Käck-Tech Podcast

IoT i Hemmet & USB-C: Fördelar, Nackdelar & Säkerhetsrisker

October 30, 2023 Andreas & Ruben Episode 85
Käck-Tech Podcast
IoT i Hemmet & USB-C: Fördelar, Nackdelar & Säkerhetsrisker
Show Notes Transcript Chapter Markers

Välkomna till ett nytt avsnitt av Käck-Tech Podcast! I dagens avsnitt tar vi en djupdykning i världen av IoT (Internet of Things) och diskuterar även den alltmer populära USB-C-standarden. Vi går rum för rum och utforskar smarta enheter, väger fördelarna mot nackdelarna och tittar närmare på potentiella säkerhetsrisker. Dessutom diskuterar vi USB-C:s roll i framtidens anslutningar. Om du någonsin har funderat på att göra ditt hem smartare eller undrat över USB-C, är detta avsnittet för dig!

Disclosure: Några av länkarna här nedan kan vara affiliatelänkar. Det betyder att om du klickar på länken och köper från butiken, kommer vi att få en affiliate-kommission utan extra kostnad för dig. Alla åsikter förblir fortfarande våra egna!


Support the show

Vill ni läsa mer om oss och podden kan ni klicka på länkarna nedan:

Vår Spotify spellista
spotify

Musik: Splash - Harris Heller

Obs! Transkriberingen är autogenererad och kan därför innehålla felaktigheter.

Andreas:

Ruben Jag vet inte riktigt vart du vill komma med det, men jag har en spontan känsla att den kommer användas till att vibrera mer än bara musik.

Ruben:

va? Vad menar du? Jag tänkte alldeles automatisera med röda lampor och vibration i sängen. Bara

Andreas:

hahahahahahahaha hahahahahahahaha.

Ruben:

bedroom turn on sexy mode.

Andreas:

Hahahahahahahaha jag har älskat det! Det var fantastiskt!

Ruben:

Hej och välkommen till Check Tech Podcast podden där vi diskuterar, dissekerar och om vi har tur informerar om check teknik. Och denna vecka är det bara jag och Andreas. Och inte bara det, vi är lite förinspelade den här veckan för Andreas ute på tjänsteresa. Han är en traveling man efter den.

Andreas:

för att jag sitter i Köping.

Ruben:

Metropolen.

Andreas:

Japp, jag spelar in från ett Bishop Arms inne i Köping.

Ruben:

Men är inte Bishops Arms en bar?

Andreas:

Jo jo det är väl det. Men det har någon connection till att Elite Hotel på något vänster och i Köping finns det ett Volvo så att. Jag behövde bo någonstans och Köping är inte enormt. Så det finns väl typ tre alternativ på hotell att bo på i Köping tror jag. Så då tog jag det som rekommenderades för

Ruben:

Volvo anställda.

Andreas:

och då fick det bli Bishop Arms. Inn Bishop Inn. Det heter något, men grejen är att vi har ju kunnat spela in de här avsnitten trots att det varit i Köping. Men det här avsnittet behövde spelas in. Det är därför vi förinspelade. Så kommer jag vara i Belgien och där är det lite svårare att spela in som det ser ut just nu. För jag kommer nog fara och flyga en hel del den veckan så därav. Men ska vi ge oss på? Lite vad som hänt i veckan.

Ruben:

Vi kan börja med det som hände precis innan vi börjar spela in här.

Andreas:

Ja ja.

Ruben:

Jag och Andreas har haft problem med att vi har för lite lagring på våra datorer. Andreas

Andreas:

vilja säga att jag.

Ruben:

mycket mer än mig.

Andreas:

Har.

Ruben:

Vi satt och bara. Hur ska vi lösa detta? Andreas hade fem gig kvar på sin hårddisk innan vi börjar spela in och vi kommer inte lösa det för att filerna vi producerar tar någonstans mellan 6 till 10 gig beroende på hur länge vi spelar in.

Andreas:

Ja, typ

Ruben:

på din dator. Hur löser vi detta? Har tagit bort bilder och rensat det här. Jag satt idag. Det var kaos. Du. Vårat redigeringsprogram. Vi laddar ner filerna. Tror du att de sparas? Båda två bara nej. Det är lugnt, är lugnt för det kom ju upp ibland att vi laddat ner filerna så det måste ju vara så att den cloud sparar och sen försvinner så väljer den automatiskt. Till våran. Uppenbarelse. Så insåg jag att jag hade 150 gig som var sparat i den här redigeraren. System som inte gick att hitta någon annanstans. Jag och Andreas gjorde en analys av våra hårddiskar och kolla vilka. Var ligger mestadels av data? Nej, hittade ingenting där. Det är helt sjukt. Så Andreas, hur mycket datalagring hade du när du började och hur mycket har du nu?

Andreas:

Jag hade 4,65 gig tror jag det stod och nu hade jag 166,26 gig fritt. Så en skaplig ökning av alltså det som har legat kvar. Jag har haft i princip alla grund filer från avsnitt. 22. Fram till och med nu. Alltså avsnitt 84 in sparat på min hårddisk och det blir ganska många gig med tiden. Och jag har alltid trott att de kanske sparar de sista fem avsnitten eller nåt. Allting låg på hårddisken, allting låg på hårddisken. Så nu har jag helt plötsligt en smidig dator och väldigt mycket minne.

Ruben:

Det är

Andreas:

problemet i det kul problemet är att jag satt idag. För att försöka få bli fri från lagrade jag i min dator och lite under tidspress så bara okej. De här bilderna vet jag finns på Google Photos. De här bilderna har ingen aning om vissa finns, vissa finns inte så jag bara laddar upp hela mappen och jag gjorde det

med kanske fyra, 05:

06 mappar. Så jag. Jag har säkert drivor av dubletter i Google Photos nu som jag kommer behöva jobba loss på grund av att dess script sparade data utan att vi vet om det.

Ruben:

Och jäklar hade man räkna ut det här med arslet. Men vi är inte smarta nog. Alltså.

Andreas:

Det är också väldigt pinsamt och det är ju en sån grej som vi har pratat om tidigare när vi har haft gäster bland annat. För ibland har vi lite tekniska problem när vi har gäster och då har vi skämtat om. Det är väldigt pinsamt att hektar en tech podd och tekniska problem. Det här är ju ytterligare ett i ledet liksom.

Ruben:

Jag tänker att det är det som gör oss till människor, att även experter kan fela.

Andreas:

Expert entusiaster.

Ruben:

Just så var det. Det är detaljer.

Andreas:

Precis precis. Men hur mycket minne hade du? Före och efter?

Ruben:

Jag gick från. Jag har redan gjort en rensning så jag var nere på 40 och så börjar den. Svårt. Massa program och saker som man använder ibland. Jag får offra det här, det måste jag göra för jag kan inte hektar så lite minne för jag tänker att inte bra för man klarar sig. Men det känns som att det börjar gå över 80 % av fyllnadsgrad så började sega ner. Det är bara en känsla jag har. Sedan ifall det fanns finns en verklighet eller inte. Oklart. Men jag gick nu från 120 till 267 tror jag.

Andreas:

Det är

Ruben:

Andreas:

typ samma.

Ruben:

jag har en halv hårddisk nu som är tom. Är jättetrevligt.

Andreas:

Gött! Jag gjorde ju ett klipp klipp på Amazon Prime Day. Vi har affiliatelänkar om man vill sponsra podden Shameless Promotion. Jag gjorde ett klipp på Prime Day och köpte mig en två terabyte SSD som jag tänker att jag ska spara typ all media på som jag inte nödvändigtvis använder för redigering tänker jag. Och jag tror att det kan frigöra ganska mycket för oss också. Eller i alla fall för mig. Så ja, jag har ju gått och trott att jag behöver en ny dator. Det är inte säkert att jag alls behöver en ny dator på ett tag. Det kommer vi att märka med tiden. Men det kan ju faktiskt vara lösningen på varför helt plötsligt mina inspelningar lägger av. I mellanåt för att till exempel cash minnet slår i taket eller någonting. Jag har ingen aning, men någonstans sparas ju det. Vi spelar in lokalt så vi får väl se.

Ruben:

Ja, vi återkopplar ifall vi märket blir problem igen.

Andreas:

Precis precis. Och sen så har ju jag. Jag har ju rest en del så jag har ju använt mina kära kära kära OnePlus Pads Pro och dom håller på att ge upp snart. Batteriet är. Jag tror jag har en och en halv timme nu. Med. An se på. Och det är väldigt lite. När du sitter på tåg och flyg och annat

Ruben:

Det är ingenting.

