Käck-Tech Podcast

Microsoft utmanar MacBook Air, Google I/O 2024 & ChatGPT-4o

Andreas & Ruben Episode 113

Välkomna till avsnitt 113 av Käck-Tech Podcast där vi dissekerar de senaste tekniknyheterna från OpenAI, Google och Microsoft. Vi börjar med att utforska vanseringarna från Google I/O 2024, inklusive lanseringen av deras uppdaterade AI-modell för Gemini. Sedan diskuterar vi höjdpunkterna kring OpenAI:s banbrytande GPT-4o, en multimodal AI som hanterar text, bild och ljud. Slutligen dyker vi in i Microsofts innovation inom bärbara datorer med deras nya linje av Arm-baserade Copilot Plus-PC, som utmanar Apples MacBook Air med överlägsen prestanda och AI-funktioner. Följ med oss för en fördjupning i dessa teknologiska framsteg!


Länkar från veckans innehåll

Obs! Vissa länkar nedan (Affiliate) kan generera en kommissionsintäkt för oss vid köp, utan extra kostnad för dig. Våra åsikter är & förblir helt opåverkade av dessa intäkter!

Rubens Ämnen 


Andreas Ämnen

I samarbete med RØDE: För att säkerställa högsta ljudkvalitet i våra avsnitt, använder vi utrustning från RØDE. Detta samarbete baseras på utrustningsstöd i utbyte mot exponering, utan ekonomisk kompensation. Tack RØDE!

Support the show

Vill ni läsa mer om oss och podden kan ni klicka på länkarna nedan:

Musik: Splash - Harris Heller

Obs! Transkriberingen är autogenererad och kan därför innehålla felaktigheter.

Andreas:

vi inte hoppat väldigt mycket i samtalsämnena nu?

Ruben:

Det tycker jag också, men det kan

Andreas:

det varit Microsoft Surface Event. Och så har det varit ChatGPT 4.0.

Ruben:

ju ihop Det är ju det som är grejen Det är därför jag

Andreas:

men det

Ruben:

lite

Andreas:

Jag hänger ju knappt med här.

Ruben:

Hej och välkommen till Käktek-podcast, podden där vi diskuterar disikärer och om vi har tur informerar om käkteknik.

Andreas:

I studion har vi Andreas, vilket är jag. Och sen har vi en annan filur. Ruben.

Ruben:

Jajamän, jajamän.

Andreas:

Jag fick lite feedback på att vi behöver bli bättre på att säga våra namn.

Ruben:

Jaha, okej.

Andreas:

Det är tydligen en bra grej att göra. Vi har bara utgått från att det folk vet. Men det är sånt som

Ruben:

vi ändra inte då? Hej, välkomna till Säkerhetspodcast. Med mig, Ruben och Andreas.

Andreas:

det kan ju vara en idé. Vi kanske behöver se över vårt intro, känner jag. Nu kan vi det för bra.

Ruben:

Ja. Eftersökning på någon som kan skriva bra copy och kanske hjälpa oss med grafisk profil och ett annat sånt. Kul, för vi är inte så bra på det. Hjälp till! Och då

Andreas:

skulle vi gärna vilja göra. Dilemmat med det är ju att eftersom vi inte tjänar några pengar på podden så har vi inga pengar att dela ut för den här tjänsten, tyvärr.

Ruben:

kan få lite, lite pengar om man vill.

Andreas:

Ja, det kanske man kan få, eventuellt. Men det lovar vi ingenting till, utan det är vid godkänt uppdrag och så vidare. Men det finns ju en vilja att uppgradera. Lite profilen och podden inom... Jag skulle säga, jag är ganska så upptagen fram till typ november sen. Jävlar i namna.

Ruben:

Vi skrev ju när vi hade konferens att vi skulle uppdatera det någon gång under året. Så vi får väl se.

Andreas:

Jag tror att jag kommer behöva landa i mitt liv bara någon gång också. Men...

Ruben:

de?

Andreas:

för er som inte vet så är jag fortfarande kvar i Brasilien.

Ruben:

Jaha.

Andreas:

Kommer vara i några veckor till.

Ruben:

Det kan ju tilläggas då att klockan är 23.54 i Sverige. Och Ruben sitter och spelar in podd. Och han ska upp och jobba imorgon. Kul!

Andreas:

är 18.57 nu för mig. Det är så, det blir ändå man försöker över tidszoner.

Ruben:

Disclaimer då Om jag då tappar motivationen Eller humöret senare i podden Så beror det på att klockan är sent

Andreas:

Det brukar gå bra ändå Det brukar gå

Ruben:

är inte första gången Men på tal om att du är i Brasilien Hur är det? Har du haft kul? Har du varit där någon vecka?

Andreas:

Mm. Vädret är fortfarande skakigt. Vissa dagar så är det 23 grader sol, andra dagar så är det typ 15 grader regn. Så jag har sett vattenfall i ösregn och jag har sett sten i strålande sol. Jag har också hittat kapibaror.

Ruben:

Så snygga kappbaror. Wow.

Andreas:

Vad är en snygg kapibara?

Ruben:

Nej men jag vet inte, jag visade den bilden för typ fyra personer. Bara, ser ni hur snygga den här är?

Andreas:

Men varför det?

Ruben:

var jättesnygg.

Andreas:

Jag skulle bara veta vilka du har visat min bild med en kapibara

Ruben:

jag umgicks med hans bara Har du sett det här?

Andreas:

Men de var väldigt bryna faktiskt. Det är så när man har brasiliansk sol. Då blir man brunt tydligen. Jag ser inte så mycket av det. Vi är ju norra svenskar. Norra svenskar, norra... Belgare och ja, och så kommer det tillkomma lite amerikaner och så också. Men vi har ju insett att vi är i Brasilien och kommer komma hem blekare än vad svenskarna som varit hemma är.

Ruben:

har solat varenda dag i typ tio dagar nu

Andreas:

syns. Men sen har du också äckligt lätt för att bli brun, vilket är orättvist.

Ruben:

är kul

Andreas:

Till alla unga där ute som lyssnar. Det finns ingen poäng att skada sin hud för att se brun ut.

Ruben:

Så vi fick inte med det.

Andreas:

Disclaimer så. Följer vi det alltid själva? Nästa fråga, tack.

Ruben:

Nästa fråga då. Jag har faktiskt gjort någonting tekniskt.

Andreas:

Jaha, men jag är inte klar.

Ruben:

Nej, kör

Andreas:

är det här?

Ruben:

Jag trodde du var klar när du sa nästa fråga. Kör och prata om ditt liv då.

Andreas:

men vi hyrde en bil.

Ruben:

Utan

Andreas:

typ samma som vi hörde i Frankrike, fast denna gången så var den inte på franska. Den var på

Ruben:

portugesiska.

