Käck-Tech Podcast

AI-kriget mellan Microsoft och Google: Vem vinner?

February 20, 2023 Andreas & Ruben Episode 49
Käck-Tech Podcast
AI-kriget mellan Microsoft och Google: Vem vinner?
Show Notes Transcript

Denna vecka har Ruben pajat sina Airpods och blivit med Xbox. Andreas kollar Ethernet uttag i lägenheter och har fått prova HTC Vive. Veckans nyheter kretsar kring att Media Markt lämna Sverige, Elon prioriterar sina egna tweets och första ChatGPT fuskaren har åkt fast. Veckans huvudämne kretsar kring AI sökkriget mellan Microsoft och Google. Vet kommer vinna och hur kommer detta påverka oss? Kommer Bing bli nästa val av sökmotor? Detta och mycket mer i veckans avsnitt av Käck-Tech Podcast!


Disclosure: Några av länkarna här nedan är affiliatelänkar. Det betyder att om du klickar på länken och köper från butiken, kommer vi att få en affiliate-kommission utan extra kostnad för dig. Alla åsikter förblir fortfarande våra egna!


Nyheter


Huvudämne - AI Kriget: Microsoft vs Google


Veckans tips


Support the show

Vill ni läsa mer om oss och podden kan ni klicka på länkarna nedan:


Musik: Splash - Harris Heller

Obs! Transkriberingen är autogenererad och kan därför innehålla felaktigheter.

Ruben:

Hej! Välkommen till köket i Folkets Park där vi diskuterar, dissekera och om vi har tur informerar om kök teknik.

Andreas:

vi är tillbaka en hel vecka senare. Det är helt sjukt vad tiden går fort.

Ruben:

en ny vecka, en ny podd, ett nytt inkört umgänge med Andreas Ruben.

Andreas:

Men jag tror ju det här är ju anledning till att folk går upp måndag morgon. Det var nästan så jag kunde säga det med straight face. Det är ju det bästa som händer måndag morgon att hektisk podcast släpps.

Ruben:

Så här använder jag inte grupp. Måndag morgon jag inte sitter redigerar den här podden på natten på söndagen.

Andreas:

Jag sitter och redigerar. Jag fick ett mail lite efter två mitt i natten från våran distributör att nu var det redo för publicering.

Ruben:

Dels är det det som blir ibland, men också en vanlig dag som det också har sin tur att det bara blir ett par dar. Men det blir så ibland.

Andreas:

Sedan är det ju så här. Vi har ju ett löfte om att vi slappar måndagar. Vi måste ju inte släppa den nödvändigtvis natten till måndag. Men vi är ju vårt mål.

Ruben:

Jag.

Andreas:

Så att man ska kunna lyssna på podcast. Måndag morgon påvägen till jobbet. Som en trevlig start på veckan. Men sen ibland så tar vissa saker längre tid. Och som sagt, löftet är måndagar. Vi har inte sagt nej på måndag.

Ruben:

Viktigt.

Andreas:

Viktigt.

Ruben:

Jag tänkte att vi börjar med att säga välkomna alla nya nya lyssnare för vi har senaste tiden fått väldigt mycket. Nu reser

Andreas:

Jag vet inte riktigt vad som hänt, tror det kan vara tick tack alla ni som kommer och har upptäckt oss via tick tack, välkomna och ja alla som har hittat oss på alla andra ställen också för all del. Men vi har haft ett par videos som har gått väldigt bra. Tick tock och det har resulterat i tror vi. Vi kan inte riktigt se transfer och datan från vartifrån folk kommer men vi misstänker att det är tick tock.

Ruben:

Hur skaffar såna här spårning så länkar

Andreas:

Vi jobbar ju inte så, men vi har ju en live. Se medveten podcast.

Ruben:

Precis. Rackarns.

Andreas:

är ocksådärför vi inte har. Det är också därför vi har valt den distributörer vi har för att de inte skickat tracking länkar i podd flödet.

Ruben:

som gillar data.

Andreas:

Jag gillar ocksådata, men jag gillar privacy för mina lyssnare är Mer. Vi har bara den datan som IP adressen ger oss tror jag.

Ruben:

Alla

Andreas:

A vad vi kan se, vilken, i vilken enhet och ungefär postort. Typ så att vi kan se har folk laddat ner i Göteborg. Det är mest. Det mest specifika jag har fåttär typ Västra Frölunda två.

Ruben:

Men det är nog för att det är ingen

Andreas:

Det är en egen postort. Din egen post? Jag tror det de påstått, det går på.

Ruben:

Även om man vill se det kan man ju söka upp barnens adress, skicka all data. Trots att jag inget bra tips för henne. Men vi kommer med det. Sen

Andreas:

Och det är det. Det är den datan vi har tillgång till för att när man frågar efterfrågar våra distributörer att man vill ladda ner vår rapport så skickas det från PRS. Det är den datan vi känner till eller vi har inte specifika IP adresser, vi får bara datan samt ungefärlig position och enhet.

Ruben:

Mindre snack om IP adresser är det ingen som egentligen bryr sig om att skicka för data. Nu är integrering bara tekniker istället.

Andreas:

Okay, då tycker Jag att du ska få äran att börja.

Ruben:

Tack! Då är det så här.

Andreas:

Du har haft en vecka igen.

Ruben:

Precis två veckor i rad sagt jag har inte haft någonting att berätta och liknande. Men nu har något. Jag var och firade min bror, att han fyllde år, han av mig och hemma hos honom i helgen. Grattis Sixten och. Han har skjutit till datorer från sin gamla skola och de är låsta till den domänen

Andreas:

Har jag köpt ut dem eller ha en slot om

Ruben:

Men han har köpt dem

Andreas:

Varför har de inte låst upp dem från domänen då?

Ruben:

Men man har ju fått någon säga hur han ska göra. Men liksom det alltid funkat så att jag har nu löst detta på de tre datorerna kört ut.

Andreas:

Ja.

Ruben:

Och min absolut bästa lösning någonsin. Starta datorn, gå in i bios, hitta där du återställa datorn,återställ Windows installationen lokalt och sedan startup kontot. Men genom att använda en lokal användare och inte elektrisk ström eller Microsoft användare som inte vet hur riktig lösa licenser inte alla har på enheten men kan ha lokala användare, kommer Windows allting funka.

Andreas:

Men har han en? Har han en sådan var det stämplat med vattenstämpel i

Ruben:

Men är du? Nej.

Andreas:

skrivbordet och har vattenstämpeln?

Ruben:

Nej, det har jag

Andreas:

Nej då är det. Då har han en godkänd maskin om den inte krockar. Men då måste du faktiskt ha laddat ner Windows och en crack.

Ruben:

precis. Och det var ju det. Men det var första gången det tog lång tid för att jag innan i vintras ocksåförst ratade någon och. Det var lite Klurigare än man kan tro att komma på sätt att göra detta som jag vet funkar. För jag tänkte först att man fattar liksom köpa en windows kopia och sätta på en XP och installera om det via den.

Andreas:

D Det finns väl en windows för jag har köpt ut min dator det finns ju en licens med alla datorer typ om de har sålts med windows från början.

Ruben:

Jag tror att den som tar den då tillhör skolan och de har betalt för den licensen att den inte tillhör datorn i sig. Fråga inte mig, det funkar ju. Annars hade de kunnat ta substituera ifall eleverändå från start kan tycka på ett mycket enklare sätt.

Andreas:

Ja, det kan man ju faktiskt tycka.

Ruben:

För de hade informerat om att att gå in i BIOS och ominstallera med USB stickor och jag har frågat mig om vi nu hänger ut någon här så låt det vara.

Andreas:

Jag fick.

Ruben:

ju inget olagligt detta

Andreas:

Nej, men jag köpte min. Jag köpte ut min laptop när jag slutat gymnasiet och den varåterställd när jag fick den.

Ruben:

Då min. Jag köpte också utan men det var och hette var en liten kille. Han var grym iallafall. Han tog in den och såfick man gå och hämta dem och så helt uppblåsta.

Andreas:

Samma hos oss båda. De rensade också.

Ruben:

de av de rensade och av på alla de licenserade program såsom fotokopior, Adobe och allt vad nu Alice. Men sedan har det hänt något sorgligt.

Andreas:

Efter.

Ruben:

Jag har pajat. Mina är puts.

Andreas:

var det gjort.

