Käck-Tech Podcast

Disney+ sätter stopp för lösenordsdelning, Wi-Fi HaLow & ChatGPT vs Gemini

February 15, 2024 Andreas & Ruben Episode 99
Käck-Tech Podcast
Disney+ sätter stopp för lösenordsdelning, Wi-Fi HaLow & ChatGPT vs Gemini
Show Notes Transcript Chapter Markers

Välkommen till avsnitt 99! I detta avsnitt utforskar vi Wi-Fi HaLow-teknologin från Morse Micro, som lovar en räckvidd på upp till 3 kilometer. Vi diskuterar också hur Disney och andra streamingtjänster börjar bekämpa lösenordsdelning, en trend som kan förändra hur vi delar digitalt innehåll. Dessutom tar vi en titt på hur Gemeni står sig mot ChatGPT. Missa inte dessa spännande tekniknyheter!


Länkar från veckans innehåll

Disclosure: Några av länkarna här nedan kan vara affiliatelänkar. Det betyder att om du klickar på länken och köper från butiken, kommer vi att få en affiliate-kommission utan extra kostnad för dig. Alla åsikter förblir fortfarande våra egna!


Andreas Ämnen


I samarbete med RØDE: För att säkerställa högsta ljudkvalitet i våra avsnitt, använder vi utrustning från RØDE. Detta samarbete baseras på utrustningsstöd i utbyte mot exponering, utan ekonomisk kompensation. Tack RØDE!

Support the Show.

Vill ni läsa mer om oss och podden kan ni klicka på länkarna nedan:

Musik: Splash - Harris Heller

Obs! Transkriberingen är autogenererad och kan därför innehålla felaktigheter.

Andreas:

du vad problemet är i Ruben? Det är att vi får inte vara arga, för vi var inte tillräckligt arga på när Netflix gjorde det där. Det Var ju

Ruben:

vi inte? Var vi inte? Så jag

Andreas:

Ja, vi var! Men vi som mänsklighet var inte!

Ruben:

Nej, okej. Rimligt. Och sen så, ja, jag

Andreas:

nu när Disney gör samma sak, då får vi bara skylla oss själva. Vi skulle satt ner foten när Netflix gjorde det.

Ruben:

Jag avslutade

Andreas:

folk gjorde inte det för att det. är så jävla... Jag avslutade också mitt konto men jag känner x antal människor som bara Oj nu kan inte jag använda Netflix, nu skaffar jag ett nytt konto.

Ruben:

Hej och välkommen till CheckTech Podcast, podden där vi diskuterar, dissekerar och om vi har tur, informerar om checkteknik. Och denna vecka är det avsnitt 99, Andreas. Så snart är vi på 100. Wow!

Andreas:

Ja, det är lite oroväckande. Jag vet inte riktigt vad det är vi ska göra med avsnitt 100. Men som du ser ut nu så blir det ett vanligt avsnitt.

Ruben:

alltså vi jobbade med fyra grejer. Jag lade ut någon liten grej på Instagramen och det var nog. Jag fick in saker, firat vad jag gjort i två år. Kanske göra något liknande på sådana här hundraårs... Nej, inte hundraårs, hundraavsnittet heter det. Bra ruben, bra

Andreas:

Hundra av snittet.

Ruben:

har ändå blivit social media manager nu, men

Andreas:

Ja, exakt. jag vet inte riktigt...

Ruben:

senare, varför jag har blivit social media manager, så kan vi ta det viktigaste av allt först, Andreas, vet du vad det är, vårt lyssnarbrev, och jag tänker att du ska få äran att presentera det, och så tar vi det därifrån.

Andreas:

Ja, absolut. lyssnarbrev från en kille som heter Charlie. Charlie. Och han har skrivit till oss på TikTok av alla ställen. Ett tips. Om man har skrivit till oss på TikTok så är det bra om man följer oss. Måste vi leta? Vi av en händelse hittade det här en månad för sent. Eller inte för sent, men senare. Vilket var lite sådär. Men från TikTok i alla fall. Och Charlie är lite sugen på en Galaxy Fold. Tillägg är att han idag är iPhone-användare. Han är inbiten iPhone-användare längre än till. Och det viktiga är att han tittar på Youtube typ sex timmar om dagen. Så jag misstänker att lockelsen med Folden är den vikbara skärmen helt enkelt. Men för att gräva lite extra i detta så ställer jag lite följdfrågor. Och... vi kan addera till det här är att han är ju en Apple-användare av rang. Han använder en Mac Pro från 2015. har en iPad Air som han säger är inom citat... Gammal, och han har en jobbtelefon som är en iPhone 6, men hans huvudtelefon är en iPhone 13 Pro Max. och han då, jag misstänker att 13 Pro Maxen, den är ju Två generationer gammal. Han är nu upp för abonnemangsförnyelse. Så det jag skulle tippa på är att han ska förnya sitt abonnemang. Och vet inte riktigt vad han ska välja. Så han har frågat oss Ruben. Och han är som sagt sugen på folden.

Ruben:

Vi har ju inte diskuterat detta.

Andreas:

nej precis, vi har ju inte diskuterat överhuvudtaget, så det här är ju spontant, jag har tänkt på min kammare du har ju fått det här, så du har ju fått

Ruben:

vi läste båda två och så, men du har varit den som svarar och vi har båda två läst och sen tänker vi att vi ger våra egna lite sådana här tolkningar på vad vi tycker själva att Charlie borde göra för beslut i detta.

Andreas:

japp

Ruben:

du börja eller ska jag börja?

Andreas:

Det spelar ingen roll. Jag kan lägga till en liten info till. Han vill skippa att ha en iPad för att slippa uppgradera den var tredje år.

Ruben:

Hmm?

Andreas:

därav folden. Vill nog kommentera det lite grann. Och sen säger han också att han har en iPhone 13. Men han tycker att den är gammal. Och det kan vi också diskutera lite grann tycker jag. Så... Ja, Youtube är vad han använder. Han säger att han inte ens har en tv hemma för att han kollar mest på soffplatta eller på telefonen. Mm.

