Käck-Tech Podcast

Artificiell Intelligens: Framtiden, Risker & Potential med ChatGPT & DALL-E 2

December 12, 2022 Andreas & Ruben Episode 41
Käck-Tech Podcast
Artificiell Intelligens: Framtiden, Risker & Potential med ChatGPT & DALL-E 2
Show Notes Transcript Chapter Markers

I veckans avsnitt dyker vi djupt in i världen av artificiell intelligens. Tillsammans reflekterar vi över hur AI påverkar vårt samhälle, med särskilt fokus på framstående teknologier som ChatGPT och DALL-E 2 från OpenAI. Vi diskuterar riskerna, potentialen och de etiska övervägandena kring AI. Dessutom tar vi upp aktuella nyheter som Eufy-kamerornas säkerhetsbrister, EU:s beslut om lightning-kontakten hos Apple och sammanslagningen av Waze och Google Maps. Detta och mycket mer i veckans avsnitt av Käck-Tech podcast! 

Disclosure: Några av länkarna här nedan är affiliatelänkar. Det betyder att om du klickar på länken och köper från butiken, kommer vi att få en affiliate-kommission utan extra kostnad för dig. Alla åsikter förblir fortfarande våra egna!

Rubens spel 

Nyheter


Huvudämne 

Veckans tips

Support the show

Vill ni läsa mer om oss och podden kan ni klicka på länkarna nedan:


Musik: Splash - Harris Heller

Obs! Transkriberingen är autogenererad och kan därför innehålla felaktigheter.

Andreas:

vad. Missade att klippa detta.

Ruben:

Det var ju smart sagt.

Andreas:

Okej, absolut.

Ruben:

Ett. Hej och välkommen till Sekt Podcast podden där vi diskuterar, dissekera och om vi har tur informerar om sekt teknik.

Andreas:

Vad gör jag? Gör jag?

Ruben:

kan säkert vara första gången någonsin jag inte läst innantill när jag.

Andreas:

Det är så vackert. Nu är vi på avsnitt 43 plus extra bonus avsnitt.

Ruben:

Och jag kan inte det där. Men nu är

Andreas:

vi ska göra nu. Det är ju snart nyår. Nytt år, nya möjligheter. Och så byter vi introt.

Ruben:

Absolut. Skrota det och gåin på det med dig i.

Andreas:

Jo, det är väl helt okej skulle jag säga. Det är just nu väldigt mycket grejer det. Den här veckan har varit lite kaos, men nästa vecka ska bli bättre så hoppningsvis så lugnar det ner sig. Men annars är det bra. Hur är det själv?

Ruben:

men det är ju fint det här. Nu är det snart jul nyår. Folk kommer inte jobba mer. Oj, vi måste få klart allting på jobbet innan julafton. Annars är privat skit bra och rullar på. Det är jätte.

Andreas:

Lite eget. Nu är det väl en bra inställning tycker jag. Vi har ju. I förra avsnittet hade vi ju dessutom gäst. Och du någon som du har funderat på sen dess?

Ruben:

Och jättemycket. Väldigt intressant människa och för mycket kunskap för att jag skulle hantera det på den korta tiden. Prata med varandra.

Andreas:

Ja, jag tyckte tidsmässigt vi var lite väl. Jag hade behövt mer tid. Men det är sånt som livetär och det är kanske det kanske möjligt att vi kan få med henne fler gånger.

Ruben:

Vem vet?

Andreas:

Upproret ska vi ge oss på tekniska.

Ruben:

Nu tycker Andreas du började.

Andreas:

Sen vi spelade in förra gången, vilket är lite ovanligt länge för att vara oss, så har ju Spotify rakt släppts. Och ni som följer oss påsociala kanaler kan ju se att vi har lagt upp lite om podden bland annat. Men jag tänkte vi skulle gåin på lite vilka vi är och vad vi har i våra listor. Jag misstänker att du har plockat fram din rätt också bara för att jag sa det till dina.

Ruben:

nej asså jag har den här när jag får se vilka toppar tysk topp låtar jag har och antal lyssning som möter.

Andreas:

Och det är väl det viktigaste.

Ruben:

Absolut.

Andreas:

Jag har ju insett i min Spotify att i år så har jag lyssnat avsevärt mycket mindre och. Jag tror jag var uppe i typ 50 000 förra året. Men ute nu. Jag jobbar på tio så jag vet inte riktigt vad jag har gjort. Men tydligen så har jag slutat lyssna på Spotify.

Ruben:

Jag är fortfarande trött, men tusan ungefär såatt jag ändå är okej med det. Mycket mindre. Och jag studerar mycket, mycket mindre.

Andreas:

Nu har jag ju råkat fåser din för jag ser att du har klippt in det i word dokument, men du kan ju få gissa. Jag tycker det här. Vilken är min topp artist för 2022? Du som ändå någorlunda borde känna mig.

Ruben:

Ja, jag kan väl visa typ två. Maten. Garants kanske.

Andreas:

Inte ens med på listan.

Ruben:

Jag har jag ingen aning.

Andreas:

Du har aldrig kunnat gissa det heller. Hemliga klubben.

Ruben:

Var i hemliga klubben

Andreas:

vet inte om de är väl en trio eller någonting som spelade på Lundakarnevalen i våras och tyckte att de hade en del bra låtar. Lite typ monica maggios sound och jag var där. Inte ett gäng som alla känner till och låtarna var bra så jag har lyssnat på det några gånger. Men sen är det ju de här som jag misstänker att du hade misstänkt. De där tvåa och trea. Det känns Markus. Fyra alla rockare och fem Mick Perry. Det är tropical progressiv house rätt igenom i princip.

Ruben:

Normalt är det ju bra att

Andreas:

Men min topp change är på topp. Det tror jag inte. Jag trodde att det skulle vara till paus, eller progressiv eller typ tropical halsbränna. Det var det inte.

Ruben:

Väldigt märklig spridning det.

Andreas:

Men din topp fem.

Ruben:

Min topp fem är ju mer genomgående samma så det känns som etta. Jag har haft mitt på sexårs tid men det är dyrt så man får väl anta att de släpper nytt album i år sådet är väl gott om argument.

Andreas:

du det albumet är så bra då?

Ruben:

Ja, om jag ska gå på vissa låtar. Men det är inte dikter det.

Andreas:

jag säger det som känns maffia är gamla bilder. Jag tycker bättre om gamla, hur det känns. Men jag vet inte om det är mest för det är nostalgi.

Ruben:

Kanske.

Andreas:

Men det finns ju bra låtar som är släppta nu.

Ruben:

Sen har jag årets sensation som tvåa i fredagen Agent Agent.

Andreas:

men för det.

Ruben:

Jag är liksom på en för mycket. Sen så Oils bak smyger sig in på typ en gång. Varför? Sen har jag den jag inte borde nämna att jag är påfjärdeplatsen för att han är

Andreas:

Lite pinsamt. Det är ju jättepinsamt.

Ruben:

kanske just då

Andreas:

Vad är det för sång du lyssnar på med honom? Jag tycker inte alls hans musik är bra.

Ruben:

Alltsåsedan den startade. Jag har liksom en carnivore spellista som ligger med gilla låtar och så bara flyter det runt är det bra.

Andreas:

Nej

Ruben:

O

Andreas:

okej.

Ruben:

sedan har vi det viktigast av allt. Julio Iglesias,

Andreas:

RPM är steg.

