Käck-Tech Podcast

Risker med AI & hur kommer det förändra samhället - Gäst: Rebecka Cedering Ångström

March 06, 2023 Andreas & Ruben + Rebecka Cedering Ångström Episode 51
Käck-Tech Podcast
Risker med AI & hur kommer det förändra samhället - Gäst: Rebecka Cedering Ångström
Show Notes Transcript

Denna vecka gästas podden av AI-forskaren Rebecka Cedering Ångström. Tillsammans med Rebcka diskuteras AI både högt och lågt. Hur kommer AI påverka arbetsmarknaden? Vilka jobb kan försvinna? Vilka nya jobb kan komma att skapas? Och behöver man vara orolig? Kommer AI ta över världen? Tillsammans diskuteras också Spotifys nya AI DJ, Snapchats nya barnvänliga ChatGPT adaption “My AI” och att Bings AI nu lär sig av ChatGPT. Detta och mycket mer i veckans avsnitt av Käck-Tech Podcast!


Disclosure: Några av länkarna här nedan är affiliatelänkar. Det betyder att om du klickar på länken och köper från butiken, kommer vi att få en affiliate-kommission utan extra kostnad för dig. Alla åsikter förblir fortfarande våra egna!

Nyheter/Huvudämne


Rebecka Cedering Ångström

Veckans tips

Support the show

Vill ni läsa mer om oss och podden kan ni klicka på länkarna nedan:


Musik: Splash - Harris Heller

Obs! Transkriberingen är autogenererad och kan därför innehålla felaktigheter.

Ruben:

Hej! Välkommen till Sekten podcast på den där vi diskuterar, dissekera och om vi har tur informerar om sekt teknik.

Andreas:

Det är såroligt och så roligt. Från att knappt kunna sitta och inte hålla masken till att dra den här med världens fest. Jag vet inte riktigt hur du gör det.

Ruben:

År av träning

Andreas:

År av träning. Ett år av träning. Ska vi låta denna stelheten gå över fort som bara den och släppa på våran gäst.

Ruben:

Kör.

Andreas:

I dagens avsnitt har vi en gäst. Hon är princip researcher påEricsson Consumer Industry. Hon är en av grundarna av tankesmedjan.Är det AI som är att fokusera på oss i samhälle och framtid? Utöver det så studerar han också som industri doktorand vid Handelshögskolan i Stockholm där han undersökt integreringen av artificiell intelligens i organisationer. Välkommen till Kärlek Podcast Rebecka Sedering Ångström.

Rebecka:

Tackar tackar tackar tackar! Det är fantastiskt med rök från.

Andreas:

Men jag försökt öva påden här nu i 20 minuter innan den sitter där

Rebecka:

Vi ska inte erkänna att

Andreas:

Men vad är detta? Hög nivå, låg ribba

Ruben:

Ett

Andreas:

och rykte och forskare.

Rebecka:

Kan man så

Andreas:

hamnar man på den

Rebecka:

kan man säga det.

Andreas:

Vad ska du kalla dig då?

Rebecka:

Vi börjar öva. Vi behöver de rätta frågorna till identifiera hur vi själva. När vi forskar är detär det som är så roligt. Jag är inte en teknisk forskare utan jag tittar på människor och beteenden, förväntningar påny teknik och hur vi integrerar teknik i våran vardag. Och jag har de senaste sex åren egentligen bara tittat på AI. Så ja, kanske kan man säga att man är i forskarlag.

Andreas:

Och det är en väldigt bra fråga.

Rebecka:

Prova

Andreas:

Jag tycker det.

Rebecka:

ikväll.

Andreas:

Ikväll var jag ikväll uppe

Rebecka:

anar man hur man kommer in på det. Jo. Bakgrund inom industrin Befann ingenjör för tusentals år sedan och väldigt fascinerande vad som händer i mötet mellan människa teknik och så här tittat på den typen av forskning. Jag jobbar på som det. Asså nu när förstår du hur gammal jag är som ocksåpratar om att jag haft en C64? Men men, nu är Jag. väl 16 år? Tveksamt. Och där har forskare tittat på just det här. Vad som händer med människor gör det svårt när dom tittar på vad som händer i människors liv, när man bör använda ny teknik och senaste fem åren eller för att hälsa på på Handelshögskolan och gjort samma sak fast egentligen går förbi Separator och såhamnar jag här och ni är här. Där är höjdpunkten var

Andreas:

Yes!

Rebecka:

hitta

Andreas:

Att berätta att jag tänker är om vi ska prata och i samhällets implementation så finns det väl ingen bättre i så fall tänker jag.

Rebecka:

Vi måste säga nej då. Helt rätt. Men det finns jättemånga som är superbra. Men det är olika perspektiv och vi har olika fokus. Så nu kommer ni fåett perspektiv av mig.

Andreas:

Det är bra det. Hur hamnade du på Handels? Var det liksom Erikssons initiativ eller var det ditt eget?

Rebecka:

Både och. Jag hade väl peppat och pratat länge om att jag ville. Jag mindes ju doktorand tjänst och tittar just på egentligen. Från början var det av etik. Sen gavs möjligheten att konstruera islam där jag sitter och jobbar är en del av nu och vi har jättemånga samarbeten med akademin och då gavs den möjlighet och jag fick fick den. Men jag lyckades ta den. Som så många andra hamnar jag här.

Andreas:

Och vad innebär det? Ska vi börja med den absolut mest grundläggande frågan Hur definierar vi aids i det här? Och hur definierar du oss?

Ruben:

Den lätta frågan börjar med match.

Andreas:

Det är ju grundläggande för

Ruben:

Ö.Ö.

Rebecka:

nu då. Helt rätt eftersom vi aldrig kommer att prata om samma sak för vi har helt olika bild på vad jag tycker. Kan vi börja med en dålig definition på i.

Andreas:

Gör det

Rebecka:

En av de roligaste och sämsta destinationer jag läst om och det är information från akademin. Inga namn nämnda, men där var det någon som definierade att det ligger hela tiden i framkant. Man pratar om när det är fest och liknande, liksom att saker och ting flyttas fram och såfort någonting blir väldigt, tillgängligt för allmänheten, då slutar vi, ser oss som intelligens och då helt trillade ur begreppet som i begreppet liksom flyttas framåt helt, ska alltid vara framåtlutande. Och då var definitionen. Kortfattat von Euler kom next en komplett. Och då blev man säga jaha, men hur jobbar jag med sånt? Vad ska jag säga att jag studerar om jag studerar dåska jag titta på något som finns här och nu, om detär vad som kommer härnäst. Så det var kanske min favorit definition på en sats. Jävligt het men min egen definition. Jag tror att det finns ett. Det finns en annan bra distinktion är socker. Koffein gjorde det i hennes senaste bok och hon delade upp AI som som dryck som ett generellt begrepp som liksom väver in massa olika saker i det. Politik och ekonomi och massa olika saker. Det är liksom AI. Men när hon pratar om specifika placeringar och pratar om vilka teknologier det är, om han skildrar arboretum eller om en specifik sport eller någonting annat. Det tycker jag är ganska vettigt. att man försöker vara så konkret som möjligt när man pratar om det.

Andreas:

Låter väl ganska rimligt kan jag tycka. Jag läste den här. De har ju en på Linköpings universitet tillsammans med Helsingfors och reaktor Element och den definitionen som du tog först var ju den som de sa att det finns många definitioner med att följa den och det var det som fastnade bäst. Att det som vi det som en dator inte kan lösa och när den väl löser det såflyttas gränsen och man.

Rebecka:

Men det är sant och det ligger ju någonting i det, men samtidigt hopp. Vad gör jag mer

Andreas:

Öppet jobbar jag verkligen med? Eller jobbar jag egentligen bara med data?

Rebecka:

Då är jag ingen forskare utan heter.

Andreas:

Dagens skämt Vad är en AI? Forskare

Rebecka:

Ta upp

Andreas:

kunde inte hålla sig på att.

Rebecka:

att det visserligen ska på en gång

Ruben:

I.

Andreas:

Det är hög nivå nu är hög nivå.

Rebecka:

Badförbud. men jag tror att vi kan konstatera i att det att det är ett otroligt svårt begrepp att hantera.

Ruben:

I.

Rebecka:

Och jag tror att om man går ut på gatan så kommer det få massor med olika svar. Frågan rör liksom folk att definiera ett verktyg, en hammare, så kommer man har andra saker, blir arg och fylla med nästan vad som helst.

Andreas:

Men vad är liksom? Vad skiljer vi från marknads ploj och vad som faktiskt är? På riktigt och i indoor walking svett. Det har blivit ännu ett vad ska man kalla inflation på? Folk som använder just det här är en avi kamera eller det här vi använder AVI för det här är ju avi överallt och var faktiskt avi. Och vad är egentligen ganska simpla algoritmer som utför någon typ av uppgift? Så vad har vi den gränsen för?

Rebecka:

det här är ju lite läskigt att prata om tycker jag. Därför att för inte sålänge sedan ni skrev. Nu ska jag vara ärlig med mina egna tillkortakommanden. Inte för inte så himla länge sedan, kanske några månader innan GPT är slut, så tycker jag att det verkar som att vi är på väg in i. Jag är ju inte just av den anledningen att. Vi pratar mindre och mindre. Mai Det var liksom inte lika aktuellt längre. Det kom inga jättestora genombrott och folk började prata och fokusera på andra saker. De pratar om teknik. Organisationen var nästan tillbaks. Prata, digitalisering och liknande. Och sedan följer jag bland annat Ett litet sanningens timme som jag följt under väldigt lång tid i min forskning. Och så börjar vi prata om det här med algoritmer och Alexa chi eller något liknande. Och så säger liksom jag men när var det som var bara hur jobbar ni med mig liksom? Eller komma med det här i? Hej! Nej det bor en kille med killarna. Jag var

Andreas:

Inte den del av.

Rebecka:

inte det. En del av mig är det inte utan pappa är det liksom när det är katt som agerar utan mänsklig hand. Barnen. Det var deras syn på det hela. Och så tänker jag att jag har mer om var barnet redan förflyttas. Så vi börjar prata mer om energin. Barnen i organisationenär de med i allting annat och då kanske är så att begreppet håller på flyttas framåt ytterligare en bit så att maskininlärning blir även om när de hjärna som trillar ur begreppet sen kommer att repetera och så blir det samma ord

Andreas:

Aj. Men funkar det utan mänsklig intervention i intervention får du det. De håller på och modifierar den konstant för att folk lyckas få den till att spåra ur. Allt för.

