Käck-Tech Podcast

Epic Games skapar alternativ appbutik för iOS & Airbnb förbjuder övervakningskameror

March 14, 2024 Andreas & Ruben Episode 103
Käck-Tech Podcast
Epic Games skapar alternativ appbutik för iOS & Airbnb förbjuder övervakningskameror
Show Notes Transcript Chapter Markers

I detta avsnitt diskuterar vi Airbnbs nya policy som förbjuder övervakningskameror inomhus för att skydda gästernas integritet. Vi granskar även EU:s historiska böter mot Apple efter Spotifys klagomål, vilket markerar en vändpunkt för App Store-regleringar. Dessutom utforskar vi de senaste uppdateringarna av MacBook Air med M3-chip och vad detta innebär för Apples bärbara datorserie. Vi tittar också på Metas planer på att göra WhatsApp och Messenger interoperabla, samt Epic Games nya initiativ för en alternativ appbutik för iOS i ljuset av EU:s Digital Markets Act. Missa inte dessa spännande tekniknyheter!


Länkar från veckans innehåll

Obs! Vissa länkar nedan (Affiliate) kan generera en kommissionsintäkt för oss vid köp, utan extra kostnad för dig. Våra åsikter är & förblir helt opåverkade av dessa intäkter!

Rubens Ämnen 



Andreas Ämnen

I samarbete med RØDE: För att säkerställa högsta ljudkvalitet i våra avsnitt, använder vi utrustning från RØDE. Detta samarbete baseras på utrustningsstöd i utbyte mot exponering, utan ekonomisk kompensation. Tack RØDE!

Support the Show.

Vill ni läsa mer om oss och podden kan ni klicka på länkarna nedan:

Musik: Splash - Harris Heller

Obs! Transkriberingen är autogenererad och kan därför innehålla felaktigheter.

Andreas:

Hej och välkomna till CheckTech Podcast, podden där vi diskuterar, dissekerar och om vi har tur, informerar om checkteknik. Och idag fick jag dra introt.

Ruben:

Wow, wow. Wow, wow, wow.

Andreas:

Ruben var inte så bra idag.

Ruben:

Ruben är lite sjuk så han orkar inte ta introt. Jag kommer redan nu säga att om det jag säger är konstigt så är det för min hjärna funkar inte just nu.

Andreas:

Men du är förkyld eller

Ruben:

är förkyld tror jag.

Andreas:

bästa är att jag säger till Ruben När han säger det här Vi kan väl spela in imorgon Jag tror inte det kommer vara bättre imorgon Vi kör nu eller aldrig Ja då kör vi nu

Ruben:

Så är

Andreas:

är inte så mycket val Hårda bud i Mellerud

Ruben:

Svårt att säga.

Andreas:

Så att säga, så att säga. Men, jag har ju varit med om en liten händelse, hur med? Och det är att jag har av ett sammanträffande i helgen för att testa HoloLens 2 och MetaQuest 3.

Ruben:

reaktion?

Andreas:

Bropå, skulle jag vilja säga. De har ju sina för- och nackdelar. Jag skulle vilja säga såhär. Hololens som AR-headset. Imponerande, absolut. Men den här liksom... Field of view, vad heter det på svenska? Ja. Synfältet

Ruben:

synsfältseende.

Andreas:

ja men va

Ruben:

Jag har ingen aning om det.

Andreas:

synfältet som var liksom skärm var förhållandevis litet så du måste du var liksom tvungen att titta på helt rätt ställe för att se specifika saker sen så, den lämnar ju liksom en ruta i luften där du var sen så kan man kanske inte gå iväg allt för långt för så långt testade jag inte, men Om du lämnar den i luften så är det där den hänger kvar. Då måste du titta dit och så ser du ingenting i perferis-seendet riktigt. Utan det är innanför fokusområdet du ser. Och därmed så börjar jag ju förstå varför Microsoft helt ändrade riktning. Eller ändrade riktning och ändrade riktning. Men jag började fokusera mycket, mycket mer på företagskunder för det

Ruben:

Mm, mm.

Andreas:

Det är mer av ett arbetsverktyg i så fall skulle jag

Ruben:

Fattar, fattar.

Andreas:

MetaQuesten är ju lite mer av en altialo. Den är ju mixed reality genom pass-through-kameror. Och den var däremot riktigt imponerad. Jag ser att jag skulle kunna ha en sån.

Ruben:

Förstår? Vad kostar en sån, vet du det?

Andreas:

är...

Ruben:

Typ.

