Käck-Tech Podcast

Vad väntar oss under 2023? - Teknik, Säkerhet & Framtidsvisioner

January 09, 2023 Andreas & Ruben Episode 43
Käck-Tech Podcast
Vad väntar oss under 2023? - Teknik, Säkerhet & Framtidsvisioner
Show Notes Transcript

I årets första avsnitt av Käck-Tech Podcast blickar vi framåt och utforskar vad 2023 kan ha i beredskap för oss. Vi diskuterar lösenordshanterares säkerhet, reflekterar över mobilanvändning under stora evenemang som nyår i Amsterdam, och spekulerar i om vi snart kan analysera vårt eget kiss. Dessutom dyker vi djupt ner i ämnet kryptering, lösenordssäkerhet och ger vår syn på den nyliga händelsen med LastPass. Detta och mycket mer av veckans avsnitt av Käck-Tech Podcast!


Disclosure: Några av länkarna här nedan är affiliatelänkar. Det betyder att om du klickar på länken och köper från butiken, kommer vi att få en affiliate-kommission utan extra kostnad för dig. Alla åsikter förblir fortfarande våra egna!


Lyssnar Feedback


Nyheter


Veckans tips

I samarbete med RØDE: För att säkerställa högsta ljudkvalitet i våra avsnitt, använder vi utrustning från RØDE. Detta samarbete baseras på utrustningsstöd i utbyte mot exponering, utan ekonomisk kompensation. Tack RØDE!

Support the Show.

Vill ni läsa mer om oss och podden kan ni klicka på länkarna nedan:

Musik: Splash - Harris Heller

Obs! Transkriberingen är autogenererad och kan därför innehålla felaktigheter.

Andreas:

Vänta. Jag fick just en GP krasch.

Ruben:

till detta med det unika året Vi.

Andreas:

Maj gadd, det här kommer bli.

Ruben:

Jag har sovit 3 timmar i två och en halv timme så att jag är pigg som stryk.

Andreas:

Men jag har fan inte sovit mycket mer. Kan jag ej

Ruben:

Hej och välkommen till City Podcast podden där vi diskuterar, dissekera och om vi har tur informerar om käk teknik.

Andreas:

går rakt in i nya året och sätta dig direkt.

Ruben:

Är män är män är män, men

Andreas:

Vi skulle byta.

Ruben:

Du behöver inte säga någonting, det är för lite och vi har hållit på med det. Så nu kör

Andreas:

är nu vi byter.

Ruben:

Vi ses här istället! Välkommen till ett nytt år!

Andreas:

Tack så mycket! Tack Hubert och alla lyssnare!

Ruben:

Jag pratar med dem och inte dig. Men absolut.

Andreas:

Men jag tänkte jag tar åt mig för jag kände att jag behövde det.

Ruben:

Utbildning i

Andreas:

Så är det med dig.

Ruben:

Ungern är vad jag är väldigt, väldigt trött. Men det är

Andreas:

Asså varför är du?

Ruben:

Jag sov två en halv timme i natt. Jag hade sagt jag kan inte somna inatt, jag har det än en gång var tredje månad. Så det så blir inte.

Andreas:

Vad jag gör med den jag haft. Tre nätter är ju inte riktigt så hardcore som medierna för jag lyckas få in typ 04:05 timmars sömn. Men jag vet inte riktigt vad som har hänt. Men det har också resulterat i att jag nu har dragit på mig lite förkylning. Om jag låter märkligt i mitt.

Ruben:

Tråkigt

Andreas:

att sömnbrist.

Ruben:

att ha det.

Andreas:

Men 2 timmar är det i går. Skulle vilja dig då. Då är det illa.

Ruben:

Än så länge bara tre koppar kaffe och en Celsius att jag är lugn på den fronten.

Andreas:

Och är inte du över rekommenderat koffein intag då?

Ruben:

Nej det.

Andreas:

Det gör inte detta. Hemmaborg barn.

Ruben:

Jag.

Andreas:

Julledighet.

Ruben:

I.

Andreas:

Trots att vi fick göra ett extra avsnitt med LastPass där.

Ruben:

Och på tal om LastPass ska vi gå rakt in på veckans lyssna och feedback.

Andreas:

A shit. Vi har ju laddat upp podd, vi har laddat upp videos på youtube på instagram, vi finns på Ticket och numera och på Facebook. Vi har laddat upp denna och en hel del meddelande har kommit in och jag behöver inte peka ut någon specifik för det var några stycken. Men de är att vi rekommenderar. Lösenordshanterare och sen så blir en av dom största hackad.

Ruben:

Men det

Andreas:

Och så frågan till dig på förhand. Svår att hantera och jag sitter där och känner mig dum och säger samtidigt ja, absolut. Det är ju inte över huvud taget orolig för använda lösenordshanterare trots allt.

Ruben:

Och alla som lyssnar berättar. Antagligen lyssnat redan jag sagt tidigare. Vi pratar god lösenord, CGM och ett väldigt enkelt sätt att göra det är med en lösning som till.

Andreas:

Precis så. Trots LastPass hack så fortsätter vi rekommendera lösenordshanterare. Vi rekommenderar bara inte LastPass längre, men jag tänkte att vi skulle djupdyka lite i varför vi fortsätter rekommendera lösenordshanterare. Då är min tanke att vi ska titta lite på krypteringen och lite på lösenord och hur lätta de faktiskt är att knäcka. Och om vi börjar med kryptering så finns det lite olika kryptering standarder. Men de man ofta använder ihop på och resten hos hanterare är en och s kryptering och de flesta lösenordshanterare använder AIS256, vilket är en. En ganska så bra kryptering skulle jag vilja påstå. Men det finns också en som heter och är 128. Och. Då är väl. Då är ju frågan hur lätt är det att brute force denna typen av kryptering? Man sätter en dator på att försöka lista ut hur man bryter krypteringen helt enkelt. Och om du skulle använda AES 128. Om du skulle använda en kvantdator. Alltså kan inte datorer är. Nu är inte jag expert på hur en kvantdator fungerar, men vi använder inte ettor och nollor där utan man använder ett annat sätt att göra beräkningar på. Men de är avsevärt mycket mer kraftfulla än vad dessa normala datorer vi använder idag. Men om du skulle ha en kvantdator till att försöka knäcka 1I128 bits kryptering och du har rätt. Kvantdator så skulle det ta 2,61 gånger tio upphöjt till tolv år.

Ruben:

I själva verket, var blir det så dyr? Dyr? Löjligt mycket.

Andreas:

Ja, ska vi sätta en liten referens på det här? 1,38 gånger tio upphöjt till tio. Är åldern på vårt universum. Det innebär att det skulle ta 200 gånger längre tid att bryta en AES 128 kryptering enbart Unibet som existerat mer eller mindre.

Ruben:

Helt sjukt.

Andreas:

Inte helt enkelt. Och då ska vi tillägga att. De flesta använder ju faktiskt 02:56 krypteringen,

Ruben:

I.

Andreas:

den är ju ännu svårare att bryta dem. Den här datan kommer från BIC security punkt com så att vill ni läsa mer så lägger vi länken i keynoten. Men med rätt kvantdator så. För att knäcka N och IS228 så krävs det ungefär 2900 kbit s.

Ruben:

Hur?

Andreas:

Och för att knäcka AES 256 så krävs det 6600 kbit Och då ska vi se vad vår i dag, 27 år 2020. Så var det. Så hade den största kvantdator 65 kubiks.

Ruben:

Hon kanske var den största typ i år.

Andreas:

Målet är att nå tusen kurbits år 2023. Så i år.

Ruben:

Så då har man kommit en tredjedel på vägen till AES 128 och helt enkelt.

Andreas:

Ja precis. Om du har den datorn med 2900 kbit s så skulle det fortfarande ta 2,6 D. En gång är tio upphöjt till tolv å.

Ruben:

Och det har jag ju då att komma då. Fram med AES 512 då som ju antagligen det nästa

Andreas:

Ja.

Ruben:

kommer han antagligen har dubbelt så mycket till övers. Kommer det bli så mycket till å så det är oddsen

Andreas:

bryta att bryta

Ruben:

en dator är omöjligt med mig då.

Andreas:

Knäcka den krypteringen. Det är inte omöjligt, men de flesta hackare har inte den här möjligheten om vi säger så. Vi kan vara ganska lugna med det om vi då ska gå till nästa svaga länk. Svaga länk i någon situation. Det är ju ditt lösenord och det är det här som är det viktiga. Lösenord igen. Så många tecken som bara är möjligt. Och så lite en stor bokstav numer specialtecken. Men på LastPass så är kravet minst tolv tecken.

Ruben:

I.

Andreas:

Och det innebär att det absolut lättaste lösenordet i princip du kan köra in i LastPass är ju typ tolv nollor. Det tar en normal dator 2 sekunder läsa.

Ruben:

Men är det inget krav att måste ha tecken och sånt här? Bara tomt och tomt

Andreas:

Tolv tecken, tolv tecken i taget.

Ruben:

Kan.

Andreas:

Det tar 2 sekunder.

Ruben:

Och.

Andreas:

Om du i stället använder alfabetet och kör. Du kör tolv stycken tecken i bara små bokstäver. Från det engelska alfabetet Får vi utgå ifrån så tar det två dagar. det är ju helt enkelt så att vi har nio siffror. Vi har avsevärt mycket fler bokstäver.

Ruben:

Jag.

Andreas:

Om du sätter ihop. Små och stora bokstäver. Tolv stycken tecken. Så tar det 24 år.

Ruben:

Okej, nu behöver du komma upp på lite siffror som börjar likna någonting.

Andreas:

det här är då rätt när vi blivit far. Nu är det liksom rätt upp och ner dit du sätter en dator på att lista ut det som inte har någon information om dig. Till exempel är det svenska alfabetet Är det svenska ord är det. Ja, vi vet inte om att det enbart är siffror eller enbart är en

Ruben:

Behövs.

Andreas:

bokstav, utan den bara random. Testa saker om du ett nummer. Stora bokstäver och små bokstäver. Så är det på på tolv tecken så är det på 200 år. De ökar ju fort så fort du blandar in någonting annat. Och. Om du då har nummer, liten, stor bokstav och specialtecken, då är vi uppe på 3000.

Ruben:

Sen. Det är det då ju liksom är bra och då har

Andreas:

Men

Ruben:

inte sett solen. Det blir bättre och snart är tiden så att när siffran kommer antagligen sjunka hela tiden. Men ändå.

Andreas:

är det ju, så är det och det kommer absolut funka med det utifrån vad vi har för datorer idag.

Ruben:

Är.

