Käck-Tech Podcast

OnePlus Open & Microsofts Spelstrategi: Framtidens Smartphones & Spelindustrin i Fokus

October 23, 2023 Andreas & Ruben Episode 84
Käck-Tech Podcast
OnePlus Open & Microsofts Spelstrategi: Framtidens Smartphones & Spelindustrin i Fokus
Show Notes Transcript Chapter Markers

Välkomna till ett nytt avsnitt av Käck-Tech Podcast! I dagens avsnitt tar vi en närmare titt på några av de hetaste tekniknyheterna. Vi diskuterar problemen med iPhone 15 Pro Max-skärmar, Microsofts jätteköp av Activision Blizzard, och Googles senaste drag i striden mot Sonos. Dessutom granskar vi OnePlus nya vikbara smartphone och diskuterar Elons Musks senaste ändringar på Twitter. Missa inte detta fylliga avsnitt som täcker allt du behöver veta om de senaste tekniknyheterna!


Länkar från veckans innehåll

Disclosure: Några av länkarna här nedan kan vara affiliatelänkar. Det betyder att om du klickar på länken och köper från butiken, kommer vi att få en affiliate-kommission utan extra kostnad för dig. Alla åsikter förblir fortfarande våra egna!


Nyheter

Support the show

Vill ni läsa mer om oss och podden kan ni klicka på länkarna nedan:

Vår Spotify spellista
spotify

Musik: Splash - Harris Heller

Obs! Transkriberingen är autogenererad och kan därför innehålla felaktigheter.

Ruben:

Men det är principen om att jag vill inte betala för att använda. Twitter. Jag hade inte betalt 1 dollar per år för att använda Instagram. Jag hade inte betalat 1 dollar per år för att använda Facebook för då hade det kommit upp gratisalternativ. Hej och välkomna till Check Tech Podcast podden där vi diskuterar, dissekerar och om vi har tur informerar om teknik.

Andreas:

Han är på sång humör alltså.

Ruben:

Ja, vi satt ju förr. Sjöng lite här innan vi började och det var

Andreas:

Vad heter det på koll?

Ruben:

Brev från kolonien med

Andreas:

Brev från kolonien. Yes!

Ruben:

Målet är nu att kunna hela texten utantill och spela på gitarr och samtidigt.

Andreas:

Varför vill du kunna den?

Ruben:

En trevlig melodi. Döden, döden. Döden. Döden. Det är inte dött och dött.

Andreas:

Underbart! Hur är det med dig?

Ruben:

Jo men det är fint med mig. Jag har haft en väldigt bra vecka som startade med riktigt Stordalen mod. Nu är det måndag, nu kör vi! Och sen har det fortsatt sen dess. Det har varit riktigt bra ska jag säga.

Andreas:

okej. Varför Stordalen? Måndag.

Ruben:

Det är bara känslan av att jag var glad och pigg och alert på måndag. Jag tror det är en kombination av att jag sover och tränar och tar hand om mig och inte dricker alkohol. Jag är piggare på måndagar än vad jag brukar vara och att jag har väldigt kul på jobb och annat bra i livet. Så jag tänker att man bara får en skjuts rakt in i veckan att.

Andreas:

Okej, det är nice. Herregud, svinbra ju! Det finns ju en hel del människor som är sådär äckligt taggade på måndagar. Det kan ju störa mig. Du har inte nått den nivån, eller?

Ruben:

Nej nej nej, jag är fortfarande mänsklig.

Andreas:

Är det bra att

Ruben:

Hahahahahaha.

Andreas:

det finns måtta på påfundet.

Ruben:

Det gör det absolut. Man kan inte hålla på Hursomhelst så kommer man bli ogillad eller något.

Andreas:

Ja, precis exakt så. Det har hänt något kul.

Ruben:

Som är nämnvärt i sammanhanget sitter i nu så skulle jag inte säga att det är någonting. Så nej, inget jag kom på. Har du någonting eller har du haft en bra vecka? Eller hur mår du? Eller är det bra med dig?

Andreas:

Jag har precis kommit hem från ett par veckor i Köping och kommer. Nästa vecka att åka iväg igen så det är lite hemma. Det är lite blandning mellan resor för tillfället och det är lite gött. Men jag har varit och hämtat ut mitt paket från. Amazon Prime Day där jag köpte en SSD och den är helt sjukt tiny två terabyte. Jag vet inte hur jag ska förklara det i podd, men ett halvt kreditkort kanske?

Ruben:

Ja, men det är en bra förklaring. Tre gånger så tjockt, Fyra gånger så tjockt.

Andreas:

Ja, det är nog mer än fyra gånger den är alltså. Den är inte överdrivet tjock, men den är ju tjockare än

Ruben:

som en iPhone typ eller tjock som en telefon.

Andreas:

Måste jag jämföra med min telefon Är det. Ungefär lika. Ja, något tjockare än vad min Samsung S22 Men ja, telefonkiosk typ. Och så halvt kreditkort om man ställer det på höjden. Sjukt liten svina så det är en crucial by Micron Crucial x nio Pro två terabyte.

