Käck-Tech Podcast

Möt Andreas: Från Modellflyg till Podcasting

August 07, 2023 Andreas & Ruben Episode 73
Möt Andreas: Från Modellflyg till Podcasting
Käck-Tech Podcast
More Info
Käck-Tech Podcast
Möt Andreas: Från Modellflyg till Podcasting
Aug 07, 2023 Episode 73
Andreas & Ruben

I detta avsnitt av Käck-Tech Podcast tar vi en närmare titt på en av våra värdar, Andreas. Ruben intervjuar honom om hans uppväxt, teknikintressen och hur han och Ruben träffades. Från barndomsminnen med modellflyg och musik till hans nuvarande roll i Käck-Tech Podcast, följ med på Andreas resa genom teknikens värld!

I samarbete med RØDE: För att säkerställa högsta ljudkvalitet i våra avsnitt, använder vi utrustning från RØDE. Detta samarbete baseras på utrustningsstöd i utbyte mot exponering, utan ekonomisk kompensation. Tack RØDE!

Support the Show.

Vill ni läsa mer om oss och podden kan ni klicka på länkarna nedan:

Musik: Splash - Harris Heller

Obs! Transkriberingen är autogenererad och kan därför innehålla felaktigheter.

Show Notes Transcript

I detta avsnitt av Käck-Tech Podcast tar vi en närmare titt på en av våra värdar, Andreas. Ruben intervjuar honom om hans uppväxt, teknikintressen och hur han och Ruben träffades. Från barndomsminnen med modellflyg och musik till hans nuvarande roll i Käck-Tech Podcast, följ med på Andreas resa genom teknikens värld!

I samarbete med RØDE: För att säkerställa högsta ljudkvalitet i våra avsnitt, använder vi utrustning från RØDE. Detta samarbete baseras på utrustningsstöd i utbyte mot exponering, utan ekonomisk kompensation. Tack RØDE!

Support the Show.

Vill ni läsa mer om oss och podden kan ni klicka på länkarna nedan:

Musik: Splash - Harris Heller

Obs! Transkriberingen är autogenererad och kan därför innehålla felaktigheter.

Ruben:

Hej och välkomna till Ursäkta podcast. Denna vecka är inte som alla andra så jag kommer inte köra ett vanligt intro utan detta är ett förinspelat sommar avsnitt och detta avsnitt kommer handla om en intervju utav Andreas utförd av mig Ruben.

Andreas:

Känns också jätte märkligt att det känns som vi är på väg in i en arbetsintervju

Ruben:

Men det är lite det där, det här att du inte ska bevisa varför du är en del. Försökte en podcast. Nej.

Andreas:

aj aj aj aj aj aj aj.

Ruben:

Nej, men vi har väl det tidigare att vi föreställer oss internet som man och detta är ett av dem. När jag ska göra intervjuer var Andreas med bland annat frågor ställda av er, våra lyssnare men också utav oss. Så vi tror att ni kommer tycka är intressant och jag ska prata så lite som möjligt. Andreas ska vara så mycket som möjligt och det kommer komma ett likadant avsnitt nästa vecka när Andreas intervjuar mig. Så nu kör vi!

Andreas:

Okej, du kastar dig rakt in direkt hos.

Ruben:

Jag tänker att om man ska börja någonstans så tänker jag att folk som kan varje avsnitt och som bara kommer tillbaka till avsnitt får lära sig mer om just dig Andreas, så kanske du kan berätta lite om vem är du? Vad heter du? Hur gammal är du? Vad jobbar du med? Allmänt Vem är du? Andreas?

Andreas:

Okej, Andreas Månsson heter jag för dem som inte har fått med mig detta. Tror inte vi har varit så öppna med efternamn hittills. Man kan hitta det om man vill. Men ja, jag jobbar just nu på Volvo Taxi Göteborg som Smart Maintenance Process Developer, en process utvecklare med inriktning på digitalisering med mindre. Vad var det mer skulle få med?

Ruben:

Bakgrund var uppfödd. Vad var det nu? Vad gör du?

Andreas:

min dialekt börjar man ganska fort. Jag är skåning i grund och botten. Eller jag bor på gränsen mellan Skåne och Blekinge med min uppväxt på skånska sidan. Men enligt en liten håla som heter Bromölla ligger utanför Kristianstad, nordöstra Skåne. Så där var min dialekt. Jag har bott i Göteborg i snart åtta år. September var det åtta år och flyttade till Göteborg. Egentligen för att jag fick jobb på Volvo Cars. När jag sedan träffade dig jag från början gick teknik på gymnasiet. Gick gymnasiet som jag har gått fyra år i tekniskt gymnasium fast med inriktning informations och medieteknik och sen gick jag konstruktion och produktutveckling sista året. Och sen dess så har jag. Har jobbat Volvo när jag jobbat bemanningsföretag sedan jag pluggat till ingenjör högskoleingenjör i industriell ekonomi och nu då precis börjat jobba på riktigt. Något mer du känner att jag har missat eller inte vill kännas vid?

Ruben:

Nej, det blev jättebra. Jag tänker att vi går vidare på nästa led. När jag frågar dig som väger in i detta vad gör du nu? Vi pratar mycket om tekniken på den. Men vad gör du inte? Pratar om teknik med polare på ditt jobb och så. Men jag tänker att dina hobbies och intressen löper fritiden. Eller vad gör du annars i livet? Vem är du utan förfadern Andreas? Berätta om verkliga Andreas.

