Käck-Tech Podcast

TikToks VD grillas av kongressen: Kan appen komma att förbjudas?

March 27, 2023 Andreas & Ruben Episode 54
Käck-Tech Podcast
TikToks VD grillas av kongressen: Kan appen komma att förbjudas?
Show Notes Transcript

Denna veckan dyker vi ner i Amerikanska kongressens förhör av Tiktoks VD. Kan vi vänta ett landsbrett förbud av TikTok i USA och hur skulle påverka nästa val? och agerar denna kommitten i närheten av opartiskt? Vi minns också Gordon Moore, en legendar inom tech-världen, Samsung har missat att uppdatera en del Exynosmodem vilket ställer till med en del risker och Google har även offentligt lanserat Bard. Kan de konkurrera ChatGPT och Bing Chat? Detta och mycket mer i veckans avsnitt av Käck-Tech Podcast!


Disclosure: Några av länkarna här nedan är affiliatelänkar. Det betyder att om du klickar på länken och köper från butiken, kommer vi att få en affiliate-kommission utan extra kostnad för dig. Alla åsikter förblir fortfarande våra egna!


Nyheter

Huvudämne 


Veckans tips

Support the show

Vill ni läsa mer om oss och podden kan ni klicka på länkarna nedan:

Vår Spotify spellista
spotify

Musik: Splash - Harris Heller

Obs! Transkriberingen är autogenererad och kan därför innehålla felaktigheter.

Rep. Richard Hudson:

Mr. Chu, does TikTok access the home wifi network?

Shou Chew:

Only if the user turns on the wifi. I, I'm sorry. I may not understand the, so if I have

Rep. Richard Hudson:

TikTok app on my phone and my phone is on my home wifi network, does TikTok access that network?

Shou Chew:

It will have to, to access the network to get connections to the internet. If, if that's the question,

Ruben:

Hej och välkommen till Köket Podcast podden där vi diskuterar, dissekerar och om vi har tur informerar om kök teknik.

Andreas:

SMO att det redan är

Ruben:

Sur på.

Andreas:

kolla för mycket formel1 lättare.

Ruben:

Ja och jag mår skit när jag kollar på det. 40 000 meter med kläder är katastrof. Jag såg en tik tok från Kråkan när han låg på sin sönderbrända bil från 2020.

Andreas:

är.

Ruben:

Och i kommentarsfälten så skriver alla Basha Denny Maclaren. Enligt de tre orden

Andreas:

Uppåt och.

Ruben:

ett steg till scoutstuga och fester under 2 timmar. Nej, nej, sluta.

Andreas:

Jag älskar alla de här smsen du vet, du har säkert läst av oss eller?

Ruben:

Ja, jag har sett musen läsas. Jag vet att du pratar om att jag, men jag har inte sett något alls sedan

Andreas:

jag vet att han heter den skådespelaren, men det finns en massa. Ja, precis där han sitter och äter oss utspelade det oss om att. Daniel. Ricardo sitter med sina miljoner som mäklare och sitter numera tittar, skattar och äter dyr redbull.

Ruben:

Gotta do.

Andreas:

Tror inte han ångrar den bilen så mycket just nu faktiskt.

Ruben:

Nej, det tror inte jag heller. Och han har gjort ett avseende och han har en helt okej plats, så jag tror att han har alla gjort helt rätt. Så är ju.

Andreas:

För er som inte vet vad vi pratar om. Små raider är vad vi kallar Carlos Sainz som kör för Ferrari. Nu lämnar vi Formel ett. Vi måste sluta prata om Formel ett utan för bonus avsnitten. Det är inte okej. Alla är inte intresserade av det.

Ruben:

Alla älskar havet. Jag tänker att vi kan börja med ett hum och jag vad har jag gjort och så där va? Jag mår bra. Jag har inte gjort något särskilt och jag har ingenting speciellt att säga som berör mitt liv och saker jag har gjort och inte gjort. Så Andreas, hur mår du och har det

Andreas:

UPS. Vilken snäll översättning! När jag har skrivit min tenta nu.

Ruben:

Nu.

Andreas:

Finally! Känns bra, men jag vågar inte ta ut någonting förrän rättningen är klar om vi säger så. Men det borde vara lugnt. Det tror jag. Jag tror helhjärtat på det så får vi se. Så förhoppningsvis så. Ska slippa räkna livslängd på kullager ett tag till framöver.

Ruben:

Men du har ju lätt till det för att ska kunna använda det i

Andreas:

Jojo,

Ruben:

och framtid.

Andreas:

Jojo. Men våran lärare sa också att det här ska ni kunna för ni måste veta förståelsen bakom det. Men det finns appar som gör dig

Ruben:

I.

Andreas:

uppmärksam på att i.

Ruben:

Jag tänker att det finns idéer som rena 3D modellering system där du kan se liksom hur mycket någonting slits så kan du göra cykler och allt möjligt material och det visualiseras. Så du behöver egentligen bara veta vad du ska skicka in och sen släpps tal gånger fem så du vet att du har marginaler.

Andreas:

Men jag tror det handlar om att man ska ha bakgrunds förståelsen och lära sig tänka som en ingenjör. är det. Tanken är inte att man nödvändigtvis behöver använda exakt de grejerna hela tiden.

Ruben:

Och om det kommer en sol och flera och slår ut hela teknologin, då ska vi ha er som stöd och kunna bygga upp mänskligheten igen.

Andreas:

Alltså jag vet faktiskt inte om jag skulle komma ihåg hur man bearbetar typ differential ekvationer, om det så ens var så att mitt liv hängde på det just.

Ruben:

Varför utbildar vi människor?

Andreas:

Men om det ger mig lite formulär och en snabb recap eventuellt.

Ruben:

Men.

Andreas:

Nej, det är inte. Det är inte vad jag skulle liksom kunna hux flux läsa från ingenstans. Men det innebär att jag har pluggat en hel del och. Sedan har jag två andra grejer. Det liksom. Plugg, teknik och brusreducerande hörlurar är en dröm kombination och därför är jag också nu sugen på ett par nya hörlurar som jag har haft ett tag.

Ruben:

Jag hänger med Bra, då går det bra för mig helt enkelt med bättre.

Andreas:

Är du inte alls nöjd med det?

Ruben:

Jo då.

Andreas:

jag kan ju fake ditt bett genom att köpa dom här c h7 25 lurarna för dom kom ju under din begränsning i pris som svar 2500.

Ruben:

Kör. Gör det om du vill men låter konstigt.

Andreas:

och jag fås att leva lite med macka och insett att jag är extremt effektiv på makt.

Ruben:

Jag har kört med Savasana hela.

Andreas:

Jag hittar inte kött kommentarer, de sitter fel och. Det är många gånger jag trycker motsvarande kontroll som är någonting annat på Mac. Jag har inte det tangentbordet framför mig så jag vet inte om jag reagerar på att det inte händer något. När inte kontroll eller kontroll säger jag. Det värsta är också när du har gått och kopierat någonting och ska klistra in det som visar sig att jag faktiskt kopierat det eller kan klistra in någonting. Då upptäcker mitt misstag mamma och far och ska göra igen.

Ruben:

I. Det är det. Jag önskar att jag hade läst en med båda grejerna lite mer för att kunna

Andreas:

I.

Ruben:

mer anpassningsbar. Men nu har inte jag pratat med Mac på över till längre så till och med jag satt med vid makten och jag inte vet vad jag.