Andreas:

Nej, jag är lite på. Ska man kanske köpa ett par nya hörlurar? Hmmm. De har varit väldigt bra hittills. Jag har pressat om i podden men nu börjar det bli. De börjar bli trötta.

Ruben:

Men jag tänker att Black Friday börjar ju närma sig.

Andreas:

Ja.

Ruben:

Så du borde ju kunna köpa ett par då.

Andreas:

Ja, det hade ju kunnat vara drömmen om det fanns en bra rabatt kring det och eventuellt en bättre. Rese mic. För er som ser på youtube så sitter jag med vid den här gamla Snowball isen som vi hade och spela in podden i början för att jag inte riktigt kan ta med hela podd setupen jag har när jag är hemma på

Ruben:

Det. Kan ju också säga att om Andreas ljud är sämre än vanligt så vet ni varför.

Andreas:

Precis och nu märkte jag ju skillnad på de andra två avsnitten vi har släppt att där är lite mer eko och det är inte riktigt samma stuns i rösten och det är fortfarande inte i min mening dåligt. Men det är ju inte så bra som det har varit när vi har haft. Min setup.

Ruben:

Tacka vet jag smarta system som fixar det i Post och Rubens arbetskraft.

Andreas:

Jag rubelns arbetskraft huvudsakligen som har fått sitta och plocka bort alla ställen där jag är tyst. Så kan man helt plötsligt höra bilar och folk som är ute och springer och att jag andas. Det har Ruben fått klippa bort.

Ruben:

Det löser.

Andreas:

Jag tänker det med tiden om inget annat. Men Black Friday närmar sig så att det finns fynd möjligheter. Vi får väl se om min dator pallar trycket nu för annars kanske en dator ligger ganska högt på på listan faktiskt.

Ruben:

Köper det. Ska vi switcha över till något helt annat? För jag har. Får nästan be om ursäkt för att jag sa för flera veckor sen att vi skulle hektar en kabel diskussion när vi pratade om Apple och sen sa

Andreas:

Ja, det är ett bra tag sedan.

Ruben:

sen blir det aldrig av. Och kabel diskussionen jag vill hektar är egentligen vi ska lägga grunden för det nu när alla telefoner har USB-C. Mer och mer enheter har USB-C egentligen. Nästan all ny teknologi har USB-C. Som standard port. Det finns fortfarande några som kör micro och grejer, men generellt sett standard är USB-C.

Andreas:

Yes, finally!

Ruben:

Det absolut bästa som hänt världen. Men. jag har satt och läst på lite. Det finns lite olika varianter av kablar.

Andreas:

Stämmer.

Ruben:

Och det som stör mig är att det kommer komma fler varianter, nyare varianter och att vi kommer hamna i ett läge där vi har legacy kablar. Vi kommer hektar kablar som inte funkar för det ena och andra och fjärde och sjunde. Just nu är vi inte ett läge när det är ett jätteproblem för gemene man. Men jag tror att vi kan hamna där och problemet är att innan har man kunnat se skillnad visuellt på kamerorna. Nu är det om du har tur, en märkning som är väldigt svår att urskilja från det ena eller andra.

Andreas:

Om

Ruben:

jag skulle, om ens det. Så jag skulle säga att vi möjligen har ett problem framöver. Om man inte bör göra som man gör på kablar, att man ska utveckla en katt och vad det är för sorts kabel. Men att skapa en sådan standard. Men det finns inte riktigt ännu. Så skulle jag säga så tydligt med USB-C kablar och det är laddare och kablar och ingångar och allt möjligt. Det hade kanske behövts. Eller vad tänker du?

Andreas:

Ja, det beror på hur man ser det. USB-C har inte varit helt oproblematiskt. Det var ju en hel del problem när USB kom till exempel. Det var en hel del tillverkare som inte följde specifikationen, så i värsta fall om du köpte en kabel så kunde du släcka din telefon, alltså du brände ingången eller om du hade otur, hela telefonen. Eller vad du nu valde att koppla in. Det problemet är väl i princip utdött idag, men det har ju gjort att till exempel jag som har levt med USB-C ett ganska bra tag på i princip alla mina enheter är ganska försiktig med vilka märken jag köper på kablar, till exempel micro USB. Det sket jag fullständigt i. Då köpte jag en micro USB kabel i princip vad som helst och kopplade in och struntade lite i vilket. Nu köper jag ju typ bara. Blandade produkter så jag köper väl antingen typ Anchor eller You Green eller direkta Samsung eller Lenovo kablar typ. Vilket har sina för och nackdelar. Men vi ser. Som det ser ut nu så kommer till exempel Alla telefoner kommer ju. Det är bara vissa som kommer med mer avancerade kablar, men typ Samsung. iPhone. Jag är osäker på OnePlus, men jag skulle tro att det också är en USB två kabel som kommer med när de har börjat mus. Jag är osäker. Jag vågar inte säga men. Till Karolin som kommer med är en USB två punkt noll kabel. Och den kabeln funkar ju jättebra till typ om du bara ska föra över någonting en enstaka gång och hastigheten inte spelar så stor roll eller du ska ladda. Men ska du hektar högre prestanda så är risken att du tar den där kabeln och försöker använda den i ett annat sammanhang där du behöver högre prestanda och så blir du kapar av din kabel. Den risken finns ju och vi kommer nog hamna i ett läge där du. I framtiden kommer hektar väldigt många kablar och kanske väljer att ta med dig två och så råkar de inte vara späckade för det du behöver göra.

Ruben:

Nej, jag skulle säga att det stora just nu, det är fil, överföringshastighet

Andreas:

Jag skulle säga att watt är spelar roll om du köper en laptop laddare. Där tänker jag på till exempel hur stor power delivery den klara.

Ruben:

Men sen skulle jag säga den stora grejen där det faktiskt kommer bli problem. Det är ett stöd för skärmar där vi just nu fortfarande lever i en värld där HDMI och DisplayPort är det man använder mest skulle jag säga. Men det vi börjar röra oss mot ett plats där vi har speciell uppkoppling och mycket Sandy Bolt. Och då måste du hektar en Vanderbilt kabel för att kunna. Använder. Du kan ta vilken USB-C kabel som helst och där kommer det bli en del människor som har en sådan kabel. Perfekt! Nej, det funkar inte. Ska man sitta och felsöka skärmen eller datorn är det nej. Kabeln. Hur ska vi veta det? Det kommer inte vara märkt om du inte har verkligen tur och inte det. Nu har vi begynnelsen av detta i viss mån.

Jag ger 05:

10 år. Hur många olika varianter kommer vi hektar för. Fatta det som att just nu så ser man ju inte riktigt någon annan kabel som kommer ta över som är på väg på ingång. I alla fall inte själva kopplingen. Sen kanske man kommer som man gör med van der Bolt att det kommer från fyra, fem, sex, sju och andra varianter av det och andra användningsmöjligheter. Men det är där jag fastnat lite. Okej, det här är ett problem som inte finns lika mycket, men kommer bli fler snart.

Andreas:

Ja, och det är väldigt svårt att se skillnaden på kablarna för du kan ju hektar allt från usb c med två punkt noll till USB fyra med USB-C kontakt. Det är ju ganska stor skillnad på en hel del saker mellan dem enheterna. Och ja, det kan ju vara till exempel att kabeln har stöd för display. Jag tror du kan hektar DisplayPort över USB-C. Lite osäker på det, men någon typ av display överförings protokoll i alla fall och. Vissa kommer klara det och vissa inte. Och frågan är vad är det egentligen som kapar? Är det hur mycket datakraft kabeln klarar av på en gång? Eller är det någon specifik specifikation eller protokoll den måste klara? Varför? Spelar det någon roll på kabeln till exempel? Mycket frågor nu.

Ruben:

Varför heter det kabel och inte kablen? Det är också en viktig fråga.

Andreas:

Ja, det är ju så när man är från vissa delar av detta avlånga landet. Cyklen, nyckeln, axlen, kabeln blir fel.

Ruben:

Fel och fel. Men det är kul.

Andreas:

Det stämmer ju inte med stavningen och det kan jag faktiskt stå för. Det är inte rätt, men jag har. Nu ska jag göra göra en stor del av Sverige förbannade. Det här är ett sidospår utan dess like. Men till att börja med så vill jag etablera att det heter Kex. Och inte kex. Så ta mig inte på det. Det är inte kyrka och kedja och kärlek utan det heter kärlek, kyrka och kedja. Därför heter det också kex. Skitsamma, kexchoklad ni vet. Om du pratar med någon som kommer från typ Halmstad och neråt tror jag gränsen är typ. Det är det där jag har börjat känna av skillnader i alla fall. Så säger vi ett kexchoklad. Medan Göteborg och resten av Sverige då? Halmstad uppåt ish. Säger en kexchoklad.