Ruben:

Jag. Har inte gjort någonting aktivt egentligen, men

Andreas:

Men du har pajat området och lagt

Ruben:

jag ska förklara för föräldrar. Man får ju med sig tre storlekar utav en basker, smal minimal alltsåpluppar plupparna. Jag hade medium som start. Sen så råkade jag leka med dem så mycket så jag pajja dem så jag vill byta till large. Så nu har jag haft large sen då? Så har jag då bytt plats och sen så har den börjat lossna lite på högra örat till den nivån att det faktist fastnar kvar i örat. Ibland är truten.

Andreas:

läskigt. Jag är alltid lika rädd att jag ska få lite.

Ruben:

Det har varit lugnt på den nivån. Problemet här är då att. Jag visar tydligt att det inte är ploppen som är paj utan att det är det lilla fästet på det som är på. Men man lyfter bara påena sidan så den sitter

Andreas:

Att.

Ruben:

Det gör att man ibland tappar de här och senaste tvådagarna så tappade jag den pågolvet och i någon vändning så ska jag vrida om och rullar då med en kontorsstol så jag kör över ploppen. Så nu har jag inge mer ploppar. Så nu går jag runt med en sönderkörd plopp och en helt logisk handling. Funktionen funkar inte alls som den ska och det är katastrof. Och då måste jag köpa nya proppar. Men problemet med köpa nya proppar är att men det är ju faktiskt i grund tre. sedan tyckte var min bästa lösning. Här är tror att alternativet är att de måste få se propparna och leva med det och vara missnöjd. Alternativ två Köpa nya proppar otvättade, laga mat uppspelning, mellanting mellan hållaren som sitter kvar. Det går att läsa trots allt, men plast som man ska fåbort med någonting så blandar vi upp oss och isolerade eller

Andreas:

bra förklarat.

Ruben:

praktiska man.

Andreas:

Att.

Ruben:

Eller köpa nya.

Andreas:

Jag tänkte du har ju två alternativ. Antingen så går det för jag har för mig att de där plupparna. Måste beställas som reservdel från Appel. De är inte så lätta att få tag på utan du får köpa till piratkopior då du bara köper kopior och limma fast dem.

Ruben:

Jo men då måste jag ju ha en idén att köpa ett par med memory foam. Hittade ett par coola såna med röda ploppar

Andreas:

Men de blev såjävla äckliga så fort.

Ruben:

och det är det med silikon. Topparna är bra.

Andreas:

Ja, eller bra va? De bleväckliga av allt. Eller ja de blir ju det för. Inte så illa eller köpt det. Bra anledning köpa nya handlar det.

Ruben:

Ty det blir dyrt som stryk. Men man har också par som funkar bra i det

Andreas:

Jag.

Ruben:

och jag lyckas inte tappa bort en enda grej förutom att propparna som pillar sönder.

Andreas:

Mycket bra förklarat så blir det nya.

Ruben:

Jag tror inte det

Andreas:

Jag tror att jag har det någonstans i något. Nej, vad du ska köpa? Sorry.

Ruben:

Men jag tror att jag kan lösa det på nåt sätt. Hur vet jag inte ännu, menåterkommer när jag vet.

Andreas:

Bra mycket.

Ruben:

Sen har vi det dagsfärska som hänt. Min kära sambo Astrid har beställt ett X-box series X och vi ska alltsåbli med spelkonsoll.

Andreas:

mitt stod min största fråga eller första fråga Härär Vad var det som gick fel? Varför köpte vi inte ett Playstation?

Ruben:

Anledningen är att jag har alltid haft X-box. Hon har alltid haft X-box och våra kompisar och familjemedlemmar har också X-box.

Andreas:

Jag tror att vi har en del lyssnare som har åsikter om det här.

Ruben:

Så kan det vara. Ja, det. Jag har inte köpt någonting. Mitt hushåll har köpt någonting.

Andreas:

Ja, just det, absolut.

Ruben:

Men jag hade ocksåköpt X-box tror jag. Jag ska inte säga att jag är jätte påläst om de här spelkonsoller. Jag vill ha ett Wii.

Andreas:

Det du akta dig för. Jag tror att en av mina bröder kanske vill sälja det. I så fall finns det? Finns det de har köpt? Ja, på riktigt. Jag tror det finns i min familj. Finns nog tre Wii konsoller just. Då är vi fyra stycken i min familj.

Ruben:

Jag vill spela bättre. Nintendo Switch menar jag inte Wii. Det intog Nintendo Switch. Det

Andreas:

det.är en viss skillnad.

Ruben:

Då har jag det. Men jag vill spela Zelda.

Andreas:

Ja ja ja okej jag hade ju inte så. Du kan ju köpa ett Nintendo Switch light.

Ruben:

Ja

Andreas:

Spela Zelda på billigt.

Ruben:

jag har inte den tiden att spela en massa då så inte hela världen. Men det som är kul med de här X-box, det är att man kan spela något, sen lägga sig och jag tänker att vi kanske köper det för att det verkar såballt i spelet och jag trodde att det skulle vara coolt. Men ju mer videos jag ser det visar Wow och jag är inte ett jätte Harry Potter, men det är någonting. Hur liksom? Animationerna är, hur det rör sig och världen och de verkar verkligen coolt på så många nivåer.

Andreas:

Ja, jag får ju bara upp såna här videos på när folk springer omkring och dummar sig. Det är någon som jag vet vem det är, men det är någon som dyker upp som spelar i en Oculus Rift tror jag det. Och det enda han gör är att springa omkring och så fort det är någon som typ mediterar så är det att vara skadad. Eller? Men Gabriel lär vi oss. Han slänger av folk på ett Jag har alltför höga förhoppningar om Herrgårds lägger sig, blir,är eller blir ett Mayday. Det kommer bli kaos asså.

Ruben:

Total total kaos.

Andreas:

Tänk dig. Tänk dig. Harry Potter som är sånt här heter Battery Royal. Det är som Fortnite där man blir idrottare och såska man vara sist kvar. Tänk guld! Lägger sig som battle royal. Man bara dyker upp och sedan sist kvar vinner.

Ruben:

Det skulle ju ändå funka. Det där är bara katarakt du pratar om. Kan man inte ha mer? Men alla andra grejer man har ska man börja om man bara har en liten pippi pippi? Men hur gör man undertiden som ska man göra det ena och det andra? Och det hade varit coolt.

Andreas:

Här finns ju möjligheter.

Ruben:

Men det finns också mycket begränsningar i det som är tråkigt.

Andreas:

Fast det är ju också lite politisk inkorrekt att köpa Harry Potter Legacy av någon anledning.

Ruben:

Jag tänker inte säga någonting om den grejen. Alla får göra vad de vill och tycka vad de tycker om saker och ting.

Andreas:

Ja. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om det, för jag tycker det. Jag tycker det. Jag tycker bara detär en jobbig fråga.

Ruben:

Därför undviker vi den

Andreas:

Vi säger inte mer än så.

Ruben:

när

Andreas:

Säkrast.

Ruben:

Andreas väl duger. Det blir inte

Andreas:

Ja, det kan jag göra. Jag har. Som sagt, jag är i ett svagt mellanstadie med liv. Jag går omkring och tittar lägenheter men spenderar orimligt mycket tid på buss för tillfället till och från Borås. Och på grund av att jag bor hos min bror så är det väldigt lång resa med buss enkel resa så detär ju två väldigt långa resor. Så jag upptäckte att min telefon har förvånansvärt bra, även om

Ruben:

Max.

Andreas:

jag insett att jag bara jag måste kolla den minst en timme för att jag ladda min telefon två gånger om dagen. Och blir helt så här. Va fan så dålig batteritid, kan inte ha

Ruben:

20.

Andreas:

när jag går in och kolla. Och när jag gick in och kollade så inser jag att jag inte skulle landa en på typ 8 timmar och. På varje 100 % jag använder min telefon har ungefäråtta timmars spelande. 7 till 8 timmar.

Ruben:

Hur?

Andreas:

Jag är ändåhelt okay nöjd med det. Skulle jag dig? Det skulle jag säga högt. Jag förväntar mig.

Ruben:

Och mycket av den tiden är ändå då på 04:05 kg och att du styr byggmaterial med

Andreas:

Tick tock på bussen till.

Ruben:

Det är ändå inte helt

Andreas:

Jag skulle säga att detär faktiskt förvånansvärt bra.

Ruben:

i med ett par bluetooth hörlurar kopplat också. Många.

Andreas:

Det som är orosmomentetär ju varför jag är så pass har så mycket skor innan. Det är ju det jag borde dra ner på.

Ruben:

det är det jag skulle säga. Tänk inte på det, lev ditt liv och sen så skit i sådana siffror, de är bara tråkiga. Kolla på.