Rebecka:

Agenter för olika skaft och så himla mycket det. Ja, alltså jag frågade med lite örtsalt. Hörs det mer än träffande i skogen om ingen är där? Ja, den modellen finns ju där. Eller den kommer ju fungera men men, den hade jag aldrig. Den hade ju aldrig fungerat utan all sin data. Den datan genererad av människor så att säga. Den hade inte funnits men är. Nu finns den ju. Visst, det finns ju en

Andreas:

Fatta. Ska vi ta ner den här nivån lite grand och inte fortsätta ställa upp med att gå in påHar haft en bra teknik vecka.

Rebecka:

Nej,

Andreas:

Mig

Rebecka:

öppna enbart med det. Ja är. Jag har ju precis då sist av alla i världen skaffat mig. Vilket är ett fantastiskt verktyg men det jättelångsamt så jag har suttit och bråkat med det. Men min största utmaning är du lyssnade jag på ett tidigare och ett av era tidigare avsnitt. Det är att jag har en med Kasparov och jag

Andreas:

Du har det.

Rebecka:

och jag är spelnörd. Så att jag gillar ju att spela spel. Och mitt favoritspel i kostenär ju det med brädspel. Det tar upp

Andreas:

Jag hoppades vi skulle komma dit. Jättekul

Rebecka:

det är jättekul att stöpa

Andreas:

med.

Rebecka:

ljus och uppätet, att jag är där jag är. Jag är spelnörd. C64 i lågstadiet och vi började spela både Warcraft och jag är med i. Jag spelar fortfarande i hjärter. Nu hinner jag. Men jag spelar dataspel. Min man spelar mycket. Vi spelar jättemycket brädspel med vänner. Vi tar med oss alla super nördiga så att de håller på med liv och skit. Men med just brädspelet i magen vart vi så roligt. Jag spelar med mina kollegor och de är liksom även spriddaöver Sverige och vi går in och vi nya banor och detär så det var och sen nu. Problemet med utmaningen är att chatta med inte funka. För om du skapar ett sim innan och sedan går du in i spelet, då har vi inte varandra som försöker skrika fast ändå ingen som pratar man inte samma rum och så måste man gå över och starta om och så måste man space starta ett spel sakta. Det här tog det bättre att prata om timing för oss och jag tänkte fråga mig om min teknik. Men jag har inte haft så mycket ny teknik. Men det här, det här var det här var min botten.

Andreas:

Och det var såmin teknik vecka har faktiskt. Jag sitter och skriver beslut fysiskt för tillfället och jag älskar det. Det är min största räddning. Dessutom som dyslektiker. Det tror jag de flesta på dagarna med. Ett. Att skriva på engelska utan vad jag har ha. Det går ju inte längre. Det går ju. Men det är klart med likhetstecken under och jag har haft en väldigt bra vecka med. Men jag vet inte vad. Var mer som att den är långsam.

Rebecka:

Men det kanske att vi har enorma dokument eller jätte jättemånga anmärkningar och med vem är jag? Jag är ju där i så roligt för att jag tycker att jag sitter och skriver på min kappa. Jag är ju i slutet av min avhandling. Vad alla andra liksom har haft här hela tiden. Och jag förstår

Andreas:

Ett.

Rebecka:

att bakåtsträvande.

Andreas:

Då har du en uppförsbacke. för när man startar du i slutet. Man måste ju ha lite och

Rebecka:

Öppna upp

Andreas:

Byggs berget på?

Rebecka:

för jag var här. Men jag vill ocksåändra mig någonting. Och så ska jag säga vad jag ska tänka på, för den nya meningen blev bättre. Men vad ska jag

Andreas:

Men

Rebecka:

och

Andreas:

har du?

Rebecka:

som har hänt? Ska skulle tänka påatt det fruktansvärt.

Andreas:

du premium versionen?

Rebecka:

Ta.

Andreas:

Ja, jag har ju också, men jag har stängt av typ. Vad är det? Det är någonting den konstant klagar på att den sätter. Om man skriver diss i början på en mening typ så tycker man att den har en okänd man hänvisar till något

Rebecka:

Att.

Andreas:

okänt. Fast den där vill jag inte se fler gånger och då släppte den ju typ på.

Rebecka:

Och vi haräven när jag ska experimentera lite med min.

Andreas:

vilka du vill. Speciellt att jobba i Word för där är det väldigt, väldigt lätt att

Rebecka:

Men.

Andreas:

Men nu kommer du att ha en med quest prov. De är ju jätte nya med jingeln

Rebecka:

Jo, men jag har. både en mental coach tvåoch en plan för att få.

Andreas:

Jag älskar här Det Det var i.

Rebecka:

men det är för att jag har ett sådant fantastiskt roligt jobb, för att vi behöver kunna sånt här och använda oss av av den här tekniken. Och då måste du fåpröva den också. Så att min kvar i det här. däremot har jag ju problem att jag får inte Sir Alex eller VR legs. Jag slutar inte må illa så att jag använder det för jobbet. Vi använder det, vi har det och liksom har konferenser och dåfunkar det bra med att jag kan ha min dator och ändå variera ver konferensrummet och så. Men det enda spelet jag fixarän så länge att rita av sånära en meter är en bit. Men det är liksom bara hade med 17 däck så jag har roligt och älskar det.

Ruben:

Men jag kan se när du sovit i det att man sitter i samma rum. Då förstod jag charmen. För just det här att kunna få ihop folk och sitta hemma och spela brädspel

Rebecka:

vara

Ruben:

en grej, men inte helt enkelt för han har kompisar som bor runt omkring och stan som också gillar brädspel. Inte

Rebecka:

va?

Ruben:

Så att

Rebecka:

Max.

Ruben:

en quest är ju det hade varit grymt.

Rebecka:

Alltså. Det är jätteroligt. Men vi spelar mycket. Vi har ju vänner som vi spelar mycket med.Är vi i full blom även om vi bara fått se honom? Nu är vi inne påFrost tiden alltså. Vi är. Det spelas nattvandrare

Andreas:

Men det är ju

Rebecka:

det är det jag.

Andreas:

Men jag fattar inte varför du flyttar in det i

Rebecka:

Ja och

Andreas:

och du har ändå bra argument och

Rebecka:

asså det är jätte jättebra men kolla om det går. Det går inte att jämföra med de här riktigt stora tunga spelen som gummiband. Men men det är fortfarande en charm i den. Alla dessa pluppar och grenar. Man måste hålla reda på allting annat för att bli av med i spelet.

Andreas:

upphör.

Rebecka:

Så det enda jag behöver göra är ett fönster och så kan man zooma in. Så kan barn liksom på brädet där jag ser mig, min gubbe gå fram. Jag får alltid spela tanken så liksom när jag går in där och sätter igång och aktiverar denna massa.Är inte så roligt. Så det Så detär så löjligt roligt så jag spelar det faktiskt ibland själv och sköter alla.

Ruben:

Sju.

Andreas:

Men det ärändå en fråga som känns glödhet ändå. Det

Rebecka:

ja var?

Andreas:

Ska vi gå in på de nyheterna vi har med oss? Och så kan vi avsluta med ännu mer jobbiga frågor sedan när vi har lite mer vi har pratat om. stort.

Ruben:

Vi börjar med den första och det är att Spotify i sex veckor har släppt en AI i tid som vi kallar det. Och jag tycker att det är en sak. Men kollar man lite närmare pådet så verkar som att de har tagit sina rekommendationer som de redan har med sin rapport och sina rekommendationer. Hon slår den på vad de gillar för låtar, vilket kanske är vet jag inte men sen så har hon satt in att man lägger in en genererad röst på detta som dåska vara byggd för dig utifrån vad du tycker och tycker. Men när man läser Times version i deras editor så har din och jag mer kopplat lite koppling mot. Vissa arrangörer är detändå som använder sig av. såhar du nått så långt efter förraåret så inte så nyttigt Somär ett AI som genererar röster. Grey en titel

Andreas:

är vi lärare av något slag.

Ruben:

som kombinerar det här med opera. Jag har kört KBT och på såsätt kan leverera en studie som pratar med. dig. Och jag tycker att det känns jätte onödigt. Jag vill inte att de pratar en hel del musik. Jag tycker det är bättre att man bara får lyssna musik som är lite klippt ihop och som man får visa påsköna transitions. Men att höra som du pratar om att du skulle få en go ton från när du var ung och det var sommar, nej tack.

Andreas:

Men det låter ju som nån slags grej till deras råd. För de har ju den här radio funktionen som också ska mixas med låtar från all världens låtar och matcha dem med din musiksmak. Men att de då har gjort en enda röst som baseras på öppen?Är jag kört GPT på nåt sätt och så ska den läsa upp roliga klipp emellan så att det ska bli lite radio feeling.

Ruben:

Jag såg någon på Tick tock som berättar att den finns bara i USA, Kanada än så länge och därmed den här hösten var. Inte naturlig. Den var väldigt knepig och den tillför ingenting. Och det här med att vara haft klippningar eller transitions mellan låtarna är inget nytt. Det har vi haft tidigare på andra sätt, så jag förstår inte varför de ska ha en attityd. Detär jättemärkligt

Andreas:

Men då är ju frågan

Ruben:

det aliens eller Idag är

Andreas:

är det en avsky i sig eller är det ett inlärnings algoritm?

Rebecka:

Vi har faktiskt värde. Detta är ett sätt att nå Italien. Nej, jag vet, jag kan ingenting om sport i Paris nya. Jag vet ju att jag kanskeönskar lite mer av deras algoritmer än när det kommer den här veckans från Lisas och idag är ju liksom lite av en höjdpunkt hemma i våran familj. Men eftersom vi är fyra som som spelar musik i bilen såhar man delar man i konto. Det är bara en som är kopplad. Det kan inte vara så lätt att byta mellan konton och också hemma på Sonos är inte alltid så lätt att byta. Så får jag alltså mina barns musik av min mamma. Han finns, Hon ser grejer ocksåoch det är en av grejerna. Men absolut, jag gillar det. Jag gillade också crust punk, men kanske inte fullt så mycket som min dotter om vi säger.

Andreas:

Öppet, rimligt, rimligt. Men de lanserade då och då missat. Men de har lanserat en funktion som man kan undanta hela spellistor från deras rekommendation system.

Rebecka:

Var.

Andreas:

Så väl om det jag har lärt ut i Sverige. Jag har faktiskt provat det, men det var en nyhet för ett par veckor sen. Men vill man ha en AI röst som analyserar alla låtar? Hej, nu kommer det musik från nu, nu kommer jag. Jag släppte Spotify. Jag tjuven du kan nåt annat. Men vill man vill man ha en video som bara. Hej! Här kommer låtar från när du gick i högstadiet. Det känns som att du är påen nostalgisk resa just nu.

