Käck-Tech Podcast

Galaxy S24 Unpacked Bonus: Galaxy AI, S24-serien & Exynos 2400 vs Snapdragon 8 Gen 3

January 21, 2024 Andreas & Ruben
Käck-Tech Podcast
Galaxy S24 Unpacked Bonus: Galaxy AI, S24-serien & Exynos 2400 vs Snapdragon 8 Gen 3
Show Notes Transcript

Välkommen till ett bonusavsnitt av Käck-Tech Podcast där vi dissekerar Samsungs Galaxy S24 Unpacked-event. Vi utforskar Exynos 2400, Samsungs nya systemchipp, och dess betydelse för framtida enheter. Vi diskuterar även de senaste tillskotten i Galaxy-serien: S24, S24 Plus och S24 Ultra, med deras avancerade specifikationer och innovativa funktioner. Dessutom nämner vi Galaxy Ring, Samsungs nya smartring. Följ med oss för att få en djupgående analys av dessa spännande nyheter från Samsung!


Länkar från veckans innehåll

Obs! Vissa länkar nedan (Affiliate) kan generera en kommissionsintäkt för oss vid köp, utan extra kostnad för dig. Våra åsikter är & förblir helt opåverkade av dessa intäkter!


I samarbete med RØDE: För att säkerställa högsta ljudkvalitet i våra avsnitt, använder vi utrustning från RØDE. Detta samarbete baseras på utrustningsstöd i utbyte mot exponering, utan ekonomisk kompensation. Tack RØDE!

Support the Show.

Vill ni läsa mer om oss och podden kan ni klicka på länkarna nedan:

Musik: Splash - Harris Heller

Obs! Transkriberingen är autogenererad och kan därför innehålla felaktigheter.

Ruben:

har det varit en perfekt enhet. Alltså, perfekt.

Andreas:

Nej. Nej. Designen skulle kunna förändras ändå.

Ruben:

Perfekt. Hej och välkomna till CheckTech Podcast, podden där vi diskuterar, dissekerar och om vi har tur, informerar om checkteknik. Och denna vecka är det bonusavsnitt, Andreas, och vi ska prata om Samsung Galaxy Unpacked 2024. Och presentera allt roligt som de pratar om och visar upp där.

Andreas:

Ja, det ska vi göra. Vad är det för tillägg du har börjat med? Är det en sån här broadcasteröst?

Ruben:

Jag är ju en broadcaster Broadcaster Mr

Andreas:

Broadcasta.

Ruben:

broadcaster In the house

Andreas:

Oh shit, det här är så rurfullt. Men det är helt korrekt. Det har varit Galaxy Unpacked. Lite nya telefoner har lanserats. En processor har man pratat om. En liten ring har det pratats om.

Ruben:

år, år, år, år, år, år.

Andreas:

AI. Så mycket AI. Så det här är... Det tillhör vårt nya koncept där vi kör specialavsnitt när det händer saker som kan vara intressant att prata lite extra om. Och som vi har varnat för lite tidigare så kan det vara så att produktionskvaliteten blir något lägre för vi fokuserar på snarare att släppa ut det fort än högsta möjliga produktionskvalitet. För det här är tanken att här delar vi lite tankar och känslor som är ganska spontana. Vi har inte hållit de här telefonerna. Vi har gjort, precis som ni andra, eventuellt sett en presentation. Och har känslor och tankar. That's about it.

Ruben:

Så, let's go!

Andreas:

Det tycker jag. Vill du börja?

Ruben:

Spontana första tankar då. Om telefonerna. Var det verkligen en uppdatering? Eller var det bara så här. Samma telefonen som förra året fast med. Ja. Lite bättre mjukvara.

Andreas:

Jag skulle ha påstått så här. Spontan stor tanke är att den här presentationen var inte mycket av en hårdvarupresentation. Man gjorde det för att det var det man skulle göra. Men sen var det ju features och mjukvaru... Funktioner. Så jag skulle bli påstå att det är mycket mer av en mjukvaruevent i år. Än vad det har varit tidigare. Och mycket mindre hårdvara.

Ruben:

jag såg någonstans att man liksom skrev Galaxy Unpacked S24 and AI event, för att det var verkligen så. Ja, okej, det var inte så mycket S24. Men ska vi nämna telefonerna först så är det så här,

Andreas:

Mm.

Ruben:

och S24 plus, ja, alltså...

Andreas:

telefoner som de flesta kommer att köpa om de köper den här serien skulle jag tro.

Ruben:

det någonting förutom att skärmen blir ljusare som är nämnbart att nämna hårdvarmässigt?

Andreas:

Skärmen ökar väl på plussen till QHD+. Och man kan göra det samtidigt som man har 120 Hz i uppdateringsfrekvens.

Ruben:

Mm.

Andreas:

Det är nytt. Så det är skärmuppdatering. Det är...

Ruben:

Lite hårdare aluminiumskal. Mm.

Andreas:

Och den har blivit lite större. Så båda modellerna har blivit något större än förra gången. ja, ny processor. I Europa så får vi ju den fantastiska Exynos 2400. Och

Ruben:

Exynos är tillbaka! Weee!

Andreas:

Vi är inte superhypade över det. Det kan vi väl vara härliga att säga. Och i resten av världen får man Snapdragon 8 Gen 3. Och det är också en skillnad, för även i Europa ser det ut som att på... Ultran till exempel, får man Snapdragonen. Så det är bara S24 och S24 Plus i Europa där du får Exynos.

Ruben:

bekräftar ju också att Exynos inte är ultranivå. Det är verkligen så. Det är bara...

Andreas:

nej. Jag får, ja.

Ruben:

Jag fattar inte. Jag fattar verkligen inte det.

