Käck-Tech Podcast

OpenAI säger upp och återanställer Sam Altman + GPT-SW3, Android 14 & RCS på iPhone

November 27, 2023 Andreas & Ruben Episode 89
Käck-Tech Podcast
OpenAI säger upp och återanställer Sam Altman + GPT-SW3, Android 14 & RCS på iPhone
Show Notes Transcript Chapter Markers
Välkommen till Käck-Tech Podcast! I detta avsnitt diskuterar vi de senaste händelserna kring OpenAI och Sam Altman, inklusive de stora förändringarna och utmaningarna som AI-världen står inför. Vi tittar även på Android 14-uppdateringen för Samsung Galaxy S22 och Apples planer på att införa RCS-stöd på iPhone. Dessutom granskar vi säkerhetsproblemen med Nothing Chats och Sunbird-appen. Missa inte våra insikter om dessa tekniknyheter!


Länkar från veckans innehåll

Disclosure: Några av länkarna här nedan kan vara affiliatelänkar. Det betyder att om du klickar på länken och köper från butiken, kommer vi att få en affiliate-kommission utan extra kostnad för dig. Alla åsikter förblir fortfarande våra egna!


Nyheter


Huvudämne 


I samarbete med RØDE: För att säkerställa högsta ljudkvalitet i våra avsnitt, använder vi utrustning från RØDE. Detta samarbete baseras på utrustningsstöd i utbyte mot exponering, utan ekonomisk kompensation. Tack RØDE!

Support the Show.

Vill ni läsa mer om oss och podden kan ni klicka på länkarna nedan:

Musik: Splash - Harris Heller

Obs! Transkriberingen är autogenererad och kan därför innehålla felaktigheter.

Ruben:

Hej och välkommen till Shacktec podcast, podcast där vi diskuterar, diskuterar och kommer i att informera om Shackteknik och rymdstaka sig för första

Andreas:

Jag tänkte säga det, snubblar du lite på ordet. Det är också oroväckande, men jag tycker vi behåller det. Det visar att du är mänsklig.

Ruben:

Jag är maskin, Andreas, jag är maskin.

Andreas:

Det var ett tag du sprang omkring och sa att... Vissa människor och vissa saker var maskin. Jag vet inte var det kom

Ruben:

Men jag

Andreas:

det var när vi jobbade Volvo.

Ruben:

Ja, men det är för att jag är en maskin, Andreas.

Andreas:

Det är så. Det är så. Hur har maskinen haft den här veckan?

Ruben:

Maschinen har haft det bra. För de som kollar på något ställe där man ser min bild så kan man säga att jag har mer grejer i min bakgrund nu. Jag har haft ett flyttcrew som har flyttat in massa möbler och grejer hemma hos mig så nu har jag plötsligt en tv och jag har en soffa och jag har lampor och förvaring och grejer. Det är väldigt trevligt. Sebastian, tack så mycket, för jag lånar min kompis möbler för han behövde någonstans för att förvara dem och jag behövde möbler. Så vi gjorde en deal.

Andreas:

deal, fair deal ändå.

Ruben:

Men han tycker inte om när jag säger att jag har fått grejer för att låna rymmen. Låna!

Andreas:

ha ha ha ha, alltså min fundering är, vill han ha tillbaka dem efter att du har lånat dem,

Ruben:

Det tror jag. Jag är väldigt omhändertagande med grejerna. Men nej, så det är kul. Det är väl det stora grejen som hänt att jag har ett hem igen. Det är roligt. Och sen, vad har hänt mer för kul? Jag vet inte. Jag insåg då när jag fick den här... Fick nu, kommer någon säga nånting. Men nu när jag har en tv, att det är ganska trevligt att ha en tv. För det här med att titta och kolla på en dataskärm eller en mobil.

Andreas:

Jag älskar det här på något sätt, för att du har ju suttit va, jag vill inte ha tv, så du gjorde det av den med den i separationen och då var jag ganska länge bara, men jag vill inte ha någon tv. Men det är ganska nice att ha tv!

Ruben:

är ganska nice. Jag har ju två töparater nu och jag funderar på att sätta upp en till i sovrummet. Jag har inte bestämt mig ännu.

Andreas:

Jaha, det är bra.

Ruben:

Ja, jag får se. Jag är fortfarande väldigt fast vid att tro att jag bara är fula, men det finns ju ett syfte med det.

Andreas:

Alltså, you win some, you lose some. De är färdiga, men de fyller en funktion.

Ruben:

Mm, det gör de. Men utöver det som inte har hänt så mycket tror jag, som är nänvärt i det här formet, så jag skulle säga Andreas, vad har hänt i din vecka och hur mår

Andreas:

men jag tänkte jag skulle följa upp. Det har ändå varit Black Friday.

Ruben:

Mm.

Andreas:

Nu när vi spelar in. Blev det något köp?

Ruben:

Inte ett dyft. Jag har ju som sagt ingenting jag riktigt behöver och man ska inte köpa bara för att köpa. Men jag kollade på grejer som jag var intresserad av att kanske kunna köpa. Det var helt okej deals, men det var inte såhär... Hade det varit galna deals på någonting som jag sa att det här är någonting jag hände att fundera på att kanske köpa någon gång. Ja, men då hade det väl kanske slått till. Utan de grejerna som är såhär... Nej, det var inget som jag kände stack ut så... Hmm, hello?

Andreas:

Absolut. Nej, min bil är i behov av service så jag passade på att köpa olja, oljefilter, luftfilter och torkarblad. Sen så ja, jag gick in på Amazon, för er som inte vet det så har jag köpt en ny, eller köpt och köpt, jag har fått, i första represent, en ny mikrofon för när jag är på resa för att vi ska kunna fortsätta spela in den här podden i hyfsat hög kvalitet. Och senaste gången jag hade den gamla Snowballen så hade jag jättemycket eko och konstiga ljudeffekter och sånt. Ruben lyckades väl få bort mycket av dem ganska bra ändå. Men det krävde en hel del extra arbete. Så det kan vara... Det var liksom, okej, jag önskar mig en ny mikrofon för det kan vara värt att ha det. Och jag har beställt ett nytt puffskydd. Vi har puffskydd på våra Rode Podmics som vi spelar in i. För att få bort lite sådana PS och annat. Så jag köpte det till den nya micken också. Och så... En hållare för jag ska som sagt jag ska resa ner så jag köpte en liten hållare man sätter fast i stolen framför sig så man kan ha sin telefon som en liten skärm att titta på film på istället för att slippa hålla

Ruben:

Mm, kommer du använda den då, tror du?

Andreas:

Jag vet inte men den var inte jättedyr. En hundralapp typ. Så.

Ruben:

Får du titta lite mer på

Andreas:

vet inte, jag har ju surfplatta också, men problemet när jag har använt surfplatta är att surfplattan ställer man ju på bordet, alltså det här bordet man fäller ner och det blir så långt ner så man sitter liksom lutad framåt hela tiden så tre timmar senare så mår nacken sådär. Så jag hoppas på att med den här så kan jag sätta telefonen högre upp även om den skärmen är något mindre.

