Käck-Tech Podcast

Nya Tekniklandskapet: Sårbarheter, Plattformskrig & Androids Innovation

April 11, 2024 Andreas & Ruben Episode 107
Käck-Tech Podcast
Nya Tekniklandskapet: Sårbarheter, Plattformskrig & Androids Innovation
Show Notes Transcript Chapter Markers

Välkommen till avsnitt 107! I detta avsnitt diskuterar och dissekerar vi ett urval av spännande ämnen som berör både konsumenter och techentusiaster. Vi börjar med Disneys nya strategi för att hantera lösenordsdelning, en åtgärd som kan förändra hur vi delar digitala tjänster. Sedan tar vi en titt på Apples planerade lansering av AirPods Lite, en prisvärd version av deras populära hörlurar, och vad detta innebär för marknaden.Vi belyser Googles uppgradering av Find My Device-nätverket och LinkedIn har inte heller varit inaktiva, med nya initiativ som ett TikTok-liknande videoflöde och in-app-spel för att öka användarengagemanget. Microsoft har ambitioner att med sina Arm-baserade Windows-laptops slå Apple i prestanda och vi avrundar avsnittet med att diskutera en ny upptäckt sårbarhet i Apples processorer, känd som "GoFetch", som kan läcka kryptonycklar. Missa inte detta laddade avsnitt där vi ger dig insikter och analyser av de senaste rörelserna i teknikvärlden.


Länkar från veckans innehåll

Obs! Vissa länkar nedan (Affiliate) kan generera en kommissionsintäkt för oss vid köp, utan extra kostnad för dig. Våra åsikter är & förblir helt opåverkade av dessa intäkter!

Om MAX
HBO MAX rabatten
 

Rubens Ämnen 

Andreas Ämnen

I samarbete med RØDE: För att säkerställa högsta ljudkvalitet i våra avsnitt, använder vi utrustning från RØDE. Detta samarbete baseras på utrustningsstöd i utbyte mot exponering, utan ekonomisk kompensation. Tack RØDE!

Support the Show.

Vill ni läsa mer om oss och podden kan ni klicka på länkarna nedan:

Musik: Splash - Harris Heller

Obs! Transkriberingen är autogenererad och kan därför innehålla felaktigheter.

Andreas:

här hänger ihop med den spaningen som jag glömde bort. Det är inte originell. Jag har säkert hört det någonstans

Ruben:

har vi någonsin haft en originell tanke?

Andreas:

Det är också ganska oroväckande. Podden där vi diskuterar, disekerar och om vi har tur informerar om käck-teknik! Jajamän Jag var

Ruben:

hade ingen sån feeling den här gången På en sån här Idag Andreas Ruben

Andreas:

Jag förväntade mig att du skulle ha det Så jag var inte riktigt med Men det betyder att vi är igång i alla fall

Ruben:

Och jag vet inte Om vad ett ljud kommer låta annorlunda den här gången Men jag kommer inte berätta varför Det tar vi nästa vecka

Andreas:

Vi experimenterar, vi får se helt enkelt Det kan vara så att vi kanske får världens shitstorm. Vi har gjort lite uppdateringar är betydligt mer avancerade än vad vi är vana vid. Så det kan vara så att vi har kajkat till någonting totales.

Ruben:

håller på att forska lite nu och se hur saker funkar.

Andreas:

Ja, lite så. Lite så faktiskt. Förhoppningsvis så låter det minst lika bra som det har gjort tidigare.

Ruben:

Jag tror jag vill börja med andra gäster den här veckan.

Andreas:

Nej. Ska du ranta?

Ruben:

Nej, jag ska börja med ett tips om en grej.

Andreas:

Okej.

Ruben:

Vi har nämligen gjort något kul. Vi har börjat hypa upp oss själva genom Spotify tillsammans innan inspelningen.

Andreas:

Jo. Ja, vi har en sån hype kvatt.

Ruben:

Istället för en akademisk kvart så har vi en hype kvart.

Andreas:

Exakt, vi har en hype kvart så att Ruben har gjort en Spotify-spelista han vill liksom dela med sig av, det är det han vill säga med det här

Ruben:

check the Kajp-mix. Där jag och Andreas kommer lägga in bra låtar. Vi hoppas, eller vad vi tycker är bra låtar. Det är upp till er

Andreas:

vi kan väl säga att det är ju upptempo EDM-låtar för det är det du och jag hypar till

Ruben:

Exakt så.

Andreas:

Exakt. Vi har ju båda ett litet sånt här förflytet som DJs så att då blev det lite EDM.

Ruben:

Jag vet inte ens om jag kan inkludera mig själv i den gruppen på riktigt.

Andreas:

Okej. Varför inte det?

Ruben:

jag har ju aldrig spelat för någon. Det är bara du som gjort det.

Andreas:

Jo, jo, jo. Men du har ju spelat med mig mycket.

Ruben:

Ja, det är sant. Nej, det är sant.

Andreas:

Nej.

Ruben:

Men om vi ska ta oss in på de riktiga ämnena så tänker jag att har två snabba recaps på grejer vi pratat om tidigare men där det har hänt saker så jag tänker att vi tar upp det snabbt och behöver inte bli långre än det. Det ena är att vi har fått ett datum eller en månad i alla fall när Disney kommer börja attackera oss användare med lösenordställning.

Andreas:

Att attackera med lösenordsdelning Eller jaga lösenordsdelare

Ruben:

Exakt så.

Andreas:

Jag tror inte de kommer att springa ut med Nerf-gun-liknande och jaga oss med lösenorddelning, liksom.

Ruben:

Men i juni i alla fall så kommer de börja göra insatser. Och de planerar på att göra liknande insatser som Netflix har gjort. Det är inget nytt över att jag har talat om det tidigare. Så tänk inte, vi behöver inte bli mer långgrann än så. Nu har vi nämnt

Andreas:

Och lika arg blir jag varje gång det tas upp.

Ruben:

Jag har just nu en

Andreas:

så. Det är inte förvånande.

Ruben:

mitt Disney-konto. Där jag har det, låt oss kalla det, i mitt hushåll. Jag och min tjej har det.

Andreas:

Jaha! Har ni nått nivån när ni delar Netflix-konto, alltså? Eller Disney? Disney?

Ruben:

Hon har det hemma hos sig. Jag har det hemma hos mig.

Andreas:

Jo.

Ruben:

ju typ ett hushåll. Men det är olika wifi.

Andreas:

Ja, så är det ju. Men fördelen är att det inte är så långt emellan. Så om det är hennes konto, vilket jag antar. Jaha, ni har... Vems namn står

Ruben:

ifrån och bilden är en mail.

