Käck-Tech Podcast

Chat Control 2.0 - Tanken är god men konsekvenserna kan bli förödande

April 10, 2023 Andreas & Ruben Episode 56
Käck-Tech Podcast
Chat Control 2.0 - Tanken är god men konsekvenserna kan bli förödande
Show Notes Transcript Chapter Markers

Denna veckan pratar Andreas om sin nya eltandborste och hur svårt livet blir utan internet. Vi pratar om lite ändringar som google har gjort i sina tjänster samt lite apple rykten. Veckans huvudämne är "Chat Control 2.0". EU:s förslag för att stoppa CSAM material, men med risken att massövervaka hela EU... Detta och mycket med i veckans avsnitt av Käck-Tech Podcast!

Nyheter

Huvudämne - Chat Control 2.0

I samarbete med RØDE: För att säkerställa högsta ljudkvalitet i våra avsnitt, använder vi utrustning från RØDE. Detta samarbete baseras på utrustningsstöd i utbyte mot exponering, utan ekonomisk kompensation. Tack RØDE!

Support the Show.

Vill ni läsa mer om oss och podden kan ni klicka på länkarna nedan:

Musik: Splash - Harris Heller

Obs! Transkriberingen är autogenererad och kan därför innehålla felaktigheter.

Andreas:

Och en del i det här förslaget är att all information som går via chatt, mail via filöverföring, nättjänster, cloud storage ska sökas igenom och det är inte får det ska.

Ruben:

Och

Andreas:

skillnaden

Ruben:

väldigt stor skillnad. Och bara det att man det är inte bara att man säger det liksom material. Nej, det är alltså det krypterat material som går emot en krypterat. Så exakt genom alla tjänster som verkar inom EU måste sökas igenom. Hej och välkommen till Käck-Tech Podcast. Patent har vi diskuterat, dissekera och om vi har tur informerar om Käck-teknik.

Andreas:

Sedan när ska du recensera en sådan här i FC Fajt?

Ruben:

Om jag nu vill. Jag kan det här så himla

Andreas:

Säkert väldigt bra.

Ruben:

Världskrig eller pompöst.

Andreas:

Och ha det skönt. Det är najs att gå in med bra energi, det är viktigt

Ruben:

Hantverket.

Andreas:

resa. Dagens podcast sänds från ett soligt Göteborg.

Ruben:

Ja, man kan se det på Andreas. Man kan inte se det på mig. Hos mig är det nedsläckt och det är bara mina lampor som lyser för att det ska tolkas vänligt. Jag gick ut för att förbereda på förmiddagen, Skulle in på förmiddan och. Var oljudet värre. Ute var det inlåst i sovrummet i några timmar och förblev lite.

Andreas:

Men det har ju varit ett så jäkla veligt väder. Jag la ut en bild, jag var ute och tog en promenad i mitt nya område där vi upp och. Så tog jag en jätte jätte fin super vårig bild och så la jag upp den och ja ni ser väl om. Och så skrev jag till och med se om det här blir ett aprilskämt. Vaknar dagen efter snö.

Ruben:

Nu.

Andreas:

Bartendern

Ruben:

Det är ironi. Kaos.

Andreas:

Aprilväder. Jag brukar säga Man ska inte ta ut våren innan mars över för mars är en vintermånad. Men april börjar bli mer och mer. Jag vet inte vad man ska kalla det. Schizofrent.

Ruben:

Ha. Men jag tänker så här vi går igång direkt i podden och så pratar jag om och inte vecka om vad jag gjort i veckan och så. har inte gjort någonting som sticker nämnvärt. Jag har varit rutten för de styrande när jag har jobbat. Jag har varit på massage, men det har jag gjort någonting åt. Det här blir intressant att lyssna på så att säga. Jag har inte gjort någonting och så tar jag och lägger vidare. Barnen tar igen det så jag vet att det hänt saker.

Andreas:

Ja, vi spelar ju in lördag förmiddag för att vår ordinarie inspelningstid fick vi ställa in på grund av att jag förlorade internet

Ruben:

Ett par flugor är helt borta.

Andreas:

Helt borta. Fattar ingenting och efter mycket fel sökande och grejer så hade alla inte som. Min internetleverantör har kopplat ner abonnemanget från fiberanslutningen, vilket jag sa. Men vad hände där och då? Ja, det är sånt som händer ibland. Vadå sånt som händer ibland? Vad som hänt är att jag råkat avbryta din tjänst på sin adress. Vad menar du?

Ruben:

Det är också bara råkar göra det. Visst, jag fattar att saker kan hända, men att man också säger det så till kunden i fråga. Det är en alien, men man kan se när det råkar hända saker. Men överlag ställer.

Andreas:

Vi löser det man behöver. Vi behöver inte erkänna att det var ett sånt jäkla upplägg, men det är det du som jobbar i telekombranschen. Är det normalt att man bara råkar koppla

Ruben:

Nej, det skulle inte säga att det finns ett normalt nej. Sedan så självklart saker händer. Det är människor som jobbar företagen så att det klart saker händer. Men det känns som att det ska ta allt. Jag ska inte med så mycket. Det som kan ändras är inte så vara så.

Andreas:

Sådant händer och jag tänker. En gång är ingen gång, men jag hoppas inte det händer så öppet. Kom hem från mitt examensarbete som företag och bara varför internetet? Vad är det här? Bara felsöka, startar om routern, startar om fiber dosan, kopplar och kollar allt. Nä, då kopplade jag datorn rätt in i fiber dosan och fick upp. Hej! Du saknar tjänst. Här kan du beställa tjänster via Telia Öppet fiber. Det här är väldigt vackert. Att det är sånt som händer. Därav försenad inspelning. Men jag skulle säga att det till vår fördel i det här fallet faktiskt. på dagens huvudämne. Så har det hänt lite grejer här veckan

Ruben:

Senast i går och i dag hände det att de.

Andreas:

Ja, det är faktiskt till fördel för er lyssnare. Sen har jag ju också vart sa jag Jag har alltid haft det här jättemysiga. I och för sig kanske tuppar, men jag har alltid använt eltandborste. Jag vet att min mamma köpte allt hemma hos oss väldigt, väldigt tidigt. Så jag har haft en bas i större delen av mitt liv. Men. Typ i våras nångång så tappade jag mitt gamla helt måste förra året och den började bete sig märkligt. Och så tänkte jag när jag skulle flytta till Nederländerna att när jag klarar mig på en. Valutan kan ju vara att jag köper det, att han måste det tidigare, att jag var på gränsen till övervikt och det berodde på den packningen jag hade med. Så jag har och sen blev det aldrig av. Jag hade köpt några redan men. Nu när jag skulle flytta och allt så här. Jag ska nog ta upp det. Hittar jag det? Nej, jag ska nog köpa det nu. Jag köpte ny eltandborste och jag fick. Jag pratade om det här med lite kompisar i veckan och om du som är så teknisk och grejer, vad har du köpt? Jag måste jobba där så det är inte så viktigt. De förväntade sig att jag skulle svara att jag köpt den i Göteborg för 3000 spänn med bluetooth uppkoppling och app och grejer. M. Det har jag inte gjort för att jag läste på ett par sidor där det stod att finns ingen större anledning, det enda du behöver ha är typ en tryck sensor så du inte trycker för hårt.