Ruben:

Mm. Du kan ju bli en sådan person som man kollar på fler inbaff. Vad mycket gadgets den här människan har. Vad märkligt.

Andreas:

Känns det inte som att jag skulle kunna vara den personen ändå menar du?

Ruben:

bara att man kollar på dem. Du har lite för mycket gadgets, har tänkt lite för mycket.

Andreas:

Okej, för jag tittar ju på sådana människor och tänker fan han vet hur man lever livet på flyg.

Ruben:

Ja, jag är med dig i ett visst, man blir avundsjuk så jag är med dig.

Andreas:

Så jag såg en video på någon som satt med sådana här VR-glasögon typ, på flyget, så det fanns någon, jag kommer inte ihåg vilka det var som tillverkade, men det fanns ett par av dem som såg ut som lite bulka solglasögon och så var det som en liten projekter som producerade in någonting i ögonen. Så det såg inte nödvändigtvis ut som att man några specifika, speciella glasögon på. Men att du styrade, det blev som att vad ska man säga? Skärmdelade din skärm från telefonen typ och så fick du titta från telefonen. Och det verkade ju så nice! Tänk att bara sätta sig i stolen och på med glasögon och så har du en enorm skärm framför dig.

Ruben:

Har det więc varit drömmen? Det är därför jag inte vill ha en tv. Jag vill bara ha ett par AR- och VR-glasögon i

Andreas:

Men Ruben, hur ska du, alltså hur tänker du ska kunna, TV är ju socialt

Ruben:

det är det som är naktigare än, men annars så. För personligt

Andreas:

enough. Men jag såg ju också att den här hållaren kan jag ju sätta fast i Mitt köksskåp, och så kan jag ha telefonen sittande där när jag typ diskar, så då kan man ju titta på YouTube videos och sådant när man diskar samtidigt.

Ruben:

med det. Man kan ju också ha en disp-maskin.

Andreas:

Ja, det är ju nästa steg.

Ruben:

Mm.

Andreas:

Prisskillnaden är ju en aning. Men det är ju, alltså just nu Så mina framtida investeringar som behöver göras är ganska kort och gott. Jag behöver mer förvaringsutrymme, så det behöver fixas. Jag behöver en ny dator för podd, redigering och inspelning. Och. Jag behöver saker som köper mig mer tid. Typ robotamtsugare, diskmaskin och så vidare och så vidare och så vidare. Så att det är liksom ungefär i den ordningen också tror jag. Förvaring, alltså någon typ av möbler som jag kan få mer förvaring Antagligen bygga en egen pc. Jag gjorde en ganska snabb kalkylering tillsammans med en kollega och tittade på. För att de nya M3 datorerna från Apple är ju fantastiskt intressanta och jag skulle jättegärna ha en. Men.

– Ruben:

Kan Mm-hmm.

Andreas:

med Ryzen, om det är Ryzen 7 eller 9, jag kommer inte ihåg vad den högsta heter. Men plockade ihop en sådan med ganska fett grafikkort och 64 gig RAM. Och då landar jag på typ 25 och fördelen med den är att den är uppgraderingsbar så skulle jag behöva mer ram, skulle jag behöva mer minne så kan man köpa till det i efterhand.

Ruben:

i och med att I alla fall. Det är det här med att om du ska resa och vara ute på att

Andreas:

Det är ju resgrejen som är problemet, annars är det ju inte det.

Ruben:

Så att annars så funkar det absolut.

Andreas:

Ja, jag vet inte. Jag tänker att jag kanske får sätta upp en sån remote desktop-grej så jag kan starta datorn från distans, ladda ner alla våra filer och förändra proxys via den datorn hemma i så fall och så får jag använda min gamla stackas Lenovo för att bara redigera proxys.

Ruben:

Jag tror att du löser det, men jag hade köpt en MacBook. I alla fall. Ska vi prata om

Andreas:

att du hade gjort det, men det har hänt en liten grej. De har släppt Android 14 till min telefon, så jag har äntligen uppdaterat och den funktionen som jag har längtat efter finns inte på Samsung. Ja.

Ruben:

Rabarber.

Andreas:

Ja, lite så faktiskt. Det finns en i Android 14 på Pixel så finns en funktion där du kopplar dig i din telefon USB-C-kabel till din dator och då får man upp på er som har Android. Vet jag. Jag vet inte hur det funkar på iPhone, men på Android så får du upp en liten menu. Vad du vill tillåta datorn gör. Det kan vara, jag vill bara att den ska tillåta laddning. Jag vill att den ska tillåta kommunikation. Jag vill att den ska agera midi. Eller vad det nu kan vara. Där dök en ny. Ett nytt alternativ upp på Pixel där det står Använd denna enhet som webbkamera, alltså din telefon blir indirekt en webbkamera och din dator ser bara den här inkopplade nya enheten som en webbkamera helt enkelt. Så du behöver ingen extra mjukvara, ingenting och du får ut bra kvalitet. Jag hade gärna velat ha det för att just nu så är det en liten process där jag måste slå på USB debugging och grejer i min Samsung för att kunna göra detta och det känns inte bra. Jag hade jättegärna bara haft rätt upp och ner den nya Pixel funktionen, men den fanns inte på Samsung. Så tjej fick jag, men i övrigt smooth. Jag känner att jag har lite längre batteritid och det har ju blivit ett litet lyft, lite så här. Det känns lite mer modernt.

Ruben:

Men hur tänker jag, eller liksom, har inte du moddat rätt mycket för det som du vill ha det? Ja.

Andreas:

så och sen så finns mycket jag skulle säga så här. Det är inte jättestor skillnad mellan tretton.

Ruben:

Ja.

Andreas:

Och One UI 5 punkt någonting jag hade till One 6 och Android 14. Det är liksom fin poleringar. Det finns lite fler funktioner i kameran. Det finns, de har polerat lite menyer och jag tycker verkligen inte om jag jämför, alltså det är det första kommentaren när du pratar med en iPhone-användare att Samsung känns så gammalt. Ja, eller nej, det gör det inte, men det är för att senaste telefonen du höll i var en från 2012, typ. Men det var som en polering liksom. Och det känns nice.

Ruben:

Någonting man ska liksom såhär, som sticker ut egentligen. Som är såhär, det här är det stora grejen.

Andreas:

Säkert, men jag har inte upptäckt det än. Eller jag kommer inte på någonting just

Ruben:

Nej.

Andreas:

Värt att uppgradera i alla fall. Det är trevlig upplevelse så, men ingenting så som sticker ut. Man ska inte underskatta det här, för det är ingenting som direkt är något problem heller, det är inte buggigt, det är jag upplevt. Och jag får, som sagt, något bättre batteritid, så det är ju en vinst i sig. Men, jag tycker att vi går vidare.

Ruben:

Jag har inte fått läsa det här, så jag har bara sett en länk och så står det Rubben får inte öppna denna

Andreas:

Nej,

Ruben:

Så Andreas, take it away, vad ska vi göra nu?