Ruben:

spansk smör sångare.

Andreas:

Det

Ruben:

Och.

Andreas:

ändå starkt.

Ruben:

Min poplåt är Power Diablo och vad är det för fint? Riktigt bra så.

Andreas:

Min topp är av hemliga klubben och är du kommer dra.

Ruben:

Jag har aldrig hört.

Andreas:

Men nu får vi lyssna på det som jag vill lyssna på på bredd Jag.

Ruben:

Gör det. När är den?

Andreas:

Med din i din top changer är ju mer förväntad.

Ruben:

Idé, men det är ju så brett som det kan bli. Men det är.

Andreas:

Jo, men det var ju det jag väntade mig att jag skulle ha. Men nej. Men ville spara xD. Det känns som att jag är det, men det är ändå lite mainstream. Men nu vill Sparks ändåHardcore Melbourne Bounce House.

Ruben:

Är det verkligen det?Är det kanske?

Andreas:

Fast det är ju hårdare är det med det. Det är det ju inte. Det är inte dubstep liksom.

Ruben:

Jag är kanske inte.

Andreas:

har det ganska hårda bit. Intressant.

Ruben:

Jag reflekterar kanske inte bara så mycket.

Andreas:

Nej, kanske inte det, men det är också det. på musik du lyssnar på, desto mer liksom avtrubbad blir. Men ärligt talat, ja, när jag var som nödige som mest då, då spelade man ju typ. Då var det mycket av de här, inte de melodiska loppen utan det var typ maten, Carex animals. Vad jag kommer ihåg var epic. Jag kom ihåg vem som har gjort den.

Ruben:

I.

Andreas:

De vapen som var ganska hårda. Electro house dropp. Och då satt jag och lyssnade på det till vardags. Sedan har jag ju det. Fast jag gillar tråkigt kaos när man inte bara liksom riktigt inne i den scenen. Eftersom vi gillar att. Jag har Mellow. Det där har ni. Hur har Eddie det?

Ruben:

Jag

Andreas:

När jag var som mest inne I Will Sparks. Då var det liksom hård, hård, hård electro hos.

Ruben:

Nu är jag inte jag. Jag tänker inte på det såmycket, Jag bara lyssnar och så är jag nöjd. Varför kan jag inte det på min topplista? Det är bra att jag lyssnar högt. Inte så mycket viktigare. Det bara är.

Andreas:

Det bara är jag. Jag ska. Jag ska vara jobbig med. I övrigt har inte hänt så mycket i tekniskt. Jag har haft fullt upp. Hur har din vecka sett ut?

Ruben:

Min tacka eller ett vecka det nästan

Andreas:

Mötet.

Ruben:

har varit. Jag är inte van att inte ha gjort någonting eller att komma på någonting som är värt att nämna. Förutom då att jag spelade i 2 timmar ungefär.Är man ett spel som inte flygs på ett flyg får fan somär ett av de första emo RPG spelen jag spelade som ung

Andreas:

Okej.

Ruben:

och. Bra spel säga. Men det som är sjukt med detta nu är att jag råkade se en reklam. Detta tryckte in på den och det har nu blivit Man bör ladda ner någonting. Det är webbaserat enbart hela spelet ligger i någon webbapp och inte laddar ner någon data utan det strömmar ur hela spelet och jag minns att det tog mig om om inte en halvdag minst att ladda ner detta när jag spelade och att det buggade och det var så långsamt och nu snackar vi nästan. Alen är 17 år sedan men någon sånt är så sjukt att man nu då så pass mångaår senare kan leverera en bättre spelupplevelse och som är bara webbaserad. Det är helt galet.

Andreas:

Men var sa du 17år?

Ruben:

Amen, säger Börje. Det var då jag började spela det. När jag spelade någon gång efter det och då har det juändå utvecklats, så blev det liksom lite mer krävande, lite bättre, förklarar lärarna.

Andreas:

Men det var 17 år sedan. Det var ju typ

Ruben:

Jag gick

Andreas:

iPod touch tider.

Ruben:

Jag tror attåterigen, när jag spelar det.

Andreas:

Oj

Ruben:

Tio. Nu nio år gammal. 17. 16.

Andreas:

Men det kanske inte bara är på dagstid, det är potatis till barnen lite senare.

Ruben:

Men coolt i alla fall.

Andreas:

Ja, jag köper det. Intressant. Jag vet inte. Jag har aldrig spelat. Jag kanske ska få testa.

Ruben:

Och för att ha.

Andreas:

Okej, jag har av någon anledning jag har ju ingen ingenting att spela pånär jag är i Nederländerna. Jag har bara min liksom laptop som är. Och min. Såklart att jag har liksom snöat in på att spela Pub J i mobilen. Jag ska spela med mina bröder. Man kan spela med folk, det är ganska tycker det är trevligt och sen jag vet inte hur länge det har funnits. Det har nu funnits 145 år och. Att ha en nyare mobil gör ju att det flyter påavsevärt mycket bättre.

Ruben:

Om du slår på mobilen.

Andreas:

Ja, jag sa efter att mobilen.

Ruben:

Han såg med att laptoppen under laptopen

Andreas:

Det här är den den det. Jag skulle inte ge mig påatt spela på min laptop.

Ruben:

ett

Andreas:

Mobilen funkar förvånansvärt bra. Ska man chatta, satsa tid med folk så blir det liksom lite av ett tim tips. Så jag umgås med mina bröder när jag är utomlands.

Ruben:

När

Andreas:

Ett trevligt.

Ruben:

är bra ska vi släppa våra icke existerande tekniker och gå in på nyheter istället.

Andreas:

Vi kör. En ganska stor grej som har hänt senaste tiden är att detär en säkerhetsforskare vid namn på mål som har upptäckt lite play c hål eller problem i. I en kurs under märkes o. Deras kameror och de som är en ganska välkänt elektronikföretag. När de tillverkar en del laddare och liknandeär det inte så vanligt att köpa i Sverige. Men om du köper typ laddare via Amazon så är det nästan alltid länkar man hamnar på. Antingen det eller googling typ. Och de har då 111 och innefattar kedjor som gör smarta hem i kameror och säkerhetskameror helt enkelt. Men den här par år har upptäckt att hela deras hela deras pitch för dessa kamerorna är att man får en hemmabas som man sätter ett minneskort i och så sparas all din video data på den här hemmabasen. Om du inte ger säger uttryckligen att jo, klart du kan spara det i iCloud liksom. Det de har upptäckt är att. De här kamerorna skickar iväg samma som är okrypterade med ansiktsigenkänning idé upp i molnet och man kan kommaåt dem utan kryptering.

Ruben:

Oj.

Andreas:

När de känner igen en person i tanke. Tanken är att den skickar iväg en bild som dyker upp i en notifikation på din telefon och så ska det då kunna ståett namn under i princip

Ruben:

Tjej.

Andreas:

allt. Vi har sett att den här personen står utanför din dörr, till exempel, alltså i din kamera. Hej Ruben! Här hade det väl plats i mitt fall. Och då har de liksom designat en idé till ditt utseende. Och de här bilderna skickas tydligen upp till Amazons webbserver. a. W s. Okrypterat och man kan fånga dem på vägen. Fatta det som och då med ett i det. Som är för ditt utseende. det. Jag har tänkt när jag har sett att den här funktionen finns där och den hubben sparar ett idé för varje person. Men när han hade testat ett system med ett annat inlogg så saknar den samma idé, vilket innebär att den antagligen designades specifikt i det globalt. Sen är frågan om du hade gått så att du hade haft en kamera att sätta på om jag hade haft den i Nederländerna och sen du hade haft en i Sverige om de hade hade haft samma idé. Det är inte säkert att du kanske inte ser den. Då kan vi koppla ihop dem som samma person. Men i alla fall, om du har tvåsätt att ganska nära varandra så har den samma i den.

