Käck-Tech Podcast

Året i backspegeln: Reflektioner och framtidsspaningar

December 20, 2022 Andreas & Ruben Episode 42
Käck-Tech Podcast
Året i backspegeln: Reflektioner och framtidsspaningar
Show Notes Transcript

Välkomna till slutet av året, denna vecka diskuterar vi igenom året som har varit. Vi går igenom flera saker som hänt under året och vad vi tycker definierar 2022. Massor av intressanta diskussioner och hot takes. Detta och mycket mer i årets sista avsnitt för året av Käck-Tech Podcast!


Disclosure: Några av länkarna här nedan är affiliatelänkar. Det betyder att om du klickar på länken och köper från butiken, kommer vi att få en affiliate-kommission utan extra kostnad för dig. Alla åsikter förblir fortfarande våra egna!


Huvudämne 

Veckans tips


PS. Om man vill ge oss en donation är länken här 😉 

Support the show

Vill ni läsa mer om oss och podden kan ni klicka på länkarna nedan:


Musik: Splash - Harris Heller

Obs! Transkriberingen är autogenererad och kan därför innehålla felaktigheter.

Andreas:

och och jag sa som jag kissat på mig.

Ruben:

Fyra kom ner till köket. Söktryck Podcast podden där vi diskuterar, dissekera Och om vi har tur informerar om KÄK teknik.

Andreas:

Och jag. Jag har smugit på resten när detär jul i rösten som är igång.

Ruben:

De och att dricka gin och tonic så tidigt så är risken stor nivå va?

Andreas:

Ja ja det är ju snart jul men i Nederländerna glow. Jag hade hittat något sött i de Desperados för men det är ett sånt avsnitt idag det. Avslappnat. Vi ska titta tillbaka lite på året. Hur har det varit? Och sen så har vi lite kort tex.

Ruben:

Vi tänker att ta det lugnt, kom i julstämning. Det är för som är inne i detta nu, om det kommer det sista detta året kan jag säga nu. Och vi är tillbaka i januari. Vi tar lite julsemester.

Andreas:

Ja, jag tror nionde sa vi. Så 9 januari är vi tillbaka. Men fram tills dessär det semester.

Ruben:

Jag vet inte vad vi ska kalla julfirande Semester. Det är det hektiska.

Andreas:

Ja jo men det är ju de ju typ en anledning till att vi faktiskt tar ännu en liten paus. Men sen när jag ska flyga tillbaka till Sverige och sen ska man tillbaka till Nederländerna och. Och människor.

Ruben:

jag har ju den här lyxen att ha skilda föräldrar påmin sida, min sambos sida och så ändå alla andra människor. man ska fira med och umgås med. Det är inte lätt Att. organisera, men det brukar lösa sig det inte det. Men det är lite av en logistisk fråga. vem ska fira mig där? Vems jul är det i år och så där? Men det löser.

Andreas:

Men ni har ju faktiskt en bil i år.

Ruben:

Det blir enklare tror.

Andreas:

Ja, det skulle jag nog våga påstå med tanke på hur många du du brukar förtränga. Jag vet hur din semester såg ut i somras. Det var en hel del rätt sätt. Jag tror inte det gör det svårare för alla.

Ruben:

Det är Skaövergå till åtta veckor.

Andreas:

Det tycker jag.

Ruben:

Jag kan börja. har gjort så att jag tagit bort silvertejpen med mobil.

Andreas:

Oj så du har glass i handen nu.

Ruben:

nej, det är exakt det jag ska berätta nu. Jag är väldigt förvånadöver hur lite glass får.

Andreas:

inte det försäkringsbolag som lyssnar på det här ska lura dig.

Ruben:

Men. Min skärm eller baksida är jätte spräckt men den är fortfarande väldigt mjuk såkänner inte att den är sprucken och jag fattar inte hur. Förutom i ena hörnet men resterande känner man inte utåt. Det här med tafs till den delenär helt överskattat för mig. Nu har jag haft ett skal för mobil men jag inser nu att jag avbröt. Det är väl mycket skönare att ha en naken mobil. Det är någonting med det här. Känslan av att ha. Tunt. Lätt. Inte massa grejer runt omkring.

Andreas:

Varför begränsa sig till första person? Så tycker jag ju inte om det överhuvudtaget.

Ruben:

jag blir tungt. Men.

Andreas:

ursäkta. Skrek jag absolut när jag tog av mitt skal på telefonen. Då är jag i princip

Ruben:

While crazy.

Andreas:

A Det ju känner jag mig också. Men jag är också super försiktig för det är som att jag går och tappar den en gång så är det kört. Kan ju inte vara så, men det var kanske lite överdrivet med tanke på din telefon så.

Ruben:

Ja inte så att jagär stolt över min telefonen. Ska bara säga att jag är förvånad över hur väl jag minns med hur det var påde grunden när man spräckte dem man lossade glasbitar. Han fastna i fingrarna och det var jättejobbigt. Jag känner inget sånt nu. Väldigt förvånande faktiskt att inte det lossnar el gas. Jättemärkligt är det ju. Jättebra för min del, Men jag fattar inte hur.

Andreas:

Vänta bara. Jag tänker så här. Varning! Nu kommer en hemsk bild. Det kommer komma en dag när en lite större skiva trillar av din telefon. Om du stoppar ner fingrarna i fickan såfår du en under nageln.

Ruben:

Hihi.

Andreas:

Jag varnade för en hemsk bil, men risken finns för du leker med elden.

Ruben:

Ja, jag vet inte. Men jag tänker. Nog om den följetången. Andreas, vad har du gjort i veckan?

Andreas:

Jag har fått flippen på Tims.

Ruben:

Var ut nu några.

Andreas:

När jag skulle in i ett videomöte och jag var redan sen på hade en föreläsning som drog över på tiden om ett väldigt intressant ämne så jag kunde inte med att bara resa mig upp och gå. Och det är inte riktigt accepterat här heller på ett sätt som det kanske är i Sverige. så skulle jag in i det här mötet och försökte starta tills och kameran startar inte. Micken startar inte, högtalaren startar inte. Jag ser bara alla de andra och det är knäpptyst. Behöver liksom logga ut. Logga in. Starta om datorn. Ingenting funkar överhuvudtaget. Bytte till Times i webbläsaren i stället. Funkar inte heller. Fattar inte vad det var för event som står där. Ringde ett SO möte till mig själv. Funkade. Inga som helst problem. Googles googel mittär det mig själv? Funkar det också? Tims funkade inte. Och sen helt plötsligt 20 minuter senare pinsamt nog då jag att det funkade och jag fattar inte varför. Ingen aning vad det var som gjorde att det bara funka.

Ruben:

Det var inte fel bakom skärmen då.

Andreas:

Är du med mig? Jag vet inte, men jag föredrar att skylla på tjänsten eller skylla mig själv.

Ruben:

Jag gjorde ett fel bakom farmor, fel med tiden. Häromdagen satt ett möte med folk som inte jobbar på det. Kontrakt över över och så skrev jag. Vi hörde inte, vi hörde inte.är det någonting somär konstigt med det? När vi satt två andra i det rummet så är det inget fel på min dator. Jag är uppkopplad här. Alla skrev. Kolla sedan enligt listan och du är ansluten till mina hörlurar som ligger ute på mitt skrivbord. Förutsatt att du inte har något och vi inte har en av dem och hon inte har OSX

Andreas:

Ni har inte förstått.

Ruben:

så att det går att göra fel bakom skärmen.

Andreas:

jag jag. Men i mitt fall så gick jag in i enheter listan och kunde inte välja något. Bestod ingen enhet påalla tre punkter i ljud, video och högtalare. Jag var.

Ruben:

Ajdå, då är jag inte

Andreas:

jag.Är det behörigheter? Tittar igenom behörighet listan i aktion. Tittar i den. Behöver behörighet listan för TIMSS appen. Hittar ingenting som skulle vara konstigt och sen helt fuckade. Fattar noll och sen har jag. Sedan har jag gjort det man absolut inte ska göra. Jag har använt ketchup lite i mitt.

Ruben:

du vågar erkänna det för att de bara nederländare som lyssnar eller bara.

Andreas:

Nej, men för att jag också inte använder texten som jag fick från partiet GPT kopierade in utan jag använde GPT för sammanställa en forskningsrapport till den informationen jag behövde. Så jag jag tog en chatt eller jag tog en forskningsrapport som jag sa okej, jag vill ha de här, de här de här punkterna och jag la datan på dem,

Ruben:

Vi.

Andreas:

in det i chatt gpt och fick det. I ett tips sa de att den här forskningsrapporten var påtyp åtta sidor eller nånting. Fick ner det till en halv A4. Det använde jag sedan för att skriva rapporten. Fick full poäng för den rapporten. Satte objekt var det ju inget fel på information

Ruben:

Najs.

Andreas:

och det var därför jag slapp läsa den här förbaskade rapporten.

Ruben:

Och för oss som har läs och skrivsvårigheter svårigheter i olika grad. Tack och ta emot!

Andreas:

lite så. Det är väl officiellt bara jag som har en dyslexi diagnos tror jag. Men.

Ruben:

har själv. Jag drog dit de jag läst, totalsågade också jag

Andreas:

tala.

Ruben:

Diagnostiserat mig själv.

Andreas:

Och det brukar gå bra när man gör det. Har du provat att googla dina symptom och.

Ruben:

Nej, för jag kan inte skriva mina symtom för det är så stavat.