Köpte den, fick den för 01:

02 eller nåt sånt där på Prime day. Riktigt bästa köp på länge tror jag. Förutom det så. Det här vet Ruben redan om, men jag måste ta det i podden en gång till. Min granne, jag har ju liksom jag bor lite speciellt. Vi har ett nybygge ganska nära och då har de börjat flytta in där nu. Och en av de ytterdörrarna är. Jag vet inte hur jag ska säga. Jag har en liten. Utbyggnad på mitt lilla hus och så att min dörr är parallell med den andra dörren mer eller mindre. Fast den dörren är kanske fem meter bakom. Så när jag går till och från min dörr så passerar jag framför hans dörr och han har satt upp en ring kamera. Jag förstår inte riktigt. Han var också ganska snabb med att riva ner buskarna som låg mellan de här två tomterna då. Vilket gör att hans numera ring kamera är riktad rakt mot i princip där jag går in och ut från mitt mitt hus.

Ruben:

Hmm.

Andreas:

Eller stuga eller vad jag ska kalla det. något obekvämt och jag kan inte riktigt se att det är helt lagligt. Tanke på typ vad integritetsskydd myndigheten säger och liknande. Dilemmat är någonstans att. Den kan användas på ett lagligt sätt. Men det går inte att garantera att han gör det. Och den kameran är riktad rakt in på tomten. Jag har min stuga på. Och vad jag vet så dataskyddslagen säger att som privatperson får du så länge du bara filmar privat mark och ingen offentlig eller grannens tomt kommer med så är det okej. Men i det här fallet så. Filmar den ju i princip. Lite av hans tomt och nästan hela min mer eller mindre. Och när man tittar på privat undantaget ja, den måste sitta vid dörren. Det gör den. Den sitter på dörren för att vara så. Den får inte spela in kontinuerligt. Nej, den får bara spela in precis när någon trycker på knappen och lite därefter. Rimligt. Är det en ring video dörrklocka gör? får inte spela in. Den får inte spara. Den här videon. Vilket den. Den borde göra det. Har för mig att alla de gör då, Måste ju spara det någonstans.

Ruben:

Men kanske bara sparar det en viss stund. Kanske jag vet hur de

Andreas:

Ja, så kan det vara och de får bara spela in när någon trycker på knappen mer eller mindre. Det är väldigt tvetydigt här och jag är inte helt bekväm med hur den sitter. Jag tycker inte riktigt om tanken att jag vet största sannolikhet. Jag är fullt medveten om att min telefon vet fruktansvärt mycket om mig och Google vet säkert fruktansvärt mycket om mig. Det är bara tanken på att en kamera kan logga när jag går till och från jobbet till och från mina fritidsaktiviteter, När jag tar min flickvän till och från min stuga, vad det nu kan vara.

Ruben:

Alltså den är svin svår.

Andreas:

Så jag vet egentligen. Det stör mig kanske inte. Alltså, jag kan antagligen leva med det, men det är inte super bekvämt liksom.

Ruben:

Nej, det köper jag. Men man kan inte be dem att plocka bort den där.

Andreas:

Grejen är att jag pratade med min hyresvärd som pratade med. Honom i det här fallet och då var han väldigt nedvärderande och hon hade i princip fått all fakta från mig och han var ganska nedvärderande och sa att jag förstår att inte du förstår teknik, men det här är absolut inte olagligt. Var på. Han också säger att den spelar in och den filmar bara ansiktet på den som kommer. Det stämmer inte för de har ganska duktig fisheye lens på de där kamerorna så de tar upp ganska mycket för du ska kunna stå väldigt nära och du ska ändå synas i bild. Så jag tror att han försöker dra en fuling vara överdrivet självsäker för att hoppas på att han inte får motfrågor.

Ruben:

Jag fattar.

Andreas:

Jaja, vi får väl se. Det kanske blir en långkörare i podden. Vi vet inte, det beror lite på. Jag har funderat på om jag kanske ska knata över och ta ett snack och se vad som händer. Men vi får se, det är bara lite. Det är som att hektar en sten i skon. Det är inte hela världen går under, men det är lite irriterande.

Ruben:

Fattar. Vi återkommer och se hur det utvecklar sig helt

Andreas:

Men det är nog en bra plan. Det är nog en bra plan. Men. Då är det så här att vi ger oss på nyheter och. Vi vet ju att de här kära iPhone sedan har varit iPhone 15 serien har varit lite problematiskt. I början på veckan kom det rapporter om att de har börjat få burn in redan. De använder ju OLED skärmar och för er som inte vet var Burn inne. Det innebär att om du visar statiska objekt på skärmen så när du sedan byter så kan du se liksom. Vad ska man säga?

Ruben:

Avlämningar är fel ord, men.

Andreas:

det är så här du ser att de har varit här. Det är som att det är en skugga kvar och de försvinner inte. Och grejen med Berlin är att de är permanenta på OLED skärmar för en OLED out där står för organiskt. Så det innebär att den organiska massan har blivit skadad i OLED skärmen så att det ligger kvar. Nu ganska så kort tid innan inspelning så släppte Apple en förklaring och det är inte alls det. Det är image retention. Och det påstår dem vara mjukvara det kan vara. Kan också inte vara det. Ska bli spännande att se för det ska komma i iOS 17 punkt ett uppdateringen en lösning på det. Så vi får väl helt enkelt se. Men om om det skulle vara så att det är burn in redan nu, det är ju jätte problematiskt.

Ruben:

Men jag fattar det som att de som har fått sådana här problem har kunnat lämna in telefonerna och få ut en ny. Ganska enkelt och det säger väl mest att okej, Apple vill bara få in enheterna och lösa problemet för sina kunder. Men jag fattar det som när jag läste på lite om det här som heter Display Image Resistance som man säger är att. Men det är något som alla skärmar skulle kunna hektar och de har ju gjort på betan av punkt ett och då säger de att det blivit bättre och att det inte är något problem längre. Men det är väldigt svårt att säga ifall det är eftersom att inte alla enheter för det har varit mycket större. Det är svårt att säga för det kommer lösa problemen på alla enheter om det finns ett burn emblem eller om det bara är en grej.

