Käck-Tech Podcast

Veckans Tech-Update: BeReal’s Förvärv, RCS på iPhone, och Shokz Nyheter

Andreas & Ruben Episode 117

I detta avsnitt kommenterar Andreas höjdpunkterna från WWDC, inklusive vad som kommer i iOS 18. Vi diskuterar också integrationen av RCS (Rich Communication Services) i iOS 18, vilket förbättrar meddelanden mellan iPhone och Android.

Voodoo har förvärvat den franska sociala medieappen BeReal för 500 miljoner euro. Vi går igenom BeReals historia och Voodoos framtidsplaner för appen.

Vi presenterar Shokz nya hörlurar, OpenFit Air och OpenSwim Pro, som är designade för både vardag och sport. Slutligen diskuterar vi rykten om att Samsung Galaxy S25-serien kommer att utrustas med Qualcomm Snapdragon-processorer globalt.



Länkar från veckans innehåll

Obs! Vissa länkar nedan (Affiliate) kan generera en kommissionsintäkt för oss vid köp, utan extra kostnad för dig. Våra åsikter är & förblir helt opåverkade av dessa intäkter!

Rubens Ämnen 


Andreas Ämnen



I samarbete med RØDE: För att säkerställa högsta ljudkvalitet i våra avsnitt, använder vi utrustning från RØDE. Detta samarbete baseras på utrustningsstöd i utbyte mot exponering, utan ekonomisk kompensation. Tack RØDE!

Support the show

Vill ni läsa mer om oss och podden kan ni klicka på länkarna nedan:

Musik: Splash - Harris Heller

Obs! Transkriberingen är autogenererad och kan därför innehålla felaktigheter.

Ruben:

Hej och välkommen till CheckTech Podcast, podden där vi diskuterar, dissekerar och om vi har tur, informerar om checkteknik. Och den som pratar, det är Ruben. Vi har också med oss Andreas från Brasilien denna veckan. Vad trevligt, vad trevligt. Kul att ha dig här Andreas. Hur mår du idag?

Andreas:

Alltså Att du måste berätta det varje gång Som att det fortfarande är en biggie Hahaha

Ruben:

Det är ju bra att säga det igen.

Andreas:

Ja,

Ruben:

Nej men det är ju för dem som kommer hit som inte lyssnar på varje avsnitt och bara såhär Jaha, shit, alltså en sån här multinationell podcast.

Andreas:

är ju inte speciellt multinationell. Vi är ju två svenskar som pratar på svenska om teknik.

Ruben:

Om multinationell teknik.

Andreas:

Ja, det är ju för sig väldigt sant. Men jag tror inte vår lyssnarskara... Jo, alltså vi har ju ett par danskar och norskar och någon finne, vet jag.

Ruben:

Okej, medan du pratar om det här Ska jag bara gå in här och kolla För att vi Nu, nu, nu, nu Ska vi

Andreas:

jag tror att resten är svenskar på resa, Ruben. Ja.

Ruben:

så, du tänker så

Andreas:

Jag tänker att danskar, norskar och finskar känns rimligt. Speciellt kanske finskar. Med tanke på att det finns en hel del svensktalande finländare. Men tyskar har jag svårt att

Ruben:

på alla våra avsnitt då, ska bara sägas nu. Sverige, givetvis. USA, Tyskland, Belgien, Finland, Hongkong, Norge, Thailand, Spanien och UK och sen så fortsätter det.

Andreas:

Jag tror återigen att det är folk på resa.

Ruben:

så kan man tänka. Och det är inte fel att tänka så.

Andreas:

Nej.

Ruben:

Men det är kul ändå.

Andreas:

Ja, är det någon som en finne eller norrman eller dansk som känner att de vill höra av sig oss och berätta att de lyssnar internationellt? Får de gärna göra det, tycker jag. Ja, för all del, alla andra också. Men min känsla är att det är de som eventuellt förstår vad det är vi säger.

Ruben:

Ja, han kan stanna. På tal om helt andra grejer, jag vill också välkomna in alla våra nya lyssnare vi har fått. För att vi har nog ökat med säkert 10-20% de senaste veckorna.

Andreas:

Det är ganska mycket nya lyssnare som trillar in och det är alltid trevligt. Jag tänker att det tyder på att vi gör någorlunda något rätt.

Ruben:

Någonting gör vi. Vad vet

Andreas:

så är vi bara någon drinking game eller laughing stock. Det kan vara vad det är. Jag kan leva

Ruben:

igång rybben. Säger det här. Herregud vad kul.

Andreas:

Alltså men Känns det helt orimligt då?

Ruben:

Nej, nej, nej.

Andreas:

Nej Alltså jag tänker att Ett drinking game hade ju kunnat vara Om man lyssnade på mig Och jag säger en trevlig upplevelse För det hände nog En, två, tre, fyra gånger På avsnitt i alla fall

Ruben:

Mm. Du var ju tvungen att lyssna igen. Nej, du lyssnade inte på dig själv i och för sig. Men du var ju tvungen att lyssna igen om avsnittet med Magnus och mig. Vad talar du om det? Tack så mycket, Magnus, för att du var med och lyssnade. Jag hoppas att du lyssnade.

Andreas:

att du steppade in när jag hade fullt upp.

Ruben:

Och när vi ändå ska prata om det i avsnittet. Jag måste be om ursäkt till allt och alla att det blev jag vet inte om det var två eller tre dagar sent men det var bland det värsta jag varit med om när det kom till redigering.

Andreas:

Jag vet inte riktigt vad det var som hände. För jag skulle ju hjälpa dig fixa filerna. Även om jag inte var Så att min dator står över natten och tuggar filer. Det gör ingenting. Men av fyra filer som jag skulle behöva generera. Så genererade den en och sen så kraschade gpin enligt mina loggar i min dator att det var det gick troll i den inspelningen och sen hade ju du problem

Ruben:

Jag hade problem med att det var osynk mellan ljud och video och jag hade problem med export också så min GPU kraschade också av någon dum anledning. Och sen när jag väl fick in filen då var redigeringsprogrammet helt kört så vi var tvungna att exportera om allting, göra om allting, en ny fil, börja redigera i den. Ja för er som inte fattade det här var kaos. Och i och med detta också att ha något sorts normalt liv också. Men det kommer ut till slut. Och jag hoppas att alla överlever. Och jag hoppas att vi inte hamnar där igen.