Andreas:

Bara ingenting. Nej, men det var det. Jag tyckte det var en skit trevlig upplevelse. Jag tyckte det var kul och kunna använda det. Rätt sätt att få den nya punkten att liksom. Och det gjorde minska på mitt rapport skrivande avsevärt mycket mer effektivt. Jag är nöjd med det. Så om kött gpt får finnas kvar och jag kan använda det på det här till mina framtida rapporter, skriva det på samma sätt. Så jag tackar och tar emot. För läsa forskningsrapporterär inte alltid det roligaste och mest intressanta där det.

Ruben:

Ska vi ta oss in påveckans ämne i diskussion var vi nu vill kallade.

Andreas:

Årets sista huvudämne är slash nyheter och Slash har tex.

Ruben:

vi tänker att vi börjar med en liten olikhet på året som har varit. så smyger sig in lite nyheter eller något hårt tryck i de här olika så du får se. Men jag tror det får börja. Man är. Twitter.

Andreas:

Ja, det har ju vart årets jag är inte årets följetong, skulle nog kalla det.

Ruben:

Vi är ju två ganska dedikerade avsnitt om just Masks köp av Twitter och alla som vi nämnt i varannan podd och där speglar lite år i sin helhet i hur olika sociala medier agerar. Vad som inte funkar, vad ska man göra?Är det värt massa pengar?Är det inte värt massa pengar? Har man en front person som vill ha mask? Ska de verkligen frontas ut likt nu? Eller Mask och Mark Zuckerberg gör de två stora bolagen? Eller ska man ha det mer som bolag på sin struktur? Och vad är rätt? Vad är fel? Mycket sådana diskussioner, mycket snack om det och jag kan inte bestämma vad jag tycker eller tänker om allt. Runt omkring det. Det är svårt, men Twitter i sin helhet och hela uppköpetär fortfarande intressant. Bara i dag gick dom ut med det idag. Eller med nyheten om att de blockerar journalister på Twitter. Och av det så orkar jag inte läsa in mig för att orka fler.

Andreas:

Jo men det var för att de har tydligen delat med sig av information om var hans privatjet befinner sig, vilketär offentlig data och ocksånågonstans lite jobbigt av en journalist kan jag tycka. Så jag skulle vilja säga så här jag har en tejp på. Jag vet inte om den är så het att jag tror det är det vi alla tycker och tänker, men Elon Musk har inte det en aning om hur man driver ett sociala media företag och han är förbannat rörig.

Ruben:

Jag kan

Andreas:

Och sätt dig ärligt talat. Det är så mycket frågetecken om vad han håller påmed och det här också. Jag tror ärligt talat inte ett socialt nätverk kan ha totalt hisspitch och funka som en bitvis. Jag tror inte det går. Det är omöjligt.

Ruben:

Jag tror det går, men du kommer inte bli mångmiljonär på det.

Andreas:

Nej och ett

Ruben:

tror jag det kan ha ett fuskbygge och gå runt och jag tror du kan betala löner till utvecklarna och det själv men tror inte du kommer bli. Svurit på det

Andreas:

Var ska pengarna komma ifrån?

Ruben:

både rik dam som har, vill och kan tänkas göra reklam på samma plattformar och donationer och liknande saker.

Andreas:

Jo, men de som har de allra största pengarnaär, tänker jag, företag. Det är också dem som bryr sig allra mest om sin image och de vill inte råka hamna vid sidan av folk som spyr ur sig vad som helst.

Ruben:

Det kommer alltid finnas bolag som inte bryr sig tillräckligt mycket för att kunna lägga pengar påatt kyla så många människor.

Andreas:

Och sen min nästa då. Jag tror inte om du är påett socialt nätverk som tasöver av hatiska åsikter. Då tror jag den normala populationen inom citationstecken kommer byta plattform. Då byter man till något annat ställe.

Ruben:

Men utan reklam. Pirate Bay överlevde länge påporr, reklam eller liknande

Andreas:

Ja

Ruben:

och det. var en plattform som ingen annan ville vara på och göra reklam.

Andreas:

Finns massa tjejer i ditt område reklam.

Ruben:

Men liknande och de kunde gå runt och driva sina servrar både på donationer och på att man hade som var reklam för det som ingen annan vill göra reklam för. Och det hade man kunnat hoppas Sky Sports Platform också. Men som sagt, att Forma blev ju som sagt tidigare. Vi kommer antagligen bli en väldigt snäv grupp människor som vill hänga där. det kommer att vara och det kommer vara fri speech. Men det kommer inte vara med dig vare sig vid prestige.

Andreas:

Nej precis.är meningen då?

Ruben:

om de någon plattform som hade kunnat göra det, så är det Twitter som skulle kunna skapa ett diversifierat samtal för att det finns mycket användare och visst, många engångs vinklar. Och visst är fortfarande folk som lämnar, men de somär kvar och vill skapa dem. Men jag tror fortfarande att Reddit till exempel och eller Flashback är liknande sådana forum. Behövs det fler samtal. som är diversifierade. En var disco kom jag av Twitter i mot en debatt bana människor. Det gör mig inte som. Vi kontrollerar moderatorer mer i forumen, det finns fler samtalspartners upp som inte bara stängs.

Andreas:

Ja, det tror jag absolut. Men det roliga tycker jag här är att. Elon som bara talat om att han ska ha en freespins plattform körde raka motsatsen bara såfort man irriterade honom lite. Han framstår inte som extremt mogen i de här situationerna om vi säger så.

Ruben:

Verklig inte.

Andreas:

Jag vet. Jag vet inte riktigt vad detär han håller på med, men han framstår ju som lättkränkt och en barnrumpa i vissa fall. Du bör berätta var mitt privatjet finns. Vem som helst på flight radar kan ta reda på var ditt privatjet finns. Länge man vet vilket karlshamn denna. Asså de inte. Det är ju inte inte rocket science liksom.

Ruben:

Med.

Andreas:

Och sen ja, det finns ju Reddit och det finns andra plattformar som är mer free speech. som är modererad av moderatorn. Men då har du en viss moderering. Och sedan. Jag vet inte hur Reddit tjänar sina pengar, om det är pådonationer eller om det är påreklam det finns dålig koll på. Men jag tänker aldrig såmycket på reklamen på.

Ruben:

Inte jag heller. Men jag tar inget psykbryt av mig någonstans. Det var inte

Andreas:

men det är ju för att du inte har det bättre för dig. Men a. En annan sak som Twitter har börjat göra är att man förbjuder Mastodon konton och man banna länkar som leder till Mastodon.

Ruben:

Nu ska jag se vad i massor som.

Andreas:

Det är en själv. Jag tror nu säger jag kan ha fel, men jag har för mig att detär en lek ganska lik Twitter. Mikroblogg mikroblogg funktion passar dig själv, hostad och opensource så vem som helst kan i princip göra en instans, ha en egen server och allting laddas ner och upp till den servern så att den är liksom decentraliserad så vem som helst kan sätta upp en server. Jag tror också att viss så skull bygger i grunden på Mastodon, så de har använt Mastodon teknik för att bygga trycksaker.

Ruben:

En.

Andreas:

För er som inte vet Donald Trumps sociala nätverk som är en bitch med massor, de skulle väl i teorin kunna vara är väl i princip frispark för att de sedan postat och därav så kan ingen kontrollera vad som finns upp och ner. Men. Twitter har nu fått. De flesta som har varit påTwitter har börjat gå till Mastodon och liksom försöka emigrera lite smått dit. Och det vill väl Twitter stoppa som man har börjat förbjuda dem länkarna också. Det här med konkurrens. Sjuttsingen pappa, pappa. Varför kan man bara göra en bra produkt som folk vill stanna på?

Ruben:

Nämen det känns Bättre.än monopol skulle jag säga på en specifik grej. det finns ju andra mikrobloggar som folk använder, så vi gör den grejen.

Andreas:

Det är också som att framstå som en väldigt seriös organisation när man dessutom sparkar alla sina utvecklare för en plattform.

Ruben:

När det var en dåligt byggd plattform. och utvecklare hade ingen koll som om de var långsamma eller är ett

Andreas:

Visste vi att att vi trakasserar. Den nuvarande ledningen påTwitter innebär inte att vi glorifierar tidigare ledningar på Twitter, för den har också varit dålig. Det här är bara under all kritik som det är just nu och.

Ruben:

Men jag fattar inte det här med att ni ska vara i ett år. Jag fattar inte grejen med att ha en jättestor bolag med en enda person som styr och. ställer alltid upp. Men om Master gör något vettigt? Ja, jag äger Twitter. Jag kan styra lite mer hela handen på vissa riktningar i bolaget. Men så jävla. Mycket som man måste speca. Jag fattar inte hur han pallar. Alltså på riktigt. Jag fattar att han vill peka mycket för att jag köpt ett bolag. För media vill prata, inte prata pengar. Men för 44 miljarder dollar, då vill jag fåavkastning på de pengarna. Men då ska man styra bolag. Kanske inte peka med hela handen på den här, men det kanske inte var plattformen.är irrelevant.

Andreas:

Nej. Och jag tror att hade Elon Musk spelat sina kort rätt så hade han kunnat få en enorm pool till Twitter och marknadsfört den för han.Är det någonting han är bra påså är det att synas och höras. Men i det här fallet det också. Han är ingenjör och han är van vid driv. Här är jag osäker, men han är van vid att driva ingenjörs bolag eller ingenjörs baserade bolag. Twitter är väl inte det? Visste ingenjörer som sitter där också utvecklare och liknande. Men det är ju en helt annan målgrupp eller ett helt annat mål man jobbar med och man jobbar mot människor. Man kan inte göra vad som helst. När du jobbar mot människor och på det sättet producera en bil eller en raket och då är det ingenjörskonsten som kommer i första hand. Det är inte rätt när man driver ett socialt med social media bolag.