Andreas:

Och okej, ja alltså det finns två stora grejer som egentligen gått genom mitt liv. Det är typ att jag har haft ett väldigt stort intresse för musik och ett väldigt stort intresse för sport och idrott. Och sen då tillsammans med teknik så att om vi tittar på sport sidan så. Just nu så spelar innebandy. Och gör som alla andra, tränar gym. Det är så oattraktivt, äckligt, så basic för basic men innebandyspelare vid sidan av podd och jobb. vi titta bakåt. Jag har hållt på med så jäkla mycket. Det har varit simning, orientering, pingis, fotboll. Jag har säkert massa därtill som jag har glömt bort på sport fronten. Sen så har jag hållt på med en hel del musik. Jag har gått musik i skolan från tvåan och då är inte kvar på gymnasiet utan två grundskolan. Tills det att jag flyttade till Göteborg så har jag spelat en massa olika instrument, Allt från liksom. Blockflöjt till piano och till slagverk till trombon. Det sätt jag har på mycket på olika håll. Men det som är kvar är väl att när du har tekniskt intresse och håller på med musik så tenderar man att börja tidigare. Så gör du det vid sidan av. Och det är väl den kopplingen jag har kvar.

Ruben:

Du vinner lätt på det där med tekniskt intresse och. Vad skulle säga att tekniskt intresse började någonstans Så är det gymnasietiden. Tekniskt är det bara tidigare än så eller kan du se någon sådan? Det här var det som skickade mig i väg in i tekniska intresset som jag gav dig som möjligt med teknik och inte har. Skulle ingenjörs spåret varit här? I samma fråga tänker jag som är något specifikt inom konst. Men teknik som det här området är det du fastnat för.

Andreas:

Okay. Jag vart teknikintresserad, började jättebra fråga för de vet kanske inte riktigt själv. Jag är från en ingenjör familj. Under min uppväxt tid tidig uppväxt var två av båda föräldrar ingenjörer. I dag så är. Vår. Jag har pluggat ingenjör. Båda mina två andra bröder pluggar ingenjör. Min mamma är ingenjör. Majoriteten av. Kompisar till familjen. Inte alla, men en stor del är också ingenjörer så jag tror ingenjörs delen av den tekniska delen alltid funnits på ett eller annat sätt. Och även om det kanske inte saknats varit väldigt tekniska så har man haft det. Ett ingenjörs tänk kanske, där vi är problemlösare. Vi tänker alltid att okej, det går att lösa, det finns alltid en lösning. Det poppar lösningsorienterade m. Men. Vart det bär. Jag vet. Jag vill som alla andra tåga som Ja, bilar var intressant. Det var intressant var att titta på VHS. Det har alltid funnits ett tekniskt intresse på ett annat sätt och sen finns det väl. Har man ett tekniskt intresse så tycker man också det är kul att plocka sönder saker. Att demolerat X-antal grejer i mitt hem. Allt från fjärrkontroller till VHS spelare till datorer till. Ja, min mammas gamla kameror. De vet. Och målet har väl alltid egentligen varit att man ska demolera och se hur hur de ser ut på insidan och så ska man bygga upp dem med mer eller mindre framgång och öppet. Och det vill ja med. Sen ska man vara. Riktigt så. Grundläggande. Det har alltid funnits tekniska inslag i alla leksaker också. Det Flexit som jag hade när jag var liten finns här för er som inte vet. Eller för unga kanske. Det var en plast bana med bilar så man byggde en plast bana som var väldigt flexibel. Du kunde bygga en hur som helst och så. Hade du en batteridriven bil som for runt på denna banan? Hade Brio tåg jättemycket Brio tåg? Den var liten. Det blev lite äldre. Sen uppgraderade vi Brio tågen till en Märklin bana. För er som inte vet vad det är så är det modelltåg

Ruben:

En.

Andreas:

som är byggda för att se så offentliga ut som möjligt och målet är att de ska vara lika originalet. Det är miniatyr tåg. Sen så avancerade vi i Bromölla så fanns det någonting som hette. På sportlovet så fanns det som ett kul lov. På spåret och det var när man gick låg och mellanstadiet högstadiet så fick alla ut en broschyr där man fick köpa något kul lov kort för att gå på alla de aktiviteter som var så liten avgift. Men det var typ alla föreningar i. Och organisationen i Bromölla kommun visade upp sig för barnen på ett eller annat sätt. Man kunde komma och testa typ. Man kunde testa att simma, man kunde testa, spela pingis, man kunde testa på handboll var kul, testa på innebandy. Fritidsgården hade en. En idrottshall blåste upp stora luftslott som man fick komma in och hålla på med eller hoppa runt i. Men det fanns också. Det fanns ju också modellflyg, klubben vars man fick åka och testa på modellflyg. Livet modell båtar fick man åka, göra eller testa på i simhallen som satt som modell båtar i sin simbassäng i en simhall eller så fick man prova på att köra det radiostyrt. Det tyckte jag var väldigt kul. Jag fastnar ju faktiskt för modellflyget genom det. Jag höll ju på med modellflyg där en period, på grund av den här kuliga aktiviteten. Det pågick många

Ruben:

inte bara på med det ett tag. Du har ju en mästare titel eller två under ett bälte om man ska vara helt ärlig.

Andreas:

Jag blev. Jag blev svensk mästare som tolvåring i nåt som heter Hand kast glidare. Det är en typ av modell konst där man bygger, konstruerar och bygger själv en ett flygplan som man liksom ska med handkraft kasta iväg i rätt läge för att få den att hålla sig i luften så länge som möjligt. Ja, ingenjörskonsten. Det börjades tidigt.

Ruben:

En liten glorifierad variant av pappersflygplan helt enkelt.

Andreas:

Ja, fast du bygger i balsaträ och så. Och så finns det. Det finns ju teknisk super tekniska moment där man antingen där man kan säga Du kan bygga in tajmingen för att det finns en max flygtid på de här så att du. Du får inte poäng när de flyger längre än en viss tid. Då vill du till exempel inte att de här flygplanen ska flyga bort, för det är du riktigt duktig som flyger dem. Väldigt, väldigt, väldigt, väldigt länge och flyger väldigt, väldigt långt bort. De här SM. Finalerna gå på eller i. När jag var aktiv. Och när jag vann då var det på Rinkeby flygfält. Det är liksom ett stort militärt tränings område. Enormt stort liksom. Och så har de haft planen i väg så här länge och det får man ju springa efter och hitta på. Så sätter man sig att motivera som slog ut vingen till exempel som skulle trilla ner. Men det var ju också det. Hur bygger du ett flygplan som har så bra flygförmåga som möjligt och som är så lätt som möjligt? Och när? Hur hittar du tekniken för att få den att hålla sig i luften så länge som möjligt? Vad är tekniken när du kastar iväg den? Hur läser du av vindar? När har du uppåtgående vindar? När har du nått gående? Vindarna? Har du kastvindar? Det är ju en process i sig så det är lite mer avancerat än pappersflygplan.

