.

Ruben:

Jag vet inte, det jag tyckte var Jag lyssnade på en annan podd Och sa såhär För er som inte har den, ni fattar nog inte Men för oss som har den Det är riktigt bra bugfixar Ja, det var det det var va

Magnus:

Det är ju ändå en ny produkt Jag satt och kollade på eventet tillsammans med mina gamla poddvänner Jesper och Johan från En podd om teknik Igår när de lanserade Vision OS 2 och de andra operativsystemen. Det kändes ju som att vi diskuterade hur många enheter har Apple sålt egentligen? Och vi fick en siffra på 400 000 enheter.

Ruben:

Det är ganska mycket ändå. Fast inte för att vara globalt men det är väldigt mycket ändå på något sätt.

Magnus:

det är rätt mycket utvecklade enheter där.

Ruben:

Mm.

Magnus:

Två miljoner appar, hörde jag någonting, skulle vara förberett för Vision OS. Och då tänker jag så här, det är förmodligen en ganska lätt konverteringsrunda. Säger jag då som icke-utvecklare. Det är säkert aslätt bara. Okej, kompilera appen så här. Vilka OS vill du ha för? Ja, Mac, Klocka, Vision OS, bara bocka i allt. Och så bara exportera skiten. Så, det är klart.

Ruben:

Alltså baserat på hur lång tid det har tagit vissa andra appar att komma in på till exempel iPad och annat så vet jag inte riktigt om det stämmer.

Magnus:

kanske gravt förenklar det här nu. Men det var lite underväldigande. Nya gester nämnde du. Spatial photos kallar de då. Att du kan titta på foto med en liten 3D-effekt. Det som jag tyckte var lite kul med Vision OS och som kanske... Gör Vision Pro ännu vassare. Det är att de har den här Mac Virtual Display där du skickar upp hela din Mac-skärm i ditt Vision Pro-gränssnitt i synfältet. Och att de hade maximerat, eller maximerat, de har gjort den ytan betydligt större. De pratar om att du har två 4K-skärmar bredvid varandra. Och det blir mycket Real estate när det kommer till Space, vilket jag tror kan vara skitnice.

Ruben:

Alltså det är ju största anledningen till varför jag vill ha En Vision Pro Det är för att kunna, om jag hade haft en Mac Kunna ha det här som Min skärm

Magnus:

nice

Ruben:

inte behöver ha en tv hemma i mitt lösningelhushåll för att kunna sitta i soffan eller barnfartölj eller i sängen för den delen och bara såhär, ja nu sitter jag och kollar film här i väldigt bra bild och sån immersive video.

Magnus:

Men som sagt, du och jag vi står utanför Vision Pro och så då blir det så här vi kanske inte fattar grejen då

Ruben:

Jag har sagt det innan, det är mycket som jag såhär jag vill förstå saker innan jag kan säga någonting om det och det här är såhär Jag fattar det, men inte så pass mycket så jag riktigt fattar det. Och det är bra sagt.

Magnus:

jag känner igen jag känner igen känslan det

Ruben:

Sista grejen jag vill lämna när vi går vidare från Vision OS det är väl att de släppte ett objektiv till en Canon-kamera

Magnus:

var det där en RV

Ruben:

spela in sån här immersive video.

Magnus:

just det och där var

Ruben:

är ett

Magnus:

oväntad

Ruben:

och om jag har förstått saker jag har läst på mig idag så är det en specifik Canon AR7 eller någonting. det är bara den som den funkar till. Och så här, hur många kommer lägga tid och energi och spela in detta? Och de pengarna? Kanske inte så många va?

Magnus:

för det är både objektivet du ska köpa och sen är det ju bra då om du har köpt en Vision Pro också, så att du kan avnjuta det någonstans

Ruben:

Eller om du ska då skicka det till någon annan. Eller jag vet inte. Eller om Apple betalar dig väldigt mycket pengar bara för att du ska göra mer content till deras immersive video. Jag vet inte fasen alltså.

Magnus:

Den har inte riktigt mognat den plattformen ännu, men kommer den någonsin att göra det om den ska behålla den prislappen så är jag tveksam. Den tar ju sig inte in i varmans hem, så är det ju bara.

Ruben:

När det kommer en Vision Air och en Vision Pro och en Vision Pro Max och

Magnus:

Vision Mini kanske.

Ruben:

Mini då kanske, eller när man får köpa en begagnad men då har inte den, enligt Apple antagligen stöd för alla de här coola nya funktionerna för du måste ha den senaste hårdvaran för att klara mjukvaran. Ja. Vi får då se vart det tar sig. Nu tycker jag att vi går in på det absolut viktigaste. Nej det är det inte. Men det som kommer påverka mig mest i alla fall. iOS 18. Wow. Wow. Wow. Wow.

Magnus:

Oj, oj.

Ruben:

blivit Android.

Magnus:

Men jag hör kraftuttryck.

Ruben:

Nej men det är mycket grejer som jag var såhär, ja det här har jag velat ha, åh nu kommer detta, vad trevligt. Jag blev inte missnöjd med någonting och det var ingenting som jag inte kunde förstå. Det var bara grejer som, ja men det här förstår jag varför ni gjorde det, ja men det här förstår jag ändå, ja det här, smart grej ändå. Det var inget som jag kände såhär, det här är bara löjligt för det har jag ändå känt tidigare på de här VVD-sättet. Jag fattar inte varför ni har rätt. Det finns ju ingen anledning.

Magnus:

Men Ruben, jag tänker på det här med emojis. Att du kan reagera på textmeddelanden med vilka emojis som helst.

Ruben:

Det är ju drömmen.

Magnus:

Det kändes irrelevant.

Ruben:

på riktigt då så har jag stört mig på att de reaktioner eller tapbacks som det heter. Att man kan då reagera på ett meddelande med ett hjärta eller haha eller uttrycksnäcken eller någonting. De som har varit standard i iMessage tycker jag har varit ganska dåliga. Om man ska redan fram någonting. Teams tycker jag har haft bättre sådana. För de har varit mer applicerbara. Det är en tummen upp och det är ett hjärta och det är grejer. Det här ha-ha känns inte riktigt lika mycket som en skrattande emoji. Det blir lite ironiskt med ett ha-ha. Eller utropstecken, utropstecken. Vad vill du? Vad är det för knä? Vadå? Tyckte du det var viktigt eller? Men att nu kunna välja en stor blandning av emojis. Och inte bara svara på en emoji. Jag svarar på mena att jajamän, tummen upp. Jag har berättat rätt mycket i... Det finns i, vad heter det? Facebook Messenger. Ja. Där finns ju sådana, jag använder det, jag tycker det är bra.

Magnus:

Ja okej alltså

Ruben:

heller?

Magnus:

vet inte om jag tycker att det kanske till alltså det iOS 18 jag hade kanske lite större förväntningar på funktionalitet än att de ska lägga så pass mycket tid på att beskriva att nu kan du reagera med en sån tapback med vilken emoji du vill skit jag i men jag kanske är gammal bara

Ruben:

Jag tror att det är olika personer som får det här.

Magnus:

Jag trodde också Jag trodde också Men de följer ju strömmen De uppfinner ju inte någonting nytt här på något sätt Utan det här har ju alla redan gjort Och

Ruben:

inte det var någonting som kom som var såhär, åh, det här var nytt. Jo, kanske en grej, fast jag vet inte om det är nytt för jag kan inte det här ordet. Men att man kan låsa och gömma appar.

Magnus:

var rätt nice Kände jag

Ruben:

också det. Jag har också fått exempel att du ger din telefon till någon. Du ska visa en bild. Du vill inte att de ska snoka runt i din telefon. Jag har inget att dölja men jag vill ändå inte att folk ska vara där och pilla. Att du då kan låsa appar. Så om du lånar ut telefonen till någon eller ett barn specifikt tänker jag. Varsågod, håll min telefon och lek med den men du ska inte in och pilla i min jobbmejl eller vad det nu än är skitbra, varsågod här sen den här gömmappar den är ju bara för folk som ska hålla på med saker som man i normala sammanhang inte pratar så högt om och eller otrogna människor, alltså det är ju det som är syftet jag

Magnus:

har du faktiskt rätt i, ja. Typ att du skulle kunna gömma datingappar och sånt, tänker du? Ja, just det.

Ruben:

Att du vill kunna...

Magnus:

de körde Demon där, så då hade han ju en app med hårtork

Ruben:

Frågan är...

Magnus:

var det, ja.

Ruben:

Jag

Magnus:

Ja, det var lite roligt. Jag gjorde inte kopplingen till datingvärlden men den är ju uppenbar nu när du säger det.

Ruben:

Folk som vill dölja någonting från någon som kanske kan få tag på deras telefon. Det är ju det det handlar om. Tänker jag spontant.

Magnus:

Jag tyckte det var en kul lösning för tidigare, appar har ju kunnat erbjuda den funktionaliteten själv att du slår på dig en inställning i appen och så kräver det då Face ID eller Touch ID för att du ska öppna appen. Nu flyttar man det här till operativ systemsnivå istället. Och har du en app som är låst så delar den heller ingen information med andra appar på operativet. Vilket är sjukt nice.

Ruben:

var det som jag tyckte verkligen var det viktigaste för att man har, vi kommer ju komma till det, det är ingen hemlighet AI, men när information ska delas inom systemet så kanske du har vissa appar som du inte vill ska plockas upp på detta eller som inte ska vara med eller specifikt jag då som använder min telefon både i jobb och privat. Då hade jag kunnat låsa så att mina jobbappar inte påverkar min privata upplevelse till exempel.

Magnus:

Just det, och

Ruben:

vara ett typiskt användningsområde, exempelvis.

Magnus:

då tänker du egentligen, då vill du ta det till nästa steg att kunna låsa appar kopplat till ett fokus som finns i IOS.

Ruben:

Det vet jag inte om det har kommit, men det

Magnus:

det tror jag inte. Jag tror att det där var on-off mest på låsappar nu kändes det som.

Ruben:

ju lite att man kan göra det i fokus, att man kan låsa vickappar som ger notiser och sådär men det är, och du kan väl litiga dem med sådana tidsinställningar också att de ska få tidsbegränsningar och sådär

Magnus:

Ja, men det är nog just notiser, ja. Mm.

Ruben:

det är en nivå till, nu finns möjligheterna alltså jag ser att saker kan ske

Magnus:

IOS 19 tänker jag, det är där det händer

Ruben:

IOS-snittet. Då hände riktigt.

Magnus:

det är alltid

Ruben:

har inte ens kommit

Magnus:

kommer bli bra men ska

Ruben:

Men

Magnus:

litegrann om möjligheten att personifiera sin hemskärm

Ruben:

Är ju fälskad detta. Jag började göra detta för ett tag sedan lite mer djupare. Jag är till och med som person som har laddat ner en specialapp för att kunna modifiera mina appar som ska bara vara typ till exempel orangea eller vad det nu är. Att det nu kan göras på enheten utan att du laddar ner någonting. Och det här har ju aldrig funnits på en telefon tidigare.