Andreas:

Jajamän! Men det var om något ännu svårare för våran grupp att förstå, så vi switchade ganska så väldigt fort till engelska. Och med engelska så har jag fått Android Auto att funka. Så det är det vi har kört med hela helgen för navigering och musik och så vidare. Men jag har ett problem. Och det kanske är någon där ute som lyssnar som kan svara på det här. Och om det gäller samma sak för Apple CarPlay. Men det är att telefonen blev så fruktansvärt varm.

Ruben:

Mm.

Andreas:

Och det vet jag att när vi körde Apple CarPlay i Frankrike. Då var det ändå vinter, men vi hade ändå värm. Alltså, den telefonen var också väldigt, väldigt varm. Och på gränsen till att den var liksom... Den ville inte riktigt vara med emellanåt. Jag fick för första gången i mitt liv på en Android-telefon varningen Din telefon är så överhettad att du inte får använda den, typ. Mm.

Ruben:

är bra jobbat du!

Andreas:

och då har jag använt både trådad Android Auto och trådlös. Trådad var något ännu värre och jag funderar på om det har med att den laddar mobilen samtidigt.

Ruben:

Det låter med.

Andreas:

Ja, men det tycker jag inte om. Det kan det ju låta bli. Det var ju så att jag vid flera tillfällen... Jag har inte fått med mig ett internationellt körkort. För er som inte vet, om ni ska köra bil utanför Europa är det väldigt bra att ha ett sådant. Det kostar orimligt mycket för vad man får. Men jag har beställt det nu. Det ska vara på väg hit. Men... Utan ett internationellt körkort får du inte köra i vissa länder. Bland annat i Brasilien, för du måste ha en portugisisk, enligt någon Vienna-konvention godkänt översättning av ditt körkort. jag var passenger princess.

Ruben:

mm, mm.

Andreas:

Och då slutade det med att jag vid flera tillfällen satt med mobilen och höll den framför Asien utblåset för att den var så varm.

Ruben:

Åh herregud!

Andreas:

Vilket också är ganska orimligt för att emellanåt så var den inte alls varm. Så jag kan liksom inte riktigt förstå vad som är problemet. Om det kan ha med att vi var ute på brasilianska lantbygden och hade dålig täckning. Att mobilen kämpade livet ur sig för att försöka hitta mobilteckning, kan vara. Jag provade att slå av snabbladdning och det hjälpte något, men fortfarande inte jättemycket. Sen ibland så var det bara som att, det här var inte några problem. Så jag funderar på om det kan ha med teckningen att göra, men jag är inte säker.

Ruben:

Det har jag ingen aning om Men det känns ju som en kombo Utav laddning Hittateckning Och många grejer som du ska göra samtidigt Typ

Andreas:

Mm, jag vet. Sen har jag ju dubbla simkort också och sånt här så det kan ju vara att det är mycket på en gång. Men i övrigt så funkar det här Android 8 väldigt, väldigt bra. Det är bara att det känns som att jag totalt dödar mitt batteri för att mobiler och mobilbatterier, speciellt litiumbatterier. Tycker inte om att bli överhettade.

Ruben:

Ja.

Andreas:

Det var en upplevelse i alla fall.

Ruben:

Om de vet så berätta, för det känns väldigt konstigt att det ska bli så

Andreas:

kanske är någon som har en lösning på det. Och då skulle jag gärna vilja veta. Men nu har jag provat det. En röd dator är jättetrevligt. Bortsett från att den överhettar din telefon. Och det kan vara jag som gör något galet fel. Så hjälp. Snälla hjälp. Men jag vet Ruben att du har haft lite teknikstrul också.

Ruben:

Ja, jag har haft teknikstudio för första gången på, jag ska inte säga jättelänge, men där jag faktiskt så här, jag

Andreas:

hade teknikstrul senast förra veckan när vi spelade in podden. Så nu ska du...

Ruben:

Någon på ett sätt där jag liksom skäms. Nej, men jag på, min kära flickvän har en sån här bakgrund som byter bild så att man får nya bilder och den uppsätts varje timme eller någonting.

Andreas:

Jaha.

Ruben:

så har man ett album man väljer och så byter man den i det albumet. Då tänkte jag, åh, det var kul, det ska jag testa också. Jag har tröttnat på att ha svart bakgrundsbild. Tänkte, sätter jag upp en sån sånt album och så la jag in två bilder och så tänkte jag, jag lägger in fler. Så jag började lägga in fler. Det fattar inte min telefon det. Så den har fortfarande bara kvar två bilder. Jag har försökt rensa hela den här bakgrundsbilden. Gjort om allting. Och det funkar inte. Och då sitter ju min kära flickvän och skrattar och säger, hahaha, jag är mer teknisk än dig. Hahaha.

Andreas:

Alltså så här Här måste jag dock vill jag skjuta in en poäng Och det är någonstans att Bara för att saker Att man har svårt att få någonting till att funka Innebär det inte att man inte är teknisk Det innebär att ibland Är det bara väldigt tufft Att få hissen till att gå hela vägen upp Man kan ha en dålig dag Även i sitt tekniska intresse

Ruben:

Jag har försökt i tre dagar nu och det går fortfarande inte bra.

Andreas:

Du hjälper inte ditt case Har du Har du googlat det här

Ruben:

Nej, så långt har jag inte kommit än. Jag tänker fortfarande på det här. Jag kan lösa det själv.

Andreas:

lösa det utan att öppna manualen Så jäkla grabbigt

Ruben:

Men det är i alla fall en kul grej som jag inte visste att jag skulle uppskatta från en sån bakgrundsbildsgrej. Jag har också lagt in att jag har en direkt ikon till ChattGPT. Jag tänker att vi kommer in på det snart varför, men det är

Andreas:

Okej

Ruben:

liten spaning jag har fått från en polare som lyssnar. Hej Didrik. Och han sa det att... Ni ska prata om ARK, men alltså... Jag använder Edge och grupperar jag ju bara mina flikar och så funkar det ju liksom som ARK. Och så switchar man emellan så har jag en som är arbete och en som är något annat. Och en som är det jag rättar mina prover med och bara så här... Ja, just det. Det finns ju. Det är ju samma grej i

Andreas:

jo. Alltså,

Ruben:

helt, men nästan.

Andreas:

det är inte riktigt samma grej och det är inte riktigt samma funktionalitet. Och det är ju jättebra. Det tråkiga är ju bara att det är Ed Shanshar. Vem använder Edge?

Ruben:

Hur ska vi inte vara sådana?

Andreas:

är mycket bättre än Internet Explorer, absolut. Och Edge har blivit mycket bättre, så man ska inte ge det skit för det. Men det finns ju två stycken webbläsare som funkar väldigt bra. Använd någon av dem.

Ruben:

behöver inte kasta

Andreas:

tre, eller fyra, eller fem. Jag har sagt det

Ruben:

det var en intressant spaning som vi missade när vi pratade om webbläsare. Att det faktiskt går att göra sånt.

