Käck-Tech Podcast

Epic vs Google, Intel vs ARM & Passkeys till Bitwarden

November 13, 2023 Andreas & Ruben Episode 87
Käck-Tech Podcast
Epic vs Google, Intel vs ARM & Passkeys till Bitwarden
Show Notes Transcript Chapter Markers

I detta spännande avsnitt av Käck-Tech Podcast diskuterar vi de senaste nyheterna och trenderna inom teknikvärlden. Från AI-chipsteknik till smarta heminnovationer, vi täcker allt som teknikentusiaster behöver veta.

Vad Vi Pratar Om Denna Vecka:

  • Barn och Skärmtid: Vi utforskar Barnläkarföreningens nya riktlinjer för skärmtid för barn och dess inverkan på barns utveckling.
  • Xiaomi Mijia Smart Plumbing: En revolutionerande madrass som svalkar och värmer. Vi diskuterar dess funktioner och hur den kan förbättra din sömnkvalitet.
  • Intel och ARM Konkurrens: Vi analyserar Intels syn på konkurrensen från ARM-baserade Windows-maskiner och framtiden för chipsteknik.
  • Bitwarden och Passkey Support: Upptäck hur Bitwarden förbättrar säkerheten med sin nya passkey-funktion.
  • OpenAI’s DevDay Conference: Vi delar de senaste nyheterna från OpenAI, inklusive lanseringen av "GPT Store" och nya funktioner i GPT-4.
  • Epic vs. Google: En djupdykning i den pågående rättegången och dess potentiella konsekvenser för apputvecklare och användare.


Länkar från veckans innehåll

Disclosure: Några av länkarna här nedan kan vara affiliatelänkar. Alla åsikter förblir fortfarande våra egna!


Nyheter


Support the show

Vill ni läsa mer om oss och podden kan ni klicka på länkarna nedan:

Vår Spotify spellista
spotify

Musik: Splash - Harris Heller

Obs! Transkriberingen är autogenererad och kan därför innehålla felaktigheter.

Ruben:

Hej och välkommen till ursäkta EC podcast spåren där vi diskuterar, dissekerar och om vi har tur informerar om teknik.

Andreas:

Bra ös på ös!

Ruben:

Ja

Andreas:

är du med dig Ruben?

Ruben:

utifrån hur jag mår idag så är det bra. Jag hade lite för kul igår och är idag trött. Mer än så behöver vi inte gå in på det. Jättebra. Hur mår Andreas?

Andreas:

Jag mår bra. Lite lätt trött. Jag jobbade till sent igår, men annars så. Annars är det bra Jag gillar öset.

Ruben:

Men det är att vakna och sen hälla i sig lite energidryck och så är man igång.

Andreas:

Ja, det är så.

Ruben:

Ja, man är ju

Andreas:

Jag är. Jag är nog lite på samma för jag har match också. Så nu gäller det att vi är effektiva här och vi har mycket att gå igenom.

Ruben:

Men.

Andreas:

med lyssna brev.

Ruben:

Kör kör.

Andreas:

Grejen är så här att vi har aldrig någonsin fått så mycket lyssnare och det sa vi förra veckan också. Som när den här diskussionen om hur man pratar svenska dök upp. Och då tänker jag stänga denna en gång för alla. För vi hade en väldigt kära lyssnare som skickade en artikel Fredrik Lindström, känd från bland annat På spåret som är anses vara en av de bästa. I landet på det svenska språket. Han har bland annat gjort tv serierna Värsta språket och Svenska dialekt, mysterier och. Enligt honom så beror det lite på vart i Sverige man är. Om man säger kex eller kex mellan Sverige och uppåt så är det oftast kex och södra Sverige är det kex. Men enligt honom så precis som ordet kedja, kela och keramik så ska det uttalas kex. Så enligt honom så är det kex och därför så stänger vi nu denna bok. Det är kex.

Ruben:

Allt är okay om man vill.

Andreas:

Jag har en liten. Jag vet inte om de märkt detta, men jag har en liten. Jag vet inte. Intriger med några lyssnare som är väldigt hätska med det här. Sen är det alla. Jag är fullt medveten om att en skåning kanske inte ska ge svenska reaktioner och jag säger massa konstiga saker. Mitt språk är fasen inte rätt alltid. Men checks, där står jag fast.

Ruben:

Japp,

Andreas:

Jag.

Ruben:

du tar tiden fighter att sy av mina fighter och mina fighter är inte dina fighter så går vi vidare. Andreas Har du gjort något annat i veckan? Nej, men.

Andreas:

Vilken grej! Men det har jag. Och jag måste. Du vet, vi har ju prisat Airpods Pron.

Ruben:

Eller jag har.

Andreas:

Ja, du har en del, men jag har ändå backat upp dig i det för att det har ändå framstått som från alla experter vara ganska bra grejer. Jag fick faktiskt testa. Airpods Pro. Vi fick låna ett par och lyssna på lite musik. Och jag måste säga, jag är förvånansvärt oinspirerad. Jag tycker inte de är så bra. De är okej, men de lever absolut inte upp till hypen.

Ruben:

Du testar fel tror jag.

Andreas:

Hur kan jag testa fel? Hur kan testa fel?

Ruben:

måste.

Andreas:

Förklara för mig hur jag har testat fel.

Ruben:

Jag tror att du har

Andreas:

Jag stoppade in dem i

Ruben:

Nej, nu

Andreas:

spelade musik från en iPhone så det är inte det. Finns ingen Android här i i kedjan som skulle kunna hitta

Ruben:

Jag har flera teorier och vet inte vad något stämmer, men jag tänker att det du har gjort är att du har tagit någons mobil. Bara någon någon skön låt. Kanske lyssnat max 3 minuter, max. Kanske fem. Tittat på Spotify. De har antagligen inte satt in inställningar på equalizer. Och vilken bitrate de har. Musiken det bara stoppat i hörlurarna bara. Nu ska jag review på de här. Nu ska jag

Andreas:

Nej, det var verkligen inte

Ruben:

De kan inte vara så. Kan inte vara så

Andreas:

Det var verkligen inte min ingång. Jag fick en möjlighet att stoppa ett par hörlurar i öronen. Jag gjorde det, testade och jag testade lite olika låtar. Både det som den kära ägaren. Men rekommenderar och vad jag tycker om att lyssna på. Nej.

