Käck-Tech Podcast

AI-Driven Framtid: Från Drönarleveranser till Humanoida Robotar

March 21, 2024 Andreas & Ruben Episode 104
Käck-Tech Podcast
AI-Driven Framtid: Från Drönarleveranser till Humanoida Robotar
Show Notes Transcript Chapter Markers

I dagens avsnitt delar vi med oss av våra tankar om användningen av trådlösa mikrofoner från RØDE (Samarbete*) i video- samt ljudproduktionen. Vi rör snabbt vid detta ämne för att sedan dyka ner i de senaste framstegen inom AI-drivna robotar och hur dessa kan revolutionera arbetsplatser och vardagsliv. Dessutom diskuterar vi framväxten av drönarleveranser i Sverige – en utveckling som lovar att förändra hur vi ser på snabb och effektiv distribution av varor. Anslut dig till oss för en spännande diskussion om dessa teknologier och deras potentiella påverkan på vår framtid.


Våran RØDE-video: Ultimat test av RØDE Wireless Pro & ME: Från unboxing till extrem inspelning!

Samarbete med RØDE*

* För detta avsnitt har vi fått möjligheten att testa mikrofoner från RØDE, som tillhandahållits oss utan kostnad. Det är viktigt för oss att klargöra att vi inte har erhållit någon monetär kompensation från RØDE för detta innehåll. Vi vill också understryka att RØDE inte haft något inflytande över våra åsikter eller presentationen av produkterna. Vårt åtagande är att erbjuda ärliga och opartiska recensioner till er, våra lyssnare. RØDE kommer att höra detta avsnitt för första gången samtidigt som ni.

Länkar från veckans innehåll

Obs! Vissa länkar nedan (Affiliate) kan generera en kommissionsintäkt för oss vid köp, utan extra kostnad för dig. Våra åsikter är & förblir helt opåverkade av dessa intäkter!

Rubens Ämne


Andreas Ämne


I samarbete med RØDE: För att säkerställa högsta ljudkvalitet i våra avsnitt, använder vi utrustning från RØDE. Detta samarbete baseras på utrustningsstöd i utbyte mot exponering, utan ekonomisk kompensation. Tack RØDE!

Support the Show.

Vill ni läsa mer om oss och podden kan ni klicka på länkarna nedan:

Musik: Splash - Harris Heller

Obs! Transkriberingen är autogenererad och kan därför innehålla felaktigheter.

Ruben:

Hej och välkomna till Käck-Tech Podcast, podden där vi diskuterar, disikerar och om vi har tur, informerar om Käck-teknik. Och denna veckan sitter vi i en soffa. För er som lyssnar på podden så kanske ni inte vet om det, men om ni kollar på podden så sitter vi just nu i en soffa tillsammans, jag och Andreas, hemma hos mig och spelar in. Det är nog första gången på... Jag skulle vilja säga 95 avsnitt som nu sitter tillsammans. Ja, det

Andreas:

är nog någonting sånt va? Ja. Jag vet inte när vi gav upp och sitter ihop, men det är ett tag sedan. Ja. För er som lyssnar så kanske ni hör lite ljudskillnad också däremot.

Ruben:

Och för er som tittar så kanske ni ser att vi inte sitter då med en stor mikrofon framför oss. Utan jag och Andreas har just nu på oss då ett Wireless Pro-mikrofonen från RØDE våra bröst. Som vi har suttit och spelat in på. Så ni som hör detta kommer nog höra en potentiell skillnad i ljudet. Förhoppningsvis inte så mycket. För vi kommer fortfarande använda samma program och samma... System och så för att göra process Men själva ljudingången Är någonting annat Det som skulle kunna vara någonting Är att det läcker över lite ljud från min röst in i Andreas mikrofon Och från din röst in i min

Andreas:

det vara Det

Ruben:

påverkar någonting I klippningen, det vet vi inte ännu Men varför sitter ni med de här mikrofonerna?

Andreas:

Ja, för full disclosure så har vi ju fått lite mikrofoner av RØDE. Det är vårt första riktiga samarbete. Där har skickat ut två kit. Ett Wireless Pro och ett Wireless ME. för en recension helt enkelt.

Ruben:

vi kommer eller har släppt, det blir lite på när ni lyssnar på detta video på Youtube där vi gör recensioner av de här grejerna och bland annat kör godkart med de här mikrofonerna och testar allt möjligt. Så om ni har tid över så titta gärna på den. Det kommer nog vara kul. Jag hoppas det.

Andreas:

Kul och kul Informativt i alla fall

Ruben:

Och vi kommer också lägga ut lite grejer på Instagram och TikTok med kortare grejer. Så njuta av det. Ni som följer

Andreas:

oss på andra kanaler kommer inte att missa det här. Och om ni vill kolla YouTube-videon så tänker jag att så fort den är släppt så lägger vi det i show notes här nedanför någonstans. Så att man kan hitta till den lätt helt enkelt. Ja, exakt så. Men som sagt, fullt klart vi har fått mickarna, men vi har inte fått någon betalning för det här. Och RØDE var ganska ärliga med att de vill ha en ärlig recension. De tror på sina produkter. Och det har ju varit bra.

Ruben:

Skoj, eller? Vi börjar den här podden med att snacka om hur upplevelsen med de här mikrofonerna har varit. Nu har vi det med pro-mikrofonerna, men jag tänker

att vi ska snacka om ME:

n först. För den är det jag tror jag gillar mest.