Andreas:

Men när jag såg det här så var jag tvungen att kolla upp det lite grann. Och det finns ju en hårdvaru image retention också som kan uppstå i OLED skärmar. Och det är när du är på väg till Berlin, alltså du är nära Berlin, men det har inte hänt än. Och att saker då stannar kvar temporärt. Men om du fortsätter så kommer det bli en burn in. Skulle det vara det? Apple hävdar att en mjukvaru grej, men skulle det på något sätt vara en hårdvaru problematik, då kommer de hektar problem. För det här är alldeles för tidigt för att hektar någon typ av skärm problem i den utsträckningen som det verkar vara nu.

Ruben:

jag tänker att det kommer lösa sig för de har löst många andra av de här grejerna som. Har varit problem med telefonerna med mjukvara. Det jag tycker är tråkigt är att. Nästan lite mer än en månad in sen lansering så är det fortfarande problem med mjukvaran och att mjukvaran spelar så stor roll på hårdvaru upplevelser att det blir överhettning när det blir problem och skärmar. Ja, jag gillar inte det riktigt.

Andreas:

Det raserar ju i min värld lite bilden av att Apple gör saker först när det är moget och då gör de det bra.

Ruben:

Sen kommer alla företag och buggar och saker som händer.

Andreas:

Absolut. Och vi. Vi når en värld när. Face to market är viktigare än någonsin och konkurrenterna är. Jag försöker hela tiden vara snabbare och släppa nya innovationer, för det är typ det enda sättet man kan tävla idag. Och det ser vi ju inom många branscher. Men Apples stora claim to fame är att när de väl släpper något så är det stabilt. Och att det är för att de involverar ju inte så mycket längre. är inte deras starka sida utan de ligger en del efter på den fronten och att då vara den som. Okej, vi släpper det när det är moget och funkar bra då. Ja. Jag tycker. Men oavsett vilket, oavsett om det är en burn in hårdvaru problem, då är det ett jätteproblem. Är det ett mjukvarufel? Skitbra om de kan lösa det. Men det ytterligare ett tecken på att den här. iPhone 15 är troligtvis en ganska omogen produkt vid släpp.

Ruben:

Det känns så i alla fall.

Andreas:

Ja ja, jag hade avvaktat om jag var privatperson. Får man igenom företaget är helt annan grej. Men.

Ruben:

Jag är inte sugen på att köpa en just nu.

Andreas:

Nej.

Ruben:

Innan man löser grejer. Men det är ju lite så som jag brukar tänka mig. Allt som är nytt. Jag vill aldrig hektar generation ett från produktionslinan Men det är samma sak som. Än om de lanserar en ny bil, en ny XC90 eller vad man nu vill göra. Generation ett eller årsmodell ett vill inte jag hektar. Jag vill hektar årsmodell två där man har gjort buggfixar och gjort åtgärder på det som inte funkade när man uppdaterar den. Lite samma sak här och med mjukvaran också. Innan man löser med mjukvaru grejerna så vill inte jag heller hektar enheten.

Andreas:

Men för att fortsätta på iPhone spåret så har det visat sig att för dem som använder iPhone 14 Pro så har de också börjat visa sig burn in problem på always on displayen. Och att för grejen är med Burning är när man har statiska objekt som visas med hög ljusstyrka över lång tid. Sen är det så här, Apple har ju inbyggda funktioner. För att försöka motverka detta. Det har Samsung och alla mobiltillverkare som använder OLED skärmar och även de som använder OLED i TV. Och problemet är ju någonstans att. Burning sker när du visar någonting under en lång tid på exakt samma ställe och Apple specifikt tycker jag är väldigt tydligt att det rör sig typ ingenting. Det är lite det de är stolta över också, att det ser ut som att din telefon nästan fortfarande är på trots att den inte är på. Så för alla där ute som har iPhones. Alla som har OLED skärmar egentligen se till att byta runt lite ibland. Objekt ska inte se likadana ut och ligga kvar. Ett tydligt exempel på det här är Googla Bernie så kan ni få se sådana här fantastiska burn in loggor från folk som har haft sina OLED tv apparater på på CNN. Och så står det CNN uppe i ena hörnet trots att de inte tittar på Sen en längre.

Ruben:

Väldigt bra.

Andreas:

Ja, så OLED är. Jättefin bild, kvalitetsmässigt många gånger bättre än vad LCD skärmar är. Men. De är också lite känsligare för just sånt här. Det här kommer vi att följa. Vi ska se lite vad som händer när den här nya uppdateringen släpps och om det faktiskt är ett fortsatt problem.

Ruben:

Jajemen, jag vet vad jag pratar om nu.

Andreas:

Jag vet vad du vill prata om nu.

Ruben:

Va? Hur vet du det? Kan du läsa samma sak för mig kanske du

Andreas:

Ja, det kanske.

Ruben:

Jag tror att det var när Magnus var med så pratade vi om alla stora tech deal som är och att ja undrar det gå med den där Activision Blizzard affären Microsoft har

Andreas:

det skulle ju inte bli av. Och FTC var ju emot. Det är de fortfarande för all del.

