Käck-Tech Podcast

Nyhetsbomb: Cybertruck, EU Digital Identity Wallet & iMessage på Android

November 20, 2023 Andreas & Ruben Episode 88
Käck-Tech Podcast
Nyhetsbomb: Cybertruck, EU Digital Identity Wallet & iMessage på Android
Show Notes Transcript Chapter Markers

Välkommen till Käck-Tech Podcast! I detta avsnitt diskuterar vi EU:s Chat Control 2.0, Teslas Cybertruck, och EU:s digitala identitetsplånbok. Vi utforskar även Nothings försök att integrera iMessage på Android.  Detta avsnitt är fyllt med intressanta diskussioner om de senaste tekniktrenderna och nyheterna, så missa inte det!


Länkar från veckans innehåll

Disclosure: Några av länkarna här nedan kan vara affiliatelänkar. Det betyder att om du klickar på länken och köper från butiken, kommer vi att få en affiliate-kommission utan extra kostnad för dig. Alla åsikter förblir fortfarande våra egna!


Nyheter


Huvudämne 

Google turns to regulators to make Apple open up iMessage - The Verge 


Support the show

Vill ni läsa mer om oss och podden kan ni klicka på länkarna nedan:

Vår Spotify spellista
spotify

Musik: Splash - Harris Heller

Obs! Transkriberingen är autogenererad och kan därför innehålla felaktigheter.

Andreas:

ni lyssnar på avsnittet, det vara på sin plats med en disclosure. När vi spelade in det här avsnittet så hade Apple inte släppt att man kommer att implementera RCS. Vilket innebär att stora delar av våra diskussioner kommer inte vara helt relevanta. Vi kommer att ta upp detta nästa vecka, men ha det gärna med i tanken när ni lyssnar på avsnittet.

Ruben:

Hej och välkommen till podcast podden där vi diskuterar, dissekerar och om vi har tur informerar om teknik.

Andreas:

Vi måste sluta spela på det här. Veckan är full. Folk kan inte prata fullsmockat så jag vet inte vad som har hänt den här veckan. Vi hade planer på att vi skulle hektar ett tema. Som vi har förberett. Det finns inte plats för det.

Ruben:

Nej.

Andreas:

Det är bara nyheter och händelser som har hänt.

Ruben:

Nej, och då ska ändå sägas att det har gått fyra dagar som spelar in förra avsnittet, så det har verkligen gått. BAM bam bam bam bam bam. Det är helt sjukt.

Andreas:

Det är helt galet. Men vad ska man säga? Vi tycker också om det.

Ruben:

Jag klagar inte.

Andreas:

Det är bara att de kära lyssnarna får vänta tålmodigt till en annan vecka för vårt tema som vi inte kommer att avslöja ändå, haha.

Ruben:

Hahahaha.

Andreas:

Haha. Men. I vanlig ordning. Hur är det med dig? Hur har din vecka varit?

Ruben:

Det är finfint med mig. Jag har haft en bra vecka. Jag har inte hunnit träna så mycket som jag vill, men jag mår bra ändå. Jag hade ett riktigt gött pass i söndags när jag. Ojojojoj. Jag tror inte du förstår hur stark Jennie och Andreas är. Ojojoj.

Andreas:

att du håller på att bli sån äcklig gym torsk.

Ruben:

Nej, vi har inte ens tittat på tre dagar. Har Helt orimligt.

Andreas:

Om inte bättre då med. Åh nej. Fast ändå har jag tränat närmare än vad du har gjort. Ja.

Ruben:

du duktig? Duktig? Men om man ska prata om mitt privatliv så tänkte jag faktiskt prata om någonting jag gjorde i mitt privatliv som har en teknisk koppling. Jag var hemma hos min far och han har en stationär dator som slutar fungera och då ringer han sin teknikintresserade son och frågar Varför funkar inte Kom och hjälp mig och kommer hem till honom och den klickar. Klick, klick, klick,

Andreas:

Datorn klickar.

Ruben:

Ja och den startar bara upp i bios. Sen ska jag kolla om något är fel med hårddisken. Vad är fel? Börjar googla. Okej, klicka inte för mycket. But it's probably a case of a hard rider started to fail. Hans

Andreas:

No shit. Ja.

Ruben:

Han håller det börjar faila och personen som gjorde setupen på hans dator hade installerat operativsystemet på en HDD disk. Att tillägga här är att han har två SSD diskar.

Andreas:

Men vov vov! Vov vov! Där en macka eller en.

Ruben:

Är det en PC så kör

Andreas:

Sen. Har lagt c disken helt enkelt.

Ruben:

Hej!

Andreas:

På en HDD när han har SSD.

Ruben:

Ja, detta har inte. Det här

Andreas:

Låt inte. den här personen göra fler installationer.

Ruben:

Nej, det är det jag tror. Nu ska jag inte hänga ut för mycket, men jag tror att det är Inet som installerar den. Vilket är jättekonstigt. Alltså

Andreas:

Vet du vad jag tror är en troligare lösning?

Ruben:

Vad?

Andreas:

Jag vet hur gammal den här datorn.

Ruben:

Fyra år, kanske fem.

Andreas:

Haha, okej. Jag tänkte en tonårig Ruben som mixtrar och har lyckats göra någonting.

Ruben:

Nej, nej, nej, nej, nej. Så så pass med är jag. Så nej, jag har inte rört datorn. Men. Så det funkar inte. Och då fick jag googla runt för det här har inte gjort på år och dar. Hur man installerar windows eller boota windows från ett USB så ladda ner windows installation och allting. Men jag var väldigt rädd för att man behöver hektar en produktnyckel för att det ska komma igång.

Andreas:

Hej!

Ruben:

Och mina rädslor förverkligades när jag började installera datorn så allting startade upp, Windows installationen kom igång och inga konstigheter. Det borde inte varit problem och det var det inte. Jag kunde hitta SSD diskarna och formatera om dem så de gick att installera om Windows kopia på allting. Men sen kom en produktnyckel upp och vi letade och letade och letade och letade. Hittar ingenting. Så han har ju ändå haft en Windows kopia, men den ligger på disken eller ligger på något annat papper som man har slängt. Men gick

Andreas:

Det är briljant att spara produktnyckel. I datorn som eventuellt kommer vara död när du behöver det.

Ruben:

Den ligger väl automatiskt

Andreas:

Den ligger alltid precis så du kan plocka ut den på ett eller annat sätt. Men. Det brukar ju lite äldre datorer. I alla fall så sitter det på en klisterlapp, ofta på datorn.

Ruben:

Fanns inte, men

Andreas:

på nya heller.

Ruben:

nej. Men då kunde man ändå installera genom utan några produktnyckel och sen kom allt igång. Allting lirar. Jag kunde installera en Windows tio variant och det var allt lirade och det var inga konstigheter alls. Kom inte upp några felmeddelanden eller någonting. Vill bara starta upp allting och allting. Lira. Känner inte varför man ens behöver en produktnyckel eller om det är så att i windows installationen så har den här nyckeln då någonstans på något moderkort eller i.

Andreas:

Han funderar på om det ligger på något minne någonstans.

Ruben:

Någon sånt här litet minne någonstans i någon av de här enheterna så har det legat sparat. Kanske. Men det är ingenting jag vet. Så om någon vet svaret så varsågoda och mejla in. Men det viktigaste är datorn funkar och jag är jättenöjd! Hur duktiga är?

Andreas:

Haha. Snyggt! Snyggt byggt.

Ruben:

Tack så mycket, Tack så mycket! Utöver det så har jag fått dille. Bra ord.

Andreas:

Ja.

Ruben:

På att vilja köpa nya högtalare som jag absolut inte behöver.

Andreas:

Ja, why? Vad är det för

Ruben:

att de kommer från Aj aj aj aj aj aj aj aj aj aj aj aj aj hur man nu luktar det. Samma märke som jag har på mina hörlurar och jag uppskattar det väldigt mycket. Men det som är grejen med de här, de är inte särskilt smarta. Men det coola är att min bärbara så det är två studio högtalare så det får liksom två högtalare inte på en och sen så de har 20 timmars uppspelning tid och har jättelite delay och det är coola ingångar. Jag har bara blivit såld på specifikationer.

Andreas:

Coola ingångar.

Ruben:

Nu.

Andreas:

Definiera en god ingång. Snälla, kan du berätta för mig vad är en cool ingång? På ett par högtalare alltså. Vad kan rimligen om det här är bärbara högtalare? Är det en Aix, sa jag. Och kanske, kanske optisk. Vad har du som är Colin Kong?

Ruben:

Det var något som inte ens vet vad det är. Därför är det coolt.

Andreas:

En. Vad är det för ingång då? Det måste

Ruben:

Det var 3,5 mil vanligt uttag eller vad man nu kallar det och sen hade de en 6,3 millimeter TRS balance. Ingen aning vad det. Jag tänkte bara det är

Andreas:

Men snälla Ruben, du vet väl vad en 3,6 millimeter balanserad TRS ingång är?

Ruben:

Nej. Är det vad man har för förstärkare eller?

Andreas:

Ja.