Andreas:

Ja, det är klart det går. Det kan du göra på... Du grupperar dem, ja. Men kan du ha olika profiler i de grupperna?

Ruben:

är så jag fattar att man kan ta det, ja.

Andreas:

För det är ju annars... Nej, inte jag heller. Och det är lite det som är den största selling-pointen på typ... Mozilla Firefox för många. Att den biten att du kan Alltså du sandboxar specifika hemsidor på ett annat sätt.

Ruben:

Mm.

Andreas:

Det är bara det att i min värld så har man Edge för att ladda ner Chrome.

Ruben:

Ja, det är samma här.

Andreas:

Det är hårt sagt. Edge är bra. Det är också lite för att det är typ Chrome med ett annat tema.

Ruben:

har också märkt någonting på tal om något helt annat nu. På tal om Chrome och laddning eller något annat. Jag har fått så sjukt mycket reklam för Chrome på min......iPhone när jag kollar på Youtube. Inte på min tv. Men på min iPhone. Så de måste läsa av vilken enhet jag är på. Och så

Andreas:

är

Ruben:

de antag... Jo, men... Jo, jo. Men... har de ju pushat ut det......mycket hårdare mot iPhone-användare. Antar jag. Att göra reklam för Chrome.

Andreas:

det skulle jag tro.

Ruben:

är var och varannan video nu. Alltså... Ah, download Chrome! Och så står det verkligen bara så. Download för Apple. Det står ingenting annat, liksom.

Andreas:

Nej, men... Okej, Ruben.

Ruben:

Ja...

Andreas:

Nu är det ju så här. Om jag skulle försöka... Träffa en specifik

Ruben:

Ja, jag är med dig. Jag fattar grejen. Det är bara att det är väldigt tydligt.

Andreas:

det är ju också för att du kommer från en iPhone. Jag har inte fått

Ruben:

Nej, det är klart du inte har fått. Det är ju inte värt det.

Andreas:

Jag kör ju redan Chrome. Och är det någon som vet vem jag är så är det Google. Mr. Google har stenkoll på Mr. Andreas. Mr. Månsson. Ja.

Ruben:

Vad talar du om Google? Ska vi gå in på första ämnet?

Andreas:

nej, nej, nej. Du får vänta lite. Så hetsig idag.

Ruben:

har ju en... Okej, vi kör då. Jag tänkte att vi skulle ta den grejen sen. Nej.

Andreas:

vill koppla från reklam på iPhone till den smalaste Apple-produkten någonsin.

Ruben:

The

Andreas:

Ja, iPad Pro-generation, vad den nu är. Jag kommer inte ihåg, är det 12, 13, 14?

Ruben:

new iPod and

Andreas:

Den senaste iPad Pro-n, 13-tumman, har ju nu hamnat under......Jerry Rig Everythings förbannelse. Och den var ju sned redan när den kom i förpackningen.

Ruben:

Men jag vill bara en liten sån disclaimer på det. Jag har aldrig sett dem göra det på en annan enhet. Med det sagt, det är inte säkert att alla enheter som kommer är helt raka

Andreas:

har sett han göra det förr

Ruben:

Kan du det?

Andreas:

Men han brukar ju visa det Från alla sidor Och ja det är väl klart att det blir extra fokus På den när den är så

Ruben:

var det också 0,01. Men ändå.

Andreas:

Ja men Det var ju tillräckligt för att du skulle se det

Ruben:

Du letar efter

Andreas:

Nej, men det var ju för att de också sa det i videon, Ruben. Det är klart att man tittar efter det då. Men på längden klarar den ju sig väldigt bra. Där, ja alltså, den poppar ju loss skärmen.

Ruben:

alltså.

Andreas:

är det också en sak till ska man tillägga, har ni sett JerryRigEverything? Eller vad han nu heter egentligen, han heter någonting annat. Jag kommer inte ihåg. Men han är ju ett berg. är ju stor. Så han har nog lite kraft att sätta bakom. Så på längden klarar den sig nog ganska bra från det mesta. Kortsidan däremot, den här förstärkningen de har lagt i mitten över moderkortet för att skydda den här soffplattan från böjning på långsidan, den skulle också behövas på kortsidan. Där knäcktes den.

Ruben:

Den knäcktes ju USB-uttaget primärt Frågan är om det finns en fördel Med att lägga USB-uttaget Liksom inte centrerat

Andreas:

Jo, det borde

Ruben:

nu drar på mitten liksom. Borde kanske hjälpa. Kanske.

Andreas:

det. Det kanske borde göra en fördel men det är också väldigt oattraktivt och det känns väldigt oapplikt.

Ruben:

Let's go portless. Woop woop.

Andreas:

På en Ipad förstår jag inte riktigt. Då får du ha... De har ju pågåpins och grejer. Kanske. Men det kläcktes ju där. Och på andra sidan, precis på exakt samma ställe så finns ju mikrofonporten. Så den är nog lite känslig på det hållet. Men det är inte det hållet man normalt sett kanske bockar heller i och för sig. lite som man kanske var rädd för, den är ju inte den starkaste enheten i världen.

Ruben:

Nej. Och det förväntar väl sig ingen sen så. Vem kommer att göra så med sin iPad? Inte många, förhoppningsvis.

Andreas:

Nej inte med den styrkan heller tänker jag det som kan hända är att du lägger den i en väska och du får av böjningen på din rygg kan vid något tillfälle luta dig mot en vägg eller någonting så att det kan bli ett problem men det är ju inte samma kraft det är så specifikt riktat mot vissa delar jag tror att den kommer nog klara sig helt okej faktiskt Det får vi

Ruben:

den kan komma att böjas tror jag ändå Alltså den kommer inte vara helt rak efter några år

Andreas:

vara... Den kommer nog ha en liten fin... Jag tror inte att alla kommer göra det. Men jag tror att det kommer inte vara helt ovanligt att den kanske får sig en liten krökning. Det innebär inte att den är kass.

Ruben:

Mindre hållbar på ena längden.

Andreas:

Mindre hållbar på den här längden. Så, ska vi ge oss på Google I.O. då? Ja, eller, ja, jag tror att vi kör det. Google I.O., det var väldigt mycket A och I. Alltså, är jag väldigt krass som kanske tycker att det var ett av de tråkigaste Google I.O. sen på länge?

Ruben:

Det kändes lite som När Apple släpper en ny iPhone Det är lite uppgraderingar överallt Men det är ingenting nytt

Andreas:

Där är ju lite nya grejer, men som kanske inte direkt är applicerat för slutanvändare, men som är i rätt riktning. Men jag tyckte ju om Google I.O. när det var lite, ja nu har vi lite nya funktioner i Android, nu har vi gjort lite nya grejer här, bla bla bla.