Ruben:

I.

Andreas:

Och dassigt. Så jag har köpt en Orbit. Två. Tre. Två. Super Basic kostar 600 spänn. Och den är inte uppkopplad, den gör sitt jobb. Men det är så gott och ett måste för er som inte har. Jag måste skaffa er en av vårt ställe. Det bästa jag kan säga för att få vad vi hade till att nu då inte använda det på en på typ ett halvår så känns det äntligen som att man är ren i munnen, vilket också känns väldigt märkligt. Jag är ganska noga med att andas, men.

Ruben:

Hej! Det problemet jag haft när jag haft det passet är att tycka att huvet är lite för litet.

Andreas:

Var. Ja, det är. Huvudet. Det finns ju olika. Det finns ju de här film som har som ser ut som ett vanligt huvud också som är långt. Men jag tycker ju om såna här. De är runda små

Ruben:

Jag gillar hundar jag också, men det var så länge sedan. Tyckte ett, två, tre år nu. Fast det är det. Jag har två stycken som ligger i garderoben, ett av dom bara. Men det är det ju nånting med. Huvudet är för litet tror jag inte gillar killar här med ha stort huvud.

Andreas:

Jag förstår att jag kan tänka mig det, det lilla huvudet tycker ja det känns lite litet men gör nåt. Det känns som att jag har bättre kontroll och når längre in och sånt med det, till skillnad från dessa som har väldigt långa. Jag vet inte varför jag tycker om dom och det känns som jag kommer få ett bättre.

Ruben:

Men jag har ju en liten extra tandborste som vi använder.

Andreas:

Ja, varför ska du ha en liten extra? Han måste skaffa en ordentlig.

Ruben:

Nej.

Andreas:

Du har inte hjälp av oss det.

Ruben:

Jag funderar på att skaffa en, men då vill jag ha en sådan att.

Andreas:

Men det vill jag också. Men. Varför ska min tandborste vara internet uppkopplad?

Ruben:

För du kan checka saker och ting. Kul!

Andreas:

Med tanke på veckans tema så borde du inte se så.

Ruben:

Visst kul.

Andreas:

Tracking är kul när den är privat och sker där jag gör det och det är bara jag som har data. Ja då är det väl lite tracking viktigt.

Ruben:

Statistik är kul. En.

Andreas:

Min vibrerade. Jag gick. Nu har det gått 30 sekunder sen jag delgett något. Skulle till och så kunde till och med komma upp i 2 minuter. Då vet jag att det är okej. Nu ska jag nog byta kvadrant i munnen. Hur mycket mer behöver du?

Ruben:

Ni behöver inget mer att säga till Gud. Skit samma om tandborsten inte

Andreas:

sa att du vill ha detaljplan på hur mycket jag borstat varje tand.

Ruben:

3D mappa munnen med.

Andreas:

BIS BIS gör ju det. De tredje är de tredje. Matchar inte din mun med de så här matta ju vart i munnen du är. Basta! Vilket är det? Vad ska jag med den infon till?

Ruben:

Jättebra. Jag vet att jag har en vana. Borstar mycket mer till höger, ner, höger, ner i min mun och ett på vänster upp. Hjärtmassage på det.

Andreas:

och det där så räcker det ju med att denna bit kvadrant.

Ruben:

Nej.

Andreas:

Nej nej, nej, nej, okay. Skriver vidare.

Ruben:

Vi rör oss vidare till lite nyheter och cookies. Att förbättra sina sökresultat när det kommer till källkritiken. Och vad säger vi om det?

Andreas:

det tycker jag är väldigt bra. Det är. Det som har hänt är att man har lagt till en liten meny på varje sökresultat där du kan öppna och få mer information om källan. Och det skadar ju inte att ta in lite information från Wikipedia. Den tar in lite information som finns från andra håll om källan, så du får faktiskt en bild av vart informationen kommer ifrån och vem upphovsmakaren är mer eller mindre. Och det ger ju en viss indikation på. Hur trovärdig källan är skulle jag säga.

Ruben:

I.

Andreas:

Frågan är varför gör de det här? Är det för att visa att de är det bättre alternativet gentemot Binks tjat?

Ruben:

jag tänkte vi skulle prata lite med och det är kanske näst nästa vecka. Det är väl mycket på vår planet framöver, men vi pratar lite mer än vad jag satsar på träning som hänt senaste. När jag såg en video från en bil som jag aldrig kan se hans namn med

Andreas:

En Bianchi av.

Ruben:

där han jämförde Barda i googel. Något bing chat och det jag tycker fortfarande verkar som att Bing Chat är bättre på att ange källorna som används ombord just nu i alla fall. Men det kanske kommer att ändras Så tror ju nånstans att detta är väl en reaktion på detta att man har fått lite kritik och nu vill man visa att som en god del kan vi faktiskt visa källor också. Det är inte någonting vi inte kan göra och det finns ju för nackdelar med sig. Det finns. En nackdel är att man aktivt kommer se under källorna och då kanske välja en annan länk så att man inte får den här vida bilden eller information att inse för den. Och den blir också fett och får en mer. Så du får kanske mer svartvita bilder, men du får en gråskala. Bilder med endast en nackdel av att man visualiserar vart information kommer från så att man kommer ihåg första bilden med informationen innan man ens balanserat.

Andreas:

Så kan det ju absolut vara. Men är det ett problem?

Ruben:

När du fördelaktigt menar att man vet att det är bra att så bra fakta och information så det väger över. Men det är ju det jag kan se som problem eller skratta.

Andreas:

jag tycker att det är väl bra att man letar både för källa och lite kanske då. om man söker på vissa källor på Wikipedia till exempel tar de ju upp när de har blivit kritiserade till exempel, och det tycker jag ju kan vara fördelaktigt. Men jag har två Google nyheter till. Nästa nyhet är att Google har uppdaterat sina timelapse videos med bilder från de senaste två åren. För er som inte känner till man kan gå in på Google och se timelapse videos från 40 år tillbaka och så då se hur till exempel regnskogen har förändrats under den tiden eller till exempel hur städer har byggts upp. Kan rekommendera att gå in och kolla på det och det är. Man blir lite mörkrädd. Speciellt när man talar om Rainforest videon och att det minskar.