Ruben:

Och då

Andreas:

Inte. Inte en sådan XLR med tre prång utan en sådan som ser ut som en förvuxen 3,5.

Ruben:

Ja den som man har till gitarrer och liknande.

Andreas:

precis. Eller på dina hörlurar. När du kopplar in dem i din DJ mixer

Ruben:

Just det ja, just det, jag har ju en son också. Okej, då vet vi det. Coola

Andreas:

Jättecool. Och när du kör balanserad. Så för att du ska minska risken för. Störningar. För du vet de här gamla kablarna om man. Jag vet inte om du hade det, men när jag gick på musik i musikklass på högstadiet så kunde man sitta i musiksalen och så hörde man ridit ut och så pling så var det någon som fick sms.

Ruben:

Nej.

Andreas:

Det är för att den här elektromagnetiska strålningen från din telefon stör signalen i en kabel. Genom en balanserad så har man samma signal och så spegelvända man dem mot varandra. Och då kan du läsa ut dem på andra sidan och avgöra vad som är störning och inte. Eller om man har en signal så flippar man. Det kanske inte spegelvända men man flippar den så att den flippar på andra hållet.

Ruben:

Coolt. Vad man kan lära

Andreas:

Det kanske är lite mer avancerat än vad jag fick det till att låta nu. Så att vi har säkert lyssnare som sitter och hoppar i sin bil eller någonting av irritation. Men så kan det vara ibland.

Ruben:

men de är inte löjligt dyra. Okej, allt är relativt. Men.

Andreas:

inte löjligt dyra.

Ruben:

800 dollar. Jag.

Andreas:

Wow! 800 dollar för ett par

Ruben:

Ja, 400 för

Andreas:

högtalare. Mobila högtalare högtalare. Som du kan ta med dig som du kan spela i ett stereo par. Förstår jag dig rätt?

Ruben:

Korrekt.

Andreas:

Korrekt. Du är medveten om att för 800 dollar kan du köpa två stycken Sonos Move.

Ruben:

Jag säger att det är rimligt. Ja, jag har fått feeling. Jag tycker att de här är inte bara för att de är snygga

Andreas:

förlåter Ruben, men är du inte bara lite märkes kåt nu?

Ruben:

Det är det ska inte sticka under stol med, men det är. Det är någonting med att jag bara ser här. Jag baserar det på hur bra min upplevelse har varit. Mina hörlurar. Och hade jag kunnat få en liknande upplevelse med ett par högtalare och att de ändå har bra funktioner och bra ljud för det? Antar att det har väldigt bra ljud om jag får gissa utifrån vad de brukar leverera.

Andreas:

säkert.

Ruben:

Och också fördelen att kunna hektar de bärbara. Det hade inte varit fel. Och det här med batteritiden för då kan man med ström när man går ut och ska gå ut och gå. Jättekul!

Andreas:

Ut och gå. Ruben. Jag hade köpt det om du hade köpt de som jag vill hektar. Inte de här utan motsvarande. Jag vill hektar studio monitorer för att du ska göra någon typ av ljudproduktion som är superviktigt, att det är väldigt balanserat. Det gör inte du.

Ruben:

Men det är just det, jag har, inte användningsområdet för

Andreas:

Nummer två. Du är alltså. Ja, du är lite av en audiofil, men i den världen då hade

du köpt 01:

05 punkt ett system eller någonting. Och Dolby Atmos.

Ruben:

Jo just det. Jag har inte riktigt användningsområdet för dem. Det.

Andreas:

Vänta, vänta. Du och jag satt här innan show och diskuterade om du kanske skulle uppgradera och köpa LGA och cam link för att kunna köra din kamera istället för din mobil som webbkamera. Jag har inte pengar till en sån. Den kostar. Den kostar 710 spänn just nu och det är snart Black Friday. Nej, jag har inte råd. Men 800 dollar ska jag lägga på ett par högtalare. Du är så jävla rimlig.

Ruben:

Jorå, ska tilläggas.

Andreas:

Det blir bättre för dig. Mycket bättre. Ja.

Ruben:

Åh,

Andreas:

På.

Ruben:

jag har ingen användning för. Men de är snygga Och om jag skulle köpa på studio och högtalare så jag tar de här.

Andreas:

Åh, du är så rolig! Du är så rolig! Ja, absolut.

Ruben:

Vi.

Andreas:

Ja, det är väldigt tur att du har en extremt bra anledning till att du inte kan köpa de här.

Ruben:

Det finns inget syfte, det har vi bara. Men det hade varit väldigt kul att hektar dem i alla fall. Skitsamma, nu går det vidare.

Andreas:

att hektar. Okej, det här gör sig extremt dåligt i radio. Jag tänker mig att det

Ruben:

Radio

Andreas:

podd. Hahahahahahahaha. Vi sitter bara skrattar åt idioti just nu. Så att har du något mer du vill tillägga på

Ruben:

Jag har inget mer att tillägga. Andreas, ta vid. Hur mår du? Var det gjort? Prata på.

Andreas:

Jag mår bra. Jag har spenderat hela dagen eller hela dagen, hela eftermiddan. Jag jobbade först och sen eftermiddagen på att byta däcken på min bil i typ noll gradig temperatur, vilket är sådär trevligt. Men. Det var min eftermiddag och veckan. Jag vet inte. Det har inte hänt så mycket saker. Det är en vanlig tuggar vecka typ. Men. Du har släppts en ny robotdammsugare. Så till mina 23 kvadrat vill jag nu då köpa en switch port. K10 plus. Det här är då en mini robot Vacuum mini robotdammsugare så den är mindre än de normala dammsugarna. Och det tänker jag är bra till mina 23 kvadrat. Och de har just nu 20 % rabatt vilket innebär att priset på den här som då ligger på. Fyra 499 dollar blir då tre 99 med rabatt.

Ruben:

Jag skulle säga köp den för utifrån dina behov och pris och köpt den.

Andreas:

Du vill bara se mig brinna.

Ruben:

Nej, men jag tror på riktigt att det här är det du behöver.

Andreas:

Baserat på vad jag försöker argumentera för att jag själv inte ska köpa den.

Ruben:

Jag är mycket snällare än det. Men det jag tänkte på är att du vill hektar en robotdammsugare.

Andreas:

Ja.

Ruben:

Du vill ändå inte hektar något som är katastrof. Du vill också hektar nåt som är framtidssäkrat som du kan hektar när du flyttar.

Andreas:

Nja.

Ruben:

Och det här hade nog varit lagom storlek och ändå varit en uppgradering mot det du har idag som jag tror ändå är ett bra

Andreas:

Min standard robotdammsugare är typ 35 centimeter i diameter. Den här är 25. men det är ändå mindre. Det är 50 %mindre i snitt. Den har något kanske lite sämre sugkraft, men de recensioner som har släppts hittills verkar som att den löser det viktigaste ändå.

Ruben:

Do it.

Andreas:

Ja. Vi får se.

Ruben:

Du kan köpa en julklapp till dig själv.

Andreas:

Kanske. Det hade typ nästan varit värt det för att slippa skit.

Ruben:

Jag tycker det är värt det. Jag tycker att det är rimligt utifrån alla dina livsförhållanden just nu att du köper en sen.

Andreas:

Du är så sarkastisk.

Ruben:

Nej, jag är seriös. I vanliga

Andreas:

Okej, varför är den bra för mina livsförhållanden?

Ruben:

Den är inte orimligt dyr. Det är en uppgradering mot det du har nu. Den är

Andreas:

ingen robotdammsugare just nu.

Ruben:

Den du har i något förråd.

Andreas:

Nej, nej, nej, nej. Den byttes bort i en separation.

Ruben:

Jag tror du behöll den.

Andreas:

Jag bytte botten mot andra grejer.

Ruben:

Ja, jag tror det bara låg ett förråd. Men.

Andreas:

Jag hade aldrig haft en robotdammsugare som ligger i mitt förråd. Då hade den varit på golvet och kört runt.

Ruben:

Jaha, okej. Du saknar något väsentligt i ditt liv i alla fall. Så omformulera dig istället då och då är detta lösningen för dig? Jag har mer argumenten du vill hektar. Jag kan sitta en kvart och argumentera varför du borde köpa den, så köp.

Andreas:

Ja, vi får väl se. Jag hoppas på en Black Friday rabatt på sweetspot så kanske det blir en sån. Jag vet aldrig.

Ruben:

Kanske det här var lätt oss nu. Om någon någon gång har funderingar på om man ska köpa något eller inte, hör av er till mig ifall ni vill köpa det som ni inte vill köpa det.

Andreas:

F den 9 dollar 499 euro.

Ruben:

Dollar euro.

Andreas:

Ta.

Ruben:

Ja, växelkurser var det.

Andreas:

om jag är där, den till Kars, vad? Var hamnar liksom? frakt på? Vad kostar det? Vad kostar det? Sweden 2 till 7 Business days.

Ruben:

Kör vi live shopping med Andreas här.

Andreas:

Free shipping of orders over 99 euros. Det är den ju. Vi får se, det kanske blir en sån. Man vet aldrig. Ska vi röra oss vidare mot veckans nyheter?

