Käck-Tech Podcast

Apples svar på EU:s DMA, Vision Pro & Neuralink hjärnimplantat i människor

January 31, 2024 Andreas & Ruben Episode 97
Käck-Tech Podcast
Apples svar på EU:s DMA, Vision Pro & Neuralink hjärnimplantat i människor
Show Notes Transcript Chapter Markers
Avsnitt 97! I detta avsnitt dyker vi in i Apples pågående kamp mot EU:s Digital Markets Act. Vi diskuterar Apples nya regler för att följa DMA, reaktionerna från stora teknikföretag som Microsoft och Spotify, och vad detta innebär för framtiden för App Store och alternativa appbutiker. Vi utforskar även de senaste tekniknyheterna, inklusive Apple Vision Pro och Neuralinks framsteg. Missa inte dessa spännande tekniknyheter!


Länkar från veckans innehåll

Disclosure: Några av länkarna här nedan kan vara affiliatelänkar. Det betyder att om du klickar på länken och köper från butiken, kommer vi att få en affiliate-kommission utan extra kostnad för dig. Alla åsikter förblir fortfarande våra egna!


Rubens Ämnen 


Andreas Ämnen


I samarbete med RØDE: För att säkerställa högsta ljudkvalitet i våra avsnitt, använder vi utrustning från RØDE. Detta samarbete baseras på utrustningsstöd i utbyte mot exponering, utan ekonomisk kompensation. Tack RØDE!

Support the Show.

Vill ni läsa mer om oss och podden kan ni klicka på länkarna nedan:

Musik: Splash - Harris Heller

Obs! Transkriberingen är autogenererad och kan därför innehålla felaktigheter.

Ruben:

man har då satt in ett chip i någons hjärna som de ska använda för att kunna styra saker. Det är skitcoolt!

Andreas:

Men vänta, vad kan man göra med det här Neuralink-chippet?

Ruben:

Alltså, det vet jag inte riktigt nu, för det går under produkterna med telepathy, telepathy, telepathy, telepathy, telepathy,

Andreas:

det för...

Ruben:

telepathy,

Andreas:

Telepatisk.

Ruben:

på engelska.

Andreas:

Okej. My god, okej, ja.

Ruben:

Hej och välkomna till Käck-Tech Podcast på den där vi diskuterar, disikerar och om vi har tur informerar om Käck-teknik. Och nu, Andreas, har det gått två år utan att jag har sagt exakt den här saken. Det är sjukt.

Andreas:

Jag tänkte säga, har du verkligen sagt den hela tiden? Men det har du ju.

Ruben:

Jag har nog inte sagt det varenda gång, du har sagt det några gånger, men vi har sagt

Andreas:

kan ha knipt in någon gång.

Ruben:

avsnittet släpps så har det gått exakt två år sedan vi släppte ett avsnitt först sådär.

Andreas:

Var det piloten eller var det först riktig avsnittet?

Ruben:

Peloten släppte 1 februari 2020 2

Andreas:

Det är också fortfarande ett av de mest nedladdade avsnitten, vilket är oroväckande, för det måste vara det sämsta vi har släppt.

Ruben:

det är inte bra Jag rekommenderar ingen att gå tillbaka och lyssna på det, eller?

Andreas:

Alltså, för den som vill ha en nostalgitrip, absolut. Jag skulle inte rekommendera det för någon annan.

Ruben:

Nej, inte heller

Andreas:

Nej. Men, ja. Två år och 97 avsnitt plus... Eventuella extraavsnitt som jag har blivit några stycken

Ruben:

Jag tror vi är uppe på 102 avsnitt totalt.

Andreas:

mm

Ruben:

Typ något sånt. Jag fick någon sån här grej. Your 100th

Andreas:

det

Ruben:

en tag sedan.

Andreas:

okej

Ruben:

Ja, kul i alla

Andreas:

upp det helt enkelt jaja och för er som har varit med sedan början så är det ju lite extra cred tycker jag

Ruben:

absolut.

Andreas:

som har stått ut i två år. Det har ju hänt mycket för oss huvuden. Jag har ju, jag vet inte vad jag har gjort. Jag har varit lite överallt och ingenstans. Och livssituationer har ändrats och så vidare och så vidare.

Ruben:

Det var lite detsamma här, dock kvar på samma plats ungefär. Men annars har det ändrats en del.

Andreas:

Men podden består. Och det ska den fortsätta göra.

Ruben:

Absolut.

Andreas:

tycker att vi Denna veckan ska börja med en liten Korrigering från förra avsnittet Som Påpekade Så Ransomwaret som attackerade Märsk Var inte WannaCry, det var NotPetya Och ransomwaret som angrep NHS, alltså ska man kalla det, hälsovårdssystemet i Storbritannien, var WannaCry. Så mask, något pettiga, och NHS, WannaCry. Så ja, ska vi fortsätta tycker du?

Ruben:

Det tycker jag. Andreas kör ett första ämne för veckan.

Andreas:

Ja, jag vill prata lite för att jag har en liten connection till det. Och det är att fossil nu lämnar marknaden för smartklockor helt och hållet.

Ruben:

Tråkigt för de gjorde snygga klockor.

Andreas:

Ja, de gjorde ju det. Jag vet inte om det var de bästa smartklockorna. Men de gjorde ju smartklockor som såg ut som klockor.

Ruben:

Mm.

Andreas:

Och jag hade en fossil Gen 5 Carlisle. Och den såg ut som en klocka. Eller jag hade och hade. Jag har den fortfarande. Fast jag tror att den är utlånad till någon av mina bröder.

Ruben:

Ja.

Andreas:

Men den används flitigt fortfarande Vad jag vet Men sen är det så här De kommer att lämna Smartwatch-marknaden helt och hållet Man kommer dock fortsätta att underhålla De modellerna man har ute Och det är ju inte heller Helt Det är inte så att man är speciellt överraskad om vi säger så. För att senaste modellen som släpptes var Gen 6. Och den släpptes sommaren 2021. Och sen dess har det varit ganska tyst trots att Samsung och Google har steppat upp sitt game. Så har inte Fossil hängt riktigt med. Och jag tror att de hade... När Android Smartwatch-marknaden var bortglömd så hade fossil en väldigt bra läge som man inte längre har. Och jag tror spontant att de har svårt att konkurrera mot de här teknikjättarna. De hade det väldigt bra när de kunde köpa en färdig teknikplattform i princip och sen bara köra på Wear OS och inte behöva tänka. Men nu måste man ju börja konkurrera på andra finesser och grejer och det är inte riktigt... De tillverkar klockor, inte smartwatches nödvändigtvis.