Ruben:

Jag ser roligt att kolla på min egna stad och se den förändras i Kuba.

Andreas:

Ja, det är inte riktigt lika effektfullt och titta på Göteborg eller Stockholm eller så där.

Ruben:

Nej men det är kul.

Andreas:

Nej. Ja. Jo, absolut. Absolut, men det är inte samma grej.

Ruben:

Men jag är lite mer positiv eller negativ.

Andreas:

I det fallet var det kul att se. Ja, det är roligare att se dem, men inte samma effekt. Och det är ju så. Titta på en stad som växer. Det är ju trevligt när det inte sker på bekostnad av någonting. Vi behöver typ regnskog. Sen så kanske skog i Sverige också behöver jag. Vi lägger oss inte i det. Så nästa uppdatering från Google är att man slutar uppdatera tredjeparts assistent. Smart skärmar. Så har man en smart skärm från till exempel Lenovo eller JBL så kommer inte de längre få några uppdateringar. Vilket också känns lite märkligt för de säljs ju fortfarande och det finns ju smartklockor, till exempel från Lenovo. De kommer inte heller få uppdateringar framöver.

Ruben:

Varför ska man låsa ner det det?

Andreas:

Jag tror helt enkelt bara att man väljer att fokusera på andra saker istället för att fortsätta uppdatera, för den har legat på. man har bytt operativsystem på sina egna smarta skärmar till något nytt som jag inte kan uttala namnet på Fuji för någonting. Men dessa tredjeparts skärmarna för fuchsia heter Ultra, men de andra är gå på en. Android variant. Så de går inte på för Kia operativsystemet. Så jag tror att det är att man slutar uppdatera den varianten av Android. Så ja, man väljer väl bara och fokusera på andra hållet.

Ruben:

Det låter ju rimligt. Ska vi prata om något annat än Google för att appellera? Ja, det finns ett rykte då jag inte tagit ett patent på att förlägga en skärm på utsidan utav deras fodral till hörlurarna. Nu är pods fodralet. Och. Det förstnämnda sättet kan man samma kanal indicator eller kunna hålla fingret smarta för batteri och batteri indikator och dedikerad för dess syfte. Jag tycker att jag har ett batteri kvar, ett inköp från telefonen, kolla sedan bästa. Sedan skulle jag ha större skärm märke på när man fått ut liksom bilderna från debatten. Jag ska täcka en hel långsida och jag tänker bara det. Det de vill göra är ju att den nya iPod nano. Fast du ska kunna styra då volym bättre framåt. Bakplåtar också är att den här då har sensorer uppkoppling som du kan använda för att spela musik från typ Netroots. Idag

Andreas:

I.

Ruben:

strömmar den. Så smart. Krister har helt plötsligt gjort en iPod Nano fast med inbyggda hörlurar som du kan ta ut.

Andreas:

Vad var dina känslor på det här? Vad är dina tankar?

Ruben:

Det skadar inte och det finns inget fel. Problemet är ju bara det ordnade som kvalitetssäkring kan jag tycka till viss del, men det är vad jag tycker. Annars kul! Va kul att så det inte kostar miljoner mer för varje generation, bara fler som kör bara.

Andreas:

Ja,

Ruben:

Eller vad tycker

Andreas:

försiktigt positiv. Jag tycker detta är rent av idiotiskt för att. iPods är väl ändå de absolut ledande små sådana här eller? Det en anledning att de är det är att de är väldigt lätta och nya att ta med sig. Alternativet är att sätta dem in en skärm så kommer. Antingen skall bli större eller batteriet i skalet blir mindre vilket gör att antingen så förlorar du batteritid eller så får du ett större skal,

Ruben:

Vi.

Andreas:

vilket inget av de är. Speciellt positivt skulle jag säga. Att det här blir en ny iPod. Det finns en anledning till att iPod dog

Ruben:

I.

Andreas:

Vi ville inte ha iPods för då hade inte. Hade vi velat ha Airport hade vi haft iPods. Då hade ju folk köpt dem och de folk slutade ju köpa dem av en

Ruben:

hi. hi.

Andreas:

Nummer tre det här kommer är pälsen är redan väldigt dyra.

Vad kostar de 02:

05?

Ruben:

Kan något sånt.

Andreas:

Provocerar i alla fall. Ska du lägga till den här funktionaliteten? Jag tror du får nu dubbla det priset. Ska du betala 5000 spänn för ett par hörlurar med en skärm på? Vad jag ser noll poäng i det här. Hade de satt i en liten liten liten skärm som bara visar typ batteri. Jag hade kunnat köpa det, men dessa bilder vi pratar om, det är ju iPod touch. iPod nano skärm var? Varför det?

Ruben:

Hehe. Har tänkte.

Andreas:

och majoriteten? Hur ofta tar man med sig sina hörlurar utan att varken ha sin smartklocka eller telefon med sig?

Ruben:

Aldrig.

Andreas:

Jag ser ingen poäng inte. Var var vår appell you? Jo testa, men jag tror inte det kommer funka så. Men sen vill jag gärna se dem prova för att se om det funkar.

Ruben:

Jag kan inte se fördelen i att om man mött det finns kristna människor ska vi ha det där. Jag kan ju säga att om jag bara vill ha musikspelare och inte vill ha en och ska var bara ut, vad vill jag promenera med som musik och inte ha en klocka och bara kör? Varför inte då kunna ansluta bara mina hörlurar och ta med dem? Ja, det finns ju vissa tillfällen kanske

Andreas:

Ja, kanske eventuellt.

Ruben:

Nu är det ju då xD Så de visar ju volym uppe och nere i den som jag sticker utanpå med att byta. Låt dubbelklick pausa enkelt. Klick gå tillbaka trippel klick. Det går ju att styra via rösten sen så du behöver inte ha en touchskärm. Förnekar den styra via

Andreas:

när precis allt det jag menar är.

Ruben:

men det är det enda i så fall. Det man skulle kunna ha byggt upp. Om Evelyn justerare som är inte så sen så att man har en liten batteri indikator. Sen en smalare stripp längst ner kan vara något.

Andreas:

Jag vill ha ett batteri, inte kort och köper det andra.

Ruben:

Nej.

Andreas:

Nu är det också så att varför skulle du vilja ha en batteri indikator?

