Käck-Tech Podcast

Android 15 nyheter, OnePlus 12 & OpenAI Sora revolutionerar videoproduktion

February 22, 2024 Andreas & Ruben Episode 100
Käck-Tech Podcast
Android 15 nyheter, OnePlus 12 & OpenAI Sora revolutionerar videoproduktion
Show Notes Transcript Chapter Markers

Välkommen till Käck-Tech Podcast avsnitt 100! I detta jubileumsavsnitt utforskar vi OpenAI Sora, en banbrytande AI som skapar realistiska videor från textbeskrivningar, och hur detta kan förändra videoproduktionen. Vi diskuterar även Systembolagets nya självscanningssystem och dess inverkan på kundupplevelsen. Vidare granskar vi Apples senaste anpassning till EU:s regleringar för webbappar, samt tar en första titt på OnePlus 12 och de senaste nyheterna från Android 15. Missa inte dessa spännande tekniknyheter!


Länkar från veckans innehåll

Disclosure: Några av länkarna här nedan kan vara affiliatelänkar. Det betyder att om du klickar på länken och köper från butiken, kommer vi att få en affiliate-kommission utan extra kostnad för dig. Alla åsikter förblir fortfarande våra egna!

Rubens Ämnen 



Andreas Ämnen


I samarbete med RØDE: För att säkerställa högsta ljudkvalitet i våra avsnitt, använder vi utrustning från RØDE. Detta samarbete baseras på utrustningsstöd i utbyte mot exponering, utan ekonomisk kompensation. Tack RØDE!

Amazon
Köp det du behöver från Amazon och sponsra Käck-Tech utan extra kostnad för dig!

Disclaimer: This post contains affiliate links. If you make a purchase, I may receive a commission at no extra cost to you.

Support the Show.

Vill ni läsa mer om oss och podden kan ni klicka på länkarna nedan:

Musik: Splash - Harris Heller

Obs! Transkriberingen är autogenererad och kan därför innehålla felaktigheter.

Ruben:

Andreas. Du har ju faktiskt sett någonting fantastiskt.

Andreas:

Jag har ju sett en dinosaurie.

Ruben:

Wow, veta mer.

Andreas:

Jag vet såg en iPhone 5S in the wild som

Ruben:

och välkomna till Check Tech Podcast, podden där vi diskuterar, dissekerar och om vi har tur, informerar om checkteknik och detta avsnitt är avsnitt hundra.

Andreas:

Jag får någon sån här tvångstank Av att jag måste lägga in Let's get ready to rumble Men Jag vet inte riktigt om det landar så bra I den här typen av podd

Ruben:

Jo, men vi kan köra in den. Den kanske kommer här. Eller så gjorde den inte det.

Andreas:

Jag vet inte, krävs det rättigheter på den kanske?

Ruben:

Ingen aning. När du säger det... Jag tror att en gång i tiden När jag var inne och kollade på Och lyssnade på olika DJs och följde dem Så vill jag minnas att jag såg När Nick Romero gjorde en låt Som heter Rambo Tror jag den heter När han har med det ljudet Och så går det någonting Och att när han producerade den Så var det ganska dyrt för honom Att få licensen för bara det ljudet Men det är bara såhär Ett vagt minne jag har

Andreas:

Mm.

Ruben:

Så det

Andreas:

inte om det stämmer. Jag har ingen aning. Men spontan känsla är att det där är kopplat till boxning eller UFC eller någonting och att det är någon som sitter på ganska feta rättigheter på den.

Ruben:

Antagligen.

Andreas:

Bara spontan känsla, liksom.

Ruben:

men det är en bra känsla. Bra med känslor andes.

Andreas:

Men, det är avsnitt hundra.

Ruben:

Mm. Vi firade ju bara för några veckor sedan två år och nu firar vi två avsnitt hundra. Egentligen så är det väl avsnitt typ 106 eller något sånt där om man räknar lite

Andreas:

ska gå in och kolla hur många det är, för vi har ju gjort fler avsnitt än så. Men, som du säger exakt, det är... Vi har faktiskt... Det här blir 106-avsnittet med bonusavsnitt inräknat.

Ruben:

Så att det är, jag får säga inte hundra och hundra, men det är ordinarie. Ja men det är kul. Jag vet inte hur många som har lyssnat på alla avsnitt. Har ni inte gjort det så tycker jag att ni borde göra det, det är väldigt bra. Men om inte annat så ni som har lyssnat på alla avsnitt, alltså fantastiskt att ni har orkat lyssna på oss så här mycket. Det är flera hundra timmar som ni har lyssnat antagligen. För att jag tror att snitttiden är över en timme om man kollar på avsnitt.

Andreas:

vi började kort sen blev det väldigt långt ett tag och nu försöker vi korta ner det för att hålla det lite tajt igen. Men ja, jag skulle tippa på att vi är nog över en timme i snitt. Garanterat.

Ruben:

Vackert ändå Ska vi säga något mer om att vi har 100 avsnitt Jag vet inte, vi satt och funderade Hur ska man fira detta, ska vi göra något speciellt Vad vet jag Vi kommer inte på något kul För vi är sämst på att fira saker

Andreas:

jag tänker att 100 avsnitt, det är fortfarande rookie numbers. Det finns många fler avsnitt i oss.

Ruben:

Ja, vi har precis börjat

Andreas:

Det är bättre att göra någonting den dag man lägger ner. Nej, det är tråkigt i och för

Ruben:

Jag tycker inte du gör något I den tamman längre Ja

Andreas:

Nej, men det är tråkigt i och för sig. Men... Ja, nej, det är ju inte så att... Jag vet inte vad man ska säga. Vi har ju haft väldigt kul. Det har hänt mycket i våra liv. Det har hänt mycket i podden. Fantastiska gäster. Fantastiska ämnen. Mindre fantastiska ämnen. Dumma saker vi har sagt. Saker vi har haft fel om. Saker vi har haft rätt om. Det har varit mycket grejer.

Ruben:

Jag kan inte mer än hålla med. Det har varit väldigt mycket roliga grejer som hänt.