Andreas:

Sex, typ. Tror jag. Det var det jag kollade senast, tror jag. Det var sex. Det är inte helt billigt. Men om du har en bra användning så var det. För teoretiskt sett så är det ju en Android-telefon på ansiktet. Samt att du skulle teoretiskt sett kunna använda den som extra skärm till din dator.– Och du kan använda den som extra skärm till ditt gaming. Blablabla. Alltså du kan använda den till mer än... En sak och om du använder den så kan jag ju se ett värde i det men bara som ett VR headset för att använda det som finns inbyggt då hade jag nog velat hellre använda den som produktivitetsgrej i så fall

Ruben:

Fattar.

Andreas:

men jag förstår verkligen grejen av att Det kan vara problematiskt att Apple-headsetet har så mycket vikt fram. För båda de här headseten var ganska väl avvägda med batteriet i nacken. Och ändå så var det liksom lite... Man kände av det efter en stund.

Ruben:

Hur länge använder du dem?

Andreas:

En kvart var det, va? Och ja, det är ju inte en jättelång review så, men... Om man tänker kamerorna, pass through på dem, det är ju som att du tittar igenom två generationer tillbaka Android-kameror, om inte ännu mer. Det är inga höjdarkameror, verkligen inte så, men du kan ju navigera världen utan några som helst problem.

Ruben:

Det

Andreas:

väldigt mycket som att du lever ditt liv genom en mobilkamera.

Ruben:

låter inte trevligt. Om det inte då är en iPhone-kamera.

Andreas:

Alltså, nu får du lugna ner dig. Denna hets. Denna hets. Jag kan säga såhär Den som har möjligheten, prova questen Hololensen Jag tycker inte den är Jag förstår varför till exempel företag skulle vilja köpa dem Jag förstår inte varför Privatpersoner skulle vilja ha en Hololens Och det är därför jag tror också att Microsoft Fokuserar inte på privatpersoner med dem Spontant Men questen är intressant Bättre än vad jag förväntade mig, faktiskt Ska vi gå vidare?

Ruben:

men det tycker jag, jag tänkte att vi hintade lite om detta förra veckan tror jag, om att Apple har släppt en MacBook Air med M3-chip och det var såhär, ja de har gjort det, det kommer bli skitnice, aha jag ska köpa en MacBook, sa du typ, men, nej men du tänkte det, du tänkte det,

Andreas:

kändes ju mer realistiskt på något sätt Samtidigt så Mest för att med det här nya M3-chipet Så kan du ha två externa skärmar Det jag insåg sen Eller som jag fick veta sen Är att du kan ha två externa skärmar Så länge du inte använder din laptopskärm längre Så du kan alltså ha två skärmar totalt

Ruben:

Mm, mm.

Andreas:

är ju bättre än inget skulle jag vilja säga.

Ruben:

Mm, mm.

Andreas:

har haft väldigt billiga Windows-datorer som klarar än två skärmar.

Ruben:

Mm, någonstans både 13-tumman och 15-tumman kommer ju med 8 GB Unified Memory standardutförande och det finns en variant som har 16, men då kostar den så mycket att det är typ värt att köpa en MacBook Pro helt plötsligt.

Andreas:

Men delen kommer väl också i grundutförande med åtta gigabyte va?

Ruben:

Ja, gör han det? Inte den stora

Andreas:

i den också.

Ruben:

Gör nog inte det

Andreas:

Nej, men fjortontumman.

Ruben:

Ja, men 16 tummar tror jag inte gör det Jag, du får kolla

Andreas:

Jag kollar. I wanna buy one. 14 inch. 13 tum. M3. Där kommer den minsta 8 GB i ram.

Ruben:

Hmm, ja.

Andreas:

Sen så Och det bästa är också Den liksom rekommenderade Nästa steget Det är ju, första steget är 8 GB RAM 512 GB minne Nästa steg är inte Att de ökar ramen Eller Unified Memory Utan den ligger kvar på 8 GB Unified Memory Och 1 TB SSD

Ruben:

Mm, det

Andreas:

Vilket också för mig är lite hål i huvudet.

Ruben:

finns ju också.

Andreas:

Sen, steget därefter, där kommer 16 GB Unified Memory och en terabyte SSD.

Ruben:

ligger den på på provaragenten?

Andreas:

Den absolut lightaste versionen av MacBook Pro kostar 23 995 utan studentrabatt.

Ruben:

Okej, då är det som en M3 med 16 då. Jag kollar det förut. Alltså en Air. En R16-tum med 16 giggram och en terabyte mindre med M3 låg på 23-22 tusen någonstans där.

Andreas:

Den första riktiga MacBook Pro som jag skulle kunna tänka mig att rekommendera till någon är med 16 gig, enhetligt minne och enterar bara ett SSD. Den kostar 28 995.

Ruben:

Mm, okej. Då kanske det är värt det.