Rebecka:

Aww. Nej jag vet. Men kan man konversera med den? Kan man prata med

Andreas:

nej. nej, nej. Det är mer som det är, mer som en

Rebecka:

För det finns fler fördelar. Liksom om man går om man lyssnar på en roll i Sverige idag till exempel. Om den här låten är faktiskt ett bra band. Detta ska man fråga om en konversation och få reda på något. Det skulle jag. Men att någon kommer och pratar med mig ses som en nostalgisk resa. Låt mig öppna den här ljudfilen åt mig. Mest har jag tänkt att jag efter.

Ruben:

Nej, jag känner detsamma. Och visst, jag har provat den men inte att jag känner att jag vill ha det så. Kan se som syftet i denna är att man ska kunna styra sitt mod efter som tidigare kunnat trycka på knapp och säga men nu vill jag ha mer som aptit när jag redan bytt. Nu vill jag ha det här modet och det kan jag se. Syftet är att man slipper byta spellista, att man har en. Genomströmning av musik som man kan ändra utifrån vad man håller på med eller vad manär sugen på och som man kan. Tråkigt att han också lär sig mer om dig själv då och det finns ju för och nackdelar med, men det hade ju varit en fördel av det. Men det här med snackande rösten det en Torkel tack såfort det bara går.

Rebecka:

Kvar.

Andreas:

Men då har du väl bara den vanliga radio för mig och du kan välja bit och liknande då.

Ruben:

Ja möjligtvis inte

Andreas:

Frågan är om det härär Spotifys första steg att ta jobbet från riktiga Digest. Ett uppe i usa parti mod att denna app är öppet sport.

Rebecka:

Jag. tror vi användes påtvå väldigt olika sätt. Ja, nu man får den här analysen i slutet av varje år. Jag hade tröjan över 60 000 lyssnande timme. Jag lyssnar ju fransar, jag lyssnar konstant. Men jag lyssnar när jag jobbar. Jag skulle inte klara av att någon kommer in och pratar med mig då jag sitter där. Ska precis formulera den här meningen eller tänka pånästa steg och så kommer de och ba men nu är det vecka. Det verkar softa idag. Bara att sitta hemma. Mest lyssna på det här med för det funkar inte. Men men är absolut så. Håller du på och lyssnar och red för att ut och tränar eller? Pendlaren.

Andreas:

då vill man ju inte tappa bytet tänker jag. Om man då tränar.

Rebecka:

hon har någon som pratar med ett bits

Ruben:

Kämpa för backen.

Rebecka:

uppåt

Andreas:

En kombination mellan Spotifys AI, Diddy och Strava nu? Nej, nej, nej. Nu lägger vi locket på här. Gå vidare och ta nästa

Ruben:

Nästa. Vi har ju varit inne på det lite, men köttbiten har ju kommit in i bilden påsätt och vis med en liten dummare variant enligt mig. Och. De har gjort ett test och jag har inte pratat så mycket om vad de använt, men de har använt Cove disc information enligt dem som är skriven av kött tribute som de sedan efterfrågar genom bingo saken och att den då skriver om detta utifrån och sätter betyg och skriver ut. Och det som blir det läbbiga härär ju att då blir det AI som tränas på och som skriver tillbaka. Det som har jag skrivit, vilket är enligt mig generar tid, tjat och gynnar inte vari de största problemen. Att vi kommer hamna i en ond spiral när alla har en tränare och ingen vet vad som är riktigt och

Rebecka:

är skitsnyggt hur du kan göra. Det här är precis precis det jag har kämpat då. Och ja, mitt jätteproblem.

Ruben:

Och i den här har man märkt att dåväljer man ta skriven text utifrån en person som var väldigt kritisk mot också en så stor massa disskusion. Och sen så har vi kört repeterat, bakat som om det vore fakta eller blanketter på det. Och det är ju så du visst, du får tycka vad man vill om vi då desinformationen runt den, men det är ju inte det enda ämnet som skulle kunna bli problem när man gör så. Och jag tycker man ska hantera det och det bör man kontrollera för mycket. Då blir det helt plötsligt. Då finns inget syfte. Har satt det enklare för då blir det ju för kontrollerat och. Man kan också då ha ett företag som väljer och inte väljer vilken information som ska släppas ut till folket. Det är också läbbigt. Nu pratar jag och andra även

Rebecka:

Ja, det är vi ju inte här inne. Men det är jätteviktiga saker du tar upp och där är vi liksom. Kanske det som inte såmånga hunnit tänka på. Jag brukar, brukar det låta som att jag inte hängt med på GPT förra året. Men jag har vid ett antal tillfällen försökt förklara lite som att det nu speglar dig i din egen data någonstans. När du skriver in och begär någonting och såfår du någonting tillbaka. Jag har sett det här så marknadsför folk påLinkedIn som om jag ställt den frågan till köket. T om vem är det bästa företaget eller det liksom? Och så får man tillbaks bilen själv och det känns så stort och smått. Idag så vill man gärna lita på det och känna om just det

Andreas:

Visst gör det

Rebecka:

med modifikation. Men problemet kvarstår ju liksom lite grann att som du frågar får du svar. Och om man inte förstår vad detär, vad och vart man frågar såkan man inte se det här datat. Vad är data träning? Så vad är data som ligger bakom? Och om jag frågar speciellt bara om ett företag.Är det ett pyttelitet företag så kanske det finns mycket text om det och då hämta in den text som finns om det Och allting kan bli helt galet tokigt om jag sätter det journalister andra som har skrivit om det här. det var bingo i det här fallet hittade på massa olika saker. men, om du säger bara det här positiva, då kan det ju vara så att det är så att när majoriteten av information som finns om det här företaget. Det har jag själv publicerat. Eller när företaget själva publicerat. Men då återskapade ju bara det jag själv vill vill förmedla av mig själv. Så ni som någon form av att man speglar sig själv i sin data. Det var egentligen min stora käpphäst också, som jag ser i min forskning, att vi har för låg kunskap om data och vad dataär och vad data kommer in och hur man använder sig av data. Och att vi jag ocksågenererar data. Data är ju inte något sådet som finns där ute som man, det är inte olja. Det är. En resurs som vi alla har bidragit till med alla våra tillkortakommanden. Och det är väl det som är lite problem med SAT, DPT och BIMär ju att att väldigt många människor kanske inte har koll riktigt på vad är det här för data som ligger bakom och vad har den att tjäna det? Om vi hade det så skulle vi och kanske också bättre förståvad det är vi får tillbaka. Det är inte en intelligent varelse som sitter där och har känslor och vill bryta sig ut ur företaget eller vill övertyga oss om att det är 20, 22, inte 20 utan det är liksom all statistik kan man se.

Andreas:

Arrangörerna Bingo och vi

Ruben:

De tar min hobby, travar lite till och pratar om det. Jag har en fråga som ställts ena dagen, men den kommer in då. Nu ska alla tillgång ta om inte för det sitterändå du med din bakgrund och vi med det vi kan och vi sätter och vet inte ens vad vi är ska ska gilla generella.

Andreas:

Vi får väl vara överens om att vi vet någorlunda var vi har någorlunda

Rebecka:

jag är lite lite på dubbel sida här. Vem är jag attöppet

Ruben:

I

Rebecka:

och

Ruben:

kredibilitet i alla fall. När ska alla då ha tillgång till AI på det sätt som Djibouti är uppbyggt och sålättillgängligt som de uppnått? Vad är det? 100 miljoner användare på mindre än två månader. Det säger ju en del om hur fort det växer och det är alla väl, alla möjliga människor och. Så fåmänniskor förstår vad data är som och skall ha tillgång till och. ska alla kunna fåta emot och utan att veta vad det är och inteär eller finns förrän nu?Är det riktigt så man som säga ja eller nej men.

Rebecka:

Nu. Ja, jag är nog fel person att säga att vi ska reglera det så att bara vissa människor ska få tillgång till. Jag tror däremot att det ligger mer i att vi ska reglera det så att vi ser till att vi utvecklar ansvarsfullt. För jag tror inte på det här, att vissa ska ha det, andra ska inte ha. Sen så tror jag att det finns ett jättestort behov av oss i olika samhällen att att utbilda barn. Jag vill gärna se att vi börjar prata om redan i grundskolan. Vad är data och algoritmer som det inom samhällskunskapen? Faktiskt inte matten utan att det här liksom vad kommer algoritmer in? Vad är det som gör att jag får se vissa saker på Netflix och inte på rekommendationer om andra heller? Först efter att mammas spotifylista fylld med grönt varje dag. Dags att

Andreas:

Öppet

Rebecka:

värma det. Men det är mycket viktiga, viktiga delar I I våran

Ruben:

Du. Det är lite som du säger. På tal om vad man matar in det man får tillbaka. För så är det ju delvis på sociala medier och allt mer som att din algoritm är byggd utifrån det. Ju så som du är påsociala medier och Dåfår du bara. information som bekräftar det som du själv tycker oftast. Sen kan man göra som mig och försöka gå emot det såmycket jag möjligt bara går och skapa en annan bild. Det håller bara några veckor så lär sig algoritmen ni använder jag stråket för att kunna det också. Men samma sak man skulle prata med en AI så kommer du. Oavsett vem du är så kommer du alltid lysa igenom att du är du och det är lite där man kan se på en författare om uppfattar en viss författare som väljer vissa ord eller väljer vissa språkval eller funderingar och. En på ett sätt att acceptera den kopplingen och hans ord med ord och gutt Och bra kan bara betyda bra Men det har helt olika innebörd på vad de får tillbaka. Nu är ett bra exempel, men ni förstår, Jag menar,

Andreas:

En.

Rebecka:

Bit

Ruben:

tror väl det är en stor grej och man ska förstå då att det inte bara är att det som du säger, det är inte bara att du ställer en fråga, det är också lite vilka ord du väljer. Du ställa frågan vad?

Rebecka:

Som du frågar får du svar. En lek som man måste ha men också komma ihåg att det jag föder in till A är också data som bestämmer vilken annan data som ska användas för att generera ett svar till mig. Det var någon som sa till mig och jag kommer ihåg vem det var men jag tyckte var så roligt att det här med det vi håller påmed nu, det är egentligen på det det inte kallas av en det borde kallas experimentell statistik. Jag tyckte det var

Andreas:

Oj, det ärändå en jag aldrig tänkt på och på det sättet. Men det är faktiskt en förvånansvärt logisk. Parallellt.

