Käck-Tech Podcast

En tidsresa till 2012

October 24, 2022 Andreas & Ruben Episode 34
Käck-Tech Podcast
En tidsresa till 2012
Show Notes Transcript Chapter Markers

Andreas har tröttnat på DoS-attack skydd på hemsidor och Ruben har problem med Youtube Shorts. Under nyheterna bearbetar vi att Samsung Smartthings är först ut med Matter-certifiering, Lufthansa förbjuder användandet av Airtags i incheckat bagage (och ångrar sig) samt bryter ner hur mycket svenska hushåll spenderar varje månad på text-, ljud- och videoprenumerationer. Sist, men inte minst, gör vi en djupdykning i hur tekniklandskapet såg ut 2012. Vad var inne, vad var nytt och vad ansågs vara märkligt? Detta och mycket mer i veckans avsnitt av Käck-Tech Podcast!

Länkar från veckans innehåll

Disclosure: Några av länkarna här nedan är affiliatelänkar. Det betyder att om du klickar på länken och köper från butiken, kommer vi att få en affiliate-kommission utan extra kostnad för dig. Alla åsikter förblir fortfarande våra egna!


Nyheter


Huvudämne - Tekniken nu och då 2012


Veckans tips


Vill ni läsa mer om oss och podden kan ni klicka på länkarna nedan:

Support the show

Vill ni läsa mer om oss och podden kan ni klicka på länkarna nedan:


Musik: Splash - Harris Heller

Disclosure: transkriberingen autogenererad och kan därför innehålla felaktigheter.

Ruben:

hej och välkommen till köket och podcast paddan där vi diskuterar, dissekerar och om vi har tur informerar om teknik.

Andreas:

Det är mycket energi rakt in på gott humör.

Ruben:

inte det. Och pråmar. Jag är pigg. Jag är inte det.

Andreas:

Till skillnad från förra veckan.

Ruben:

Vad jag inte kommit ihåg förra året. Men det dessa är att jag har mer energi nu, inte tid eller senare spinn på den. Men det är något jag fick i alla fall.

Andreas:

Tycker inte vi brukar spela in samma tid ungefär. Då har vi öppet som vanligt.

Ruben:

Alltså. Härligt! Vi ska börja. Det här har vi förbereda vi tid i. Bra skjuts i 3 timmar tills vi kör

Andreas:

Standard i vårt liv för tillfället.

Ruben:

huset med Andreas.

Andreas:

Det är bra. Jag är på väg in i en hektisk period igen. Inte tentaperiod som man skulle kunna tro eftersom gör det på utbyte men springer rakt emot en massa grejer som håller på att hända just nu. Väldigt kul saker, men det kräver en hel del prepp, möten och förberedelser och genrep och allt möjligt.

Ruben:

vill prata om vad som ska hända, skall eller ska vi prata om vad som har hänt när det hänt?

Andreas:

Jag tror inte deras kropp säger någonting.

Ruben:

Nej men vi pratar om när det har hänt så får du berätta om vad de gjort istället.

Andreas:

Men det känns bättre så

Ruben:

Men ska vi ta oss in på politikervecka nu då istället? Jag kan börja lite smått.

Andreas:

Och.

Ruben:

Jag har inte gjort mycket. Ska sen senast, men vi började för en vecka sedan ungefär. Lade upp små korta videos på youtube chords och att komma till att började första videon var det tog 2 timmar och få det funka för jag trodde verkligen att de skulle ladda upp. Redigera Lägg in ett ljud. Enligt samma som Riley så tyckte nej nej, nej, nej, nej. Man fick inte använda ljud som var längre än 15 sekunder. Man kunde inte ladda upp det via datorn. Ladda upp en bild här. Redigerade det och det var massa problem bara. Det var så mycket jobb det som jag ville och ändå ville ge ut och få in massa såna här. De är inte riktigt och kreatörer då på youtube chords. De har inte alls lika bra plattform och de har plattform. Ja, men de är inte lika bra möjlighet att göra ett sånt sorts content. För du kan inte använda ljud och du kan inte redigera in såna grejer. Du kan inte göra nå greenscreen grejs du kan svara på. Andra skrev Du kan inte liksom göra det inte lika snyggt så är det för att de behöver göra ett utveckling inlägg kan börja slåss mot och på riktigt.

Andreas:

Nej, jag såg när du satt och skulle försöka lösa det här och att lägga till ljud var ju helt omöjligt, vilket också känns väldigt konstigt. Det är en ganska stor grej att lägga till nån typ av ljud, slinga eller musik till

Ruben:

Du vet att du inte kunde göra det sen också.

Andreas:

Jag såg det.

Ruben:

är det vi pratar om. Det gick inte göra som.

Andreas:

Nej, jag vet, jag vet det. Vi har ju lite videoklipp. Ni som följer oss på instagram har redan sett dom här, men vi försöker lägga ut dem på spelare så brett vi bara kan och då har vi ofta nått litet ljud i bakgrunden. Ibland har det blivit lite högt, ibland är det väldigt lågt. Det är trailers här, men. När vi försöker få in det på youtube så kan man inte lägga till musik på mer än 15 sekunder. Vi kanske gör fel. Någon som vet? Får gärna berätta, men vi har googlat och sökt och vi kan inte hitta.

Ruben:

Nu.

Andreas:

Så att ja för tillfället så blir allt sen på youtube utan musik i bakgrunden vilket jag kan tycka är lite trist men det gör inte heller så mycket.

Ruben:

människan hör våra sköna röster lite mer är det väl härligt.

Andreas:

Tanken är att vi ska göra det ändå.

Ruben:

Ja, kanske.

Andreas:

Har jag alltid problem denna veckan.

Ruben:

Problem. Det enda jag kan berätta som har någonting med teknik att göra som

Andreas:

Jag fattar. Jag fattar. Jag har börjat störa mig rejält på att befinna mig utomlands,

Ruben:

Jaha, okej.

Andreas:

men inte så att det låter hemskt det jag tycker är jättekul i Holland. Men jag besöker fortfarande svenska sidor för att kolla nyheter och liknande.

Ruben:

Nederländerna.