Ruben:

Det är sjukt läbbigt.

Andreas:

Och det är det inte. Det är inte slut där.

Ruben:

I.

Andreas:

För tydligen så kan du med VLC media player om du har. Serienumret på kameran så kan du räkna ut dens webbadress och då kan du skriva in webbadressen i vilken VLC spelare i världen som helst och se livestreamen. Jo, så om du har serienumret på en ficklampa som är din din kompis så kan du i och med det lista ut webbadressen inne i VLC och så kan du få lite filmer från samma.

Ruben:

Och så sjukt

Andreas:

Okrypterat utan

Ruben:

sjukt. Men asså varför skickar man krypterade data frånär det ju bara där det sker från första start?

Andreas:

Det är kan vi väl säga, och de säger att det är din data, din säkerhet, din privacy. Allting är lokalt. Obviously så är det ju inte lokalt.

Ruben:

inte. Nej, verkligen inte.

Andreas:

Jo, vi har ju svarat på det här och säga att jo men vi vet ju att den skickar datan. Men vi ska ju börja med att. Krypterade fond fond nu då? Problemet är ju med det att de har lovat att de inte gör överhuvudtaget. Och det är där i marknadsförings informationen. Din data finns bara påden här hubben lokalt. Det är din data i din data och sen bara skickar iväg den.

Ruben:

Tacka gudarna att det finns människor som är påallmosor och liknande som kollar upp företag lite så att man vet sånt här för annars hade det bara fortsatt att ske.

Andreas:

De har ju varit jätte populära kameror för ett hyfsat bra pris. Det ska vara lokalt och det är bra kameror. Som det ser ut nu till och med. Du vet att i de här kretsarna i teknik så är lagen i sextips ganska känd och han har ju liksom gått ut med att de kommer att släppa ankor som sponsor på grund av det här. Det här är liksom ett jätte över steg. Rent. Rent krasst så är det att vi ska fortsätta kryptera, vi ska börja kryptera och den här bilden somär tänkt att skickas iväg, denär tänkt att den ska dyka upp i din notifikation i telefonen och jag kan köpa att man måste kanske skicka en bild eller pånått sätt koppla tillbaka till en bild för att den funktionen ska funka men att den skickas okrypterad upp i molnet. När de säger att de inte lägger någonting i molnet. Byggnader.

Ruben:

nu tycker jag hellre att de borde haft ansiktsigenkänning lokalt. Den går in i grunden, inte bara okej. Här finns man sju personer. Ge dem ett namn och när den personen sen kommer så får du en pappa. Det behöver inte skickas ut i molnet någonstans. Enkelt kanske att det både och. Du kan godkänna det skickas upp, preciseras och sen så smaka nånting. Men aj så jävla verkligt.

Andreas:

sedan har du en hel del människor som har det som. Det är ganska stor grej på nätet och det är hav av vissa sakkunniga som säger att du behöver inte skicka iväg en bild, du kan skicka en länk som din telefon hämtar den från hubben. Det tar lite längre tid, men det behöver nödvändigtvis inte upp i molnet emellan.

Ruben:

Nu.

Andreas:

Säkerhetskameror

Ruben:

Det här är varför jag bor i ett halvtomt hem i vissa avseenden. Jag litar på den här.

Andreas:

Nej, jag vet att jag jag är jag i upp i. Jag vill byta till ett mer lokalt baserat smartare. Men jag har sagt det tidigare, jag vill byta till homocystein istället för Smarteyes för att då har du inte en moln uppkoppling nödvändigtvis och då kan du stänga av om du ska ha någon uppkoppling överhuvudtaget. Och då sköts ju all all kommunikation lokalt.

Ruben:

I.

Andreas:

Så jag. Att det var krypterat hade väl varit bättre, men i de första inte bra och jag tror att på ett antal år han har. Han har upprättat ett rättsfall han anmält om för det här och vi får väl se vad han är. Nu är han brittisk medborgare så det handlar väl kanske inte under GDPR, men om det blev ett mål som blev uppmärksammat så kommer nog både EU och eventuellt USA börja fundera på vad det är som händer här. Och jag vet att i USA så. De flesta youtubers och sånt man följer är väl amerikaner eller kanadensare eller liknande.

Ruben:

I.

Andreas:

Linus är kanadensare och makers bland det som vi brukar titta på och typ det är ju amerikaner där. De har ju sagt att det här är ju ett skarpt övertramp när det kommit marknadsföring, sådet kanske inte nödvändigtvisär tribes i mål, men snarare att de säger saker som de inte kan håller.

Ruben:

I.

Andreas:

Ett öppet

Ruben:

Jag blevännu mer livrädd nu.

Andreas:

Det är inte bra att gå in på internetsäkerhet, det är bara att vi kommer göra det mycket framöver

Ruben:

Y. Jag gillar inte när man får ett sånt här för du gör att man blir mer vaksam. Ungefär som det här som händer här. Svenska inte svenska, men det bolag som säljer larm och övervakning.

Andreas:

Ja,

Ruben:

Det sjuka

Andreas:

jag tror det var väldigt.

Ruben:

Ja och att de då satt och skickade bilder inne påkontoret och då visst kanske datorn bara gick till dem.Är det fortfarande din kamera som någon använder och kolla på?

Andreas:

Jaså, där är väl de. Tillhandahåller en tjänst där dom ska kolla om brandlarmet går. Ska du kunna kolla och i vilket rum är det?Är det folk hemma så? Och de ska väl kanske dåkunna kolla att okej, är det här ett falsklarm ellerär det ett riktigt larm? Ska skicka väktare och sånt, men

Ruben:

Nej.

Andreas:

inte sist. Det ska inte vara så. Nej, du gå vidare.

Ruben:

Ja, vi nämnde tidigare att Apple antagligen kommer att släppa eller att de kommer släppa Lightning kabeln i EU i och med att USB-C lagstiftningen gick igenom. Och nu har vi då fått ett konkret datum när de faktiskt får sälja enheter med Lightning kontakten

Andreas:

Även där de fått släppa en ny enhet var efter det datumet med Lightning.

Ruben:

Så kan det vara flott. Jag

Andreas:

De får sälja befintliga.

Ruben:

Ja, och det är då 28 december 2024.

Andreas:

Ja, det är långt fram.

Ruben:

Det är om två år exakt ett.

Andreas:

Lyckas.

Ruben:

Så det gör ju att de skulle kunna komma undan mig från 15 eller vad man nu vill kalla den med står i från 16år efter det under komposten och så måste de agera. Och som vi nämnt tidigare, vi vet ju fortfarande ifall de

kommer ha ladd port om 02:

03 år.