Andreas:

Okej, så då behöver ni ha en överenskommelse där hon bara använder sin laptop och så får hon en gång i månaden ta med den hem till dig och koppla upp den med ditt wifi.

Ruben:

Typ så.

Andreas:

Det är inte så att ni bor överdrivet långt ifrån varandra och att det är en helt orimligt upplägg, liksom.

Ruben:

Absolut inte.

Andreas:

Nej.

Ruben:

Men om de går på och stänger ner det blir det så här. Fan, alltså. Det är, nej.

Andreas:

Ruben, ni har ju inte samma IP eller samma wifi.

Ruben:

Nej, nej, nej, men det är fortfarande, det är sjukt. Men jag vill inte bli arg för det här nu. Vi ska ha en glad stämning, så vi byter någonting roligare.

Andreas:

Vad har du för roligt att berätta då?

Ruben:

Jag tror att det var länge sedan jag pratade om detta, men det fanns ett rykte om att Airpods skulle släppa en lite version, eller en billigare variant.

Andreas:

Okej.

Ruben:

nu finns det ännu tydligare rykten på att det faktiskt kommer att bli av. Och det känns också som att det faktiskt kommer att heta Airpods Lite. Vi pratade om att det kunde vara Airpods Air eller Airpods SE eller något liknande när vi pratade senast. Men det verkar som att det blir AirPods Lite,

Andreas:

Okej.

Ruben:

inte Lite som är ljus. de

Andreas:

inte gillar det här namnet faktiskt.

Ruben:

inte heller. Och det känns också, det verkar också som att den kommer kosta typ 99 dollars att köpa, istället för 129 som de billigaste kostar nu. Så det är inte sån jätteskillnad, men lite, alltså.

Andreas:

Vad är poängen med det här?

Ruben:

Det är väl att man vill komma ner till nivå så att fler kan köpa det. Men det är inte så att det är superlåga nivåer. Så jag fattar inte riktigt grejen.

Andreas:

Nej, det här... För det första, det känns väldigt icke-appligt att kalla någonting för lite. Jag gillar det inte på något sätt. Alla deras lite-versioner heter ju typ SE. Det är ju en lite-version. Eller så heter de Air. Nu vet jag inte riktigt om Airen nödvändigtvis är så lite version på typ iPad. För du har ju den vanliga iPaden också. Men på datorer är ju det lite dator.

Ruben:

precis.

Andreas:

att de då har ett par som heter AirPods, som är de original ones liksom. Som fortfarande finns kvar till ett hyfsat lågt pris. Mmm...

Ruben:

Det är fortfarande en ryktestadie, men det är mer bekräftat nu. Jag kan uppskatta att man har en bredare uppsättning av det, men vi får väl se. Det var det jag skulle säga. Jag sa två korta recaps om saker som vi pratade om tidigare. Där det har hänt nya grejer. Det var det jag skulle säga. Nu tar vi in oss på större ämnen. Andreas, varsågod.

Andreas:

okej. Den här veckan, i början på den här veckan så Google en liten annonsering och det är att man nu uppgraderar Find My Device på Android. Till att också inkludera smart tags och hörlurar och liknande. Så att du ska kunna hitta dem med det här Find My Device-nätverket. Och då kommer ju precis som på iPhone alla... Det kommer vara en opt-in-feature att vara med i det här nätverket. Men det innebär att teoretiskt sett så skulle alla Android-enheter i världen kunna vara del i det här nätverket. För att då kunna hitta... Ja, taggar och liknande. Det är precis på samma sätt som det har funkat på iPhone med AirTags och på Samsung med SmartTags. Men att nu kommer det från Android direkt, vilket innebär att inte är rent upp och ner låst till Samsung. Eller låst till iPhone i det här fallet, utan det är för alla Android-enheter.

Ruben:

Alla Android-enheter eller Android-telefoner som

Andreas:

Android-enheter. Ja, till och med om det är så, det här är en ganska nice funktion som inte finns hos Apple, men det är att har du näst högtalare hemma så ska de kunna triangulera med den här enheten och kunna säga vilken näst högtalare den ligger närmast. Och på så sätt kunna den är i det rummet någonstans

Ruben:

Riktigt snyggt. Alltså riktigt

Andreas:

smart och anledningen till att man släpper det här nu för man har väntat med att släppa det här för man har väntat på att Apple och Google har gått ihop och gjort en standard för att man inte ska kunna tagga varandra och det var redan i höstas man släppte den uppdateringen till Android-enheter, alltså jag kan med min Android-enhet få en varning att du är taggad med en Apple AirTag.

Ruben:

Mm.

Andreas:

Det har inte funkat riktigt likadant på Appelsidan utan det är nytt för nu då helt enkelt. Och den uppdateringen bör komma med nästa firmwareuppdatering och det kommer då helt enkelt vara så att om jag taggar någon med en Android-tagg som har en iPhone så ska den också få en varning. Precis som du på Android kan få för att du är taggad med en Android-tagg. Och då funkar det så att... Om du har en tagg, en smarttagg av något slag som följer dig och som är frånkopplad från host-mobilen, alltså ägartelefonen. Så ska den varna, men den ska inte varna om ägartelefonen är med, vilket är ganska rimligt att till exempel då jag är ute och reser med en partner eller liknande och jag har mina taggar med, då ska inte hon få en massa varning om att hon blir förföljd av taggarna jag faktiskt är med.

Ruben:

Eller bara typ åker buss och sitter med dina taggar och

Andreas:

också. Det också. Och det här nätverket är precis som Apples ska vara end-to-end encrypted så det ska inte finnas någon möjlighet att kunna läsa av trafiken trots att du då egentligen använder den för att plocka upp data. Och ja... De här funkar precis som alla andra smart tags, att det är en liten Bluetooth-byken som jämna mellanrum skickar ut en signal som säger Här är jag! Jag är taggnummer någonting, någonting, någonting. Och sen så går det då förbi en annan telefon som kan fånga upp den här, kommer fånga upp den och skicka upp till det nätet. Däremot så kommer inte taggarna vara cross-platform, så jag kan inte ha en AirTag och hitta den med min Android. Och jag kan inte ha en Android Find My Device och hitta det med en iPhone om den inte är i liksom så här ondsinnat syfte.

Ruben:

Så ytterligare en anledning att byta till Android då helt enkelt.

Andreas:

grejen är ju så här. Det finns ju några få ställen i världen där AirTaggen kommer vara liksom... Den vinnande, och det är typ USA för att man har en majoritet dryga 50% i alla fall av mobilmarknaden

Ruben:

Ja men det är ju det här,

Andreas:

väl

Ruben:

men du får tänka dig att det finns så mycket mer Android-enheter än vad det gör iOS-enheter.