Ruben:

Ja, det är karma.

Andreas:

men byggd i balsa vingar med furu stam typ. Har för mig.

Ruben:

det är ju nördigt om något. Jag missar lite från min frågeställning är väl vad är favoritområde inom konst teknik idag nu när som flytt? Karriären är över.

Andreas:

Fördelen med modellflyg är ju att det tenderar att vara folk under 18 år. Sen så är det folk som har gått i pension så att det kommer in en reserv. Känns spännande att.

Ruben:

Ja, gör jag det? 2067 När du tar tillbaka mästartiteln. Nu har jag.

Andreas:

kommer plötsligt på ett sätt. Det finns folk som håller på med det hela livet, men det finns det liksom pika när folk tenderar hålla på. Men favoritområde jag hade. Jag tror det fortfarande är mobiltelefoner faktiskt. Jag. Vi har. Vi hade en ganska nära bekant till familjen eller har fortfarande en ganska nära bekant till familjen som jobbade på Sony Ericsson. Här jobbar inte Sony Ericsson längre idag. Kanske för att Sony Ericsson typ inte existerar. Men han jobbade på Ericsson och sedermera Sony i Lund. Och han hade ju alltid prototyp telefoner. Han hade ju alltid telefonerna innan de kom ut och så fick man testa dem. Han hade alltid senaste Sony Ericsson. Du vet då när Work men telefonerna var som absolut häftigast. där någonstans var. Jag tror det startade mobil intresset till. Många är min familjs stora förtret. Men mobiltelefoner har alltid varit väldigt intressant och det jag kan tycka att mobiltelefoner idag är inte lika intressant som de var då. För det hände mycket mer inom mobiltelefonin då. Men det finns fortfarande ett visst extra intresse för mobiltelefoner. Utöver det så skulle jag nog. Jag har ett orimligt stort intresse för det här. Jag vet inte varför det var så. Jag hade ett helsicke med mig vid något tillfälle i mitt stora stora frustration och satte mig in i wifi nätverk och sedan bara. Och så blev det intressant. Och så har det blivit 111 sidoprojekt mer eller mindre. Orimligt intressant kan jag tycka det. Och det tror jag det i sig är större än om intresse mässigt. Kanske större än andra grejer. Sen så har jag ju ett väldigt stort intresse för. Ljud, video, foto och ljud. Video foto är nu i för sig större debatt. Det har blivit kanske lite mer av ett jobb på grund av podden och flinade åt.

Ruben:

Att du kan välja en. Du behöver inte välja vad man får. Man får svara som man vill. Det är så härligt. Rubens intervju podd. Där välkomnar vi alla svar och inga fel svar.

Andreas:

men om jag ska ta en högsta och inte se det som jobb så är det nog ljud, video och foto produktion Typ då. Tekniker runt kameror, ljudkort, mikrofoner.

Ruben:

Just nu

Andreas:

sådant nördigt.

Ruben:

När vi ändå är inne på teknik på deras. Vad är det som du tycker är svårast? Roligast? Lättast? Allmänt igenkänning som utmaningar och inte utmaningar när det kommer till att göra en podd om just teknik.

Andreas:

Oj. Två saker har jag hittat tiden. Jag måste göra. Jag måste skapa mig tiden för det här och jag tycker det är jättekul så jag ser inte det som ett problem.

Ruben:

inte jag avbryta. Eller jo, det får jag. Det ligger ju lite i din natur att. Ser du en halvtimmes lucka någonstans? Då gör du någonting. På en halvtimmes luckan

Andreas:

Jag.

Ruben:

du att det är om två veckor. Här har jag ju hela två dagar utan att det ska bokas in någonting. Och helt plötsligt har du ingen tid över. Jag tror att det är väl lite det som är problemet. För att det ska lyckas. Därför måste vi vara ute i god tid och boka. Vi måste vara ute i god tid. Du måste boka in dig i din kalender för att hektar dessa 2 timmar. Du ska lägga tid på energi på att redigera och packa in det i din dag för annars kommer du planera något annat för att du ser för mycket fritid. Ja, det är ju skitbra.

Andreas:

Vi.

Ruben:

Jag skulle snarare säga att det kanske inte är utmanande för padel i sig. Det är utmaning i ditt liv.

Andreas:

Vi har ju läsare här att jag har börjat inse det, för livet har ju börjat snart. Har satt in mer eller mindre stående planer som upptar en gång i månaden när vi planerar en och en halv månad framåt. Mer eller mindre. Vilket kanske är väldigt tur för just mitt liv har varit lite kaos senaste.

03:

04 månader har börjat lugna ner sig sedan månaden i och för sig, men 323 månader innan det var kaos. Det var liksom bara den tiden har jag.

Ruben:

I.

Andreas:

Jag kan inte göra något. Jag har då. Och enda gången jag kunde planera in någonting, det var med. Först ringde Ruben och planerade om bad till en tid som det var att ta den där den sitter. Ja, hitta tid. Jag kan ibland tycka det är lite svårt att hitta en nivå och grejer som jag tror våra lyssnare intresserad av. Att jag kan nörda ner mig extremt mycket saker, men det betyder inte att det är intressant för en lite större massan. Och det är väl lite där Ruben kommer in. Ibland sitter jag bara. Det är inte tekniskt relaterat till typ Königs Eggs nya Genera Bieler. Ja, det är jätteintressant. Men vi lägger inte det som betyder att vi lägger det som Ruben tycker för till exempel medans ibland får Ruben fast Andreas, det här, det här är på riktigt. Det här är för nördigt. Det håller inte. Det. Och då är jag fan okej. Har jag?