Ruben:

Men för ungefär en vecka sedan så gick det igenom. Så från och med nu så är Activision Blizzard en del av Microsoft. Och det är galna pengar. Alltså helt hittepå. Löjligt galna pengar. Översatt till svenska kronor, ungefär 750 miljarder kr som man har köpt. Detta för 69 miljarder dollar. Det är alltså hittepå pengar. Sen så jag fattar varför Microsoft köper detta för det är så mycket titlar, det är så mycket titlar. Jag

Andreas:

Det ger dem en överlägset läge på marknaden.

Ruben:

Jag förstår också varför Handelskammaren och Handels FC i USA och i England och Storbritannien har varit emot detta. Tyvärr kan inte USA göra så mycket åt det. Så har det varit

Andreas:

För att Storbritannien har godkänt det.

Ruben:

Så Det är bara att tacka och ta emot. Sen kommer det nog vara folk som bråkar mot dem hela tiden, men detta sedimenterar ju nu. Microsoft som är en riktig gigant när det kommer till Sverige branschen. De var inte små innan med Xbox och allt vad de hittar på, men. De har nu etablerat sig så bra skulle jag säga och jag tror att mycket av det, de roliga grejerna vi kommer få in i spelbranschen framöver kommer komma från Microsoft. Vare sig det spelar på PC, om det är spel på Xbox eller konsol eller om det är cloud computing, gaming eller liknande. Jag tror att Microsoft kommer driva mycket av den utvecklingen för att man nu har ett bibliotek utav titlar, studios och också. Servrarna bakom för att kunna hantera hela den här biten. Jag tror att det kommer vara väldigt mycket intressant som kommer från Microsoft, både som titlar men också som mjukvara och hårdvara som kan tillhandahålla roliga titlar för många olika användare. Så det här kommer bli intressant att se.

Andreas:

Jag tror. Någonstans har ju Playstation varit så oavsett. Xbox har alltid varit stort med Playstation har alltid haft övertaget.

Ruben:

du?

Andreas:

Jag.

Ruben:

Vem vet, kanske du vet. Men jag.

Andreas:

Xbox 360 var i och för sig ganska stort, men både Xbox One och hela och NY Series är Playstation mycket större. Placeringen har varit större generellt under en ganska lång period. Xbox360 var väldigt stor men jag vet inte om den var större.

Ruben:

Det är inte sant. För alla jag känner har jag Xbox. Känner ingen som

Andreas:

Nästan alla jag känner har haft Playstation och marknadsmässigt har Playstation varit mycket större.

Ruben:

Ja, det är väl olika världar man lever i, men av.

Andreas:

Men jag tror att det lär ändras med Xbox Game Pass, deras streamingtjänst med alla de här. Studio Sanna under sig. Det är ju ett gaming powerhouse numera.

Ruben:

Och bara lyfta några titlar så är det klart. Ut i World of Warcraft Diablo. Creed också för den delen. Det finns hur mycket som helst som ligger under och det spel som jag uppskattar det därför jag tycker det är intressant. Jag skulle säga

Andreas:

Assassins Creed har ju tillverkats av väldigt olika. Den har ju roterat vem som har gjort dem. Det är därför det finns så jävla många. Sen för att den här delen ska gå igång så har man behövt sälja vissa rättigheter till Ubisoft och det har man gått med på. Nu kommer inte jag ihåg exakt vilka det var, men vissa vissa rättigheter har sålts till Ubisoft. Jag skulle tippa på att det kanske är mer Assassin's Creed än vad det är något annat.

Ruben:

Jag har varit med om och varit med studier på det så inte konstigt.

Andreas:

Precis.

Ruben:

Men intressant var världen vänder. Och nu är Microsofts gaming bolag helt plötsligt också ännu mer än innan.

Andreas:

Japp, så är det. På tal om stämningar och rättegångar. Google har börjat återinföra lite programvaror. Funktioner som togs bort när Sonos vann sin stämningsansökan och det är för att nu har Google överklagat och fått hela den stämningsansökan som Sonos vann uppriven. Så de här funktionen att man kan gruppera högtalare styra nivå ljudnivå med att klicka på knappen på din telefon och liknande. De kommer nu alltså tillbaka. Och den här domaren som var inte så jäkla snäll mot Sonos som hävdade mer eller mindre att Sonos är patent troll.

Ruben:

Men det var väl inte det. När vi tog upp den här. Nu var det ett år sedan kanske, men.

Andreas:

sedan.

Ruben:

Jag tror jag sa det då, att jag tycker det är löjligt för att jag köper i viss mån Sonos argument på patent att de går tillsammans. Jag kommer inte ihåg. Ni får som har lyssnat på detta för att slå på fingrarna. Jag säger fel nu och tror att jag bara kommer ihåg rätt. Men. Jag har alltid tyckt till. Löjligt. Sen köper jag, går emot det då. Patent är svårt och lagen är tolkningsbara. Men jag tycker det är helt rätt någonstans att vi låser upp detta för att det gör mitt liv enklare för då kan jag använda mitt Google system.

Andreas:

Jag är helt med dig. Mitt Google system är också ready to go to party igen när det här är på gång. Men jag måste säga att. Oavsett vilket så tycker jag att såna som jag nog inte var så oroliga för, de konkurrerar inte riktigt på samma spelplan skulle jag vilja påstå. Sonos är ju ändå premium.

Ruben:

Nu.