Andreas:

Nä, jag köper det. Men jag är fortfarande ganska positiv till tanken av att bara ha en PC, en stationär PC och en bärbar Mac. Som min framtida sätt att.

Ruben:

Jag tänker ju att man ska kan liknande lite på hur hur världen utvecklar sig. Först, om inte om det jag kom över ha behovet av en bra dator. Om det går eller direkt räcker med en platta eller om det går att köpa dinge eller dongel. Så saker man kopplar till mobilen och driver allt genom den är så dyrt. Du kanske ska ta med en bärbar skärm och ett bärbart tent bord och så kan du lösa allting på det sättet.

Andreas:

Känns mer mindre praktiskt är en laptops.

Ruben:

Jo men du måste fortfarande ha mobilen och laptop så det blir ju liksom fler grejer. Och så måste du ladda batterier och det finns för och allting. Jag har

Andreas:

Absolut, absolut. Det ifrågasätter jag inte. Det var bara att det känns märkligt.

Ruben:

Jag kommer nog ha lagt upp allt det för övrigt, men det är jag.

Andreas:

Ja, antagligen. Eller ja, det ska jag inte säga. Det är bara att det är det vi är vana vid.

Ruben:

Ja, för allt är frivilligt så länge det är det som är aktuellt.

Andreas:

Ett mycket bra sammanfattning. Sen Mac är ju ganska trevligt, det är bara att jag är väldigt obekväm med det och inte. Trevligt ur aspekten prestanda och batteritid. Systemet är jag inte kompis med och det är mycket märkligt på många sätt, men prestanda och batteritid är väldigt trevligt.

Ruben:

I.

Andreas:

Och tyvärr just nu så finns det ingenting som kan konkurrera med Apples. Men om vi ska lämna max så har jag ett announcement också.

Ruben:

Nio.

Andreas:

Han vet ju att jag faktiskt har signat för jobb.

Ruben:

Och få och

Andreas:

Och det här är ju det har varit klart ett tag. Det är bara det att alla parter som nu skulle kunna påverkas av det här. Så det ska faktiskt. Arbetsgivare har fått informationen. Mitt företag som är på mitt examensarbete har fått informationen och fått det klart för de kunder kontraktet designat. Så jag hoppas inte det ska komma någon precis nu som jag inte har tänkt på bara.

Ruben:

Nej, det låter lugnt. Det borde funka.

Andreas:

Ja, jag hoppas det. Men jag ska börja jobba på Volvo Trucks. Jag jobbar på Volvokoncernen. Då jag är ny går vi från nu, nu. Nu lämnar vi det kinesiska Volvo och så tar vi det svenska Volvo i stället, som visserligen har en ganska stor kinesisk

Ruben:

Detaljer och detaljer.

Andreas:

detaljer, detaljer, men. Jag ska jobba med produktionsteknik och underhållstekniker på Volvo som Smart Maintenance och Process Developer och så ska jag även ingå i deras Geni program.

Ruben:

Den titeln är inte titel som säkert betyder någonting, men vad innebär det på svenska?

Andreas:

Process utvecklare.

Ruben:

Och vad gör en utvecklare?

Andreas:

Utveckla processer så att typiskt industriell ekonomi för industriell ekonomi kallas. Gör en anledning för PowerPoint och Excel. Ingenjör

Ruben:

Nu.

Andreas:

lär det inte. Men jag ska utveckla processer och försöka effektivisera. Underhålls av delningen och försöker digitalisera den framåt.

Ruben:

Och.

Andreas:

Så det huvudsakliga uppdraget då inom produktion.

Ruben:

Jag fattar.

Andreas:

industri tekniskt arbete. men Jag behöver inte gå ut med all info.

Ruben:

Nej

Andreas:

När.

Ruben:

men

Andreas:

Det kommer nog bli roligt.

Ruben:

vi vilket jag tagit och jag tackar för alla de påfrestningar på podden vi möter. Antagligen kommer resa en del så det kan bli kul.

Andreas:

Jag har inga. Ingenting är ju så fastställt. Men programmet är internationellt så det kan vara så att man kommer att spendera en hel del tid utomlands på lite olika arbetsstationer. Så vi får väl se vart ifrån i världen vi kommer att spela in på den under perioder.

Ruben:

Kul är också.

Andreas:

Vi har ju löst det förr.

Ruben:

Ja ja, det är ingen som lyssnar som märkte att Andreas var borta från Sverige ett halvår.

Andreas:

Nej, inte bara att vi pratar om det ganska ofta

Ruben:

Nej.

Andreas:

utan att vi har ju. Vi har ju läst internationell ljudinspelning förutsätter. Varför skulle det vara så? Så länge internetuppkopplingen är okej så brukar det gå.

Ruben:

Y

Andreas:

Eller typ grannen smäller proppen så att elen går. Det är också ett mycket.

Ruben:

Så det blev man kan ha när saker sker och vi anpassar oss. Idag sitter jag i mitt kök till exempel. Det funkar också.

Andreas:

det funkar också. Det kan vara lönt att finns lite mer eko idag jämfört med vanligt, men vi har faktiskt aldrig sagt vad du jobbar med.

Ruben:

Nej, jag har inte gjort. Jag jobbar på bolag som inte Sappa och på Sappa så sitter jag som produktägare för olika IT system. Så kan man väl förklarade vad det innebär. Jag sitter och pratar med folk som använder ett system och sen pratar jag med utvecklare och allt däremellan och försöker få igenom bra utveckling. Ungefär så.

Andreas:

Kul. Då har vi alla inflytande jättebra

Ruben:

Man kan nog gå in på våra längst in i denna familj och läsa är att man kan läsa mer om man vill.

Andreas:

Jag skulle säga att man kan inte läsa min dikt in att jag är på Volvo, men man kan läsa massa andra grejer för mig lite om vad jag har gjort tidigare. Men det får ju bara vara disclosure då. Att du jobbar inom telekom och jag jobbar inom fordon som behöver.

Ruben:

Ja nej, men det är ju så. Jag försöker ju så gott eller så. Jag är väldigt opartisk. Men sen, självklart kommer man ju höra och tycka saker utifrån den branschen och de människorna man möter. De sakerna man ser och hör. Så jag tror inte det påverkar så mycket egentligen.

Andreas:

Nej, och de situationerna vi har gjort. När jag har gjort uttalanden om till exempel routrar och liknande så har vi ju faktiskt också sagt att du avstår från åsikt av anledningar.

Ruben:

Ja, och så lär det väl vara framöver om vi pratar om. Vad vet jag. Smarta lastbilar och grejer så kanske du inte får prata för mycket.

Andreas:

När det finns risk för det kanske? Det vet man aldrig.

Ruben:

får jag ta den.

Andreas:

Men det är ju på ett lastbilslass logistikföretag nu och vi är experter. Och så kommer jag gå till ett annat lastbils. Inte logistik med lastbilsförare företag. Sen. Jag trodde aldrig någonsin att jag skulle jobba med lastbilar så.

Ruben:

Nej, jag tror inte jag ska börja jobba med telekom. Det var inget jag tänkte att jag skulle göra heller. Jag är inne i branschen där Obama är och att han inte har bytts riktning 17 gånger de senaste två åren. Lite saker händer.

Andreas:

i.

Ruben:

Sluta spekulera över våra liv innebär och så prata lite om veckans nyheter.