Ruben:

Men här kommer grejen då. Grejen med Airpods skulle jag säga är att nej, de har inte det bästa ljudet, det kan jag inte säga. Men det

Andreas:

saknade low end.

Ruben:

Nej, jag är bara på massa musik med bas och det är.

Andreas:

Om jag jämför. Okej, de jag har att jämföra med är mina audio tekniker och det är inte rättvist för det är studio hörlurar och mina one plus pro. Bättre low än i båda då.

Ruben:

Ja. Jag.

Andreas:

mer raffinerad ljud tycker jag jag har i studio lurarna. Det är inte en rättvis jämförelse. Där är det bättre. Raffinerat alltså. De är gjorda för att vara ganska plana och du ska kunna höra alla detaljer. Men jag tycker som sagt det är inte dåliga hörlurar på något sätt. Men jag tycker absolut inte de är bättre än One Pro.

Ruben:

Jag skulle säga att jag aldrig testat några andra hörlurar typ. grejen är att jag skulle säga att ljudet är inte det som jag är mest såld på. Det är bra ljud, men det är inte wow Shit vilket ljud. Det är alla funktioner runt omkring och enkelt är bra. Det funkar och det är det som jag är såld på.

Andreas:

Ja, jag säger integrationen med iPhone. Absolut. Det är inget som slår den. Så du betalar nog en pretty penny för hela den integrationen med ljudet. Det är inte dåligt, men jag förväntar mig bättre för det priset. Men återigen, jag har också Android så jag lever inte i den här indoktrinerade World guarden av Apple produkter. Så jag. Kanske inte ser de fördelarna riktigt, utan jag tänker mer på de basala grejerna som man förväntas vara. Ett par hörlurar, bra bluetooth connectivity och vettig ljudkvalitet.

Ruben:

Nej du. Grejen är att jag ska Nej jag ska inte vara för elak mot dig så kör vidare på nåt annat.

Andreas:

Hahahahahahahaha hahahahahahahaha. Alright, jag har gjort en grej till. Jag har väl i princip mer eller mindre bestämt mig för att jag ska börja använda Home Assistant, så jag har plockat hem. Efter min flytt till Nederländerna och liknande så har jag haft grejer lite utspridda på olika ställen. Så nu har jag plockat hem min Raspberry Pi fyra. Vilket också känns lite undermåligt när Raspberry Pi Foundation precis har släppt fem. Men jag får ju börja någonstans och det här är ju väldigt billigt insteg. Det enda jag behöver köpa till den här är ett case, för det visade sig att det caset jag hade passar inte med den kylflänsen jag vill hektar. Oops. För det jag gjorde var att jag vet att de här kan bli lite varma, speciellt när de går konstant. Så det har jag gjort är att jag har gått in och köpt den absolut största Raspberry Pi kylflänsen.

Ruben:

Hehe.

Andreas:

Som är från Raspberry Pi själva för du tänker att det är testat. Man kan också köpa en hel del pirat varianter när det kommer till de här. Men för att garantera att det ska funka så köpte jag en legit och den får inte plats i det caset som jag har köpt. Av någon konstig anledning. Så nu har jag beställt Raspberry Pi egna case, den officiella caset och deras officiella fläkt. Och så ska jag starta upp mitt lilla Home Assistant projekt här. Kasta ut Smart things tänker jag.

Ruben:

Något säger mig att det här kommer ta tid och det kommer hektar massa blev.

Andreas:

Jag har ju faktiskt inte ens jag har. Vi pratade ju med Karl Emil Nikka när han var här att jag skulle bygga ett IoT nätverk på min router. Jag har inte kommit så långt. Och det är länge sedan. Jag har inte mitt problem och det vet du. Har jag tid så bokar jag upp den med skit så. Prio prio att prioritera att fixa hemma. Det ligger tyvärr inte så högt.

Ruben:

Nu. Jag känner igen mig.

Andreas:

så och det likadant. När vi behöver boka podden så behöver vi göra det ett par veckor innan så lyckas jag boka upp mig på olika saker. Så ja, that's my life. Så jag behöver. Vi börjar med roten och sen kommer Raspberry Pi. Och tanken är att det ska hända nu. Men jag måste ju köpa en Zigbee dongel också så det blir väl en sån här home assistant Skype connect eller nåt. Men annars så har jag allting nu snart när.

Ruben:

Då det ser ut som ett halvår nu börjar.

Andreas:

Exakt så du kan Vi du kan du köpa Home Assistant Green samtidigt så kan vi dra igång ihop. Men.

Ruben:

Du tänker så min käre herre.

Andreas:

Jag tänker också.

Ruben:

Jajajaja, det är en bra idé. Det är bra idé. Jag tror att jag på riktigt kommer dra igång mitt projekt. I sommar. Nästa sommar. Jag

Andreas:

Jag hoppas att jag kanske har kommit lite längre så jag kan svara på om Home Assistant är för svårt för dig.

Ruben:

Eller rättare sagt, efter dessa material blir man fixa på riktigt. Det känns rimligt.

Andreas:

Vad är det som händer efter nästa sommar?

Ruben:

Nej, jag kommer inte att du inte kommer vara hemma så mycket i sommar så jag tror att det är det.

Andreas:

Okay, Alright. ska vi ge oss på veckans nyhets skörd istället?

Ruben:

Ja, och vi kan ju börja med att. Ytterligare en gång så har en organisation gått ut och gett massa härliga rekommendationer till oss människor hur vi borde leva. Ja, denna gången är det Barnläkarföreningen som har gått ut och gett rekommendationer på hur mycket skärmtid vi ska ge till våra barn. Eller unga eller folk mellan folk. Vill inte kalla det, men folk med folk mellan 0 till 5 år.