Andreas:

Och Google är väl snarare deras kassa högtalare är väl mer. Budget. Sen finns det ju varianter av typ Harman Kardon och Bose och JBL och liknande som har den här cast funktionen i. Men det är fortfarande inte samma liksom.

Ruben:

Nej.

Andreas:

Jag är ändå fortfarande sugen på lite Sonos högtalare, men det skulle innebära att jag kan börja använda mitt system igen som det borde vara.

Ruben:

Jag uppskattar det. I'm all favorite.

Andreas:

Fattar. Grejen är att det är. Det man slår på här är att Sonos väntade för länge från det att Google släppte sin första produkt till man gjorde stämningen. Alltså man väntade och se, såg okej. Är det här verkligen någon som kommer kunna konkurrera med oss? Sen så släppte man högtalare som var mycket, mycket billigare än vad Sonos kunde göra för man kan avsätta det mot andra kostnader eller intäkter i bolaget och därför. För får man nedslag nu för att man var för långsam med att göra det. Och man vill också framhålla att det här är inte en liten uppfinnare som försöker skydda sin uppfinning. Man försöker skydda sig mot en affärs konkurrent på ett ganska stort plan. Och är väl ganska tydligt att Sonos går nog helt okej ändå.

Ruben:

Jag tror det.

Andreas:

Men jag tror det också. Jag tror det också. OnePlus har släppt sin nya folder Boll också. Börjar du bli övertygad?

Ruben:

Så här då. Vi började direkt. Jag har ju sagt att jag inte fattar grejen med vikbara telefoner. Det här är hittills den vikbara telefon som jag kan tänka mig mest att jag skulle kunna köpa. Om man kollar på allt förutom priset.

Andreas:

Jo, men den är fortfarande billigare än For old och pixel fold, Galaxy fold, och Pixel.

Ruben:

Men jag tycker inte fördelarna som man får ut av den här sortens formfaktor eller potentiella funktioner är värt det extra pris påslaget jämfört med en vanligt formad telefon.

Andreas:

Nej, jag kan vara benägen att hålla med dig. Men den här är. Gorges och krisen som du brukar klaga på och som är lite det som är nålen i ögat för mig kanske i många fall är ju väldigt mycket mindre, men jag tror inte detta är formfaktorn för den stora massan då. När jag säger att jag tror att folk ser framtiden för den stora massan så tänker jag på typ Galaxy flip flip telefonerna som är som en vanlig sån här flipp telefon man hade förr. Det tror jag är framtiden för den stora massan. Den här typen av formfaktor är nog mer för kanske det av mig som är lite nördiga kanske vill faktiskt. När vi fäller upp så vill vi hektar en hel surfplatta, men den ihopfälld så är den som en chokladkaka i telefonen ser ut idag liksom. Och sen följ upp så får du en surfplatta. Det tror jag är teknikens telefon.

Ruben:

de har lyckats med att göra en. Telefon som känns som en standard telefon men powerhouse när har den stängd och sen öppnar upp den och får lika mycket om inte mer powerhouse? Och att det är snyggt och genomtänkt hela vägen. Jag tycker att innan har varit att du får en ganska okej telefon att öppna, men utanpå. Nej nu. Känns som att det är en. Genomgång från att du har en skärm, en stor skärm till att du har knappar. Du har snygga linjer, du har hela. Allting känns genomtänkt på alla möjliga plan. Det är lite det jag gillar som jag alltid gillat ovan fast det

Andreas:

Ja, det finns en viss kärlek till OnePlus.

Ruben:

Nej, det gör det. Jag har sagt det förr. Jag var en av de första som fick en invite och har varit med sedan dess och hållit koll på.

Andreas:

Du köpte aldrig den trots

Ruben:

Mig med Apples Superior.

Andreas:

Den är till att börja med. Den heter OnePlus Open. Den heter inte fullt som alla andra telefoner och den för er som kanske är lite med här. Det är inte för att det är OnePlus första vikbara telefon. Men det är ju inte deras koncernens. Det är ju Oppo har ju som är på plats numera. Är skillnaden inte enorm liksom? Och Oppo har släppt. På telefon tidigare.

Ruben:

Den är inte helt olik i vissa aspekter

Andreas:

Vi kan väl säga så här att. Oppo har släppt en identisk telefon som ska marknadsföras mot vissa marknader medan one flaska marknadsföra mot andra marknader och telefonen är identiska.

Ruben:

Lite skillnad på hårdvara och så. Men

Andreas:

Jo, men designmässigt är det samma.

Ruben:

Ja, Det gör ju också att detta inte riktigt kan räknas som generation ett tycker jag.

Andreas:

Jag tycker att det här är. Den här telefonen är för bra för att vara en generation ett. Det här är ju. Men sen kan det ju också vara. Ja alltså de vinner ju en hel del på att folk tror att en generation ett. Men de har ju lyckats. De har väl lärt sig lite av också. Sen känns det också som att de har varit bättre på att titta på sina konkurrenter. Vad är det som funkar och inte funkar?

Ruben:

I like it!

Andreas:

Men på utsidan så är det en 6,31 tums AMOLED skärm med upp till två 800 nits ljusstyrka.

Ruben:

Det är så sjukt. På ett år har vi gått från att oh shit vad sjukt det är med 2200 eller vad det var till att nu är 2800 och det bara ökar och ökar för varje vecka som går känns bara skit ännu mer.