Andreas:

Vi har fått folk som har varit... Lite smått techintresserade lite mer techintresserade vi har fått folk som inte har varit intresserade av Formel 1 att börja kolla på Formel 1 jag vet inte riktigt vad vi har gjort Jag hoppas att vi har gjort berikat folks liv

Ruben:

Jag tänker att. Kan inte. Där vi ber någonting här nu då. Utan de som ändå lyssnar på detta. Skriv till oss. På antingen mejl om ni vill kontakta Andreas. Eller sociala medier eller vad som helst. Om det är någonting som ni har fått ut av detta. Eller någonting ni uppskattar. För nu är det så här. Det hade väl varit kul liksom. Tänker jag.

Andreas:

Alltså Snälla, gör det kacktech ett år kack tech K-A-C-K-T-E-C-H K-A-C-K-T-E-C-H K-A-C-K-T-E-C-H Eller Kacktech på Instagram eller TikTok eller de flesta ställen. Skriv till oss, vi vill veta. Jättebra!

Ruben:

är väl det vi kan önska oss efter hundra avsnittet. Vi vill få goda, härliga kommentarer från de som faktiskt lyssnar på oss.

Andreas:

Och fega inte Berätta också om det är någonting ni inte tycker om Vi vill ha både positiv och negativ kritik Vi kan ta kritik för Vi vill ju bli bättre Vi vill ju bli den optimala podden För våra lyssnare

Ruben:

är det jag ska göra nu när jag är social media manager. Lägga ut en sån här Instagram-fråga. Vad är ditt bästa minne av CheckTech Podcast?

Andreas:

Nej, usch, usch, vad cringe. Nej, nej, nej, nej, nej. Jag tänker att det får bli så att Google Forms ändå, jag vet inte. Ja,

Ruben:

är du?

Andreas:

vet inte. Alltså, att... Jag är övertygad om att fylla i ett Google Forms. Det känns tufft. Det är bättre att folk får med egen maskin mejla eller skicka meddelanden. Och jag vet exakt hur ni tänker där ute. För jag har hört det här sägas i andra poddar. Vi menar dig. Vi vill höra från dig. Precis just du som lyssnar just nu.

Ruben:

Exakt så.

Andreas:

Inte någon annan.

Ruben:

Jag tror inte du fattar, eller jag tror inte folk förstår hur lyrisk man blir varje gång man gör Andreas, ja kolla någon har skrivit, någon har skrivit. Jag bara, ja.

Andreas:

Vi läser allt Oj, oj, oj, vi läser allt Och diskuterar allt

Ruben:

Mm.

Andreas:

Så att, ja, skriv gärna Det tackar vi och tar emot Ska vi släppa Hundra-avsnittssnacket Och gå vidare till ett riktigt avsnitt Det som faktiskt folk kommer hit och lyssnar på Inte oss rambla om att, åh, nu har vi gjort hundra avsnitt

Ruben:

Jag tänkte ta tillbaka ett litet gammalt segment för nu har vi ändå byggt lite format här. Men Rubens vecka, vad som har hänt med vecka.

Andreas:

Mm.

Ruben:

Och det här tänker jag ta fort, men det är ändå jag tycker ändå att det är värt att nämna för det är ändå lite personligare än jag har på det

Andreas:

det tekniskt?

Ruben:

Nej...

Andreas:

Då, okej, då får det ligga under rummens

Ruben:

Ja, jag var på akuten igår, igen.

Andreas:

jo, vi skulle spela din podd igår Och så bara Jag måste åka till akuten Kan vi spela in imorgon istället? Ja, jo absolut, är du okej?

Ruben:

Det var väldigt märkligt Och det är egentligen det jag vill prata om För de som undrar, jag fick navelbrock Googla själva om ni vill Googla inte om ni är äckelmagade Men det är Det som hände var att jag ringde sedan 1177 Och frågade, ska jag åka in och göra någonting med den här Ja det tycker vi, okej, ja men då åka in Och så är det

Andreas:

säg inte dem typ alltid det. 1177, det finns ingenting mitt emellan. Det är antingen ta en Alvedon och skärp dig.

Ruben:

Mm

Andreas:

Det kan vara så att du behöver åka in med det här så vi tycker att du åker in.

Ruben:

ja. Måndagar är sämst på akuten. Det är alltid mest folk då. Så jag packar en väska med kläder, tandborste, mat och vatten. Allt man kan tänkas behöva för att vara på akuten i 24

Andreas:

i Sverige.

Ruben:

Du, jag vågar inte chansa.

Andreas:

Okej. Ja.

Ruben:

Kommer dit, får en nummerlapp, åkte spårvagn dit. Jag bor åtta minuter från närmsta sjukhus så det gick jättefort. Kom in, tog en nummerlapp, fick vänta en kvart, fick träffa en sjuksköterska. Han var jättetrevlig, tog lite snabba tester. Nej men du ska nog inte vara kvar här en natt, det måste vara jättegubbigt för dig. Jag ska hitta en läkare, hittar en läkare. Och de kommer in, gör en kontroll och säger att det är inte bra, men just nu är det bra och du får leva med detta resten av livet i princip. Tack för mig, ha det gött. Jag var alltså in och ut på akuten på 30 minuter och jag har aldrig varit så snabb i mitt liv. Så jag kunde åka tillbaka på samma spårförhållningsbiljett som jag åkte dit på. Alltså de gäller 90 minuter. Jag kunde alltså åka med samma spårförhållningsbiljett till akuten, åka dit, vara där, vara klar och åka tillbaka. Det är helt galet.

Andreas:

när det är ett akutbesök, för annars så brukar det ju vara Du får nu sitta och vänta fyra timmar, typ.

Ruben:

Så jag vill verkligen Och i och med att det inte var så akut Det kunde ha varit akut Min mage kunde ha dött Och jag hade kunnat dö Om det hade varit riktigt

Andreas:

har dött? Okej.

Ruben:

Om det hade varit riktigt illa Jag trodde inte det var det Men en loge till svensk sjukvård Det är väl egentligen det jag vill komma fram till Det funkar verkligen ibland Applåd

Andreas:

Alltså jag tror att Jag tror att det finns högt och lågt Inom det där Jag tror att svenska sjukvården Inom svenska sjukvården finns det människor som gör Fantastiska grejer Med de medel som finns Och jag tror att det finns helt fantastiska Människor där Precis som på andra ställen Högt och lågt

Ruben:

Jag tänker förra gången jag var på akuten då var det ju inga folk där som tur var. Men då gick det också jättesmidigt.