Magnus:

Så bra att inte andas i här

Ruben:

Så fantastiskt att kunna sätta ett färgschema Och ännu bättre Kunna flytta runt app-ikonerna Vart du vill på skärmen Och inte behöva vara låst i griddet Eller lite låst i griddet är det fortfarande Men vilken dröm Tänk om man haft en sån telefon innan Det har ju aldrig funnits

Magnus:

var nog första wow under eventet. Just att nu kan jag placera mina apikoner i botten på skärmen. Jag behöver inte ha dem högst upp. Och jag kan placera dem i vänsterkant eller i högerkant och så vidare.

Ruben:

Och inte bara det, vi kan skala om dem i olika storlekar.

Magnus:

Ja, just det. Men det gällde bara widgets, va?

Ruben:

Ja, men det var widget, men det är också i kontrollcentret och på låsskärmen. Vad är det? Du kan också göra dem mindre och större, tror jag. I olika segment på hemskärmen.

Magnus:

Just det.

Ruben:

Så att det är Wow, alltså kunna göra så mycket frihet på en telefon det är

Magnus:

Du låter lite, lite ironisk.

Ruben:

någon får väl plocka lite den här Android-sidan, jag tycker att det är fantastiskt att man kan göra det

Magnus:

Ja men det är ju nice att det äntligen har kommit Så

Ruben:

ha kommit för tio år sedan men det är väldigt trevligt och det ser snyggt ut jag hade en kommentar i Verge problemet är ju dock att Nej det var inte det skitsamma att du ändrar färgteamet på alla apparna

Magnus:

Just det

Ruben:

samtidigt så det gör att till exempel om du har Instagram så kanske de vill profilera sig med sin ikon eller andra företag vill göra det och då kan du overrida det så att det blir en och samma färg på alltihop

Magnus:

Just det.

Ruben:

jobbigt att särskilja appar, men det kan väl bli snyggt. Två, de som jobbar på marknadsfördelningen. Åh, vi ska göra så snygg app-ikon och grejer. Nej, den blev svart eller den blev blå eller den blev lila. Ja, den var det jag förkört. Fördel är att många företag nu har gått till de här minimalistiska ikonerna. För det gör ju att det flyter väldigt snyggare, tänker jag.

Magnus:

Men har du något exempel på en sådan minimalistisk ikon?

Ruben:

Ja men gamla Instagram var ju en sån gammal retrokama, vad heter de, en, ja,

Magnus:

Instamatic.

Ruben:

precis, medans nya är ju bara en liten färgskala och en fyrkant med prickor,

Magnus:

är sant.

Ruben:

ett exempel nu när man bara pratar Instagram. Det finns ju vissa appar som har haft en liten gubbe på sig eller spel, tänker jag specifikt. För de har ju oftast så coola ikoner. Jag spelade ett spel just nu som heter någonting Whiteout eller någonting. Någon sån här cool ikon på en jordglob som blir sprängd av is. Det kommer ju inte synas om man gör sånt. Drar över färgen på den här.

Magnus:

Men var den Nu lyser det igenom Min opålästhet här Men var inte det bara vid dark mode Som du kunde lägga ett färgtema På ikonerna

Ruben:

Nej, Dark Mode kör ett automatiskt färgtema om jag fått

Magnus:

det var så det var.

Ruben:

kan du självjustera om du vill ha olika gradienter på detta med en färgskala från svart till vitt och allt däremellan.

Magnus:

Men okej, du kunde även göra det på...

Ruben:

färger du kanske inte kan gradienta hur mycket du vill men du ska kunna köra överallt ihop så som jag förstod det, om någon annan förstod något annat så kan jag ha fel och förrätta mig själv

Magnus:

är bara att komma in och rätta oss. Ha det!

Ruben:

det här att man kan ändra appstorlekar och göra om widgets och kontrollcentret Riktigt snyggt är att man kan svepa ner och ha olika segmenteringar i kontrollcentret, ett för hemmet och ett för dina mediekontroller och liknande, det var

Magnus:

Jag gillade det.

Ruben:

jag verkligen

Magnus:

Kontrollcentret har ju varit eftersatt kan man väl säga. Det har bara varit ett myller av fyrkanter som man har kunnat flytta runt om. Vissa har du inte kunnat, hemkontrollen till exempel, jag lägger upp dina favoritkontroller. Hemlampor här, vare sig du vill eller inte, och du kan inte byta dem men nu har du lite mer distinktion, att du kan ha en sida för hemkontrollerna som du säger och en sida för musikkontroller och att tredjepartstillverkare kan lägga till egna kontroller det är rätt nice

Ruben:

Är det verkligen? Jag tror ju att vi kommer hamna i ett... För Widgets har ju ändå fått 3D-part rätt mycket. Inte alla, men många har gjort det. Om vi nu kan få in ännu mer grejer som 3D-partstillverkare som gör saker... Och de pratar ju, i och med att det är en utvecklingskonferens, du nämnde Vision. Men mycket snack om API-erna och hur de har integrerat en 3D-partstillverkare och liknande. För att de vill ju nå ut till Apple-tillverkarna, vi vill det se. Men... Jag tror ändå att vi kommer hamna i ett läge där vi faktiskt... Speciellt lite med hur det funkar i EU nu. Att vi låser upp och man inte får vara inlåst. Vi kommer hamna i ett läge... Det här kommer vara självklart för Android-människor. Men att vi faktiskt kan göra telefonen lite till vår egen och ha den. Men widgeten vill jag ha här. Eller den här grejen vill jag ha här. Den ska vara så stor. Den ska vara så formad. Den här app-tillverkningen gillar jag. Och... Då kommer du kunna få det på ett sätt som du inte kunnat få innan. Innan har du varit ganska låst till det som du har fått från Iphone vilket jag tycker är en härlig ändring någonstans.

Magnus:

Ja, det är ett steg i helt rätt riktning för lite mer power users som vill skapa sin egen upplevelse. Det är ju inte så här, nu kan jag generalisera igen, men jag tänker en sån här svenssonanvändare som köper en iPhone, plockar den ur lådan, drar in en gammal säkerhetskopia eller bara botar upp den och installerar grejer så är man nöjd sen. Men vill man ta det i stiget längre då är det jättetrevligt att vi nu får möjligheterna att man portionerar ut de här. Som sagt, de borde kommit för tio år sedan. Men vi är äppelanvändare. Vi är nöjda när det väl händer.

Ruben:

Den sista sån grejen som jag har tänkt på när man får göra vad man vill. De här två ikonerna som är på låsskärmen som idag är kamera och ficklampa. kunna byta dem. Det vet

Magnus:

Vad vill du ha istället?

Ruben:

jag inte. Jag vet nog... Nej, det kanske jag inte vet i och för sig. Jag har en idé.

Magnus:

Mm.

Ruben:

Men jag använder min kalender som ett fån. Att kunna gå in i kalendern direkt och bara dumpa och göra detta direkt. För det är nio av tio gånger när jag öppnar min telefon så är det att jag går in i kalendern och ska lägga in någonting.

Magnus:

Mm.

Ruben:

det inte är en notis som får mig att gå in. Alltså om det är svart medel eller något sånt.

Magnus:

Notiserna förresten, fick jag också säga en liten uppdatering när vi ändå pratade om dem. Med prioriterade notiser, de har ju pratat om prioriterade notiser tidigare men nu gör man det med hjälp av artificiell intelligens att de kan prioritera upp notiser. Där informationen i dem är viktig för att den är tidkänslig och i kombination med att den kommer från en viss person eller den innehåller information om en flygbiljett eller vad det nu skulle kunna vara, ett restaurangbesök och så vidare.

Ruben:

Hm?

Magnus:

Och att notisen kan hämta ut information ur meddelandet och visa dig sammanfattning av det. Rätt nice.

Ruben:

Väldigt nice. Och nu vänder jag upp och pratar med landen. Jag har en grej som jag har tänkt på som jag glömde säga förut när jag pratade om Mojis tidsinställda medlemmar.

Magnus:

Ja, skicka senare ja. När behöver man ha det?

Ruben:

Jag kan komma på en jag kan göra bara för att man är lite så störd, men att kunna skicka god morgon till en potentiell flickvän och inte behöva vara vaken eller inte glömma bort det. Inte för att jag gör det varje dag, men det händer ju. Eller om det var någon som sa det det här att man svarar direkt om man får upp en notis så vill du ju svara direkt men det är lite sjukt om du svarar direkt ibland alltså den här känslan av att fan vad snabbt du var på att svara jäklar vad du bara såhär fördröjning på fem minuter eller en kvart liksom eller såhär du vet vad du ska svara, du skriver det men du vill inte riktigt få svaret tillbaka som det innebär Jag kan svara snabbt nu men jag vill inte få igång konversationen. Jag svarar om 40 minuter. Det är inte oskönt.

Magnus:

Det är en rimlig use case faktiskt. Det är det.

Ruben:

Eller så bara en påminnelse. Senare i inspelningen. Jag kan gå och hitta sms till dig klockan sju. Du glömmer inte bort inspelningen va?

Magnus:

Som du egentligen skrev klockan tre i natt

Ruben:

Ja, exakt.

Magnus:

skickar er sju imorgon kväll istället så blir det inte

Ruben:

en sån grej Jag är ju en sån nattugle Att kunna, om du inte smästar folk Mitt natten, men att du vill att det ska levereras När de vaknar

Magnus:

japp

Ruben:

Det kan också vara en

Magnus:

du hittar guldkornen i öknen här

Ruben:

Oj, du säger så

Magnus:

Men alltså om jag ska summera iOS 18, du började med att säga wow

Ruben:

Mm

Magnus:

jag skulle vilja säga så det är ju en ganska det är en iterativ liten uppdatering Som inte innehöll så jättemycket mer än förväntat. Jag var glad att man uppdaterade Photos-appen. Att man har tagit ett omtag på den. Sen vill jag nog testa den innan jag säger för mycket. Min känsla var så här. Iterativt. Kul med lite customization, men jag hade förväntat mig mer tror jag av iOS 18. Jag kan inte påstå exakt vad det är jag hade förväntat mig. Men bara... Det var lite undervältigande.

Ruben:

det vi fick i OS 18 rent operativsystemsmässigt jag tycker jag förväntade mig mindre och jag fick allt jag ville ha.

Magnus:

Det är bra

Ruben:

många funktioner jag saknat.

Magnus:

förväntningar så funkar det.

Ruben:

som binder ihop det är väl det vi kom till beslutet med AI och Siri. Det i kombination med det här blir wow.

Magnus:

Då blir

Ruben:

därav blir iOS 18 wow. Eller din iPhone-upplevelse wow. Har jag bara fått det här? Jag har varit såhär, okej, lite kul men inte så roligt. Men binder man ihop det med allt så blir det såhär åh, jäklar alltså, grejer!

Magnus:

Det håller jag helt och hållet med dig om. Jag ville bara spara på själva AI-delen där. Men vi kommer till den på slutet.

Ruben:

Vi håller på lika länge som Apple gjorde.

Magnus:

One more thing.

Ruben:

Det var verkligen så sjukt när de nästan gjorde en summering av hela allt. Vänta nu, var det här allt? Nej, det måste vara någonting mer.