Rebecka:

Jag vet inte om jag kan stå för vad jag tycker. En ganska rolig, rolig iakttagelse.

Andreas:

Absolut. Men okej. Men om vi ska fiska tillbaka lite till vad vi började och mata sin egen Ari, vad händer då om vi då kastar in tvn i byx på datan Bieber? Och om vi ger den en sne data? Som kanske inte tar med alla perspektiv eller som inte är tillräckligt diversifierad och sedan. Dag A inför. Det finns inte en risk att det blir en lavinartad utveckling i och som hamnar i ännu ett extrem läge i andra änden.

Rebecka:

Men det var inte det du sa Ruben. Det blev som en spiral effekt. Det är vad jag tror också det. Inte det här att om vi använder de här verktygen nu för att generera massa nya blogginlägg, shirts och allt annat vad vi kan tänka oss titta på och sen så använder vi oss av som data till att träna nya algoritmer. Det finns ju ingen kodning idag att inte koda mitt blogginlägg eller vad det här har genererat. Så det kommer ut som inte går riktigt att filtrera bort. Vad jag vet är kanske de som är riktigt duktiga. Det här kan jag berätta, men det betyder att vi får in mer och mer data genererad eller genererad data i våra algoritmer och sedan vilken effekt det har. Ja, jag tror också att det finns en stor risk för en spiral effekten.

Ruben:

I.

Andreas:

Åh. Då går vi vidare till Snapchat för Snapchat har också introducerat en chat robot baserad på chat epitet men en barnvänlig version. Hur? Hur ska vi utbilda barn då? Ska vi låta barn ta del av? Det är klart att barn ska ha en del. Det återvända man. Vi kommer inte alltid ha en miniräknare i fickan. De kommer vara experter påhur de här grejerna funkar. Långt, långt innan. Antagligen vi kommer att vara det. Men hur ser man till att detär en barnvänlig situation inom citationstecken som inte förde på farliga ideal och liknande?

Ruben:

Och vem bestämmer vad som är farligt? Därmed. Det är tydligt det som jag tycker är på gott och ont. Snapchat har gjort en egen version för deras användare och där får de göra vad de vill. Skillnaden tycker jag mot den som till exempel Bingo gjort och likt riktiga TBT. Det är väl att Snapchat verkar som om de? blockar rätt mycket. Vad som inte är okej och de vill att jag ska se är nog stor banner, barnvänlig version och stabilitet. Vad är syftet då? För då blir avskalad på sådan stor nivå? Kommer den sen att ge dig någonting och vad ska du ha om man säger som min? Bestämt utifrån att företag vill att du ska och inte ska kunna söka efter. Då blir det ju helt plötsligt Kan du kan de också styra vad de får för svar. Kan du hjälpa? Nu tror jag ändå att Snapchatär så pass schyssta på. Som bolag med ett bolag att de inte gör som puttar in att du ska mata folk med politiska ideologier och tankar. Idéer om hur samhället ska vara alltså med allt. Men i teorin så skulle de kunna göra det. Just nu är det bara. en test variant som är bland dess betalande användare, men sätter de ute till senär det nog miljoner användare och får börja använda det. Då är det ju Vi kan vara dåligt.

Andreas:

Ja, absolut.

Rebecka:

jag tänker inte uttala mig om det är bra eller dåligt. Jag kan ingenting om snaps eller snaps där bland nära i botten. Men däremot så tänkte jag ju att jag är två tjejer som

är 14:

12 år hon som är tolv tillhör alltså generation Alfa. Skönheten är i yngsta generationen. Och jag är så sjukt nyfiken på hur hon kommer att navigera av båda två. Hur hon kommer att navigera sin omvärld om hon växer upp med det här. Om det finns en som är tillbaka i sinnet redan nu och även om den är kontrollerad och begränsad kan man förstå den träningen och inlärningen och av att kunna kommunicera så. På det sättet med våra digitala verktyg. det är ju det man går och funderar på vad som kommer hända härnäst och hur de kommer gå. Jag brukar vara en gammel generationen med kommer jag aldrig kunna förstå vad de var. De har inte ni heller faktiskt. Fördelen med attöppet.

Andreas:

precis säga dig att du är nog den

Rebecka:

Öppet. Det tycker jag är hur häftigt som helst. Absolut. Vi måste pratar ansvarsfull teknologi, ansvarsfull användning, utveckling. Det kommer och går, men det finns behov av reglering. Det kommer reglering. Det är självklart. Men ändå tänker. Tänk skillnaden på de som och de som kanske inte är, liksom vad som är smort. Spädes då.

Ruben:

En.

Rebecka:

Vilka ämnen liksom? Helt annat sätt att hantera och interagera med teknik.

Andreas:

För att vara någon som studerar fortfarande och har sett denna under mitt sistaår så att jag dyker in och hur det har ändrat hur studenterna runt mig pluggar så skulle jag vilja se hur utbildningen kommer se ut om några år när man måste ta hänsyn till. Den här typen av av hjälpmedel för det system vi har idag är inte hållbart. Det kommer inte funka för det kommer inte testa rätt saker.

Rebecka:

När trottoaren är viktigt på lite olika sätt och hanterar där det finns lite nödlösningar som ligger nära i tiden med till exempel att någon på tentan frågar frågar om negationer i stället att det bara var det som inte hände det här året eller genom det, för det är svårare att få ut samma vettiga svar. Det bästa jag hörde dåkom faktiskt de podd jag lyssnade på idag. Det tyckte jag var väldigt insiktsfullt. Det är att du kan göra tenta fråga som läsare fråga sagt GPT om det här. Vi redovisa svaret och sedan förbättrade.

Ruben:

WHO.

Rebecka:

Det är snyggt. För då handlar det om att kunna analysera texten, identifiera val liksom vad man kan lägga till, förbättra vad det var som är fel. Det finns ju de som hallucinerar. Hur ligger det till? Det kanske inte existerar. Du behöver ha koll för att kunna identifiera dig själv. Jag tyckte det var ett jäkligt smart sätt. Jo, men självklart kommer det här bli en del av hur vi numera har det i skolan och hur man sköter undervisningen. Men vi lär oss ju.

Andreas:

Det låter som han mörkats bra, eller hur? Han brukade ju köpa sitt kontor nu. Skriv in en fråga i GPT och hitta felet. Typ vilken är de bästa mobil kamerorna just nu? Och då har de en tävling om vem som kan hitta flest fel i Vasaskeppet. De spottar ut och det brukar generellt sett ut. Hyfsat rätt saker, men det kan ju vara till exempel att megapixel antalet är fel påen kamera eller det de har. Den har angivit fel kamera sensor på vilken kamera som sitter i en iFån eller liknande. Men det låter ju som en liknande grej då att. Stoppa in kött, repetera och korrigera och gör det bättre.

Rebecka:

har

Andreas:

Men jag kan ju ibland tycka att det är jag, så jag får anta att greppet är så pass bra så jag vet inte riktigt hur jag ska förbättra det. Jag direkt fel går ju lätt att korrigera.

Rebecka:

valt att.

Andreas:

Men ja, den är ju bra på att skriva text.

Rebecka:

men jag tänker som jag som då med ett tag. Det var ju samma diskussion här när Wikipedia kom. Panik panik för barnen. Alla som studerar kommer bara ta information från Wikipedia, men vi måste se det också. Wikipedia finns kvar. Folk använder sig av Wikipedia, men det är väldigt få som skriver in det som referens Wikipedia. Och är det så att man gör det så har man oftast flera. Kändes som visa på bio eller något

Andreas:

Samma sak som. Det där känns som en mer lavinartad. Nu vet jag i och för sig väldigt ogärna Wikipedia. Jag kommer inte ens ihåg när det kom, så jag missade

Rebecka:

Att.

Andreas:

det. Men det här var ju inte riktigt det. Både panik och förtjusning känns det som från många olika. För det är ju x antal olika. Organisationer med organisationer, organisationer med sektorer som kände sig liksom lite lurade i utbildning. De rekryterare som känner att personer får CV skrivna personliga brev skrivna. Det är liksom man kan använda det för att göra kod och få den till det på riktigt. Utvecklar lättare virus i sig, men är. Och du kan använda den för att skriva meddelanden på hem dejting appar som är också märkligt. Men det kommer påverka såmånga delar i samhället och det är många som säger det här är en övergående fas. Kommer folk vänja sig tror du? Eller är det liksom? Kommer man sätta sig på tvären eller hur kommer det se ut?

Rebecka:

jättebra fråga. Jag kan bara gissa utifrån mig själv. Jag tror att man vänjer sig när man är 17. Det och det har du tagit från medeltiden, inte slängt in den personen hade haft jättestora problem att hantera och ens föreslå för som förstå vad vi vad vi håller på med. Men om man är nämnd bekräftade vi vänjas

Andreas:

Ett.

Rebecka:

klart. Sen så som alla vet är utveckling det klart detär det gropar i vägen. försöker tänka efter lite innan och inte bara springa på allting. Det här är processen med det blir baklänges.

Andreas:

För att.

Rebecka:

klubben förbi. Vi behöver kanske också stanna upp. Får vi göra det igen?

Andreas:

Men vad är det? Vad är de största riskerna du ser med så vid tillgång påtill exempel kött eller AI? Finns några specifika risker du ser eller.

Rebecka:

det är klart att det finns risker. Jag sitter och tänker på det jag. På en dag i 2019 så publicerade vi. Vi gjorde en studie tillsammans med Novus och tittade påSvenskarna och internet och frågade dessa frågor. Detta görs. Innan showen är så frågade vi frågor i stil med. Tänk dig att året är 2030 och Arne slagit in och slagit igenom på bred front. Vad tror du kommer bli liksom? Effekten på till exempel demokrati. Och så var det liksom att vi kommer med mindre eller sämre,är rotade inom demokrati eller vi kan bättre stärka demokrati. Eller vi kommer ha mer internet eller från dag ett mobilen eller vi kommer ha mer. Så fick man en sju gradig skala då och. Jag tänker på det som var. Vad dök upp där. Många tyckte nog att de såg att det skulle vara mer internet brott. Jag tror att om jag kommer ihåg rätt så var det också att man fanns en typ fem på fem. Men någonting liknande som trodde att det att demokratin var utsatt. Men just det som var var en falsk information var också en som verkligen slog igenom i den här studien. Det finns säkert pånågons hemsida och hämta ifall man intresserad. Och där tror jag väl egentligen. En av de stora Hur utmaningarna framöver? Hur? Hur hanterar vi all denna information som nu kommer komma travandes och hur får vi hjälp att kunna navigera i det? det är en utmaning. Det finns säkert, eller det finns väldigt många fler, men just när, var, vad är liksom falsk information? Vad är information

Andreas:

Jag.