Andreas:

Jag har ju sett Nederländerna. Jag får absolut inte säga Holland. Nej, för jag bor ju faktiskt i Brabant. Sett norra Brabant dessutom så absolut inte Holland. Inte ett enda rätt där, även om jag besöker Holland ibland. Men att vara i Nederländerna och besöka svenska nyhetssidor, speciellt teknik sidor för teknik sidorna. Av någon anledning har visat sig vara bättre än de normala nyhetssidorna. Men för att skydda sig mot DDoS attacker. Det är nail art service attacker så har de lagt in annat för att komma åt hemsidan. Jag misstänker att detta kanske är Cloudflare eller något sånt här. Det är något som jag vet att Cloudflare har motsvarande tjänster, men att man kan skydda sin hemsida mot DDoS attacker genom att de. När de misstänker konstig trafik så slänger de upp en en annan sida med en captcha. Som man måste ta sig igenom för att komma åt hemsidan och som av någon konstig anledning så är då Nederländerna markerat så att så fort jag är här så måste jag gå igenom captcha typ två gånger om dagen för att komma åt specifika sidor och det börjar gå mig på nerverna för att jag är trött på att klicka i bilder av lejon.

Ruben:

Det.

Andreas:

Det är alltid jag. Antingen så är det bussar eller ett lejon. Jag fattar inte.

Ruben:

Är det kanske för att de på Google lyssnar lite svårt att definiera sina innehåll i sina smarta apparater och läsa av

Andreas:

Det här är dock. Det här är dock Håkan och jag vet inte om det är googel så jag vågar inte svara på det. Men det är nån captcha grej i alla fall och jag ba men vad i helsike ska behöver jag det här varje gång jag är? Jag är expert på dem nu.

Ruben:

Man tycker att det borde sparas en kupp. Eller något liknande som gör att du inte bör göra det. Jag

Andreas:

Det

Ruben:

inte, men skulle inte släppa. För att få använda slippa göra captcha. Att de har ett certifikat långt som skickas med med din användarprofil som låser upp dessa för att verifiera att du människa.

Andreas:

Det är mer än vad jag vet. Tyvärr.

Ruben:

får prata om det på utveckla dagarna men jag vet inte hur mycket liv det eller det kommer nu sätta sig i receptionen. Det har folkskola spår efteråt, men det tror jag de skulle göra det med. Jag vet inte sett eller nånting, men jag tror att de borde gjort något liknande för de hemsidorna. Det är inte så det är omöjligt kan man tycka.

Andreas:

Nej, men jag tycker inte heller det och jag tycker det jättekonstigt att. Det är. En grej men säger samtidigt ja, vill man skydda sig mot DDoS attacker? Jag köper det. DDoS attacker är förödande för hemsidor så det är kanske bättre att det finns en inte. Men. Hur många? Nu är jag kanske okunnig på just den här delen, men hur många DDoS attacker kommer från just Nederländerna? Det skulle jag vilja veta.

Ruben:

Vänta nu, det finns några stora server hus som kanske ligger där en natt och ingen aning. Nej.

Andreas:

Det ligger. De som reagerar jag reagerar på är i alla fall att så fort jag är utanför Sverige så är i specifika fall den som poppar upp det mest. Sv Men det är också för att jag besöker dem för de är ganska duktiga på korta enkla artiklar och då kollar jag och jag kollar dem kanske näst högst ett uttråkad

01:

02 gånger om dagen eller någonting och varenda gång så poppar det upp. Men bara nu. Precis innan jobbet försökte jag medvetet få upp en och då fick jag upp en och sen kunde jag ta upp den igen. Satt. Ingen aning om varför men vet att det är många fler sidor än Swedroid men specifikt Swedroid på grund av.

Ruben:

Märkligt.

Andreas:

I.

Ruben:

Ska vi gå in på nyheter direkt eller

Andreas:

Vi kör och mer matte.

Ruben:

om

Andreas:

Men

Ruben:

ni.

Andreas:

utöver det så kommer ihåg att har gått smarta hem avsnitt så vet folk att jag kör smartpoints. Som min hubb har jag lampor av olika andra märken kastat ut i mitt hem. Min lägenhet tillsammans med vi som bor i Göteborg. Men Samsungs ratings är nu första. Företaget, eller Samsung är första företaget som får en produkt certifierad mot matta standarden och Samsungs smartphones hubbar är de första hårdvaran som blir matta certifierade. Så det är på gång nu.

Ruben:

nu.

Andreas:

Så fort de är ombord. Är det en eller två veckor så kommer jag ha en Matter enhet i mitt hem automatiskt. En.

Ruben:

Oväder sätter in på alla enheter som är kompatibla med.

Andreas:

yes, det är Smart Things hubben V2 kommer att få möjlighet att styra över Bluetooth och Wi-Fi och Smart Things hubben V3 den som jag har. Den kommer att få reed och blodtrycks av så att det kommer och den kommer att funka som en border router för matte. Det enda jag blir lite deprimerad över för att vara helt ärlig, det är att den kommer inte funka som en bricka för befintliga Zigbee enheter och CVV enheter in i matte så att den kommer liksom. Inte då.

Ruben:

att splitta på under halva.

Andreas:

Nej du, du kommer fortfarande kunna styra grejerna i Smart Wings. Det är bara att matte ska du kunna styra i olika system så Appel kan göra ett system för att styra matten och då ska du kunna styra alla mätare produkter inom den kategorin och sedan så kan Google göra en och samma som kan göra en. Teoretiskt sett om jag har ett system som är helt matte compact kompatibelt så skulle jag kunna läsa in det hemmet i min Samsung och styra det ur Samsungs protokoll och sedan styra exakt samma grejer ur apelsin och exakt samma grejer i Googles och Amazon och allt på det. Så att mina smarta enheter som just nu finns på Smart Things genom Zigbee kommer inte automatiskt poppa upp som nättare enheter på till exempel min sambos iFån om hon inte använder Smart Things appen då hon kommer att använda hon har sjunkit så dyker inte de enheterna upp där automatiskt utan då måste hon gå in i Smart appen för kunna styra det.

Ruben:

Och det. var tråkigt. Men om de här seg beter sig ogina, om de blir vatten kompatibla. Det borde

Andreas:

blir det så här. Jag har just nu

Ruben:

Vad du har i denna fråga, men själv tänker jag mer generellt.