Ruben:

Jag skulle säga en kexchoklad.

Andreas:

Ja, och jag skulle säga ett och det här är jättekul! Diskussion och dra igång när man sitter med blandat skåningar och göteborgare till exempel, som jag gör ibland. Då blir det väldigt hätska diskussioner.

Ruben:

Men det är ju fel att säga ett.

Andreas:

Man säger ju ett kex, eller hur?

Ruben:

Korrekt.

Andreas:

Man kan i och för sig säga en choklad, men på grund av ett kex så blev det ett kexchoklad, för det är ändå ett sammansatt ord. Ta mig inte på det här. Jag vet att det finns språkpoliser där ute. Googla det, för vad jag har sett så har detta godkänts på båda. Båda alternativen har godkänts som okej så det låter fel, men det ska vara okej. Och har det ändrats så är det ingenting. Jag vet. Vi lämnar det tillbaka till kablar.

Ruben:

Jag har inte mycket mer jag vill säga om kablar. Jag tänker på att följa upp kablar. Under tidens gång och se problem som vi möts av. Om någon som lyssnar på dig som har mött problem med kablar så hör av er så kan vi få något att förankra det till. För jag tror inte det har kommit riktigt ännu.

Andreas:

Vi kan väl säga så här skillnaden på kablarna. Bara en snabb googling så har du ju till exempel om du jämför USB-C två punkt noll, alltså två med USB-C. Fonder. Bolt alltså ett andra Bolt tre med USB-C så är det på USB två så är det överföringshastighet på 480 megabit per sekund medan har du Sandy Bolt tre specifikation så är du uppe på 40 gigabit per sekund. Det är. Sen är du så här. Har du en USB två så kan kablen vara. Kan kabeln vara fyra meter medan har du en för andra båt så får kabeln max vara två meter så you win some. Men okej, jag håller med. Det är en viss skillnad egentligen. Alltså ström överförings mässigt inte någon större skillnad. Men. Det är ju skillnad på kablarna kablarna överlag för till exempel så tillåter USB. Protokollet i sig ingen överföring av. Display. Medan Sander Bolt. Stödjer display överföring på kabeln så att. Och det visar sig att det är DisplayPort. Ser jag här nu. Så det är. Ja det kommer nog bli en hel del kablar som man ska koppla in min dator till tvn när jag är på semester och så. Oj shit, jag fick inte med mig rätt kabel. Sjuttsingen! Alright, ska vi ge oss på nästa ämne? vi hade ju ett. Det här kommer egentligen från snacket vi hade med David där han var lite kritisk till uppkopplade produkter och det tände en liten tanke hos oss att vad ska egentligen vara uppkopplad och vad borde inte vara det? Och hur tänker vi? Det finns ju hur mycket produkter som helst man kan koppla upp i hemmet, men varför ska de vara uppkopplade till exempel?

Ruben:

Ja lite om de uppkopplade. Vad ska de hektar funktion för att det ska vara värt att de är uppkopplade? För tanken

Andreas:

vi helst

Ruben:

gör mig. Det började med att vi snacka om hans diskmaskin tvättmaskin och han behöver snacka om det efteråt. Två dar efter att. Och sa ja, fast det här kan kopplas upp. När vi gör ett avsnitt av detta så kör vi. Så jag ska uppdatera er. Jag tänker att vi kör lite den här listan vi har och så ser vi lite vart vi hamnar någonstans i tankar.

Andreas:

Lite spontant sådär.

Ruben:

Vi har skrivit en del också, men jag vill börja med. Diskmaskin för att hållas lite i samma läge som den här tvättmaskinen.

Andreas:

då tänker jag att då tar vi hela köket när vi ändå är igång. Men vi kan börja med diskmaskin.

Ruben:

För jag tänkte berätta idag att jag kan inte komma på någon anledning varför jag skulle hektar en uppkopplad diskmaskin. Ingenting. Alltså verkligen ingenting jag såg för jag inte tänkte på att min diskmaskin börjar bli lite gammal nu när jag ska köpa en ny någon gång närmsta året ungefär. Ja, vad kan man köpa varianter av? Uppkopplad. Skumma grejer. Nej, det finns ingenting som den jag har som behöver extra. Jag kan inte komma på någonting. Det är möjligen för att där har man att man kan ladda den, men då har man timerfunktion så man kan sätta på den senare om man nu vill göra det. Men annars? Nej, jag kan verkligen inte komma på någonting. Kan du komma på någonting?

Andreas:

Nej, det enda jag kan se är väl till exempel om den behöver öppnas, men vissa öppnas automatiskt. Och vissa har torx funktioner och då ser jag verkligen inte någon anledning. Det är väl om den skulle behöva öppnas för att det ska torka. Men fördelen gentemot tvätt är att det kan inte ligga för länge och börja lukta på samma sätt vad jag vet,

Ruben:

Nu.

Andreas:

så jag ser inte heller. Jag har aldrig upplevt det på en tvätt eller diskmaskin i alla fall. Så det är i så fall det går mig över huvudet. Så nej, diskmaskin ser inte riktigt anledningen heller. Det är väl i så fall om man tenderar att köra väldigt många diskmaskiner. På rad, vilket man sällan gör i min värld. Man kör den en gång om dagen, kanske eller varannan dag, beroende på när den är full och. Om det då skulle vara att man kör väldigt ofta väldigt mycket och att man vill hektar en notis om att nu är den klar, nu kan du ladda om. Men jag ser inte, då behöver den inte vara uppkopplad. Jag har en lösning på tvättmaskinen som vi pratade med David om det här och jag har en lösning på tvättmaskinen som betyder att jag inte behöver koppla upp tvättmaskinen men ändå kan få min notis så att jag har sparat den till tvättmaskinen. Vi sparar den till tvättmaskinen. Och då. Det skulle ju kunna vara det. Men annars ser jag nej, jag ser inte en anledning och likadant om vi ska gå vidare. Har du något mer på diskmaskin?

Ruben:

Nej.

Andreas:

Nej då går vi på micro. Ser inte hela anledningen. Det är så lite man använder micron men ändå finns en app uppkopplade för att man ska göra det. Förstår inte grejen.

Ruben:

Nej, den stoppa slut. Gör inte.

Andreas:

Vad ska du hektar för funktionalitet Du behöver alltså. Du behöver ändå vara vid micron och du är sällan du mikra någonting längre än 10 minuter.

Ruben:

Nej, jag kan inte komma på någonting. Jag kan inte komma på någonting.

Andreas:

nej.

Ruben:

Nej nej.

Andreas:

Nej nej. Vill du kasta in något annat?

Ruben:

Jag började tänka på alla här hushållsapparater, mixer, riskokare, glassmaskiner. Så. Allt vad man nu, kaffemaskiner och allt vad det nu kan vara. Men kaffemaskinen kan vi ta för där finns det ändå grejer man kan känna som är nice. Men. Jag kan inte se någon sån där. Det blir att det finns ett syfte som. Är värt att den ska vara uppkopplad på något sätt. Inte ens det här med att app stöd för det finns som man kan hektar appar till, alltså kartor någonting vettigt. Men om man ska hektar någon röd tråd genom hela det är att jag skulle kunna se att det finns en fördel med att de kanske är uppkopplade ifall det finns sensorer när man behöver reparera någonting eller någonting blivit skadat. Eller om man ska hektar rengörings cykler eller om man ska smörjning cykler eller vad det nu än är så kan jag se att det kan finnas ett syfte med det. Men du

Andreas:

Men

Ruben:

Per. Säg då. Tycker nästan att det räcker med att man har någonstans att registrera enheten. Okej, har har du använt den så här mycket så borde du göra de här grejerna eller

Andreas:

jag håller inte med om det för jag tycker att det borde den kunna hektar. En display som säger. Jag menar, de är ju extremt duktiga på att skicka felkoder så fort det är något manicken så då kan den väl skicka upp en felkod att nu bör du fel smörj, cykla eller vad det nu kan vara. Du behöver inte hektar det i någon jäkla app.

Ruben:

Det räcker absolut.

Andreas:

Sen är det ju alltid ett helsike när du helt plötsligt får den där felkoden att försöka googla upp vad det är. Så det kan ju i och för sig vara så att man kanske ska hektar bättre display som ger mer information. Det jag skulle kunna tänka mig är. Jag vet ett par kompisar som har börjat eftersom jag köpte riskokare och kopplat upp det med en smart plug så att de sätter igång riskokaren när de är på väg hem. Men det tycker jag är lite osäkert, men i det syftet kan jag ju förstå. Men jag hade själv inte velat göra det.