Andreas:

och... Men! Men! Går du upp till en MacBook Pro så får du aktiv kylning. Vilket gör en hel del om du jobbar lite hårdare än med typ Excel.

Ruben:

Ja, jag tänkte komma till det. För man har gjort ett sånt initialtest nämligen. Och Prone är 35% bättre ungefär än Aaron på de här testerna. Så att...

Andreas:

att den har samma processor. Ja.

Ruben:

Det kan ju finnas ett värde att gå till prone ändå om du ändå ska få ut det det beror ju på hur mycket pengar man vill lägga men jag tackar och tar emot att vi får ett M3-chip i Aaron men jag tycker någonstans att det inte riktigt det är en konstig värld att köpa en Apple-dator just nu Jag kan inte bestämma vad man ska

Andreas:

det?

Ruben:

Man står lite mellan allihopa. Jag tycker att det är svårnavigerat.

Andreas:

bra? Är det inte detta Apple har gjort bra i många, många, många år? Att, ja... nivån, den kan du få för ett skapligt pris, men för att du faktiskt ska få vad du vill ha så måste du uppgradera och när du uppgraderar så är det nästan värt att bara ta nästa steg men den behöver du nästan också uppgradera, och när du uppgraderar den så är det nästan värt att ta nästa steg så att de hela tiden går med dig upp i stegen hela tiden Men som sagt, detta är ju återigen väldigt iterativt. Det är bara nya processorer.

Ruben:

går vi där.

Andreas:

Ja, det tycker jag. Så jag tänker att vi ska prata lite legala grejer. Jag vill prata lite DMA, Digital Markets Act. Och det har ju trätt i kraft från och med 6 mars, alltså snart en vecka sedan från när vi spelar in. Och nu har vi äntligen fått veta hur Meta tänker göra för att få Whatsapp och Messenger att funka med tredjepartstjänster. Att de ska vara interoperabla. Säger man så.

Ruben:

Inte alls.

Andreas:

Det man har bestämt sig för. Det är att. Man kommer bara godkänna. Tjänster som. Använder sig av signalprotokollet. Och om man inte ska använda sig av Signal-protokollet så måste man kunna bevisa att den profilen man använder eller det protokollet man kommer att använda erbjuder minst samma säkerhetsgarantier som Signal. Och till skillnad från Apple så hävdar Meta att Signal är guldstandarden för krypterade meddelanden. Så... Det är det man kommer utgå ifrån och därför vill man helst att man använder signal. Man har också byggt en struktur för hur det här ska funka med hjälp av ProBuff-strukturer och XML för att paketera de här meddelarna som kommer från tredjepart in i signalen. Whatsapp och Messenger och de här ska vara, så som jag förstår det opt-out så att du får meddelandena men problemet är ju att Meta har väl inte kontroll på vem som skickar meddelanden från en enhet som kommer från en tredjepart De kan ju inte styra det på samma sätt som de kan styra inom, vilket innebär att du ska kunna tacka nej till tredje parts om du känner att du får mycket skam eller spam

Ruben:

Mm.

Andreas:

i min värld så ser jag en annan grej som jag ser fram emot. Tänk dig en värld där du kan välja vilken meddelandeleverantör du vill men ändå smsa med alla på, eller skriva med alla på Whatsapp och Messenger för att, ja, det hjälper inte för iMessage-användare men jag tycker att nästan alla svenskar har ju antingen Messenger eller Whatsapp och

Ruben:

Mm-hm.

Andreas:

om då helt plötsligt alla har det och jag kan välja att, nej, jag vill använda Signal För att jag litar mer på det bolaget så lever vi i en fantastisk värld där alla kan välja vilken leverantör de vill men det ändå funkar ihop. Det blir lite som podcast. Vi släpper en fil och sen kan man lyssna på den i vilken spelare man vill.

Ruben:

jag

Andreas:

Jag gillar öppna standarder men inte operabla system. Och

Ruben:

hoppas ju bara att man kommer hamna i ett läge där vi kan göra detta med alla meddelandetjänster. Det har vi sagt sen start men åh vad mysigt det har varit.

Andreas:

Jo, det hade varit fantastiskt. Jag kan sitta i Signal och du hade kunnat sitta i din iMessage. Problemet är att jag tror inte iMessage kör Signal-protokollet. De har hittat på något eget där.

Ruben:

Jag kan byta ett signal, det är inga problem med. Om jag kan sköta alla andra och bara...

Andreas:

Ja men det är ju det som är problemet och jag orkar inte vara den i vänskapsgruppen som säger Nej, om du vill skriva till mig så får du skriva till mig på Signal. en ny app som folk måste ladda ner bara för att prata med mig. Jag tror inte det håller i längden.