Andreas:

Alltså jag har... Jag är inte rätt person att säga. För jag har alltid haft en bra upplevelse av sjukvården. Jag har bara hört historier om andra, men jag har aldrig känt det själv.

Ruben:

har ju själv varit den personen som har suttit i 14 timmar Rätt sagt,

Andreas:

det har man ju

Ruben:

hem och kom tillbaka om 14 timmar För att det är inte värt för

Andreas:

har jag

Ruben:

få en tid

Andreas:

inte fått Sitta i natt har man ju gjort Det har man gjort Men det har ju inte Om jag har Vad vet jag Nu har jag inget bra exempel Men om jag har gjort någonting som är minor Och det kommer in någon som har varit i en trafikolycka Det är klart som farsan att jag blir bumpad På prioritetsskalan Det är inte så konstigt Så att It is what it is liksom

Ruben:

Men det var egentligen en vecka. Jag tänkte att vi ska ändå vara lite personliga här på den här roliga grejen. Mindre om mig, mer om dig Andreas. Du har ju faktiskt sett någonting fantastiskt.

Andreas:

Jag har ju sett en dinosaurie.

Ruben:

Wow, veta mer.

Andreas:

Jag vet inte om det var på en tunnelbana eller på en spårvagn. Men jag är ju fortfarande i Frankrike, jag är i Lyon och jag åker kollektivtrafik. Men jag såg en iPhone 5S in the wild som någon använde på ett seriöst sätt. Det var ju inte bara att någon hade en gammal telefon, utan det var någon som använde det som sin huvudsakliga telefon. Vilket för mig är fantastiskt. Den släpptes i liksom oktober 2013.

Ruben:

Jag vill återigen då, är låst till Apple som bygger så bra

Andreas:

fan Men Ja absolut Det är inte många Android-telefoner Du kan använda från den tiden Du kan ju säkert ha någon som funkar Men om den är Användbar Men säg då att Den är 10,5 år Den slutade ju i bästa fall uppdateras För 3 år sedan

Ruben:

Jag vet inte hur det ser ut med den uppdateringen. Men jag vet att för bara något år sedan jag kollade så var det ändå iPhone 6 Mad. Som är generationen efter på den här kartan av vilka som får uppdateringar. Men det var länge sedan jag kollade den här grejen. Så det kan ju vara så att det är lite senare. Det är lite så

Andreas:

borde den Ha plockats ner

Ruben:

Men man hoppas ju det. Jag hade ju

Andreas:

man det Det är ju någon som använder den

Ruben:

Jo, jo, okej, du tänker så Men om man hoppar Det är ändå sjukt för att de lyckas hålla tid Då är det ju jävligt galna Jag hade det som måttstock ett tag Om man öppnar Google Chrome Och öppnar upp nätverkspanelen Så får man ju förslag på skärmstorlekar Man kan anpassa skärmen till Om man ska typ utveckla en hemsida Och vill få en skärmanpassning Och då Bara för något år sedan, då var fortfarande iPhone X med Som ett förslag Men jag tror det togs bort förra året. Så nu är det iPhone 11 som är det bästa förslaget där. Kan jag göra en liten sån snabb nu när vi ändå sitter här. Så kan du

Andreas:

du, sa du?

Ruben:

Pratar du så visar jag. Eller så gör

Andreas:

vad är det du ska göra? Jag fattar ingenting.

Ruben:

och du trycker på F12 när du är inne på... Eller ta upp nätverkspanelen när du är inne i Google Chrome. Så kan du få den här... Ja...

Andreas:

Vad fan är nätverkspanelen?

Ruben:

Men okej, alla kodpanelen, alltså där du ser

Andreas:

Jaha, ja, ja, okej, fattar.

Ruben:

Så uppe till vänster så har du en toggle device toolbar som finns. Det är som en liten dator och en liten skärm.

Andreas:

Vadå? Ja, ja.

Ruben:

Då kommer skärmen ändra storlek. Och så i mitten där sen på den här skärmen så finns det något som heter Responsive. Där så är det en lång lista med olika

Andreas:

Jaha.

Ruben:

Så du kan anpassa då pixlarna efter de här enheterna för att om du ska utveckla typ en hemsida eller liknande och vill se skalbarheten på den här hemsidan på en datorskärm så kan du göra det.

Andreas:

Fast du

Ruben:

du kan också anpassa exakt vilka pixlar du vill. Men det är ett väldigt bra hur kommer det se ut på olika skärmstorlekar. Och nu ser jag att iPhone X

Andreas:

det finns ju hur mycket till som helst.

Ruben:

du kan välja hur många

Andreas:

kan ju öppna edit så kan du...

Ruben:

du få in hur många som helst.

Andreas:

Blackberry playbook Ja Spännande, the more you know Som

Ruben:

Nu vet alla andra det också. Men det vet jag att bara för något år sedan så var iPhone 6 med som ett alternativ. Eller tror jag förra året eller något. Nej, iPhone X var fortfarande med. X är det fortfarande med.

Andreas:

förvalt alternativ

Ruben:

Ja, precis. Och då tog jag det som en måttstock om att okej, men det är en så pass ny device att man tycker att man borde kunna anpassa det här. Ja.

Andreas:

Fattar. Vad hände med X-serien? Den kom och den dog.

Ruben:

Men x betyder ju 10 i romerska siffror.

Andreas:

Ja, exakt. Men släppte de inte någon XR och XS eller någonting?

Ruben:

jag tänker att xx kommer väl sen vid 20 eller någonting.

Andreas:

Fungerar det så? Jag vet inte fan vad jag säger Men okej Nej men Iphone 5s Jag blev lite Förvånad samtidigt som jag Positivt överraskad Att någon faktiskt använder den Fortfarande Jag bara Där Där borta Iphone 5s Och att jag sa Iphone 5s Där är den Satt någonstans bak i hjärnbalken

Ruben:

Jag tror att det finns en bild på vår Instagram när jag lade upp en massa krossade iPhones för något år sedan. Som min bror hade hemma. Och där finns bland annat de gamla telefonerna är krossade då. Men jag vet inte om jag vill ha ut den. Eller ska jag bara skicka en till dig? Jag vet inte. Ja, intressant i alla fall. Vi får se allihopa.

Andreas:

Vi får se Vi får se helt enkelt Ska vi ge oss vidare?

Ruben:

Jag ska göra en liten snabb rant här. Men det är också av intresse att diskutera detta.