Ruben:

Och jag har en spandäck som jag slänger in här innan vi ens börjar. Det är väldigt mycket AI och det är väldigt mycket grejer.

Andreas:

Mm.

Ruben:

Men jag... Och hittills, jag har sagt det förr, jag har inte riktigt hittat hur jag ska använda AI så att det förenklar mitt liv i mitt dagliga liv ännu. Förutom att vi använder chat-KBT till jobbet, eller till liksom, jag kan förstå att utvecklare använder Copilot, använder chat-KBT, jag kan förstå att vi använder det för att vi ska få sammanfattningar och bilder och sånt.

Andreas:

du ChatGPT i jobbet?

Ruben:

Nej, inte jag. Och sen att

Andreas:

det.

Ruben:

kan ha det till lite andra saker. Jag kan inte se det. Men hela den här totalintegrationen och sökningen och sånt. Jag har ju lite för lite tillit till AI. Och jag har inte riktigt sett hur det kan förenkla. Men det får världen så... Jag ska inte säga FOMO. Alltså att det känns som. Eller Fear of Missing Out som det heter. Men att jag. Jag fattar inte grejen tillräckligt mycket. Och hänger inte med tillräckligt mycket. Även fast jag hänger med. Vi pratar om det. Jag är med och läser på liksom. Men att jag inte använder mig av det. Vilket gör att. Nej men nu ligger jag efter. Jag fattar inte det här. Jag kan inte använda det här. Jag borde kunna använda det här. För man blir insåld i att. Det här är hur jag ska använda det. Men mycket av det de säger. Det är coola grejer. Men jag kan inte riktigt se att. Om inte ens jag kan förstå det. Så känns det som att många gemene man inte kan ta in det och kommer inte använda det för att så som internet är uppbyggt och hur mycket är uppbyggt, hur man använder bild och skrivande och hanterar mejl och sök. Vi är inte så avancerade som människor som de vill tro oss vara. Hur ofta kommer man använda den här videofunktionen av att filma någonting? Varför funkar inte den här? Jag kommer ju inte göra det riktigt. Jag kan inte se mig själv göra det ännu. Just nu, eller typ fråga mitt fotoalbum, hur har mitt dotters simkunskap utvecklats? Jag kan inte se mig själv göra de grejerna när jag ger exempel på att det är jättekul att jag kan göra det men jag kan inte förstå hur det ska bli applicerbart i mitt liv och det är därför jag kan inte relatera till det och då blir det svårt men på andra sidan känner jag mig som att nej, jag fattar inte detta och jag är inte med i det. Nej, jag ligger efter. Det är som väldigt så tvådelad. Jag kan inte förstå det. Det är skit. Men också, jag hänger inte med. Jag gör skit.

Andreas:

Så här Ruben, jag håller med dig om att det som kommer nu är... Jag skulle säga att det här är inte superanvändbart som det är just nu. För det är också väldigt basalt. Men folk måste ju börja använda det här och göra det för att den ska bli bättre. Och de måste ju ta de här stegen. Jag kan ju se typ den här vinylskivan. Eller vinylspelaren att du kan filma och bara varför får jag inte det här till att funka och jag kan ju se det till exempel i en annan situation när du ska reparera någonting supertydligt att den här grejen vibrerar eller vad det nu kan vara, hjälp mig jag vet inte vad jag ska göra, jag vill ha en förklaring på hur balanserar jag en en nål på en vinylspelare eller hur hur Hur fixar jag min router? Eller vad det nu kan vara. Alltså saker som du kanske inte förstår själv. Utan du bara vill ha lätta quick fix. Och det tror jag absolut är framtiden för en sån här grej. Alla dagar i veckan. Men det behöver bli bättre. Och fortfarande. Och jag vet att det här var en sån grej som The Verge tog upp. Men ett av exemplen som användes var hur eller under någon test så dök det upp att man frågade på en sån här gammal kamera så rullar man ju bokstavligen talat filmen. Men sen så hade den fastnat och den rullade inte. Och det svaret som Gemini gav där var öppna upp bakstycket och plocka loss det. Och det är ju absolut en lösning. Problemet är för alla ni som har provat någon gång att ta bilder med film. Alltså en sån

Ruben:

Mm.

Andreas:

med filmrulle i. Det är att om du öppnar där så exponerar du filmen och då är alla dina foton förstörda. Som är liksom utdragna ur den här rullen, vilket gör att de två senaste alltså de två precis innan och om du har tagit någon efter så kan det vara så att de är körna liksom och det den liksom, alltså tekniskt sett har den inte fel men den lilla alltså hade jag gått och frågat dig Ruben som såhär, jag vet att du kan hur man reparerar kameror och jag hade frågat dig, hej hur ska jag göra, så hade du sagt Om du har det här problemet så kan du göra det här, det här, det här men i absolut värsta fall så kan du öppna bakstycket men då hade du också lagt till den här lilla

Ruben:

ett nöjt rum.

Andreas:

ja precis, ta dig dit du kan få det som mörka alltså som mörkt du bara kan innan du öppnar den här för att man inte vill göra det saknas fortfarande information och ja, den hade tekniskt sett rätt men det var också ett skadligt rätt ett

Ruben:

Mm.

Andreas:

Ja,

Ruben:

en sån här liten skitgrej i sammanhanget, men det är ju mycket mer som folk kommer söka efter liksom.

Andreas:

dagar i veckan. Kan du äta det här? Och problemet är också, mycket kan jag tycka att de här modellerna är så jäkla självsäkra i hur de levererar så att om du inte är kritisk så kommer du tro på dem.

Ruben:

Mm.

Andreas:

Och om jag riktar min kamera mot någonting och säger är det här ätbart och den missläser det eller inte vet eller vad det nu kan vara, men ändå svarar ja, baserat på den information jag vet så kommer den vara det.

Ruben:

bara tolka det som att, går du att äta? Ja, rent tillräckligt sett går du att äta. Är det bra för dig? Nej.

Andreas:

Är det fysiskt möjligt att äta det? Jajamän, det är rätt storlek, det går.

Ruben:

Ja.

Andreas:

Kommer du överleva att du gör det? Nu är det kanske ett extremt fall, men... Alltså det är ju som det finns ju så här hur mycket olika saker som helst som sägs på typ TikTok och som är Det är generellt sett inte farligt, men så råkar det vara en procent som besitter en specifik gen som gör att det blir livsfarligt för den personen. Men att då gå ut med ett allmän rekommendation om att det här är inte farligt för någon, det här är ett sånt du alla borde göra eller vad det nu kan vara. För det vet, det händer ju på TikTok, det är sådana här hälsoexperter som tycker att alla borde ta... Nu har jag inget bra exempel på rak arm, men det finns olika preparat som de tycker att det här borde alla ta. Typ kreatin kan vara ett sådant jättebra exempel. Kreatin är generellt sett inte farligt för gemene man. Men om du har en djurproblem så kan det vara problematiskt. Och att då gå ut och säga att alla män eller alla kvinnor eller alla vuxna borde ta kreatin... Kan vara problematiskt för att du kanske måste lägga till- förutom om du har njurproblem. Nu är inte jag expert på kreatin på något sätt, men

Ruben:

jag är med Jag väntar mig det Mm

Andreas:

att du då använder... För ett stort skillnad nu är ju att tidigare har Google levererat- levererat vart du hittar svaren- att leverera svaren. Och det är ju. I min värld blir det en ganska stor skillnad i ansvar.