Andreas:

Men jag har ett 700 någonting på min och den är

för 01:

01 halvt år gammal. Jag har ju noll problem att se den utomhus nu för tiden om man jämför med den telefon jag hade innan den var på. Lite problematiskt ibland, men den här är ju noll så att öka med 1000 till. Det kanske bara är fördel effektivitets mässigt eller om du ligger på i solstolen i gassande sol. Då kan jag säga att det kanske skulle kunna vara lite bättre, men annars ser jag egentligt anledningen.

Ruben:

Jag har inga problem med att vi har ljusa skärmar. Däremot så läste jag lite på forum och grejer att det finns en teori om att den är potentiella burn in som inte är bekräftad på iPhone. Kan inte

Andreas:

på ljusstyrkan.

Ruben:

på att det är så hög ljusstyrka på

Andreas:

Jag.

Ruben:

Så om de har problem och andra höjer sina ljusstyrka i sina skärmar kan det vara så Ett sådant problem sprider sig om det nu är en hårdvaru relaterad grej.

Andreas:

Eller så genom att hektar en hög högsta nivå och inte komma nära den. Alltså, man bygger in en säkerhets buffert på något sätt så minskar man risken för burn in. Det kan ju vara vilket som.

Ruben:

Möjliga möjliga möjligen.

Andreas:

Men jag förstår din tanke. På den inre skärmen så är det en 7,82 tums vikbar panel med en uppdatering sekvens från 1 till 120 hertz. Den drivs av en Snapdragon åtta Gen 02:16 gig RAM är det minsta du kan få och 512 gigabyte i lagring.

Ruben:

på tal om lagring. Det jag tycker är sjukt med den här är att den är så tunn och snygg i formen för den känns inte bullig. Den känns liksom genomtänkt. Som vi pratar om innan. Men att

Andreas:

Ja.

Ruben:

även. För att ändå hektar tryckt in så mycket kameror som folk kom in på, batteri och allt möjligt. Den känns liksom tunn och man kollar vikten. Vikten på den här är jämförbar med den 14 Pro Max. Från Apple, så den är inte heller jättestor bulk och tung heller. Så det känns som att de har tänkt på hela aspekten av det. Och på tal om batterier. 4850 timmar. Det är bra med batteri i. Det ska få plats med två skärmar varav en är dubbelt så stor Och det ska vara grejer och det ska. Jag tycker det är smart. Det man däremot har kapat är ju trådlös laddning. Och jag förstår inte varför man har gjort det. Väldigt märkligt för den känns inte som att den borde ta så mycket plats. Den känns inte som att den borde.

Andreas:

Kostar så mycket.

Ruben:

Nej, jag förstår inte vad besparingen ligger. Men du får ju 67 watts kabel laddning snabbladdning som på plats kända för, så det är inte det. Men jag trodde ändå att vi hade sagt att alla skulle hektar trådlös laddning för det var bestämt eller inte

Andreas:

Jag kan tycka att det borde vara en standard feature. Jag är helt med dig och jag tycker det är väldigt märkligt att det är det man sparar in på för att en trådlös laddare kostar inte så mycket. Och då köper jag den som privatperson. Du kan köpa den för ett som ett företag. Det här är en premium telefon. Vad kan det kosta?

Fem 06:

10 spänn max för ett företag att köpa in en sådan per enhet? Det är ingenting.

Ruben:

Men det finns säkert någon anledning som de har tänkt på varför de inte vill hektar en sån där. Men det är inte fel. Ska man prata lite kameror så är det 48 megapixels kamera för åtta megapixels ultra vidvinkel och 64 megapixels tele foto som är formade i en snygg ring. Och det är inget fel på den.

Andreas:

Det är ju en huge kamera bump på den. Men det är också någonstans de har. Eftersom man ska kunna vika den här telefonen så har de inte samma utrymme på djupet i telefonen att faktiskt bygga in en kamera i, så den har ju fått ligga på utsidan istället. Så den är ganska stor, men de som använt den tycker ju att den sitter ganska bra. För det är precis att man ändå vilar fingret på baksidan så det blir som en liten hylla man kan hålla den i.

Ruben:

Sen något helt annat som du skickar detta med att. Detta gäller USA primärt för där har man haft innan men att man i de här kommer hektar en IR blaster som man kan använda till massa roliga och det är kul att kunna göra sånt för det vet jag att jag gjorde när jag gick i gymnasiet. Använda telefoner till att styra skärmar och saker. Det var kul.

Andreas:

Du hade en liten kort period med någon Samsung telefon där. Ja, för du har ju haft iPhone.

Ruben:

Nej, jag gjorde inte min telefon ur de andras telefoner. Jag tillsammans med andra gick på teknik och gjorde roliga grejer.

Andreas:

Okay. Fatta! Fatta de iaf. Läsarna var ju väldigt. Ska man säga. Man kunde hitta på hyss med dem. Men det var också väldigt det var väldigt bra när du inte hittade fjärrkontrollen och bara kunde stänga av och sätta på tvn med telefonen istället. Och den kommer kosta 21 990 kr och kan förbeställas från och med. 2 november.

Ruben:

Jag kommer inte förbeställa den. Jag kommer nog

Andreas:

Nej, inte jag heller. Nej. Eller?

Ruben:

Men de har ändå lyckats få ner priset jämfört med sina konkurrenter och i OnePlus anda lagt in väldigt mycket hårdvara.

Andreas:

Japp.

Ruben:

Så. Det ger två generationer till på de här telefonerna så kanske det är något jag kommer kolla på men inte där det ligger nu. Skulle jag säga det?