Andreas:

Nej men det är ju det vi är. Jag tror det. Både du och jag hade den spänningen i förra avsnittet. Det är ju det avsnittet där vi pratar om det här lite extra i det avsnittet, att jag tror vi kommer att se vart vi vill gå med det här genom att se om de stoppar. Antingen så kommer de byta till PC, typ nästa telefon skulle jag tro. Jag tror inte de är så rent affärsmässigt. Om de ändå ämnar att byta till SBC så vinner de ingenting påatt fortsätta kämpa med det när de vet att de måste flytta den. Så antingen kommer vi se ut Spice eller så kommer vi se att de slänger med magsaft. Laddare. Slänger de med sig laddare då tror jag det är. Fast det tror jag inte. Det blir någon någon speciell panik. Kommer in med en lightning kontakt och med en en ej för laddare i boxen. Du kommer nog inte se någon USB-C

Ruben:

Det.

Andreas:

tyvärr. Hur mycket jag än vill.

Ruben:

Exakt så. De hade en del nygräddat med sig.

Andreas:

som många andra techbolag så försöker Google spara lite pengar och trimma Lina sitt företag. Och ett steg i den riktningenär att man nu slår ihop Google

Maps och Voice time till 01:

10.

Ruben:

Hur ledsen blev du läser det?

Andreas:

Alltså jag tycker ju om både googel maps och voice it, men till lite olika grejer. Och det optimala i min värld hade egentligen varit att ha Google maps med viss funktionalitet i. Och jag tycker att den funktionaliteten. Den finns lite halvt implementerad med det. Ingen som använder Google Maps på det sättet? Vi har ju byggt ett community kring att man rapporterar saker, att man hjälper till och uppdaterar och jag tror att risken är att om man såhär slår ihop dem, att de inte får fortsätta vara separata, att man förlorar communityt.

Ruben:

I.

Andreas:

Men jag hade egentligen helst sett att de två var samma art och man kunde typ slå påoch av och BoIS funktionaliteten om det gick liksom.

Ruben:

Och det är väl inte det jag tror kommer hända. Att man kan ta av och på öl och då också skapa Att man då kan skapa automatiseringar när man tex startar bilen, att den slås på och att då kan du se godiset. Men när du inte connectar till bilen så stängs denna av och då kör de vanliga google maps.

Andreas:

Ja, tycker jag precis på bas. Funkar inte så bra utanför bilen liksom. Den

Ruben:

Inget syfte liksom. Nej.

Andreas:

Jag skiter fullständigt i om det är

trafikstockning på väg 01:

03 vägar ner när jag ut och gå.

Ruben:

Nej, det spelar ingen roll för fem öre. Möjligtvis om du cyklar och den kan ta in cykelvägar och sådana är det knappt. Och så motorfordon då. Och visst, om du har en motorcykel är det ju en grej,

Andreas:

men tänk tänk maps. Du, du klagar ju på hur vi såg ut för det ser ju de ser ju ut som att de gjorts. Det är ju lite fjantigt och det är lite synd. Det känns nästan som barnanpassat. Men. Funktionaliteten är ju grym, så tänk voice funktionaliteten. I Google Maps.

Ruben:

Jag är för det. Jag kan inte byta.

Andreas:

Jag ber du att du får som gjort det?

Ruben:

Jag har båda nu faktiskt. Jag har båda.

Andreas:

mig. Alla vet att apple maps. Det är nånting som är fel med att vi vet inte vad, men det är något som.

Ruben:

Det funkar för det jag använder så lite som jag använder kartor så funkar.

Andreas:

Ja, så är det väl. Men sen kan det väl vara. Det känns ju lite som att det kanske går. Nästas öde till mötes. Nästa som för er som inte vet var ett separat bolag som köptes upp av Googel och gick som ett separat bolag under en period och sedan integrerades den med hårdvaru enheten på Google och då helt plötsligt blev näst som fick de operera som ett fristående företag utan då var de Googles hårdvara och bolag eller en del av det och jag tror att det är lite det som kommer hända med hissar också.

Ruben:

Jag tänkte på det här om varför vet jag inte, har tänkt på det men. Hur mycket googel faktiskt styr världens grejer. Det är det galet man reflekteraröver ibland, glömmer bort det så går man över sitt liv. Men det är inte hela världen, men det är då det är värt det. Google maps som många använder det youtube de är com. Asså det är wow. Listan fortsätter men det finns mycket intresse. Jag har hysteri tycker jag. Ett enda bolag somäger allt så är det

Andreas:

Japp,

Ruben:

märkligt.

Andreas:

japp, det är väldigt intressant. Men det är ju som du säger, Googel har ju stenkoll på vad du gör och jag tror inte det finns något företag som vet mer om dig på nätet än googel. Det är i princip omöjligt nästan att ta dig ut på nätet utan att Google vet om att du är där.

Ruben:

Vi går, men det är svårt.

Andreas:

Det är väldigt tufft att nästan alla hemsidor har sån är adsense tracker grej. Från Google att Google har mycket kontroll. Det är tur att de tog bort det. De hade ju det i sin såkallade företagspolicy eller något sådant. Blev det mot ett bottennapp så är det Attans.

Ruben:

På tal om något helt annat.

Andreas:

Jess.

Ruben:

Jag kollade lite påTeslas med Tracks presentationen som var för en vecka sedan och numera representerar den färdigställda server trackern som nu ska se mitt mittbacken. Vilket konstigt ord att säga på svenska men gasbil vad man nu vill kalla det.

Andreas:

precis.

Ruben:

Och jag har inte riktigt tänkt att den är såcool och avlägsen i eldrivna spel, men det finns ju andra. Varför är det verkligen så? Men den är ett. Inte bara, den är snygg. Har den i en nu på ett säte med så centrerat i bilen sitter anpassad just för föraren och sen sen för en liten volvo som har några stycken och bara några mätvärden som man kan direkt översätta för de lite som jämföra äpplen och päron. Men det är ändå de med liknande ska man säga. Det är svårt hitta exakta data. De som kan och jobbar med detta har väl stenkoll. Men jag som privatperson med det god eller upp kommer inte hela vägen. Men man såg att Tesla lastbilen har en ranch på 300 till 500 miles, men Volvo har 275.

Andreas:

Mail eller mail.

Ruben:

Det är bara amerikanska siffror för de är bara i USA. Detta är jag hittar ingenting med riktiga riktiga metriska siffror. Det är bara mail så att det är USA det gäller.

Andreas:

Apsis.

Ruben:

mig är den Volvo stora chocken. Volvo lastbilen finns inte, de är helt olika marknader de betalar med. Gå in på Volvo Trucks, USA sidan och svenska sidan. Helt olika modeller och hur

Andreas:

är för att det finns en. Men det finns lagar i Europa som gör att vi möter lastbilar från front och från först första delen av lastbilen längst fram till sista delen av släpet längst bak. Och den måste hållas innanför vissa begränsningar för att det är de reglerna säger och det är därför lastbilar i Europa har platta fronter. Det är ju egentligen ur. Luft motstånds synpunkt. Helt idiotiskt. Du har ju noll dynamik i det. Det är ju som att köra en vägg mot luft. Det är

Ruben:

Ja.

Andreas:

jättedumt. Medans i USA och Amerika över lag tror Jag. så räknar man från där släpet börjar och bakåt vilket gör att man har ju gjort en liten. En lite näsa på lastbilarna med så det blir liksom. Den blir inte inte en vägg utan det blir liksom lite mjukare övergång. Och det gör också att amerikanska lastbilar generellt sett är mer kraftfulla för att få plats med större motorer. De har ofta ett större sov utrymme i så det är ju nästan som en rullande. I vissa fall nästan som en rullande husbil. Plus att den drar ett jätte släp. Ja, det är helt andra modeller och det är väl det som är problemet med Tesla nu för den är mer lik en amerikansk lastbil.

