Käck-Tech Podcast

Vad är sant och falskt om elbilar? - Gäst: Alfred Ruth

November 14, 2022 Andreas & Ruben + Alfred Ruth Episode 37
Käck-Tech Podcast
Vad är sant och falskt om elbilar? - Gäst: Alfred Ruth
Show Notes Transcript Chapter Markers

I veckans avsnitt gästas vi av ingen mindre än Alfred Ruth från podden “Bilar med sladd”. Vi pratar denna veckan mer eller mindre enbart om elbilar och försöker sätta verklighet till de frågor och funderingar som cirkulerar kring just elbilar. Vi besvarar frågor som “Hur ska strömmen räcka om alla byter till elbil?”, “Är elbilar sämre för klimatet än Fossilbilar på grund av batteritillverkningen?” och “När katastrofen väl är ett faktum, vill man då inte ha en fossilbil? Vart kan du ladda din elbil när det inte finns någon ström?”. Dessa och massar mer i veckans avsnitt akv Käck-Tech Podcast! 

Länkar från veckans innehåll

Disclosure: Några av länkarna här nedan är affiliatelänkar. Det betyder att om du klickar på länken och köper från butiken, kommer vi att få en affiliate-kommission utan extra kostnad för dig. Alla åsikter förblir fortfarande våra egna!

Tech-Veckor 


Nyheten


Huvudämne - Vad är sant och falskt om elbilar?


Veckans tips

  • Ladda din elbil med smartladdning och spara tusenlappar - Greenely & Tibber 


Mer om Alfred och podden "Bilar med sladd"


Support the show

Vill ni läsa mer om oss och podden kan ni klicka på länkarna nedan:


Musik: Splash - Harris Heller

Disclosure: transkriberingen autogenererad och kan därför innehålla felaktigheter.

Andreas:

Hej! Det här var Andreas på språng. under inspelningen av avsnittet du snart kommer lyssna på hade vi en del tekniska problem. Vi hoppas inte de kommer störa allt för mycket. Men vi tackar såklart för din förståelse eftersom vi var tvungna att använda dig av inspelningen. jag önskar dig trevlig lyssning och. Kolla avsnittet.

Alfred:

Herregud, jag blir alldeles startsträckan. Det var kul att jag får vara med

Andreas:

Men det är ju det enda jag har att komma med också. Jag har inte liksom skrivit en bok. Jag är inte bättre. Planerar.

Ruben:

Då var Postnord större än jag var det jag?

Andreas:

Lite så det är.

Ruben:

Hej och välkommen till Centric Podcast podden där vi diskuterar, dissekera och om vi har tur informerar om kök teknik.

Andreas:

Sväng i steget i dag igen du perfekt.

Ruben:

det är sant. Dansen har.

Alfred:

Jag som är gäst här. Ni brukar lägga på musik efteråt eller? För du liksom lyssnarna fick inte höra att Ruben nynnade introt här. Mycket förtjänstfullt ska sägas. Det kanske kan ta den ett varv till liksom, så att det.

Andreas:

För er som inser att jag har en ny röst så har vi en gäst i dag. Alfred Rut, teknik, författare, entreprenör och inte minst podd kollega.

Alfred:

Härligt. Det är inte min röst som är med för jag plockade upp en whiskey röst på i planet hem från Cypern. Jag tror att det så här flygskatt låter helt enkelt. Men ni får stå ut med att jag är lite extra basic emot. Vad brukar ni om ni byter och lyssna på våren på att sända bilar med sladd då det väl låter för modern? Lite lättare på rösten än vad jag gör i dag helt enkelt. Lite

Ruben:

EU kommissionen är helt enkelt.

Alfred:

exakt vad jag

Andreas:

Du kan. Du kan se vad du vill och sen lägga på något jättekul equalizer så ser vi om folk känner igen dig. Det blir

Alfred:

Ja ja, härligt är det Bra! Vad kul att få vara här! Jätteroligt att bara få vara med och snacka elbil. Smiter har ni lovat att jag ska få för att

Andreas:

Precis.

Alfred:

det blir kul?

Andreas:

Det är lite tanken idag. Vi ska köra ett elbils avsnitt och vi har faktiskt väntat med att göra detta tills vi har någon som är lite bättre på elbilar än vad vi är. För att jag kör själv ett bensin märke

Alfred:

Men

Ruben:

Jag får köra bil i Sverige lagligt i alla fall

Alfred:

Ja, om ni som lyssnar. Så här låter det när jag skakar på huvudet åt dem. De.

Ruben:

När. Vi har väl inte samma förutsättningar som dig i kunskaper om just användandet av elbilar. Sedan att läsa på på olika hemsidor, det kan vara som en sådan. Men du har mer kunskap så du driver också kanske Sveriges bästa podd om ämnet också.

Alfred:

Är nog den största ska tilläggas. Vi vet, vi är ganska stolt över det, det som väger Vi började ju, eller det var mina kolleger som drog igång podden när jag varit med ett par år nu liksom. Men men, det där liksom. Man har märkt att vi har nog inte allting helt fel för folk som fortsätter lyssna. Men framför allt tror jag det är att vi bara var rätt med att elbilar håller på att bli vansinnigt stort. För det är bara att man börja lyssna på oss när man funderar på att skaffa elbil. Och sen sa. Det är som ett brev på posten om man lyssnar på Megaman. För när jag ska spela det, då blir man också intresserad av energiomställning, vindkraftverk, kärnkraft? Ska vi bygga nya gruvor? Robot? Rymd, AI liksom? Jag vet inte varför alla de frågan hänger ihop, men men det gör dom tydligen liksom.

Andreas:

Men till att börja med, ni började ju ett nu, det var inte du med i och för sig, men ni började ju som Tesla på den och det säger ju ändå en del om att precis som vi i denna podden är väldigt intresserade av vad Elon Musk hittar på så kan jag tänka mig att ni också är det.

Alfred:

Ja Men han har ju ett affärssinne får man väl säga. Och han är ju Annie. Det är ju rätt kaxigt liksom. Vilka problem han tar sig an och liksom att han tänker lösa dem. Sen så tycker jag det är synd att världen liksom inte kan. Gå med på att det finns fler nyanser än svart eller vitt liksom. Man måste vara antingen god eller ond. Och eftersom man är en skitstövel på många sätt och liksom är jättekontroversiell på jättemånga vis så får en massa motståndare som då tänker att de måste allt det bra han gör också. Va dåligt liksom. Jag ska aldrig vilja jobba för den mannen alltså f*f Och Jag får massa ränta på den.

Andreas:

det man

Alfred:

Får man

Andreas:

utformat.

Alfred:

Men men, jag är väldigt glad för allas våran skull att han gör det han gör liksom för det. Asså om man ser Teslas när dom startade Tesla och vad dom fortfarande håller i så är ju det liksom deras hela deras anledning till finnas är att liksom försöka accelerera övergången. Till förnybar energi och till elektrifiering. Och det har dem ju verkligen gjort. Hade de inte varit Tesla så skulle inte de andra biltillverkarna nu. Alla utom Toyota som vi älskar sparkar på för att de är sämst i klassen. På det här inte hunnit lika långt i sin övergång till elbilar, men nu är liksom alla ombord.

Andreas:

Det är väl dem som har självladdande hybrider

Alfred:

Aah Herregud har du hört något så dumt. Det är alltså den jag tror den marknadsföringen blev också fälld i Norge. Man får inte säga så, i Norge men den har inte blivit fälld i Sverige liksom. För det är naturligtvis är inte självladdande utan all el som de här hybriderna kör på kommer ju från. Bensin då istället. liksom det är ju Aah det är så dumt och det är så sorgligt liksom. För Toyota var ju först i världen med med hybrider med Prius. Dem ledde ju en gång i tiden så de håller verkligen på. att göra en Kodak helt enkelt Kodak uppfann digitalkameran och sen gick de under för att de inte klarade av att ställa om affärsmodellen från att sälja Kamerafilm Ååh Nu är det samma med Toyota

Andreas:

Jag kan meddela att de har inte blivit fällda i Sverige för att jag var inne på deras hemsida bara för någon dag sedan och det ligger kvar där. På den svenska hemsidan i alla fall.

Alfred:

Men sedan så är det tyvärr är ju liksom Volvo å andra sidan. De gör ju sådana blunders också. Oftast så har de liksom en del av hemsidan som pratar sig varma för indexering och att det inte finns problem med bilar. En annan del av hemsidan som säger att han är här är den smarta elbilen utan räckvidd. Ångest säljer sina laddhybrider som ju naturligtvis. Bensin. Och anledningen till att det är jättemånga biltillverkare nu som har jättesvårt att bli av med sina förbränningsmotor bilar och de har ställt in kalibrerat sin tillverkning för att producera de här bilarna ett par år till och de måste sälja dem, annars går de konkurs. Så det är det de, fast rätt hårt nu för liksom hålla tungan rätt i munnen och har liksom din morsa sin produktion. Och att inte stöta bort el spekulanterna samtidigt som de ska ändå lyckas kränga sina förbränningsmotor bilar. Men det.

Andreas:

Det är väl där man måste stå på både det etiska. Det är ju fördelaktigt att köra elbil medan samtidigt. Fast vi har plöjt ner en hel del pengar i utveckling på de här bilarna där vi behöver sälja dem ett litet tag till för att kunna gå runt och utveckla fler elbilar helt enkelt.

Alfred:

De reser tio företag som alla har ganska låga marginaler i sin verksamhet. Så det är en väldigt slimmad maskin. Och som alla vet när man bygger bolag så liksom pratar man om att nå skalfördelar. Man får mycket bättre ekonomi i någonting som man gör i stor skala. Nu kommer de här bolagen. demontera tillverkningen av sina konventionella bilar och de har försöka planer på i vilken takt det ska gå. Men om de ska överleva så bygger det på att de lyckas liksom hålla den balansen att de lyckas sälja precis varenda förbränningsmotor bil de har tänkt och planerat att tillverka. Och trots att de tillverkar allt färre sådana så ska de klara av att. samtidigt säljer föremålen billigare. Då får det rör. Choklad sett är det liksom det ganska ofta man när man liksom är insatt i beslag ens fattar att det är inte så konstigt att Tesla är högre värderat än något annat bilföretag trots att de säljer färre bilar för det. Det är inte fördel att ha byggt jättemånga. Bensinbilar. Är det inte en bra indikator på om man kommer vara duktig på att bygga många elbilar? För det är helt andra saker som är svårt. Och det är ett problem man har att demontera den tillverkningen under kontrollerade former snarare än att den ska vara en fördel när man ska börja tillverka många elbilar av det här. Frågan var innan om det fanns ett rekord, men ni märker det bara som Att. dra ett snöre liksom. Jag ska hålla käften så får ni ställa frågor istället.

Andreas:

Jag vill bara göra ett litet inlägg innan vi går vidare. Men det är ju också en skillnad mot andra bilföretag. Tesla är ju inte bara en biltillverkare, de också ett enormt AI företag och energibolag så att man ska jämföra det med en ren biltillverkare heller, för de har ju så många andra ben att stå på jämfört med t.ex. Volkswagen eller Volvo.

Alfred:

Och det tycker jag är väl kul för det. Det känns som att det de har gjort är att de har skapat en trend i industrin nu, att det finns fler tillverkare som inser fördelarna med och som också vertikalt integrera sin verksamhet. som man är lite elak mot konventionella biltillverkare ska man säga att de kan katalog producenter Å ena sidan så kollar de liksom i katalogen på vad Bosch och andra leverantörer har för. Som sagt sa du och sen så ritar om en snygg ritning på de delarna ihop och sen så säljer dom bilarna i ett paket till ett återförsäljarnät som de inte heller äger utan den de sitter bakom en central aktör i mitten och äger varken försäljningen eller tillverkningen av komponenterna mer än de motorerna som alltid varit deras grej. Tesla och Ericsson visar vägen nu med att både utveckla komponenterna själva för att de inte fanns till salu. Så de äger utvecklingen och tillverkningen av dem och sen så äger med också då hela sitt australis led och då har vi liksom inte ens börjat skrapa på de andra grenarna som inte har med bilar att göra. Men redan där säger de liksom Tesla tre bolaget att de som gör eller är det som om man Kolla bortom det. Det försöker vi ofta göra, liksom att man inte fastnar på hela Tesla hela tiden. men, det det verkar som att flera av de andra besökarna följer efter. Det tror jag gör att vi kommer få bättre konkurrens om mer olika produkter i framtiden som konsumenter att välja på. Och då är det liksom inte bara olika sätt att montera ihop Bosch Siemens komponenter, utan det kan hända att Volkswagen gänget börjar utveckla mer egen teknik. Det är i överkant.

Andreas:

Absolut. Mer konkurrens det ju och för oss konsumenter och inget annat.

Ruben:

Innovation gäller det vi strävar efter.

Alfred:

Ja, det är kul att ni tar upp AIK för det är ju annars liksom event där det har gått långt från att de presenterade mig. Men nu gör jag det så jag tror att ni fattar mig alltså, säger en författare som skriver fiktion om artificiell intelligens och en av de stora anledningarna till att jag gått in i spelet. Varför? Det är kul och se. det så otroligt spännande Frågar runt AIK hur det kostar hela världen som man vill om man blir sårad av och vad jag vill säga. Förutom om elbilar då kan man till exempel gå in på Storytel eller Nextory eller någon av de andra bok tjänsterna och lyssna på Per med filter som drar en spännings thriller om kontroll. Problemet sitter inte helt i som jag skriver och publicerar dock. Tyvärr finns bara första delen ännu, men jag har på jobbat. För det

Andreas:

Jag tänkte det skulle vara en trilogi, men det finns bara en bok hittills.

Alfred:

ha? En liten knodd? Som jag varit pappaledig för. Jag hann inte skriva klart andra boken innan pappaledigheten som hade varit lite svårt för mig att komma till. Texten efter pappan är det första som tar

Andreas:

Men säger ändå vågat att gå ut med att vi kör en trilogi direkt och så även jag släpper första bok.