Andreas:

ungefär så. Men jag, nej, jag kunde faktiskt inte vara med förra veckan. nya lyssnare som kanske inte vet så ingår jag i ett graduate-program på Volvo som heter Volvo Group Truck Operations Graduate Program. Eller förkortat OGP, Operations Graduate Program, och på grund av det så är det ju anledningen till att jag är i Brasilien ska tilläggas. För att jag är lyckligt lottad och har fått denna möjligheten och det innebär att man ska försöka lära sig av de bästa inom gruppen och då Det ingår även till exempel en resa till Brasilien, men förra och förrförra veckan hade vi det som kallas för Common Weeks, när alla traineeer inom det här OGP-programmet kommer till samma ställe för att ha lite olika aktiviteter tillsammans, så var det väldigt svårt att få tid att spela in en podd, tyvärr

Ruben:

Men det gick bra då.

Andreas:

Så att jag har haft fullt fullt upp, fullt ös jag har haft en helg på en ö som heter Ilha do Mel fantastisk ö, tropisk brasiliansk ö ute vid havet och sen en runda till Sao Paulo nu i helgen för en festival så att fullt ös medvetslös

Ruben:

Vad härligt.

Andreas:

Mm, och jag fick äran av en gratis uppgradering från ekonomi till sån här eller vad nu heter, plats på flyget till Sao Paulo. Och jag är bara synd att den resan var en timme lång, för det var väldigt trevligt.

Ruben:

det ett sådant stort stort flygplan eller?

Andreas:

Nej, det är ju bara sån här, det var en Airbus- A321 eller A321 det är inte ett jättestort flygplan utan det är motsvarande typ Boeing 737 för dem som är flygplansintresserade

Ruben:

Hur många säten på varje sida och fanns i mitten av en rad? Tre på varje sida.

Andreas:

Det är en sån standard du flyger inom Europa med. Men det var ju mer benutrymme och för mig som är lång så är det väldigt trevligt. Och så slapp man ju ha en granne och så vidare. Man får ju lite bättre treatment.

Ruben:

Jag På tal om benenutrymme Jag satt och kollade på flyg för potentiell sommarresa i sommar Och så skulle jag boka Om det var med Norwegian eller någonting 390 kronor för extra benenutrymme Är det värt det? Det är nästan så att det är värt det

Andreas:

det är ju typ det, och jag kan tycka nästan att det borde finnas en rabatt när man på passet, för de vill ju se ens pass oavsett, där man på passet kan visa upp att jag är över en viss längd så att jag kan inte sitta bekvämt i ett vanligt säte.

Ruben:

Mm.

Andreas:

vi ge oss Ska vi ge oss på Din kaffekokare

Ruben:

Ja, det är faktiskt inte ens min kaffekokare.

Andreas:

Jaha

Ruben:

Det är min flickväns kaffekokare som är en sån här mockamaster. Och hon skulle göra rent den, som man gör med bakpulver eller bikarbonat eller någonting. Men av någon anledning så blev det någon sorts kemisk reaktion med det här bakpulvet och potentiella avlagringar. Som gjorde att, du vet sådans silikontätning som finns i badrum.

Andreas:

Ja.

Ruben:

Den konsistensen ungefär, när den har stelnat, fyllde hela vattenröret. Från där inloppet är hela vägen ner till värmelementet

Andreas:

Mm.

Ruben:

reda på den men så började jag med att pilla bort det här och bara, det här är fyllt okej, jag måste bara plocka isär den här

Andreas:

Mm.

Ruben:

har pågått två veckor eller en och en halv

Andreas:

Förklara varför du inte har haft tid att fixa saker, Ruben.

Ruben:

Nej men det börjar med att det är okej, men jag tror att det bara är att jag gör så här. Nej det funkar inte. Jag är inte hos henne konstant och jag vill inte sitta med henne i flera timmar. Så det var så. Jag börjar med detta, nej det funkar inte. Då tog jag och köpte lite grejer. Det funkar inte, nej det funkar inte. För mitt sista mål var att jag vill inte plocka isär hela apparaten för att det är inte det roligaste. Men det ser ut som att jag vill plocka isär hela apparaten. Smart som är tar jag då bilder innan så att jag vet var allting ska sitta. För nu ska jag låtsas av kablar och jag ska...

Andreas:

tips där ute När ni demonterar saker Ta bilder och ta dem i ordning Så man kan skrolla baklängesen Det är briljant Ja, genidrag Ruben Bra, fortsätt

Ruben:

nej,

Andreas:

du kan inte Ja, här sitter jag Och Helgon förklarar dig Och så kommer det ett men Okej, men Men,

Ruben:

bilderna glömde jag att ta. Så,

Andreas:

viktigaste av dem.

Ruben:

här, säg tio kablar som skulle tillbaka, eller ändar som skulle tillbaka, så vet jag vad åtta ska sitta förutom två. Och det finns inga kopplingsscheman som jag hittar på nätet, det finns inga... Jag vet att det är neutraler som ska någonstans. Och jag vet vad det är för sorts kablar. Jag har tre olika platser jag kan sätta det på. Det är två kablar. Och jag kan typ tänka mig att det borde vara här och här. Så jag har satt ett chansa och satt tillbaka allting så som jag tror att det borde vara.

Andreas:

vågat med en mockamaster

Ruben:

säga så här...

Andreas:

dryga två papp

Ruben:

Jordade kontakter sådana felbrytare vet jag det

Andreas:

Jordfälsböjtare.

Ruben:

fanns och jorden vet jag var den satt allt sånt satt fast klart så det fanns inte så stor risk att äta den blev varm på plattan

Andreas:

Mm.

Ruben:

lös

Andreas:

Mm. Mm. Mm.

Ruben:

det kokade inget vatten Och det var också de två kablarna som jag inte hade koll på. Så nu har jag typ fyra försök till. Så jag måste byta plats på de här för att se. Okej, ska man där eller ska man där?

Andreas:

var lite av det här Du menar vers

Ruben:

Men jag har inget sätt att hitta det. Jag har googlat och kollat på Youtube-videos när folk demonterar. För att se vad jag kan hitta. Nej, det finns inte den modellen. Eller så filmar de inte när de är just där. Så jag hittar ingenting där. Men

Andreas:

kan inte börja söka efter servicejournaler, för det brukar

Ruben:

har försökt allt, men jag ska försöka lite till, men jag var så stolt, bara nu nu har jag löst det.