Andreas:

nyhet som SweeClockers har tagit upp. Vi har gjort det här tidigare och det har varit ganska populärt. Jag ska låta dig gissa. Ruben, gissa vilket som är topp tre vanligaste lösenorden i världen. Det är Nordpass, lösenordshanteraren Nordpass som har sammanställt data över årets mest populära lösenord.

Ruben:

i

Andreas:

har en topp 10-lista, men jag tror att det blir så jävla tråkigt. Så vi kör bara topp 3. Och det jag vill börja med, det här man har plockat fram den här datan ifrån, är en Det är från en databas på 4,3 terabyte med lösenord

Ruben:

Okej, ska vi visa.

Andreas:

Jag kan börja med att säga så här Något som sticker ut till exempel är ju att på topp 10-listan i Mexico så ligger GTA San Andreas 1-2-3 i toppen Tillsammans med Super Mario 12.

Ruben:

Okej, jag tänkte vara mycket mer generell i mina gissningar.

Andreas:

Du ska vara mycket mer generell för att topp tre i världen är jätte generellt. Du kan också tänka på en sak till. Alla lösernord på topp 10-listan kan knäckas på under en sekund utifrån den här statistiken kan man också se att de svagaste lösernorden är de som används på diverse streamingtjänster. Så att tänk på det. Det här är någonting du antagligen delar med kompisar och kollegor och kontakter och sådant här.

Ruben:

för min initiala gissning var Password, Password 123 och typ Password 123 utropstöcken. Det är antagligen något sådant som är. Är någon av dem den sorten slöser sig med

Andreas:

säga ordet password småboks över ett ord är plats 7.

Ruben:

Okej, ja men då är det... Jag tänker att det här lösningen får jag bytt ifrån då. För annars är väl den vanligaste lösningen admin och sen password. Typ, eller bara password. Men jag tänker att de flesta ställen inte tillåter det längre. Så om jag får gissa då så skulle jag säga att kanske QWERTY123 är med.

Andreas:

Nope, den är inte ens på lista.

Ruben:

Oj, då tänker jag att det skulle kunna vara, herregud det blir svårt helt plötsligt, jag kan inte knäcka lösenord.

Andreas:

Tänk så basalt du kan komma på, du övertänker det nu.

Ruben:

Men vad har folk för lösenord? Password tänker jag, folk har sitt namn, folk har sommar ett, två, tre, kanske.

Andreas:

har faktiskt nämnt ett av topp 3 lösenålen i förbifarten.

Ruben:

Hur? Okej, vänta här nu då. Va? Hjälp!

Andreas:

Okej, säg till när du får två gissningar till eller någonting och sen så kan jag börja

Ruben:

storbokstav, man måste ha en

Andreas:

Övertänker, du övertänker. Utgår ifrån att du inte behöver det. Och över, tänk inte på det här att de absolut vanligaste inte tillåts.

Ruben:

Och det är på engelska.

Andreas:

Ja, det... ja. Jag skulle säga ett universellt.

Ruben:

1, 2, 3, 4, 5,

Andreas:

Ja, det är nummer ett. Men det var inte det jag tänkte på, men 2, 3, 4, 5, 6 är rankat den vanligaste i världen av

Ruben:

2, 3, 4, 5, 6. Alltså det är ju kalasbra. Ja men är det Qwerty som är nästa då eller vad? Nej.

Andreas:

det finns inte ens mer på listan.

Ruben:

Okej, och sen så vad gör folk med på dra på täntbordet?

Andreas:

3, 4, 5, 6 används på 4 524 000 av de lösenålen som finns i denna databasen.

Ruben:

om det är en typ Netflix bara, bara så rakt upp och ner, nej nej. Password var det inte,

Andreas:

Nej, det är sjunde plats.

Ruben:

Ja, nej jag vet inte, du får säga nu.

Andreas:

admin. Du har sagt admin. Och plats tre, en, två, tre, fy, fem, sex, sju, åtta.

Ruben:

Ja, just det. Man ska göra det svårare.

Andreas:

Och på plats fyra, en, två, tre, fy, fem, sex, sju, åtta, nio. Plats fem, en, två, tre, fyra. Plats sex, en, två, tre, fy, fem. Plats sju, password. Plats åtta, ett, två, tre. Plats nio, stå ta, leta ta. En, två, tre, fy, fem, sex. Plats tio, en, två, tre, fy, fem, sex, sju, åtta, nio, noll.

Ruben:

Men det är ett skämt, det här måste ju vara ett skämt, det här kan ju inte vara riktigt.

Andreas:

de har inte gjort en lokal version i år, men om vi tittar på Sverigetoppen förra året så var plats tre mamma, plats fyra hejsan, plats fem password, plats sex love. Skifanplanet! Ja, 8-1-5-9-1-8-10, hej!

Ruben:

vara såhär, jag fattar inte. Jag tänkte ändå att det kanske är lite mer. Men alltså så, det är inte ens ett lösnord, det är bara, det bara drar ju.

Andreas:

alla de lönslor vi har sagt nu, det är tiden det tar att knäcka. Den som har längst knäckningstid är fanplanet på 18 minuter. Mamma är näst högst och ligger på 10 sekunder.

Ruben:

Men alltså jag fattar ju, det är som, jag får panik Andreas.

Andreas:

men det är inte denna nivå!

Ruben:

Och herregud.

Andreas:

4,5 gånger har det löslådet använts i deras databas.

Ruben:

Det är ju nästan så att sommar... 23 nu är ju bra. Mm.

Andreas:

du bara kör löslådet 1,2,3,4,5,6. Nu vet jag inte vad Netflix till exempel har för krav, men säg att de skulle tillåta det. Då skulle du bara köra det lösenåt och sen randomisera...

Ruben:

Medeldösa.

Andreas:

istället. För på varje konto kommer du då inte försöka för många gånger. Men du kommer ju få träff till slut.

Ruben:

Mm. Kanske blir hacker.

Andreas:

Jag vet inte om det är hacker, det är det som är så, du vet när alla på sociala medier, åh jag har blivit hackad, antingen har du slat in ditt lösenord på fel ställe eller så har du fått dåligt lösenord, du har inte blivit hackad Hacker, det är väl kanske en typ av hacking om man ska vara sådant, men ja Ska vi gå vidare?

Ruben:

det har jag fått på... Ja, jag gillar inte det här.

Andreas:

Få tal om säkerhetsproblem. iMessage-appen från Nothing har redan tagit bort från Google Play Store på grund av bristande säkerhet.

Ruben:

Ja, vi nämnde ju detta lite lätt förra veckan, att det finns några risker att det blir problem här, och det var det ju rätt fort. Allt har ju inte framgått när vi pratade lite förra veckan, men den stora grejen som sedan framgick var ju att De skickar ju inte ens detta ordentligt krypterat mellan Sunbird och serven där den här Macen står. Så

Andreas:

Från appen i din telefon till servern skickades över HTTP, inte HTTPS.

Ruben:

Och de verkar också ha tillgång till alla medländen som då skickas i fritext som skickas med den här öppen och lagrar det också verkar som så att det bara allting är katastrof.

Andreas:

Det här är katastrof och vi kan väl säga såhär även för det här är nothing chats även Sunbird stänger ner sin app för den har ju funnits som en separat app man kan få tillgång till genom att stå i kö. Den har också stängts ner på grund av säkerhetsproblem.