Ruben:

Ja, det gör jag. Jag har privat upp min telefon kontakten 76, batteri höger hörlur 32 och vänster hörlur har 37. Okej, perfekt. Tack så mycket!

Andreas:

Varför ska du hålla dig annars? Det har väl okay. Eventuellt kan du ha den kopplad till din Apple Watch

Ruben:

I.

Andreas:

om man har en sådan. Men då ser du väl det där tänker jag.

Ruben:

Det borde jag inte. Jag har ju inte den kombon så ingen av dem utgår från det.

Andreas:

Nej men din sambo har.

Ruben:

Nej, hon ångrar puts.

Andreas:

Sjuttsingen okej,

Ruben:

Märkligt i det

Andreas:

undersöka det. Märkligt kritisk, men för all del föralldel. Prova.

Ruben:

Ska vi ta oss in på veckans huvudämne

Andreas:

Ja.

Ruben:

och det grundar sig i att vi tänkt på detta ett tag men tänkt. Nej men detta är vi vill inte gå in på typ för det är det. Lite sad chicks det med politiskt om man ska uttrycka sig i vad man ska säga. Inte säga för att det är inte lätta ämnen. Sen fick du förra veckan hemläxa att kolla upp efter det prata om USA vill kontrollera sig just precis och hur vi kontrollerar USA. Att kolla upp lite vad som händer i EU. Och då kom vi tillbaka till detta ämnet ännu en gång och av det han skulle ha svarat på lite mer och får väl presentera det på bästa möjliga sätt så.

Andreas:

väl tillägga också att det har ju jag har jag tycker det. Det är lite under apporterat den här grejen faktiskt.

Ruben:

Det är väldigt inrapporterat men sa i början då det hänt saker både igår och idag. Och för första gången har jag sett information om detta i media, SVT och Expressen. Där det inte

Andreas:

Expressen,

Ruben:

är där det inte är bara så här tex människor som hänger och då och då börjar det ändå lyftas upp kan ni tycka som normala massmedial vad man vill kalla det då det är på gång å det vi pratar om, det är ju kört. Kontroll två punkt noll som det har börjat kallas och Andreas ska vi snabbt bakgrund till vad det är.

Andreas:

Jag tycker att vi börjar med att säga så här. Det är en väldigt komplex frågeställning och vi är inte experter på det området. Vi kommer att lägga med länkar till alla källor vi har och länkar till andra podcasts som är betydligt bättre på just den här datan än vad vi gör bara för att det är en så pass komplex grej. Men för innan vi påväg till skolan så tar vi fullt avstånd från allt som utsätter barn och minderåriga för fara och risker. Så det är liksom. Det är klart att vi kommer att ta detta från angreppet, Det här förslaget är en integritets fara. Anledningen som man lägger ut dess om är för att skydda barn och minderåriga från grooming och spridning av sådana shield sexuella virus material eller CSS material och vi självklart avstånd från den typen av aktiviteter och grejer, men det innebär inte att det inte finns väldigt stora problem med det förslag som lagts fram. Och för att vara helt ärligt, det här förslaget är en större fara för. EU medborgares integritet. Än vad det löser problemet med just de här sakerna.

Ruben:

Och jag håller med dig Andreas i allting du säger. Och någonstans ska det sägas att vi ser ju självklart att man försöker jobba aktivt med att liksom skydda barn och ungdomar på nätet och speciellt stoppa spridningen utav dessa material. Men någonstans så har allting vi har sett om detta så tror inte vi att detta är rätt väg att gå. Så när du sökt hjälp för väldigt få grejer det självklart som någonting hade du gjort av det som man presterade. Men vi tror fortfarande inte att det är det inte löser problemet riskerna med att man skulle kunna utsätta andra för fara eller gå emot mänskliga rättigheter och integritet hos enskilda individer är mycket större och mer riskfyllt och helt enkelt värre än det här. Det är inte det att det ena är bättre eller sämre än ett annat, men någonstans man får hitta någon sorts. Linjer där man drar, där det är svårt och det svåra frågor om vad som är rätt och fel. Det är jättesvårt och det är därför också. Tror att många kan stå bakom detta förslag så att man ser en sida av det. Men det finns andra risker som jag spontant ser som större och som kan skapa långsiktiga problem i framtiden.

Andreas:

Jag

Ruben:

Men det är komplext och vi ser inte att vi vet allt.

Andreas:

När man införde en ramlag för inte alltför länge sedan så fanns det en högt uppsatt militär som satt i media och sa att det skulle vara rent vidrigt om svenska staten skulle försöka. eller avlyssna hela svenska befolkningen. Men med det här förslaget så skulle det i princip vara krav att göra det så att ta myndighetens eget ord på det. På det hela så är det rent av vidrigt det som håller på att hända. Det är det som känns som tjat, kontroll. Eller då det som det faktiskt kanske mer är ersatt kontroll två punkt noll. För det finns redan en EU förordning som heter tjat kontroll och vilket innebär att tjänster som t.ex. Snapchat, Facebook, Instagram eller andra tjat leverantörer. Det innebär att de får söka igenom de meddelanden som skickas på tjänsten. Efter just dessa material och här är det viktigt att de får göra det och oftast är de ganska öppna med att vi söker igenom detta material. Så t.ex. Messenger vet vi. Från Facebook vet vi att de söker igenom alla chattar efter den här typen av material och de gör det lite själv där.

Ruben:

Ventilerade saker. Om alla chattar som inte krypterade en trend, dvs den vanliga chatten, så kan du ju ha en sådan här hemlig chat som vi pratat om för länge sen att åka i messenger och där gör de inte längre sökningen och sedan så gör dem också genom sökningen baserat på Kent ses av material. De letar inte efter ett nytt sätt som material.

Andreas:

Precis stämmer. korrigeringen. Och det gör ju till exempel att man vet om att de gör det. Man är fullt medveten det precis som om vi skulle gå och jag hörde en jättebra jämförelse. Och det är skillnaden på skicka ett vykort och att skicka ett brev. Skicka ett vykort så vet jag ju att alla som håller det här vykortet kan läsa vad som står på vykortet. Men skickar du ett brev så är tanken att ingen ska öppna det. Och vilket gör att de har rätt att kolla det här. Men om du till det, men då måste inte göra det. Det är skillnaden mot nu. Tjat kontroll två poäng noll. Det är ett förslag som lagts fram av EU kommissionären Ylva Johansson från Socialdemokraterna. Och det är det här som hon fått. Två poäng är ett paket med verktyg som ska användas. Tanken för att bekämpa sexualbrott på digitala mötesplatser. Och en del i det här förslaget är att all information som går via chatt, mail via filöverföring, nättjänster, cloud storage ska sökas igenom och det är inte får det ska.