Magnus:

Ja, det var ju ganska givet hade det inte hänt någonting mer så hade ju Apple bara aktiemässigt sjunkit som en sten Ja

Ruben:

Snabb grej att nämna innan vi går vidare Tänker jag, det är väl att Satellitmeddelanden funkar nu Coolt, faktiskt det funkar Och man kan skicka grejer från olika enheter Sen RCS har introducerats Men jag har inte haft tid att forska på det exakt hur det kommer att implementeras om det bara är EU eller om det är hela världen och de nämner sms och hur kommer detta funka och de nämner inte RCS någon gång när de pratar om sin iMessage uppdateringar och saker man kan göra. Så vilken utsträckning kommer att funka? Ingen aning. Jag tänker nu att jag och Andreas kanske ska prata om det nästa vecka för då borde mer information komma och han gillar ju RCS så att då tänker jag att han blir glad.

Magnus:

Ja, det är bra. Spara en gott i påsen, talon.

Ruben:

Det finns säkert mer att nämna om iOS. Det här var ett axplock. Nu tycker jag att vi går vidare till lite annat. De hade ett segment om Audio in Home. Och det är mycket att det funkar lite grejer på Apple TV som ingen använder. Och det funkar lite grejer i... Ja, kul för er att ni har en tv-box och att ni har en streaming-app. kul, men inte mycket mer. Lite förbättringar i hur saker funkar. Två saker däremot som jag tycker är intressanta. Bättre voice isolation, alltså röstisolering när man pratar i sin Airpods. Eller Airpods

Magnus:

det, japp.

Ruben:

en grej jag har upplevt med min Airpods Pro. Den funkar men den är inte wow. Den klippar lite. Så jag hoppas att den blir bättre och det ska verka vara en mjukvaruuppdatering. Då ligger den antagligen i iPhones sidan. bra ifall det kommer. Men det coolaste av allt. Att du nu kan till Siri skaka på huvudet. Eller nycka på huvudet. Om du vill tacka ja eller tacka nej. Till ett samtal eller en notis.

Magnus:

Man kommer ju se folk som går omkring och nickar för sig själva ute på stan såhär och skakar på huvudet kan ingen komma och plocka upp dem snart någonting har ju hänt här det är såhär zombies som går omkring Lite lössläppt sådär. Det blir lite som när headseten kom första gången. Man hade en liten snäcka intryckt i ena örat. Och så gick man omkring med det. Bluetooth var helt nytt. Och så trodde folk att man gick och pratade med sig själv. Vi är lite grann tillbaka där nu. Det kommer att se märkligt ut innan man vänjer sig.

Ruben:

Mm, jag

Magnus:

jag en känsla av. Men en cool grej. Att de är så pass känsliga och kan hantera den typen av rörelser.

Ruben:

Jag tycker det är jättekul Och förhoppningsvis funkar det bra Men jag vet ju själv, man rör ju på huvudet Man skakar, man sitter såhär

Magnus:

Flickvännen ringer och bara går och ringer och skakar Nej, fan också

Ruben:

sitter och Liksom med lite musik så bara Ja, ja, det här är bra Och sen så, aj shit, nej något is Åh nej, vad händer nu

Magnus:

Tekniskt coolt Jag vet inte hur jag kommer att använda det

Ruben:

Nej, jag köper det. Så en liten grej också som jag tänkte på som de hade. Det var det här när man kollar på Apple TV och man spolar tillbaka att de har massat på undertexter. Antagligen Instagram och sådär. Men det var så okej. Jag visste inte att jag ville ha det. Men jag vet att jag vill ha det.

Magnus:

låter ju nice. Jag missade den grejen.

Ruben:

Ja, när du sitter och kollar på någonting så bara... Nej, det här var lite... Här missar jag någonting. Så får jag ta tillbaka. Och så automatiskt läggs undertexterna på. För antagligen uppfattar du kanske inte vad de sa eller någonting. Skitsmart.

Magnus:

är

Ruben:

Liten sån grej som man... Ja, inte tänkt på det. Men när du säger det. Ja, det hade ju varit bra.

Magnus:

lite typiskt Apple att introducera en sån pryl. Faktiskt. Ja,

Ruben:

den här överförmyndaren som tänker åt dig. De kommer på smarta saker som du inte har själv tänkt på. Sen när du väl hörde så bara... Jo, men det där vill jag ju ha.

Magnus:

Ja, precis. Skaffa behovet efteråt. Det är typiskt oss Apple-människor. Man bara, ja, en nice enhet. Vad ska jag ha den till? Ja, det löser jag.

Ruben:

Nej men det löser äppel åt dig De vet vad du vill ha

Magnus:

exakt.

Ruben:

Annars tror jag inte det var någonting jag ville nämna Så mycket just på Ja det är en home-bit Men det var inte så lång heller

Magnus:

Nej, det var väl inte det. De pratar ju om en jädra massa filmer och tv-serier dock som de ville lyfta upp ifrån Apple TV Plus som är relaterat segment med. Slå sig för bröstet, vi har bra grejer. Och ja, det har de.

Ruben:

Jag har inte kollat på någonting på Apple TV

Magnus:

Nej, jag har också varit själv rätt så här dålig, men man blev ju sugen.

Ruben:

Ja, jag glömmer det.

Magnus:

vettiga produktionerna verkade som.

Ruben:

Vissa erbjudanden vann väl en Oscar nu också. De har ändå gjort bra grejer. Men det är ingenting jag har aktivt kollat på.

Magnus:

Nej, samma här.

Ruben:

Om vi ska prata lite watchOS nu då, så tänker jag att du får ta taktpinnen för att jag äger ingen klocka, har aldrig ägt en klocka, så jag kan bara säga att saker är, det här är kul, det här är nice, men jag har ingen aning vad det innebär egentligen.

Magnus:

Stort träningsfokus ligger alltså i WatchOS 11 som är den senaste versionen av mjukvaran för klockan och de visar nya sätt att följa sin träning, följa sin trend. Och hur duktiga man är man får grafer den kan använda Apple Watch, numera de modernaste versionerna har ganska mycket sensorer som mäter temperatur bland annat, vilket inte min gamla Apple Watch 7 den mäter ju till exempel inte temperatur, så den kan använda de här senare sensorerna för att skapa en helhetsbild av din träningsprofil och av din hälsa så väldigt mycket fokus låg på det Man pratade också om en ny upplevelse för att tracka graviditet- man inte har haft innan tidigare så har man kunnat tracka menscykler. Men här har du också en längre period, nio månader, som du kan följa kroppen. Titta på förändringar i temperatur, i puls och hjärtrytm. För att få indikationer tidigt på om det finns några problem till exempel. Vilket var...

Ruben:

sån liten grej som de nämnde, att man får tänka till att höja sin hjärtfrekvens för att den generellt sett går upp när man är gravid. Liten sak. Ja, men det var ju spart att jag tänkte på det. Att det är små grejer runt omkring. Ni tänker på saker när det kommer till hälsa. Ja, men det här, det är bra. Och nu ska inte jag vara sån, men... Apple ligger ju i framkant på att tänka på kvinnohälsa Utöver någon annan i hela världen För det är ju ingen som gör det De tänker på det, det är ju ingen annan som aktivt gör det Som man hör i alla fall

Magnus:

techbolag så känns de ju som verkligen pionjärer på det området vilket de ska ha all heder för och även funktionsvariationer till exempel har man också tänkt på otroligt mycket när man designar sina operativsystem oavsett om det är klocka eller iPhone och accessibility modes och så

Ruben:

skrämmer verkligen av för det finns ju överallt. Jag hjälpte senast för en vecka sedan min farmor med sin hörapparat till sin iPhone.

Magnus:

Just det.

Ruben:

Skit enkelt. Väldigt snyggt. Varför? Det här är ju så genomtänkt. Och det är liksom, sen fattar jag att visst hon är 82 eller vad det är. Hon löser kanske inte det. Men för mig då Eller till och med för någon som har varit Av mina föräldrar då liksom De har också löst det, det är inte så svårt Och det är liksom genomtänkt och snyggt byggt

Magnus:

Ja, verkligen. Övrigt när det gällde WatchOS 11 det var också en ganska lite iterativ förändring. Som sagt, träningsfokus och det är ju det som klockan har kommit att bli ett träningsredskap för dig. Och jag tror Jag tränar inte jättemycket. Jag kör lite träningspass när man är ute i skogen och sådär, men på det stora hela så skulle jag nog klara mig utan en Apple Watch, tror jag faktiskt. Men det är kul med prylar, så är det ju.

Ruben:

du är väl ute i skog och märkvarorna idag, tycker jag, och ser på Instagram?

Magnus:

absolut det ja. Men det är ju inte så att jag springer bena av mig heller.

Ruben:

Här är jag.

Magnus:

Jag försöker stänga mina cirklar Det är väl typ det

Ruben:

Och det är det viktigaste nu. Nu kan du ta en pausdag om du har en dålig dag.

Magnus:

det, det kan man göra numera

Ruben:

är nog det jag har hört om alla källor jag läst på idag. Du kan äntligen pausa aktivitetsringarna. Åh vad trevligt.

Magnus:

ligger här utslagen med magsjuka och hink bredvid sängen och så bara, nej, du rör dig dåligt idag, säger appen bara. Fan, nu kan man ju slippa det. Ja, det är gott. Det är gott.

Ruben:

Som alltid när jag ser Apple Watch Series Jag måste ju ha Det här måste jag ha i mitt liv

Magnus:

Ja, men det kommer ju en ny snygg i höst, vet du, det är bara att köpa den.

Ruben:

Något som jag har tänkt på som var lite coolt Som ändå Andreas har pratat om lite När han har haft sin Samsung nu i Brasilien Är att man nu kan använda voice-to-voice-översättning direkt på Apple Watchen, förstår jag det som.

Magnus:

Det var mer än vad jag... Jag missade nog den.

Ruben:

För så förstod jag det som att man kan prata in i Apple Watchen på ett språk. Och så med högtalarna så pratar den ut i ett annat språk direkt på Apple Watchen. Om det är on-device eller om den behöver vara uppkopplad, förtäl inte historien, men... Det är väldigt häftigt att man då kan lyfta av sig telefonen här så kanske man kan göra det där ändå och använda Google Translate eller något. Men vad de använder i Apple Watch vet jag inte. Om det är Apples egna eller om det är Google, oklart.

Magnus:

Nej det borde ju nästan vara apples egna krattenka mig

Ruben:

För baserat på den loggan jag ser här på mina anteckningar så ser det ut som Google-loggan fast på andra färger. Men det kan också vara att det är en standardiserad sån

Magnus:

är ganska lika dessutom. Translate-loggerna. Men stämmer det där som du beskriver så är det ju faktiskt sjukt nice. Visst, man har kunnat göra det med mobilen länge, men kan man göra det utan att behöva fiska upp mobilen och ha bägge händerna fria att gestikulera på brasilianska till exempel. Eller spanska blir det väl. Så tänker jag så här, då...

Ruben:

till och med.

Magnus:

Ja, till och med det. Ja, visst. Nej, men det är väl nice. Internativt.

Ruben:

nu tycker jag att du är negativ.

Magnus:

jag står här och är gammal Apple-realist Herregud, de fräckaste iOS och WatchOS-versionerna har ju redan kommit. Så känns det litegrann Ja, just det

Ruben:

Den var ju verkligen så wow, alltså visuellt.

Magnus:

just det. Med det nya formspråket på alla paneler och grejer.

Ruben:

Och sen dess har det inte hänt så mycket.

Magnus:

lite varje gång. Visst, nu kan vi flytta runt i korna. Kanon. iPadOS då.

Ruben:

Nu kommer det viktigaste av allt.