Andreas:

Jag skulle säga att en sak jag skulle säga att det här är inte heller som sagt för massorna. Man ska nog, man ska nog vara lite uppsikt. Vi vill nog se lite hur den här kommer att må. Om ett halvår för MKB. HD testade den och fick hektar den under tre veckors tid och han hade redan döda pixlar i vikningen. Efter tre veckor. Så det kan ju vara så att han har fått ett måndagsexemplar. Men man ska nog vara man ska nog vara lite försiktig tror jag. Det är kul att man renoverar, men det här är nog folk som tycker det är kul att experimentera och är okej med att det kan vara lite barnsjukdomar på.

Ruben:

Exakt så. Ska vi röra oss vidare till någon härlig följetång som vi ofta skippar nuförtiden för att Vi är trötta på allt som Elon Musk och X och före detta Twitter tar sig an, så det är inte värt att rapportera om för att det vänder varannan vecka och låt dem hålla på. Det händer så mycket skit, men det här var ändå så pass intressant att jag vill ta upp det. De har nu valt att man ska hektar en årsprenumeration för att ens kunna starta ett konto på X plattformen. D Värt att nämna direkt innan vi går in på detta att de testade detta på Filippi i Filippinerna, Nya Zeeland och. Detta är ju deras jobb i deras projekt som kallade något abort för att de har så mycket problem med robotar och konton. Och då tror jag inte att idén är att de testar detta nu. Funkar det så kommer alla användare som använder X då bör vara sådant här konto och då hoppas man att man får ner antal bot konton för att bottarna kommer inte orka och vilja betala 1 dollar per år. Sen är inte det hur mycket pengar som helst. De som verkligen vill gå in kommer antagligen hantera detta också, men det blir ett ytterligare steg för att hindra att få in bot konton. För nu är det väldigt enkelt. Det har varit väldigt enkelt. Skapa ett konto. Jag köper idén, men det blir någonstans knäppt för att det finns ett sådant värde i X. Jag jag jag. För det finns så mycket andra plattformar. Det finns så mycket andra forum. Det finns alla möjliga platser där du kan vara medlem och diskutera saker. Börjar man tvinga folk att betala så kommer. Tyvärr många lämna till något annat. Jag ser inte. Jag ser inte att folk skulle in. Shit Summa i sammanhanget 1 dollar på ett år. Folk som har råd med en telefon och som är inne 1 dollar per år har folk till övers. Inte det. Men det är principen om att jag vill inte betala för att använda. Twitter. Jag hade inte betalt 1 dollar per år för att använda Instagram. Jag hade inte betalat 1 dollar per år för att använda Facebook för då hade det kommit upp gratisalternativ.

Andreas:

Ja.

Ruben:

Jag

Andreas:

är helt med dig dig och vi betalar redan en hel del med våra data liksom.

Ruben:

Ja, precis så nej säger jag bara till detta. Och jag tror att X blir mer och mer dödsdömt för varje dag som går för att.

Andreas:

tror det är kört ärligt talat.

Ruben:

En grej att de kommer att hektar kvar sin. Starka core medlems grupp som verkligen älskar ex twitter och upplägget och har massa konton och vill kunna dela grejer med ett socialt media som detta ändå är är att man vill hektar massa användare som delar och uttrycker idéer som möts och för att kunna inkludera få in många människor så behöver man hektar det öppet och det ska vara enkelt att vara med och bidra i den mån man vill och det ska anpassningsbart. Kommer att stänga ner mer och mer så kommer det sluta med att du bara har en liten plutt. Människor som älskar Twitter och som tänker likadant och som tycker att det här är faller hela principen. Jag ser inte värdet i detta för fem öre för någon, men go go Elon! IF you think this is good idea Eller något.

Andreas:

När jag. Jag förstår inte det här. Det här går mig över huvudet, men jag tror jag tror det är kört. Jag tror att X bara bäddar sin egen egen grav här nu. Mer och mer för varje dag. Ibland undrar jag om Elon dödade med vilje.

Ruben:

Ingen aning. Ingen aning.

Andreas:

Ska vi ge oss på veckans sista nyhet? är att Satya Nadella har gjort lite spännande uttalanden under Googles rättegång mot amerikanska staten, deras anti trust rättegång mer eller mindre. Och som vi alla vet, den enda riktiga konkurrenten. I min värld i alla fall som Google har, är nu Bing. Vilket gör det väldigt spännande eftersom Being, eller ja, alla som är VD för Microsoft Vittnar helt enkelt i den här rättegången och det kommit en hel del intressanta ny intressant information ur det här för någonstans. Googles största försvar är att det inte är olagligt att vara bäst. Och Bingos grej här är att vi hade också kunnat vara bäst om vi hade samma tillgång till data som Google har. Google har en enorm tillgång till data för att man är standard och ett uttalande som kom var att dela Used to think of Windows and office as attractive, businesses and to life source search. Well, vi vet alla att sök är Googles stora pengar printing maskin för enorma summor. Om man ska bubbla ner detta till det absolut viktigaste. Det är någonstans att Nadella anser att Google gör det omöjligt för andra sökmotorer att konkurrera eftersom Google är standard överallt. Och Googles försvar är att det är inte Googles fel att bygga en underlägsen sökmotor.

Ruben:

Shots fire alltså. Det är bråk på hög nivå här nu.