Ruben:

Absolut Och någonstans att Det är därför jag inte riktigt ser användningsområdet För jag kommer ju inte lita på det Och då blir det såhär, varför ska jag ens använda det då?

Andreas:

Ja fast det är ju Men det är också

Ruben:

men alltså

Andreas:

som du och jag har använt Chatcapute mycket till exempel för den här podden När vi använder det för att Vi har läst sex olika artiklar Men orkar inte sitta och skriva anteckningar för dem. Att vi skjutsar in de artiklarna i chatgrippet. Och plockar ut de viktigaste punkterna. Bara för att vi ska ha. Det här, det här, det här, det här. Och då vet vi också. Det här har vi. Kontrollerat. Jag tror det är det som är användningsområdet. Du ska inte använda det för att utföra ditt arbete. Du ska använda det som ett verktyg för att underlätta ditt

Ruben:

Mm.

Andreas:

Och att de då lägger in två miljoner tokens för att kunna vara mer precisa i sina träffar. Eller du som, jag trodde det var Astra som var med kameran med videos just du kan filma lite olika grejer och den har koll på vad det är för kod eller jag har ritat upp ett processdiagram för vad det nu kan vara hur skulle man kunna optimera den här processen alltså den typen av saker det tror jag absolut är såhär det kan ge dig en fingervisning men du måste kanske dubbelkolla det till exempel om du sitter och kodar Så är ju ett jättebra exempel. Att du kan använda ChatGPT för att hitta fel. Eller syntaxer. För det har jag ju själv sprungit på. När jag har suttit och kodat grejer. Att bara. Fasen jag får inte det här funka. Och så får man typ syntaxer. Och du saknar det här, det här, det här. Och jag är verkligen inte en jättevast kodare. Jag gör det absolut på hobbybasis. Och att då kunna. Bara, okej, få en förklaring vad som menas och få det fixat gör ju enorm skillnad. Så det tror jag kommer absolut vara framtiden. Och det här är ju många, både från Googles och från OpenAI som vi kommer till att se sen, deras sida, det är ju ett steg i rätt riktning. Och jag förstår absolut, för jag använder sökfunktionen i Google Photos jätteofta. För att hitta specifika saker. Men då söker ju kanske inte jag efter. Jag vill se mitt barns utveckling i det här. Utan jag söker. Jag vill ha bilder från Brasilien. Eller jag vill ha bilder från när jag var i Mexiko. Eller jag vill ha bilder från den här specifika personen. För jag vet att jag har en person som fyller år. Och man vill göra ett inlägg på sociala medier. Eller vad det nu kan

Ruben:

Mm.

Andreas:

Jag söker ju på specifika sökord. Inte med kontext. Och ja, alla ni som råkar existera i mitt Google Photos-katalog. Ni är upptaggade med namn. Så är det bara. Jag vet inte, jag tror jag har dig Ruben i mängder. Och jag kan säga så här mycket att jag har så lite som 33 foton på mig.

Ruben:

Oj!

Andreas:

Det var faktiskt orimligt lite. Jag blir typ förvånad.

Ruben:

Nu har inte jag min telefon här för att filma med den, men jag tror jag har säkert 300 bilder

Andreas:

har en gammal bild på dig när vi köpte tomater för helt orimliga

Ruben:

Ja, så bra.

Andreas:

Ja, vid något tillfälle när jag och Ruben jobbade på Volvo Cars så köpte jag och Ruben vi köpte tomater för 234 kronor. En bat tomater för att göra tomatsallad.

Ruben:

gott

Andreas:

Jo, men på riktigt, men det var helt orimligt. Det var ju heller inte rimliga tomater. Det var 2,3 kilo plocktomater. Så det var ju 99... Helt orimliga kostnader. Jag tror det står 99 kronor i kilot, men jag är lite osäker. Och jag orkar inte göra räkningen i huvudet.

Ruben:

Gott.

Andreas:

Ja, jag älskar tomater. Men, what the fuck. Men, jag ser ju poängen med att... söka i sin katalog. Men frågan är hur mycket kontext det behöver. Jag ser ju det största användningsområdet för den här kontexten. Och jag väntar på att det ska poppa in. För det kommer ju komma med en sammanslagning av Google Assistant och Gemini.

Ruben:

Mm,

Andreas:

För att slippa slå på lampan i vardagsrummet. Utan kunna säga, tänd ljuset i matsalen. Att du inte behöver vara så specifik med det du säger utan du kan vara mer mänsklig i ditt tal och att den ändå fattar.

Ruben:

Jag är med dig, men jag har inte fått uppleva det och därför kan jag inte förstå det.

Andreas:

Men en sak som jag ser här är att jag tror att det var många som för något år sedan nästan räknade bort Google.

Ruben:

Ja, nu ligger de i framkanten i kommentarer.

Andreas:

skulle säga att, alltså, jag

Ruben:

hela världen och de har hur mycket pengar som helst och det är inte konstigt att de gör det och jag tror att jag har sagt att det innan, det skulle inte förvåna mig om Google springer om alla för de har alla möjligheter att göra det.

Andreas:

tror jag har uttryckt oro, men jag tror aldrig jag har räknat bort Google. Men också, Google har ju investerat, alltså, tittar du på OpenAI. OpenAI är ett startup som egentligen uppstartat för att skydda oss mot AGI. Google har ju investerat i det här. I många år. Mm.

Ruben:

man nu slår ihop det med LLM. Och det gör ju att man får en mer användar input in i det. Med all bakgrunds AI är ju inte helt gammal hos Google och alla andra företag. Och maskininlärning och allt sånt. Utan det är ju bara att man nu får en input-möjlighet som är text och då tal i och med att tal är talad text.

Andreas:

Jag tror att man fick en jäkla kick in debatt av OpenAI. För att Google har ju länge sagt att man... Det här har ju funnits, och återigen, vi har sagt det förr, men T1 i chat-GPT står för transformer, och transformer är en teknik som Google har utvecklat. Utan transformermodeller, så som i det här fallet, så hade inte chat-GPT existerat.

Ruben:

Så att tror man glömmer det lite när man pratar om ANU och jag tycker inte det framgår så mycket när man hör alla de här prestationerna att det är ju inte supernytt och det är bara att man har fått det mer användarvärdligt det är väl det som är

Andreas:

och en stor grej som jag har jämfört med OpenAI är att Google har tidigare varit väldigt försiktiga men nu har lite tvingats visa.