Alfred:

När man skriver bok så måste man liksom man veta vad början och slutet på berättelsen är så att jag vet var berättelsen för alla de tre böckerna är och det jag hade fått en annan berättelse om jag bara skulle skriva en bok

Andreas:

Men din din bok är det väl kopplat till ganska mycket och i teorier och det var också en av anledningar till att jag valde teknik författare snarare än sanning framför den ändå, utifrån de teorier och den vetenskap vi har idag väldigt kopplat till.

Alfred:

På en. På engelska brukar man skilja på science fiction och spekulativ fiction är att anse som spekulativ. Fick kännemärken så att det inte. Starwars att man hittar på saker som roligt om man försöker verkligen utgå från vad? Tro mig om framtiden och sen så dramatiserar vi en tillvaro i framtiden. Att se det jag försökte utgå från eftersom jag jobbar mycket med att bygga upp startupbolag och investerar i sådana som privatinvesterare och. Jag bor nära utvecklingen och folk som kan mycket om det är de som insåg att finns ganska stor diskrepans mellan vad vi som jobbar i det spexet vet om vad som kommer och vad folk i allmänhet känner till. Och det är det kommer leda till en slags grundläggande omvändning I ekonomin där som tårtan vi har dela på blir större än någonsin. Men vårt gamla sätt att dela på den håller på att gå sönder så det görs liksom innan de kommande 10:15 åren så har vi liksom en av de absolut största politiska reformerna som för många kommer behöva ske för. Men lönearbetet kommer, det kommer behöva svårt för folk att försörja sig på. Lönearbete är lite som att ha hästarna i knät när traktorn kom. Hästarna blev inte sämre. Men innan traktorn kom så kunde hästarna försörja sig och till och med skapa avkastning för sina ägare genom att göra ett arbete som är värt mer om fodret, vad de kostade och sedan så slutade hästen att kunna försörja sig. De blev helt enkelt mindre värda att det arbete de gjorde blev mindre värt på grund av konkurrensen från traktorn än vad det kostade med äpplen, foder, stallplats och då och då försvann hästarna. Och lite så är det på väg att bli för oss människor och helt enkelt att det finns massa yrken som. Och arbetsuppgifter som kan vara svåra att automatisera. Men det kan vara så att vi är på väg mot en marknad där det liksom blir orimligt att kräva av människor att de ska klara av att försörja sig. Och då är den idén på vad vi har och hur vi ska göra det. Det är den idé som i svensk politisk kontext känns som en vänster flummig det. Men medborgarlön idag är mer värde neutralt. Ord beskriver basinkomst och. Faktum är att liksom inom akademin ekonomisk forskning så har folk från hela spektrat varit för det ganska länge, från vänster till höger. Man kan kalla det negativ inkomstskatt om man är höger. Liberal ja, jag försöker inte för eller emot det eller säga att jag inte gått in där. Jag vill att vi ska medborgarlön så därför jag. Men frågar jag mig så är det kolla på att tekniken kommer att ge oss. Vad blir konsekvensen av den tekniken? Hoppa och skjut om det inte kommer gå, begära av folk att de ska kunna försörja sig genom lönearbete. Hur ska vi kunna undvika att egentligen all inkomst i samhället blir inkomst av kapital med de som äger robotarna? Och hur ska folk kan klara sig? jag tro att folk måste börja förstå vidden av det som kommer? För annars liksom om det är en av de kommande? 2 till 4 mandatperioderna. Vi behöver genomföra genomföra en sådan reform trots att det känns ganska stort jämfört med liksom. Ska vi skjuta på reduktionsplikten med tre år? Vi ser det som den den magnituden av politiska frågor som brukar vara så stora annars.

Andreas:

Vi har försökt undvika det politiska landskapet, men det kan vi väl säga att det känns som att den här mandatperioden har varit ganska kortsiktig. Eller man pratar om väldigt kortsiktiga frågor jämfört med vad man gjort tidigare och dessutom stora frågor som till exempel kärnkraft. På ett väldigt kortsiktigt perspektiv så jag vet inte riktigt om Senaste valet är en bra indikator på vad som komma skall

Alfred:

När det går bra. Konstiga blir vi. Vi försöker nog liksom också undvika att sortera in oss för på lite steg i våran paddock. Det som utan och ljuga kan säga att våra röster hamnar på olika delar av det politiska spektrumet liksom. Och det är nog bra att det finns en sådan spännvidd. Det vi har gemensamt är väl precis det du vinner på liksom att. Försök att inte låta kortsiktiga plånboksfrågor eller känsloargument styra vad man borde tycka utan att försöka hålla ögonen på det som är viktigt för de långsiktiga förändringarna och för egen del så att säga i klimatfrågan. En av de mest avgörande frågorna som. Vad jag tycker den största utmaningen kanske. Och den här basinkomst grejen som jag varit på nu ligger och väntar där runt hörnet liksom. Åsa. Det finns inte så tydligt här vilket parti de ska rösta på dårå, men jag tycker det var skönt när båda sidor i politiken hade gröna partier för då kunde man tänka att båda kommer att ha någon form av ärlighet och hederlighet i klimatfrågan liksom. Men nu kan jag gå snett. Så kanske inte var fallet nu. AB Vi. Vi tycks skönja konsekvenserna. Men även om så är fallet så säger de ju åtminstone att de ska främja elektrifiering och att de ska hålla liksom Parisavtalet. Vidare debatt De konkreta reformerna hittills går i motsatt riktning, så det blir liksom svårt att se hur det ska gå till. Men men, jag försöker att inte döma de för tidigt utan de får väl få ihop det på något sätt liksom.

Andreas:

Man får väl ge det en chans. Men jag kan hålla med dig att det är det som vi sett hitills kan väl vara lite tveksamt. Så ska vi gå vidare.

Alfred:

Det får göra.

Andreas:

Vi brukar. ha en punkt som vi kallar våran TEC vecka. Nu har ju du i och för sig varit på semester. Men jag kan börja med tekniker så får du känna lite på hur det brukar se ut. Och fler som lyssnar. Förra avsnittet hade jag ju en liten liten grej att jag beställt en smartare för att jag ska kunna. Checka mina grejer runt omkring mig och den försvann ju med posten. Den har nu dykt upp. Det kom en granne till mig och bara knackar på dörren. Jag tror den här tillhör dig ju. Då hade den hamnat två gator ner hos

Ruben:

Två gator.

Andreas:

som hade nummer 56.

Ruben:

WHO.

Andreas:

Jag vet inte hur den hamnade där. Jag vet inte varför den kom till rätta i alla fall. På söndan så. Så jag är nöjd. Efter att jag hade kontaktat post NL sagt att jag har inte fått mitt paket. Jag hade fått svar från dem. Vi får väl med.

Alfred:

Alltså det finns ju något skämt med den här som har kommit bort med posten. Jag vill liksom vet riktigt hur det ska. Du hade helt enkelt inte hunnit få den så du hade inte kunnat aktivera den. Så det gick inte. Spårare. Men jag skulle vilja kunna göra det på distans då på nåt sätt. Men det leder till problem.

Andreas:

Men det är inte min största tillgång. Men jag håller med här. Jag hade gärna velat aktivera den redan när jag köpte den så jag visste att okej, men den är på väg liksom. Funkar inte riktigt eftersom det blev tyst och så, men ändå mitt största teknik. Haveri var väl egentligen i dag precis i början av våran inspelning när helt plötsligt mitt nät går ner och stackars Ruben och Alfred fick sitta med en frusen Andreas misstänker jag en period.

Alfred:

Missade du en snygg startuppställning på det? Det hade ju kunnat vara en mycket mer ofördelaktig flames. Man hade fryst på, men allt såg bra ut. Så det var liksom lite mera över plattans

Andreas:

Ja, det var så.

Alfred:

så. Halvvägs till

Andreas:

Jag fick ju bara frispel på er och bara faller och skiter i båda två. Det är mitt nät som är nere. Helsike också.

Ruben:

Det blev. Jag lovar. Tänkte det krånglade för Ruben igen. Jag lovar dig det, jag klarar jag mig på hur länge som

Alfred:

Varför det alltid också frusen.

Andreas:

Kommer du upp i det? Det brukar vara en som är överbelastad då hans sambo sitter och kollar Netflix i 4K samtidigt. Men det gör inte hon idag. Får det på jobbet. Det som hände. Kort och koncist. Jag bor i Nederländerna för sex månaders utbytestermin. Man kan inte ha ett abonnemang här på under ett år, så jag delar internet med min granne. Min granne skruvade i en. Söndrig ledlampa i. Lamphållaren och en av hennes. Vi trodde först det var en säkring, men det är det ju. Men visst, det är en av de här tre faserna inne i lägenheten som så mycket inte var normala säkringar utan det var en av dessa tre huvud säkringarna. Och Vi testade ju starta om router och grejer innan vi insåg det hela elen ut. Det tog mig en halvtimme att komma upp och komma igång igen. Satt och. Låna inte internet av folk.

Alfred:

24 27.

Ruben:

Vem var hon sa detta från start och det var inte jag som sa att ja men det är bättre att bara spendera lite pengar så kan du överlåta den lösa resan när du ska låna från grannen för att spara några hundralappar.

Andreas:

Men jag vill inte sitta och betala 40 euro i månaden i sex månader för ett nät som jag inte längre kan använda för jag bor i Sverige. El.

Ruben:

Jag fattar det, men det är fortfarande du.

Alfred:

fällde fällde ställer dyrare tjänar

Andreas:

du betalar mig 50 så kan du få mitt nät perfekt.

Alfred:

ju du som ska flytta in här betala 40I månaden för det halvåret som du inte ska gå. Du kan få köpa ett halvårs abonnemang av mig.

Andreas:

det är bara att jag har ju ingen kontakt. Men jag får väl lämna en lapp. Men min lägenhet är ju besiktigad. Jag kan skicka ett brev. Det finns internet betala för

Alfred:

Skicka ett

Andreas:

ett.

Alfred:

det är taget. Det

Andreas:

Jag

Alfred:

bra att

Andreas:

har hört att det ska funka väldigt bra, men du har ju väntat på att få säga vad var det jag sa i typ 123 månader nu?

Alfred:

Q

Ruben:

var det jag sa?

Alfred:

Okej, det är det. Det såg för en sekund ut som att du inte skulle göra. Det skulle vara en större person. Men han

Ruben:

Jag är alldeles

Andreas:

det.

Ruben:

när relationen.

Andreas:

finns inget som heter enstaka personer.

Ruben:

Jag är ofta. Det mindre är som att Andreas är ett svin ofta när det gäller mig och säger att han hade rätt. När jag får möjligheten, har större chans att göra det så måste jag

Alfred:

Jag kan sätta igång någonting här här maj du alternativ för.

Andreas:

I övrigt var i en vecka suttit alltför.

Alfred:

Och över min tur är hans nummer två äran.

Andreas:

Eller som vi vill köra benböj. Känner du att du vill slänga dig

Alfred:

du har gett mig ordet. Det finns inget det så mycket om som har ordet som jag märkt, så det tar inte ifrån mig ännu.

Andreas:

Det görs.

Alfred:

Ja, jag är van. Jag försöker hitta konceptet med käk, tänkte. Det ska vara teknik som funkar bra. Då tänker jag

Andreas:

Tanken är att vi ska prata om teknik som vi tycker är intressant, men vi är ju inte fega. Få backade heller så att.

Alfred:

jag helt raderade sätta två grej. Jag ville nämna en som har gått. Bra och en som gått dåligt. Tänkte att det spelar ingen roll hur det var liksom. men. För det jag håller på har jag en gammal villa från som 1914I början på 103 fitta. Bygga om elsystemet i ett steg och den här vikten. Jag började med det innan det var så tydligt med så en smart hem standard skulle bli så då bygga med men standard som är två burar som är till KNX även känt till det men det är.

Andreas:

M x.

Alfred:

det tipsade en. Det liksom. Man flyttar allt inte ens till elcentralen och det är bara företag som gör det annars. Det är svindyrt. Jag kan inte rekommendera det till lyssnarna. Det

Andreas:

Asså vi brukar prata om typ Zigge, B och C och är rädd.

Alfred:

Jag var tvungen att välja system innan de liksom fanns och var tydligt vilken av dem som skulle vinna och bli bra. Liksom de som fanns. Då hade alla så hög latens. Man trycker på knappen och så tar det tre tiondels sekund innan lampan tänds. Det funkar liksom inte. Man vill ha det så. Men jag valde KNX alla fall och sen så har det efter hand dykt upp produkter som exponerar KNX mot HomeKit och andra standarder. Så då kan man. Börja använda alla de här bra grejerna. Och nu har det äntligen nått fram till en så långt renovering att jag har fått utebelysningen på Attefallshuset lagd på plats och är liksom exponerade mot taket så det blir så lätt att programmera som det blir i Apple universum. bara vid solnedgång slå på det här, dimra hit liksom. Och det var ett jäkla lyft liksom. Och det är det Så skönt när teknik bara funkar på det sättet. Att man liksom det är så många steg på vägen som liksom lett till att de här. Små ute lamporna äntligen är där och är exponerade. Men man blir så jävla nöjd i sitt sätt. Teknik hjärta. När det äntligen funkat och det bara det att det funkar så bra liksom. Så det var ett stort lyft för det i höstmörkret liksom. Att nu slipper vi tända ficklampan på telefonen och hitta fram till ytterdörren nu. Nu har vi ju lite belysning på plats liksom. Men min stackars familj har fått leva utan utebelysning i flera år. En.

Ruben:

Och det var det. Jag lovar, jag lovar, jag har en plan, det kommer funka och det kommer kosta x antal tusen. Jag kan inte bara köpa sådana spottar. Nej, nej, nej nej. Jag har en plan. Lovar.