Ruben:

Nej alltså det är inte riktigt Liksom Även om de har gjort det så har inte jag tänkt Åh fossil smartklockor Det är inte min första tanke När jag tänker på fossil Det är ju mer såhär snygga lite märkliga Häftiga klockor liksom

Andreas:

Ja... Det är ju lite synd, tycker jag. Samtidigt så är det inte, som sagt, inte superförvånande. Men Ville man ha En klocka som var såhär Det här är byggd på standardplattformen Som till stor del var byggd av Qualcomm Så Så kunde du gå till fossil Och då fick du inget lullul utan Basic basic men du visste att det var Det var ganska stabilt och det funkade Liksom Nu är det väl Mobvoi eller någonting Som får ta den stafettpinnen

Ruben:

Jag tänker ändå att smartwatch-marknaden kommer ju öka mer och mer på något sätt. Det känns som om det är någonting folk vill ha. Och jag tror ju att det kommer komma uppstickande bolag för jag tror ju någonstans att vad du kan få ut på en smartwatch rent funktionsmässigt

Andreas:

Mm.

Ruben:

kommer vi inte kunna göra så mycket mer. Bygga snygga grejer kommer nog vara grejen som folk kommer gå efter och att man har basic saker såsom pulsmättare och lite GPS och sen att du kan koppla upp den med telefonen eller inte göra det. Det behöver inte vara så mycket mer grejer. Vad behöver du mer? Egentligen.

Andreas:

Jo. Så är det, men de här tillverkarna måste ju sälja någonting och då måste de sticka ut och trycka i en massa funktioner som du kanske inte nödvändigtvis behöver men som du skulle vilja ha.

Ruben:

Jo, då kan ju någon göra snygga grejer istället. Det kanske är det som är målet.

Andreas:

Jag kan ju tycka att om du tittar på fossil så är deras smartklockor bra mycket snyggare än Både Googles och Samsungs, faktiskt.

Ruben:

Absolut.

Andreas:

De är lite säkert bättre, men snyggare i alla fall. Så ja, smartklockorna från fossil går i graven. Ska vi oss på nästa ämne.

Ruben:

Jo, men det tycker jag. Jag har någonting jätteintressant jag vill prata om. Alla känner till Neuralink, det vill säga Elon Musks företag som jobbar med att implementera chip i djur och ska implementera in dem i människor så man kan styra saker och liknande. Jag tror de flesta vet vad det är.

Andreas:

Ja, man har nog hört om det någon gång.

Ruben:

Det första riktiga testet med en Neuralink i en människa gjordes nu häromdagen.

Andreas:

Uff, ja.

Ruben:

Alltså man har då satt in ett chip i någons hjärna som de ska använda för att kunna styra saker. Det är skitcoolt!

Andreas:

Men vänta, vad kan man göra med det här Neuralink-chippet?

Ruben:

Alltså, det vet jag inte riktigt nu, för det går under produkterna med telepathy, telepathy, telepathy, telepathy, telepathy,

Andreas:

det för...

Ruben:

telepathy,

Andreas:

Telepatisk.

Ruben:

på engelska.

Andreas:

Okej. My god, okej, ja.

Ruben:

Och målet med det är att man ska kontrollera telefoner och datorer och nästan alla elektroniska enheter genom att gärna bara tänka, är då målet med det där. Och det är jättekul, tänk att du bara kan sitta och röra dig, inte göra någonting, bara tänka, nu händer det, nu händer det på telefonen. Det är skitcoolt, Andreas. Förstår du hur häftigt det var? Tänk att inte behöva... Alltså, tänk att styra saker med hjärnan.

Andreas:

Tänk när Google kan mata annonser rakt in i hjärnan på dig och du kan inte ha en adblock.

Ruben:

Det vill jag inte ha lika mycket.

Andreas:

Tänk dig 30 sekunder Unskippable ads innan du får gå över Ett övergångsställ Coolt Absolut Men jag är inte säker på att jag skulle vilja ha ett

Ruben:

Jag vill ja det Jag har ju sagt tidigare, jag vill bli en cyborg När jag blir stor

Andreas:

Okej Ja,

Ruben:

Och det är intressant Vi har väldigt liten information om detta Mycket handlar om att Elon Musk har twittrat Eller nej, exat, eller vad man nu ska kalla det

Andreas:

den

Ruben:

Och så här, då säger man att personen håller på att återhämta sig väl. Och man ser promising neuron spike detection. Vad det nu innebär. Alltså, bra

Andreas:

signaler. Ja, precis.

Ruben:

Typ, människan lever liksom. Ja, det är väl bra. Men...

Andreas:

är lovande Mm

Ruben:

och det roliga är att FDI då, de gav ju godkännande för att göra det här, alltså tester på människor, slutet av september förra året, så det är ju ganska nyligen. Och då gick man ut och bad om folk som sa, vill du vara med på detta så signa upp här så kontaktar vi dig. Och ambitionen är ju egentligen att initialt så ska människor som kanske inte kan använda armar och ben och liksom som saknar olika lämmar eller liknande så ska kunna få det här chipet för att kunna styra saker upp. Men sen är ju också Neuralink inte ensam på marknaden. Det finns ju andra företag som har fått människor att kunna gå genom att implementera chipper i grad och i hjärnan som de styr. Nyligen, jag tror det var för ett halvår sedan det hände. Och sen så har någon som implementerat ett chip som gör att man kan styra en avatar och så kan man få den avtalen att prata åt den. Så att det är ju en revolutionerande sak men vi har inte ens fått se vad den här personen som har fått det här chipet kan göra ännu. Vi har fått se vad apor och grisar och liknande kan göra. Så att vad som egentligen kommer ut av detta det vet vi ju inte men det är ju ändå häftigt att man har ändå kommit till människotester. Och att de är godkända av FDA och FDA är ändå ett styrorgan i USA som kontrollerar vad man får och inte får göra med olika medicinska grejer. Så jag tänker ju

Andreas:

också de som Vi var också de som släppte igenom Duktig försäljning Av opiater Ja

Ruben:

Det är väl också de som sätter att ett bröd är ett bröd så länge det är 51% vete eller någonting. Men annars så är det så är det okej, så resten kan vara sågspån.