Ruben:

Mm

Andreas:

Vad man går för liksom och återigen, jag längtar till den dagen vi inte behöver ha den här lilla texten att var ni detta är genererad av kontrollera källorna eller kontrollera faktan, för att det är det vi hänger på mycket

Ruben:

Jag såg någon video idag senast När någon har gjort någon video på TikTok Och bara såhär Den här videon tyckte ni om Men såhär är det egentligen gjort Jag såg ett tomt rum Och det här är gjort med AI Så

Andreas:

Mm,

Ruben:

att Det är mycket potentiell Missinformation som kan komma ut Av detta Och det är därför det är bra att det är AI-tagget Tänker jag

Andreas:

Ja, och det måste man också tänka på. Men jag tror att... Jag tror att det här Google IOT är lite tråkigare för gemene man. Men återigen, Google IOT är egentligen en utvecklarkonferens. Det är inte nödvändigtvis för konsumenten. Och jag tycker att det visar ändå kraften i Google. För någonstans, oavsett vad OpenAI gör, så har Google en helt annan infrastruktur.

Ruben:

Mm.

Andreas:

Än vad de här andra har. Så att bara snurra igång den och den economy of scale man kan få hos Google det är ingen så annan som riktigt har den möjligheten. Just nu i alla fall. Ska vi ge oss vidare till konkurrenten kanske?

Ruben:

Jajamän.

Andreas:

Jajamän.

Ruben:

Vi kommer att prata om detta nästa vecka för att det kommer vara Microsoft Build nu från och med imorgon när vi springer. Så det kommer att komma ut mer information antagligen. Men de hade ett Surface-event, eller Surface AI-event, idag. Som jag helt hade missat att det skulle vara idag. Men sen spelades det på och så bara, oj oj, nu händer det grejer. Så jag tycker vi börjar med hårdvaran först och så tar vi det andra sen.

Andreas:

Mm.

Ruben:

att de släpper en helt ny line-up med Surface. Det vill säga tre nya enheter. Och vi får Windows på arm! O-i-i-i-i-i-i!

Andreas:

gången också. Nu har jag missat att se den här prestationen. Men vad är prestandan?

Ruben:

ska tydligen klå M3, sägs det. Och på Qualcomm då, de här nya Snapdragon X Elite-chipen. Så, alltså, det här är ju dock, det här är från Windows. Och vi får bara se. Men alltså, det låter ju lovande, om det håller.

Andreas:

Mm.

Ruben:

Och deras 2-in-1-enhet. Alltså. Alltså. Jag sa det förra veckan. Den dag någon släpper en enhet. Som kan man använda till båda två. Man kan ha allting på

Andreas:

sa det förra veckan, ja.

Ruben:

Ja. Jag är så sugen. Du får ett kraftpaket med Windows. Som du får en 2-in-1-enhet. Med avtagbart tempod. Du kan använda det som en platta. Det är hela allt. Jag är så såld. Alltså så sålt. Sen, ja, vi pratade förra veckan överhettning och liksom fläkt här och hela den biten. Ja, vi får kolla på

Andreas:

Men Surface har ju fläktar.

Ruben:

Jag vet inte om den är den platta versionen. Ja, så långt har jag inte hunnit läsa ner i spexen så jag vet inte

Andreas:

vanliga surficen har fläkt. Vilket skulle kunna göra det till en attraktiv möjlighet om det nu visar sig att det håller. Så jag vill se när den här kommer ut till recensenter.

Ruben:

Ja, och detta sluts idag så det finns ju begränsat med information. Mycket är cred till Microsoft, men att hitta deras event och hitta information är inte det lättaste. Jag har faktiskt gått in på Microsofts hemsida och läst runt. Det är en massa konstiga länkar till gamla bloggposter och skit. Det är inte helt lätt.

Andreas:

helt ärlig Ruben- Men jag hörde om det här Surface-eventet. Jag visste att det skulle vara ett Surface-event och jag tror att jag har liksom såhär, ja just det, det skulle vara precis innan bild. Men jag har inte, eller om, vad har jag fått fram? Eller om jag har hört att det har ryktats eller någonting? På något vänster har jag fått fram att, ja men det skulle vara någonting. Men jag har ju inte sett någonting om det förrän du sa det.

Ruben:

Nej. Men coolt är det. Och sen lanserar de då provvarianterna. Med Intel-processorer i. Så att de är ju lite annorlunda. Men in på AI-diten av detta. Så kommer de här datorerna med en Co-Pilot-knapp istället för Windows-knappen. Så Co-Pilot, det vill säga ChatGPT, är totalintegrerat i systemen. Och de pratar om mer eller mindre exakt samma saker som Google. Det är snabbare, det är coolare, det är integrerat i allting. Du kan söka, du kan göra grejer, du kan ta in bilder, du kan ta in video, du kan prata med den. Amen, vad kul, vi kommer ha det! Så jag tänker inte att vi behöver göra samma AI-snack igen. För jag tänker att vi kommer säga exakt samma saker och roaster dem och inte roaster dem och hylla dem på samma sätt.

Andreas:

Ja, det är väldigt lika nu. ja, extremt.

Ruben:

Men Googles skillnad är väl att Google gör allting själva. Microsofts grej är väl att de är likvärdigt dåliga slash bra på hårdvara. Google och Microsoft skulle jag säga. Men likvärdigt duktiga på mjukvara. Och sen är det väl ok-sorter på mjukvara. Och skillnaden är väl att Microsoft då tar hjälp av OpenAI för att bygga sin AI. Sen att de är en delhuvudägare i det och har hela den biten. Och det var en massa turbläns om detta förra året som vi har pratat om. Så det finns ju delar av det. Men det är... Jag tror att... Så mycket som folk använder ChatGPT. För det är inte så många som använder Gemini. Och som använder Googles. Alltså aktivt. Inaktivt använder ju folk det. För att man använder typ Android. Använder Google Söka. Använder Youtube och liknande. Så de får ju data. De är integrerade in i AI. Men aktiv användning av LLM. Är ju större i Copilot och ChatGPT. Skulle jag säga. Så att jag. Och om det är fler människor som använder en Windows-enhet. Än vad det är människor som använder en Google-enhet. Så, jo men det tror jag ändå.

Andreas:

Det tror inte jag.

Ruben:

man räknar bort Android. ja.

Andreas:

Det finns flera människor som använder mackar än som använder andra produkter från Apple. Så länge du räknar bort

Ruben:

men jag ser fortfarande Android som operativsystem som något annat.

Andreas:

Nej, men det ägs ju... Det är ju fortfarande Google.