Alfred:

Man vill ju kunna styra det med syre från klockan när man är utomlands liksom. Det är alltid lite svårsåld den tesen. Men så är ju liksom om man ska.

Andreas:

Är du lite ingenjör eller?

Alfred:

Jag har ju lärt av idiot delning enligt ett startupbolag. Men jag är faktist inte ingenjör. Är självlärd programmerare men jag har nog ingenjörsyrket.

Andreas:

Det brukar vara typiskt ingenjör att spendera x antal 1000 timmar på att automatisera någonting som egentligen tar 2 sekunder

Alfred:

Nu behöver jag aldrig slösa bort dessa 35 sekunder av mitt liv igen. Nu är allting automatiserat för allting som är något för mig annars. En av fördelarna med att köra elbil, det är att man liksom har man så lätt att styra med att. Kan man ställa alla de som drar igång värmen i bilen. Man bör aldrig sätta sig i en kall bil på vintern eller en varm bil som man använder på klimatanläggningen på distans eftersom den går på batteri. Det skulle va en mycket större grej att dra igång motorn exakt lika lätt som jag. Dieselvärmare om man ställer in också vatten när och hur den ska laddas vid. Men nu när vi var utomlands idag så hade jag ställt bilen på långtidsparkering vid Arlanda och det är konstigt att nästan alla parkeringar de har laddplatser. Man kan boka parkeringsplats så klart som man vet om man får plats med bilen. Det känns ganska självklart när man kan boka hotell och flygbiljetter man vill kunna boka. Att jag ska få åka med planet är att jag ska få plats på hotellrummet och så vidare. Men av någon anledning är det väldigt svårt. Folk fattar att om man har en elbil och vill kunna komma fram till Arlanda med väldigt lite kan kommer batteriet att bilen ens kunna stå i en vecka. Då måste den ha laddning. Om inte, kan boka den platsen om jag kan lita på det fåren för att det brukar vara ledigt. Då måste jag ändå liksom se till att ladda så att bilen med har 80 % batterierna kommer dit så att den säkert kan stå länge. Men en långtidsparkering har fattat det. Så där kunde jag boka laddplats och så hade jag läst allt fint och då stod jag inte kan stå inkopplad hela veckan. Och sen när vi skulle åka hem i går så började med ställa upp. Laddningen är förberedda så den ska vara helt fulladdat när vi kommer hem från. Vi har en bit att åka från Arlanda också men skulle. Och så bar märket en nånting som krånglar. Konstigt. Jag ska ska säga Det här är ett undantag som kartlägger Teslas appar. Det brukar vara super stabilt som vi har haft denna bilen i fem år. Det här problem som jag nämner nu har jag haft, men det här händer i alla fall. Till slut så får jag liksom en. Är för ingen snubbe där på det här parkeringen och bara gå dit, dra, dra ur sladden, stoppa in den igen för att den vill inte gå igång med laddningen och då behöver låsa upp den på distans och ett sätt för att kunna se se att man har kontakt med bilen är att man slår igång klimatanläggningen. Och då lyckas Alexanders upp och slå igång klimatanläggningen så att han kan göra det. Men sedan är det som att någonting tvärdör. Jag tappar all kontakt med bilen så då har jag helt plötsligt en bil som inte laddar och som står med klimatanläggningen igång en hel dag innan jag ska komma dit. Och jag vill att den ska fulladdad. Men nu har lite motsatt hänt. Den har inte gått igång med laddningen och i stället så står den med klimatanläggning och drar ur laddningen. Och jag som klantar mig får ingen kontakt. Jag kunde inte. Ta bort det. Det slutade med att jag ringde till Tesla support. De koppla upp sig mot bilen och att det ser ut som att den står med klimatanläggning på. Vi kan tyvärr inte stänga av den nåt kan jag tycka, men vi kan inte tänka att nu måste de göra skäl som så här. Det var en beställning som inte bara kommer bara fälla ner mopparna bilarna när vi väl kommer dit. Och särskilt jobbigt om man ska behöva börja med laddare och när hela vitsen med att jag lyckas inte har parkeringen med att ladda saker. Ni fattar mamma att man.

Ruben:

Hur

Alfred:

Dvs det motsatta är motsatsen till kärlek. När jag kom dit och mycket nyfiken på vad tillståndet på den här bilen var. Det var exakt så som datorn hade helt enkelt låst sig. i som det, precis som att starta om en dator, byggdes ganska närmast att man får göra det ibland i en Tesla. Men det har aldrig hänt på det här sättet att det liksom har mitt i när jag höll på att göra någonting. Då låste sig. Jag fick starta om datorn och sen funka allting perfekt. Den hade inte laddats men den hade stängt av klimatanläggningen av sig själv efter ett två timmar och den hade sett till att fylla på med ström upp till den tidigare inställda. Så jag hade då åttio procent batteri som man vill ha när man står parkerad länge så det var ingen fara på taket. Allting var lugnt men var sig i konstig typ av stress och få när man står på Cypern att de på Tesla ba hur långt har du till bilen? Jag var ja det är tre fyrahundra mil till. När man är på väg då blir det svårt. Ganska nära, men icke.

Andreas:

liksom.

Alfred:

Ett långt svar på en fråga hur tekniker kan vara ett.

Andreas:

det. Jag måste fråga för att det är kanske något som inte alla våra lyssnare känner till. Men det finns ju. Jag tror det kallas 15. När en elbil, för den som underhåller batteriet och lite sådant under tiden den liksom inte står och laddar så att den drar lite ström även när du inte använder den. Hur funkar det om du skulle ställa den en vecka på Arlanda? Hur mycket tappar du då?

Alfred:

En min med två stycken elbilar och en Tesla som är från 2017 och den drar lite mer som entreprenören pratar om ibland på på engelska. Skitsamma, vi fattar. Den läcker ström liksom på ett sätt som en bensinbil inte gör och den liksom när den går in i sitt djup samt läget och kanske den tappar en och en halv procentenhet. Slarv per dag. Ungefär som man ska stå utan att vara i plugget i en vecka. Ja men då vill man nog ändå att den ska ha är åtminstone halvfull när man kommer fram liksom. Sen är det så att när man kommer under 20 %, då kommer man att börja använda mindre ström för struntar den i samma uträkningar. Temperera batteriet, vilket är den stora kostnaden. Det är är liksom med säsongen när det inte blir för varmt eller kallt eller den står tempererat, då kommer den att dra mindre ström för det som det som kostar mycket om den ska hålla rätt klimat för batteriet. För att inte batteriet ska ta skada för egen kraft och inte har tekniken för att göra det som en enhet. Jag har också en en nyare då som är bara något år gammal och den den tappar mindre när den är en procentenhet om dagen. Och det finns många som. Visst, man kan utan problem ladda ner en månad utan att vi plockat bort den uppladdad innan, men en av de stora nedan är också det varför man inte vill ladda eller lämna med låg laddning. Det är att man ska behöva börja med att ladda för det också så att det tar mycket längre tid att ladda en elbil när den är kall. Batteriet måste vara varmt när man ska laddare så att om man kör kör dit man ska Har typ Sandström kvar. Om man då kan snabbladdare det sista man gör. Det allra mesta ska ha destinationslandet som ägare så man kan tänka på ladda långsamt men som ändå inte behöver bilen. Men om man måste då snabbladda och sitta och vänta på att den ska ladda, då vill man göra det medans den är varm precis när man kommer fram snart. Man ska vänta till dagen efter eller en vecka senare för man åker med en kall bil. Speciellt på vintern till till snabbladdare. Och ska ladda. Då kommer man också långsamt av hastighet så då blir tiden man får vänta mycket längre. Så därför vill man liksom inte ladda det första man ska när man åker, utan man vill ladda det sista man gör när man kommer fram. del svar på frågan är

Ruben:

Jag.

Andreas:

svar på frågan plus lite extra information och det tackar vi för. Vi vill ju någonstans informera om käckt teknik så att även om du touchade Tesla lite grand så är det bra att

Alfred:

De är de så bra som tål att fräschas liksom när det som inte är bra med testlabbet ska för det ska fram i ljuset liksom. För det

Andreas:

Lite, så Lite, så inredning och sånt är en suverän.

Alfred:

Ja, jag har lite svårt för dem som kommer från mecha och andra märken som tycker att de som inte tagit till sig kvalitet liksom på på portalerna. Ja ja, inte. Superfina bilar innan Ska sägas att jag kanske inte är riktigt rätt person att fråga, men jag tycker bara tipptopp med vita stolarna som alla är super nya för barnfamiljer Som den den äldsta vi har, den har vi liksom kört i Portugal. La tillbaks den, rullat som en 13:14 tusen mil nu och är fem år gammal liksom. Och den är fortfarande som ny. Det är liksom.

Andreas:

Så de vita sätena funkar också med barn olyckor. Alltså inte inte krocka bilen i olyckor utan olyckor som barn kan ställa till med i bilen.

Alfred:

att de är stenar med materialet som det är vad det var ett svar iaf är. Det är helt otroligt faktiskt det där en del av problemet. De blir liksom färgade av blåjeans. Men de är inte det, bara inte blivit det. Som sagt, vi

Andreas:

Okej,

Alfred:

tillräckligt gamla järnstaket satta sedan.

Andreas:

gäller att tvätta dem några gånger.

Alfred:

Men Ruben, hur är din täck vecka och det känns som

Ruben:

Jag har min TEC vecka övat. Lugnt tempo sett inspelade. Jag har jobbat för det mesta och bara tat lugnt. Men i lördags så var jag på Lights in Alingsås med de ni vet. De var lite roligt så där. Bara se.

Alfred:

aning om vad det är. 27.

Ruben:

om det är en konstutställning som Alingsås stad arrangerar, en kommun eller vem det än är. Där de gör hur många utställningar men en del utställningar i hela stan. Och så promenerar man. Tar ungefär en halvtimme promenerar. Man ser olika utställningar utomhus och det kan vara allt för att man lyfter på träd till att se en hel tunnel under en bro, till att de har så duktig kuber att de står upp olika saker i träd, dynamit. Och så är det olika utställare från hela världen som åker dit och gör mark konstellationer. Så uppe ungefär en och halv på morgnarna när det är mörkt här på hösten

Alfred:

Kort.

Ruben:

och. Jag har inte varit där på 15 år ungefär. Senast nu boende Göteborg.

Men jag tror det är 15:

10 år sen jag var där senast och det enda jag hör som folk sommartid är två senaste åren har varit här är det inte lika bra som förr och det är skit dåligt och inget att se. Men vi åkte ner dit och vi kunde runt i regnet kolla på det och ja. Tycker att det var ballt. Det var mycket och det sa de som ordnar det här också. Det här var ett av de bättre åren. Inte dessa varv, men ändå bra bocksprång och en förmåga att man tänker tillbaka det man satt in. Men De gjorde någon utställning där de hade tat i en park och så det lamp det. Bra för kvalitén men i alla fall. Lampor som lyste på olika träd, sekvenser med ljud och så var det en loop på 2 minuter som gick runt och som man blev fångad i en stund. Som en kort historia på 2 minuter på hur lamporna rörde sig och ljudet gick. Och att det blir två gånger för att vara samlade under kort och att man faktiskt kan göra med lite ljud och väldigt, väldigt mycket ljus. en vanlig parkmiljö är häftigt.

Alfred:

Ett.

Andreas:

Oj vad flummigt det lät jämfört med våra andra grejer.

Ruben:

Det är väldigt flummigt. Det är ju så det är. Kultur. Kultur är ju flummigt.

Andreas:

Detta skedde direkt.

Alfred:

Men visst finns det kvar liksom den här utställningen och

Ruben:

Jag tror att sista utställningsdagen var nu i söndags,

Alfred:

Det var möjligtvis deras öde. Det var inte världens bästa tips. Där

Ruben:

Nej, var ett tips från er vad jag själv har gjort. Men man kan gå nästa år. Det är varje år. Så det var inget tips med att gå dit. Kanske i år.

Alfred:

Man får hoppas att trenden håller i sig helt enkelt att där de har

Ruben:

Jo, men de har ändå haft igång den vi 30 åren någonting 20I alla fall. Åh, jag tänker jag tror de fick en del kritik för förra året och därför tror att det gick bättre i år och med vissa

Alfred:

varje år så

Ruben:

år.

Alfred:

Det finns någon det finns någon väg konst festival. Jag bebor ju, som man kan säga strax väster om Örebro och så tyvärr ganska nära till Örebro också där det finns. De har öppnat där det tror de varannat år de kör Open Art. Läget är ganska ofta bra. Bra med konst liksom som artist. Jag tycker jag tycker att konst är bra, men det är så att även om man är ganska ointresserad så får man en tanke som man inte tänkt innan att man. Och det var massa barnet som hade berättat tydligt om Sara om konsten når genom deras extremt korta attention span. Och alltså hårdare konkurrens från täcklock och annat. Är det så att det har nått fram till deras mage? Då har konsten gjorts

Andreas:

Är inte det definitionen av bra konst när det går hem till alla liksom?

Alfred:

Ja, men det finns nog en del i konstvärlden som skulle hävda motsatsen, liksom tveksam i smalare och finare maskiner. Men jag håller med

Ruben:

Men du skulle ändå rekommendera om du tar det stråket i Alingsås. Men det är en stor fördel att gå utomhus en halv en timme. Det kan man göra med de flesta barn och så är det upplevelser och det är ju ändå det som är kul för mig som är ett tecken till Alice. Erik var det tänkt med lamporna, placering och hur de. Allt mer tekniska runt är häftigt och man får idéer om att hade varit lite rikare. Bott i en stor villa med stor trädgård. Hur hade jag ljussatt min trädgård?

Alfred:

Då hade du hållt på med KNX grejer och programmet funka.

Ruben:

har.

Andreas:

Vi hör ju här att Alfred är Apple användare.