Magnus:

kommer den.

Ruben:

Alltså nu kommer det. Det här har vi väntat på i 15 år. Gubbar och gummor. Vi har helt plötsligt en miniräknarapp. Från start på Ipad det är så coolt jag lyssnade på en podd där de sa, det här var det tillfället som mest jubel i auditoriumet när de presenterade vilket är så löjligt

Magnus:

det är lite roligt för när de presenterar så här nu har vi kalkylatorn på på Ipad, då tänker man så här de är klara här nu med kalkylatorn

Ruben:

Nej.

Magnus:

ingalunda

Ruben:

Nej, nej, nej.

Magnus:

notes berätta Ruben

Ruben:

Jag tror att det här... Kan det ha varit 10% av presentationen? i alla fall.

Magnus:

det kan det absolut ha varit. Och väl värt.

Ruben:

Ja, men Math Notes alltså, det är, först och främst så gör de ju om så att vanliga miniräknaren är lite bättre än den som är på iPhone för att det finns mer utrymme att skriva saker och mer processorkraft ifall det nu behövs för en miniräknare. De kommer ju ändå med M4 nu, de coolaste, wow. Ja.

Magnus:

Minnesfunktion på siffror också.

Ruben:

exakt. Men det coolaste är Math Notes, som är anteckningar där du kan använda din Apple Pencil, eller antar jag att du kan skriva med fingrarna också, men antar jag att de föredrar Apple Pencil, där du kan skriva uträkningar, alltså inte bara vanliga plus och minus, utan faktiskt så riktiga uträkningar, och de löser det, och det snyggaste av allt. Siffrorna de skriver ut efteråt Matchar din handstil Det är så jäkla så sliten grej Men det är så Det är

Magnus:

typiskt Apple

Ruben:

Ja

Magnus:

vad nice när de hade ställt upp någon division där och vad det var lite öppet likamedtecken och så räknade den ut det och sen så gick de in och ändrade i talet eller i uträkningen och så räknade den om det såg riktigt nice ut

Ruben:

alltså det jag tänker berätta är bara att, vad är syftet att gå, nästan skulle jag säga, grundlägg, alltså, okej, förstår man nu rätt här då? Du kan behöva matte i ditt liv, men lite mer avancerad, säg gymnasiematte, inte den svåraste gymnasiematten, men sådär standardgymnasiematte. Varför behöver du lära dig det? Om du nu har detta med en penna, alltså du behöver förstå det men du behöver inte förstå det helt för att du kan bara skriva så får du svaret, du kan ändra, du kan justera, du kan det är ju fantastiskt

Magnus:

Jag har svaret på den frågan tror jag

Ruben:

ja, det är väl svaret

Magnus:

när Johan och Jesper och jag satt och kollade på eventet så kommenterade vi exakt samma sak och vi var överens om det är att Jag kan ju för fan inte ens skriva de uträkningarna med alla de här x och y och parenteser. Så jag kan ju inte ens ställa upp talet för att veta vilket svar jag vill ha. Och därför behöver du ha gymnasiematte, skulle jag säga.

Ruben:

ofta använder du gymnasiumvattnet i ditt vardagliga liv?

Magnus:

Nej, men jag menar att ställa upp plus och minus och division med math notes. Det är ju kanske att utnyttja det lite i underkant.

Ruben:

Det är det, absolut. Men det är så mycket sådana grejer. Jag tror jag har sagt det med mycket av de här grejerna som kom på Windows och Microsoft Build och Google också för den tiden. Wow vad coolt det är Men jag kommer aldrig använda det Jag är för dum för att kunna förstå det Eller använda det Jag kommer bara sitta såhär Jag har tittat och skrivit mitt hämtbord Ska AI funka här Vad jobbigt Ska jag gå in i den här appen Jag kan nog lösa det själv Man kommer inkörs kurvan För att fatta att det är det här jag ska göra Det här tjänar jag faktiskt tid på Men då måste du lära dig det För att du ska tjäna tid på det Innan så blir det bara att det här tar ju längre tid för jag fattar inte detta och hur mycket kommer man använda math notes som en vanlig människa jag kan nästan förstå den här

Magnus:

det här till studenter. Jag tror att det här är lätt sålt. Ja.

Ruben:

problemet är när du har prov sen för då är det examen eller tentor då kan du inte grejerna

Magnus:

Då skriver man sitt

Ruben:

använda din Ipad

Magnus:

där och så kommer det inga siffror, magiskt.

Ruben:

Vad är det här för jävla skitsystem? Skickades ansökan till dem efteråt. Tentapp-systemet var dåligt. När man satte lika med tecken fick man inte svaret.

Magnus:

Precis var tvungen att skriva det själv vad fan

Ruben:

Jag kan inte räkna här. Min iPad brukar räkna åt mig.

Magnus:

Men och sen hade de ju för de hade ju också introducerat den här Math Notes som en del i även i Notes appen

Ruben:

Ja.

Magnus:

på iPadOS vilket gjorde att man fick ju uppfattningen av att den här kommer jag kunna använda lite varstans I kombination med det så har man ju också uppdaterat, vad kallar de det då, när du skulle kunna pejsta in text från en webbsida till exempel in i din Notes-app och den skriver om texten med ditt eget handskrivna typsnitt.

Ruben:

Också väldigt snyggt

Magnus:

och du kan flytta runt texten och göra plats för att bara sitta och skriva manuellt bland färdigdesignad text. Det är så sjukt nice.

Ruben:

barns har lite grejer som att när du skriver någonting och sen så, är det stavat fel då rättstavar du det med din handstil såhär lite så smågrejer det här är fint, det är

Magnus:

Typiskt Apple igen. De vet vilka knäppar de ska trycka på. Så är

Ruben:

alltså, man blir ju, nej, ni skulle ju sett mig, jag satt och kollade lite igår, min mun bara öppnade och så bara, nej, va, är det här också, wow, jag satt ju ensam också så jag kunde inte skrika på någon annan, det här, ser du hur coolt det här är, kom hem sen och bara såhär, alltså jag har sett Apple Eventet och det här, min tjej bara såhär, tyst bara, jag orkade inte.

Magnus:

man vill ju dela en sån upplevelse med någon likasinnad så är det ju

Ruben:

Exakt Kanske det man ska gärna stå och ha Är ett viewing party Mm

Magnus:

körde vi mycket med podd om teknik, att vi livestreamade streamen, så vi skärminspelade streamen från Apple och så sände vi den på våran YouTube, fick man ju inte göra naturligtvis, och så körde vi med våra overlays på oss och körde vi våra röster, sänkte deras. Och så pratar vi om allting. Och så hade vi live-chat och grejer. Så det är bara att ta den idén. Vad görs?

Ruben:

någon som lyssnar tycker det är kul skriv någonstans så löser vi det nästa

Magnus:

Ja.

Ruben:

Ja.

Magnus:

kommer ju ett iPhone-event också i höst. Där har ni alla

Ruben:

Då kanske

Magnus:

Mm.

Ruben:

kommer jag sitta som på helspänn. om Ipad alltså det var mycket samma saker som kom på iOS det här med att man kan göra om sin hemskärm och tapbacks och det var lite roliga grejer det

Magnus:

Gaming mode pratar de om?

Ruben:

alltså gaming mode helt ärligt de försöker ju sälja in det när de lanserar ett nytt chip nu kan man spela för att alla är fast i tanken att man bara kan spela Windows så jag köper det men Jag har sagt det för nu börjar vi komma till ett läge där vi borde kunna spela på Mac och det kan man. Jag känner folk som gör det. Men det är fortfarande någonting som är djupt inrotat i mitt hjärta som säger nej det kan man inte.

Magnus:

Ja fast det kan man ju faktiskt, där måste jag ju säga att du har fel, jag har ju historiskt sett, jag lämnade Windows världen 2007 och skaffade min första då var det Mac Mini på den tiden men efter det så fick jag blodad tand och tänkte att nu jädrar, nu ska jag köpa en iMac 27-tums den värsta de hade och ha som gaming gamingdator För då hade jag slutat bygga egna maskiner. Och det funkar ju klockrent. Och sen bytte jag till en... Fyra år senare till den då vassaste iMacen. Och det hade jag ju en 8... 8-9 år av bra gaming. Och var jättefattig naturligtvis samtidigt. För

Ruben:

vet vi inte.

Magnus:

ju rätt mycket för att det står Apple på. nu har de ju ändå lyft upp gaming både på... Mac OS som vi kommer till, men också på iOS och på iPad OS. Som att det här ska vara en seriös plattform för spel. Och de hade upp Ubisoft som presenterade att min sann nya Assassin's Creed som släpps i höst kommer på release-dagen också till Mac. Vilket var oväntat får jag säga.

Ruben:

Mm.

Magnus:

Så kan fler hoppa på det tåget? De presenterar också verktyg för att lättare kunna konvertera spel till Mac från Windows. Och från Mac också ner till iPadOS och iOS. Så är det fler utvecklare som hoppar på det spåret så finns det en köpstyrka bland Apple-användare. När du köper hårdvaran så har du lätt råd att köpa lite spel.

Ruben:

Absolut, och har ju också kraftiga jäkla maskiner i mångt och mycket. Sen är det det här med interna fläktar och att du har alldeles för lite Unified Memory på de flesta instegsmodellerna och liknande. Men potentialen finns där.

Magnus:

Det finns det. Absolut. Har du pengarna så har de kraften.

Ruben:

Exakt. Jag skulle hjälpa en familjemedlem i veckan och sätta rekommendationer för vad datorn ska köpa i Mac-format. Och de jobbade med video och foto på professionell nivå. Och då sa jag, du borde nog köpa minst en M3 Pro. Du borde, Macbook Pro givetvis för inbyggda fläktar. Du borde minst ha 36 GB Unified Memory. Och sen så borde du minst ha 2 TB internt minne. Bara för att förenkla ditt liv. Det är inte måste men det är förelagt. Så började jag kolla prislapparna såhär, 70 papp. Så, bara rykte liksom.

Magnus:

Ja, det är galet. Det kanske inte är någonting för en privatperson. Men jag förutsätter att din familjemedlemmar hade detta som profession. Och då kanske det finns mer ekonomi i det.

Ruben:

så. Och den gamla märkboken har jag hängt med i nio år. Det ska man också ge dem att de håller ju ett tag.

Magnus:

Jag sitter på en MacBook Pro 2018 här nu. Den tuffar på fortfarande även om den börjar låta lite hög ut.

Ruben:

Det hör man inte genom micken. det är ju det enda som är viktigt här i världen. Så länge micken plockar upp rösten och inget annat så är det bra.

Magnus:

Då är det fint. Nu var vi färdiga på iPadOS 18.

Ruben:

Då tycker jag att vi rullar in på Mac OS. Och här var återigen så här länge. Jag har ju ingen Mac. Men jag kan lite om Mac. har aldrig ägt en Mac. Jag har ju använt andras Macar. Så som du så fint nämnde. Så har ju du en Mac. Så du kan ju snacka om alla så här wow-grejer. Som du kommer få med nya. McSacona eller vad man kallar honom

Magnus:

Sequoia?

Ruben:

Sacoia

Magnus:

det diskuterade vi också när vi satt och såg eventet. De kanske bara borde släppa namnsättningen. Den börjar bli ganska obskyr nu på macOS. Och bara gå på ett versionsnummer.