Ruben:

Det tycker jag Andreas och jag. Vi börjar med en liten följetong, tänker jag.

Andreas:

Stackars lyssnare, de är så trötta på tjat.

Kontroll 02:

00 vid det här laget.

Ruben:

Hehe.

Andreas:

Men det har ju hänt någonting. Det är ju så att EU parlamentets utskott för medborgerliga fri och rättigheter, LIBE förkortat. Jag vet inte exakt vad LIBE står för, men säkert något kul. De har röstat fram ett kraftigt omarbetat förslag av Chat Control två punkt noll.

Ruben:

Och den absolut viktigaste punkten i det. det. som tar bort kravet på att man ska kunna kolla in på krypterade chattar eller bakdörrar in i krypterade chattar. Det är borttaget, vilket ändå varit det som har stört oss och många andra mest. Det finns fortfarande många andra grejer man stör sig på, men det har ändå varit en. Dora är en.

Andreas:

Men som du säger Ruben, i den här nya versionen är det inte tillåtet att förbjuda eller underminera eventuell kryptering.

Ruben:

Och det är väl tur det, för nu börjar det väl ändå. Frågan är om det är ett av förslagen som kommer att bli det slutgiltiga förslaget eller inte. Men jag tror att jag sa det. Ganska många att jag litar på EU och jag litar på att man kommer se över detta och att man kommer inse att detta är idioti och faktiskt börja se över och hoppningsvis kolla på just de här grejerna för det var så himla roligt. Jag kommer inte ihåg vart jag såg det, men det var väl Hallbergs humor grej kanske när han sa att. Jag tror det var där eller så var det en intervju men med Ylva Johansson. Du använder krypterade chattar för dina informatörer och grejer. Hur? Hur ska det funka efter det här förslaget? Kommer ni kunna hektar kommunikation? Hon bara. Stammade. Det är lite roligt. Det är väl det de har insett är nu att det finns viktiga grejer som man behöver hektar krypterad chatt till som faktiskt skydda

Andreas:

menar Ruben. Men det finns ett jättelätt exempel på det. Och det är någonstans säg att vi inte har. Den EU ledningen vi har idag eller att en kanske mer. Kontroversiell Ledartyp blir mer vanlig i EU. Vi har väldigt kontroversiella ledare som sitter med i EU kommissionen och parlamentet också. Det ska vi inte säga någonting om, för det har vi redan, men kanske större utsträckning. Och säg att du har en journalist som skulle vilja skicka hem En så enkel grej som till DN. Skicka hem det Här håller de på med EU och rapportera om någon typ av misconduct som EU håller på med. Och du har en regering som har tillgång till den här typen av vapen, kommer den journalisten kunna göra det? Det är en ganska grundläggande del i demokrati att kunna sprida information om vad makthavare håller på med. Och. Ja då kan du hektar den här lilla AIn. Det är inte jättesvårt att lägga till ett filter på att du nu inte bara ser samma material, utan nu är det också saker som kan vara ifrågasättande mot den politik som EU driver. Det är väldigt lätt att lägga till sånt när man redan har infrastrukturen.

Ruben:

Det är bara att förändra hur mycket som helst och så är det två mandatperioder bort sitter någon som är en riktig idiot och sen så är det kört.

Andreas:

Vi kan väl tillägga att det här har inte ens trätt igenom och Europol har faktiskt redan frågat om full tillgång till all den data som kommer samlas in genom det här beslutet om det går igenom.

Ruben:

absolut.

Andreas:

ja, glidning. Risken är ganska stor om vi säger så. Men det här nya förslaget som har röstats igenom, det innehåller också. Vi har inte tagit upp det så mycket, men. Chatt kontroll skulle också innebära en ålders verifiering. Och Det krävde en ålders verifiering med hjälp av någon typ av legitimering för att använda kommunikationstjänster. Det har också strukits. Man ska hektar rätt att kunna anonymt kommunicera. Sen kan vi väl säga att det här är ju en fortsatt process. Det här är inte klart. Det är bara ett första steg som utgör utgångspunkten för EU parlamentet i nästa fas av förhandlingar med ministerrådet och EU kommissionen. Ministerrådet stödjer fortfarande den ursprungliga förslaget, så det finns inga garantier här.

Ruben:

Nej, vi ska inte ropa hej ännu. Det är ett utskott som har gjort någonting, men det är ändå ett väldigt viktigt utskott i frågan. Det kommer vi antagligen kunna påverka, så det är inte så att det är hela alltet förändrat. Och det är också här det första förslaget inte heller röstats igenom. Så detta är fortfarande under arbete. Men det är fortfarande. Intressant att.

Andreas:

steg. Det gillar vi.

Ruben:

Men vi vet ju fortfarande inte hur detta kommer påverka det hela. Helheten om man säger så.

Andreas:

Japp, i Sverige har vi åtta partier som påverkar riksdagens EU nämnd och därmed Sveriges position i ministerrådet. Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har ställt sig mot original förslaget. Medans Socialdemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna samt Liberalerna förespråkade Sverigedemokraterna. Deras ställning är fortfarande oklar, men det ser ut som att de stödjer regeringens linje. Vilket är. För vi kan väl säga så här så även i Sverige där vi tycker att vi ändå har en någorlunda vettig syn på mänskliga rättigheter så ser det ju förjävligt ut. Så. Iris var Iris. Man ska nog inte förvänta sig för mycket Ruben, men det är som sagt positivt steg i rätt riktning.

Ruben:

Jag tror att det kommer fortsätta gå i rätt riktning på flera sätt. Jag tror att. Ju mer frågan diskuteras. Är det också därför vi väljer att diskutera den så kommer saker att justeras och förhoppningsvis så kommer lyfts upp mer medier och förhoppningsvis kommer olika delar av den politiska strukturen behöva ta de här frågorna på ett vettigt sätt och förhoppningsvis se över allting på ett sätt så att det matchar verkligheten på. Ett sätt som vi kan adaptera in på riktigt. Vad är ett politikers svar om något?

Andreas:

Absolut. Ja, men jag tycker inte vi ska fortsätta prata detta. Tragiska snedsteg av politiker just nu. Vi går vidare mot roligare nyheter.

Ruben:

Roligare är det inte, men det är väldigt kul ändå.

Andreas:

Roligare är det inte, men det är ändå väldigt kul.

Ruben:

Men det är lite tragisk start.

Andreas:

Okej.

Ruben:

Cyber truck eller Tesla eller hur man nu vill titulera det. Hade lite upp och nedgångar i veckan för att de hade satt in så att man var tvungen att betala 50 0 dollar om man ville sälja vidare sin cyber truck under första året.

Andreas:

Hmm.

Ruben:

Men vid inspelning så har de backat på det. Annars hade jag tänkt att sitta här, ranta en stund och säga Tesla är dum i huvudet och jag är van att gå med. De har backat på det, men att den hamnat där första början är ju. Idiot.

Andreas:

Ford. Jag har ju gjort det på sin. 550 Lightning. De hade också en sån en period för att inte folk skulle köpa den och sen skall köpa och sälja den dyrare.

Ruben:

Jag köper det för det är en väldigt eftertraktad modell. Det är något folk har väntat på och antagligen kommer andrahandsvärdet gå upp rätt mycket i början sen ifall det stabiliserar sig senare. Vet ej men. Alltså fatta grejen. Men det är också en del av det. Att det är så pass svårt för att producera bilarna

Andreas:

I.

Ruben:

så att de vill väl inte att det ska vara så att de som får tag i dem gör business på det? Så jag fattar grejen. Men jag tycker ändå att det är knäppt. Har du fått tag i en bil så ska du få göra vad du vill med den och det är också den här listan folk skrev upp sig på för att förboka dem här. Vad är det?

04:

05? Något sånt här? Alltså redan då kan inte folk har tänkt. Ja, visst är det väl det? Antagligen. Men alla sa att du inte tänkte jag förboka sen, visst det var bara 100 dollar. Eller det var det ja. Ja, jag vet inte. Så de

Andreas:

det 100 dollar på denna eller var det på roadstern?

Ruben:

Jag tror det var 100 dollar på klacken.

Andreas:

Någon av dem var det ju 100 dollar på.

Ruben:

Jag tror det. Det är.

Andreas:

som alla har sagt är briljant. För det var inte den den insättningen var inte heller. Den gjorde ju inte att du var tvungen att köpa bilen utan du kunde kalla tillbaka den. Vilket var ett briljant drag enligt många för Tesla, för då fick de ju ett räntefritt lån.

Ruben:

Perfekt. De fick hur mycket pengar som helst som de kunde placera och göra vad de vill med. Skitsmart!

Andreas:

Nej. Den här cyber trucken. Jag tror inte vi kommer se den inom en snar framtid. Det finns några såna här för Productions X som är ute och rullar och de som är ute, de ser konstiga ut. Det är märkliga grejer det. Vissa är tejpade, andra kan inte ens vindrutetorkare torka rent fönstret på eller vindrutan. Det är så mycket grejer som inte verkar stämma på de här och till och med. Ingenjörer som jobbar med denna säger att den är extremt svår att köra i produktion på grund av dess utformning.

Ruben:

Det är, förstår jag.