Andreas:

Ja.

Ruben:

Och mellan 0 till 2 år. Då ska man inte se en enda skärm, men de ser ändå att det kan finnas undantag om man nu ska typ FaceTime med mormor och morfar.

Andreas:

Okej.

Ruben:

Barn som är så små ska inte se en skärm, de ska inte har någon skärmtid. Min första tanke Ja, det är väl rimligt kanske. De kommer inte få några större njutningar. Men. Så du kommer kanske sitta själv och kolla på film och hektar barnet i närheten av en skärm. Du kanske sitter och håller på och sitter med barnet och så har du din skärm. Sitter du och scrollar på någonting eller gör någonting så blir det. Åh, roliga blinkande grejer! Det här måste jag kolla på. De tänker inte så långt, men det är väldigt svårt att upprätthålla tänker jag. Men ja, jag köper det. Men jag tycker också det här med att man ska ge rekommendationer och bestämma vad folk ska göra, inte göra det. Jag gillar inte det. Sen har man satt rekommendationer på att de som är mellan 2 till 5 år då ska de hektar max en timme per dag. Så ja, det är väl fine. Men sen börjar man kolla på barn som man ser runtomkring som man möter. Jag tror inte de får max en timme per dag. Jag tror att det är rätt mycket mer på många sätt som många har och då blir det. Knäppt att man ska gå ut med så hård rekommendation. Jag fattar inte det här med att olika institutioner och olika grupper ska gå ut med så hårda rekommendationer. Som inte går i linje med verkligheten, som fattar att man ska gå ut. Vår rekommendation om den här hälso byrån gick ut och sa att jag skulle dricka max två öl per dag eller vad det nu var. Kollar man runt lite, Ja. De flesta som uppskattar alkohol, de dricker antagligen mer än två öl per dag om man är ute och kanske hitta på någonting eller fira midsommar eller vad det är kan man inte hektar något som är. Det här är rimligt. Jag fattar att om det är en statlig myndighet. Jag fattar att man kanske ska gå ut med tydliga rekommendationer som folk inte tror att man kan dricka för mycket eller alla barn ska sitta framför en skärm hur länge som helst. Men det borde inte finnas ett mellanläge. Borde det finnas en organisation som det här är rimligt? Typ så här borde man tänka och inte gå när det här är. Fast sen fatta att folk tänker själva, men det blir så. Man skapar så mycket ångest bland människor när man ser detta. Haha, nej, jag är en sån här människa och jag visade mig barn i skärm mer än 5 minuter per dag o ja, det är normalt.

Andreas:

Nej men jag vill ju hålla med dig. Jag tycker att det har gått till överdrift. Rekommendationer? Ja, man kan väl ge en fingervisning kan jag tycka. Men. Nu. Du som har läste det här. Vad? Vad är risken? Varför? Varför vill man sätta caps? För att. Alkohol har man ju nu kunnat i i. Forskning bevisar att det finns ingen säker mängd på något sätt, vilket innebär att det spelar ingen roll hur mycket du dricker eller inte, det är negativt oavsett vad. Vilket inte riktigt har varit åsikten tidigare. Det är väl därför man har sänkt, för att det ska vara baserat på vetenskap, blahablaha och. Därav finns det väl en tanke här också. Men vad är grundtanken här för alkohol? Ser ganska tydligt att det är för det här. Vad är det i det här fallet?

Ruben:

Mycket handlar ju om att man ska hektar mänsklig kommunikation och att man inte ska få unga barn att lära sig eller få anknytning till en skära möten. Man ska få människor att lära sig för man lär sig mer. Och sen så att det hämmar språkutveckling och det hämmar kognition och känslor och beteendeproblem som kommer kunna växa fram. Och det tar man ändå. Det finns massor av studier och forskning på detta som man har kollat på från hela världen, så jag ser inte att det är orimligt att det finns potentiella problem. Och det säger. Det jag tycker blir knäppt någonstans är att ja, att säga att man ska kolla på en film en film är en halvtimme lång. Det är också en skärm. Ska barn under fem års ålder inte kunna se en hel film? Är det det? Jag tänker att när jag var 04:05 år, det var ju klart att man såg en Disneyfilm eller brydde mig om man hade skärmar. Det är inte. Det blir knäppt någonstans när vi har fredagsmys. Vi kollar på vad vet jag, Mello och sen kollar man på en film eller vad man nu gör. Det är inte orimligt att kolla så pass länge på en skärm som fattar att detta är små, små små små barn. Jag menar, jag har att växa upp och se på skärmar. Kanske lite äldre, men. Jag fattar att man ska bli en iPad. Ungen som finns som går runt med en iPad och det enda de gör och kollar på sin iPad hela tiden och sitter och kollar på babblarna eller nåt. Nej, det kanske inte är helt hälsosamt, det kan väl alla hålla med om. Men sen blir det så här. Ja, det är inte heller helt fel att kanske hektar en iPad i 2 timmar. Det gör det

Andreas:

Jo, men det beror väl på i utsträckningen.

Ruben:

Ja.

Andreas:

Allting är rimligt i lagom moderation och frågan är om det räkna de räknar dem. TV tid med familjen som skärmtid.

Ruben:

Så som jag fattar det så är det ju alla skärmar och sen så man tar upp det här med föräldrars användning och hur det kan påverka och vad man

Andreas:

Oh no shit att det kan påverka.

Ruben:

Så att man ska rekommendera föräldrar att. Ni ska inte heller använda skärmar så mycket. Jag fattar inte rekommendationen rekommendationerna. Jag fattar att man behöver gå hårt ut. Jag köper det. Men. Det som jag blev irriterad över varför jag pratar om detta, det är för att hela media fylldes av detta och så var det bara. Skam, skam, skam. Oj oj ni alla värdelösa ni nu.