Andreas:

jo, men likadant är det i nej, men det är det som är grejen, i USA så har Apple en majoritet

Ruben:

På mobilmarknaden ja. Men det finns ju typ plattor. Alltså det finns ju massa andra grejer som går på Android. Det är det jag menar. Och om du

Andreas:

väl med iPads och sånt också?

Ruben:

Jag vet inte. Men de borde vara

Andreas:

ju ha.

Ruben:

Tänk hur många platser man har Android-enheter och hur många grejer som går på Android som inte är telefoner. Det är det jag menar. Det finns ju massor av grejer som går på Android som inte heller är uppkopplade. Men ändå, det är coolt.

Andreas:

Mm. Och ja, så att det finns ju väldigt mycket Android-enheter och... I resten av världen, USA-Skandinavien typ, exkluderat, så är ju Android-nätverket större än vad iPhone-nätverket är, generellt. till att jag tror att många kommer att slå på det här är ju att det finns en möjlighet att då även kunna hitta din telefon, även om den är utanför täckning till exempel. Ja. Så att till exempel så har Pixel-telefonerna redan släppt det här. Och det är en funktion som är så här, även om telefonen är avstängd. Och det tror jag behöver någon speciell hook in. Så jag tror inte alla telefoner kommer få det. Men skulle till exempel någon som själv är en telefon stänga av mobildata och wifi. Så kommer den ändå kunna pinga med bluetooth att hej, jag är här. Och så går någon annan förbi då. Till exempel den som till och med har stul i telefonen. Så kommer den kunna pinga i väg att här var telefonen.

Ruben:

Jag fattar det som att Men jag kan ha helt fel när jag läste om detta Att det ska funka när telefonen är död också.

Andreas:

Mycket bra fråga. Alltså, den här typen av funktion...

Ruben:

antagligen internt batteri har så pass mycket kraft kvar så att den kan skicka ut en sån ping.

Andreas:

Ja, det är

Ruben:

den är.

Andreas:

tekniskt sett så borde det vara möjligt-

Ruben:

Mm.

Andreas:

Men jag vet inte hur det funkar.

Ruben:

tror det var Pixel 8, Pixel 8 Pro. Men jag kan vara helt off och läst något helt annat. Men...

Andreas:

En stor skillnad här är dock att Google kommer inte i alla fall från början producera några egna taggar, utan det kommer från Chipolo och Pebbleby så kommer det komma ny i maj, eller de kommer lanseras nu under maj månad. Och sen så kommer det från Eufy, Jio och Motorola senare under året. Sen kommer det komma fler till det, för detta är en öppen standard som vem som helst egentligen kan producera taggar till. Vilket innebär till exempel de gamla Tile. De kommer nog inte uppgraderas de som finns men framtida skulle jag vara väldigt förvånad om inte de hookar in i något av de här nätverken för det finns ju ingen anledning för Tile att försöka bygga ett eget när de ska försöka tampas med Android och IOS liksom.

Ruben:

Nej, verkligen inte.

Andreas:

Jag var inne och tittade lite för jag har ju smart tags för Samsung och de har funkat jättebra. Så det är verkligen inte så. Det är bara att jag har hellre Android generella taggar än Samsung specifika taggar. Jag tänker att nätverket för Android är mycket större än vad Samsung nätverket är. Och Samsung nätverket Det har varit bra nog för att i västvärlden i alla fall så är ju Samsung absolut den största leverantören av telefoner som inte är iPhone. Men det länder där Samsung kanske inte är störst. Och kan du dessutom addera Samsung till Android så får du ju det absolut största nätverket. Så jag funderar på om jag skulle byta och Pebbleby. Har släppt laddningsbara taggar. Och det har jag inte sett innan. För de andra har varit att du byter batteri. Men Pebbleby har sådana, det är som en magnet med två pins på som du bara lägger emot och så laddar du dem. Och jag är väldigt sugen på att bara köpa två sådana dubbelhäftande tejp och så in i mina resväskor. För det är där mina smarttaggar bor, mer eller mindre. För att när man reser så är det väldigt trevligt att kunna söka upp sina väskor och det är också väldigt trevligt att jag kan säga till mig när du hittar väskan lägga telefonen i fickan och sen inte behöva fokusera överhuvudtaget när man står och väntar på det inkäckade bagaget så får man bara en ping att hej, vi har hittat din väska. Väldigt trevligt. Jag tycker detta är en bra grej. Jag gillar sånt här. Det här är perfekta presenter. Du behöver inte ens tänka dig att det är någon. Som har lätt för att slava bort grejer. För att det här är en sån present som. Jag har en person. Du behöver inte ens ha ett teknikintresse. För det är så här. Jag har väldigt svårt att se att inte. Att inte typ alla har. Någon typ av användning för det här.

Ruben:

Jag tror att alla har det.

Andreas:

Ja, men lite så, för att även om man inte slavar bort grejer, så till exempel resväskor, det är inte alltid du har egen kontroll över det. Eller, vad vet jag, Lever jag i ett hus med barn så kan jag tänka mig att de lär försvinna. Min fjärrkontroll försvinner och jag har inte barn som flyttar på den, det är jag som flyttar på den.

Ruben:

bor du på, 28 kvadrat?

Andreas:

23

Ruben:

23.

Andreas:

Jag lyckas trolla bort min fjärrkontroll ändå Jag kommer inte tagga upp min fjärrkontroll Men Det är Ja Så

Ruben:

fattar

Andreas:

Håll utkik Den har börjat rullas ut i USA och Kanada Och kommer rullas ut globalt Allt efter tiden går Så Snart i en telefon nära dig

Ruben:

På tal om snart en telefon nära dig, två

Andreas:

Mm.

Ruben:

jag fick upp med lite lagom mellanrum och bara så här, hmm, fattar inte grejen, LinkedIn, experimentera i artiklarna ofta, på de här artiklarna, med en TikTok-videofunktion. Så att man kommer kunna ladda upp kortfilmsvideos i stående format på LinkedIn. Och så kommer det vara ett sånt svepflöde på Reels, Shorts eller TikTok. Och jag fattar inte riktigt syftet. Jag har fattat att många använder LinkedIn som social media- Men jag kan typ förstå att det kan vara en bra marknadsreklamplats för vissa företag eller lifecoaches.