Ruben:

Fast det, nej Jag gillar namngivning Jag tycker det är lite tråkigt med de här Och på tidssystemen Alla system som bara heter ett nummer Det är kul när det heter någonting

Magnus:

Det är ju ingen som kommer att komma ihåg El Capitan Sequoia High Sierra Jag kommer inte ihåg Fyra år gammal men jag kommer ihåg ett nummer Som är fyra år sedan De lanserade

Ruben:

Ja alltså det är fördelar med iOS Att du säger, okej men bra Jag har iOS 5.2.1 Ja bra, då vet jag vilken Ja, nu kom punkt 3 här, perfekt Då har jag koll på att jag har uppdaterat det senaste Det är, ja fördelar Men det står väl också om du går in i

Magnus:

Ja, det gör det.

Ruben:

så står det väl att det är såhär 25 punkt någonting någonting

Magnus:

Ja, precis. Det var så här första. Ja, Sequoia. Det rinner inte av tungan. Jag kommer glömma hur man stavar till det. Och hur man uttalar det.

Ruben:

med en väldigt snygg bild den här blå gula linjerna alltså ja det gjorde de bra

Magnus:

är lite minimalistiskt. Det kommer alltid nya spännande wallpapers på alla macOS. Det är det första alla skriver om. Nya wallpapers! Kanon, är det där vi är nu när det kommer till nya funktioner? En riktigt cool sak som man lanserade i macOS Sequoia var iPhone Mirroring App.

Ruben:

är så jävla coolt Alltså jag blev lyrisk Det här är huvudsyftet Till varför jag vill ha en Mac just nu Det är lite töntigt Men alltså baserat på hur Mac Och iPhone funkar bra med saker Tidigare så tror jag Att det här kommer lira

Magnus:

är övertygad om det.

Ruben:

tog sig det för annars hade de inte släppt det. Fantastiskt alltså.

Magnus:

Ska vi bara bryta ner litegrann och förklara vad iPhone Mirroring är? Du kan alltså styra din iPhone tråddöst på Mac-skärmen. Interagera med telefonen som om du hade den i handen. Du kan också ta del av telefonens notiser i Mac-skärmen. Notiscenter Så de hamnar där också Vilket också är sjukt nice Och du kan enkelt flytta filer Mellan macken och telefonen Genom att bara dra dem över Bilden av din iPhone På skärmen Och det där är ju bara Det där är ju bara en

Ruben:

är bara magi.

Magnus:

grej

Ruben:

Ja men det är så magi. Det är magi. Alltså det säger ju en del om hur viktigt airdrop är och att det funkar bra.

Magnus:

Mm.

Ruben:

För det är ju antagligen det som är grunden bakom. Men alltså det är magi någonstans att det här funkar. Visst det är alla äppel och ris och allting som funkar och det flyter ihop. Men det är verkligen magiteknologi

Magnus:

det får man väl inte säga. Att de nyttjar AirDrop-funktionaliteten för att flytta filer mellan enheter trådlöst och ihop med Continuity egentligen. Där du kan fortsätta arbeta i Safari på din telefon när du kommer från datorn och tvärtom.

Ruben:

Och jag har ett use case för detta redan

Magnus:

Mm-hmm.

Ruben:

Till exempel när jag sitter och spelar in podd. Så nu har inte jag en Mac, så det hade kanske funkat MyMessage och sådant liknande. Men tänk om jag på min andra skärm här kunnat ha min telefon uppe.

Magnus:

Just det.

Ruben:

så händer det ju grejer på min telefon, jag använder den som kamera just nu. Det är väl därför det blir ett exempel för mig just nu. jag hade kunnat styra lite saker på telefonen samtidigt. Såhär, när någon annan sitter och pratar, eller Andreas sitter och pratar, eller vad det nu är. Bara såhär, ja, nu skrev någon här, jag kan svara lite snabbt. Nu vill jag hitta en printscreen jag har på telefonen. Eller en video jag har på telefonen. Ah, perfekt. Drupp den. Små grejer som hade varit väldigt snyggt att visa. Eller bara en sån grej som att. du vill göra en. Så här ser det ut på en telefon. Så kan du göra en screen recording på din. Hela skärm. På datorn. Och bara så här klickar man. Så här ser det ut. Så här funkar det. Små grejer. Men det är. Det är bra alltså.

Magnus:

en kul grej, jag kanske inte har jättemycket nytta av det här men jag gillar ändå att funktionaliteten finns, det får jag säga.

Ruben:

Men jag gillar också det att Du har haft din Mac som arbetsdator Och bara så kan ju tysta notiserna Men de notiserna vill ju släppa igenom Så du behöver flytta upp telefonen och fippla med den Och så börjar du, oj nu fick jag någon till Instagram var ju kul Och sen så är du borta Att istället bara säga, ja just det, jag fick en notis här på sms, ja men då svarar jag på den, eller ja nu fick jag den här grejen, eller vad vet jag, det är bästa exemplet i det här när du kan redigera saker på datorn, till exempel video eller någonting, och exportera det snyggt till telefonen för att ladda upp det någonstans, visar vem du håller på med lite så, media,

Magnus:

Precis.

Ruben:

grejer som är så, ja jag ser ändå syftet alltså.

Magnus:

Mm, nästa grej som kom till macOS var ju en inte helt oväntad sak, nämligen den nya Passwords-appen, att man nu då samlar alla lösenord, wifi-lösenord, lösenord till hemsidor, security codes, allt som har med din säkerhet att göra på

Ruben:

fullskalig läsningshanterare för alla den här nätet och Windows.

Magnus:

Och Windows ja, om du installerar den här iCloud-appen så kan du köra det i molnet på Windows som jag förstår det. Men fullskalig lösningshanterare, du sticker ut hakan lite grann Ruben.

Ruben:

Vad är det du saknar?

Magnus:

Det vet jag inte, men jag skulle vilja säga så här, jag tycker nog att Apple har lite grann att bevisa här.

Ruben:

Mm,

Magnus:

Jag kör Bitwarden idag som

Ruben:

var med en.

Magnus:

Där har du en ganska kompetent mjukvara som klarar väl mycket mer än bara lösenord och tittar man på den här listan med punkter som Apple sa att passwordsappen hanterar det här men den gör ju det på ett så pass fint sätt i och med att den integrerar med operativsystemet så att Så trycker du in, ansluter dig till ett nytt wifi-nät och trycker in lösningordet till den. Då hamnar det automatiskt in i den här passwords-appen. Och samma med lösningord till hemsidor och så vidare. Så på det sättet att de äger operativet där alla de här informationen ändå sparas. Så är det sjukt nice. Men jag tror nog för min del så har de lite grann att bevisa när det kommer till... Kring information.

Ruben:

mm.

Magnus:

exportfunktioner och så vidare. Jag är osäker där. Jag vill nog testa det först innan jag höjer den för mycket.

Ruben:

är med dig. Jag tänkte komma dit att jag vill inte säga att det är det bästa som finns ännu. För vi har ändå lite sagt tidigare om Apples lösnodd presenterar att den är bra men den är inte wow. Och är lite skillnad på någonting som är byggt. Sen så. Man ska ge Apple privacy är de bra på. Och de är bra på att hantera. Liksom data och skydda data. Och kryptering och allt vad det innebär. Men. Vill man ge hela sitt liv. Till en och samma. Företag. Och vill man låsa allting bakom sitt ansikte. För det är det du kommer göra. För det är ju Face ID som kommer vara upplåsningen. För allt detta antagligen.

Magnus:

Så lär det ju vara Så är det ju då Nej, de har nog lite grann att bevisa I alla fall för sådana som dig och mig Inte

Ruben:

Jag Tänker att det finns En person som varit med på den tidigare Carl-Emil Nicka som kanske tar upp det i sin port Nej så Kanske att det finns ett avsnitt där Inom en till två veckor eller lite längre Där det nämns och pratas om Vi får väl se

Magnus:

Mer i macko är Sequoia då.

Ruben:

Mm Du nämnde gaming Mm

Magnus:

gaming pratar vi lite grann om och det var liksom i samma andetag där mellan macOS och iPad att nu har vi gjort det enklare att porta spel och i alla fall Ubisoft kommer att släppa en av sina AAA-titlar samtidigt på Windows som på macOS, vilket är kul. Kul för dem. Jag hoppas att fler hakar på så att Apple eller macOS kan bli en gamingplattform. Eller att Macen kan bli en gamingplattform. Jag är lite säker för snygg hårdvara. Och ha en stor RGB-upplyst burk under skrivbordet är inte riktigt min grej. Jag vill gärna ha en slick

Ruben:

Mm.

Magnus:

iMac. Det är nice.

Ruben:

vill du inte ha osthyven? Eller nej, jag vet inte.

Magnus:

Graten-rivjärnet, ja. Ja, det är klart att man vill ha. Men fastän, då får man ju pynta upp mer än två Vision Pro för sjutton. men det är också en sån här ganska iterativ uppdatering på macOS. Alltså, macOS har ju vuxit och blivit något Det har ju blivit en väldigt välpolerad produkt. Man gör ju inte mycket nytt känns det som. Man förfinar lite grann. Nu fick vi iPhone mirroring förvisso då. Men det var ju också det största.

Ruben:

Nej, vi tog det första av

Magnus:

Nej.

Ruben:

man nu kan segmentera sina fönster likt man har kunnat i Windows sen det skapades och snappar till sidorna. Och nu behöver du inte ha en 3D-parts-app för detta i Mac. Woho!

Magnus:

Och då får det att låta som att som att det finns ingen konkurrens det är aldrig någon som har gjort det här lite så, de skiter verkligen i alla andra och bara kör, det här har vi gjort nu så det ser som att det aldrig har funnits

Ruben:

Jag tänker att de som kollar på det här eventet Det är ju inte gemene man Det är ju nördarna Och nördarna har lite koll tänker jag Så jag fattar att Ja de ska inte nämna konkurrenter De ska inte prata om att det här är uppfinning Men det blir lite Löjligt och skitnördigt när de resisterar Så kan man säga Men det här har ju funnits. Alltså, det är såhär. Nämn det. Yes, nu finns detta också. Skitbra. Det funkar såhär. Vi har gjort den här lilla grejen extra. Varsågoda. Inte. Det här är the most amazing thing you'll ever see. Wow. Tjocka på. Ja, fast nej. Windows är fortfarande bättre.

Magnus:

Ja. Ja herregud man skrattar ju lite för sig själv bara när det kommer man vet ju hur Apple gör det här också för de är ju stora nog att bara kunna skita i alla andra

Ruben:

Mm,

Magnus:

göra det på sitt sätt och de kommer ju undan med det år efter år man har ju snart glömt det där.

Ruben:

Jaja, alltså jag har redan glömt det. Wow, vad coolt. Så nice.

Magnus:

Nu sparar jag en ikon högst uppe till höger I statusbaren där Kanon Man avinstallerar någon gammal obskyr 3D-parts-app Som gör samma sak Mm

Ruben:

Sen vet jag inte om det var så mycket mer signaler märket till Math Notes och lite så messages och send later och alla sådana. Mycket sådant kom ju till macOS också. Men inget mer som var macOS specifikt skulle jag säga.