Ruben:

Även om.

Andreas:

Ja du tror hitta tid och hålla det på en rimlig nivå och vad som är intressant för den stora massan.

Ruben:

Kim fixar allt det. Tror inte ni förstår att det kapas runt 50 minuter minst varje avsnitt när Andreas svävar iväg lite för djupt i någonting och också upprepar samma argument. Jaja, vi har vissa dagar kvar, men en del får klippas bort för att. Inte kul att höra Andreas raljera i 5 minuter om samma ämne. Och vad går djupare djupare i ett rabbit hole? Sig själv?

Andreas:

ställer mig väldigt dåligt. Eller väldigt dåligt känner jag.

Ruben:

När jag bad er svara majoriteten av de kvar för att ge bra grejer, det ska ändå sägas, men jag menar mer att det hände ju.

Andreas:

jag gråter. Så jävla skönt.

Ruben:

Är det

Andreas:

Ligger

Ruben:

Det är det

Andreas:

i att nörda ner

Ruben:

Det hade jag. Jag tror att det är det som

Andreas:

grop som jag inte själv kan ta mig ur.

Ruben:

Jag tror att det är det som många lyssnare berättar, kanske också uppskattar för att jag tror att jag bara ser den kanske blir för platt. Och det är också en nackdel. Men vi kommer till det någon annan gång.

Andreas:

Okej, jag vet att jag ska hålla med om du är för plats, men okej, jag håller inte med. Jag vill bara poängtera

Ruben:

Men när vi ändå är inne på att nörda ner sig i ämnen och liknande så vad skulle du säga är dina? Så källor är fel och världens bästa sätt att hålla dig uppdaterad inom de senaste nyheterna, trenderna, ämnena eller hitta ämnen för den delen som både du tycker är intressant och som kan komma i podden men också hitta det som släpps ut i podden är några knep eller något specifikt är det du? Här hittar jag mycket inspiration.

Andreas:

fråga. Källor. Jag använder appen Fideli och prenumererar på en hel del olika RSS flöden. Exakt vilka kommer jag ihåg mest att det finns där. Want to five googel and five Mac? Techcrunch. Swedroid Tycker jag en ganska bra källa. Sen har det funnits massa annat. M3 har använt en hel del mobil på VC. De har blivit mindre och mindre. Av olika anledningar. Jag känner att de amerikanska på engelska har blivit kanske mer. varit bättre. Ja Fideli. Alltid en faktor att använda lite mer av en genererad som lär sig vad du intresserad av och använder enbart för iPaden, så den är väldigt teck inriktad. Sen lyssnar jag väl på andra poddar på Youtube. Jag har ju lite pendling till och från jobbet där jag tenderar att sitta och göra sådant liksom. Så det finns en del tid som min tick tock är väldigt tech inriktad. Min instagram är väldigt teck inriktad. Ja, vi kommer få lite blandade håll, men om jag specifikt ska göra research till podden så är det nog andra poddar. Youtube sydlig med lite olika RSS flöden. Och att. In fact. Och sen så sparar jag ner allt det i pocket. För att klistra in i ett avsnitt så ska ni få sitta på telefonen och köra. Sen så går vi över till datorn där vi fick trixa med porr.

Ruben:

Men det är väl någonting jag tror att de flesta som lyssnar på detta har märkt är att våra källor. Oftast brukar vara väl varierade och inte bara komma från samma ställe och att det brukar vara olika vecka ett vecka för att det är olika personer eller nyhetsflöden eller webbsidor eller till och med originalkällan än så där det faktiskt är företaget själva som skriver ut information. Faktiskt är det som du får ut mycket av. Men någonting. Jag tror inte vi har nämnt detta tidigare av betydelse här, men inte i filmen. Att vi försöker i alla fall. Har minst tre olika källor, oftast beroende på vad det för ämne. Bara för att få en liten varierad bild som kanske bara existerar mer än ett av dem som tycker där är bäst. Men det är för att vi hittar ju oftast mycket samma saker under en vecka för att vi har ett liknande intresse. Men jag tror att vi ändå har lite olika vägar in på våra styrkor.

Andreas:

vi kan väl säga så här i våras Stickbeskrivning har jag ju begränsat antal täcken så hade vi haft tre källor på allting vi säger så hade vi hade inte kunnat hektar det. Det får inte plats helt enkelt. Så därför väljer vi den källan som vi tycker är bäst. Ibland så råkar det vara mycket samma källa ett avsnitt, ibland så är det väldigt varierat, ibland så ser du inte en källa på evigheter. Det surrar runt, men vi väljer ofta den källa vi tycker ger bäst bild och så lägger vi med den. Men som sagt, ofta så har ju många av våra ställen där näringsliv, Googel, Gbg och kanske Swedroid skrivit om samma sak. Och då har man ju kollat igenom vad dom har sagt och så har det tillkommit en del nytt och sen så väljer man kanske det för den var mest nyanserad.

Ruben:

Vi kan väl tipsa om att vi kan i höst kommer lansera en egen hemsida där vi kanske kommer kunna hektar mer täcken. Inte

Andreas:

Vi är ju

Ruben:

för där är det ju faktiskt dementerat. Men kanske en hemsida där vi kan lägga in mer källor i en lång radda kanske.

Andreas:

En lite mer av blogg stil kanske det är. Det ligger i våran to do list att göra en ny förbättrad hemsida. Satte dit ett mål. Det är ingenting vi lova. Det får få i mån av tid.

Ruben:

Och pengar att.

Andreas:

Så är

Ruben:

Men mindre om oss och mer om dig men ändå mer om oss. För jag vet inte. Det vi nämnde första gången spelade in och jag tror att en av låtarna här delar ändå den här storyn. Men jag tänker att det får vara i detta avsnitt. Vad är det här? Hur träffades vi och hur kom vi på idén att starta? Potatissallad på alltsammans men lite mer från din vinkel hur du ser på det. Men jag kan vara med på ett hörn.