Ruben:

Nej, jag kan inte. Nej, om man ska säga osäkert. Det kan komma på tal om det då är om man ska hektar en ugn. Så man kan tidsinställa, men det kan man säkert göra redan nu. Men att man kan hektar om man ska göra någonting. Ska vara i ugnen i 3 timmar. Man förbereder, lägger i ugnen och sen sätter man på ugnen. 2 timmar innan man kommer hem så maten

Andreas:

vet ju du. Bättre än det vet ju du bättre än jag. Men fruset kött har jag för mig. Ska först tinas och sen ska det in i ugnen och allt vad det är. Skulle man i teorin kunna lägga det i ugnen, låta det tina och sen starta när du är på väg hem. Tänker jag.

Ruben:

Det är någon sån grej som jag kommer på när det kommer till matlagning, men det är sånt edge case så det borde räcka med en timer tänker jag. Det behöver inte vara app stöd. Det är väl den här övervaknings grejen. Jag vet inte.

Andreas:

Här.

Ruben:

Alltså lika mycket som vi pratar när du hade din 3D skrivare, att du vill bygga en övervaknings grejer som säger till när den får börja få spagetti sprut.

Andreas:

Ja, men när den börjar strula så ja,

Ruben:

Ja då hade man behövt ta någon sådan säkerhetsfunktion också som mäter av att om det går åt en kill switch som säger att okej, nu börjar det bli för varmt, nu börjar det brinna eller vad som helst bara för att inte börja brinna. Men att någonting felar, att den dör av sig

Andreas:

precis. Då är

Ruben:

att du kan agera? Jag vet inte.

Andreas:

Kylskåp.

Ruben:

Ja, säger jag på den där kan jag se fördelar.

Andreas:

Så jag kan se så här jag. Jag vet inte. Det finns ju kylskåp som försöker med AI läsa av vad som finns i kylen och sånt där. Jag vet inte hur mycket jag litar på det, men förstå hur många. Jag vet inte hur många gånger det har varit så att man har varit i en butik och kommit på att just det, det är här. Skulle jag vilja veta om jag har hemma redan så där är en kamera på insidan eller någon typ av system som håller koll på vad jag har inuti. Jättegärna! Den stör mig heller inte så mycket ur typ säkerhetsintressen synpunkt så länge den är avskärmad på nätverket så att den inte är typ. Det intrång i den kan bli problem för resten av mina enheter så jag hade kanske lagt den på ett gäst nätverk. Men. Om man sätter kamerorna på insidan. Och se till att till exempel att när man öppnar dörren så ska de ska det gå för en flärp framför kameran till exempel. Nu vet jag inte om det gör det, men att när dörren öppnas så ska kamerorna täckas av någon anledning, då är det ju inga problem. Jag ser vad jag har i kylen. Det kan folk få titta på faktiskt. Det finns ingenting där inne som jag skäms över. Det är väl när man har glömt en matlåda där i fyra veckor eller någonting. Men det finns ingenting som jag känner så här. Ja, det där skulle inte vara där om folk hade sett det.

Ruben:

Nej, jag kan inte komma på något heller. Finns säkert scenarion där man inte ska dela med sig av allt man har i kylen, men det är.

Andreas:

Vad skulle det vara?

Ruben:

Jag är inte vit jag.

Andreas:

Är det om att förvara medicin där i kanske det kan vara lite känsligt.

Ruben:

Till exempel. Eller så

Andreas:

Men

Ruben:

jag det finns nog massa er.

Andreas:

det känns. Detta känns inte alls svårt. Du skulle kunna sätta att när dörren öppnas och lampan tänds. Då ska strömmen till kamerorna ryckas. Så den är privacy mässigt säker på det sättet. Så ja. Slänger jag inte. Behöver registrera en jävla massa personuppgifter. När jag registrerar den så känner jag att det är lugnt. Något mer du vill tillägga på kylskåp?

Ruben:

Nej, nu går vi till er som faktiskt jag kan se på riktigt. Som jag vill hektar.

Andreas:

Kaffemaskin.

Ruben:

En smart kaffemaskin du.

Andreas:

dricker du kaffe?

Ruben:

Jag gör inte det för att det är för jobbigt att göra det. Men. Hade jag haft en smart kaffemaskin som var pre loaded och färdig där jag bara kan automatisera utifrån typ när jag vaknar eller kan klicka på en knapp i sovrummet eller vad som helst. En kopp kaffe klara om fem min.

Andreas:

Ja.

Ruben:

Oj vad härligt det var att komma upp och bara åh,

Andreas:

Men har inte du haft en Moccamaster?

Ruben:

Jo det går och det går med en smart plugg och lösen på Make Master i lurarna kvällen innan som sätter igång

Andreas:

Ja, precis Så Vad är problemet?

Ruben:

Jo, men det är inte riktigt samma grej, men nästan. Jag.

Andreas:

Där ser jag. Jag ser inte vad problemet är. Det är bara en smart plug

Ruben:

Ja. Jo, men det hade ändå varit några olika och hur mycket måtta och slippa det här med prillor. Jag har en vatten uppkopplad och har den kaffe uppkopplad och det går ganska fort. Riktigt bra kan jag få i och för sig. Ja, jag vet. Fasen.

Andreas:

Jag tänker att det kan borde du kunna göra med en smart plugg och shortcuts i din telefon. För jag antar att du använder din telefon som larm och att då larm på morgonen mellan de här tiderna ska trigga. Kaffemaskinen att starta om du har ammat den kvällen innan alltså. Du behöver kanske gå in i appen i någon slags app och trycka arm. Nu är den laddad. Du kan köra imorgon och om den är armad, då kan du få den köra liksom. Det känns inte som att det borde vara så svårt.

Ruben:

Nej, det borde nog gå att lösa.

Andreas:

okej,

Ruben:

Jag har ju ingen Moccamaster längre, men det är ett annat problem.

Andreas:

Jaha, okej, det kan ju vara ett problem i så fall. Ska vi ge oss på vardagsrummet istället?

Ruben:

Jag tänker smart tv kan vi nästan hoppa för. Det känns så inkorporerat i samhället att alla har en smart tv på ett eller annat sätt och olika system

Andreas:

Eller någon typ av någon typ av smart tv plugg i alla fall som gör en dum tv

Ruben:

ja, den känns så, så självklar på något sätt så det behöver inte prata om. Men

Andreas:

Där skulle jag ta emot. Däremot skulle jag vilja påstå att den bör sitta på ett nätverk. För att det är inte alltid smart. TVn är smart TV tillverkarna. De pumpar ut så fruktansvärt mycket tv apparater. Det är inte säkert att de är så duktiga på att uppdatera dem, så därav lägg det på gäst nätverket. Det spelar ingen roll. Egentligen vilken leverantör det skulle vara? Kanske Apple TV hade jag eller typ Google Chromecast.

Ruben:

Kör du din TV på gäst nätverket.

Andreas:

Jajamän, det gör jag.

Ruben:

Haha.

Andreas:

I do, I do, I do it for the security.

Ruben:

Sen är det ditt Google konto kopplat till din Android TV så de kommer kunna ta ut data på dig med det. Absolut.

Andreas:

Ja, det är en Android TV så Google borde vara ganska duktiga på att uppdatera sin del. Men om Philips i det här fallet skjuter ut det, det är ju upp till Philips och som vi vet. Philips tillverkas ju inte av Philips längre så det tillverkas TP vision som min förtroende för det är sådär. Men så länge det funkar så all. Jag har lagt det på. Jag har lagt av säkerhetsskäl på. Gäst nätverket. Och det är faktiskt så att jag har den kopplad med kabel så jag har lagt det på ett en virtuell LAN, ett WLAN kopplat till mitt gäst nätverk.

Ruben:

Snyggt. Du har för mycket tid i alla fall. Något annat som man kan prata om är smart belysning. För det tänker jag att det har man i alla rum på ett eller annat sätt. Men jag har oftast ett vardagsrum skulle jag säga. Sovrum.

Andreas:

Ja.

Ruben:

Ja, jag är inte såld på smart belysning ännu. Det är svårt. Det känns som att

Andreas:

det beror ju på hur man ser det.

Ruben:

Ja, men jag tänker att det blir. Jag gillar knappar. Jag gillar. Jag kommer aldrig använda automatkanoner känslan. Jag vet inte.