Ruben:

Jag vet vad jag skulle säga utifrån vad jag tänker och tycker. Din 13 Pro Max är fortfarande fullt fungerande, förutsatt att den är hel och funkar och det är inget problem på den och så. Är fallet så att den inte är väl fungerande, att det kanske börjar vara så att någonting är sönder på den eller vad jag vet, då gäller inte det här svaret. Då kan jag reservera för det och ge ett lite snabbsvar senare. Men jag tycker ju spontant att du borde lägga pengarna på att köpa en iPad istället. För det verkar ju som att det är det som kommer lösa det mesta du är inne i Apple-ekosystemet du har Apple-grejer du gillar Apple-grejer och om du ändå ska använda det för att kolla mycket på Youtube då go for the iPad för att en Fold, alltså du får visst lite mer skärmyta men det är Dåliga skärmyta för att kolla på video i och med att det oftast är en rektangulär film och skärmytan du får som du får extra bli mer fyrkantig än rektangulär på en Fold. Så av den här anledningen så kommer du inte nyttja det på det sättet som du borde kunna göra om du har en annan enhet. Så jag skulle säga att skaffa en ny iPad snarare och fortsätta använda en 13 Pro Max för att den är fortfarande fullt fungerande om man kollar på hur gammal den är. Är det så att ifall det inte är så Så skulle jag typ säga att byt ut din iPhone 6 som du har på jobbet till din 13 Pro Max fast om den är ändå såhär halvfungerande uppgradera till en kanske 14 och kör fortfarande iPad-spåret om det är så, för då är du fortfarande inne i Apple-ekosystemet, om du ändå tycker om det, det är vad jag skulle gjort det känns mer som det mest värda alternativet utifrån pengar in

Andreas:

Mm.

Ruben:

det är vad jag hade gjort om jag var i din situation Alltså ska man ha något extra alternativ så... Jag vet inte alltså. Nej, det är nog det bästa jag kom på helt ärligt.

Andreas:

En sak som jag glömde säga är att han jobbar ju i, jag antar, stålindustri. Han säger att han jobbar i en industri med järnspån och annat smutsigt, för att citera. Och om jag skulle ta över den här lite grann så hade jag sagt att... Om du inte är väldigt rädd om din telefon och kanske jobbar på kontor så hade jag nog inte rekommenderat en foldtelefon idag för de är ganska känsliga fortfarande. Och de här gånghjärnen, de blir bättre hela tiden och de är bättre än någonsin. Men jag har sett otaligt många videos där det har letat sig in spån som har lagt sig antingen mellan skärmskyddet och skärmen eller in under gånghjärnen. att skärmen har slocknat kort därpå, tyvärr. Och som du sa, där är ofta en crease i mitten av ett väck. Och den folden, vet inte hur mycket extra yta du faktiskt får med tanke på att den är, som du säger, kvadratisk. Den är inte rekantangulär, så att du fyller liksom inte skärmen på samma sätt när du tittar på en YouTube-video heller. Utan den är ju liksom fyrkantig, så du kommer få enormt stora bars upp och nere. Som en Android-användare så skulle jag vilja påstå att det smärtar mig att säga att jag tror att jag håller med Ruben, att behålla din 13 Pro Max är ett bra val. Spara de pengarna och göra någonting annat, skoj. 13 Pro Maxen är fortfarande en telefon jag rekommenderar till kompisar som inte är supertech-intresserade. Jag vill köpa en ny iPhone, men jag vill inte köpa det dyraste. Och iPhones tenderar ju att uppdateras i 6-8 år. Så jag menar, den är två år gammal. Du har minst fyra år av uppdateringar kvar i den. Innan den rent mjukvarumässigt inte hänger med längre. Ska man uppgradera någonting och är sugen på Android Så skulle jag nog säga Gå Galaxy S24 Ultra hållet För skärmen i den tycker jag är trevligare än vad iPhone är Det är klarare färger, Samsung tillverkar skärmarna till iPhone Jag är ute efter den absolut mest poppiga skärmen Så kommer det vara Galaxy Ultran. Men. Är du inne i Apple ekosystemet. Så är det mycket lättare att stanna kvar där. Vilket också. Smärtar mig att säga. Som Android användare. Men jag tror du kommer ha en bättre upplevelse. Med tanke på allt annat du äger. Ja nej. Ehm. iPad 9.

Ruben:

Typ. Det är de tankarna jag hade också. Alltså

Andreas:

Tyvärr. Fast problemet är att det blir en enhet till.

Ruben:

är ju det Det är ju det som blir problemet Men jag ser inte heller att det finns någon Alltså Fold-telefonerna Täcker inte det här mellantinget Riktigt ännu tycker jag mig i alla fall I alla fall inte när det kommer till videokonsumtion Alltså du får inte sån edge egentligen Med Fold-skärmarna än så länge

Andreas:

Men hade det varit för att hålla en produktivitet och man sitter i relativt ren miljö då hade inte jag haft några som helst problem med en fold Men sitter man i en metallindustri med järnspån och grejer, jag tror inte den kommer hålla speciellt länge, tyvärr. Du kommer få ett år, kanske om du har tur ett och ett halvt. är jag pessimistisk i och för sig, men det är inte så att de är de mest hållbara telefonerna. Jag är ledsen, jag hade jättegärna velat rekommendera en Fold, men jag har svårt att göra det. du måste inte uppgradera Din Ipad var tredje år Nej Det är likadant som Iphonen Du kan ha den upp till sju år Sen är det så här Du kanske lider av samma syndrom Som jag och Ruben som tycker det nyaste Det häftigaste är det absolut nyaste Det häftigaste och det roligaste Men det är ju en smaksak Du måste inte Men vill man så är det ju fritt fram såklart

Ruben:

Ska vi lämna det där Sen kommer vi ju svara självklart I privata medlemmen Och kunna bolla fram tillbaka lite mer Om det är så, det har vi redan gjort

Andreas:

så våran rekommendation är egentligen att gå rakt emot honom.

Ruben:

Exakt

Andreas:

Köp din iPad. Nej men, kolla här. När släppte man en iPad mini senast? Den finns väl i det nya utseendet va? Andreas snabb googlar.

Ruben:

googla Andreas. Google, Google, Google. Andreas, Google, Google.

Andreas:

men den finns, A15-chippet, ja, jag lutar nog ändå mot iPad mini i så fall, har man ingen tv hemma, vill man inte ha en stor iPad hemma då?

Ruben:

Det är det jag tänker också.

Andreas:

Vilket blir så... Jag fattar varför man vill ha folden i den här situationen, men jag tror inte folden fyller liksom funktionen man önskar. Jag tror inte skärmen blir så mycket större.

Ruben:

Nej, inte för det syftet i alla fall.

Andreas:

Nej, tyvärr inte.

Ruben:

Vidare till något annat då.

Andreas:

Mm

Ruben:

Jag berättade ju att jag har varit social media manager. Jag känner att jag har varit det. Men det är ju en liten lugn. För det är inte jag som har varit social media manager. Det har varit Kjattik och P.T.

Andreas:

Jo jo, men det har ju också synts i bilderna du har genererat För jag har ju, vi kan ju säga såhär, vi har ju ett gemensamt KöttGPT-konto som vi använder Och jag har ju varit inne och sett alla de här bilderna du har genererat Till att börja med Var inte years jäkligt felstavat i tvåårsbilden

Ruben:

Grejen är, alltså såhär. Jag tänker att det adderar ett element. Ungefär som en av bilderna som ligger på Youtube. Då står det aches istället för fakes. Jättebra.