Andreas:

Dilemmat här är ju som. Där det här kan bli svagt är om du använder kända lösenord. Du använder password med stort P ett, två, tre, fyra. Då är det helt plötsligt mycket, mycket lättare och i så fall vet man att väldigt många människor använder eller kört de ett, två, tre, fyra, fem, sex. Till exempel lösenord som är kända som folk använder. som man vet har läkt ut. De testar man ju först för de går ju absolut fortast att testa. Och det var ju som i det här LastPass fallet. I normala fall om jag loggar in på webben eller via en LastPass app, då använder ju LastPass liksom ett skydd som kontrollerar att okay, jag kan inte testa obegränsat antal lösenord. Så det som händer är att jag slår in mitt lösenord och sen kommer till exempel min tvåfaktorsautentisering. Så när jag slår in mitt lösenord och mitt användarnamn så kommer det en fråga om tvåfaktorsautentisering där jag autentisera att jag är jag. Då tillåter WhatsApp lösenordet att gå igenom till valvet och låsa upp det. Det är först då lösenordet kommer till valvet, men kommer då att valvet. Så har du till exempel inte begränsningen som man kan vara på webben eller i appen. Nu har du testat tre gånger. Nu är du spärrad för en sån här tid eller det här funkar inte. Har du valvet som de fick på LastPass där du kan? Då kan du testa obegränsade antal. Gånger utan någon typ av begränsning som. Men trots det har du bra lösenord så tar det enormt lång tid så räcker rekommendationen här. För att anledningen till att vi inte rekommenderar LastPass längre är inte deras säkerhet i det här fallet, utan det är Pia missen att man inte har berättat det speciellt fort och man faktiskt har utelämnat det faktum att man inte krypterar webbadressen. Det är anledningen till att man efter att vi inte längre rekomenderar är det inte att vi inte tror på LastPass kryptering och hur säkert valvet är. Och därav så fortsätter vi rekommendera ditt. Vården och valpar skulle till exempel. Så för er alla, fortsätt använda lösenordshanterare. Ni behöver vara oroliga för det här, för så länge ni har bra huvudlöss låt och det är det enda lösenord ni behöver komma ihåg.

Ruben:

Sen kan man om man är som våran gäst från avsnitt som gör nån ännu smartare lösning, men då bör man också kunna del av ett intresse. Men där är inte den generella människan

Andreas:

Den generella användaren är inte så intresserad av

Ruben:

Nej.

Andreas:

lösenordshanterare. Skaffa en riktig lösenordshanterare. Använd inte Apples eller Googles variant. Det finns en hel del folk som använder det och därför är de lätt utsatta, speciellt när de dessutom är inkluderade i webbläsaren. Det har hänt en del scenarios med dem, så håll det i en fiktiv viktig så som There was stora produkt är ändå svårt att göra det. Och använder ett säkert lösenord och jag tror det är en del experter som säger ska du komma på ett lösenord? Ta den svenska akademiska ordlistan. Slå upp fyra random ord och byt ut några av bokstäverna mot siffror så har du ett super säkert lösenord. Och så gärna, gärna 2020 tecken långt, till exempel om du skulle använda 18 tecken. Nummer. Små stora bokstäver och symboler. Så ta och läkningstiden. Läkningstiden blir då 438 triljoner år. Jag menar, det blir snabbt ganska höga siffror.

Ruben:

Comet dyker upp. Sen kommer den att gå ner, men ändå går det

Andreas:

Så är det så att med största sannolikhet så. Även om siffran går ner så kommer de flesta var döda innan någon knäcker lösenord eller knäcka lösenordet till ditt valv. Och vad ska de med det till då?

Ruben:

Hur ska vi ta oss in på sex veckor?

Andreas:

Vi går in på tekniska.

Ruben:

Jag har haft problem och Andreas blev varse. Vi har ju varit duktiga att använda bättre WhatsApp som våran kommunikationsplattform bara för att. Det är därför jag

Andreas:

Amen skulle. Har vi varit så duktiga? Vi skulle ju byta till singel och det dog ut efter en vecka.

Ruben:

Ja men det var så jobbigt. Men

Andreas:

Men vilka? Vi kan väl säga Signe. Eller egentligen inget fel på, det var bara att vi hamnade tillbaka på WhatsApp av någon anledning och inte har liksom flyttat tillbaka det.

Ruben:

Men det som hände i alla fall.

Andreas:

Jag.

Ruben:

Den ballar ur fullständigt. Det senaste uppdateringen i appen var nog i december. Det var. Och den uppdaterade så nu tar sig så fort det kommer stigning sen varvet. Det är andra konserter, kan inte svara på meddela så mycket mer om det så skickar man som svar på det meddelandet. Och det är majoriteten av min kommunikation med Andreas är så för vi har typ fyra konversationer igång. Samtidigt chattar en om privata, en om jobb, en om bättre podcasten, en om något helt annat. Ungdomar som kan svara på olika mellan fåtal konserter. Och sätta in nya starter av släpen här om natten. Hjälpte inte. Ingenting funkade. Starta om mobilen då det varit stulen men inte passat så har det stått om den. Då funkar det. Konstigt att det är det som löste problemet. Men fattar inte. Varför skulle en hård omstart av mobilen påverka en app som ändå ominstallera det? Jag

Andreas:

Men har du startat om har du sagt att snart startar om mobilen som vanligt.

Ruben:

När jag suger ur en hård omstart för det är ändå sista dagen. Kanske kan starta med hård omstart. Dylika tankar om det.

Andreas:

Hård omstart för dem som inte vet det innebär. Jag vet inte hur det blir för mig på Android innebär att man håller inne volymer och power knappen I5L8 sekunder och så släcker den strömmen till moderkortet helt enkelt och sen startar telefonen upp. Jag antar att det är samma paj från.

Ruben:

Och kommandona på min telefon är över det. Ljud upp, ljud ner snabbt och sen small allt om på knappen i 10 sekunder steg och sen så stängs den av. Så väntar man tills klockan kommer upp. Men. Och det är ungefär som att man betalar mer. Nu kommer ett tips här, mitt i den här eller kanten på Windows storen. Där är det med en kollega så. Är det nu inte är hårdkodade att datum när du trycker stäng av stänger av sig helt utan någon hamnar ett väldigt väldigt väldigt, väldigt liksom nästan av sig glädje för att för att kunna snabbt starta.

Andreas:

Ett.

Ruben:

Detta går att ändra inställningarna men man bara måste göra det ska det enkelt inte. Men det som är värt att tänka på är att om man verkligen startar om datorn på riktigt så tryck på med starta om knappar då. För att då stänger du av och startar om moderkortet också och inte bara stänger ner den lätt som ska sköta. Rekommenderar att man gör det på både dator och telefon en gång i månaden eller ens bara för att bara. Fast bara för att hålla det igång. Det skadar inte.

Andreas:

när vi är i med. Det jag märkt är det som kan vara bra att veta till exempel. Man kan ju göra en hård och en hård dag på en. Dator också genom att hålla in stäng av knappen i typ 10 sekunder och släcka den också strömmen till moderkortet. Har man vanliga hårddiskar som fortfarande snurrar, gör inte det. Det är inte smart. Men på din telefon och på din dator. Generellt sett så är det ganska lugnt, men inte om du har snurrande hårddiskar.

Ruben:

har du hållit det helt enkelt. Nej, gör det inte.

Andreas:

Nej precis. De flesta har inte det längre, men det finns en del som kan ha det.

Ruben:

Jag.

Andreas:

Motsatt problem kan man inte, kan man? Kan man rensa cache på iFån på typ appar?

Ruben:

Det är en ångest. Lever jag lappen sätter jag då anta att cachen rensades.

Andreas:

Ja, det är sant för det är en sån grej som kan ibland vara lösningen på telefon eller på Android att man går in och bara töm cachen.

Ruben:

I. Märkligt och jag tycker det känns surt att telefonen påverkade appen för den borde inte gjort det för det funkar bara när den funkar bra annars liksom orden som omstart nån gång i december så. Vilket inte brukar göra det. Konstig varning.

Andreas:

Ja fatta fatta!

Ruben:

Andreas, vad du gjort hänt vad du.

Andreas:

Jag som. En person som spenderar sin sista tid i Nederländerna nu så var man ju tvungen att fira nyår i Amsterdam. Och för vårt sällskap så var det en kraftig förlust. Det innebar en stulen iFån, inte min och en stulen plånbok. Jag och min kära kompis då vi är i vår klass. Lite blandat blandade nationaliteter. Men hon som blev av med tyfonen råkar nämligen vara svensk. Så då har jag fått vara tex hjälpen här för att lösa det här och den här versionen. Den dök upp i Bryssel en dag senare och häromdagen var den i Frankrike så den är ju skör liksom. Den är köpt

Ruben:

Jobbigt att bo på kontinenten så där för det går så

Andreas:

inte jag. Men det var ju första gången så okej. Gå in i appel, hitta och lås ner den med lösenord och så skriv ett litet meddelande om den är upphittad. Så ringde telefonen och sen bar det. Efter ett dygn där och nu går vi in och rensar. Vi väntar ju bara på att någon skulle starta den igen så att den skulle bli mot rensas. Jag har ju insett att den kommer inte komma tillbaka där den var i Bryssel.

Ruben:

När.

Andreas:

Men dilemmat här är att hon har åkt till Nederländerna.

Ruben:

I.

Andreas:

Utan sin bankdosa. Eller en backe på Bankiren. Vilket gör att när telefonen försvann så kan hon inte digitalt legitimera sig över huvud taget.

Ruben:

Den.

Andreas:

Vilket innebär. I det här fallet så är det också svårt för någon hemma att hitta bankdosan för det. Alla hennes grejer ligger i nedpackade i lådor för att hon hyr ut sin lägenhet nu. Det här med att när jag packar i lådor på typ tre olika ställen och hon vet inte själv att jag aldrig använder bankdosan, har alltid använt BankID, vilket normala människor gör. Och det här har ju varit ett jäkla problem.

Ruben:

Hur löser man det? Löser det sig?

Andreas:

Det har inte löst sig. Så det vi gjorde var att vi åkte iväg den andre. Den första var ju ingenting uppe, den andre så åkte vi och köpte en ny.

Ruben:

I.

Andreas:

Hon är för det säker att hon kommer få ut pengarna för det. Vi har ringt och polisanmält det till polisen. Och nu har jag ringt försäkringsbolaget också så det kommer ju liksom lösa sig. Så hon köpte en iFån 13 Pro någonting som hade varit ett visnings objekt i den fina gröna färgen.

Ruben:

O.

Andreas:

Det var det enda de hade inne på Mediamarkt, men då fick jag väldigt bra det från. Fick skal och skärmskydd för ett bra pris. Och så fick jag lära mig av appel snubbarna där inne att hur man kontrollerar om ett skylt X är i bra skick är att kontrollera ladd kontakten på för att alla såna här ifokus har dock stationer och sen så sitter de en kabel sedan fortsätter nedan igen. Så sätter de tillbaka den på laddaren och folk tittar inte och de står och pratar samtidigt så att ladd runt ladd kontakten är det allt i sönder repat. Han visade liksom de som var ute i butiken att kolla här och kolla på den här telefonen. Den hade bara varit ute någon månad eller så i butiken innan. De ba men vi säljer den för nu har iFån 14 kommit istället. Men. Har backat på ett bankgiro. Hon kan inte få ut ett nytt simkort utan att officiellt åka till Sverige. För att hon måste legitimera sig med BankID om hon ska beställa det från

Ruben:

Man kan inte skaffa ett eSIM. Påse med film kan.