Ruben:

Nej.

Andreas:

Satt jag. Jag tycker vi. Jag tycker vi lämnar Twitter nu. Vi har pratat så mycket om Twitter men vi kan gåöver till nästa sociala media bolags hittepå. En stor grej som hände i år var ju meta kostråd och kursen Meta gjorde för meta words. Har vi några. Har du några inputs på det eller ska jag köra med mina

Ruben:

Körerna har t ex. Alla våra trix och lager inspirerade oss och jag uttrycker mig efteråt.

Andreas:

Att mäta på Hashtag wear. Världen är inte i närheten. Bea ligger mycket längre bort än vad vi tänker. Med dagens prov. Lovar lovade ganska mycket och jag tror att i presentationen var också massaker bara tvungen att någonstans. Bevisa varför han har slängt så mycket pengar på Märta Börs. Men den här meta question var inte i närheten så bra som de fick det att låta i presentation presentationen och alla dem som har reviderat den de här. Det här är inte i närheten av värt pengarna. Det är coola grejer, men det inte nöjda med att pengarna och. Man försöker sälja. Funktioner till företag för att man inser att okay, här kan vi få pengar för att om ett företag köpa ingredienser om vilja och betala mer än man privatpersoner en privatekonomi avsevärt mycket mindre än ett företags budget och att genom puscha mot företaget är precis likadant som Microsoft. Hololens gjorde. Presenterade på bil basis. Insåg att okej, den här kan vara väldig bra i nischade situationer. Vi pushade till företag, vi pushade till företag så att. Hojta gärna! Vi är för privatpersoner. A i vissa spelfunktioner, men det som mäter vad du söker sälja blir inte i närheten.

Ruben:

Nej.

Andreas:

Och så är det ett bevis på det är ju NASAs också. Mätt eller meter. Med tunna sparka är det en ganska stor mängd av anställda kort efter.

Ruben:

Jag tror ju Märtaär några år tidiga och kan överleva detta. Och fortsätta utveckla göra grejer så kommer om var bolaget som hållt på med Det länge som kan mycket, har mycket data, har produktions möjligheterna och kommer antagligen vara världsledande när det väl slår över. Problemet tror jag är att tills dagen det slår över kommer pengarna tar slut innan

Andreas:

A.

Ruben:

jag tror

Andreas:

och det riskenär att de gör en Kodak att de är ute för tidigt eller inte lyckas få till det. Alltså Kodak i sig. De kunde inte ställa om så det var deras problem. Men de var först ut med digitalkameran och sköt sig totalt i foten för att lyckas ställa om sin buisness. Och det är först ut med med VR och inte löst. Jag

Ruben:

Förstå först med.

Andreas:

är okej att puscha för meta mönster först med meta bös. Då skulle. Då har jag en än. Jag har en helt tänk på det faktiskt. Slog mig nu om meta quest prov.Är det av de allt det bästa som går att producera. Då kommer det inte att hälsa från Apel inom

de närmsta 02:

03 åren.

Ruben:

Med tron. Men då ska jag. Ett bolag som vi nämnde för ett tag sedan få se. Jag hade ingen aning om att de var så stora och det sägs nu att de skall släppa på ses I. massor. En liksom. Dag ska slå oss

Andreas:

I.

Ruben:

Det är vad som kommer sker inte, det vet man inte, men de verkarändå vara inne i branschen. Och HTC slog ju Android marknaden påfingrarna tio år sedan. Så vad säger att du inte kan göra samma sak eller? De inte lite? Har inte gjort VG hittills, om de ändå går ut tänker

Andreas:

Fastslog de mobilmarknaden på fingrarna.

Ruben:

Ja hur då?

Andreas:

Alltså det

Ruben:

var väldigt coola, en av våra.

Andreas:

De var enormt coola under typ 03:04års tid och sen så dog de och köptes upp av Google.

Ruben:

så.

Andreas:

Även de gjorde det svinkallt och sen bar det ut i cl. Imploderar i

Ruben:

Bai guld och.

Andreas:

Det är ingenting vi. Visst, vi kommer in på resan dit. Men nej, jag tror. Jag vill fortsätta prata vidare för jag tror att det kommer att vara framtiden. Men framtiden, den inom Vi är inte så nära som vi tänkt oss.

Ruben:

När frontala.

Andreas:

Ska vi gåöver till detta Googel. Stay ups.

Ruben:

Vilket pris?

Andreas:

A.

Ruben:

Hur mycket pengar för att baka?

Andreas:

Jag har fått så mycket tillbaka. Min lillebror får betydligt mycket mer. Jag har fått, Jag har fått tillbaka. Jag tror jag fått tillbaka 2 000 kr.

Ruben:

Han och de andra.

Andreas:

Fast det inkluderar också att jag har köpt en primer och det känns för typ när jag köpt inte Premiere D sen jag köpte cyberpunk och fick premiär i duschen med fjärrkontroll och överkast i paketet. Så för 500 spänn och sedan har jag köpt några spel och lite så har jag aldrig köpt nånting in game. Men jag köpte spel med 2000 tillbaka så jag har i princip spelat Formel ett och Cyberpunk och Assassin's Creed och lite sådana helt gratis under två års tid. Mest man.

Ruben:

Och du får behålla din klockas Ultra.

Andreas:

Ja, och jag ska försöka se om vi kan komma på en lösning på vad man kan använda kontrollen till, för just det känns också dumt att slänga en fjärrkontroll som funkar som kontroller. Men vi får se. Men återigen. Det ger mig inte hopp om googel och deras projekt. Googel.

Ruben:

bättre att ge det kul vara. projektutvecklare eller projekt du äger eller någonting på Google och bakgrund. Hej! Vad är detta? Varsågod här ta ut pengar billigare. Det blev inget nytt dyrt att göra av med pengar för att det var så jätteroligt. Man kan göra saker.

Andreas:

Jo men tror inte det är jobbigt att man aldrig får beslut. Fatta?

Ruben:

Om du vill så behåller vi få grejer men ser.

Andreas:

De skulle fråga grejer men. Det gör ju ocksåatt man blir så här. Jag blir man blir nervös och investera i nya golv, väggar etc.. Då kommer vi aldrig lägga ner godset. Jag kommer aldrig lägga ner jo, jobb. De man lägger ner går väl docks. De kommer inte lägga ner andra i alla. Det finns en risk att de gör det nångång. Jag tror inte detär på kartan nu. Men. Det kändes ändå som att staden var hyfsat stabil till en början och sen så sist senaste året. Jag vet att jag sagt det, men att ha den ett tag innan den las ner. Du kan ju prova, men jag hade velat. Jag hade inte investerat för mycket i det. det verkar också som från interna rapporter att det var typ ingen som visste om påinsidan vad som skulle hända. Att det var liksom business as usual och inga direkta indikationer på att vi lägger ner. Det var bara vi på utsidan som sa alla ihop 01:01. Att. Det här gör man, det här gör man, men på insidan såpushar man stenhårt för att när man la ner spelstudios var det vad man skulle kunna fokusera på, andra grejer och de som jobbade på att sälja? Tydligen inget. Ingenting. Som så här. Ja, den risken finns ju alltid liksom. Men ingenting som var supertydligt på det sättet. Det var tydligare utifrånän vad det var inifrån. Vilket också är konstigt för det brukar inte vara så.

Ruben:

ja. Tänk att leva eller vad gör man? Hemmablind.

Andreas:

Ja det är klart, men om du jag. Men jag vet att det på ett stort företag ska gå ganska ut. Jag kan tänka mig att chefer flyttas runt för olika projekt och grejer. Ja, att man lägger ner spelstudion. Ja, det är väl inte så bra i och för sig. Men. Om man har en bra förklaring till det så kan man ju ofta sälja det mesta.

Ruben:

Jag bör fundera påom Google släpper de som vill ha, om jag kommer vilja investera det eller inte. Jag tror intresset. Beror på vad det.är man. Alltså är det verkligen här och det här är någonting jag vill ha. Och det ingenting. Ska man äta som oro kanske man säger någotåt andra håll tror jag. För risken att man slänger pengar i sjön. Om du inte redan kan bevara dessa idéer och köpa en go Comcast armen och får får någonting som du vet kommer då antagligen funkar.

Andreas:

Hur känner du får köpa 01:01 kor vill visa.

Ruben:

Jamen det är ju hårdvara dyrt att inte visa. funktioner som slutar funka.

Andreas:

Så att inte gå efter funktionen kommer sluta funka.

Ruben:

Med bytet och själva hårdvaran. Ovan funktioner går att hitta, funkar

Andreas:

Nej, men nej, så är det ju. Men om de inte är säkra på att det är den så är det ju också ett problem.

Ruben:

Jo men du kommer ju ta del över saker och ting I345år efter minst tre liksom. Då kommer den du vill köpa lida av det. Därefter kommer det vara WiFi sju. Eller det kommer vara en ny apparat som finns i ett större boende eller vad som helst. Jag tror det är lugnt dessa.

Andreas:

Ja, jo det är klart det är klart och allt. Men ska man ändå byta ut var femte och sjätte år eller så? Om de har slutat att uppdateras eller något sånt. Men ändå. Alla dessa gurgel följde oss även i år.

Ruben:

Nu.