Andreas:

Ja, jag träffar ju dig för första gången på Volvo Cars på monterings banan. Kan vara så att det är någon som står på monterings banan just nu och monterar. Då är det första stationen på ett tvåan. Där stog jag och monterade bak bälte tror jag. På ena sidan eller vi monterade bälten på varsin sida.

Ruben:

Det stämmer.

Andreas:

Ett. Och Ruben var på den. I det arbetslaget så fanns det två långa killar med keps och långt hår. Ruben var en av dem, men jag tror vi bondade inte riktigt där. Var det så att vi snackade den dagen? Inte mycket mer än så. Men sen hände det en drama grej. Jag var bemanningsanställda vid tillfället. Bruden var Volvo anställd så det hände mer än en grej som inte var super bra där. Det gjordes ett uttalande mot några bemanningsanställda och mot en specifik grupp av bemanningsanställda som jag tillhörde. Det berörde inte mig egentligen, men jag tillfrågades. Har du hört det här uttrycket någon gång? Varpå jag sa Det var inte rubel utan den andra. Långt hår och keps. Jag vill inte direkt. Jag visste att jag kommit ihåg några namn. Jag visste ingenting. Ja, jag har hört uttrycket säga Jag hade det. Jag har hört det på lite olika ställen, men en specifik tillfälle. Så var det på den här banan. En lång kille med keps och långt hår var på. Min chef och chef kallade upp driven och gick dit för detta. Och eftersom jag då harvat på den här banan veckan innan så var det ganska tydligt att informationen antagligen kom från mig och var enskild i det hela. Men Ruben tyckte väl inte jätte bra mig till så efter det. Men sen några månader senare så hamnade du och jag på en fest hos en gemensam kompis från samma bana

Ruben:

I.

Andreas:

som det var en kompis som jag kom ganska nära under min tid som bemanningsanställda på den banan och som bjöd in både dig och mig. Det var lite stelt mellan oss, det kommer jag ihåg. Det var lite stel feeling på det och jag kunde liksom inte riktigt förstå varför för jag visste ju inte att du hade fått skiten. Ja, så tänkte jag att det var ju den andra killen som jag faktiskt menar på om de har gjort någonting. Jag visste ju inte om de hade gjort någonting. Så är det inte. Du När? Var? Det var lite frost fast i filen. Och. Så skulle vi ju från den här festen som var i Torslanda. Så skulle vi ta oss in till stan med det här gänget var liksom jag Ruben. Och ett gäng tjejer var jag plus mina två kompisar från Skåne. Det var. Jag hade två konserter från Skåne och så var det du och jag. Och sedan var det resten tjejer. Så vi var kanske åtta tjejer och det vi fyra killar eller någonting. Var på alla deras plan var vi skulle in på Park Lane. Och Ruben var ju inte superglad på mig och den här tjejgruppen drog fulingen som jag fattar idag nu varför de gjorde. Men då var jag en skåning vilse i Göteborg som inte fattade hur reglerna funkar på klubbar mer eller mindre i Göteborg. Men. Klubbar tenderar ju till och föredrar att hektar ett överskott av tjejer i. Speciellt om de har ganska mycket folk. Och den här gruppen. Vi måste nu dela upp oss. Vi går in tjejer för sig och killar för sig så är det lättare att vi kommer in och det var lättare för dem att komma in. Det var inte lätt att hitta oss killar. Varpå tjejerna gled in först och jag, Ruben och mina två Skåne kompisar blev stående utanför. Och kom inte in. Så hur fick du då dras med oss? Jag tror vi blev vi. Jag tror vi skakade av oss mina två Skåne kompisar vid tillfället. Det slutade med att det var bara du och jag som drog runt vid nåt tillfälle. För jag vet att när jag kom hem sen så satt dom med ett fett. Utsatt på något sätt. Vid något tillfälle så blir vi av med dem och jag var inte någonstans där. Börjar du mjuka upp. Vi insåg att vi hade kanske lite gemensamma intressen och i det fallet var vi båda tidigare lite på hobbynivå. Och vi bad tidigare att tillsammans dolda tips och så bytte vi väl kontaktuppgifter på något sätt. Och sen. Ja, vi har ju haft en liten liten DIY karriär då det finns mixa som du har gjort ute på eller jag har gjort ute på nätet. Den som vet kan ju hitta dem riktigt och på ett öppet

Ruben:

inte länka tre.

Andreas:

möte. Den som vet kan hitta dem så. Men sen har vi hängt ihop sen dess. Av och till mer eller mindre i varje måste skjutas åt typ.

Ruben:

Något sånt. Ja, men det stämmer nog för.

Andreas:

Och sen så jag har väl. Det fanns en podd som hette Den på Teknik. Som vi haft en gäst från som heter Magnus Jonasson. För många av våra lyssnare så är han ganska känd, men en på dem teknik jag hade. Det var en av mina favorit poddar under tiden. Jobbade på Volvo och sedan när jag pendlade till och från mitt jobb på väg ett bemanningsföretaget så. När de la ner. Jag har väl velat starta podd innan det sket sig. Det känns som att det här skulle jag kunna använda mitt teknikintresse till någonting vettigt och inte bara researcha för min egen skull. Jag skulle faktiskt kunna göra det. Och kanske gynna mer än bara mig själv. Så jag har väl haft en tanke på att jag skulle vilja starta podd. Sedan är väl det har väl aldrig varit någon som har riktigt vart sugen på det. Sen så är vi nog till för att Ruben brukar vilja hoppa på saker och vi brukar kunna diskutera teknik saker så att vi ser vad vi gör. Vänta lite nu är det så.

Ruben:

Blev verkligen, verkligen verkligt väldigt fort.