Andreas:

grejen. Är rädd är exakt samma sändare och mottagare som Zigbee men med avdelningen av ett applikations lager för IP. Sen om det är applications lag med någon typ av lager för att hantera IP adresser och kommunicerar över det protokollet. De har inte sin. Så teoretiskt sett så skulle alla Zigbee enheter som har hårdvaran att kunna hantera det här extra lagret skulle kunna bli fred kompatibla. Men det innebär också att alla tillverkare måste uppdatera sina enheter och risken är då i så fall är att jag har lampor från IKEA, från Lindell, från Inter, från Ajax. Det är så många olika lampor som är Zigbee lampor och funkar därför i Zigbee nätverket, men inte. Jag kan inte uppdatera dem via smartphones så det kan vara så att det dyker upp. Ja, du kan uppdatera dina IKEA lampor till matt eller till röd, men då måste du skaffa en IKEA hubb för att kunna göra det. Så då kanske jag blir. Då kanske vi hamnar i det läget istället. Men som det ser ut nu. Jag kommer fortsätta köra mina Zigbee grejer, antagligen fram tills jag har ekonomisk stabilitet att kunna byta ut dem. Speed antagligen och uppdatera de som går uppdateras. Men återigen, jag har inga Coltings lampor så jag tror inte att jag kommer kunna.

Ruben:

Fattat.

Andreas:

Jag har inga svar. Finns inget över huvud taget. Jag har bara deras hubb för att styra. Så vi får vi se. Skulle det vara så att Home Assistant? Ja, jag letar redan anledning att jag switcha om har home Assistant, vilket jag tror för dem. Det är också här open source folk hittar på massa grejer. Så om de skulle börja agera brygga mellan Zigbee. Också bättre så kanske jag hoppar på Mars eller assisted bara för att få in allting i matten så kan jag styra det där. Inte

Ruben:

Time will tell helt enkelt vad Andreas gör hemma hos sig.

Andreas:

Just nu har jag så att min hubb blir matte kompatibel gör mig egentligen ingenting eftersom jag typ inte är där. Jag är där och dimper in någon gång i mellanåt typ två dagar. Men för er som har smartphones jobbar matte och är på väg in. Hos Samsung är fästet med manometer satt för det är på gång. Det är på gång nu. Vi går vidare.

Ruben:

Det gör vi. Lufthansa gjorde en rolig grej nu i veckan.

Andreas:

Vi pratade om detta för inte så länge sedan.

Ruben:

Jag. Såg detta på Facebook i en Facebook grupp först. Jag tror bara Appel bubblar när man fixar

Andreas:

Skulle kunna vara så jag.

Ruben:

den och lägger upp. Lufthansa förbjuder användande av tags i kabin bolaget. Jag har inte sett garaget som vi ska ha påslagna och generellt sett särskild plan. Varför var ramaskri i kommentarerna bara dum dum i huvet? Du kan hålla på så här och ha någon bana om det är rimligt eller nej, men jag förstår dem. Eller? Någon sa att det kommer, vi kommer alla hålla, kommer alla hålla? Det tog inte lång tid innan det inte höll längre. Det var någon timme sedan så de i sin tur de inte hade. Det var fel. Det som är att man har gjort en förändring i lagen från Discuss. Jag rättar också si jo IS eller International C who.

Andreas:

International Civil Aviation Organization.

Ruben:

Om hur man får använda olika batteridrivna enheter påslagna och inte påslagna när man reser. Och det är mest riktat till de större enheter med litiumjonbatterier. Men det här med Ethernet och mat som DC 2032 batteri som små platta gör

Andreas:

Knappt säljs batterierna.

Ruben:

sin påverkan så de

Andreas:

Nej, det är inget litium i dem heller. Du kan vara ledsen, men de är för små.

Ruben:

ökad svara för men någonstans ifrån och du har det inte de batteri vi pratar om. Sen så står det några artiklar nu att vi får se vad som händer. Kan man börja tänka om ett varv till? Men nånstans? Jag fattar i och för sig att det är sönder så skicka signaler och har det då Apple enheter tillräckligt nära det kommer den här inte. Broadband heter

Andreas:

Gluteus.

Ruben:

Om det blir tufft med det här stora

Andreas:

I, om än på lång och på lång distans.

Ruben:

bandet.

Andreas:

När detta är tagen är den blodtrycks biten, vilket innebär att den egentligen med jämna mellanrum skickar ut en liten ping om att jag är här. Hej hej hej hej, jag är här. Hej hej. Den i sig är inte en rad asså det är väl en sändare men den den broadcast har inte position utan där är det som broadcast position är en ifall det är för nära och är du tillräckligt nära kan du använda denna Ultra Broadband för att få 1AR funktion för att kunna hitta den. Men det är på lite längre distanser det blir tyst och. Det de hävdar här är att det är en radiosändare som sänder ut lucky lokalisering. Men det är ju telefonen som gör det. Och när den då när en iFån känner den här så skickade den signalen att Hej, jag har sett den här, Här såg jag den. Eller här befann jag mig när jag såg den. Så det är egentligen telefonen som broadcast position men på ett flygplan. Så för det första, du kan få GPS uppkoppling om du sitter väl. Om du sitter vid fönstret och det är en sån kul grej som jag kan tipsa om. Sitter ni vid fönstret så kan ni ta er an Max och telefonen och hålla upp telefonen mot fönstret för att GPS är en telefon. Så som jag förstått det är inte en sändare så att även om ni sätter på flygplansläge så funkar fortfarande GPS en för det är bara en mottagare. För den. Lux lokaliserar satelliter som redan skickar signaler. Så den sänder inget satelit utan den tar bara emot satellit signaler och på så sätt så kan den fortfarande räkna ut vart du befinner dig så att du kan på en timme öppna Google Maps, hålla telefonen mot fönstret och få upp position. Om du sitter på ett flygplan utan den här fina kartan i i skärmen framför dig.

Ruben:

Ha.

Andreas:

Men eftersom du inte har en GPS position så kommer med största sannolikhet du kan få mer. Om du inte håller upp telefonen mot fönstret så får du med all sannolikhet inte det för du sitter i en plåtburk. En led är ju typ en Ferrari. Det krävs mer eller mindre. Det som händer då är att den kommer, att telefonen kommer att kanske känna den där bluetooth enheten, om den nu då är tillräckligt nära trots att den ligger i en väska långt ner i bagageutrymmet. Under golvet som dessutom också är av antagligen metall, så om den når den så kommer iPaden. Att jag såg den här. Var är jag?

Ruben:

Hur?

Andreas:

Aja, jag vet inte. Okej, säger att en får kontakt, då måste du ju fortfarande ha internet för att kunna skicka vidare denna signalen. Har du inte internet? Så du kan göra så, men det är många steg innan den innan den skickar iväg signalen. Så de två anledningar som Lufthansa använder att det är en tracker och att den är att det är ett batteri ingen av dem riktigt håller.