Andreas:

För att

Ruben:

det är så sjukt enkelt. Du får en mottagare och en sändare i en liten förpackning. Du klickar på dem med på-av-knappen. Du kopplar in en i telefonen. Det är det vi har gjort mest. Ja. Och sen bara funkar det. Det är bara att spela in. Och sen så helt plötsligt har du en bättre mikrofon för din telefon. Det är väl det man kan använda på kameror och liknande också. Men det är så sömlöst. Jag var verkligen lite i chock för jag tänkte att det är en massa beparar, grejer och installationer. Så det brukar vara en massa etnolik och så är det alltid så att det här var jobbigt, det här var jobbigt. Nej, nej. Skitenkelt. Inga

Andreas:

konstigheter alls

Ruben:

Nej, jag är i disbelief. Nej, men det var verkligen bättre än jag hade kunnat ana och hur enkelt det var. att Så här, bra app, du kan ställa in inställningar väldigt tydligt och det är väldigt enkelt på något sätt. Det är väl det sammanfattande jag kan säga om just Mi-kittet. Och

Andreas:

alltså, är ju ganska tydligt vad man riktar sig åt med kitet tycker jag med tanke på prisbilden, vad kostar de typ 1,5

Ruben:

1,5-1,2 tusen, beroende på

Andreas:

2 tusen men beroende på rabatter och perioder men det är ganska tydligt att det här är riktat mot Alltså mobilkreatörer, folk som använder sin telefon. Du kan använda den till din kamera också. Men det finns, du saknar ju vissa grejer som du får i Pro-kittet men det är superenkelt, det funkar rätt in i telefonen och på Samsung behövde jag inte ens tänka på det utan jag var kopplad i det och så dök det upp en liten ruta, nu använder vi USB-ljud för den här inspelningen. Du får en mikrofon i mottagaren och du får en mikrofon i sändaren så att både den som håller i kameran kan prata och den som har sändaren på sig, den som antagligen är huvudobjektet för inspelningen, också har sin egen mikrofon.

Ruben:

Det som fick mig lite hux på det här......jag blev nästan sugen på att bli tiktokare nu.

Andreas:

Men för den som har röst i sin tiktok Och som sagt använder sin telefon som The main content creator Perfekt Och någonting som jag har märkt Jämfört med andra konkurrenter till de här enheterna Är att Du behöver inte tänka på synken, du behöver inte tänka på gaining. Det kanske finns hos andra också. Men jag har sett att det finns någon som använder en liten variant. Och där är det någon slags synkproblem. Jag vet inte om den går över bluetooth eller någonting.

Ruben:

men jag tror att jag har sett det på TikTok, att det är lite off här nu mellan ljud och mun.

Andreas:

det kan inte störa mig något så enormt. Jag löser inte det. Det är ju någonting som jag vet ni som brukar följa oss på Youtube. Ibland så kan vi, kan Ruben specifikt få lite av någon konstig anledning glidning mellan video och ljud i det här fallet så har vi inte haft de problemen med de här mikrofonerna och när jag i våra redigeringsprogram har gått igenom och kollat den lilla skillnaden mellan det ljudet kommer och det händer i bild när vi klappar till exempel Det är millisekunder. Du tänker inte på din normal hastighet. Så är man pt, pt, pt så kan du säkert se det. Det är en trådlös överföring. Och ljud ska också färdas. Det är inte så konstigt.

Ruben:

Men vad ska vi mer säga, min skitnice, vi fick också en sån här mikrofonhållare.

Andreas:

Jaha den här, den heter Interview Go.

Ruben:

Den var, om man nu ska köpa till någonting till de här, köpa till en sån för det är skitkul bara att kunna hålla en sån.

Andreas:

känner ju sig som en journalist direkt. Ett av våra test vi gjorde var att vi bara gick upp på ett berg här bakom Rubens lägenhet. Och ställde oss. Det var inte världens bästa väder. Och man sig direkt som en metrolog eller journalist. Som bara, nu ska jag ut och fråga hur det är i verkligheten. Typ. Exakt. Vilket var väldigt, väldigt spännande. Måste jag säga. Ja.

Ruben:

Vad mer? Min har jag inte så mycket mer att tillfära på. Det som jag saknar på min är att det blir en tjock och dongelig grej som hänger av när du kopplar in i telefonen. Fästa på telefonen. Fästa på telefonen. saknar jag. Det går att lösa, eftersom du fick ett Pro Kit också, så får man ett magnetiskt fäste. Har du då en iPhone med MagSafe så kan du fästa den på baksidan på MagSafe. Det är inte gjort för det men det går. Och sen skulle jag säga att jag saknar laveler-mikrofonerna som har en liten mygga. Du

Andreas:

kan koppla in

Ruben:

Du kan koppla in, men du får inte med det.

Andreas:

Nej, du måste köpa den till

Ruben:

Och annars så saknar jag inte ny-kittet. Men det är väl det de har skett jämföra med Pro-kittet som ändå är det bästa de har i trådlöst ljudform.

Andreas:

för konsumenter. De har ju... RØDE ju högt och lågt när det kommer till ljudåk. För

Ruben:

segmentet det

Andreas:

finns ju de här jättestora enheterna också som de säljer. Men de är ju kanske inte riktigt för prosumers eller konsumenter

Ruben:

känns mer som att det är superprofessionella Ja men vad ska man säga, typ en riktig video.

Andreas:

Jo, fördelen med de här är ju att de är små. Den här till exempel, våra är ju svarta, de finns i alla fall... Vitt har sett någonting i vitt. De är ju små nog att du kan gömma dem på till exempel ett brudpar. Brudgummen är ju inga som helst konstigheter att gömma dem här på. Får kanske stoppa dem i något litet vitt case. Och gömma dem på något bra sätt på en brud liksom. Men. mickar upp ett bröllop. Nemas problemas med de här.