Andreas:

Ja Japp

Ruben:

i Uxdom-procentsatserna, men åt det hållet. Det är... Det är intressant. Jag tror det är Subway-brödet som egentligen skulle kunna tituleras som en kake i USA. Eller nej, brödet i USA. Om det hade varit i Europa så hade det räknats som en bättre kake. För det är så mycket socker i det.

Andreas:

Ja

Ruben:

Det är bra.

Andreas:

Det är bra. Men jag vet inte, är det FDA?

Ruben:

Jag tror det ska vara FDA, för det är väl Läkemedelsmyndigheten och de som står för livsmedel och sånt.

Andreas:

Jag vet inte om de står för livsmedel. Skitsamma! Vi säger att det är

Ruben:

och Läkemedelsmyndigheten, så då utgår jag

Andreas:

får väl jag tänker att har vi fel så är det någon som kommer rätta oss. det är... Vi utgår ifrån det och så får vi väl se helt enkelt.

Ruben:

Men som sagt, jag är imponerad över det här med Neuralink. Jag vill ha en... Nej, det vill jag inte. Så mycket vill jag inte ha. Men jag är inte helt emot tanken av att kunna ha någonting som du kan styra saker med utan att behöva använda kroppsstil. Delar av en... Nu kommer det att utvecklas mer och mer, men... Tänk att du kan styra någonting med tankekraft. Det är jättehäftigt.

Andreas:

Ja, absolut. Och det jag tänker är att tyvärr tror jag att det kommer nästan bli ett krav i framtiden.

Ruben:

Utveckla.

Andreas:

Föreställ dig att gå till en arbetsintervju där 50% av befolkningen kan styra datorer och mobiler och allt vad det nu är genom att bara tänka. Det största bandbreddsflaskhalsen vi har är hur vi kommunicerar med andra. Tänk dig att du bara kan kommunicera med datorn genom att tänka. Du kan ju tänka bra mycket fortare än vad du ofta skriver för hand till exempel. De personerna kommer ju ha ett ganska stort övertag rent tekniskt vilket innebär att du kommer kanske ha, nu är det väldigt långdraget men teoretiskt sett så kommer du inte kunna konkurrera på arbetsmarknaden om du inte har det

Ruben:

Därav att jag ska bli en

Andreas:

jag tycker. Vilket jag tycker känns som en väldig dystopi, men jag kan se problematiken.

Ruben:

men då tänker vi bara tanket sen så kan du inte tillföra typ muskelstyrka och du kan tillföra robotarmar och du kan införa att du kan

Andreas:

ska du

Ruben:

din hand mot olika... Du tar sådana här exoskelett och grejer och tar in, du vet det, vad heter det nu då? Sådana oljepumpar, inte pneumatik utan hydraulik, vet du, muskler och grejer.

Andreas:

Okej

Ruben:

Det hade varit coolt.

Andreas:

Hydraulik i sig är inte starkare Sen så har du en bra pump Så är du ju jävligt stark Men tekniken i sig Säger ju ingenting

Ruben:

Nej, nej, nej, nej. Men det hade ju varit så... Jag ser många coola grejer man skulle kunna göra. Tänk att ha då ett exoskelett som du lyfter på dig så styr du det med hjärnan så ashäftigt

Andreas:

Ja, du lever i en värld av att du tänker att du ska bli Iron Man.

Ruben:

mer typ vilken film, det finns ju någon sån finns massor av såna framtidsfilmer där man kan göra såhär det är så häftigt

Andreas:

Så går de ju omkring i sådana här exoskelett Men de är ju

Ruben:

Fast det är en annan grej

Andreas:

Ja det är sant styrs inte av hjärnan utan de är ju De har kontroller Av något slag

Ruben:

tentigt faktiskt Så himla lågt

Andreas:

Typ analogt Skulle det vara framtiden De har inte ens pratat med Elon Musk

Ruben:

Jag fattar ingenting Men det är också såhär Avatar skrevs ju på typ 80-talet liksom De hade ingen koll då Det är en fransk serietidning från

Andreas:

du skämtar... Jaha! Jaha, jag trodde det var skrivet av James Cameron eller

Ruben:

Nej, det är en fransk serietidning från början. Jag vet inte, jag vill säga 80-90-talet, men det är en ganska gammal

Andreas:

Varför är jag inte förvånad att det är franskt?

Ruben:

Nej. Ja, det har vi inte ens sagt. Du är i Frankrike nu. Kan du inte känna

Andreas:

är jag. Vad var avatar? Nej, nej, nej. Men jag lämnade ett hyfsat kallt 2 plusgradigt Göteborg. Och landade i ett soligt 15 gradigt Lyon. Så det är nästan vårkänslor. Nästan vår känsla jag är ute och gör, jag är här för att jobba så jag kommer vara här ett litet tag gör ett gästspel på Renault Trucks

Ruben:

Gör ett gästspel Låter som att de bara såhär Andreas kan inte du komma hit och gästspela lite

Andreas:

det är ju typ det jag gör hur ska jag förklara det

Ruben:

Nej jag har ingen aning Du ska klara det bättre Jag tyckte det var jättebra förklarat

Andreas:

Men jag gör ett gästspel Målet är att jag ska lära mig någonting Och erbjuda lite extra Armar och ben För hjälp här nere

Ruben:

Mm.

Andreas:

sen så ser jag möjligheten Jag får uppleva fransk kultur Fransk? Fransk kultur Fransk kultur och leon Jag menar, under en period Och så, ja Ja Hur det är att jobba och leva i Frankrike?

Ruben:

Nej men det är jättebra. Jag har svängt så. Det är jättebra. Du får uppdatera oss och säga vad du har lärt dig.

Andreas:

Vi får väl se. Det ska nog bli bra. Men vi får väl se vad vi

Ruben:

kan säga oui. Vot cham appell Andreas. Bonjour.