Ruben:

Och

Andreas:

skillnaden

Ruben:

väldigt stor skillnad. Och bara det att man det är inte bara att man säger det liksom material. Nej, det är alltså det krypterat material som går emot en krypterat. Så exakt genom alla tjänster som verkar inom EU måste sökas igenom. Det kommer också inkludera en AI robot som söker igenom och för att hitta nytt material. Vilket är då det där börjar bli ett problem på riktigt. Lyssna här för att enkelt men så gammalt ändå. Enkelt, krypterat. Finns för och nackdelar med det. Jag ska inte säga att allt jag tycker att man ska få ha ett kanske krypterat engelska göra det. Men jag kan förstå ett syfte av att man vill ha den genomsökningen jag inte vill. Ska jag säga att man kan förstå det? Försent material och tillägg. Men lägger man på det här så är det ett nytt material. Men jobbet då kommer så jag tar en bild på mina framtida barn när de badar i poolen hemma bara för att det är kul och ha roligt. Det finns bilder på mig när jag är barn och är liksom både naken och av lite kläder på mig. Sedan ska man ju flaggas av det som material där och det finns inget som säger att det är konstigt att man tar en sådan bild som inte ska vara ute på nätet. Men jag vill skicka den till min sambo eller min fru eller vem det nu är. Så kolla vad roligt ungarna hittar barnporr

Andreas:

Men alla lättklädda bilder behöver inte ens vara med nakna. Men alla dessa barn på barn på stranden bilder. Familjefoton liksom. De inkluderar jag också och kommer då eventuellt flagga som material.

Ruben:

Och det finns ju ett fall av detta bara för det ska nu bli spätta. Men googel gör ju undersökning bland annat. Isen är god för oss och det fanns en kunde var England eller USA. Men en förälder i USA som tog bilder på sina barn och la upp detta där och Google flaggar detta som barnporr. Det visade sig att självklart var inte rätta av det. Han blev liksom inte fälld någonstans av någon för att de fått det. Nej, detta.

Andreas:

en polisutredning

Ruben:

Det blev en prisutdelning blev det men har blivit fälld som antingen barn eller vi dina barn och det inte alls konstigt. Men hans google konto fram tills jag har något är fortfarande låst. Han får inte tillgång till det för att det får inte.

Andreas:

När.

Ruben:

Det finns väldigt få. Men att bara kunna ha en ordbok som söker den rätta.

Andreas:

Precis Vi ska också tillägga att de funktioner som finns på det här, de här AI robotarna eller genomsöker algoritmerna. De har en en fel detektering på 80 % så att 80 % av de positiva träffarna är felaktiga. Vilket är väldigt högt.

Ruben:

Och grejen är att man tar gränsen vid barn då vid 18 års ålder, som ett generellt begrepp över hela världen. Så nu, nu ska vi bara ta det som exempel. Det här var så vi hade friskrivningsklausul innan, men

Andreas:

Precis.

Ruben:

sett. Jag hade haft en bild på mig själv halvnaken dagen innan julafton och stansat ut den. Är det flaggas den? Samma med. Ser samma troll men dagen efter mina största. Då jag är vuxen, då är det inget fel på det. Hur ska detta då se skillnad på mig på två dagar och när man är vuxen helt plötsligt? Helt omöjligt.

Andreas:

kunna? Jag menar, jo, det kan jag uttala mig om som en en lätt blomma. Den hade kommit. Ja, jag såg ut som att jag var tolv eller längre

Ruben:

Fortfarande.

Andreas:

i mellan. Men att. Man kan ju vara tjejig och se ut som man ur datorn och du kan vara 18 och se ut som att du är 15 liksom. Det är inte helt orimligt.

Ruben:

Är ni?

Andreas:

Och. Det finns så mycket problematik med att det är en AI som ska gå igenom det. Sen nämnde du också vid något tillfälle i din lilla utläggning genomsökning av eventuell din kropp. Det kan bara ske på ett enda ställe. Och det är på enheten så att innan meddelandet skickas så skulle det i den genomsökningen kunna ske. Men den är ju till exempel. Väldigt kontroversiellt. Det är bara att Apple försöker införa det här. Jag tror exakt det här och fick extremt mycket kritik så att de till och med fick backa sitt förslag

Ruben:

Och vad vi berättat om vi berättat om deras nya förslag som vi faktiskt kan stå bakom ska jag säga. Det här med att de ska ha genomsökningen lokalt på enheten, på konton som är det som räcker för barn och att den ska varna dem och säga hej, nu blir du skyddad med material, du får säga ja eller nej eller försöker du skicka material? Vill du säga ja eller nej? Den lösningen tror jag väldigt mycket mer på. Att man faktiskt som rotar låter barnet fortfarande ansvara dels vad de själva gör. Men man hjälper en på traven med teknologi och jag tycker det bästa som finns är nyttiga. Så bra att folk tror att. Är att folk tror att man kan lösa alla världsproblem. Teknologi? Det går inte det, hur mycket man än vill. Det kommer inte gå. Och då tycker man liksom om kreativa, smarta lösningarna som hjälper och skapar möjligheter och gör det tydligt och enkelt. Såsom Apples lösning framöver som de gjorde att bli rik på och att finns mycket tid. Ett jättebra sätt att liksom börja så kan man allt expandera och man ska till exempel ge mer möjligheter. För om en lagstiftare och rättssystem och allt möjligt för som. Komma till källan till de stora servrarna som håller materialet eller komma åt och infiltrera in i chattforum där faktiskt dela saker på darknet och att komma åt huvudkällan av det. Men vi ska inte straffa människor som bara helt oskyldigt. Hej! Jag ska skicka en bild på mina barn till farmor föräldrar bara för att de ska kunna se att de har kul på stranden. De ska inte straffas att få problem och behöva ha sin data genomsökt bara för det finns idioter där ute. Man ska inte behöva sätta på en hjälm på hela samhället bara för att vissa inte kan cykla. Men men. Dålig jämförelse med du fattar vad menar?