Alfred:

hard core, men liksom sen innan, det var coolt att använda det. Det är så jag är uppvuxen. Jag är ju lite äldre än er ska sägas. Jag har nyligen fyllt 40. Jag är ju som uppvuxen med pappas mack plus från isen i karate fyra och

Ruben:

Så då är vi tillbaka efter en möjligen konstig klippning. Vi fick lite teknikstrul mitt i inspelningen. Här är allt du vill berätta vad som händer.

Alfred:

Agnes. Jag frågade innan Zebra. Vad var det sista vi sa innan avbrottet på att du prisade appen och Mac? Men men, jag hade hela Clean Apple adapter strömadapter så jag gick back på strömmen. Fast den var ju pluggad i väggen. Det drar mycket ström och spelar in saker som görs så där. Jag fick sluta med att de helt enkelt bara var kvar på 5 % och då ströp den prestandan så mycket att det inte ska leda till genombrott. Så den.

Andreas:

du sa att du använde 27 watts laddare. Vad är det för laddare som laddar med 27 watt?

Alfred:

Men det var det den som hängde med att jag haft på sig gammal. Denna MacBook som kom som bara hette Mac. Boxen var superlätt och super portabel som jag tror den hängde med dit och sedan såg den. Så den funkar ju till de andra lådan också. Den är ju lättare och tar mindre plats i väskan så att den är smidig när man är på språng. Men jag brukar haft en större här på på kontoret. Men sen blev jag av med. Hälsa Hemma Spel, mina podd kollegers bolag. Vi hade konferens och någon annan har glömt som fick låna min. Och som sagt som det är så glömmer man få tillbaks den så

Ruben:

Att.

Alfred:

ni var utan. Skitsamma, vi är tillbaks där för det var i en småstad. Att det gick ganska snabbt att gå till den elektronik elektronikbutiker från stan är så liten så så var det ju något om de hade bra spc laddare hemma.

Andreas:

Är det vanligt i USA? Kommer vi hinna lösa det här? Och så tror jag det tog typ 5 minuter eller tidigare någonting, så jag löste vårt hopp snyggt.

Alfred:

25 till.

Andreas:

Men ska vi rör oss in på nyheter och vi tänker att vi håller det ganska kort för att huvudämnet kommer nog bli ganska långt tror jag. Vi har en hel del att prata om, men vi har plockat fram lite nyheter som är elbils relaterade så att alla här kommer få hjälpa till att fylla i lite information tänker jag

Alfred:

Ja, jag ska ta det på volley helt enkelt. har skrivit veckans nyheter. Jag är uppe sent på semester för guds skull.

Andreas:

huvudsakligen om vi börjar med första nyheten så är det att regeringen har slopat bonusen för elbilar och då kan vi väl börja med hur har det sett ut fram till nu?

Alfred:

är. Men som det sett ut hittills så har vi haft ett bonus malus system så att de har straffat elaka bilar som släpper så mycket och så har man fått bonus om de kör på snabba bilar som släpper ut lite. Och Bonus har gått till både riktigt bränslesnåla bilar till. Laddhybrider, men också då framförallt till elbilar och man kan se steg för steg. Den senaste tiden så har förra regeringen ändrat på det. så att det blivit hårdare, hårdare krav och från och med De regler som trädde i kraft i somras och tror att det är i princip nästan inga bonusar för något annat än rena elbilar. Men samtidigt har de också infört Ett. pristak så att det liksom har varit tvunget så att man ska. Bilen får inte kosta mer än 700 000 kr om man ska få nån bonus och inte egentligen prislappen man betalar själv ska spela en roll om man får rabatt. Utan det var. Skatteverket har bestämt att bilen kostar utifrån en referens prislista som de fastställer för förmånsvärdet. Men nu idag då? Debatterar inspelning på det sättet att det är idag det Precis. släppts och ifall jag ifall jag har någonting som är lite fel här med vad jag säger så är det för att det har inte varit känt så länge. Så har den nya regeringen då huxflux helt enkelt tagit bort bonus delen så att

Andreas:

Man låter malus delen var kvar och en bonus delar riket.

Alfred:

Male stående kval är bonus delen ryker för alla elbilar gäller för alla bilar som köps efter i dag när vi spelar in det här. Jag har redan hunnit få mail från bilhandlare som säger att om ni inte beställer idag så får ni en bonus. Men det finns liksom en sista chans då att så här efter den här nyheten har släppts att man ska skynda sig, beställa Det har ju varit mycket som har varit dåligt även i den förra regeringen. Hantera detta ska sägas liksom. Så det är inte så att

Ruben:

När.

Alfred:

man kan ha ganska kritiska åsikter om om de här barnen som ska spela den rollen ska spela så måste de här reglerna förutsägbara. Det här är det här senaste draget, det som har hänt i den nya regeringen. Och det är det värsta hittills, att de ändrar reglerna samma dag som träder i kraft. Men även den förra regeringen var väldigt dålig på att i förväg avisera vad som skulle ske och. Liksom ta de besluten som gjorde att de formellt var på plats, vilket gjort att även tidigare funnits en osäkerhet ifall man ska få den här bonusen. Eftersom anslagen som Transportstyrelsen som betalar ut bonusen har fått inte har varit tillräcklig och pengarna tagit slut hela tiden. Och det har gjort att i praktiken som varit beroende på nya regeringsbeslut tillskjuta mer medel vilket har gjort att alla har inte kunnat även tidigare. Räkna med mer och. Bra om man ska få bonus eller inte, av vilka regler som gäller när man tar leverans och inte när man beställer, vilket har gjort att man måste nästan. Om det då är ett års leveranstid på en elbil för att de är väl populära, då måste man liksom på annat sätt ha en prognos om man tror att det ska vara om ett år.

Ruben:

Men det vet jag att en säljare sade till oss när vi skulle kolla på en hybrid stan att den här har vi i lager så ni kan få den inom x antal dagar eller om några veckor så det gör Att dregla bör inte kunna ändras. En borde kunna få bonusen så ni kan räkna på det här priset komplett med en men helt annan bil. Här vet vi inte heller balansen så här länge så jag kan inte garantera det, men vi kan hoppas.

Alfred:

Han visst.

Ruben:

okay. Varför ska vi hålla oss till möbler och ingen affär där då? Men det är så knäppt att man ska behöva tänka mycket bara för att det är en bidragande faktor för många. För bilar är dyrt och man får en bonus eller inte så kan det avgöra vilket håll man går i sin tur. Val av bil.

Alfred:

Ja men och det är så. Det är så otroligt kontraproduktivt av oss det. Bonusen är ju liksom för att man ska instruera och så snabba på omställning. Men bonusen är ju till för att hjälpa dem som inte har råd annars att. Har råd med en elbil. Men om det inte går att lita på att man kommer få den och det finns olika osäkerhet kring det, då är det blir så att per definition är de enda som kommer våga köpa ändå är för dem. Det är de som det kanske liksom inte spelar så stor roll för. Det går att det går bra ändå, även om bonusen inte skulle betalas ut. Och då har man ju per definition lyckats med att mamma bara betalat bonusen till folk som ändå inte behövde den. För att den ska göra nytta så måste den ju liksom vara förutsägbar. Så det är det enda man kan önska. Kalla systemet aviserar långt i förväg hur det ska gå till och liksom ha tydliga regler så att det liksom går och går att förhålla sig till. För annars kommer den här effekten som vi som jobbar med teknik är vana vid att folk tror att det kanske kommer att komma någonting snart som blir bättre eller liksom ändra på sig. Så då väntar man liksom. Och då och då har ju systemet bara bromsat omställningsarbetet.

Ruben:

I den mån det nu är förutsägbart när det finns symboler så ska du säga att det blir rätt, plus att det är en fördel att berätta om man säger så. Det jag tycker problemet är att. Det är incitament att köpa nederlag att ha. Men jag kommer få en bonus och jag kommer få ett avdrag. Det finns massa grym att köpa elbil som är fördelaktiga på många sätt och vis. Men en grej var ju det här då jag var i Norge som har moms befriat elbilarna. Ta.

Alfred:

Nu har de börjat avveckla det, men det har varit moms befriat och de har varit skattebefriat i övrigt också. Men fordonsskatten är inte bara momsen.

Ruben:

Och det gör att när man åker Bohuslän sträckan så ser man ju rätt mycket elbilar som man ska registrera eller spelet slut för att. De har mycket bättre instrument att fastställa köpare samt att norska staten har hur mycket pengar som helst i denna fråga. Men hjälper oss på vägen tydligen att få in elbilen i marknaden. Men ska man ta bort alla de här fördelarna med eller den första prislappen i alla fall, för det är den som oftast är jobbig. Resten är ju bara månadskostnad och där är ju det kommer du ha oavsett vad för bil

Alfred:

Det är bra att veta. Det är bra att du tar upp det för det liksom. Det är ofta det som är fördelaktigt med elbil i Norge. Men, den stora skillnaden är att det så otroligt ofördelaktigt att ha en förbränningsmotor bil i Norge. alla alla de skandinaviska länderna hade en gång i tiden fordonsskatt som antal en klumpsumma när man köpte bilen och sen så var det så att. Sverige på 90 talet Om vi ändrade de reglerna i Sverige för att liksom hjälpa Volvo under krisåren så att vi i stället betalar man fordonsskatt kontinuerligt om man äger bilen och de har delat upp den för att de tar bort den från inköpstillfället och istället ser det som en skattesats som kommer år för år betalar vi våran fordonsskatt, men i Norge så är det klart att man betalar fordonsskatten när man köper bilen. Vilket betyder att om. Man skattebefriad en elbil men behåller den till de höjer skatten mot bilen och de ligger vid inköpstillfället och dessutom bara När. moms ska. Ja, ni förstår. I Norge har de som en Tesla kostat som en Volvo V6. De gjorde länge och det är ganska ofta som man passerar. Men det finns inga elbilar för vanligt folk. Det är aldrig någon som anklagar en Volvo V6 i att inte var en bil för vanligt folk, fast dels att vanligt folk har oftast inte råd att köpa nya bilar.

Ruben:

Nej,

Alfred:

När man får den när när man får den argumentationen så är det ofta ja, men då är det som att köpa en begagnad bil och sen får man åka och köpa en ny elbil. Och så tycker de att det finns ingenting för vanligt folk. Men det är bra att elbilar inte hunnit komma ner till begagnat marknaden på allvar än.

Ruben:

När vi klev in lite på det vi ska prata om senare. Vi kan göra en omställning här. I samtalet ville. Vi gå över från dag ett. Tyvärr förvinner behovet redan nu och behöver

Alfred:

my.

Ruben:

Det Ämnet är stort och det går in i många bitar. Jag var in på Blocket igår bara för att kolla lite vad begagnatmarknaden ligger på elbilar idag. Och den billigaste Teslan som man kan hitta. Den man från 2014 hade gått 18 000 mil och kostar 350 000kr och Model S vet inte exakt vilken motor men ändå är det rätt mycket pengar. Jämför man det med att köpa en tio år gammal. diesel eller bensinbil som har gått ungefär lika långt som med henne. Kostar ingenting. En liknande lite sportig bil är det du kunde jämföra begagnatmarknaden. Jag tror också det därför bli så stor skillnad någonstans. Passar bil så bra person. Om du faktiskt köpa dem för att som det ser ut snygg majoriteten av alla ni bilar, bilar, EU för företagsbilar, privatleasing eller annat. inte så att folk bara går in och säger hej jag 1 miljon kr i krascherna som denna mobil. Det är inte det vanliga sättet att köpa en bil på om man säger så.

Alfred:

Nej, om de som är med anser inte att priserna ligger där de ligger. Det är för att det är så fördelaktigt så att de endast är det. Fast det är så dyrt så är det ändå de billigaste bilarna jag äger om man räknar per mil. Kör du mer än 500 mil per år så. är det liksom ingen tvekan om att det kommer löna sig. Om man ser totalkostnaden som hur mycket kostar att köpa bilen, hur mycket kostar den drift, hur mycket och stallar, försäkringar, allting, hur mycket man betalar för reparationer och hur mycket får betalt när du säljer bilen igen. Då har man inte en än försumbar körsträcka om man kör så långt som med elbilen i Sverige går längre. Då är det. ingen tvekan om att trots att den är inköpt så är den billigast mil.

Ruben:

Nämner också att den initiala initiala prislappen är så hög. Ser du det som många ser som ett problem i och med att någonstans de facto har lite pengar sparade? Kanske vill ta ett billån på en bit av bilen och så kanske en bit av det. Eller att man för av att man säljer sin gamla bil för över den inkomsten till ny del och så borde man kanske byta den nya eller hur man vill göra. Man uppgraderar men. Ska man då behöva lägga X-antal 100 000 till bara för att en elbil? Och visst är det långsiktigt kommer att tjäna på det och du kanske får en bättre försäljningspris när du säljer en också. Vi ser massa fördelar med det också fortfarande. Då måste du också ha marginal att kanske belåna då Använt. 2000 till eller vad det nu kan vara och att få in det plus räntor och annat i sin dagliga ekonomi. Det är inte alla som kan göra det. Alltså tillåts att låna så mycket pengar för en bil från banken. Eller kanske man får, men då måste man kanske ta en hög ränta så det är inte helt lätt den här ekvationen. Att ta dyra prislappar direkt.