Andreas:

Bonsoir Ja Ah

Ruben:

taget fransman.

Andreas:

Je m'appelle Andreas

Ruben:

Oj, oj, oj. Om vi har en fransman ibland då så...

Andreas:

Det är ungefär så mycket Jag kan säga faktiskt

Ruben:

Ska vi lämna Frankrike och prata om

Andreas:

Hahaha Hahaha Ha ha ha Ha ha ha

Ruben:

bugge Rosa

Andreas:

Security Det är tydligen

Ruben:

för er som inte har sett den Sedan

Andreas:

Hamburger Hamburger Nej nu spårar det här Och nu får vi återgå

Ruben:

Tillbaka till det som vi ska prata om på tal om att styra saker med hjärnan nu har vi

Andreas:

med snällare vänner.

Ruben:

Så har vi nu fått Apple Vision Pro som lyckas styra saker med akronymen nej, men Apple Vision Pro har börjat prata om att det skulle släppas och att det skulle lösas ut och lanseras och kunna beställas och teknikreviewers har nu fått sina exemplar och då lagt upp sina videos om vad som de tycker och tänker och allting Så jag tänker att vi ska diskutera det och säga vad vi tycker baserat på det vi har sett. För vi har ju absolut inte fått en sån här enhet i händerna för att vi är fattiga och är inte så pass stora på teknikmarknaden så att vi får sådana här gratiska grejer. Men,

Andreas:

de jag har sett Har fått är ju MKBHD Som är särklass den största Tech-youtuben där är Är ju Justine som har typ Varit Apple fan girl Hur länge som helst Och gjort hur mycket Apple-grejer Och The Verge Sen tror jag jag såg någon till Men det är ju eliten av eliten Om vi säger så

Ruben:

sen ifall de har beställt detta själva eller ifall det är ett samarbete med Apple framgår det inte. Men det jag vill lyfta upp först innan vi ens pratar om själva enheterna. Jag fick kolla lite på nyheter idag för att se lite mer information och 200 000 enheter är beställda slash sålda. Det är ganska bra volym. När jag är ute i nyhetskällarna som har fått informationen så har jag ju fått informationen från Apple men...

Andreas:

Ja.

Ruben:

ganska bra med enheter för att vara en first gen AR, VR och MR headset som ingen någonsin vet hur det ska funka och som kostar då 35 000 kronor plus.

Andreas:

Jag skulle säga att du får det upp på fötterna. Med tanke på 3500 dollar va?

Ruben:

Ja, 1500 dollar med grundutbudet och jag tänker att vi börjar här med prissättning för nu har vi ändå fått lite prissättning och det har inte vi pratat om så det gör. Så, 3499 dollar. 512 GB på 3699 Och sen så 1 TB på 3899 Jag fattar inte det här med lagringen Att man börjar så lågt Men det är bara vad jag tycker

Andreas:

Apple är ju väldigt duktiga på att stega upp dig

Ruben:

Mm

Andreas:

för att då har de ett attraktivt pris till att börja med och sen inser du att, ja fast lagring kan ju vara trevligt och då lägger du till det och så bara, ja just det

Ruben:

sån lagring, 2000 spänn per typ 256 GB, alltså det är riktigt mycket pengar. Men vi ska inte fastna vid det. Sen så har jag de viktigaste av allt va.

Andreas:

är

Ruben:

lenses, som man antingen får läskladsögon eller då prescription, alltså du säger, ja. Olika styrkor. Då börjar de på 99 dollar

Andreas:

det häftigaste av allt?

Ruben:

men jag kommer snart. Det är häftigt ändå att man har implementerat det. För de är väldigt snyggt integrerade och klickar på snyggt och det är ett rimligt pris tycker jag ändå. 149 dollar för specialglasögonen. Och att det är en bra... De klickar i bra och det är bra i hur du ska koppla in dem och de fattar vilken du skannar grejer. Skitbra. Genomfört

Andreas:

hur billiga läsklassögon är?

Ruben:

Tyst nu, Andreas. Det här är rimliga priser, så.

Andreas:

Absolut

Ruben:

Men! Sen har de då också ett travel case som kostar 200 dollar. Det är lite coolt, men det är väldigt stort. Och det är 2 000 spänn för att du ska kunna transportera de här runt omkring. Jag fattar att man inte vill bara slänga ner de här i ryggsäcken när de kostar 40 000. Men det är också lite märkligt att man ska betala 2 000 extra för en liten påse som du lägger dem i. Visst, den är figursydd för en och den har bra lagringsmöjligheter men den är väldigt stor och bulkig. Ja, ja,

Andreas:

Alltså Den är vit Och den är typ squishy Samtidigt som den då ska skydda Det här headsetet Jag ser inte hur du skulle kunna Använda den Utan att det blir jätteskitigt Jättefort

Ruben:

För du vill inte trycka ner den i en väska Eller kan lägga den i en väska Som du bär runt med Men man vill nästan bära den här utanför För att den kommer ta skitmycket plats i en väska För den är ju så värderad liksom

Andreas:

Japp.

Ruben:

haft Att man hade någon sån här sliding grej Som bara skyddar den lite initialt så att man kan lägga den i en väska Så att man inte får en massa skit som hamnar på glaset Eller på linserna och grejer Det hade jag ändå såhär fattat liksom Men ja, högst märklig Produkt om vi säger så

Andreas:

ser ut som att NASA har gjort den, eller ESA eller vad de

Ruben:

ser ut som en Sån här, vet ni Space, ni kommer inte ihåg namnet, rymdräkt. Alltså NASA-rymdräkt, typ som vit, liksom.

Andreas:

ja.

Ruben:

Sen då lite vad de här människorna säger om Apple Vision Pro. Hittills så är det vikten man klagar på.

Andreas:

Den är tung

Ruben:

Den är tung. Och ska Ska du ha exakta vikten då så är det 600-650 gram. Och då ligger majoriteten av vikten fram till. Så säger jag ungefär ett halv kilo som ligger framför dina ögon och hänger och trycker.

Andreas:

Ja, det

Ruben:

känns kanske inte så mycket men tänk att du ska ha ett halvt kilo som bara ligger och hänger i ditt ansikte. Det är ganska omständigt om du sitter med det i några timmar.