Ruben:

Nej, det gör det

Andreas:

inte annat så är man en väldigt jobbig vän. att, ja, men viktiga för mig är att man betonar att man har byggt en säker lösning med hjälp av signoprotokollet för att skydda meddelarna över eller under överföring, men då man kan dock inte garantera säkerheten hos tredjepartstjänster för hur de skickar och hanterar mottagna meddelanden. är ganska rimligt egentligen. Man kan ju bara garantera att meddelandet som kommer in på Whatsapp är krypterat. Och det som lämnar metaservrar då är krypterat. Men sen vet ju inte, det kan ju vara att det sitter en server precis utan... Alltså nästa steg är en server som avkrypterar och sen skickar vidare meddelandet. Det är ju svårt att kontrollera liksom.

Ruben:

omöjligt, men det är troligtvis inte.

Andreas:

Då tycker jag däremot att man borde ha... För att de kommer att kräva avtal med de här tredjepartsleverantörerna. De måste skriva under ett avtal med Meta eller WhatsApp innan den här interoperabiliteten aktiveras. Och Det så kallade referenserbjudandet för tredjepalsleverantörer har publicerats förra veckan. Jag kommer att länka till så man kan gå in och titta vad det innebär. Jag är inte superexpert på de specifikationerna. Det finns kanske andra som är bättre på det. Men det innebär ju mer eller mindre att Man borde ju kunna få att den här personen använder den här tjänsten och då vet jag att det där är något jag litar på. Där vet jag att jag kan vara säker på att medierna kommer att vara krypterat hela vägen från enhetligenhet eller någonting. Det känns också jättemäckigt. Man måste ju kunna lita på sånt

Ruben:

Mm.

Andreas:

Jag hoppas någonstans att Meta... Okej, Meta kan inte ta ansvar för det. Men jag hoppas att Meta är ganska hårda med att se till att det bara är vettiga Meddelandetjänsttillverkare som de kommer att samarbeta med då. Frågan är om de kommer att få smäll på fingrarna i så fall.

Ruben:

Kanske.

Andreas:

Ingen aning. Ingen aning! Det får vi väl se. Men tänk att kunna slippa ha flera meddelandetjänster. För nu har jag ju Signal, Whatsapp och Messenger installerats. Plus Google Messages. Tänk att komma ner till bara två.

Ruben:

Det handlar bara om en åg, jag tror det.

Andreas:

Jo, men det känns som en värld som inte finns just nu.

Ruben:

Nej, men snart kanske.

Andreas:

Kan jag hoppas.

Ruben:

att... Till mig verkar ju... Alltså, så här... Unka. Alltså, jag bara... Nu byter jag ämne här, men alltså... Spotify lyckades ju sätta dit Apple. Det var dock för en stämning som skedde innan D-May så det har egentligen ingenting med D-May att göra. Men det visar ju på någonstans att det är ju på folk och på företag om man inte sköter sig efter D-May. Och kommer mer och mer sådana här gatekeepers in i bilden och att iMessage blir det och andra tjänster blir det så kanske

Andreas:

Jag messagerar ju inte dig idag.

Ruben:

Nej, men om det skulle bli det så kommer vi kanske hamna i ett läge. Men Spotify i alla fall, de lyckas ju stämma Apple på 1,8 miljarder euro. Alltså det är bra jobbat. Jag läste någon artikel som sa att de hade kommit billigt undan. För hade de kommit till och med till och med i maj så hade de kunnat komma upp i 40 miljarder euro. Det hade varit...

Andreas:

oj!

Ruben:

För då hade man kunnat komma upp 10% av årsomsättningen, den globala. Nu lyckas man komma undan billigare. Men det är galna pengar. Och det man har gått på är ju det här med att de har låst in så att man inte får köpa appar hur man vill och att man inte kan betala för appar och få Apple tax och hela den grejen. Jag tänker att vi pratar om det så många gånger så behöver vi inte gå igenom det 70 gånger till. Men... Det är ändå kul att de lyckas. Spotify lyckades. Epic Games lyckades inte till exempel. Det är bra att någon lyckas. För att bevisligen så har de gjort någonting som inte är så just. Sen så lyckades Epic mot Google i och för sig.