Andreas:

bankgiro.

Ruben:

Men kan du inte så ring. Hon måste kunna ringa sin mobiloperatör och få hjälp med det.

Andreas:

tror du att vi inte vi har provat det? Vi bara sa Vi säger vad vi ska sätta på huvudet och ta en bild med passet och händer samtidigt. Vi löser. Det är bara vad vi ska göra för bevis att det är liksom hon. Nej, det är bankgirot som gäller.

Ruben:

Men vad är nu nu nu? Nu blir jag irriterad. På riktigt. Jag fattar. Ett företag måste ha sådana, liksom grund strukturer för hur man bedriver verksamhet och hur man av de banker. Det finns ett säkert sätt både för köpare och säljare på alla sätt och vis att det ska bli korrekt och

Andreas:

Jag.

Ruben:

Men. Någonstans. Det har ju funkat att vara kund på olika företag innan banker. Det funkar för människor med en generation som inte har BankID.

Andreas:

Jag.

Ruben:

Visst, man kan också gå till den fysiska butiken och sånt, men det måste ju på något sätt gå om man kan bli jobbigt. Men det måste

Andreas:

yo yo yo.

Ruben:

tycker man ju som att det här företaget är inte ett företag. Vi ska inte sälja ut dem. Men då bor mig för att skicka en bild med passet och en gurka på huvudet och någon som petar i näsan och säger här är jag. Nu borde det vara acceptabelt kan man ju tycka.

Andreas:

att inte glömma det är ju att alternativet har vart att hon fick åka till Sverige. Nu har det löst sig på ett annat sätt och därför är det bra att vi inte nämner företaget för att i det här fallet så var det inte företaget i sig utan en bekant som råkade jobbansökan under butik som kunde liksom intyga det. Det har löst sig med simkortet ändå, men det problemet är ju att man kunde ringa banken och lösa det. De säger bara det är bankdosa som gäller. Eller så måste du komma in. Och jag kan meddela det finns inte ett enda Danske Bank konto i Nederländerna.

Ruben:

Tyskan kanske.

Andreas:

Nej, närmsta är Danmark, vilket inte heller är jättelångt bort. Men det tar ju tre fyra timmar. Det har. Det här har ju blivit problematiskt. Nästan alla tjänster har ju bytt. Till BankID inloggning. Så nu har jag blivit helt handikappad. Det går liksom. Hur nu, digitalt handikappad i princip. Och sen sa hon ska vi hem eller? Vi flyttar hem 20 januari. Vi har. Hon brukar inte åka hem dit, det är ju ingen tid kvar till sitt visit. Men det kostar ju också att åka till Sverige. Det är inte billigt att bara resa hem liksom. Och som student är det ju pengar överallt.

Ruben:

verkar inte.

Andreas:

Sätt. De är de som var mest tillmötesgående och de ska nästan ha lite kläder. Men det kan också vara för att de är en kredit kortutgivare och det är American

Ruben:

I.

Andreas:

För den här kära damen nu har fått sig en omgång av Andreas Bitter var det en genomgång. Hon använder numera BitTorrent och spara alla sina lösenord. Men. Hon hade ju tidigare sparat alla sina lösenord i IS anteckningar på telefonen, så om hon inte som man har glömt trycka synka på så att hon nu blev av med inlogg till typ. Sin mail till Facebook Instagram. Alla dessa är borta.

Ruben:

Fy fan vilken jävla stackars människa.

Andreas:

inte bara att man förlorar telefon utan.

Ruben:

Så lite man får bädda så ligger

Andreas:

Skyll dig själv lite faktiskt.

Ruben:

men ändå. Det är också elakt att säga att ja.

Andreas:

Hon var förstörd 1 januari kan jag säga. Det var en tuff dag. Ja, det var en tuff dag och ta sig igenom kvalet

Ruben:

I.

Andreas:

och det har varit super. Vi har löst det mesta. BankID är fortfarande. Just nu är jakten på bankdosan som kan logga in i banken och skapa ett nytt BankID. Men American Express då? Självklart kan du se de senaste fem transaktionerna och ungefär summa så kan vi byta i mejlen, på din, din adress eller på din ditt konto. Och så läste de. Och det kanske är så att när du har ett kreditkort så handlar du med dina egna pengar. Du handlar med ditt kreditkort och givarnas pengar så de är ansvariga för dina pengar på ett annat sätt. Och det kanske är därför de kan bara med.

Ruben:

Lite så och också någonstans. Fortsätter du använda det kortet det längre kontot så kommer du fortsätta bygga på en faktura som de drar dra massa ränta på och det fortfarande länkar till ditt personnummer som har koll på dig. Så det borde ju inte vara konstigt kan jag tycka.

Andreas:

Men köper du på ditt bank, ditt bankkontor och det ska nu till. Du kan ju teoretiskt sätta någon i bankrutt om de kommer åt ditt bankkonto medans på till exempel American Express blir du scannad så är det ju så kan du ju överklagar det till American Express och så löser dom det åt dig istället. Så de var jättesnälla och det var ju det underlättar ju drastiskt liksom. De har ju lärt sig så hon har ju ändå nått typ av betalkort och nu har de en telefon och det kommer ett simkort skickat. Det kommer lösa sig på den fronten. Men BankID är ju också att katalog. Hon kan inte logga in på sin bank och betala fakturor förrän hon kommer hem till Sverige fram till oss. Om de inte nu hittar bankdosa så. Och så funderade jag själv. Vad hade hänt om det var min telefon som blev stulen i Amsterdam på nyårsafton? Och det sa jag att om jag tog med mig bankdosan till Nederländerna. Jag tog med mig min surfplatta som jag har extra BankID i på. Jag har lösenordshanterare som hanterar alla mina lösenord.

Ruben:

I.

Andreas:

Jag hade. Jag hade inte hamnat i den situationen även om de rykte. Min telefon. Jag tog typ plånboken. Nej, inte ens plånboken. Att jag bytt digitala kort.

Ruben:

Jag tror att jag hade kunnat gå på dagtid och öppet dag när det är en vanlig svart lager mössa. Så hade jag på under 6 timmar kunnat vara ett normal normalläge.

Andreas:

Jag har backat på i princip allt. Så jag har. Så fort jag får en ny telefon så tar det mig en typ. Timme sedan är jag tillbaka på full spray. Känns mod men jag skulle kunna klara mig på surfplatta och laptop liksom. Så veckans lärdom backas. Och även på såna konstiga saker som ditt BankID. Har du inte en surfplatta som i mitt fall du kan ha BankID i på din dator? Det är lite meckigt men det är gott och se till att det inte din enda och se till att du har din dosa. I normala fall om man är på semester så kommer man hem en vecka senare. Det gillas. Man löser det men då ska man va borta längre och utanför Sveriges gränser. Hoppsan, det blev mycket så här

Ruben:

Ü ü.

Andreas:

så jag har backat. Vi oss på nyheter.

Ruben:

Ja.

Andreas:

En ny grej som har hänt är att det worlds per år consortium eller? WPC. Har introducerat. Den nya trådlösa laddnings standarden kallas J, alltså QI2. KI ki kikaren ki två.

Ruben:

tut. Laddning brukar man men.

Andreas:

KI och den implementerar magsaft in i standarden.

Ruben:

Men för att verkligen riktigt maxa eller vara maxa i liknande funktionalitet.

Andreas:

Det märks ej för liknande funktionalitet, men de säger också i nästa meddelande att appen har varit med och hjälpt och plockat fram standarden för magnet placering.

Ruben:

Vi har fronter och uppsyn växel.

Andreas:

Men det kan jag väl erkänna att. Något jag varit avis på med actions har ju varit exif. Och det ser jag som ett väldigt positivt steg.

Ruben:

Då är ju frågan.

Andreas:

Ja ja.

Ruben:

Kommer typ är nya Samsung som släpps som kommer troligtvis lanseras om två veckor eller två. Är det sommar kommer den ha kommit så långt i utvecklingen att den kunde få utmärka sig för liknande funktionaliteter.

Andreas:

Jag vet inte. Men jag skulle säga att det känns lite tidigt att kasta in massa magneter och grejer. Eller lite sent för den borde vara färdigutvecklad nu menar jag. Men det kan ju faktiskt vara så att Samsung har vetat om det här längre än vad vi har.

Ruben:

Så kan det vara.

Andreas:

Men däremot nästa. Samsung. Internet kommer nu till i januari februari någon gång utan den som kommer nästa år. Då när det börjar snart bli dags för mig att kanske fundera på uppdatering. Den borde ha det.

Ruben:

Najs. O i här just mitt hjärta för att det betydde att vi skulle då kunna se USB-C standarden. Har ju mer eller mindre blitt en grej nu.

Andreas:

Ja.

Ruben:

I fallet Europa och Asien så kommer ju. Ungefär det här skulle man kunna få 110I topplistan. Den har ju varit en standard, men man får inte gå vid två så de kan ju få väldigt mycket standard på bra laddnings grejer.

Andreas:

Att.

Ruben:

D Det hade inte skadat asså.

Andreas:

Alltså. Det enda jag hoppas på är att den här standarden får tillräckligt starka magneter så att man till exempel kan använda magneterna som mobil fäste i bilen. Eller mobil för att ha saker sittande fast på på baksidan. Nu är inte jag en person, till exempel på grund av min kära Amsterdam resa. Jag är inte den som vill ha plånbok och mobil sittande ihop. För då är. Då blir man ju helt handfallen om de rycker telefonen liksom. Men jag skulle gärna se till exempel såna här powerbank som man kan sätta på baksidan som sitter fast. Eller olika typer av hållare överlag som bara liknar upp magneten.

Ruben:

Det är alltså nästa steg i detta. För vad?

Andreas:

Nej.

Ruben:

om man skulle kunna släppa sargen om magneterna på något sätt med batterier eller nånting

Andreas:

bra.

Ruben:

så skulle man kanske göra så att det blir ännu större elektromagnetisk kraft och på så sätt kanske har man ont på en cykel eller som pratar med en bil. Så att du inte trillar av för trosorna med på mig och bara korta smög sig lite snabbt och den sitter men inte att den sitter fast i jättehårt men det sitter i en rad. Frågan är vad gör man om man skulle kunna få barn? Har med sig grejen att bara lägga på den så sitter den där istället för har gränsen mot klitoris som jag har på min hållare som har min telefon hade.