Andreas:

Men jag hade tyckt att det var okej om man körde Exynos på S24 och S24 Plus i hela världen. Alltså globalt. Och att man då satte Snapdragon 8 Gen 3 i Ultran. För man vill differentiera lite. Köper det. Och i många fall... Vissa år har det varit jättestor skillnad. På de här andra åren har det varit mindre. Jag skulle säga att är det mindre än 10% så är det nog... I benchmark-tester- så är det nog svårt för gemene man- att känna någon som helst skillnad. Vilket gör att- it is what it is. Men en skillnad som blir med det här- är ju att Snapdragon- kommer med- Wi-Fi 7. Det gör inte Exynos. Vilket gör att- Man får också konnektivitetsskillnader mellan de olika modellerna, förutom de som redan finns. För till exempel Europa tenderar att inte få millimeter wave 5G, men det får man i USA. Så utöver det så får man också wifi 6E på de vanliga modellerna och på Ultran får man wifi 7.

Ruben:

Jag var såhär, ja, fint att de vill gå den här vägen. Men jag förstår det inte.

Andreas:

Nej.

Ruben:

fattar det inte alls. Men jag förstår väl att de kanske köper sina A-modeller eller sina andra modeller av enheter. Det kan jag köpa. Jag fattar att de vill ha den biten. För de kan säkert få ned kostnaden utav produktion och vill ändå vara en av chip Samsung, jag förstår den aspekten av det Men

Andreas:

Vi

Ruben:

blir märkligt När enheterna skiljer sig från region det inte finns ett syfte Och det blir som Wi-Fi då Men också troligtvis prestandamässigt Skillnad på enheterna Och de kostar lika

Andreas:

ju se när de släpps, baserat på historisk erfarenhet. Men jag kan ju säga såhär, jag kör ju Exynos i min Och ja, alltså Den är kanske inte lika bra som motsvarande Snapdragon Men jag har ju noll problem Det enda problemet som jag har sett är ju till Ja, exakt Om man spelar mobilspel så tenderar Eftersom det är färre telefoner i världen som kör Exynos Så är de sämre Spelen sämre optimerade för Den processorn, så det är väl det men jag har inte alltså, jag hade nog kunnat skruva upp till högre kvalitet och högre frekvensuppdatering på spelet som jag körde i Snapdragon, men spelet i sig stör mig inte liksom

Ruben:

Har vi något mer vi vill nämna på S24 Plus och den vanliga som vi känner att det här är värt att lyfta upp? För jag känner inte att jag har någonting.

Andreas:

Nej.

Ruben:

nämna kanske om vi vill det. Och då är det den vanliga S24, nu är det svenska kronor, kommer att landa på 11 490 kronor. Och plusmodellen på 14 490 på instrycksmodellerna sen så kommer det då skilja sig om man ska ha mer minne och liknande och de kommer då finnas i butik från och med den 23 januari så det är här nu i början på nästa vecka när ni hör detta antaget

Andreas:

så här. De bara blir väldigt dyra.

Ruben:

jag har en tanke om detta som jag vet att du har skrivit ner också som vi kan ta lite senare

Andreas:

den här, de här två... Designmässigt, ja de har gjort en liten designförändring men nu är de ju man har tidigare kunnat se ja men här finns lite här finns lite saker som påminner om kanske en Iphone, det här är ju Iphone kopior

Ruben:

Det var det jag

Andreas:

är inte att ta i men de är väldigt väldigt

Ruben:

tyckte att det eventet i sig var väldigt Apple-likt också.

Andreas:

ja det är inspirerat, absolut

Ruben:

Lite hur man hade stora skärmar och sa grejer och presenterade. Jag kände ändå att det inte är jättemycket skillnad mellan hur Samsung och Apple beter sig nu på telefonmarknaden.

Andreas:

Så må det vara

Ruben:

Men ja De slåss ju mot varandra Men det är lite Det säger ju en del om hur bra appen är Okej, vem kom först till hörnan lägget Men ändå, det känns ju som att Samsung Rör sig mot Presentation och utformning och liksom hur de gör om sin enhet nu. När vi kommer in på Ultran kommer jag prata om det också. Att det blir mer åt Apple-hållet och lite av funktionerna de släpper i sina medlande tjänster och liknande är ju saker som Apple har gjort. Sen så, ja, Apple kopierar saker som Samsung har gjort och Samsung ligger oftast två år före på nya grejer. Som sagt, olika saker men rent känslomässigt känns det ändå som att Samsung tar efter Apple.

Andreas:

Mm. Och på Apples sida så tvingar EU-Apple att göra det Samsung har gjort i flera år, eller Android snarare. Så att det plockas friskt och det gynnar ju bara oss konsumenter att man tar av varandra. Det som kanske sticker lite extra i ögonen är när designer börjar likna varandra. Och här tycker jag så här, alltså det är en snygg design- Och jag förstår varför man väljer att gå det hållet, men måste ni göra det exakt samma år som Apple gjorde det? Eller ja, jag vet inte samma år, men det är inom ett halvår sedan Apple släppte sina och man går åt samma riktning liksom. Det är lite störigt, men i övrigt, Apple är duktiga på design så det är inte någonting man kan ta ifrån dem så starkt. jag tycker samtidigt inte... Jag har hackat på det förr. Nu har Apple snott grejer från Android och tvärtom. Skitsamma, jag tror jag är lite med åldern och insett att det bara gynnar oss. Om någon kommer på någonting bra... I världen! Sno med stolthet! Ärligt talat, det har ju varit Apples motto från början. Man tar någonting och försöker göra det bättre.

Ruben:

Mm. Ja

Andreas:

är väl vart det man gör. Medans Samsung då kanske har innoverat i vissa fall. Och nu har man ju börjat med att Apple har kommit med grejer som Samsung har tagit. Alltså det blir ju det gynnar ju bara konkurrensen och konsumenterna att det finns den typen av utmaning, att man utmanar varandra

Ruben:

Jag har kopierat, men de är inte helt dumma. De kopierar till exempel inte Dynamic Island från Apple. De gör ju inte allt som Apple har gjort.

Andreas:

Nej men det är ju ett staple. Det är ju såhär. Det är super tydligt att det är Apple. Och istället. För att göra som Apple. Och behålla en enorm. Skärm, liksom punch out så gör Samsung tvärtom att minska den. Så den har ju blivit mindre på årets modell.