Andreas:

Alltså så här. Det här är nog min rekommendation även till alla där ute. Om man har permanenta fixturer sittande i typ taket eller på väggar, där ska ni inte hektar smart lampor. Där ska man sätta en smart switch eller en smart. Ett smartare lä bakom knappen så att du fortfarande har knapp på väggen för att det ni kommer hektar gäster. Jag vet inte hur många gånger jag haft gäster som har kommit hem till mig och bara släckt knappen på väggen och då har helt plötsligt de smarta lamporna slutat funka. Så smart lampor säger jag! Sätt dig i sådana här fristående armaturer, typ golvlampor och typ skrivbordslampa. Där kan man. För att accent belysningen. Lite LED slingor här och där kan man också hektar, men inte i de permanenta fixturen i tak och väggar. För att sätta en smart switch där det är fördel eller ens ett smartare. Och fördelen är att om man har sådana och då använder typ. Nu just i uttalandet stund så har jag inte sett något smart relä som kör thread och Matter. Men det kommer ju komma och det jag tänker där är att. Om man kör det i alla sina brytare så får man också ett grund nätverk av routrar för sitt mesh nät.

Ruben:

Jag är ju

Andreas:

Fred eller Zigbee som kommer kunna reglera vidare all signal till alla de andra. Så utifrån det så finns det en fördel att hektar det också för de agerar routrar liksom.

Ruben:

Hahahahahahahaha.

Andreas:

Och du kommer kunna trycka på på knappen på väggen eller använda din valda app eller inte. Liksom.

Ruben:

Släng då är tillbaka på samma nätverk.

Andreas:

Men grejen är där är en skillnad där

Ruben:

men om du har

Andreas:

vi har sagt du, du ska.

Ruben:

alltså.

Andreas:

WiFi lampor bör du lägga på ett eget nätverk som inte är fritt connection på mellan ditt vanliga nätverk där du har din mobil, din dator och det på. Eller surfplatta. Men att lägga det på. Ett gäst nätverk kan vara problematiskt, så det blir struliga om du har WiFi lampor. Därför skulle jag rekommendera att man har Zigbee eller Thread för då måste du hektar någon annan dosa den kopplas mot. Till exempel i Zigbee fallet så kanske du behöver hektar en IKEA dirigera eller du behöver hektar en Smart Things Hub eller en Homey eller en Home Assistant server som är kontakten och det är den som behöver vara säker för den är brandväggen mot resten av nätet. Men har du wifi så är varje enskild lampa uppkopplad så det är nästan så att jag hade varit osäker på wifi uppkopplade enhet överhuvudtaget. Då borde du hektar ett IoT nätverk som är väldigt, väldigt noga låst med vad den får göra mot resten av nätverket. Men att inte tillåta connection gör ju till exempel att det är inte säkert att du kan styra det över din telefon på nätverket.

Ruben:

Mörkt.

Andreas:

Heller.

Ruben:

Det är inte lätt

Andreas:

Och då är det ju det här komplexiteten måste. Ska man behöva vara nätverkstekniker för att lösa det här?

Ruben:

Nej, det ska man inte behöva tycker inte jag.

Andreas:

Nej, så det är ju problematiken med wifi lampor och wifi sensorer så därav är inte jag en förespråkare av det i alla i alla situationer. Men det är ju väldigt kul när det funkar. Jag gillar också att du som nästa punkt har skrivit in soffa Hur är en soffa? Smart, Ruben.

Ruben:

Det är det här jag funderar på om man ska tänka på alla smart grejer som man kan koppla upp på grejer. Tänk om man kan hektar en soffa som är uppkopplad, som har olika inställningar och det är motorer och grejer för olika människor Eller om du ska

Andreas:

Men varför ska den vara uppkopplad?

Ruben:

Eller Det är ju det här jag menar med att dumma grejer som kopplas upp eller om du ska hektar nån som säger att du har suttit ner för mycket nu måste du ställa dig upp och pinga dig. Eller nu, vad vet jag. Har ingen aning vad som kommer upp i soffan. Samma saker ska in, bättre växter och jag kom på att man kan vattna växterna för det har man i vardagsrummet. Det kan ju ändå vara av intresse om man är

Andreas:

Jo men du kan ju sätta det. Jag behöver inte koppla på växterna, men du kan koppla upp med sensorer som känner av hur fuktigt det i jorden. Soffa har jag en sak på och det kan jag rekommendera, men det är inte så fruktansvärt smart och det behöver inte vara uppkopplat. Men det är base shakers.

Ruben:

Utveckla.

Andreas:

Vet du vad Bass Shakers är?

Ruben:

Nej.

Andreas:

I vårt register av ljud så har är bastonerna toner som vi inte bara hör utan vi känner dem. Och sitter du till exempel i en lägenhet så kanske du inte vill spela med subwoofern på sent på kvällen. Så det du kan göra är att du monterar bass shakers i soffan som vibrerar basen istället för att få en mer större inlevelse. Till ljudet på tvn. Du kommer inte höra det, men det vibrerar och jag har två stycken som jag har använt och jag har haft kompis som haft det. Det är en väldigt spännande upplevelse och det fyller faktiskt ut nästan för att hektar en subwoofer igång.

Ruben:

Haha, hade du det i din gamla lägenhet?

Andreas:

Det hade jag.

Ruben:

Varför pratar

Andreas:

aldrig de var inkopplade när du var där dock, men jag hade dem. Men jag har fortfarande två stycken. Jag måste bara hitta en ny förstärkare för jag kan hektar bränt min.

Ruben:

Har du börjat ditt projekt

Andreas:

Rätt?

Ruben:

Börjar du ditt projekt med din förstärkare.

Andreas:

Med min vad.

Ruben:

Nej, nej, nej.

Andreas:

Nej nej, det gjorde jag inte. Nej, nej. Man behöver hektar ett eget slutsteg för dem som driver dem och det finns färdiga paket att köpa. Det gjorde inte jag. Jag köpte dem fritt för att det var en dag Det var rea på Judit och köpte två stycken där i ett kit. Väldigt billigt. Så nu måste jag ju bara hektar en förstärkare och den kostar dryga.

Ett 01:05 02:

00. Jag måste bara få tummen ur och köpa det och så får jag väl sätta det i min säng eftersom jag just nu inte har en soffa.

Ruben:

Det är en ganska näringslösning. Ja,

Andreas:

Det är.

Ruben:

det.

Andreas:

Det är väldigt trevligt, men det kräver inte en internetuppkoppling.

Ruben:

Ska jag sätta upp ett ljudsystem i mitt sovrum? Har bas shakers sängen, fyfan vad nice.

Andreas:

Hahahahahahahaha! Du har ju inte ens en tv.

Ruben:

Nej, men alltså musik.

Andreas:

Så du får vänta lite. Det är ett mecka för att lyssna. Musik ska vara att ligga i sängen.

Ruben:

Ja. Fy fan va

Andreas:

tja, kör.

Ruben: Så kör man 01:

05 punkt ett system i sängen.

Andreas:

Det blir fem punkt två för du behöver ju en sub också.

Ruben:

Ja, det är sant. Det hade varit riktigt najs. Jag har en förstärkare, jag har en sub jag behöver bara jag har och behöver bara köp. Det här läser jag.

Andreas:

Kör hårt.

Ruben:

Fan vilken dröm.

Andreas:

Ja.

Ruben:

Det ska bli mitt nya projekt. Jag återkommer.

Andreas:

Hahahahaha. Det ska bli base shakers. Det kommer bli google igen efter att det här känner jag. Det är väldigt trevligt, det är det. Det funkar väldigt bra om man vet hur man ska koppla in. Men sen är jag lite växter och sånt kan man ju övervaka med sensorer. Skulle föredra om det kanske är Zigbee där också så att man har ett nätverk för sånt. I övrigt så jag vet inte riktigt vad man skulle vilja koppla upp i vardagsrummet

Ruben:

Men någonting som jag skrev upp som tänkte det här hade varit coolt. En bokhylla som är smart för att indexera böcker och grejer och hektar ett bibliotek digitalt. Det hade inte varit helt dumt.

Andreas:

Fan var detta. Detta känns som en Richman grej som du vet. Undrar vilken slips jag ska hektar idag?

Ruben:

Men.

Andreas:

skruva fram någonting på en surfplatta och sen växla den fram den.

Ruben:

Inte för att behöva växa fram, men jag tänker att indexera hela ditt bibliotek om du har ett bibliotek eller bokhyllor och säga den här hyllan, den här raden ligger den så kan man också säga att läst, inte läst. Och ja, jag tror jag gillar den idén.

Andreas:

Du vet att typ alla böcker har en streckkod som du säkert kan skanna med en app som du säkert kan logga detta i.

Ruben:

Alldeles jobbigt.

Andreas:

Ja, okej, till att börja med. Jag tror det här är en app lösning, inte en bokhylla. Lösning nummer två. Har du det här problemet med böcker? För det har definitivt inte jag.

Ruben:

Allt jag pratar om i podden utgår inte bara för mig själv. Jag utgår från andras behov också.

Andreas:

Okay, okay, fair enough. Ska vi ge oss på nästa så ska vi ge oss på sovrum kanske.