Andreas:

Och att det istället beror på att Microsoft misskött sina sök och mobil produkter i nästan 20 år och misskött mobil produkterna. Ja, det kan man säga att Microsoft har. Ojojojoj, jag vet inte. Windows Phone har ju aldrig varit en direkt höjdare liksom.

Ruben:

Nej.

Andreas:

Men vi vet. Vi rapporterade om det här för ett par veckor sedan att det var en ganska så stor kostnad för Google att vara standard på iPhones. Och det Microsoft hävdar är att vi hade lätt kunnat betala för den. För att Google betalar för att. Google ska vara standard sökmotor på Apple produkter. Sen får ju Google pengar för att folk använder Google och det är estimerat att den summan är ungefär 15 miljarder dollar per år.

Ruben:

Det är galet vad det kör.

Andreas:

Och. När Della hävdar att vi har villigt förlorat de 15 miljarder dollarna och gett dem direkt till Apple för de fördelar de hade haft av den mängden data folk söker på för att en ganska stor grej man använder Google till, i alla fall jag, är att jag är osäker på ett ord stavas. Då slår jag in det i google och så söka så får du upp. Menade du det här? Och det får man ju av någonstans att okej, en person slog in det här året, det är felstavat. Han korrigerade det eller hon korrigerade det och slog in det här istället. Då kan vi koppla ihop att det första var antagligen felstavat, för det var ganska likt. Men det var inte samma. Och nästa gång någon gör samma fel, då kan man säga att var det det här du menade? Och att då över tid bygga upp en. Bara den grejen. En rättstavning grej som gör det lättare för folk att hitta det de väljer att söka efter. Det har inte bingo idag. Jo, det är klart att de har den typen, men den är inte lika stabil som Googles.

Ruben:

Det är med den datan som Google har byggt upp under de senaste 25 åren. Det är svårt att konkurrera.

Andreas:

Ja, jag vill bara. Jag vill bara ta med oss en grej som var väldigt spännande för det här som har rapporterats. Vi har inte varit där. Det finns inga videos på det här för det är väldigt, väldigt låst. Men det har rapporterats i ganska många medier att det här citatet kom mer eller mindre. Jag översatte fritt. Då man vände sig till alla och säger. Om jag vore Tim Cook. Varför skulle jag välja Bing över Google när Bing obviously är en sämre sökmotor? Och det är helt tyst i salen och Googles advokater bara. Det. Det finns en poäng i det. Varför skulle Apple välja någonting annat när Google är så pass bra och de får betalt för det?

Ruben:

Ja, det är no brainer.

Andreas:

Den enda anledningen skulle jag se är att Apple gör sin egna sökmotor för att man vill hektar den summa pengar själv. Men Jag ser inte att Apple av någon anledning skulle välja Bing istället för Google, utan om man väljer någonting annat än Google så är det sin egna.

Ruben:

Ja, jag ser henne.

Andreas:

Ja, det kommer bli ett fortsatt kul dragplåster här. Jag kommer fortsätta hålla lite koll för det är väldigt, väldigt spännande och än så länge har inte Tim Cook dykt upp.

Ruben:

Loop.

Andreas:

Ska vi hålla oss där?

Ruben:

Jag tror det blir bra för den här veckan.

Andreas:

Snabba puckar.

Ruben:

Jajamen.

Andreas:

Om vi har sagt någonting märkligt kan man mejla till kartotek gmail.com. Man får gärna tipsa om framtida ämnen och gäster också via den mailen när man är in och lyssna på podden. Jag misstänker att ni lyssnar i er favorit podd spelare. Då ska man passa på att prenumerera för att inte missa framtida ämnen och gäster som till exempel vår förra gäst David Jacoby. Som vi pratade om etisk hacking och säkerhet på nätet med. Glöm inte betygsatt oss när vi är ni också är inne i er podd spelare. Det är så andra hittar oss lättast och det gör att vi blir väldigt glada. Ju fler som lyssnar och ju fler fina saker folk skriver desto gladare blir vi. Så det hade varit väldigt trevligt. Vi finns på det flesta sociala medier, men vi är nog mest aktiva på tick tack Instagram och Youtube. Kakdeg eller ett kartotek är det vi använder. Där finns en hel del videos där uppe som vi tycker är intressanta. Men som sagt, det är inte så mycket nytt från podden utan det är podd klipp mer eller mindre. Och vill man sponsra podden eller ge oss en liten stöttning? Vill man sponsra kan man mejla till Jimmie. Vi är öppna för förslag, men vill man stötta podden så kan man ge oss en liten donation via Bye bye Coffee kak tech. Eller så kan man köpa det man vill köpa från Amazon med hjälp av våra affiliatelänkar. Använder ni vår länk så får vi en liten kickback av det ni väljer att handla för. Men det kostar ingenting extra. Det är. Lite av Amazons vinst som går till check tech istället helt enkelt. Om du har något att tillägga här Ruben så tycker jag vi säger tack och hej. Vi hörs nästa vecka.

Ruben:

Denna veckan har jag inte heller något att tillägga, men vi får se nästa vecka.

Andreas:

Hahahahahahaha alright. Ha en trevlig vecka så hörs vi på måndag igen.

Ruben:

Det gör vi. Ha det!

Andreas:

Tjoho!

#84 - Podden
Intro
Våra veckor
Nyheter - Iphone buren in?
Nyheter - Microsoft köper Activision Blizzard
Nyheter - Sonos vs Google, google får tillbaka funktion
Nyheter - One Plus Open
Nyheter - X intrducerar avgift
Nyheter - Google antitrust och bing
Outro