Andreas:

Ja okej o Och i mitt mellanläge i livet så har jag också. Varit i tittat pålägenheter och jag har tittat orimligt mycket påethernet ingångs placeringar. Var står routern? Står den rimligt? Var går Ethernet porten in? Kan jag ställa router någonstans? Rimligt där? Hur långa är kablarna? Finns det drag och kablar? Senaste lägenheten jag tittade på den hade hade Netonnet kabel. Som stack ut ur väggen. För vår del satt det uttag som den då som hade matta innan. Jag vet inte hade knäckt av nånting i uttaget så kabeln satt fast i uttaget liksom. Men jag testade. Kabeln kommer funka. Kabeln är cat sex. Inga konstigheter egentligen och man kan säkert pilla ut den. Det var bara att det är inte någon som har vågat göra det. Vem det satt. Där satt en tio meter kabel som det

Ruben:

Jag fick.

Andreas:

ska vara drag över halva halva lägenheten. Det var väldigt spännande faktiskt. Tittade inte ett dugg påatt det fanns ett kabel tv kabel ända ut i väggen också.

Ruben:

är

Andreas:

Brydde mig inte. Ett.

Ruben:

helt irrelevant.

Andreas:

Jag menar det. Herregud, vad ska man med det till? Men jag har också fåttäran att testa HTC Vive.

Ruben:

O när? Var? Hur?

Andreas:

Vi hade en en raid. Har ibland lite sådana avi grejer och då hade vi en spelkväll såatt folk tog med sig. Saker de hade var ju massa spel, folk tog med sig konsoller och det var det nån då? Man jobbar på ett bolag som är halvt techbolag. Det finns ju folk som hatar att kolla grejer och dåvar det någon som hade en HTC Vive så jag fick testa. Vad heter den? Du vet, den är lite grejen med musik i en HTC var förvånansvärt roligt. Det är väldigt, väldigt kul och funkar väldigt, väldigt bra. Kan rekommendera det för den som har möjlighet att prova.

Ruben:

Nice.

Andreas:

Sedan så är det där upplösningen. Så det är inte världens bästa upplösning. Men jag hade väldigt tur och det var bättre än jag förväntat mig.

Ruben:

Jag har inte testat VR, A eller vad man nu vill kalla det. Headsets på. Sex år och det är äckligt och det var ett år eller mer. Det var även jättelängesen.

Andreas:

jag har ju fått testa två stycken inom ett halvårs tid och det här är väl kopior av de två tillsammans liksom. Men det är nog inget jag skulle spendera pengar på själv i dagsläget.

Ruben:

Nu. Jag skulle vilja ha meta question och ha som. Så skärm kunna jobba påtangentbord och mus och bara ha det som en skärm och skriva data eller koppla den och ha en elkabel rakt in bas. Inte behöver vrida huvudet utan kan ligga i sängen och ha skärmar i taket med rimligt avstånd till ögonen

Andreas:

Annars finns det ju faktiskt projektorer som man kan använda för att projicera i taket.

Ruben:

Gör man det måste det bli. Det kunde bli för långt avstånd, några euro. Och du måste. Du kan inte vrida huvudet och du kan inte lägga ner. Det har varit

Andreas:

Varför ta det rimliga alternativet?

Ruben:

Exakt.

Andreas:

Ska vi gå vidare? För jag har inte så mycket mer som inte är vecka.

Ruben:

Men okej, jag tycker att jag har världens bästa Segway in till våra nyheter på denna X-box konsol när jag pratar om innan den köptes påMediamarkt och Mediamarkt Lite nyheter de senaste dagarna föratt Mediamarkt lämnar Sverige för att bli uppköpta av norska Power.

Andreas:

S.

Ruben:

Och du kom fråga Har du hört talas om Power? Innan du läste om detta?

Andreas:

Ja, jag känner till Paulus inte, men jag har ett till och vi har beställt teknik från Polar för att de har haft en. De har haft en webb shop i Sverige.

Ruben:

Han började.

Andreas:

Och där som ibland på vissa produkter har varit. Billigare än de svenska alternativen. Jag visste inte att var norskt, men jag har beställt varor från Polen tidigare.

Ruben:

Höga hopp. Jag hade ingen aning om att det fanns, men nu vet jag det och det är det intressant med. Det närmsta som är tänkt teknik butiken med den makt och den teknik som jag själv tycker varit bäst av de här varuhusen tidigare jobbat med. Det märkt av ingen direkt anledning vad jag tyckte, men

Andreas:

Det är ju mest att man faktiskt går in och pillar på grejerna och känna på dom. Det är ju typ hela deras marknadsförings grejer som kommer in och känner.

Ruben:

Men det är dels nya butiker som de taröver, inte alla deras butiker och alla anställda. Och troligtvis tror man att den kommer att tas över i man. Och grunden det är att medan man kan trycket lyckats göra den vinst man har velat göra i Sverige. Men power! Tänk att de ska lyckas med detta på något hållbart och trevligt sätt. Jag tror ju att de kommer antagligen ta bort en del anställda och de kommer antagligen göra det mer som en webb lager butik likt en efter ett annat. För att det går inte att bedriva en sådan verksamhet med så många anställda, stora butiker och allt annat i dagens e-handels landskap.

Andreas:

Att sälja hemelektronikär jättesvårt och marginalernaär ultra slimma så jag tror verkligen det är tufft. Och Mediamarkt har varit där. De har vunnit mycket påatt de har varit backade från av huvudorganisationen

Ruben:

Nu är det Norsk olja istället Norsk olja Osäker på om detär en direkt korrelation faktiskt, men absolut. bolag drivs av norsk olja.Är inte det lite så

Andreas:

Det är väl automatiskt så ja

Ruben:

ja ååh det är ungefär som Kinesiskt bolag drivs av Kinesiska staten? De liksom.

Andreas:

Aah fast Ruben Det är inte riktigt samma nivå.

Ruben:

Exakt samma sak.

Andreas:

Ja, absolut. tro du det. Det blir jättebra det här Duär fullt rimlig också veta du det

Ruben:

Ajemen

Andreas:

och spännande. De ska också ta över alla garantier och försäkringsärenden. Så har man köpt jag är påMediamarkt så kommer alla garantier fortsätta att gälla. Under Paris ägandeskap kan man bara veta.

Ruben:

Så det kommer nog inte vara någon större skillnad för oss konsumenter. Det jag tänker som kan vara smart att tänka på, det är iövergången när en väljer har lite koll på när det blir. Håll koll på. Dels för att det vet jag att ofta när du startar upp nya grejer så vill dom synas, höras och få in en kundbas. Så vad gör man då? Gör man en betydelse och vad gör man det på populära grejer som folk vill köpa? Så att håll har koll på dels när det väl sker i sommar. Antalet.

Andreas:

Å. Det kan vara värt och kika på och Power har på vissa produkter varit ganska billiga tidigare sett eller haft lite kampanjer så att det kan vara ett absolut av vi missade ju. På tal om Diös, vi missade ju årets div.

Ruben:

Ja jag men jag kom på att jag inte läst på helt på den. Men finns trots allt en krux att muskot abonnemang för att få ställbara.

Andreas:

Jag tror inte det. Jag fattar inte det. Men du, han fick något. Du fick ett simkort. För er som inte vet. När S23 jan presenterades så tips så gjorde Comviq och Samsung. En mystery box. Som om man kunde skriva upp sig på en hemsida eller påen väntelista och så hade de hundra stycken mystery boxes. Och de sålde man för 10 000 kr styck. Innehållets värde var 29 000 någonting. Det var en Galaxy S23 Ultra Galaxy S5 och Galaxy Pads. Prot är två. Massa massa laddare och det var att man missade det paketet. Grattis till er som fick de!

Ruben:

Det är till och med såatt jag hade kunnat skrapa fram lite pengar för att köpa den för att få så mycket bra effekt. Ett mobil gammal minne är på ett ställe en paj och en ny laddare som man fick med och en smartwatch som inte har det hade ju bara löst alla mina problem.

Andreas:

absolut dröm för din.

Ruben:

Jobbar du på ett teknikbolag som kan lösa en hel del för mig så tror jag att.

Andreas:

Nej, för all del jobbar man på teknikbolag och vill sponsra podden och dela ut sånt här, dels till våra lyssnare så är vi öppna för det också.

Ruben:

På tal om dylikt påtelefoner och eller sagt telefoner så säger kring år. Mail där företaget som ingen vet vad det är för nått i Europa. Men

Andreas:

Ingår inte de med Otto.

Ruben:

jag tror det men blir till samt en klump D Och jag har ju fått såmycket sagt men så är det.