Andreas:

bara spontant, och alla lyssnare häng med mig här Vad Apple har gjort Spotify då som separat, och sen för all del, du har Tidal och Deezer och andra leverantörer också. Men, de här leverantörerna då har streamingmusik, men vi tar Spotify som exempel. Spotify i det här fallet utvecklade en tjänst som man publicerade på Apples plattformar. Alltså om man vill kunna använda den på en iPhone, en iPad, vad det nu kan vara liksom. För all del, det finns ju en vinst här i att ja, utan att Apple släppte in Spotify så hade de inte varit så stora som de är idag. Absolut, det finns en poäng i det. Men, för att få sälja sina prenumerationer på App Store så måste Spotify betala 30% av den prenumerationstjänsten. Och det Spotify gjorde var att man... Tog inte det av sin egen vinstmarginal man la det ovanpå priset så att alla som köpte sin prenumerationstjänst genom Apple App Store fick betala 30% extra Spotify fick inte heller Under några som helst omständigheter meddela sina lyssnare att du kan få ditt abonnemang billigare genom att gå till Spotify hemsida och starta ditt abonnemang där istället. Så man får inte länka ut eller meddela sina användare att det finns bättre ställen att betala för det här på. kommer Apple. Apple som inte nödvändigtvis behöver göra vinst för att klara sig som bolag på sin musikstreaming-tjänst. Utan man kan subventionera det genom att ha ett paket med tjänster. Alltså ett servicepaket med olika servicegrejer. Men teoretiskt sett då, man måste betala bara för Apple Music. Apple Music kan ta exakt samma pris som Spotify tar. Men Utans Apple-taxen Spotify behöver ju betala Den här Apple-taxen Eller få sina lyssnare att betala Den här Apple-taxen Alltså 30% extra Vilket innebär att om du laddar ner Apple Music på Apple App Store Så får du ett pris på Vad kostar Apple Music och Spotify nu för tiden?

Ruben:

Oj, ingen aning vad Apple Music kostar. Spotify kostar väl 109 kronor eller något sånt där. Standardabonnement. Apple Music kostar väl 89 då, kan jag säga.

Andreas:

Nej, det där var webbplayen. Det var inte det jag skulle... Premium. Spotify Premium. Spotify Premium kostar så mycket som 119 kronor i månaden. om du då laddar ner Apple Music på... Apple App Store. Du laddar ner Spotify på Apple App Store och följer samma regler. Det är två helt konkurrerande tjänster där den ena måste betala 30% mer än den andra. Priset blir 30% högre bara för att Apple inte vill ha konkurrensen. Är det rättvist?

Ruben:

Men... Alltså, deras plattform, deras tjänst.

Andreas:

Men okej Deras plattform, deras Absolut, men om du som Privatperson köper din telefon Borde inte du ha Vissa rättigheter På den då?

Ruben:

Absolut, men varför skulle man

Andreas:

just det. Apple vet bäst.

Ruben:

Nej men varför skulle man inte få sälja en enhet där man har mjukvara som gör det förlaktigt för den som säljer enheten egentligen?

Andreas:

Nej, men är det en öppen marknad om du som äger av din plattform kan skapa egna tjänster? Egna tjänster som utför samma funktioner och de inte är identiska men är identiskt i sitt funktionsutbud vad den ger din lyssnare om är identisk och du bara för att du äger plattformen kan se till att din produkt är 30% billigare är det rättvis?

Ruben:

Nej men världen är det rättvist

Andreas:

nej,

Ruben:

tycker inte att det är kul, men jag ser inte att det är fel. Sen tycker jag att det är väldigt bra att EU nu har regler som gör att vi kan jämna ut detta mer och mer för att det ska bli öppet och att vi tvingar folk, men... I grund, nej alltså jag kan tycka att det är helt rimligt att man, om man skapar en skitbra hårdvara som en massa människor vill ha en skitbra mjukvara och sen så branschar man ut för den och skapar andra grejer och man skapar skalfördelar och bra grejer för sitt företag varför inte, men sen att du säger här på den här bra egenheten kan ni få existera också med er app, men för att ni ska få existera så måste ni betala oss ja, okej, fine vill ni vara här så får ni vara här

Andreas:

Vem vet vad det kallas för? Gatekeeper.

Ruben:

Mm. Jag säger ingenting mot det, men jag tycker att det är inte helt orimligt. Egentligen.

Andreas:

jag tycker att det inte är schysst.

Ruben:

sa jag aldrig.

Andreas:

Återigen, det har blivit en marknadsplattform som är så pass stor att då borde rimliga regler gälla. Jag vet inte vad som gäller i vanliga butiker, men jag tror inte det är

Ruben:

tänker på ett typexempel då. Säg typ Ica. De har ju sina Ica-varor. Basic och Selection och allt vad de heter. De kan konkurrera med typ, säg Ala då. De kan göra sin egen mjölksort som är billigare. För att de inte behöver effektivisera det inom bolaget. Är det samma sak? Vi står på samma hylla bredvid varandra men den ena är billigare än den andra. Det är samma innehåll egentligen.