Andreas:

Och vad säger din kära flickvän om det här?

Ruben:

Hon är bara väldigt tacksam för att jag hjälper henne och fick fixa den här kaffeapparaten. För att hon var ju insett på att den är förstörd och inte kommer att kunna reparera, eller att man behöver lämna in den. Så att hon är jättenöjd så att, sen är hon kanske inte helt klar på att jag inte tog bild då, men det är Det kan

Andreas:

Alltså alla gör vi misstag. Även de bästa av oss klantar till det ibland.

Ruben:

Ja, men så kan det gå. Men det var länge sedan jag var så tekniskt involverad i någonting. Det var såhär, åh, kul, på kassärsaker.

Andreas:

Stor del av min uppväxt var jag att demontera saker till ibland föräldrars förträtt. oftast så kanske det gick att sätta ihop det. Ibland gick det inte. Så är det med Det

Ruben:

så om någon här

Andreas:

sig.

Ruben:

Så om någon som lyssnar Vet exakt hur mocken var Så skriv ett DN till mig Så kan vi kolla

Andreas:

Ruben behöver hjälp. Ruben behöver hjälp. Ja...

Ruben:

Sen har jag en till grej Jag tror att vi pratade om detta Förra gången du visade på dig Att jag skulle använda min kamera Första gången på jättelänge Jag

Andreas:

Jag har fram att jag har hört.

Ruben:

Ja, jag gjorde det och jag kom lite till insikten som du har kommit till. Varför? Jag behöver inte ha med mig min kamera. Det är väldigt kul för jag brukar ta min kamera och bara ge bort. Jag har en pfäst och så bara här. Slänger ut den här, tar den här kameran och tar bilder. Det blir kul. Så det blev ju mer bilder, men många bra så sätt. Så det finns en fördel av det för man kan inte bara slänga in från sin telefon hur mycket som helst. Man kan väl ha med sig den eller göra grejer med den. Men det var ändå så lite... Det är inte riktigt det här. Och om jag nu ska inskaffa mig en ny telefon till hösten kanske så du kommer ju antagligen den kameran kanske inte då råbildsmässigt vara bättre men slutprodukten kommer ju antagligen vara bättre utifrån hur lite energi jag lägger på redigeringen. Så att det är såhär Vad är värdet För att ha en systemkamera Om du inte har en sån Megakamera men då kommer du aldrig till mera Eller då kommer du inte ge bort den heller för en del

Andreas:

jag är i mångt och mycket med dig. Jag har väl börjat... Alltså, jag gillar min kamera och jag gillar att använda den. Men mobilkameran är någonstans... Alltså, den bästa kameran är den kameran du har med dig. Och har jag inte kameran med mig så är ju mobilkameran den bästa. Och någonstans... Det är... Jag hade en period när jag hade väldigt mycket fritid och som de flesta vet i det här laget så är jag inte så bra på att ha fritid längre. Ruben och jag planerar podcastinspelningar en månad iför väg för att inte jag ska boka upp mig själv. För jag är extremt duktig på att göra just detta.

Ruben:

Men jag är ju som dig. Ser jag en ledertid i kalendern så tänker jag Oj, här är ledertiden. Här måste jag hitta på någonting. Jag kan ju inte vara ledig.

Andreas:

har ju ett problem, Ruben.

Ruben:

lite hur stört det var i helgen när jag och min tjej satt och pluggade på semester. Så bara, men här har vi ju tre dagar. Då kan vi göra det här. Vi kan ju också bara ta det lugnt och inte göra någonting. Ja, just det. Det kan man ju också göra.

Andreas:

Nej! Nej! Jag är... Jag vet inte. Just nu så har jag ju förmånen att resa en del i jobbet. Men jag sitter ju också och planerar resa. Alltså jag sitter ju och funderar seriöst på. Okej, jag kommer ju hem från Brasilien om typ två och en halv vecka. Från inspelningsdatum. Sen har jag... En och en halv vecka innan det är semester. Vad gör jag på semestern? Jo men jag kan också planera en resa på semestern. Och sen så kommer man hem då. Och sen så är det ju så här. Min familj är ju som de flesta kanske lyssnar på. Eller som de flesta lyssnare kanske inser. Så är ju en stor del av min familj från södra Sverige. Okej. Vilket innebär att då behöver man ju spendera lite tid där nere också och det är ju jättetrevligt men det innebär ju att man kanske åker ut och reser lite tid och sen så åker man till Skåne, en liten runda Skåne-Blekinge-ish och så ska jag ju ut och resa i jobbet igen i höst och sen så sitter jag ju seriöst och bara, men jul, nio år kan man ju inte ha tomt vad ska man åka då? Ja, återigen. Jag är skadad. Så att, ja.

Ruben:

Du delade med mig Ja Nej

Andreas:

Men för att återgå till kamera så det gör ju att sitta i Lightroom och trixa med bilder. Jag vet inte när jag ska ha tid. Det är problemet. Och det kräver ju lite tid. För att bilderna jag kan ta med min kamera. Är många gånger bättre. Om jag kör i RAW.

Ruben:

Mm. Jag har ju börjat med en grej att jag redigerar i iPhones redigeringsverktyg och har tagit många bilder på samma plats och bara applicerar samma redigering på flera bilder.

Andreas:

Men det gör jag i Lightroom också. Att man bara... Du kör en och sen så ser bilderna någorlunda likadana ut. Så bara kopierar du och sen så småjusterar bilderna. Så det är jag med på. Det är bara att... Jag har ju samma problem med min telefon. Du vet, när man är ute och tar bilder så... Det är bättre att ta en bild för mycket än en för lite och jag tar ju det till det ultimata så jag tar ju hur mycket bilder som helst och sen så är jag ju fruktansvärt dålig på att radera bilderna. Så det bästa som någonsin har uppfunnits för mig är de här så kallade fotogrupperna som finns numera AI-genererat eller vad det nu är i Google Photos. För där bara tar den alla de här 30 bilderna jag tog av någon person och bara pang, här är en bild. Och så tar den vad den tror är den bästa, men så kan man ju bara skåla igenom och spara, den är den bästa, radera resten. Annars måste man ju sitta och

Ruben:

alla bilder.

Andreas:

Ja, det har ju börjat bli min sån här... Jag flyger ju ibland.