Andreas:

Det är också Alltså Är

Ruben:

Dali 2 hanterar ju inte text Så bra

Andreas:

Men jag tänker att det här, det var ju som när folk en gång i Youtube-eran medvetet la in stavfel i saker eller sa fel för att folk skulle börja kommentera och starta en storm. Är det det du gör?

Ruben:

absolut inte Jag valde de snyggaste bilderna Och sen sker jag till lite vad som stod i. Men det jag egentligen vill komma till är att jag har ju sagt länge tidigare i podden att jag inte använt chat-KPT så mycket. Förutom till lite research-grejer till avsnitten. Men nu har jag använt det jättemycket senaste veckan. Alltså jättemycket. Jag har fått timeout två gånger på KPT4 i vårat konto.

Andreas:

är det? Är det... Är det...

Ruben:

Tre timmar eller fyrtio requests tror jag det är.

Andreas:

Okej,

Ruben:

jag har gjort är att generera en massa poddtexter för podden. Vi gör mycket sammanfattningar av olika artiklar för att få stödord, för att det är enklare så. Sen alla de här

Andreas:

och läser och varken du eller jag tycker om att skriva och då är det bara vi kör in det i chatgrippet till oss och får den sammansfatta artikeln och sen använder vi det som

Ruben:

stödord.

Andreas:

Ja, typ. Eller anteckningar. Vi har ju fortfarande läst och gjort researchen. Det är bara att man... Ja, just det. Det var det här det var. Och just det. Det här var de specifika detaljerna så slipper vi sitta och skriva det själva och vi sparar en massa tid på det.

Ruben:

Sen de här poddomslagen Så roligt du skapar dem Gå in och kolla på Youtube för er som inte gjort det Jag har gjort så mycket roliga bilder Det är jätteroligt Och gjort en massa roliga beskrivningar. Alltså jag är nästan så att de är lite för så här konstigt formulerade och överdrivna. Men jag tycker ändå att det är lite kul att de står

Andreas:

jag tycker ju att tyvärr när man använder ChatKPT till att göra just texter så blir det ibland lite LinkedIn-skitnödigt.

Ruben:

Mm.

Andreas:

Du vet, jag tror det är den bästa förklaringen av vad det blir. Faktiskt.

Ruben:

så.

Andreas:

Det är lite skitnödigt. Idag var vi och gjorde det här. Och oj vad fantastiskt ditt företag är. Wow! Har ni tänkt på det här? Man bara... Ja. Du och alla andra på LinkedIn. Har tänkt på samma sak. Samtidigt.

Ruben:

Mind blown nej men som sagt jag börjar förstå grejer med chat det är en hjälp verkligen och får man den att förstå alltså jag är ju primaten hej det här är checktack podcast vi är det här och det här, gå in på den här länken och få mer information förstå det på oss, ge oss bilder eller ge oss text eller ge oss detta så fattar den sig, ja ja precis och det är skönt att göra, vi får ett transcript från våra videos Då har jag kunnat skicka in hela transkriptet och säga, här är avsnittstexten, generera någonting som blir likt berätta. Jajamän, det här är sammanfattningen. Skitbra, alltså verkligen så stor hjälp. Men, jag märkte något annat på chatten som jag inte gillar. De har ju lagt in ett sådär skydd för att man ska göra vad som helst. Och förra avsnittet pratade jag om deepfakes.

Andreas:

Japp.

Ruben:

Deepfakes ville den inte generera saker om för det tyckte den att det var nej, nej, nej, deepfakes kan påverka folks syn och det här ska vi inte prata om, nej, nej, nej och så var det typ såhär konflikten mellan TikTok och Music Universal nej, det här ska jag inte heller kommentera jag vill inte kommentera konflikten ska på åsiktsbildning kom igen nu

Andreas:

Vi vill inte ute efter att skapa åsiktsbildning. Vi vill ha en objektiv diskussion.

Ruben:

Vi vill ha en rolig bild Vad det är vi vill ha

Andreas:

Eller vänta, objektiv är inte det när man håller med.

Ruben:

Objektiv är när man är Subjektiv är när man drar in känslor Objektiv är utan känslor Typ

Andreas:

det var det jag var ute efter. Ja.

Ruben:

Så att nej men kött kapiterar så Bygg app, fortsätt använda det Jag tycker det är skitkul Jag är såld nu, helt plötsligt Tog mig ett och ett halvt år

Andreas:

Men jag har sett lite Jag vet inte om de stämmer Jag har sett lite siffror på folk som säger På olika ställen som säger De som använder ChatGPT Och AI-generativa Generativa AIs Är upp till 40% Mer effektiva Och i det här fallet Så har det gjort att vi kan lägga mer tid På research och Och Redigera podd och försöka göra en högre kvalitet på det vi gör jämt emot att sitta och skriva en massa texter som varken du eller jag tycker är speciellt kul. Sen läser vi ju igenom dem och försöker kontrollera att de stämmer och att det här kan vi stå för. Men det drar ju ner våran produktionstid på det vi inte tycker är så kul ganska mycket. Det finns ju en anledning att du och jag inte skapade en blogg.

Ruben:

Det finns också en anledning till att mycket av det vi lägger ut som jag skriver själv är felstavat.

Andreas:

Det här är ju också en sån grej för jag stavar ju fel men ofta hittar jag ju dem innan jag lägger ut dem på sociala medier sen så i sms kan det bli hallabalola men men

Ruben:

ser det

Andreas:

kör bara och så kommer jag efter snyggt hur du stavade avsnitt där

Ruben:

Då har jag verkligen dubbelkollat så här, men det här ser bra ut.

Andreas:

Ja, ja, men nu är det ju så att ChatGPT har ju fått en konkurrent i Sverige,

Ruben:

Det har de. Vi visste att det var på väg, men nu händer grejer. Andreas, vad har hänt?

Andreas:

har lanserat Gemini Ultra, och det är ju den large language modellen, och sen så har man då släppt, sen finns det Gemini Pro sen tidigare Och sen så nu har man släppt premiumversionen som kallas för som bygger på Ultra. Och det som händer då, det är precis som köpte GPT, man får betala för den här, den kostar 255 kronor i månaden. Men om man betalar det här så får du också Google One och 2 terabyte i Google Drive-minne. Samt att du kommer få det här integrerat i Google Docs och så vidare. Så du kommer kunna få möjligheten att använda den på betydligt bredare front. Men, min stora fråga är, vad hände med Bard?

Ruben:

Bye bye

Andreas:

Ja, men man har ju döpt om allting från Bard. Bard tyckte jag var ett ganska bra namn. Hur många heter Bard?

Ruben:

Inte många, men jag satt och tänkte på exakt det här såhär då, Bard för mig, första jag kommer tänka på, det är en sån här karaktär i ett mytologiskt spel, eller en film en Bard, alltså en sån som går ut och spelar instrument och liksom, det

Andreas:

okej. jag trodde du tänkte på han... Figuren i Idol.