Andreas:

är väl lite En annan skillnad för att Arla behöver inte Betala en En extra skatt för att finnas på ICAs hylla utan det är ja, det resulterar i att eventuellt så är Arlas mjölk något dyrare ja, absolut men ja

Ruben:

Alltså,

Andreas:

men det är ju inte 30% Ruben

Ruben:

Vad vet vi? Alltså, det kanske är så att de slänger på det. Sen finns det ju... Det finns ju massa andra regler på hur man ska prissätta sådana saker och liksom så. Men har du inte prenumerationstjänst så kan du byta nästa vecka och köpa någon annan. Jag uppgår inte beroende på priserna och allt vad det är som händer. Men, i grunden så är det ju lite samma sak ändå. Så att jag...

Andreas:

fast det finns ingen regel som nej jo, Arla kanske inte kan sitta och säga, ja gå och köp det här på Willys istället, det är billigare jag tror det kanske de inte får säga hur som helst ja jag vet inte jag tycker inte det rättvist

Ruben:

Nej, jag förstår vad du menar, men...

Andreas:

sen också, för all del, om det hade varit så att nej, här tar vi 30%, är det då helt rättvist att man inte får länka till någon typ av annat sätt. Till exempel, hej, skriva något. Hej, om du vill prenumerera på den här så gå in via vår hemsida och starta din prenumeration.

Ruben:

Nej,

Andreas:

gjorde ju Netflix tvärtom, där de bara Slänger upp en inloggningsskärm och bara du måste ha ett konto.

Ruben:

Det är ju det som är problemet med prenumerationstjänsterna egentligen. Hade man bara haft en engångsgift hade man kunnat bara säga såhär Spotify kostar dig 1000 spänn laddningar. Varsågod. Men då får du tillgång till det.

Andreas:

Ja, det hade nog varit problematiskt att få igenom det.

Ruben:

Vill du ha mer innehåll i appen så kan du köpa det. Och det är där jag tycker det blir knäppt. Men alltså, jag vet inte.

Andreas:

Men okej, vad händer med det här? De vann och Apple kommer behöva betala en massa pengar. Är det pengar som tillfaller Spotify?

Ruben:

Så långt som jag har förstått, ja. är att nu ska Spotify testa gränserna och lägga in en prisbild in i deras app i Apple och se vad som

Andreas:

för att se. Ja.

Ruben:

Ifall de följer det i mejl eller inte. Alltså att de ska tillåta in-app-köp som då inte går via Apple och bara säger såhär, kommer de följa det eller inte? Hur mycket kommer de klaga? Kommer det funka?

Andreas:

Intressant. Intressant.

Ruben:

tror att de skulle släppa det snart Men jag har inte fått ett bekräftat närvaro Så det kan vara så att det släpps typ imorgon Och att vi missar det när vi spelar in detta Men

Andreas:

Okej,

Ruben:

bli kul att se oss med det

Andreas:

Ja, vet du vad som annars kan bli kul att se? Epigames Sweden! Epic Games som är kända för Fortnite har fått grönt ljus att skapa en alternativ appbutik för iOS efter ett litet ingripande från Europeiska kommissionen och det som egentligen har hänt var att man fick sitt utvecklarkonto på Apple nedstängt. Eller Apple stängde ner det för Epic Games Sweden AB. Och det förhindrar ju Epic från att utveckla både appar eller appbutiker eller vad det nu kan vara. Du kan inte ladda upp någonting till Apple App Store eller till en Apple-enhet utan ett utvecklarkonto. Och Apples motivation till det här var att Epic inte är ett pålitligt bolag. Man motiverade med att vi anser att Epic är ett opålitligt bolag. Så vi vill inte ha dem på våra enheter. Bapå Epic kontaktar Europeiska kommissionen. Och helt plötsligt, hupsflux, pang sa det bara, så hade Epic fått tillbaka sitt utvecklarkonto.

Ruben:

Det är så bra.

Andreas:

Utifrån vad jag har förstått Så har kanske inte Europeiska kommissionen gjort så mycket mer Än att man bara lyfter luren Och bara Apple, vad är det som händer Om ens det liksom Det har liksom inte funnits något Men Europeiska kommissionen går ju ut och Man tar sig lite äran av det här Det var någon som hade gått ut och Säger man exat eller twittrat. Gått ut och lagt ett inlägg på ex i alla fall. Och tog på sig lite krädd för

Ruben:

Hm.

Andreas:

med det så berättar Epic att man planerar att lansera en appbutik för iOS. Och det kommer inkludera att man kommer införa Fortnite igen på iOS i Europa.

Ruben:

Woho!