Ruben:

Mm,

Andreas:

Så att säga. är vad jag sitter och gör på flyget när man inte har internetuppkoppling. Det är att rensa i fotoalbumet.

Ruben:

flygsyssla.

Andreas:

Ja, men är det inte...

Ruben:

Jo, jo, jo, jo, jo.

Andreas:

exakt. Så vad ger du mig skit

Ruben:

ironisk, jag var ontredd. Oh, jag kom just på en till grej jag vill prata om, betala foton. Jag har uppdaterat min profilbild på massa ställen.

Andreas:

Ja, jag har sett det.

Ruben:

Jag hittade någon, fråga mig inte om någon skäl min bild att sälja till Kinesiska staten, bry mig inte. Men någon hemsida, jag kommer inte ihåg den, om jag hittar den så länkar jag den. Men där man bara såg automatiskt kan det gå in lite fin bakgrund och lite saker och så bara oh, fin profilbild.

Andreas:

är bara att lägga in bakgrunden. Den sätter inte på kostymen och sånt. Nej, då tror jag det är lugnt.

Ruben:

det var väldigt trevligt och så blev det en sån här rundbild också som matchar in i alla såna här profilbildsbildrundlingar. Så nu har jag uppdaterat den överallt för att jag vet att någon kommenterar någon Jaha, det är du som är den personen Okej, jag känner inte igen dig på din bild, den är lite gammal Jag bara, ja, det kanske den är

Andreas:

Jag har ju en profilbild som du tog på mig för, ja, för sjukt nog dryga ett år sedan. det insåg jag

Ruben:

Ja, ja, ja

Andreas:

ja. Sjuk grej Men Ja jag har sett den Jag har lagt märke till den Snygg är den också Men du är alltid snygg Ruben Så är det ju bara

Ruben:

tack, tack, tack Nu

Andreas:

vill ge dig lite skit För Jävlar vad lätt lurad du är

Ruben:

vet jag vart du är Och jag skulle säga såhär Jag hoppas och tror Att en del av min Ironi och liksom skepticism lyser igenom i min röst när jag pratar med Apple att jag inte är så överdrivet lyrisk sen tycker jag att saker och ting är väldigt trevligt men jag är inte dum i huvudet vill ändå poängtera innan du ger mig skit mm

Andreas:

vill, för jag har ju lyssnat på förra avsnittet av podden. Väldigt trevlig lyssning. gjorde ett jättebra jobb. Absolut ingenting så. Men. Och jag måste ändå ge krädd för att även om du är Apple-fanboy så tog du lite det jobbet som jag brukar ha. Fast det här är ju inte något nytt. Det här är ju Android. Typiskt Android-fanboy. Du är ändå duktig att ge en hyfsat nyanserad bild. Sen att alla fel ni sa är mitt fel. Jag är inte ansvarig utgivare av den här podden. Vi har ingen ansvarig utgivare utan det är jag och Ruben tillsammans i så fall. Och jag tar inga ansvar för vad ni säger när jag inte är med. Speciellt när jag dessutom inte redigerar på den. Nej, jag backar från det. Däremot så tyckte jag att det var nog inte så mycket som var så konstigt. Mer än att du köper ju allt som Apple försöker sälja dig.

Ruben:

Jo, men det är bra grejer de säljer ju. Fina saker.

Andreas:

Vad där var någonting nytt?

Ruben:

Men varför måste... Jag har haft det här på bråket innan. Men varför måste allting alltid vara nytt, Andreas?

Andreas:

Nej men För Och det är alla där ute Ni har hört det förr Det där har ju funnits bandåret till det Och det bästa kan jag nu tycka Är det när Craig säger Jag har en fantastisk bakgrundsbild och nu kan jag frama den med mina ikoner även på skrivbordet. Jag kan alltså numera från och med iOS 18 lägga ikonerna vart jag vill. De hamnar inte automatiskt så långt ifrån där du har din tumme. Som, alltså normalt sett där man har sin tumme om man är högerhämt som möjligt, alltså uppe i vänsterhörn. Utan du kan nu då justera runt dem på hela skärmen utan att använda ful lösningar som så här genomskinliga och så vidare och så vidare. Och du, Apples motsvarighet till någon typ av Icon Packs. Mm Jag tyckte det var väldigt roligt när ni pratade om hur det här skulle förstöra designen på ikoner. Och

Ruben:

inte jag som sa det Det var The Verge som sa det

Andreas:

Okej.

Ruben:

därifrån

Andreas:

Okej. Point made. Oavsett så, poängen finns ju där. Och det kommer den ju göra, men... Återigen, det har vi på androidsidan gjort i tio år. Eller någonting. Nej, som alla hör. Det här, mångt och mycket i det här. Jag förstår inte varför du började hela podden med Oj, oj, oj, oj. Oj, oj, oj, oj, oj. Alltså, det här var ju iterativt, Ruben. Hahaha.

Ruben:

Nej, nej, nej. Du förstår inte. Det här är den största förändringen som har skett

Andreas:

Nej, och det är det bästa att till och med Magnus bara Ja, men Ruben här är ju lite iterativ.

Ruben:

Nej men om man, så här, jag tror jag sa det i förra avsnittet också. Slår man ihop hela paketet med AI och Siri och alltihop så tycker jag att det är en väldigt bra uppdatering för privativssystemen i helhet. Alltså slå inte alltihop så är det en, jag säga, den största på några år. Om man slår upp alla grejer så

Andreas:

Alltså Det gör ju en seriös skillnad och som ni också sa, alla telefoner inte kommer kunna köra de här AI-lösningarna heller så blir det ju faktiskt en genuin skillnad mellan iPhone 13 och iPhone 14 är det, va?

Ruben:

15 klarar den, inte 14.

Andreas:

Okej, så mellan 14 och 15.

Ruben:

Jag kollade också speckskiten. Jag tror det är iPhone 11 uppåt får stöd för iOS 18.

Andreas:

Ja, jag skulle vilja veta varför Samsung kan göra det om inte Apple kan göra det. att jag som har en telefon från 2022, jag kan köra on-device AI.

Ruben:

Nu tycker jag att du ställer svåra frågor som inte jag har svar på.

Andreas:

Eller ja,

Ruben:

Jag antar väl att de... jag bara får gissa så vill de sälja mer energimeter.