Andreas:

Så jag tror inte det här var ett smart drag att försöka köra de. Inte ens att de inte har gett upp. De kan ju inte tjäna några pengar på den på år från säljstart liksom.

Ruben:

När man tror på idén. Jag tycker att det är en häftig design. Jag tycker att Tesla bilar generellt sett är bra, så jag den verkar vara ganska genomtänkt när det kommer till funktioner så att den inte är helt off. Ja, drevet har en.

Andreas:

Det kan man ju ge den, Den växer ju på. Jag tyckte den var extremt ful i början. Fast den har ju ändå någonting.

Ruben:

Och så moddar man den lite och inte har den i Chrome så blir det bra.

Andreas:

Frågan är om det är en sådan med tanke på att den är byggd för att vara en destruktiv bull. Och det finns ju en ganska stor fördel med cock zone profilerna. Det finns ju en anledning till att bilar skrumpnar ihop när man kör emot någonting nuförtiden för att faktiskt fånga upp den energin som blir av att ett snabbt rörande fordon behöver stanna väldigt fort. Du vill ju förlänga tiden så mycket det bara går av, Förlänga inpackningen så att kroppen utsätts för så lite kraft som möjligt och i det här fallet den här är en destruktiv bull. Vi kan göra vad vi vill med det. Nja, inte jättebra va?

Ruben:

Men det är väl amerikanskt? Det är väl amerikanska bilar i sitt esse. Stora metall strukturer som inte går sönder.

Andreas:

Jag skulle vilja säga att det är gamla Volvos, men absolut. Men frågan är om det hade varit laglig att köpa in till Europa till exempel.

Ruben:

Då.

Andreas:

För det känns som att USA kan vara lite slappare med sånt. Men Europa känns som att vi är lite hårdare på det.

Ruben:

Vad händer om två cyber trucks krockar? Blir det som två getter som springer med hornen mot varandra och.

Andreas:

det är nästa Big Bang.

Ruben:

Jag.

Andreas:

Två jätte dog. Vad händer när två jättelånga? De går ju bara igång igen.

Ruben:

Ja

Andreas:

Jag.

Ruben:

tänkte oss BAM bam bam.

Andreas:

Ett Ja Nej. Ja. Nej, det tror jag inte. Jag tror att det är. Ja, vad fasen hände då? Det är klart att en skadas. Det är.

Ruben:

Det är det som den här leken när man har två ägg och den som den som knäcker sitt ägg förlorar.

Andreas:

Det är länge sedan jag kört den leken.

Ruben:

Ja.

Andreas:

Ja,

Ruben:

den samma.

Andreas:

det är detsamma. Har du ett måndagsexemplar eller ett bra exemplar?

Ruben:

Du hade en liten Herrlin spricka där i fronten. Du förlorade.

Andreas:

Ajajaj. Ja, nej. Jag skulle vilja påstå att det här är. Jag vet jag är osäker på ärligt talat. Jag vill ju gärna se att de löser det, men jag är osäker på om de faktiskt kommer komma till en nivå där de kan släppa den.

Ruben:

Jag tror att de bara löser det.

Andreas:

Okay.

Ruben:

Det tror jag. Hur vet jag inte. Men om Elon Musk är villig att blöda alla sina pengar på ex Twitter? Så är han ville blöda säkert ännu mer pengar på sina goda idéer hos Tesla.

Andreas:

Även om han blöder alla sina idéer på X så finns det inga pengar kvar till Tesla.

Ruben:

Ett sådant rykte om att de kanske skulle göra någon IPO på SpaceX, så det kanske är där han ska känna in sina nya pengar.

Andreas:

Fattar. Jag fattar. Hmm. Man vet aldrig.

Ruben:

Sju. Hur ser.

Andreas:

Det är världens rikaste man har kanske brist på pengar.

Ruben:

Det tror jag. Skulle man säga så här att vara världens rikaste person på de tillgångarna han har?

Andreas:

Ja.

Ruben:

Vi baserades väldigt mycket på hans aktieinnehav i alla de här bolagen så det kan ju gå upp och ner rätt fort om det inte går så bra för Tesla eller

Andreas:

Vad menar du? Förstår ingenting alltså. Sen är ju grejen att det är ju inte reellt värde. Sen tror jag inte han har brist på pengar. Verkligen

Ruben:

nej. Det.

Andreas:

Det. är bara att det är ett estimerat värde baserat på vad hans innehav är värt. Vilket innebär att. Det här skulle jag aldrig någonsin kunna få ut den summan för att han kan. Skulle han en dag upp, rätt upp och ner stå och sälja av alla sina aktier i sina företag för att få ut de här pengarna i likvida medel så hade de totalt kraschat på börsen. För det är ingen som hade. Samtidigt hade du fått höra. Att VDn för ett företag dumpar alla sina aktier.

Ruben:

Du köper man mer.

Andreas:

det inte då jag köper mer. Då hade jag. Nu är det något på gång. Nu säljer jag mig snabbt som fasen. Så ja, det är ju en profetian ser inte så bra ut om man gör det så det är ju ingenting man gör i första taget. Men jag tycker vi rör oss vidare. Åter till EU.

Ruben:

Vilken vacker plats!

Andreas:

EU har nått ett slutgiltigt avtal för att införa en EU Digital Identity Wallet. Någon typ av id lösning likt Bank-ID som ska vara EU Det ska sträcka sig över hela EU och inte bara inom. Sverige eller Norden eller vad det är som BankID är.

Ruben:

Alltså det här. Det här är nu. Nu snackar jag Andreas. Tänk att kunna åka runt i Europa. Utan att hektar med dig plånbok.

Andreas:

Det hade inte jag litat på med tanke på de små misshandeln jag hade i somras med att jag inte kunde betala med telefonen utan var tvungen att gå upp med exakt samma kort fast fysiskt för att kunna

Ruben:

Ja just det. Men vi hoppas på att

Andreas:

Men teoretiskt sett.

Ruben:

Jag hoppas på att EU, resten av EU länderna, Tyskland förstår hur det funkar med digitala betalningsmedel. Så. Skulle man då kunna identifiera sig när man går på plan om man nu skulle behöva göra det eller ska köpa någonting eller vad det än är, Eller gå in på ett hotell eller vad man nu behöver göra

Andreas:

Ska vi göra? Ska vi göra en bra gissning?

Ruben:

Ja.

Andreas:

Av EUs alla länder. Så kommer Tyskland vara topp fem i sämst adaption per population.

Ruben:

på det här. Ja. Alla dagar i veckan, Alla dagar i veckan.

Andreas:

Det kommer. Jag vet inte om det kanske är något land som är närmare, men.

Ruben:

det finns inte. Oavsett vilket land du väljer kan du välja till vilket land i världen mer eller mindre du kan ta ut. Underutvecklade landet i världen. De hade löst det bättre än Tyskland.

Andreas:

Men det finns ju också. Det har jag ju fått höra från alla håll. Det finns ju en viss rädsla för.

Ruben:

Teknik.

Andreas:

Nej. För beslutsfattare i Tyskland, vilket också kan vara viss. Det är inte helt orimligt med tanke på historien.

Ruben:

Hade de någon kille med mustasch

Andreas:

Jag vet inte vad du pratar om över huvud taget,

Ruben:

nej.

Andreas:

men de har ju en viss skepticism och en vilja att kanske hektar lite integritet och inte blir streckade överallt. Och kreditkort och bankkort är extremt bra till att tracka vart du är du handlar någonstans. Jajamen. Men jag kan slå vad topp topp fem om inte ens topp tre med lägst adaption per population. Det kommer vara Tyskland. Sverige. Sverige. Finland. Danmark kommer nog fasen de kommer vara topp fem på alla. Det kommer vara så mycket, så snabbt. Adopterad.

Ruben:

Men ska vi förklara lite vad det är för lösning? Lite mer tekniskt kanske så. Är du en lösning? Ska täcka upp rätt mycket fattar det som. Det ska inte bara vara ID, du ska kunna verifiera dig och du ska kunna skydda. Ska kunna verifiera och skydda din privata data, vilket de är tydliga med och hektar öppen källkod. Det ska vara bra på det sättet. Men någonstans skulle också kunna använda det med bankkort, betalningar, lagring och digitala dokument. Jag vet att det kan vara lite Kivra aktigt. Eller åt det hållet kanske. Och recept och körkort, certifikat, resor, biljetter Och så är det väldigt mycket grejer som ska in här. Så det är inte bara en BankID lösning, det är mer en digital lösning för att förvara saker som du kanske inte. Staten ger ut och då är frågan om vi kan adoptera det helt i Sverige och ersätta kanske då. 1177 Kivra och BankID. Du har ju recept och grejer där. Har du inte det?

Andreas:

Ja, det kanske du har, men. Har jag det Har man kanske. Jag har så sällan recept att det

Ruben:

vet inte. Om man ska integrera detta med typ Västervik to go med resor biljetter så man kan baka ihop allting. Ha det på en och samma plats. Good bad I know. Men för Sverige kanske inte behovet finns. Vi har gjort alla grejerna. Men det finns ju andra länder där. Kanske behövs mer. Men jag gillar idén att man tänker inte bara hej här är ett ide utan det är flera saker som backas upp.