Andreas:

Grejen är ju på en jag missade det pucken. Du har testat alla. Den här pucken, Vita pucken. Den magneten är inte så stark och den är också glidigt material. Men det finns ju mobilhållare som är märkt SIF som har sån anti slit yta och sätter den i en bil. Till exempel så utsätts den ju inte för så mycket krafter från andra håll. En cykel är ju mer riskabelt och du krafsar från alla möjliga håll och hopp och allt på det. Men en bil är generellt sett. Ganska små i

Ruben:

Jag som en vanlig bil som bara kör på liksom vanliga vägar. Så jag vet själv Men jag tänker mig att då det finns krafter som påverkar saker i bilar och du behöver inte sitta ganska okay. Fast hade man kunnat ha en liten superstressad magneter som håller fast lite extra hårt så hade det varit

Andreas:

Ja, jag tror de är hårdare, bättre de som sitter i sådana hållare men jämfört med pucken. Men jag är inte säker. Det är ju också så att de slipper yta så jag tror att de håller bättre. Men det är de ju. Men när vi ändå är inne på laddning.

Ruben:

Så har ju någonting hänt som jag har drömt om lite.

Andreas:

Asså.

Ruben:

Någonting som jag tror kommer kunna bli en bra tre. Vägs trådlös laddare. Äppel var ju för tre år sedan så pratade att han skulle ha ett par som var att man

Andreas:

längre som

Ruben:

med den

Andreas:

är.

Ruben:

och att man skulle ladda telefon, hörlurar och klocka samtidigt. Men den blev aldrig av och sen så sa dom att de la ner projektet.

Andreas:

De hade problem med värme. Fast man har ju de. De tänkte ju att de skulle ha kommit ihåg hur många coils, men när man trodde sladdar så har man liksom en liten spiral med tråd som utgör ett magnetiskt fält och de hade för många sådana. Och nån som har provat att snabbladda speciellt med trådlös laddning? Eller har satt den lite off? Vet ju att det genererar lite värme liksom. Och de hade en jäkla massa och det blev för varmt.

Ruben:

Tillbaka på en induktionshäll funkar de inprincip samma teknologi inprincip?

Andreas:

är det ju induktion induktion laddning sker

Ruben:

ja, lite andra användningsområden men principen är densamma.

Andreas:

Jag tror att tekniken i Elite är skild av principen.

Ruben:

Men Tesla har lagt ut detta nu i februari för det så kan man eller kan förboka den men den kommer levereras planerat i februari. En då var ju Sharp sin plattform som då ska ha 15 watts laddning. Det är där det skiljer sig för att det funnits fem watts laddare och sånt som har haft

Andreas:

det. Den här innehåller A

Ruben:

30 stycken.

Andreas:

iras flip. Simteknik och Eira är ett företag som tidigare har levererat en lösning till Nomad som stoppade in Nomad basstation. PRO hette den och det innebär egentligen att man håller ett chip som läser av vart enheten ligger och därför väljer rätt carry eller på något sätt så att man enheten ska få den coilen som är närmast. Men man ska inte ha alla Carlsson igång samtidigt såsom Apple försökte göra det. Och det är väl den tekniken som sitter nu fast i uppgraderad för den numer var bara fem watts men Teslas har 15 watt. Om jag förstått rätt. Men vad säger du? Är det något du vill köpa eller?

Ruben:

Så nu är det lite tur det här. Det hade ju antagligen alla andra som äger också varit. Men 3000 spänn ungefär kommer det kosta.

Andreas:

dollar.

Ruben:

Ja, och sen så blir väl lite frakter 01:01, skatter och allt vad nu. Men. Vi har nu har ju bara jag har hörlurar och mobil. Men jag kommer ju skaffa en klocka antagligen innan men någon gång framtid. Och det hade jag. Det var hans hans och lägger på med alla grejer som går och lägger sig eller är nu ska bara läggas om. Det ska ballader någonting om lägger av. Och herrarna började också lägga dom också här och inte ha koll på flera laddare. Så nu har jag en landslagsman. Välbetalt jobb. Det funkar. Men det blir inte samma grej. Det måste du tänka.

Andreas:

Ja du fattar det. Man kan ju om ha har trådlös laddning till exempel, bara lägga den lite dåligt så laddar det ju dåligt liksom. Så här. Jag köper tanken, jag tycker bara den är ful.

Ruben:

Tycker du är ful?

Andreas:

Men den ser ju ut som en trådlös laddare som ser ut som en cyber track.

Ruben:

Men jag tyckte den var snygg.

Andreas:

Jag tycker om att Nomad basstation tycker jag var snygg. Det var en platt platta med lite mer liksom en läder matta ovanpå och det är det bara en svart platta liksom.

Ruben:

Utsikten var jätteful.

Andreas:

Det är ju också helt orimligt i den.

Ruben:

Nej, jag tycker den här från Tesla är snygg som riktigt snygg.

Andreas:

Det är också oroväckande. Det brukar vara jag som är funktionär med fam och du som är trött,

Ruben:

I.

Andreas:

men jag tycker den är så kantig och med mig i. Hur ska du ställa den? Är det snyggt?

Ruben:

mycket var direkt 3D printer en hållare till den och du vill det.

Andreas:

Jag fattar inte heller för det är också något ställ på den som är liksom lite lutad och då blir det ju så att varför ska jag med? Jo okej, men varför, varför ska du då? Den har också liksom en liten läpp längst ner som de har tänkt att mobilen ska luta mot. Varför behöver de då så många coils i dem? Det teoretiskt sett så hamnar ju alltid laddaren på en rad.

Ruben:

Jag vet inte. Jag har inte svar på alla frågor. Andreas.

Andreas:

Nej, det är också väldigt bra podd material där man försöker snacka och gå in och kolla på bilar. Vi lägger länk i.

Ruben:

Vi kommer länka som vanligt, pratar om någonting visuellt och inte visar det så länkar finns och finns inte. Länkar skriv till oss.

Andreas:

jag precis precis när, men den har liksom en liten läpp så tanken är att den ska vara lite lätt uppåt lutad och det handlar ju alltid vila på samma ställe så varför ska de ha 33.

Ruben:

Men men är så nöjd för va så självklart hönorna kommer användas minst men det beror på de och bilderna ser det ju mest bifångst och ett par pods används. Men det kommer finnas flera olika enheter. Du kommer kunna lägga en klocka eller två klockor, eller du kanske kommer kunna lägga metervis av någon powerbank som laddas med trådlös laddning eller en komponent annat som trådlöst tror det finns allt möjligt som kommer laddas ett par hörlurar som är formade vid annat sätt så ta det kommer finnas och då vi bara kan lägga dem utan att tänka. Det finns ett syfte.

Andreas:

ja, det finns ett syfte. Jag

Ruben:

De tänker att de tänker längre än bara att man ska ha tre telefoner stående med varandra. Eller två telefoner och ett är pods liksom.

Andreas:

Jo det är sant. Men. Tycker jag. Overkill. Men det är väl också Tesla nuförtiden.

Ruben:

Jag tycker den är rolig av någon som.

Andreas:

Vi går vidare. Vi kommer inte komma överens om detta just nu ändå. Jag tror du behöver köpa en. Och så får jag titta på den och sen kan jag vänja mig vid att se den. Och sen köper jag.

Ruben:

Ska vi ta en nyhet till nu så smyger sig in lite bredvid. Tänker prata om i veckan. Se vem. Jag hittar detta idag och ska inte säga att jag har kan allt om det men jag tycker inte sånt. Det är ju skannern och.

Andreas:

ska.

Ruben:

Och de judiska är då, hör och häpna, här är en kyss av läsare som du installerar din toalett som mäter olika värden.

Andreas:

Jag måste upp en bild på det här. Det ser ju ut som en liten hockey, en vit rundad hockey puck till.

Ruben:

Och.

Andreas:

Från White Wings.

Ruben:

Så den kommer snart. Den är planerad att komma senare halvan av 23 och kommer presenteras lite mer på riktigt på CS. Mer om det senare. Men. Jag tycker det är coolt att jag tror att vi pratade om detta i podden. Att det hade vart teknik som jag vill ha i framtiden är som smarta toaletter som kan läsa av den del av världen över hur det mår. Bomber baserat på det du skickar ut från din kropp. För att kunna säga okej, du har låga sådana här värden och höga sådana här värden. Bra det här, det här. Kombinerar man det med typ en pulsklocka och en smart våg eller vad som helst du kommer att kunna ha och så förutspå och spå hur du mår samt också då det är förändringar och se trender och sedan kring det som är skitcoolt.

Andreas:

Jag har en fundering om man är sitt kisar. Jag frågar åt en vän om man är sitt kisar och man då kommer man ju dutta toppen på det.

Ruben:

jo det.

Andreas:

Det finns inte. Det finns inte utrymme.

Ruben:

Men det beror på mer av toaletten. Det är svårt att få folk att träffa både för kvinnor och män, så det är väldigt hur. Såg så här ut i reklamen. Gäst Nina. Den är inte millimeter i diameter, men ja, det var minsann bättre för den var större fast plattare för att den var större. Jag vet inte, men coolt är det och eventuellt funkar mitt funka. Men

Andreas:

Men är tanken att den ska sitta i toan all tid?

Ruben:

Och det också. Frågan kommer upp liksom lättklätt eller inte? Kan

Andreas:

hur äcklig kommer den bli?

Ruben:

Ingen aning. Ska man ta ut den eller rent?

Andreas:

Det ser ut som det innan. Det liksom är en enhet som sitter i ett skal när man tittar. Men hur laddar man den?

Ruben:

Och så gick det fort som tusan att lägga på sin trådlösa laddare.

Andreas:

Asså jag köper ju varför du vill ha den. Jag tycker det med bak kan man tracka med den? Vad är poängen liksom?

Ruben:

Så som jag fattat det så är det lite olika hur mycket vatten och druckit lite olika vitaminer och mineraler. Det är inte det är större grej. Och sen så

Andreas:

finns cykel trekking.

Ruben:

säkert räkna också precis det och ju mer för andra det är stopp. det är ju

Andreas:

är inte riktigt rätt personer att uttala oss om kvinno tänk,

Ruben:

Men

Andreas:

men det är bra att det finns.

Ruben:

får bjuda in någon som kan prata om det.

Andreas:

Det är jättebra, jättebra och så. Men sedan är frågan hur? Hur säker är inte förpackningen? Ska man kissa på den varje dag? Skulle man kunna använda detta i typ en säkerhetsfunktion?

Ruben:

Hur och vad händer när du reser iväg? Måste du ta med den då?

Andreas:

Jobbigt att förklara i säkerhetskontrollen på

Ruben:

ha den? Ska du ha en liten påse när du går på toa på jobbet och.

Andreas:

Men det måste ju räcka med morgon kidsen.

Ruben:

Och jag gör mig.

Andreas:

Men har en koll på olika personer eller måste man ha en personlig?

Ruben:

Då säger. God jul! Nu ska kisse!