Andreas:

Ja, alltså Vi har sagt det förr Och kommer fortsätta säga det Okej, Ruben Du och jag är inte jättemycket bättre Men LinkedIn är ju för Kissnödiga människor som måste Klappa sig själv på axeln Och sitt företag Lite sådana här

Ruben:

Ja, alltså det finns de som lyckas på LinkedIn och gör bra grejer. Det ska jag inte säga någonting om.

Andreas:

absolut. Det finns det.

Ruben:

försökte ju sätta mig in lite i LinkedIn ett tag. Och det blir rätt fort sådana här liksom... Rövslicka cirklar som ska liksom ta hand om varandra och bara såhär, åh du är så duktig, åh du är så duktig åh du är så härlig, åh puss puss, like på dig, åh vilken insikt, wow vad härlig det är men det blir ju inte genuint till slut, och Jag förstår inte syftet med en sån här kortformsvideo. Jag förstår att TikTok är att du gör roliga grejer. Du delar med dig information. Jag förstår på Youtube principen är samma. Jag förstår grejer på Instagram där jag ofta ser visuella trevliga grejer. Eller humor. Men förstår inte. Jag blir lika irriterad varje gång jag ser en meme. Eller någonting roligt. Eller någonting icke jobbrelaterat. På LinkedIn. Det här är inte plattformen för detta. Backa och gå hem.

Andreas:

tycker att LinkedIn är... Alltså, det är ju lite det professionella nätverket. Det är någonstans, det är platsen för jobb och lärande.

Ruben:

Det är lite bara så här. Kolla lite på. De gånger vi lägger ut någonting. På LinkedIn från CheckTech. Det är när vi har gäster. Det här kan ändå vara intressant när vi pratar om någonting som är relaterat till mer en arbetssituation

Andreas:

Ja.

Ruben:

eller bransch. Det är inte ofta vi har mycket konsumentteknik som är vår inriktning, så det är inte så mycket sånt. Och eller när vi har någonting vi firar typ att vi har gjort hundra avsnitt eller vad det nu är. Det ska man inte ta ifrån oss, men... Samtidigt privat, det jag delar om är att när någon gör något kul, och du är mer aktiv än vad jag är på LinkedIn, men jag kan inte förstå syftet av detta generellt. Jag kan förstå att vissa kan ha ett syfte för det.

Andreas:

Ja, jag fattar det.

Ruben:

tror att fort kommer det bli ett sånt där pissnördigt, jobbigt ställe där folk bara, kom igen, kämpa, fånga dagen. Fem bästa tipsen på hur du... Nej, jag kan förstå att vissa kommer göra skitbra content och bara, okej, här har du fem bästa tipsen på hur du accelererar din verksamhet inom marknadsföring eller vad det nu kan vara. Alltså saker som faktiskt har med... Företag att göra eller som har med att skaffa jobb att göra eller folk som har med att connecta att göra eller events eller vad det nu är folk eller nu har vi en ny lansering av en ny produkt eller hej nu ska vi göra den här grejen bra, fine, jag köper det det kan finnas ett syfte och inte bara reklammässigt eller folk som delar med sig eller som skapar vettiga grejer men mycket kommer att vara fort kommer det bli liksom tiktokigt vi vill inte ha mer av det är inte där. Eller jag vill inte ha det.

Andreas:

har två spaningar på det här.

Ruben:

Kör.

Andreas:

Först och främst, med risk att jag nu skrämmer bort de få procenten av lyssnare vi har som råkar vara av det kvinnliga könet. LinkedIn är ju det enda stället där grabbar......ge varandra samma feedback som tjejer ger på typ alla sociala medier. Ja, men det... Så går du... Alla ni andra, alla grabbar som lyssnar på det här... Jag tror ni känner igen det här, men har ni en tjejkompis på typ Instagram......och hon lägger upp en bild......så är ju alla hennes tjejkompisar i det kommentatorsfältet och säger......åh, vad vacker du är, åh, vad fin du är, oj, oj, oj, oj......åh, vad fint att du var där. Väldigt så.

Ruben:

Generaliserande men jag fattar vad du

Andreas:

är absolut väldigt generaliserat. Det gäller säkerligen inte alla. Men generellt. Lägger man som kille upp en bild? Nej. Det är likes. Det är inte några kommentarer. Ingenting. Det är likes. Och lite likadant är det på LinkedIn. Det är massa hjärtan och tumme upp. Och firanden och klappande händer. Och det är... Det som kan störa mig, det är att LinkedIn också nu med hjälp av sina autosvar uppmuntrat ännu mer. Bra jobbat, välförtjänt, helt rätt person på plats.

Ruben:

Jag såg någon som delade om att de hade fått Något nytt jobb Så många jobb Repetitiva kommentarer Där folk bara klickat på den Ja, härligt

Andreas:

på den och så lagt till en smiley eller någonting bara en emoji efter alltså den värsta jag har, och det värsta är att jag har gjort det själv också men den värsta kommentaren jag kan se och jag ser den ganska ofta, och jag har gjort den själv men det är ju folk som säger grattis till nya jobbet och grattis till och så skjut in arbetsgivare för en bra rekrytering Man bara, på riktigt? Någon gång rycktes jag med, så jag har gjort det säkert en, två gånger.

Ruben:

ja, ja, alltså,

Andreas:

fattar grejen, det bara, det gör ont i mig när jag

Ruben:

you can't beat them, join them Liksom, det bara är så

Andreas:

Jo, ja. Ja, nej. Jag hade en spaning till. Vad fan sen var det? Ja.

Ruben:

vet inte Men om du tänker så kan du återkomma För jag har en till liten grej, nämligen

Andreas:

Okej.

Ruben:

grejer att sätta in i det korta loppet av lite tid.

Andreas:

Tja.

Ruben:

LinkedIn ska introducera spel.

Andreas:

Nej. Ska det bli Facebook?

Ruben:

Ja.

Andreas:

Så folk kan hänga där och spela Candy Crush Happy Aquarium.

Ruben:

vill bli en superapp eller någonting. Ingen aning. Men de har i alla fall sett spel.

Andreas:

Ja.

Ruben:

typ såhär ska jobba för att skapa lite gemenskap. Och man ska då liksom se lite hur ett företag kan rankas på hur anställda presterar i olika spel.

Andreas:

men sluta.

Ruben:

nej jag skojar inte.

Andreas:

Vad är det för spelare? Det är typ Tetris.

Ruben:

Jag fattar inte riktigt, det var något väldigt konstigt. Jag förstår liksom inte riktigt. Ja, alltså strategi och lite sådana, jag fattar inte alls, det är jättemärkligt.

Andreas:

World Champions of Chess på

Ruben:

de ska införa en lite mer lättsam och underhållande aspekt i deras mer professionella fokuserade miljö.