Andreas:

Mm,

Ruben:

Systembolaget har introducerat Självskanningskassor På flera butiker runt om i Sverige Man har haft ett pilotprojekt På detta i lite olika butiker Men nu har man börjat skicka ut detta Jag tror det är tre butiker i Göteborg som får det bland annat Uppsala, Malmö och Stockholm Som får butiker med självskanning Och jag såg ett klipps Från SVT Nyheter Där de säger att vi kommer ha en värld som står här och håller koll Och lägger dem som behöver läggas Och hela den biten och håller koll så man

Andreas:

Hur avgör de det Ska den här gå fram till personen Eller kan jag till exempel Med bytt bank i det bekräftar

Ruben:

Nej, jag fattar det som att man kör med en riktig kontroll som man gör i kassan, så det står alltid en värld där att jobba då. Men jag känner ju spontant. Ett, jag hatar ju snabbkassor och allt som har med snabbkassor att göra. Jag älskar ju det här med personlig kontakt i affärer och har rantat om detta tidigare i podden om hur mycket jag hatar att världen går mot att vi inte har mänsklig kontakt längre.

Andreas:

Nej. Jag är ju personen som har börjat scanna med min mobil. För att inte ens behöva ta en sån dosa. Eller beställer så jag kan hämta det i något sånt här fackba.

Ruben:

säger jag för min erfarenhet Jag ska kunna lägga grejer och ska lägga på ett band och så ska någon annan scanna och så ska jag betala Jag betalar med mitt kort fortfarande Jag använder inte skanningsfunktionen på Apple Pay Nej, nej, nej Dinosaurier. Men...

Andreas:

en salve

Ruben:

Det är väl enklare att undra hur lång tid det tar innan det här börjar utnyttjas av folk. Mer än de här kassorna. Att folk börjar ta lite extra i påsen. Och inte skannar allting man behöver skanna. För att alltså... När det är mycket folk ska en person, kanske om de är två då ha koll på alla kunderna exakt hur mycket de skannar det känns spontant nu har de kört pilotprojekt, absolut men det känns ju som att detta lätt kommer känslan av att få gratis alkohol i det här landet Sverige jag fattar att folk vill jaga den känslan

Andreas:

Fast Ruben, det här är ju ett Alltså det här är sånt Som jag fick lära mig på högskolan Det här är ju ett så kallat optimeringsproblem Och det gör ju ICA, gör en optimeringskalkyl på det.

Ruben:

Mm.

Andreas:

Flygbolag gör en optimeringskalkyl på hur mycket de kan överboka. För så här är det. Om det är procentuellt.

Ruben:

Men Jojo,

Andreas:

sig att genomsnittet, till exempel i ett flygplansfall. Det är därför det ibland händer att de överbokar. För om det procentuellt visar sig vara så att det är två procent. Procent som alldeles dyker upp till ett flyg då kommer man boka över med en procent eller någonting för att man sparar pengar på det.

Ruben:

Jo, men den är jag med på. Och jag är med i grejen på ICA att man kan räkna med ett visst svinn utan folk tar på sig varor.

Andreas:

Och mot då kostnaden av att du

Ruben:

Jaja, den är jag...

Andreas:

av att ha en extra personal.

Ruben:

är med på den kalkylen, det har jag inga problem med och det fattar jag liksom. Men det jag tänker är just hur hårda vi är i Sverige när det kommer till alkohol och vi har ett monopol att folk kommer helt plötsligt då kunna svinna till sig lite gratis alkohol.

Andreas:

Jo,

Ruben:

Och vad tycker vi om det i det här kära landet egentligen? Jag har bara tänkt såhär, när våra föräldrar växte upp så fick man köpa alkohol bakom disk och du fick inte ens plocka alkoholen själv för att vi hade så hårda alkohollagare. Vi hade motbok för x antal år sedan. Nu är vi i ett läge där du bara kan plocka på det vad du vill och scanna det så förhoppningsvis har vi koll på det. Det är en väldigt intressant förändring tänker jag, på inte bara några år men det har gått ganska fort.

Andreas:

absolut. Vad är den tekniska spinnen på det här?

Ruben:

Att självskanning suger och allt som har med teknisk utveckling när det kommer till självskanning är bajs.

Andreas:

Nej! Det är svinkert. När jag kommer till Willys jag startar min telefonapp jag behöver inte ens stanna vid den där jäkla grejen. Jag bara går förbi farten och scannar QR-koden. Jag scannar grejerna med telefonen. Sen scannar jag QR-koden och säger jag är betalad och så är jag ute. Jag behöver inte...

Ruben:

Nej men Självscanning är ungefär som att ha Touchknappar på onördiga apparater Det är onördig

Andreas:

är inte samma

Ruben:

Jo det är onördig utveckling som ingen behöver Jag gillar inte Jag gillar inte det här Jag är emot allt som heter självscanning och teknik I den aspekten

Andreas:

Alltså, jag är inte med dig Ruben. Det

Ruben:

jag förstår att du inte är med mig Men det här var lite det vi rantade om Jag gillar inte den här tekniska utvecklingen Som sker att vi helt plötsligt Tar bort alla människor i allting Och butiker utan personal Det är ju livsfarligt Den tekniska utvecklingen med kameror Det är superläskigt Det ska vi inte alls ha tycker

Andreas:

Ur ett Integritetsperspektiv, absolut Men om vi ska vara sådana Så din kortutgivare Mastercard, Visa Eller vad det nu är, de har ju alla dina transaktioner Och vad som finns i dem liksom

Ruben:

lugnt. Det är mer det här att vi utvecklar bort oss själva som mänsklighet. Jag gillar inte det.

Andreas:

men det har vi ju gjort i lång I alla tider Börja med industriella revolutionen Kallas det Evolution Det kanske inte kallas evolution Men

Ruben:

Jag skulle vilja byta ämne och prata om ännu en grej som utvecklar bort oss människor.

Andreas:

Ja, kör

Ruben:

Open AI Sora. Alltså det är så coolt. Jag hoppas att ingen som lyssnar på den här podden har missat detta. För att snabbt recappa. Det är Open AI nya videorenderings AI. Alltså text till video. Som är helt sjukt galen.

Andreas:

vilja säga såhär Jag säger såhär I avsnittets beskrivning så kommer vi lägga en

Ruben:

Ja, länkar.