Andreas:

skulle

Ruben:

det ju

Andreas:

påstå.

Ruben:

man klagar på, som är mellan två och tre timmar. Den har jag inte testat ännu, vad jag har sett på de som har gjort reviews. Men det finns ju då möjlighet att koppla in så man får en strömadapter direkt in. Men då måste man gå igenom batteriet. Och där tror jag varför det här batteriet är så stort. För batteriet i sig väger 353 gram mer. Och har 3166 milliampere timmar. Alltså en typ S24 Ultra har 5000 milliampere timmar. Den väger mindre, om inte typ hälften så mycket. En tredjedel så mycket.

Andreas:

Ja,

Ruben:

Och jag fattar inte hur det här batteriet ska vara så stort. Och det är inte så att det behöver vara så skyddat. Jag förstår verkligen inte. Varför gjorde man inte det större? Jag förstår verkligen inte det. Jag tycker det är så märkligt, Andreas.

Andreas:

jag tycker det är väldigt tydligt varför man inte har låtit batteriet sitta i headsetet.

Ruben:

är ju en smart lösning. Det är faktiskt en smart grej att inte ha batteriet i headsetet. För ett, du skulle kunna ha flera batterier så du kan switcha dem om du vill ha laddat upp flera stycken. Nu har ju Apple gjort det att man tar lösbara kablar och att du inte ens länge kan köpa till extra batterier i det här och då kommer det. för de har ju inte en USB-C-kabel inne i headsetet. Nej, nej, nej, de har en specialkoppling som man ska koppla in med någon rund

Andreas:

det är klart Det är klart

Ruben:

Och sen då, jag fattar ju typ om det är en sån här transformator som ska göra om elen så att den matchar typ till det som den vill ha eller att den ska ha något så att den inte typ triple-chargear genom batteriet. Den ska dra sladden direkt in och så ska den gå upp till det sättet att då behöver det finnas elektronik i det här batterihöljet. Men du ska ändå ha en power brick i väggen som förändrar detta och som en USB-C-kabel så jag fattar verkligen inte varför det behöver vara så här. Det hade varit mycket enklare om man bara hade en USB-C-sladd rakt in i headsetet men det är väl lite det att de inte vill kontrollera vilken sorts el som kommer in antar jag. Så att man inte råkar ha någon som kör fel sorts USB-C-kabel och en för hög Watt-koppling. Eller vad som helst och bara pajar i det sättet.

Andreas:

det låter jättekonstigt ändå. Jag förstår det inte riktigt. För det finns ju andra enheter som löser det här.

Ruben:

Absolut, men i teorin om du har fel laddsladd och du inte har massa smartness i så kan det ju springa en telefon. I teorin.

Andreas:

Ja, för det ska ju vara någon bordladdare där som spärrar.

Ruben:

Absolut

Andreas:

Ja, du kan, men det är väldigt sällan du gör det. Det är snarare för att du har en USB-C-kabel som inte är riktigt byggd. Eller liknande. Som det är ett problem.

Ruben:

är väl lite det Jag kan köpa om man vill vara smartare än användarna och skydda dem mot sig själva Köpa typ

Andreas:

men det är ju det Apple normalt sett hävdar att de är. Mer på det sen.

Ruben:

Mm, vi kommer in på det sen.

Andreas:

Ja.

Ruben:

ska vi prata lite om hur mycket man använt den. Och där har jag sett det i Verge, så jag uttalar mig utifrån vad de säger om det. Så det här är inte min egen åsikt utan det är deras åsikter. Det ska ändå vara transparent med att säga. Men... De tycker ju ändå är väldigt objektiva någonstans med att säga att för priset du betalar så är det inte en wow-upplevelse. Men som en teknikpryl sett i ett ARVR-headset, mer VR-headset, så ja, det är liksom... Den bästa handkontrollen man har sett. Det finns inget som är så bra. Det är en av de bästa kameralösningarna- för att se verkligheten som finns där ute. Det är en av de bästa återgivningarna- utav media i det här.

Andreas:

Mm.

Ruben:

visar upp saker. Sen så klagar man på att Field of View- vad heter det? Perferisyn heter det kanske? Heter det det på svenska?

Andreas:

Det är väl när du tittar utanför Fill of You som du hamnar i perifris

Ruben:

men okej, periferin, ja precis. Ytan du ser i alla fall är inte kanske den bästa. Och det är lite så här gradienter i kanterna och så. Så det finns saker att förbättra och lite som de är väldigt tydliga med att säga att De kan ju bara köra en screen record på det de ser. De kan ju inte riktigt sätta in två eller en kamera på de här linserna och visa exakt hur det är att uppleva det. Så det är inte heller en perfekt åtgivning om vad det faktiskt är.

Andreas:

det svär jag.

Ruben:

Men det är... Utifrån vad jag ser, det är häftigt. Men det återkommande är ju någonstans att det är en ganska tung enhet. Med det här dual bandet som de skickar med nu så verkar den här tunga avlastningen uppe på huvudet kontra bakom huvudet bli bättre så att den blir mer användarvänlig. Det var ändå en key HBD som jag aldrig kunnat tala om. Så. Tack. Så. Jag tror inte det är tillräckligt för att jag ska känna att det här priset för det jag får, nej. Men sen har man ju det här snygga med Apple att det funkar ju mer eller mindre sömnlöst med Mac. Du kommer kunna få upp en stor skärm kopplad till din Mac i de här glasögonen. Du kommer kunna styra saker snyggt med den. Riktigt snygg AR-upplevelsen när den kopplar fattat. Här är din Mac bra att upp med en stor skärm. Du kan klippa och klistra rakt in mellan det här headsetet rakt in i din Mac och till dina anledningarna. Hela ekosystemgrejen flyter på bra. Och det är väl bra och de har ju också byggt mycket av UI och allting på iPad. Eller iPadOS, eller hur det funkar. Så man får ju med sig väldigt mycket av grundapparna och funktionalitet och hur saker funkar genom det. Så man slipper bygga upp det. Så man har ju en fungerande OS. Så det är ju bra. Men jag är utifrån de testerna de visar upp det. Jag är ju inte såld för att... Det du får kontra priset det här är min bedömning utav det det verkar inte riktigt vara värt det för om man jämför typ med oculus liksom det får väldigt mycket där som det räcker för det du vill göra sen så du pengarna såklart detta är bland det bästa du kan få Men det du får extra kontra vad det kostar, det verkar inte vara riktigt där.