Andreas:

Hepp Googel. Det är Ruben som kissar. Okej, noterat. Och kan då ditt prov bli kontaminerat av att din sambo kissar inne?

Ruben:

Kanske vi utifrån vår rätt.

Andreas:

Helt plötsligt så har du ägglossning.

Ruben:

I. Det blev lite tekniska strul där i inspelningen så om det blev ett konstigt klipp här så vet ni varför. Men vi går vidare. Tillbaka till ämnet för veckan var huvudämne i veckan. Jag nämnde det lite förut. Det är ju att vi ska prata om året som är på ingång. 2023. Vad tror vi kommer hända i tex världen? Vad tror vi kommer lanseras, vad för beslut kommer tas och så vidare och så vidare. Och vi börjar lite här med smygstart av ljussken. Vad är nästa? Jag tänker att nästa grej är ju ses som kommer vara i helgen som det ser ut när vi spelat. Men jag tänker att det kommer vi nog nämna lite mer nästa vecka. Mer djupgående. Men efter det så blir det nog Samsung som kommer att göra släpp av telefoner. Å där tänker jag trängas. Det är väl det som få pratade om. För du har ju ändå förra årets modell. Vad tror du att de förbättrar detta året?

Andreas:

Bra fråga. Det har släppts lite, lite renderingar och har sett lite bilder på vad som ska föreställa de här telefonerna och jag skulle säga att det inte jättestora skillnader. Man gör en liten design förändring. Man kan Mona på de vanliga då S22 re Den vanliga s. 23 plus kommer se mer ut som kamerorna på Samsung. Ultra Trail Ultra för att på de renderingen jag sett så ser den fortsatt likadan ut i princip.

Ruben:

Jag är ju ganska att bli fixerad vid vilka rykten jag får upp i mina flöden som jag inte sett nånting av Samsungen faktiskt. Har inte sökt efter hela den biten för de håller. Men med det sagt släpper de en. Ultra variant. Som inte har en penna med större batteri. Då kan Ruben börja tänka sig att kolla på den. Dra honom.

Andreas:

Tror inte det kommer komma en ultra utan penna faktiskt.

Ruben:

Jag hoppas det annars släpper om det tycker någon som sett? Jag vill ha funktionaliteten som har ultra företag som prestanda med sina grejer. Men jag vill inte ha ett hål i mobilen som kan införa risk för vatten, damm, skador, saker som flyger ut, någonting som kan tappas och behöver ersättas inne i mitt itu. Det är den största risken att det sker, men jag vill inte ha ett extra moment i mobilen som är en mekanisk pryl.

Andreas:

Säg som det är. Du vill ha större batteri.

Ruben:

Det är också och det är väl lite därför jag valde den telefonen jag valde, för färgen är ett sådant, men för att de presterade bäst på benchmark när batteriet satt i det jag bryr mig om för att slippa ladda telefonen är de grymt och också kunna så som nu när man har mycket med video och då har annat att kunna sitta och kolla på ute eller sitta och redigera grejer och fixa saker och inte vill tänka att ha min mobil kommer dö eller ah, men kommer att klara av detta.

Andreas:

Precis. Jag köper det.

Ruben:

I.

Andreas:

Ja, jag ska det. Den stora frågan är om jag tänkte att vi ska prata om det lite mer sen. Men det är ju om ryktena stämmer. Och de bitchiga exen. För när den här generationen.

Ruben:

Ska vi? Vi kan börja direkt tänkte jag. Men när du

Andreas:

tänkte göra så jag har satt upp en liten lek.

Ruben:

I.

Andreas:

En liten lek och jag tänker att jag tänker att vi ska göra lite gissningar där man får poäng i slutet av året beroende på hur många av dem som slog igenom så att årets sista avsnitt 2023 går vi igenom de här och ser vem som hade mest rätt. Och. Då har jag tagit lite frågor om Samsung, om appar, lite om Google, lite om Sony, lite om Microsoft, Meta, Twitter Matter och Sen och World kallades det. Tänker att vi får två poäng per rätt. Det är tex köp under året där jag ska gissa rubelns kommande tecken. Köp och du ska gissa mina. Och sen så får vi ha ett gentleman agreement att man inte låter bli att köpa någonting bara för att man ska vinna tävlingen.

Ruben:

Absolut.

Andreas:

Men då är det ju viktigt. Vi måste ju bestämma då. Mest poäng vinner. Vad vinner vinnaren?

Ruben:

Jag tycker att vinnaren får valfri alkoholhaltig dryck utav förloraren för ett pris omkring 300 kr.

Andreas:

Fördel.

Ruben:

Sen så ifall det är att någon köper whisky eller kanske bara en liten champagneflaska eller en del andra spritsorter eller om det är tre flaska vin, det är inte det viktiga, men var valfri alkoholhaltig dryck drycker för ca 300

Andreas:

Absolut. Och då är ju frågan om Samsung. Kommer den europeiska modellen köra Snapdragon eller Exiles?

Ruben:

Jag kan berätta mer än bara detta. De kommer att sätta igång ett intresse hos oss.

Andreas:

Tror du?

Ruben:

Jag undrar som sagt, jag tror det.

Andreas:

Jag är väldigt osäker för att jag trodde typ detta förra året också och sen bara ha ha x platsen. Men jag önskar snabbt vägen. Nej det gör jag fan inte för då blir jag arg. Varför köpte jag telefon förra året då?

Ruben:

Inte missnöjd.

Andreas:

Nej, det är jag faktiskt inte. Men jag vill ha svar på frågan. En del säger Jag har inte haft några större problem. Enda stället jag upptäckt problem med min lås. Det har hängt sig en gång och sen har det varit när man spelar pub gig på mobilen. I så är så kan inte min telefon köra de absolut högsta upplösningen och fram ratten för att spelet är inte optimerat växeln. Men den amerikanska versionen av exakt samma telefon kan göra det för den är optimerad för Snapdragon. Ha.

Ruben:

Det säger.

Andreas:

Men ja, det var snack om detta ett tag. Så ja, jag ställer mig på din sida. Jag skulle säga Snapdragon. Eller ska jag göra det spännande? Nej, snarare bättre än.

Ruben:

Annat ställe där ryktesvägen om vi ska byta till ett LG är

Andreas:

Att.

Ruben:

det roligaste ryktet som jag inte sett tidigare som jag såg här i dagarna. Det är att det ryktas om att de inte ska ha mekaniska knappar utan att de ska ha liksom faktiska eller så som hemknappen var på några generationer eller fortfarande på XC versionen. Att det är en sån häftigt knappar så en icke mekanisk knapp som reagerar på att du trycker på den och det känns logiskt för de har det på hemknappen på modellerna. De har liknande funktionalitet på V3, deras hörlurar på skaftet när man trycker och tänker att de borde ha fått liknande perfektion i detta nu så att den inte reagerar på att man liksom lägger ner i fickan eller så här att du faktiskt måste trycka på dem. Jag är för det. Nej, jag ser ingen astma. Jag hade det faktum att ha, det vet jag att man kan fråga sig. Jag vet inte. Jag tyckte om när man bytte till den optiska knappen på hemknappen. Jag hade

Andreas:

Jag vet att det ifrågasattes mycket, men när man väl testare synbara ja, det var inte så farligt. Det var

Ruben:

Och så som jag vill ha det här och där i salongen. De funkar klockrent. Så jag tänker att de måste bli bättre. Bättre sätt. Jag ser ingen annan glass. Inte ens glassen ligger. Bara en snack. Sen så är det mest snack om att det aldrig kommer bli en ny generation märke på processorer och det kommer bli lite bättre kameror ett bättre år. I år blir det bättre. 5G chipp alltså, men inga direkta sådana rykten. Det ser jag som en utmaning för hon är fortfarande ganska färsk. Den nya komet kommer antagligen i september oktober nästa år, så det är dyrt. Långt kvar tills dess.

Andreas:

Jag.

Ruben:

De riktigt bra ryktena brukar komma i sommar ungefär.

Andreas:

Hur?

Ruben:

Men.

Andreas:

ska vi ska vi börja ska ska köra in min lek

Ruben:

Kör din biljett så kan vi prata mer om något annat.

Andreas:

Jag har lite då jag om vi ska ta de som bara har I-phone fast jag har lite andra också.

Ruben:

Y.

Andreas:

Men då är börjar vi med. Sen kommer vi se hur Spice på iForm 15.

Ruben:

Sådan är den för skilja här. Nu kom vi plötsligt se på någon av de 15 modellerna eller alla.

Andreas:

Asså jag skulle vilja säga att du kan få poäng per modell om du vill splitta dem.

Ruben:

För jag tror att det finns en liten chans.

Andreas:

Ja.

Ruben:

Jag lägger till ett bonuspoäng, men då måste jag få båda brett. Men jag får nålar eftersom jag inte satt rätt. Jag tror att Baseline 15 modellerna kommer ha USB-C BC spår varianterna inte har nån kontakt alls.

Andreas:

Oj. Oj, det var inte vad jag väntade mig.

Ruben:

Men det är vad jag tror och jag tror då att den kommer vara väldigt så lik i designen att nästan inga öppningar och optiska knappar som är mindre, den blir väldigt snygg. Jag tror att det kan vara deras liksom. Detta året för att de inte kommer göra så mycket viktiga hårdvaru uppdateringar men dock med visuella förändringar i sättet det är med det är min gissning sagt. Det är vad jag tror och jag kommer garanterat att de inte använder Lightning på 15 modellerna. Men problemen har dragit med sig Ryktet special med.

Andreas:

Okej

Ruben:

Om du nu ska skissa på av ett träd med USB-C, vad tror du då?

Andreas:

Jag tror. Jag vill att alla ska få vad, men jag tror till flera år att de ska få USB-C. Men samtidigt, varför ska jag skjuta på det? Jag tror, jag

Ruben:

Han kan också till element är tvungen. Kommer de kör samma uppsättning i hela världen. För det

Andreas:

Jag säger så här

Ruben:

egentligen inte bara EU som kommer tvinga dem. Som det ser ut just nu att byta slut på 2024.

Andreas:

Jag skulle säg att jag tror att både 15:15. Och då räknar jag också in MAX modellerna. Alla iFån modeller av 15 serien kommer ut speciellt. Däremot så tror jag, men jag vill inte lägga in detta som en gissning. Men lite som de gjorde på den sämsta iPaden att de satte ut Spice med och begränsar den till USB två standard.

Ruben:

H å det

Andreas:

Så jag tror att tror du kommer få full spice kompabilitet men den vanliga tror jag fan inte kommer få det. Men det kommer vara USB-C på alla och jag tror att det kommer vara globalt. tror du? Kommer det vara globalt? Kommer att göra skillnad, men är snarare frågan.

Ruben:

Det är ren spekulation och gissningar. Jag tror att om. Om det går i linje. Min första gissning som jag liksom tror på så tror jag ja, de globalt ska gå in liksom lite utanför och tänka scenariot att de bara kör USB-C på alla 15 modellerna så tror jag att de kommer bara köra det i Europa eller Europa plus andra delar där det finns lagkrav på jobba på ett bas 15 modellerna. Men på promenaderna kan vi köra på en pall på.