Magnus:

Nej, inte så mycket. Safari hade fått en ny funktion som man kallar för Highlights som skulle kunna också med hjälp av viss intelligens kunna sammanfatta information på webbsidor. Och så plocka ut punktform vilket var nice. Och det där lyfte man ju redan innan AI-segmentet som vi kommer till. Som någon liten tease om att vi jobbar med AI också. Men nej det var inte så mycket mer i Mac OS. Vi har säkert missat tusen saker. Och sen så var ju inte allt med på VVDC heller ska man ju komma ihåg.

Ruben:

mycket nu i dagarna under veckan och sen kommer det komma mer saker under året som kommer.

Magnus:

Japp.

Ruben:

är när de släpper grejerna och när det är live i apparater och så vidare och vad som kommer komma, mycket som du nämnde det här kommer komma någon gång i år och såhär, när är det någon gång i år är det liksom

Magnus:

det är ju ganska troligt. Operativsystemen brukar ju rulla ut, titta på iOS och iPadOS, de brukar rulla ut i oktober när nya telefonen kommer och macOS brukar väl komma något senare va? Om inte jag minns fel.

Ruben:

Det stämmer säkert.

Magnus:

Ja, vi får se. Nu finns i alla fall developer-beter att hämta hem. Så det är bara ut och hämta. Då kan ni bricka alla era maskiner sen.

Ruben:

Så går vi in på A i den

Magnus:

Ja, nu tar vi den.

Ruben:

Jag... Jag har ju hindrat mig själv för att prata för mycket om de här ryktena som har varit. Vi har pratat om det lite i våran podd. Och jag är nog ganska glad att vi inte pratat så mycket om det. För det blev inte riktigt så som ryktena tänkte

Magnus:

Mm.

Ruben:

Många rykten sa ju att de skulle mer eller mindre helintegrera. Eller liksom bara köra någon koppling mot Gemini eller ChatKPT eller något annat. Vissa sa ju att det fanns något underliggande som var byggt av rent Apple. De har hållit på detta flera år. Jag tror att jag har nämnt det någon gång. Men de gör någon sorts härlig blandning av alltihop. Ska man kort samfatta det. De förbättrar Siri. Så att det blir huvud i kommunikationen. Som sen snor all din data som finns på din enhet där och gör något smart med det. Men när den inte kan komma på något smart är det frågan chat-gbt. Är det en bra summering av vad de har

Magnus:

tycker att den var Den var lite passiv-aggressiv faktiskt. Och lite... Jag tyckte inte du gjorde Apple riktigt rättvisa här. Får jag säga. Men det låter lite som att du är lite frustrerad. Över vad du fick.

Ruben:

Nej, nej, jag... Nej, ni ska förstå det här. Jag satt i extas och hoppade när jag såg detta. För om jag nu hade blivit mer applifierad. jag är lite för blind på Apple att de håller min data säker. För det har de ändå lyckats göra hittills och är väldigt duktiga på det. Och de är väldigt duktiga genom det här att säga att vi kommer inte släppa någonting om du inte själv tillåter det utanför dina enheter. Det finns en anledning till att vi har jobbat väldigt mycket med att ha Neural Engine som har kommit på det svenska ordet för det. Men... På våra chip. Och jobbat med det i många år. För att vi ska kunna göra mycket on device. Det finns en anledning till att vi har de här bra chippen. För att vi ska kunna göra mycket on device. Så det finns ju en väldigt god tanke. Att inte släppa. Datan och hela AI-biten. Utanför din hårdvara. Men jag tycker ju någonstans. Att det lilla som är är att. Det känns lite som att Siri inte kommer klara av. Eller Apples AI inte kommer klara av. En del basala grejer och att de då säger att någon annan tredjepart får lösa det. i det här fallet var det köttkbt men att man också öppnar upp dörren för att i framtiden ifall det kommer någonting bättre eller någon annan tredjeparts AI eller LLM eller vad man nu vill säga att det är i framtiden så kan vi integrera mot dem eller de kan integrera mot oss.

Magnus:

det.

Ruben:

Och det är ju jättefint. Och att det kanske skapar möjligheter för att jag vill ha en väldigt specifik LLM. Eller en väldigt specifik påläst AI som kan någonting inom ett speciellt segment. Om det nu är teknik eller om det är sjukvård eller om det är djurvård eller vad det nu kan vara. Så kan jag bygga integration mot det. När jag behöver mer information än det som finns på Siri eller på Apples enheter. Så såg sett gillar jag det. Men jag hade ändå lite hoppats på att Ja, men lite mer ändå. Ja, det är skitcoolt. Men det är någon så här liten känsla. Hoppet var... Jag har haft låga förväntningar på alla andra grejer. Det här hade jag för höga förväntningar på. Det är väl det som är problemet.

Magnus:

det är ju så här att Apple har ju länge haft strategin privacy first, att din data är din data, det är bara du som ska komma åt den, vi vet inte vad det är, det finns ingenting vi kan träna några algoritmer på, vi kan inte sälja den till någon, vi kommer inte åt den. Och med den inställningen så har man ju vunnit en stor kundkrets som tycker att privacy är viktigt. Alla andra heter Andreas och kör Android. Och bara ge oss allt. Så, men...

Ruben:

till Google

Magnus:

Ja visst, men samtidigt så Apple, med den inställningen så målar ju också Apple in sig lite grann i ett hörn här när det kommer till just AI. Därför att hårdvaran som de har i iPhone, även om iPhone är jäkligt kraftfull så räcker ju inte det för att köra de här stora språkmodellerna som du just nu beskriver då. Utan då har ju man fått segmentera och säga så här, okej, de här basala funktionerna Där vi använder din data Ruben för att säga så här okej Ruben vi ser att du har ett möte i din kalender imorgon men vi ser också att du har fått ett medlande ifrån din kompis som säger att vi ska gå ut och dricka öl. Kolla om de två krockar med varandra. Och det kan vi göra on device för all information finns där. Räcker inte det? Då måste vi ju ut och hämta data någon annanstans ifrån. Och då är det verkligen två lager. Varav det första då kallar man för Private Cloud Compute. Och där man använder egentligen din koppling till iCloud. För att göra ytterligare beräkningsdata. Och så steg två då. Om inte det räcker. Då kan vi fråga i detta fall ett chat-GPT. Och... Och de kommer ju undan med det. De kommer ju undan med sin strategi att det fortfarande ska vara privacy first. Därför att de ger dig som användare ansvaret för om du vill släppa ut din data till ChattGPT. För den frågan säger du till Siri så här. Jag vill veta allt om hur man borstar tänderna på hästar. Vilket man ofta vill.

Ruben:

Ja, ja, vaj då.

Magnus:

så löser inte din telefon det och Private Compute löser inte det heller. Utan då säger styrelsen att du, vi kan fråga ChatGPT, de vet säkert. Och så får du trycka på en knapp. Och då sticker din data iväg. Dock oinloggad, för du behöver inget konto mot ChatGPT, vilket är lite nice.

Ruben:

är lyxigt. Det var en sån grej som jag faktiskt tänkte på. Det är väldigt lyxigt. Sen kan du faktiskt skaffa, eller du kan ju ha ett konto. Det riktiga jag har. Och logga in dig och då får du fortfarande den här fördelen med att den sparar och förstår vem du är och du får alla premiumfunktioner som finns med köttkapté. Och det är ju att jag tänkte på det de sa detta. Att frågan är för OpenAI hade ju sin sån OpenAI-dag för ett tag sedan. Där de Lansera chatkapitlet 4.0 eller 4.0 och de har lagt till att den här är tillgänglig för alla och ett visst antal förfrågningar.

Magnus:

Ja.

Ruben:

de gjorde ju en massa saker precis efteråt och sen så var det en Windows eller Microsoft Build också och de ville ju också, wow vilka är alla de här grejerna som är för de ägande 49% av OpenAI. Men jag tror att det de gjorde- var att förbereda sig att- det vill inte bara ge det till Apple- det vill ge det till alla. någonstans har de ett samarbete med Apple- om hur den strukturen ser ut. Väldigt oklart.

Magnus:

det

Ruben:

Men det gör ju att- nu kan man ju då fråga- chat-gbt 4.0- direkt från en iPhone- eller en Apple-enhet. Så att det var nog det- som var förberedandet, tror jag- Från öppna isen

Magnus:

nog en del i det. Det tror jag. Men som sagt, här är ju Apples första Trevande steg att liksom publicera sin strategi för AI. För det har man ju överhuvudtaget inte haft. Och de får ju vara väldigt försiktiga här som ett företag som då värnar av din integritet och ditt dataskydde och så vidare. Att då liksom ge sig ut i den här stora världen med där data kan förvanskas och data kan användas på sätt som man inte har någon som helst kontroll över.

Ruben:

Jag förstår liksom att den varningen som kommer upp innan du skickar saker till KöttKVT är väldigt mycket hårdare än den som är på KöttKVT själva att såhär, det här är skit det här är skit jag litar inte på någonting, det här är på en egen risk gör vad du vill, inte så illa men lite så, medan på i KöttKVT är det såhär, ja KöttKVT kan ha fel ibland

Magnus:

Men det säger ju Apple själv också, det kommer ju våran AI-modell också ha, den du kör on device eller den du kör i din private cloud compute som de kallar det då. Den kommer också kunna hallucinera ihop grejer. Det är fortfarande tidigt i AI-lindan på det sättet att vi kommer att se märkliga saker hända tror jag.

Ruben:

Men de har ju fördelen att de kan ju smala av det på de platser de känner att de har kontroll. Och de kan ju också använda din Apple-användardata i form av allting som sker på din telefon och på din dator och på din iPad och klocka och allt vad det är. För att sammanställa en profil på dig på ett helt annat sätt som ingen annan riktigt kan. Visst, Google kan det men de gör ju inte det på samma sätt. Och Windows kanske kan det också men de gör det inte riktigt på samma sätt heller. För det är inte en hel integrerad system på samma sätt. Alltså jag tror att det kan ge många fördelar för Apple och hänställningen att man faktiskt kan få en väldigt personlig AI som förstår dig. det kan bli läbbigt. Sen är det också att de inte är helt tydliga med när, var, hur saker kommer och än så länge verkar det bara vara iPhone 15 Pro som det här kommer till.

Magnus:

Mm

Ruben:

användare kanske inte kommer att se det riktigt ännu, men

Magnus:

kommer i år säger de

Ruben:

här kommer någon gång vi vet ju inte när, var, hur det kommer, det börjar bara komma på engelska amerikanska, engelska så att innan vi ser det här i Sverige och innan man har en enhetsförklarning av det det är väl säkert nästa år eller nästa års höst men

Magnus:

är väl inte helt omöjligt De är sena på bollen och de behöver göra det här dock inte bara säga att nu har vi AI de behöver göra det här på the Apple way som de alltid gör med allting. Och som sagt, då kallar de ju det för personal intelligence snarare än

Ruben:

Äppelintällingens till och

Magnus:

Ja, Apple Intelligence. Men de trycker ju på att det är din personliga intelligens

Ruben:

Ja, ja,

Magnus:

har och det hänger ihop med hela den här privacy-frågan. Men AI är en förkortning av Apple Intelligence numera.

Ruben:

Exakt.

Magnus:

Så till och med den snodde de. De måste bara göra det på sitt sätt. Men EU som himla mycket mer än att bara ställa frågor till chat-GPT i iOS 18 och iPadOS. Kan vi inte bara prata om bilder?