Ruben:

Nu.

Andreas:

Därför är det ju ganska kul att något är köpt och att det är ingen annan som har gjort det hittills, så jag vet mer. Lufthansa.

Ruben:

Barnets ansvar att också.

Andreas:

Jag tycker det är kul att man går ut och bara det här är det som gäller. Eller oj, förlåt, vi står kvar vid beskrivningen men vi har inte förbjudit dem längre. Men vad

Ruben:

Nej

Andreas:

otydligt?

Ruben:

nu. Vi kör vidare på för nu har Andreas hittat en studio igen som inte går att läsa. Så det ska Andreas ställa frågor och jag ska gissa vilken ska rätta mina fel.

Andreas:

jag kan meddela att CAPTCHA är för Cloudflare. Den dök upp nu. Ja. Jag har en undersökning där man har undersökt hur svenska hushåll hur mycket de lägger i månaden på mediekonsumtion. Och då tänker vi i svenska kronor per månad och man ser att det är en. Ökning sen förra året på 10 %. Ruben: Det är. Och då ökar både ljud, video och text. Men vi har ljud, video och text och sedan en total. Och jag tänker så här vill du? Ska du gissa på allt eller ska vi bara liksom?

Ruben:

När jag

Andreas:

Vad är genomsnitts Svensson liksom? Vad

Ruben:

i genomsnitt. Genomsnitts Svensson har.

Andreas:

Eller det genomsnittliga svenska hushållet.

Ruben:

Och så ska det ju kosta så mycket. Ett, två, tre, fyra. springa mer i den sporten också. Om jag får gissa då så tror att det är ca 850 kr totalt

Andreas:

På ett hushåll.

Ruben:

och då är musik bekostas bortfallet så det är

Andreas:

99 fortfarande tror jag.

Ruben:

Har vissa lite dyrare så att säga. I snitt på 110 kr på bättre ljud. Ljudböcker också, fast de kan det där. Ljud 150 säger ljud. 150 50 text. 80 kr äts

Andreas:

Varför? Vem har text?

Ruben:

Jo men det är jättemånga som betalar för det. Är det typ tio GB? Alltså alla

Andreas:

Ja, Aftonbladet.

Ruben:

ja, det finns ju hur många sådana som helst. Man betalar för

Andreas:

Det kan vara folk som köper digitala böcker

Ruben:

Ja, precis så. Det finns fortfarande folk som tar avskrift. Eller fortfarande. Vår generation finns lika väl som i andra generation, men de som papperstidning för oss inte ut längre med dem som fax, läsa media, betala för att få bra media. Jag har. Så då skulle man 80 kr ta upp och då blir det totalt 230 var för att vara 600 600 för ljud, video eller

Andreas:

600 för video.

Ruben:

Ja, ungefär.

Andreas:

Okej, okej, du är är du. Det är inte orimligt. AF

Ruben:

Men.

Andreas:

totalen är 714 kr per månad.

Ruben:

Okay.

Andreas:

Ljud. Sa du hundra?

Ruben:

50.

hundar 10:

50.

Andreas:

105 506 150 130

Ruben:

Men det är bra att vara.

Andreas:

Tex 161 spänn. Vad fasen lägger folk pengar på?

Ruben:

Men du måste förklara vad de räknar in i text för att.

Andreas:

Jag vet inte, jag har inte hela, jag har bara resultatet så vanlig

Ruben:

Jag har fått det kan jag se i tex fall.

Andreas:

Var lägger man 160 spänn i text på?

Ruben:

Tidningar är en grej. Det kostar 60 spänn i månaden. Någonting för ett GP konto. Det var två sådana där under. 20 spänn kanske. Men gratis vara. Två Är. Det. samma som tänkas betala för den biten.

Andreas:

Nu har jag tänkt.

Ruben:

Så skulle det kunna vara. Läsa böcker möjligtvis, men det är också väldigt lite. De som verkligen vill ha så köper boken.

Andreas:

Alla er läsare.

Ruben:

Men det finns även de som läser böcker på var mer skulle kunna vara text tänker jag. Det är det som är.

Andreas:

Region aning. Vad sade du på ljud 600 någonting?

Ruben:

Nej, video var video 600 ish.

Andreas:

Videor med 609 423.

Ruben:

Ja.

Andreas:

Så det jag är mest förundrad över det är ljud för att jag tänker mig ett hushåll. Det finns ju singelhushåll och

Ruben:

Jag menar,

Andreas:

familjer och så.

Ruben:

vi betalar 159 spänn för ljud vars

Andreas:

Jag tror att jag och Rebecka betalar 150 sen för sånt sambo abonnemang.

Ruben:

Precis. som smått i färg. Men ibland har vi också haft TV3, Storytel eller Audio böcker eller vad de nu heter så att de inte har haft ljud box tjänster där ditt konstiga ljud kostar så mycket egentligen.

Andreas:

nej, nej 130 Köp Ja, jag tycker typ det är lågt för ljud för ljud. Säg att du är två i ett hushåll så har du antingen 01:01 Spotify i duo eller så har du en.

Ruben:

För det är inte per Per hushåll Det är per hushåll. inte per

Andreas:

Per hushåll per hushåll. Så duschen fungerar liksom för per hushåll. Det finns ju singelhushåll, absolut. Och det finns dyra hushåll och det finns familje hushåll. Men familje hushållen borde ju ha typ ett familj jobb abonnemang och duon borde ju antingen ha duo eller två separata spotify konton till exempel. Och då singelhushåll har ett så jag tycker typ 30 är

Ruben:

Men frågan är om folk fortfarande vill Apple Music Tidal?

Andreas:

de är ju inte billigare.

Ruben:

Nej, men om flera.

Andreas:

Ja, det svåra. Försvara fortfarande inte med det. Svarar fortfarande på min fråga varför 330. Det känns lågt.

Ruben:

Ja nej, jag tycker högt.

Andreas:

130 känns inte högt för ett hushåll för musik.

Ruben:

Det har nämligen

Andreas:

är ju 99.

Ruben:

jag tycker det känns rimligt. Eller?

Andreas:

Vid. Jag tycker det borde vara mer. Hade det stått 150 160 typ har jag köpt det över 30. Känns lågt. Men jag är med. Vi släpper det tex. Vi undrar fortfarande var det,

Ruben:

Jag fattar ingenting.

Andreas:

på video. Hälften av de pengarna är ju Netflix.

Ruben:

Jag.