Andreas:

För alla Fortnite-spelare där ute och sen så i det här så uttrycker också Epic en stor uppskattning till Europeiska kommissionens snabba agerande och verkställande av DMA för att hålla Gatekeepers ansvariga

Ruben:

Jag gillar att meddela mig mer och mer för varje dag som går.

Andreas:

trots att de sätter dit ditt favoritbolag

Ruben:

Men jag gillar det ju lite också.

Andreas:

Jag fattar det. Jag tror på en öppen, rättvis marknad i det fallet faktiskt.

Ruben:

må vara lite öppen fanboy Men jag är inte knäpp

Andreas:

Är du inte? Bara lite knäpp kanske? Lite?

Ruben:

Nej nej

Andreas:

Jag är lite knäpp, men så är det. Jo, fullt fungerande har jag väl aldrig frågasatt. Fullt fungerande knäppis.

Ruben:

Exakt så

Andreas:

Jag tror att om man får för sig att starta en podd om teknik så behöver det finnas någon skruvlös.

Ruben:

Ja, men det tar jag med.

Andreas:

Någonting är det som inte stämmer Men så kan det vara

Ruben:

Ska vi ta vårt sista ämne för dagen eller? Det här är kul.

Andreas:

Ja, kör

Ruben:

Jag har inte ens tänkt på att det här är en grej, jag bara tänkte att det är självklart. Airbnb har ju gått ut och sagt att man förbjuder kameror inomhus i de lägenheter eller bostäder man hyr från Airbnb. Så man får inte ha det i öppna utrymmen, typ vardagsrum eller korridorer eller sovrum eller var man nu skulle ha haft kameror i sin bostad som man hyr ut. Och man har till 30 april på sig att de ska ner. Vi får inte ha det.

Andreas:

hmmm.

Ruben:

menar sig att man får ha det som är okej, det man har i hotellverksamheter. Då kan man få ha det i lobbyn och restaurangen och sådana ytor. Ja,

Andreas:

det är ju allmän Alltså det är ju på riktigt allmän utrymme

Ruben:

Och sen så får man fortfarande ha kameror utomhus, men då får man... Måste man säga till och markera och säga vart de är och vart de filmar och varför och sen så får man inte heller ha decibelmätare alltså ljudmätare inom huslänget som då kan ta upp ljud för varför man nu skulle kunna ha det, alltså det är väl övervakningssystem eller typ någonting annat man ska kunna ha det för, så det får man inte heller

Andreas:

man inte ha det alls? Jag fattar det bara som att man var tvungen att offentliggöra att man har det.

Ruben:

Jag fattar att man inte var tillåten att ha det heller. Men jag kan ha missuppfattat informationen jag har läst.

Andreas:

Okej Jag kan också ha missuppfattat Men jag trodde bara att man numera var tvungen Att berätta att man hade en

Ruben:

Men jag tycker det är sjukt att man fram tills ni har fått ha det, eller fått och fått, men att man har kunnat ha det. Jag har tänkt att det är självklart att man absolut inte får kameror när man hyr ut larmsystem typ mot dörrar och så. Kanske kan jag väl typ köpa, men runt omkring i bostaden tänker jag att det ska ju vara avstängt för annars kan man ju filma dem som är

Andreas:

det har väl aldrig varit okej, enligt Airbnbs regler, att ha kameror inne på toaletten eller i sovrummet. Det har väl varit okej i vardagsrummet och korridoren. Alltså det som då kan kallas allmänna utrymmen i en vanlig

Ruben:

Mm.

Andreas:

nu får inte det heller. Och jag tycker det är ganska sjukt egentligen att det ska behövas finnas en regel. Och på grund av att det har kommit upp rapporter från gäster som har upptäckt gömda kameror i sina boenden. Jag är inte jätteförvånad egentligen, men jag tycker det är sjukt att det har varit okej.

Ruben:

Mm.

Andreas:

Alltså man får väl inte filma folk hur som helst

Ruben:

Nej, sen kan jag typ förstå liksom som om man hade varit hyresvärd själv att så här hyr man ut när man är vän med människor så visst man har ju koll på vilka de är, men jag hade ju inte... Jag hade ju inte varit emot av att ha extra säkerheten att det finns video ifall någonting händer. Eller att om man har ett larmsystem att man skulle kunna ha när ingen är där. Ja men fine, jag köper att man kanske vill ha det övervakningssystemet hemma. Men problemet är att folk inte kan hantera det och då använder det till att spjöna igen på folk.

Andreas:

Det är ju det, och problemet är du kan liksom inte riktigt ha och äta kakan samtidigt för att du kan inte ha ett övervakningssystem och sen bara men det är bara på när du inte är här hur garanterar du det liksom? Det går liksom inte att garantera det och då blir det liksom då kan du inte heller ha kamerorna då får du plocka ner dem. Jag är för det här.