Andreas:

Vad är det med dig? Det är väl jättemärkligt. Ruben kan inte ta sig samman så vi har släppt en version av Rebell med tio prov som de kallar reality. Och Coca Cola är det.

Ruben:

Och det sjuka med detta är att det är typ mer eller mindre första gången cola gör rent. Dyl med en telefon, företag eller annat. Och inte första gången är det är bara en bil som olika

Andreas:

Nej, nej, nej, nej. Det är väl det om experter på.

Ruben:

Ja men så tog jag mig. Till flygbolag och såväljer de av alla och Almi. Och så väljer de att bara göra den mer eller mindre i Indien. Det var så här. Jaha, okej. Jo då. Jo, men det är inte helt liksom så här. Det är nu ganska mycket telefon för pengarna. Jag har kollat upp priset och kommit så är det i rupies såjag tror det är det rätta.

Andreas:

IS.

Ruben:

Utan jag översätter dollar och de 2,5 dollar enligt denna hemsida

Andreas:

Det bra. Prisvärt.

Ruben:

Och då får du en då67 tums 720 LCD display med en stor sexualitet, fem 5g med kapabel processor, åtta GB vit ram, 128 128 gigabyte returer, massor av SSD eller

Andreas:

Min.

Ruben:

minne och så en som kan expandera upp till en terabyte med Micro

Andreas:

Med en mix av precis.

Ruben:

Och den har en 5000 milligram per batteri med 33 watts övertoner. Varje uttag laddning. Så det är ju bra grejer. Det enda som man kan säga som inte flaggskepp om det är

smartare än sex 16:

05 liksom. Absolut, det

Andreas:

Ja, och sedan tror jag att kamerorna kommer inte vara

Ruben:

Nej,

Andreas:

de absolut

Ruben:

att vara väl okay liksom. Men om man ändå bara vill ha en. Lite cool häftig mobil som make up cool edition och få rätt mycket hårdvara för pengarna. Jag kör att det går säkert att importera på nått sätt om man vill. Turnering som bistod med Coca cola brandade mobil. Men många sa. Eller många gör det. Jag läste om den pålite olika forumet. Det kan bli så samlarobjekt iom att det är en coca cola brandade grej. Det ska du kolla på när det inte går pengar på andra sätt. Det finns

Andreas:

Nej nej nej. Men det finns ju hela samlare som bara samlar sånt så det tror jag absolut.

Ruben:

Så cool grej. Lite märklig, men cool.

Andreas:

Det.

Ruben:

På tal om något märkligt. Ska också prata om twitter och eller mask för de är märkliga. För er som vet så var det Superbowl i söndags eller måndags beroende på vart man i världen befinner sig och. Elon(Musk twittrade ut då och sa Ååh kolla här Super Bowl Och de gjorde också Joe Biden och Joe Biden Fick då rätt mycket snurr på sitt inlägg och uppe på typ 29 miljoner reaktioner. Medans stackars Elon bara var uppe på på 9 miljoner och detta gjorde Elon avundsjuk så han tog bort sitt inlägg. Och sen har han då internt på twitter den tid som hållt på och diskuterat. Varför får inte jag den spridningen på det inlägg som jag borde få? Och har jag som tydligen tagit ett specialtecken på 80 personer som ska analysera detta? Och sen så var det någon såhär högt uppsatt utveckare som bara sagt men du är inte lika relevant längre och han fick sparken Och vad gör man då? Jo, man deployar kod som tusen gånger trycker ut Elons tweets och yran

Andreas:

Han heatar sina tweets

Ruben:

Ja, Elon är ju ändåen av de mest följda liksom människorna på Twitter och han har gjort ett mycket har varit mycket reaktioner såhans inlägg irrar med och florerar mycket. Men detta resulterade i att Elons inlägg syntes på mer eller mindre alla som följer honom. Bara typ hela konstant plus alla som inte följer honom bara bombades Twitter med Elon Musks inlägg. Många reagerade pådetta och det var kaos. Nu har man idag onsdag tror jag dragit tillbaka den här koden satt den ska gå tillbaka till normala men under ungefär tvådygn nu så det vart liksom kaos. med Elon Tweets

Andreas:

Det är 2 dygn för mycket skulle jag säg.

Ruben:

Ja ja inte vart in och kollat på det längre. Hade man lagt på nån sån där grej som trycker pådubbelfallt aa fine om du nu vill få upp dina grejer och du är ägaren av bolaget? gör det då eller liksom det.är en sådan grej

Andreas:

Nej men fast det är inte okej. Det är inte okej ändå.

Ruben:

Det är en sån grej som man som anställd hade kunnat göra för att f*n chefen klagar på att hans tweets inte syns men ska vi ändra i koden. Ah fine vi gör det Men säg ingenting så blir han glad. Men att göra det tusen gånger falt det ju bara löjligt.

Andreas:

Ja ja.

Ruben:

Men i samma veva som detta nu ändå florerar om twitter så läser idag och detta. Har inte satt mig in i hur, när, var, hur men har många nya källor som rapporterar om att Iran har i dag gått ut och sagt att Twitter kan nog vara redo för en ny VD. I slutet av året.

Andreas:

Nu var det på tiden.

Ruben:

Och det jag egentligen vill säga. Med det antar jag att jag har tillslut bara lyckats göra det jag vill göra med Twitter som VD å antagligen dåeffektivisera och förbättra. Vinstdelning går liksom att göra om man vill. Sen tycker jag att han kommer gå ner och detaljstyra på den nivån som är vart. Det kommer fortsätta vara ägare oavsett om man vill eller inte. Men jag tror att han kommer liksom ta bort mer distansträning som han gjort. Sen vem stackarn som blir VD är, det återstår att se.

Andreas:

Det kommer bli spännande och i hur stor utsträckning han är i maxvikt. Eller hon.

Ruben:

Det är en helt annan fråga.Återstår att

Andreas:

Den eller det för att vara inkluderande vi bara kan.

Ruben:

Det kanske en av.

Andreas:

Farligt statement.

Ruben:

Spelare som är bäst tränad på Öland skjuts i alla fall ut.

Andreas:

Ajajajaj

Ruben:

På tal om nyss nämnde Hulta inlägg och jag tänkte ta det som en nyhet utan jag tänker mer prata runt det. Tick tock gick ut och bekräftade. Detta var ungefär tre veckor sedan. Att de har en knapp är väl fel ord, men en möjlighet för anställda att sluta inlägg och det som det innebär egentligenär att man får det här inlägget att visas för fler människor i flödet och trycker ut att det algoritmen pushas på. Det man tror om detta är att.

Andreas:

man kan välja vilka som ska gå viralt är.

Ruben:

Lite och liksom trycka upp dem i algoritmen. Man kan liksom inte säga att alla ska se det inlägget utan det man tror är funktionen är att man får den att tryckas genom att mer tryckas ut till folk som faktiskt kommer uppskatta det och på så sätt få mer spridning. Och det finns en annan teori bakom detta är att alla texter kreatörer, oavsett vem du är, är en av deras typ. Första tio inlägg får automatiskt en sån här skit grej och vi kan själva vara bevis påatt det har varit andra inlägg. Har 68 68 000 visningar och 2000 likes och de klippet skulle jag göra sig bättre eller sämre än något annat de har gjort. Så jag tror att det är det som har varit orsaken. Och jag har ocksåmärkt bland annat sett videos som är populära. Så gå in och kolla på kontot såhar det här video nummer tre.

Andreas:

Precis.

Ruben:

Och det jag vill prata om lite runt detta är att. Jag har inte riktigt hört att det varit så bekräftat innan att sociala plattformar. Aktivt massage tänkte men har bekräftat att de. Har bekräftat att de ändrar eller påverkar algoritmer eller flöden eller trycker ut saker

Andreas:

Ja.

Ruben:

Och att man ändå levt lite om att de algoritmer som styr bestämmer de algoritmer vi ska jobba oss mot och med som att man både konsument med det man får i algoritmen som styr och det som man trycker ut som kreatör är styrt av algoritmen och att det är lite samma sak, liksom både på om vi ska intressera oss. På webben aktivt söker efter styr olika rytmer där du blir matad med dina Youtube rekommendationer pådikter och eller på Twitter. Om man är i Lund och det jag tänker lite den trötta också är att börjar vi inte komma in i någonting som det är läbbigt då? Om det tydligt bekräftas att det är människor som delvis styr det vi ser. Människor är alltid har lite mer tillit till en algoritm än den som skriver om människor. Så är det nu och rytmen beter sig olika för olika människor. Visst, vi bli matade saker vi tycker om, men inte faktiskt en person som styr vad som. Kom hamnar arbetar elektriker super algoritmen.