Andreas:

Men jag hade ju föreslagit det här för ett par grannar som vi kör och så blev det aldrig nånting av det. Så vi kör. Vi kör. Antingen så snacka slutar vi snacka om det eller så kör vi. Vi kör. Vi provar. Vi ser det som hände och här är vi nu. 73 avsnitt senare. Lite drygt var vi också ett extra avsnitt

Ruben:

Usch.

Andreas:

i.

Ruben:

Long story short om vart vi började och hur paddeln blev till. Det är inte dåligt Andreas.

Andreas:

Men jag tror det kanske var min brain child, men jag hade nog inte. Jag hade absolut inte läst utan dig. Jävla drivkraft och du bidrar med mycket. Satte. Det var tufft annars.

Ruben:

Tackar och tar emot. Nostalgiska av oss kan vi ju börja gå in på lite andra frågor.

Andreas:

Ja.

Ruben:

jag funderar lite på och jag tror att vi kanske nämner att baka, men det är ju kul att höra. Vad är det du ser fram emot mest? Vilken teknik eller innovationer har Morris kallade sig inom tio år eller 25 år? Den horisonten ser du mest fram emot att det ska hända. Ske eller realiseras mer eller adopteras. Men jag får välja lite. Vilken vinkel. Tappra män.

Andreas:

Oj. Jag ser fram emot att. Utvecklingen av elbilar och att de kommer ner i pris. Det tror jag är så det är i Göteborg. Jag tror att hela vätgas tanken du får börjar inse att det är inte hållbart som det. Så vackert är inte att inte vätgas skulle kunna användas till. Andra grejer. Men batteri batteri bilar börjar bli så pass bra att vätgas kanske ska användas till andra industrier där det är mycket, mycket svårare att ersätta med batterier. Kanske tunga transporter, Kanske båtar, kanske flygplan. Och sen så måste måste ju man också i så fall se till att vätgasen är grön och inte grå till exempel. Jag ser fram emot utvecklingen av andra glasögon. Jag tror om vi ska lämna mobiltelefonen så måste de nog. Det måste flytta närmre kroppen och jag tror inte det är en smartklocka. Utan jag tror det kommer nog vara glasögon i så fall. Det kan kanske vara ett mellansteg med smartklocka med så pass kassa som smartklockor har varit och den lilla funktionaliteten du får. Jag tror inte det blir det utan första steget som vi har sett nu från Appel är väl väldigt, väldigt lovande. Och kan du få den funktionaliteten ner till vad som motsvarar ett par vanliga glasögon med kanske då, kanske en liten bricka i fickan eller någonting. Så tror jag definitivt. Sen om det ligger inom tio eller 25 år. Ingen aning. Och sen så lite lite lite förtjusning så ser jag också fram emot AI utvecklingen. Det är så här det. Man ska inte underskatta att det kan vara en fara med hela kontroll problemet. Men i alla verktyg som också kommer ut av det tror jag även det kommer bli spännande. Så länge vi kan göra det på ett säkert sätt och ser fram emot det försiktigt. Positiv.

Ruben:

Och om vi då ska hålla kvar lite samma ämne men lite mer kanske här och nu

Andreas:

Okej.

Ruben:

då är min fråga Vad är din favorit tekniska pryl just nu och varför? Behöver inte ens var den du använder mest eller den som tjänar mest tid eller så, utan vilken måste finnas i din ägo. Är väl enda kravet. Så vilken är din favorit just nu? Det kan vara senaste veckan jag.

Andreas:

Jag har haft en ganska stor åtrå vacklande kring vidare ämnet senaste tiden, så den med mixerbord har växt mycket i mina ögon under senaste månaden. Och lite innan det i för sig också med att rita av tiden. Det är nu senaste månaden som jag faktiskt liksom tagit mig tid och hålla på och mixa igen. Och det har hamnat mycket, mycket närmre. Mig och vad jag tycker jag mår bra av. Jag tyckte ganska najs att köra en timme på mixer. Borde släppa för jag tycker är skoj. Och sen. Den är inte det just nu, men jag vet att den kan vara det och det är min drönare. Jag måste fixa mitt gröna sätt. Och så vill jag ba flyga igen. Embossat. Jag hoppas att under sommaren kunna lösa det. Så det är väl de två just nu. Men de ska du titta på, vilket jag använder mest. Så du är i särklass min telefon. Och det är ju en. En kär kompanjon som får utstå mycket.

Ruben:

får tala lite samma ämne så tänker jag att. Du kan mycket och du kanske kan till och med tips för du har massa prylar. Vad är dina bästa tips och råd när det kommer till att Anskaffa sig, köpa eller kunna utnyttja teknik kanske som en. Har under det svårt att formulera frågan men har nått tips på hur man får ut så mycket som möjligt av någonting eller vad man borde köpa eller skaffa sig som kan förgylla ens liv är väl fel ord, men du förstår, jag menar hehe.

Andreas:

nu vet jag inte om. Jag ska utgå från mig själv. Jag är ju regissör när jag köper grejer. Jag ser till att visa ordentligt innan jag köper en produkt. Jag är ganska säker på vad det är för produkt jag vill hektar och varför. Sedan så kan det ju ibland vara så att det pågår en övertalningskampanj av mig själv att jomen du behöver den här mest för att jag faktiskt vill hektar en till. Att ibland övertala mig själv att det. Jag fattar att det här är en jätte bra idé, men jag skulle säga att. Bygg ett case för. Vad du behöver. Vad är vad är det du vill lösa? Vad är problemet? Vad var? Var är du? Varför behöver du en grej? Och sedan gör det research för vad det är du behöver för annars så blir det kanske att man dras till ett specifikt märke. Eller att en specifik man kanske fastnar för en specifik reklam eller något, utan snarare vad är problemet? Vad vill du lösa? Vad vill du underlätta innan du börjar med vad du vill hektar för produkt? Den frågan har hamnat många gånger själv i att jag vill hektar den här produkten och sen bygger jag mitt liv runt produkten snarare än att produkten löser ett problem i mitt liv. Det var kanske också därför jag. Alla som lyssnar på den här podden vet ju att jag kanske inte världens största appel fan, men att jag just för tillfället är ganska mack positiv till exempel, är ju för att jag inser att. Jo, mitt problem är att jag vill. Jag måste kunna redigera podd. När man ska redigera video, man ska redigera bilder och ljud till det. Det är mitt liksom i det jag använder en privat dator till. Och just nu, Vad är bäst? Får jag det? Antingen är det en stationär dator, men då har man ett speciellt mobil På dator fronten. Så just nu med m chippen så är Max. Det är oslagbart sett prestanda och batteritid. Så därav så köper jag laptop så kommer det med stor sannolikhet vara en Mac. Till exempel så. Jag blev bättre på det med tiden. Men bygg förklarat för dig vad det är du vill lösa först, sen köper du produkten.