Andreas:

Yes! Dagsfärskt ska vi börja med.

Ruben:

Det är dags för sperma och det är att mannen bakom Moores lag. Gårdagen mår. En av grundarna till Intel som alla känner till hoppas jag och

Andreas:

Lyssnar man på denna podden så hoppas jag att vi hette.

Ruben:

Men han är mest känd skulle det kännas för oss morsa som är redan 165. Kom kommer på detta att på en usel platta kommer expansion exponentiellt öka antal transistorer vart annat år och det är det som lagt grunden för all teknikutveckling, att ungefär vartannat år så blir allting dubbelt så bra ungefär. Vet inte exakt direkt översatt så, men det är så man kan tolka det och det är på ett sätt är det väldigt synd att han går bort eller går ur tiden, men är också det lite vackert att han gör den nästan samma veva som Moores lag också går ut i tiden? Moores lag är inte riktigt aktuellt längre.

Andreas:

Även det är ju lite vackert på nått sätt och han är ju en av teknik världens. Kanske mest välkända namn, men han har ju ligger ju bakom grejer som alla hört talas om på ett eller annat sätt sett. Ett. Ett stort namn inom teknikvärlden.

Ruben:

Så tack vår mor och så går vi vidare till

Andreas:

Hur går vi vidare? Ja, googel har gått ut och uppmanat alla som har ex gymnasie. Processorer i sina telefoner och externa modem att stänga av, wifi samtal och voice over LT samtal för att det finns en ganska allvarlig sårbarhet som. Googles projekt Zero meddelade Samsung för mer än tre månader sen, men många av telefonerna har inte fått åtgärdat det. Detta är sårbarhet där attackerar den kan ta sig in på Den utsattes telefon på distans och konto. Då få tillgång till all trafik som sker över samtal och sms.

Ruben:

Känns ju ganska kul kan man ju tycka.

Andreas:

Kan jag tycka och telefoner som är utsatta för det här telefoner som har modem och växelhus av senare modell och det är till exempel Samsungs telefoner S22M33M13 och mer därtill. Det är telefoner från Vivo. Det är mobiltelefoner från googel och det är fordon som använder system kretsen. Ex lås auto T5123. Så även bilar.

Ruben:

Du också här. Det här blir dyrt det nu. Man börjar bli rädd för tekniken blir man inte. Men en grej är att jag tycker att han inte vill prata om detta och det är min man som har sedan han kom ut höra om detta och kommenterat låtar som Det är dumt tycker jag som sagt att ändå hitta sårbarhet, Samsung eller vad det nu är som skadas mest ansvarig, inte det på alla enheter som har det och systemet. Det är läbbigt att nu är det bilar också som börjar bli påverkade av sånt här. Har man sårbarheter i teknik och vi vet ju alla någonstans att komma in, liksom de lite djupare inställningarna i din bil. Är ju inte alltid det enklaste

Andreas:

Nej.

Ruben:

väl till barnen skulle. Så nu är det bättre. Men att bara ändra så man får lite med Babas i högtalarsystemet och lite mindre diskant. Sånt är ju inte alltid helt lätt att hitta på nya och eller gamla bilar. För en del ska det gå in och gå in och stänga av om ens det är samtal och hifi samtal sker ju ännu krångligare tillslag som inte ens vet vad det faktiskt

Andreas:

Och jag jag. Men Googles uppmaning är ju här att om man har någon eller har en telefon med en extern och ett externt modem, vilket Google själva har, så bör man stänga av detta till det är åtgärdat. Och det här är ju ytterligare ett tecken på att. Ha alltid era telefon uppdaterade. Ni behöver inte vara alltid pålästa om alla säkerhetsproblem, men se till att ha era telefoner uppdaterade. För sådana här saker är det inte säkert att de når ut till allmänheten.

Ruben:

Nej. Och det här är så massa massa som sker. Men så löser sig toppnoteringar innan det blir allmänt känt. Men nu är det ju allmänt känt så då kan ju alla som vet om detta och där vet vi om det. Då vet alla som inte borde veta om det om det också. Och då kan man riktigt.

Andreas:

Så det är absolut så att om ni har en telefon med XL lås var det vanligt i Sverige. Vanligtvis så är det en Samsung stäng då av varför samtal och voice over. Fram tills det här är åtgärdat. Det var uppmaning. För att man kan faktiskt med hjälp av den här sårbarheten ta kontroll och ta få datan från den här enheten utan att den som råkar ut för det märker nånting. Det är oroväckande.

Ruben:

Det är verkligen När man pratar om googel fast ändå inte riktigt så kan vi gå vidare till Googles riktiga lansering av deras. Jag kött robots. Och ja, jag hade i oktober så hade jag inte den senaste

Andreas:

Nej, det kan jag också säga.

Ruben:

använda. Så image T4 och all dess integration och allt den lyckas göra. Är så himla bra och adaptera in så mycket. Det är synd att Google inte ska få utveckla sina grejer för att vi måste ha konkurrens och måste ha olika saker som sker. Och att tro att Google har oändliga möjligheter att göra nånting bra. Men deras och landslagets processorer och hela den modulen och hela board inte fejset är ju idag inte konkurrenskraftigt mot ett Bing, men också kapitel fyra sfären. Det hade varit smartare om bara sagt du vi vi backar på denna serien eller vi avvaktar tills vi har allting och visas. Om man slår dem på fingrarna. Men i alla fall, några hade konkurrenskraftigt sett till denna serie. Jaha, okej. Men det här är old news. Det här är ingenting att hänga i granen. Är det kul att få in det där snacket om att visste jag att Google ändå har någonting? Men det är märkligt att de inte avvaktar lite.

Andreas:

När Men jag tror du trodde det skulle kunna vara att googel bara ser att de har ens någonting större att förlora. Jag menar, Bing har. Alltså knappt procentandelar av marknaden idag. Medan Google äger i stort sett hela. Och att då framstå som oförsiktiga eller? Inte så bra på att plocka fram rätt information. Att det är det som gör att man kanske släpper en avsevärt med mer skalad version eller en kapad version av.

Ruben:

Vi har sagt pratat om detta innan att ja, det är kul att ha den delen också om man inte har bad appen. Yogis har det bakom en söt måste måste ha googel konto för alla inte hänger på googel och att du måste googla på av dessa, de som verkligen intresserade kan testa det på sommaren beskrivningar. Hej! Detta är ju liksom det här, för det här så har jag inte upp till dom men då har man fortfarande chat som. Köra fullt ut om det är så att det är en avskalad liksom. Bättre honom om möjligt göra mer i dag. Men om det är inte fallet än. Men då är det ju tragiskt att de inte kan mer.

Andreas:

Absolut jag, absolut. Men den här Bard verkar ju ganska så vilsen. Och har direkta faktafel på saker och svarar inte riktigt på det som efterfrågas alltid. Men det som jag reagerar på är att alla de vi har sett det har inte släppts i Sverige så vi kan inte få tillgång till denna. Alla videos som finns där de visar den kastar upp dubbla varningar och redan på första sidan när du slänger in första prompten så säger den. Det här kan vara missledande information blablablabla. Och när prompten kommer upp. Asså svaret på tomten så står det också att den här informationen är inte säkert är 100 % korrekt. Kontrollera infon typ. För de är ju de tar ju verkligen hängslen och livrem på allt.