Andreas:

lite lite så. Och att dessutom då finns det finns inte så många alternativ på till exempel hur en eventuell kryptering skulle kunna avlyssnas. Det är anledningen till att man lägger med en tredjepart i. Samtalet, vilket t.ex. Appen har lagt in varningar för i iMessage när det finns en tredje part har lagts till. Det är liksom helt enkelt att alla meddelanden som skickas också skickas till en tredjepart och i det här fallet så får det kanske vara signalen själva eller App eller WhatsApp. Och då är ju. Då är det inte längre bara en diskussion mellan till exempel dig och medlemmen, utan det är ju också en viss diskussion mellan dig, mig och t.ex. Märta. Alternativ två är att man sätter in en bakdörr i kryptering koden. Finns det en bakdörr vi en kryptering kod så kan vem som helst användare. Har du öppnat den dörren så är det inte. Det skulle lika väl kunna ske av kryptering. Det finns ingen anledning att ha den. Det gör det lite så att det gör det lite svårare, men är du tillräckligt tacksam så finns det. Det finns ett hål så kan vem som helst hitta det så det duger inte längre. Det finns ingen anledning. Och Om vi då ska kanske dra in lite för till och med FN har gått ut och kritiserat det här. Och säga att det här är mot mänskliga rättigheter som vi bara snabbt ska läsa. Artikel tolv ur Lagtext FNs deklaration om de mänskliga rättigheterna Artikel tolv Ingen får utsättas för godtyckligt ingripande i fråga om privatliv, familj, hem eller korrespondens, inte heller för angrepp på sin heder och sitt anseende. Var och en har rätt till lagens skydd mot sådant ingripande och angrepp. Kliver den här.

Ruben:

Lite lätt på

Andreas:

förslaget över problemet med att bryta kryptering eller ha en tredjepart med det. I det här fallet så används detta. Så använder man anledningen. Att man vill skydda barn. Men har du väl infört de här grejerna

Ruben:

Zürich kört. Det är kört för näst den här mandatperioden och då kommer man snacka om att vi ska skydda alla barn. Vi ska göra det här. Ge det fyra år eller fem år så kommer det vara mycket problem med vad fick jag? Terrorbrott och vapen? Då ska vi börja genomsöka alla bilder på vapen och bomber och terrorbrott och alla som köper för mycket gödningsmedel som inte borde göra det, då gör vi det nästa mandatperiod även det. Herre gud vad många homosexuella som är jobbiga. Det ska bara eftersök följa dem. Det kommer aldrig gå, de ska, de ska bort. Herregud. Och sen så är det ju en massa arbete. Det är folk som invandrar från icke EU land. Nu ska vi förfölja dem och det kommer expandera expandera. För det kommer jag att ställa om i makten som har en människa delaktighet mot resterande människor eller ha någon idé or in så det inte växer grejer som enligt mig har fel. Tanke, moral och saker och vad man nu ska tycka och tänka om människors värden runt omkring i världen. Skulle bara lyfta upp några med Ungern Polen ibland. Ryssland är ju med på ett hörn där vi ska se mer. För hela länder i EU är det väl dom. Så USAs till Texas är inte jättebra exempel. Och tänker vi på vad de gör? Inte så, men det finns ju grejer där.

Andreas:

Jag tror det var Peter Esse som sa det. Det här känns som att det här förslaget är framtaget av ett land som är helt blind mot att det finns länder som har ett betydligt mer vedervärdiga värderingar. Det är framtaget och framlagt av en svensk EU kommissionär och som inte tar hänsyn till till exempel att unga mig. Som på är på gränsen till diktatur klassat idag. och man ska inte heller missa det faktum att som du säger, det finns en hel del andra länder därute. Och om vi brakar kryptering eller gör sånt här, det påverkar hela världen. Det är så det är. Vilka är vi i EU att tro att vi har den rätten? Och att vi ska bryta mänskliga rättigheter.

Ruben:

Vilket var nästa punkt i barnkonventionen. Trevligt.

Andreas:

Att.

Ruben:

Inget barn får utsättas för godtyckliga eller olagliga ingripanden i privat och familjeliv, sitt hem eller sin korrespondens och inte heller för olika angrepp på sin heder eller sitt anseende.

Andreas:

Det här förslaget är väldigt fint ur aspekten att man vi vill skydda barn och unga. Men de bryter också mot barns rättigheter.

Ruben:

Jag.

Andreas:

Och det finns. Det finns ju hundra alternativ att lösa detta på andra sätt kallar jag mig nicka. Nästa veckas gäst för er som är intresserade. har det ganska bra där han har i sin senaste podd blir. Bli säker på den. I det senaste avsnittet av den har lagts fram förslag på hur detta skulle kunna ske på ett bättre sätt och säger att vi har ju t.ex. Snapchat inte är krypterad och inte krypterad. Det finns ju flera andra såna här tjänster som är riktade till barn. De är inte förklarade, de kan fortfarande söka igenom. De har ju rätt att göra det. Men att då bryta kryptering eller kräva att signal WhatsApp ska bryta sin kryptering eller lägga till en tredje part så att de chattarna inte längre är säkra. De tjänsterna är också till för att ge skydd åt till exempel mer smuts, politiska meningsmotståndare eller journalister som utför grävande arbete. Och att inte tillåta dem att ha en säker kanal utan den även den ska genomsökas av staten.

Ruben:

Att reaktionen på den rätta reaktionen kommer ju blöt man bygger upp något annat. Det är inte så att det inte finns människor som kan teknik och kan bygga saker. Det är inte att folk inte kan lära sig och komma runt detta med att på ett eller annat sätt. Det ska vi ta Exempel Kina som är ett ganska övervakat land. Vi sa detta förra avsnitt också. Inte att de har lyckats inte lyckats ta sig runt Kinas övervakning eller deras. Vad de får inte får in och inte får göra på internet. De lyckas ju ta sig runt det på ett annat sätt. Och varför skulle inte vi då EU kunna göra något liknande? Och vem är det som tillhandahåller de här tjänsterna? Jo, kriminella nätverk. Eller folk som vill liksom. Dit de stoppar EU, om än vettiga bolag i sammanhanget. Till exempel meta, Google, Appel och så vidare som ändå ska ses som det som jag storage. Com kommunikation som ändå är samma som vettiga bolag som också vill göra saker, bara kolla på öppen ska mot. Men att man då stoppar dem och istället öppnar upp för att man Tjejer i Bryssel och Darknet ska bli kommunikations platser för folk som inte vill bli sparade.

Andreas:

Jaså, det är

Ruben:

nej.