Ruben:

Den kommer nog inte riktigt kunna gå in på PC marknaden på alla sätt alls. Jag vet inte hur de byggt den hos användarna, men då får man bevaka mindre släpp för den kommer fortfarande ta nos till bak och då släpper det standardiserade så som vid massage i maskin på. Om man spelar det jag vill med en kamera, hur flytta alla andra hem från Tesla och jämfört de olika företagen är att bland annat Volvo och andra. Och det är helt sjukt hur de kan vara så bra på att optimera. Verkligen när man kollar statistiken för att se hur. Visste ni inte det inte finns alla gör men att de verkligen gör det lilla bättre och tänker hålla sig till. Och att de som pratar vi pratar om det med DÖ, alltsåtalar om att det är svårt är en omställning från bensin, drivmedel och sånt till el. Jag har inte direkt svårare för det svåra har ju att också lyckas producenter somär bra inom det segmentet. Men nu har jag inte lyckats bygga något. Dom har lärt sig hur man bygger bilar som hade problem länge och att lampor läckte in och läckte in i bilar och saker rostade och gick sönder och Det var plast som

Andreas:

det är fortfarande ett befintligt problem.

Ruben:

och att de har skjutit av att bygga el driv biten med att inte bli bra på att bygga själva. Allt annat runt omkring har man ju hört i olika områden. Men lyckas. Nu är den här sönder testad när lacken över kinden i sin egna play tjej nu. Forumet har lyckas och få folk köpa den. Då har de ju lyckats och kommer inte ha det som marknaden för de andra. De har lyckats göra bra lastbilar länge. Men omställningen till el är min inte bra påde flesta tillverkarna och då är det kört. Då är det

Andreas:

men det är ju att göra. Omställningen är svårt, men också Tesla har ett sånt. De har ju fokuserat på. El drivlinan liksom. Och det är det de har blivit bra på. Sen kan man ju diskutera deras bilar och mycket annat, men el drivlinan är de ju väldigt bra på att bygga och det jag tyckerär ganska coolt med den här. Vi får ju se när den kommer ut och används och se vadåkerierna tycker om den. Enligt Teslas text så är den ju bra, men varför skulle de säga att det är dåligt ska vi väl säga. Men så är det ju. Men. det jag tycker är coolt att man kommer använda bil laddarna såatt de kommer att vara samma laddinfrastruktur men då det så. Bilarna i dag. Testerna har 400 volt system.

Ruben:

I.

Andreas:

Och det har Tesla kört under en väldigt, väldigt lång period. Men sen kom på SHE och de och alla de här och som gjorde liksom mot nya. De har satsat på800 volt system.

Ruben:

I.

Andreas:

För det är det som händer när du ökar volt antalet är att du inte behöveröka diametern på kablarna.

Ruben:

I.

Andreas:

För om du ökar volten men inte ökar ampere än såfår du mer effekt utan att behöva öka kabel storleken. Som vi vet. Koppar är tungt och dyrt.

Ruben:

I.

Andreas:

Men för att man ska kunna använda befintlig infrastruktur när det kommer till kablar och sånt så har man ökat till tusen volt i den här lastbilen som elsystem, vilket innebär att de kan använda bil laddarna de här normala Supercharger resorna. Men de har också sagt att de ska släppa nya laddare.

Ruben:

Eller om vi säger om dem med kylsystemet i.

Andreas:

Ja precis. Och de ska ju då för fram tills nu har de ju de har legat rätt. Nu kan jag inte de exakta siffror, men de är ju alla två och de är bara på hundra kilowatt till 220 watt till. De är väl uppe på 800 men med de här så ska de kunna lösa en megawatt. Vi lade effekt. Och det har man ju också sagt att från alla nya modeller som kommer att komma med tusen volt system men även från Tesla så att Tesla började på 400 volt. När när alla andra sa avboka vi, Johan tappar dem och så kör vi 800 meter såhoppas vi slippa 800 direkt. Men man får ju helt andra problem när manökar allt antalet. Det är ju så när man ökar antalet så kan ju faktiskt el bara hoppa i luften.

Ruben:

Och det hela mitt.

Andreas:

Ja då börjar det bli farligt.

Ruben:

När man jobbaröver ljus bommar.

Andreas:

Nja, men jag tror det. Jo, det måste vara.

Ruben:

det var nog när jag läste ellära som ung. Då jag säger som ung för att jag inte kom ihåg allt medvetet var lärare. Han hade jobbat om det var produktionsmiljö, men det blev ett sånt riktigt elskåp hade smält och det blev just bom. Och det mest läbbiga med liv för det är att visa alla så. Hjälp kuratorer och.

Andreas:

Det är ocksåett hål och grävas.

Ruben:

Eller två. Det finns inget jag har så mycket respekt för i. Värden som just L. Det här med att dubbelkolla 17 gånger innan jag ska göra det med L bara för att jag har fel. Då får man. Eller så dör man nämligen inte. Men.

Andreas:

Det i sig inte. Inte för det beror helt på och helt på situationen och är mycket kommer du ska

Ruben:

Skit. Skit i tacklingen, ni får sån. de tar slut. De är skitcoola. Vi måste ju nämna om hur snabb bilen. Det finns mycket fordon. Jag kan lite för lite om lastbils världen, den är för komplex. Det enda jag kan säga att om någon lyckas med detta nu får verkligen inte va infrastrukturen runt omkring som pratar om och med den här dansen i elsystem med medarbetare ladda batterierna och Bob vara älskling hälsning ner. Och det är en av de åtgärder som vi kan förändra i både utsläpp och miljön. Men också. Allt bättre, snabbare leveranser, allt möjligt. Det är bara på gott.

Andreas:

Men vi ska inte kunna förklara det här megawatt laddarna. Problemet med att mata en megawatt ström för ett elbolag är att det krävs enorma resurser. Så det Tesla har gjort här är att de har gjort en laddare som har ett batteri som ska hjälpa till och hantera pic lod så den laddas lite sakta under tiden och sedan när du kommer in och då ska snabbladda din lastbil såhar du ett batteri som hjälper till med den där extra kicken för snabbladdning och sedan när laddningen saktar ner såbörjar man fasa ut batteriet. Så det är förklara pick dragningen som lastbilar kanske då kräver.

Ruben:

Jag vet inte var platsen är på den men att det står blev med ett gosedjur för alla just nu. Det har ryktats om att ny struktur, infrastrukturen runt omkring, skapa el och förflytta el. Att lösa det på det blir ännu mer skalbart. Det är problemet just nu.

Andreas:

Vi hoppas vi har ett jäkligt bra

Ruben:

göras internationellt. Internationellt

Andreas:

Och Sveriges elsystemär ju långt före är inte långt långt framme jämfört med många, många andra länder. För Som vi sa i avsnittet om elbilar så. Elsystemet i Sverige är ju byggt för att vi ska ha direktverkande el och vi är i Sverige. Vi är en extrem marknad när det kommer till elanvändning för att vi använder ingen gas. Vi använder inte olja påsamma sätt för att värma upp våra hus eller att göra som energitillförsel Vi flyttar enorma mängder energi i vårt elsystem och använder extrema mängder el jämfört med många andra länder. Men det är för att vi använder det till till exempel uppvärmning till till exempel våra spisar. Sedan kan vi ha gasspis i Sverige också, men inte det vanliga. Och då är det oftast inte såatt du har en pipeline hem till dig som man har i många andra länder, utan då har du. Då får du köpa tuber med gas. Att systemet är fel är ganska bra. Sen så är det väl just nuär väl snarare problemet peak timmarna när vi använder för mycket ström. Det är med hjälp av EU som också köper en hel del av oss.