Rebecka:

hur hanterar vi det?

Ruben:

Nej, vad tänkte jag? Falsk information är ju en bit liksom att du skapar information och det finns något annat som du ska bortse från och bete sig som att du chattar och skapar data i skriven text. Finns nån annan AI som ser den närmsta tiden som kommer vara sånär tillgänglig för oss normala? Om du bara ser vissa vilt och självklart män.

Rebecka:

Men om jag ska komma med dissas det. Next big. Nej, det kan jag ju inte. Hade jag varit rik. men jag kan säga en sak. En rolig grej är att du kom på en trend som jag hade för ganska många år sedan. Men jag tycker fortfarande det var de roligaste, någonting som vi kallade för mentor och bisittare. Det var så jag tänkte, för då var det liksom. På den tiden var det väldigt mycket snack om Alexa och Siri och när Google Assistent hade de här bitarna och såfunderade vi lite längre påvart båten är på väg någonstans. Jo, men tänk dig liksom. Precis som vi har bilen och vi har rulltrappor och vi har byggt massa teknologi som kan förenkla livet för oss. Bli smidigare, bli skönare att. Med fjärrkontroll till TVn så du slipper bli arg. Varje gång du ska byta kanal är det ganska mycket trevliga saker. Men om du får en assistent som kan hjälpa dig att ta reda på allting. Som kan svara påfrågor till exempel. Jag ska nu bjuda Ruben Andreas på middag och jag känner inte jag så jag vet inte vad ni var för mat eller om jag lärde sig om någonting. Telefonen ringer så att jag blir överraskad så jag kan bara fråga mig och så får jag liksom ett recept som ni båda kommer att älska. En om inte någon assistent frågar mig om jag fått detta jobberbjudande. Ett. Kan det baserat på informationen här företagen eller något annat bra hjälpa mig att ta beslut om jag ska klara jobbet eller inte? Och baserat på mig och min kompetens och hur länge jag jobbat hos mig eller vilka skolor jag ska gå i. Eller vilket parti de ska rösta på. Då är det partiprogrammen och den assistenten vet ju allting om mig redan, om mina förutsättningar, min lön och mitt område jag bor i. När slutar jag fråga den här assistenten? När slutar jag liksom även här? Ska tänka själv. När finns den där tillgänglig för dig? Det kommer vara helt omöjligt att inte fråga. Och då någonstans börjar vi. Tänk. Men vad händer då med människor? Det kan ju bli så här till slut. Om man slutar analysera, tänka efter, reflekteraöver saker och ting man har frågar så finns svaret där. Vi är någon form av och en form av och bi kallar vi det, liksom allt annat. Så frågade vi konsumenter runt om i världen om vad liksom de är intresserade eller vad man kan tänka sig och göra åt det här i framtiden. Som att det finns. Hon såg till att inkassera och bocka av framtida mentala gym. Precis som vi går på gymmet och tränar för att vi inte får normal vardagsrum. Motion ska man inte behöva lära sig att läsa för att göra den logiska testen någonting annat.

Ruben:

Men det tycker jag nästan redan är en verklighet i viss mån med god hjälp. Det är ju väldigt troligt att matvaror som har en sådan risk är skitjobbigt. Men att. Många samtal dör ju av att man googlar googlade. Jag försöker ju ofta. Inte alltid, självklart inte. Men säg det med godkänt. Låt oss diskutera och se ifall som det bara går eller är tråkigt. Självklart vissa rena fakta grejer om det kan vara good luck med mer saker så inte bara svartvita som det var så svartvitt annars. Men det är roligare att prata om än att googla fram i viss mån

Rebecka:

Ja.

Ruben:

och det tror att det är det du gjorde. Söker efter svar och du tänker att du själv ändå vet att om man får Ariel en assistenter om du kan, då blir det bättre för då behöver du inte söka svaret och blir matad svaret.

Andreas:

Men vad gör det med oss som personer och våra personligheter om vi inte längre måste tänka någonting själva utan allting blir matat?

Ruben:

Är det inte så man säger att den generationen vill leva, som lever nu eller som håller påbli den nya generationen i den första generationen som kommer vara mer korkade generationen innan dess om man mäter hur.

Rebecka:

Ursäkta, men pratar du om mina barn nu?

Ruben:

själv för att.

Rebecka:

Upp

Andreas:

och öppet. Väl uppe

Rebecka:

med dig, med mig. Det är ju ett. Det är ju.

Ruben:

sanning med modifikation menar.

Rebecka:

Nämen det är jätte intressant när jag nu vbg har varit runt och presenterat den här trenden förut när den var aktuell, då var ju liksom ett av de. Nu är det säkert för unga för det här, men det. För länge, länge sedan såfanns det en film som handlade om en pytteliten robot som var lämnad kvar på jorden. Den hette Filmen hette Våning.

Andreas:

Nej, det är nog lite för öppet.

Rebecka:

Förlåt att jag var tvungen, men när man håller in bilden om det här med att att man åker runt och glider runt med sin lilla bekväma stol. Så jag tror att det att det ligger nära till hands för många att tänka att det att vi kan bli för bekväma.

Ruben:

I.

Rebecka:

Det var liksom när vi presenterat den här. Den här trenden. Då har det varit lätt för folk att se kopplingen till. Det bekväma livet och att det kanske inte alls är så hälsosamt. Vi. Jag inte göra det. För varje ämne som kommer in med samma tak blöt filt och lägger på den, samt

Ruben:

Men jag. tänkte inte på det. Så jag tänker att vi ska gåin på lite vad är möjligheterna och vad är det?Är det positiva? Vad kan man göra för att prata om ekonomi liksom? Vad kan medför risker? Vad kan gå dåligt och hur ska man tänka? Men de som jag kommer långt med mitt jobb bor ju mycket jobb där. Jag har varit inne på det lite, men vilka jobb kommer skapas har jag funderat på. Jag tänker att det där ellerär det mer bara att jag bara kommer försvinna eller?

Rebecka:

Jag tror det. Man pratar inte om att detär hela jobb som försvinner.Är väl så hela jobb som försvinner. Det är ju tasks som blirövertagna och vad som händer.

Andreas:

som försvinner kanske och sedan går över till vilka som skulle kunna skapas av

Rebecka:

Det var faktiskt det där jag kände att det var där jag hamnade.

Andreas:

börjar att.

Rebecka:

Men jag skulle bli ledsen för det här. Jag vill bygga påden här storyn. Det. Om du har en arbetsuppgift som blir övertagen av energi, det frigör i det också mer tid hos dig och då kanske du kan be mycket om det liksom. Det är massa mycket runt egentligen en och kan göra och då kan du använda den tiden till att kanske förebygga den. Jobba vidare, skapa nya saker, hitta nya arbetsuppgifter. Du förändrar ditt arbete. Sen kommer jag att utvecklas. Jag köpte en annan torsk. Men då är ditt jobb fortsatt att utveckla och tänka vidare vad du kan göra. Ja, jag tror inte man ska prata.Är det jobb eller typen av yrken? Det här yrket försvinner och det här yrket kommer till utan det blir mer att titta påliksom över ett bredare spektra. Olika yrkeskategorier liknande saker hur kan och kommer att utvecklas och förändras och förändras pågrund av att teknologin.

Ruben:

Du är mycket mer positiv än jag är.

Rebecka:

Haha. Oj

Ruben:

Jag har ett totalt katastrof tänk när det kommer till där jag står och slänger upp allt med robotar, inte bara som en tänkande maskin utan mer. Nu kommer vi ha robotar ocksåsom kan utföra tasks och såslår du ihop dem med dem. En AI som börjar tänka själv och som kan skapa information och blir fördummad. fördömandet av samhället och allt vad det. Vi bara som det kallas, självscanning på ICA. Det är typisk sån grej där vi tar bort jobb för att ersätta Schenker så fort de har såmånga anställda, brukar fylla på hyllor och göra grej och hjälpa till och allt vad nu är. Men du ersätter människan med maskin och kan vi då fåin ännu mer såna grejer där? Det är en vinst du får från mig. Som jag sagt, det enda du egentligen gör är att köpa saker. Kör ändå. Självkörande bilar ska köra hem du till. Du har en AI som automatiskt tänker ut För att bådeäta behöver du på att följer tid, men du själv behöver inte göra nånting. Och sen går jag och ska mig ett jobb också. Kan du sammanställa excel listor och då behöver du bara vet att jag har data här så det är klart försvann 2 timmar den dagen. Sen så ska du representera det där man uttalar datan om det. En paus på en timme och helt plötsligt ser du massor av task som försvinner. Men tänker du påservicepersonal? Och då har du en AI som tänker ut och så vet man vilka som är i det butiken och så säger den bakre Du kommer upp och säger nu här. Du har din digitala profil om vad du tycker och smart skickar det till restaurangen, serverar den, går i affären, kalkylerar ut vad de har för gränser och skickar ut en rabatter som serverar maten till och så ringer jag bara och sådras pengarna automatiskt från ditt konto och helt plötsligt så har du inga anställda. En robot också som självklart lagar mat men du fattar

Rebecka:

vilken? vilken? typ av tilltro har du till mänskligheten för

Ruben:

noll.

Rebecka:

att upprepa det? Har du någonsin sett människor som lägger sig ner på att när jag ligger apatisk? Ingenting. Okej, du kanske behövde snickare och börja hålla på att snickra skåp eller än sitter och jobbar natt och jag om det finns någonting.

Andreas:

Att vi.

Rebecka:

Nej, men det finns någonting som man ändå får tillskriva mänskligheten, så är det ju kreativitet. Och jag tror att det är så att ja, det är så att vi kommer använda AI i väldigt många olika saker. Men vi kommer ju hitta på nya saker att göra. Ingen vill väl ligga raklång och stirra upp i taket? Och om man Nu

Andreas:

Nu laddar du. Nu laddar du. Nu laddar. Vad ska du?

Ruben:

Kreativiteten är väl inte det som har av kreativitet att mustig copywriter Är. duktig på Spotify. Det är

Andreas:

Att.

Ruben:

musik som skrivs och de bilder som målas av och det är det somär kreativa yrken på det sättet. det är det som an ta bort kreativiteten av skriven text och hela. Detär ju det. som av en just nu för många tar bort att du ska. De som gör åt dig vore ju bara kött i butik eller vad det nu heter. Listan är baserad på tidigare aktivitet, men resultatet är att du bara matar in nånting och någonstans tror det jättemånga som kan tycka det är jättejätte ligga 18 timmar per dygn och kolla påNetflix eller spela TV spel eller koppla Upp sig i en VR miljö och leva där, det tvivlar jag inte på för fem öre.