Ruben:

Och det. Det finns inget fel i det. Det är vi för bra. Och det tror jag att När vi mäter har ungefär 90 % av marknaden, säger han. Jo, man fattar ju att det är något influera, men också det. Det de måste måste de väl antagligen skydda. Som mer användare.

Andreas:

Ja.

Ruben:

Från att fatta att det här är inte vad det är, men att binge mesar och de som letar efter detta kommer söka sig ut. Och

Andreas:

Och jag.

Ruben:

mest för Google om man råkar stämpla in på det med ett nytt skämt av alla som söker någonting hamnar på Google

Andreas:

Så kan det absolut.

Ruben:

så det är ju bra att dom har med varningarna ska jag säga. Men det är. Det är intressant och ja, all lycka till! God jul! För att jag tycker ju generellt sätt att God Jul som helhet är en bättre sökmotor och det är den som har så stor andel av marknaden att de är bra på det. Gör det inte genom kan så kan de få in en bra som hjälp bort till rätta som kan göra saker och får brand bättre. Starten är sammanställa information från flera källor. 20 guld är.

Andreas:

Ja, jag köper det, men jag tycker det är. Ganska tydligt. Om vi nu ska dra en rolig parallell till ett en gammal nyhet som de flesta kanske jag vet att folk kom ihåg. Men det var ju en utvecklare på googel som gick ut och. Gapade om att Google hade en. Och i mitt medvetande. Och det är vad lambda och lambda är grunden för bara. Och jag tycker att det är ganska tydligt att den inte har ett medvetande utifrån det vi har sett hittills.

Ruben:

Vad är medvetande och.

Andreas:

Ska vi definiera? Den är inte speciellt smart och det känns inte som att den är väldigt låst med censur också. Ställer du frågor som den inte riktigt tycker om? Alltså typ jag tror det var du som hade ställt frågan hur gör man senapsgas? Och då hade den bara svarat på det. Nej, det går att svara på. Jag vet inte för mycket. Medan Bingo lite mer. Kanske det är. Får man inte göra. Men om jag skulle göra det hade jag gjort så här typ.

Ruben:

Och det här är ju det som jag tycker vi ska gå in på. Detta lyser också på rätt att användas. Men det här med att man ska dölja information som det går ut på på nåt sätt är inte svårt om man ger det en stund dessutom. Hur man sedan ska.

Andreas:

Är du fast du tycker att vi ska uppmana till det?

Ruben:

Nej, men om man vill göra mycket annat kan man få fram också om man ger en liten stund. Varför ska de här rapporterna hindra dig från församlingsgården för om de kan hindra dig nu? Därför att vinna. Men kan de hindra dig från den informationen? Kan de hindra dig från andra funktioner? Och kan företag diktera vad som är okej och inte okej information? Ta fram en.

Andreas:

Absolut, men jag skulle säga att det här är en stor skillnad. Är. Hindra någon från att få fram informationen och att tillhandahålla informationen är två skilda saker och om botten aggregera den så tillhandahåller den informationen. Men om vi ska avsluta den här delen så kan vi väl konstatera att Google har inte ett super seriöst försök att ta över chatt sök. Branschen eller chat ai.

Ruben:

Nej men vi har ett helt annat som jag inte har precis alldeles nyss. DAST. Tick tack. Access Macho. Fan vad jag.

Andreas:

Ja, och det vi pratar om är såklart så började senatens

Ruben:

Nä kongressens

Andreas:

kongressen.

Ruben:

kongressens är det nu konkurs och Internet kommittén kortfattat utskottet inom kongressen i USA som håller koll på köp på internet och annat viktigt. Precis vad de gör. Men deras utfrågning och äntligen måste man kalla det en.

Andreas:

Utfrågning. Ska vi verkligen kalla det det?

Ruben:

Därför utfrågningen deras frågeställare mot tick, tock och big tecken, data och mycket märkliga. Vi får gå in när de får, men det är det vi pratar om. Och jag tänker också inte bara fokusera på tick tock utan mer generellt saker runt omkring detta och hur vi ska tänka och vad som händer och liknande. Men lite backstory dag 2018 tror jag så ville med Trump så 19 vill ju Trump bana tick tock så

Andreas:

Jag.

Ruben:

han tänkte göra detta med en president. Order gick inte, han blev fälld i domstol så och fick fortsätta agera på amerikansk mark.

Andreas:

Blev han fälld eller blev han av

Ruben:

detta.

Andreas:

denna orden

Ruben:

Ja precis. Sen så. Nu är jag inte 2023 skulle jag säga. Så har det kommit upp mer och mer och man gjorde nyligen en förändring i lagen så att president Biden skulle kunna göra detsamma. Gjorde och komma igenom det och banade någonting på ett mycket enklare sätt. Men de har inte gjort någonting åt det ännu. Men nu är det kongressen och när kommittén specifikt som uttalande först tänker och sig i samtalet. Vi vill eller vi kommer banna. Tick tock.

Andreas:

Ja precis.

Ruben:

och det är det som har hänt i veckan. Men en liten sidenote, innan vi bara går in på det så är det också så att man har fört samtal studier nu på morgonen om att man ska då bannas, att man inte får ha tick tock på telefoner, på statsanställda och många bolag, inte bara i USA och stater också för den delen, har pratat om att man inte får ha tick tock på arbetsrum, bilar eller statliga till handhållna enheter. Det är liksom kontentan av vad som händer just med tick tock just nu. När har utfrågningen då man har kallat dit 20 sa jag kan aldrig uttala hans namn, men som är vd för Tick tock. För att enklare fråga ut honom lite om hur funkar tick tock? Vad gör tick tock? Hur agerar nytänkande med data lärdomar idag? Men. Jag fick en 7 timmar lång inspiration till att hela mig. Stora delar av det, både genom kort format men också som kolla på inspelningen. Och det är inte en utfrågning. De står ju bara säger vad de tror är fakta. Låter honom inte svara. De vill ha ja och nej svar på frågor som kan få ett ja och nej svar på. Men det är så ogenomtänkt. Och det roligaste av allting är ju de här människorna som sitter i kommittén och de sitter sakta på. Jag hoppas de sitter på grunder som är vettiga och att de kan någonting. Men det är väldigt synd att de inte kan någonting om tex. Ur det roligaste klippet tycker jag. Vad loopa är? Den här tar ni från Ohio som representerar Ohio. Frågade ut hur han vet ändå. Och varje gång jag kopplar upp min tick tock till wifi kommer en åt mitt wifi hemma då. ABBA var bara wow. Ja, jag tror inte jag ska fråga, men ja, det kommer jag ju göra. Om du kopplar upp din enhet mot wifi så

Andreas:

Det är så internet funkar.

Ruben:

kommer internet att funka. Okej. Okej. Okej. Och man ser verkligen dagen med dess representant att han fattar inte det. Det klickar inte vad han försöker säga. Han VDn sköter detta bra får du säga.

Andreas:

Jag skulle säga. Med tanke på mycket skit han fick ta i den utfrågningen så är han cool, lugn och super sansad och jätte professionell.

Ruben:

sen så självklart man hör ju nävan för mycket. Det som florerar på internet gäller alla de här dumma frågorna från representanterna. Sen när de faktiskt ställer lite mer relevanta frågor och tänker vi kan gå in på rätt snabbt, veta vad vi tycker och tänker om detta. Då märker man också att han försökt undvika frågorna lite och faktiskt svarade med ett spår som gynnar en men och tick tock.