Andreas:

Jo, men

Ruben:

Jag gillar inte det.

Andreas:

det är klart att man kanske ska informera av att för mycket skärmtid. Inte bra. Men lite som alkoholfrågan. Jag är. Jag är mer rädd för den Som du säger, skammen som man ger till människor av det jag säger. Det är ju inte det. Här känner man ju föräldrar som, kanske för att de ska lösa någonting. Jag tänker i alla fall Nu har jag inga barn så jag är inte rätt person. Kanske uttala mig riktigt, men där jag har sett kompisar som är föräldrar. iPaden läggs i handen när föräldrarna behöver någon sekund över när barnen är över hetsiga och man kanske behöver. Diska eller fixa någonting under en kort stund. Det är. Vi pratar inte om att de sitter med det oftast hela tiden, men det känner man ju även det liksom. När du måste köpa dig lite tid för att göra någonting. Men då ska ju föräldrar istället hektar ångest.

Ruben:

Ja, jag. Jag skulle säga att i dagens samhälle så har inte. Jag. Generellt sett har inte föräldrar tid att vara påkopplade med sina barn 24 timmar om dygnet. Att vara närvarande och ge liksom den tid de kanske man gjorde för många, många år sedan. Innan den här tekniken fanns. Möjligen för då var barnen kanske med och man bodde på landet och man var eller man hade folk. Man var kanske större familjer, men så som det ser ut just nu. Det är inte ovanligt att man är singel förälder och man har massa jobb och massa grejer.

Andreas:

Nu.

Ruben:

kanske måste laga mat, Du måste fixa? Det är en barnvakt här. Varsågod, håll när jag har plattan och så kan jag lösa mitt liv eller lösa vårt liv. Jag tycker inte det. Då är det folk som redan har det pissigt. Säga att det är dum i huvudet och värdelös förälder bara för att du har en iPad till din unge. Fast

Andreas:

Jag skulle vilja. Jag skulle vilja påstå att det finns bra mycket värre grejer du kan göra som förälder än att sätta en iPad i handen på ditt barn för att köpa lite tid. Sen ska det inte gå till överdrift. Allting i moderation såklart. Det är inte det vi säger här. Men. Rimlig nivå.

Ruben:

Jag håller mig eller Har sagt det nu i 10 minuter, Men ska vi släppa detta och gå in på de som är lite roligare? För några veckor sedan så satt vi och pratade om en väldigt, väldigt dyr säng som man kan köpa som gör värme och kyla. Och jag sa det är en sån vill jag hektar. Oj oj oj. Och så sa vi att den är för dyr. Men jag har nu hittat att man kanske från Show me köpa en show me Mia Smart planning som är. En madrass eller bäddmadrass som du kan lägga på sängen som sedan cirkulerar vatten mellan 4 till 40 grader som då

Andreas:

fyra grader!

Ruben:

Ask. Tänk på sommaren.

Andreas:

Så jävla vad kallt. Men ja.

Ruben:

Så att du kan kyla ner och värma upp sängen. Och det härliga är att den på Expressen där man kan köpa den. 2000 spänn. Det är inte så illa det ändå. Det är ändå en överkomlig summa. Så jag funderar på om man kanske ska köpa sig något liknande i framtiden här.

Andreas:

Men jag tycker den har lite konstiga storlekar bara. 1,5 gånger två meter eller 1,8 är ganska vanlig Europa storlek, eller i alla fall när du köper på typ IKEA eller liknande. Men 1,5 är det ingen som köper. Man köper väl en 40 eller en 60?

Ruben:

Men det är intressant grej. Det är väldigt olika på säng storlekar runt omkring i världen.

Andreas:

Ja.

Ruben:

Det finns olika standarder.

Andreas:

Ja.

Ruben:

Har jag lärt mig när jag googlat en del.

Andreas:

Hahahahahah okej.

Ruben:

Jag kommer ihåg varför jag googlade på detta. Jag tror att det var för att man skulle. Jag var skit samma när jag

Andreas:

ingen roll.

Ruben:

insåg att storlekar är olika runt om i världen och det finns till exempel fast med långa. Det finns länder där 190 är inte helt ovanligt som standard längd och det är ju kört.

Andreas:

Jag har två meter och det är i minsta laget.

Ruben:

Jag har köpt extra lång säng. Det är det bästa beslutet jag någonsin gjort.

Andreas:

Priset. Det är en jäkla prisskillnad på att köpa en.

Två meters eller 02:

10. Så därav så har jag hållit mig till två meter och jag tycker ändå om att hektar fötterna utanför täcket så det gör mig inte så mycket om de också ligger utanför sängen.

Ruben:

Har du testat någon gång att sova i en säng?

Andreas:

Men jag ligger också i fosterställning,

Ruben:

Ja, men har

Andreas:

på sidan, i lite ihopkrupen.

Ruben:

Har du testat idag?

Andreas:

Nej.

Ruben:

Jag kom över och sov hos mig, eller i alla fall ligger i min säng

Andreas:

Ska vi dela säng en

Ruben:

Ja. Nej, men jag tänkte inte på det när jag testade att det är riktigt nice.

Andreas:

Jag får väl prova.

Ruben:

Men vi får se ifall det blir en sån här show

Andreas:

vad har du? Har du en 80 eller?

Ruben:

En 82 sida.

Andreas:

Du gör ju att du kommer få en liten kant där nere.

Ruben:

Ja, men det kan man överleva?

Andreas:

Okej

Ruben:

Ja.

Andreas:

bäddmadrass. Varför inte köpa?

Ruben:

Vi

Andreas:

det är bara att jag har ju ändå 40 så det matchar inte riktigt med en 50. Det blir fem centimeter i det jag måste göra av.

Ruben:

Vi gick ner en.