Andreas:

kan det nog vara. Och sen så ska vi vara helt ärliga, Samsung har ju gjort lite ful ingen, också med namnsschemet. Det heter inte Samsung Intelligence ska tilläggas. som Apple tänker att AI är Apple Intelligence utan det heter avancerad intelligens or advanced intelligence på Samsung. Men det är ju lite neural engine grejer. Jag skulle inte kalla det för så artificiell intelligens.

Ruben:

Men om vi ska ha lite VVDC då. Vad tyckte du? Tog du med dig någonting från VVDC? Det här nämnde inte ni. Det här vill jag prata mer om. Vi har en grej jag vet att vi ska prata om. Men bortsett från det.

Andreas:

Det är ju RCS. Den vill jag prata om. Men vi tar den efter. Jag tycker att jag har nog inte så mycket att tillägga mer än det ni sa faktiskt. Mer än att inte. Ormoljan eller vad det är man säger. Det finns något fint uttryck för det. För att Apple gör bra produkter och det här är bra grejer i mångt och mycket men det är inte revolutionerande. Och de får det att låta som att Åh, wow! Vi är första människorna som någonsin har tänkt på det här. Nej, det är det inte. Och ja, Androids skäl från Apples sida också. Det gör bara produkterna bättre. Jag tycker genuint att den här uppdateringen har gjort iPhones mer intressant. här gör tillsammans med pusharna från EU gör att en iPhone är en mer intressant enhet för mig. är inte där än för att jag skulle vilja gå och spendera mina egna pengar på det. Men man ha en jobbtelefon någon gång? Varför inte? Det har jag haft förr. Men just nu så... Jag tycker det här är rätt riktning. Men det är också för att jag gillar att jag har möjligheten att customisa. Att jag har friheten. Att jag kan... Jag laddar väldigt sällan ner appar från andra källor än Google Play. Men att jag kan... Tycker jag är viktigt. Och att jag kan ha en annan webbläsare. För att just nu så är jag så grymt förälskad. I Firefox. Och jag körde på telefonen. Och nu måste jag bara kolla mina stats här på det. Bara på grund av det. Men på grund av att jag faktiskt kan köra. Ublock Origin. min webbläsare. gör ju det att. Jag sparar massa data som jag istället annars lägger på reklam och skit. Och jag menar, 16% av min webbläsardata blockeras.

Ruben:

Det är sjukt.

Andreas:

Eller 16% av förfrågningen. Det behöver ju inte nödvändigtvis vara mängden data. Det kan ju vara mer eller mindre, det beror på. Men 16% av förfrågningen i alla fall.

Ruben:

Mm.

Andreas:

Och det gör ju också min surfupplevelse mer säker. För jag kan till exempel använda filter som blockerar de här sponsrade på Google. Jag använder fortfarande Google för det är den bästa Men jag tar bort dem så jag ser dem inte. Och jag kan inte göra det på iPhone idag. Det kommer kanske komma men jag kan inte göra det som det ser ut just nu.

Ruben:

Nej.

Andreas:

Så jag tycker inte den är riktigt där. Men det här är ett klart steg i rätt riktning. För mig! För att jag tycker om valmöjligheter. är inte det för alla. Men är det så här. Apple gör ju bra grejer. Och det här är ju intressanta uppdateringar. Och även hur de har bestämt sig för att lösa... Apple Intelligence. Det är ju en intressant take på det.

Ruben:

Jag gillar det.

Andreas:

Sen så tycker jag det är väldigt roligt att man skjutsar iväg datan till chat-GPT. När man inte löser det längre själv. är intressant. Men... Jag tycker ändå att de har gjort det på ett snyggt sätt. För de frågar ändå. Sen så tycker jag det är lite av en friskrivning också. Men... Att de i alla fall frågar och inte bara, hej, vi löser det inte här vi har skickat iväg din data tycker jag ändå är bra och

Ruben:

Snyggt. Ja, en till grej jag vill lägga till för VVDC innan vi går in på RSS.

Andreas:

okej

Ruben:

jag har fått upp i veckan som är så här nämnvärt. Speciellt när du sitter här. Jag såg någonstans, har ingen källa kvar på det, men att kommer tangentbordet när man skriver på en iPhone, vet inte om det är samma sak på en iPad och en Mac, men kanske, automatiskt detektera vilket språk du skriver på och då byta rättsdravningen.

Andreas:

såg det och jag bara, det här kommer Ruben älska. Jag såg detta och jag bara, det här är det jag har levt med under lång tid och jag vet att när jag har sagt det till dig så har du varit såhär, va?

Ruben:

är verkligen så. Det är flera av de här grejerna som kommer nu. Det är lite det också som gör att... Med detta också. Det här är grejer som jag har saknat att inte ha. Som gjorde att jag nästan inte skulle bli Android. Nu är det få grejer som jag saknar. Som... Det finns alla grejer på Android, men det är ingenting jag riktigt saknar om alla de här grejerna går in i iOS och

Andreas:

Nej. Och det är ju... Jag tycker ju någonstans att så länge du gör ett välgrundat beslut och inte bestämmer dig för vilken enighet du vill ha baserat på vad dina vänner tycker eller baserat på social press från samhället så spelar det ju ingen roll. Det är bra grejer oavsett och jag förstår exakt vad du menar för nu är de närmare varandra än någonsin. Och i det här fallet har du redan mycket Apple-enheter då är det nästan hål i huvudet att köpa en Samsung eller en Android för att Apple är ju, det finns problematik med också men det är ju fantastiskt på många sätt.

Ruben:

Det är det, det är det verkligen

Andreas:

Och ja, när jag såg det här att nu kan den detektera blev genuint glad för din skull.

Ruben:

Mm.

Andreas:

För jag bara, det finns inte en chans att Ruben kommer köpa någonting annat och det här har han velat ha jättebra.

Ruben:

Ska vi prata om RCS nu? För det här är så fint. För det väver verkligen ihop våran podcastresa. För vårt första avsnitt handlade om att Apple tog beslut om att inte införa RCS. Och kriget som var mellan de gröna och de blå bubblorna. Det är alltså vårt första avsnitt som började där. Och det har varit en följd i tång sedan dess. Och nu dör den resan. För Apple har valt... Nej, jag kommer till det. Men Apple har valt väldigt tyst att introducera RCS på eventet i alla fall. Sen har det ju det som har snackats om väldigt mycket i efterhand. För att det ändå har varit en sån grej som man har snackat om.

Andreas:

alltså

Ruben:

Men som du ser det här. Ah, ah. För att det är inte hela vägen in verkar det som. Och det är inte helt wow ännu. Men det är nära nog.