Ruben:

Ja, jag med.

Andreas:

Sen så Ja det är väl jättetråkigt för att folk kan inte bete sig tyvärr. Det finns ju otaliga historier om hyresgäster på Airbnb som har totalt förstört ställen liksom och det är ju jättetråkigt men jag vet inte vad lösningen är heller men jag tror inte det är kameror.

Ruben:

Nej. Hur går det med din grannens kamera?

Andreas:

Väldigt bra fråga. Jag har inte orkat göra någonting åt det, men det kanske blir en återkommande punkt vid något tillfälle när jag orkar få tummen ur och göra någonting.

Ruben:

tänkte att jag skulle skaffa kameror Någon gång om jag skaffar larmsystem Men jag har inte

Andreas:

tänkte någon gång att du skulle skaffa kameror.

Ruben:

Men nej,

Andreas:

Jag ser inte poängen till att ha kameror

Ruben:

Nej.

Andreas:

inomhus.

Ruben:

men jag kan tänka mig ett hus. Då kan jag tänka mig att man kan väl ha

Andreas:

varför ska jag ha kameror inomhus förr?

Ruben:

Men både inomhus och

Andreas:

ska jag filma inomhus?

Ruben:

Om någon kommer in.

Andreas:

Jo, jo. Men om jag har kvar mig på utsidan, på de ställen där det är rimligt att folk kommer ut och in, så filmas ju de när de går in och när de går ut med mina grejer.

Ruben:

Mm.

Andreas:

Eller hur?

Ruben:

Ja, det var

Andreas:

varför ska jag ha dem inne?

Ruben:

Det var en poäng.

Andreas:

Det finns väl alltid hål i det också Absolut Och det är väl mycket lättare att släcka kameror På utsidan än på insidan Jag kan förstå varför man har kameror På ett företag där du kanske Har en risk för att bli utsatt För vissa saker med mitt hem Mm, nej, det vet jag inte om jag är så sugen på. Speciellt inte efter att sådana här väktarföretag sitter och skickar runt nakenbilder när folk har råkat trigga de här larmen mitt i natten och behöver springa upp och stänga av dem om man ligger och sover naken. Jag tycker inte det, nej, det känns inte så nice.

Ruben:

Det är svårt med kameror alltså.

Andreas:

Men jag ser ju hellre en sån här FP2 från Akara då Alltså en present sensor Som känner av att här är en människa Men den behöver ju inte filma mig Det ser jag liksom inte poängen till

Ruben:

Nej.

Andreas:

Då kan jag ändå få mina smarta hemfunktioner och allt jag kan få med en kamera förutom att den filmar en bild av

Ruben:

Mm, då

Andreas:

tänker jag.

Ruben:

är jag med dig

Andreas:

Vågar inte säga emot.

Ruben:

Nej, jag är lite trött också

Andreas:

avrunda där nu när du inte är helt frisk det känns inte helt schysst att fortsätta jaga på liksom

Ruben:

Jag hoppas det var trevligt Ni som har lyssnat så här långt Jag är förstörd just nu

Andreas:

vi har lite jobb att göra med den här podden den här veckan Ruben hur ska det här gå?

Ruben:

löser det

Andreas:

Om vi har sagt något märkligt kan man meddela till kaktäckat gmail.com eller skriva till oss på valfri social media. Vi är mest aktiva på TikTok, Instagram och Youtube. Men som sagt, jag tror mejladressen är det lättaste sättet att nå oss på. I alla fall mig. Jag antar att man lyssnar på den här podden i sin favoritpoddspelare eller på Youtube. Oavsett vilket ska man passa på att prenumerera. Lämna gärna en recension och ett betyg. Det gör att fler hittar oss och ju fler som hittar oss desto bättre show kan vi göra. Så är det. Man kan också stötta på den om man vill. Det kan man göra via buymeacoffee.com slash cactech eller genom att använda en av våra affiliate-länkar när vi länkar till Amazon. inte er någonting extra men det ger oss en kickback från deras vinstmarginal. Och buymeacoffee är en donation helt enkelt. Utöver det har jag missat någonting Ruben? Då tycker jag vi tackar för idag och så hoppas vi att du är friskare vid nästa inspelningstillfälle.

Ruben:

Jag hoppas jag med.

Andreas:

Ha det gott så hörs vi på torsdag. Ciao!

intro
Andreas har testat VR och AR headset
MacBook Air M3
DMA vs medelandetjänster
Spotify vs Apple
Epic games Sweden
Airbnb förbjuder kameror
Outro