Ruben:

Det är coolt

Andreas:

Positivt.

Ruben:

Ska vi prata om det som är intressant då S24 Ultran

Andreas:

Du säger att du tycker den är intressant. Jag vet inte riktigt.

Ruben:

väljer att gå äppelspåret och ta Titan också. Det är ju häftigt. Titan är ju coolt.

Andreas:

när Jerry vantarna på den här enheten också och se om den är lika spröd

Ruben:

Mm.

Andreas:

iPhone 15 Pro var.

Ruben:

sen så gör de det bästa och viktigaste av allt, de väljer att ta bort den kurvade skärmen och göra en platt skärm som täcker i allt, och vi får perfekta borders runt allting, inte en tjockare border någonstans, det vill säga mot Apple hållet, men det är så snyggt, det är snyggt, det är

Andreas:

du, det där är en jävla stretch, du.

Ruben:

är ändå någonting man har skritit om från Apple, att det är snyggt, att det är så här perfekta bordelser runt omkring allting.

Andreas:

vet vad man har gjort istället istället för att då kanske göra de bordelserna som man skulle kunna göra smalare som man låtit dem vara tjocka, medvetet så att, ja, man har gått efter symmetri till förlust av funktion så att, ja, det beror på hur man ser det, men absolut håller inte med dig

Ruben:

Jag tycker det är snyggt Jag har tyckt om Ultron hela tiden Det som jag fortfarande inte förstår Är varför man har kvar pennan i den Jag tycker att man borde ta bort pennan För jag ser inte syftet Jag kanske fortfarande köper syftet Om man pennar på en platta Men jag fattar inte syftet i en telefon

Andreas:

Nej.

Ruben:

fattar inte grejen Och det har jag sagt länge det är det enda jag fortfarande inte tycker om på Samsung S24 Ultra. Men annars, skitsnygg telefon. Och designförändringar de gör tar bort hur de formar olika högtalare i uttag och hur de formar enheten. Alltså jag är såld på den här uppdateringen. Och att de gör pennan tunnare och alldeles... Riktigt smarta ställen de uppdaterar på tycker jag. Och jag är det bättre bara...

Andreas:

Jag hade föredragit om de hade gått samma designlinje som på S24 och S24+. För den gillar jag bättre. Jag tycker inte om att kanterna är så fyrkantiga. Ja, jag hade gillat om de var lite mer avrundade, så som de är på min S22+. Det föredrar jag. Sen förstår jag inte riktigt varför, för jag tycker typ inte riktigt det går ihop med att man inte har kurvad skärm längre, men ändå behåller den här att det ska kännas som en bok, att den är rundad i kanter liksom.

Ruben:

Mm.

Andreas:

Det känns som att skärmen borde kurva sig över, men den gör inte det längre. Är du med på vad jag menar? Ja. Och jag förstår det inte heller. Och sen håller jag med dig. Drömmen hade varit att de sålde den här utan S-pennan med ett större batteri.

Ruben:

har det varit en perfekt enhet. Alltså, perfekt.

Andreas:

Nej. Nej. Designen skulle kunna förändras ändå.

Ruben:

Perfekt.

Andreas:

Okej.

Ruben:

Men,

Andreas:

det viktiga här är att den här kommer ju med 12 GB RAM som standard. Man har alltså ökat från 8 i standardutförande. Och Snapdragon 8 Gen 3. Som i benchmarking på pappret presterar bättre än Apples

Ruben:

Senaste, vad är det?

Andreas:

senaste

Ruben:

Pro eller vad den

Andreas:

A17 Pro.

Ruben:

Pro, ja.

Andreas:

Yes. Vilket innebär att på pappret i alla fall så är den här kraftfullare. Det är så lite, det är ingen som någonsin kommer märka av det.

Ruben:

Och sen så ska man ju också då säga att... Troligen är Apple, i och med att det är ett fullintegrerat system på ett annat sätt, mer energieffektiv och möjligtvis att den kan hålla den här prestandan under längre tid. Troligen. Baserat på tidigare data. Hur det brukar funka. Men det är troligen, vi ska inte säga till sanningen, men det är bara...

Andreas:

Apple har inte varit... Det är inte ofta jag tänker på att jag hör hur mycket de har tänkt på värmeavledning i sina produkter överhuvudtaget. Ibland tas det upp. Det enda gången jag kan komma ihåg att Apple har tagit upp det här, och det har säkert hänt flera gånger, men som jag från minnet kan plocka fram. Det var när man är... Macbook Pro satte in en fläkt som var asymmetrisk för att då skulle frekvensen inte vara lika konstant och vi som människor inte skulle reagera på det på samma

Ruben:

Mm.

Andreas:

Så att det skulle kännas som den lät mindre. Det är typ enda gången jag kan komma ihåg att de har gjort någonting med kyling. Sen har de gjort annat också, absolut. Men det är som jag säger, det här kommer jag ihåg. Och Här går man ju ut och säger att man har satt det största kylsystemet i en telefon någonsin.

Ruben:

de göra det bara för att de har haft problem med överhettningsproblem tidigare? Så de måste bevisa att de har gjort någonting?

Andreas:

Kanske.

Ruben:

Det är min tanke att Samsung måste bevisa för användarna att vi har gjort insatser på det som varit problem tidigare. Därför har vi gjort detta. Medan Apple har ju inte tydligen, alltså uttryckligen haft överrättningsproblem. Sen så kommer alla enheter ha överrättningsproblem för att köra dem hårt under lång tid så kommer det bli varmt. Men det är ju inte ett stort problem som skriverier och saker som har blivit problem med enheter som det varit för Samsung för några år sedan.