Andreas:

ge fasen i det!

Ruben:

Ja, det är väl smart och kul

Andreas:

Sluta med det! Ge f***!

Ruben:

att testa roliga grejer på nya apparater.

Andreas:

hur? Nej, men... Nej, sluta med det. Ja, det här hänger ihop med den spaningen som jag glömde bort. Det är inte originell. Jag har säkert hört det någonstans

Ruben:

har vi någonsin haft en originell tanke?

Andreas:

Det är också ganska oroväckande. Men, hur... Alla appar......evolverar ju just nu till att bli samma app.

Ruben:

Ja...

Andreas:

TikTok utökar sin längd och uppmuntrar till liggande video till tio

Ruben:

såg ett rykte idag. TikTok ska hålla också på att lansera någonting som ska konkurrera med Instagram med deras bildflöden och annat.

Andreas:

det med. Så att de utökar längden så att den ska bli mer och mer lik YouTube. Man ska inkludera bilder. Sen kommer det bli mer och mer lik Instagram. Alltså så kommer snart TikTok försöka vara både YouTube och Instagram. Men det de var bra på från början var stående kortformsvideos. Instagram har ju försökt bli TikTok i några omgångar och fortsätter göra det. Och YouTube har inkluderat videos som är stående i kortform kallat för shorts. Facebook likaså. Alla de här apparna blir ju till slut samma, med lite olika gränssnitt bara.

Ruben:

Jag har bara en spaning på detta. Vad var anledningen till att folk slutade använda Facebook? Det blev för mycket skit.

Andreas:

Fast jag började ju använda Facebook för att man kunde spela Happy Aquarium där.

Ruben:

Jag sa inte varför vi började använda det. Jag säger bara också att det var en annan tid. Och det var en annan ålder på oss då. Men det var bara det jag nämnde.

Andreas:

alias var Ankan Ankansson.

Ruben:

Jag säger bara att Farmville var peak.

Andreas:

Det var The Bomb. Nej, jag hade så här... Jag körde Happy Aquarium och någon rollercoaster-grej.

Ruben:

Mm, jag körde Farmville, någon maffiaspel vet jag, och något annat, jag kommer inte ihåg, det var de som var stora för mig, men jag fattar liksom inte grejen med den här spelgrejen heller, såhär, om någon förstår... TikTok-video kan jag ändå fatta. För att video är ändå ett element som hade passat in på LinkedIn på ett eller annat sätt. För vissa. Inte helt emot det. Men

Andreas:

tänker att det är alla de här coacherna som kommer att göra videos, mer eller mindre.

Ruben:

jag ändå förstå mer.

Andreas:

redan finns på TikTok.

Ruben:

Spelen fattar jag inte. Så om någon fattar spelen så skriv till mig. Jag vill förstå.

Andreas:

Nej, men det är likadant som att Netflix nu har spel.

Ruben:

Ja, men jag har spelat ett av dem. Det var ju någon sån här typ, men det var Black Mirror där du kunde spela dig fram och göra olika val. Faktiskt väldigt bra.

Andreas:

Nej, Ruben. Nej, det är inte

Ruben:

för roligt. Du har lite för roligt med den här soundboarden nu.

Andreas:

Det här är driven, det är inte okej. Alltså, men ja, men det är bara

Ruben:

kan jag till och med rekommendera. Att folk ska spela. Den var bra. Black Mirror-grejen.

Andreas:

Om spelen kan kopplas till serierna på Netflix så kan jag typ köpa det. Men Bloons Tower Defense, jag köper det inte.

Ruben:

Nej, inte

Andreas:

Tower Defense är vad jag spelar på min surfplatta när jag tittar på Netflix. För att serien inte är en enskärmsserie utan en tvåskärmsserie. Men

Ruben:

Oj, vilket

Andreas:

ett väldigt bra mått? Är inte det ett väldigt bra mått på en bra serie? Är det en en- eller tvåskärmsserie?

Ruben:

Det är som de här videorna på TikTok När du har den här Subway-surfen under För att hålla liksom Ja, det är bra En serie, en enskärmsserie eller en tvåskärmsserie

Andreas:

är det en eller två tummar på Netflix

Ruben:

Mm Fattar exakt

Andreas:

en en chans serie, ja då är det två tummar då tycker du verkligen om den är det en chans serie ja då är det en tumme eller två chans serie, då är det en tumme det är bra, det beror på bakgrunden, jag gillar det jag vill gärna ha mer av det, men jag älskar det inte Nej.

Ruben:

Ska bara säga att vi satt här för ett tag Så de mobbar de här dubbeltummarna Men det är

Andreas:

Det har vi sett. Jag har nog insett att jag tror att jag gillar den mer än typ fem stjärnor och sånt. För att svenskar tenderar ju att bara sätta tre stjärnor liksom.

Ruben:

Du tänker så

Andreas:

För det är såhär, två tummar, jag älskar det. En tumme, jag gillar det. Men jag är inte helt crazy, men jag gillar det. Tummen ner, för det här var piss.

Ruben:

Mm.

Andreas:

Och det blir ju motsvarande i svenska termer, etta, trea, femma.

Ruben:

Ja.

Andreas:

Ja,

Ruben:

det inte är ett betyg, då vad är det då?

Andreas:

trodde inte de får väldigt mycket data av att de bara ser att du tittar på den.

Ruben:

Jo, kanske efter... Ja men det är också såhär Tittar du aktivt då För det kan också vara en sån här Ha på i bakgrunden serie Då är det inte någonting

Andreas:

men poppar den här jäkla skärmen upp, tittar du fortfarande och du tar för lång tid på dig att klicka ner den så fattar den ju att den här personen är just nu inte helt närvarande och är klockan då mitt på dagen, mitt på natten så okej personen har nog inte somnat utan den gör någonting annat.

Ruben:

Fattar

Andreas:

Ja, den har ju ändrats.

Ruben:

Va?

Andreas:

Nu har man ju tre val.

Ruben:

Jaha.

Andreas:

Med det erkände jag ju också, mer eller mindre, att jag nu då har skaffat mig Netflix. Jag med. Men nu har du typ valet, ja jag tittar fortfarande, ja jag tittar fortfarande och frågar mig inte igen. Eller nej, avsluta. Så att nu har du valmöjligheter.