Ruben:

Ska vi först tänka pro då

Andreas:

Det tycker jag. Och här är ju. Det här är ju min favorit. jag tror sa det i Youtube-videon. Jag gillar ju när det kommer med pryttlar och pinaler och lite prillgalen.

Ruben:

återkommande tema, jag är lite mer lätt och bara såhär, det här funkar, det är lätt, det här är bra. Andreas bara, åh grejer och saker, fan vad nice!

Andreas:

Spex!

Ruben:

Men du fattar att man kan göra det här bara. Men när kommer jag använda det? Man kan! Ja, jo, jo.

Andreas:

Jo, men jag blir helt Jag blir ju upphetsad över tanken på 32-bitars float internal inspelning.

Ruben:

Och jag var såhär, jag fattar inte. Det låter ljud. Jag

Andreas:

inte riktigt heller vad det var fram tills... Jag lärde mig för att vi fick de här enheterna och det sätter ju, det drar ju igång mig. 2 biters flow är väl typ motsvarande raw i fotografering. Alltså du får med all data och du får liksom inget riktigt tak för du får tillräckligt stor dynamic range så att du liksom i princip inte kan slå i taket för din inspelning. Ni vet när man har en inspelning och någon skriker och man hör att här klipper ljudet liksom topparna så att man saknar detaljer. Det går inte riktigt där. Jo, Du har en fysisk limit i vad mikrofonen klarar. Men inte i det digitala

Ruben:

Det blir samma sak som RAW. Du har en fysisk limit på vad kameran klarar av. Exakt. Men du får ändå med allting som går att få med i den bilden.

Andreas:

Exakt. Och jag vet att de grabbarna på RAW pratade om det här med de där 130-140 decibel eller vad det var. Det är ju högre än en jättemotor om du står precis bredvid den. Man bara... Jag har inga planer på att göra det faktiskt. Jag kommer ha hörselskador innan mikrofonen klipper så jag är nöjd. Men timecoding, kommer aldrig använda det. Men det rör ju upp känslor hos mig. Möjligheten. Och precis som på Min så har ju Prone också autogain för det man skickar in i kameran. Och det gör att man aldrig behöver tänka på, det är inte riktigt, det känns inte så pro-igt. But I like it.

Ruben:

Jag gillar ju tanken om att vi nu kan göra en softpod. Eller

Andreas:

and talk eller vad det nu kan vara. Jag

Ruben:

har ju en idé om att vi sommar, om vi inte riktigt har tid att spela in men vi är här med varandra. Att vi typ skulle kunna sitta på en brygga eller någonting. För då är det ju såhär, ta med en kamera och de här mikrofonerna så har du allt du behöver. Det är ju det jag gillar med pro eller egentligen hela setupen. Med att du får en mobil setup men fortfarande har bra ljud. Exakt.

Andreas:

Sen så har vi ju upptäckt att skillnaden på typ... Jag tror att det här kommer vara lite mer eko än vad det är i vanliga fall när Det tror jag med. För att de här mickarna... Jag tror att det måste vara kondensatormickar i de här. För att de tar upp en hel del ljud runt omkring. Sen så är det så här, de tar ju upp rösten för att du är närmare med rösten. de tar också upp på ett helt annat sätt ljud runt omkring än vad våra... RØDE Podmikes gör.

Ruben:

Och här ska vi också tillägga då, det här är väl varför jag inte förstår, eller jag inte kan nyttja Pro. För vi redigerar ju på ett sätt där vi kanske inte utnyttjar allt man kan göra med ljud. Det är väl lite det som är grejen, så hade man haft tiden och energin och pengarna och jobbat med det. Då hade jag sett fördelarna med det för att kunna styra ljudet med bit av Schlote. Så som vi gör, vi lägger in det sen så har vi exporterat det i princip i mp3. Då blir ju, syftet blir

Andreas:

du ska göra. 32 bitars flott i alla fall, vi kan ju utnyttja det för det provade vi och det går. Det handlar ju bara om Så att du har möjligheten att höja och sänka så att du får, oavsett hur låg signal vi har in eller hur hög signal vi har in, så kommer det ändå låta bra. För du kan med hjälp av normaliseringen bara dra ner det på rätt nivå.

Ruben:

Jag fattar grejen, men jag säger inte att jag kommer använda det. Det är så mycket annat. Jag förstår det inte, och därför kan

Andreas:

jag inte uppskatta det. Och jag är lite mer, det här kan man göra. Jag vet inte riktigt varför jag skulle göra det, men jag kan. Det är lite som, nu avslöjar jag mig själv lite grann. För det är som varför jag har Android. Jag använder inte i närheten av alla de funktioner jag skulle kunna göra i Android. Men känslan av att möjligheten skulle tas ifrån mig, gillar jag inte.

Ruben:

men det är ju lite samma grej Varför jag alltid har köpt så bra enhet jag kan För att jag vill inte att det Kommer att lägga sig Jaha, nu köpte jag för dålig dator Nu kan jag inte göra detta. Jag har för dålig telefon, men jag kan inte göra detta. Jag ju få alla möjligheter Men jag vet ju med mig Till exempel min gamla iPhone 11 Pro Eller vad det var Jag använde inte när det var coolt och nytt. Jag använde inte allting jag kunde använda. Jag har fortfarande inte min telefon till exempel. Eller min dator och all kapitalitet som finns. Det gör jag inte. Men jag vill ha möjligheten. Det kan jag ändå dela med dig. Men jag är med dig på att. I det här sammanhanget. Jag vill bara ha en mikrofon. Det är det jag ser. Jag ser inte allt annat. Jag vill ha ett rimligt ljud. Och det får man på båda två. Då blir det så här. Varför ska jag då välja ProGunny att den. För Bara för en mottagare. En sändare. Nej, men allt annat du får med ProKit, att man har laveler, så har den de här magnetiska fästena och den har två kanaler så att vi kan sitta såhär.