Alfred:

det är ju en gammal sanning liksom att det är dyrt att vara fattig, att man måste använda de bilarna som man åker bäst i, som är roligast att köra och som har lägst kostnader. Alltså billigast att köra per mil samtidigt som de är bättre på alla andra sätt också. Det är elbilarna. Men om man har en hög kapitalkostnad, vilket man har ifall man inte äger pengarna redan. Inte har en dyr bostad som man kan ta ett extra lån på och som man måste ha en helt vanlig bil finansiering någonting. Då kan det ju absolut vara så att de är helt utom räckhåll. Man måste köpa en bil med lägre inköpspris fast de egentligen är dyrare och köra med den sämre bilen liksom. Och det är så är det ju, och enda sättet att komma runt det är att vi bygger väldigt många fler elbilar, att de kommer ut på marknaden nya så att de så småningom blir begagnade så att de så småningom kommer ner. I pris. Det är liksom enda vägen runt det. Så jag häpnadsväckande nog passar. Då jag verkligen en elbils entusiast så är jag inte så mycket emot att de tar bort den här bonusen, därför att bonusen har egentligen inte spelat någon roll som jag varit inne på. Vi säljer redan varenda elbil som kan tillverkas.

Ruben:

En.

Alfred:

Har inte varit efterfrågan och då behövs ju ingen bonus utan flaskhalsen har varit utbud hur många elbilar som kan produceras. Däremot så tycker jag hål i huvet att det fortfarande går att köpa nya förbränningsmotor bilar för de kommer att leva i 20 år till. Och det borde väl stoppa det på en gång? Som att det där med den här regeringen har ju liksom målat in sig i ett hörn. Att de har så många vallöften som de ska uppfylla. Så för min del så hade de gärna fått finansiera fler av sina utlovade reformer genom att då höja denna mall istället. Signifikant om man tar bort bonusen är men höj man istället då samtidigt men det tar så låg att det kommer de inte göra för

att vi har 01:

01 bolag i Sverige som inte Volvo som vi ser som svenskt fast det kinesiska och som har många arbetstillfällen och därmed tyvärr fortfarande står på begrepp. Många förbränningsmotor bilar så att det går inte straffa bort dem i svensk politik för då får man till det spelet istället. Men men det är hål i huvet att det liksom inte är stopp på alla ovanliga rika människor som faktiskt, fast det år 2022 går och köper nya förbränningsmotor bilar.

Ruben:

De fattade också att inte en enkel ekvation bar lösa med en lösning här du får en bonus eller hade fått mer. Det går inte lösa, så du måste du se alla parametrar med beslutet att inte bara stoppa all produktion av el bättre än förbränningsmotorer. Och du får inte sälja någonsin igen. Det kommer inte heller lösa alla världsproblem. Visst löser problemen med att få in att folk superbilar, men som du säger, problemet finns det flaskhalsar att vi inte kan få in hur mycket elbilar? Då har vi ett annat problem.

Alfred:

Att jag är en utbytesstudent för att de är dyra för det finns så få av dem liksom. Därför de är så dyra, annars skulle de vara på begagnatmarknaden. Men men, det är också därför vi som har har haft turen att köpa i tid. Vi har ju en jättebra kalkyl på vårt ägande för att de tappar lite i värde, så då blir de ju ännu billigare än vad vi vågade hoppas på när vi köpte dem.

Andreas:

Om vi ska köra en väldigt snabbt och Om man som vanligt folk vill köpa en elbil, hur ska man tänka? Hur ska man ha råd?

Alfred:

är svårt att komma runt. Nu verkar det som att den värsta liksom prishöjningen på begagnatmarknaden efter kommit pandemin. Den har faktiskt lagt sig och priserna har kommit ner nu till och med sjunkit ganska kraftigt här på hösten, så det finns väl ganska slapp risk beroende på om man ser att priserna kommer att sälja om det blir till lågkonjuktur. Men men, det är svårt att hitta en vettig elbil för under 100 000 kr. Man kan har sett de billigaste elbilarna som finns att köpa begagnade. Som som samtidigt är vettiga. Det är liksom rena zoo i å ena sidan och Nissan LIF å andra sidan de inte perfekta på alla sätt de bilarna heller, men det är de bästa. Det finns några andra som är Mitsubishi i mig, även om jag är noga med poäng och så vidare som de kallas för. Det upplevs att det är samma bil som fast i tre olika märkens utförande. De har liksom lite för kort räckvidd för att de ska kunna vara mer än komplement. Bilen går inte att ha som första bil, men både dinosaurie och Nissan Leaf är för många en kompetent och bra första bil, så finns i nyare varianter med snabbladdning också och då är de toppen. Det är jättefina bilar helt enkelt. Och de är de som är mest prisvärda vad man ska säga som det kommer vara ett väldigt billigt ta lägga om man har råd med dem.

Ruben:

Men nu kommer ju också frågan om biljett. Visst, billig och bra, men klarar sig en normal familj på fyra personer och ska ändå kanske kunna åka till Stockholm eller kan åka till den här resan och hälsa på farmor som bor i två städer bort eller vara med. Klarar man sig på den.

Alfred:

Blir nog så är ju en en småbil så det är liksom inte en liten förbränningsmotor motsvarighet liksom. Du kan äta den och klia och liksom skulle det, men man får inte plats i en sån liksom. Så det är den där utsidan och det är ni som vi i en större bil så den är många familjer som har. Och det är ju Norges mest sålda elbil där det finns en om det inte gått så bra. Nackdelen med det som man behöver känna till. det. Den har en annan standard än den standarden som Bang. Så den snabbladdare med standar som demo som är på väg ut och det gör att den finns fortfarande på ganska många ställen. Men det är också en mycket långsammare laddare än de nya CCS laddarna så att den kommer vara mycket långsammare på långresor än vad andra elbilar är. Och det behöver man vara medveten om innan man väljer att köpa Nissan Leaf. Men på andra sätt. Nissan Leaf på många sätt är väldigt bra i generösa utrymmen.

Andreas:

Har dragit mig lite för att ge bakgrund för du kör två elbilar har du avslöjat lite. Om du har svårt att slå.

Alfred:

Jag var så nervös.

Andreas:

Och har ägt dem hur länge.

Alfred:

Vi köpte våran Model X 2017 och sen så köpte vi 1 till 1 Model tre lång ranch 22 000.

Andreas:

Så jag frågade en elbils förare helt enkelt.

Alfred:

Ja exakt, vi är väl som testat att fara nu. Nu lyste min norrländska igen mitt i fara. Jag är faktiskt från Lule från början, även om vi inte hörs annars. Men vi har väl pressat på lite genom att vi kör dvs en Model X på några nätter. 19. Innan pandemin så körde vi den hela vägen ner till Algarve i Portugal och då testade vi liksom att röra oss lite utanför det området som är så väl utbyggt mellan struktur som det är nu. Nu är det liksom inga konstigheter. Det är några vänner och kör omkring med dem i. Skandinavien och stora delar av Europa. Men då var det fortfarande lite så att man fick pussla med konstiga portugisiska appar och grejer liksom för att sladda ner i Portugal.

Andreas:

Och rykte. Och är det liksom? Är det miljö muppen som har gjort dig till att du kör elbil? Eller vad är anledningen att du valde elbil?

Alfred:

Med min ingång FX miljö. Det är annars kul när man pratar med Tesla ägare det är ganska många som har hamnat i LBS ägande då. Inte för att dom var miljöintresserade utan snarare för att de prestanda intresserade bilintresserade. Jag har haft ganska skralt bilintresse innan utan det är mer miljö klimat intresse. Min fru jobbar lite de också på Energimyndigheten som var insatta i frågorna och brydde oss mycket om det och sedan sa rent krasst förutom att det är väldigt rolig bil att äga och att den är fin och bra på alla sätt. Så tänkte vi också att om jag haft tillräckligt tur i livet och liksom byggt ett framgångsrikt bolag och sålt det så att jag liksom jag har haft förmånen av att få vara en av dem som haft råd att köpa en ny dyr bil. Och då har jag ju också ett ansvar. Det är vi som måste gå före att börja köpa de där innan de är tillgängliga för alla, så att de så småningom kan bli begagnade och komma ut på begagnatmarknaden. Och. om jag inte ligger före och får upp skalfördelar med att bygga fler då det blir svårt att folk som oss. Köpte Model S och Model X som Tesla sedan kunde släppa. Model tre modeller som är fortfarande dyra bilar men som ändå är tillgängliga för fler

Andreas:

Right? Nu är vi mitt i huvudämnet och försöker fylla på med informationen här under tidens gång som vi egentligen tänkte vi skulle ha med innan. Men eftersom miljö är en ganska stor grej när det kommer till elbilar och jag vet inte. Vi är inte elbils förare utan vi tänkte att vi ska försöka grilla dig på lite frågor som vi brukar höra när vi diskuterar elbilar. Jag kan visa att jag är ganska envis, positiv. Men jag är inte proffs på allt det här. Så vi tänker att här kommer lite tyngre frågor som vi brukar höra som bebisar. Kan det verkligen stämma när vi pratar med folk runt omkring oss?

Alfred:

På. Spännande! Jag älskar det här. Det är sånt som vi får hela tiden och det kan jag tänka att jag bottnar i. Så det ska bli kul att få tag på vanliga.

Andreas:

Ett annat ämne som i höst tas upp är att elbilar med sina batterier är ganska miljövänliga att plocka fram och är betydligt skadliga för miljön än vad en innehöll. En enskild bil är att ta fram och bygga köra. Över tid.

Alfred:

Har man exakt dem. Den vanligaste liksom resonemanget hur man kommer fram till till det påståendet då det handlar om att det går åt mer energi i kilowatt timmar, liksom att bygga en elbil från början. Energikrävande att ta fram batteriet. Och om man då tänker att varje kilowattimme skapar utsläpp för att som elnätet delvis är, drivs av av fossil. Energi, vilket ju i större utsträckning görs i Kina än i Skandinavien och också i större utsträckning i Polen och USA än resten av Europa. Men det som därur kommer eller det påståendet kommer att de skulle de. Men de startar sin resa med en miljö skuld, att man har släppt ut mer koldioxid redan vid tillverkningen än förbränningsmotor bilen. Så därför så även om de är bättre så har man en skuld redan när man börjar. Och ett större batteri som sitter i elbilen, större skulder och då även om man räknar på otacksam elmix. Continentals uppgift som bortse från hur det är i Sverige. Vi bortser från hur det faktiskt är i Teslas och andras fabriker som anstränger sig väldigt mycket nu på att såga ren energi. Trots att vi har fler kilowattimmar och så länge de använt ren energi så har de ju inte den där billiga skulden. Men även om man på alla sätt räknar till LGs nackdel. När man gör det här så är det liksom ändå så att man kör kapten skulden på bara ett par tusen mil. Alla bilar går i genomsnitt 17 000 mil och går igenom snitt i Sverige innan de skrotas. De flesta bilar som Lev som kör länge går i längre än så, men snittet dras neråt. Bilar klockas vidare. Men. Skulden om man kört tillbaks liksom redan vid ett par tusen mil och om man köper att det finns en skuld överhuvud taget. Så även de som resonerar på det mest är till elbilens största nackdel. Ser då de gå med på att det är bara ett par tusen mil som man satt i baksätet där och allting därefter är ju en ren nettovinst om. Och det man ska komma ihåg är att när man då jämför med var förbränningsmotor bilen och så släpper ut då vill man ju. Man pratar väldigt ofta när man passerar. Det ska man. Man ska tänka på det lång tid på sig. De. Man ska inte bara lyssna, släpper inte ut någonting där den är. Men det kostar. På det ska strömmen också producera bilen. Men det de jämför med är vad främst förbränningsmotorn släpper ut genom att bränna. Bensin i tanken. De bortser från alla utsläpp för att utvinna oljan, för att definiera den, för att transportera oljan till bensinmacken och så vidare. När det gäller bensin bilen, då ska man inte tänka långt tillbaka. Då är det bara koldioxidutsläppen där och då så tar man med och gör äpple. Ett äpple mot äpplen, då är det i sländan. Även om elbilen gick på ren kolkraft så skulle den vara bättre. Varför? Den är så himla mycket effektivare.

Andreas:

Du pratar lite om elmix för i Sverige har vi en ganska bra elmix trots att det skriks om att vi har olje kraftverk i Karlshamn som ibland är igång och tuggar. Men det finns ju sämre och bättre. Hur ser det ut? Du sa att om vi köper den absolut sämsta så är det ett par tusen mil. Vi pratar om kanske under två år då.

Alfred:

Ja, det beror ju såklart på hur lång tid det är att flytta. Det går åt färre kilowattimmar att bygga en förbränningsmotor bil som att köpa en ny bil och sen inte köra med den. Då är det bättre att köpa förbränningsmotor bil. Men har man tänkt köra egentligen någonting med den ska den gå som en genomsnittlig bil eller längre? Eller till och med ganska mycket kortare än genomsnittet. Då är det verkligen bättre med en elbil. Och det är Ericsson. Man måste också komma ihåg att det finns fem olika typer av utsläpp. Om man producerar betong så är den processen i sig släpper ut koldioxid. Den går liksom inte att elektrifiera bort den koldioxiden. Men biltillverkningen och mineralet. Och så vidare. Det är saker som kan elektrifieras. Så det betyder att. Det finns koldioxidutsläpp i de här stegen. Det är i sig någonting som vi håller på att göra någonting åt. Och det är ganska talande att alla fordon som blir elektrifierade, de är alltid i varje stund så rena som elnätet är då när de laddas så att även gamla el bilar blir renare och renare. I takt med att elnätet blir renare och renare. Medans en tillverkad förbränningsmotor bil som vi av någon anledning fortfarande säljer 2022. Den kommer liksom fortsätta släppa ut kol 20 år senare.

Ruben:

På tal om utsläpp och ämnen. Nog för att någonting jag hör rätt ofta eller ser och hör djuren, batterierna och att om det är massa jordartsmetaller och det är massa grejer i dem som man. Är svår att få tag på. Det utvinns fula länder och de barn som utvinner dem och det är liksom det är dyrt. Det är så dåligt, det är dåligt, dåligt och batterierna i det sämsta som finns. Är det verkligen så eller är det bara propaganda eller det finns en sanning i det?