Ruben:

Jo, men det känns som något annat. För det är ändå ett open source-projekt som folk kan pilla runt på. Det är inte Google integrerat helt och hållet.

Andreas:

är det väl ändå, eller?

Ruben:

Nej, inte helt

Andreas:

Det är det väl ändå!

Ruben:

Nej, inte hundra

Andreas:

är Google!

Ruben:

Inte lika mycket som Windows är lika superintegrerat som i sig självt.

Andreas:

Vadå, att Windows integrerar till sig självt?

Ruben:

Ja, men alltså Windows är ju för sig självt. Det finns ju ingen variant av Windows som någon annan kör. Android finns ju fler varianter av.

Andreas:

Men det är ju för att Windows är uppbyggt på ett annat sätt, Ruben. Windows är uppbyggt, alla sådana här pyttlar du köper till Windows har du drivrutiner till. Det är lite typ det man gör till en Android-telefon också.

Ruben:

Okej, min teori håller väl inte skitsamma då.

Andreas:

Ruben, okej, ja, absolut, men du kan ju köpa din Windows-enhet från HP och få all bloatware från HP.

Ruben:

Jaja, okej, jag lägger mig i alla fall.

Andreas:

Ja, okej, jag håller bara inte med.

Ruben:

Sen ska vi också slänga in att de dör på de här Det som heter Co-Panet Plus Pizzis

Andreas:

Jag fattar inte.

Ruben:

Nej,

Andreas:

Jag använde Windows-knappen för kortkommandon. Men jag använde ju inte den för att öppna Windows-menyn.

Ruben:

nej, nej, jag är med dig

Andreas:

Väldigt sällan i alla fall.

Ruben:

Ja, jag är med

Andreas:

Men när jag tänker efter så borde jag vara bättre på det egentligen. Kan man välja?

Ruben:

Det har inte framgått, om man kan programmera om den, tyvärr.

Andreas:

borde man kunna göra Men det kanske man får köra Någon sån här liten makroprogram Mm

Ruben:

Möjligen. Men med detta då, det som vi tänkte prata om förra veckan som vi inte hann till. Så lanserar vi också ChatGPT GPT4O. Den nya varianten av GPT-4, men som är lite bättre och lite coolare. Och

Andreas:

tilläggas att Gemini är också fullt multimodal Det missade vi att säga I Google-eventet Det var stort fokus på det

Ruben:

Ja. Och O1 står för Omni och är en modell som hanterar text, ljud, bild och video i realtid.

Andreas:

samma som Gemini

Ruben:

Ja, och den ska vara snabbare och den ska vara billigare och bättre än tidigare modell. Och fördelen med denna för er som inte betalar för chattecapitäl är att den ingår gratis så man kan använda den dock i begränsad funktionalitet men värt att veta. på tal om då min bakgrund och lite idéer om att använda chattecapitäl. Som jag har nämnt några gånger här på vägen så har jag lagt in en sån widget på min hemskärm nu på startskärmen, så jag kan öppna chat.gpt rakt ifrån där

Andreas:

Mm, mm.

Ruben:

så jag har testat det den funkar på svenska och engelska med varierade resultat, men det har ändå varit lite så kul att kunna använda det min ambition då är ju att försöka använda den här istället för Siri, jag använder inte Siri alls men det borde gå i teorin att använda den här som en Alltså röstassistent som inte kanske gör någonting på telefonen precis. Men det borde, tänker jag, i långa loppet kunna bli en röstassistent som, om inte Siri blir bättre nu i sommar på VVDC, eller om nästa version av Google Assistant kanske har detta, så kan du, som jag var inne på, ha en AI-assistent. Det hade varit så coolt.

Andreas:

Jag tror att ChatGPT ligger i bakkant för det, tyvärr.

Ruben:

Det tror jag med.

Andreas:

Jag tror nämligen att Copilot, som är ChatGPT i och för sig, där kan det finnas en bra integration med Office. Och likadant Gemini kan ha en väldigt stark integration med... G Suite och Gmail också. Och såklart Copilot med Outlook. Och att man då väljer den assistenten som arbetar tillsammans med det systemet man oftast kör. Men jag tror att OpenAI's egna version har inte den tillgången till data som du behöver.

Ruben:

inte nej.

Andreas:

Nej. Och ja, jag fattar exakt vad du menar, men där tror jag också att Google ligger snäppet före, för att det är... har hela sitt Google Home-system, de har öppnat sina integrationer mer och mer, och den dagen Gemini släpps in i Google Assistant på bredare front, alltså då ser inte jag... Då tror jag det är tufft för OpenAI i det fallet. Det är om de direkt utvecklar mot Microsoft så va?

Ruben:

Ja, eller om det är Opening Eyes-lösning som Apple väljer att använda.

Andreas:

Ja, jag tror inte det.

Ruben:

får se. Men de har också lagt in något som heter Rewind, som jag tyckte var lite läbbigt, för den kommer ihåg allting. Som du har gjort. Som du har sett på din pc. Och sen kan du återkalla det. För att göra sökningar i realtid. Eller återställa information. Lite läbbigt. Men coolt.

Andreas:

vänta, vänta. Köttgeppete kan jag göra det.

Ruben:

Ja. Eller ja. Köttkapitän inne i Microsoft.

Andreas:

Okej.

Ruben:

Det är lite coolt.

Andreas:

Absolut. Och lite märkligt. Kan vara bra

Ruben:

jag sa det för att jag har en liten sån minisegway-grej jag vill nämna. Det har ju i iOS 17.5 hänt en lite rolig grej.

Andreas:

Nu hoppar du alldeles för fort mellan ämnen. Men jag vet exakt vad det är du är ute efter.

Ruben:

Jag var inne på iPhone och var inne på iOS och tänkte att det är typ rätt.

Andreas:

Ja.

Ruben:

Och tydligen så har flertalet användare fått sina raderade bilder återuppstådda igen i sitt arkiv så långt tillbaka som 2016. Vilket är svinläbbigt. Jag tänker bara att vi nämner lite snabbt men det är väldigt läbbigt att de sparar bilderna så länge eftersom de är raderade.

Andreas:

Eh, nej. Det skulle inte jag säga.

Ruben:

Jag tycker inte det är

Andreas:

Ja, eh...

Ruben:

dem helt och hållet på serverna.

Andreas:

Nej, men det är inte på servrarna. Det är på din enhet.

Ruben:

På den enhet, jag fattar det som att det var på servrarna så den kan hämta från iCloud-kopior.