Andreas:

Ja precis. Men vi rapporterade ju för ett par veckor sedan om att. Snapdragon släpper en ny ARM processor för Windows. Nu har Intels vd uttalat sig och han anser att Intel inte riktigt ser en konkurrens när det kommer Från ARM på Windows sidan. Om man inte ser det som ett betydande hot i dator branschen. Jag vet inte riktigt om jag håller med här.

Ruben:

Nej men alltså vågar man gå ut så hårt så gör väl de väldigt mycket bättre grejer. Eller Håller på att göra antar jag.

Andreas:

Ja, han säger också Pat Hjälp Singer. Han säger också att om ARM skulle bli mer populärt så finns det ju så har ju inte en möjlighet genom sin licens tillverkning. För det som har varit den stora grejen tidigare är att Intel har producerat alla sina processorer själva i sina egna fabriker. Problemet har väl varit att deras utveckling inte har varit lika snabb och effektiv som TSMC. Man har börjat tillverka Intel processorer på licens på TSMC också. Jag tror det var. Om jag inte missminner mig så var det den stora grejen. NAP tog över. Att han sa Nu börjar vi göra det här Det innebär att man skulle ju teoretiskt kunna börja tillverka motsvarande. Med hjälp av TSMC.

Ruben:

det borde man ju absolut knö.

Andreas:

Så han säger att han ser inte det som ett hot. Men också jag har ju en backup plan fall. Det blev ett hot mer eller mindre och vi vet ju som sagt Windows inte är riktigt anpassat för det här så tidigare har det ju inte alls blivit bra tidigare. Jag är dock hoppfull på att det ska bli bättre, men då tror jag att man behöver hektar en nedbantad version av Windows som inte har all legacy i. Kompabilitet som Windows har idag.

Ruben:

Jag håller med dig. Vi får se vart det tar vägen. Det kanske är så att det kommer upp något annat operativsystem, en annan variant av operativsystem vi tror att vi kanske står inför. Möjligtvis en möjlighet för. Vad är ett och hur behöver operativsystem se ut på en dator

Andreas:

Det.

Ruben:

för att man mycket. Att man kan köpa plattor och hektar ett folio eller ett tangentbord och få en dator? Det är kanske det vi kommer närma oss mer för att få en laptop.

Andreas:

du ihåg? Windows åtta inspirerar inte Microsoft och försöker göra en touch version av Windows. Det var katastrof. De kan fortsätta på Windows elva stuket. Det är bra. Blanda inte in någon här. Jäkla vad de nu kallade det för någonting i Windows åtta. Det var katastrof ju.

Ruben:

Ja, men jag tror på G. Kan hända.

Andreas:

Okej. Jaja. Ska vi ge oss vidare?

Ruben:

Hes.

Andreas:

Bit Warden har nu lagt till stöd för papperskasse. I sin lösenordshanterare. Och det innebär ju mer eller mindre att det faktiskt finns en till viss del cross platform. Möjlighet för att använda per skiss mellan olika operativsystem. Men det finns ett stort men här. Nu ska vi faktiskt inte riktigt börja använda det där.

Ruben:

Nehe, varför inte det?

Andreas:

För att det finns inte tillgängligt i telefon apparna. En. I inspelning stund. Det finns bara i webbläsartillägg en. Vilket innebär att du kan synka mellan Mac och Windows än så länge. Men det funkar inte så bra om du behöver logga in på telefonen.

Ruben:

Nej men det är det kanske. Men det. Bud på vad man har ris och vad man behöver använda. Jag har ju mer känsliga grejer. Brukar gå in på på min dator

Andreas:

Jo

Ruben:

och det är faktiskt bloggar

Andreas:

Nio Men hur många ställen har har stöd för patches som du inte också använder på telefonen?

Ruben:

Ja.

Andreas:

Det är det som är dilemmat.

Ruben:

Jag fattar vad jag menar. Men nej.

Andreas:

det kommer och den här funktionen rullar ut I2310 uppdateringen. Så om man tanka ner Chrome Web Store. Tillägget så kommer man få det till exempel kommer också att fungera i Safari och Edge och allt vad det är. Men det är webbläsare tilläggen helt enkelt som har det här, inte mobila apparna, och det gör att vi kan inte riktigt rekommendera den. Men jag tycker det fortfarande är bättre än. Versionen man har på Apple och på Google och på Microsoft som idag inte synkar whatsoever. Mellan olika enheter och varianter såklart. Men framtiden ser ljus ut.

Ruben:

jag tänker när det verkligen är på plats allting så kommer. Nu kommer jag kanske börja ändra min lösenordshanterare lite mer och flytta över mer saker

Andreas:

Just det, jag kom på en grej. Läst? Nej, inte läst. One Password har släppt stöd för detta på alla fronter om inte jag missminner mig, så det finns en variant. Det är dock inte gratis, man måste betala för den. Så det jag väntar på är en gratis på bred front fungerande variant. Det ser ut att bli bitchar den just nu. Vi har rekommenderat både Mitt Warden och One Password under en period större delen av podcasten Befintlig tid så det är ju bra grejer. Men jag skulle avvakta på Bioware. Det är det jag själv använder nämligen.

Ruben:

Gott. Vidare till något helt annat. Open air grundarna av Chat GPT. Grunden till all lycka i världen är inte men. De hade utvecklar dagar och lanserade lite lanserade. De gick ut med lite nyheter och nu ska vi tala lite snabbt så är det att man skapar en GPT store där man kan. Skapa egna anpassade GPT plugins som man sedan då eller uppsättningar av GPT som man kan sälja till andra och dela med sig av. Det är lite intressant. Sen så kan man också nu få Copyright Shield vilket gör att man. Skulle kunna få hjälp om han nu åker dit för upphovsrättsliga intrång. Om man nu använder sig av GPT så hjälper GPT dig eller OpenID om du skulle få problem. Och

Andreas:

jag trodde det var för att skydda kreatörer som inte använder från copyright intrång. Men det här är

Ruben:

fattar det som att. Jag fattar det som att om du använder det när du publicerar någonting så och du får problem med det du publicerat, då kommer man kunna få hjälp från öppningar för att de ska skydda emot det. Det här är ju faktiskt de som

Andreas:

Vilken sjuk grej

Ruben:

Nu

Andreas:

jag tror det är. Det är ju inte på det hållet det pågår en dialog i samhället just nu.