Ruben:

Jag tittar inte så mycket på Netflix för att kunna göra

Andreas:

har blivit någonting som rullar hos mig. Och det är för att på min tv. Jag tycker om att gå och lägga mig till serier. Och då gillar jag att ta en serie som jag har sett flera flera varv så jag faktiskt inte behöver titta utan jag kan bara lyssna på den som om det vore en podd och så föreställa mig det själv och så slocknar jag efter fem minuter eller någonting. Så det jag gjorde förr på Netflix och som jag inte insåg var en Netflix-grej utan jag trodde det var en Android-TV-grej. Men det är att jag slår på en serie och sen så slår jag på insomningstimen och sen på min Så kan jag trycka stänga av skärmen. Så att den bara spelar ljudet men släcker skärmen.

Ruben:

Jaha.

Andreas:

Och det funkar inte på Disney+. Eller något annat ställe. Det är bara Netflix. För att Disney+, när du går in och trycker stänga av skärmen. Så är det några sekunder innan den släcker. Och där det står tryck på vilken knapp som helst för att avbryta, stänga av skärmen, någonting. Problemet är att varje gång du går in i menyn så pausar Disney Plus och SVT och dem. Så att när du sen har tryckt stänga av skärmen och du trycker igång serien igen. Då stänger du av stänga av skärmen funktionen. Medan Netflix fortsätter spela även när du går in i menyerna. Så är det på min tv i alla fall.

Ruben:

kan inte uttala mig Men det är allt

Andreas:

I like it, I like it a lot och det gör ju att jag typ sitter jag har ju suits som går att lägga mig i serier och sen så, jag har ju lite snutten från dig, Young Sheldon har blivit min sån

Ruben:

Jag känner det är trevligt

Andreas:

slökolla den är trevlig sen vet jag, det var någon som sa att den är bättre på HBO där släpper de avsnitten fortare men jag vet inte om det stämmer

Ruben:

Jag tror jag kollar på dem på HBO Så jag kan inte uttala mig

Andreas:

Okej, jag kollar på dem på Netflix.

Ruben:

Det är ju inget Netflixkonto.

Andreas:

får väl helt enkelt ta och se till att skaffa mig ett HBO och kolla. Eller ja, det heter ju snart Max.

Ruben:

Det gör det. Det har vi inte heller tagit upp att det är faktiskt officiellt nu, hela den här sammanslagningen och att man kommer få behålla sin livstidsrabatt som det ser

Andreas:

Jaha, man får det.

Ruben:

Jag såg någon sån blänkare om det är någonstans. Men jag har ingen länk eller någonting. Jag kan se om jag kan hitta det.

Andreas:

Har inte den tjänsten varit allmänt märklig? För den hette väl HBO Nordic först?

Ruben:

Men först Nordic. Men det var en nordisk variant. Sen så blev det Max. Och sen så blev det kommer det nu bli... Ja, Discovery eller Discovery Max. Jag vet inte vad de skulle underbara i Max. Men så slår de in Discovery. För det är ju de två som har gått ihop. Warner Bros och HBO är det va? Warner

Andreas:

är det inte Paramount också?

Ruben:

Paramount ligger

Andreas:

Paramount är fritt. Det är Warner Bros. Det är Warner Bros.

Ruben:

Ja, vi har tagit ut det innan. Men det kommer ju komma när som helst. Nej, det vet vi inte ännu. Eller jag vet inte ännu. Det kanske finns ute. Jag har inte länkar på det. Jag har bara läst snabbt någon gång.

Andreas:

Så det kan gå Så det kan gå

Ruben:

Ska vi gå vidare till nästa grej eller?

Andreas:

jag vill prata lite Windows on ARM Alltså Windows på integrerade System on a chip Krättsar

Ruben:

Kommer det någonsin funka?

Andreas:

Alltså, jag har ju börjat se videos och det är tydligen ryktesvägen och lite smått bekräftat från Microsoft så kommer man nu göra en jättepush för det här.

Ruben:

Vilket är fullt rimligt.

Andreas:

20 maj, dagen före årets Microsoft Bildutvecklarkonferens, så kommer man lansera AI. Datorer, kallar man dem för. Alltså datorer som ska vara mer anpassade för att köra on-device AI. Ja, jag vet. Windows-knappen kommer ju försvinna.

Ruben:

Det kommer bli en co-pilot-knapp.

Andreas:

Yes.

Ruben:

Alltså, jag gillar förändring.

Andreas:

Nej.

Ruben:

förändringshatare. Men vissa saker kan väl få vara kvar.

Andreas:

Jag kan ju tycka det faktiskt. Varför? Men man kommer ju då pusha ännu hårdare för AI på Windows. Och jag tror att detta är ett sätt man försöker konkurrera på. För att Windows största konkurrent är ju Apple med deras Macs. Och som det ser ut just nu. Så är ju inte de superstarka på AI-fronten. Det finns lite rykten, men ingenting är

Ruben:

men det finns inget bekräftat,

Andreas:

Nej, och vad vi kan se så verkar det ju som att, eller ryktesvägen så sägs det att man kommer bygga stora delar av Apples AI på Gemini.

Ruben:

Det är ett av ryktena, men det finns flera rykten.

Andreas:

men att man ska använda Gemini Nano för on-device och sen så ska man bygga något eget för cloud har jag fattat det som.

Ruben:

ju så jag fattar

Andreas:

också kan bli väldigt spännande för att kommer Apple då som hävdar sig vara privacy first, privacy focused släpper in den största annonsen. Nätverket där är på sina enheter. Det är briljant! Det är

Ruben:

Mm, eller hur? Eller?

Andreas:

Kanske inte ska fundera så mycket. Men man kommer att släppa datorer baserade på Snapdragon X Elite. Och som det ser ut så kommer man att släppa... Pro... Och Surface Laptop 6 riktade mot konsumenter med Snapdragon X Elite. Och så kommer man släppa motsvarande datorer med Intel Core Ultra Chip för företagare. Varför vet jag inte. Varför vet jag inte. Men det här fick mig till att jag ville djupdyka lite där. Och Snapdragon har ju bjudit in en hel del youtubers för inte så länge sedan till deras högerkvarter att få testa de här enheterna och se lite i labben och hur det går. Och som det ser ut så verkar det ju vara så att på många fronter slår ju de här kippen prestandan på Intel Core-kippen. Kanske inte i7 och i9-varianterna. Men vissa i5 och absolut i3-processorerna. Med dessutom lägre strömförbrukning. Vilket är ju det vi vill ha. Men sen också någonting som jag såg att vissa lyfte. Det är att de har ju två varianter. En av de här kippen som kommer gå på 24 watt. Och någon som kommer gå på typ 60 eller någonting. 65. Och majoriteten av de här testenheterna som de visade upp gick bara på 24. Så snabbtågaren har ju medvetet kappats det som man har visat upp. Och trots det så presterar de ganska bra. Och utifrån benchmarks nu. Nya benchmarks. Som... Som hävdas komma från Microsoft så ska de funka snabbare än MacBook Air med M3. Både på CPU-uppgifter, AI-acceleration och app-emulering.