Andreas:

Det är nära nog. Jag har ju försökt göra lite efterforskningar eftersom ni nämnde det i avsnittet. bubblan som det ser ut just nu är ju kvar. För det är någon sån här kär... Inte hacker, men betatester som har lyckats aktivera RCS trots att det egentligen inte är tillgängligt i den öppna betan. Men den gröna bubblan är solklart kvar och

Ruben:

verkar också vara kvar på de bilderna som Apple har släppt på sin officiella hemsida.

Andreas:

Japp. Men det tillkommer till exempel så här read receipts, alltså att du kan se när någon har läst. Du kan göra gruppchattar med RCS. Däremot så verkar det inte som att du kan köra gruppchattar mellan och RCS utan då kommer hela gruppchatten vara RCS. Det stör mig inte lika mycket för om både iPhone och Android har RCS så gör det inte så mycket att vissa chattar kommer gå på iMessage och vissa kommer gå på RCS för att funktionerna blir detsamma.

Ruben:

du vad jag saknar nu då?

Andreas:

Vadå?

Ruben:

jag inte vet om ifall det finns på Iphone. Men om jag ska smässa flera personer så automatiskt blir det en gruppchat om man skickar till alla som har Iphone.

Andreas:

Ja.

Ruben:

Man kan inte skicka ett samhällsmedel till individuella personer.

Andreas:

Det är

Ruben:

Exempel. Exempel, jag vill kunna skicka hej och välkomna, kom på kalas typ. Ska jag skicka det till 20 personer? Men så råkar alla ha ifrån, då blir det en gruppchat. Det vill man ju inte. Det är ju som att man mejlar, man vill inte ha mejlkonversation med alla därför att skicka med kopior. Men... Den möjligheten har jag inte funnit på iMessage. Och ett sätt att komma runt det för mig har alltid varit att skicka sms till någon som jag vet har en Android. För att veta att det inte blir en gruppchat. För att då skickar jag sig som sms och jag vet inte...

Andreas:

jag har fått så mycket inbjudningar till saker

Ruben:

Exakt.

Andreas:

annars hade inte jag fått dem

Ruben:

Exakt. Men nu så om det kommer bli gruppchatta med RCS så är det så här. Hur ska man kunna smsa flera personer samma sms utan att behöva copy-pasta? I en iPhone. Jag vet inte hur det går. Går det att göra Android eller? Skickas man individuellt eller måste man skickas med gruppen? Jag vet inte om ni vet om det.

Andreas:

har faktiskt inte provat att göra det på evigheter för att majoriteten av mina chattar går på Messenger, Facebook Messenger eller Whatsapp. har jag några människor smsar slash RCS-samhället men det kanske blir mer nu när iPhone kommer att integrera bättre med RCS. jag vet faktiskt inte vet inte. Det är en framtida undersökning skulle jag vilja säga. Men om vi ska fortsätta på det här. Jag garanterar dig att det går att göra på Android. Frågan är om det går att göra i en native sms-app.

Ruben:

Okej, bra.

Andreas:

garanterar det går att göra för allting går på Android om du bara vill lägga ner tiden på det så men det som stör mig lite är att Apple har noll de har gått ut med noll info om hur det här kommer funka vet du vem som avslöjade vilken version av RCS Universal Profile Apple kommer att köra

Ruben:

Google. Av en slump de råkade lägga ut det på deras officiella hemsida.

Andreas:

enligt GSM Association så är senaste versionen av RCS det är 2.6. Och den absolut lägsta absolut lägsta tillåtna versionen av RCS i Kina 2.4. Och det är det Google har gått ut och sagt att Apple kommer att köra. vi vet också nu med lite mer info att det är troligtvis Kina som har pushat för det här Det är inte EU som har pushat Apple till RCS utan man har nog passat på att det har pushats från Kina Och EU har krävt man blir mer interoperabel Så man tog och slog två flugor i en smäll men kravet är nog från Kina inte från EU

Ruben:

Mm, är låst rimligt.

Andreas:

vad vi vet än så länge så är det inte krypterat heller för att RCS Universal Profiles innebär inte nödvändigvis kryptering och än så länge så funkar enbart RCS med och T-Mobile i USA.

Ruben:

Mm-hmm.

Andreas:

så här, grundutförandet av RCS är baserat på en integration hos operatörerna. Och fördelen med att Apple implementerar det är att det finns hög risk att operatörerna kommer känna sig mer tvingade än när Android-ordnen är. Så i Androids fall så fick nog och byggde servrarna själv. Egentligen så är tanken att de ska ligga hos operatörerna. Men Google fick nog och köpte, jag tror det är Jibra eller något sånt där heter det. Ett företag som höll på med det här och implementerade det själva. ja, jag tror att det kommer bli bra förr eller senare. Det är bara bra att det kommer.

Ruben:

Snart så kommer vi alla kunna kommunicera krypterat

Andreas:

Ja, jag fick

Ruben:

att behöva tänka

Andreas:

uppdateringen till Facebook Messenger med kryptering.

Ruben:

Nu?

Andreas:

det har tagit sån jäkla tid.

Ruben:

Ja, efter ett tag

Andreas:

Ja, gott för dig. Jag fick det nu. jag vet inte riktigt varför. ganska glad när jag insåg att jag inte nödvändigtvis... För det har varit lite snack om den här jäkla ping-koden du måste slå in. Och det kunde man komma undan genom att spara någon slags inloggningsfil på Google. Så det gjorde jag istället. att jag skyddar mitt Google-konto bra mycket bättre än vad jag kommer kunna göra med en PIN-kod i Messenger.

Ruben:

mm,

Andreas:

Så gjorde jag. jag tycker att alla chattar borde vara... I alla fall de stora borde vara krypterade. Eller det borde vara valbart att de ska vara krypterade i alla fall. Ska vi ge oss vidare?

Ruben:

Vi har ju snackat en del om BeReal i olika månader. hur vidare de skulle tjäna pengar. Och vi fattade inte riktigt hur det skulle gå ihop. Men det är intressant att BeReal finns och det var kul. Och jag använde det först, slutade använda det, använde det en stund och slutade använda det igen.

Andreas:

Jag är nog också tröttnad på det vid det här laget. Jag är väldigt icke-aktiv.