Andreas:

Pausa den här podden Sitter du i en bil, stanna bilen. Sitter du och jobbar, ta en paus från jobbet. Gå in och kolla på de här videoserna. Och så det du måste tänka på är. Kom ihåg att du vet att det här är AI-skapat. För tänk om man inte visste det. Vissa videos är

Ruben:

ja.

Andreas:

Andra av dem är liksom svinbra. Speciellt om du tänker att så här. Mm, okej. Ja, okej, okej, okej. Det här är AI, liksom. För att jag vet det. Men det jag tycker att ni ska hålla koll på... De videor som är riktigt, riktigt bra... Bästa sättet hittills att se om en är AI-genererat... Det är att kolla på händer. För händer är allmänt väldigt, väldigt svårt för AI. Och om man tittar på videor som den är... Så tänker man inte på det Men om man börjar tänka Okej, nu ska jag kolla händerna Det är liksom

Ruben:

verkligen.

Andreas:

in och titta på det Stanna Ta en break Gå in och kolla på videos Och tänk Nu vet jag om att det här inte är AI Men tänk om det swishar förbi i ett Instagram-flöde Eller någon använder det som stock-video I en annan video

Ruben:

Nej jag vet alltså det är

Andreas:

Jag hade aldrig Aldrig tagit att inte det var en riktig

Ruben:

nej inte alla alltså det är helt galet och så såhär Jag har varit inne lite på forum och läst. Folk som är animatörer och kreatörer och folk som jobbar med detta. De är ju så här, vi kommer inte finnas eller behövas i den utsträckningen som vi behövs just nu om bara några år. Jag tror det var MKBHD som jag aldrig kunnat tala med kanske så här detta gången. Han sa någonting kul. I slutet av hans video sa han. Det här är det första riktiga vi ser. Om bara något år kommer vi kolla tillbaka på detta och säga Varför tyckte vi att det här var coolt? Det här är den sämsta varianten av detta som vi kommer att ha. Allt efter detta kommer bara vara bättre. Det är helt galet vilken nivå det

Andreas:

Mm. Och

Ruben:

är

Andreas:

om du jämför då med den här som MKBHD gör då, den för ett år sedan som släppte den här Will Smith äter spagetti.

Ruben:

Ja.

Andreas:

som riktigt hänger ihop. Det här är ju mil bättre.

Ruben:

Och för att få lite kontext till detta då det är ju inte släppt till allmänheten så vi har inte kunnat testa det men det man har fått göra för att få en liten känsla för det för att självklart komma upp i ni i och släppa ut det som de själva tycker är bäst men som Altman satt på X när detta lanserades Och tog emot förslag från folk och skickade in de prompten i Zora och ville upp videosen rakt ut. Så sök upp detta om du vill se mer konkreta exempel på, okej, gör detta och vad är resultatet blir? För det är också helt galet. Hur... man kunde generera väldigt bra grejer på så simpla prompts. Det bevisar ju ändå hur bra det är. Just nu är det bara öppet för en viss grupp människor som ska testa så att inget kan utnyttjas på fel sätt. Speciella kreatörer som kan testa vad som kan gå fel hur kan man använda detta för att gå igenom det. För man har antagligen gjort testar internt men nu ska man släppa ut en liten grupp. Jag har inte sett några officiella datum på när det kommer släppas med till befolkningen. Men Eller till oss dödliga. Men det lär ju komma snart, tänker jag. Och det man har hittills... Ja, men alltså snart, säg inom ett halvår. Snart i den bemärkelsen. Inte snart inom några veckor. Om jag fissar. Och då typ vi som då har provvariant utav kött, kvitté, kamel, antagligen kunna vara de som får tillgång till det.

Andreas:

Finns risk.

Ruben:

Men sen det man kan göra då är att man kan göra upp till 60 sekunders långa videos. Det är inte så här långt som helst.

Andreas:

Nej,

Ruben:

det är ändå bra. Jag är sugen på detta väldigt mycket. Det finns ju konkurrens på väg, men de är inte där ännu. Det säger ju en del om OpenAI ligger i framkant, men Google är på väg och... har inte tänkt prata om det, men det ryktas väldigt mycket just nu på internetet- om att Apple har en sjuk AI-modell eller LLM eller vad man nu vill kommer släppa- som kommer komma på WWDC i sommar. Och att de har väntat. Men det finns också lite så tankar på att det kanske kommer nästa år- Och vdn gick ut och sa att vi har inget mål att vara först. Vårt mål är att vara bäst när vi väl gör någonting. Och det kanske är sant. Jag tänker ändå på att de har... Bra med chip. De har mycket pengar och de köper upp bolag hela tiden och gör grejer med AI och de har ändå haft sina neural engines i sina telefoner länge så att det kan vara. Men just nu så ligger Apple sämst till utav alla bolagen i alla fall. Men vem vet. saknar är ljud, för man får inte riktigt den här inlevelsen med att det bara är video, det kan man ju lägga till efteråt, men att matcha ljud mot en video är inte jättesvårt, men det är inte helt lätt heller liksom.

Andreas:

Jag tänker att det är lite för avancerat för en AI än så länge.

Ruben:

Men det är coolt Självklart finns det en massa fel i de här När man börjar gå in på detaljer så ser man ju att det inte är perfekt Och saker är konstigt Men möjligheterna är oändliga Och det kommer bara bli bättre Det är fint alltså

Andreas:

Så är det

Ruben:

Jag vill egentligen bara prata nu Jag har inget mer jag vill säga Jag är helt

Andreas:

Okej Då vill jag Bita ämne

Ruben:

Mm

Andreas:

Jag vill ge mig på lite Android-nyheter och det var nu förra veckan så släpptes första Den första utvecklar-versionen av Android 15, den som kommer släppas till konsumenter i september och oktober någon gång. Den första versionen släpptes så att utvecklare kan installera det på pixeltelefoner för att börja utveckla med den här släpptes. Men då kan man ju se lite nya funktioner som eventuellt kommer dyka upp i Android framöver. Och då vill jag lyfta en stor funktion här som jag tycker är lite fantastisk. Och du kommer alltså kunna, om den här får stanna kvar, så kommer du med Android kunna shadowbanna, eller du kan be Android shadowbanna dina vänner och appar.