Andreas:

sen har du det här. För att Gen 3. Den körs ju bara på Android. Och det innebär ju att det är inte som när Snapdragon testar sin X Elite. Och jämför den med en Mac. Att man kör... Linux på Exceliten och macOS på Macen utan här är det ju att det här kör Android mot iOS. Sen är det ju så att den här kör en Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy med något högre klockfrekvens än referensenheten som man antagligen har testat prestandatestet på, där den här har presterat högre. Så det kan vara så att den här också har något högre prestanda. Det vet vi inte. Det får vi se när benchmarksen börjar komma ut. Men referensenheten Snapdragon 8 Gen 3 mot iPhone 15 Pro med

Ruben:

A17

Andreas:

A17 Pro där är den ju högre det är ingen som någonsin kommer märka den skillnaden

Ruben:

nej. Men ändå. Det ska räknas.

Andreas:

ändå

Ruben:

Och de får ju också den här härliga uppdateringen utav att de får bättre ljusstyrka på skärmar och allt möjligt härligt.

Andreas:

I

Ruben:

17 900 spänn för instegsmodellen. Ja, det är ju med 256 och 12 gram. Går man uppåt priserna så hanterar det framför mig, men ökar väl om tusenna per steg. Men det är mycket pengar nu. Alltså, det är väldigt mycket pengar. Sen är det en kraftfull enhet. Det skulle jag inte säga något om, men det är väldigt mycket pengar.

Andreas:

saftigt. Det är saftigt. Sen så... Sen så... Aha. Jag vet inte vad jag ska säga. Kameror har man gjort lite förändringar på. Inget supermärkvärdigt. Men den rockar ju en 200 megapixels huvudkamera med en bländare på f1.7 för er som vet vad det innebär. Och sen har man en 12 megapixel supervillvinkelskamera, 50 megapixel telefotoobjektiv och... 5x optisk zoom och sen ett telephoto objektiv kamera på 10 megapixel och 3x optisk zoom frontkamera sitter på 12 megapixel och jag såg SuperSavs kameratest Finns vissa ställen där iPhone är bättre? Vissa ställen där jag anser att Samsung är bättre? Det är en smaksak. Vad gillar man? Vad tycker man om? Jag skulle säga att det är en väldigt kompetent kamera. Speciellt på vissa områden. iPhone är fortfarande något vassare när det kommer till video. Men det är liksom kanske något högre dynamic range. Men du kommer inte vara missnöjd med den här kameran.

Ruben:

Om vi ska gå in på mjukvaran detta, jag tror att det som nu kommer vinna på Det är ju deras täta samarbete med Google men också deras egna utveckling av AI som gör att kameran i Okej, bilder in en situationstecken här nu, eller fotot, det beror på hur mycket man alternerar det. Men slutresultatet kommer troligtvis bli bättre på en Samsung än en iPhone för att de har bättre AI att använda sig av. Men... Och råbilden borde bli bättre i och med att de har bättre enheter.

Andreas:

Ja.

Ruben:

Men ur ett bara snap, ta en bild eller bara ta en video utan att man gör massa extra inställningar- Då tror jag att det fortfarande kan vara jämförbart, men jag tror att Samsung fortfarande leder över Apple nu. Om man lägger till alla extra grejer som man kan göra efteråt och alla grejer som sker som man kan göra, då skulle jag säga att Samsung klår Apple just nu.

Andreas:

Ska vi ge oss på mjukvara kanske?

Ruben:

Ska vi ta det viktigaste och största först?

Andreas:

kör!

Ruben:

De går ut och säger att de kommer lansera sju års uppdatering av operativsystemet och säkerhetsuppdateringar på de nya enheterna.

Andreas:

Det är ju helt sjukt egentligen. Det innebär ju att den telefon du köper i år kan du använda utan problem till 2031.

Ruben:

Och Ja, men det kanske är så att man kommer att använda en telefon så länge. Så ja, det är väl jättebra.

Andreas:

Alltså, tror du det?

Ruben:

Jag bara tänker att det finns ändå människor där ute som har typ så här iPhone 7. Som fortfarande rullar och funkar. Och det är väl sju år sedan typ.

Andreas:

Om man ska sätta detta i paritet så har ju snittet, alltså den har ju varierat lite, men iPhone-uppdateringar har ju legat mellan 6-8 år av uppdateringar då helt enkelt. Så att nu är man ju uppe på samma nivå som Apple och deras

Ruben:

Mm.

Andreas:

Vilket är för att Apple har ju ett snitt på typ 7 år ungefär. Och... Det innebär att du har ingen skillnad där heller. Och sju år. Det här tänkte jag ta in i nästa poddavsnitt. Och diskutera. Men jag kan bara snabbt lite nu. Jag har ju insett att min surfplatta är utanför support. Och då är det liksom. Vad kan jag göra med den? För det är en fullt fungerande sjukt bra surfplatta fortfarande. Men den kommer inte längre få säkerhetsuppdateringar. Och det finns inga custom ROMs. Med sju år. Jag tror att du kommer ha andra saker som ger upp innan sju år. Vilket gör att jag älskar att se det här. För ur en säkerhetssynpunkt är det skitbra.

Ruben:

Jag älskar det. Alltså det är skitbra. Det gör ju också att enheten kan leva längre och... Med hela den här rörelsen att man ska kunna reparera enheter och ta hand om dem så kanske du kan både hårdvarumässigt få dem att leva men också mjukvarumässigt så det är väl bara att tacka

Andreas:

Mm, exakt.

Ruben:

Så nej, jättebra. Jag uppskattar det väldigt mycket.

Andreas:

Mm. Sen så på mjukvarufronten så innan vi går in på hela AI-grejen Man berättar ju lite säkerhetsgrejer nu kommer ju till exempel alla säkerhetskopior det är ju sjukt att det inte har varit innan jag vet inte om det stämmer men de presenterar ju det som en ny grej att man kommer ha end-to-end krypterade säkerhetskopior över Samsung inlogget, så att när du När du loggar in och du säkerhetskopierar din enhet så kommer den vara end-to-end krypterad från och med nu. Jättesjukt att det inte har varit så innan, men bra. Bra att det är det nu. Bra att det är det nu. Och det har vi ju vetat ett litet tag, för det har ju Google avslöjat tidigare. Men... Samsung och Google går ju ihop. Så Nearby Share försvinner. Eller det försvinner inte. Det går ihop med QuickShare. Och kommer kallas för QuickShare. Så QuickShare kommer vara Android-standarden för motsvarande AirDrop. Som finns på iPhone. Skillnaden är att QuickShare finns också för Windows. Så att vem som helst kan ladda ner mjukvaran och köra den på Windows också.