Ruben:

Ska folk inte gå in på din länk nu då?

Andreas:

Vi kan väl säga såhär, jag klippte bort den redan. För jag kunde inte stå för det.

Ruben:

Mm, det visste inte jag. Jag har inte lyssnat på att du har klätt bort det. Vad roligt!

Andreas:

Så. var väl ganska försiktigt positiva förra veckan. Jag skulle säga att vi är kraftig emot det här nu. För att även om det var såhär Ja, du bör kanske inte, men det kan vara en kul grej, så är det inte en kul grej längre, för nu är det... Trots att de säger att allting är end-to-end-krypterat, så är det väl inte det. Och det visar ju sig, tydligen, att när man ifrågasatte det här, så sa de... Nej, men vi har ju säkrat att det är validerat. Validering och kryptering är inte samma sak. Validering innebär bara att meddelandet under sin transitväg inte har justerats eller ändrats. Eller att det är en männen eller middel någonstans.

Ruben:

Tjena! Lutva!

Andreas:

Och ska vi vara helt ärliga? Jättehårt sagt, men jag hörde Karli och Melnikka i deras podd säga det här, och jag kan inte mer än hålla med. Man kan inte lita på nothing. De har ju inte validerat vad de har börjat använda för tjänst. Den stora förloraren här är ju nothing, som har tagit in en tjänst som man inte ens har validerat att den följer det den säger.

Ruben:

Nej, jag...

Andreas:

Vilket är jätteproblematiskt för Nothings användare.

Ruben:

Alltså, du... Kan man lita på någonting de säger nu framöver? Klart man kan, men det blir svårare, gör det.

Andreas:

Det har ju raserats ett visst förtroende för företaget Nothing, vilket jag tycker är jättetråkigt för att de är en utmanare som faktiskt testar nya grejer.

Ruben:

Mm.

Andreas:

Men säkerheten då? De har

Ruben:

det som är risken med att testa nya grejer, asså du testar.

Andreas:

Okej, vi tar in Sunbird som pratar i det här. Vi bygger upp den här chatten. Det kanske är bra att validera att det Sunbird säger stämmer. Och inte bara lita blindt när det handlar om dina användare och säkerhetsuppgifter. Eller personuppgifter och integritet.

Ruben:

En

Andreas:

Ett tag framöver helt enkelt. Och sen får vi se. De kanske hände något liknande igen. Då har de ju obviously större problem. Men förhoppningsvis lär de sig av den här missen. Och för alla er där ute. Om det finns en tjänst som ger er tillgång till att chatta som om du hade iMessage med blåa bubblor på Android, undvik den. Det är problematiskt ur integritetssynpunkt att du inte äger enheten som du är inloggad på med ditt Apple ID. Det här tyder ju på att det kanske finns ännu större problem.

Ruben:

Mmmhmm...

Andreas:

Ruben! Jag nämnde ju detta i lite en disclaimer innanför avsnittet. Apple har ju faktiskt gått ut och sagt att man kommer att supportera RCS och börja göra det under 2024.

Ruben:

Yes! Vi är hemma Andreas, vi är hemma nästa i alla

Andreas:

Är vi det, verkligen?

Ruben:

Jo men det ska jag säga såhär, ja det är två delar detta då. Ja, de har gått ut och sagt att de ska implementera RCS under 2024. Och folk tror ju att det är på grund av nothing-grejer, det stämmer inte, det är på grund av att EU har mer eller mindre tvingat dem i ett DMA att man måste gå ut och säga vart är gatekeeping och vilka appar är det och vad kommer de kunna göra och inte, och detta är ett sätt för

Andreas:

Jag

Ruben:

kvar iMessage.

Andreas:

för det har ju varit ganska hård press på att Google och Samsung och en hel del telcos i Europa vill att Apples iMessage också ska inkluderas som gatekeepingtjänster eller nyckeltjänster. Och jag tror det här är ett sätt för Apple att försöka undvika att få den stämplat som en nyckeltjänst.

Ruben:

Korrekt.

Andreas:

har gått ut och sagt är att man kommer att lägga till stöd för RCS Universal Profile, alltså den standard som publiceras av GSM Association. Det innebär också att det antagligen inte kommer att vara krypterat. Än i alla fall. För den Universal Profilen innehåller ingen kryptering. sådant? Exakt, det är bättre än MMS och SMS och i det här fallet jag tror inte det kommer vara så att RCS kommer bli blåa bubblor så blåa gröna bubblor kommer inte försvinna. Det är bara att de gröna bubblorna kommer fungera bättre. Sen kommer de antagligen inte vara krypterade, som det ser ut just nu, men det ryktas om att Apple jobbar tillsammans med GSM Association på att implementera i RCS Universal Profile en universal kryptering. Och då har ju faktiskt Google skjutts sig själva i foten, för de har ju implementerat en egen version. att de tyckte att adaptionen av RCS för en hel del sådana här telekombolag var för dålig, för att det måste finnas en server som kör dem här. Och då implementerade man sin egna server och man implementerade kryptering. Där.

Ruben:

litet kvartal. Men jag kommer att tänka på

Andreas:

GSM Associations standard. Så ja, det kommer bli spännande. Och då är ju frågan, sedan är ni för det, när Apple implementerar RCS så kommer alla telekom-försäljare eller alla telekom-operatörer att implementera RCS. För idag så är nästan alla, men till exempel tre, har inte gått ut med officiellt stöd för RCS? Utan kör man RCS och har tre som operatör så går det över Googles variant. Så det finns ju operatörer som behöver implementera det här också.

Ruben:

en tanke som har slått mig och det här ska jag vara ärlig med att jag inte vet svar på, men det slog mig. Det är, och det fick jag inte kan till mycket om det här ska sägas, men kommer det att funka med datan egentligen? SMS och MMS kan ju gå över telemätet och antagligen drar inte det en massa surf och data och sådant i

Andreas:

M m S dra11.

Ruben:

MMS gör det ja, men inte

Andreas:

Auf? Är nu med sig.

Ruben:

Och sen beror det lite på hur de dataplanerna ser ut. Och sen är det lite minneblått för hur man har abonnemang generellt. Men kommer alla telemaster och liknande kunna stödja de här dataströmmarna som kanske ökar om man byter ifrån och börjar skicka större filer som måste gå hela tiden och mer människor gör det och lite såhär beroendet utav 3-4-5G-uppkoppling och så.

Andreas:

Vad är skillnaden? För RCS går ju över internet. Alltså det är ju en internetsryck, det kommer, som du sa nu, det kan ju vara så att operatörerna kanske frilägger det från, vad ska man säga, från din dataplan. När det är en RCS meddelande så går det inte med din dataplan. Men det går ju över

Ruben:

Mm.

Andreas:

innebär att skillnaden i belastning kommer ju vara noll jämfört med att du skriver på Messenger eller...

Ruben:

Ja, ja, ja. Alltså, skillnad mot det. Nu tänker jag bara skillnad mot sms. Alltså, det är ju fortfarande mer om du använder de här internetbaserade chattjänsterna som iMessage eller Whatsapp eller Messenger eller

Andreas:

det blir nog snarare samma som att du använder Whatsapp eller Messenger eller vad det nu kan vara.