Andreas:

Nu har man en eller två till beroende på ett dyra konton man har.

Ruben:

Men det finns fortfarande. Jag jobbar ändå på TV och Bredbandsbolaget. Det finns ju rätt mycket människor som har. linjär tv där ute fortfarande och betalar för det så att de också en kostar ljud eller video.

Andreas:

A i år är klart, men.

Ruben:

Så att det är det inte. Jag. tycker att den kostnaden, det kommer ju öka tror jag. Det är den som blir den som antagligen drar ökningen med 10 % till störst del. Men är inte. jag. tex. Fattar fortfarande inte.

Andreas:

Är det någon som vet vad de maila jag ska. Jag har tyvärr inte infon här. För att vara super tydliga med vart informationen kom ifrån så är det Mediavision som har gjort undersökningen. Jättekonstiga svar. Organisationer som gör de här undersökningar.

Ruben:

hittar dem går det bra.

Andreas:

Och right ska vi ge oss på dagens huvudämne?

Ruben:

Dagens huvudämne är en tidsresa. Vi ska resa tillbaka till en plats där du precis börjat gymnasiet. Andreas går första ring Vi ska flyga tillbaka tio år bak i tiden till 2012 och kollar lite på vad som var coolast. 2012 var som vi själva hade tänk och jämföra mot det vi har idag och hur världen ser ut idag och låtsas påvisa herregud vad det hänt. Grejer. Baksidor. Det är galet.

Andreas:

Ja, verkligen.

Ruben:

Jag tänker att jag börjar lite så smått prata om vad jag hade för produkter. Jag satt på en i starten, eller egentligen hela 2012. Hade jag fått fyra som jag tror var då kanske 01:01 halvt år gammalt? Eller som när man tänker 2012. Jag sköt upp. Jag bytte till en Air från fem 7 mars 20 eller 2013. Så precis på våren där då. Året efter så bytte jag till en bil. Jag hade skoldator och en privat dator fram till augusti det året. Jag

Andreas:

Ett väldigt preciserat.

Ruben:

Jag är ju det, men det kan öka. Jag hade ett gräl med skoldatorn, var då någon och kommer ihåg vad den visar och så hade jag en egen och då var det en Asus. Och min personliga dator är mycket bättre än skoldatorn, därav så använder jag den mycket mer privat. Men vi fick använda vår skola för gott. Sen så bytte jag till gymnasiet efter sommaren och då fick vi en Lenovo och då vet vilken vad det är så kan man länka till den och det lovar Sync per tfn 2042 43. Det är en monster dator i sammanhanget D Den har en skiva, den hade fyra gig, den hade STD så det var bra. Nej, den behåller det den versionen vi hade vi hade det året innan. Men det var så det var en riktigt bra dator för att täcka gymnasium som Volvo betalade så att vi fick bra betyg. Då började andra den datorn i vi pratar. Och sen så tror jag att jag rullade med Koss Porta Pro i början av året och sen hade jag något papper appen också som sen blev som en del drivers. Mycket mer tecken. Så hade jag inte riktigt. Jag tänker att app mässigt kan vi komma in lite mer sällan på vad man använder. Fattar det så.

Andreas:

Okej, jag hade en som min telefon så hade jag en Sony Ericsson XPS x10. Jag var tidigt på Android gamet. Jag tror det var festande i telefonen jag hade faktiskt.

Ruben:

X-Men fyra var ju den första riktiga smartphone jag hade. Jag hade en iPod Touch innan det.

Andreas:

Jag hade inte det var nog min första smak var hon också extrem och det var min första Android telefon också det också. Den lanserades ju med Android ett punkt sex då, natt eller någonting, och så blev den uppgraderad till Android två punkt tre Gingerbread om jag kommer ihåg namnen rätt. Men det var den lanserades 2010 och släpptes på marknaden 2011, så den var

väl också typ 01:

01 halvt år gammal. Och jag vet att min lillebror hade XP x10 mini pro.

Ruben:

var cool. Den var

Andreas:

Den var den med slide out tangentbordet och jag kommer ihåg när jag hade den. Minin var ju tjock, men den var ju liten medan min var ju 20 Magus jämfört. Med den jag hade. Sen hade jag. Jag hade en skoldator också och jag fick den HP burk. Jag kommer bara ihåg att det var en yttre process och att jag hade 160 gig HDD och antagligen fyra eller åtta GB ram. Antagligen ingen höjdar dator men den löste biffen. Gick också tekniskt gymnasium och sedan. Jag hade Koss porta pros. Men jag vet inte om jag hade dem det året. Men jag har ägt ett eller två par av koss på det att jag kommer ihåg om det var gymnasiet eller högstadiet och

Ruben:

Sju.

Andreas:

sedan hade jag en runda med skolk hem i hörlurar. Skulle inte vara helt förvånad om det. Ja, jag vet, jag gör det. Jag hade ett par tidigare lurar också. Det var några Xeon. En hel och lurar har de fortfarande faktiskt. De funkar fortfarande.

Ruben:

På tal om hörlurar alltså fattar. Var det så att man använde slut hörlurar mycket fortare

Andreas:

Yo yo yo yo yo

Ruben:

För jag tänker vara snälla er podd Snö under två år, då har jag lurarna efter snart sex år.

Andreas:

Ja.

Ruben:

Mycket mer. Det till helt annan tidsrymd på hur länge man har grejerna man byter hörlurar var fjärde månad. Så köpt som varande fattig. Då sitter man och köpt det liksom ett par hörlurar. 199 kr eller hundra spänn.

Andreas:

Är på IKEA eller något.

Ruben:

lät inte teknikmagasinet så köpte jag mätte dem.

Andreas:

Visst är det vår i Göteborg plus att det var riktigt bra priser osv i lilla Bromölla. Då gick man till ICA maxi, det hade dem lite teknik eller audio video. De hade en sådan liten butik men det var audio video var dyrt, förhållandevis.

Ruben:

Vi köpte 199 kronors hörlurar. Man kunde också välja om man vill ha det för att få lite Nya kronors lurarna, för då fick man typ höj och sänkbar knapp och mikrofon. Men det är ändå inte värt det.

Andreas:

Det var bra tider när man kunde använda hörlursuttaget. Jag kunde köpa något till alla. Däremot så var det någonting som var skillnad på man var. Var väldigt noga med om man köpte android lurar eller lurar. Precis som i allting annat så valde Apple en annan standard än vad resten är om man stoppade Android hörlurar eller om man stoppar ifrån hörlurarna i. En till android så hade du det som var jätte långt borta och sen tryckte man på den här prata knappen. Då hörde man det som om det bara att öppna. Jag vet inte varför jag gjorde det misstaget typ fyra gånger och det var ett par gånger jag var lite desperat när jag bara tryckte in knappen och tejpade den.