Andreas:

Exakt.

Ruben:

Det ser jag ett värde i. Men jag ser inte riktigt mikrofonvärdet i det.

Andreas:

Jag ser ju den stora grejen, till exempel för poddinspelningen, att vi får den höga ljudkvaliteten på de interna inspelningarna plus redundansen av att du kan gå iväg, du behöver inte vara där hela tiden och ändå får du ljudinspelningen. Det gör ju också att jag kan inte rymma från kameran i det här fallet. Så att man kanske ska tänka sig att om man skulle behöva gå på toa när man är uppmickad till exempel. För det kommer att vara inspelat. Men i övrigt så, för poddens skull. När vi är två så hade jag ju alla dagar i veckan köpt pro-kittet för oss. Men om jag hade köpt privat för privatbruk. Då hade jag nog gått med.

Ruben:

Ja, men lite så känner jag av det också. Och jag är väldigt privat till mig själv.

Andreas:

Okej. Medan jag känner väl så här. Okej. jag behöver inte mer i mitt privata liv. Så det finns ingen anledning att köpa prone. Men jag hade ju gått och varit lite irriterad på att jag inte köpte prone sen. Men i som podd sammanhang. Då är ju prone alla dagar i veckan. Exakt så.

Ruben:

tänker att vi ska lägga ut en tanke nu

Andreas:

Ja.

Ruben:

nu har vi legat influencers på riktigt Ja, du blev ju kallad

Andreas:

influencer.

Ruben:

blev kallad influencer

Andreas:

Och har ju gått förbi och tittat väldigt konstigt på oss när vi

Ruben:

har ju gått runt med en kamera Och lampor Och mikrofoner Och grejer bland folk

Andreas:

Obekvämt

Ruben:

Jag har ändå kunnat stå för att jag är poddare Nu får jag inte titulera mig själv som det Och ni som lyssnar kan väl titulera er som det också Men att bli kallad influencer det skar in i min själ.

Andreas:

Jag hade inte möjlighet Jag var fortfarande i Frankrike när det här hände Men Ruben fick ju åka till RØDE och plocka upp de här enheterna Eller ja, till deras distributör Och plocka upp de här Och killen som tog emot Ruben När han presenterade Ruben för en annan Så var det Det här är en av influenserna vi samarbetar med här Ruben kom sen i efterhand Han vet att jag blivit kallad influencer och jag illöser inte det

Ruben:

Vi är väl det nu då, på något sätt, i någon lite mål. Men Jag gillar inte klangen i ordet influencer. Jag

Andreas:

inte vi är influencers Vi är techentusiaster ibland recenserar produkter och i det här fallet det är inte helt konstigt att vi som gör någonting som är så ljudtungt som en podd också då testar lite mikrofoner som även kan användas till podd och videoinspelning

Ruben:

Nej, det är lite konstigt, men det känns

Andreas:

jag tror ju att många, alltså jag har svårt att säga att Våra lyssnare inte har ungefärliga intressen som vi, och vi har ju ett intresse för ljud, bild, video och fotografi. Så att är inte helt oändligt. Jag har ju haft en vårt dröm en stor del av mitt liv att bli youtuber.

Ruben:

tänker att alla som är i vår ålder Har väl någon gång tänkt den tanken Inte alla men många

Andreas:

Marcus Brownlee är ju en idol. Sen fattar jag att det är aldrig dit jag skulle kunna nå.

Ruben:

men det är väl det som slog mig nu Fy Helvete, vilket jobb det är. Alltså att spela in podd är enkelt i sammanhanget.

Andreas:

podd är jätteenkelt. Alltså, göra ett vanligt poddavsnitt för oss Jag vet inte hur mycket tid vi lägger på

Ruben:

det.–Jag skulle säga 6-10 timmar, beroende på hur mycket research

Andreas:

Tillsammans? Ja, 10 timmar tillsammans. Jag lägger kanske 4-5 ensam. Kan du stämma?

Ruben:

men på research, inspelning, att redigera.

Andreas:

Vi la ju mycket mer tid innan När vi hade en längre avsnitt Ja,

Ruben:

nu när vi kortar ner det. Jag skulle sätta det i någonstans där det är på en veckobasis. Sen beror det på hur mycket vi gör och vad vi har gjort. Men ungefär där. har att på det här har vi totalt lagt ner hittills 25 timmar på en YouTube-video och lite annat inre kring.

Andreas:

Du väl se när klippningen är klar, för jag är lite nervös för

Ruben:

Ja, visst det är första gången vi gör något sådant här, men jag börjar förstå varför en viss typ av YouTubers och influencers och så faktiskt menar på att det är väldigt jobbigt att ta tid. Sen förstår jag att om man kan outsourca vissa delar så blir det enklare vad man pratar om och vad man ska göra och vilken research och allt, det beror ju på hur mycket spektra det är hela. Men till exempel Marcus Brownlee, nu har han ett team och en massa människor, men fortfarande, det är riktigt mycket tid som han måste lägga ner

Andreas:

han jobbar ju med det

Ruben:

24-7 40

Andreas:

men 40 timmar i veckan med ett team. Men med det sagt, jag älskar ju det. Jag vill göra det igen och igen och igen för det här var skitkul. Även om det tar tid, det är ju värt alla dagar i veckan. Och att få leka med kameror och mikrofoner, och jag har ju byggt upp en arsenal av pryttlar, det är stativ, det är kameror, nu använder vi faktiskt aldrig men jag har drönaren, jag har GoPros, och det är ju faktiskt första gången jag har fått använda det på

Ruben:

Ja, men det är bara att kolla, nu vet jag inte hur mycket ni ser i det här, ni som kollar på det, vi har lagt ut en bild på Instagram för er som följer oss där, det är en riktig setup vi har här nu

Andreas:

Ja, om något amatörmässigt så absolut. Men det är ju första gången jag har använt 4K-inspelningen i min kamera till någonting vettigt. Sen att den överhettade, det är ju

Ruben:

som händer.