Ruben:

Men i veckan som var så köpte apputvecklaren Voodoo, ett franskt spelbolag med det mindre vi har mobilspel, det man kanske känner igen i Hole.io kanske har spelat. Man åker runt med ett hål, det är riktigt dåliga mobilspel och de är typ kända för att plagiera andra spel.

Andreas:

Ah, bra.

Ruben:

ja, det är ett sånt riktigt, alltså för mig pissbolag, sen vet inte jag att det är mycket för att kunna säga något annat så det kanske är jättebra, men jag tror att det är ett sånt riktigt shady bolag i alla fall de köpte i alla fall Bermil för 500 miljoner

Andreas:

det var... Svenska så var det ju inte jättesummor i techbranschen.

Ruben:

nej,

Andreas:

Det är ju stora pengar, men...

Ruben:

Men, och troligtvis är det då för att de har nog inte kunnat tjäna pengar, och de har sett att man fått tapp, men de säger att de har cirka 40 miljoner aktiva användare, var det ungefär hälften som varit aktiva den senaste veckan? Så att det är så här, ja de kanske har en del användare men också så här, de har haft lite reklamer och sånt men hur ska de inte tjäna pengar? Ja det blir inget socialt där man går in och lägger upp en bild och testar alla möjliga grejer, det funkar ju

Andreas:

Nej jag gillar konceptet starkt men jag vet inte hur man ska tjäna pengarna

Ruben:

idén då är att de ska ha, med alla de här pengarna de köpte för ska det finnas mer pengar i bolaget så ska de då utveckla detta för att kunna göra mer grejer. Och det är en vd från Viss som har kollat upp vad det är. Viss är lite som Chatroulette tydligen. Något liknande. Vdn från ett sånt bolag som också var ett vodåägt bolag. Han går in som vd för att styra upp detta. Så jag har ingen aning om vad deras idé med B-Rail

Andreas:

här är. sketchy as fuck.

Ruben:

Det är en massa smågrejer som är så här. Det känns lite off. Så jag vet inte vad de ska göra med alla de här grejerna och idén. Intressant är det, och frågan är ifall detta blir döden för Boreal för att de kommer göra massor av grejer som gör att Boreal inte är Boreal längre för att de måste kunna tjäna pengar på det och sen så kommer det inte vara intressant och så dog appen Men de som hade utvecklat den cashade ut så det var kul för dem, typ

Andreas:

inte så höga hopp faktiskt.

Ruben:

Nej, inte jag heller och jag kommer nog inte ladda ner det igen men kul så länge det var eller något

Andreas:

Jag vet inte, har jag ens den nedladdad fortfarande? För jag har slutat, det kan vara så att jag Ja det har jag, men jag har nog sparrat Notiserna Ja nej Jag är med dig, jag tror inte Jag har svårt att se att de vänder den Faktiskt

Ruben:

Sen har jag en till liten intressant grej jag hittat. SHOKS som har insett att göra hörlurar för aktiva människor. Alltså folk som springer, simmar, cyklar och hajkar och allt vad de gör. Och det är sådana hörlurar som då har sådant som pulserar mot eller mot skallbenet eller vad det nu heter. Det var svenska. Jag kommer inte ihåg vad det

Andreas:

Nej, jag vet inte vad det heter. Som vibrerar ditt ben.

Ruben:

Ja, precis. Och de har nu släppt två nya varianter. Som heter Open Fit Air och Open Swim Pro. Och det är inte det mest intressanta. Det mest intressanta tycker jag är att... Fasen vad cool han är! För jag har en tanke om att jag ska börja simma. Du är ju en gammal simmare. Men det tråkigaste med simning är att man är... Bara lägger i vattnet i timmar och bara simmar fram och bak, fram och bak,

Andreas:

är tyvärr problemet med simning och varför jag blev simtränare istället. Jag insåg att det var roligare att stå på land och dirigera andra som simmar än att simma själv. Simning är fantastiskt på många sätt och det är en fantastisk träningsform. Har du en bra tränare så är det väldigt roligt. När det är gjort rätt. Men det är så många, alltså jag har räknat så många golvplattor i så många simbassänger så till slut så bara nej. Tyvärr.

Ruben:

Men de här då, det är en IP68-klassning på den Pro-varianten. Också roligt att de använder R och Pro. Varför de använder de orden, ingen vet. den kostar 169 dollar. Alltså inget så överdrivet utpris. Men det intressanta är att den har internlagring på 32 GB för MP3-filer.

Andreas:

varför tror du den måste ha det?

Ruben:

Nej, men den har Bluetooth-komponibilitet, så du skulle kunna lägga en telefon eller något annat i närheten av bassängen och lägga den i mitten av en 25-metare så löser du det utan problem.

Andreas:

Nej!

Ruben:

på en 50-metare.

Andreas:

nej

Ruben:

mitten på en 25-metare

Andreas:

Men Ruben, Ruben, Ruben.

Ruben:

Ja, ja.

Andreas:

inte under vatten.

Ruben:

Nej, men du är ju inte hur djupt som helst när du simmar.

Andreas:

Nej men kommer du under vattnet så har du ingen signal. Radiovågor penetrerar inte vatten så bra. Varför tror du om du håller handen på fel ställe på din telefon? Det är inte för att du är så jäkla massiv för att du består av stor del vatten. Vatten är en jättebra isolator för just radiosignaler. Jag har nämligen provat och experimenterat med det här med GoPros för de har ju Bluetooth och Wi-Fi och så fort de hamnar på ett sätt så att de är täckta av vatten helt så tappar du helt kontakten med telefonen. Eller i alla fall den jag provade.

Ruben:

alla fall, de har ju internlagring i alla fall, så att du kan 32GB, du kan ha MP3-filer och jag har ändå en idé om jag ska börja simma

Andreas:

mm

Ruben:

det här har varit en sån grej Det är så tråkigt att simma Jag har ändå varit simmare också Inte lika länge som dig Men det var så tråkigt att inte kunna lyssna på musik Jag visste inte om att det här fanns Och att de potentiellt är bra Jag har kollat på reviews Det verkar ändå vara så att de gör jobbet Men de är väldigt nischade Intressant pryl Och det var därav hur det lyfte upp sig Coola grejer

Andreas:

Nice Jag köper tanken Alltså den typen av Hörlurar är ju också Väldigt bra om du till exempel Springer utomhus eller cyklar Så att du liksom hör Omgivningen runt omkring dig Och tyvärr Jag vet faktiskt inte hur bra Airpods är på det Men mina OnePlus Buds Pro Det spelar ingen roll hur mycket ljud... Jag stänger av både den här genomhörningen och om jag står på till exempel en voj. För att bruset... Alltså, det går inte. Det...