Andreas:

Jag har i och för sig en grej till med, inte gällande googel men som i ta oss in på nästa grej. 2022 var året av yttre aktiva uppdateringar.

Ruben:

Jag kan inget annat än hålla med dig.

Andreas:

Det hände ju ingenting. Jättestort liksom.

Ruben:

Det var inte ett bra år. Starta en podd för att inte hänt någon stor uppdatering i världen för allting var bara såhär att det blev lite bättre. Som jag sagt, varenda gång det kommit en lite snyggare, lite bättre och den var en ny färg på den. Men mycket mer var inte det. upprepat ungefär den meningen, men när vi pratade om hårdvara för att det kanske blev lite lite svalare tjockare. Den blev lite starkare med det var lite bättre. Kommer väl inte säga var den här grejen lanserades i år med den här funktionen eller ordnar hårdvaru uppdateringar med vad jag lilltå scanner och har, men det inget som tyvärr kom och kom på.

Andreas:

men verkligen bästa beviset på det här skulle jag säga är att appen valde att behålla samma processor ifån 14. Den v normala inte. Men den lilla versionen som är från 13.

Ruben:

Och de beter sig också som många säger. När. hårdvaru bristen eller bristen som pratar om tidigare läst artiklar som den är ju inte riktigt är över så som folk vill tro att den är är inte alls över än den är. Den finns fortfarande där.

Andreas:

Men det är fortfarande svårt att få tag på ett PES fem på vissa ställen så att.

Ruben:

Aurora pjäsen som funnits i över tre år snart.

Andreas:

22I alla fall. Minst tre kanske lät osäkra, men jag har funnits ett tag.Är det.

Ruben:

Märkligt.

Andreas:

ganska. Det är också ganska tråkigt tycker jag, för det roliga när det händer nya grejer. Vi får väl hoppas på att nästa år eller nästa. Men typ.

Ruben:

Jag tror ju.

Andreas:

telefoner. Hände inte så mycket varken på på på vid den vikbara fronten eller på SC serien. Hände inte så mycket på Pixel telefonerna. Det var en iterativ uppdatering där de. I princip fixar alla buggar från året innan IFA. Det var definitivt en uppdatering i min värld. Det har inte mer.

Ruben:

Fördelen var väl att de får du en bättre kamera liksom de faktiskt gjorde en hårdvaru uppdatering i sjukhuset Men. annars Nej. inget wow.

Andreas:

Men det tar mig in påen av de andra stora händelserna i det stora och stora. Men det här var inte året när exilens handikapp smattrade.

Ruben:

Och jag tror inte detåret någonsin kommer komma.

Andreas:

Hårt, hårt. Men jag har en telefon. Jag tycker om min telefon. Det är inga som helst konstigheter med den. Jag är inte lika kraftfull som Snapdragon åtta gänget.

Ruben:

Ja, jag. Tro inte att jag inte kommer komma ikapp för jag tror nånstans att Samsung har. För mycket grejer dem gör så kan inte bli bäst påchip Medans Qualcomm är mer fokuserade på en sak och därför kan lägga allt sitt krut att göra de bästa köpen. Av den anledningen tror jag inte att just Samsung kommer slå Snapdragon eller Qualcomm. Däremot sägas att ju mer chips fabriker som skapas i Europa, USA och andra delar av världen nu med chip blir stramat och att. Då kommer kunskapen spridas. De kommer väl att skalas upp. Bolag som vill arbeta med tillverkarna var nära. Och så tror jag att vi inom en fem till tioårsperiod kommer se ett skifte i vart det teknologiska hjärtat är i världen. Det kommer inte bara vara beroendet av att utvecklingen ligger i att forskningen ligger i Europa och i västkust, utan jag tror att man kommer se en större spridning på det världen och att det kommer skapas massa nya bolag, massa nyutveckling, massa nya idéer som växer fram både från nya europeiska länder, delar utav Sydamerika, Asien pånågot sätt och Asien bara inte. Utbytbar så man bara tillverkar utan faktiskt utvecklar påett annat sätt tror jag. Men det idén 5 till 4 bort innan det börjar komma fram

Andreas:

Bra

Ruben:

teori och har.

Andreas:

framtidsspaning. Verkligen. Jag vet inte vad jag ska säga om det faktiskt. Jag hoppas att det är sant till viss del och jag känner att vi behöver sprida traditioner mer över världenän att bara ha de i Kina och Taiwan, vilket just nu är.

Ruben:

Jobbigt.

Andreas:

Inte chip men men. Produkter över lag. Det är bättre att ha det utspritt av flera olika anledningar. Krig och osämja är väl det största beviset på det, att helt plötsligt så förlorar du råvaror eller tillgångar på saker och ting och dåär det bättre utspritt. Och samtidigt så skapar det konkurrens för ett nytt sätt. Jag tror att det är till all gagn för konsumenten i slutändan.

Ruben:

Det kan va. Problemet dock, det är ju att. Kostnaden.Är suspekt och är det väl. Kan man då få ner frakten utav material och lite sånna grejer och frakten utan frakt maxpris? Eller menar dom det? Gör

Andreas:

Vi är.

Ruben:

man det kommer det och det gör att det kommer vara en större kostnad i värdekedjan. Så då tror jag att en sådan aspekt av det som gör att det kommer förflyttas och att folk inte kommer vara lika beroende av att utveckla det. Eller liksom som kan saker. Inte bara producerar sitter på plats med världens liksom globala vi blir och hur mycket mycket större allt så tror jag att det kanske kanske blir mer. Jag vet inte. Jag väldigt vilt här nu och har inga belägg för någonting, men funderar.

Andreas:

jag håller väl till stor del med dig. Men för att dra tillbaka diskussionen till något. Smärtor, smärttröskel. Nej, jag håller med dig där också. Jag tror inte ett namn så tidigt i alla fall. Och ett bevis på det är ju sant att alla rapporter. Där Just nu pekar i princip på att alla Samsung telefoner i linan i alla fall kommer gå över till själva Snapdragon under nästa år. Och rapporterna säger ju också att det är för att Samsung ska satsa på att försöka utveckla externa. Ska komma tillbaka om några år. Frågan är om de löser det eller om man bara ger upp.

Ruben:

jag tror det finns en plats för synas. För de får de ha en billigare kostnad under de själva köpa in det. Så du kanske inte platser de

Andreas:

Inte nödvändigtvis, inte nödvändigtvis, men rimligen är.

Ruben:

då kanske de kan leva på 1 till 1 halvt två års äldre teknologi. Men det funkar. Deras lite billigare varianter av telefoner med deras såbehöver man bäst av det bäst. Och då kanske det värt att det kostar hundralappar mer att producera och köpa in produkterna bara för att vi kan få marginaler på det. För att folk kommer köpa det bästa är. bäst ändå.

Andreas:

Jag tycker det är lite kul dock att Samsungöverger sin egna processor, men googel kommer inte att göra det och Googles processor byggda av Samsung. För er som inte vet. Hälsan är byggd till majoriteten vad jag vet, Adressen jag sökte.

Ruben:

Och så har vi appen på andra sidan som krossar motståndet genom att bygga. Sen

Andreas:

nu är det att bygga och bygga, bygga och bygga, bygga och

Ruben:

Ja, jag är

Andreas:

Designar och läser när det ter sig precis som jag läste.

Ruben:

De är nog mer för att de. Som något höjt

Andreas:

Så.

Ruben:

är din en spaning. Och det är väl det som är vändpunkten i år kanske. I år var vändpunkten Neapel kom tillbaka och faktiskt vara igen. De har legat i bakkant i snart tio år och vart som att vara lite sämre än alla andra. det kommer till hårdvara och bättre mjukvara och säger att alltid

Andreas:

här är inte i år.

Ruben:

Jag tycker vändpunkten var i år.

Andreas:

Asså varför det? Idén med appen Chip har väl varit att köpa telefonen. Har väl.

Ruben:

När alltid Varit

Andreas:

typ två år. Minst tre kanske.

Ruben:

Vändpunkten var år. Alltså mentalt, inte publicerings mässigt. Men när folk börjar tycka det faktiskt.

Andreas:

Och

Ruben:

För jag har aldrig hört så mycket

Andreas:

ditt din

Ruben:

Jag önskar att jag aldrig hört så mycket prat av folk som både är tyst och inte tänker initierade. Om att apel är bra eller? M1 och M2.Är det den här datorn matchar eller snygga appel? Funkar de inte alla dåliga? De är inte det. Men då har du alltid kunnat. Tänker säga så här Amanda, köp en windows dator, då köper jag en eller så köper jag en PC så kan jag få mer för pengarna eller kan jag rätta mig? Men nu har du kanske väldigt mycket mer pengar då. Telefonen gick jäkligt bra för PC, men du kan få en M1 eller M2 dator som är gudomlig och att till och med en utvecklare på ett börjar vända sig mer och mer till en speldator bara för att de presterar så sjukt bra.

Andreas:

de har ju gjort nånting med sina barn liksom. Och deras barn Chip har ju allt varit allting men på senare senaste åren varit liksom extremt bra och från och med förra året när de introducerade det i datorer så gjorde de det på ett utmärkt sätt. Och det där är ju ingen som konkurrerar med dem just nu på dator fronten.

Ruben:

Nej.

Andreas:

Och tidigare försök att. Hålla sig inom samma område har vi inte lyckats så bra om vi säger så. Windows tio och en hel del är ett par Snapdragon processorer. Och det är ju alltid bra om det finns konkurrens. Så jag hoppas att Windows och jag inte kan ta upp det här fajten på riktigt. Men. Så mycket. Jag tycker fortfarande att typ stationära marknaden är av PC. Sen sen i laptops, ja där är väl där där detär svårt att slå liksom. Men på stationära datorn? Tycker inte det.