Ruben:

Så en konkurrent till airdrop helt enkelt.

Andreas:

Yes, men det finns varianter så du kan få det även på en Mac det finns väl hacks så du kan få AirDrop också på Windows men det känns mäckigt

Ruben:

Det är fint ändå. För varje år som går så blir jag närmare accepterad att jag skulle kunna köpa en Samsung för det är väl det alternativet jag ser just nu som jag skulle kunna tänka mig.

Andreas:

Jag skulle vilja säga att ju längre tiden går och ju mer EU gör desto större risk skulle det vara för mig att jag skulle kunna tänka mig en iPhone. För att den kommer också närmare nu. Alltså nu trycks båda de här världarna närmare mitten känns det som. Och sen så måste man sticka ut på andra saker än det grundläggande. Och det tycker jag är bra.

Ruben:

Och det uppskattar vi. Men det kommer bli en knepig värld att navigera.

Andreas:

ja. Men det gör också att du kan ju snarare gå på vad du gillar än en inlåsningseffekt på grund av någonting annat. För att de blir mer och mer lika i vissa anseenden och mer olika på andra. Men det betyder ju att för mig, till exempel, så är det bra och mycket lättare med den här säkerheten och att man uppdaterar längre. För det blir mycket lättare för mig att rekommendera Samsung till andra än vad det varit tidigare.

Ruben:

Ska vi prata om alla AIG nu?

Andreas:

Yes!

Ruben:

De pratar en del om medlemmar och de introducerar stickers. Du

Andreas:

Jag har haft det innan för jag har kunnat plocka ut sådana det är väl kanske bara inte att jag har kunnat skicka dem lika lätt

Ruben:

dem i chatten och göra så coolt som man kan göra på Apple som ingen någonsin kommer använda. Vad roligt!

Andreas:

nej, det har jag saknat så länge

Ruben:

Nej. Men kul att man kan göra det. Grattis hos Halloppa. Eller något. Jag vet inte. Jag fattar fortfarande inte grejen. Ska jag säga så.

Andreas:

inte jag heller

Ruben:

Men jag inser det. Jag kanske är lite för gammal för att förstå detta eller någonting. Jag måste be down with the kids igen så jag fattar saker.

Andreas:

Nej, men fördelen är ju här att när Apple tvingas introducera RCS så kommer ju systemet vara närmare varandra än någonsin.

Ruben:

Om nu då Apple tillåter all deras Apple-funktioner att fungera via RCS eller något sånt, det vet vi inte ännu det

Andreas:

det får vi ju

Ruben:

men det är

Andreas:

Ja. Det kommer bli bättre, eller vad?

Ruben:

tell

Andreas:

Japp.

Ruben:

det som jag tycker är absolut coolast eller, ja, inte absolut coolast, men det som är de pratar mycket om sök för de är ju så mycket med Google de har ju något nytt som man kan använda, när man håller in hemknappen så kan man egentligen välja vilket objekt som helst på skärmen Skribbla över det, alltså dra fram sträckor över det, eller ringa in det, eller

Andreas:

Mm.

Ruben:

kopiera text eller markera text, och sen så direkt söka in i Google med Google Search, antingen mot bild eller mot text, för att få fram någonting. Och lägga in extra information, så som du tar en bild och så bara, okej, säg vilka glasgångar det är, eller vad det är man nu vill göra. Det gillar jag. För det gör att man inte behöver tänka, utan det blir naturlig grej att, okej, det här ser jag, det här vill jag veta mer om. Snarare än att Nu måste jag ha den här informationen och gå in i Google och lägga in den. Utan det blir väl integrerad sök. Jag uppskattar det väldigt mycket.

Andreas:

Mm, det här har funnits tidigare Det här har funnits tidigare Inte riktigt i den här tappningen Utan man har haft skärmsök Typ, där du Kallar på skärmsöket Och så försöker den lista ut Vad det är på skärmen det du är ute efter Typ, med en vinner Så en version av det här Som inte är lika snyggt integrerad har funnits Och det är inte helt olik Typ Google Lens Men det här är ju en snygg integrering av det Jag förstår dock inte varför det är så specifikt till S24-serien.

Ruben:

är att de behöver... Hårdvara som klarar av att processera den här informationen lokalt och med Gemini och alla dessa AI-processorer som finns på de nya chippen. Och att de beräkningarna är så pass stora och liksom svåra, vilket gör att hårdvaran på S23 och tidigare inte klarar av det. På ett sätt så att upplevelsen blir användbar. Det är min teori.

Andreas:

jag frågasätta det. För vad är skillnaden på detta och ett Google-bildsök-

Ruben:

I teorin är det ju ingenting, men det är väl att utgår från att det är någon AI som måste någonstans förstå, räkna ut någonting. Det är min teori, jag ser inte att det stämmer, men det finns inget annat

Andreas:

Jag tror detta är ett av Google Lens och Google Bildsök som man bara kör och som man har integrerat på ett nytt sätt. Och jag tror att väldigt lite av den, jag kan ha fel, jag kan absolut ha fel, men jag tror väldigt lite av den här beräkningen sker på telefonen om majoriteten sker i molnet. Så jag ser inte riktigt varför det måste vara just de här enheterna. Men jag kan ha helt fel.

Ruben:

Ja, jag köper den tanken också. Vi vet inte svaret, men det...