Andreas:

Nej,

Ruben:

är min oavsikt i alla fall.

Andreas:

jag tror så här, nu ska jag spekulera lite vilt, men man valde att sätta pro i namnet av en anledning. Det här är en första generations enhet. Man förväntar sig inte att folk ska köpa den här, alltså normala användare ska köpa den, utan det här är... Snarare utvecklare och nördar som ska köpa den. Och jag tror att inom ett par år så kommer det komma en Vision som inte heter Pro. Det kanske kommer en Vision Air eller en vanlig Vision som kommer vara mer riktad till gemene man och kostar runt halva priset kanske. Jag ser inte att det här är den som kommer vara storsäljaren. Men sen är ju också frågan, kommer det här vara den nästa iPhone? Kommer det vara ett teknikskifte här eller är det bara Apple som försöker kasta skit på väggen och ser vad som fastnar?

Ruben:

Jag vet inte.

Andreas:

Det vet inte jag heller.

Ruben:

Sen ska ju också få sägas att jag är stugen på henne.

Andreas:

Jag är inte sugen på en Faktiskt Jag är sugen på VR Men Vad den här erbjuder Kontra pris Nope Det finns mycket bättre grejer Jag skulle kunna lägga de här pengarna på Som jag hellre gör Så att på listan Vad jag kan tänka mig att göra för 40 000 spänn Så kommer det här enheten Väldigt långt ner

Ruben:

Så att jag vill ha henne så att jag inte vill betala för henne.

Andreas:

Fair enough Men jag skulle vilja testa en Det här var kul att uppleva

Ruben:

Absolut. Och jag tänker väl att det är det närmaste man kommer kunna uppleva den här. Antingen om det finns på Macforum i Göteborg. Men annars så ska vi öppna upp en Apple-butik i Stockholm. En riktig sån affär. Så att där kanske man kan åka och testa det. jag tänkte tillägga här jag kan inte prata om detta hur länge som helst men kolla The Verge-videon vi kommer länka den för jag skulle säga att det är den bästa jag har sett hittills där de faktiskt går igenom det mesta det ska jag ändå rekommendera och sen så bara så här inslag då, tänk nu Neuralink som du styr ditt AR och VR headset med så du kan bara så här dra på ditt AR och VR headset ha någon sån här koppling med din lilla hjärnapparat och så bara sitter du där Och bara leva life. Vilken framtid vi kommer att hamna i. Oj,

Andreas:

god.

Ruben:

Drömmarnas dröm.

Andreas:

Nej, jag säger nej Nej Ruben Jag röstar nej

Ruben:

röstar för. Och det bästa är att tänka på att ha ett uttag i huvudet, vet du. Det är det du gör. Och så bara tar du på dig headset och klickar in, vet du. I'm

Andreas:

ska du ens behöva ha ett headset Om du kan koppla rätt i hjärnan

Ruben:

Smart tanke

Andreas:

direkt in i optiska nerven då?

Ruben:

Ja varför inte Det har varit coolt, ännu coolare Nej

Andreas:

Jag tänker, varför ska du ha ett headset då?

Ruben:

Det är väldigt sant Tänk att man ligger och blundar Och streamar Netflix typ

Andreas:

En sak är dock väldigt säker det är om du de här, det de pushade ganska hårt var de här ögonen som skulle dyka upp på skärmen på framsidan när någon dyker upp i ditt synfält, när du tittar på dem för de ska se att du tittar på dem genom headsetet den skärmen på framsidan ser inte i närheten Den ser inte ut som någonting i närheten av det som visades upp på videon när man presenterade headsetet. Det ser skit ut i förhållandevis. Och jag tror man har hypat det här för mycket. Det ser inte dåligt ut. Jag bara tycker att man har hypat det lite för mycket.

Ruben:

Ja.

Andreas:

Ja.

Ruben:

Så, nu har jag hyllat äppel här i ungefär 20 minuter. Andreas, scenen är din.

Andreas:

Hur kommer det sig att det alltid är jag som åker på att såga äppel

Ruben:

Jag vill bara spåra tillbaka ungefär en timme innan min spilling. Pyx, pyx och ta det här, för jag vill prata om det här. Okej.

Andreas:

Jag tänkte ju för några dagar sedan att det här kommer att bli en hyllning. Och det var att med nästa iOS-uppdatering, iOS 17.4, så skulle... Eller min känsla var att då kommer iOS bli bra. Man skulle tillåta... Fristående webbläsarmotorer, för er som inte vet så även om ni har Chrome eller Firefox nedladdat på er iPhone så är det egentligen bara ett tema ovanpå Safari för att Apple tillåter inga andra webbläsarmotorer än just Safari. Eller det kanske heter WebView i och för sig, jag är lite osäker. Men med det tillsammans med det så har man också sagt att spelstreaming kommer bli tillåtet. Alltså att Stadia hade kunnat få existera om det hade funnits fortfarande. Nu är det väl mest kanske xCloud som teoretiskt sett då får finnas på App Store. Alltså det får finnas...appar vars hela syfte är att streama spel. Och tidigare har man ju sett det som att......det här är ett sätt att gå runt och ett spel är en app......så därför ska det ligga native på App Store......och därför är inte spelstreaming tillåtet. Och det som är det stora då för mig......man skulle börja tillåta sideloading, eller ja......alternativa appbutiker...

Ruben:

Mm-hm.

Andreas:

detta låter ju väldigt, väldigt, väldigt fint.

Ruben:

Vi kan ju säga såhär, jag och Andreas umgicks i fredags tror jag det var, så den här nyheten släpptes. Och Andreas kommer ut från apetoa, har ni sett det här eller? Har ni sett? Kolla, vi kommer, wow! Så att vi fyra killar och diskuterar detta i typ en kvart, bara det kommer bli så bra, och kolla det här, och så bara, ja de här möjligheterna. Ja. Kanske inte riktigt så det kommer bli.