Alfred:

De här argumenten kommer också oftast från sådana personer som inte tidigare varit så himla intresserad av miljöfrågor eller liksom mot barnarbete. Men det är just när det är elbilar som de ska vara emot. Då är det väldigt viktigt att skyndsamt vara emot dem. De har köpt litiumjonbatterier till sina andra manicker i alla år tidigare utan att bry sig om de stackars barn arbetarna. Men så är det. Finns absolut måste sanning i det. Det gäller. Det finns två olika delar som man bör hålla isär. Det ena är liksom kobolt som har varit vanligt i. Det som gör batterierna som man behöver kobolt för att de ska få bättre beständigheten ska hålla längre. Så batterier som innehåller kobolt och som jag tror att det är. Kongo och andra sådana länder där som det måste ha varit de leverantörerna av av det ämnet. Och där, där finns det barnarbete. Inte så att allt är all gruvbrytning där är barnarbete. Men men det förekommer vilket gör att det blir svårt att säkerställa att ingenting av de mineral som ingår i ett batteri har det. Det andra är jordartsmetaller som används när man bygger motorer. Det finns liksom två olika typer av metoder man förenklar, men de effektivaste är de som har permanentmagneter, dvs är riktiga magneter och dem innehåller de jordartsmetaller. Kina är en dominant leverantör. De har egentligen allt och då är vi. Kom ihåg att anledningen till att. De här länderna är de som är ledande på att tillhandahålla det. Det har varit väldigt svårt att få ekonomi i att bryta de här ämnena så att man har haft en väldigt låg kostnadsstruktur för att man ska kunna göra det. Precis samma mineraler förekommer i vår svenska malm. Det är bara att det inte finns ekonomi att utvinna fast vi gräver upp det för järnmalmen skull. Har inte ekonomi i att Sverige. Raffinera och ta fram dessa rena mineral och sälja dem. Men nu när priserna kommer upp så mycket tack vare den här omställningen, då har Sverige faktiskt chans att bli. TA tar verkligen tätposition här och bli en av de avgörande leverantörerna till världen av de här mineralerna och det inte mineralerna i sig som är fel eller farlig utan det. Det kommer bli en jättebra buisness nu. Det var nyheterna bara här i dag att märka av det. Köp ett norskt bolag. De håller på att storsatsar. Ska bygga en stor anläggning i Lule som inte går ut på att. Gå igenom gammalt gruv slagg, sånt som vi redan har grävt upp och slängt bort och som bara ligger på hög för att vi redan har tagit ut järnet ur det. Ska nu börja använda för utvinna de här mineralerna till elbils omställningen i Sverige. Och det kommer bli skitbra ekonomi. Det här är liksom motsvarigheten till att ha hittat olja. För hundra år sedan. Att vi har de mineralerna som hela världen skriker efter och både Europa och USA, de har av inte minst säkerhetspolitiska skäl nu insett att vi måste ha egen utvinning. De är helt avgörande, liksom råmaterialet för att driva elektrifieringen. Så det är ingen naturlag att det måste vara kongolesiska barn. Eller? Kina som säljer de här mineralerna, utan det är de som har gjort det hittills därför att de är de enda som har kunnat göra det så billigt som krävts hittills för att inte stilla efterfrågan på. Det tar.

Andreas:

jättebra svar.

Ruben:

Jag verkligen.

Andreas:

men de här. De har batterierna med dessa jordartsmetaller. När man sedan har använt dem så de känns ju inte som någonting du liksom gärna gräver ner i ett land fylld. Och du vill ju helst inte elda ett batteri heller. Det är farligt avfall. Vad gör vi med de här tre åren om alla byter till elbilar? Vi har enorma mängder.

Alfred:

Men visst, absolut kan man tänka att det ska vara ett stort miljöproblem att ta hand om alla uttjänta batterier efteråt, liksom Det man får tänker man hur Hur kostsamt det är att gräva upp berg ur marken. Som en gruva liksom. Och sen renar. Här är berget som bara några få promillen av det som är de mineralerna som man är ute efter. Och sen så tänker man när man har använt ett batteri färdigt först så när man är klar i bilen. Vilket generellt sett tar längre bilens livslängd. Då är det fortfarande batteriet. Det är bra för kunna användas, till exempel för energilagring. Och så kan man hitta ett Second Life som är en andra tillämpning för samma batteri utan att göra om det. Men när det till slut är klart även där. Då kan man se på materialet som detta uttjänta batteri består av som extremt mineralrik gruv malm. Mycket, mycket mer mineraler gör man än det man tar upp ur marken, så det finns en mycket bättre ekonomi i att utvinna och rena de ingående råvarorna från uttjänta batterier. Det är mycket billigare än vad det är att gräva upp det ur marken, vilket man gör i gruvor processer och det gör att de som idag säljer batterier i stor skala normalt och framför allt Sverige. De säljer inga batterier utan att de har rätten att få tillbaks batteriet efteråt. För det här är något som är värt pengar. Det är ingenting som man vill betala för att bli av med det, men något som man är beredd att betala dyrt för att få köpa om det så kommer vara så dyrt och så eftertraktat att till och med de som säljer batterier att de säljer det inte batterierna utan att behålla rätten att få tillbaks det. Just för att det så viktig råvara för nästa cykel och all tillverkning. Men med olja och sånt så är det ju det som. När man eldat dessa är det ju borta, då är det ju i luften. De finns ju inte kvar, men när batteriet uttjänt så finns ju allting kvar så det går ju som de är redan i dag på liksom att man kan ta tillvara. 96, 95 96 % av råmaterialet, så som det mesta av batteriet, eftersom nästan allt av batteriet kommer att bli ett helt nytt batteri någon gång när väl uttjänt. Och då har det redan haft liksom två livscykler innan. Det behöver gå igenom den processen igen och det är ingenting som vi skattebetalare kommer behöva betala för. Det är liksom bara rent kommersiellt fantastiskt. Så det här är ju det bästa råmaterialet som finns. Problemet nu är att det finns så lite uttjänta batterier jämfört med mycket. Batterier skapas och just nu måste bygga upp nya nya mineraler snarare än att återvända det som nu finns.

Andreas:

Men du sa du sa ett ord som jag liksom lekte fastnade vid och det var att batterierna vara längre än bilen. Alla har vi ägt laptops, alla har vi haft mobiler. Batteriet är ju kasst efter 02:03 år. Hur funkar det i en elbil? 1I1 bil förväntas ju leva. Vad är det?

10:

15 år? 20I vissa fall.

Alfred:

Har man absolut man ett batteri håller lite olika beroende på delstat liksom vad man har valt att ha för kemi. I det så man mäter i, oftast i cykler, visar hur många ladd cykler håller ett batteri. Och när man säger ladd cykel då menar man att det ska laddas från 0 till 100 % så ska man dra ut det från 100 till 0 % igen och så ska man laddare och så. Hur många sådana cykler håller det? Och hur många sådana cykler det håller. Det beror dels på vad man har valt för kemi. Vissa kemi är håller bättre än andra. Oftast är det så att det finns en balans, en avvägning mellan hur snabbt man vill kunna ladda, hur billigt ska vara tillverkad, hur länge ska hålla så man måste man hitta den optimala installerad och det andra som påverkar. Det är liksom hur det vårdas, hur man temperera batteriet om man ser till att hålla det inom de temperaturintervall som är gynnsamma för batterierna eller om de problem jag berättade för Gartner kyla. Och det sista, det är liksom hur man väljer att använda det. Att använda det från 0 till 100 % hela tiden. Att göra sådana teoretiska cykler, det är det som sliter allra mest på batteri. Om du i stället väljer att hålla det bara liksom när vi använder de 20 procentenheter av batterikapacitet som ligger i mitten. Du har en oändlig livslängd på alla batterier. Då blir de inte utslitna, för det gör ju det intervallet. De spelar liksom ingen roll. Om man då kollar på sin telefon, varför blir den utsliten så snabbt? Jo, men då har vi liksom. Här finns ingen, ingen som helst hantering av temperatur utan det finns ingen sådan mekanism utan den får vara helt passivt tempererad av sin omgivning, oftast våran byxficka. Och vi ska få in så mycket energi på så liten plats som möjligt. Det betyder att man låter användarna helt enkelt ladda telefonen helt fullt till 100 % av kapaciteten, vilket sliter på batteriet, i synnerhet om den ligger fulladdad nästan hela natten. Och den ser ganska ofta hälsan ut. Jag som har tonårs kids liksom. När de sitter och spelar till klockan redan halvvägs på dagen så är liksom batteriet slut. Och sen så är den helt urladdad på 0 % tills dom kom hem på kvällen. Haha eller kom hem. Har kanske laddat det allra värsta batteriet att bara ligga urladdat länge. Den på 0 % och det gör att det batteriet slits väldigt fort. Det hade varit ganska lätt att få att hålla längre ifall det var så att Apple andra tillverkare inte lät oss ladda längre än 90 % till exempel. Och stängde av telefonen redan över fem cent kvar. Då hade jag kunnat få telefonen hålla ganska mycket längre. Men det finns en anledning till att man inte gör det. Dels benchmarking när man ska det där materialet. Ska man testa. Hur länge håller den? Precis som att ta fram ur kartong klarar den hela laddning och så vidare. Samt att det naturligvis är bättre för dem och sälja en ny telefon mer snart ifall den tar slut. Med bilar däremot. Då är det i allmänhet så att man som tillverkare vill att den ska hålla hela tiden, ska förlängs och då. Då ger man helt enkelt användarna lite andra förutsättningar. Så tumregeln när man som som är bilist att man till vardags så laddar man inte sin bil mer än 80 % varje dag man åker hemifrån sig, bilen laddar till 80 % och att man ska kunna resa den dagen heller så gör ingenting. Så det är inte. Man måste inte ha vad ett fulladdat varje dag. Jag kommer att användas mera, mer liksom. Och tipset blir säkert ändå att han ofta säger att jag använder lördag till sent och så kommer han på kvällen och drar ner på 55 % kanske. Och så laddar man upp 43 % istället. Och den delen av intervallet. Det sliter typ ingenting på bilen. Men däremot då man åker på långresa. Låt oss tala om en uppladdning inför nu. Ladda upp till 100 % och så ska man köra hela batteriet. Då och då har man gjort en cykel. Men det förstår att det bara är vi som. Specialfall som en bilresa som man egentligen använder några av de cyklarna som man normalt sätt och pratar om att. Att batterier har.

Andreas:

Jag gillar någonstans att att allt detta bekräftar min spontana Beatrix skola som jag hade för ett par avsnitt sen där jag sa att mobiltelefoner mår inte bra av att laddas från 0 till 100 % och så vill jag bara ha det också. Samsung har en opt in funktion som begränsar den till 85 % laddning.

Alfred:

Att ha i någon annan skit som jag liksom säger att den den optimerar åt den så att den liksom väljer själv att inte ladda färdigt förrän det börjar närma sig morgon. Men det som gör det hela kan att han vänder. Men jag hatar att han tycker att när man vet att funkar och att telefonen är ny så har de ju gott och väl mycket mer batterikapacitet om man vill. Jag bara önska att jag kunde få ställa in att inte låta mer än 85 90 % Andreas: Jag har Jag kan visa dig sedan, går vidare. Under rådande energikris om alla skulle ha elbilar. Hur i helsike ska strömmen då? räcka

Ruben:

Och vara billig nog.

Andreas:

Ja men lite så.

Alfred:

Min hustru postade på Facebook liksom från hennes gamla arbetsplats Energimyndigheten. Varenda kilowattimme räknas. Nu hjälps vi åt att hålla nere och våran granne bara Ja ni har köpt två elbilar? Skitsmart liksom. Och så säger man det. Jag fattar verkligen varför. Varför man tänker så. Det verkar ju på pappret jättedumt att köra på el. Men så här det finns ingenting man så gärna vill se till att. så här Energimyndighetens slogan om att varje kilowattimme räknas. Den är lite sned, för det är ju egentligen bara kilowatt timmarna under peak-belastning som räknas. Vi har ju elöverskott nästan alla andra tider på dygnet och som elbilist är man ganska mån om att man laddar när strömmen är billig Det är så man får ekonomi i det Så det betyder. at Nästan alla el bilister som jag pratar med som har haft det blir ett tag och vet vad de gör. De går såklart över till att de har nån form laddinfrastruktur hemma. Som pratar mer med nätet och har ett abonnemang som gör att de. Laddar med timpris på natten när det inte påverkar någon annan. Om man zoomar ut och räknar liksom bara okay. Skitsamma när på dygnet man laddar. Hur mycket ström handlar det om? Totalt Om Om hela Sveriges fordonsflotta i ett slag gick över och blev hel elektrisk så det handlar om storleksordningen mellan 11 till 13 terawattimmar. som som skulle gå åt i ström för att vi ska köra den sträcka som vi kör varje år. Aaha Vad innebär det då? Och hur mycket är så många terawattimmar Jo Sverige gör i dag av med storleksordningen 100 terawattimmar. Totalt det i det här landet vi ligger. När vi gick över från började omställningen från direktverkande el som uppvärmning i hemmet. Det nästan alla svenska villor har trefas 16 ampere matning för att de var byggda för. Man skulle kunna ha direktverkande el som uppvärmning efter oljekrisen, men när vi började komma på att det var inte så smart. Vi börjar gå över till fjärrvärme och bergvärme och annat. Då har vi som ett slag sparat lika mycket el bara på våran uppvärmning så det ungefär jämförbart. Hur mycket vi sparat på våran villauppvärmning är nu när vi gått från direktverkande el som vi skulle behöva. Börja använda mer el än om vi skulle köra bilarna. Och ett annat sätt att sätta det i ett sammanhang. Det att de satsningar som pratas om med de nya fossilfria järn och stål tillverkningen uppe i Norrbotten som som är på gång nu, som är super positiv. Det kommer att leda till en ökad energiförbrukning om 50 terawattimmar, så det är liksom ungefär fem gånger så mycket som krävs till det. Som att hela transportsektorn i Sverige skulle gå över till el. Och det är också något vi måste klara. Naturligvis måste vi bygga massa ny elkapacitet men det är inte som att så här Elbilen är det som drar mest. Det är lite som att folk är skit noga nu med att släcka lamporna, men de är inte beredda att duscha kortare. Men det är så här man kan ha lampan tänd jävligt länge om man ska fortsätta. Man skulle kunna ha lampan tänd i en vecka om man duschade. 3-4 minuter kortare när man duschade.