Ruben:

beror påvad du letar efter.

Andreas:

Så är det absolut.

Ruben:

Men i vissa segment tycker jag nog ändå att en heter Max Studio. Det är en Pro Max med galvad en meter RPG ultra på max.

Andreas:

På märks.

Ruben:

I. Utifrån vad Jag. sett och hört verkar bättre än mycket få PC. Självklart lägger du 120 000 spänn och köper bästa grafikkortet och de bästa grejerna och bygger din egna dator och optimerar den. Klart som att den komplicerade säger ingenting om, men jag tror fortfarande att. Det är svårt, inte. Det är lätt att säga att det ena är bättre än andra och det därför i konkurrens aktiemarknad just inför. Det blir svårt att säga vad som är bäst och inte i olika scenarion. Och det finns för och nackdelar med båda. Men jag har för första gången på väldigt länge börjat luta åt att jag kanske ska köpa en speldator nästa år. Den tanken har aldrig slagit mig innan. har alltid vart PC för att jag tycker PC är mer värt det. Telefonen är fortfarande ett än så länge än. Men.

Andreas:

Så jäkla följer jag det är det inte bara telefon.

Ruben:

jag har en ambivalent relation till min telefon och mitt val av telefon. På tal om något helt annat. Jag vill prata elektriska fordon.

Andreas:

Och

Ruben:

Och elektriska fordon har varit en grej väldigt, väldigt länge. Men spontant så känns det ju som att det i år har varit. Ett år där mycket har hänt. Jag har nog aldrig sett såmycket elbilar i rullning. Jag har inte sett såmånga människor som har sparkcyklar el cyklar i det. Det har verkligen exploderat på elektrifierade färdmedel.

Andreas:

Nu är gör. Du vet min ståndpunkt att om man inte är för elbilar idag, då är man bara okunnig.

Ruben:

Och tolkas,

Andreas:

avgiftsfri natur det är. Jag tycker det har börjat bli så tydligt att elektrisktär framtiden och om vi ska vara super specifika. Batteridriven elektricitetär framtiden, för det finns ju alternativ som vätgas och liknande. Men jag vid det här laget har vi bevis att det kommer inte vara vätgas drivet. Vätgas kan användas för driva båtar och flygplan eller vad det nu kan vara. Det kommer inte vara bilar.

Ruben:

Men då och då kommer han där. Tala om elbilar. Dock som att elens år

Andreas:

ja men det är också bara bensinen så.

Ruben:

Det har gått lite hand i hand.

Andreas:

uppe bensinpriset smalt i taket. Ganska snart efter kriget i Ukraina bröt ut. Bäst. Jag tror det också är en ganska stor drive faktor till varför folk är påatt byta till elbilar. För att om man ändå tänkt att man ska köpa ny bil så har det blivit en elbil istället för att ha just det. Elen är fortfarandeändå billigare att köra på än bensinen.

Ruben:

Och rent ut sagt att man tar bort alla dessa bonus och grejer med att ha en hel bil och ändå kommer åt ena hållet.

Andreas:

Ja. Bonusen togs bort också för att en månad

Ruben:

Jaja, det är juändå, den gjorde ju det.

Andreas:

Ja absolut och den bonusen har väl inte varit super pålitlig tidigare heller. Men jag tror att det kommer behövas ett större krafttag av de bostäder. Och för att lösa så att även de som bor i städerna kan ha. Elbil för just nu är det lite meckigt, men det är typ det enda stället jag ser att det är jätte problematiskt att ha elbil. Att själva ägandet sen är det där inköpet och gör det klart att det finns en tendens att de som bor i stan tjänar lite mer pengar. Men. A.

Ruben:

Vi behöver skapa regler för nu. Nu ska vi gå in på Byggnads regler i stället kan de. Men det finns mycket byggnads regelsystem som gör att man måste ha funktionsvariation. Anpassa. Alla bostäder som byggs är också en. Det finns många anledningar, men ett sådant exempel är på alla studentbostäder som är typ 15 klarat sig och tack vare ett badrum. Bara för att vem som helst ska kunna bo där och kunna gå påtoaletten och allt vad det. En klassiker. Men man borde införa liknande regler på att vem som helst som äger en elbil ska kunna flytta var som helst för att man ska inte vara beroende av att man ska kunna ladda den och åka runt. Lite samma tänkt som man måste introducera för att fådet här med elbilsladdning. Fungera att du ska inte behöva tänka på bensin, ladda eller bensin. Tanka då åker till en plats du fyller på, det tar 5 minuter så håller den sig antal mil. Men vi tar oss lite tid. Men ska vi få igång en fungerande el laddning så kan vi ta med snabbladdare överallt för det kommer inte funka för det tar fortfarande ändå tid. Så då kommer lösningen var att de skulle ladda med långsam laddning på många platser. Och det är

Andreas:

Jag tror du har rätt där och det måste till. Jag tror inte det skulle va uppsatt på det sätt som du säger, men jag tror definitivt att vi måste ha regler som säger att typ all när du bygger nya bostäder parkeringen att de måste ha elbilsladdning eller det måste finnas möjlighet att för dem som bor där att kunna köpa in laddboxar och koppla in till exempel. Och i garage som finns till där finns det vet jag, att man inte kan begränsa typ installationen av en en el box. Sen skulle jag säga att ja, du kanske inte kan kan tvinga alla hyresgästföreningar att installera sådana, men du borde kunna lagstadga att. Installation. inte förhindras mot den boendes anmodan. Den boende betala för installationen till exempel. Men i dag finns det ju fortfarande en hel del, i många fall äldre gubbar som bara är fast i sitt. Bensin för brännande, som tror att elbilar är livsfarligt att ha i ett garage. Nej. Och det är likadant som när de hörde talas om ett. Ett flertal människor som sa ja skulle installera en elbils laddare och så har de tagit in en elektriker som inte har en aning om vad han snackar om. Han kan säkert koppla el men som har suttit och räknat påatt just den här bilen kan ju faktiskt laddas med av vad det nu är, hundra kilowatt. Hur ska vi dra in det i garaget?Är det inte det du ska dra in i garaget, dra in en laddbox som går på tre faser och ha 16 ampere så att folk kan ladda över natten? Den kan långsamt ladda och är du smart också så säg att du har ett garage där det står där det kan stå upp till 15 bilar. Köp då el boxar som till exempel kan lastbalansering. Så att du inte drar säkringarna. Du måste såklart ha en ganska bra matning in i garaget, men då kan ju lastbalansering av el boxarna. Oftast har du ställe såjag tror det är någon. Någon som har statistik på att bilar generellt sett används typ enbart 5 % av tiden ändaåt dess resten står still och majoriteten av det är ju faktiskt på din parkering hemma. Så att om den bara står inkopplad där och långsam laddar Du kör ju aldrig slut på strömmen. Du tar kanske 20 % och det hinner du lätt ladda på ett par timmar.

Ruben:

Nu har närmare.

Andreas:

Så vi behöver hjälp. Men sen är det också lätt att ladda vid gatan till exempel. Det måste ju också göras. Och det finns ju massa företag som har lösningar pådet, men det är inte riktigt anammat och det stör mig. Vi har velat få fram de dyra vi ska så det är inte vem som helst kan köpa de. Absolut. Men jag tror med största sannolikhet så ser framtiden jävligt elektrisk. En annan stor grej som har hänt i år är ju att EU lagstadgat bort Lightning. Det har inte slagit in, men teoretiskt sett såkommer det inte finnas några magövningar i fokus. I alla fall om två år. tyvärr så är det väl risken att det kanske blir trådlös laddning bakifrån istället. Jag tror inte det, men risken finns och att bara slippa Lightning är ett rätt steg i rätt riktning skulle jag säga. För att den trådlösa laddningen bakifrån sänder samma som påde flesta andra enheter så att. Slipper vi bara Lightning porten så.

Ruben:

Jag är All for Jag har jätte gärna bara en laddare till allt. Oj va trött.

Andreas:

Visst är det speciella drömmen. Skulle jag säga. En annan sak som är dålig eller ja inte är inte nytt, men jag känner att det har varit 1N1 uppsving i antal a i verktyg som har släppts.

Ruben:

Nu.

Andreas:

Det har varit länsar och i dag har varit dag tvåoch kört GPT men dual i tvåoch kört GPT i de två stora från open där det faktiskt har hänt grejer som känns väldigt väldigt väldigt nytt. Glänsa är jag. Ja, det är klart att de gör grejer, men de har inte varit omöjligt göra hyfsat liknande grejer innan. Men. Det är Dali två och denna dag två var vi lite försent heller. Det fanns ju Crayon och liknande men då alla Gemini och så där. Men i två när det faktiskt började se riktigt riktigt coolt ut och blev riktigt riktigt bra. Så debuten och vi har ju redan pratat om det här avsnittet D Det är funkar skitbra!

Ruben:

Vill veta mer sålyssna det avsnittet. Då pratar vi mycket om vad vi tycker och.

Andreas:

Ja och jag.

Ruben:

Men Andreas ska vi köra lite snabba och kort tricks.

Andreas:

Vad du tyckerär bra och varför du ska skämma ut mig för framtiden. Så

Ruben:

Kör på.