Rebecka:

Fast vi kan inte blanda in

Andreas:

dömer man andra.

Rebecka:

mig. Men du kan inte. Det är att leva i en VR värld. Det här är en helt annat samtalsämne,

Ruben:

Vi

Rebecka:

vilket vi också kan. Ja, absolut, men också du och jag. Men du har ju en poäng. Jag kommer ihåg att jag försökte argumentera för det här någonstans när ni kommer ihåg denna Alfa gång och gjorde det här magiska dag 27 eller vad det var. Däremot, och han eller dem såg jag dem med häpnad. Och så såg man även titta och initiativ för att hans blick fick ett smatter och vi gjorde någonting som ingen andre hade förväntat sig. Ja. Tittar vi på. Jag gjorde en annan intervju med Studio Ett, ett indiskt städbolag som började göra kläder med hjälp av AI, där en industridesigner eller din kläddesigner inte kom in först i slutet av processen och någon form av gay nätverk eller ens trådade internetföretag och trender kom upp med förslag på kläder som var lämnade jag som mätte hur bra det här skulle funka och utmanade här om designen och mot hur bra det skulle funka på deras hemsida och sen kom in i kläder från den in i slutet och tittade på resultatet och sa det här är ring och skicka till produktion, det är min. Men jag kan inte se att. En kläddesigner skulle nöja sig det, men däremot och kanske samarbeta med den här typen av verktyg och annonsera och liksom utveckla sitt yrke. Ja, det tror jag. Jättemånga skulle inte säga ja. Det kommer alltid finnas folk som vill ligga på soffan och titta på Netflix, men det kommer finnas ganska många som inte nöjer sig med det också.

Andreas:

Vi har ju jobbat inför såna här teknikskiften tidigare med robotar som gått in i industrin. Vi har gått genom hela industriella revolutionen. De har ju. Ja, det har försvunnit, försvunnit jobb. Men. Människor ändå hittat på andra saker att göra och då skapas nya jobb. Såvarför skulle vi helt plötsligt vänja

Rebecka:

Vad är.

Andreas:

vid att ligga på soffan?

Ruben:

Varför inte? Men det kanske inte behöver ligga på soffan. Men du behöver kanske inte aktivt jobba för liksom bara för att jobbande skull. Men så du bryr sig om varför du vill tillföra någonting. Och var det är någonting. Något annat. Men någonstans, nu ska jag var. Jo, men då kommer det finnas för den fördummande generationen. Om vi nu ska gå på den tesen.

Andreas:

Och.

Ruben:

Exakt. Eller så.

Rebecka:

test

Ruben:

Nu fördömer nationen ocksårobotar som undersöker inte bara begär robotarmen, de bygger grejer. Industrin får bättre robotar som gör de tillbehör de bygger, robotar som gör annat än att bara tänka och göra saker. Och här också så har vi självkörande bilar. Vi gör oss självförsörjande, lättare elnät för att självförsörjande rätter reparatörer självklart ens kan få av något så kan apparater repareras. Helt plötsligt så har vi. Saker som tänker och fysiskt gör saker. Under passet nånstans kommer vi inte ha ett behov av. Har massa låg betalande jobb där majoriteten av mänskligheten är. Däremot kommer vi ha en del och det kommer behöva ha folk som kan en som kanske kan specialkunskap om att reparera. Du kan ha specialkunskaper att lära och eller kreativa skapa saker. Självklart. Det kommer vara vissa som missar sådana jobb, men i det stora hela så känns det som att en stor massa utav befolkningen brukar Sverige. Inte det bästa exemplet när de kollar på hela jorden någonstans. Kommer inte ha sysselsättning. Nog för att vi kommer ha saker som travare, sen kommer det skapas nya möjligheter men alla kommer inte kunna vara. De som forskar och kommer på de smarta idéerna. För det är de inte idag. För folk är inte till tänderna smarta.

Rebecka:

Men varför skulle

Andreas:

Så jävla dystert. Så jävla

Rebecka:

jag köpa Det Men ju mer jag vill bemöta det här. Jag sett ett jätteroligt Youtube klipp från jättelängesen där en snubbe som lägger sig i en maskin med huvudet och försiktigt huvud håret tvättat av en robot måste vara en fruktansvärd upplevelse, för det är få som skrapar honom över huvudet. Löddrar överallt. Det kommer liksom vatten från sidan alltså. Så här är det ju. Det kommer att finnas yrken som jag tror det är åt för länge innan vi ens vill att de ska digitaliseras. Allt från från yogalärare, massa en massa yrken där vi faktiskt vill ha en mänsklig kontakt. Sen finns det jättemånga yrken där det inte finns en ekonomisk fördel att använda sig av robotar eller AI. Där är det också lite sorgligt om man får fundera på vilken utveckling man vill ha. En till exempel ett städat hotellrum. Har ni sett en robot? Någon som försöker bädda en säng? På sin höjd ser det ut kanske som när en tonåring försöker bädda sin säng med liksom ett täcke som ligger slängd på sidan. Att få ett heat att skapa en robot som faktiskt kan göra alla de sakerna vi kan i ett gästrum är väldigt svårt. Det finns liksom områden där vi varken vill ha robotar och AI och det finns områden där bi där de inte kan verka. Sen då? Vi funderar lite grann påvad blir det för typ av jobb? att få en massage av en människa? Kanske blir jättemycket eller kanske bli jätte billigt för alla blev massörer.

Andreas:

I.

Rebecka:

Det är svårt att spekulera kring men här är också igen som behöver anta att behöver man ta diskussionen? Vad är det för utveckling vi vill ha? Men jag skräms inte alls av. Av en ökad automatisering vid användning av digitala verktyg.

Andreas:

Skönt. Tack för det du! Det är jag suttit och argumenterat med och sett där och han är så jäkla negativ positivitet. Jag tänker att. Har du? Du vet. Tesla försökte hela automatisera sin produktion och fick rulla tillbaka till 70 % för att. Just det, robotar är inte så bra på att lägga en kabel mattor och koppla i kontakten när kontakten inte råkar ligga på det stället där den förväntar sig när du har slängt in en hel kabel.

Rebecka:

Ja,

Andreas:

en produktion.

Rebecka:

jag läste någonstans några ämnen om det också. Trevlig bok om AI och utvecklingen som varit. Med slutet av boken så var det road. Inte en som är rädd för AI revolutionen och då var det så här. Du kan börja med att måla alla dina handtag i samma färg som dörren. Gärna svart för då kommer ett problem att hitta dörrhandtaget. Sen kan du se till att bo i ett hus med trappa för det är väldigt svårt för robotar att skjuta trappor. Sedan kan du bara välja att sätta upp olika bilder pådörrar och fönster och allting runt om i ditt hus som gör att det omöjligt att navigera vad som är dörrar och fönster. Och sedan i

Andreas:

i.

Rebecka:

sätta dig på bordet för att se ut som bäst och anti som är på rymmen. finns vägar för dig också. Känna dig trygg.

Andreas:

Gillar hur det härändrades till

Ruben:

runt.

Andreas:

det lugnt det

Rebecka:

förlåt.

Andreas:

Nej, har inte varit helt snälla med våra fåglar heller

Ruben:

När.

Andreas:

det finns ingenting och be om ursäkt för.

Ruben:

Men i sakär jag inte orolig för mig själv eller så. Men jag ser ändå att det skulle kunna finnas problem och inte bara att Vad köra och hoppas på det bästa sker utan det kanske är så att samhället och vi själva tänker lite så att verkligheten i dag kommer inte påverka den om någraår och vi bara kollar hur fort kött till bete på två månader blev ett faktum för nästan hela världen. Och det är en halvt dum köttbit. Men den satte hela utbildningssystemet på snedden helt plötsligt och alla möjliga yrken fixar och det funkar ju. Och då tänker vi generation som är och blir hundra gånger smartare och mer tränad pådata som är under utveckling. Och det är bara att bottna med allt annat som sker och jobbar smartare. Det kommer gå fort tror jag Och det. måste du vara med på att kunna ta vändningarna. Det är lite det. jag säger och att inte bara stå där och säga men med det jag gör i dag kommer jag kunna göra exakt likadant om fem, tio, 15, 25 år.

Rebecka:

Det tror jag. Du har helt rätt.

Ruben:

göra.

Rebecka:

Jag tycker att du sätter fingret på kanske det viktigaste över huvud taget, detär att vi gör det här som en såmedveten utveckling som möjligt. Att vi tänker efter före. Att vi ser att det kommer att komma en hel del fallgropar. Och det kan gå fort. Det kan gå fort ett tag och sen så blir det liksom en backlash och så händer ingenting och sen så kommer det gå fort igen. det är klart. Men vi behöver tänka efter före. Vi behöver regleringar. Vi behöver fundera påvad är ansvarstagande? Utvecklande? Vi behöver fundera kring AI och etik. Och vad är giltigt? Ska inte vara liksom ett eget separat område som ligger där borta någonstans, som bara håller på med utan utan det måste verkligen ingå i all form av AI utveckling. Robot utveckling

Ruben:

Då kommer en samhällsfråga då. Tror du? Eller tycker du? Eller tänker? Eller vet du det? Det får du svara på direkt från vilket håll du vill att stater och du tänker. Speciellt Sverige har en tillräckligt bra grepp om vad A är och att dom tänker på regleringar och hur man hur samhället kan bli påverkat av det som händer. Eller är man lite som Sverigeär en ganska långsam verkstad och kommer på allt för sent och då kommer få leva av konsekvenserna av att det fort. Det gäller inte bara i Sverige, men

Rebecka:

När man tänker Hur ledande var de där sågarna?

Andreas:

Ja, verkligen.

Rebecka:

Jag skulle säga så här. Vi behöver ju vara bra både tänka efter före men också vara aktiva. Men vi måste både reagera på det som händer men också tänka efter. Finns det tillräckligt bra förståelse för vad det härär och vad det kan innebära? Jag går tillbaks mitt ursprungs argument i början? Nej. Vi vet inte. Människor vet inte. Man förstår inte vad data är. Vi tre vet ju tydligen uppenbarligen inte igen.