Andreas:

När.

Ruben:

Och

Andreas:

Men det är ju den stora massan som styr vad du ser i din algoritm och dina intressen.

Ruben:

absolut. Men om man nu kan göra som till exempel Irland har gjort och trycka ut så att det bara syns eller inte bara man ser syns väldigt mycket Irland trots eller som då titta på hästar som gör att de trycker ut ett klipp så syns det mer och antagligen kommer viralt som är människor med mycket nyhets konsumtion och liksom informations konsumtion och liksom någonstans åsiktsbildning skapas genom såna här forum. Så kan ju enskilda personer och enskilda företag eller företag som får pengar av andra företag eller andra organisationer eller intressenter styra agendan i samtal. Och kommer då framtidens lobbyism ske på sociala plattformar påett annat sätt för att styraåsikter hos den breda massan? För att man då kan säga hej kära bolag nu får 100 miljoner ifall de trycker ut sånt här content intet. Du betalar en reklam utan vill betala för att ni ska hitta såna här grejer. Eller också om man hittar det här så trycker man antagligen ner något annat. Det är bara sånt som jag ändåhaft lite mer tillit till att det varit algoritmen som styr för att jag tror att det bara är algoritmen för att då hade det vart kaos kanske. Men att människor med svarta för att liksom moderera och liksom någonstans. Såsom text och man kommenterar på ett kvitto. Så nu blir det här kul att liksom fatta ett pris. Typ som man gör på twitter. Asså så trendiga hashtags under de styr så att människor styrs lite till det som funkar och hitta saker eller skeenden på ett spjut. Det här trendar just nu och så fånigt vi använder det. Jag förstår den biten med att det här är lite läbbigt. Trots allt tycker jag att det blir såbekräftat. Det är också bra att det

Andreas:

Fast det är ju menär det inte än är det inte ens säkert att kan man putsa upp kan man också putsa ner saker man inte vill ha på plattformen.

Ruben:

Precis.

Andreas:

Du kan ju pusha de saker som du kanske inte vill att folk ska se folks videos som är direkt skadliga för allmänheten.

Ruben:

Hellre rusta bort dem än att försörja dem, för då blir det liksom för trycket av åsikter. Och så är det nån som ska bestämma vad som är rätt och vad som är fel. Och det

Andreas:

det sant.

Ruben:

tar det tid att spika en grej. Men. kan inte

Andreas:

Privata plattformar en annan gör.

Ruben:

lite så som alla pratar om. Bestäm själv vad de inte liksom helt tycker säger vad de vill. Men det blir lite mer prat om de enskilda anställda som har knapparna på Twitter. Vad säger att deras liksom moral och etik åsikter stämmeröverens med vad man gör?Är det rimligt att de ska tycka och tänka vad som borde vara viralt? Javisst är en oskyldig dans video kanske inte gör någonting, men om de ska trycka helt på, vad vet jag. En politisk agenda är liksom inte förtryckt och styr allt. Men det är ändå en stor mediekonsumtion och speciellt för unga. Nu blir det väl politiskt, men du förstår liksom vad jag vill komma så det är lite läbbigt.

Andreas:

Jo, alltså det som stör mig är väl att det då inte blir ett lever plan, men det är ocksåett sätt för tex att styra. Vad som funkar och inte. Och de kan ju till exempel pusha branded content som att säga hej, bra att content funkar på vår plattform.

Ruben:

Ja

Andreas:

Till exempel och att försöka övertyga sponsorer om att man kan sponsra Coopertest på torsdag. För det kommer inte att funka till exempel. Eller man kan pusha content från. Från brands som betalar pengar till tick tock. Det är ju en marknads grej liksom.

Ruben:

Jag fattar att liksom detär inget fel att man gör det. Att man måste använda pårätt sätt är väl lite det och

Andreas:

Ja.

Ruben:

det vi sa nu. Milan får aldrig till det på rätt sätt. Alltid tänker vi och så är det. Då kommer det här liksom in syns grejen och att folk måste veta. Men gör man det lagom och smart nog så kommer folk inte fatta.

Andreas:

Jo, så är det ju. Men jag tycker detär bättre att man är transparent och säger det.

Ruben:

Ja ja absolut alla dagar i veckan men lite detta händer ändå inne på. Nu ska det inte bli för lång utläggning om detta, men jag tycker inte sånt. Jag borde tänka lite om att. Ju mer man tänker på algoritmer och hur mycket det kunde styr vad vi får till oss så blir också tekniken som styr vad vi får till oss. Så hörde jag en reklam om en dejtingapp som säger att deär bättre än alla algoritmer, appar och att de inte ska

Andreas:

Vilken bryter på det här?

Ruben:

En kommentar. Jag öser skit om match tror jag och att det bandet var bättre eller vad det nu var. Men detta var reklam så

Andreas:

ja.

Ruben:

fick vara med om det. Men så fick jag något från tecknat samt kör så då ska algoritm styra vem du matchen är och hur ditt kärleksliv ser ut och bygga det på gott och ont. Och så är det ju bra att saker blir bra. Men sen ska vi då få in liksom attributen som vi kommer att ha mer om senare. Men liksom och den AIn dåtrycker ut och bestämmer vad vi ska se och inte se. Och så ska vi ha algoritmer på olika plattformar som bestämmer hur ska vara teknik som är smart och ska integrera in detta med röstar. Studenter ska och smarta hem till superrika. Vart går gränsen för det eget egna tänkandet och egna åsikterna? Eller kommer du bara ha maskiner som tänker hårt och smart?

Andreas:

Nu tycker du inne på ett helt annat sidospårän vad du började vid.

Ruben:

Jaha, men det hänger ihop. Vi börjar med algoritmer och slutar med helvetet.

Andreas:

Hahahaha. Och nej, jag tycker inte vi sätter stopp där. Och så går vi vidare. Jag tycker att de tycker det bättre att de äröppna med att om de hittar hur man hittar tycker jag man ska vara öppen med och på vilka och varför. Sen så ja, jag tycker väl inte om det. Men jag ser ju också att Tick tock har rätt att hitta content på deras egen plattform.

Ruben:

Men kommer det att bli som branded content att man måste ha en liksom markering att den är hittad?

Andreas:

Man kan tycka att det borde vara så.

Ruben:

så måste lagstiftning behövas och då är frågan. Kommer de då vilja göra eller inte? Nu ska vi inte riktigt dyka för djupt i Rubens filosofiska timme och så går vi vidare till lite som det var inne på att man inte tänker själv. För den första fuskaren som har använt kört GPT på högskolan eller universitetet har åkt fast. Inte första som har gjort den första som åkt fast.

Andreas:

Det är garanterat inte första som har gjort det och kommer antagligen inte vara sista heller.

Ruben:

Nej, men den personen har åkt fast. De hade om det var 13 uppgifter om kurs och han av på tre av dem här. Oftast för att han har också erkänt eller han den har åkt fast för

Andreas:

studenten har jag känt att jag.

Ruben:

Och. Disciplinnämnden ger dock bara en varning om brott. Jag ska inte lasta in mig helt i fallet. Jag kan tycka att det beror på hur man använt det och en varning är rimligt. En avstängning hade varit mycket för någonstans de ändå gjort någonting och.

Andreas:

Han fick ju för och användning av otillåtna hjälpmedel och. Det. Asså ja det är ju fusk men det är ju vi. Skador i helvetet som sagt.

Ruben:

Ja, jag tycker det är rimligt med en varning delvis, men gör inte avstänga dem helt och hållet så och som det inte var, liksom en slut tentamen. Det är lite det som är och kunde vara en deluppgift och han måste väl nu liksom antagning göra om de uppgifter jag fått Underkänt har det väl rimligt straff nog liksom. Men. Frågan är ju om vad heter de här som kollar uppgifter? Nej, sak samma, det finns säkert flera. Men en sån grej behöver man ju antagligen utveckla för att kolla på. Men då kommer liksom det blir svårt också. Det finns inte. Människor kan skriva en liten AI. Den är byggd för att skrivas av människor.

Andreas:

Så är det tredje.

Ruben:

märkligt.

Andreas:

Men jag tror att det kommer dyka upp många fler som åker fast för de kommer inte att förstå. Det kommer vara sista gången och det var spännande att det händer och det sätter lite president på vad som förväntas. Uppsala universitet har visat vad och var de står i frågan.

Ruben:

I år är fråganär det värt att fuska, fuska lite för att bara få en varning och kanske.

Andreas:

Fast frågan är när. Nu har de ju gjort det en gång så frågan är om de kommer få varningar framåt då.