Ruben:

Okej.

Magnus:

Image Playgrounds. Som är stället där du kan generera bilder, AI-bilder, precis som Copilot skulle kunna göra. Kollar du på den, Ruben?

Ruben:

jag och jag gillar faktumet att du kan utnyttja det på flera platser i systemet och kan skicka dem som emojis och göra grejer och den kan med kontext till exempel göra någonting, en bild om dig eller en bild av någon du känner eller liksom så. Jag gillar

Magnus:

Mm.

Ruben:

Men att han bara har tre olika varianter kändes

Magnus:

och animation va?

Ruben:

det kändes lite fattigt när man vet

Magnus:

det med.

Ruben:

2 kan göra till exempel. Det kändes så, aha, var det bara det här?

Magnus:

Det var verkligen så här, välj en person, välj ett verb och välj en typ av bild, sketch, illustration eller animation så sätter vi ihop någonting fräsigt åt dig. Men man blev ju underwhelmed av kombinationsmöjligheterna.

Ruben:

Verkligen jag gillar ju som sagt då att man kan använda tolkaplatser och att det blir så jag bara skickar en snabb bild till någon ja men här varsågod du gör en bild till dig eller kan du göra om detta smågrejer att det blir så integrerat med dig Bra. För nu, så som jag använder det för att kapitera, då måste jag gå in, söka och göra lite såhär, den här var dålig, jag gör om detta och den, för den har ju så mycket att jobba med. Så det blir alltid någonting som blir fel.

Magnus:

det

Ruben:

det så smalt så då kan allting kanske bli bra. Så, nej men alltså möjligheten att det blir totalknäppt är mindre.

Magnus:

Ja,

Ruben:

Och möjligheterna för att man lyckas göra en karikatyr på en politiker som står naken och gör någonting dumt I mindre också för att Apple kan kontrollera det.

Magnus:

där har du en poäng i. Jag gillar ändå att den här för de kallar ju detta bildskaparverktyget för Image Playground och det är ju verkligen en liten lekstuga är det ju. Men att den då är tillgänglig systemwide Precis som vi pratade om med Math Notes tidigare och handskriftsfunktionen på iPadOS till exempel. Men här har du då, då kan du anropa den inifrån, du sitter in i Pages och skriver en uppsats och du bara, jag behöver ha en bild till den här uppsatsen. Då kan du anropa Image Playground, få in det verktyget rätt in i Pages eller i Notes och generera bilden och sen har du den direkt in i dokumentet.

Ruben:

Mm.

Magnus:

Det är rätt nice. Och det kan man ju också bara göra om man äger hela plattformen

Ruben:

Mm. Men jag funderar lite på det, för de pratar ju mycket om deras appar och hur det kommer funka i dem. Men mig vetligen, eller i alla fall så som jag har använt Apple-enheten, så hade jag ju använt kanske lite Microsoft-appar, jag kanske hade använt lite andra 3D-parts-appar, jag hade kanske använt lite andra saker som inte är Apple-producerade. Och jag tycker inte riktigt att det framgår ifall de här AI-verktygen kommer kunna integrera mot andra leverantörers appar. Riktigt.

Magnus:

släppte ju ett antal, API var ju på alla släppar under WWDC och där kommer ju API och de kallar väl det för enterprise någonting som låter som att det kostar pengar helt enkelt.

Ruben:

Antagligen.

Magnus:

men nu blir det ju upp till tredjepartsanvändarna och liksom, de får ju bestämma sig om de vill nyttja möjligheterna som Apple bjuder på. Tittar man på till exempel, vi hade uppe det när vi såg eventet här med Facebook de kommer ju vilja använda sin egen AI naturligtvis.

Ruben:

Mm.

Magnus:

Och jag tänker de stora plattformarna, de ställs ju inför Ett val och jag tror att finns de på mer än en plattform Android också till exempel då kommer de inte välja de vill ha samma upplevelse överallt tror jag.

Ruben:

Mm.

Magnus:

det är en känsla av att de inte kommer att välja Apples lösning. Så då har vi helt rätt i det utan vi får se hur bra det här blir och

Ruben:

hur mycket

Magnus:

väl integrerat det blir med andra appar.

Ruben:

Jag funderar lite på det. Om detta kommer att funka bra. Den här private AI. Eller vad vi nu vill kalla den. AI. Jag vet inte vad orden ska bli ännu. Så. Hur mycket inlåsning tror vi att det kommer att bli. För jag känner ju som att om det funkar bra. jag blir van vid detta. Att jag har en assistent med mig hela tiden som löser saker. Eller system som kan lösa saker åt mig. Eller jag kan enkelt. Korrekturläsningar, sammanfattningar, omskrivningar av texter. Eller smartsvar som de pratar om också. I mail och medlemmar. Hur van kommer jag bli av detta i en upplevelse. Som gör att jag kommer inte kunna byta något annat. Där det inte finns en. Sen så finns det givet Gemini och liknande grejer. Hos Android och Google. Och givet ChatGPT och Copilot kommer det finnas i Windows. Men hur van tror du, alltså det här är bara en filosofisk fråga, men hur van tror du man kommer bli och hur inlåst kommer man bli? Och kommer inlåsningen i ett ekosystem bli större? Alltså både Google-ekosystemet, Windows-ekosystemet och Apple-ekosystemet. Och en tanke som slog mig, hur mycket i och med att ChatGPT ändå är lite en brygga mellan Windows och Apple här

Magnus:

Hm.

Ruben:

Med diskussion då att i och för sig Apple använder det som en separat liten ö, det är inte inbyggt i Applesystem men hur mycket kommer man bli inlåst? Jag tror att man kommer bli jätteinlåst, alltså om jag har börjat i ett massa Apple längre kommer jag vara körd, jag kommer aldrig kunna byta telefon för jag kommer bara så den kan ju allt om mig, den förstår mig, jag kan prata med Siri, hon är min bästa kompis, det blir som den här filmen Hör liksom att det är en AI här som hon älskar mig

Magnus:

Ja men jag är beredd att hålla med dig. Det är väl Apples lilla walled garden som de vill ha in dig i. Det är fantastiskt där inne. Det kan vara jättefint utanför också. Men det behöver du inte bry dig om. Bara du håller dig här så är du i goda händer. Men Den risken finns ju om man vill vara lite plattforms agnostisk och byta plattform eller mena något så då tror jag att på sikt inte i dagsläget men på sikt att man kommer få lite utmaningar att man träffar på språkmodeller som inte alls förstår dig för att de har inte samma kontext om dig som Apple har på gott och på ont alltså det är väl en bra filosofisk fråga för framtiden Vi kanske ska återkomma till den i något senare, om några år.

Ruben:

Jag kan ju bara säga för mig själv, jag satt och tänkte när jag såg eventet, då måste jag lägga 80 000 på Apple och stå och köpa en ny iPhone och en ny klocka och nya hörlubrar och en ny dator för att det här ska jag vara med på.

Magnus:

ser inte jätteledsen ut.

Ruben:

Nej, men min plånbok såg ledsen ut

Magnus:

det är precis

Ruben:

men... Man blir ju förälskad i de här grejerna och möjligheterna du kan ge och det är väl lite det de fokuserar in också till alla aktieägare liksom att vi har en plan det kommer gå bra

Magnus:

Mm. Det de har emot sig det är ju sin privacy-strategi som vibbar ganska dåligt med hur AI är tänkt att användas i kombination med vilken hårdvara man faktiskt har i dagsläget. För även om den är kraftfull så är den inte tillräckligt kraftfull utan man måste förlita sig på cloud computing någonstans och då vibbar det lite dåligt, då blir det den här tröskeln. Som man måste över. Om man inte ska rucka på sina principer. Vilket Apple. Jag är glad att de inte gör

Ruben:

Mm-mm.

Magnus:

Absolut.

Ruben:

alltså då har de ju tappat mig på något annat. Så det är ju en anledning till att jag gillar Apple. Specifikt på telefonen. Jag behöver inte tänka och det är väl lite det som har varit filosofin att jag vet att jag är säker i Apples lilla hus. Sen så lite är jag blind på det men so far so good liksom. Vad var det mer om? Det var foton, det var köttkapital, det var vilka enheter det funkar på. Det är alla iPad och alla Macs med M1 eller senare och iPhone 15 Pro och 15 Pro Max. Det lär ju också vara alla framtida enheter då.

Magnus:

Writing tools Har vi inte nämnt som en del i Apple Intelligence där också en likt Image Playground, en lite modul i operativsystemet som du kan anropa för att få hjälp att skriva ett personligt brev, e-mail eller... Sammanfatta en uppsats i Pages eller komma på inte bara rättstavning utan skriv så här istället eller skriv i den här tonaliteten att den kan skriva om texter och så vidare. Du anropar den här lilla funktionen och du kan anropa den från flera appar och helt enkelt då justera texter som du har skrivit. Också rätt nice. Och det var också en sån här grej. Man bara måste ha det om man pratar AI.

Ruben:

Ja, alltså det är ju grunden för vad man använder en LLM till just idag, tänker jag. Det är ju en textbaserad grej, det är ju inte konstigt, det måste minnas. Det var någonting jag tänkte på när jag såg allting, det här var coolt, vad var det? Jag ska kolla mina anteckningar lite snart.

Magnus:

det får du göra. Under tiden du gör det så kan jag bara nämna det här att numera så kan man ju också skriva till Siri. Jag vet inte om man har kunnat göra det innan.

Ruben:

Nej, det har man inte

Magnus:

Nej, för det är nytt då från iOS 18 och jag gissar att även macOS löser det men då kan du faktiskt använda dig av, för Siri är ju bryggan mellan Apple Intelligence och dig som användare så att du kan använda Siri som du använder en chat-GPT-prompt egentligen.

Ruben:

Där har vi en av tankarna då. Och den är inte tagen från mig den är tagen från en annan podd men satsningen Google gör och Apple gör här med att man ska ha en assistent och att det är det som ska vara och speciellt Apple, att Siri ska vara som sagt bryggan och att du måste prata alltså både prata med text eller prata med språk med Siri för att saker ska ske Och lite hur detta blev döden för den här AI-pinn och rabbit. Att, jaha, nu har du detta i telefonen. Nu pratar du med Siri och den löser grejen till dig. Och att motioner och action button och allt vad det innebär. Okej, nu är det här liksom. Och jag hoppas och tror att Siri kanske blir bra nu. Det är en kombination av att Siri ändå har varit okej. Inte bra okej. Men med detta och all personifiering och AI-tillägget i detta. Sen så har Siri varit en AI innan också, men nu är den en smart AI.

Magnus:

har vi kunnat googlesöka. Det är lite det den har gjort

Ruben:

Ja. Men jag tänker ju ändå, och hur funkar det? Tanke. När Google och Apple har sin fina deal med att Google ska vara standardsökmotor. Men nu använder man ChattGVT som inte är Google. Det är Edge. Eller ja, det är Bing, men alltså...

Magnus:

Ja, den... Ingen aning. Men du tänker egentligen om du ber Siri om information om något så har den tidigare gjort en Google-sökning. I bakgrunden och nu använder den sig av chattkabinett om den ska hitta information externt.

Ruben:

Ja?

Magnus:

Det är ju uppenbart en klar förändring ja.