Ruben:

Det är bra.

Andreas:

Nja, Det gör att våra priser går upp i Sverige.

Ruben:

Vi fick.

Andreas:

Ska vi ge oss på veckans huvudämne?

Ruben:

Ja, någonting som är läbbigt.

Andreas:

Tycker du det är läbbigt?

Ruben:

Jag tycker att det är läbbigt i vissa avseenden. Ja, men det är för att jag har sett så mycket scifi film

Andreas:

Ett bra utgångsläge du behöver.

Ruben:

Där är detta allt. Det brukar vara grunden till alla problem. Jag barbarerna på Bali. Där har du svaret. Det är jätteläskigt hur den här datorn rymdskeppet tar över och

Andreas:

Så för dig så var en skräckfilm inte en barnfilm.

Ruben:

är jätteledsen. Du var lite skräckinjagande. Inte han som

Andreas:

Jag tycker den är deprimerande skulle jag säg.

Ruben:

Ja, och men också vad? Vad? Vad som skulle kunna hända.

Andreas:

Den har om du ser det sagt. Det vi ska prata om är lite alla pågående och i experiment och jag tror att vi kommer nog prata om det. Vi kommer inte prata specifikt hur saker funkar utan snarare kanske filosofiska tankar kring vad det skulle kunna innebära. Just nu finns det två ganska stora kända experiment somär väldigt, väldigt många pratar om dem och det är Chat GPT som är en ganska ny grej. Och i våras kom ju Dali två och det är de somär de mest omtalade. Men sen på nätet nu kommer jag ihåg vad den tjänsten heter, men på nätet har det blivit så att Influence gör en animationen Avatar.

Ruben:

där är det ju liten grej. Köpte tick tock att man gör av avatarer och liknande och jag tänkte väl testa detta, men det var lite för dyrt för mig att lägga ungefär 500 spänn för att testa den apparat som jag kollade på. Jag håller på med en lens a i som finns riktar som inte syntes. Sen finns det ett antal andra off brands men de blir jättestora och vi kan väl länka till några tick tac videosarna eller någon sådan bargain såatt man kan se vad vi pratar om. Men. Man laddar upp något med en 10:20 bilder på sig själv och genererar sedan då avatarer baserat på bilderna i olika miljöer, färg, format, sätt att måla och så vidare. Och så kan du använda de här då som avatarer. Skitcoolt enligt mig. Jag ville testa det, men det var för dyrt med två500 spänn för att få testa på tio bilder liksom. Det är.

Andreas:

Jag det.

Ruben:

Det var lite väl.

Andreas:

Men sen är det också om du tittar på dom somär gratis så är skulder en hel del av dessa premisser. Poliserna är ju lite så här du om du laddar upp dina bilder så låter du också dem användas som träningsdata så du medger du att du får de bilderna att användas utan din vetskap. För att träna AI

Ruben:

Precis.

Andreas:

det väl lite sådär, men cheat GPT är ju en typ en chat robot mer eller mindre och läskigt bra sådan.

Ruben:

Ja, kött i butik är ju.

Andreas:

från

Ruben:

Dyrt för öborna, enligt Dale två. Men. Det är det som jag hoppades skulle kunna komma. Men plus plus lite till skulle vi ha. För den är inte helt perfekt ännu. Men det kan egentligen ställa vilken fråga det vill, vare sig det är så jag testar det. Skriv ett skript för hur man presenterar AI i en podcast så skrev den sedan en A4 ungefär med information. Man skulle kunna kalla det för att presentera en podcast direkt på engelska. Allt är inte applicerbart för oss och jag orkar inte att vara översättare. Men förvånansvärt bra. Det som jag såg som ett krux är att jag skulle vilja använda tabbar för att se vad kan gömma sig tekniskt. Vi lägger ut rätt mycket material. Blev mitt är att den har bara träningsdata fram till 2021 och vi började 2022 så tyvärr gick inte.

Andreas:

Och den valde har medvetet valt att inte den medvetet valt att inte vara uppkopplad på nätet så den har inte tillgång till nätet och kan därför inte få mer info om inte forskarna ger den mer info.

Ruben:

En haj. Väldigt mycket data i och med att den har väldigt stora skapade databaser från nätet, så den innehåller ju väldigt, väldigt well well, well, well, well well. Väldigt mycket data som du kan använda till att göra coola saker i man skulle kunna göra det är att man skriver en en kod funktion men väljer ofta pyton veckor som är normalt mycket. Men titan är ganska populärt. Och då kan man säga hej, Jag vill att det här det här ska hända. Skriv det i kod såskriver den det. Och utifrån vad jag sett påolika sociala medier så skriverändå en bra fungerande kod. Problemet är att du måste kunna lite själv och ha databaser och grejer för att kunna använda koden så att det inte bara att du får kod som trycker in den, dvs funkade. Men nånting jag såg som folk gjorde, det var att de tar en befintlig kod som skrivits och skickar upp den till chatten. Hej! Kommer det att funka eller? Hej! Jag fattar inte varför det går fel.

Andreas:

Opsis ville ha hjälp med. Hitta felet liksom.

Ruben:

Och då lyckas den och det är ett läskigt

Andreas:

Men du kan ju också till exempel. Något som jag var tvungen att prova efter förra veckans avsnitt var. Tre. De tre viktigaste punkterna för att du ska vara säker på internet och den ger ju dig tre bra punkter. Det är typ använd bra lösenord, uppdatera dina enheter. Och nu kommer jag ihåg det sista var det var den kommer i. Tio. Titta inte på länkar du inte litar på. Nu var det ju rimligt. Men om du börjar be om väldigt långa listor så är det ofta något som är det inte helt rätt att ha den. Den är inte perfekt, men den är förvånansvärt bra på att plocka fram saker.

Ruben:

Vad det än är så är ju Markus Paulus video på ett liknande där han bad om en provtur på iForm 14 och då sa den ju lite felaktiga färger. Den sa lite felaktiga data på vilka megapixlar kamerna har, men som helhet. Skitbra. Visst, vissa faktafel och då blir jag så här. Tänk pluggat nu. Skriva en lång text om franska revolutionen eller någonting som tänkte att man kan skriva en lång text. Franska revolutionen beskriver det. Sen kan det vara lite effektsökeri attändra om lite och så. Och bada Bing. Bada barn så är det läxa gjort.

Andreas:

Undrar hur det funkar som plagiat.

Ruben:

Det är det här som bland annat Marcus Bali var inne på och andra också att ett plagieringär en sådan som avseende. Och han pratar mycket utifrån att han är en kreatör och att det verkligen kommer att ha en hög kvalité på jobbet för att den kan skapa saker. Men man får glömma bort lite som bottnar i att det är skillnad på att de skapar saker och ritar nåntingän att de faktiskt har ett. Medvetande som tänker till ser den mänskliga aspekten av den dåsaknar själ någonstans att se. Det är inte det riktiga, men som plagiat då den hämtar den här datan från internet och andra databaser med internet och inte uppkopplat utan ska anpassa den till det. Och det är folk som faktiskt har gjort detta så det inte finns en upphovsman eller kvinna bakom detta. Och speciellt om man kommer till Dale två då som skapar bilder. Mycket av bilderna är skapade på grund utav att de hittar någonting på internet som har gjorts av någon och speciellt med avatarerna är väldigt tydliga där för där har man kunnat se signaturer nere i hörnen utav den källa bilden som använts för att skapa avataren.