Andreas:

Ja, de har ju

Ruben:

Och så kommer de sälja in det som en stor grej i hela världen att oh aj fan, nu har vi ju som vi ser det bäst ever Connect Underworld. Fast så gör hon det på modellerna, men på V3. Inte på bakslag produkterna. Men i EU så kommer de få göra på baksidan också.

Andreas:

Och de har ju gjort skillnad med Brasilien i för sig. Den slänger de ju med laddare fortfarande. Eller? Jag har

Ruben:

också.

Andreas:

göra igen.

Ruben:

Och de har ju skillnader på de här antennerna i USA. Och de gjorde för skillnad på enbart sin gren i USA också. Eller i Nordamerika. Så de. Jag tror ju att de inte är rädda för att göra skillnader på alla ställen också.

Andreas:

Spännande.

Ruben:

Men det är också spekulation. Men jag tror mer på min första gissning. Det finns mycket man kan tillägga till. Det är som Samsung i all ära, men jag tycker Appel är roligare. Spekulerar.

Andreas:

Det är mycket. Det är mycket lättare att spekulera i april och bästa.

Kommer ifån 15, alltså 15:

15. Max får samma processor som 14 Pro.

Ruben:

Ja,

Andreas:

som de gjorde i

Ruben:

ja det var det jag.

Andreas:

Det var inte mycket betänketid.

Ruben:

Nej, men jag läser av rykten och jag tror att det är ett smart sätt att

Andreas:

Differentiera.

Ruben:

både finansiera och att få ner kostnaderna och liksom hela den biten tycker jag. Och då kan också de lager som blir över. Sen kan man avancera till nästa års modeller. Finns massa företagsperspektiv som är inte dåligt för konsumenterna. Ser inte heller någon som vill sänka för att de bättre chippen kostar mer pengar så de kommer ju få billigare delar det. Inte svårare än så. Men då kanske de kan lägga de pengarna nånstans så att de. Ja, jag ser inte att det känns konstigt. Jag tror

Andreas:

Men

Ruben:

är mera.

Andreas:

på håret? Jag tror samma. Jag har inte så mycket funderingar så jag tror att man har gjort det nu en gång och då är det billigt och lätt att hålla kvar det. Och vi vet att Apple Alibaba Automatic fortsatt kan man hålla hålla höga marginaler genom göra så. Så tror att absolut jag kommer fortsätta göra det.

Ruben:

Nu ska jag dock inte rykten om med Appelgren, ena ryktet så hört det är att den kommer släppa ett par billigare är POTS så att han kommer ha tre stycken lineupen som kommer ha en då variant som de har idag och en vanlig som bara är pods

Andreas:

Ja.

Ruben:

med så skulle dock Thomann skapa en light variant för vanliga varianten. De är lite dyra, ser de ut åt de hållet så sent som kostar 1800

Andreas:

har

Ruben:

eller nånting så det.

Andreas:

fått mycket konkurrens underifrån.

Ruben:

Precis så det tog mig. Det sägs dock att de vill bredda ut det spektrat och då kommer jag light variant, antagligen med lite sämre ljud och lite mindre funktionaliteten snyggare och de jag ser fram emot mest om de gör det. De gör vad de ska ha för att bli ett namn. För de kan inte få ultra så tror det kan gå max och det kan inte vara lite. Inte i linje med det. Mini är det ju då mot mindre. Så vad kan Appel ha för roligt ord för att fortfarande få det cellgift men utan att få det att låta dåligt?

Andreas:

Jag vet. Är.

Ruben:

Och så fort.

Andreas:

Det har de ju använt innan.

Ruben:

i

Andreas:

och för sig är iPad är inte den sämsta datorn.

Ruben:

Nu är ju det.

Andreas:

Dino är trött och inte.

Ruben:

Men jag vet inte. Eller jag kom på något bra ord så vi får se var den landar. Men den tycker jag är roligt.

Andreas:

Ja, den är rolig. Jag tror att vi

Ruben:

Än har jag ingen bra gissning.

Andreas:

De har ju det inte enda budget. Asså de har ju inga budgetar och därför jag typ tror inte heller riktigt på det här. För att appen generellt sett har inte mycket budget och C skulle de kunna ha. De har ju haft sin. Vad hette den? Aj fan fem C. Det var ju en budget telefon i plast. Eller s. E.

Ruben:

Sv Där har vi någonting.

Andreas:

De alla fanns ju S i special edition men inte hos Appel.

Ruben:

Eventor. Sen har jag ett annat rykte då och det är att. Eller är att de har tagit patent på teknologi som ska kunna utnyttjas i deras Apple Pencil så ska kunna fånga in. Textur men specifikt färg från omgivningen såg man i teorin. Då skulle du ta en sådan penna, trycka den mot en simpel grön sladd som jag har på mig här, förutom exakt den gröna färgen som finns även digitalt och kunna måla med den i sina iPad.

Andreas:

Så en glorifierad kamera i pannan.

Ruben:

Tips och dylikt. Man kan. Det finns en här som kan göra detta med i datorn på en bild, men att man måste kunna plocka direkt från ytor och sedan börja måla. Kort funktion? Vet ej men.

Andreas:

fAr förställa.

Ruben:

Jag är inte med det andra patentet. Om natten tog nattåget sin 18:02, ett liknande betalt eller så där. Men det har inte blivit något av en dikt vad som kommer bli detta. Men jag tycker det intressant ändå att det är ändå lite coola funktioner som sagt.

Andreas:

absolut.

Ruben:

det stora som jag ser att du har skrivit här också, som en diskussionsgrupp. Det är inte bekräftat det, men vissa lagförslag på vissa platser har gjort att äppel kommer troligtvis behöva släppa sitt monopol på app butiker i sina telefoner och bara släppa in tredjeparts handlare. Hur och när de kommer göra detta är inte riktigt fastställt, men teorin säger någonstans att. Det kommer ske i år, troligtvis innan sommaren. Man kommer möjliggöra att man kan då ladda ner och har någon app butik och man skulle kunna köpa från dem och installera tredjeparts appar utan att behöva speciellt lagda ändamålet. Sen så finns det de som säger att appar som aktivt får trycka på underlätta så att inte den kommer få installera hur som helst. Men det ska nog finnas där och det är inte helt fastställt för de har varit ganska ner låsta rätt länge med detta så jag vet inte hur de har tänkt den ska funka och inte funka. Men det kommer ske förändringar och vi kommer prata om det när det sker. Men jag vill inte uttala oss mycket om det. Men i detta så kommer också frågan om om apelsin är 30 % procents andel täcks nu sen är stor. Och den tror jag i samband med detta kommer behöva gå ner signifikant i procent för att kunna jämföra sig med dessa tredjeparts appar affärerna. För annars kommer man bara kunna göra en version av appen som där man tar mindre betalt och så kommer alla andra, den eller alla utveckla, pusha varandra, sluta göra uppdateringar på den som appen tar betalt för. Så jag tror någonstans att det kommer bli en förändring där som gör att appar kommer ta ner sina 30 Så

Andreas:

är en av de här. Ja, absolut. Det här är en av mina frågor och. Jag har noterat ditt nej att de kommer gå ner. Jag tror de kommer att klara det. Jag tror inte de kommer kunna bli av med dem. Eller jag tror att de kommer att kunna bli av med dem, men jag tror att man väljer inte att göra det. Jag tror att den kommer att ligga kvar på 30 % till årsskiftet 2023 24.

Ruben:

Jag. Det beror helt på och jag tror att den går ner sen om den går ner över hela spektrat eller inte eller om de bara gör det på appar där de blir konkurrerade eller om de gör det i skymundan att de bjuder på pengar på ett annat sätt till utvecklarna eller? För det gör att man redan tror att de folk som tjänar under 1 miljon dollar per år. Det finns lite som äger redan,

Andreas:

Ja,

Ruben:

men.

Andreas:

jag tror att jag tror att de kommer till och med komma på ett sätt att få betalt även i tredjeparts App stores.

Ruben:

Lika som Guldlock, men jag tror att den kommer gå ner på nått sätt. Sen hur vet jag inte, men jag tror att bajs längden kommer gå ner på nåt sätt. Palla.

Andreas:

då har vi en skillnad. Får vidare på Appel kommer dom släppa ett VR headset i år?

Ruben:

Nej nej. Ganska säker på ett nej.

Andreas:

Du tror det alltså. Jag håller med. Jag tror verkligen inte de kommer göra det. Med tanke på hur mäta kolesterolvärden hette var så tror jag. Jag tror det ligger längre bort. Det kommer

Ruben:

Jag tror däremot på oss som enligt METAR och oss, för det är någonting jag nu har kollat runt lite om vad som var. Folk som kan saker om teknik och att se trender. I ett större globalt perspektiv

Andreas:

Jag.

Ruben:

så tror ju folk någonstans att vi som. Det här med AI som pratade för 02:03 avsnitt sen kommer liksom växa upp och bli större. Att man kommer ha mer interaktiva AI grejer. Det är en bit. Sen tror många att Meta Versus kommer faktiskt bli om inte lanserat så som max och bara tänker sig det. Men snarare att vissa element av det kommer bli mer applicerbara och faktiskt använda. Men jag tror också att det är en då att jag hade trott att man inte kommer passera ett. Vi har hört sett förut att de vill vara i perfektion när de släpper och kunna säga hej, det här är snyggaste, bästa du kan få just nu. Skitmycket pengar och inte komma in nu när det fortfarande inte applicerbart används. Och säga hej. Vi är coola, nya och innovativa. Det är inte det om det inte är någon billig sprätt marknaden för att se hur det går för Märta det gott

Andreas:

Hårt?

Ruben:

I.

Andreas:

Nej, jag tror samma. Jag tror inte vi kommer se det. Nästa fråga. Och här tycker jag att det finns ett extra poäng att få Mac Pro medlemskap. Och extra poängen är vad kommer chippet heta som sitter i?

Ruben:

Jag tror inte det kommer finnas i slutet av året.

Andreas:

Ja.

Ruben:

En nysläppt Appel dator eller iPad. Korrigering. Förutom två light varianter i både dator och iPad. Klistret som inte

Andreas:

och. då snackar jag makt. Och då menar jag den stationära arbetsstationen.

Ruben:

Men jag lägger ett bidrag till allemansrätten. Jag tror att alla datorer kommer ha någon sorts kontroll allihopa. Ska man ha det förutom en billig variant och en billig variant? Båda.

Andreas:

Vad ska de ha i stället på den billiga variant av datorn?

Ruben:

Vet inte.

Andreas:

Jag tror inte de kommer vilja splitta dig och köra en en intel.