Ruben:

Nu. Nej, men det är väl för att man ska kunna få hjälp om det är något som är snarlikt. Sen kommer det väl, det beror på hur det upplagt jag ska. Det är inte någonting som jag kommer hektar problem med, men jag tror att det kanske är när man gör större saker. Jag vet inte vad tanken är. Sen har man ändrat lite hur Quarry ser ut och hur mycket man betalar för att kunna göra många cherrys och de här tokens så ofta man kan använda det så det hjälper mer företag privatpersoner som använder det integrerat i sina system samt att man har lanserat GP fyra Turbo där man kommer kunna använda detta snabbare och få bättre resultat och kunna göra mer query snabbare och hela den biten. Så

Andreas:

de släppte ju en. Jag vet inte om man kallar den turbo eller om man kallade den GPT tre punkt fem bara, men den var ju en uppskattad lättare version som hade samma funktionalitet. Men. Mer optimerat än trean, så den kostar inte lika mycket Per Quarry mer eller mindre.

Ruben:

Så det är väl bra uppdatering. Det är ju kul att man gör saker. Inget nytt egentligen om smartness och hur det ska funka. Det här är mer runt omkring grejer mest som kommer hjälpa företag och man går också ut med siffror om att 360 bolag på 500 listan använder OpenOffice produkter och cirka 2 miljoner utvecklare använder det. Så det finns ju många som använder. Sen är det över 100 miljoner veckovisa användare så det blir några av dem. Det är många som använder tjänster eller open tjänster så it's here to say I would say.

Andreas:

Jag tycker det är intressant att så många av de stora företagen, alltså Fortune 500 företagen, använder dem.

Ruben:

Jag tror att alla bolag många bolag gör. Det är bara göra det.

Andreas:

Jo, men jag ser. Det som förvånar mig är att det är så. Det är så många bolag. Du kan ju inte använda dem på bred front tänker jag. För många av de här Fortune 500 företagen är också stora etablerade företag som har en hel del företags. Fem företagshemligheter som man kanske inte vill ska läcka ut i en chatt. GPT ai? De använder nog det

Ruben:

Det är så du måste välja vart de använder det. Men marknadsavdelningar som skriver texter och jag tänker att det kanske finns utvecklare och det finns folk inom alla möjliga branscher som behöver. Sen kanske man sitter och laddar upp styrelsemöte inspiration på hur man ska utveckla bolaget framåt. Kan jag hjälpa Husqvarna med mötesanteckningar? Nej, det kanske man inte gör. Men man väljer väl saker som inte att det ska läcka eller skulle kunna läcka så det är väl fullt rimligt tänker jag.

Andreas:

Ska vi ge oss på Epic versus Google. Ja, nu har ju den rättegången dragit igång. Jag vet inte riktigt hur man för Epic förlorade mot. Om inte jag missminner mig. De vann väl på typ en punkt mer eller mindre medan Apple vann på det flesta. Och ändå så tar man den här fighten till Google. Där man dessutom har. Det är inte så att här handlar det ju hur Google tjänar pengar på Android. Men den stora skillnaden mellan Google och Apple är att Android tillåter side loading. Även om det är stora varningstecken och man kanske inte ska rekommendera det så kan man ju. Så jag vet inte riktigt vad det är man tänker. Det finns andra. Du kan ladda ner andra appstore till din Android telefon så jag vet inte riktigt vad man tänker att man ska vinna här.

Ruben:

Jag fattar inte heller, men det är väl att det är väl lite att man vill bråka med de här. och säga att vi tycker att det Är orimligt att ni tar så mycket av intäkterna. Generellt alltså. det är ju. Det är elakt på något sätt att hektar en sådan hög. De flesta kommer att använda Google Play Store. De flesta kommer köpa via Google Play Store, vilket gör att den generella massan kommer betala väldigt mycket pengar till Google för att använda Fortnite i det här exemplet. Och jag fattar att Epic Games vill hektar sina pengar för de tjänsterna som de tillhandahåller. Men Google vill också kunna få pengar för att de tillhandahåller själva marknadsplatsen. Men jag köper att upp mot 30 % eller 15. som det är på Google. Det är lite väl så jag köper det Jag tror det.

Andreas:

det är 15 som lägst. Jag kommer inte ihåg exakt vad det

Ruben:

Jag tror det var 15 på Google, men jag kan hektar fel.

Andreas:

När det var om du uppnådde något Visst, om du låg under något viss takterrass.

Ruben:

Ja, så då.

Andreas:

Det var lite mer odefinierat det.

Ruben:

Ja. men jag köper att man blir irriterad för det är ju som. Det så ska man jämföra med någonting. Det är ju typ moms i Sverige, men då går det i alla fall till staten som distribuerar ut detta till alla som bor i landet. Men du ska betala 25 % moms till Google bara för att kunna sälja produkterna. Jag köper att det är störigt för det får inte ut någonting förutom ja, fast de utvecklar ändå Android vid en av de här pengarna så de tillhandahåller en tjänst där alla. Men behöver verkligen vara så mycket pengar. Kanske inte, men också de ska kunna tjäna sina pengar. Det är inte

Andreas:

är avvägning. Sen vet vi att det är inte riktigt där Google tjänar sina stora summor.

Ruben:

Nej.

Andreas:

Det är ju bokstavligen typ trycka pengar på sitt reklam nätverk. Mer eller mindre. Och i det här så har det ju dessutom dykt upp att man med stor sannolikhet har en ganska dold deal med Spotify som man försöker hålla hemlig. Och det väcker en hel del frågor i den här rättegången. För att Spotify var en av dem som i början av det här stod ställde sig vid sidan av. Epic och ställde samma frågor och det har ju varit en del företag som har stått bredvid Epic i den här fighten men som helt plötsligt har trillat av mer eller mindre och har lite underförstått fått. Egna avtal med lägre priser.