Andreas:

Men ändå. ja, alltså... Jag hoppas ju på att det slutgiltiga produkten blir vad vi hoppas på. För det har ju varit väldigt roligt och vi har lagt ner väldigt mycket tid. Men som sagt, det är ju första gången vi gör det. Men jag gör det gärna redan. Skitroligt. Och de här mikrofonerna kommer ju hänga med nästa gång vi blir inbjudna till ett lunchevent. Eller kanske på en brygga någonstans. Kanske blir det semesterpoddarna, vad vet jag.

Ruben:

Jag tror också att om vi är ute och reser eller gör någonting. Om man nu skulle gilla detta, att vi sitter i en soffa tillsammans. Kanske vi ska göra det oftare, vem vet. Sen kanske då vi ska försöka sätta upp med riktiga, men våra andra mikrofoner. Jag vet inte om det är en lösning. Men det jag har märkt som är väldigt skönt just nu. Det är så skönt att inte ha hörlirar på sig. Och också kunna se dig, det är en liten detalj också.

Andreas:

vi ser ju varandra över video i varje fall. Men... Du har ju inte det digitala delayt av att vi sitter på olika ställen. Nej. Och ja, lite chillare vibe blir det. Det kan jag hålla med om.

Ruben:

Och jag slipper sitta på en köksstol, jag kan sitta i en soffa. Sitter

Andreas:

på en kökstol i vanliga värld? Fy.

Ruben:

Jag

Andreas:

ska inte säga så mycket. Jag har haft mina setups på studentrum i Nederländerna. På hotellrum i... Frankrike hotell Något annat hotellrum va?

Ruben:

Ja, det var i... Vad var det då? Det var någonstans. Tyskland? Nej.

Andreas:

Tyskland? Nej det är Tyskland Då

Ruben:

Nej, du var i Borlänge eller nån sån där grej. Något litet ort någonstans. Örebro? Nej. Du var i nån ort, nån liten

Andreas:

ort. Det var inte Arvika

Ruben:

Nej, det var i Köping.

Andreas:

det, Köping var det Två i avsnitt.

Ruben:

det

Andreas:

kan gå.

Ruben:

Ska vi ta oss in i något annat i podden nu?

Andreas:

Det tycker jag. Och Det är ju här att det här är ju en teknikpodd. Vilket innebär att då måste vi prata teknik. Även om vi har gjort det hela tiden. Och en ny grej som händer i Sverige som vi har pratat om så länge i Afrika på vissa ställen vet jag att man gör

Ruben:

flygleveranser med medicin.

Andreas:

drönarleveranser av mediciner. Och det har snackats om att Amazon ska göra drönarleveranser i USA, DHL gör något test och det är allt för det. Men nu ska man börja göra i Sverige. Och det är ett samarbete mellan Fodora, Tele2 och Aerit. A-E-R-I-T. A-E-R-I-T. A-E-R-I-T.

Ruben:

A-E-R-I-T. A-E-R-I-T. A-E-R-I-T.

Andreas:

kanske det är. Så kan det vara. Som har introducerat en ny satsning på drönareleveranser i Sverige som sagt. Och med Fordora så tänker jag väl att det är restaurangleveranser. De har ju lite livsmedel också.

Ruben:

Ja men de har ju Fodora Market, vad det nu heter. Ja och

Andreas:

det som är här är att man kan göra drönarleveranser på en distans på 1,2 mil. Och hantera varor upp till 4 kilo. är också bra Tänk att det kommer vara matleveranser Vad beställer jag som vägg under 4 kilo som jag måste ha? Ingenting Det är om jag har glömt att köpa ägg och jag behöver det till

Ruben:

kladdgården. Men det är ju just det, medicin. Jag tänker typ... Jag var ju sjuk förra åldern. Nu bor jag ju på ett sätt där jag kan ta mig till saker ganska enkelt. Men jag hade varit dödssjuk och så. Jag hade inte kunnat ta emot en drönarevidans i min lägenhet ändå. Men hade jag bott på en plats där jag inte kan ta mig någonstans. Jag inte kan köra bil eller vad det är med jag måste få medicin. Kunde jag väl ställa för apoteket då? Men drönarevidans hade ju varit dunders. Mm,

Andreas:

Verkligen Och... Och att det här kommer Nu prövar man ju Första stället kommer vara på Värmdök Och man börjar i maj. Leveransen kommer att ske sju dagar i veckan. Mellan elva till nitton. Varför väljer man elva till nitton? Osäker. För jag tänker, man vill ha leveranser när folk har kommit hem från jobbet. Men varför inte tidigt på morgonen och inte sent på kvällen? Ljud? Absolut. Mm. För bilden på de här drönarna som jag har sett har ju varit sådana här propeller drönare liksom. Men om jag skulle vilja klicka hem en Ben & Jerrys klockan 22. Det går inte. Nej, jag är osäker. Men planen är att man ska expandera till flera områden i Sverige så som möjligt. Så pilotprojektet är värmdö. Men ska man expandera är tanken.