Ruben:

inte Alexander Bard nej Nej, men det är min första tanke när jag hör bard. Och det är såhär, ja, nej. Men Gemini, det låter coolt. Men Gemini är ju tvillingarna, alltså stjärntecknet på engelska. Och så här, det tycker inte jag riktigt passar en AI eller en sån large language model egentligen. Alltså om man tänker på, och det är ju det som jag tror många kopplade mot, spelat på engelska. Alltså jag kopplade också direkt för att jag bara sa, ja men jag kan ju faktiskt förstå vad det är. Det är inte de bästa namnvarorna. Jag tycker Gemini, det är ett coolt namn, men det finns mycket annat som betyder Gemini. Så jag vet inte, de borde komma på något bättre. Ja.

Andreas:

Alltså jag hoppades ju på att vi skulle få slippa den här hepp-hepp-Google, för den är ju duktigt oscharmig egentligen. Det är ju mycket bättre med den här Amazons variant, hon som inte får nämnas vid namn, eller Apples motsvarighet.

Ruben:

Nej.

Andreas:

då hade jag hoppats på att man skulle få hej Bard. Nej. Hej Gemini. Vet du hur många gånger jag kommer säga det är fel?

Ruben:

Mm.

Andreas:

Hej Gemini.

Ruben:

Det rullar inte bra alltså.

Andreas:

Nej, jag

Ruben:

det är det minsta problemet egentligen, namnet menar jag,

Andreas:

Så är det. Men har ju också släppt en app. Den har inte släppts i Sverige än, den har släppts i USA. Men det har släppts kod i den som visar sig att nu kan du byta ut Google Assistant med Gemini direkt från appen i din Android-telefon. innebär att Gemini tar Google Assistant platsen i din telefon. Så när du swipar upp från hörnet eller håller in i startknappen eller hur du nu gör för att kalla på assistenten i din telefon så kommer Gemini dyka upp istället. Och den ska ha fått viss kapacitet för att kunna styra saker på telefon och smart hem. Det som folk verkar irritera sig på dock är att du måste okeja allt den gör. Så även om den förstår vad du gör så kommer den fråga, är det det här du menade? Och så måste du okeja och sen gör den det.

Ruben:

kommer inte den bli smartare med tiden då kanske?

Andreas:

Jag hoppas det, men jag tror ju att det här känns som stödhjul.

Ruben:

Ja...

Andreas:

Det känns ju som Google har satt in stödhjul för att säga, vi kan inte riktigt släppa loss han än, eller hon, den, det. Det är bäst att den får bestämma sig Vad det är den vill göra Och sen så får någon godkänna det För så mycket hemska grejer Kan du göra med din Google assistent

Ruben:

Nej men det är väl det I och med att det är Assistenten innan jobbade mycket med prompt så att det här är det du ska göra men som du har en large language model så är det mer öppet för tolkning och då finns det risk att den tänker fel eller tolkar det du säger fel eller liksom gör någonting annat och det gör att, säger du då slå på lamporna i vardagsrummet så tolkar den det som att, vad vet jag slå på spisen på högsta värme, då är det kanske dumt medans

Andreas:

Ja, det är ju, det är ju.

Ruben:

kanske hade fattat det bättre, vet inte

Andreas:

Fast large language modeller fördelen med dem är att de har en bättre förståelse av situationen, så du måste inte vara så precis, jag menar ska du

Ruben:

är väl lite det som är risken då, att om du säger, gör det ljust och sen så fattar den, ja men okej, du vill att jag ska slå på lamporna, men fast, nej, den kanske tolkar, gör det ljust till att, ja det var i köket när du pratade om detta, ja du vill att jag ska slå på spisen, ajmen.

Andreas:

För ljuset från spisen är ju bländande

Ruben:

hur? Inte

Andreas:

det kan ju vara om du har gasspis i och för sig, men den brukar väl inte vara smart kopplad, hoppas jag men tanken med en large language model ska ju i och för sig vara att du ska inte behöva säga Hepp Google slå på lamporna i köket utan den ska kunna förstå kontexten av att hepp hepp Google det är lite mörkt här

Ruben:

Mm,

Andreas:

du höja ljuset, att den fattar kontexten av vad du säger men ja, jag tror att det här är en safeguard, ett skydd för att man inte ska släppa ut den helt fritt Men än så länge så är den bara tillgänglig i webbläsare i Sverige och kan som det ser ut nu inte generera någon bilder. Men, jag var tvungen, jag har ju testat den lite, den vet vilka checktäcker, den vet vilka vi är. Förutom om jag säger, vad vet du om Andreas från Checktäck podcast, då är jag 30, bor i Stockholm och har en hund.

Ruben:

Kul för dig Ja

Andreas:

heter Andreas Tjeck. Så hallucination tycker jag är lite värre än push-out GPT. Men i övrigt så tycker jag att den är ganska kapabel. Och jag har sett lite test där man har i alla fall på engelska jämfört dem. Och där visar de, generellt sett är de väldigt jämna numera. Och det är ju snarare att man måste ställa dem lika för att man inte kommer på tillräckligt svåra problem att ställa. Snarare än att de inte löser några problem. Så ja, och konkurrens är bra.

Ruben:

Ja,

Andreas:

brukar vi vara för.

Ruben:

Jag är absolut för att det finns flera large language models där ute och fortfarande att det är privata företag, men jag gillar inte att det är Google.

Andreas:

Varför inte det?

Ruben:

känns inte som att de har, vi pratade om innan, den här strukturen som OpenAI har med... En del som är pro-AI, skyddar AI och en kommersiell del. Google är bara rakt igenom ett kommersiellt bolag. Och är de jämnbördiga idag så kommer de kanske fortsätta utvecklas i samma takt. Och då är det väl större risk att Google släpper ut någonting som vi inte vill ha. Än vad OpenAI är. Om vi säger så.

Andreas:

Tills det är att Microsoft pressar och Microsoft har ju visat sig att de säljer ju gärna sin mossa för lite lingon

Ruben:

Jo, jo, jo. Men det är bara att kolla vad som hände senast när de försökte hålla på med grejer som vi inte fortfarande riktigt har bekräftat vad det var. Så sa ju ändå vdn emot och liksom så här, nej, så här vill jag inte. Och så var

Andreas:

vdn sa inte emot. Styrelsen sparkade vdn.

Ruben:

ja, jo, men...

Andreas:

som nu är tillbaka men bytt styrelse.

Ruben:

jättebra.

Andreas:

Och vad var det Microsoft sa det första de gjorde? Ja just det, vi har ju en miljardsatsning här. Ja men ni kan ju komma och starta något motsvarande hos oss. Jag tror att den här fina delen i OpenAI är lite trashad också, tyvärr.

Ruben:

hoppas inte att den är det.