Ruben:

Fantastiskt bra

Andreas:

Man har lagt in en funktion i den här utvecklade versionen av Android 15 som kallas för Notification Cooldown vilket innebär att notifikationerna från en specifik person Eller app kommer gradvis att sänka volym om den liksom spammar. Om den skickar för mycket notifikationer så kommer den gradvis sänka ljudet på notifikationerna och liksom fejda botten. Undrar om den går på vibration också då? Att den bara vibrerar mindre och mindre. Så helt enkelt, har du en någon jobbig människa som spammar dig så till slut kommer du inte höra det.

Ruben:

Alltså, jag önskar man hade... Alltså, det är så här... Jag tänker... Scenariet som jag vill ta detta... Är typ gruppchattar. När du inte läser dem. Och du får pling, pling, pling, pling, pling, pling, pling. Alltså, det är inte att du inte vill... Oftast inte har djuret på, men ändå oftast vill ju ha notifikationerna liksom, det är inte det men du kommer ändå gå in och läsa det sen men du är jäkligt störig när du inte är där och läser det, det kommer bling, bling, bling hela tiden, det hade varit jättebra och bara så, bling, bling, bling och så bara försvann det

Andreas:

den tonar ut, ja. Frågan är om den gör det tills du har öppnat ratifikationerna och så börjar den om, eller om den när den här chatten plingar för mycket och han kollar inte den, eller hon, så då fedar den iväg till slut.

Ruben:

Ja, kanske. Min som värsta grej är ju Teams på jobbet för jag har Teams på mobilen och på datorn. Oftast har jag datorn uppe men ibland så kollar man i telefonen eller man kanske inte sitter med datorn i knät och så sitter man och jobbar lite på telefonen samtidigt. Då kan jag ändå det har varit gött att ha det bästa är i varje fall att Teams fattar att du har upp webbläsaren och att du inte behöver ha en interaktion med mobilen samtidigt men det är ändå bra

Andreas:

Alltså det är en sak som är jäkligt säker Många andra appar Typ Whatsapp eller Messenger Eller vad det nu kan vara Slack Tenderar på att vara ganska bra På att släcka notifikationer på telefonen När du har kollat dem på datorn Inte Microsoft

Ruben:

Noop.

Andreas:

Alltså jag måste Dubbel swipa bort för jag kan öppna Notifikationer på datorn men jag måste fortfarande swipa bort dem på telefonen Och jag trodde bara att det var jag som hade någon konstig inställning eller någonting. Men det har bevisat sig mer och mer att det inte var jag.

Ruben:

Nope. Outlook verkar fungera ganska bra. Men inte Teams.

Andreas:

Varken eller för min del. Men Android 15 har börjat sippra ut lite. Den kallas internt i alla fall för Vanilla Ice Cream. Mm. Man är alltså på vokst av en V. Och en annan sak som har dykt upp är, det är lite små grejer annat, det finns lite bättre API för integration mellan mjukvara och hårdvara och lite sånt. Ingenting som direkt kommer att bemöta kund eller konsument, men en annan grej som har dykt upp är en liten toggle som man kan i systeminställningarna Bestämma att jag vill inte ha vibrationer på tangentbordet och så funkar det globalt oavsett tangentbord du använder, om du använder Swiftkey eller Gboard eller Samsung Keyboard eller vad det nu kan vara så togglar du det i systemet och så stänger den av vibrationer för tangentbordet istället, inte en big ISO

Ruben:

Hmm.

Andreas:

så får vi se hur mycket av det här som faktiskt sipprar ut i verkligheten sen, men det får vi helt enkelt se Men från en Android-produkt till en annan. Eller från Android till en Android-produkt. Jag vill prata lite OnePlus 12.

Ruben:

Mm, mm,

Andreas:

snöat in väldigt mycket på Apple och väldigt mycket Samsung. Och det finns ju så mycket annat. Och OnePlus 12... Verkar vara en riktigt vass enhet. Utifrån de recensioner jag har sett.

Ruben:

inte kollat på det men går det att böja eller?

Andreas:

Nej. Eller ja, i och för sig det vet jag inte. Det kanske den gör. Den har ju fortfarande den här stora ringen på baksidan. I och för sig. Jag är inte helt okej. Jag är lite... När det kommer till designen på den här, framifrån, jag är lite störd att radien på skärmkanten inte är samma som radien på telefonkanten. Det stör mig. Eller att de inte är lagda så att de matchar varandra, det stör mig lite. Och den här ringen på baksidan, men de gör mycket rätt med den här. Den är, för det första, bra mycket billigare än de motsvarande Samsung-telefonerna till exempel, och från iPhone. Den börjar på 11 490. Den kommer med en Snapdragon 8 Gen 3-chip, förbättrad kylning från förra året, och ett stort batteri förhållandevis jämfört med många andra. Den kommer med 5 400 mAh, och det är ett tvådelat batteri. Så att du kan snabbladda med 80 watt. Alltså du kan i princip ladda den nästan full. På 30 minuter. Och utifrån de utslag jag har hört. Så det flesta får ut nästan två dagar.

Ruben:

Damn.

Andreas:

halvtimmers laddning. För två dagars batteritid. Och det här. Jag hörde någon säga det. Jag kommer inte ihåg vem. Men det är nästan så att. Telefontillverkare idag är rädda för att ge oss batteritid och det här känns uppfriskande att de har medvetet tagit beslut som vi trimmar ner processorn litegrann du kan slå på high performance mode om du vill och den kommer antagligen slå på automatiskt om du sätter igång ett spel men som standard så är high performance av den är i 1080p P-läge som standard. Och sen så har den en LTPO Pro XDR-skärm och så är det LTPO 3. Så att den är ännu bättre på att justera uppdateringsfrekvens. Och trots det så ska du med hyfsat normal användning kunna få ut två hela dagar. Jag gillar det här. Det är bra utveckling. Det är rätt... Sen så råkar också Gen OS vara, se ut som en oppåtelefon numera, men den ska tydligen också ha blivit bättre. Så att... Du första grundläggande för 11 490 kronor så får du 12 GB RAM och 256 GB minne. Du får inte köpa 128 GB eller någonting sånt utan det är ganska bra från början. Sen kan du uppgradera för en tusenlapp. När jag gick in och kollade så kostade en tusenlapp extra så fick du 16 GB RAM och halv terabyte i lagring.

Ruben:

Det är bra alltså. Det är riktigt bra.