Andreas:

bör jag ha. Jag har några som jag med hot t ex menar jag. Det är vad jag tror. Och utifrån den information jag har just nu. Tror att framtiden eller tror är bullshit eller vad det nu kan vara men har täcknamnet krypto är bullshit. Du kan i princip inte använda det till mer än illegala grejer. Och efter senaste tidens haverier av crypto marknader. Efter det så är det ocksånågonstans underbyggt att detär det ju typ bara gambling. och lotterier. Jag. Det är ju det känns som ett pyramid skum rätt igenom. Jag säger inte att krypto kan bli bättre, men just nu tycker de bullshit.

Ruben:

Jag kan i sak hålla med dig om en generell uppfattning om krypto. Men i och vissa enstaka valutor, hur de används, hur man tänker med dem. Och då tänker jag och barret från krypto. Jag tänker inte Utifrån hur man använt blockchain. För blockchain tror jag däremot kryptovalutor och alla dess former av kryptovalutor. Nej, däremot vissa kryptovalutor tror jag fullt applicerbara att användas inom specialfall i verkligheten. Just nu och framåt tror jag verkligen på det.

Andreas:

I år. Framåt tror jag att det kan vara kan bli bättre, men just nu. Det finns specialversioner av Bitcoin som gör att du ska kunna handla med det snabbt, men en normal bitcoin transaktion tar ju liksom i dag timmar och ibland dagar att få igenom genom blockkedjan för att alla noder ska acceptera och registrera vad som har hänt. Och det är inte hållbart i längden. Vilket gör att då är det ju det tar ju bort hela fördelen att ha det digitalt och i dag var skulle vara och använda Bitcoin. Ja det är några få det nåt kaffe ställe på nått ställe och jag tror webhallen tog det vid något tillfälle men de gör inte det längre. Tesla gjorde det en kort period men du kan liksom inte generellt sett köpa någonting med krypto mer än illegala saker på det där.

Ruben:

Ja, synd att jag handlade det separat. Inte just i Bitcoin. Jag tror inte ens att i Bitcoin som en valuta som ägaren. Jag tror snarare det är Blockchain. och att man knyter värde till någonting som faktiskt är någonting som är elektronisk. Snarare säger jag bara att här är någonting, och det har inget direkt sätt att säga att det här är min son.

Andreas:

Nej.

Ruben:

Och därför tycker till exempel hennes tes är rätt till marknaden perfekt med sig. Ett. Att och säga att just den här delen av blockkedjan knyter an till någonting och då är det min grej av back up print skrivna av. Fast ändå inte riktigt så. Vi ger ett värde till någonting. Det ser ut att alla NFC finns. Bra, för det är det verkligt jag säger. det samma på kryptovalutor. Det finns i kryptovalutor där man inte binder värde till något mer rejält än bara att det här ska ersätta en valuta.

Andreas:

Ja

Ruben:

Tycker det finns fördelar.

Andreas:

men jag tycker typ inte typ en efter. Jag tycker nr tre är överhypade som fasen för de är så många som när de kom i början när de kom. Svar Vi kan sätta alla alla kontrakt i en efter och sen så kan du om du köpa ett hus så kan du. Mynta. Det ger en äkthet och varje gång nån säljer det sen så kan du få 10 fast

Ruben:

Där kommer ju problemet. Att bara se på det som ett sätt att tjäna pengar och sätt att bara tjäna pengar på det. Det finns ett syfte för det här. Det blir bara hitte påpengar alltihop i slutändan. Däremot att använda det ur det här, att knyta någonting som dyker upp. Sensationer i all oändlighet. Idén är skitsmart och har lyckats. Gud förbjude att bli mångmiljonär på det. Inte jag

Andreas:

Ja.

Ruben:

med. Och det är som alla som blivit mångmiljonärer och miljardärer eller vad det nu blivit på krypto efter Skitkul! För oss blev det bra att lyckades göra rätt saker i tid, Men så är det mycket du kan göra. Du kan köpa potatis imorgon och sen så gör du det på rätt tillfälle. Så kommer bli mångmiljonär också eller på ett annat sätt rätt kunskap, men jag tror att det är en del av det. att kunna se det, att se möjligheten att. Och nu är jag en digital kreatör att vi hade gjort bara om vi hade gjort ljudfiler och säger att vi vill äga källkoden innan ljudkällan utan att det händer någonting med den och att någon annan taröver den i alla fall och vill. Så det är nu ni kan dra ner mp3 filerna på våra avsnitt och.

Andreas:

kan även.Även om vi har tillskrivit ettägandeskap av huvud filen så kan folk fortfarande använda filen. För enligt copyright lag så äger vi fortfarande rättigheterna till att våra poddar och våra ljudfiler.

Ruben:

Gud är den enklaste. Det är ju enklare att säga det viset. Men med ditt sex ugnar, dåkommer det vara enklare. Här är den som är knuten till våran källkod. Det här äger vi. Det är vi som är på riktigt.Åsså kan man verifiera att de som lyssnar på det, det här, de äger källkoden. Jättebra. Då är det faktiskt de vi lyssnar på och inte någon som kopierat det. Och då vet jag att jag ger pengar eller ger lyssning eller ger värde till dem. Faktiskt gjort det riktigt som sagt med bilder eller vad det nu är. Att det kan vara sådan verifiering som är grejen och det finns värde i det.

Andreas:

Jag kan så här som koncept? Absolut, men funkar inte nu. Funkar inte.

Ruben:

Är det Audi där du är också det. Delvis funkar det, men det som heter något med det är också att det är så nischat än så länge. Antingen så är det folk som är jätte nischade in i det och då blir det för nördigt och töntigt. Så vill jag tänka på det. Och så finns det dem som vill bara tjäna pengar på det somär svårt med halv intresserade och bara och tror att de kan tjäna pengar på det. Det är de som

Andreas:

Är

Ruben:

det som krävs, men kunna använda det till. De som är emellan där får man ut den marknaden Och inte bara aspekten av tjäna pengar gör det. Hej! Du kan göra något annat av detta så är värde eller att du kan se detta. Men då kommer vi ocksåin på en annan sak. Som du kommer att säga så säger den med att folk inte bryr sig om sin säkerhet så kör vi. har jag en idé. Bär vi upp saker?

Andreas:

Och Nästan otäck. Folk bryr sig inte om sin säkerhet på nätet eller är för lata för att göra något åt det.

Ruben:

Jag kan inget annat än hålla med. då behöver vi också ta med lite det som på att vinna här. Folk är för lata för att bry sig om att det de letar efter på nätet faktiskt kommer från den människan eller bruk som de sågs. Det här är det playlist. Folk bryr sig inte om. När. alla låter mer som Pippi får brydde sig inte om att folk inte fick pengar för det. Jag gjorde det. Samma sak med det här att folk bryr sig inte om att här är riktiga bilder. Det här är den här grejen. Och lite samma sak som det påminner också om. Men du får hur mycket mindre högupplöst. Du får inte den här full kvalitén genom att ha fått en printscreen. De vill bara se bilden. Jag skiter i fall där en gång 1 miljon pixlar.

Jag vill ha en 10:

10 pixlar som ser vad det är på bilden. Fin är den på en skärm. En skärm som är antagligen skit dålig för jag har inte brytt mig om att köpa en så bra skärm. Satsa på säkerheten. Folk är för lata och bryr sig inte. Jag tror att allt det här med teknik är något för mig nu som lever i nästan. Allt inom täcke just nu. Det är därför tror jag stagnerat också når baraälskas Jesus och inte den breda massan för den breda massan den fått det den behöver.

Andreas:

Syrligt,

Ruben:

Och där tror jag ocksåatt det här med till exempel krypto och säkerhet, allt sånt där väver in ett så långt kunskapen låter den självlärda massan så säkra tror dem de är för att de har ett lösenord. Sen gäller det för de som vill ge en säker upplevelse för användarna att skapa. Det gör enkelt att vara säker på plattformarna. sak med krypto då det ska vara enkelt att använda det på ett sätt så att det blir ett värde som inte bara är rena tjäna pengar upplevelser. Och samma sak med teknologin. Att sitta på full HD kvalitet. Möter nästan allas förväntningar. 4K är överdrivet i många sammanhang för majoriteten utav människor det är därför tror att mycket svängningar. Vi ger inte så mycket extra än de lite bättre bilderna av kameran. Nä, det är inget extra. Lite bättre skärpa. Det ger inget extra. Lite snabbare laddning av de flesta kommande ladda över natten. Det spelar ingen roll att du kan ladda lite snabbareän en gång under minuter. Lite snabbare processor och du kommer inte märka av det. Det var små grejerna plus alla märkena då som är mycket

Andreas:

Nu pratade jag.

Ruben:

Men jag tror verkligen att det är mer hårt tryck på det hela. Ingen bryr sig. Folk är för lata och ingen går ut. Det är det som för att skapa riktig utveckling nu. Så bör man göra om man måste se det här och nu. Miljön är också på det hela att för att få folk att bry sig om miljön. Man pratar mycket om att man ska matcha människor och att man ska få folk att göra saker utan att de tänker på det bland annat.

Andreas:

Nu har.

Ruben:

Jag tror du syftar på teknologin. Du ska matcha folk och fåsaker och människor att göra saker och komma in i teknologin att de själva behöver tänka på att de gör det. Eller att man Man ska inte vara saker man ska få det till. Så det ska enkelt. han fått klart.