Andreas:

Man ska ha respekt för AI, absolut. Men jag har hört forskare som har sagt att large language-modeller kommer inte vara det som tar över jorden. Det kanske de får äta upp. Jag har ingen aning. de borde ändå vara experter på det här. Och AIS kan göra väldigt mycket. Men det här är statistiska modeller som är väldigt duktiga på att förutse nästa ord som ska skrivas. Det kan absolut användas för ondo. Men är det den som kommer att ta över världen? Det vet vi inte. Men de säger nej, troligtvis inte. Så låt oss hoppas att de har rätt.

Ruben:

Det håller jag på att se med.

Andreas:

vi ge oss vidare på nästa istället?

Ruben:

Det tycker jag.

Andreas:

Något lite mindre abstrakt.

Ruben:

Det här är väldigt tekniskt. Och man vill göra det tekniskt. Men så kan jag göra det så lagom tekniskt det går. Utifrån min förmåga. Och också för att alla ska hänga med.

Andreas:

gillar inte när du börjar det utifrån min förmåga Nej

Ruben:

också säga att jag är inte nätverkstekniker, så jag jobbar ju med nätverkstekniker och där vet jag att folk kan mera mig, så jag har blivit liksom varsad detta, så jag försöker ändå sälja in det som att jag kan inte allt om just detta.

Andreas:

Är det också för att vissa av dem Kanske lyssnar på podden som du vill vara på

Ruben:

Kanske lite så.

Andreas:

Okej

Ruben:

Det finns ett företag som heter Morse Micro som har utvecklat en ny variant av wifi men det är inte så nytt fick jag lära mig, utan det som egentligen var jag fick en fin liten länk från Sweet Clockers, från dig och så sa du, ja kolla här, det här är coolt så är det Halo eller Halo, jag vet inte hur vi ska uttala det som är

Andreas:

kalla det Halo.

Ruben:

Halo H-A-L-O-W de har en räckvidd på tre kilometer och det här är det sjukaste jag har hört. Varför har jag inte hört någonting om detta så nu börjar jag läsa på lite då så vi talar tillbaka om det här först det är inte en helt ny grej detta kom 2017 eller de påbörjade detta arbetet redan då och Morse Micro är ett jättebolag fick jag lära mig nu också att de har utvecklat en massa coola grejer inom datakommunikation men det som släpptes nu för ungefär en månad sedan var en video när de då testar detta på en strand och kan gå tre kilometer

Andreas:

Mm.

Ruben:

då för det här. Och nu kör vi tekniska. Det riktiga namnet för detta är IEEE 802.11 AH. Det är det officiella wifi-namnet. Nu vet ni det.

Andreas:

Jo, men det är ju inte jättekonstigt. IEEE 802.11.ax, är inte det

Ruben:

Wifi 7. Nej, Wifi 6 Eva. Skitsamma.

Andreas:

6, AX är Wi-Fi 6

Ruben:

det är bara enklare än

Andreas:

5.

Ruben:

I alla fall, detta heter Wi-Fi Halo som förkortning för att man ska fatta vad det är för någonting. Så det är det officiella

Andreas:

då! Hej då!

Ruben:

Och de använder 900 mHz-bandet för att kommunicera istället för en massa andra band. För att komma på en högre kvidd och kunna ta sig igenom bland annat väggar och annat. Så att man kommer igenom för att det är mindre vågor. Eller längre vågor än de här gigahertzbanden. Så att man kan ta sig längre. Och det är häftigt. Men det som är det absolut häftigaste då. Det är ju det här att detta verkar funka. Och det är liksom testat. Och det är liksom att man kan få en wifi-koppling som då räcker sig tre kilometer. Och det de gör i den här videon. Vi kommer tillbaka lite då. Det är att man tar ett videosamtal. Så är det en person som springer iväg och så börjar han först på 250 meter sen så går han till 500 meter, 1 kilometer, 1,5 kilometer och så vidare jag skulle säga att ungefär vid 2,5 kilometer där är det fortfarande okej videosamtal vid 3 kilometer är det verkligen så sprakigt så det är inte riktigt väldigt grynigt men det funkar ändå om man vill ju då få ut det här till marknaden för att kunna Till exempel täcka upp stora områden med wifi-anslutning men den stora grejen är att man ska använda det till IoT-enheter och då bland annat konkurrera med Bluetooth, L, ORA och Zigbee som också är sådana som kan

Andreas:

sa du? O-R-A?

Ruben:

L, O, R, A.

Andreas:

Låra, ja. Long range.

Ruben:

Och det är väl lite det som är den stora tanken att man kanske inte ska vara så mycket mot konsument på den här biten utan snarare från maskin till maskin och kommunicera mellan enheter är väl det som är den stora satsningen på detta. Men tänk ändå om man får stöd för detta i sina telefoner och i sina handhållningsenheter och liknande och HEA plötsligt då skulle kunna... Ha på typ en stor strand eller en stor yta eller en stad eller någonting. Ha sådana här antenner och få en grundanslutning. Hade det varit coolt?

Andreas:

Vet du vad det kallas för?

Ruben:

Vad?

Andreas:

4G och 5G.

Ruben:

Jo, jo, jo, men jag tänker ändå liksom... Det hade ju varit coolt på något sätt. Det som jag ser som ännu coolare hade varit om man är på en industri. Det är väl där jag ser det som mest häftigt. Att ha ett heltäckande wifi som du kan ha. Du ansluter inte mot 4G, du ansluter inte mot 5G, du ansluter mot wifi på hela området. Tänk hela Volvoområdet ute i Torsland som har samma wifi överallt. Det hade varit lite coolt.

Andreas:

men det kan du ju ha genom att

Ruben:

Ja, du kan öka massa accesspunkter. Jaja, det går ju, men än så...

Andreas:

Ja, en megabitssekund på tre kilometer avstånd. Alltså, jag är ju inte jättehype på en megabitssekunden.

Ruben:

Nej, men okej, du kan ju ha lite närmare på de accesspunkterna. Men fortfarande, idén alltså. Jag tycker det är häftigt. Just att det här är en sån grej som jag helt har missat att det finns.

Andreas:

Absolut. Och för IoT-enheter, absolut. Jag tror det är LoRa ligger på 800 bandet i Europa, har jag för mig. Sen ligger den på 900 någonstans. Sen så har du SeaWave som också ligger på typ 800-900 någonting. Så det är ju inte de är ju inte ensamma på den kanalen. Och sen har jag för mig att när man köpte Radiostödda flygplan, såna här ready-to-fly-grejer som gick på radiosignaler och inte de digitala varianterna. Då låg de också på 800-900-banden. 700 kanske till och med. De låg där någonstans. Så det är ju beprövade band. Och har lång räckvidd. Men sen är ju frågan... Finns det... Vad behöver... Ja, när du behöver lite mer uppkoppling... vad Lora ger dig. Absolut. Men Lora är ju i vissa fall upp till 7 kilometer.