Ruben:

Jag såg precis en möjlighet. Vadå? Vi hänger ju i skärgården i Göteborg ibland på sommaren. Och kunna beställa för dåra ut dit.

Andreas:

Jo, men det kommer ju vara från restauranger som är precis på fast landet över. För 1,2 mil. Det

Ruben:

är ändå ganska mycket längre än man tror.

Andreas:

Jo, absolut. Det är också kortare än vad man tänker när du kommer ut i skärgården.

Ruben:

men det kan ju också vara så att de måste köra maten till leveranspunkt och sen så utgör de därifrån. Att det är någon distributionscentral typ. Kan vara så. Det kommer vara kallt, men... Men

Andreas:

alltså Fedora är ganska bra på att hålla det hyfsat varmt ändå. Jaja. Så varför inte tänker jag. Jaja. Sen är tanken att... Men Daniel Fodora betonar ju vikten av snabba leveranser ska vara tillgängliga för alla i landet och inte bara de som bor i storstäder. Så frågan är om man kanske väljer att ta utanför storstaden först. Det gör ju liksom inte lika mycket om en drönare trillar ner i skogen än om den trillar ner i en stad.

Ruben:

Korrekt. Men det är också mycket mindre människor som kan nyttja det, vilket gör

Andreas:

att... Fair enough. Fair enough.

Ruben:

Och de borde också kunna hitta en drönare som kan flyga längre, tänker jag. Men då 1,2 mil, då är det liksom totalresor på 2,4 mil för fram och tillbaka.

Andreas:

Alltså de drönarna man använder i Afrika för den typen av leveranser, det är ju flygplan, alltså typ glidare som man skjuter iväg och som sen har en motor. Det är ju mindre energikrävande, men det är också mindre precis. Men då kan du packa in, för mediciner generellt är inte så ömtåliga. Så skickar du blodprov och sånt. Då får du väl förpacka dem lite bättre. Men du kan ju inte leverera... Som du kan leverera mediciner så kan du ju inte leverera hämtmat och det mesta livsmedel genom att droppa dem med en fallskärm i farten. Nej. Du behöver kanske... Och dessutom om du då inte ska leverera till ett sjukhus som kan ha utrymmet för att... Okej, så länge du träffar den här ytan så är det lugnt. Så du levererar till en privatperson som kanske inte nödvändigtvis har en jättestor tomt så är det ju bra om du kan kontrollera....landning och avsläpp och sådant lite bättre. Det gör man Så därav så kanske du inte kan få samma räckvidd som du får i ett

Ruben:

fint land.

Andreas:

Jag menar, om propellrarna både ska flyga där framåt och hålla dig i luften......så drar det mer ström än om vingar med glid håller dig i luften......medan propellern är mer drift.

Ruben:

Jag är med, jag är med. Vi får se hur det tar sig.

Andreas:

Jag ser fram emot det för att jag vill ju se det. Jajamän. Ska vi testa? Ja, men lite

Ruben:

lite född ut.

Andreas:

Ja, får väl se.

Ruben:

Ska vi ta oss in på nästa ämne då?

Andreas:

Kör.

Ruben:

Jag har grov ångest Och mår skit Andreas

Andreas:

varför tar du alltid nyheter som ger dig ångest? Det är

Ruben:

nyhet Men det är inte helt nytt Jag tror att de flesta Har sett bilder på robotar Från både Bostad Dynamics och utifrån Teslas robotar Om

Andreas:

om det så såg jag en Boston Dynamics sån, vad heter de, spot i helgen. Jaha, vadå då? Jag var på underhållsmässan här i Göteborg och där sprang det omkring en spot. vad coolt Det var ganska coolt. Jag Skickade inte jag en Snapchat till den

Ruben:

jo, men jag fattade inte vad det var Jag bara såhär coolhund

Andreas:

Men det var ju en Boston sport Ja coolhund

Ruben:

Jag fattar inte, du gav mig ju ingen kontext. Men Ruben! Du skickade bara en sån här, jag tänkte att det kanske är dumt, men du tänkte att det var coolt liksom. Det

Andreas:

var en Boston Dynamics-spot. Radiostyrd i och för sig,

Ruben:

men ändå, hör på allt. Men i alla fall, folk har ju sett robotar i alla fall. Och det finns nu då två helt nya koncept som inte jag har sett innan. Och det är humanoida robotar, alltså robotar som ser ut som människor, är ju inget nytt. Och när jag läser på lite här nu så förstår jag varför man går den vägen. För att hela världen är anpassad efter människor och ska vi ha robotar som avhjälper oss så är det bättre för att de är formade som människor för de är anpassade utifrån den miljön. Att man då storleksmässigt kan röra sig runt, man kan greppa saker med händer. Alltså det klickar verkligen för mig nu att det är därför man gör humanoida robotar. Okej. Och det ena grejen man har gjort är att som heter Aptronic har tagit fram en robot som heter Apollo. Som de ska använda för att avlasta i produktionen när man producerar Mercedes-bilar.

Andreas:

Intressant.