Ruben:

Låter ju väldigt lovande då.

Andreas:

Ja. Det är ju... Så frågan är om när det här är det som skipprat ut från Microsoft, frågan är om det här är då med Windows on ARM.

Ruben:

Det är oklart. Eller om någon kör en Linux-variant. Men det... Säg att det ändå blir rimligt. För jag... Och där blir det klipp, för vi fick något konstigt i uppkopplingen. Men medan vi hade den här konstiga uppkopplingen så började vi spåna på en helt annan grej. Vi ser just nu i vår inspelningsplattform att vi har en publik. Och jag vet inte vem det är, men det fick oss att börja tänka. Så om vi någon gång vill, och ni hör detta och ni tänker att det är roligt, ska vi köra en livepodd?

Andreas:

Det

Ruben:

vi ta oss

Andreas:

vi absolut göra Men jag hade nästan föredraget att köra livepod live

Ruben:

Ja, ja. Live, live. Jag är med med publik, publik. Men kör live på typ Youtube eller någonstans. Hör av er om ni har något ni vill. Men tillbaka till ARM.

Andreas:

Vad var det ens vi sa sist?

Ruben:

Jag kommer inte ihåg. Jag tappade helt efter att det blev uppkopplingsproblem här. Jo, nu vet jag vad jag tänkte. Om detta nu skulle funka. För jag är lite i tankar om att köpa en ny dator. För min började bli lite seg bevisligen. För jag började starta om den med sin inspelning och lite sånt. Och har ju varit inne på att köpa en Mac. För att, ja. Det är flera anledningar. För att du får mycket datorpengar när det funkar. Simpelt, men det är dyrt. Men det är mycket batteritid. Och lite så som jag använder min dator hade en Mac varit bra.

Andreas:

är inte helt

Ruben:

Windows på arm funkar och blir bra jag är inte feg för att köpa en Windows-Windows-dator. Sen kommer det komma från Lenovo och HP och liknande tillverkare där det kommer vara troligtvis Troligtvis bättre. Inte säkert att det blir bättre. Men jag hade inte varit feg för det. Och sett att det kommer nu i början av sommaren vi börjar släppa datorer till hösten Jag kan tänka mig att köpa en Windows-om-arm-dator, alltså.

Andreas:

Alltså, vill du verkligen vara den som går in och köper första generationen?

Ruben:

Jag är inte fejk för det.

Andreas:

Okej, för jag tror ju till exempel stationära datorer där man inte är begränsad till strömanvändningen

Ruben:

Mm.

Andreas:

kommer man nog fortfarande bygga datorer och köra vanliga standard x64 chip. Så det kommer nog vara kvar ett bra tag. Men ja, thin and light. Frågan är, prestandan på de här datorerna, om de kommer vara så vassa så att det kanske skulle räcka för dig och mig, just nu i alla fall.

Ruben:

teorin jag har är att man då skulle... Säg att de bygger... Ett ARM fast utan inbyggd GPU och så kan du ha en extern GPU och ha en videochip fortfarande och ha en jäkla monsterdator.

Andreas:

Du tappade ju helt anledningen till att ha en armprocessor.

Ruben:

Ja men det var på allt.

Andreas:

Jo, men du har ju armprocessorn för att du får allting väldigt nära och kan vara energieffektiv.

Ruben:

men alltså nu snackar jag en mittemellandator här alltså tänk få lite av båda världar.

Andreas:

Jo, men då kan du ju köpa en gaming-PC som det är från början. En gaming-laptop.

Ruben:

Jag

Andreas:

tanken med det här är ju att vi ska spara ström.

Ruben:

är inte säker längre.

Andreas:

Men för... Run and gun, ja absolut jag kommer ju bygga en dator och jag var väldigt nära att bara göra det nu men inser att jag kommer inte vara hemma tillräckligt mycket närmsta närmst kommande åren året

Ruben:

Mm.

Andreas:

så att det kommer vara lönt för att jag kommer åka iväg ganska snart igen och sen så kommer jag vara borta av och till fram till typ oktober och att då köpa och bygga en dator som bara står hemma Det känns helt meningslöst när det dessutom släpps nya processorer och grafikkort i höst. Så jag väntar.

Ruben:

Okej, jag måste bara avbryta det en gång till. Jag kom på en till sak jag vill avbryta det med. Nu när du ska ut och resa så mycket. Har ni bra tips på gäster? För det kan vara så att jag behöver spela in själv någon gång. Behöver ha någon att prata med. Så skicka bra tips på gäster till mig. Eller oss båda två. Så bjuder vi in dem om det går.

Andreas:

Kacktech.gmail.com Når man oss lätt på Det här tror jag absolut skulle kunna vara en... Alltså, om jag har en stationär data hemma får jag det absolut tyngsta att ha en ganska low-powered sån här dator. Eller en MacBook Air. Den tanken har slagit mig. Problemet är att MacBook Air, en som faktiskt är värd att köpa, kostar ju lite

Ruben:

Mm.

Andreas:

att jag är ju fortfarande av inställningen att åtta gig i Unified Memory räcker inte.

Ruben:

Noppen.

Andreas:

i alla fall. Och då... Då kostar de också lite grann.

Ruben:

Ja, det

Andreas:

ja. Eh, ja. Ska vi fortsätta med andra armchip eller?

Ruben:

kan vi göra. På tal om Mac M1-chip och M2-chip och M3-chip och hur bra de är så har det kommit fram utifrån en massa säkerhetsforskare på olika universitet. Att det finns en hårdvarurisk i de här kippen. Och nu ska inte jag säga att jag är den som är bäst bit säkerhet. Så jag kommer inte kunna förklara detta exakt så som proffsen kan förklara det. Men så som jag har förstått det utifrån att ha läst på och lyssnat på folk som faktiskt kan detta mer än mig. är det någonting i DMP, som är Memory Dependent Prefetcher-biten. Som är MS-chippen, som är någonting som effektiviserar hur... M-chippen pratar. Och det man har använt för att- utnyttja den här- är något som heter en GoFetch-attack. Och hur man nu använder- en sån här GoFetch-attack- är att man har ett skadligt- program på enheten- som skickar en massa förfrågningar- mot krypterings- biten- som krypterar grejer- i ett annat program. Och- Ställer frågor för att klura ut hashen eller krypteringsnyckeln. Och baserat på delayen som blir så kommer man kunna få en indikation om det man gissar är rätt. Och då kan man göra detta en massa gånger efter varandra och till slut kan man få fram vad en krypteringsnyckel är.