Ruben:

Ja. Ingen tanke som bara kom till mig. Men det jag funderar på är att kommer vi vänja oss av att, för det har inte jag gjort ännu, att prata med mitt hem eller prata, jag har ändå haft Google Assistant, inte påslagen just nu. Och jag har också använt Siri lite i telefonen. Det har inte kommit naturligt för mig att prata med min

Magnus:

Nej.

Ruben:

Och inte heller skriva med min teknologi. Kommer vi Kommer detta vara nästa skifte i hur vi integrerar med teknologi för det är en sån filosofisk tanke som jag har tänkt på under dagen är att kommer vi verkligen hamna där, jag har tänkt på det lite när vi pratade om Rabbit och AIPin och lite med Google i kändiseringen jag kan inte riktigt se mig vänja mig vid det ännu lite den här att jag är för dum för att kunna hantera detta som jag sa innan att jag kommer fortfarande jag ska ha mus till en bord och jag ska skriva och klicka på skärm, det här fattar jag hur det funkar Ska jag liksom Viga hem mitt liv till att Hej Siri Ska jag göra nu det här åt mig Ska jag lita på det Kommer jag nog aldrig Det är långt borta för mig

Magnus:

Ja, och där tror jag vi är lite olika då. Det kommer nog väldigt naturligt för mig. Jag har ett väldigt uppkopplat hem och mikrofonen i alla rum. Jag pratar med Killevippen, Google varenda dag. Men jag inser ju också begränsningen i Google Assistant för den löser ju inga frågor som mer än jag kan sätta timers, jag kan spela musik på högtalarna i vissa rum och sådär. Men jag vill ju kunna, när man sitter och har en sån här fundering som du har så vill man ju bara kunna skicka ut den i cyberspace och bara... Vad kan den här ljuga ihop för någonting åt mig? Så man kan gå och fundera på det istället. Plus att när jag kör chatt-GPT i mobilen. Då är det ju bara röst. Som jag kör. Så för mig är det supernaturligt. Jag vill bara ha mer av det. Men du tillhör väl skolan som verkligen vill sitta och prompta då?

Ruben:

Ja, kanske. Eller att min... Tillit till teknologi och saker har varit låg och att den inte... Den bråkar ju alltid. Den gör ju inte det man vill. Målet är att komma till Jarvis liksom i Iron Man. Man säger saker den fattar. Den kan prata med dig och den gör saker och den bygger en robot för... Det är väl där man vill kunna hamna att den ska vara så smart. Och min tillit till Siri är ju låg och mina problem med Google har varit hög. Så...

Magnus:

Ja, det är klart. Då har du en hög tröskel också.

Ruben:

det.

Magnus:

På något sätt kommer Apple Intelligence inte att förändra det här jättemycket gentemot vad vi har vant oss vid det här senaste halvåret när det kommer till generativ AI. Men det är ett litet litet steg i rätt riktning på en plattform som har varit sjukt eftersatt får man väl ändå säga.

Ruben:

En liten grej som jag tänkte ha med att prata om är omskrivningar.

Magnus:

Mm, just

Ruben:

inte det förut men de har gjort uppträngare mejl både i Mac och i iPad och iPad och allting. Så man kan få snyggare mejl och det väver ju olika inkorgar och prioriterar mejl och allting. Och det väver ju samman lite med sammanfattningar och smarta svar och

Magnus:

Mm, det stämmer. Det

Ruben:

så, lite grejer som vi inte nämnde.

Magnus:

Japp. Ja, som sagt, vi har missat hundra grejer naturligtvis.

Ruben:

ja, ja.

Magnus:

är ju absolut inte allting som kommer upp på scen utan man behöver ju verkligen lusläsa dokument och gå på de här workshopsen som är för att förstå verkligen vad allt som verkligen är nytt. Bara en sån grej som att settingsappen, inställningsappen i iPhone som har varit sjukt eftersatt länge också. Man har scrollat och scrollat och scrollat och alla ens appar har legat där. Nu har de ju verkligen konsoliderat ihop den. Så den är ju typ två skärmbilder lång bara settingsappen. Och så ligger det grupperat där istället med snygga rubriker, tydliga förklaringar på privacykomponenterna, vad de egentligen betyder. Små grejer, men mycket värt.

Ruben:

googla sig till ganska mycket när man gör så här. Okej, vad vågar jag slå på här? Kommer jag liksom bricka min enhet eller ja? Nej, det funkar nog.

Magnus:

Ja, det har varit lite trial and error och framförallt då för användare som kanske inte är så tech-savvy att man kanske inte förstår vad allting betyder.

Ruben:

Jag fick ju sitta med en familjemedlems-iPhone ett tag, en halvtimme och sitta och jämföra. Så här har jag ställt in det, så har du ställt in det. Varför funkar det olika? Ja.

Magnus:

Ja

Ruben:

Sista utvägen var så här. Innan jag löste det. Om jag inte löser det här. Får jag återställa en enhet? Ja, helst inte. Alltså återställa och rensa alla inställningar. För det är nog det som krävs. Nej, det vill jag inte. Då får vi kolla vidare.

Magnus:

Och det kan vi också bara lyfta innan vi går mot avslut här, remote control kom ju på iPadOS att du kan faktiskt fjärrstyra någon annans iPad och ta över skärm

Ruben:

klart nämner jag det är

Magnus:

är rätt nice

Ruben:

det är

Magnus:

För då visst du blir it-support för hela äldre generationen i släkten. Men du kommer också att lösa saker och ting

Ruben:

grundinställning till iPads är ju att det är barn och äldre som har iPads det är de som behöver hjälp Mellansegmentet. Man har det för att det är kul. Och man vill ha roliga grejer. Men det är inte ens en aktiv enhet på samma sätt.

Magnus:

Ja, det är nog väldigt varierat. Det pratar vi också om. För Johan säger ju det i gamla e-podd att han vill ju liksom lämna Macen och bara köra iPad.

Ruben:

Ja men det hade jag också velat göra.

Magnus:

så bara som produktions- och konsumtionsenhet. Men han vill ju ha liksom Xcode på iPadOS. Och där är vi ju inte

Ruben:

Nej, men alltså, möjligheterna finns ju nu, jag kör ju en M4, det är ju tungast jäkla enheten vi har chipmässigt. Varför kan vi inte få ett iPadOS som funkar på lite sätt som ett macOS, som hårdvaran finns där, alltså den är ju mäktigare än en iPad Air. Det är ju inga fläktar på den heller, det är samma skit bara att du inte har ett handboll inbyggt. Jag förstår inte varför vi inte kan ha ett bra operativsystem som bara löser grejer.

Magnus:

Frågan är om man begränsar livslängden på eller om man begränsar sig rätt mycket på macken då alltså vem man riktar sig till med macken egentligen om man börjar nalla på den marknaden.

Ruben:

fattar, helt ärligt, jag kan förstå att man kan ha en instegsmodell på Ipaden som är, nej, och jag förstår att man kan ha en poweruser Mac, men segmentet däremellan hade kunnat vara en enhet där du köper till ett handboard.

Magnus:

jag hör vad du säger Jag hör vad du säger Jag säger inte emot dig heller Vi får se vad framtiden har att bjuda på kommer alltid nya VVDC Det ska man veta

Ruben:

Jajamän. Och det kommer alltid nya enheter hos Apple. Alltså en iPhone 16 och en Watch 10 och en MacBook Pro med M4 Max. Jag bara säger att det kommer bli kul.

Magnus:

En ny iPhone får det bli i höst i alla fall det står på inköpslistan, det gör

Ruben:

måste man ju ha nu för annars så är det ju antingen köper man förra året för att få möjligheten att ta med AI-funktionerna men också en tankeslomning nu innan vi avslutar men vilken köpkraft det kommer bli hos iPhones nu för nu kommer du faktiskt på riktigt inte ha funktion om du har en gammal enhet.

Magnus:

just det

Ruben:

Det har inte varit så innan att man har en ganska fyra år gammal enhet. Skillnaden är inte så stor. nu rent av hållbarmässigt ja, bättre grejer. Men du förlorar mycket av det fina i att ha operativsystemet om du inte har den senaste enheten.

Magnus:

Sant. Det blir då att börja spara.

Ruben:

Ja. Jag känner mig ganska nöjd där.

Magnus:

är supernöjd.

Ruben:

Ja, om man tycker att vi har missat någonting så skriv eller hör av er eller säg att vi sa något fel. Varför sa ni inte detta? Så tar vi jag och Andreas det nästa vecka eller så bjuder vi in Magnus i framtiden och säger nu får du prata om allting du glömde.

Magnus:

precis. Det är så skönt att bara kunna komma in som gäst så här och sen bara, ja, Andreas tar ansvaret nästa vecka över allt vi sa fel.

Ruben:

väl det vi summerar här. Allt som blev fel är Andreas fel eller...

Magnus:

Ja, du sa det. Du sa det bra.

Ruben:

Har du någonting du vill plugga eller säga eller vad man hittar dig eller hur man kan prata med dig eller vill du bli kontaktad eller inte så här är din möjlighet.

Magnus:

Ja, jag tror att jag kan vara en välbekant röst för många som är gammal en podd om teknik-poddare. Men nu finns ju inte en podd om teknik och vi är ersatta av den yngre generationen som ni lyssnar på normalt sett. Ruben och Andreas står i CheckTech. Men jag poddar ju fortfarande. I 363 avsnitt in är vi nu i... Podden som heter Till den det berör om man bara vill ha lite såhär god fredagsstämning. Man tar någon öl, tjabbar lite och bränner av någon timme och så blir det vad det blir. Lika oskriptat som det här. Fast med vi kanske har lite högre i tak. Ja, lite så. Så att där kan man eller så bara tittar man in till mig på magnusjonasson.com. Där finns alla länkar, alla sådana här grejer som vi håller på med. That's it.

Ruben:

Nice, nu ska jag köra den här grejen som Andreas brukar köra och jag säger bara, mejla till kacktexk.gmail.com ifall ni vill komma i kontakt med Andreas skriv DM på Instagram eller på TikTok eller något om ni vill komma i kontakt med mig och Andreas det finns på Youtube, det finns på Instagram, det finns på sociala medier, det finns länkar lite här var Vill ni stötta podden så BuyMyCoffee finns vi på. Där kan man ge oss pengar om man vill det. Gör det inte om ni inte vill. Och sen så Amazon Affiliate-länkar finns också. Köp grejer. Vi får en kickback. Och så här, GFB så får vi mindre pengar i fickan. Kul för det. Prenumerera där ni vill prenumerera och likea och kommentera och sånt där. Det gillar vi. Jag gör detta mycket sämre än Andreas men så får det vara.

Magnus:

Du gör det bästa av oss två tror jag Det lät som du har gjort det här Tusen gånger innan Det är bara som ett rinnande vatten

Ruben:

Jag är inte så petageös. Det finns grejer, länkar och sånt ni

Magnus:

fan ni är inte dumma i huvudet direkt Det här löser ni

Ruben:

på det? Nej, jag tror inte det. Jag har inget mer att tillägga. Tack så jättemycket Magnus för att du var med den här veckan. Du är välkommen tillbaka hur ofta du

Magnus:

Ja, tack och bock. Ta det vackert.

Ruben:

Ha det gott. Vi ses nästa torsdag. Ha det. Hej!

Magnus:

hej!

People on this episode