Ruben:

För att då kunna göra enklare tasks. Och de har då satt ut den första roboten som håller på att ladda om lådor. Det är inget jättestort men ändå häftigt. Så det kommer en länk till en video där man kan se hur det funkar. Det är coolt. Men detta kommer nu också i veckan. Men det som är ännu coolare. Ännu coolare. Det ett företag som heter Fidger. Eller Fidger One. Som är tillsammans med... Olika finansiärer, bland annat då GF Besos, Nvidia och OpenAI. Jag är du inte förvånad? Där de har gått ihop och då slängt in 625 miljoner dollar på en värdering på 2,6 miljarder dollar. den roboten då har gått ihop med OpenAI så de har då kört GPT i sig och då kan svara och göra grejer på prompt. Mm-hmm. Och den här videon fick mig att få total ångest därav ångest, för att det är då en robot. De säger till den i den här videon så här, kan du ge mig det ätbara som är framför dig? Och då fattar de att det är äpplet, tar upp äpplet och ger till den här personen som pratar med dem. Kan du sedan då ställa undan det som är disk? Så tar den upp disk och plockar ner det. Så en grej att man kan programmera robotar är att göra specifika grejer och att de lär dem. Och de har säkert lärt den här för visningssyfte, det är kanske inte så. Men att den då i teorin då påprompts från en människa som den så då kan utföra med massa maskiner som detta är. Den har då en hjärna som förstår någonting som sen gör en kropp och får någonting att röra sig. Ja. Det är helt galet. Och så går man in på deras hemsida och börjar läsa om deras master plan. Och det är i princip så här, det är ju ett business case bara vi ser att vi har så här så här många yrken där vi kan ersätta människor med robotar i princip. Vi har så här många platser där vi kan hjälpa människor, alltså typ äldrevård och liknande, och vi har en åldrande befolkning. Och vi ser det här att man kan använda detta som astral alltså ut i rymden och använda det. Jag fattar att de användningsmembrorna finns och så står det en liten sån och det här kommer inte användas i defense industry alltså krig

Andreas:

Ja det kommer inte ta så lång tid Nej

Ruben:

Så jag bara ser alla de här dystopiska framtidsfilmerna man har sett, typ iRobot, eller den här, vad heter den, när han, Mark Zuckerberg heter han inte, Mark Wahlberg, och det är en halo uppe i rymden där de rika lever och så är det en massa robotar som skjuter ihjäl människor på marken.

Andreas:

du ihåg vad jag heter? Jag har inte sett, jag har ingen aning. Men jag

Ruben:

börjar få sådana vibes på

Andreas:

detta. Så har vi kommit

Ruben:

så här långt nu, idag. Det är ju en massa företag som satsar på det. Det är otroligt häftigt och de får sponsring av pengar så snabbt som AI rör sig på att kunna ta in prompts och göra grejer. Plus då hur bra det går för robotar och hur bra de börjar bli. Kombinera de här två och helt plötsligt så är vi i en dystopi där vi har robotar som tar över alla människors jobb. Inte alla, men mycket. Jag bara tänker hur mycket. AI i skrivform har liksom tagit bort en viss del av jobb och grejer. Förenklat också, inte det. Men lägg till detta om att du kan få rörlig robot som gör grejer. Det är väldigt mycket yrken som kommer bli utmanande. Det kommer inte gå så. Men det kommer ju ändå någonstans. Jag... Jag trodde vi var längre bort än vad vi är. För jag har ändå tänkt att AI är inte där. Och det har vi blivit delvis motvisade ifrån. Och jag har också tänkt att robotarna är inte där heller.

Andreas:

håller lite med

Ruben:

Jag är med på att du inte håller med mig. Jag fattar, att på att du inte håller med mig. jag fattar, jag lite här nu. Men jag trodde att det var ännu längre bort. Det känns som att det är närmare än vad jag trodde. Men det är också så här vi pratade om innan. Att teknologi är dummare än vad man egentligen vill tro. Och att den här katastrofen, det finns ju ett sådant exempel.

Andreas:

det finns någon sån här grej också, att man tenderar att överskatta teknikens utveckling de närmsta två åren typ, och det är i närtid, men man tenderar att underskatta teknikens utveckling över lång tid, kanske typ 20, 30, 40, 50 år. Men ju det här Är precis som med självkörande bilar. En svårare nöt att knäcka än vad man tror. Och därför tror jag mer på uppgiftsspecifika robotar. Typ sådana som du har redan idag. Sådana som tvättmaskiner, diskmaskiner. Den typen av grejer. Och det ligger i att du inte sätter en sån här robot bakom ratten på en bil. Utan du bygger ju in funktionen i bilen om du vill ha en självkörande bil. att Och att någonting ska liksom vara bra på många saker samtidigt.

Ruben:

Det är lite det jag menar. Om du får en humanoidrobot som kan röra alla sina ledare som en människa och kan ta in information och förverkliga den informationen och göra någonting med den. är vi i ett läge där får någonting som kan göra väldigt mycket. Det här exemplet är bara ett exempel, men du kan lokalisera vad som är vad på någonting, du kan göra en rörelse. Det är väldigt simpla grejer, den är ju lite klumpig, det ska vi inte säga någonting om. Men det något år så kommer vi, finns där med AI och rörligheten finns där med en robot som faktiskt kan röra sig på olika sätt. Kan man kombinera de två så är vi ju väldigt mycket närmare än man kan tro.

Andreas:

Nej, nej det tror jag inte. Tror du inte Nej, jag tror inte det. Nej, jag tror det är mycket svårare än vad man tror. Bara för att du har rörligheten. Alltså, någonting som är en grej med datorer är ju att med en människa så är ju en dator sämre på att lära sig saker. Alltså en AI. Alltså en AI kan lära sig saker. Men datainputen. Jag menar om du visar tio bilder på katter för ett barn. så kommer den när den ser den elfte bilden fatta att det är en katt. Men i... I en AI-fall så behöver du tusentals bilder på katter innan fattar att den 10000-10000 bilden är en om inte är väldigt väldigt lika. Vilket innebär att du behöver många... Sen så är det ju så här, en AI kan ju gå igenom enorma mängder data mycket mycket fortare än vad en människa kan göra. Så att de vinner väl i det. Men jag tror att den tiden och den möjligheten det är längre bort än vad du tror. Däremot så tror jag absolut inom en 50 år kanske.