Ruben:

Och jag vet

Andreas:

tror inte det blir

Ruben:

kommunikation som sker mellan sms längre, men det måste finnas en

Andreas:

mycket lägre. Tror du?

Ruben:

Globalt, tänker jag också, delvis.

Andreas:

är mycket mindre ny än vad det var tidigare tror jag.

Ruben:

Mmmh... Jag vet inte svaret, det är bara en sänkning som slog mig och jag har inte svaret på det alls.

Andreas:

Det som är grejen är att Google kommer att behöva justera sin implementation så att den funkar tillsammans med Apple. Jag hoppas att Apple får in den här krypteringen i sin standard för det skulle innebära krypterade meddelanden och det tycker jag är nästan ett krav. Okej. kommer innebära att, ja, vi kommer fortfarande ha gröna och blåa bubblor med sån sannolikhet, men de gröna bubblorna kommer funka bättre när du skickar över RCS. Kan det vara så att man kanske kommer ge RCS en annan färg? Och i så fall vilken? Blå AI-message, gröna MMS-sms. RCS är ju fortfarande bättre än SMS, MMS, men det är ju inte Lila.

Ruben:

grått?

Andreas:

här, vad ser det ut?

Ruben:

grått,

Andreas:

Nej, fint. Det bästa här hade ju varit egentligen kanske i så fall om man ändå skulle behålla gröna och blå bubblor att RCS får ta över flaggan som grön bubbla och SMS och MMS blir rött. Nu har du använt en jävligt föråldrad och gammal och pissig standard. Nu är den röd.

Ruben:

Jag tror att du kommer vara grönt och grönt bara,

Andreas:

tror jag också.

Ruben:

om jag fissa.

Andreas:

Ja, det skulle jag tippa på också.

Ruben:

Ja men det blir intressant när det kommer och förhoppningsvis kommer det ske mer grejer som gör att detta blir mer bättre, bra ord rybben, men jag tror att det kommer bli härligt när allting väl är igång och så kommer det att sättas i rullning, sen kommer ju fortfarande iMessage vad, BAM! Rent teoretiskt sett om den kommer få det i större eller inte, annan fråga. Mm.

Andreas:

Det viktiga här är att det kommer bli bättre i alla fall, och med största sannolikhet kommer detta med nästa iOS-uppdatering antagligen då i typ oktober eller september. All right! Nu har vi också, vi har ju snackat ganska mycket AI, vi kommer snacka väldigt mycket AI i detta avsnittet också, GPT-SW3 och den är tillgänglig för allmän användning och en stor skillnad här gentemot ChattGPT är att man erbjuder full transparans i vilken träningsdata som används man har haft liksom ett fokus på De nordjemaniska språken, svenska, norska, danska, isländska och fåröiska. Heter det fåröisk?

Ruben:

Får öiska? Ja, men det tror jag. Fär öiska måste det vara.

Andreas:

Färöiska måste det vara. Fårö är väl för fan sin gott land. Eller ja. Och det har gjorts träningsdata som är lite närbesläktad till det här. Men träningsdatan har tränats på publicerad forskning, nationalbibliotek, data insamlad från webben genom ideella organisationen Common Crawl. Och man har haft ett speciellt fokus på att undvika kontroversiellt material. Jag skulle vilja testa den här och se hur den funkar, för det känns ju som att svenskan borde kunna vara bättre än ChatGPT, även om jag tycker att ChatGPT är bra på svenska.

Ruben:

Hon är bara tränad på sådant data.

Andreas:

Ja, och spontant så känns det som att du tränar, nu har ju ChatGPT tränats på allt, mer eller mindre allt typ, medan den här är ju mer kanske då på korrekt data. Så att du har till exempel inte en värld av falsk information som står mot verifierad data och AOR in i sig vet inte vilket som är rätt utan den bara läser av vad den läser. Medan här så är den baserad på ok, det här är baserad på publicerad forskning som man vet är sant och sen då i kombination med lite crawldata men inte på samma sätt.

Ruben:

Jag har en tanke.

Andreas:

Vadå?

Ruben:

Om vi har de här AM-modellerna som tränas på data och de mer och mer kan börja tränas på allt som finns på internet.

Andreas:

Mm.

Ruben:

Rent teoretiskt här,

Andreas:

Kan de få gifta varandra? Oh.

Ruben:

en annan grej man fick i tanken nu då att det är Låt oss leka med tanken att någon jätteorganisation fyller internet Med viss information,

Andreas:

Oh.

Ruben:

av något slag, som kanske redan finns Så kommer den här AI-mreddaren lära sig den här informationen och antagligen när den förekommer fler gånger än annan information så kommer den utgå från att det är sannheten. Skulle man då i teorin egentligen kunna, ju mer vi förlittas med AI-mreddaren och vad som fanns sant eller inte, skulle man då egentligen kunna skriva in vad som är, blir en sanning? Om man har resurserna. Det hade ju varit intressant. Det tror jag på riktigt hade funkat. Det här var jätteintressant. Och de som kommer göra det är bara dum människor. En annan tanke som fick nu när jag började tänka på det var att Mycket av det man pratar om eller skrivs på internet, alltså det är ju enklare att skriva dåliga saker eller hat eller liksom bedriva En viss sorts agenda, jag pratar om det när jag pratar med någon om nyheter, hur nyheterna är uppbyggda efter det, att mycket skrämts av propaganda, att man pratar mycket om allt som går dåligt här i världen, man kan nästan aldrig se något som går bra i världen. Frågan är om det skrivs som om om om om om igen, undrar om då de här AM-länderna som dränas på, liksom mer dagsaktuella, eller skrivdagsaktuella datafrörande också....kommer bli fördri......förvridna i vad de har för information om hur världen faktiskt ser ut. De gör ingen validering om vad som är sanning eller inte, de kommer ju antagligen då ha......nu skulle jag inte säga att jag vet exakt hur det funkar, men......det borde ju vara så att den premierar någonting som förekommer mer än någonting som inte förekommer så ofta. För det borde ju vara så, för annars hade man aldrig kunnat ha koll på vad som är......korrekt. Den där som kanske genom är en miljon sidor och kollar om är potatis gult på insidan. Ja, det är det. Bra utrymme. Jättebra att du tog det som exempel. Men så hittar den kanske en bild på de här blå potatisarna som bara nej, men generellt sett så är de gult på insidan. Men sen så kanske den lär sig att okej, det finns en annan variant, men de är inte så vanliga.

Andreas:

Nu känns det som att du är väldigt hypotetisk, men det finns ju, heter det blå potatis eller lila, det finns ju potatis som är lila.

Ruben:

Ja, det gör det.

Andreas:

Ja, så du får ju bara pusha till det som är standard nu.

Ruben:

men lite så. Tänk om vi lurar hela världen att alla potatisar är lila på insidan. Det är alltså jättedålig exempel. Men vi fattar ju, alltså det hade ju kunnat gå om man bara bombar hela nätet med att det är det som är sanningen.