Andreas:

fattar. Okej.

Ruben:

När jag läste detta förslag tänkte jag åh herregud, det här är katastrof. Man kan få ut krypteringsnycklarna på max, nu är det kört.

Andreas:

Ja

Ruben:

ni förstått det så är det inte en stor risk. Du måste först och främst få en skadlig programvara som körs på din dator.

Andreas:

Det

Ruben:

den här måste då vara en sån go-fetch-grej. Och den måste då aktivt köra så länge den hittar den här krypteringsnycklarna och sen ska den användas. Oddsen för att det ska ske är inte jättestor. Men det kan ske. Det fanns ett liknande problem på Intel-chippen för typ sju år sedan.

Andreas:

Mm,

Ruben:

Men problemet med det var att då var det på chips som fanns i typ servrar och liknande. Och det var ett större problem. För då kunde man faktiskt slå mot en servrar och få ner programvara. Och drivde rätt mycket krypteringen. För det med M-chippen är att de bara finns på persondatorer som det syns just nu. Och... Av den anledningen så är det inte ett jätteproblem. Det är inte bra, men inte ett jätteproblem. Det är så jag har förstått det här i alla fall.

Andreas:

servrarna var ju att har du en server kan du köra en virtuell maskin där. Och säger du då att du kör en jäkla massa virtuella maskiner på samma server så kanske du har olika kunder som kör de här virtuella maskinerna. Och en av kunderna råkar installera den här typen av mjukvara. Så kan ju den mjukvaran avkryptera vad alla de andra virtuella maskinerna också kör. Vilket kanske är helt andra kunder som innehåller helt andra företagshemligheter. Och det var väl det som var problemet att då kunde den ju läcka data emellan.

Ruben:

Precis, men

Andreas:

inte är helt optimalt. Det är inte riktigt samma problem här.

Ruben:

Men problemet är också att i och med att det ligger i hårdvaran så kan man inte göra någon mjukvaruuppdatering för att lösa detta. Så att det här felet kommer att ligga kvar om nu inte Apple vill sänka prestandan något ofantligt verkar det som på sina enheter. Så troligtvis kommer de inte göra något åt detta. Så detta kommer att vara ett problem i de här M-chipen. Men förhoppningsvis kommer de då förändra det till nästa generation.

Andreas:

Ja, och återigen en anledning för varför man inte ska köpa första generations chip. Nu är det faktiskt detta tredje, men ändå. Och sen, det har ju som sagt funnits i vad det är schedulern på Intel-processorer som hade det problemet innan.

Ruben:

på det för det står inte i mina anteckningar men jag minns att jag hörde någonting sånt när jag lyssnade in för att få in fakta om detta.

Andreas:

Okej, jag för mig att det var en planeringsdel i mjukvaran, eller i hållvaran för Intel-chipen och det är lite samma här för det är väl, den försöker förhandsinläsa adresser. Programminnesinnehållet på något vänster. Så det är ju någon typ av för... Den försöker förutse vad det nästa är du vill hämta och så försöker den föreindäsa det. Typ.

Ruben:

Men det verkar inte ha varit ett jätteproblem men det är fortfarande ett problem för det är ju en säkerhetsproblem som faktiskt kan utnyttjas men det är kanske inte det största problemet som finns. Det lät när jag faktiskt läste den här versionen bara, herregud, nu är det kört.

Andreas:

Ja, jag tänkte ju också när jag såg det Oj, oj, oj Och så, tyvärr är jag typ lite skadeglad För att de här chippen har varit så jäkla bra Att jag bara såhär

Ruben:

Jag läste det var såhär, okej det är också den här effektiviseringen i chippen som gör att detta har hänt. Bara aha, okej de har effektiviserat sönder de här chippen som gör att de går så snabbt. Men då har de tummat på säkerheten. Bara aha, det därifrån kan vara så mycket bättre än alla andra.

Andreas:

Men det är också det att Apple är ju kända för att det inte finns så mycket malware. Det finns malware och det finns virus till mackar också. Och jag skulle nog rekommendera att man kör ett antivirus eller ett anti-malware-system på en mack oavsett. Men det är ju betydligt färre. Alltså det är mindre mängd. Och jag har för mig att det finns någon funktion som gör att du i princip måste godkänna den installationen för att det ens ska hända någonting. Inte expert på det men jag har för mig att det är något sånt. Så att Mac är ju också lite kända för att det är svårare att få malware. Och att nu då de fick ett problem med något sånt där. Jag bara åh nej. Lite skadeglad och sen bara ja det är inte hela världen egentligen. Nej. Men om du känner dig klar där så tänker jag att jag avbryter nu. För nu börjar klockan närma sig. Ja, om vi har sagt något märkligt och man vill tipsa om framtida gäster eller ämnen så kan man mejla till kaktäckatgmail.com. Har ni tips på gäster som eventuellt skulle kunna hoppa in om jag skulle få problem någon vecka så får man gärna tipsa om dem. Mejla då som sagt kaktäckatgmail.com eller skriv på valfri social media. Vi är mest aktiva på Instagram, Youtube och TikTok. Där kan man skriva. Glöm inte att prenumerera på podden för att inte missa framtida ämnen och gäster. Vi kommer också komma med en del bonusavsnitt framöver. Se till att prenumerera för att inte missa dem. Vill ni hjälpa oss lite extra så betygsätt oss. Det gör jättemycket för att andra ska hitta podden. Ju fler som lyssnar desto bättre show kan vi göra. Betygsätt oss och lämna gärna en recension. Vi läser allt. Utöver det så får man jättegärna stötta på det när man vill. Det kan man göra via buymeacoffee.com slash cactech eller genom att använda någon av våra Amazon Affiliate-länkar. Om ni använder Affiliate-länken så kostar det ingenting extra utan det av Amazons vinstmarginal. Mindre pengar till Amazon, mer pengar, lite extra pengar till Cactech och kostar er ingenting extra helt enkelt. Eller så är det en donation via Buymeacoffee. Om gruben inte känner att jag missade någonting så tycker jag vi tackar för denna vecka.

Ruben:

Jag tycker du kan den där autot. Så jag säger bara tack för mig. Tack för den här veckan. Tack Andreas. Tack alla lyssnare. Nu hörs vi nästa torsdag. Ha det gott. Hej!

Andreas:

vi. Ha det gott. Ciao!

Ruben tipsar
Disney + om lösenords delare
Air pods lite?
Find my på Android
Linkein tiktok flöde och spel?
Widows på arm
Gofetch attack på M chip
Outro