Andreas:

Hur lång tid kommer det ta innan det kommer 1NE euro?

Ruben:

Det finns väl.

Andreas:

som man betatesta lite, vad vet Jag Men 1 euro

Ruben:

Jag tror att

Andreas:

de då har en.

Ruben:

den rent tekniskt, men inte användaren.

Andreas:

Om man har en plånbok så måste man hektar något att stoppa i den.

Ruben:

Jag. har ingen aning.

Andreas:

Nej, inte jag heller. Irene. Ren hypotetisk fråga. På tal om pengar.

Ruben:

Så har det läckt ut ännu mer grejer från Google rättegången på skrivpapper antagligen. Men det man har

Andreas:

är Googles anti trust rättegång till att börja med.

Ruben:

Ja, hur står de med i flera rättegången nu? Man får

Andreas:

De är med i Epic versus Google också.

Ruben:

Det är så många grejer.

Andreas:

Precis avslutat Sonos och Google. Det är så mycket Google i rättegångar just nu.

Ruben:

Måste vara jobbigt. För tänk vad bra att vara advokat på Google.

Andreas:

Man tjänar ganska bra.

Ruben:

Han har mycket att göra också.

Andreas:

Nej, absolut.

Ruben:

Men det man avslöjat nu i alla fall är att 36 % av alla annonsintäkter som genereras på Apples Safari webbläsare det går tillbaka till Apple.

Andreas:

Ja, plus att de betalar för att få vara default.

Ruben:

Så det var väl lite prat om förra gången att all the money goes around around round right. Det blir så kul att pengarna bara snurrar runt, runt, runt, runt, runt i de här bolagen. Din kraft för att betala varandra längre.

Andreas:

Men de ska ju enligt utsago har betalat 18 miljarder dollar till Apple över tid för att få vara förvald sökmotor. Så någonstans måste ju Google känna igen det här ganska snabbt för att man känner att det ska vara värt det. Annars är det ju ett väldigt dåligt beslut.

Ruben:

Ja, det får man anta. Någonstans måste man tjäna ihop det, men det framgår också hur mycket de betalat ut. Och det är 26 miljarder dollar. Totalt till företag för att vara förvald webbläsare. Men 18 miljarder av dem, 26, har gått till Apple. jag var inte riktigt. Det är inte bara Apple telefoner och datorer folk använder. De har absolut en procentandel av världens SOMs enheter. Men det är ju inte så att de konkurrerar med majoritet någonstans. Apples telefoner konkurrerar med majoritet i USA och Sverige just nu i alla fall, tror jag.

Andreas:

västländer.

Ruben:

Ja, men det är inte så att datorer är den som är störst när det kommer till dem. Telefonen kanske, men inte just datorer. Och det är inte så att alla bara googlar på telefonerna. Så jag. Vet.

Andreas:

Okej, kanske inte västländer typ USA och Skandinavien kanske är mer korrekt, men jag fattar vad du menar.

Ruben:

Men det gör inte jag. Det är mycket pengar och då är det bara en bit av det. Så de tjänar nog rätt mycket pengar på alla andra också där de inte är förvalda. Där behöver inte betala någon, då får de bara in annonsintäkterna.

Andreas:

Ja alltså så fort de inte är förvalda så betalar de ju ingenting. Typ som när man använder Chrome. Eller Windows med och väljer. Det är ju. Mycket frågetecken här. Känner jag hur jag blir som industriell ekonom. Jag skulle vilja veta kalkylen. Vad tjänar Google totalt då? Det kan du ju räkna ut om du också, om de inte bara hade bakat in det i hur mycket de betalar för att få vara förvald. Så de har ju en summa för att få vara förvald plus att de får 36 som totalt. Har jag förstått. Det är 18 miljarder till Apple. Så vi kan ju inte riktigt räkna ut heller. Ifall de tjänar, för vi vet inte hur stor del av det här är kostnader utifrån det? Det går säkert att leta fram, men jag vill veta. Jag vill veta. Jag vill se. Hur rättfärdigar man de här utgifterna för att få vara förvald sökmotor? Det måste ju vara ett bra business beslut liksom.

Ruben:

Ja, det måste det vara. De måste ju tjäna pengar på det man måste komma fram till också. Det kommer nog komma fram. För det är väl lite det som är det. Inte att de bara tjänar pengar på att de får de nytta av det som blir den här monopol biten och vad de har fått tjänat på det rent affärsmässigt av att vara förvald. Det är ju det man vill komma fram till så. Nu kanske det kommer fram hur mycket pengar det handlar om och hur mycket procent det är kanske.

Andreas:

Nu.

Ruben:

Det är intressant i alla fall hur mycket som bara läcker ut om Google som man aldrig fått reda på innan och nu bara haha. Varsågoda, ska du papper och skicka ut alltihop?

Andreas:

Så här måste det vara. Men nu börjar det bli bekräftat liksom.

Ruben:

Nu. Är det härligt?

Andreas:

Men åter till EU, men behåll Apple.

Ruben:

Ja, på tal om monopol kan vi liksom.

Andreas:

På tal om monopol. Jättebra!

Ruben:

Ja. Vi har pratat om innan att Digital Markets Act, som är dig, kan förkorta till den lagstiftning som man nu röstade igenom i förra året. Som kommer tvinga grindvakter inom teknik. Gatekeepers.

Andreas:

I Detta fallet så innebär det ju till exempel att Appstore. På iPhone inte får vara det enda alternativet att installera appar alltså. Appen måste tillåta side loading. Lite likt det som alltid har varit tillgängligt på Android.

Ruben:

Men så kanske inte alla använder. Men

Andreas:

Men grejen är att det här är skillnaden. Och det är det här jag har klagat på ganska länge. På Android. Så har du möjligheten att göra det om du vill. Det är ingen som tvingar dig och säger att du måste. Men du äger din produkt och du har rätt att göra vad du vill med den. Appen. Har fortfarande ett visst kontrollbehov trots att du äger din produkt och tillåter dig inte så att det de kan göra, de kan göra precis som Google. Släng upp en stor jäkla varnings ruta som säger varning! Att ladda ner appar utanför Appstore är Det innebär en större risk. Men om du vill. Okej. För det är ändå din enhet. Du har en rätt att göra det.

Ruben:

Jag gör jag med dig. Jag har förklarat det för vad min ståndpunkt är. Ja, jag ser fördelarna med att hektar ett. Ner låst system. Men jag ser också anledningen till varför man inte ska hektar det Jag är.

Andreas:

här fallet. Ja, det ger en ökad säkerhetsrisk. Men det är inte Apples stora motivation utåt. Men det är absolut inte deras interna motivation. Den interna motivationen är att alla köp som görs via App Store tar de 30 % på.

Ruben:

Ja,

Andreas:

enorma pengar på sin Appstore.

Ruben:

Jo det gör de. Men. Det är en bit av det. Men det är inte hela storyn heller och hela storyn är inte heller så som jag säger att säkerheten kommer att. Jag kommer ihåg vart jag hör det nyligen. Var det. Det kanske. Där man sa att bara för att man tillåter någonting så kommer inte det betyda att alla bara släpper alla sina spärrar och bara ladda ner en massa skit och slänger ut sina bankkort på nätet liksom. Så Nej. absolut inte. Men möjligheten för folk som vill göra skit ökar ju.

Andreas:

Jo men då får de väl skita ner sin egen telefon då.

Ruben:

Jo men.

Andreas:

Alltså. Jag har hört ett exempel som är det här som någon försökte sälja in. Som att det här ökar risken för telefon scams. Haha. Vad innebär det att någon ska ringa dig? Övertala dig att gå ut i en annan Appstore? Säga att på den här popup rutan så kommer säkerligen dyka upp att det här innebär en service. Nej, jag lovar, det är ingen större fara. Klicka bort den och ladda ner en app och installera den som råkar vara malware. Jag skulle säga att är det hårt att säga att man kanske borde hävda natural selection.

Ruben:

I

Andreas:

Om inte alla de här varningarna på vägen så får du stanna. Då förtjänar du att har virus på din telefon.

Ruben:

I viss mån ja. Men om man nu ska. Fördelen med att hektar överförmyndaren Apple som tar hand om dig. Är ju att du inte behöver tänka själv. Det är väl lite det som är. De är lite som en stat. De skyddar oss mot oss själva. Det gör Apple också. De är snälla. De skyddar oss mot oss själva och vår egen dumhet.

Andreas:

Ruben. Senaste gången vi hade en allsmäktig ledare som skyddade oss mot oss själva, hur gick det?

Ruben:

Jag vet inte om du syftar på, men absolut, det gick jättebra.

Andreas:

Jag tänkte tänker mer i Europa, kanske även Sverige. Men absolut.

Ruben:

Gick jättebra.