Ruben:

Skitsnyggt och det Hasse kommer över ganska snyggt. Men nästa fråga är en tvådelad fråga. Jag tänker ställa båda delarna samtidigt. Och det är vad är det mest övervärderade Tekniska prylar och var det mest underskattade slash undervärderade tekniska prylen enligt dig? Jag vet inte vad du har i din ägo, men det behöver inte vara något generellt att säga att det är en blinkande boll och som är mest övervärderade. Nä, det är lite tråkigt. Tänk lite större än så kanske. Man har fyra händer, svarade vi. Och det är kul att slåss med en svettig brukare som lämnar.

Andreas:

Jag tror underskattat. Nästan lättare om jag vill börja med övervärderade. Och jag skulle nog vilja. Slår ner på. En kategori. Men kanske en produkt mer specifikt.

Ruben:

Kör.

Andreas:

Och kategorin smartklockor. Det är helt onödigt egentligen. Det är bara de som nice det hävdas att hävda att det tillför det lilla det tillför. Marginellt. Du får plocka upp telefonen och du kan göra exakt samma sak med din telefon som du kan med smartklocka. Det är bara att du kan få en snabbare glans av vad som har hänt. Vilket som jag sa. Jag har ju stängt av majoriteten av Note notiserna på klockan så att när det vibrerar till exempel i min ficka. Och det vibrerar på min arm samtidigt och vet att okej, då kommer det. Då är det lite semester. Ett messenger meddelande eller ett WhatsApp meddelande eller en man som ringer. Jag vibrerade bara i min ficka. Då. Är det så här random notis som jag antagligen inte bryr mig om så kan du låta den ligga till exempel. Men. Jag skulle vilja. Kanske extra pika Apple Watch. Det är i särklass kanske den bästa klockan. Men eftersom jag anser att hela kategorin. Överskattad och onödig. Så skulle jag också vilja säga att den absolut häftigaste och dyraste klockan av de alla är också är den absolut mest överskattade klocka

Ruben:

Med.

Andreas:

de alla.

Ruben:

kan du säga att After Works Ultra är överskattad. För se där får du ändå ganska mycket bang för back men kommer till iFån eller

Andreas:

Jo, absolut. Det är mindre överskattat. Men smartklockor överlag är fattade Överskattade? Ja, alltså jag är nog egentligen. Jag är en klok person. Jag tycker ju om klockor, men föredrar ju kanske egentligen. En vanlig klocka, alltså även en genuint vanlig och för del är snyggare. Den har mer av ett statement. Det säger mer om dig som person. En smartwatch känns så generiskt. På ett annat sätt. Men det är också sant. Säger mot mig själv Jag har ju ett jobb att plocka på mig i vardagen varje dag. Men det är också för att det typ har blivit min vardags klocka medans min andra klocka med fin klocka. Det mest underskattade är en bra router. För. Det är så många gånger som. Jag har nära bekanta till mig, de som sitter och gnäller på sitt wifi och mitt först min fasa för att åka. Hur du får allt det där jag fick från min internetleverantör. Börja med att kasta ut den. Eller jag. Ibland måste du använda som modem som i bostaden. Kasta inte ut den. Men den ska inte vara router. Den är inte bra på att vara router och sen nästa brukar vara att om jag köpte en router för fyra år sen för tusen spänn mamma, den kommer inte heller vara speciellt. Lägg lite pengar och göra lite research på routrar. Det gör livet så mycket trevligare. Min router som jag har jag behöver typ att jag tänker på den för att det är kul för jag tycker är kul att mixtra med den. Aldrig någonsin för att det är problem. Aldrig. Jag har svin bra wifi täckning. Nu bor jag på ett jättestort område men så fort jag parkerar bilen så kopplar min telefon upp sig med wifi och då parkerar jag fan det. Som min lilla stuga så parkerar jag nog bilen. Jag kan vara 50 meter upp kanske. Så när jag parkerar så ser jag att wifi symbolen dyker upp och då är det ju också att det är buskage och halvt hus i vägen och liksom på väg dit upp. Så. En väl fungerande bra router. Det underlättar livet drastiskt och den kommer kunna hektar många fler enheter. Du kommer få bättre hastigheter. Den kan också skydda dig bättre på nätet. En bra router.

Ruben:

Jag tror att detta blir en väldigt bra grej för att jag har nästa fråga Vilket är det mest användbara och då kontra onödiga prylen du har i ditt hem? Och då kanske rätt svar på användbara är din router eller något annat.

Andreas:

det är i mitt hem.

Ruben:

Du får inte sa dator, det räknas inte och telefon räknas inte heller.

Andreas:

Orkar inte. Dator. Inte telefon. Är det nog rate för den. Den skyfflar all min trafik. Mer eller mindre och jag har fått bo på så litet område eller liten yta. Ganska mycket uppkopplade tekniska prylar. Det skyfflar väldigt mycket data åt mig och gör det utomordentligt bra. Satt den användbara router mest onödig. Vad ska jag börja?

Ruben:

Har du rörelsesensorer fortfarande för en lampa? Där du bor nu?