Andreas:

Avges

Rebecka:

Så om vi sitter här och inte riktigt kan sätta fingret på det där man han tänkte, då är gemene man där ute och ler när man. I dag får vi starta där i maj för att vi vill liksom på nåt vis demokratisera AI samtalet. Vi har ju gjort seminarier, vi har gjort böcker, vi har gjort studier tillsammans med Novus. Just nu planerar vi på att göra en till, men något. Så ta en ny mätning på samma frågor. För att sprida den här kunskapen. Men sen skulle jag säga ja, absolut. De som sitter och jobbar med mer än de regerings frågor liknande eller ansvar så vår politiker de behöver veta. Men sen behöver ocksåvanliga människor veta. Exempel i en organisation. Så kan man ju säga Jo, men det är de som jobbar med utvecklingen, är de som inte kommenterar och utvecklingen som är hennes kunder som ska behöva förstå. Det handlar om att de HR avdelningen köper in ett AI system som ska hantera alla medarbetarnas data. Då behöver de förstå vad är det för data och hur är den känslig? Hur kan det här systemet använda den datan? Vad finns det för risker med det? Hur vill ni att andra ska utvecklas På 05:50 år bör man också fundera kring den allmänna kunskapen. Behöver vi höja och det ska inte ske redan i grundskolan.

Andreas:

Men något som jag funderat på, det är väl lite personlig integritet när det kommer till AIS och all denna data. För det är ju data vi måste lära oss hur vi hanterar data. Men hur? Hur ska man liksom idag då? Fundera eller tänka. För all data blir ju en stor boll av träningsdata i många aspekter och jag tror inte Open är att helt öppna med vad det är för träningsdata de har använt till exempel och vilken data som innehåller det. Hur? Hur ska man tänka som privatperson? Har du några tips, idéer eller tankar? Hur

Rebecka:

inte

Andreas:

man i integritets mässigt?

Rebecka:

När det var den svåraste frågan hittills tycker jag. Ja. Nej. Men jag tycker liksom förberedelse, frågor och integritetsfrågor är kanske det var egentligen det som fick mig att börja hålla påMaria och huvud taget Hur vi ska tänka kring integritet. Jag tror igen, det är en kombination av vad vi tillåter organisationer, företag, privatpersoner och samhällen att göra. Och det andra är ju kunskap jag. Kan liksom inte ge något svar på det Så. Har ju ditt svar på den.

Andreas:

Jag ser väl en risk. Rent generellt. Jag är till exempel inte en person som är. Super privat av mig. Jag är nog. Jag sprider nog min data ganska vitt och brett. Däremot så är jag ganska mån om att skydda mina konton väldigt väl. Till exempel en sådan säkerhetsaspekt med min data. Jag tror man kan få ta reda på ganska mycket om mig genom att bara göra en ganska sålätt googling och hur jag ska rulla tillbaka det. Jag tror att det är svårt när jag redan har satt mig i den situationen. Jag sitter till exempel. Och att jag säkert är en del i nån typ av träning. Starta bas. Säkerligen många gånger om och men det är också frågan vad gör det om jag är en i mängden till exempel? Så länge man inte kan plocka ut specifikt min data. Gör det nånting då att min data är en del i den stora mängden till exempel?

Rebecka:

Naw, du gör väl rätt. Tänker så här traditionell mycket research har varit att man delar in konsumenter i olika grupper utifrån ålder, köpbeteenden eller något annat. Det Jag har ett visst antal backat, backats. Du placerar människor med hjälp av den dataanalys som du kan göra idag. Alltså kan du göra bakelserna mindre och mindre och mindre att tillgå och du kan vara mer med granuler. Och om man. Då behöver du kanske inte veta exakt

Andreas:

Nu.

Rebecka:

din data. Men eftersom jag kan placera dig i en pytteliten backat. Så kan jag ändåveta ganska mycket om dig, även om det inte råkar vara just din data. Sött.

Andreas:

väldigt sant.

Rebecka:

Jag tror att jag tror att man ska vara chaufför för tio år och satt ner argument med d människa på. Jag har rent mjöl i påsen. Behövde inte vara orolig för någonting. Men de första.

Andreas:

hittar på

Rebecka:

Ja jo, jag tänker så här att när vi ändå pratar om tjat, tjat och det var nån som nu läste det om det. Vaknade bort någonting alls idag också för 05:06 år sedan som en man som hade två utvecklare och den ena utvecklaren hade gått bort när man goda vänner och det andra första då det eller tagit all den här datan från deras tidigare chattar och allting annat och utvecklat en chatbot så han kunde fortsätta sitta och chatta med sin döda vän.

Andreas:

Ja, Och

Rebecka:

Och det är sant, men lite läskigt med också. Men det kanske var bättre förr. För den här personen. Om man då tänker på att använda datorn du lämnat efter dig, påalla dina konton och liknande och allt det och alla andra saker du har gjort och du har shoppat och du har liksom resor, vilka du har hängt med och vilka du haft proximity med ens var i närheten av all denna data som finns om dig som du inte medveten om att jag släppt ifrån dig Elinor. Den tillfaller ju inte dina barn eller dina dina släktingar när du dör utan då äger den. Då går ju den till till företagen. Om det här ändras så kan ju någon rätta mig dock. Men Det finns inga digitala testamente. Det är testamentera min data till mina barn. Men faktum är att min dator berättar väldigt mycket om mina barn också, vad jag har gjort och om allt som kan förutspå mina framtida sjukdomar och allting annat. Säger kanske någonting om vad som är verkligheten för mina barn, så min data är ju egentligen deras. Och sen om man spinner vidare på det här ännu mer, om man hatar mig, om jag då dör. Och all den här datan finns. Om man gör en smart chatbot med mig. Dick kan få veta av mig

Andreas:

I.

Rebecka:

som jag kanske fick läsa en gång till. Tre poäng till. Att den här typen av information mina barn kan fråga har fått en back mamma. Vem tyckte du egentligen mest om av oss två?

Andreas:

Hos

Rebecka:

Alltså, det är som Det finns jätte jätte många stora viktiga saker som jag tycker vi borde ta upp. Ju bättre vi blir på att analysera data, bygga in dem i system desto viktigare blir det att vi ocksåförstår data och integritet

Andreas:

I.

Rebecka:

och vad det är för data bland annat ifrån oss. Och vad får man faktiskt göra med den? Vad är svar nu och på din fråga det?

Andreas:

Ja,

Ruben:

I.

Andreas:

jag tycker det. Och om inte om inget annat. Väldigt. En tankeställare. Ett bättre.

Ruben:

Och det är så jag tänker. Om man ska ta det här med att lämna ifrån sig data för att efterlämna i världen är ju inget nytt. Bara att du har målat en tavla eller att du har skrivit någonting i ett brev eller? Så Mycket av vår historia bygger folkkäre Petersons data på ett annat sätt, vare sig det är böcker eller brev och dagböcker. Och man lär sig mycket om personer blir det som skiljer. Nu tror jag att det är inte såmer. Man tänker inte på att man lämnar ifrån sig data och att den sparas på samma sätt. Du vinner för att när du skrev en dagbok eller skrev ett brev under tänkte om nyskrivet och det här. kan sparas. Svart på vitt. Men lika mycket är ju en chatt mellan dig och din kompis som drev tidigare. Eller den här bloggen vs Instagram eller Facebook. För det är ju internets bloggar från start. Det är lika mycket en dagbok som något annat. Precis så mycket data som du faktiskt. Eller fotoalbum. Jag tror också det är ocksåInstagram eller vad det nu blir. det digitaliserade. Men att inte fokusera på det sättet. Och skillnadenär att datorn ligger inte i en låda eller i din bokhylla, hemma eller i. Här måste du skicka det tydligt. Den ligger i företagscenter och I viss mån så är den kanskeöronmärkt, men det är. Det här är Rebeckas data. Det här är Andreas Data. Men ska du gå in påoch bekräfta att. Och kolla på bilder och så att mitt fotande påmin telefon hittar den ju rätt fort att här är min sambo. Här är Andreas. Här är jag på olika bilder och delar den datan. Då så kan jag helt plötsligt men jag är inte lägger vi ut videos på själva budskapet digitalt? Rätt mycket data om oss själva på detta sättet. Men

Rebecka:

Gör man sällskap

Ruben:

många tänker

Rebecka:

när jag ska ut

Ruben:

innan.

Rebecka:

så ska du tidigt och då är det ändå så här. Nu kan jag konkret se att jag har tagit en kort. Då var ett kort på Andreas och då finns det där. Men sen är det du inte tänker påen annan dator du lämnar ifrån dig och det till exempel att. Vilka typer av finns det du använder? Det var någon studie företag som visade att att man kan se människor som har en tendens eller de är redan i depression baserat på vilka filter man använder när man publicerar bilder för hälsa. Och det tänker du inte att det är data för. Det är en manipulering av ett foto du gör, men det är också data. Men data är data på var jag är, hur jag rör mig, hur snabb jag är, hur många tangenttryckningar, hur vad jag brukar stava fel på, för vilka ord. Allt är data.

Andreas:

Men då är det

Rebecka:

Men vi måste. Vi måste prata mer om data.

Ruben:

Och det bästa då hade ju varit att man kan. Man kan på viss mån begära tillbaka sin data men inte allt detta. Det tror jag är väldigt svårt för att det inte eller all data äröronmärkt med att detta är du. Man kan säga att detta är en person, men trots bara all export av re omöjligt så har all data sparat ochöronmärker inte person. Då blir det otroliga datamängder. Men. Att ha fått baka den för alla företag, alla ark hemsidor de varit inne på. Allas cookies måste ju att ha den datan sparad också av allt den är. Det är ju lätt i sak när det går väl, men det är en omöjlighet. Men det som jag satt och hoppade för innan, detär en grej som jag inte ens tänkt på innan. Borde man ha regleringar på att barns data. inte får sparas på nätet eller sparas hos företag. Barn har väl i uppdrag 18 år att egentligen ha. Du, Du,är barn, duär inte vuxen. Du vet inte vad du gör, inte gör och då är inte de ansvar den som vuxen har. Ska du då från väldigt, väldigt ung ålder börjar du nu faktiskt spåras som en person i både familje konton och olika som användare och där ska den datan sparas om dig för att du är om allt från två år och uppåt. Också ändåbyggas på efteråt och kopplas upp med ditt vuxna jag. Eller borde man ha? Men det är svårt också att säga att det är det härliga och oheliga myntet att du kan delvis vara en option. Men. Ska man dåbara kolla på mail? Skaffa många som ska e-mail när man var elva år och haft samma möjlighet. Det är jättemycket som är knutet till den mejlen och det har man

Rebecka:

Då.