Ruben:

funkar skitbra

Andreas:

gör det. Okej, för det gör inte mina... Det är någon mikrofon där som tar upp blåsten och så försöker den motarbeta blåsten och så blir det kaos.

Ruben:

faktiskt bara på Airports Däremot så Airports är inte jätterolig att springa i

Andreas:

Nej, jag tycker inte mina är superduper heller till så fort det börjar svettas har jag problem med mina för då trillar de bara ur jag funderar på att köpa med bygel då har jag gymväskan

Ruben:

jag har inga problem med det. Men intressant pryl och kanske blir ett köp för min del. För jag har idéer om att bli springig, cyklig och simnig. Jag har lovat mig själv att göra en svensk klassiker nästa år. Och då måste man göra

Andreas:

vet jag att du har outat dig själv va?

Ruben:

Ja, det har jag gjort. Jag tänkte att jag inte skulle göra det. Men jag har lovat mig själv att göra det och nu har jag sagt det till alla som lyssnar. Får vi se om nästa år

Andreas:

Om du utmanar, nej jag kommer, alltså jag vill ju göra en svensk klassiker. Jag har ju det som ett av så här bucket lists goals. Dilemmat är ju När ska man ha tid att träna för det? tänker att det får bli Göteborgsvarvet nästa år Och kanske året efter eller någonting

Ruben:

Vet du vad vi kan göra? Absolut. Det löser vi.

Andreas:

Mm Tror jag kan få det sponsrat av mina arbetsgivare också Det gjorde de

Ruben:

Säkert.

Andreas:

Säkert Det är väldigt bra ut att springa Ibland. jag vill prata om en sista grej. Innan vi avslutar. Det har kommit lite rykten. Och vi är ute i väldigt god tid. Men det är rykten som jag tycker om. Jag tycker om dem så mycket. Och det är att Samsung. Deras S25. Ryktas. Få enbart. Snapdragon processorer.

Ruben:

Oh hallelujah.

Andreas:

Och det är tydligen på grund av Exynos produktionsproblem Och Qualcomm har fått lite extra dragningskraft av sin datachips tillverkning att man har sprungit iväg lite i prestanda och Exynos går inte speciellt bra just nu Så tyder det på att man kommer att köra här ryktet som är från en trovärdig källa. Att man kommer att köra Qualcomm som det ser ut just nu i alla tre mobilerna. Vilket gör att jag kanske faktiskt uppgraderar nästa år trots att jag egentligen inte behöver det.

Ruben:

Jo, men det är tre år. Det är inte helt orimligt att

Andreas:

Nej det är inte helt orimligt men min telefon funkar väldigt bra. Problemet är att risken är att nästa variant sen. Inte kommer att ha Qualcomm.

Ruben:

Men känner inte du att du vill ha en S25 Pro Max då?

Andreas:

menar du?

Ruben:

Eller tror du det?

Andreas:

Det beror på designen för jag tycker ultran är så jävla ful. Alltså jag tycker inte om designen på ultran. Jag har sagt det tidigare. Släng ut den där jäkla pennan. Jag har ingen användning av det och ge mig mer batteri.

Ruben:

har jag sagt också.

Andreas:

om designen ändras till någonting mer attraktivt, det finns möjlighet. Men jag tänker också att jag ska vara lite strategiskt och inte göra som jag gjorde förra gången och köpa telefonen samtidigt som den släpps utan jag ska vänta ett halvår för den här funkar fortfarande super så så länge den inte blir stulen eller går sönder så tänker jag att jag kör den tills de kommer ner lite i pris eller det kommer en bra deal någonstans.

Ruben:

Jag har ju en känsla av att jag kommer köpa en Apple Watch X, en MacBook Pro och en iPhone 16 Pro Max i höst.

Andreas:

Vet du

Ruben:

jag kan inte bara köpa en av grejerna.

Andreas:

Vad Jag tror Att det där är önsketänkande Av en person som Tror att han har obegränsat med pengar

Ruben:

jag kommer inte ha råd med detta Men jag vill För att sluta med att jag har Nej, det blev inget av dem För att det är för mycket pengar

Andreas:

Ja Vi får

Ruben:

laptop kommer dock behöva köpas I det närmaste året

Andreas:

En dator I mitt fall också För nu börjar det bli Skapligt jobbigt Att redigera den här podden Och När Det blir för jobbigt Att göra det så Blir det inte lika kul Och jag vill att det ska Fortsätta vara kul Exakt. Om vi har sagt någonting märkligt så kan man mejla oss till kaktäckat gmail.com Det är tydligen där man bara når mig, för Ruben kollar inte det. Utan vill man nå båda så föreslår jag att man skriver till oss på Instagram istället. Där kan, där är tydligen Ruben mer aktiv. Även om det verkar bara vara jag som svarar där har jag fått en känsla av. finns på de flesta sociala medier men mest aktiva på TikTok, Instagram och Youtube. Vill man ha senaste nyheterna så är det Instagram vi brukar gå ut med en liten story om nu är avsnittet försenat eller nu har det här hänt och så vidare Vill man stötta oss så gör man det via buymeacoffee.com slash kacktech Det är helt enkelt ett sätt att donera pengar till oss om man känner för det Vill man inte donera men ändå vill stötta och har tänkt köpa någonting från Amazon så kan man passa på att använda en av våra affiliate-länkar. Då kostar det er ingenting extra utan vi får en kickback av Amazons vinstmarginal och Jeff Bezos behöver inte fler lyxvillor. Och när man ändå lyssnar på podden så antar jag att man gör det i sin favoritpoddspelare eller på Youtube. Passa på att prenumerera lämna en tumme upp på Youtube, lämna en kommentar lämna en recension i din favoritpoddspelare och gärna ett betyg det gör att fler hittar oss och ju fler som lyssnar desto bättre show kan vi göra och återigen tack till alla nya som lyssnar och speciellt tack till alla gamla lyssnare ni är ändå the real OG's Med det sagt så tror jag att jag har fått med det mesta och vi säger tack och adjö för denna torsdag och så hörs vi igen nästa vecka.

Ruben:

Jag

Andreas:

Ha det!

People on this episode