Ruben:

Jag tror att vissa delar är närmare vi tror, inte allt, men vissa delar tror jag Jag tror att vi kan... Det finns många monotona jobb där ute där man skulle kunna ersätta. Jag har haft sådana jobb. Där man lätt hade kunnat ersätta en

Andreas:

Fast där har du ju inte, alltså med de monotona jobben så tänker du när du monterade på Volvo.

Ruben:

Nej, nu är det jobb.

Andreas:

Jaha. Så så Jag

Ruben:

satt på en kakfabrik i Göteborg och kollade på ett löpande band för att se när det stannade så skulle jag plocka av Det var det jag gjorde

Andreas:

Jo jo absolut Men det behöver ju inte vara en Det behöver inte vara en humanoid Som gör det Det kan ju bara vara en flärp Som trycker av dem

Ruben:

behöver ju inte vara... Nej, det behöver inte vara en humanoid Men jag menar med att det finns ju så Det är inte första gången vi är i mälet Att vi kan automatisera bort människor

Andreas:

Det jag tänkte komma till var att Tesla har ju försökt automatisera sönder sin produktion och har nu börjat rulla tillbaka för att det inte riktigt går. För någonstans en robot som ska hitta en kabel och det vet ju du när vi drog kabelmattor i bilar att... Men kablarna och kontakterna ligger ju inte alltid som de ska och kablar snor in sig och allt vad det är och en robot letar ju då efter bara kontakten och så tar den den och så rycker den och så kopplar den i och skiter fullständigt i att den är snurrad tre varv runt harnesset liksom så att den rycker sönder kabeln på vägen. Därav så finns det ju, återigen, det är många steg innan vi är där. För bara den förståelsen av, okej, den här sitter fast. Du måste snurra den upp genom grejer och pilla igenom den. Och sen kan du... Men jag

Ruben:

tänker typ... man säger om lager och... De pratar ju mycket om sånt. lagerhållning och shipment-bitar, kan gå in där. Mycket sånt där. Flytta en sak till en annan plats. Ja,

Andreas:

det är ju en sådan sak finns ju x antal autostores och allt möjligt. att automatisera lager,

Ruben:

finns ju mycket

Andreas:

lösningar på det som helst. Men då har du ju ofta om hela lagret. Då ser ju lagret annorlunda ut och då är ju lagret anpassat för roboten och roboten för lagret. Istället för att försöka... Då har man byggt om lagret och roboten så att de är optimerade för varandra. För att sedan sätta en humanoidrobot i en truck som bara köper ett vanligt lager, det är ju inte optimalt. Sen finns det ju AGV som löser vanliga saker, men det är en annan sak.

Ruben:

Du är mer pessimistisk än mig. Jag är optimistisk. Jag hoppades på att det här skulle

Andreas:

Men du var ju livrädd.

Ruben:

är fortfarande

Andreas:

Ja, så det är ju du som är pessimist här. Ja,

Ruben:

jag är pessimistisk mot vad som kan ske. Du är pessimistisk mot utvecklingen.

Andreas:

Jo, men det kommer för att senare. Men jag tror fortfarande på att mer uppgiftsspecifika robotar är the way to go ett bra tag till. Och jag tror liksom, du tar det till smarta hem och smart kök och allt det där. Det är ju inte i närheten av en robot som ställer sig och gör maten åt oss. Utan vi har hjälpmedel som gör stora delar lättare. Och det är det jag tror vi kommer fortsätta med ett bra tag till. Jag kan ha fel. Jag är inte människan som säger att internet är en fluga. Och att inte är den nya revolutioneringen. Men jag tror det är längre fram än vad vi tror. Och det kommer komma förr eller senare. Det är bara. Jag tror det kommer ta tid.

Ruben:

Jag har inte så mycket mer att tillägga. Det har jag inte

Andreas:

Du har inte det? Om vi har sagt någonting märkligt. Så kan man mejla till kacktech at gmail.com Man kan också skriva till oss på våra sociala medier. Vi är mest aktiva på TikTok, Instagram och Youtube. Man kan stötta podden om man vill. Det gör man via buymeacoffee.com/kacktech Eller så kan man använda en av våra affiliate-länkar Amazon. Det kostar er ingenting extra utan det ger oss en kickback bara för att vi har refererat till Amazon helt enkelt. När ni lyssnar i Rampol-spelare så passa på att prenumerera. Lämna gärna en recension och ett betyg. Det gör att fler hittar oss. Och ju fler som hittar oss desto bättre show kan vi göra helt enkelt. Ett sista tillägg har vi och det är att i detta avsnitt så har vi använt mikrofoner från RØDE som vi har fått för att recensera. Vi har inte mottagit någon typ av betalning för detta. Men Utan enbart produkterna. Det är viktigt för oss att betona att RØDE inte har haft något inflytande över våra åsikter. Eller hur vi väljer att presentera innehållet i varken detta avsnitt eller i videon. som er lyssnare och tittare se recensionen först när den publiceras. Inte innan. Exakt så. Då säger vi tack för denna veckan. Och så hörs vi igen nästa

Ruben:

torsdag. Ha det.

Intro
RØDE Samarbete
Drönarleveranser från Foodora
Humanoida robotar
Outro