Andreas:

Det är också hans

Ruben:

Jag har lite svårt med ord där. Tycker ändå att de ställer en del relevanta frågor. Men grunden bakom mycket av detta om man ska spola ner det till liksom. Eller dra ner till några enstaka frågor. Mycket handlar om barn och ungdomar och ifall de ska och inte ska svara på Tick, tock och egentligen andra appar också, men det nämns inte lika mycket vad de blir matade med för information på de här apparna. Och generellt. Barn och ungdomar är också vuxna. Vart den här datan sen skickas och sparas och hanteras. Och sedan lite. Riskerna skulle bli stora att intresset för kongressen i att försvara USA och USAs befolkning. Och det man egentligen vill försvara mot är ju att kunna få tag i stora mängder metadata som också kan kopplas till specifika personer. Det stora problemet som jag ser det är man kan dra en väldigt tydlig jämförelse till är att Facebook går mellan meter. Exakt Twitter googel. Amerikanska bolag har också massa data på användare men där. Jag tror att. Det man vill egentligen är nog inte bara komma till ett toppmöte utan man vill komma åt de amerikanska bolagen också. Det är bara det väldigt, väldigt mycket svårare och föra en talan och säga hej, god jul, hej twitter eller gymmet eller hej allihopa enklare. Vi vill stoppa eran kontroll av data utan. Det är mycket intresse i Kina efteråt och då blir det en enkel politisk fråga att driva och också då få igenom det enklare. Det är det som gör att man går på tick och press. Det är

Andreas:

Ja, det blir också xenofobiska.

Ruben:

Ja och det blir så himla löjligt för jag tycker att hade man gjort det rätt hade de haft lite pålästa människor. För jag tycker i sak det är skit bra att stater ifrågasätter bolag och vad de gör med persondata och vad de gör i landet och varför de liksom skickat dem. I sak skitsmart. Problemet är att det sitter människor som inte ens vet hur man öppnar en dator och ska fråga. Efter detta så kommer man inte få vettiga svar utifrån företaget. Det kommer man inte få och då bygger man hela grejen på fel argument. Det som är grejen för oss som jag inte kan allting. Men tick tock. Jag blev imponerad över hur bra de gör detta för det enda jag kan se som är rätt och ska vara infrastruktur och data sparande som jag kan se som en risk för USA är att en del utav datan som. Skapades till och med ett yngre bolag. Har sparats i Kina och Singapore och icke i USA och man har haft kinesiska utvecklare som haft tillgång till den här datan. Och under kinesisk lag så har de så de kommer kunna bli tvingade att lämna ut denna datan till engelska staten. Det kanske är en risk för USA, men som han säger nu är att det är små mängder data kvar. Och den finns primärt i Singapore. Och man har ett projekt Texas arbete som är en sammarbeta med orakel och tick tock där man ska sätta upp hela infrastrukturen, hela server basen. En klubb för tick tock i USA som kommer drivas av orakel cam av tredje parts vete bolag som driver liksom hanteringen och som har tillgång till servrar och datahallar. Alltså datan i sig. Och vad kan en tredjeparts organisation som också kommer att gå igenom detta och sättet det sköts. Man ser att allting är prima ska gå, men att säga amerikanska medborgare. Då kommer du vara autonom i USA och amerikanska medborgare är all data och har sett att det kommer att vara infört i år. Och sedan kommer man till lite allt annat. Då försvinner ju hela den risken med att datan finns, en sårbarhet allt annat. Och där är det ingen tydlig data sårbarhet. Sedan är det ett stort argument som vi hörde någon som hade intervjuat. En av de här lagen människorna är ju att man tror. Och det här är ju det som jag kan hålla med om att. Jag kan lite konspiratoriskt tro. Men det är också väl som du visar och det känns också lite för löjligt. Så sant, men det är också därför det skulle kunna vara sant. Jag vet inte, jag vill inte uttala mig för mycket, men det är ändå kul att bolla det. Det är ju det här med att man tror att det finns i algoritmen eller i systemet. En nudging modell som skickar in. Sub. Information till användarna för att trycka in vissa åsikter tankar idéer hos användarna som då ska påverka vad de tycker

och tänker Ja, om var 20:

e video har ett underliggande budskap som säger att Kina det bästa landet världen. Men jag säger inte utveckla mer än ett par korta pekare. Konsumerar du då en timme, 2 timmar? 3 timmar varje dag? Får in några stycken sådana videos. Och sen undermedvetet tänker så tio år längre fram i tiden så kommer du ha ett annat tankesätt gentemot. I det här fallet som mycket problematiskt i USA än vad är annars? Det som bekräftas i detta heat, det var vill jag förhindra detta är att man vill dra igenom en hel lagförändring där man blockar vilken. Vilket content eller vilka appar och folks använda och screen kan bedriva samma sak fast från USAs håll. Och amerikanska staten ska bestämma vad amerikanska medborgare ska få tycka, tänka och se på internet och då blir det helt andra hållet snarare istället för sina i USA. Vem är rätt och vem är fel? Och här börjar det liksom inte sant att det blir knäckt. För det handlar inte om diktat, det blir att handla om text. Och det handlar om att USA vill ha kontroll över sina. När folket har kontroll över folket om de vill bli kända för sitt mycket snyggare sätt. Och det här har jag sagt hela tiden. Fick dock inte värre än Facebook. Det är inte världen Twitter, det är inte värre än Googel. Det är bara att det står skrivna efteråt att det är ett kinesiskt bolag som är delägare. Grund utsagt. Det är de som är grundarna av det. Men det är så märkligt. Nu har jag hållt på här länge

Andreas:

Ja, det var en lång utläggning,

Ruben:

Tack! jag ber om ursäkt om jag klipper till detta lite och om det

Andreas:

det är i sig leder. Men något som är viktigt att framhålla här är ju att det finns inga bevis. För någonting av det. Jag anklagar en som gör i princip det. Däremot så finns det mer än den normala datainsamling som i princip alla sociala medier, oavsett om de är beta, Instagram eller Facebook. Det finns inga större bevis för det. Det som finns är att de har tracker IP adresser för en specifik journalist där de försökte ta reda på vem som har läckt information till henne genom att söka hennes IP adresser. Grejen är ju bara det att de har ju både Youtube och Facebook också blivit anklagade för att göra.

Ruben:

I.

Andreas:

Till exempel. Och det finns inga studier, inga bevis på att det skulle finnas någon. Influgen Rings kampanj eller strategi från kinesiska staten. Och han säger också i det här förhöret, eller vad man ska kalla det. Intervjun är för att. Det är. Det har aldrig. Det har inte hänt. Sedan är det återigen Kina. Men de verkar ju också glömma att han inte är kines. Han är Singapore, en från Singapore.

Ruben:

Ingen var.

Andreas:

Ja, vad säger man på svenska?

Ruben:

Singaporianska.

Andreas:

den här långt gående då? Påverkanskampanjer som man misstänker ska vara att man försöker fördumma den yngre generationen i västvärlden och sedan försöker för smarta genom doping i Kina och där promotar man snarare utbildning och forsknings videos än. Dans och inom citationstecken, korkade videos eller fördummande videos som man gör i väst.

Ruben:

Och

Andreas:

Jasså?