Andreas:

De är uppkopplade, men jag har inte. Egentligen så är det svårt att tro att det är bara när dessa smarta lampor. Min smartwatch. Nej, vänta lite. Jag har ju GoPro drönare också. Alltså drönaren är ju rätt upp och ner bara för att jag tycker det är kul med radiostyrda flygande grejer och jag kan använda den för videoproduktion. Men den är egentligen väldigt onödig. GoPro. Tror aldrig jag gjort en riktig video att jag spelat in massor med GoPro videos. Jag har ju aldrig gjort en riktig video eller klippt om någonting och faktiskt gjort någonting med dem. Det var ju bara jag som mest var väldigt, väldigt våta drömmar om action videos typ. Vilken är kanske det mest onödiga då? Nej, jag vet vad det är Google har om högtalare. Ni vet allting som jag skulle kunna göra på ett annat sätt. Men det är lite coolt och det är lite najs att bara kunna ligga i sängen och gå ut. Släck lamporna. smart. Har inte högtalare utan bara smarta högtalare för det. Helt meningslös. Och du tänker kanske inte att man har IKEA, Sonos eller Sonos eller någonting, utan specifikt Google Home Alexa Siri högtalare. Helt meningslöst egentligen.

Ruben:

Gott nu då, drömma Andreas

Andreas:

Därför.

Ruben:

med ändlig budget. Men ändå var Imperiet liksom du. Men du förstår mer än vad vänlig. Vad är det mest efterlängtade du vill hektar i teknisk väg just nu?

Andreas:

två saker skulle vi hektar elbil? Men det ligger inte inom mina ekonomiska rimliga

Ruben:

När det är lugnt det du drömmer.

Andreas:

Ja, men elbil och. Ja, det kanske är tvådelat. Jag skulle kanske. Fast hade nog kanske klarat mig på det egentligen. Om ja, om jag hade o o. Ett ovanligt men obegränsad budget M högst den högst bestyckade MacBook Pro. För då får jag en svin bra dator som kommer och lösa allting jag behöver och jag kommer att behöva en stationär samtidigt. Men jag kan inte försvara det rent ekonomiskt.

Ruben:

Köper.

Andreas:

Men de kostar de ju nästan 60, 50 60 70 000. Men 16 tummar jag tror är 16 tum. Den nya är fullutrustad. Då det är helt helt. Jävla overkill för vad vi gör. Men hade jag haft det där jag antagligen behövt köpa ny dator

de närmsta 06:

07 åren kanske. Och den hade löst allting via galant jag hade inte behövt hektar både stationär och laptop.

Ruben:

Gott.

Andreas:

Sedan om den är mest efterlängtad. Då är det nog egentligen bara en ny fungerande dator som pallar med det vi gör. Men om jag får drömma? Bullet Hosted MacBook Pro.

Ruben:

1 sista fråga som den reder får tolkas som du vill.

Andreas:

Okej.

Ruben:

Vad är den bästa händelsen för dig under 2023 hittills?

Andreas:

Oj, det har varit en väldigt händelserik vår Det är mycket positiva grejer, men saker som kan hektar någon typ verkar vara någon typ av koppling till podden.

Ruben:

Kan vara det. Du kan ocksa fler saker om du vill lämna två eller tre.

Andreas:

Jag har haft väldigt bra grejer i mitt privatliv som har gått väldigt bra på senaste tycker jag. Men jag tycker inte det riktigt hör hit. Kanske. De grenar som jag tyckte var mest kul, Det var min resa till. Tyskland med skolan under våren. Så jag kom ju hem i våras också från Ellen. Det var lite tråkigt att sista månaden var här så kändes lite sorgligt. För dåligt väder, skit. Men det var också det. Hela utbytet var supernajs. Men. Det var en väldigt bra vår. Vilket problem att välja det bästa. Vilket I-landsproblem egentligen.

Ruben:

Vi hoppar över den frågan helt

Andreas:

Nej nej. Resa till Tyskland. Och att jag signade med Volvo.

Ruben:

Mot varandra. Vi har ju med frågor som jag vill ställa.

Andreas:

är så.

Ruben:

Så tack för din tid. Och om ni som lyssnare har kommit så här långt och fortfarande funderar på saker om Andreas eller om oss eller generellt bara vill ställa frågor till någon av oss. Så skicka på valfritt social media eller till Galactic att du är med Dotcom och så kan du svara på det antingen i podden eller till er direkt. Och någonstans tror vi att vi lyssnar på detta i en podd spelare. Så är ni inne i den så prenumerera gärna på den och ge oss betyg för det gillar vi. Och så lite mat. Sånt är alltid trevligt och gravera det. Vi gillar det. Och när vi ändå håller på och lyssnar på podden. Jag, Andreas, tjatar om det varje vecka så att inte lika mycket gå in på alla sociala medier. Vi finns på facebook, youtube, instagram finns på youtube som vi tyckte och det finns massor om det finns ett Det finns Snapchat, det finns Twitter. Det är bara att tuta och köra in och följ där när vi slänger upp en del bra grejer och mindre varje.

Andreas:

Är det högt och lågt.

Ruben:

Och när man känner att de här killarna är bra grejer. De var ju sköna. De vill jag ge lite extra till. Så kan man stötta oss genom att skänka pengar eller en kaffe på Åby med kaffe eller använda våra fyllighet länkar som förekommer lite här och var för då får vi det för kickback. Det kostar inte någonting extra utan vi får en kick back på ert köp och gör det ni vill. Vill ni göra det? Skitsamma, det. Vi kommer göra det här ändå. Och. Som inte har så mycket mer att säga. Vi har pratat lite om veckan och jag har pratat mycket. Jag kommer att prata med nästa vecka. Jag tackar för mig. Andreas är det sista ord hon vill höra. Vi har det.

Andreas:

Tack för intervjun. Hoppas jag går vidare i processen.

Ruben:

Har det.

Andreas:

Ha en fortsatt trevlig vecka och en trevlig semester.