Andreas:

det. Det är också så här. När det kommer till sånt här så brukar det första som folk som inte är så kunniga brukar skrika med Om du har rent mjöl i påsen så behöver du inte vara orolig. Men i detta fallet så är det just de personerna som behöver vara oroliga så det är de som kommer påverkas mest för de här tjänsterna. Om du sprider sig genom att majoriteten av den sprids på det datumet som inte är, som inte inkluderat här i och du. Den här förslaget till exempel, säger ingenting om att du inte får privat kryptera saker. Det säger bara att chattar och det som det som skickas mellan ska kollas. Men om jag krypterar en fil och skickar den till dig och sedan. Men på något annat sätt, meddelar rekryterings nyckeln. Så är det. Så är det. Då kan vi inte kolla det. Willman så är det ju. Finns ju hundra vägar att gå i. Går att komma runt det och är man väldigt inne i det så vet man hur man gör det här. Men normala människor som bara är lite integritets medvetna. Kommer förlora hela sin möjlighet att ha en förhöjd integritet. Om du då väljer att använda till exempel Signaler eller WhatsApp av olika anledningar.

Ruben:

Och det som jag tyckte som är liksom. Ska man hålla i den sökningen då? Vem tror du kommer söka de jobben som dans? De ska sitta hos oss och genom detta validera och inte validera materialet, säger alla. Och har inte du inte sett de normala människor som kommer att söka sig till de jobben primärt?

Andreas:

De kan inte uttala mig om men känslan skulle ju kunna säga det. Ja, men det är så. Det kommer folk som skickar bilder över WhatsApp är inte super kriminella människor. De är de normala människor som skickar bilder på sina barn på stranden majoriteten av tiden och ska de då med 80% felmarginal bli flaggade och kanske bli polis och rädda för att av ett ja, du skickar en bild till din sambo. Det är inte rimligt. Lägg lägger ett fokus där det faktiskt gör någon någon nytta. Kan jag tycka.

Ruben:

Ja, det är det. Jag hoppas och tror ju inte att detta kommer gå igenom. Men sen kollar man lite snabbt för i dagarna kom det ut vad partierna tycker om detta utvalda system och regeringen står bakom detta och då är det Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna. Sen står ju jag och Socialdemokraterna bakom förslaget också. De som är emot är Centerpartiet, Demokraterna och Vänsterpartiet och då inte utan Miljöpartiet.

Andreas:

Dess.

Ruben:

Så majoriteten av de svenska partierna står bakom förslaget. Och ni ska inte att partipolitik och svensk politik och allting och det funkar liksom. Sak samma och alla partier kan inte hålla med. Men. Som säger det måste man prata. Detta vet jag att det. Har du bara tänkt på hur mycket man hörde om till exempel och erfara när det var en grej och att hela Piratpartiet startades upp och det var grejer och det var det var liksom det var kalabalik. Alla hörde om det och det ska tilläggas att då

var jag 13:

12 år gammal. Jag till och med kommer ihåg. Det pratades mycket om det. Nu är jag ganska insatt i detta och jag vet ju om det för att jag har hört om det av andra jag. Men hade jag vart en vanlig dödlig människa? Jag har inte hört något

Andreas:

men

Ruben:

Men vad man ska.

Andreas:

väldigt spännande att vara med där

Ruben:

Men jag är inte så insatt i teknik. Jag menar,

Andreas:

Ja ja

Ruben:

du har inte hört om detta? Så

Andreas:

så.

Ruben:

är det märkligt.

Andreas:

det finns en hel del organisationer som har gått ut och liksom kritiserat detta upphävdes en synpunkt som också vars jobb är att till exempel skydda barn som FN. Man bör fundera en runda till. När. Organisationer och de enskilda delarna som till exempel Sverige har signerat eller majoriteten av västvärldens länder har signerat när. Han hållaren av och polisen för de rättigheterna ifrågasätter ditt förslag och säger att det här är direkt. Det här direkt strider mot vad ni har signerat tidigare. De. Förlåt, men jag skäms faktiskt lite över att det är en svensk som har föreslagit det. Detta och att man är så naiv att det är så naivt att man tror att detta kommer skydda barn, ja, kanske närmst den närmsta tiden. Men

Ruben:

Förslaget håller. Om man har en horisont på två år och tänker enbart det som är synligt för oss och då kommer vi stoppa allt som har med ses som material i.

Andreas:

Det kommer vi inte heller för

Ruben:

Använd dem

Andreas:

Web påverkas inte.

Ruben:

som allt som är synligt öppet för allmänheten och inom två stora hav. Då kommer vi stoppa allt för då kommer alla som flaggar. Vi kommer att följas alltjämt. Material kommer läggas allt mer och sänkas. Det kommer att finnas väldigt få uppehåll starkström igenom så att i teorin, ja, det kommer funka antagligen så som Men riskerna och alla bieffekter av det är så sjukt mycket större och kommer skapa upp så mycket mer möjligheter för framtiden för att skada människor. Alltså det är farligt att.

Andreas:

Alltså glidningen risken på det här. Risken att vi sätter in detta nu och nästa gång så föreslår vi en förändring Vid nästa gång så gör vi det här med den här Ylva Johansson En anledning är att efter vi kommer ihåg exakt datum en chat kontroll ett går ut görs så kommer inte detta fortsätta ske. Vi kan dock införa chatt kontroll ett. Det är nog ingen som är motsatt kontroll för att ingen behövde eller brydde sig om när den infördes. Att låta de här tjänsterna söka igenom efter denna material. När de kan. De tror det är så till och med de största säkerhetsexperten gör och slänger dem öppna med att de gör det själv. Och då kan ju till exempel föräldrar Snapchat göra det till exempel. Då är det en safe plattform för mitt barn och var på då det där den får. Men den barnet kanske inte ska ha signal då till exempel.

Ruben:

Och sen är det det som

Andreas:

i stället.

Ruben:

begränsar en barn under tio år. Där behöver vi ha väl mycket mer regler och grejer. Men verbalt mot bollarna. Vi sa det också så mycket skit som jag gjort på nätet och kunnat göra och så lite som vuxna hänger med. Och ibland är det inte så att det här kommer lösa sig. Det är de människorna eller de barnen som kommer hitta till de här webbplatserna mycket snabbare än alla andra barn. De vill inte vara sedda av sina föräldrar och då staten. Man vill ju inte bli förföljd liksom. Inte svårare än så. Du.

Andreas:

Ska jag vara helt ärlig. Jag tror att första gången jag laddade ner Tor webbläsaren var ute på webb. Det var inte jag själv, det var en kompis som visade mig förstod jag ute på det. Dark web fan jag var i vart tolv, 13:14. Jag var inte gammal liksom. Att vilja ut. Vill man ut så går det Inte så svårt. Jag menar, det finns ju. Undrar jag. Googla. Gå in på youtube. Finns direkta videor som förklarar hur du ska

Ruben:

Är det inte lite svårt sen när det inte finns ett intresse för mig att vara där jag är? Ett år kommer inte vara där. Men är det så att hela världen eller hela EU kommer bli övervakat ändå kanske det bli ett intresse av mig för att göra andra saker och runt saker visste jag. Jag må ha rent mjöl i min påse, men det är fortfarande. Jag vill inte vara president.