Ruben:

Ingen vet.

Andreas:

Nej nu måste jag.

Ruben:

Så var så åka dit också.

Andreas:

Ska jag? Ska man leka med elden? Tycker inte det.

Ruben:

På tal om kött aktivitet så gäller det bjöds in påveckans huvudämne och som ingen av jag missat så är det ju just nu ett krig som pågår i världen mellan bland annat Googel och Microsoft. Eller det sagt, Google Search och Bing är Den stora grejen är just nu att de har integrerat eller börjat integrera i alla fall. En köttbit bete liknande conversations ai robots i sin sökfunktion på olika sätt och ett nytt krig år någonstans. Googel börjar få en utmaning på marknaden för första gången på länge som nu sedan kommer till sök. Sen vad som kommer blir detta det vet vi inte, men jag tänker att liksom många andra ska väl vi också prata lite om detta. Och på tal om en helt annan grej innan vi börjar prata om det. AIK har blivit så hett. Det är helt sjukt. Jag såg ett par mat kreatörer eller kanske matkoma på youtube hade gjort någon video om att de hade haft en AI bakat kommunikations robot som fick bestämma vad de skulle äta och de har gjort en video om det. Det är det som allaär inne i huset. Det är det sjukt

Andreas:

Jag har ju verkligen slått mig till mainstream, men på något sätt. Speciellt om det till och. med låter liksom bort kreatörer.

Ruben:

Jag såg nånstans att det finns en sida Curva Nord tror jag. Enkelt kan fortfarande. Makes balle sa det. Telefonen tog 75 år att nå 100 noll användare. Har kört tribute på andra spektrat och tog två månader och så fick man se en som kunde vara mobiltelefoner, datorer och internet. Allt däremellan. Det är sjukt hur fort vi bara adopterar in ny teknologi. Nu till den breda massan.

Andreas:

Och Jag med det ocksåViss skillnad att telefonen dåsom hade väldig lång tid och den adapter tiden man hade på den tiden gentemot vad man har idag och en gratistjänst som. Mer eller mindre vem som helst kan använda som känner till den. det är också en sådan jämförelse som har dykt upp, till exempel mot Spotify där det tog motsvarande. 2 till 3 år att nå, liksom 100 miljoner användare och så har det gått avsevärt mycket fortare än så. Det är ju den snabbast växande tjänsten någonsin i princip. Sen ska vi ta det. Ska vi göra en en analys av vad samhället i dag och hur vi etablerar teknik gentemot hur man etablerar teknik. Med telefonen kom lite

Ruben:

Ja, ja, så går det inför helgerna när alla har mer eller mindre en handhållen dator i sin hand som de kan göra vad de vill på och bli matad av sociala medier. Så jag avgör detta. Pang bom så är det klart. Men det är ändå inte så att man hittar någonting som. Kan applicera på så många olika människor för att någonstans och generella personer är ju inte tex vi nog fatta hur detta funkar. Inte ens vi är helt fattar inte hur det funkar och alla dess användning som ja men det gör det så lätt. Träd sa det är bara saker som får fram de vill ha.

Andreas:

Ja, ja, och Microsoft har ju presenterat det här. Skillnaden mellan vad Microsoft har presenterat, de har presenterat chart i Bing och Edge och det arbete som man måste ansöka om att få tillgång. Jag har ansökt, har inte fått tillgång än, men det ska vi också se. Det hade gått så många dagar sen det presenterades. Jag hoppas jag kommer få det ganska snart. Men. Det är ju en version av kört GPT som också har tillgång till nätet som inte är kört GPT. Tre. Ha det som vi som normalt sett benämner som kört GPT för den ha dess inledning startar slutar 21:20 01:20 2021.

Ruben:

Eftersom den inte är uppkopplad mot nätet så att den liksom kan se och skriva informationen mot nätet för att vara livsfarligt enligt mig. Utan det den kan göra är att den kan skrapa data från hemsidor så att den kan i sak om jag. tackat nej. Så de med de orden du lägger in kan den söka på i Bing, i det här fallet få fram hemsidor och skrapa information från dem. Den kan liksom inte göra så mycket. De vill mycket gärna göra bara det, men den kan inte göra mycket mer än så. Ja.

Andreas:

att jag är. Jag har inte stenkoll påexakt, men det innebär det inte att en ha tillgång till nätet och internet samma sak.

Ruben:

Ja och ja och nej. Den är inte uppkopplad på nätet

Andreas:

Nä men det är nåt. Det är nåt lager emellan som begränsar den, men den kan få dagsfärsk information till skillnad från tjatiga PT har fattat det som. Men. Vad var din första spontana känsla? Hur bra är liksom?

Ruben:

Av att ha nära funktionaliteten och ha se med uppkopplade robotar. Jag är livrädd för vad detta kan resultera i att jag sett för mycket scifi filmer. Men ska man vara lite mer liksom realist? Och lite mer. Inte så motståndskraftig. Så tycker jag att det är skitcoolt och att någonstans jag tror det finns minimala risker att det kan gå fel någonstans. Det som är det stora problemet tycker jag det är att de fortfarande är relativt dåliga på att ge korrekt information hela tiden. Och ja, Toxic som har ett mycket bra liv, lyfter upp honom igen. Han är duktig. F Han som tycks smart om att jagÄr du expert på området eller kan mycket om området och du får fel svar eller felaktig fakta någonstans, då är det okay. Hur kan du se de här felen? Han gjorde ett exempel han sökte på vad har en 22 ultran för? Telefon kamera och så skickar han ut att han hade 116 som förra året som rullade i stället för 200 megabit och. Namnet är fel och samma sak med att front kameran var först, visades tolv eller vad det nu var men stack medans en person som kanske inte lika insatt och ställt en sådan fråga kommer inte se detta och då ta det som fakta. För visst han länka ut massa källor men någonstans hur duktig på att kolla på källor? Nä, får du ett svar tar du svaret och. Det här kan skapa problem. Det är väl lite det jag tyckerär bara att folk fattar att det inte är ren fakta utan att det är en robot som sammanställa information och presentera det bästa man kan.

Andreas:

Precis.

Ruben:

Ja men sen har man ju försökt lite exempel på att inte Gaslight är människor och säger att han inte har sagt vissa saker, att han rent av ljuger och bara hittar på saker så att. Man får ta med en nypa salt allt som den här roboten gör. Och det är bara kolla påom vad som inte går väldigt snabbt samtidigt som den pratar om de i deras prestation hade de ett faktafel bara där att de står där. De har säkert tänkt igenom exakt vilken fråga de ska fråga och så har du fel.

Andreas:

Men det blev också. Det var också en sån kul grej som de upptäckte ganska så sent och ganska pinsamt sent också att Microsoft och deras basstation. Hade allting de gjorde förinspelat. Så typ alla journalister som var där kände sig jävligt säkra på att faktan som kom ut var dubbelkollat såde dubbelkollade inte den. Och sen visade det sig sedan att det var någon kille påReddit som hade dubbelkollat. Och det var ju massa faktafel I. den informationen också och kom på det typ tre dagar efter att de släppte sin första artikel som typ halvt prisade A. Nej

Ruben:

En

Andreas:

medans de hade kommit på googel såmycket mycket fortare.

Ruben:

Det är lite det som det är det här som är fördömandet av vår generation. Att vi tar information väldigt snabbt, enkelt från nätet och fakta skickar inte bara det. Man ser Wikipedia som den bästa källan till information i vissa avseenden. Det är. Det är bra diskuterat. Men vem som helst kan mer eller mindre skriva vad som helst på Wikipedia och dåstämmer det helt plötsligt. Det är inte. Men någonstans ser vi det som gör att också den går på internet eller hemsidor. Du kommer hitta. Sökord och ifall alla dessa hemsidor har felaktig information som är populära, dåkommer vi få det som matas med aliens att det finns väldigt mycket risker på att man inte ska se det som en informations hämtar det som gör det enklare, hämta vettig information och sammanställa information. För det är väl lite det som är grunden och att man ska ha en konversation att okej, jag vill baka kaka. Okej, vilken kaka. Gogo skaka. Jag vill ha max 500 gram och att man pratar med någon. Hur skulle det vara mellan citron? Detta kommer att funka. Ja fanken. Men ni fattar grejen. Då är det. Det funkar väl, men det kan bli fel ändå. Någon som har ett typiskt exempel kan prata om lite butiks och nu. Det är ju det här med att om man är allergisk så har ju. Det är helt omöjligt helt och hållet. Men det är väldigt svårt för dem att kunna fatta exakt vad allting innehåller och inte innehåller, hur saker hänger ihop och då blir det det kan bli fel och det blir helt livsfarligt liksom.