Ruben:

Mm. Jag fick en tänka nu. Säg att du har ett... Stort skogsområde som du vill övervaka med kameror eller om du har ett stort område du vill ha... Skogsövervakning säger vi då, det är jättebra. Om du vill övervaka förbrändare eller vad det än är. Du kan ha wifi uppkopplade enheter och slippa dra etnet. Det har varit jättebra. De behöver inte ha så mycket data.

Andreas:

Ja,

Ruben:

Det är Edge Cases som är de absolut största användningsområdena för detta. Men det är inte helt oanvändbart i Andra sammanhang också, tänker jag.

Andreas:

absolut. Och sen kan jag hålla med dig i en annan aspekt. Och det är att jag vet att i industrisammanhang så är 2,4 GHz-bandet duktigt överlastat. Så om man skulle kunna flytta lågtrafiksenheten ner på 900 så hade det varit en stor vinst. Sen så kan du flytta dem högre upp på 5 och 6 gigahertzbanden så hade du haft ännu mera vinst. Men 2,4 just nu är... Så fort du bor i ett lägenhetshus så ligger nästan allt på 2,4 av någon jäkla anledning. För Bluetooth ligger där Wi-Fi ligger där, sen är det något annat som ligger där också som jag inte kommer ihåg. Zigbee ligger där.

Ruben:

Vad ligger i rader? Det är ju inte det också någonstans. Ja, vissa rader. Ligger inte de där? Nej, ligger de på 5 GHz kanske? Jag vet att

Andreas:

någonting som ligger där, för vi har

Ruben:

bor nära hamnar har problem ibland med sin wifi för att radarn från skepp och sånt stör.

Andreas:

Skulle kunna vara. Skulle kunna vara. Ja, det är mer än vad jag vet. Jag vet att vi har pratat om det här.

Ruben:

Jag vet också, men jag kommer inte ihåg varför. Skitsamma, jätteintressant i alla fall och häftigt, jag vill enka ju som vanligt men gå in och kolla, det är coolt ändå att det finns nu tycker jag att vi går vidare på något annat

Andreas:

går vidare till Amazon. Och de har ju valt att... Lägga ner sin... Eller backa från sin deal på... 1,4 miljarder dollar. För att köpa iRobot.

Ruben:

Tråkigt.

Andreas:

Ja, det

Ruben:

det är också bra för att jag känner spontant baserat på filmen iRobot att jag vill inte att Amazon ska ha det i namnet för det känns som att de hade kunnat skapa iRobot på riktigt.

Andreas:

För er som inte vet här ute så är iRobot-företaget som tillverkar rumba-robotdamsugare Ja, och Rumba robotdamsugare var ju de stora, alltså jag tycker det var de som fick mig att få upp ögonen för smarta dammsugare och robotdamsugare överlag. Vad jag har förstått är ett amerikanskt företag, men som nu har fått extrem konkurrens från de asiatiska märkena. Jag kan inte säga att jag är mycket bättre för jag har ägt Roborocks som också är asiatiska. Medan iRobot som har strugglat lite grann på senare tid på grund av den här konkurrensen hoppades ju på en uppköp av Amazon för att kunna få lite boost och kunna överleva. Eller frodas bättre. Nu visar det sig att man planerar att gå ner på grund av att den här dealen faller ut i sanden. Eller rinner ut i sanden heter det kanske. Så kommer man behöva att minska sin personalstyrka med 31%. Vilket är runt 350 personer. Och att vdn kommer att avgå. Så att båda är ju inte gott för det här robotföretaget.

Ruben:

Nej men också såhär Det är väl bara för att de har fått mer konkurrens på marknaden. Att de har

Andreas:

är det väl, så är det väl.

Ruben:

De gör fortfarande bra grejer som folk köper.

Andreas:

Jo, jo, men de har många så här, Roborock i min värld är ju bättre. Min upplevelse av Roborock är bättre än vad den är av rumba. Och konkurrens är bra. Det ska ju få folk att frodas och liksom utmana varandra. Men det resulterar ju till exempel i att När det kommer billigare alternativ från Asien så har iRobot svårt att konkurrera.

Ruben:

Mm.

Andreas:

Både teknologiskt och kanske på pris då, för de är ju ofta ganska dyra.

Ruben:

Ja.

Andreas:

Och det är någonting som jag spontant... Jag vet att iRobot körde ju min kamera upp i taket.

Ruben:

Mm.

Andreas:

Jag vet inte om de gör det fortfarande. Medans... De här andra konkurrenterna har tenderat att gå mer till Lidar som verkar funka bättre. Man har lagt någon liten roterande grej uppe på istället. Men det här kommer efter att EU har emotsatt sig den här affären. Och mer eller mindre sagt till Amazon att vi kommer inte att backa det här. Så därför väljer Amazon att dras ur. Och om vi tittar historiskt eller tittar lite bakåt så... UK eller Storbritannien, de godkände det här övertagandet i somras medan FTC i USA har lagt fram en stämning mot det här sammangåendet och Amazon. För att de är väl också emot det. Och EU har ju som sagt sett stopp. Vissa tror att det är att Amazon de sa ganska snabbt. Nej, vi kommer inte gå med på några specialgrejer här för att göra EU nöjda. Medans till exempel tittar du på andra så har ju Microsoft till exempel lyckats få igenom sitt övertagande av Activision Blizzard. Trots mycket kritik. Så väljer Amazon i det här fallet att nej, vi kommer inte spela boll mer, play boll mer.

Ruben:

Som att skaffa bättre lobbyister helt enkelt.

Andreas:

Behöver teknikjättarna verkligen det?

Ruben:

Nej, men om de vill få igenom sådana grejer behöver de göra det.

Andreas:

Så är det väl, så är det väl. Jag tycker det är... Jag tycker det är lite tråkigt för att även om inte jag tycker att rumba-serien har varit det bästa köpet för mig så gillar jag ju ändå att de har funnits på marknaden och utmanat. Så jag hoppas att man kan hämta sig ur det här och man har gett ju iRobot för man har hoppats på att kunna göra mer än bara robotdamsugare. Så vi får väl hoppas att de klarar sig igenom det här trots att de står utanför Amazon. Jag var inte helt bekväm med det Amazon köpte heller. Så jag kan inte säga att det här är negativt. Men jag hoppas också att iRobot klarar sig.

Ruben:

kan inte annat än hålla med dig Andrea Så jag känner det samma

Andreas:

Ska vi ge oss på sista ämnet?

Ruben:

Det tycker jag. Andas. Det är ytterligare en gång när jag måste sätta mig och andas innan vi pratar om någonting.

Andreas:

Har vi fallerat som mänsklighet igen?

Ruben:

Jag skulle säga att vi har pratat om mänsklighet. Mänskligheten är just nu på väg ner en djup grop utav pirating.