Ruben:

Samt då mig när jag inte får för mig att det kanske ligger något gammalt humor kvar i lager om man drop out. Det skulle

Andreas:

Jag kan tänka mig att jag kan tänka mig att alla flyttar över till M2.

Ruben:

I.

Andreas:

Men. Jag tror inte. Nej, jag tror att alla kommer flytta över till M2 förutom billigaste varianten. Jag tror inte det. Och iPaden kan ju ligga kvar på typ 15 eller vad det nu är som är senaste.

Ruben:

Och det är också därför, även om han kommer att göra liksom någon sådan variant från billiga datorn att man gör. Typ som en iPad som har ett av 15 chip

Andreas:

Känns för fett

Ruben:

och kan inte prova. Inte något annat än två kit nu på iPaden.

Andreas:

Tror

Ruben:

Så jag tror att det kanske kunde komma en dator och en iPad som har a processor och då kanske.

Andreas:

Haha, det är ju inte omöjligt, men jag tror att alla datorer kan ligga på en men

Ruben:

Men om vi ska prata mac Pro, ja då kommer den chip de garanterat slösa med extra poäng. Ett. Vad var det? Och det kommer heta?

Andreas:

A.

Ruben:

Jag tror att den kommer komma med en. säger du, först får jag tänka lite. Jag har.

Andreas:

frågan är ju kommer det komma en Mac Pro under 23 med en chip och vad kommer i så fall köpet heta? Jag tror definitivt att det kommer komma en en Mac Pro. Man har fixat det så länge jag står och väger mellan om den kommer få M2 ultra. Eller om de kommer ta steget till MP3 Ultra. Det har varit ett år mellan släppen på M och om de släpper den i sommar så vore det nästan daterat redan M2. Så jag är med och säljer hem M3. Och sen tror jag den högsta varianten var Ultra ultra. Jag kommer inte på vilken är den största m. Ett knippe ättika? Det kommer vara det

Ruben:

Ultra Pro Ultra Trail största.

Andreas:

Jag sätter M3 Ultra.

Ruben:

Jag tror att ni inte kommer äta en tre och den kommer heta mx mx.

Andreas:

MX MX med specifikt MX

Ruben:

I.

Andreas:

och har varit. Har vi fler grejer vi vill spekulera om.

Ruben:

Inte på ett par fronter. Ska inte säga.

Andreas:

Nu.

Ruben:

Det jag ser härnäst i din lista så kommer ett mäta för du vinner på att meta. Först svarar jag en grej

Andreas:

Jag.

Ruben:

och du har skrivit en väldigt rolig titel. Skrota meta works. Jag tycker det. Tror du verkligen på den frågan själv?

Andreas:

Nej, men jag tycker att de har plöjt ner så mycket pengar i den så att det finns risk att det blir ohållbart ekonomiskt om vi går in i en väldigt lång ekonomisk nedgång.

Ruben:

meta, har för mycket plattformar som växer och växer och växer och tar vissa delar, så de kommer inte få slut på pengar

Andreas:

Nu. Så din röst är att de inte kommer att sluta arbeta med.

Ruben:

Absolut inte. Sen så har vi dessutom sakta men säkert människor som kommer att skala ner men inte sett med drömmen om ett nytt.

Andreas:

Med. Men jag är nog med dig. Jag tyckte bara att det var en kul fråga med tanke på hur året har gått för Metamorfos.

Ruben:

Sen tycker jag nästa fråga det roligare.

Andreas:

Gommar kommer sitta kvar alls om det. Jag skulle säga att det beror på om han lyckas dra på sig skit storm, men han äger ju företaget så ingen kan ju avsätta honom. Det är ju bara såhär att om du sitter kvar kanske med bolaget.

Ruben:

Jag tror inte han i år tar bort titeln som SEO.

Andreas:

När.

Ruben:

Så nej. Däremot så tror inte det inom en snar framtid är omöjligt att han lämnar etc.. Jo. Och fortfarande sitter kvar som se och fötter liksom. Märta Vargs byten utav Märta är väl det han brinner mest för just nu.

Andreas:

Abscess. Han vill inte drifta. Resten tänker du laga? Jag tror definitivt att han är kvar. Men om vi ska hålla oss kvar på sociala nätverk skulle vi ge oss på Twitter. Det som faktiskt är den spännande. Den första objekt frågan vi måste ställa i årsskiftet. Har Twitter gått i konken eller kommer det fortfarande vara ett befintligt företag och med nätverk?

Ruben:

Jag tror på befintligt företag, socialt nätverk ja det ska finnas kvar sen i vilken form eller vad man kommer kunna använda till vad man gjort med plattformen? Ingen aning.

Andreas:

Jag håller med dig, jag tror det kommer finnas kvar som sagt. Sen är ju nästa fråga då kommer Twitter ha samma ställning om ett år?

Ruben:

Ställning, tänker du.

Andreas:

Ett och samma. Ett. Det är ändå en hel del politiker journalister som använder det som sin huvudsakliga källa för snabb information. Det är ju typ pressmeddelande ställ nästan.

Ruben:

Jag säger inte att under ett år. Att man kommer kunna ersätta Twitter med någonting som kommer få såpass mycket eller litet utav både användare och läsare som gör att folk kommer switcha det. Däremot tror jag att det kommer att göras mångtaliga försök.

Andreas:

I.

Ruben:

Att söka sätt att hitta sådan makt. Men jag tror inte det kommer ske. Så nej, ett ja, jag måste ha kvar samma ställning. Men de kommer bli utmanade under året. Jag.

Andreas:

Och. Jag tror inte de kommer ha kvar samma stämning. Det är redan en hel del människor som har lämnat mat. Mastodon växer så det knakar. Jag tror det. Twitter kommer vara i den positionen de har varit fram tills Evan mashups. Kommer Elon sitta kvar.

Ruben:

Jag har nog sett.

Andreas:

Han har ju själv sagt att han inte ska det.

Ruben:

Nu är jag trött.

Andreas:

Och jag säger nej. Jag tror inte det eller kommer sitta kvar. Han kommer försöka reda upp det här och han kommer att tillsätta någon annan. Vi får ut det vi får nu när vi är i gång. Vi får inte missa googel och google. Det är svårt, förutsägbart. Det kommer komma pixel telefoner, de kommer att köra TENS och det är inte så kul. Den enda fråga jag har som jag tycker är relevant att ställa för 23 är Kommer Google stänga ner någon tjänst? Ja, du och jag använder. Du eller jag har ju också fått samma fråga.

Ruben:

Jag. Tror att de kommer att stänga ner någonting. Ja, jag använder och jag tror att det kommer vara nånting som är såg som varför stämmer det? För

Andreas:

Hur

Ruben:

tror att

Andreas:

har du tänkt att det är lite skräll?

Ruben:

är något skramligt. Jag tror inte att de stänger ner mitt, inte på kommit på nån god vilka som är så one men Google mit till exempel. De kommer inte att stänga ner eventen, men om det är en så är det ingenting som överanvänt. Så det finns massa andra liksom liknande funktioner. Något annat som någon annan sa, en liten grej som de har som folk på använder det. Det kanske stämmer, men det skiter. Men jag tänker att någonting lite större som folk passar med det här, använd det och

Andreas:

Vad är det jag tänker här där? Vi måste definiera att de gäller inte om de träffade ihop det med någonting eller var fallet i nånting annat, utan det är att de blir ägda av det. Här stänger vi ner.

Ruben:

Och som aldrig kommer bli helt nedsänkt runt den. Om beslutet tas är

Andreas:

Beslutet tas sätter jag. Jag sätter vissa gränser.

Ruben:

Jag tror

Andreas:

Jag går ut på en och säger att nej, nej. Det kommer. Inte för att jag tror att av de tjänsterna jag använder i dag är jag stabil nog. Däremot tror jag att någon av dem kommer byta namn och slås ihop med någon annan. Men jag tror inte jag kommer stänga ner någon tjänst. Som jag använder i alla fall. Sen vet jag att riktigt exakt alla gubbkeps du använde, men jag tror att jag använde flera med det jag.

Ruben:

Jag använder en del.

Andreas:

Nu.

Ruben:

Vad vet jag inte riktigt, men.

Andreas:

räknas det typ som första generationens eller GOG eller som går ur tiden när de slutar uppdaterad? Det tycker inte räknas. För det är inte tjänsten.

Ruben:

Nej men jag funderar på. Något som jag funderar på som skulle kunna vara en grej som de stänger ner men som nu är ett annat för att den är så pass bra. Men det är Comcast funktionen

Andreas:

Var.

Ruben:

för att man nu går över så mycket till liksom ändå till funktioner och att det kommer liksom inte vara en så god cast biten av det. Kommer liksom inte vara ledig, kommer vara mer i ett annat integrerat i det är integrerat i allt och redan det blir kommer bland annat det skulle kunna vara nått sånt liksom. Det blir liksom förändring. Mission stängs ner, funktionen av, det kommer finnas kvar. Men att det blir något annat.

Andreas:

Är Google kass finns ju kvar trots Google TV. Men

Ruben:

I.

Andreas:

frågan är om det kommer morfars med kartfunktionen som finns implementerade i matte.

Ruben:

Typ något sånt kanske.

Andreas:

Strunt samma, vi går vidare. Ett rykte som finns ute i etern när det kommer till såna gjorde tänka mer plejs där de puttar ut kameror och mobiler de också. Men det är ingen som köper mobilerna och kamerorna är jäkligt bra med det är så många så att man köper tillsammans ofta.

Ruben:

Men.

Andreas:

Men. Det ryktas om en BSA mellan Generations. PS fem. Som är modulär där du kan ta av och eller du kan köpa till CD spelaren och sätta in den eller ta bort den så att den liksom CD spelaren är modulär på PS konsollen.

Ruben:

Nej, det tror jag inte kommer. Men då.

Andreas:

Jag tror att. Jag tror det kommer komma en modulär kontroll, men jag tror det ett år tidigt. Jag tror att folk hoppas lite för mycket så jag tror att de kommer, men det kommer inte förrän. Nästa år kanske. Så jag skulle säga nej. Om du går över till Microsoft och deras Plus spelkonsoller. Det är en hel del utvecklare som skriker eller inte skriker, men en hel del utvecklare som vill att Microsoft lägger ner X-box Series s konsollen. Det är alltså den lilla vita som är sämre, sämre hårdvarumässigt och billigare. Kommer den läggas ner? Kommer man liksom fasa ut den under året? Kommer beslutet tas att nej, vi kommer nog, den kommer få fortsätta finnas, men vi kommer inte fortsätta sälja den.