Andreas:

Fast teknologi. Ja, det är klart att över tid så behöver folk kanske adoptera ungefär samma grejer, men kortsiktigt så går de ju inte under av att ligga två generationer bakom. Till exempel när det kommer till miljö behöver vi ju någonstans. Men jag är klart det där i två generationer. Jag vet inte riktigt vad vad vi anser att tvågenerationer i miljötänk. Men det är ju vitalt för våranöverlevnad som art och våran

Ruben:

Jo, men det är

Andreas:

där har du en annan grej.

Ruben:

Men det är som så attär för lata, och bryr sig inte tillräckligt Och bryr mig. Tills det påverkar mig tillräckligt mycket så kommer jag bry mig. Samma sak på detta tills bildkvalitén blir så pass dålig så att jag reagerar på det kommer jag inte bryr mig tills telefonen besvaras långsamt så jag reagerar på det. Kommer att bli tills jag blir hackad kommer jag inte bry mig om att mitt lösenord är dåligt. Tillslut är det en kryptovaluta. Tjänar massa pengar åt mig. Kommer att bli dyrt tills jag enskilde individen. Det nordiska tänket blir påverkat så kommer jag inte bry mig som generar litet. Och samma sak med miljön. Ska väga in den i detta också tills jag blir påverkad av att blir jättevarmt. Jag kan. inte andas eller jag får inte köpa plastpåsar längre så kommer jag inte bry mig. Nu pratar inte bara om mig själv, Det pratar jag generellt det här också.

Andreas:

Nej, jag ska vara jättehård. Jag ska vara jättehård.

Ruben:

år tillbaka men än så.

Andreas:

Nej nej nej nej jag ska inte veta vad med dig. Jag ska vara jätte hård mot en. En kompis. Du vet vem du är. Som i veckan hörde av sig av sitt ex skulle ha haft ditt jäkla knivset som hörde av sig, hade blivit av med sin Instagram, sin Facebook, och sin mejl. Och jag ba hade du samma lösenord Jess? Och var okej? Och du har blivit hackad, vad hade du för lösenord? Och nu ska du säga exakt vad du läser om, för det var väldigt väldigt bra. Så man kan lista ut vem detär och du får lösenordet. Men det var motsvarande typ password.

01:

02, tre hade jag alltsåöppnar jag facebook så hade jag kunnat ta reda på det här. Alltså hade jag gissat. Så lovar jag inom tio gissningar. Rätt gissat allas något. Nu känner jag ju personen men. Vår diskussion gick i princip ut på att jag sa att du får fan skylla dig själv. Asså på riktigt. Det här är också en person som lyssnar på podden vet jag och har hört oss saga om det. Och jag ba du vet ju det här min. Jo men jag jag har tänkt att jag skulle lösa det här. Du skulle ha löst det lite tidigare. Nu har du problem. Nu har vi i och för sig med lite hjälp av Microsoft löst tillbaka hans huvud, men det var inte lätt. Det är precis som AMEL sa, det tar lite tid och det är inte deras prio och de måste kunna bevisa att du är du. Men Instagram och Facebookär fortfarande förlorat. Och ärligt talat, jag är snart på sidan att om du inte har skött din läsa av. Jag kommer inte bry mig om du blir hackad. Du får skylla dig själv. För alla vet vid det här laget vad risken är. Och att det bara var de tre tjänsterna. Ett jäkla mirakel. Vi satte liksom bara vilka tjänster? Har du samma lösenord på? Bye bye bye bye bye. Fort så in i bomben att det bara var de tre.

Ruben:

Mat under.

Andreas:

Ja men samtidigt, då är det väl kanske det. Folk behöver bli brända, men jag tycker inte folk ska behöva be brända för att man kan se av andras misstag.

Ruben:

Och

Andreas:

är för lata.

Ruben:

övervaka och nu ska jag bli lite filosofiska. En tanke som jag har tänkt på det senaste. Jag. Tror att jag i avseenden där jag själv inte är bry mig, ser gränserna på vad som är bra och dåligt och det jag själv velat. Där folk står och skriker mot mig. Varför gör han eller hon såhär? Fattar de inte att det här, det här och det här? Och sen så kommer min kompis och sa jomen att de riktigt brutala grejerna. Jag tänker mig ändå efter som ja, man tror ju det. Men det man inte vet man på. Så frågan är vad de här för det är då. men här att man inte bryr sig om sina känslor. Vad är den gränsen du gör? När folk tänker varför tänker han inte på detta och lite mer? Det finns men du vet inte om det. Du kan hitta smarta människor som tänker det för att folk som du vill umgås med likasinnade och du får en hum hur når dem och når de som vet inom ett område till exempel att man har bra pass? Låt de som lyssnar berätta. Eller ni, eller rättare sagt ni även antagligen dårelativt intresserade såatt ni kommer veta mer sedan ifall de gör eller inte. det är helt upp till själva. hur når man

Andreas:

er själva om du fuckar upp

Ruben:

Ja men hur då?

Andreas:

jättehopp

Ruben:

Ja men hur når man dem som. lyssnar eller når detta för att få dem att fatta att riskerna finns. Eller det här kan hända, eller den här möjligheten att ha det, eller att använda sig eller utnyttja de här täck produkterna på det här sättet är ren idioti. Eller att leva med en full-HD TV och inte ha 4K tv. Det är ju enligt mig helt ärligt, det är ju bara Comfort Grey som

Andreas:

Jag skulle sätta en kostnads grej.

Ruben:

Det är också. Men det är fortfarande såhär med oändlig tid och pengar löser alla problem. Men och vilja.

Andreas:

Ett tips när det kommer till lösenord såtycker jag fan inte det. Det är för att det finns lösenordshanterare som är bra och som är opensource som är gratis för privata användare. Använda och vill du ha den bästa och som ger dig basal funktionalitet? Och jag skulle säga till. Det låter ibland som att jag är sponsrad av det. Vården, det är jag inte. Dom har en jättebra produkt. Byt vården.Är jättelätt att jobba med. Det synkar alla dina lösenord. Du behöver inte fundera och det ingår allt. Det är gratis funktioner. Det lilla du får extra av, det du betalar för. Och ja, jag kommer bara betala för mitt val för jag tycker det är så bra. Bra grej. Men. Det är snarare för att jag vill ge pengar till ett företag som faktiskt gör någonting bra för mig. De personerna som jag sett. Du är väl i för sig den enda med har satt upp ditt hår, den för att. Tre andra personer utöver dig. Och alla dem som lever idag kan inte se sig själva leva utan bit. Var det för att livet blev avsevärt mycket lättare eller så att jag behöver komma ihåg ett långt avancerat lösenord som ingen kan gissa? Det kan du göra med FRAs generatorer. Du behöver inte ens komma på det själv. Du behöver komma ihåg ett lösenord och så har jag alla mina små sparade. Enda gången de är jobbigt för mig att ha bytt vården. Denna ska logga in på en tjänst på en smart-TV. För då måste man sitta med en fjärrkontroll och detär ju snarare smart tvs problem skulle jag säga. Men typ varenda gång jag på en hemsida så ser jag en liten etta på denna bit var den loggade bara att jag har ett inloggad automatiskt logga in Du behöver inte tänka, inte fundera. Allting är bara löst.

Ruben:

Det.

Andreas:

Och det synkar mellan min telefon, surfplatta, min laptop. Använd en lösenordshanterare vad det.

Ruben:

jag vara lite jävlig.

Andreas:

A.

Ruben:

För två veckor sedan så blev LastPass hackade.

Andreas:

En.

Ruben:

Och den risken finns ju på bitcoin

Andreas:

inga lösenord läckte. Va?

Ruben:

Jag ska inte säga att jag vet allt de står i när de säger att de blev.

Andreas:

LastPass har blivit hackad ett par gånger och är inte vid ett enda tillfälle vad jag vet. Jag vet att de blev hackade nu, jag har inte läst om det.

Ruben:

Jag vet att de blev hackade, såg ut som något annat.

Andreas:

Men inte vid något tillfälle har lösenord läckt utan det har varit att man har haft intrång i sina system. Men eftersom lösenorden är krypterade separat så kan de inte komma åt lösenorden liksom. Du kan väl i teorin komma åt lösenordet cachen som du sedan med hjälp av ett lösenord och en en lösen sifferkod så kan du eventuellt räkna ut men det tar tid och det är det meckigt. Jag är inte helt säker på hur alla kryptering funktioner funkar.

Ruben:

med där kommer ju samma princip liksom. Skillnaden tror jag är att När. du skyddar ditt hus sådet det handlar om alla. Du kan alltid komma in om du verkligen verkligen verkligen vill. Det bara handlar om att det. Det tar längre tid för 2000 komma in att det blåser lite mer och för att uppvakta, uppmärksamma och veta det förlänger processen så att de betalar. sak med cyklar och allt möjligt och det som sagt härdat. Kan du förlänga processen, betala för lånet, hacka ett lösenord så kommer det vara jobbigare för och du kommer heller hitta den som kvalitet och det som.

Andreas:

Absolut och jag och jag. Så vi går vidare. Nu har vi rättat till här ett tag och den här är den här kursen har startat. Kärnkraft är inte lösningen.

Ruben:

Vidare. Att hälsa på är så mycket mer det.

Andreas:

Kärnkraftär inte lösningen. Det är för dyrt. Det tar för lång tid. Det löser ingenting nu. Vi kommer dit och om tioår har vi antagligen andra lösningar på problemet. Kärnkraft är inte lösningen.

Ruben:

De har lyckats med funktion.

Andreas:

Dit ska vi? Ska vi verkligen ta det underkant kallt eller ska vi säga att det är fiktion bara?

Ruben:

De har ju lyckats.