Ruben:

Vi har varit inne på smarta högtalare i sovrummet så det är ju nice. Men jag har tycker

Andreas:

Jag har också en väldigt viktig grej.

Ruben:

Vi pratade ju för ett tag sedan om en skitcool smart säng madrass. Hur är inte det? Eller var det bara vi pratade privat?

Andreas:

Jag tror det var vi som pratade om det privat.

Ruben:

En sån vill jag hektar i alla fall. Den är svindyr, men den mäter ju både både varmt och kallt. En mäter längre, sover, den justerar temperatur efter dig. Den gör alla möjliga coola saker och om vi ska gå in lite på sovtid och lite snabbt så har jag börjat testa en sådan här sleep tracking app för att se hur mycket jag snarkar. Tydligen snarkar ingenting så det är jättepositivt. Jag slutade använda den, men.

Andreas:

Så du har alltså en app i din telefon liggande bredvid dig när du ligger i sängen som spelar in dig hela natten?

Ruben:

Jajamen, Testar du det? Funkar privacy? Nej, men

Andreas:

Det är då du. Det är då du hoppas på att du inte. Sömn yrar iväg alla företags lösenord.

Ruben:

Exakt. Jag är tydligen väldigt tyst och snarkar ingenting så jag behöver inte använda en sån. Men det.

Andreas:

Okej.

Ruben:

Det hade även varit coolt att kunna tracka sin sömn och hektar en bättre upplevelse med en smart säng.

Andreas:

Nu

Ruben:

Då kommer det här med

Andreas:

måste det vara en smart säng.

Ruben:

Madrass kanske räcker va?

Andreas:

Men du har ju det här. Det finns en with things sleep tracker.

Ruben:

Tell me more.

Andreas:

analyser. Det är en liten, liten typ matta som man lägger mellan bäddmadrassen och sin vanliga madrass som är en sömn sensor. Den heter Witting. Sleep

Ruben:

Den har inte värme. Det andra var värme och kyla och sådana

Andreas:

Ja just det ja, den värmer inte och håller på. Nej det gör den inte utan den är bara trackar sömn.

Ruben:

Det är coolt kan jag det, men det är halva grejen. Värme och kyla. Vad kall vinternatt va? Varmt och skönt blev det. Eller en varm sommardag. Att kunna kyla ner sig själv eller att man anpassar efter att det blir varmt eller kallt. Det finns inget värre än att hektar en för kall eller varm säng.

Andreas:

Nej, absolut.

Ruben:

Det hade varit drömmen.

Andreas:

Ja. Känns dyrt.

Ruben:

det är svindyrt, Det är svindyr. Men det är ändå häftigt. Någonsin.

Andreas:

Klart du vill. Jag förstår tanken. Men. Jag är också tveksam. Jag är stark, starkt ifrågasättande till att vissa saker kanske inte ska tryckas.

Ruben:

Har du sett han killen som trackar hela sitt liv in i minsta mikrometer?

Andreas:

Ja ja.

Ruben:

Sådana människor kan få göra det. Men jag tänker att normala människor behöver inte göra det. Vi behöver inte hektar koll på allting. Lev i måtta. Ha det gött och behöver inte hektar 100 %koll.

Andreas:

precis, jag tror det finns en stor. Det finns ett problem. Du vet, när man vaknar mitt i natten så ska man ju till exempel inte kolla klockan. För om du kollar klockan och inser hur lite sömn du har så blir det mycket trött redan efter det. Placebo. Så att om man bara inbillar sig att fan, idag är jag pigg så är det ganska många som känner sig mycket piggare. Det är också en sån sjuk grej. Så om du har en klocka eller en sleep tracker som säger att fan vad du sov dåligt i natt. Tro fan att du kommer känna dig trött dagen efter oavsett hur bra du sov.

Ruben:

Men

Andreas:

Oavsett hur bra du känner att du sov.

Ruben:

Men jag som ändå gjort detta nu i typ tio dagar men gjort om lite i min apple klocka så den tracking när jag eller apple telefon och den sleep tecken funkar med larm och när jag rör telefonen och sånt. Så inse att jag sover mycket mycket mindre än jag trodde. Men att jag ändå är pigg nog så då har jag ju fått en uppenbarelse. Okej, jag behöver kanske inte sova så mycket.

Andreas:

Vad?

Ruben:

Det finns andra för mig, jag vet.

Andreas:

intar du för att kompensera?

Ruben:

Lika mycket som innan, om inte mindre. Sen har det en massa andra vanor över mitt liv också. Det är inte bara det. Men jag skulle säga att. Det kan ju finnas fördelar också tracka för att få en förståelse. Man kan avskärma sig själv mot resultaten, inte bli befäst i dem. Tilltalar sig själv att så här ska det vara så här bra. Det här är dåligt, det här säger det här företaget. Om du bara kan se till dig själv och se att det är gött, har lite koll. Så det är samma sak med kaloriräkning och appar. Det är jättemånga som får ätstörningar på grund av sådana. Men kan du hektar en självdistans till att det är bara ett sätt att hektar koll på? Liksom ditt matintag på ett både hälsosamt men också bara för att hektar lite. Gör det på ett vettigt sätt och inte binda dig till att du måste. Det här måste vara så här och så här så tror jag att det kan vara bra.

Andreas:

Men jag tror att det är typ lite som kreditkort. Om du kan hantera det och är väldigt duktig med din ekonomiska hygien så är ett kreditkort väldigt fördelaktigt för du får en del försäkringar och du får en del bonuspoäng och allt vad det nu kan vara. Men kan du inte hantera det så spårar kan det spåra väldigt snabbt och det blir som en accelerator. Så du behöver nog vara ganska säker på att du kan hantera det innan du kanske tar det beslutet känner jag. Spontant.

Ruben:

Jag är med det.

Andreas:

Men sen tycker jag om att koppla upp saker så varför ska inte sängen var uppkopplad?

Ruben:

Men tänk er en säng med inbyggda Best base buffer vibrator things you are. Ascoolt!

Andreas:

Ruben Jag vet inte riktigt vart du vill komma med det, men jag har en spontan känsla att den kommer användas till att vibrera mer än bara musik.

Ruben:

va? Vad menar du? Jag tänkte alldeles automatisera med röda lampor och vibration i sängen. Bara

Andreas:

hahahahahahahaha hahahahahahahaha.

Ruben:

bedroom turn on sexy mode.

Andreas:

Hahahahahahahaha jag har älskat det! Det var fantastiskt! Men det blir ju också ett. Det blir också ett lackmustest på om det är en skön tjej också. För om hon hon bara what the fuck och lämna då bara. Det är ju ingen att hektar helt enkelt. Jag.

Ruben:

kör den på Pony.

Andreas:

Hahahahahahahaha HAHAHAHAHAHAHAHA är möhippor. Jag ska inte sjunga i denna podden, det är saker som är säkert. Men. Hahahahahahahaha. Okej, okej, lite andra grej. Jag tänker. Vet du vad jag hade velat ta?

Ruben:

Nej.

Andreas:

Det är rullgardiner.

Ruben:

Ja, det kan jag köpa. Jag vill också hektar. Tror jag.

Andreas:

Det är det. Det här är också typiskt mig. Det tar av 2 sekunder att veva upp och ner. Men det fanns en jobbigt att gå bort där och veva upp och ner. Så det hade varit gött om det bara skedde på en knapptryckning.

Ruben:

Jag är snarare på att det har varit gött för dem. Öppna sig på morgonen så att du kan få vakna av solljus på ett annat sätt. Nu gillar jag sova svin mörkt. Jag hade gärna velat sova i mörker och jag jobbar aktivt för att få bort allt mörker i mitt sovrum. Men det hade inte varit helt fel av att. Jag gillar också vakna i mörker. Det är ganska gött, men det finns ändå en skön känsla av att vakna solen med värkar. Jag

Andreas:

Ruben:

att jag.

Andreas:

motsägelsefull så det är helt sinnessjukt.

Ruben:

Ja, det hade man kunnat i sömnen kunna säga. Så här vill jag vakna i morgon. För det här är känslan jag känner nu. Det hade varit bra för det är olika från dag till dag inser jag. Vet du inte om det innan man somnar?

Andreas:

Nej, det är det. Tufft. Då är det tufft.

Ruben:

Okej badrum då? Jag. Börjar precis. Använd den ena på en tandborste kan köpa att det kan finnas fördelar med en smart eltandborste för att hålla koll på att man faktiskt borstar hela munnen ordentligt. Men sen har vi pratat om det tidigare. Ja, det räcker med de där vibrationerna som säger att en zon, en zon, en zon. Men det hade ändå det. Kul för tracking grejen. Men jag Nej. Överflödigt.