Ruben:

Ja, men du kan faktiskt tro på. Så är det för mig inte alls är någon ny variant av den redan befintliga. Ja, den kommer sluta

Andreas:

Och. Hu ja, jag tror jag förstår varför utvecklare inte gillade får innebär att de måste utveckla till två konsoller och en av dem är sämre än den andra. Men jag tror inte det är det som inte kommer gå ur tiden. Jag tror den där den drar in så pass mycket för barnfamiljer och typ till X-box Cloud. Vi tar det nog in en hel del kunder som inte bryr sig super mycket som med mer cache och games så jag tror inte den går. Den kommer nog finnas kvar. Jag har inte jätte mycket kvar nu men vi kommer till. Matte. Det är ju ändå det årets stora snackis. Nu är frågan kommer du och jag köpa en metall enhet?

Ruben:

En ny enhet som omfattar kompatibilitet? Eller tänker du att ni kommer få en matte kompatibel bibliotekets enhet så att vi har enheter hemma som

Andreas:

Men jag tänker att du köper något nytt.

Ruben:

Ja, det det med.

Andreas:

Året det Kommer deff. Det kommer jag definitivt göra.

Ruben:

Är det.

Andreas:

Min fråga är då för jag har ju ett lite större smart hem. Men nu kommer jag switcha över till från Sigbritt istället. Helt och hållet.

Ruben:

Innan årets slut har jag.

Andreas:

Kommer. Jag kommer bara låta en liten jävla cigg vid lampan sitta kvar. Varför? Du ska få fel när du tror att jag kommer göra det helt och hållet.

Ruben:

Innan årets slut. För du kommer ha mer kapital i rörelse under årets senare halva. Antagligen så att du kommer vilja ha det och kunna

Andreas:

Jag. Jag tror att jag kommer. Jag kommer att fortsätta köpa Zigbee enheter om jag inte måste. Men jag kommer se till att min hubb fortfarande kan prata med mina gamla Zigbee enheter och så kommer de fasas ut sakta men säkert. Men jag tror inte jag är klar inom ett år. Men jag ska inte spara en lampa bara för att irritera dig. Det blir bara en rörelse sensuell att. Okay, här kommer ju då här där jag tänker att det finns de två poäng paret. Och då är det vilket tex köp och låret kommer den andra personen att göra. Vill du börja eller ska jag bara?

Ruben:

Börjar det jag behöver tänka.

Andreas:

Och jag tror att Ruben. Du kommer att köpa en iFån 15. Frågan är om du inte dessutom köper Max. Så jag tror att jag går ut på dem och säger ifall. Du kommer köpa en en för form.

15:

02. Max lägger till mig med Jag satsar. Du köper inte små telefoner så du kommer att köpa en ifån 15

Ruben:

I.

Andreas:

Jag tror också du kommer att köpa en smart hub. Jag vill inte specificera vilken, för det vet jag faktiskt inte.

Ruben:

Nu.

Andreas:

Ja, här måste vi definiera. Jag tror du kommer att känna nej, jag vill, jag vill, jag vill ändra. Jag tror du kommer att köpa en röd border router sen om det är en smart hub eller inte. Ingen aning. Det kan lika väl vara en smart högtalare med inbyggd för att rädda bort data, även om det blir att köpa en rädd border router av något slag bara för att ska kunna börja implementera här. Vill du? Jag vill fundera lite. Vill du kasta in nånting emellan?

Ruben:

Jag tror då Andreas att du kommer köpa en. Maxat utifrån rimliga pengar så finns det nu dator är

Andreas:

och vov!

Ruben:

beredd. Men du

Andreas:

Jag tycker att den måste du definiera bättre.

Ruben:

Men jag tror att du kommer köpa en stationär dator. Och så tror jag att du kommer att köpa och då också en stationär dator som du aktivt liksom väljer ut bra delar ur

Andreas:

Arga jag kommer. Jag kommer bygga en egen stationär

Ruben:

att ni bygger ihop den själv och inte tvärtom. Det tror jag inte, det vet jag inte. Det tror jag inte att jag kommer ha. De har experthjälp med det.

Andreas:

Jo, det är det väl rimligt, men att jag köper

Ruben:

och

Andreas:

och bygger den. Jag kommer definitivt vara med för att jag känner att jag vill lära mig det också.

Ruben:

Så vad mer?

Andreas:

Oh jag har en jätte elak mot henne.

Ruben:

Du kommer också köpa nu, hör och häpna! Övervakningssystem till hemmet. Och här vill jag vara till viss

Andreas:

var

Ruben:

tror jag,

Andreas:

okej.

Ruben:

och liksom bygger något eget system. Men en smart lösning, det tror jag.

Andreas:

Och definiera övervakningssystem

Ruben:

Kameror, kameror

Andreas:

och.

Ruben:

M liksom huvudparten av dig kommer sen i fallet, liksom du slänger in lite accessoarer och värme, sensorer och lite annat sånt smått och gott. Det kanske du gör också. Å inte är det något larm än inte. Det vet jag inte, men jag tror att minst en övervakningskamera kommer

Andreas:

Definitionen i definitionen är av ett är en övervakningskamera som.

Ruben:

Ja. Och så är det, för kameran övervakar inte. Det skriver han inte. Det skiter jag

Andreas:

Vad

Ruben:

i.

Andreas:

jag trodde jag skulle komma undan med det, för jag är ju sån. Jag har varit så nära att göra det

Ruben:

I sak är ju det en övervakningskamera som du faktiskt

Andreas:

i och med det gjort det. Ha ha. Och vad är det jag tänker? Det andra är väl lite lågrisk, men. det.

Ruben:

Sen om du inte köper sånt en 3D skrivare så kommer säkert bli sjukt skoj om jag skaffade en till dörren nu också för 3D bågarna kommer bli för få komma och gå.

Andreas:

Vad är det då för dålig dialekt variant med rätt typ? Skulle det räknas om jag köper en robotdammsugare med kamera? Nej, det är inte ett

Ruben:

nej

Andreas:

nej och vart vill du slänga in nånting mer?

Ruben:

Funderar. du kommer att köpa ett par nya bra hörlurar. Du kommer liksom lägga pengar på ett par nya hörlurar. Sen var de hörlurar är förlorade. Tja, det är svårt att definera, men jag tror du kommer köpa ett par årets hörlurar. Därav mina gissningar.

Andreas:

Okej är det okej, men då räknar du in in-ear om ni är over ear bluetooth sladd.

Ruben:

Det är jättesvårt att säga vad det kommer landa i, för det beror ju på vad du vill

Andreas:

Ska du sätta budget i stället. Vi kommer att köpa hörlurar över en viss budget.

Ruben: Över 02:

05.

Andreas:

Just. Okej, det är fan inte omöjligt. Du känner mig bättre än vad jag visst trodde.

Ruben:

Och det finns några.

Andreas:

Jag tror att du kommer köpa det här på.

Ruben:

I.

Andreas:

Jag tror att du kommer och köp. Du kommer köpa smart switchar. Så du kommer att byta. Du kommer byta switcharna i väggen till Smart switchar och jag tror de kommer antingen gå på wifi eller Reed. Så du kommer att byta ut dina switchar i vägen för du kommer liksom. Framåt sommaren där. Då kommer du va? Nej nu ska jag gå all in på smart hem och forum. Och då kommer du. Kommer du lyssna på mig så kom och säg smart switchar.

Ruben:

Jag har kanske.

Andreas:

O jag vill, jag vill, jag vill, jag vill göra en chansning. Det beror lite på om min första gissning går i lås.

Ruben:

I.

Andreas:

Men om du köper en ifån.

Ruben:

I.

Andreas:

Så tror jag. Och köper du en Samsung eller Ultra vilket jag inte tror du kommer göra, men om du gör det då kommer du inte köpa det här. Men om du köper därifrån så tror jag det inte är makliga allt för långt borta.

Ruben:

Men det är kanske.

Andreas:

Och jag avslutade. Jag tror att du kommer att köpa en iFån 15 från Max. En som är både router ny är Pads smart switchar för att byta switcharna i väggen och en Mac.

Ruben:

Jag tror det kommer bygga en ny stationär dator. Jag tror att de kommer köpa något sorts övervakningssystem, minimum en kamera som säkert kommer utvecklas något mer. Och sen så kommer jag lägga i ett par nya hörlurar. Kan nästan säga att jag tror att jag kommer köpa ett par oseriös. Men jag får för mig att det kommer göra det.

Andreas:

Jag är jättenöjd

Ruben:

jag

Andreas:

Audio Technica.

Ruben:

när det. Kommer dessutom köpa ett par nya hörlurar och försöka få 02:02. Sen var det fallerar, Det vet jag inte.

Andreas:

Nästa vecka så har c s c e s varit och då kommer nog en hel del av de här grejerna som vi. Kanske inte av de här grejerna, men en hel del andra grejer som vi kan snacka om. Coola grejer. Det brukar finnas en hel del prototyper och grejer. Gott avsnitt! Vi ger oss på veckans tips.

Ruben:

Ja.

Andreas:

Veckans tips hänger lite ihop med lyssnar. Feedbacken.

Ruben:

Hi.

Andreas:

Och detta är ett cybersäkerhet pussel som heter Hacker Hacker.

Ruben:

I.

Andreas:

Det här går ut på det är egentligen att det är olika pussel som de olika levlar och man måste lista ut själv hur man tar sig vidare till nästa level. Du får en prompt vad du ska göra och så måste du komma på hur du kommer runt det det kan vara till exempel att trycka F12 och börja gå igenom HTML och JavaScript för att till exempel. Se till att en viss knapp som är dold ska dyka upp eller att hitta ett lösenord i ett system. Nu är detta väldigt, väldigt low level men det är väldigt roliga pussel om man kan. Lite grann att vi är tex nördar som kan lite om html kod och javascript. Tror jag det kommer gå ganska bra. Satte kackerlackor för dig som är lite sugen på att testa på säkerhet på ett säkert sätt. Länk finns i not.

Ruben:

Najs.

Andreas:

Om vi har sagt någonting märkligt så kan man mejla de praktiska gymmet på en kom när man. Där kan man även maila för att tipsa om framtida ämnen, gäster och. Höra av sig och säga att vi gör någonting vettigt med vår tid. Om man vill det. Inte för att jag fått sådana mejl i sig, men jag hade gärna sett det där. Var kul att bara få ett en gång man. När man är inne i sin podd Spela så ska man passa på att prenumerera som inte missar extra avsnitt som till exempel Aspas avsnittet. Och när man ändå är där, passa på och betygsätta oss. Det är så det blir lättare för andra att hitta oss. Och har ni en kompis som är teknikintresserad, tipsa om podden. Det är också ett sätt som vi växer på. Vi ska också plugga att vi numera finns på Tick tock. In och följ oss där och lajka och kommentera på allt du Eller det är annat än någonting jag glömt.

Ruben:

Jag tror inte det. Jag tror att det här blir ett väldigt bra tv avsnitt som ni alla lyssnar på nu.

Andreas:

Det kan vara lite löjligt, men då får det vara det. Det är årets första. Vi springer i gång året med en massa hittepå. Skitbra. Nästa vecka ses, Missa inte det! Ha en trevlig vecka så att vi på måndag.

Ruben:

Andreas:

har det.