Ruben:

Oj då kanske Epic ska sluta bråka och försöka skapa ett litet avtal med Google istället.

Andreas:

Men ska man behöva hektar den typen av back room deals då?

Ruben:

Det är ju inte helt oerhört att man har olika deals med det är bara att kolla på vilket företag som helst. Köper du en företagstjänster så brukar oftast vara okej, men är det tio användare kommer det kosta så här mycket. Är det 100 noll användare.

Andreas:

Det

Ruben:

mer än tusen.

Andreas:

som har standardiserade prissättning

Ruben:

Nej men alltså typ så. Ja och sen så är ni mer än tusen människor då. Kolla på en Enterprise modell så kan vi anpassa oss efter er. Det är lite så om man kollar lite på olika företagstjänster och sen så börjar man att sortera oavsett vilken size man är och så kollar man lite vad som funkar för oss. Här är det bara att det är generaliserat och det är väl. Google vill inte hektar det administrativa utan ni har en tjänst lanserad. Vill ni hektar mikrotransaktioner? Vi kommer ta så här mycket. Varsågoda. Men där borde man ju då, om man är epic, kanske dra in hur mycket pengar som. Tjena Google! Vi har en väldigt stor tjänst här. Vi hade gärna sett att vi kan handla om vad vi betalar. Det. hade inte varit orimligt. Men hade jag lanserat en app där jag har mycket transaktioner och det. är 100 pers som använder den, då kan inte jag. Tjenare Google! Tycker Det är lite jobbigt att ni tar de här. Det är orimligt. Så jag. Jag tycker att de borde bråka, sluta bråka och bara förhandla. För det är ju det som Spotify varit smarta gjort antagligen.

Andreas:

Det är Spotify har är User choice billing Spotify att hektar ett avtal med Google helt enkelt att få använda sitt eget betalningssystem för prenumerationer och ger en viss katt till Google av de intäkterna när det kommer via Android. Och det är ju som sagt det är ett begränsat pilot program och Epic hävdar fortfarande att. Det är en skam. Det är att Google fortfarande får en stor del av intäkterna och bidrar inte direkt med något väsentligt.

Ruben:

Det

Andreas:

Okej, det här är inte offentliggjort utan det är ganska mycket man gissar och det är lite upp till domaren i fallet. Om man ska tvinga Google att delge vad det är för avtal Spotify har. Men frågorna har liksom lyfts. När vi ändå är inne på Google. Det pågår också en ganska kraftig diskussion från den andra rättegången mot den amerikanska staten och då har det börjat diskuteras hur mycket formar faktiskt Google och webben? Jag vet inte om du har tänkt på det någon gång, men om jag googlar efter ett recept på kladdkaka? Så de bästa resultaten. Börja med en ganska lång text när någon berättar om varför den här kladdkakan är så jäkla bra och varför den, varför man har valt att göra den här och bla bla bla bla bla. Det är för till exempel att Google föredrar hemsidor med text. Så istället för att bara mata in ett kladdkaka recept så börjar man med en lång förklaring av varför den här kladdkakan är så bra och vem som har lärt personen göra den här. Det här är från mormor och bla bla bla bla bla bla bla. Och det här har ju som sagt Google föredragit. Men det har också lyfts frågor kring SEO, alltså Search Engine Optimization. Och hur detta har. Påverkat internet i relation till Google Search. För att SEO är ett sätt att gama Volvo Search algoritmen helt enkelt. Hur ger jag Google Search algoritmen exakt det den vill hektar så att jag får högre ranking? Och Google har i flera tillfällen gått ut med guidelines där man hävdar att man det är inte så man ska göra. Man ska följa dessa guidelines. Men. Om du följer de här guidelines så får du samla rating på Google. Så folk har skitit fullständigt i de här guidelines, trots att Google säger att det är det här ni borde följa så att. Vad tror du Ruben? Har vi fått ett sämre internet på grund av Google?

Ruben:

Nej, det stämmer inte. Vi har fått en variant av internet, men jag tänker fortfarande att folk. Alla sitter inte tänker på SEO. Alla sitter inte bara och tänker på google Resultat Folk producerar saker som de tycker är intressant.

Andreas:

men den kritiska synen här är då att det SEO sätt att jobba med SEO gör att du får upp information som är bättre på att hantera sökmotorer än faktiskt matnyttig information. Man väljer att prioritera folk som är duktiga på att gama algoritmen snarare än de som faktiskt gör bra content.

Ruben:

Men vad är bra content. i det som är frågan? Det är lite det som den här grytan jag ska försöka komma på. Det är väldigt subjektivt vad bra content är och att objektifiera detta på något sätt som Google nu gör med sina algoritmer och försöka anpassa det. Jag tycker inte att det. I fjällen får man utnyttja det man vill, Men jag tycker att säga att det blivit sämre. Nej, det skulle jag säga. Däremot har ju visst innehåll premierats, det kan jag hålla med om. Men i fall det är sämre? Nej, det ska jag inte säga. För vad är bra? Det är bara gnäller från folk som gör dålig skit som inte kommer upp på Google. Alltså helt ärligt, handlar

Andreas:

frågan är hur det har påverkat internet i det långa loppet. Vi har ju suttit

Ruben:

Positivt skulle jag säga, för det har ju tvingat folk att skriva mer text och göra mer förklaringar.

Andreas:

jag vill väl för fan inte hektar en hel text om varför kocken som har gjort ett kladdkaka recept har valt att göra kladdkakan på exakt det sättet. Jag vill veta Vad är receptet?

Ruben:

Är en kokbok där.

Andreas:

Fan vad tråkigt. Svar.