Ruben:

missat. När du inte svararär det okej, är inte tänkt den tanken, men det slog mig när vi pratade detta. Och vad det innebär.

Rebecka:

du har en poäng, absolut. Och det visar.

När när mina mina tjejer 12:

14 Så det var väl liksom strax där efter som instagram kom och då var det ju väldigt många som liksom ville börja. La upp jättemycket bilder på sina barn och jag la inte upp någonting på facebook. Var ju där också innan och gilla aldrig upp några bilder på barnen för det tänkte jag så för jag kan inte skapa deras digitala profiler eller identiteter och persona för. Så jag tycker det var en rolig bild när de kladdade med blåbär i hela ansiktet liksom. För det kanske inte vad de vill ha. Men men, det var ju de här jättestora det. Jag tror att den pågår lite grann fortfarande också. Vad har man för ansvar som förälder att liksom dela information om sina barn?

Ruben:

I.

Rebecka:

Men jag tänker ocksåsedan när man får in ett verktyg i skolan som action box eller liknande liksom. Där får de ju en sådan typ av information. Och sen vad barnen lär sig i skolan, läs och skrivsvårigheter, hur duktiga de är att. Eller att det finns en jätte speciell typ av data. En hemlighet upp för det finns ett företag som jag tycker är lite intressant. Sen hon sina egna grejer den etiska diskussionen när är okej och inte okej. Det företag som som finns i USA företag eller skolor och kan se till att de här apparna finns på skolans verktyg. Och så har man barnen är när de loggar in dessa fram olika digitala verktyg och de här verktygen kan läsa av datan för att identifiera. När pågår det då? Risk för våldsamheter eller också depression? Och ett success q som de själva framhåller där. Jag fick de här exemplet från en jättebra podcast som hette Från ett maj. En majoritet av det här var deras podcast och det var ganska spännande exempel. Där dom. Skolan får det klart att ett barn är på väg att begå självmord.

Andreas:

Och.

Rebecka:

Och då är det så att det sitter m ett barn i sitt sovrum. Och Alex skrev lite om Notes digitala verktyg och det har triggat det här å inom en kort stund.

Jag som inte har några 10:

15 minuters charm med skolan då. informerat polisen. Polisen har åkt till ett i den här familjen en och ringer på familjen. Svara eller öppnar dörren. Nej, nej nej. Men vårat barn i uppe på sitt sovrum har precis ätit middag. Så går de upp till sovrummet och sen så är det inget barn där och då hinner man liksom identifiera. Vad är de vanligaste ställena i området där barn väljer att begå självmord? Och så kom det. Och mycket riktigt så hittar man barnet och det som är. Gud vilken tur att de kunde förhindra det här. Men samtidigt, den andra sidan av dig funderar ju. Om du skriver ett sådant brev ska vem som helst läsa det.

Andreas:

Är

Ruben:

Vad Var. liksom jag? Vov Vov vov och vov! Vov, vov! Vov går gränsen! Personlig trygghet hos barn. Och för alla andra. också. För när Jag mister min bana så ska ju ett jättebra. Barnet fick hjälp han behövde. Men. Ocksåväldigt läbbigt att någon har den insynen. Och nämner, det som du pratade om i förra avsnittet med den här recensionen av Nakenbilder i iMessage. Den är ju mycket mildare och allt görs lokalt och det är ett program och jag tycker den är jättebra. Men det finns ju olika grader av vad som drar, inte bara väldigt mycket utveckling som har och ska bli en bra bit i utvecklingen. Varje år har jag väldigt goda intentioner. och jag vet inte vad. Jag har visst goda intentioner i sak, men någonstans. Det finns också en baksida av att mycket gott. skapas. Det kan bli för gott Och då blir det problem snarareän att bli bara bli bra. För att smart och smart data eller smarta system maximerar det också. De är ju smarta och kan mycket. Och varför kan mycket och vad kan det få? Konsekvenser det. Tycker den är svår. för att Man vill bådeäta och spara kakan samtidigt och det är svårt nånstans att göra det.

Rebecka:

Men men, detär ju tyvärr tudelat. Men kan man säga att det gäller VM? Men om vi inte får de här samtalen, om vi inte diskuterar de här sakerna, då kommer vi, liksom organisationer, personer, människor att ta sina egna beslut utifrån sina värderingar och sina idéer vad de tycker är rimligt. Och vem vill egentligen kanske en sämre utveckling än att vi faktiskt försöker lösa de här bitarna och diskutera igenom vad tycker vi är rimligt och inte? Jag tycker det är jättebra fråga du lyfter. Du bör fundera på vad ska vi göra med barns data i det här och är det inte okay? Vi måste prata om det.

Ruben:

Sånej, det utgör inte nålar. Och detär väl lite här jagär inne på att som i dysterhet att liksom jag tror att man måste ha rätt Mycket mer än vad det redan gör. Så visst nu så mycket om. Och det är väl väldigt rätt i tiden med att vi pratar om det också, Men mycket av pratet som är är ju ett okänt i butiken och detta sätter butiken i rätta och man kan ju det här och är såsmart och man kan allt man kan göra och vad det får för dåliga konsekvenser Och. få dumma grejer. Garvade men det fanns inte så mycket om. Det här med datan och vad det finns för sådana. Det har inte hörts mycket i media och har inte som pratar om det alls eller inte nämns. Sån tur att jag söker aktivt efter min insats ändåpå nu när jag inte då ser det här. Tycker om och tänker om. Om barnsyn, trygghet i data. Den har jag aldrig hört innan. Sedan finns

Andreas:

Nej.

Ruben:

Självklart diskuteras det inte det, men visst, man hör om det och det borde pratas mer om. En av alla saker som se.

Andreas:

Jag funderar på hur det påverkar, till exempel om vi inne på stat rättsystemet. Du kan ju teoretiskt sett inte använda det till att begådirekta brott, men du kan ju indirekt använda det till att utveckla med till exempel eller framställa falsk information. Och det finns ju kött i butik, inte enbart ett. Det är ju inte det enda verktyget. Finns massa olika verktyg. Hur påverkar och i rättssystemet och hur? Hur ska vi kunna säkerställa rättvisa när det är datorer som har.Är grunden bakom problemet.

Rebecka:

Och vem bär ansvaret?

Andreas:

Precis.

Rebecka:

För att om jag släpper en algoritm och sedan så jobbar du på att fortsätta lära upp den och du nyttjar den för ett annat syfte än jag som byggde algoritmen eller den tjänsten. Eller om det är produkten? Eller är det du? Eller är det den själv som har någon form av juridisk person? detär ju det här. Det här är ju inte alls mitt område. Men.

Andreas:

Nej. Nu har vi spårat

Rebecka:

Barbapappa. Men det är jätteviktiga frågor. Ansvarsområdena och ansvarstagandet. Eller liksom vem vem står som ansvarig? Otroligt. Då kan man få i sig det också. På den positiva sidan då.

Andreas:

I.

Rebecka:

Vad menar jag? Komma fram med något som leder till patent?

Andreas:

A och jag. Jag.

Ruben:

I.

Rebecka:

Eller alla dessa genererade låtarna och konstverken och liknande. Liksom vem är vem äger rättigheterna till dem?

Ruben:

I.

Andreas:

Ja, och det finns ju, men då kan man ju ocksåvända tillbaka på myntet. Copyright Ägandet av dem som äger

Rebecka:

Bäst.

Andreas:

som den tränats på de äganderätt på de bara och sedan skapar?

Rebecka:

Vid jätteviktig fråga också, men där vill ändånästan säga för ja, fast hur många är det som vaknar upp och har liksom bott i en låda med ingenting i hela sitt liv och som skrev ett mästerverk? Någonstans har vi ju alla blivit påverkade av vår.Är det information

Andreas:

I.

Rebecka:

runt omkring oss.

Andreas:

Jag. Om vi ska avsluta med en sista fråga Vad är din största förhoppning? Vad hoppas du är liksom i framtiden och vad ser du fram emot?

Rebecka:

det. Hoppas att AI ska hjälpa oss läsa mer. Jag frågade.

Andreas:

Det kan vi nog stämma in i ett eller båda två också från den här sidan. känns fullt rimligt.Är det fullt rimligt. Problem att lösa kanske, men det känns som ett problem man hade. Man bör sätta av tid påatt hantera enorma mängder data och korrigera den för att faktiskt

Rebecka:

jag vet inte hur man skulle kunna göra det. Eller eller vad han nu skulle kunna hjälpa oss med. Men om det finns någonstans jag hoppas att en vägg har en jättestor bakgrundsbildär just att kunna hitta lösningen på mänsklighetens största utmaningar. Och då är ju frågan definitivt en av de.

Andreas:

Fint avslutat måste jag säga. Mycket fint. Då gör vi så att du avslutar vi och så får Rebecka köra veckans tips den här veckan.

Rebecka:

Det var mitt tips till alla som lyssnar.Är du less på tjat, GPT, Bing och allt annat så ska du gå och googla kapp GPT. Det är allt du behöver.

Andreas:

Catchy.

Rebecka:

Kat C och

Andreas:

Klart.

Rebecka:

A.

Andreas:

Vad händer om man googlar Cats?

Ruben:

Det är bara det.

Andreas:

Men.

Rebecka:

Nej du, du kan hitta vägar in när det gäller hur du kan öppna. Jag tycker det

Ruben:

Oj.

Rebecka:

bara är så

Andreas:

Det är orimligt kul.

Rebecka:

att det är såatt när jag bara får nog, jag bara gör det. Jag tar under 30 sekunder med kraft. Jag.

Andreas:

Jag. tycker faktiskt inte vi avslöjar mer än så, utan folk får bara googla. Kanske epitet. ju! Tack så jättemycket för att du ville vara med!

Rebecka:

Tack så mycket för att jag fick vara med

Andreas:

Ett Har vi sagt någonting märkligt. Man vill tipsa om framtida gäster eller ämnen så kan man maila till taktiker ett gym med punkt com. När man lyssnar på denna såantar jag att man lyssnar i sin favoritsport spelar massa på. Passa på och prenumerera och betygsätta oss där vi finns påi princip alla sociala medier. Misstänker att vi har inte missat något, men. Tick tack. Instagram, Twitter, Facebook, LinkedIn, you name it och finns med oss där vi inte finns så mejla oss så löser vi det också. Vi lägger Rebeckas kontaktinformation i kör notis om man vill hitta henne på internet. då tackar vi Rebecka för denna gången och

Rebecka:

Tack så mycket!

Andreas:

och ses vi och lyssnar nästa vecka.

Ruben:

Jag har ju.

Andreas:

så ses vi på måndag. Ha det!