Andreas:

Jag skulle också säga att det finns ingen större. Det är ett sätt för tandborste företagen att sälja dyrare produkter

Ruben:

Däremot så har jag en grej som jag har tänkt på länge som hade varit nice. Det är en smart spegel för det

Andreas:

Jag har velat bygga en sån så länge.

Ruben:

Ja med den kan man hektar både i badrum och inte bara jag. Det hade inte varit fel att hektar. Alltså någonting du kan se information eller när det står Gör redo eller att. Det hade inte varit fel att hektar den möjligheten. Eller bara tänderna eller liksom. Om man har ansiktsuttryck eller vad man nu håller på med på morgonen. Man står ändå badar minst 10:15 varje dag för hallspegeln. Man bara kan

Andreas:

Jag.

Ruben:

hektar någon överstimulering hela tiden, men det hade ändå varit något intressant. Att vakna, gå in på morgonen, gå på toa, Har vädret bytt på? Spegeln i badrummet eller någonting? Ingen aning.

Andreas:

Men det jag tänker för det finns ju sedan vad heter det? Smart Mirror. Magic Mirror heter det där du kan bygga själv och där kan du ju hektar. Där kan du ju bygga som din egen dashboard där den visar typ klockan. Du kan hektar en live uppdaterad typ buss tabell. Som upptäckt kontrollerar när bussarna kommer och går typ. Och då vet du ju att den här linjen brukar jag ta till jobbet så den är jag intresserad av. Då ser du att den bussen går då nästa buss går och då till exempel. Du kanske vill hektar vädret som sagt, hur ska du klä dig? Ja, vad vet jag. Du kanske vill kolla nyheterna samtidigt som du gör dig redo. Det är väl jävligt personligt och man behöver kanske inte har det, men. Möjligheten kan ju finnas. Så jag är med dig. Magic Mirror all the way. Det hade varit svin nice.

Ruben:

Annars tvättmaskinen varit inne på. Den har man ibland i badrummet. Vi har en grej du vill nämna däremot om en tvättmaskin, hur man kan göra den så att den blir bra för Andreas.

Andreas:

Men jag har ju ett. Jag har ett dilemma att jag ibland glömmer att jag har satt igång en tvätt och så kanske jag åker iväg och så har jag bara. Ja just det, vi hade en tvätt. Kommer på det 8 timmar senare bara. Fasen, då måste man ju tvätta av för då luktar ju tvätten märkligt. Så. Det här som David hade, att den gav en liten notis där den är klar. Det är det jag vill hektar. Och det kan man ju få utan att tvättmaskinen i sig är smart. För det man kan göra är att det finns två alternativ. Antingen så sätter du en smart plug på elen som känner av att nu har den dragit. Nu har den här tvättmaskinen dragit ström under en längre period och slutat. Då kan du programmera att när den har dragit ström och sen under minst 20 minuter. Och sen sluta göra det. Så ska den skicka en notis i telefonen att nu är tvätten klar för den kommer inte dra ström och sen sluta om du inte tvättar till exempel. Eller så kan du hektar en liten vibrations sensor. Det kan ju vara till exempel att man inte har ett vägguttag som den här är kopplad till, utan någon har kopplat den direkt på ström in i en strömbrytare eller liknande. Då kanske du vill hektar. Då kan du sätta en vibration sensor som när den vibrerar och sedan slutar vibrera. Så är tvätten klar. Då kan den också skicka en notis så att man bara okej, just det, tvätten är ju klar och jag kollar på telefonen så pass ofta att. Om jag bara sätter det som en egen regel att svepa inte bort den här notisen förrän du har tömt tvättmaskinen så hade jag varit ganska safe. Så det ser jag. Och då behöver faktiskt inte tvättmaskinen vara smart och vara en risk för du kan köpa en Zigbee eller Thread. Sensor som känner vibration eller en Zigbee eller Thread sensor som känner av strömförbrukning som du sätter koppla den här på.

Ruben:

Jag är ingen dum det.

Andreas:

Och då kan jag få min lilla notis, hehe. Och det kan du göra på diskmaskinen också om du känner att du vill hektar notis om att den är klar. Jag ser inte anledningen till det, men. Man kan. Sen Det finns ju smart vågar och sånt där är jag. Jag. Jag väger mig inte. Jag ser inte riktigt poängen. Jag tror jag väger mig en gång i halvåret maximalt.

Ruben:

Jag väger mig varje dag, men det är för att jag försöker bli smal som en jag vet inte vad just nu och stark och stor så jag vill hektar lite koll.

Andreas:

Alright. Men alla är vi olika. Vi ger oss på garaget. Eller har du något mer i badrummet?

Ruben:

Jag minns massa grejer i badrummet, men garage. Ingen av oss har ett garage och ingen av oss en elbil och ingen av oss är sådana människor som kommer hektar ett garage snart antagligen. Så vi kan inte uttala oss för en egen åsikt. Men vi berättade redan i förra avsnittet om avsnittet om smart laddare vad man kan göra med det. Samma bit består ju nu. Det jag funderar på är om man ska hektar något annat i garaget som behöver uppkopplat. Jag kan bara komma på typ garagedörren, möjligtvis om man har ett sånt garage, men det är.

Andreas:

Ja, den är ganska bra så att den kan öppnas och stängas.

Ruben:

Ja, men också så här många har en sån där liten blipp som man lägger i bilen som man klickar på och så öppnas stängs den. Jag tycker det räcker. Prioriteten kanske är enklare att kapa för att du kan sno den. Alltså om någon sitter där så kan du sno den digitala nyckeln för den är antagligen inte säker och sen kan du då blippa för att öppna garaget. Om man gör en attack mot någon så det hade kanske varit bättre att hektar den uppkopplad mot en potentiell upplösning där du måste logga in och

Andreas:

Ja, men då måste du lita på det också.

Ruben:

Jag.

Andreas:

Däremot. Däremot så skulle jag till exempel om jag hade en smart. Pot ville hektar en sensor som sitter på dörren som ett typ ett gyro eller liknande som känner av. Är den verkligen stängd? Så att man får en notis om att nu hade den varit öppen väldigt länge. För jag har sett x antal av de där garagedörr systemen som öppnar och stänger sig lite hipp som happ. Så då hade jag. Oavsett om jag hade blipp eller inte så hade jag nog satt en sån här. Vi hade nu satt en liten sensor som sa okej, nu har den varit i öppet läge väldigt, väldigt länge. Ska den verkligen vara öppen? Så man vet om att den är öppen. Om den inte är manuell då. I övrigt? Jag vet inte. Att dra ut en WiFi accesspunkt så att din nya dyra elbil kan uppdatera sin mjukvara när du inte använder den. Typ.

Ruben:

Ja.

Andreas:

Vi ser till att den har en internetuppkoppling. Jag vet inte, jag ser inte en anledning där.

Ruben:

Jag körde wifi till bilen. Det måste vi köra ethernet.

Andreas:

Hahahahahahahaha. Alltså jag ser ju. Jag ser ju en möjlighet att den här i framtiden, för det finns ju inbyggda kommunikationsprotokoll över ladd sladden. Och teoretiskt sett så skulle du kunna koppla din laddbox med Ethernet.

Ruben:

Ja och vet vad det bästa hade varit. Då kan man ju hektar sån där laddare som står ute på vägarna så kan du hacka dem och skicka in skadlig kod i bilen. Det är coolt.

Andreas:

Alltså du har ju redan ett kommunikationsprotokoll.

Ruben:

Jag menar med det är ju perfekt. Du kan hacka bilar det här nu. Nu ska vi. Kul!

Andreas:

Ja, jo, jag skulle säga att det är inte det största problemet när du har elbil just nu. Ditt största problemet är de här QR koderna som sitter på laddarna som vem som helst kan sätta en annan QR kod över.

Ruben:

U.

Andreas:

Som leder till en helt annan betalning sida än den som du egentligen ska till.

Ruben:

Också jättebra.

Andreas:

Jättebra! Extremt bra. Ska vi ge oss på trädgård?

Ruben:

Det kan vi göra

Andreas:

Det är ganska

Ruben:

det är gräsklippare som alla har och döper och alla är jätteglada.

Andreas:

Ja.

Ruben:

Ser vi inget problem med den? Så vad ska man kunna göra med en gräsklippare som åker runt liksom? Det är.

Andreas:

Du får ju gräset klippt.

Ruben:

Ja, det är väl om du råkar hektar en hamster som är ute på gräsmattan och kör över den typ. Men annars, nej, jag kan inte komma på så mycket

Andreas:

Vad gör hamstern där?