Ruben:

Men det sa någon där att de flesta som har elbil har koll på när den laddar och har liksom smarta lösningar och grejer. fördomsfull som är jag tror ju att majoriteten av folk som har elbilar idag har ju nått sorts intresse för. Tekniker och tekniska lösningar någonstans i bakhuvet. Missar mer än andra och av denna delen också är det lite mer tänkande när det kommer till att och jag borde tänka till hur jag löser den här lösningen. Jag tror inte att du person kanske är det bästa exemplet på hur normala användare hade använt sin elbil eller hade tänkt med sin laddning. Och jag tänker att ska man fortsätta till normalbefolkningen så kan inte ens kommun lyssna på det vi har just nu. Antagligen. Då blir ju inte det ju applicerbart att säga Amen så här tänker de flesta vi ska tänka batteri nu när laddare sladd in bra löst och inte kolla så mycket får priset. Och ska man få ut den breda massan? Alla kommer inte kunna tänka hela tiden att nu ska det så här ska vi ju då för att alla lagar på natten är plötsligt och då har vi utan att bli matt och börja pumpa ut massa hjälp på natten till massa bilar. Inte. Jag tror inte det är så enkelt nu. Kan säga att vi vet allt om det. Men att bara

Alfred:

Nätet är dimensionerat för att klara av en pik kapacitets test möjligheten att dygnet så har vi massa olika kapacitet i nätet så det är inget nytt nät som bör byggas samman som vi redan har som är dimensionerat att klara av pik som är mellan 06:07 på på vardagskvällar. När vi drar som mest ström mitt i natten så använd vi en bråkdel av det. Det finns väldigt mycket olika kapaciteter. Speciellt när det blåser mycket om de dygnen så har vi till och med negativa elpriser för att det inte finns något att göra av all el under de här nattimmarna. Det som händer i praktiken är det där dammluckorna i våra vattenkraftverk är olika öppna, dvs de så vi reglerar liksom hur mycket kraft som är i varje sekund och naturligtvis kommer de dammluckorna vara lite mer öppna på nätterna. De får klara den natten. Men redan i dag så är elsystemet. Uppbyggt så att man som bilist kan spara tusenlappar i månaden på att ladda på natten istället på dagen. Varenda elbil som säljs kan man schemalägga när den ska laddas. Man kan stoppa is av den när man kommer hem och ändå så bör den inte ladda förrän på natten när billigt. De som inte är smarta nog att använda de funktionerna. De tappar liksom tusenlappar i månaden. Det finns säkert dem också, liksom män, men då är de i alla fall med betala för kalaset och man får betala dyrt. Det är ju svårt att hitta en effektivare mekanism än den som redan finns när man sparar svinmycket pengar på att ladda på natten och så. Det gör folk i allmänhet. Ett. Det har köpts postorder.

Ruben:

Men är den inte ett problem? Men det jag ser som ett problem. Det märkte jag också. Vi skulle kolla på att köpa Redbull. Det är att vi bor i en lägenhet. Vi har både parkering som möjligt eller en hyrd parkeringsplats från hans bostad. Och det finns inga laddstationer från städerna. Och det gör att närmsta lastplats för oss är ca 400 500 meter bort. Det är inte hur långt som helst, men inte så att det bara är att gå ut på en stor del. Vi skaffade bil. Det var för att få komforten av att bara gå ner, ta en bil, åka, handla, göra saker. Var den än är skulle vi behöva gå en halv kilometer eller mer varenda gång att hämta bilen. Så blir det process. Det blir process att behöva bara tänka på att man ska ladda bilen och det tar inte 3 minuter att tanka som det gör utan det kan ta upp mot en halvtimme faktiskt. Laddar fullt min planering. Jag tror att det finns mer, men alltså det finns massor med olika jobb. Det finns massor med platser men. De tror att vi har problem här och jag vill se om de har lösningar. Vad kan man

Alfred:

du är

Ruben:

lever som mig som inte bor i villa och kan dra från uttaget för att kunna göra livet enkelt? Har fortfarande elbil.

Alfred:

Du är helt rätt ute. Det är det stora problemet som håller tillbaka. Elektrifieringen är verkligen hur ska vi ordna hem laddning till dem som bor i städerna, i hemmet och i lägenhet? det så att det ska vara smidigt att äga en elbil så då rekommenderar vi att man har en laddning till dem. Man kan bara tänka på dem som som. Telefonen tills den är fulladdad som man vill ha den varje morgon som det är. Det ska inte vara krångligare än så. Har man inte det då måste man som du är inne på och då måste man åka till laddstationen ibland och vänta på bilen. Det vill man göra när man när man har hem laddning. Och lägger man mindre tid på vänta på sin laddare än vad man lägger på att tanka bilen eftersom den laddar ändå när man inte är där? det det som är frustrerande för oss som jobbar mycket med detta? Att ibland så har man sa jag bor på landet, hur ska jag kunna ha ner det därifrån i stället? Bad mig det i städerna. Det är svårt på landet så har ju ej. På folk i allmänhet att de har en egen, ett eget elabonnemang. De har ju el hemma så det är lugnt. För dem är det så det funkar. Det är när man bor i lägenhet som det är svårt och där är det ju så att vi måste få en snabb regel omställning så att det blir parkeringsnorm att alla parkeringsplatser byggs med laddplatser. Eftersom staden nyligen haft en tävling där man liksom hittat en bra lösning för hur man kan. Utan att behöva gräva upp hela gatan. Kan smälla upp laddstolpar längs med trottoarkanten så man kan börja fixa sånt i städerna. Men det finns liksom en verkligen en problematik där att under överskådlig tid ska det finnas färre laddplatser i städerna än vad det finns behov av. Vi kommer alltid ligga steget efter, även om det kommer byggas raskt.

Ruben:

I.

Alfred:

Och det är det som är svårt. Vi har ett verb på overksam som vi som håller på uppfinner problem och bromsar. Man kan egentligen kolla på när Norge, där redan reglerna redan är ändrade, så att om du är bor i en bostadsförening eller om du bor i en hyresrätt och du vill ha laddplats på din parkering, då får liksom inte bostadsföreningen eller hyresvärden säga nej till det och de måste hjälpa dig och lösa det. Och du kan eventuellt få vara med och finansiera förändringen. Men så är inte Sverige i idag. Finns jättemånga bostadsförening styrelser som som det styrs av som gamla gubbar och folk som är bakåtsträvande. Har liksom inte fattat det här grejen och som bara har massa påhittade problem som gör att de säger nej när när folk som vill skaffa bil. Skulle vilja hålla plats och de svenska reglerna. De har ännu inte ändrats. Det verkar vara på gång även i Sverige att det ska ändras så det går i den riktningen. Snart kommer man inte så nej, utan det med än, är inte på plats och det gör att det här är utan tvekan det allra största liksom. Och den största återstår att tröska. I övrigt så ska alla praktiska problem lösta, men hemma laddning i städerna. Där står bland.

Ruben:

Därför är det jag ser som glömt varför vi inte skulle kunna skaffa en bil och ha det enkelt och utnyttja en bil så som vi vill utnyttja en bil. Det är det som gör att vi kommer på att köpa. Nu blir det sen så att jag trodde att det finns ingen anledning att köpa en hybrid för att det ger oss ingenting

Alfred:

Är om ni talar en lada, då är det ju bara då det var en sämre bensinbil

Ruben:

Ja, precis. Exakt

Alfred:

drivlina som släpar omkring på de som släpper på sin förare.

Ruben:

så det är helt onödigt gott Andreas utan att fråga.

Andreas:

Jess, du säger ju om man har hemma laddningen löst liksom. det jag kan eller som jag brukar göra är att det finns ingenstans att ladda om man har hemma laddning en last. Hur funkar det när man ska ut och resa? Måste man inte då vänta på laddning om man jämför det med att tanka till exempel? om man åker hem till en kompis, hur laddar man då?

Alfred:

Alltid skitbilligt att ladda hem hos kompisar för då är det de som betalar elräkningen. Så egentligen. Det har vi varit på i podden flera gånger till det. Skämt å sido, de som laddade etiketter faktiskt något som växer nu när elpriserna gått upp sig är Ska man betala för laddning inom hälsa på dem? Och vad är hur? Hur är det som kostar att uppdatera sig på? Men tumregeln är att det som. När man tränar hemma till vardags. Då drar jag hem laddning som är grejen så att man kan utan problem stoppa i bilen, plugga i bilen när man kommer hem och som sedan får nästa morgon när man reser. Då undrar man. Är motsvarigheten till hemlandet det som kallas för destinations laddning? Att det liksom finns en långsam laddare på det hotellet där man ska bo eller campingplatsen eller vad det nu må vara, liksom där man ska stanna. Det kan ju vara kompisar också som har deras hem. Laddare blir din egen destinations laddning och det är allmän laddare som behövs vara. Ganska långsamma. Det blev inga särskilda krav på dem, men som jag var inne på i början av programmet, man vill ju väldigt gärna boka dem i förväg så man kan räkna med att de finns när man väl kommer fram. Och så är inte jag med på hotell än. Nu är det kan man nästan lita på att hotell har destinations laddning, men de har färre än vad som behövs. De är ofta upptagna och man får inte boka dem så man kan inte räkna med dem. Och då blir det ju så att man ändå måste planera för att det inte ska gå åt skogen om den inte finns. Och då hade man lika gärna kunnat vara utan dom för dom liksom redan tagit planerings smällen av att den inte gick att räkna med. Så det är något som jag hoppas kommer ändras över överskådlig tid. De som lyssnar som eventuellt kan vara ense om beslutsfattande. Det finns många äldre listor att vinna som kunder genom att göra det här enkelt genom att jag tänkte bjuda på det då det är det man är ute efter helt enkelt. Men däremellan då? Så har man snabbladdning. Man kan tänka att bilen har en räckvidd om man ska resa kortare än vad räckvidden är, men det är inga konstigheter. Då laddar man. Innan man åker och när man kommer fram om man ska resa längre än vad räckvidden är. Men då får man ju snabbladdare längs med vägen och det är ju en väldigt viktig prestanda då att jämföra när man kollar på olika delar. Hur snabbt laddar om? Vad var det för det kan vara så att en bil med ett mindre batteri faktiskt kommer att resa snabbare för att den laddar snabbare, så att ens en bil med stort batteri som laddar långsamt kan bli långsammare på långresa än elbil. Snabbare då? namnet numera sorgesam eller bladen veckat. Det har länge varit väldigt, väldigt bra för testerna för att Tesla haft ett eget. Att det har varit så bra helt enkelt. Men det må hända nu. Detta slags öppnar upp sitt nätverk för alla andra bilar och det är kört av de flesta Tesla Super laddare i Sverige. De är redan öppna för andra vilket gör att de allra allra flesta bilar d. De är här inte problem. Och då är liksom tumregeln hos oss att. I stället för att göra som en bensinbil, att man startar med full tank och sen när den nästan tom. Då stannar man och tankar och så fyller man den fullt. Det som händer när man kör med elbil, det man man kör som man startar helt fulladdat, det gjorde man hemma. Sen så kör man tills man kanske har tio 20 % kvar i batteriet för det var där och finns en laddare och sen så laddar man inte fullt utan man laddar kanske till nånstans mellan 60 80 % beroende på hur långt man har kvar till målet eller hur långt man ska till nästa laddare. Och det beror på att det liksom. I det intervallet som batterierna laddar snabbast de sista 20 30 % av att vi tar mycket längre tid och fylla än de första så att man ska få kort restid om man ska vänta lite som är på bilen. Då är liksom den delen av batteriet man hela tiden laddar I praktiken innebär att det man gör är att man använder. Man startar morgonen som. I mitt fall då med våra bilar. Då har jag ungefär fyra timmars körning innan jag behöver ladda. Det blir ganska lagom att hitta någonstans så som vad finns det för lunchställen i närheten av laddaren så väljer man att stanna och käka där då man ändå ska ladda. Och gör man det då kommer bilen var klar innan man hunnit äta upp. Så där och då kan man köra en eller 3 timmar till efter. Efter lunch Men om man inte vill liksom stanna och käka precis när man badar då? Eftersom tabletten hamnar i ett mönster man kör i 2 timmar, ladda 20 minuter, kör 2 timmar, ladda 20 minuter med de allra nyaste bästa biran så kan du snarare att man kör 2 timmar ladda 10 minuter.

Andreas:

Nu.

Alfred:

Så det är den takten. Så det blir liksom inte värre än någon behöver gå på toa ändå. Eller man vill stanna och köpa något.

Andreas:

10 minuter är ändå ett rimligt toabesök tänker jag. 20 minuter är lite att stretcha, toabesök Men om man ändå kan passa på att äta så optimerar man ju ändå tiden. Det är inte gratis och då vill man inte sätta sig någon annanstans än i bilen och speciellt om man suttit 2 timmar. Då känner jag att om man vill röra sig lite. du sa det här att batterier behöver hållas varma och liknande. Det är något man också hör ganska ofta, att elbilar får avsevärt mycket kortare räckvidd vintertid. Och vi bor ju i Sverige, inte varma Kalifornien. Hur ser räckvidden ut sommartid för vintertid i Sverige? Är det en jättestor skillnad. Är det något man behöver tänka på när du köper elbil till exempel? Hur ser den sidan av elbils ägandet ut? Speciellt i Sverige.