Andreas:

Nej, så är det. På tal om att skriva sms och liknande så har man ju integrerat mer av AI som Google också gjorde. Till exempel den här Och inför chatthjälp eller hjälp när du skriver, att skriva om. Någonting som var väldigt snyggt var när man skrev i notes så kunde du skribbla för hand och så kunde du få hjälp att korrigera så du ser vettigare ut. För min handstil är katastrof, det spelar ingen roll om jag har penna eller inte. Den är dålig. Och då kunde du få hjälp att få bokstäverna att bli rakare, få en rakare linje med hjälp av den här AI. Men också, har du skrivit väldigt mycket så kan du använda AI för att sammanfatta eller punkta upp det du har skrivit. Så du kan skriva en flytande text och bara trycka, kan du summera det här och så får du punkter istället.

Ruben:

Det var en av de grejerna som jag tyckte var absolut mest nice utav allting. För det finns få grejer som är så jobb... Ja, nej men det finns få grejer som är så jobbigt som att formatera text på ett sätt som du tycker är rimligt.

Andreas:

Ja, och den gjorde

Ruben:

kan göra detta. Det ska vara rubrikt. Ja, nej, riktigt snyggt. Alltså, riktigt, riktigt snyggt.

Andreas:

tycker att det som i mitt fall gör att jag lutar mer Android är att vissa saker är bara mer... Konsekvent. Jag swipar in från sidan så är det alltid bakåt, medan på iPhone så är det ibland en bakåtknapp uppe i vänsterhörnet, ibland är det ett kryss uppe i högerhörn, ibland så ska du swipa ner för att ta bort saker, ibland ska du swipa upp för att ta bort saker. Det finns liksom ingen konsekvens, utan du måste veta vilken app du är i och hur den funkar, medan på Android så är det alltid swipe in från vänster eller höger, så är det bakåt, swipe nerifrån upp så kommer du hem till hemskärmen, bla bla bla. Så är det ju väl på Iphone också i och för sig. Men du vet alltid vad som är fram och bak. Och i många fall så kan jag göra mer saker med mindre klicks på en Android-telefon. Det kan vara jag som är okunnig. Men när jag har haft iPhones så har jag kunnat göra saker, jag kan göra det lika bra på en iPhone, det är bara att det tar mer klick att göra det. Hur man hittar inställningsappen på en iPhone, då måste du till din hemskärm och leta upp var inställningar är någonstans, medan i Android... Nu ska jag ta ett exempel, bara för att jag ska se så att jag inte har någonting uppe som jag inte ska visa någon. I min Android så swipar jag ner och sen har jag inställningar uppe i hörnet. Den är alltid där, oavsett vart jag är i hela systemet. Och här ytterligare ett exempel på att min telefon är min assistent eller någonting som ska hjälpa mig vara mer effektiv. Vilket jag känner att den tar kliv ifrån iPhone längre iväg. För att om jag kan skriva en flytande text eller spela in eller använda Dictate eller vad du nu använder för att få den här texten och sedan trycka Summarize automatiskt i systemet och den summerar och punktar upp vad texten innehåller, det kommer spara så jäkla mycket

Ruben:

Jag har en teori.

Andreas:

Vadå?

Ruben:

Jag tror att- IOS har ju varit ganska samma sen IOS 7 är det va? De uppdaterade om det

Andreas:

jag skulle vilja påstå att det har varit väldigt, väldigt samma sen långt tidigare än det, men

Ruben:

Nej men de gjorde ju en uppdatering där någon gång som blev liksom den nya.

Andreas:

Ja, men det var väl bara stil som

Ruben:

Ja men också hur det var upplagt. Jag tror att det kan behövas en uppdatering i IOS om... Ett, två för att göra det mer modernt.

Andreas:

Ja, kanske Det beror på vad man anser är modernt För att ger jag Det flesta jag frågar Ger man dem en iPhone och en Android Så när de öppnar och känner på iPhone Så säger de, det här känns mer modernt Men det är ju bara känslan av hur saker och ting ser ut. Det är ju inte hur den faktiskt fungerar till exempel.

Ruben:

Sen är det det här, ju mer mjukvara som kommer, ju mer funktioner som kommer, desto blir det för den generella massan att utnyttja det. För i många av de här funktionerna kommer det att visa skitcoolt, skithäftigt, kommer det aldrig att användas av många människor. Man kan glömma bort att det finns. Det gäller ju iPhone också, det gäller ju Samsung. Det blir så stort... Och du glömmer bort att det finns den här prestationen. Ja, just det, det här finns. Så häftigt. Sen kommer man glömma bort att det finns för att det blir oanvändbart.

Andreas:

jag kasta in en grej till där då? De heter ju smartphones. De ska ju vara fyllda av funktioner, annars kan du ju köpa en Doro.

Ruben:

Jo, den är jag med på. Det är inte det, men det är mycket gimmicks som aldrig kommer att användas. Om det

Andreas:

Så är det väl

Ruben:

att använda det.

Andreas:

Så är det väl. Och någonting man ska ha med sig här, jag är väldigt ifrågasättande av Apple och deras iPhones i många aspekter. Men de är ju också jäkligt duktiga på att göra saker polerat. Det finns ju en anledning till att om du sätter en Android-enhet och en iPhone-enhet i en hand på någon som inte är speciellt åt något håll så tycker man att iPhone känns mer modern. Alltså man är väldigt duktig på att göra polerade lösningar. Det är väl bara att Samsung gör många, många fler lösningar. Och är du duktig på att använda dem så har du nytta av det. Men en lösning som existerar som du inte använder, då spelar det ju ingen roll.

Ruben:

nej,

Andreas:

du inte dem, då vinner du inte någonting på att ha en Android till exempel. Då spelar det ju ingen roll. Så man måste ju alltid utgå ifrån vad det är man själv använder en telefon till och vad man behöver den till. Är snarare än vad känns häftigast och coolast och bla bla bla i många fall kan jag tycka att i vissa fall när Apple släpper när Apple släpper saker det är en viss hype om det det är inte samma hype när det är Samsung som släpper grejer men jag tycker Samsung i många fall släpper coolare grejer men det är inte samma hype men

Ruben:

Nej, jag är

Andreas:

kan slå vad om september när iPhone iPhone 16 släpps. Så kommer många av de här AI-funktionerna vara replikerade.