Andreas:

Absolut. Generellt sett så skulle man, skulle jag nog vilja hävda att demokrati är någonting att förespråka

Ruben:

Lönen är okej,

Andreas:

Nej

Ruben:

men om jag ska förklara lite vad det här innebär. Det här kommer i praktiken innebära att i början av 2024 så kommer man kunna ladda ner appar på sin iPhone och iPad och liknande. Men det är inte bekräftat. Men om Apple inte gör detta så kommer de få otroliga böter från det i mig eller EU. Jag kommer inte ihåg om det var så här 15 % av årsomsättningen. Det var löjligt stora belopp, så

Andreas:

man har hittat man hittat kod i beta versioner av iOS

Ruben:

Ja, så högst troligen så kommer det att ske. Så kul för dem som vill utveckla appar som inte vill behöva gå igenom Apples vettig process och som gör vettiga saker. Mindre kul för de som kommer göra skit som kanske vill folk att ladda ner. Men annars så. Jag uppskattar det. Det är jättebra.

Andreas:

Ja, jag kan tycka att det här är helt rätt. Nu ska jag verkligen inte hålla ut google som någon slags vit riddare här som är jättebra på alla sätt för de är problematiska och det finns problematik med Android också på alla sätt. Men just i den här frågan så föredrar jag nog det sättet.

Ruben:

Ska vi ta oss vidare in på det som vi kan kalla ett huvudämne. Det blev flera saker som handlar om samma sak och det fortsätter lite med det här med EU och Apple och meddelandetjänster om man ska säga så kanske.

Andreas:

Här är lite Android och RCS där också.

Ruben:

Ja, det är kul.

Andreas:

vi kör. Vi ger oss raka vägen in på att Google. Har gett sig in i fighten i EU att tvinga och genom det försöka tvinga Apple att öppna upp iMessage.

Ruben:

De har börjat lobba något ofantligt just nu på EU. Det

Andreas:

De har ju haft den här kampanjen Get the message grejen. Men nu. Så lobbar man mot EU. Man har gjort en namninsamling mer eller mindre med en massa signaturer och då har man också inkluderat europeiska tel Kos typ bland annat Vodafone, Deutsche Telekom, Telefonica, Orange och så vidare. Man har skickat ett brev där de argumenterar för att iMessage bör regleras som en kärn plattforms tjänst. Enligt EUs nya Digital Markets Act.

Ruben:

Och det hade ju varit kul om de lyckas med det, för det måste den funka på andra meddelandetjänster vilket gör att de måste öppna upp den så att det funkar mellan alla möjliga.

Andreas:

finns två alternativ. Antingen så släpper de versioner av iMessage på andra plattformar. Eller så måste man göra den kompatibel med någon typ av välfungerande chat standard.

Ruben:

Men då kommer ju fortfarande. Appen pekar mot att sms är en fungerande standard som de har tillgång till.

Andreas:

ska vi vara så här? EU har ju piskat. Apple på fingrarna ganska hårt tidigare, bland annat när det kommer till USB-C. Så i det här fallet så skulle de nog kunna säga att nej, sms är inte fullgott, det fyller inte kraven. Det behöver vara RCS till exempel, eller liknande. Det finns ju någon annan standard som heter någonting med någonting. Jag kan inte den utantill.

Ruben:

Men jag tror att det blir problem med nuvarande lagar och regler. Att få dem att peka på just den biten av det, att det är. Att man måste hektar flera sorters meddelandetjänster läten under molnig semester. Däremot så kanske det funkar med den här riktningen som Google går nu via de mig jag pratar med och kärn plattform tjänst biten kanske är i rätt riktning. Oklart om det kommer kunna hålla, men de har planerat i alla fall att få ett beslut på detta. Förväntat, i alla fall innan februari nästa år, så det kanske är något som kommer hända här. Och det hade varit kul.

Andreas:

Det skulle kunna innebära. Döden för gröna och blåa bubblor. Eller i alla fall det kanske skulle innebära döden för differensen mellan dem. De kanske fortfarande behåller färgerna, men att de då framåt kommer kunna hektar samma funktionalitet trots att den ena går via iMessage och den andra går via RSS.

Ruben:

Men jag tror att det kan bli svårt att få EU att tvinga. Just via detta, men vi får se.

Andreas:

Grejen är så här. Jag ser att Apple har inte så mycket val. De tvingar. Ja, kanske det. Jag ser detta som positivt på något sätt, men EU vippar skiten ur Apple. Det är USB-C. USB-C skaffades inte på iPhone för att Apple ville vara godhjärtade och följa standard. Nej, EU tvingade dem.

Ruben:

Nu.

Andreas:

Apple kommer med största sannolikhet behöva öppna upp sin Appstore eller öppna för side loading på iPhones. nu då. iMessage? Eventuellt. Jag ser det som positivt. Men sen är det många andra nyhets outlets som också skulle kunna se det som ett problem och jag kan väl till viss del hålla med. För just nu så är det med gott internt. Hur hade det varit om det hade varit sämre internet? Hade då Apple bara satsa på tvären och skitit i?

Ruben:

Ja, alltså ja. Det är också lite det här att. Jag köper att de standarder jag köper att liksom. Men det blir lite. Om man ska hektar relationer inom en union som gör saker som blir bra för användare. Och det ska inte vi gillar när det öppet vill att det ska finnas konkurrens och. Om. Det ska inte kanske finnas konkurrensfördelar, jag vet inte, men det blir lite tydligt i och med att Apple skiljer sig mot normen mycket teknikbolag så tycker jag någonstans att det är. En tanke som slog mig blir att det blir en liten häxjakt och det blir också. Man inte riktigt får göra sin egna grej utan Apple får liksom inte hektar en egen laddkabel. De får inte hektar ett nervsystem som de vill bevaka. De får inte hektar meddelanden som bara funkar mellan deras intressenter. Men Vi kan fortsätta så, men lite som det som gått internt. Berg fortsätter med att det snart kommer inte företag få göra vad de vill eller man kommer inte bygga upp strukturer. Det beror på hur långt. Jag hoppas man bygger rimliga lagar och regler, men att det nu till exempel i praktiken inte får hektar en handhållen enhet i den här formatet som inte som inte har C. Ja, alltså. Sen tror vi ändå på utbredd inte det. Men vad händer när någonting bättre kommer? Då måste man gå igenom en lång process.

Andreas:

lagen bara.

Ruben:

Men det är fortfarande en process alltså. Det är samma sak med, alltså att man ska kunna side load. Alltså jag har inget problem med det egentligen och det är samma sak. Meddelandetjänster. Då måste man skriva det väldigt brett och vad är brett nog för att det ska funka? Där det är just nu är det väl rimligt, men man får bara fortsätta med grejerna så kanske det låser upp. Låser ner oss för att vi låser upp, att vi sätter för mycket standarder och så kommer allting se likadant ut. Någon sa det här roliga. Day turn the apple Android A. Och det är inget fel med det på visst sätt, men det gör nu fort allting blir Android. Det är ingenting som är någonting annat och det.

Andreas:

Ruben. Vi pratar också om världens högst värderade teknikbolag.

Ruben:

Jo,

Andreas:

handlar inte.

Ruben:

och det är just därför det funkar. Hade det varit någon liten spelare så hade folk bara över. Hur pissar de på den här skiten? Det är skitkul, men i och med att det är världens största teknikbolag då blir det en sparka uppåt. Det är klart man alltid kan göra det för det är rimligt. Man får göra det. Men hade det varit någon mindre spelare som gjort någon kreativ lösning på ladd sladdar som de hade kunnat få ut till x antal användare med pengar så bara BAM kommer. Den här stunden

Andreas:

Men

Ruben:

då hade inte varit samma story.

Andreas:

Det har du inte, men där har du skillnaden för att en liten aktör hade inte haft råd att utveckla en egen ladd standard. På samma sätt.

Ruben:

Någon som nischar in sig på det? Absolut. Varför inte?

Andreas:

jo. Jag kan väl vara benägen att hålla med i det här fallet. Jag ser det här som positivt och jag ser det så som att det här tvingar en jätte att bli mer. Konsument vänlig och det är lite det vi har våra politiker till i många fall. Att faktiskt ta tag i sådana här grejer som blir, som kan bli strukturella problem.

Ruben:

Nej.

Andreas:

Var drar man gränsen? Men det är inte första gången EU gör det här. Det har ju varit mot Windows tidigare. Det har varit mot Google också. Det är inte så att de ger sig på enbart Apple, det bara råkar vara mycket Apple i det här fallet

Ruben:

Och just de här debatterna, det finns andra är som händer mot andra bolag också. Inte det jag

Andreas:

är absolut och inom Digital Markets Act. Där är ju Microsoft, Samsung och Google också involverade. De är ju

Ruben:

gör jag det inte. Det är inte det jag menar med om man ser det på ett bredare spektrat och sen. På andra sidan har vi chat control som också ska kontrollera och styra tekniken. Och det är väldigt bra att vi gör grejer som går ut mot tekniken i samhället för att det behövs. Och det är också det som vi ser och läser, rapporterar om och pratar om. Men det finns annat som sker också. Men Det känns. Och det kanske är min bubbla. Som att. Mycket riktas in nu på att standardisera, låsa upp och men också gör konkurrens vänligt. Det finns massor, men att. När är för långt och vad ska gränserna dras? Har vi? Har vi gått för långt i vissa saker som kan komma att bita oss arslet om x antal år? Alltså det är svårnavigerat och det är inte heller saker som man bara gör på en handvändning och vänder. Det är lite där jag.