Andreas:

det skulle jag vilja påstå också Nej men Det här varnade vi för När förra företaget gjorde det. Och jag vet att jag satt och sa att om vi inte sätter stopp för det här så kommer andra göra likadant. Trots att de företagen just nu gör när av Netflix i det fallet.

Ruben:

Det som har hänt då För att vi ska få alla hängande i USA har gått ut tydligt sagt att vi kommer göra åtgärder för att minska på lösnålsdelning. Och precis kort därefter så kommer ESPN Plus, ingenting som egentligen vi europeer eller svenskar är så engagerade i, men Disney Plus gör samma sak. Vi pratade om detta för 2-3 månader sedan när Netflix gjorde detta. Då var ändå Disney ganska såhär, nej nej nej, vi vill alla dela läsenord, ha så kul, vilken trevlig värld vi lever i. Sen ska jag ändå säga att vdn på Disney har ändå gått ut och sagt att vi kommer göra åtgärder om detta under 2024. Man har ju fått ett datum när Hulu kommer att göra detta och Och det är från den 14 mars och sen vet man inte riktigt när Disney och IPN Plus kommer göra detta men det man har sett är att man har ändrat användarvillkoren den 25 januari där det står tydligt såhär nej, nej, nej, ni får inte byta lösnummer med varandra, ni ska inte dela konton usch, nej, nej, ni kommer bli straffade nej, nej, nej, så att Någonstans så är det ju tydligt att det kommer ju ske någonting. Än så länge verkar det bara vara i USA. Men som alla andra så länge är så sprids det över världen som pesten. Det är liksom... Jag förstår inte för att det de inte fattar med styrningföretagen är att de är alldeles för många på marknaden. De låser in folk med massa olika titlar. Det går åt Via Play är bästa exemplet det går käpprätt åt helvete för vissa företag för att det är för många som konkurrerar och det funkar för de här som äger sitt eget innehåll Disney till exempel och så vidare men de som inte äger sitt eget innehåll funkar inte för bevisligen Och då försöker man ta sig in på att många av de här affärerna kommer att gå under. Vi kommer att ha kvar det här smägiga steget innehåll. Det kommer att vara massor av dyra affärer mellan de olika affärerna. Alla går minus för att ingen kan hålla uppe en affär. Och det som händer är att alla måste ha så jäkla många olika konton som inte folk vill ha. Vilket gör att ingen kommer att ha så många konton och kan man inte dela med varandra så kommer man inte... Fler konton skapas. Beviset är att Netflix, där funkar det tydligen för att vi har de största siffrorna på användare någonsin under Q4 och det är det alla andra företag ser. Ja, men det är fortfarande en expanderande marknad över världen så det är inte konstigt att det är fler användare. Klart att ni dippade när ni satte in nödslåsdelningen dag ett för att folk då inte ville ha detta. Sen så fick ni en uppskjutning för att folk ville ha sina Netflix-konton för att folk ville ha Netflix. Köp det! Och sen så fortsätter trenden att folk fortfarande skaffar streamingkontor. Netflix är ändå bättre fortfarande. Det tycker jag personligen. Men det är liksom en kaosmarknad. jag orkar inte skiten för det är så sjukt dyrt det var någon serie jag ville kolla på då finns den bara på den här streamingappen jag kunde inte ens vpn'a den och då var det så här, okej, jag måste då skaffa den här streamingappen vill jag kolla på den så pass mycket ja, kanske okej, finns det en gratiskonto? nej, får jag skaffa den i en månad? ja, då får jag väl göra det då Visst de kommer dit dem på det sättet Men det är fine att göra det en månad Men Nu ska jag inte gå ut med vilka konton jag delar med folk Men jag gör ju det

Andreas:

till elever och personer

Ruben:

dit mig för det här i framtiden Vet inte men jag får vara så skitsamma Du vet Jag orkar inte längre Andreas Jag orkar inte

Andreas:

nej

Ruben:

kommer sluta med att det kommer bara vara en massa piracing. Och det är samma sak där. Ingen kommer tjäna pengar då, helt plötsligt. Och bara en massa brottssyndakat kommer få pengar helt plötsligt igen. Vill vi det? Nej. Kommer det vara irriterande för Andreas? Förstår du det? Hör du det

Andreas:

Ja, det. Till att börja med så äger ju Disney både Disney Plus Hulu och ESPN så det här är ju Disney som börjar jaga liksom. Nummer två, Disney går inte speciellt bra på tillfället. Så det här är ju liksom... Man

Ruben:

efter halmstrån.

Andreas:

dem exakt. Man rycker efter halmstrån. Och det funkar ju för Netflix. Problemet är att streamingvärlden håller på att bli kabel-tv. För att jag kan gå in på Tele2 och betala för något jäkla kit och få via Play och Netflix för rabatterat pris. Vad kunde jag göra för tio år sedan? Jag kunde gå in på en satellit, på Vsat eller Boxer. Och så kunde jag få 140 olika kanaler för en enkelt pris av 700 kronor i månaden. Vi kommer hamna där igen.

Ruben:

jag är ju lite för insatt i detta för att jag jobbar inom branschen. Så jag får inte uttala mig för mycket om olika bolag och vad som händer och så. För jag vet väl saker man kanske inte borde veta. Men det är

Andreas:

ju akta dig så du inte säger någonting du inte får säga.

Ruben:

Ja, men det... Jag andas djupt för jag blir... Och det är så mycket grejer här och det är så mycket pengar här och det är ingen som har koll och det är skit och det är... Ingen blir glad. Företagen går på knäna för att det kostar skitmycket att hålla igång detta. Och de får inte till mycket användare för att få in pengarna. Och användare går på knäna för att det kostar svinmycket pengar. Kalkylen går ju inte ihop. Det kommer explodera. Streamingbubblan kommer explodera. Bara kolla på via Play, bästa exemplet i modern tid. Men det är så här... Alltså, det är... Krupp får jag. Jag gillar inte Andreas. Inte alls. Ja, men då försvinner ju hela

Andreas:

på TV4

Ruben:

Jag började kolla...

Andreas:

du Från KabelTV

Ruben:

Jag har börjat använda lite TV4 Play det senaste för att kolla på typ Nyhetsmorgon eller vi kollar på, vad heter de här? Johan Falk-filmerna. För de finns där. Men nu kollar vi självklart på ett TV4 Play utan vanligt sämre reklam. Och det stör mig så mycket med reklamen. Och det är verkligen så att, okej, är det värt Och betala om det är 69 spänn. Nej, men då får du fortfarande reklamen. Du får bara mer innehåll. Okej, då får du 119 spänn. 119 spänn för att skriva reklam för någon enskilda film. Nej, det är inte värt det. Men jag stör mig lika mycket varje gång reklamen kommer igång. Och det är inte så att jag kommer betala för... Nej, Andreas. Jag fattar inte grejen. Jag förstår inte...