Andreas:

Det ska vi ocksåbli rekommenderade John. För några avsnitt sedan som en veckans tips. Crayon är Dalai.

Ruben:

Ett stort

Andreas:

tror jag, som sedan döptes om till Clarion och det vi pratar om nu är Open ice dalar i två som är ytterligare mer en avancerad. Båda dessa har jag förstått det som är öppna för allmänheten nu så att vem som helst kan skapa ett open air konto och testa dessa. Så det kan jag rekommendera. In och prova om.

Ruben:

Vi länkar till det. Jag varit inne på både Dali och Jupiter nu i flera dagar och testat olika saker och i Ljusdal är två av de sjukaste. Där du kan ladda upp en bild så kan du ju alltid generera mer av den bilden runt omkring. Så är det. Det är så sjukt och rätt. Då ska jag också tillägga att detta är ju öppen AI som äröppen för allmänheten mer eller mindre där du kan tuta och köra. Jag bara undrar. Den icke publika. Hur bra är den?

Andreas:

Jo men sen är det väl Open är ett en non-profit organisation med forskare som liksom forskar på AI typ. Som jag förstått det i guld vill syfte och att man liksom det finns en enorm databas bakom det och att det är folk som talar med anställda också, men att man de mest för att se proof of concept och visa vad det är och hur det skulle kunna funka. De är också stora förespråkare av säker AI.

Ruben:

I.

Andreas:

Men tänk om de har möjlighet att göra det tänkt att vara en nation stat skulle kunna göra liksom.

Ruben:

Här kommer det som jag nämnt tidigare. Inför de individuella bolag och grupper som vill göra någonting med och också nu mycket människor som matar in data. Utan styrande kommer ju mitt intresse att fallen enligt mig. Var bättre än ett företag eller en organisation som ligger utifrån en förlängning av ett land. Och det är bara kolla på Sverige som är ett teknologiskt under jämfört många andra länder. Hur dåliga vissa våra appar och hemsidor och liknande somär från starten är jämfört med dem som inte är från staten utan som är publika bolag eller vad det än är eller organisationer så bara där lägger stämpel på hur du vill. Skitbra att de kan göra saker, men de kan nog. Jag tror inte att hon kommer lika långt som du som säger det, att det här är gruppen av härliga forskare som gör vad de vill kanske kommer längre.

Andreas:

Jo absolut. Men jag tänker ju typ så som man i Ryssland har hacker grupper som attackerar andra utom

Ruben:

ju.

Andreas:

och sen är de uppbackade liksom. Jag menar ju inte att kanske att staten ska göra saker själv, men till exempel en sån grej som man kan diskutera där är ju bossarna. En mix som är till viss del backade av för att deär backade av amerikanska staten eller har varit. Men om de visar det öppet. Tänk då vad teoretiskt sett amerikanska staten kan har gömt bakom lås och bom.

Ruben:

Militära organisationer. De kan nog göra mycket och kommer i alla begär som inte går in på riktigt. Men. Jag har sett rätt mycket om robotar och det senaste som börjar faktiskt kunna göra saker helt okej. Inte bra, men helt okej.

Andreas:

Vad är det för robotar?

Ruben:

Men jag vill inte gå in på vad vi kan prata. Men annars har jag väl bara sett delar av de. Robotar börjar bli lite starka och coola och kan göra saker, röra sig

Andreas:

och dina Amex.

Ruben:

bland annat. Släng på eller ta i det gärna och nu. Läskigt.

Andreas:

Ja alltså ja, jo, det finns en del robotar som gör lite olika saker med Wiskey River. De är teknik positiva här.

Ruben:

Jag är positiv för Ebba. Livrädd.

Andreas:

Pappa. Du och.

Ruben:

Det är skillnad påatt vara rädd och positiv och negativ och skraj.

Andreas:

Jättebra sagt. Mycket bra sagt.

Ruben:

Mycket att förklara. Försiktigt, nyfiken och positiv. Medans livrädd och motstånds aktigt negativ drar väl mot poolen eller

Andreas:

Försiktigt. Positiv.

Ruben:

av.

Andreas:

Jättebra. Men jag tror

Ruben:

Och jag har respekt för den kommande utvecklingen och

Andreas:

Och det är nog såvi ska se det och för det. Man ska ju! Man ska ha absolut jätte respekt för hur man utvecklas, därför utvecklas det fel såfinns ju ganska stora risker.

Ruben:

Y.

Andreas:

det.

Ruben:

Men det gäller att vara lite försiktigt positiv och ha respekt för att utvecklingen och all annan utveckling. Och lite som du pratar om att kanske inte skicka 20 bilder till någon som säger att de ska använda de för att träna sin robot. Om du inte litar på det bolaget eller vad det än är att. Nu bör man komma till detta att datorerna eller systemen kommer lära sig av det du gör, inte bara spara information och lära sig mycket mer av den. Och låt mig prata om förra veckan. Inte bara att man ska ta hand om sina digitala prylar eller sin data, men också håller koll på vem ger jag min data och vad kommer de göra med den? Tror jag är en stor grej och just när rekommenderar jag att. Man kan dokumentera, ta datan, göra till en användare och göra dina den sen. Inte för att vara för katastroftankar, men kan man då se ett mönster i att och 70 miljoner människor gör så här och så här i det här avseendet? Då kan vi utnyttja den datan. Tänk om den ägaren, de kan tänka smart och kommer att skapa någonting utav den informationen.

Andreas:

precis.

Ruben:

Vad det än är, om detär smarta reklamer eller om de är, vilket jag oftast antar det kommer bli eller produkter. Men. 90 % av det som kommer att användas till EU positivaär där man kommer kunna se. Ja, okej, det här, det här hände. Bra, då kan vi styra med skriften, det talet eller vi kan skapa de här produkterna som förenklar livet för de här människorna eller vad det nu är

Andreas:

Precis.

Ruben:

vi vill med konsoler. Men man måste vara aktsam på vad man delar med sig av och varför.

Andreas:

oja. Och det är väl det väl också en ganska stor fråga. Den här tränings datan vart dom får all denna tränings datan ifrån. För dem opererar jag även ganska ofta med vad de köper in den ifrån. Men de här tjänsterna som levererar den är lite mer tjejer det med vart de har fått den och att de i princip har skapat den av nätet. Vi får också tips om du. Det är också lite läskigt för det tänkte jag inte påför jag skapade ett Open IK konto den här veckan.

Ruben:

I.

Andreas:

Och jag vet inte om du också gjorde det, men har du sett vilken profilbild de har gett dig?

Ruben:

Nejdå, inte kollat på.

Andreas:

För min profilbildär en två år gammal profilbild som jag inte har laddat upp. Den låg på typ. Den är säkert kopplad till mitt min mejladress pånåt sätt långt tillbaka.

Ruben:

Okej, avled tidigt då tog automatiskt dens bilder jag har överallt. Så det är inte konstigt att han tog den. Men ändå. valde den inte.

Andreas:

När du inte valt den låten, laddat upp den till Opera är jag utan du har plockat den från sin träningsdata. Att den här adressen är kopplad till den här bilden.