Ruben:

det som ska mest med Scott Walker till den här utfrågningen. Det är ju att. De har bestämt sig redan ska banor och det är väl de som gärna vill. Men att. De tar fram saker som de tycker är fakta. Om att de ska ha kopplingar till svenska staten och gå in på mycket på sajten som ändå är liksom genom bolaget. Men när han om och om igen passar Omar hastigt och separat nu. Det liksom är ett av amerikaner och det i Singapore. Servrar ligger här och här och det har i sak absolut, det finns ett arv utav det här, men tycks dock våga se det som ett öppet handlat bolag och ska de gå in på som veta och därmed respektfulla liksom den senare kategorin på personliga finanser på mina personliga finansiell bolaget mig förstår och respekterar äktenskap. Jag tycker ändå att det ibland lyser igenom som att de inte är helt korkade. De här representanterna för därför bli så rädd när de är så knepigt borta. Och vad är inte det som.

Andreas:

Men är det då inte så att när det är någonting de förstår så har de en helt annan förståelse? Som ekonomi.

Ruben:

Så kan det vara och det leder

Andreas:

Men när det kommer teknik så är det.

Ruben:

Jag tänker att i ett land med 370 miljoner invånare fär inte många sitter i kongressen, men de är ju liksom några hundratal till att. det måste komma fram några vettiga människor som fattar att i politik och politik. Exakt hur de ser ut, hur de kan få fram en viss sorts människor. Men de kan inte vara helt korkade så att det gör det. Kan de inte vara det, då är det liksom. Då fallerar det fullständigt.

Andreas:

nej, majoriteten kanske inte, men det finns ju några. Briljanta genier som sticker ut i den amerikanska politiken som man ibland funderar på. Hur gick det till?

Ruben:

Men varför menar de att de, om de gjorde en analys av nu kollar lite närmare på det? Det är att många av dem kan uppfattas korkade, men det är de två lyckas med som är det de vill lyckas med, dvs också det de vill bedriva sin ståndpunkt, det de tycker och bör visa väljarna om att de har rätt och det de tycker är det här sanningen. De bryr sig enkelt inte om att omvärlden ska tycka att det de gjorde var en bra utfrågning. De bör. De vill bara visa att jag kunde påvisa den punkten att det är en som håller på jättemycket med de här olika. Kärlen kör sina bara den här där man ska och så får sig själva medvetandet genom att man andas, andas, andas, andas och så vänder man huvudet och så liksom flyger blodet för snabbt och så tappar man medvetandet. Dum jävla jag gör inte. Men att det var kärlen så att de säger ju att om algoritmen trycker ut att ett barn, Lallana och han ser ovan diskuterar barn, Vi bannar barn, vi tar bort barn. Men.

Andreas:

Och det var en betydligt mer låst version i USA för folk under 13 till exempel.

Ruben:

Men som sagt, vem har inte sagt att de är äldre än vad de egentligen är från internet för att nå någonting de inte borde alla ha sett? Så det är inget nytt. Och det är väl lite det som är så knäppt att de förstår inte vad internet är för att internet ystra du kan nå. Du kan göra och se var du vill så länge du vill.

Andreas:

Om du är beredd att lägga ner tiden för att komma runt spärrarna så finns.

Ruben:

Och det är väl lite det som är kanske. Tyckte också fördelar och problem. det är ganska enkelt att skapa laddningen att ladda telefonen. Det är ganska enkelt skapa ett konto och säga att du eller var det kunna gå igenom utskriften. Och om du inte posta någonting och inte finns. Hur ska man då fatta att du egentligen är yngre? Det är ju väldigt svårt och veta det och att då kommer du bli matad med allmän information som du kanske inte borde. Men det vet jag själv när jag var ung. Jag satt inne på olika forum på nätet vi också inte svårt att nå och läste en massa som inte jag borde ha läst kanske. Men det handlar mer om att visa samhället att man lär ut i skolan eller att man lär. Via sina föräldrar har samtala om vad det är du ser på internet. Lita inte på allt där. Du måste förstå vad en lärd vid dukat bord inte tänker så här. Eller så här kan man se på saker att man får mer av en vit världsbild som. Nu ska jag är jätte fördomsfull. Eller inte riktigt fördomsfull men. Jag tror att det saknas förståelse, bevisligen utav en viss generation och andra. Att liksom förstå vad barn gör och inte gör eller vad folk gör på internet. Men också det här att. Jag. Folk är för korkade i USA. De läser ju för dum för att förstå vad som är verkligt och inte verklighet och har en snedvriden bild. Nu ska jag vara väldigt elak, men det är liksom jag tycker ibland. Men någonstans är ju staten i det här fallet och kongressens ansvar att skydda mänskligheten eller befolkningen mot sig själva. Och av den anledningen så tycker jag inte att det är orimligt att man då kanske behöver banna tick tock om det är det som krävs för att skydda den amerikanska befolkningen mot sig själva. Ja, då kanske du kanske det är det som krävs ifall är rätt väg i rätt sak göra. Men som man ändå säger tick tock kommer aldrig ha. Startar ett företag eller en stat som säger åt dem vad hur de kommer presentera information eller inte. Det är en fri plattform där folk ska få lägga upp vad de vill mer eller mindre då jag

Andreas:

Så länge vi bryter mot deras regler.

Ruben:

Men det ska inte få visas att folk blir mördade. Du ska inte få visa att porr och du kommer inte få visa liksom. Och ännu mer mot barn. Och då de ännu mer nedstängt så måste de ha rimliga hänsyn till alla genom att tänka att de är utifrån det jag hört och det jag sett i denna text och videosarna om det här

Andreas:

Jag har inte hört nån som kritiserat den lagen så det kan du väl ha som uppbackning?

Ruben:

Ja, men att då en status styra när det sedan är till. Men om då USAs staten även här rycker in för att skydda befolkning mot sig själva, då är det det den bör göra. Vilket är först om du kommit för rubba på bolaget kan säga att vi kommer inte ha status rubba på det.

Andreas:

Nej, det är väl en ganska så stark underton. Han säger det både i det förhöret och i en video han släppte efteråt att de kommer aldrig låta någon med stora bokstäver på någon i videon faktiskt aldrig låta någon stat styra över materialet som finns på dikt och.

Ruben:

Och där är också Kina, inte bara USA.

Andreas:

Nej precis. Men det är inte bara Kina heller, det är också USA. Det är ju en underton i att så är det inte. Det är bara Kina som kanske försöker med det, utan i USA också. Och om vi söker back till vad du sa lite tidigare, det är ju att. Tick tock gör ju ingenting annorlunda gentemot mäta till exempel.

Ruben:

Nej

Andreas:

Enligt Skytte. Utan i USA är det helt okej att amerikan. Utnyttjar amerikaner, men det får absolut inte vara Kina som gör det.

Ruben:

Nej och som han nu skuldsätter kan exakt vad dom har och ta ut utan man får gå ut som han säger i förhöret. Så att man får inte ljuga lalalala isånnafall.

Andreas:

Det finns inget bevis mot det motsatta med

Ruben:

Nej, men han säger att de är mer öppna generella bolag, att de kommer ha tredjeparts. Människor kommer gå igenom deras källkod och algoritmer. De kommer liksom låsa all amerikans data som så mycket annat med Texas exemplet. De kommer att göra mycket mer än vad till exempel Google med Twitter gör för att bevara data i USA, för att vara transparenta med sin källkod och sina algoritmer. Och bara för att de vill bevisa att de är duktiga. Och de har ju antagligen mer uppförsbacke, speciellt i USA. om man ska införa ett annat tex. Dock finns inte i Kina

Andreas:

Nej

Ruben:

Kina med Kina. Där har de en annan variant av det. Visst, det är från samma moderbolag, det är i USA. Om ni vill, men det kommer komma något liknande som inte är lika bra. Antagligen så kommer kunna trycka ut ännu värre grejer för er användare. För inte omöjligt att du lägger upp skit på internet till folks beskådning.