Andreas:

Ja, det skulle ju kunna. det är precis den. Jag har svårt att inse att om duär nötallergiker så kan den ha svårt att avgöra att typ marabou switchen nöt innehåller nöt såden kan föreslå ett recept som innehåller just Marabous kärna. Till exempel utan att reflektera av att det är nötter eller en. chokladkaka som kanske innehåller spår av nötter kan den ha svarat att det är just det det här innehåller spannet.Är den inte lämplig för någon som är nötallergiker? Det kan ju bli problematiskt om man litar blint på den.

Ruben:

Och det som en.

Andreas:

hade ju något som är rolig lek. De kör på kontoret. Ställ en fråga och finn felet.

Ruben:

I.

Andreas:

Det tyckte jag var tur.

Ruben:

Ja, det är väl lite det jag vill varna folk för. Jag tar inte som fakta. Och någonstans är det ändådu inte kan så mycket om. Så tro inte på allt läser. Och det gäller väl egentligen inte livet. Ja, det gäller mig själv också. Jag är också del av generationen som fördömas av internet.

Andreas:

Ja jag vet. Men de som gör det för det härär ju det här är ju nånstans Microsofts stora satsning. De har inte så mycket att förlora här heller, de har ju bara allt att vinna gentemot Google. Vem på riktigt använder Bing? Jag vet en människa i mitt liv som använder big och skräck.

Ruben:

Jag känner ingen. Jag började kolla lite pådet bara nu för att jag har hört så mycket om detta. Jag till och medöppnar min dator. Vi ska också ta de sökmotorer vi använder såatt alla sökmotorer är med. Men sammanfaller byggde en kommun satte. Det spelar ingen roll längre nästan. Vissa kan.

Andreas:

ihåg,

Ruben:

Ja, alla, alla

Andreas:

sök med alla sökmotorer Ser likadana ut och funkar typ

Ruben:

likadan ut och funkar inte att begränsa. Så det ska gå inteälskas som funktionalitet och då är det olika. Men rent funktionsmässigtär de i samma.

Andreas:

Men jag tror för efter den här presentationen så blev det ju jag. Så det blev lite hysteri på google. Dels för att kort därefter såpresenterade man eller gick man ut på att vi ska ha ett evenemang där vi ska presentera en grej som de då kallade Bard. Och man ska inte glömma att. Anledningen till det är att det finns 1TI chat gpt för att Googel utvecklade ett system som heter Transformer och detär ju en ganska stor del I. Googles egna som här lagt slang och dos. Men googel har inte vågat släppa de här för att de har så mycket faktafel. Så det är en stor anledning att Google inte har visat upp sina tidigare vad man vet de här. Ska vi stå för faktan så måste vi vara säkra på att den har mycket högre Måste höjas. Fakta Säkerhet som. Googel känner väl nu att jag behöver kan Microsoft kan vi men de är nog inte helt bekväma med det. Och de gjorde ju allting liv till skillnad från Microsoft och där var de ju folk som direkt upptäckte att härär det mycket fel också.

Ruben:

Vi.

Andreas:

Men. någonting Googel framhåller här är ju också att de inte heller helt. Pålitlig och de är väldigt noga med att säga det på egen risk. Till skillnad från Microsoft som inte har såmycket att förlora på det. De måste ju ta upp fighten med Google. De har sedan jag kom dit liksom en eller 2 % av söktrafik, den som går via Bing. De har ingenting att förlora på det och jag vet vad jag tycker är gott. Men hur gick jag från God? I och för sig. Men. Det är ju en missat opportunity av Microsoft att döpa och att inte döpa om Bing.

Ruben:

I.

Andreas:

Jag tror det var nio liv från. Det var ett test som sa att det var det som sa att du är jättebra. Varför passar de inte på att liksom döpa om och komma påett nytt varumärke liksom? Bingo vid det här laget. Ingen som är etta känner att bingo är det coolaste som finns.

Ruben:

Edge blir förinstallerat av Microsoft. Datorer och bland annat Edge kan vi döpa om men Brent och vara Edge Men och ha kvar Billings för att sedan döpa om det för att folk förknippa bara Bing med folk folk. Men många förknippar Bing skit.Även om det är fågel eller nånting så att folk tror att.

Andreas:

är den sämre sökmotorn. Men de hade ju haft världens möjligheter nu att.återuppleva Clippy

Ruben:

Ja o herregud det härär inte ens jag tänkt på.

Andreas:

De hade ju öppet mål öppet mål att återuppliva Clippy som det nya chat.

Ruben:

Nee Men jag blir nästan tårögd. Fyf*n va skönt. Vad fint det hade varit

Andreas:

Hej vad kan jag hjälpa dig med? Och sen är det ju också typ lite humaniserat den att detär okej att den har fel för att det hade varit figur snarareän en tjänst.

Ruben:

Hmm Aah men det där var ju jätteroligt. Att man på vad heter det Det var Bing tror jag sån här sökgrej där man lagt in massa smileys typ När det är så här de vet inte riktigt svaret sålägger de in en sån här apa. va f*n håller de påmed?

Andreas:

för eftersom att till det är väl också okej. Vi hänvisar väldigt mycket till ditt barns och makens bara för att vi själva inte har tillgång till att kunna prova det. Men någonting som man upptäckte är att. Det finns såna här etiska grejer som den ska begränsa liksom. Och eftersom den nu nya chatten i Edge har tillgång till nätet på ett annat sätt så påbörja den. Du kan. Du kan ställa frågor somär etiskt inte korrekta. Och så påbörjades svaret. Och kommer på sig själv när den är klar att det här var inte bra. Så raderar den allting och säger nej, det här kan jag inte svara på.

Ruben:

Är det du som frågar. Hur enklast gör man en kropp

Andreas:

Ja men precis och så är det bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla

Ruben:

i?

Andreas:

bla bla bla. Nä det är så här att såbara begära det med allt. Och nej, jag vet inte hur man gör det och. Tycker att Det är lite opolerat. Det borde finnas en begränsning långt, långt, långt, långt innan.

Ruben:

Det är väl tur att detär en stängd beta och så träff

Andreas:

det väl Men det Jag funderar påär vad kommer det här göra med SC och framåt? För att alla hemsidor har ju idag så det finns en anledning till att det finns en hel bransch som jobbar med SC. Search Engine Optimization. För er som inte vet om det, hur kommer man optimera optimera framåt för dessa? Chat natt länk madrass leksand.

Ruben:

Jag har ju länge mobbat S för att de faktiskt skulle sökt ändring och bestämde sig för det egentligen. Googel such

Andreas:

ja. Gör absolut absolut, absolut.

Ruben:

och nu omvänd mobbing lyckas. Och bingo ett företag med inkomster kommer att ha med sig. Alla tyckte ocksåatt vi gör det bra. Då har vi plötsligt. Då blir det relevant, säger CEO. Men som du säger, problemet är ju att om det ska vara såna här robotar som ska användas för att skapa internet, då kommer ju i det hela med stora delar av den modellen som används. Inte kunna funka till viss del och ett annat blev som jag hörde. Men var det så jag blev? Det var nog tick tock såhär marketing människa. Hon satt. Hela grejen med att ha ISO är att man liksom ska få in folk på sin hemsida och man ska få klick av. Men. Nu kommer ju roboten sno allt som Anna publicerat och skriva om det och visst kan man lägga en länk som det ser ut nu, men inget om boken på länkarna. Nu är det ju helt plötsligt och hur ska hela denna klick marknaden som. Hela internet över internet är gratis och att det ökar och fortsätter vara gratis och allting. Det finns hela internet byggt påreklam och klick och visningar och att folk tjänar liksom mikrotransaktioner på liksom att man att man hämtar data. Det är vad gruppen hemsidan har lagt och är nu. Till exempel som de vårdcentral som jag hade, men de får x antal 100 000 brev, slipsarna, sidor och en hel del reklambanners eller reklamtexter och idéer de kan sätt sina sponsorer. Hej! Vi har så här många visningar budat hem pengar men får då många visningar så att folk hittar detta besök och att då måste man ju göra om modellen måste man ju låtsas. Så jag hämtade data från här länken. Då ska den som du hämtar från få betalt. Men det blir också dyrt för Google och Bing eller Microsoft och betalar.

Andreas:

Men också till exempel en stor grej för till exempel internet publicisterär ju att man kanske använder affiliatelänkar. Vi gör ju det, men. Vad de skulle göra. Som bingo skulle jag aldrig någonsin om de plockade information från vår podd till exempel och de plockade information från vår podd. För att besvara en query som de har skickat in. Ta våra affiliate länkar och lägga in i den här.