Ruben:

WWDC tror jag det kommer att komma på i juni antagligen.

Andreas:

Ja, mjukvaran i och för sig. Ja, det kan du ha en poäng i.

Ruben:

Men ja, nej det är... Vi får se, du...

Andreas:

Om Apple ger sig in i AI-rejset.

Ruben:

är ju typ där fast ändå inte, de är inte

Andreas:

har redan... Det ryktas. Vi får se.

Ruben:

se. Men jag ska prata om något helt annat, så det är en av de riktigt coola grejerna som de visar upp, det är inte helt nytt, för det har vi sett på Google innan men nu finns det i Samsung, det är ju det här att man kan översätta språk direkt i samtal. Och att det faktiskt funkar väldigt, väldigt bra. Och att det blir native i telefonappen eller samtalsfunktionen i Samsung. Upp till 13 språk vid lansering. Det kommer att komma fler språk i framtiden. Men de visar upp det funkar väldigt bra. Men jag är ju skeptisk till detta. Jag litar på Google och Google Translate och hela deras AI-modeller och allting hur det funkar med språk. De är duktiga på det. Det ska de ha. Men bara baserat på, och nu är svenska ett svårt språk och det vi använder är inte kanske den bästa.

Andreas:

är inte inkluderat.

Ruben:

men jag behöver komma till en grej här nu. Hur svårt det är för vårat redigeringsprogram att förstå vad vi säger och göra ett transkript på detta. Som är...

Andreas:

då har de Perfekta förutsättningar

Ruben:

har inspelat ljud utan bakgrundsljud, det är bra intag och den är byggd bara för att transkribera text. Sen så är det inte Google, men det är fortfarande...

Andreas:

ligger på ett spår och Rubens röst ligger på ett spår så det är inte så att den behöver hoppa mellan röster heller utan den kan transkribera ena sidan och sen andra sidan och sen så bara mashar man ihop det. Det blir ändå jättefel. Ni som vill se resultatet av den här det är att vi laddar ju upp det här transkriptet och det tar för lång tid att korrigera det så vi korrigerar inte det. Utan på vår hemsida kacktech.se Så kan man gå in på avsnittet och så ligger transkriptet under en av flikarna det finns en anledning till att vi längst ner i våra avsnittsbeskrivningar skriver obs transkriberingen är autogenererad och kan innehålla felaktigheter, för det är vissa dagar katastrof, ibland är den jättebra ibland är den jättedålig vi har liksom inte tid att korrigera det, men vi vill kasta med det för sakens skull ändå

Ruben:

Och det får ju mig ändå att tro att i bra förhållanden och på rätt språk och rätt uttal och allting så kommer det här säkert funka jättebra. Men jag har svårt att det kommer funka så sömlöst och så bra som någon presterar. Alltså jag har

Andreas:

tror

Ruben:

att tro det.

Andreas:

att den kommer funka jättebra i väldigt tydliga sammanhang. Typ, jag ringer en restaurang och vill boka ett bord som de använder som ett exempel, men jag såg någon video... Jag vet inte vilka. Ja, Mr. Hoosterboss pratade med någon på tyska och när de började prata om någonting som inte var så här super, alltså något lite avsidespår, då tappade den liksom var sammanhanget var. Och likadant så var det någon när de hade försökt spela in, för den har ju också den här funktionen att den ska kunna spela in i en inspelare och tracka två röster och separera vilka de är- Och då medvetet valde de att prata om Pokémon. Och då blev ju typ Squirtle, blev Squirrel. Alltså en äckorre och sen i nästa mening så blev det något helt annat. Den fattar liksom inte riktigt kontexten. Att

Ruben:

Ja, precis. Och mitt bästa exempel är den här klassiska roliga grejen man kan göra. Man tar någonting, översätter det till, säg, spanska. Och sen så tar du den översättningen och översätter tillbaka till originalspråket. Då är det inte samma mening helt plötsligt. Och mycket kan ju bli syftningsfel och mycket kan bli konstigt. Så att jag... Nu pratar jag Google Translate. Det är... Och jag vill tro att det här är framtiden på många sätt och vis men jag har svårt att tro att det kommer funka så bra och att det man vill få sagt kommer funka exakt. För språk är uppbyggda på olika sätt, det är inte bara att översätta rakt av. Sen så har vi AI som kan läsa av detta nu så det blir enklare som den kan förstå sammanhang. Jag är skeptisk tills motsatsen är bevisad om jag säger så.

Andreas:

Det roliga med det här dock är att den här lilla, lilla vattenstämplen kan man sedan med hjälp av den generativa fillen Ringa in och ta bort så att systemet lägger till en vattenstämpel som du sen med systemet kan ta bort det

Ruben:

Ja, eller så bara knoppar du bilden och tar bort det från

Andreas:

ja det hjälper inte för metadata men ändå Sen är det så här, om du gör den här bilden och sen tar en printscreen och sen klipper bort vattensnäppet så finns ju ingenting som säger att den skulle vara redigerad heller. Så du kan ju alltid komma runt det, Och det här, så som The Verge håller fram det, är ju ganska farligt. För vad är ett foto egentligen? Och till

Ruben:

men du, vi har pratat om det här tidigare. Det är ju, Det enda det här är, det är att det folk redan kunde göra i typ Photoshop eller liknande kan nu en dator göra åt dig. Det är inget nytt att man kan redigera bilder. Varenda bild som finns som är stor är redigerad på ett eller annat sätt, eller alternerad eller fixad. Vi pratade om det här tidigare, det är bara att nu är det en dator som gör det åt dig, eller en

Andreas:

Ja. jojo, absolut. Men nu kan du ju skapa bilder på saker som aldrig någonsin har hänt. Är det då ett foto eller är det en illustration?