Andreas:

men vet du vad fördelen är? Lagar kan bytas och justeras.

Ruben:

Absolut inte, det är inte det säger men lagar endast inte över en natt. Och det är det jag är inne på att börja bygga

Andreas:

du? Måste du byta från USB-C till nästa generations ladd ladd standard inom ett år på alla enheter i världen?

Ruben:

Absolut inte.

Andreas:

Nej, vi har ju levt med iPhone och deras Lightning i ganska många år

Ruben:

Jo, men då har det inte funnits några krav.

Andreas:

Nej.

Ruben:

Nej, nu finns det krav som gör att du inte kan. Bara varsågod, kör. Och att det fortsätter den här

Andreas:

med dig om att man ska tänka över det. Men jag ser det också som att lagar kan förändras och i det här fallet, det har faktiskt inte tagits upp någonting här som är till en konsuments nackdel. Det

Ruben:

Vad vi vet vad vi vet

Andreas:

det motarbetar konsument fientliga ställningstaganden Apple har gjort under många, många år.

Ruben:

Ja, nu pratar inte bara Apple tänker jag, väldigt generellt och spekulativt. Det är. Jag drev upp detta väldigt på och tänkte väldigt filosofiskt. Så det är inte bara.

Andreas:

om nästa ladd standard, ja men då får vi väl ändra lagen då. Då får det väl inkludera nästa version av USB eller någonting.

Ruben:

Nu.

Andreas:

Det. Lagar kan förändras. Du kan göra tillägg. Det är bara. USA som tror att det är männens inte går att ändra. De är huggna i sten. Jag heter för fasen Diamant. Haha.

Ruben:

Här är jag ju med dig. Men på tal om allt som jag pratat om hittills nu, om ja, att iMessage måste finnas på Android och grejer och det ska vara lagar och sova. Det är passé för det finns ju från och med snart på Android med iMessage, eller i alla fall på Nothing Phone två. De gick ut igår när vi spelade in. Att de kommer släppa en nothing chat som kommer kunna funka med iMessage och med nästan alla funktioner. Så det är ju löst nu. Vi behöver inte hektar massa klagomål från Google och liknande utan det är bara att installera den här Nothing chat. Eller som någon så härligt sa don't if you can't biten, become dem eller vad de sa.

Andreas:

Vi fick beat them, join them.

Ruben:

Nu.

Andreas:

Ja, det är väl inte riktigt så lätt va? Men Nothing Chat kommer vara exklusivt till Nothing Phone två så det innebär inte att alla kommer kunna installera den. Men grejen är att det är nothing gör är att de använder teknik från ett företag som heter Sun Bird och Sun Bird kan man signa upp att sitta på väntelista på. Och. De har då helt enkelt en app där de vill försöka samla alla chatt tjänster i samma och deras flaggskepp. Grejen är att de har iMessage inkluderat i Android helt enkelt. Men.

Ruben:

Men.

Andreas:

det har funnits alternativ antingen där du kan köra en typ av iMessage server på din egen Mac, men då måste du en Mac som står och tuggar konstant och skickar vidare meddelandena till din. Android telefon. Det har funnits länge. Det är inget nytt. Det har funnits någon liknande tjänst där. Det har funkat lite likt det som. Det är så som det funkar på Sandberg eller finns fortfarande. Men det är Sandberg, du gör det. När du loggar in så loggar de in på en Mac mini som står någonstans i en serverhall och bara skickar vidare meddelande. Den funkar som ett slags relä. Så det är bara du inte äger enheten du är inloggad på mer eller mindre.

Ruben:

Det är väl det man har sett som största problemet med detta, det är ju att. Du kommer logga in på en random dator någonstans som är någon som antagligen borde komma åt och antagligen ingen kommer göra det med. Men du loggar in med ditt Apple-ID där och skickar grejer igenom. Det är väl det enda och det största problemet med detta. Allt annat. Visst, inte helt funktionsmässigt. Bra. Det är inte hela Message i version ett i alla fall som kommer till Nothing Phone och sen bör det fortfarande är en beta. Men jag gillar det för då slipper man ju det här med att till exempel du skaffa iMessage så kan vi chatta med blåa bubblor och alla roliga funktioner och slipper de där gröna bubblorna är jättebra.

Andreas:

Absolut.

Ruben:

Men något jag tänkt på lite när vi pratar om grejerna. Jag tror det var det första riktiga avsnitt handlade om. De kriget mellan de blå och gröna bubblorna. Gå inte tillbaka och lyssna på det för vi var inte duktiga. Om ni tycker att vi är duktiga nu så kör vi. Katastrof!

Andreas:

Vi är väl amatörer fortfarande?

Ruben:

Ja, men då var vi. Katastrof. Men vill man få en

Andreas:

något. Tio noll timmar är vi inte uppe i igen.

Ruben:

Jag visste precis Sant.

Andreas:

borde vi borde kunna på något sätt hitta en timer på hur mycket släppt material i alla fall vi har.

Ruben:

Det borde vara enkelt. Hur många timmar podd har vi producerat?

Andreas:

Vi har nu producerat en hel del timmar på.

Ruben:

Nu. 80 är det minst 100 timmar.

Andreas:

Jag. Vi är på avsnitt 88 nu och vi har spenderat snittid på ett avsnitt eller kanske en timme, 15:20.

Ruben:

Sjukt. Men det jag är egentligen prata om att snart har det gått två år sen sen vi pratade om det. Och vi har fortfarande inte hamnat i ett läge. Då var det så RCS på väg och det kommer hända grejer och iMessage och gröna bubblor och blåa bubblor och folk bryr sig om det och alla. Vi är fortfarande där. Det krigas fortfarande med nya infallsvinklar från Google och nya infallsvinklar märks på

Andreas:

Samsung och

Ruben:

sådana här lösningar. Eller som Nothing found som är så himla härligt som bara can't beat them, join them. De bara där. Men vi komma in på amerikanska marknaden, hur gör vi det? 80 % av alla amerikanerna iPhone.

Andreas:

Ja Nej. 80 % av alla unga

Ruben:

Så var det. Så var det.

Andreas:

50 % av alla amerikaner ish.

Ruben:

Och. Ja, vad gör man? Det är iMessage med en jättestor lock in effekt alltså. Så jag dejtar en tjej nu och hon sa det att jag är så himla glad att du hade och sa en med de orden men att du hade blåa bubblor och en iphone för då slipper man det här fula gröna android bubblan och android skiten. Jag sa detta till Andreas innan inspelningen. Vad fan, nu jävlar! Jag har sagt det förr men kan inte hålla på som fan. Kan tänka så.

Andreas:

kan jag meddela henne nu att det kommer inte funka. Det kommer inte att funka. Det kommer ta slut för så här. Den här inställningen är rutten förlegad och mina gamla blåa bubblor sluta.

Ruben:

Uff.

Andreas:

Löpning för fan.

Ruben:

Men jag förstår den grejen. Tänk vad jag beta av massa gröna bubblor i chatten. Det är därför vi inte smsar WhatsApp.

Andreas:

I min chat så är dina bubblor också gröna.

Ruben:

Ja usch vad jobbigt. Men helt ärligt, jag tror jag tror att du är den enda jag känner. Som jag har aktiv kommunikation med. Jag känner alla människor som jag har aktiv kommunikation med.

Andreas:

Ruben.

Ruben:

Som har en Android.

Andreas:

Ruben.

Ruben:

Ja.

Andreas:

Vad är det för. Människor som tror att de är någonting är du vän med.

Ruben:

Nej, det är bra att vi är vettiga människor som har förstått att iPhone är det vinnande

Andreas:

Som har underkastat sig diktatorn Exakt.

Ruben:

Nej, jag har väl förstått någonstans att det är det mest rimliga alternativet. När du blir stor kommer du förstå det också. Om blickar kunde döda.

Andreas:

E. För er som lyssnar på ljud version av den här podden så är. Det ser jag väldigt trött ut just nu.

Ruben:

Men det spelar ingen roll. Men jag förstår ju principen för att jag reagerar på

Andreas:

tjej, min tjej har iPhone och när jag sa det här så sa hon att det är inte en grej, så fall är de dumma i huvudet.

Ruben:

Jag tror inte det är en grej. Ingen bryr sig egentligen, men det är ändå roligt att folk kommenterar på det.

Andreas:

Och fast jag jag vet ju faktiskt folk Som säger att det gick och de skulle avfölja direkt.

Ruben:

så illa hoppas jag inte att det är där jag är nu.

Andreas:

Du kan ju fråga tjejen du dejtar får du se.

Ruben:

Jag kan ju.

Andreas:

Jag fattar dig. Det finns någon anledning till att det skulle vara problem och byt chatt tjänst.