Ruben:

Vi loggar in med Google Key syns konstigt.

Andreas:

Det gjorde inte jag. Jag skapade ett nytt konto och fick en bild. Vilket teoretiskt sätt säger du att de har någonting somär kopplat till mitt fejs? Och minimerades. På tal om ansiktsigenkänning i din.

Ruben:

Ska vi ha sådana? Jag har ju redan gett upp delvis. Jag har insett att jag har skött mig redan med för mycket data och för mycket skit på nätet med mitt ansikte och batterierna. Poddarna släppa videos och ljud och vikt körda så att

Andreas:

Ja, det är det här man snackar om. Att man ska kunna göra DivX av röster genom Adobe har ju visat något sånt här. Jag tror det bara är då de känner de dig som de visade att de kunde. Man kunde skriva in sätt och vad personen skulle säga och med hjälp av AI så kunde den då på gammal inspelning efterlikna det. Så det lät som att det var den röst som sa det och. Våra röster finns ju x antal timmar av

Ruben:

E.

Andreas:

uppsats att de måste separera din och min röst i podden då. Men ja, det är inte en omöjlighet liksom inga idéer till någon. Vi vill gärna stå för vad vi säger själva. Tack!

Ruben:

Där är det ju bara kolla på att vara en sådan script app. Den hittar ju vem somär jag, vem som är det.

Andreas:

Vet du varför det gör det?

Ruben:

Jag förstör lacken och du markerar.

Andreas:

nej.

Ruben:

Av allt oljud säger jag. Det var inget. Det

Andreas:

och upp, men den kan också känna av om vi är olika olika personer. Men den känner inte av vem det är så att den bara. Den här hösten har hittat oss namn ger jag den rösten. Om man gör samma fel.

Ruben:

Ja. Jag insåg hur deras olika utställare tänkte var det samma.

Andreas:

Detta.

Ruben:

Jag tyckte det var coolare med regn. Här är också en sån grej. Mycket av grejerna som man tror och även ifall jagär dystopisk bland det är mycket mer korkat än man egentligen tror och vill tro. inte det här kommer bli ett nytt skrivet bara för att vi kan fråga frågor bara sådär, utan det krävs

Andreas:

är några steg till, men det är ju, detär ju en bit på vägen

Ruben:

Och med det där. Det är ju inte som man tror. Men någonstans så kan man göra det så kan vi kanske göra det och kan. Då kan då Fontana datan, separera våra två hudceller och sedan använda dig av. Då kan du se vem som är vem som utnyttjar det. Det går ju och såkan vi göra det. Så kan någon här också.

Andreas:

Absolut

Ruben:

Ja.

Andreas:

definitivt.

Ruben:

I.

Andreas:

Herregud

Ruben:

Vi må vara smarta, men viär inte genier på den fronten.

Andreas:

vad. Men ska vi liksom börja avrunda den här diskussionen? Det händer mycket på den här fronten och jag tror att vi behöver ha enligt experter som vi kan prata om med.

Ruben:

Ja.

Andreas:

Så. fortsättning följer i framtida avsnitt helt enkelt. ska vi gå över till gas i stället?

Ruben:

Ja.

Andreas:

Veckans tips är nånting för Windowsanvändare. Tyvärr så utelämnar vi Macanvändare och de som då använder komvux. Vilka de nu är. Men detta är en funktion eller en funktion för en app som heter Microsoft Power Tools som finns i Microsofts app. Står det havererade så är det säkert Microsoft stålarna, men det är för Power juicer som vill trimma och effektivisera sin Windows upplevelse. Den har en hel del ganska coola funktioner som egentligen bara gör Windows mer kapabelt. Det är inte någonting som en kanske en normal användare behöver, men den som känner sig. Jag kan betrakta. Kan ladda ner det här och experimentera. Den har funktioner som till exempel fanns i söndags där du kan dela in din skärm i mindre skärmar och så låser den upp så att du kan ha specifika fönster och du kan liksom sätta av med den här layouten. Brukar jag tycka om. Den sparar vi. Och så kan du sätta en etikett till att jag vill att den här layouten händer så du kan ha en tjock katt som kastar upp Spotify på ett ställe. Jag kan slå upp det här programmet på ett ställe med det här programmet på ett annat ställe till exempel. Den har power play. Nej, men vilket innebär att du kan byta namn så att du har en mapp med en massa bilder som du vill ha. Och de här bilderna att vilja byta till bröllopsbilder för ditt datum och istället för att namnge varje bild en och en. Så kan du namnge alla och sen döper de om de något och döper om det till det här plusset till exempel. Och så är det ett, två, tre, fyra, fem, sex.

Ruben:

Dåhade man för att ta vara poddavsnitt jag

Andreas:

Precis, vi hade gjort det redan menar du?

Ruben:

Men man hade kunnat göra.

Andreas:

Sedan ingår det en color pick, vilket innebär att även du kan sno en färg från en app eller från en hemsida eller vad du vill. Den här färgen tycker jag var coolt. Den vill jag använda i paint till exempel. Den har också en chalkat grid. Den har en keyboard med. Gör så du kan programmera ditt tangentbord så att du får fler chalkat som du. det kosta man dig själv. Och sen finns lite andra grejer. Till exempel Always on top somär som en skärm som behagar ett fönster som du alltid vill ska ligga överst så kan du trycka att den alltid ska ligga överst mer eller mindre så att även om du har massa fönster såhar du den som alltid överst. Så att till exempel om jag är i krom och skriver i ett googel dokument men jag alltid vill att spotify ska ligga överst för jag vill kunna kontrollera spelaren så kan jag sätta den till alltid överst så kan jag fortfarande skriva i dokumentet. Du vet att om du trycker påden om jag har spotify uppe och sen klicka på krom fönstret såhamnar ju Spotify bakom den. Då hamnar den du klickade i senast framför och du kan sätta Alloy som topp och då hamnar den alltidöverst oavsett vad du gör. Samtidigt minimerar den ändå. Så för Porjus. Ladda ner finns Man förstår helt enkelt. Intressant. Kul att exprimentera med. Om jag sagt någonting märkligt så ska man maila till. Check, check at the mail punkt com. Man kan också passa på att tipsa om ämnen och gäster som man vill att vi ska ha i podden framöver. Nu har vi en del gäster. Vi har haft två gäster plus min bror och vi har fler gäster på ingång så det händer roliga saker nu och kommer att göra det framöver. Vill man göra oss glada inför jul så tycker jag att man ska tipsa om podden till en kompis eller en familjemedlem. Ni vet ju vilka somär intresserade. Tipsa om podden! det är så vi växer helt enkelt.

Ruben:

Bra summerat Andreas.

Andreas:

Jättebra.

Ruben:

Jag har inget tillägga. Tack för denna veckan. Det här känns som en måndag. Ha det!

Andreas:

Jag vill se dig prenumerera på podden och betygsätta oss i din favorit podd spelare. Vi har spår. På måndag har det gått tjejer.

#41
Nyheter - Säkerhetsforskare säger att Eufy har ett stort säkerhetsproblem
Nyheter - Det finns nu ett specifikt datum för när Apple måste sluta använda Lightning
Nyheter - Google slår samman sina team för Waze och Maps till ett team
Nyheter - Teslas EV semi-truck
Huvudämne - Ai chatt, Ai konst och Ai generering - Kommer artificiell intelligens ta över nu?
Veckans tips