Ruben:

Chatt. Det här minns jag

Andreas:

Du hade ifokus att du hade aldrig problemet. Det var aldrig samma problem, tvärtom. För att använder du Android lurar i ipoden så var det bara att knapparna typ inte funkade.

Ruben:

Det var också den här poolen som fått var superior, allt annat.

Andreas:

Ja, så där ja. Det var när Android inte riktigt var vad det skulle att äkta vara, att Android var bättre än Symbian och Windows föll. Men ja, ifån var Superior buy buy och alla ville ha härifrån. Det var bara att dom var så jäkla dyra. Men innan vi går vidare så vill jag. Jag sa det att min telefon kändes oh jämfört med denna Expedia x10 mini pro. Min x4 x10 hade fyra tums skärm. Fyra tums skärm. Jämfört med vad jag har idag på min Samsung är en 6,6 tums skärm. Den var ju timid. Sedan hade jag i och för sig om man ser till skor, inte på race ratio, så vad skulle inte padding ratio på experience 58,8 Och på min samsung så är den 88,3. Så ja, skärmen tar upp mer yta på framsidan men ändå.

Ruben:

Jag kollade i samma hage för den är en 3,5 inch med nio tum. 3,5 tums skärm var 54 skulle inte. Badrummet var nästan hälften var skärm.

Andreas:

Men om man jämför typ om man jämför dimensionerna då på den? Telefonen har ju blivit längre Ja, vi går på trender. Vi går på

Ruben:

går lite snabba trender här och hittade en video där SUNET i slutet av året bara pratar om vilka trender. vi haft under året

Andreas:

År 2012

Ruben:

1012

Andreas:

har

Ruben:

då var en stor trend under året var 4G för att 4G blev på riktigt liksom en grej för alla användare. Det hade funnits år men det var verkligen det här året var det som blev

Andreas:

Det var då alla telefoner såldes med 4G.

Ruben:

Precis och värt det. Det blev en grej och det säger han också. Nerklippt. Ja, och det var väntan och tårar. Var SVT Sport i några dagar för att prata om 5G och det var det som hände. Alla bör prata om 5G. Efter något år.

Andreas:

Först. 5G är till mainstream. Detta och förra året som alla alla telefoner började sälja. Så vi är ju där nu fast med 5g.

Ruben:

Precis. Sen var det mycket snack om färgvalet, det vill säga telefoner som faktiskt var som tablets och så fort tablet, tablet

Andreas:

Japp, Samsung släppte ju sin not sin första note det året och det var ju första telefonen som faktiskt var stor.

Ruben:

En 5,3 tums skärm

Andreas:

Och i denna video så har han han. Han skrattar åt det här och nu för tiden. Så är det ju. Man är ju inne på om man döljer halva ansiktet i telefonen.

Ruben:

Nu har vi skärmar som är standard, i alla fall ungefär 1,2 tum till.

Andreas:

Ja, men ungefär så.

Ruben:

så. vad mycket snack om röst assistenter. Siri har ju funnits i ungefär ett halvt år och nu detta

Andreas:

inte var det så länge.

Ruben:

Jag tror att ett halvår eller ett år, men det här året så börjar alla konkurrenter att komma ut med sina Google varianter, Samsung varianter och allt vad det nu var.

Andreas:

S Voice.

Ruben:

Nu.

Andreas:

Hade aldrig det arbetet. På min experience så fick jag Google assistent och jag kunde installera Google Assistent och så hade vi tävlingar med dem som hade Samsungs och deras s voice. Asså jag är ledsen. Sv Vi har aldrig varit en höjdare numera. Då är det väl inte officiellt Bixby, men det är som med motsvarande.

Ruben:

jag. Sen var det mycket snack om Att. de små tablets som lanserades året runt, det var mer mini varianterna och de hade då en sju tums skärm. Så innan sex korta var det på Ultra Neo 68.

Andreas:

6,6 har jag.

Ruben:

Så att Det är 0,2 då från och med mini i skärmstorlek, inte i, inte i både

Andreas:

När.

Ruben:

skärmstorlek. Det var storlek som stor skärm och på liten.

Andreas:

sju i tabletten och det var fina surfplattor det. Nexus sju kan. iPad mini kom. Det är fina tider. Jag kommer ihåg. Jag hade en ficka. Jag hade en kompis som fick i studentpresent något år senare. Denna Nexus sju. Den släpptes 2012. Sen fick han det i studentpresent 2013 så den var ju lite föråldrad. Men oj vad han lekte med den. Det var mycket grejer som installerades och testades på den och bytte roll. Den jailbreak är inte tillbaka. Den heter Roota på Android, men det var första. Det var ju Sam eller Googles egna surfplatta som körde redan då. Där fanns möjligheter.

Ruben:

Det gjorde det. det. Jag tänkte skriva ner det. Uttalandet är en genomgång från januari till december med de största händelserna enligt oss och vi hoppar över år. Det beror lite på vad tiden säger och vad vi fastnar i. Vi börjar med en rolig grej det här med inte principer. Men i januari så lanserades en Acer dator som jag ser som det World. Finest, Ultrabook, Aspire S5 och vanlig dator. Cool bar. Stadsmässigt men inte för tunn. Grejen att den hade en tjocklek på ungefär en halv centimeter. Och när jag såg bilder på denna tjock store pjäs till dator. Så roligt att höra att det här är den tunnaste jag gjort. Och så var det det som min dator har nu. Den är tunnare och detta inte för att jag köpte av den som var tunna om man säger så.

Andreas:

Nej, jag jag förstår. Jag kan förstå om man vill ha en lätt dator eller en liten dator, men att ska vara nödvändigt tung. Jag förstår inte riktigt anledningen, men det här var en 13,3 tums laptop.

Ruben:

Och vi kommer komma in på det senare. Men senare under året så börjar det. De här inte dött dator, inte tablet utan något mittemellan. Hybriden lanseras och de är. väl i sak tunnare så att mycket handlar om att tunna ner. Vi kommer ner på intresserade.

Andreas:

I.