Andreas:

Det är ju alltså det här är ju liksom förhållandevis om det är i klass med den här klassas ju som en Samsung Ultra eller inte riktigt, men åt det hållet men ligger liksom samma pris som de lägre Samsung och kanske till och med lite under beroende på vad du kan hitta för deals det här är ju liksom MSRP från deras hemsida ska tilläggas Men sen har den också helt sjukt ljusskärm. Den har 4500 nits.

Ruben:

Det är galet. Jag förstår inte riktigt vad som har hänt. Vad är det som har hänt på skärmproduktionsmarknaden som gör att man nu kan få så ljusa skärmar i mobilerna? Det här måste jag forska på. Vad är det som har hänt de senaste två åren som gör att man helt plötsligt har gått från 1.000, 1.200 var wow och nu bara 4.500.

Andreas:

Jag vet inte, jag vet inte. Men 4500, alltså enda gången du kommer att använda 4500 nits är om du tittar på extremt HDR-material i telefonen. Total motsol då kommer det, och då enligt utsagor från de som har fått testa den här telefonen så kan du, så kommer du så har du solklar bild på din stjärn normalt sett så ligger du inte där uppe men det kanske är för att man ska ha en säkerhetsmarginal uppåt

Ruben:

åh, kärleken. Ja, det kommer ju hjälpa när man är ute typ utomlands. Det kan vara just Sverige, men okej. När man är ute utomlands och vet du,

Andreas:

kan vara ljust i Sverige ja, det händer ibland Nä

Ruben:

Men då har man ju varit med om att man har varit på stranden eller någonting och slutar på mobilen så bara, jag ser inte skärmen. Måste man typ ta en handduk och lägga sig under liksom.

Andreas:

Ja Det behöver du inte med den här telefonen. Kamerorna har fått sig en uppgradering. Det är inte riktigt så att de matchar de absolut bästa än enligt utsagor. Men det ska vara skarpt förbättring. Och sen erbjuder de lite unika funktioner. Aquatouch kallar de för någonting. Då har de satt in en extra ny processor som ska hantera touch-input trots att skärmen är blöta eller att fingrarna är blöta. Så äntligen så kommer du kunna använda telefonen som är vattenskyddad samtidigt som du har blöta fingrar.

Ruben:

Finns det inte risk då att vattendroppar också ger mer känsla?

Andreas:

göra det alltså du kan det är som att, så som jag förstod det direkt när vattnet kommer på så kan du få en sån här, shit nu händer det någonting och då kan den reagera men så fort den fattar att nu är det vatten på skärmen så fattar den att det är vatten och då får du inte en massa sånt

Ruben:

det hände mig senaste dag Att en vattendroppa bytte låt på Spotify för mig

Andreas:

sånt som händer, sånt man får leva med och sen så Någonting som jag inte riktigt har förstått men när man sänker, när du har en LCD som vi hade förr, så sänkte man ljusstyrkan på lagret som var bakom, alltså med dioderna bakom LCD-skärmen nu för tiden så gör man inte det, då har man ju OLED-skärmar och när du sänker ljusstyrkan så sänker du inte egentligen ljusstyrkan du ökar längden mellan På och av, så att telefonen kan börja liksom, för vissa människor så flimrar skärmen. Och det kan ge ögontrötthet och i vissa fall ont i huvudet för vissa människor. Det är ingenting jag själv har upplevt, men jag vet folk som har haft problem med det. Det man försöker motverka här, eller det har man försökt motverka här, så att när du kommer under en viss ljusstyrka så har man börjat med någonting som kallas för PWM-dimning istället. Alltså man dimrar på ett helt annat sätt för att motverka det här. Där du refresherar på ett annat sätt och sänker ljusstyrkan på ett annat sätt. Som då ska resultera i att du inte får den här flickringen. Så är man känslig för det så är detta Android-telefonen för dig.

Ruben:

Aldrig hört dem innan, men det låter rimligt.

Andreas:

Det fanns ju någon iPhone som kom ut med det och det var någon Samsung som släpptes med det när det var massor av människor som kom och sa att de fick ont i huvudet. För att de hade den här telefonen Jag kommer inte ihåg exakt vilka det var Men det var både Jag har vetat att det var någon historia För mig att det var en Apple Och sen var det för mig att det var någon Samsung Men Mycket liksom Stjärnteknik i den här telefonen Och jag gillar det här Att fokus På batteri Mer sårbatteri. Jag hade inte haft några problem om min telefon var lika tjock som mitt camera bump. Släng i några extra milliampertimmar.

Ruben:

Tack, Andreas. Tack, Andreas.

Andreas:

Varför ska den vara så jävla smal? Varför är alla rädda för att ge oss batteritid?

Ruben:

Jag fattar inte heller den här grejen. Varför kan vi inte ha lite fat phones?

Andreas:

Ja men, okej, vi behöver ju inte ha som den här Energizer-telefonen. Men ta telefonen som den är nu. Och så har du ju en camera bump. Ut till där camera bumpen är så att du får en helt flash-baksida. Fyll med batteri! Jättebra! Och så kan du lite större kylfläns på processorn och så in med ett större batteri. Jag hade varit helt nöjd.

Ruben:

Ska vi designa en telefon, Andreas?

Andreas:

Jag känner att det kanske är så att det hade jag gärna gjort men jag vet inte riktigt om jag har kompetens att göra det så jag känner att ska det hända så får det vara ett mobiltelefonbrand som reach out så vi får designa och eftersom jag vet att det inte har hänt ens MKBHD så tror jag att det är väldigt osannolikt.

Ruben:

Men han har inte lika bra idéer som vi har.

Andreas:

Det är väldigt sant. Men jag tror det här har sagts förr. Jag tror inte det här. Det här är inte något vi har kommit på.

Ruben:

Menar du inte att vi inte har originella idéer? Vad är det du

Andreas:

Jo, absolut. Men vi lever i en värld av teknik. Jag tror inte de idéerna vi har är helt originella för våra års. Alltid. Ska vi göra oss vidare Jag tycker att Titta mer på Android Focus One Plus gör bra grejer igen Intressant, de har liksom gått från att vara Flagship killern Till att liksom bli lite If you can't beat them Join them Grejen och lite såhär Either you die a hero or you live long enough To see yourself become the villain Nu är man liksom lite tillbaka På väg tillbaka mot hero igen Och jag gillar det.