Andreas:

Lyckan är bra Men kort

Ruben:

Mm.

Andreas:

kan väl säga såhär Webläsermotorerna, fine It is what it is Spelstreamingen Också verkar vara lugnt Sideloadingen Mmm! Alternativa appbutiker. Mmm! Kanske inte riktigt är som det, bra som det låter. Det här gäller också bara EU. Spelstreaming kommer vara tillgängligt globalt. Men webbläsermotorer och sideloading, eller alternativa appbutiker, är bara EU. På grund av The Digital Markets Act. Och det var det som var grejen. Det kommer att bli spännande att se, blir det någon skillnad? För det som alla vet därute, det är att om du köper en dator, kanske inte de som använder Mac, men nästan alla andra. Enda anledningen till att man har Internet Explorer, eller Edge nu för tiden, är ju för att ladda ner Chrome. Och... Det här har ju varit en grej för Microsoft tidigare, att man har behövt kasta upp en sån här liten meny som säger att vi rekommenderar Edge, men här finns en massa andra webbläsare du kan ladda ner. Och alla väljer Chrome. Alltid. Och det här har man ju dessutom försökt motarbeta från EUs sida, att man försöker se till att Chrome kanske inte ska bli så stort så att på Android så gör man också det nu för tiden. Kastar upp vilken sökmotor vill du ha? Så då får du ju då DuckDuckGo, Bing bla bla bla bla massa. Google. Alla väljer Google. Det är en försvinnande liten del som väljer någonting annat än Google. Och likadant så är det även på Android så att du får upp frågan när du startar din mobil första gången. Vad vill du ha för webbläsare? På Samsung får du upp Samsung webbrowser, du får upp Chrome, du får upp Edge, Firefox, vad det nu kan vara. Opera. Alla väljer ändå Chrome. Det här är första gången som... Där man kanske inte kommer välja Alltså frågan är hur kommer Chrome stå sig mot Safari på en iPhone?

Ruben:

Jag

Andreas:

du får valet.

Ruben:

att jag hade valt Safari i min iPhone på grund av att det finns mycket bra integrationer mellan Apple-universet och Safari. Däremot använder jag Google Chrome som sökmotor, men jag

Andreas:

Chrome. Som sagt motor.

Ruben:

Google som sökmotor, men jag hade...

Andreas:

Man blir trött nu.

Ruben:

jag hade nog fortsatt använda Safari skulle jag säga. Som det ser ut just nu.

Andreas:

Det ska bli spännande att se. Det ska bli spännande att se, för det flesta jag känner och vad jag känner till så har ju Chrome en ganska så avsevärd del även på Mac.

Ruben:

Mm.

Andreas:

Och det som också kommer bli spännande är, det är för första gången på iOS-enheter som Safari kommer få konkurrens.

Ruben:

Mm.

Andreas:

Apple kommer faktiskt på riktigt behöva konkurrera och göra en bra webbläsare. Inte bara vara bra nog de måste vara den bästa webbläsaren för att folk ska fortsätta välja den

Ruben:

Mm.

Andreas:

vilket kommer bli spännande och det räcker ju med ett enda land nu får vi det i hela EU mer eller mindre men det räcker med ett land för att vi ska kunna se vilket håll det lutar åt och då får vi en fingervisning men det är inte detta jag vill prata om mest Det här fantastiska nya konceptet med alternativa appstores och sideloading. Jag är starkt skeptisk till det Apple har gått ut och sagt. Och det är inte bara jag. Det är inte bara jag. Utan det är också Microsoft, Epic, Spotify. Det är väldigt mycket folk som har gått ut och kritiserat det här. Det de hävdar är att Apple gör något som kallas för malicious compliance. Alltså, man följer det EU säger till så nitiskt och så hårt och så överdrivet för att man vet att om man gör det på det här sättet så kommer det skada den ursprungliga idén. Alltså, man verkligen in i minsta detalj för att försöka justera för att komma runt det lagen avser att man ska göra. Så att det istället blir ett dåligt alternativ. Apple har föreslagit är någonting som kallas för eller föreslagit, det man har valt att ta fram är någonting som kallas för Core Technology Fee. Alltså appar som vill operera i tredjepartsbutiker inom EU för varje årlig installation På över en miljon nedladdningar kommer kosta 0,5 euro

Ruben:

Det blir en del pengar efter ett tag.

Andreas:

och om

Ruben:

halv miljon per... Fem miljoner kronor ungefär. Per miljoner eller mer.

Andreas:

Men man har också bestämt att man kommer ta en provision på 17% för utvecklare som väljer att använda tredjepartsbetalningsprocessorer.

Ruben:

Mm.

Andreas:

Och... Då har Microsoft bland annat uttryckt oro för det här. Och man hävdar genom då Sara Bond som är Xbox president. Att det här är ett stort steg i fel riktning. Hoppas på att Apple lyssnar på den feedback som kommer från alla olika håll och försöker arbeta mot en mer inkluderande framtid för alla.

Ruben:

Hehehe

Andreas:

Fint sagt, Epic Games vd Tim Sweeney har kritiserat starkt och kallar det för hot garbage. Han är inte lika finkänslig. Och anklagar rätt upp och ner Apple för att försöka kringgå Europas nya Digital Markets Act Och Spotify genom bland annat Daniel Ek Anklagar Apple för ren utpressning med den nya Apple Store-skatten Och man uppmanar EU till att vi tar åtgärder

Ruben:

Jag fattar inte hur det här kan vara inom ramen för vad som är till och med... Alltså jag fattar ju att det tillåter ju tredjepartsbutiker och det tillåter betalningsmedel utanför. Men det är ju inte hållbart för mindre utvecklare att betala de summorna för att du kommer ju inte in de pengarna antagligen per nedladdning. Och de stora apparna vill ju antagligen inte lämna App Store på det sättet. Varför ska de göra det? För att de kommer betala en härlig avgift varje år eller uppdatering och det blir såhär Det är inte värt det!

Andreas:

Nej, så grejen är att det du kan göra är att du kan välja att ligga kvar på den gamla planen, alltså så som det alltid funkar man använder App Store och Apple in-app purchases för alla betalningar och så vidare och ta den här 30% i avgiften, eller så får du då använda EUs nya direktivlösningsblablabla som kostar 0,5 euro för alla nedladdningar över en miljon per år och 17% i eller 10% av prenumerationer.