Ruben:

Sen så kommer väl en tråkig del att koda och ladda ner. I. början av 2013 var de ner på riktigt men

Andreas:

De ansökte om det man i USA kallar för kapitel elva, och sitt. I New York gjorde de detta och målet var att man skulle ha omorganiserat företaget till 2023. Men med facit i hand vet vi ju hur det gick för Kodak. Tråkigt nog.

Ruben:

Lars i analog fotografi dog rätt fort med det snabbare än någonsin när kameran bilderna dörren

Andreas:

Åker

Ruben:

fullt ut.

Andreas:

och jag februari. Nu kommer jag. Windows åtta lanserades.

Ruben:

Jag sa ju det för snacka lite här att jag tyckte att det var väl ändå den snyggaste indexfonden och lanserade det färgglada som fanns i åtta olika färger. Och det var coolt.

Andreas:

Oja och jag.

Ruben:

Jag tyckte att de var de verkade var tyckte en Samsung telefonerna och ett sånt tyckte jag. var så noga. Indexfonden tyckte det var så här. Sen kom

Andreas:

Jag tyckte de var så fjantiga. Det var för färgglatt.

Ruben:

man tänkt ta i fan också så Det var ju något mellanting.

Andreas:

Det är sant, dvs det är sant. Men den lanserades med support för två kärnig processorer. NFC och Skype integration.

Ruben:

Usch.

Andreas:

Vilket sedan också kom när den första när den verkligen lanserades i oktober.

Ruben:

Detta måste ju vart innan hela den här eran utav att ringa över internet blev en grej.

Andreas:

Ja.

Ruben:

Det här var coolt, då måste vi tro 13. Man måste komma ut med det om nu viber Och liknande kom ut med sina grejer.

Andreas:

Viber? Ja, det kan nog och

Ruben:

mycket år

Andreas:

det är däromkring.

Ruben:

gjorde? Måste ha sett den som en tolv åring då jag var i olika länder. Det fanns inte så tusentals.

Andreas:

Och i februari så släpptes också PS Sonics PS Vita i USA och Europa när det släpptes under 2011 i Japan, men kom till Europa och USA under. Början på februari.

Ruben:

Och detta var ju fortfarande När. dessa kunde konkurera med mobil. Mobilerna var inte spelbara prissatta nu så att 3DS och DS i sig samt de är så när jag pratar pratade. De var ändå en grej då jag vet att jag tyckte det var nåt Jag. kände som hade. Många hade tre Nintendo och Det var lite barnsligt. Men de coola kineserna, de hade sina PS PS Vita och så att spela på allt vad det kostade då.

Andreas:

var tider helt enkelt.

Ruben:

Det här

Andreas:

Själv.

Ruben:

häftiga människor. Det här är det som jag tycker mest intressant som jag har helt glömt bort. Detta är nu. Kolla på detta hotell. Se.

Andreas:

Ja, de existerade.

Ruben:

existerar de var. HTC var ju. Det var ju stora, det coolaste, häftigaste som fanns. De var

Andreas:

I alla fall på Android

Ruben:

bra och de kom med nya grejer de slogs mot liksom allt. Och de var alltid lite bättre. De var som de som vann platsen blev någonstans att

Andreas:

Nästa är ungefär.

Ruben:

med att vi gör det bästa man kan göra och här är coola grejer med coola designer och bra hårdvara och lite coola mjukvaru grejer. Inte mest mjukvara, mest hårdvara men ändå det coola. Och HTC var coolt, men jag hade låtit. Ser man hade man bara orterna tycker jag. Grejer där du.

Andreas:

I februari så lanserade de sin One X tillsammans med Bones och One We.

Ruben:

Jag kollade på just den serien och jag tyckte Den var så snygg och häftig.

Andreas:

var snygg och så hade de nått samarbete med Beats by Dre så det var Bits sound i och de hade något som de kallade Boom Sound, men de hade doo l front facing spikes så att de hade liksom framåtriktade högtalare på båda sidor, så att om du tittade på en video så fick du nästan stereo.

Ruben:

Nu är det

Andreas:

De var bra de högtalarna.

Ruben:

tolfte stopp.

Andreas:

I alla fall på den tiden.

Ruben:

Sen på Scott årsdagen. Roligt nog så lanseras den för Pain och de e de revolutioner man tänker tror jag inte att det är alls. Men jag har blitt mer och mer och vet hur mycket det revolutionerar att ha små programmerbara elevers datorer som de kan göra vad de vill med. D. D. För hobby utvecklare måste ju varit genomslagskraften. Slippa bygga hårdvara själv, kunna köpa hårdvaran och bara programmera.

Andreas:

Jag och det stora här är ju att de var ganska billiga. De såldes för 25 för den billigaste av modellen och 25,35 dollar dollar för B modellen. Vilket innebär den stora skillnaden var att B modellen fick en extra USB port och en internet port och de lanserades med 256 megabyte ram. Det är också. Hur fick vi gäster till gå runt? Men att de var så pass billiga gjorde ju att hon skulle experimentera och hitta på grejer. Man kunde köpa dem till barn för att de skulle lära sig programmera och bygga grejer av det. Det var ju revolutionerande ur den aspekten. Och att göra det billigt och lätt för att få råd var att experimentera med.

Ruben:

Jag funderar på om vi måste ha skolan från senaste året, typ telematik och sånt.

Andreas:

Ingen aning. Jag tror vi hade det sista året också nån gång. Det var första gången jag såg en var i skolan på gymnasiet vet jag.

Ruben:

Det bord vi haft har kretsat. Jag hade. jag. var en sådan nörd.

Andreas:

När

Ruben:

jag läste design.

Andreas:

jag läste Informationsteknik.

Ruben:

Nöjd.

Andreas:

För det var då jag gick i den riktningen. Där detta är jag inte längre. Nu är det industriell ekonomi. Jag insåg att jag vill inte ha. Det var också det. Under gymnasiet så gick jag i och insåg att jag vill inte programmera. Antagligen var det hade en ganska dålig programmerings lärare.

Ruben:

Jag har fått upp det mer nu än vad jag hade då eller varit och då hade ändå bra lärare. Men det var någonting med det här att jag inte.

Andreas:

sen har jag sagt det till dig innan i alla fall. Jag var inte mogen för plugg i gymnasiet egentligen hade jag. Det var ju pinsamt då. Men med det jag vet. Idag har jag haft valet att gå gymnasiet två år senare, vilket man hade. Men det var ju pinsamt att man skulle göra det då. Hade jag gjort det hade jag kunnat göra det eller gjort det så hade det varit bättre. Alltså, jag var inte mogen för gymnasiet egentligen. D. Nej, nu ljög jag. Jag hade ju. Jag tyckte det var svin tufft att plugga så att lära sig att programmera som också är ganska så här. Jag, min min, min logiska tankeförmåga var inte riktigt där än tyvärr.