Ruben:

Jag är med dig, det är bra Ska vi prata om lite Äppel nu då

Andreas:

Alltså, jag har försökt hålla botta därifrån Apple. Och jag bara, Ruben, nu har vi pratat så mycket Apple på senaste.

Ruben:

Men det här är

Andreas:

Men de hittar ju på skit Vi måste ha med dem De hittar ju på skit Okej, fair

Ruben:

med skiten Och sen kan vi ha en god diskussion efter det

Andreas:

Okej, kör Ja, det är helt bullshit

Ruben:

EU.

Andreas:

Ja, ja

Ruben:

argument är att de inte kan garantera användarnas säkerhet när man då nu låser upp för att ha flera olika webbläsare. då gör det att då kan vi inte ha webbappar för vi vet inte hur integrationen kommer att funka med dem. Och det kan finnas en liten sanning att WebKit kanske inte stödjer mot de här, men det känns så himla farce-fresh

Andreas:

Men det är inte webbkit Det handlar om att de måste bara öppna Så att de får tillåta andra att urgöra det

Ruben:

Ja, Jag blir så trött för... Ja, de säger att det är ett edge case att det inte är så många som använder webbapparna. Nej, men jag har bland annat en webbapp som är min polare som har utvecklat den. Det är en annan fråga. Men

Andreas:

är en annan sak.

Ruben:

Det stör mig för det gör att man inte kan bygga roliga grejer. Var det förra iOS-uppdateringen... Så de gick ut med, och det här är ju bara EU, det ska också tilläggas, i och med att det är bara EU, de tillåter andra webbläsare framgent. Men de la ju till så man kunde få pushnotiser från webbappar. Det tror jag var iOS 16.2 kanske. Och det är bara såhär, ja, nice, jag tror vi pratade om detta också. Nu kan vi helt plötsligt börja göra webbappar, folk kan göra nischarappar, man kan göra egna grejer. Du behöver inte komma in i App Store på det sättet. Alltså, skitbra. Men nej, nu får du inte ha kvar det. Det är bara bråk. Jag fattar inte, jag fattar inte varför man ska bråka. Jag blir trött.

Andreas:

en sak att säga om det En sak Det kallas för malicious compliance För det

Ruben:

det är ju det. Ja, ja.

Andreas:

finns En operativ systemsleverantör Som löser det här Där det funkar, där du kan ha Opera, du kan ha Firefox, du kan ha Samsung Browser du kan ha Chrome och det kallas för Android och det funkar ju där

Ruben:

Mm.

Andreas:

fattar inte det här med att Apple bara, nej vi kan inte göra det det är inte säkert Android är något osäkrare än vad iPhone är på grund av att iPhone är nedlåsta men för fasen, folk är väl inte bebisar och du slänger upp en varning då, vad är problemet Och en webbapp, om inte hemsidan är malicious, varför skulle webbappen vara det? Då får du ju spärra hemsidan och då kan jag väl för fasen gå in på hemsidan med min telefon? En webbapp är ju bara en webbsida i en wrapper så att det ser ut som en app, men det är ju fortfarande bara en webbsida i en webbläsare.

Ruben:

Ja.

Andreas:

Hälften av alla appar på App Store och Google Play är webbappar.

Ruben:

Mm. Jag är med dig. Det är så himla lätt. Det är intressant. Men det är väl också att om ni vill styra... Jag tror också att det handlar om... Men i och med att de måste låsa upp 3D-parts-apps... De måste låsa upp för andra appstores. Så är det väl också så här att ja, de vill få in alla i de här som betalar då. Så de vill få in pengar. Delvis, kanske. Eller ha kontroll på vilka appar det är. Jag vet inte. Det finns säkert massa anledningar men jag har blivit trött på det för det stör mig något ofantligt för att Än fast det är få appar som görs och som används. Så det ska fortfarande kunna gå att göra.

Andreas:

Ja, jag blir så trött. Jag blir så trött.

Ruben:

Nu till något helt

Andreas:

Malicious Compliance. Malicious Compliance. Moving on. telefon fixade ut på batteri den Den kokar här. Åh jävlar, vad varm den är. Eh, det får vara så här nu. Vi får klippa in en annan bild på mig eller något.

Ruben:

var nog det för den veckan va

Andreas:

Ja, det var det va? Hundrade avsnittet Som sagt Maila till oss på kacktech.gmail.com Eller skriv till oss på valfri social media Vi är att kacktech typ överallt er som inte prenumererar än Vi vet att ni är några stycken Vi ser dig i Spotify Och Apple Podcast Och sådär, när vi är inne och kikar Och klicka på prenumerera-knappen. Det gör att ni får alla framtida avsnitt. Och bonusavsnitt. Och det kommer att komma ett par bonusavsnitt. Vi har några i pipen. Det är några på gång. Jag bara bara säger det. Missa dem inte. De kommer bli svinbra. Och sen så, när ni ändå är inne i er poddspelare. Lämna gärna en recension. En litet betyg. Gör att andra hittar på det. Ju fler som lyssnar, desto bättre show kan vi göra. Vi finns på de flesta sociala medier som sagt. Men vi är väl absolut mest aktiva på TikTok, Instagram och Youtube. Vill man stötta podden så kan man göra det via buymeacoffee.com slash cacktech. Eller så använder man en av våra Amazon-affiliatlänkar. Vi får liksom en liten del av mellanskillnaden när ni ändå handlar i så fall. Det kostar er ingenting extra utan det tas av Jeff Bezos vinstmarginal. Och så är det med det. Han behöver inte mer pengar. Det vet vi alla. Så då kan vi få lite av vinstmarginalen. Tänker jag. Kanske. Men köp ingenting ni inte vill ha redan. Vi uppmanar inte ett sånt. Om ni ändå ska handla. Passa på att använda våra länkar. Utöver det. Jag tror inte jag har missat någonting. Har vi missat något Ruben?

Ruben:

Jag tror inte det. Jag säger tack och hej för den här veckan och grattis igen till oss själva för ett hundrade avsnitt och så hörs vi nästa vecka. Ha det!

Andreas:

Ödmjukt. Ha en trevlig vecka. Vi hörs på torsdag. Ciao!

Ruben:

Ciao.

"fira" avsnitt 100
Rubens vecka
Andreas har sätt en Iphone s5
Självscanning på systembolaget
Open AI SORA
Android 15 nyheter
OnePlus 12
Apple