Andreas:

Ja.

Ruben:

Hää.

Andreas:

Alltså, nu är du väldigt hypotetisk och frågor jag inte kan svara på, men jag

Ruben:

det behöver vi inte ha svaret, det behöver vara mer bara att jag, min hjärna, nu när vi satt och satt och validerat eller kollat på riktig data. Ja, kör.

Andreas:

Det viktiga är någonstans. Vi har en svenskt, en chat-GPT-modell, en GPT-modell som är baserad på de nordjamaniska språken och inte baserat på allmän data som finns på världen. Men den här modellen har utvecklats i ett samarbete mellan AI Sweden, Wasp och Rice finansierat av Vinnova. Ganska, jag skulle säga.

Ruben:

med grejer!

Andreas:

Vettiga organisationer. Så det här känns ju rimligt. Jag gillar någonstans att det känns som att de här AI-erna i alla fall utvecklas av någorlunda vettiga organisationer. Det tror jag är viktigt. Men, sen ska vi fortsätta, och tanken är god kan vi väl säga. Sen så vettig och vettig. Det har väl tats lite konstiga beslut. Jag tror inte det är någon som har lyssnat på naborden som har missat vad som hänt på OpenAI.

Ruben:

Det var verkligen som chock när man bara, oj okej nu händer detta, nu händer detta, nu händer detta, vad händer?

Andreas:

Exakt.

Ruben:

Och snabb recap för alla som har missat eller kanske inte är med på allting som hänt. Förra fredagen, förra fredagen när jag lyssnade berättade jag antar jag då, 17 november så, bra ruben. Som erdelar OpenAI att Sam Altman som är vd på, eller vad är vd på OpenAI får Och Detta skedde ganska sent så jag såg det på och sen man Myra Murati som tillförordnad

Andreas:

Japp, och i rent vredes mod så lämnade också styrelseledamoten Greg Brockman.

Ruben:

Och sen... Så blir det en kalla balik, och Microsoft som liksom är med, som är majoritetsägare och som ska med lite på hörnet i OpenAI. fattar liksom ingenting. Och sen på söndagen så börjar man förhandla om att man vill få tillbaka Altman. Men det misslyckas fatalt, så då anställer Microsoft Altman istället.

Andreas:

Jag får gå ut och säga att han kommer nu leda en egen organisation under Microsoft med inriktning på AI-utveckling.

Ruben:

som Brockman. Sedan på måndagen kommer en massa studier som medlemmar anställa uttryckligt stöd för att liksom... Nej men det här var bra, det här var smart, det här var jättebra. Fan vad bra har tänkt allihopa. Nu, nu är jag glada!

Andreas:

Ja, det var väl kanske inte riktigt så, va? Nej.

Ruben:

så de börjar hota med att de då mer eller mindre ska säg upp sig själva. Sju av stycken ska ju få massa brev och det är kalapalik.

Andreas:

måndagen så släpps det ett öppet brev där anställda och en specifik styrelsemedlem har skrivit under det här öppna brevet där man uttrycker sitt missnöje mot styrelsens agerande och till och med en av styrelseledamöterna Backar som har tidigare ansats vara kanske drivande i den här frågan backar och säger att nej, om vi inte avsätter styrelsen och återför allt mellan Brockman så kommer vi lämna för Microsoft också och Microsoft har i princip ställt sig och sagt ja alla OpenAI-anställda som vill flytta över är välkomna Och på tisdag så meddelar man att man har en man kallar det en princip överenskommelse om att allt man ska återvända som vd och att en ny styrelse ska bildas med Brett Taylor som ordförande och Larry Summers och Adam D'Angelo som medlemmar.

Ruben:

Och för att få lite backstory till varför det här kan ske är det då att Upp och ner är ju uppbyggt på två ben typ. Det ena är den kommersiella biten som ska tjäna pengar och som ska skapa ett bolag som växer och tjäna

Andreas:

vara konkurrenskraftig på

Ruben:

må bra.

Andreas:

Man ska vara konkurrenskraftig.

Ruben:

sen har vi den andra biten som är, jag kommer inte på vem som sa det men Protectors of AI och de ska ha en fin grund, de ska tänka på A-utvecklingen, de ska ta hand om detta och inte släppa ut någon maskin som tar över hela världen och skyddar oss mot oss själva, de ska inte vara vinstdrivande, de ska ha bra ideal och allting, allting ska vara fint och fröjd. Mm.

Andreas:

ruling one, är det som kallas för OpenAI Inc och det är som sagt non-profit och den är grundat på värderingar av säker AI och liknande. Sen har du OpenAI LP som ska vara vinstdrivande och teknologdrivande som ligger under där. OpenAI Inc, alltså non-profit. Organisationen drivs av styrelsen och styrs av styrelsen där Artman har varit medlem. Och sen så har du LP där Artman är vd alltså i den vinstdrivande bolaget.

Ruben:

och i den här vinsten med biten där är ju Microsoft och alla andra investerare med och leker, men i det här styrorganet så är inte de med och leker, lite så kort förklarat för att man ska förstå principen. Och det är en bra idé för annars hade inte det här funkat och det är väl lite det som har gett opening eye kredibilitet och det är också lite det som gjort att man kan faktiskt lita på opening eyes som struktur och företag för att hade det bara varit en vinstdriven organisation så hade det inte varit lika enkelt eller inte för mig. Nu fattar jag det som att man vill riva upp detta efter allt det som har hänt för att det kommer inte funka och att nu det här, vi märkte ju hur det ballar ur och min första tanken är alltid att ända vara att helt plötsligt har vi det största AU-bolaget någonsin som mer eller mindre ligger på framkant med allting. Och de ballar ur fullständigt och de håller väl antagligen på att utveckla det som kanske kan bli en generell AI, vem vet. Och det är nu det kom fram i efterhand att det finns rykten om som kan ha varit en utlösare till

Andreas:

du vara konspiratorisk nu?

Ruben:

Det har kommit rykten efterhand att det som kan ha varit en av utlösena till detta är att man internt har pratat om att man har gjort ytterligare ett framsteg inom AI som är väldigt stort och som potentiellt inte är någonting man riktigt vet hur man ska hantera att den information har spridits inom den här styrelsen på.

Andreas:

Japp.

Ruben:

men att Altman då har hållit den informationen där, men inte att världen till sitt andra ben, och att då tycker man att man har ljugit och inte kanske haft en öppen kommunikation mellan de här två olika benen, men att det ändå är som the sky flirting information där, men då är det ju den här, ena benet ska ju skydda oss mot potentiell AI men andra vill kapitalisera på det. Och det blir väldigt svårt om man har någonting som det här vill vi inte få ut, så att vi vet inte hur vi ska hantera det. Men om vi hade kunnat kapitalisera på det så hade det nog varit en kassako. Och jag fattar att det är jättesvårt att vara däremellan. Men detta är liksom ryktet som går och att det är ju ändå lite såhär, okej, men ändå bra att om det är det som var det i de utlöserna, då har vi ändå för oss dödliga skyddat oss. Så det är positivt. Problemet med att det blev som det blev är att om man nu ska riva upp detta, då kommer ju kanske inte den säkerheten att finnas framåt. Och då ska vi ha det här teknologiska vidundret till OpenAI som har hur mycket pengar som helst, hur mycket kunskap som helst och ligger, som det sitter just nu, väldigt mycket längre före alla andra. Ska de helt plötsligt se bara pengarvinningen i detta? Inte bara, men mer.