Ruben:

Nej.

Andreas:

stämmer inte. Men du förlorar ju. För det gör ju att folk inte kommer lyssna på vår podd eller på våra grejer och använda våra länkar så är det ju ändå en inkomstkälla som vi hade kunna förlora. Nu tjänar vi enorma pengar på affiliate I. och för sig, men det finns ju andra publicister som tjänar majoriteten av sina pengar på det och då är ju frågan hur ska man då klara sig liksom som publicist? Jag tror det här kan väcka nog kapa ganska många innan vi kommer på hur det ska gå till.

Ruben:

Och då kommer det som jag trodde var det Ward som pratade Ta den onda cirkeln att. Om en publicist inte får betalt, kommer inte publicerad och kommer inte komma nytt material som roboten kan söka upp. Och då kommer man liksom du kommer inte. Då kommer det finnas nånting du söker efter och kommer inte kunna visa nånting och såkommer det bli underbart att ha. Nu finns det inget hitta och det kommer ju enklare vara för folk som inte är lika duktiga att skriva skit som robotar hämtar den som gör dummare, vilket skriver en ny hemsida för folk med Google information. På hur jag ska skriva en text om det som är bra med goda saker och lär sig saker ska delas upp. Dels kommer vi få fel information kommer lärarutbildning och sålägger vi ut det någonstans. Sen kommer nästa grej, lära sig från det och helt plötsligtär vi en ond spiral av dumhet. När?

Andreas:

Ja, Och detär en läskig framtid. Som vi kan gå till mötes

Ruben:

Och då ska jag tillbaka till det här att det gick så fort. Det tog två månader om du använder. Ibland kanske det är bra att det går lite långsamt, föratt går det så här fort så kommer inte saker som är direkt eller indirekt påverkade utav förändringen kunna adaptera sig till förändringen och då kommer det bli problem. För lever man i en värld utan att utvecklas. Då kommer man antingen hamnar på vägen eller såkommer det man gör inte funka

Andreas:

Jag tror det här kommer vara framtidens. Du kommer inte alltid ha en miniräknare med dig i fickan. Det här kommer vara skolans argument för ett tag framöver tror jag. Tills man har ställt om och. börjat inse att man kommer kunna ha det med. För det är fortfarande bra verktyg även om deär långt ifrån perfekta. Men något som jag.

Ruben:

Och betala skolan av alla arbeten man någonsin gjort. Vad gör man?Ämne. Gå in i Google. Sök efter det du vill skriva om. Blir det fusk då om du tar det som roboten ger dig, för det är fortfarande ett svar från webbläsare.

Andreas:

Bra fråga.

Ruben:

du?

Andreas:

Bra fråga och jag tror att det här det kommer vara framtiden och det här måste vi någonstans. Jag har använt det här argumentet ganska mycket i chatten eller i kommentatorsfältet på Twitter dock. Låt inte perfekt stå i vägen för bättre, för det här är inte perfekt, men det är bättre än var vi kommer ifrån. Tror jag ska tillägga tror jag. Och. Då att låta så här är det inte perfekt och därför slänger vi det för att detär inte en perfekt lösning. Nej, men ingen lösning har någonsin varit perfekt från början. Vi måste arbeta med att göra det bättre. Men frågan också. Vad kommer hända med dem, till exempel den här onda spiralen? Kommer vi kunna se till att publicister trots allt kommer kunna tjäna pengar? Och du frågan också till exempel för den här Bing ger ju källor, men hur många kommer gå in på källorna och läsa? Om jag får ett svar direkt så varför skulleöppna en hemsida liksom?

Ruben:

Och där är Wikipedia det bästa exemplet. Det ligger alltid källare fotnoterna längst ner, lite med länkar och hyperlänkar genom texten. Jag tror det är väldigt få som går tillbaka till grundskolan och kollar för att ge utklipp av ifrån eller sammanställa information. De tänkte komma till sist här innan vi lämnar ämnet där. Tror du att googel faktiskt får utmaningen nu eller kommer det här bara vad han säger? Hade varit kul att de gjorde det på Microsoft och Bingo hade varit roligt. Men om ett halvår kommer du att ha glömt det för att google är nånting bättre eller har något bättre delat? Betan blev aldrig publicerad för att det var för svårt att få det funka för alla användare. Vad tror du? Kommer kriget fortsätta eller kommer det dö?

Andreas:

jag tror det här utmanar god. Och det gör att Google måste vara på tårna. Jag tror däremot att Googel har ett så pass stort försprång. När det kommer till search såskulle de presentera någonting som är någorlunda håller jämna steg så tror jag folk kommer automatiskt falla tillbaka till använda google ändå för att det är så inarbetat att det är googel vi använder. Så så länge googles. Lösning håller någorlunda jämna steg så kommer det vara Google som vinner. Det håller man inte jobbar med och då kanske folk börjar flytta till Bing. Men det är också. Hur snabbt kommer folk? Vill jag bara använda den här funktionen gentemot vanligt kött? Det är också en bra fråga. Och om det visar sig att den är opålitlig under en för lång tidsperiod kommer folk tappa intresset av att amning är något att lita på. Köpt I. butik har blivit enormt stort nu och nått liksom utanför. Täck världen. Men alla tro och jag hoppasär ganska medvetna om att den inte är perfekt och att man måste med fakta kolla den. Men det är ett väldigt bra verktyg för att jag tror att de flesta. Kan använda den för att spåna idéer. Man kan använda den för att hjälpa till med hur ska påbörja, vad Vet jag, den här uppsatsen eller hur? Hur öppnar jag det härämnet så du kan använda det som ett verktyg? Men det är ett verktyg är inte. en lösning. Men om jag kastar tillbaka bollen, vad tror du? Kommer bänken utmana googel eller kommer Google svara och vara minst lika bra?

Ruben:

Jag tror absolut att Microsoft och med sin Edge och sin Gå Bing lösning kommer kunna utmana utmana Google. Och jag tror säkert att dom kommer nå mer. Jag tror att. Googel som monopol i era. Du kommer få en utmaning en. För att de går eller går och går. Men det är väldigt svårt att behålla ett monopol på marknaden under såpass lång tid som de gjort. Jag tror att de kommer kunna få utmaning och att det är en tydlig brytpunkt när. De som är tubing har gjort twisted. Vi kan inte bättre. Men om de har kommit sålångt och de inte alls jobbar med succén lika omfattande, då kan man göra saker. Men med det sagt så tänker vi gå vidare till veckans tips och veckans tips. Har ju också med God jul att göra. Och på tal om att dö.

Andreas:

Ja.

Ruben:

Nej men jag hittade en hemsida som heter Killed by googel och vi pratade om det tidigare. Om att Google är väl duktiga på att överge sina projekt eller sina smarta lösningar de

Andreas:

Tjänster och produkter.

Ruben:

Men denna sida är en sammanställning av alla dessa och jag blev förvånad över vad Seba Saha hade emot detta. Fanns den här? Och det är så mycket grejer såatt gå in och läs lite för detär kul att se hur mycket grejer som GOG faktiskt ger på googel. Lite ensam på detta tex marknaden. Men det blir väldigt tydligt i skogen. Senast stora gäng var tidiga och. Där var det ett bra avslut, men det är många andra grejer som inte alls har blivit lika bra avslutare om man säger så.

Andreas:

Men det är väl mer eller mindre en kyrkogård för Googles gamla projekt och tjänster. Väldigt intressant. Jag menar. Till exempel. Jag visste inte att bara fyra månader sedan så. dödade de någonting med det. God service. Jag trodde det hette Forms, men det är det inte. Det finns det till helt olika saker. Google kyrkogården för Googles alla tjänster. Har vi sagt att det är märkligt. Man vill tipsa om framtidaämnen eller gäster såkan man mejla till. Taktik ett. Jimmy punkt. Com. När man ändå lyssnar på podden, vilket jag hoppas man gör i sin favoritsport spelare, såska man passa på att betygsätta oss och prenumerera för att inte missa framtida avsnitt. Och missa inte att följa oss på sociala medier. Där lägger vi upp videos och lite bilder och såmed jämna mellanrum. Just nu så är vi super aktiva på Tick tock och det resulterar också i en hel del videos på Instagram och Facebook när vi ändå är igång. Så missa inte det! Jag. tror Det var allt för veckans avsnitt.

Ruben:

Det varma tack från väckelserörelserna sträcker.

Andreas:

Jag vill ha en bra vecka så att vi på måndag Har gott

Ruben:

det.

Andreas:

käk och