Ruben:

Hmm.

Andreas:

Och om man då ska citera vad Daniel Ek har exat innan han då gjorde ett ganska långt inlägg på newsroom.spotify.com så säger han After sitting with our legal team to parse through the fine print of Apples DMA announcement Inom Panties, that took a while. Which is, at best, vague and misleading. I wanted to share my While for years, what they did yesterday represents a new low, even for them. Det är starka ord från Spotify som då hävdar att de har haft en långvarig konflikt med Apple på ungefär fem år. Och att man verkligen såg fram emot Digital Markets Act där EU räknade in Apple som en gatekeeper. Men att detta då är ren utpressning att försöka införa den här avgiften på 0,5 euro per nedladdning över en miljon då helt enkelt. Och det som blir problemet är ju att för att du ska få använda den här så måste du ta ut en line of credit på minst en miljon euro. För tänk om du har en gratis app. Som helt plötsligt bara går viral helt plötsligt så kan du åka på en sjuk jäkla kostnad och det är faktiskt såhär att jag kommer att länka detta i show notesen men Apple har släppt en fee calculator for apps distribut... distribut... distribuerade inom EU och

Ruben:

Han har blivit fransman direkt.

Andreas:

Men man kan ju såklart sagt ligga kvar. Då får man betala 30% om man säljer någonting. Annars så kostar det ju ingenting extra helt enkelt. Men Apple har full kontroll fortfarande. så går man över till New Capabilities and Terms for Apps in EU Den alternativet Och då får man distribuera i alternativa appbutiker Eller ha third party payment processerare Och så vidare Apple har fortfarande rätt att kontrollera Som det ser ut nu Vilka appar som får finnas i de här tredjepartsbutikerna Så det är inte så att det är fritt Men enligt den här fee calculatorn Om vi säger att vi har en gratis app, alltså vi kommer inte sälja någonting, vi kommer inte sälja appen, vi kommer inte sälja några digitala varor eller tjänster, så sätter vi alltså nej, vi kommer alltså inte ta något betalt från våra användare. Hur många nedladdningar eller installeringar skulle du säga är rimligt för en app inom EU?

Ruben:

Om den går bra, säg 10

Andreas:

säg att den går viralt. 10 miljoner.

Ruben:

10 minuter

Andreas:

10 miljoner. 10 miljoner nedladdningar. Det är inte helt orimligt. Det är lite mer än svenska befolkningen. Men säg att det är vad som är rimligt då. Om en app går viralt. Om du ligger kvar på nuvarande Så kommer det kosta noll kronor i App Store Commission. Estimated monthly fees, noll dollar, noll euros, nada. Om du går över till din new capabilities and terms. Så kommer månadskostnaden ligga på 375 000 euro för en gratis app.

Ruben:

Rimligt ändå Jag

Andreas:

Mm. Eller hur?

Ruben:

ändå att det är rimligt att betala det Nej

Andreas:

Nej, kanske inte riktigt vad jag skulle anse är rimligt. Och det jag tänker, och som jag såg någon på X Och nu kommer jag faktiskt inte ihåg vem det var så jag får väl försöka länka till det i show notes. Men, teoretiskt sett då, säg att jag har en konkurrent. Som jag vet ligger på det här och jag vill konkurrera ut den då ser jag ju bara till att skapa ett servicecenter hyfsat billigt i sammanhanget ett servicecenter som bara spofar massa hårdvaror enheter som laddar ner den här appen 10 miljoner gånger och helt plötsligt så kommer det här företaget och den här appen då inte ha råd att betala sina räkningar till Apple alltså har jag inte någon konkurrent längre Är detta verkligen vad EU ville?

Ruben:

Det är väl jätterimligt, eller hur?

Andreas:

Exakt. Jag kan konkurrera ut mina konkurrenter innan man bara laddar ner deras app. Fullt rimligt.

Ruben:

Det är väl ett perfekt sätt att konkurrera mot allt. Jag tycker det låter som bra det.

Andreas:

Ja, exakt. Europeiska kommissionen säger dock att de kommer ge ett svar på Apples ändringar när reglerna officiellt trädde i kraft i mars och lovar starka åtgärder om Apples föreslagna lösningar inte är tillräckligt bra. Så vi får väl helt enkelt göra som Spotify och hoppas på att EU trycker till det här för det här är inte rimligt. Det här är inte bra för någon. Har du någonting du vill tillägga Ruben?

Ruben:

Nej, jag känner att vi har pratat noggrant Jag får prata mer om det när det kommer in mer Tror jag

Andreas:

Ja det tror jag också. Om vi har sagt någonting märkligt så kan man mejla oss till cactech at gmail.com. Dit kan man också mejla tips på gäster eller framtida ämnen. Vi kan helt enkelt prata om det du vill att vi ska prata om. Man ska passa på att prenumerera på podden så man inte missar framtida ämnen, framtida avsnitt eller bonusavsnitt. Det kommer flera bonusavsnitt vi har redan inspelat som är på gång ut, jag bara säger det. Vi finns på de flesta sociala medier, mest aktiva på TikTok, Instagram och Youtube. Och där kan man också skicka DM till oss om man känner för det vill man stötta på den så kan man göra det via buymeacoffee.com slash cacktech där kan man alltså donera lite pengar i form av en kaffe eller två till oss eller så använder man våra affiliate-länkar på Amazon, det kostar er ingenting extra utan det tas direkt av Jeff Bezos vinstmarginal, och det är alltså när ni handlar något från Amazon så får vi en liten kickback Har jag glömt någonting, Ruben?

Ruben:

Jag tror inte du kan det här efter två år.

Andreas:

Alltid så ska jag staka mig på någonting, dock, har jag upptäckt. Det är alltid någonting. Jajamän. Med det sagt så säger jag vi hörs och syns nästa torsdag.

Ruben:

ha det

Andreas:

Ha det gott! Ciao!

Fossil slutar med smartklockor
Nuralink i människa?
Andreas i frankrike
Apple vison pro
Apple vs DMA och ios 17.4
Outro