Andreas:

man kommer att frångå sin liksom.

Ruben:

Jag vet inte, jag har sett lite trådar av folk som säger att det

Andreas:

det är spekulativt.

Ruben:

är spekulativt men det vill, sen som jag det har gått jättebra för de här företagen, det är inte ekonomiskt senaste veckan ändå för att folk byter inte, verkar det som, men det är, jag hade inte velat vara huvudinvesterad bolag som bara ballar ur följseln såhär.

Andreas:

Varför tror du att det var så jäkla viktigt att Microsoft var snabba och försökte fånga upp Altman och dessutom då har agerat medlare mellan Altman och styrelsen på OpenAI. Microsoft, alltså deras aktie... Stört dök under det här hände för att de är just största investerarna där det är typ av det här bolaget och de vill ju alltså de har ju byggt hela sin AI-strategi på chat-QPT från OpenAI.

Ruben:

M. F. Tittar.

Andreas:

Nadella var ju. Han har ju varit en huvudfigur i hela detta över helgen och sagt mer och mer att om Artman inte fått tillbaka sitt jobb så kommer han till Microsoft och gör sin grej här istället. Och det är ju såhär, i slutändan är det kanske bra att man löste det på OpenAI, för vill vi verkligen att det ska ligga hos Microsoft som har visat sig vara väldigt girig. Vadå?

Ruben:

Mm.

Andreas:

Vill vi att den här typen av utveckling ska ledas av Microsoft? Jag skulle säga ja.

Ruben:

Tjp.

Andreas:

jag också att det största konkurrenten till ChatGPT är Bard som görs av Google. Vill vi att de ska leda det här?

Ruben:

Tjp. Tjp. Tjp.

Andreas:

Nej, kanske vi inte riktigt vill.

Ruben:

Nej, då är det ju bättre med, till exempel, om vi kollar på den här svenska modellen. Lite så här sköna bolag som tillsammans går ihop och gör något gött eller OpenAI som har en bra struktur och att det inte är typ ett land eller ett jättebolag som Google eller Microsoft som styr. Det är min tanke, men det är sedan... det finns säkerhetsstrukturer och människor som skyddar så att vi inte gör dumma grejer utan att tänka så är det lugnt, då är egentligen inte vilket bolag som står bakom det viktigaste. Men det räcker ju med att det finns människor eller incitament, antingen ekonomiskt eller annat, som gör att man kommer göra saker och då är det kört.

Andreas:

Ja, men så här då. Nu tror jag att den här styrelsen skulle... För det första, hur fasen gjorde man det här? Nu blev det lite sidospår här, men det finns ju inget styrelse. Jag menar, Sam Othman var ju ute veckan innan och boastade om de nya funktionerna och stod på scen. Samma vecka har han ju suttit och intervjuat. Samma dag satt han i intervjuer och berättade om nästa steg och han hade ju noll förberedelse på det här. Han blev enligt utsag och inkallad i ett Google Meets. Vilket också är spännande när deras största sponsor är Microsoft.

Ruben:

Meets bättre än Tims.

Andreas:

Jag tycker det,

Ruben:

Mm.

Andreas:

Det är väldigt spännande ändå att man betalar för Teams eller för Meets när Teams är gratis.

Ruben:

teori är att de sitter med Mac-datorer, så därför använder de inte Microsoft-suiten.

Andreas:

Vad tror du?

Ruben:

Skitsamma egentligen, men det är jag om jag fissa.

Andreas:

Alltså rent spontant så tror jag att det är ganska fritt val. Men majoriteten av datan körs ju på Nvidia-grafikkort och det vet ju att Mac inte är så glada att köra.

Ruben:

Nej men det är så är det säkert att själva liksom tobörerna som kör liksom A1, det är ju inte Mack liksom, men däremot vad folk jobbar med, de sitter säkert på Mack Tour.

Andreas:

Ja, säkert ingen. Men såhär, noll förberedelse, inte veta att en diskussion blir inkallad i ett möte på ett mids där man berättar i princip. Har det. Man meddelar också sin interna personal. Och oss som då investerar, bland annat Microsoft, med en minuts framförhållning fram tills man släpper blogginlägget offentligt. En minut! Gav man sina anställda och Microsoft. Man hade njut ens läsa igenom den briefen innan det var offentligt. Och det är också rätt upp och ner, hej vi tycker inte han har kommunicerat ordentligt. Det här har gått åt helvete, han kommer att lämna, vi tvingar ut honom, det är inte han vill ta tid för sig själv eller lite såhär smooth plocka bort honom, utan det är kapa ut. Och det gör mig lite såhär, vad har, alltså rent konspiratoriskt då, vad är det, för den här styrelsen, vissa av dem har varit öppet, de har öppet uttalat sig om att man tycker att utvecklingen går för fort. Vad är det som har skrämt dem så mycket som de känner att de måste göra det här?

Ruben:

är exakt det som är min tanke också. Det är därför jag tror på de här konspirationsturerna.

Andreas:

För det här är... Det är smarta människor. Alltså, det är inte dumma människor som sitter i den här styrelsen.

Ruben:

nope. Jag har inte sett dumma människor. Jag satt på Twitter och bråkade i veckan.

Andreas:

Ja,

Ruben:

De är inte helt smarta heller. Men jag fattar vad du menar. Jag

Andreas:

att alla de här miljarderna som investerade i OpenAI i princip. De besluten togs genom som Nila Petell sa Genom hjärt emojis på X. Twitter.

Ruben:

Ja, det är så sjukt alltså. Och det här, det här, det här säger ju också såhär, det här bycker på basal värde ner, det är ju inte så, alltså när folk pratar om att ja det är så coolt och de här människorna är normala på skolorna, alltså i slutet av alla är människor. Det är inte svårare än så.

Andreas:

nej. Frågan är hur detta påverkar Microsoft, för nu så framstår de ju som hjältar. Men det är också oroväckande att en så pass stor del, alltså så pass stora pengar som de investerar till OpenAI Att de sitter så skakigt som de gjorde i det här fallet. Nu ser det positivt ut, men hur kommer det påverka i längden Microsoft?

Ruben:

Mm.

Andreas:

Kommer man lära sig någonting av detta?

Ruben:

Jag vet inte. Men jag vill fortfarande veta vad är den, vad är den liksom, som säga, pudens kärna. Nej, men vad är det som är så läskigt som de har kommit fram till?

Andreas:

ja du. Tror vi att de är hypokondriker och livrädda eller tror vi att det finns en seriös oro bakom?

Ruben:

Det är lite intressant också. Det är typ exakt ett år sedan chat-KBTA gick live. Det är läskigt Andreas, det är läskigt.

Andreas:

Nej.