Andreas:

Ja

Ruben:

Du skickade ju en rolig TikTok till mig för ett tag sedan. Den här med att anything you buy digitally you don't really own. They can revoke your access to it anytime. Och så var det någon som bara Does that make piracy not stealing? För att du tar digitala grejer som du inte egentligen äger.

Andreas:

köpa digitalt Är inte att äga Så är Pirating inte att stjäla Det

Ruben:

Och jag kan i viss mån hålla med. Sen så är det lite för fall till fall. Men...

Andreas:

Men det var ju Sony som ryckte allas nedladdningar från Playstation Network eller vadå? Sånt som folk hade köpt och sen ska de lägga ner tjänsten och då ryckte de allting som folk hade köpt för då fick de inte ha det kvar längre. Så att det du har köpt en gång som du skulle ha köpt får du inte ha kvar längre när tjänsten lägger ner.

Ruben:

Mm. Jag är rädd för den värld vi är på väg in i. Jag är livrädd för allt. Jag orkar inte det här längre. Det är så mycket skitpengar du får betala hit och dit. Du äger ingenting och du kommer inte ens liksom... Du kan snart inte ens kolla på grejer utan du försöker göra rätt för det, du betalar för det och så bara nej, du får inte. Alltså... Nej. De enda som lyckas. Då klagar man på att de inte betalat så mycket till artisterna. Det är ju... Spotify. Och jag köper det. Det är en sån summa jag kan rimligt utifrån hur mycket jag använder den. Jag älskar Spotify och den modellen liksom. Sen fattar jag att vissa tjänar inte så mycket pengar. Jag förstår den aspekten av det också. Och så har vi det här med att förra året så var det protester i lite medieindustrin för att folk inte tjänar tillräckligt mycket pengar i skådespelarfacket. Och det är såhär, ja, folk ska fortfarande få sina pengar för det de gör, men Jag förstår liksom inte vad flödet alltså du ser, kollar man typ vad budgeten är för vissa av mina storfilmer, så är det miljardbelopp i dollar liksom, så bara ja är det värt det? Skrutan, kanske inte vad vet jag A-genererad filmer i nästa år så det kommer ner i kostnader eller någonting, jag har ingen aning

Andreas:

är ju det fackerna i USA har gått emot Att de får inte använda det För att de inte ska Och sen Vill vi verkligen komma till den positionen där AI är den enda lösningen på allting? Jag känner inte riktigt det är så hoppfullt. Men det är som, vet du vad problemet är i Ruben? Det är att vi får inte vara arga, för vi var inte tillräckligt arga på när Netflix gjorde det där. Det Var ju

Ruben:

vi inte? Var vi inte? Så jag

Andreas:

Ja, vi var! Men vi som mänsklighet var inte!

Ruben:

Nej, okej. Rimligt. Och sen så, ja, jag

Andreas:

nu när Disney gör samma sak, då får vi bara skylla oss själva. Vi skulle satt ner foten när Netflix gjorde det.

Ruben:

Jag avslutade

Andreas:

folk gjorde inte det för att det. är så jävla... Jag avslutade också mitt konto men jag känner x antal människor som bara Oj nu kan inte jag använda Netflix, nu skaffar jag ett nytt konto.

Ruben:

Och sen så... Ja, jag fattar grejen. Ja, det kostar skitmycket att producera det här. Det är en massa människor bakom som måste få betalt. Jag fattar grejen. Jag förstår att det kommer kosta. Men... När det blir så många företag så håller inte modellen rättigheten mellan företagen, eller troligtvis inte, för att man ska ha ner de här summorna. För att det kostar hur mycket som helst för, säg Netflix, att ta in en Disneyfilm eller en Disneyserie, eller åt andra hållet, eller Warner Bros eller vad det än är. Och då blir modellen kalaskaputt.

Andreas:

Då ska vi bara skaffa en en Plex-server.

Ruben:

Tackar.

Andreas:

Och så vill man vara med så måste man contributa med någonting. Jag vet inte om det här är en jättebra modell att outa på i en podd. Kanske skippa den.

Ruben:

jag hoppas att ni som lyssnar är lika irriterade som mig och förstår att det är ett större problem än att folk inte kan dela konton. Det är liksom ett haveri för hela mänskligheten, enligt mig.

Andreas:

ju

Ruben:

Vi fattar ju grejen, det är inte det, men det blir fortfarande störigt. Det är ju det som är slutkontenten av detta, det stör mig.

Andreas:

Ja, men Netflix började ju bra när de hade rättigheter till alla Marvel-filmer. De hade rättigheter till en massa Disney-grejer. Det var ett ställe där du hittade allt. Och så hade du en kostnad på 150 spänn i månaden.

Ruben:

Ja.

Andreas:

Jättebra!

Ruben:

Alltså grejen är att Disney, helt ärligt...

Andreas:

på olika tjänster.

Ruben:

Helt ärligt tror jag att Disney hade i slutändan fått en mer hållbar modell om de bara licenserade ut sina grejer till icke-Disney istället för att driva sin egen jävla streaming-app. Det hade känts för bevisen går upp på knäna just nu med att försöka få igång detta och alltihop. De hade fortfarande kunnat vara en studio som producerar grejer för det gör de ju. Men någon annan får visa upp det.

Andreas:

Japp.

Ruben:

Men det är vad jag tror. Mm.

Andreas:

Jag är benägen att hålla med dig, men jag är inte expert. Om jag har sagt något märkligt så kan man... Mejla till kaktäckadgmail.com man får jättegärna mejla oss och tipsa om framtida ämnen eller gäster, eller gör som Charlie ställ en fråga bara det kan man göra på våra sociala medier också vi är mest aktiva på TikTok, Instagram och Youtube tips, tydligen om man inte följer oss så hamnar man långt ner och det är inte vårt fel, det är TikTok som har gjort det så det tog lite lång tid innan vi svarade Charlie, tyvärr, förlåt Charlie här hoppas du känner att du fick svaret du önskade. Man kan sätta på den genom buymeacoffee.com slash cactech eller så använder man en av våra Amazon-länkar. Buymeacoffee, då donerar man lite pengar. Köper man via våra affilientlänkar på Amazon så får vi en kickback av Jeff Bezos vinstmarginal. Och som jag har sagt tidigare, han behöver inte fler båtar. Så är det med det. får inte glömma att prenumerera på podden i sin favoritpoddspelare. Och ge oss gärna en recension. Det gör att fler hittar podden. Och ni alla där ute, för det är några stycken som har lagt upp stories på när ni lyssnar på podden. Fortsätt göra det. Vi uppskattar det jättemycket. Tack till er som har gjort det. Ha en forsa trevlig vecka så hörs vi igen på torsdag. Ha det.

Ruben:

det!

Intro
Lyssnar brev
Rubens äventyr med Chat-GPT
Googel Gemini
HaLow Wi-Fi
Amazon köper inte IRobot
Disney+, Hulu och ESPN jagar lösenords delare
Outro