Alfred:

Men det finns det så att alla bilar, oavsett vad de har för drivlina, de förändras i sina prestanda på. På vintern de de blir mindre effektiva på vintern, Det kostar mer energi då helt enkelt. Kör man omkring med förbränningsmotor så är liksom. Den är så slänger bort så otroligt mycket spillvärme på att man knappt ser motorhuven, är varm och så det så himla mycket av energin i bensinen som blir värme att man knappt lägger märke till den övriga prestanda förlusten som blir för att man har en som man har så otroligt stor liksom energiförlust ändå. Så man märker liksom i praktiken inte den skillnaden. Men en elbil som är mycket mer effektiv där en mycket högre andel av energin blir till framdrift, då är faktiskt den här skillnaden mellan säsongerna den märks, som man kan lägga märke till att. Och det märks mer beroende på hur stor batterikapacitet du har. Anledningen till det? Det tar i allmänhet lika mycket energi och värma kupén oavsett hur stor batterikapacitet har. Generellt sett så har i större elbilar både större kupé och större batteri. Men det tar lite extra energi för att värma liksom kupén i en Tesla model X jämfört med vad är då en som är ren och så? Eller Nissan Leaf? Eller ännu värre, någon av de här. mest bekymrad över de tidiga ändå Sverige som lika många kilowattimmar som går åt till att värma kupén i allmänhet. Men det blir då procentuellt sett en mycket större andel av batteriet, vilket gör att det helt enkelt blir en större skillnad när man när man kör dem bilarna så att den där. Myten helst maxstyrka. TV kallar mig för det eftersom det finns nånting där, men det problemet. Det har blivit känt av att de tidiga elbilarna som hade rätt små batterier. Då kunde det göra så att att de kortare energi för varma kupén. Det kunde liksom ta så stor del av batteriets kapacitet att det kraftigt minskade räckvidden medans de i moderna och bra elbilar. Som mina bilar, men även liksom de moderna Polestar och Volkswagen, så där är det ganska försumbart. Det blir liksom någon mils skillnad, men det blir inte att halva räckvidden stuckit. Eller så är det som det kan vara i andra. Är det äldre bilar?

Andreas:

Okej. Men hur mycket ska man räkna med ungefär i till exempel räckvidd och förlust då? Om du har en bil som klarar. Nu vet jag att en del TP inte är en optimal räckvidd jämförelse, men om du har en normal så är din Model X. Hur stor skillnad blir det vintertid sommartid?

Alfred:

I förskolan VLT är det en ganska bra räckvidd indikator för att jämföra olika bilar. Det är ju, då kör man ju i den i som i en likadan körcykel helt enkelt och det gör att den lätt behandlar alla bilar likadant. Det bra för att jämföra bilar med en dålig indikator på exakt hur många kilometer blir på riktigt. Det är enda gången som man reser långt och kör med motorväg hastighet och då drar en elbil mycket mer än vad den gör i VLT cykeln. Är det därför man inte tycker att man får den utlovade räckvidden för Ericsson när man när man märker det och borde försäkrat varit bara mot exakt det hela tiden? Men för att svara på på frågan som liksom i min Tesla model tre som dessutom har en värmepump som gör att de blir extra effektiv på att värma upp kupén, det där som skillnaden det kan handla om? Istället för att den ska gå 55 mil på sommaren så går den kanske 50 en mil på vintern eller 49 minuter som i Model X. Annars kanske min räckvidd sjunker från säg 33 mil bara på sommaren till. 30 på vintern som limefärgade i häradet, men kör man i en blåsa och i med lite mindre batteri, då skulle det kunna vara så att räckvidden sjunker från 15 mil till tio och då. Då är ju en ganska påtaglig skillnad för då är det ju liksom en tredjedel av räckvidden försvinner på ett par på vintern. Och det är som det är ur det det här resonemanget kommer. Så det blir viktigt att förstå det. Är man en spekulant på. Av de moderna nya fullstora el elbilarna så kommer man i princip inte ha det här problemet en.

Andreas:

Och som som svensk så brukar man ju tänka så här man brukar köpa bil för att man är antingen har man en stor familj eller man behöver köra och kasta grejer ganska ofta. Man köper ofta bil, är ju kombi landet liksom. Om man vill köpa en bil som löser sommar resan. Och Familjeresa till fjällen och jag behöver dra släp. Hur ska tänk om att köpa en elbil för då är kanske inte den lilla elbilen ett optimalt alternativ. Hur tänker jag kring ett sådant köp i så fall?

Alfred:

är det. Nu bör ändå utbudet på vilka elbilar som finns med dragkrok växa. Naturligtvis har de de billigaste alternativen. De går bort. De har helt enkelt inte dragkrok. Så är det viktigt att kunna dra. Men då behöver man helt enkelt kolla på dem, något de dyrare. Men det finns definitivt elbilar som har dragkrok. Jag tror att de allra flesta som använder dragkroken är som jag. Jag är villaägare och då och då åker vi till soptippen med saker vi ska slänga och så vidare. Och då är liksom inte räckvidden förlusten. Är av att dra någonting på dragkroken spelar ingen roll för det var ändå inte på nån långresa vi skulle ut och dra. Däremot är det ju en annan fråga om man ska dra hästar eller husvagnar så där och värken ska göra en långresa samtidigt. Man ska dra. Då är det går inte sticka under stol med att du kommer få en signifikant kortare räckvidd när du drar husvagn än enbart bilen. Har ej annars räckvidd utan häst husvagn. Allt annat vore konstigt så är det bättre att du kommer behöva stanna och laddar oftare och. Något som de som gör det verkligen tycker är jobbigt, förutom att de får stanna och ladda ofta, är att de flesta laddare inte är byggda för att man ska svänga in med med ett husvagns ekipage. Det blir att de också får koppla av och på husvagnen en hel del, vilket är ganska störigt. Så när de skriver så är det ju att absolut ut ett av dem. Områden där det fortfarande inte optimalt. Jag förstår ifall folk liksom drar sig eller väntar. Man ska för man är i den situationen. Det finns gott om man till tjänster som redan bytt och är deportera galningar. Det funkar utmärkt, men man får liksom anpassa sina sinnen som tror på hur resan ska gå till och till att man faktiskt kommer få stanna och ladda oftare än vad man är beredd att göra om man inte hade husvagn. Det som är tacksamt är ju att man då också kör långsammare då, vilket är väldigt bra. Att få elbil att dra mindre så det liksom mjuka ner räckvidden lite grann. Men men, det är ändå rätt stor.

Andreas:

jag tänker att vi ska börja runda av för nu har vi pratat ganska länge. Men. När katastrofen är ett faktum. När atom kriget är i gång eller vi står utan el? Eller vill man inte ha en bensinbil då dvs. Bensin kan du hitta överallt och du kan tanka den i princip överallt. Ganska enkelt. en elbil. Ett ganska stort dragplåster som kommer vara mest problematiskt då. Jämfört med en bensinbil.

Alfred:

Instinktivt så borde det vara så. Det kan man tycka, eller hur? Liksom. Så ska man behöva näpsa. Men inte nu. Hur tänker man en bensinbil? Är det strömavbrott om det inte finns ström på macken utom att tanka då? Så naturligtvis kan folk ha reserv dunkar vidare hemma och det är det. Vi har pratat lite om den perioden tidigare som liksom bensinbilar. Inte alls. Det beror lite på hur hur lång den här postapokalyptiska chocken har varit, hur länge, hur lång tid som har gått liksom för bensin. Så så länge har jag fått lära mig eftersom jag hade den här missuppfattningen i våran podd. Det var det bästa sättet att berätta för mig att efter något år så FX bensinen i tanken inte är användbar längre. Så det funkar inte med gammal en från 50 talet som har stått i. Jag vet liksom. Om man ska försöka vara lite mer. Bara kolla på hur det blir på riktigt. Då kan man kolla till exempel på vad som hände efter Fukushima i Japan i som i den tillvaron, vad som hänt i Ukraina nu när det varit krig. Vad som hände i USA på Patrik och när det var i Florida, när det varit stora orkaner och så vidare. Faktum är att det som om det är någonting som blir lätt att få tillbaks tillgången till så är strömmen medans försörjningskedjan på olja och så vidare är oftast mycket knepigare. I synnerhet de som har. Solceller och hemma batteri. De är ju extra glada så klart. Och när det bara är katastrof i Texas, när de hade strömavbrott, när det var smällkallt vinter och få frös ihjäl i Texas, vilket jag inte ens vet. Då var det folk som hade elbil som kunde liksom övernatta i sina elbilar och ha värme där i kupén i flera dagar för att de hade ett energi buffert. Ett stort packet liksom i praktiken där de kunde hålla sig varma när det blev minusgrader inomhus. Ukraina. De håller på och hets importerar elbilar från Norge nu liksom förstår för att de haft så trögt med försörjningen av stället. Åtminstone några timmar per dag. Alltid finns ström ström som då går att ladda ner när strömmen finns. Och så har man kvar strömmen till när man behöver köra då det finns ett batteri. Så i praktiken så är det faktiskt, har det visat sig gång på gång att det är som elbilarna som är först att komma åter i drift när som avgörande för styr slås ut. Så trots att de liksom dem. Det känns inte helt som att det är så det borde vara. Så tror jag att det är dags att trycka snark liksom som gör att det bara känns mer tryggt. Det är det som gör att man har den instinkten för data. Man bör kolla på det för att se livet i katastrofområden. Amatörer tvärtom.

Andreas:

Oj, ja det var ju en tankeställare som jag inte förväntade mig. I och för sig att det här tror jag är saker vi vill fortsätta diskutera. Vi kan få bjuda in dig till en framtida podd där vi kan diskutera mer elbilar framåt.

Alfred:

Är man nyfiken på dessa ämnen så kan man också lyssna på poddar, annars är inte Kim där. Self promotion. Bilar med sladd.

Andreas:

Det är helt rätt. Det är helt rätt. Innan vi avslutar så brukar vi ta ett veckans tips och den har vi faktiskt överlåtit till dig denna veckan.

Alfred:

Vad härligt! Vi var ju inne på det här med att ladda smart och det finns. Det finns faktiskt två aktörer i Sverige på plats redan som gör det på ett föredömligt sätt som heter Grizzly och som heter Timber som gör att man med deras appar. De integrerar direkt med elbilarnas appar och sköter det automatiskt åt det, lägger om så att bilen bara laddar ner och priset är lågt. Om man inte har sån tur får man göra lite dummare att man får schemalägga tidsmässigt så vidare. Men ibland är det ju dyrt även på natten. De här apparna gör att det verkligen kopplas till elpriset när den är landet. Då gör man så att man man lägger över sitt elpris, kontrakt eller sitt el kontrakt till dem och sen så får man i många fall också. Förutom att man laddar ner som billigast så kan de också garantera extra rabatt på priset eller till bra halva priset på strömmen eller så där om man. Smart laddare som de kallar det som man ställer in och ger dem makten att bestämma när bilen ska ladda. Deras teknik sköter resten. Det behövs ingenting. Och hade inte jag egentligen ta hela boxens gång just eftersom de inte går direkt med bilens APIer Som då alla de vanliga elbilarna numera faktiskt, vilket gör att man kan få det på en gång Så är man en bilist. Då sparar man tusentals kronor i månaden på att använda de apparna. Så det känns som ett klockrent tips som man. En skatt. Ingen en bilist ska liksom ha missat. Det måste man.

Andreas:

du någon av dem själv?

Alfred:

Jag kör typ 30.

Andreas:

måste också för tydlighetens skull. Bilar med sladd är ha varit sponsrade av någon av dessa.

Alfred:

Vi har fått sammansatta typer. Absolut. Vi har inte varit på länge, Vi har alltid haft våran hållning som sponsorer och att vi inte kunde köpa vad vi säger och vi låter inte någon sponsor som inte helhjärtat liksom. Verkligen gillar att de hade allt de säger om de gör det. Jag känner inga pengar på serier och jag jag skulle säga det även om mitt transportsätt.

Andreas:

Vad bra, då leder det mot sitt slut. Är det någonting mer du vill plugga vi avslutar?

Alfred:

Förutom bilar med sladd så kolla gärna upp min teori för mitt filter om man är dvs intresserad av AI och kontroll problem och basinkomst samt då är spännande läsning eller lyssning beroende på om man för det.

Andreas:

Och rykte trilogin med hittills enbart en bok. Svinbra.

Alfred:

det blir en trilogi? Det kan det vara, det kan du vara säker på.

Andreas:

Det är bra, Det är bra Om det är något jag sagt som är märkligt. Någonting man vill vill tipsa om något ämne eller om man vill tipsa om framtida gäster så kan man maila till. Taktik att ge mig på en kom. När man ändå är i sin poängskala så ska man passa på och. Genom att göra för att inte missa framtida gäster och avsnitt. Och när man ändå är där inne ska man passa på att lämna en liten. Ett litet betyg är något annat vi missar nu eller ska vi skicka på allt? Har du en cache du vill se?

Alfred:

Det var synd att du är Ruben. Vart tog den sticka? Vi får skylla på på allt teknikstrul, det som gjorde att det blev så fördröjt samt att Ruben tyvärr inte kunde vara med på slutet. Vi saknar Ruben.

Ruben:

Härliga Ruben är från Puss platsen. Som ni kanske märkte så var jag tvungen att dra i slutet av inspelningen och det var väldigt tråkigt. Vi hade väldigt kul diskussioner med Alfred, men jag hoppas att vi kanske fortfarande ska hålla igång i framtiden. jag tackar för mig. Hoppas att ni hade trevligt under tiden den här låten så hörs vi nästa vecka Och det här.

Alfred:

Annars så är det som jag säger i våran på att sladda lugnt

Andreas:

Ni får ha en bra vecka så hörs vi nästa vecka. Ha det gott! Ketchup.

Alfred:

Är.

Intro
Våra Tech-veckor
Huvudämne - Vad är sant och falskt om elbilar?
Veckans Tips
Outro