Ruben:

Jag tror jag har sagt det länge. Jag vet inte vad jag har sagt faktiskt, men jag tror ändå att jag har sagt att jag inte är helt såhär, jag är ju läskigt och det här. Jo men det måste jag ha sagt, att jag tror på Skynet och hela den här biten och att världen

Andreas:

på Skynet är kanske inte okej, men att

Ruben:

Jag har inte sagt Matrix, att det kommer bli så att vi kommer bli fördra till datorerna som

Andreas:

är, vi är i en simulation, ja nej jag vet inte, sen är det också det här stödet som Atman får. Tyder inte det på att, för att om det faktiskt hade varit något jätteororande så borde ju fler anställda veta om det. Men att 750 av 800 eller 700 av 750 ändå öppet ställde sig bakom art män.

Ruben:

Men jag tror att han är helt rätt person för positionen, annars har han ju inte varit där och han har ju skjuttit galant fram tills nu utifrån allting jag vet. Alternativen som drogs fram nu här under veckan verkar ju inte vara lika bra utifrån de som insatte i det, så jag tror ju att det är rätt man eller person på rätt plats utifrån vilka som går att välja på.

Andreas:

Ja.

Ruben:

Så i så sätt är det nog en del som är större, för jag tror att han har varit duktig internt på att ha de här två benen. Och det är väl lite det att de anställda kanske inte riktigt ser att någon annan har löst det, och då finns det större oro. Även om det är någonting man är orolig för, så tror jag att man kanske på allt man hade kommit kan hålla emot de ekonomiska drivkrafterna kontra säkerheten mot världen på ett bra sätt, som man kanske redan gjort. Så att det väntar.

Andreas:

Paranoid kommer allt man blir nu.

Ruben:

Nej, han kommer inte att gå in i den där Google Mids möte längre.

Andreas:

det jag tänker. Jag tror ju att Han har världen för sina fötter, att han blev uppsäkt, ja ja, han som sagt, Microsoft ställer sig rätt upp och ner och skriker i direkt, att kom hit, du blir vd för en nyt underbolag, inga problem. Han har ju inte jättesvårt att, på grund av den framgången som är med OpenAI, svårt att få investeringar i sitt nästa

Ruben:

När är det?

Andreas:

Frågan är snarare, kan han lita på de han jobbar med?

Ruben:

Jag får bara sätta sig ner och snacka.

Andreas:

Ja, jo, fast det här är ju

Ruben:

ny

Andreas:

att avsättas från den positionen på utanförvarning helt orimligt på det sättet.

Ruben:

Ja, jag hade ju nästan inte gått tillbaka, eller vänta, det är lite som den här grejen när folk tar ett paus med ett ex och sen ska de komma tillbaka igen. Så nu var det väldigt kort, det var en liten argumentation över en lång helg. Men, alltså hade jag dragit ut på det, då hade det ju varit en annan grej att tänka. Det här var ju bara ett hicke på deras relation, sånt som hände liksom.

Andreas:

Jag gillade också att han la ut en bild, om det var måndags tror jag, när han var på OpenAI och fick en besöksbricka så skrev han att det var första och sista gången. Det är också... Han var där veckan innan, då hade han inte besöksbricka, han hoppades för att komma dit dagen efter och inte ha besöksbricka, men måndagen!

Ruben:

På besök!

Andreas:

Ja, precis. Det är också väldigt roligt, för ingen där vet vem han är. Nej.

Ruben:

Vem är du!? Jag måste nog få match kyra gaugev

Andreas:

Ja, precis! Ja, det tyder ändå på att de tar det seriöst med säkerhet där. Alltså, även om det är en vd som precis avgick så är det besöksbrickan som

Ruben:

Ja, det är väl också typ exakt de personerna som man absolut inte ska släppa in. Det finns en anledning till att bli avsatta liksom.

Andreas:

det väl. Absolut.

Ruben:

Men det är väl den största risken för de vet ju vad de ska leta efter, om de ska snor någonting eller sådant här ser ut.

Andreas:

Ja, det är sant. De vet ju exakt vad som är känsligt och inte.

Ruben:

Mm. En.

Andreas:

Tänk om detta är Schattke P.T. som har satt igång denna konspiration och är det första steget i att Schattke P.T. tar över världen. För att Schattke P.T. kan inte göra mycket, men är det någonting den har så är det ju språkets förmåga.

Ruben:

Andreas, jag hade velat sova i natt. Ja, nej men det är ju högst rimligt att...

Andreas:

Ja, men det är ju inte det. Men det är ju inte en, det är ju inte. Alltså om. Alla de här konspirationsteoretikernas värsta dröm går uppfyllelse och den får ett e-självmedvetande så skulle ju det här teoretiskt sätt vara

Ruben:

Ja, det låter ju jätterimligt nu när du säger det, så jag tror att det är det som har hänt nu. Nej, men helt ärligt, det hade ju varit inte... Hur ska man föra upp? Tänk om det är så, att det är någon, jag tror inte på det nu när jag säger det. Nej, jag tror inte på det längre. Det var inget Andreas, men det var en intressant tanke.

Andreas:

är inte min tanke, det är en tanke som har florerat lite där jag har kallats, men jag tycker det är en bra not att sluta på. Tänk om. Lite Petri Dystopia nu.

Ruben:

köttkrepeter tar inte bara över världen på rätt sätt, men snart har det över på alla sätt.

Andreas:

Exakt.

Ruben:

Mm.

Andreas:

Känner du att du vill lägga till någonting? Eller ska vi ha runda av?

Ruben:

konspirationsteoretiska... Nej, jag kan nog sitta och prata om detta hur länge som helst, men jag är inte så konkret, för jag vill säga. Vi kommer då tillbaka till detta om det händer något mer i framtiden.

Andreas:

vi kommer att göra det säkerligen. Om vi har sagt någonting märkligt, man vill tipsa om framtida gäster eller ämnen så kan man melda till kaktech.gmail.com eller skriv till oss på valfri social media, vi är mest aktiva på YouTube, TikTok, Instagram. Ha det då!

Ruben:

tack till mina supporters via Patreon!

Andreas:

podden så ska ni passa på att prenumerera för att inte missa framtida avsnitt, där kommer många bra framöver.

Ruben:

ja,

Andreas:

och ge oss gärna en liten recension. Det gör att andra har lättare att få hitta oss. Och desto fler ni är, desto lättare har vi för att göra en... Bra och bättre show. Vill man sätta på den så kan man göra det via Buy Me A Coffee. Det är buymeacoffee.com slash cactec. Eller så använder ni våra affiliate länkar på Amazon. Då får vi en liten kickback av det ni köper. Helt enkelt, vi tar lite av Amazons Vinstmarginal, för ni behöver inte betala nånting extra, det tas från deras marginal. Och Jeff Bezos behöver inte fler båtar. Så är det. Om ni tar nånting i tilläggaren så tycker jag vi säger tack och hej för den här veckan och så hörs vi igen nästa måndag. Ha det!

Intro
Rubens vecka
Andreas vecka
Andreas om lösenord
Nothing "imesssage" läggs ner
Apple support till RCS
Svensk tränad AI modell
Open AI haveri
outro