Andreas:

Nej, ja, det är möjligt. Det som jag har fattat det som är att... För att när du vet när du raderar någonting... en enhet och det är därför du egentligen ska använda en sån här wiping-system som fyller ut med onödig data för att i en sån här då på en hårddisk eller en SSD eller vad det nu kan vara så skriver du in data i olika fack och sen så... Sen så sparar du en adressbok på vart du hittar de här grejerna i de här olika facken. Och när du raderar någonting så raderar du inte innehållet i facken. Du raderar listan med var du hittar dem. Du raderar en artikel från den listan. Vilket innebär att nästa gång du kommer till det facket så kan du skriva över. Du kan bara mata in någonting nytta. Men! Om det facket inte är överskrivet med någon annan data så kan du ju teoretiskt sett leta upp de här facken och hitta vad som är i dem. Och det som jag har fattat det som är att det har raderats från facken och det kanske är i cloud eller om det är på enheten i sig. Men att datan finns ju där, det är bara att den inte är överskriven.

Ruben:

Mm.

Andreas:

Det finns ju mjukvaror som gör det här, som bara matar in gibberish i minnet för att det ska försvinna. Det ska också tilläggas att det sliter lite på typ SSDs och minneskort och sånt om man gör det. Men kanske kan vara värt om du ska sälja din telefon begagnat till någon, för annars kan du teoretiskt sett använda sådana här återskapningsmjukvaror för att hitta vad som finns där.

Ruben:

Men vad är det som

Andreas:

Nu har inte jag djupdykt det Det kanske du har gjort mer än jag Men var så jag trodde det var

Ruben:

Ja, jag tänkte annorlunda, men jag tänkte mer att det var en sjuk grej.

Andreas:

Jaha

Ruben:

Mm.

Andreas:

Det finns ju en anledning till att du kan återskapa Raderade bilder För att de teoretiskt sett inte är borta Det är bara adressen till var de finns På HD-disken som är borta

Ruben:

Okej, för jag tänkte att det var så i i alla fall Aikla eller foton. För där ligger de sparade i 30 dagar och sen så försvinner de. Och då trodde jag att man raderade dem helt

Andreas:

kan ju vara teoretiskt sett då, om de inte är krypterade och liknande, att de ligger... För det gör ju saken mycket, mycket svårare om du har krypterat. Då måste du också ha en krypteringsnyckel till det här också, vilket gör att det är bra och mycket bättre om du Ett klubbterat minne, för det minskar risken. Men risken finns ändå.

Ruben:

Hmm.

Andreas:

Det är... När du raderar en bild så gör du egentligen bara av med adressboken till vart du hittar den.

Ruben:

Good to know.

Andreas:

Ska man sälja sin telefon Så ska man egentligen bara Det du kan göra är att du tar Vilken jäkla film som helst Och så köttar du in X antal kopior av den Tills du har fyllt ditt minne Och sen tar du bort dem För då har du skrivit över allting mer än minne

Ruben:

Hmm.

Andreas:

Det spelar ingen roll vad du fyller minnet med. Du måste bara fylla det en gång till. Och så ta bort det. Så att du har skrivit om alla nollor. Det är lite lurigt med teknik ibland. Men det var det jag trodde hade hänt. Men jag kanske har fått helt fel för mig.

Ruben:

det låter rimligt Men vi låter det vara lite osagt Och ifall vi kommer på mer information nästa vecka så rättar vi oss

Andreas:

Yes. Jag trodde du skulle gå för att... Jag tyckte det här med den här ChatGPT 4.0-presentationen var väldigt rolig. Alla har ju vetat om att Google kommer att köra någonting- Under väldigt lång tid. Och sen har det teasats lite från OpenAI.

Ruben:

Mm.

Andreas:

Till exempel. Vi ska göra en sökmotor. Och så precis innan. Så bara bestämmer man sig för att köra ut chatgrippet i fyra år. Som i princip är samma sak som det man har kört ut från Google. Fast då från OpenAI. Och att man. Jag tycker det känns så jäkla tydligt. Att man är lite stressad för vad Google kan leverera på

Ruben:

Mm.

Andreas:

Man behöver förekomma dem. Framförhållningen på Open AI-event, det var dagar om timmar. Det var inte jättelång framförhållning. Det var från ena dagen till den andra så vi ska presentera grejer. Sen har det ryktats om grejer i och för sig under en längre tid. Men att man försöker påverka... Att man försöker få lite svinget av Google samtidigt. Eller försöka ta lite udden av det Google gör genom att göra presentationer samtidigt också.

Ruben:

Jag tror att man gjorde det bara för att man skulle få ut det innan Microsoft Build.

Andreas:

Ja, det är också en poäng.

Ruben:

Och få ut det innan de lanserade de här Surface-datorerna. Men det är vad jag tänkte.

Andreas:

Ja, det beror ju på hur mycket Microsoft använder det.

Ruben:

först utan att det kommer från OpenAI först. Och sen så får Microsoft prestatera att det finns där

Andreas:

varför skulle man då släppa det precis innan Alltså Precis innan att googla jo Ja

Ruben:

Men Microsoft bildar ju nu. Den här

Andreas:

Jo jo absolut

Ruben:

Så det är inte så orimligt egentligen.

Andreas:

Absolut, jag köper det

Ruben:

Men ja, coola datorer i alla fall Och coolt med AI Det är väl i sammanfattningen Jag tänker att jag kommer inte gå in så mycket på spex Vill man gå in och kolla spex så går man in och kollar Ja, det finns mycket att kolla på

Andreas:

Då tycker jag att vi säger så. Om man vill om framtida ämnen eller gäster. Eller bara så här, vad fasen snackar ni om? Då kan man mejla till kaktek1gmail.com Vi finns på de flesta sociala medier. Men vi är mest aktiva på TikTok, Instagram och Youtube. Är man inne i sin favoritpoddspelare, vilket jag antar man är. Eller lyssnar via Youtube så ska man passa på att prenumerera. Det gör att ni inte missar framtida ämnen, gäster eller avsnitt. Det kommer ibland lite bonus. Lite när möjligheterna faller på så dimper det in grejer. Så se till att prenumerera för att inte missa det. När ni ändå är där inne så passa på att ge oss på Youtube en tumme upp, lämna en recension och ge oss gärna ett betyg. Det gör att fler hittar podden och desto fler lyssnare vi har, desto bättre show kan vi göra. Så enkelt är det med det. Vill man stötta podden så kan man göra det via en donation på buymeacoffee.com slash cacktech eller genom att använda någon av våra Amazon Affiliate-länkar. Om ni använder en Affiliate-länk så kostar det er ingenting extra utan... Vi får en liten kickback på Amazons marginal och Jeff Bezos behöver inte fler lyxvillor så är det med det, han har väl ett rymdföretag också han skickar ju grejer till rymden Blue Origin eller vad det nu är han har pengar så det räcker, jag tycker att vi behöver mer vi behöver inte ha skickat till rymden pengar en liten kickback är det räcker nog har jag missat någonting?

Ruben:

tror inte du kan den nu

Andreas:

diskutabelt. Men då tycker jag vi säger tack och hej. Vi hörs nästa torsdag.

Ruben:

Det gör vi. Ha

Andreas:

det. Hej!

People on this episode