Ruben:

Då har du det du söker efter. Gå in på sök. Är väldigt svårt att bygga upp för att du skickar in en query. Kladdkaka recept i den breda etern av vad internet är. Sökning via Google. Vill du vara mer specifik så borde du gå in på söka på recept, hitta en recept sida sen söker kladdkaka recept för kladdkaka men du söker kladdkaka recept? Då fattar du det. Men sen kommer det upp massa annat i kladdkaka. Du kan lägga in ordet bästa så kommer den börja söka efter bäst och sen. Så det blir ju någonstans hur du söker också. Och att försöka förstå att googles. Att försöka förstå vad en människa vill söka efter baserat på en random antal ord på hemsidan lyckas därför Google är bäst, för de lyckas göra det. Och det är ju så att man optimerar och att de har den här algoritmen. Så att sitta och säga att folk sitter och tycker att det här har förstört internet. Internet blir på ett sätt som man tycker om. Ja. fast var alternativet. Alternativet är att vi får Bing som inte funkar så.

Andreas:

Ja, binge så där alltså.

Ruben:

Då får du inte fram de resultaten. Du kanske är vana. Det där kan jag möjligtvis säga att man har vant sig vid hur Google funkar och det är därför man tycker alla andra är dåliga. Men någonstans är det ju så att du får ju oftast fram de topp fem resultaten. Det är ju det du söker efter. Och du blir bättre och bättre. Försöker kladdkaka recept ibland. Kommer det ens upp google kladdkaka recept? Så. Jag tycker inte att det. Jag tycker inte det har blivit heller bättre. Man har bara byggt upp ett väldigt bra sätt att söka på och jag tycker inte Google ska få skit för det. Jag. Off. Eller tänker du lika?

Andreas:

Jag vet inte. Jag är neutral här. Jag vet faktiskt inte. Jag har ingen bra spaning. Jag vet ju hur vi jobbar med det i podden för att vi försöker tänka på att få med nyckelord. Försöker optimera, försöker få. Så jag får hög ranking. Men det är för att vi vill driva lyssnare och. I vårt fall så är vår produkt ljudfilen men i text så försöker vi optimera.

Ruben:

Nu.

Andreas:

Jag vet inte om den texten blir bättre eller sämre av det. Jag kunde. Jag kan säga att den kanske blir tydligare ibland.

Ruben:

Kanske.

Andreas:

Men jag vet inte om den blir bättre. Men i slutändan, det spelar ingen roll på produkten vi försöker få ut och det är ju i det här fallet en ljudfil och där SEO optimerar vi inte.

Ruben:

Men Jag. har tankar här. Anledningar för SEO är bra och varför bra. Att vi anpassar oss är för att det man producerar. Vill ju alla att en annan människa ska hitta.

Andreas:

Jag.

Ruben:

Och då för att den här människan ska hitta den. Måste skriva in rätt antal ord eller rätt följd för att den ska kunna hamna där. Exempel Du vill hitta check tech avsnitt om TV apparater. Då behöver du skriva check tech tv apparater eller podcast tv apparater. Men söker du bara podcast tv, då kommer du inte att hamna där. Men. Då kanske vi har pratat om i det avseendet att. Bästa tv apparaterna, då vill vi komma upp. Kanske i de sökningarna någonstans. Men då måste det också vara vettigt och då måste man kunna hitta sökvägen. Vi har skrivit på titel eller någonstans i tv apparaterna, enligt experter på området i Sverige. Då kanske man någon söker bästa tv apparaten i Sverige. Och då kan man kanske hitta till oss. Och då gäller det att man de som producerar ska skapa. Synpunkter som där de som tycker det söker efter det kommer kunna matcha i Norden. Av den anledningen så är SEO bra för att man någon producerar någonting så att den som söker efter lätt kan hitta det med nyckelorden. Den som söker efter någonting ska också enkelt kunna hitta det man söker

Andreas:

Jo jo, det är ju

Ruben:

Så jag tänker att det är ju jättebra att man har byggt en förståelse och en standardisering för det gör ju att sök blir bättre. Hade vi inte gjort det då hade vi suttit där och skrivit in saker. Du hamnar bara här. Shit, det här var inte alls det du sökt efter. Så Jag. tror att det är bra att man börjat anpassa och förstå och det gör att livet blir enklare både för de som vill få folk att hitta men också de som försöker hitta något.

Andreas:

Ja, kanske. Ska vi röra oss vidare. Jag är neutral. Jag vet faktiskt

Ruben:

Nu.

Andreas:

då tycker jag att vi avrundar. Om jag sagt något märkligt så kan man mejla till captcha gmail.com. Tipsa gärna om framtida ämnen och gäster där så kan vi anpassa podden lite mer till vad ni lyssnare vill hektar. Vi finns på de flesta sociala medier. Men vi är nog mest aktiva på tick tock, Instagram och Youtube. På Youtube hittar man också podden i full videoform. Som sagt, vi har sagt det tidigare. På den här podden är ljud först så vi lägger inte jättemycket tid på att försöka göra sjuka podd videos på youtube. Men vill man se oss sitta och snacka så kan man göra det. Och. Om ni hör den här podden i ljudformat så antar jag att ni lyssnar i er favoritskådespelare. Då ska man passa på att prenumerera och gärna lämna gärna en recension. Det gör att fler lyssnare har lättare för att hitta oss och fler lyssnare gör att vi har större möjligheter att göra en bra show. Så om vi inte har något att tillägga Ruben, så tänker jag att vi avrundar där.

Ruben:

Jag har inget att tillägga den här veckan så jag säger jag har det här.

Andreas:

Ha det gött så hörs vi igen nästa måndag.

intro
fortsättning på andreas svenska lektionm
Andreas om Airpods pro
Andreas om home assistant
Skärmtids rekomendationer
Xiaomi mija smart plumbing
Intel om ARM
Bitwarden skaffar passkeys
Onpe AI event
Hur mycekt formar SEO och google webben
Outro