Andreas:

Men där gör ju skillnaden. För den versionen som finns i Kina är de ju väldigt öppna med att den är kontrollerad och därför är den inte heller till stor del kontrollerad och kontrollerad. Den har en.

Ruben:

som allt annat är i Kina.

Andreas:

Precis precis. Och då är inte tick tack utan då är det en annan variant. Och det som kanske stör mig i det här är ju att det har däremot bevisats att meta, lobba mot sikta och att de nu gång på gång kommer mer och mer bevis på att. Märta liksom känner sig ganska säker att de till exempel dra tillbaka alla betalningar till cheaters av ris, ostsås och liknande. Den här vill. Fonden är vad de kallar den. Den ska försvinna helt och hållet så att. Märta vill inte heller betala sina klienter till exempel. Det visar mig nu att man börjar rulla tillbaka de här betalnings programmen. Och till viss del kanske för att man är ganska säker på att man inte kommer ha någon konkurrens, för deras enda konkurrent är Tick tock. Men det tycker jag är lite läskigt för att de som vi faktiskt har bevis på har hittat på skit typ analytiker skandalen eller att man har sålt data från sina användare till svartlista listade kinesiska bolag. Det är inte tic tac. Det är mete. Att man liksom. Fått intrång som har blivit av med massa massa data. Man har sålt data. Och till bolag som har använt dem för att påverka. I valen och att man har sålt det till bolag som dessutom är svartlistade. Inte är det till det mesta och att då helt plötsligt Märta har fri lejd. Det har med riktigt prov också ifrågasatts. Men att det gick att också få ta hit en.

Ruben:

Och det har de återkommit till. Den teorin som jag ändå har hört, men också hållet själv, att det är enklare och mer påtagligt och sminkar att in hennes bolag och få igenom lagförändringar som också påverkar de inhemska bolagen tror jag. Men just det får uppmärksamhet. Vi sitter och pratar om det och andra som pratar om det och det händer saker och man måste nog gå över till berg och bång för att ska hända någonting.

Andreas:

I.

Ruben:

Men jag tror att hade man haft väl pålästa människor som kan vad det handlar om, som förstår vad det handlar om och som satt dem i en grupp och bara kunnat. Hur vill vi bedriva saker på internet i USA? Hur ska det liksom? Vilken information ska folk som bor i USA få se på internet? Hur ska vi kontrollera det? Vad ska datan sparas? Lärde du dig det där? Kom på regler. Och sen måste alla bolag, både inhemska och utländska, anpassas efter de reglerna. Men jag tror att det som kallas lobbyism och penga styrning är det amerikanska rättssystemet sett till fallerade fullständigt och jag såg någon som sa att Anders var i Amerika. Jag är jätteorolig nu. Det är ju så att både republikaner och demokrater tycker samma och gjort samma sak mot detta. Det är läskigt, för så brukar det vara.

Andreas:

Nej

Ruben:

Ett nästan alltid vara men.

Andreas:

nej. Det är väldigt sällan det är så och. Det var ju någonting de tryckte på under hela detta, att det är ett paradis liksom. Däremot så ska jag väl leda in den här diskussionen alldeles strax på en lite annorlunda diskussion. Men de ska liksom jag ser ju häldre. Jag tror inte en bana och tik dock är rätt väg, utan jag tror väl snarare att en lag om dataskydd som gäller över alla. Sociala medier borde vara vägen man går i det här. Och om de ska lyckas tvinga igenom ett en försäljning av tick tock. Ja.

Ruben:

Nej,

Andreas:

För det är ju alternativet.

Ruben:

ja

Andreas:

Om vi.

Ruben:

nej. Alternativet är det att meta, hitta på en egen version och lansera den

Andreas:

Och det har ju gått käpprätt åt helvete redan.

Ruben:

Nog med att så inte integrerade Facebook eller Instagram utan en separat app.

Andreas:

A.

Ruben:

Eller att Youtube gör det. Eller Google eller någon annan aktör först. Att bygga en sådan skulle aldrig gå dit. Borde inte vara omöjligt. Men jag vet inte.

Andreas:

Jag vill leda in den här diskussionen på. Kan man banna tick tock? Och är det? Hur kommer det påverka? Det påverkar det politiska landskapet. För någonting som de konstant säger, de är ju tick. Tock är enormt. Vad var det? 150 miljoner

Ruben:

Användare i USA

Andreas:

i USA och snitt användningstiden per dygn i USA är 90 minuter i en och en halv timme per dygn som snittar om man sitter på tick tock. Och förra valet så var det en förvånande många unga som gick och röstade. Ett betydligt högre antal än vad man sett tidigare. Och det var ju inte till fördel för typ republikaner till exempel.

Ruben:

Med.

Andreas:

Hur blir det som det ser ut nu som kommer att ställa upp för omval?

Ruben:

I.

Andreas:

Skjuter man sig själv i foten om man banna tick tock. För i slutändan så kommer republikaner haft policys där de inte ska marknadsföra sig på torsdag medan demokraterna faktiskt använt en marknadsföringsplan för.

Ruben:

Det kommer alltid finnas vägar för att nå folk. Tycker dock inte det är så enkelt att bara kolla på oss. Vi vi kan nå ut med våra videos väldigt enkelt på tex och till många och få många som interagerar med oss och det kan ju många andra göra också. Så det är det som jag har tyckt och är så bra. Sen kommer det finns andra vägar så jag tror inte att banan gick dock. Ja, det kan man göra. Man kommer få skit från många för att vara säg 5 miljoner bolag i USA någonting eller buisness typ. Vi kan ju vara enskilda kreatörer, allt möjligt. Men vi som agerar på text och varför liksom? Ja, varför inte? Du kommer få mothugg, men du kan ju bannade ditt sätt, inte få det. Det som är problemet tror jag är att. Vårt hus kom ut. Amerikanska befolkningen då vakna upp och att vilken knäpp stat vi har som bannar vilka appar och inte appar vi ska använda.

Andreas:

skulle säga att Tick tock skulle få en poletten trillat ner. Varför det? Så mycket att jag skulle fortsätta på.

Ruben:

Men i och med att det påverkar 150 miljoner amerikaner, vilket är mer

Andreas:

Och det är nationwide och inte bara start.

Ruben:

Nej, precis då tror jag att om de inser att vi har en stat nu som blockerar, att de inte får ratten. Då tror och hoppas jag att de baserat på vad som håller på att hända och att de kommer att skapa en rörelse för att vi vill ha det i Kina. Inte att Kina inte kommer ut på internet som de tekniska varianterna och kom ut på vanliga webben också om man vill. Det finns ju vägar runt det och det är bara kolla på hur mycket som jag tror var över det Hongkong revolutionen där. Eller när kravallerna där man bedrev mycket av kommunikationen, bland annat på Twitter och

Andreas:

Jag vågar faktiskt uttala mig om du är osäker, för det har jag inte koll på.

Ruben:

Nu tillhör ju inte Hongkong riktigt Kina, men delvis.