Andreas:

Nej nej, nej. Jag tycker att vi har det bra, men jag tycker inte jag ska ha en tredjepart som kollar igenom allting. Ja på nätet. Vad är det för jävla hittepå liksom? Och sen om om jag kan säger då att jag kunde när jag var tolv liksom kunde ta mig ut på det där själv och då hitta till olika platser. Tro fan att människor som är kriminella, som har en ambition och ett mål kan göra exakt samma sak. Vi är kortsiktigt och det drabbar bara det drabbar bara normala människor mer än mindre. Vill du så kommer du runt det.

Ruben:

Jag har jag och det är som det kommer inte. Jag kommer göra saken värre först nu. Nu har vi barn, mamma barn. Kan du var på övervakare plattformar på ett annat sätt och kontrollerad plattformar kan du göra något forum allting. Det är också där man enklast vänder sig för att det enkelt är många som har det. Det finns många funktioner och allt fungerar. Men ska de vända sig till en plats där inte finns? Den här enkelheten och dess föräldrar? Absolut inte. Com. Hitta vad de höll på med. Större risk att någon kontaktar dem eller de börjar skicka saker till de människor som inte borde ha delat. De blir dummare än vad hon är för att där finns ingen som har koll. Det är som kontroller där du bara gör vad du

Andreas:

du alltså ja ja. Och att än att normala, inte så kunniga människor inte har rätt till skyddad korrespondens Men som till exempel om man är journalist ska den personen. Behöva gå ut både dark web och kryptera meddelanden i. I ett paket och sedan skicka den och så sköta det på en massa omvägar. Nej, varenda människa ska som vill och behöver kunna ha rätt till skyddat samtal utan att man måste vara super teknisk. Det är ju till exempel bortsett och Signell exempel på du behöver det som vilket chattprogram som helst. Du laddar ner det, loggar in och sen så kan du chatta säkert med den personen på andra sidan. Då är det en mänsklig rättighet att kunna skicka saker utan att någon läser det. Jag menar att ånga upp 01:01 kuvert som inte är ditt och kolla innehållet som inte är till dig. Det är ju belagt med två års fängelse av en anledning. man har rätt till korrespondens som har en viss nivå av integritet. Jag vet inte. Det gör mig så arg och jag tror att det här kommer vara någonting som kommer. Vi kommer prata en hel del om Ö under närmsta framtiden, för det är mycket som händer där just nu.

Ruben:

Det som gör mig irriterad är att det finns en fin tanke i bakgrunden. Man vill skydda barn, man vill liksom stoppa det som hänt. Men man tänker inte mycket. Och ska man gå ut med lagförslag och man tänker på konsekvenserna och riskerna och det och man förstår inte hur man ska lösa det. Det är det som stör mig väldigt mycket också. Hade man bara tänkt till och försökt göra saker och liksom go for it boxes. Som att göra så mycket det bara kan. Skydda barn, skydda ungdomar, skydda oss allihopa för den delen mot oss själva. Men. Gör det på ett sätt som man fortfarande är fri att vara på nätet

Andreas:

Att det här förslaget kommer från ett land som säger sig värna om demokrati.

Ruben:

Och yttrandefrihet.

Andreas:

Ja. Och yttrandefrihet. De. D. Alltså, det är katastrof. Det är det inte. Det är inte okej. För att avsluta så tänker jag att vi ska ha ett litet öppet brev sätt Till dig EU kommissionär Ylva Johansson. När till och med FN ifrågasätter det förslag om massövervakning av europeiska medborgare att det riskerar att bryta mot mänskliga rättigheter. Då kanske man ska skärpa sig och rannsaka sitt förslag lite grann. Varför så självklart? Det är svårt att balansera ibland, men ta hjälp av experter på området Som kan hjälpa dig ta fram ett förslag som skyddar både barn och EU medborgares rätt till integritet. Du ska också vara medveten om att det inte bara påverkar EU för att de tjänster som tvingas införa detta förstås också för resten av världen. Och bara rakt och ärligt ditt förslag känns som chatt kontroll två på noll. Är vi inte människor rättsvidrigt?

Ruben:

med det sagt så tänker jag att vi går vidare in på veckans tips.

Andreas:

Det tycker jag också.

Ruben:

Veckans tips denna vecka är mullvad VPN och då är inte bara en VPN utan de också tydliga på att prata just där. Kört Control Media där jag länkat en podcast där han är med och de är duktiga på att förstå värnandet av integritet på internet med både VPN. Tjänsten är också bra med information och du kan deras testa om några veckor när de var i Nederländerna och du kan inget att säga att bra blev jag.

Andreas:

De är jättebra på det de gör.

Ruben:

Och att de någonstans dessa bolag de är såpass duktiga som till och med erbjuda att man kan betala för sin tjänster med cache i ett brev. Det säger en del om hur mycket de värnar om integritet på internet och på allmänt information om vad som sker på internet. Så en stor rekommendation som både VPN tjänst men också bara som en informationskälla.

Andreas:

och organisation. Där ska vi också tillägga Om det här förslaget införs så kommer inte en VPN tjänst hjälpa dig. För att bara att koppla av med din VPN service så kommer få ditt material sökas igenom i transit, så det spelar ingen roll tyvärr. Och trots att detta antagligen är till mullvad fördel ekonomiskt om detta förslaget skulle införas så går de ut starkt och hårt emot det här. Ni kanske ser dem ute på bussar och liknande där de har gjort reklam och kommer att göra reklam för att stoppa det här förslaget. Vi är inte sponsrade av mullvad, det är bara en tjänst och organisation vi uppskattar. Right? Som vi sa i början är inte experter på det här, men om vi har sagt nånting märkligt så är man välkommen att maila till ett mail från Kom och korrigera oss och gå ut med en korrigering nästa vecka. Man kan också maila oss och tipsa om framtida ämnen, få hjälp i köp frågor eller bara vill tipsa om framtida gäster. När man sen får rätt motspelare så ska man inte glömma att prenumerera på oss. Vi finns i de flesta spelare och är det någon som vi inte finns i så maila oss så ser vi om vi inte kan lösa det också. Och när man ändå är inne så passa på och betygsätta oss och lämna en recension där det går gärna i Appel podcast. Jag tror detta var allt för veckans podd, så om inte du har någonting att tillägga så hörs vi nästa måndag. Jag.

Ruben:

Du behöver ha det.

Andreas:

Ha en bra vecka! Ha, det är.