Andreas:

Jo jo, men det är väl inte kärnkraften när du slår ihop två molekyler?

Ruben:

det jag menar med att

Andreas:

Atomer.

Ruben:

jag skulle kunna Detär att skapa el oändligheten. I teorin.

Andreas:

kärnkraft som vi känner den. Just just just nu. Så som den används just just just nu är inte lösningen.

Ruben:

Man. Men tillägger Och jag tror att det inte är lösningen och det kanske inte är den bästa lösningen, men det kan vart utifrån regler och samhällsstrukturer och transportskydd, kedjor och publicerings möjligheter och allt möjligt en mer hållbar lösning än andra alternativ.

Andreas:

Ja absolut och de säger inte emot

Ruben:

som snabbare kanske löser vissa aspekter utav problemen i världen.

Andreas:

Ja, fast vi är. Det tar tio år och utveckla och bygga ett kärnkraftverk vi är och kostar enorma summor pengar. Finns en anledning till varför länder bygger olja och kolkraftverk för de är mycket mycket billigare och betala tillbaka i mycket fortare.

Ruben:

Jag ser inte att så jag bara sett det Det finns säkert ett kasus här också där det skulle kunna vara en lösning.

Andreas:

Sen så finns det andra saker i den här frågan också. Absolut. Det är man kan inte se det trångsynt. Men jag märkte inte lösningen

Ruben:

Man.

Andreas:

och jag skulle ta min sista ha tid.

Ruben:

Kör.

Andreas:

Att butiker kommer inte kunna ha monopol och kommer inte kunna ta ut 30 % framöver. Ja.

Ruben:

Andreas säger med andra ord här i att äppel står eller står inte kommer kunna till 30 % i USA

Andreas:

Och vad har monopol?Ärligt talat.

Ruben:

det kommer att gåoch jag tror att inom 2 till 3 år så kommer det se helt annorlunda ut. Om inte ens redan påbörjas nästa år.

Andreas:

Ja, jag är helt säker. Ja, alltså fick vi oss till och med att säga om det.

Ruben:

Jag vill skriva ett tillägg här. Innan vi avslutar avsnittet sånu ska vi prata lite formel1.

Andreas:

Just där vi hade Formel ett. Avsnitt 20 är det introt.

Ruben:

Onödigt vackra och.

Andreas:

i.

Ruben:

De visade lite närvaro som detta avsnitt. Gå tillbaka och lyssna på det. Jag tänker att vi bör inte bli långrandiga, men jag gissade på vinnare Verstappen tvåa eller trea, race fyra, Sainz femma, Perez och Andreas gissade ganska likt. Vi hade lite skillnad på de tre sista där och Andreas gissade Verstappen, Leclerc, Sainz, Perez, rassel. Så ganska likt lite skillnad de tre sista och ingen hade sänt rätt.

Andreas:

Nej.

Ruben:

Jag vet att vi skrev mest poäng, men vi hade ändå rätt på topp Fem samt i fel ordning bara

Andreas:

Ja

Ruben:

tycker vi får lika mycket poäng så det var en bra gissning och bara så.

Andreas:

Det var en väldigt bra gissning påföre det skulle visa sig. Och topp Femär ju rätt i fel ordning bara. Jag skulle vilja säga att jag satt det eller Clare högre upp.

Ruben:

Sen. Då har. vi timern. Här skulle jag säga att vi var jättetråkiga i sex och som sagt nästan

Andreas:

Men nästan. Det gjorde vi inte riktigt.

Ruben:

Vi hade samma tur på alla fem, en av oss har ju lyckats bli bättre. Jag gissade på Redbull, Ferrari, Mercedes, McLaren, Alfa Romeo medans Andreas gissade på Ferrari, Redbull, Mercedes andra med och Max. Vi hade samma tid som sagt Men då hade Andreas gissat på förare vilket var fel för Redbull vann ju.

Andreas:

Men jag har ju faktiskt två stycken på rätt plats till skillnad från dig.

Ruben:

Vi hade ju Red Bull, Ferrari och Mercedes på rätt plats.

Andreas:

Alla jag hade hade det

Ruben:

Sen så hade jag lite fel. Vi hade man kläm på fyra istället för femma och hade inte med all personal, men det hade inte du heller. Så jag skulle säga att jag inne i den ronden, vilket betyder att jag gissade mer rätt än dig.

Andreas:

känns det bra. Eller? All ära till jubel. Applåder.

Ruben:

Det känns bra.Är lite sorgsen över att det inte gick så bra för mäklaren. Jag är lite sorgsen för mycket. En saga jag tycker många företag borde presterat bättre och jag tycker många förra byten som sker just nu är knäppa. Jag fattar inte varför man börjar introducera ett tredje förare lite här höger till vänster.

Andreas:

Men det är inte nytt.

Ruben:

nej, med de förare som jag anser. Antingen ska de köra eller så ska de inte få målet.

Andreas:

När man åker.

Ruben:

De borde komma tillbaka senare. De kan vara sådär, Men inte ett utan ett tredje för att.

Andreas:

Men är inte tredje förare och reserv reserv samma

Ruben:

Jo, det är det, men det är det? jag tycker är löjligt och tycker jag biten utav typ principal ser jättekonstigt.

Andreas:

Det har ju ocksåblivit en konstig grej.År av nån konstig grej. Jättemärkligt.

Ruben:

mycket bitar bröd, tänker vi. Vi tar ett nytt före detta avsnitt. När nästa säsong drar igång nästa år. Och så pratade vi lite om vad som hänt på isen.

Andreas:

Ja, det låter som en bra plan.

Ruben:

Veckans tips då?

Andreas:

Veckans tips i denna veckan är ett litet. Webbläsartillägg som kallas för Profiles innebär som från E F F, Och för er som inte vet vad ff är så är det electronic, Frontier Foundation,

Ruben:

Och vad gör då Charles i Badger?

Andreas:

det vi gör är att den blockerar Trackers, på hemsidor så att den. Om du har en tracker som följer med dig mellan olika hemsidor och gör det på ett. Enligt dem. Orimligt sett såär det precis allt, det gör helt enkelt att den ligger i bakgrunden och spärrar block spärrar trackers över nätet på olika hemsidor och se till att du inte blir tracker mellan hemsidor på samma sätt som du har blivit tidigare. En stor rekommendation för att sin upplevelse på nätet helt enkelt.

Ruben:

Jag rekommenderar dig jätte mycket och speciellt.Älskar du att jävlas med företag som trackar människor?

Andreas:

Ja, men huvudsakligen därför. Och det läskiga är ju när man har den igång. Så kan du se en liten batch på hur många trackers den har hittat på vår hemsida. Vissa hemsidor är ju svin läskiga. Däremot går man in på våran hemsida taktik punkt com. Så när jag vart inne och hade sett en enda. Ska vi också tillägga att vi inte handhar våran hemsida mycket mer än att vi lägger in avsnitt

Ruben:

Men.

Andreas:

det är vi som är det vi menar det vi som hostade. den är inte full med trackers.

Ruben:

sen så skicka via fylla i ets länkar och dy att sträcka trafik meddelande får fråga.

Andreas:

Länkarna innehåller trackers. för. När du klickar på det och då har vi också markerat varenda länk vilka som är länkar och inte. Och det är ju bara länkar som tracka till andra sidan som leder till andra som de trackar ju inte på alla andra

Ruben:

Ni.

Andreas:

nätet antar jag.

Ruben:

Hoppas verkligen det. du upptäcker något annat så säg till oss.

Andreas:

Meddela gärna i så fall om ni vet mer om vad vi vet. Men det är också ett sätt man kan passa på och sponsra podden så här i juletider. Det är att man om man ska köpa något från Amazon använder våran länk för att ta sig dit så får vi en liten kickback för det ni handlar för helt enkelt. Utan att det kostar er någonting extra.

Ruben:

Vi ska plugga fem grenar.

Andreas:

Nu.

Ruben:

Vi har nåt som heter Buy med Coffey och i juletider som handlar om att ge och inte få så vill man såkan man ge ett bidrag till oss genom bad med Coffee. Länk finns i beskrivningen. för att det inte körs

Andreas:

vad smörig du är.

Ruben:

vidare då han inte jag måste tjejernas plagg för att fålite cash, så vill jag tacka för denna podd och detta år Andreas och hälsa En god fortsättning till alla våra kära lyssnare.

Andreas:

Absolut God Jul och Gott nytt år! Om vi har sagt något märkligt så kan man kontakta oss på kakor eller att ge mig på en kontakt. Man ska inte glömma att prenumerera på den för att inte missa framtida avsnitt. Och gäster och ämnen såklart. Och när man ändå är sin podd spelare så ska man passa påatt ge oss en liten recension och lite stjärnor eventuellt. annan grej man kan fåpassa på att göra så här i juletider är att berätta för en annan teknikintresserad människa i ens liv om podden. podden för vinden!

Ruben:

Ni kommer möta mycket släktingar och familj såhär under firande tider. att ni har världens bästa podd som de borde lyssna på så blir de jätteglada.

Andreas:

Du smörjer. Det är helt sjukt.

Ruben:

Jag tänker Så här att konsumtion går ju rakt igenom julens hjärta och ska man konsumera någonting så ska man konsumera. Försökte en Podcast

Andreas:

Jag tycker absolut du ska vi. God Jul, Gott nytt år och vi ses 9 januari helt enkelt.

Ruben:

Jag har är.

Andreas:

Eller högst kanske mer rätt har det gått. Hej!

Ruben:

Här är.