Ruben:

Ja, det är ju det vi har gjort. Anledningen att vi. WhatsApp är ett för krypteringen men två för att vi ska kunna skicka bilder. Vi ska kunna svara lika medlemmen hela den biten. Det finns så mycket fördelar. Därför jag inte gillar det här med sms. Men i och med att nummer är det enklaste att kontakta någon och har flera appar och grejer så är inte helt applicerbart att få folk att. Börja använda WhatsApp, Messenger eller Signal eller något annat för att förflytta konversationen dit för att du vill hektar med dig alla till samma ställe. Så Sundberg kanske är lösningen på detta? Vet inte. Men om inte annat så är det vi pratar om innan. Kan vi få igenom och det är väl lite det. Kan vi få igenom en förändring där vi byter till till exempel RC standard eller en annan standard på hela scoopet via telefonnummer så COM eller times UK closet så kommer vi inte har problemet. Vi har sagt hela tiden att det hade varit bästa. Det är inte bubblans färg och det är inte liksom det är det ju bara ett funktions bortfallet som blir. iPhone, Android eller till en annan telefon som inte Android. Det är inte värt det för att vara där för någon.

Andreas:

nej. Jag är väldigt benägen att hålla med.

Ruben:

Och då förstår jag approachen i att om du är en iPhone användare som inte är som oss, som är tech nördiga och ser alla aspekter av det så kommer reaktionen vara usch personen och Android för att alla de här funkar inte det kan inte ens skicka bild för man förstår ju ändå att det är något som är fel antar jag. Så jag köper att det hos en del tjejer är för att du förlorar funktion. Men alternativen är inte så bra heller. Jag var inte.

Andreas:

Jag. Jag skulle vilja säga så här. Jag skulle vilja påstå att ditt val av mobiltelefon. Är en fruktansvärt grundlig anledning till att välja din framtida partner.

Ruben:

Det är inte det som är. Det är inte

Andreas:

Om det blir ett IQ som gör att folk avföljer varandra och inte ger en person en chans.

Ruben:

Så illa är det väl inte för någon? Då är det ju den personen som är knäpp. Då är man glad att de har följt en.

Andreas:

Jo, fair enough är jag, det har jag sagt förr. Om inte jag accepterar att jag har en Samsung eller Android så kan de dra åt helvete.

Ruben:

När du inte accepterar hur många anledningar så är det lugnt.

Andreas:

Ursäkta. Det passar dig. Men jag tycker. Bortsett från säkerhetsproblemen. Är du kreativt av nothing och. Det skulle ju kunna vara ett sätt, för det de har sett är att det är ganska många av dem som använder deras hörlurar som är iPhone användare. Och att de försöker locka över iPhone användare som kanske är så. Jag skulle vilja hektar en Android eller prova, men. iMessage. Att då kunna. Okej, vi har i alla fall en lösning. Sen får vi se hur bra det rent säkerhetsmässigt håller i längden. Det är en annan sak. Men teoretiskt sett.

Ruben:

Vi får se, vi får se. Jag gillar det. Detta gör ju att jag blir mer intresserad av att skaffa en nothing phone. Om detta är hållbart och säkerhetsaspekterna är rimliga. Jag har sagt till Nathan för hon är möjligtvis den bästa prisvärda telefonen när det kommer till utsidan, men det är

Andreas:

det alltså iMessage som låser in dig.

Ruben:

En av alla gör absolut. Det ska jag inte sticka under stolen med för att det är en väldigt enkelt sätt att hektar kontakt med många. Som jag ser det är en av de få som faktiskt har reguljär kontakt med som inte har en iPhone. Det gör att det är ett väldigt enkelt att använda, men hade det varit ett annat läge så hade jag nog inte varit lika brydd. Men i och med att. Primära kontakt grupp har iMessage så blir det väldigt enkelt att

Andreas:

Bara bidat gay.

Ruben:

jo men ja absolut. Jag är väldigt glad att vissa delar av min familj har bytt tillbaka till iPhone så att vi slipper en massa jobbiga gruppchatt på andra forum och grejer. Jättebra,

Andreas:

Sluta.

Ruben:

Men du hade också uppskattat. Tänk om alla hade haft iPhone, Hade också tyckt det var gött. Inget fel på iMessage.

Andreas:

Nej, iMessage kan jag väl säga är väl en av de få grejerna som Apple har gjort. Helt okej bra som jag faktiskt varit lite avis på Det och Air drop. Nu finns ju Nearby Share som funkar. Jag vet inte om det är på nivån med air drop, men det funkar väldigt bra i de situationerna jag använder.

Ruben:

Hade 95 % av alla du umgås mycket med haft iPhones. Då hade det varit ganska nöjd med att det funkar. Eller

Andreas:

Jag lägger så lite vikt vid vad jag vilken tjänst jag använder får sätta.

Ruben:

Nej, men hade du bara alltid kunnat default gå till sms och alltid kunnat ta alla funktioner och du vet att det

Andreas:

kan alltid till default gå till sms. Det funkar med alla ändå.

Ruben:

Ja, fast du kan inte skicka hyres bilder till exempel.

Andreas:

Men många av mina kompisar har har Android och RCS funkar. Svin

Ruben:

Men då är det andra aspekter av det. Vi lever olika

Andreas:

lite nördiga och vet vad det är de köper för någonting.

Ruben:

Nej.

Andreas:

Och inte bara följer strömmen som en fåraherde.

Ruben:

Nej, nu förstår jag inte att du pratar om. Jag tror att du är ute och cyklar nu igen Andreas. Nu får

Andreas:

Hahahahahahahaha.

Ruben:

ta oss tillbaka till verkligheten.

Andreas:

Ja. Det jag inser här är att du är ju köpt av Imperiet och jag tillhör Rebel ligan.

Ruben:

Jag kan inte säga ja eller nej på frågan ifall jag har köpt mina åsikter.

Andreas:

Du är ju, du ingår ju i kulten.

Ruben:

Så kan det vara. Nej, nu får.

Andreas:

har lyssnat på mig och rant om det här så pass många gånger. Jag tror vi båda är för att RCS skulle vara en gemensam standard. Jag tycker iMessage är en jättebra. Det är en jättebra funktion egentligen. Det är bara synd att den inte är öppen för allt och alla och. iPhone är jättebra produkter. Det är bara att det är väldigt lätt att vara djävulens advokat när jag har någon som argumenterar på andra sidan.

Ruben:

Ja

Andreas:

mycket roligare så.

Ruben:

det är lite det jag håller på med också.

Andreas:

sätt.

Ruben:

hoppas att folk uppskattar det, men.

Andreas:

att jag hoppas att folk inser att vi kanske inte är så extrema åsikter som vi kanske ibland låter. Men i det här fallet. Jag tycker det är väldigt kul att vara Gävles advokat, för jag är. Jag gillar ju andra.

Ruben:

Jag gillar. Fan vad härligt! Ska vi tacka

Andreas:

egentligen ingenting emot ifall

Ruben:

Nej, inte jag inte. Jag har inget emot det heller. Jag har väl sagt 40 miljoner gånger.

Andreas:

Med det sagt så tycker jag att vi rundar av.

Ruben:

Det tycker jag med.

Andreas:

Har vi sagt något märkligt? Ni vill kommentera på våra åsikter? Rekommenderar framtida gäster eller ämnen så kan ni maila till kakdeg at gmail.com eller skriva på valfri social media. Lättast når ni oss på Tick tock, Instagram eller Facebook. Jag skulle tro att man eventuellt kan Kan man skicka på Youtube fortfarande? Nej, det är inga meddelande på Youtube.

Ruben:

Släng en kommentar.

Andreas:

Släpp. Ingen kommentar. Ja, väldigt offentligt i så fall. Men när man ändå ska skriva så kan man passa på att följa. Som sagt, vi är också mest aktiva på dem, så det är där vi ni kommer hitta mest material. Och när ni lyssnar på podden så passa på att prenumerera. Om det såg jag på youtube så finns det prenumerera. Någon som likt en klocka för att få notiser när det kommer nya avsnitt? Där är det dock är lite second hand för vi är ju ljud först i din favorit podd spelare. Det är där du ska trycka, prenumerera och lämna en liten recension och ett betyg så att fler lyssnare hittar oss. Vill man sponsra podden eller ge ett litet stöd på ett eller annat sätt så kan man. Köpa oss en liten kaffe via by my coffee. Länk finns i beskrivningen, men det är bara mer coffee slash cake tech eller om man ändå ska handla på Amazon, använd vår affiliate länk. Då får vi en kickback. Det kostar inte er något extra, men det ger oss en liten extra slant som vi snor från Amazons vinstmarginal. Jeff Bezos behöver inte fler jobb. Med det sagt, du vill inte lägga till något i Ruben.

Ruben:

Denna veckan har jag något att lägga till. Ni skulle tänka Nej, jag har tänkt klart för idag.

Andreas:

Ja. Alright. Då tackar vi för denna veckan så säger vi vi hörs igen på måndag.

Ruben:

Det har det.

Andreas:

Ja, det är.

Intro
Rubens vecka
Andreas vecka
EU-parlamentet enade mot krypteringsförbud i "Chat Control 2.0"
Tesla lade till och tog snabbt bort en återförsäljningsklausul för Cybertruck
EU Digital Identity Wallet
Det har avslöjats vad Google betalar till Apple
Digital Markets Act och App Store
Huvudämne - iMessage, Nothing, Android och RCS