Ruben:

mm,

Andreas:

över till videon, och det här är Nilay Patel då, i The Verge. Han hävdar ju det där, när du då med en 4K30-video, eller 4K60-video, 60 bilder per sekund, helt plötsligt kan hålla inne och få den i slow motion och att datorn då istället hittar på varannan bild alltså en bild som aldrig någonsin har existerat

Ruben:

men

Andreas:

jag tycker inte det är superfarligt men det är ju ett frågetecken, är det då en videooriginal eller är det en 50-50

Ruben:

jag har inga problem med detta alls. Vi har alternerat

Andreas:

ju

Ruben:

i bild sedan bilden kom.

Andreas:

det har man kunnat göra i Premiere och DaVinci tidigare

Ruben:

Jo men alltså det är bara att kolla på gamla filmer och gamla bilder. Då gjorde man det genom att faktiskt klippa och klistra i bilden. Då var det väldigt analogt men man gjorde ju det. Det är inget nytt alls. Det är bara det här att nu är det en dator som gör åt dig. Men principen är densamma. Det skapar saker som inte funnits. Jajamän visst men vad rår det.

Andreas:

är med dig. Absolut.

Ruben:

Sen har jag nog inget mer jag vill ta upp med kameran. Jag känner att de har tagit in alla Google-funktioner. Det är

Andreas:

Ja,

Ruben:

det är häftigt. Det är därför jag säger att de slår Apple på fingrarna. det är häftiga grejer man kan göra nu. Och det är väldigt enkelt att göra det också. I ett bra gränssnitt. Det är... är det det här. Kommer alla att förstå om man använder den här? Mycket kommer folk att använda den. Men det är häftigt. Jag tror att medien som vi kommer att bli presenterade av kommer att vara trevlig. Något som är värt att nämna är att de integrerar in sina HDR och funktioner in i Snapchat och Instagram, vilket är den första tillverkningen som gör det. Det är coolt att de får göra det.

Andreas:

Ja, för det har ju varit ett irritationsmoment för

Ruben:

Mm, mm,

Andreas:

på Instagram och sen man kollar det på en annan telefon så blir den bilden jätteljus. Det blir liksom, det blir, det ser konstigt ut. Och det har jag stört mig på. Ja. Det gör ju att det här blir bättre.

Ruben:

men...

Andreas:

då kan också Instagram läsa HDR-filerna som kommer från Samsung, antar jag.

Ruben:

Alltså det är häftigt Ska vi ta ringen nu som sista grej?

Andreas:

Ja. Och vi vet typ ingenting mer än att de jobbar på en ring.

Ruben:

Det är bekräftat i alla fall att ringen kommer nu Det har ju bara varit det drygt innan Sen har vi ju sagt att den kommer ju antagligen komma För att det fanns potent och liknande Men nu är det bekräftat att den kommer Och Jag tror ju som lite det du är inne på Att Telefon och ring snarare än telefon och klocka kan vara framtiden alltså då blir ringen en förlängning utav sensorer du har på dig om du inte behöver, så slipper du hålla på med klocka för att du behöver inte ha skärmen egentligen det du är ute efter är sensorerna

Andreas:

Fördelen med en ring är ju någonstans att du kan få generellt sett något bättre testresultat än runt handleden. För om du sätter en ring längst in på fingret så har du betydligt bättre tillgång till data. Det finns ju en anledning till att till exempel man i medicinska sammanhang sätter en mätare på fingret för att mäta syremättnad och sånt. sätta det på fingret har den fördelen, plus att folk generellt sett reagerar mindre på att ha en ring på sig när de sover än en klocka. Och återigen, som det jag tänkte mig, jag tror folk kommer börja tänka mer på hur de sover. Jag tror att ringar kan vara en del i det, att nu loggar man sömndata på ett annat sätt.

Ruben:

Och sen så är det väl det här som jag har varit inne på. Måste man ha så bra koll på allting? Kommer inte det bara skapa ångest för människor att bevaka allting hela tiden? Nu ska vi ta en helt annan parallel. Men det finns ju studier som... Det finns tankar, jag ska inte säga studier, för jag vet inte om det finns studier. Att folk som börjar använda sådana här appar för att hålla koll på hur mycket de äter, många blir ätstörda av det. Samma princip kanske man kan applicera på de här ringarna att man ska hålla koll på att man sover, att folk får ångest eller kommer få Problem med att somna eller få ångest utav att, oj jag måste sova såhär mycket eller jag måste göra det här mycket och att man kan ha koll eller få ett score eller att du kan se trender och så. Kan man distansera sig ifrån det och se det som data och såhär, oj okej jag kan se att när jag gör det här och det här eller när jag dricker kaffe eller när jag sover här eller vad som helst kanske man kan förändra någonting för att få bättre sömn möjligtvis. Och sömn är jätteviktigt återhämtning men jag är rädd för att ju mer vi trycker ut detta utan att folk kan hantera det så kan det skapa onödig ångest och icke-välmående även fast idén är att man ska få ett bättre välmående. Och detta gäller all sådan mätning.

Andreas:

Det finns en anledning till att om du vet hur lite du har sovit så känner du dig tröttare dagen efter. Men... Det här är ett ämne för en annan podd och därmed tänker jag be avsrundar här om vi har sagt något märkligt man vill tipsa om framtida gäster eller ämnen kan man mejla till kaktek.gmail.com där får ni jättegärna också mejla om ni tycker att jag har helt fel i mina analyser eller Rubens analyser för all del mejla med oss det är skitkul Utöver det andra så känner ni till drillen redan man hittar oss på de flesta sociala medier TikTok, Instagram Och Youtube är där vi finns mest man kan stötta podden genom att köpa oss en kaffe via buymeacoffee.com eller använda våra affiliate-länkar på Amazon när man handlar där det ger oss en kickback från Jeff Bezos vinstmarginal, han behöver inte fler båtar och ni stöttar oss på vägen det kostar er ingenting extra utöver Det har du någonting att tillägga Ruben?

Ruben:

Det har jag inte. Tack för den här veckan. Tack för att du bodde hos oss

Andreas:

hörs vi på torsdag.

Ruben:

Vi gör vi. Ha det.

Andreas:

det!