Andreas:

Beror på vem du frågar.

Ruben:

Men det kommer alltid finnas vägar att göra saker på internet och. Om några smarta människor så kan lite mer lära lite mindre smart människor som snäppet mindre smarta människor så kommer till slut alla kunna göra blir det. Tick tock är väl ett enkelt språk, men du kan sitta lite svårare vägar och ta reda om du vill.

Andreas:

Jag är lite osäker på dina ord. Var har du skrivit det? Smartast med att.

Ruben:

Och tekniskt kunniga. Förlåt, ordvalen är smart men.

Andreas:

Men. Ja, absolut. Men om vi ska ta från våran egen erfarenhet och det kan väl vara lite disclosure också. För jag tror många och för många många våra lyssnare har hittat vår podd genom Tick tock för att när det gått bra på torsdag har också.

Ruben:

Lyssnandet har

Andreas:

Att A och D har varit har kunnat korrelera ganska bra mellan varandra.

Ruben:

I.

Andreas:

Det finns. Vi lägger ut på Youtube, Facebook, Instagram och tick tack. Och det är ju ingen stans som är i närheten av Docs spridning och där jag känner att vi faktiskt träffar rätt personer utifrån de kommentarer vi får.

Ruben:

Nå, jag håller med om det jag tyckte och så kommer jag säkert få äta bajs om det kommer fram att de är väl typ stat Kina som styr mitt liv.

Andreas:

Jo jo men oskyldig tills motsatsen bevisats.

Ruben:

Ja, lite

Andreas:

Känner jag. Sedan har den kinesiska staten hittat på skit, det vet vi och de har en del det så man ska inte ta det för lätt. Men då får man ju så. Jag tror inte banna eller att stänga ner är rätt väg. Då är det kontroll av datan och trafiken på ett annat sätt snarare. Och det här känns som men det känns som en dålig ursäkt till informations kontroll.

Ruben:

Bra för USA län att fly, men inte särskilt fly och sig åt att folk får inte får göra sig fattiga, att ja, stater finns så de säger åt folk vad de får och inte får göra. Det är liksom hela grejen med en stat. Men det är inte lätt. Borde väl kunna vara friare tycker jag.

Andreas:

A, men jag tror om Biden signerar den här och inte orden. Men beslutet, det kommer hamna på hans bord till slut. De kommer skjuta han lite grann i valet. Däremot så är det så här. Vad är alternativet och.

Ruben:

Det gjorde ju det som jag trott så då kanske tillräckligt många vaknar på och inse att har varken republikaner demokraterna är vettiga nog sovit ett tryggt alternativ som är något nytt och inte det nya finns. Jag har inte koll på alla mindre partier i USA

Andreas:

Nej, men det har ju varit två. Det var två partier väldigt länge av en anledning och det är att det är väldigt svårt för nya att slå sig in.

Ruben:

I.

Andreas:

Och få tillräckligt stor spridning så att det faktiskt är möjligt.

Ruben:

Ja, i och med att de har ett system som bygger på att det finns bara en vinnare så finns inget värde att slänga bort. Typ procent röstar på ett annat parti utan då vill de att din sida av politiken ska vinna

Andreas:

När.

Ruben:

lite. Så kortfattat. Men det jag tänkte vi kollade med globalt nu och inte bara kolla till klockorna liksom debatten i USA utan det är ju en generell debatt i USA och liksom i världen om stora techbolag och då ofta då Google, Twitter Snapper med ibland också. Det är meta och new tick tock som är. Eller biten skulle de säga

Andreas:

I.

Ruben:

som är med och sedan som vi köpt vilka som äger dem. De kommer alltid bort.

Andreas:

Men det är ju kinesiskt,

Ruben:

Ja, men

Andreas:

det är ju kontrollerat. Det är de ju också ganska öppna med har jag för mig.

Ruben:

Ja, men hur? De hanterar inte hanterade data och varför det var så. Skicka och ät! Udda tycker jag att man i den här debatten att lyfta upp vissa frågor ska få spara. En plats dit alla ska vara får plats bara såna här data och fattar alla vad man delar med sig för data till olika appar. Du kan ju faktiskt gå in i inställningar på din telefon och i apparna och stänga av mycket. Till exempel har jag i Tick tock stängt av väldigt mycket för de får och inte får prata för mig

Andreas:

När.

Ruben:

bara för att jag tror att jag får det mer. En mer öppen bild utav hur tick tock faktiskt. Får inte min algoritm dålig helt enkelt. Är väl det som jag vill säga för att jag blir inte matt av samma saker. Och det märkets. När jag switchar mellan vårat konto och mitt privata konto så är denna rytmen mer spot om än vad min privata.

Andreas:

Men om jag ska knyta ihop med ett sista statement så. Om man är orolig för någonting som man pushade ganska hårt under. Den här är skydd av barn och tonåringar

Ruben:

I.

Andreas:

på nätet. Vilket jag tycker VDn på. Fick dock bemöta det på ett väldigt bra sätt och att man sa ja, vi gör allt vi kan så det kommer inte hända någonting. Det finns alltid risk att saker rinner igenom, men vi gör allt vi kan. Men. Antalet människor som. Dött av tick tack, kära ångest eller liknande. En väldigt, väldigt, väldigt liten del jämfört med folk som har dött vid skolskjutningar till exempel. Eller tror inte skyddet av tonåringar och ungdomar. Jag tror inte det. Viktigt med deras största problem liksom.

Ruben:

Nej, men du säckar med män men tvättar det. Eller jag det en mental

Andreas:

Ja precis. mycket. Det är inte vapen vi ska prata om. Men jag tror inte Tick tock är deras största problem. Det jag ville komma till.

Ruben:

Nej, det tror inte jag heller. Jag tror att det finns massa problem och det inte bara i USA och jag tror att Dick dock inte oskyldiga med det. Inte metaforiskt på Twitter heller. Utan kan du samla människor runt hela världen och styra tankar, idéer och information. Så kommer man kunna sprida dålig information eller vad man nu ska sätta som moraliskt dålig information och det kommer resultera i bieffekter och så. Så är det bara.

Andreas:

Ett. Absolut. Ska vi gå vidare till veckans tips. Veckans tips är en app som kallas Art in fact. Och det är en person definierat nyhetsflöde som du inte behöver välja själv. Den är byggd på AI och algoritmer. Grundat av en av Instagram grundarna och jag har provat

den under 02:

03 veckors tid och jag är väldigt nöjd med de artiklarna jag får och är förvånad trots att den är. AI ger mig faktiskt båda sidor och det görs från olika nyhetskällor. Så det inte bara så att man får fram det när man är teknikintresserad utan det är en blandad röra av teknik publikationer som ger information.

Ruben:

Max.

Andreas:

om jag sagt nåt märkligt. När man vill tipsa om framtida ämnen eller gäster kan man mejla till kakdeg i ett mail punkt com. Vi finns på de flesta sociala medier, bland annat Tick tock faktiskt. Gå in och kika där. Vi har en hel del videos ute. Och när man ändå lyssnar på oss i sin fotbollsspelare så ska man passa på att prenumerera och lämna en recension. Det gör oss mycket glada. Jag tror att detta var allt för denna vecka. Spara.

Ruben:

Det tror jag med.

Andreas:

Då får ni ha en fortsatt trevlig vecka så hörs vi på måndag. Tufft! Ha det!