Ruben:

Ja då får man skylla sig

Andreas:

Det som är problemet med robotgräsklippare kan ju vara igelkottar. Men de tenderar inte att vara ute mitt på dagen. Så du. Man behöver inte köra i skymning och gryning. Så borde man minska risken ganska drastiskt. Inte expert, men bara på känsla. Är man väldigt rik kan man hektar ett smart bevattningssystem.

Ruben:

Ett smart bevattningssystem tycker jag är dumt, för det kan ju också spara vatten om man har det på ett sätt där det faktiskt anpassar sig för när det behöver vara väta, inte väta.

Andreas:

Precis.

Ruben:

Så det kan jag tycka är en fördel för många.

Andreas:

Vidare lite ska vi ta lite säkerhet och allmänt.

Ruben:

Det kan vi göra saker som jag tänker på direkt som vi inte lyft upp som jag funderar på att köpa själv är det uppkopplade lås i olika former.

Andreas:

Ja.

Ruben:

Och jag. Jag vill hektar det för att slippa nycklar. Men det är någonting med att jag inte litar på teknologi så det känns på något sjukt jävla vänster. Som att den där lilla metall grejen som jag har får låsa upp min dörr är säkrare än att hektar ett tekniskt system där du slår in en pinkod eller scannar fingeravtryck eller vad du nu gör.

Andreas:

Ja.

Ruben:

Det är jättemärkligt. Jag kan inte förklara den känslan och det bara känns så. Men det är nog likvärdigt, om inte bättre. Jag kan inte.

Andreas:

Försäkringsbolagen har ju godkänt vissa lås och har du rätt till dem så borde det hålla en viss nivå tänker jag. Men jag håller med dig, det är. Det ökar ju risken för en elektronisk attack och där finns det kanske bättre experter än jag. Men där tror jag det också en ganska stor skillnad om du har rätt. Ett smart lås som syns på utsidan av ett smart lås eller om det bara är en som ersätter vredet på insidan. Att om det inte är folk vet att du har ett smart lås så kan de inte heller attackera dig nödvändigtvis.

Ruben:

Ja, det finns en sanning i det. Ja. Jag vet inte.

Andreas:

Jag håller med dig, Det är. Du utsätter dig för en liten ytterligare risk. Problemet är att rätt person måste veta vilket lås och vart det låset befinner sig för att kunna öppna det. Och det är en väldigt riktad attack mot dig då kan jag känna.

Ruben:

Men lås är nice för det är det här också. Att slippa det här att har jag låst dörren och inte låst dörren. Och hela den grejen.

Andreas:

Vi går vidare. Smart termostat.

Ruben:

Det är väl

Andreas:

Sverige så ser jag inte. Ja, säkert. Men i Sverige har vi har ganska välisolerade hus. Jag var. Hur mycket effektivitets styrning kan man få på det? Energieffektivitet genom temperatur styrning? Kan det vara att man kanske sänker temperaturen lite på natten, men då är ändå elen billigare. Var är vinningen liksom?

Ruben:

Jag tror inte det behöver vara uppkopplade för det räcker med sensorer som säger att nu är det varmt när det är kallt nu. Alltså behöver det vara så uppkopplat? Kan inte vara ett eget system som sitter och det behöver inte vara uppkopplad mot nätet. Det räcker med att det är sensorer som du har i varje rum och som kopplar upp så att det kör sin egen lilla snurra som säger här är det varmt eller kallt. Vi har termostater som du ställer in men du behöver inte vara uppkopplad nätet. Det har ingenting på nätet att göra tycker jag.

Du kan hektar 01:

01 bra tekniskt system, men jag tror inte det behöver vara bra. Det behöver inte vara uppkopplat. I så fall kan du hektar en uppkoppling till termostaterna i rummet i så fall som du kan styra temperaturen inomhus ifall du vill hektar olika temperatur olika rum. Men mer än så.

Andreas:

Jag vet inte riktigt vad för och nackdelar är där. Jag är lite vilsen på den delen. Jag kan se att ur mitt tekniska. Ville hektar så skulle jag nog gärna vilja hektar en. Och det enda anledningen jag ser är att jag kan. Sänka temperaturen när jag inte är hemma under längre perioder och höja den innan jag kommer hem så att det är varmt och gosigt när jag kommer hem trots att det inte varit varmt hela tiden. Men det är typ det enda också. Men om man ska ge oss på kanske lite säkerhets grejer. Övervakningskameror, brandvarnare och brandvarnare. Fjärr notifikationer. Vad ska jag göra på distans? Jag kan ringa dit. Ringer dit ambulansen tänkte jag. Men brandkåren. Men. Hur vet jag att inte ett falsklarm?

Ruben:

Och där har man väl redan att larmcentraler det finns så många sådana larm. Slå upp larm och brandvarnare. Det finns ju de som faktiskt har kameror eller känner av sensorer och så åker de ut ändå. Det är ju inget nytt, det har ju funnits hur länge som helst. Sen att de anställda sitter och tar ut videofilmen och tar bilder på folk och skickar nakenbilder på varandra, det är en annan fråga.

Andreas:

Precis. Precis precis. Behöver inte gå ut med vilket namn det går och googla upp vilket företag det var.

Ruben:

Ja.

Andreas:

Så det är väl lite det jag är skeptisk inför. Den behöver kombineras med en

Ruben:

Ja.

Andreas:

Och kamera? Absolut. Det är ju en fördel ur många aspekter om man är rädd för inbrott och liknande.

Ruben:

Värme sensor hade räckt kanske

Andreas:

Ja.

Ruben:

för själva brandvarnare funktionen. Men sen kom jag hem med övervakning. Jag kan ju säga att att hektar ett övervakningssystem med kameror är inte helt fel.

Andreas:

Nej. Men sen är det också. Då har du ju risken att ett chat säkerhetsbolag sitter och skickar dina nakenbilder.

Ruben:

Nu.

Andreas:

Det är ju risken som kommer med det. Så det är en avvägning man får avgöra själv. Eller så skaffar man sitt egna säkerhetssystem som man kör offline och eller inte offline. Men jo, du kanske kan kapa det från nätet, men att du kör det i egen regi och sköter det. Men då är det ju liksom. Då har du inte alla smarta fördelar.

Ruben:

Nope. Det är svårt det här med säkerhetsbälten för att det är lite som. Alltså du ger någon eller dig själv eller du får väldigt mycket access. På ett år och du har ett system som ligger ganska högt upp i hierarkin att vad den kan göra, komma åt och vad man kan göra med det. Men inte säkrare än något annat egentligen. Alltså i viss mån, men alltså är det. Hur mycket svårare att hacka än kameran och hacka ett kylskåp. I viss mån kanske likvärdigt beroende på hur uppsatt. Och det gör att att komma åt kylskåpet. Nä, det är skitsamma egentligen, men kommer du åt kameraövervakningen så kan du göra mycket skit med det. Eller? Dörren

Andreas:

är det ju. Men det är också. Det är också för att kameran för kameraövervakningen sitter på ett speciellt sätt. Ska vi sätta punkt där eller? Det här avsnittet blir långt nog ändå.

Ruben:

Ja.

Andreas:

Vi är tillbaka som vanligt igen nästa vecka med ett normalt planerat avsnitt helt enkelt. Har vi sagt något märkligt ni inte håller med oss eller ni har inspel så kan man mejla till katterna gmail.com. Vi finns också på de flesta sociala medier men vi är mest aktiva på tick tock och. Ja, tydligen så är ju också Youtube ett socialt media. Så på Youtube. Annars också Instagram. När ni lyssnar på podden så passa på att prenumerera för att inte missa framtida ämnen och framtida avsnitt och gäster. Och för att hjälpa oss växa. Betygsätt oss gärna och lämna en liten fin recension, det värmer alltid gott. Man kan stötta podden på By my Coffee eller genom att använda en av våra affiliatelänkar till Amazon. Det innebär att antingen köper ni en direkt donation, alltså köper en kaffe inom citationstecken. Vill ni se det som en öl så är det upp till er. Eller om man använder Amazon länken så kostar det ingenting extra. Men vi får en kickback för vi rekommenderar er till Amazon så använd den gärna om ni ändå ska beställa saker från Amazon Är det något jag glömt? Ruben.

Ruben:

Jag tror inte det. Du är duktig på det här med att täcka upp alla grejer. Vi har den här texten och ibland så tar vi det någon gång. Men jag tror att man hittar oss. Det löser sig.

Andreas:

då säger vi tack och bock för detta flummiga avsnitt och så hörs vi igen nästa

Ruben:

Det gör. Vi har det.

Andreas:

Ha det!

intro
Hänt i veckan
USB -C kablar
Sidospår utan dess like
Vilka produkter borde vara upppkopplade?
Outro