Ruben:

håller med.

Andreas:

Nu ska vi gå över till MAS.

Ruben:

I mars kommer någonting som skulle säga att man tänkte runt på det då. Med det revolutionerande skulle jag säga att man gjorde den riktiga. Inte Android Market eller vad man Nu. vill kalla Det Så i namn utan att man klickar på hur det kommer bli står det där. Förändringen för appar på Android enheter faktiskt blev en grej att man gjort med, men att man gjorde det bra för att innan var det ju ett antal halvbra namn runt telefonen ibland och det var meckigt att Appstore på en gång var lätt. Klicka ladda ner Gör detta så här Pannlampan. Det var mycket omständigare och liksom inte lika tillförlitligt på något sätt i Android telefonerna.

Andreas:

Jag tror att man Android market var lite in kastat för att appar uppstår, fanns så att man var tvungen att ha det och sedan gjorde man ett lyft med Plex då. Men sedan skriver jag helt Apple Play Store. Har emellanåt inte riktigt fått den kärleken den har förtjänat heller, så att det är först kanske de senaste. Och vad ska man säg nu? Kanske sex år eller någonting som Android faktiskt har varit riktigt bra. Innan det så var det skakigt och väldigt skakigt.

Ruben:

Jag tror det där varför bland annat ändå inte har så stort fäste i Sverige. Jag. fick en idé. Sverige är ju ett generellt rikt land och ett land som gillar att applicera sig in på teknik tidigt. Jag kollar just nu på den där Spotify grejen, den där playlists på Netflix och bara sån grej. Och att Skype som blondinen svenskt och så mycket teknik. Smart teknik som är framåtdrivande svenskt. Inte allt utifrån capita. Och ska man då?

Andreas:

var också ett av de första länderna att implementera säker DNS i punkt C. Systemet.

Ruben:

Och då tror jag att vi vill täcka. Men vi vill också ha bra och snygga ben och svensk design. Och

Andreas:

Skandinavisk design.

Ruben:

och där var appel ifall applicerbart på den svenska marknaden tidigt. Det var snyggt, Det funkade. Det var framåtdrivande. Det var bra. På många sätt och vis. Och det blev en och in effekt att nu har. jag ska sätta igång med dans ändå. Det var knackigt, det var lite fult. Visste var hårdvarumässigt möjligtvis bättre och vissa delar mjukvaran absolut. Men det var fortfarande är sex år sedan ungefär så vände det. Så tror det här att eftersom man lyckas få så bra göra speciellt i från tre g ifån fyra och speciellt från 5,351 2. Att man lyckas få bra grejer precis där och då tror jag var det som gjorde att Sverige till stor del inte allt men låste in sig i Apple

Andreas:

Ja,

Ruben:

med bara en teori som jag kom fram till. Nu kommer detta. Det är en väldigt stämma för det, men jag tror att det kan ha.

Andreas:

det är ju spekulationer som kan bära lite merit skulle jag säga. Jag får försiktigt positiv till både spekulation. Någonting i. Det här är inte super tekniskt egentligen, men bara för att, bara för att få in när i tidsrymden Felix Baumgartner gjorde sitt hopp för sin fallskärmshopp från rymden.

Ruben:

Och det känns som att det var igår.

Andreas:

Jag kommer ihåg exakt vart jag var så tittade vi på detta.

Ruben:

Vi satt i klassrummet ut exakt nu vi skulle berätta.

Andreas:

Samma och dessa svin coolt men att de är tolv eller tio race med teasern, det känns helt sjukt.

Ruben:

helt orimligt.

Andreas:

Men vi går vidare. Vi går vidare. April så. 2010 2012 så gjorde Instagram debut på Android. Hade funnits i ett par år redan på iOS men kom sent till Android 2012 och jag var så nöjd. Jag hade väntat så länge för att alla kändisar som var häftiga då, de var ju stora på Instagram och när man inte hade tyfon utan Android, då stod man ju utanför. Och jag vet att jag testade massa olika såna här appar som var kopior eller liknande, bara att det måste finnas någonting på Android. Jag ville ta coola bilder och lägga filter på dem och lägga ut dem. Så det finns säkert några gamla Andreas konton på gamla ställen, om de nu existerar fortfarande. Men jag det var en stor förändring

Ruben:

Jag

Andreas:

för mig.

Ruben:

skulle snabbt gå till något liknande bara en vecka efter att det lanserades. Men det är ju då att säga mark Zuckerberg anser att han vill köpa. Istället för de hiskliga summorna på 1 miljard dollar. Och som vi alla vet i efterhand så gick de igenom och blev stora superföretag att mäta. På tal om beta så pratar Vi. i förra veckans avsnitt om metaforer och olika VR ar glasögon.

Andreas:

Ja,

Ruben:

Några dagar innan där så släppte eller lanserade eller visade googel upp på ordet glass, vilket

Andreas:

det är helt sjukt ju.

Ruben:

de var så långt före sin tid med glass att det är löjligt.

Andreas:

Det var också fel typ av implementation, men tanken var långt före så långt före sin tid.

Ruben:

Bl.a. Hade de hade hon gjort de var på göra fortfarande säkert, men hade man gjort det bara åtta år senare eller 20 år senare hade man nog kunnat göra en till. Vara bra av det har man gjort en tanke tror jag. Men det man tappar i tilltron för eller tilltron för Google börjar tappas redan där

Andreas:

Varför är.

Ruben:

de pratar om innan det händer att de gör projekt som inte går så bra.

Andreas:

Google Glass. Körde dem ändå under typ fyra års tid. Tyckte det var de gjorde två generationer i alla fall.

Ruben:

gjorde försöken riktigt bra. Det blev inget bra av det.

Andreas:

Jag tyckte jag kom ihåg när jag fick testa dem. Jag fick testa den på Mediamarkt vid ett tillfälle. Åh, vad häftigt det var! Det var jättekonstigt att man var tvungen att titta upp i ett hörn, men det var kul och coolt. De såldes för 1 500 dollar styck.

Ruben:

Mer i april så hände ju det som kanske

Andreas:

Djävulens påfund.

Ruben:

Djävulens påfund. inom design och trevligheter. Man lanserade

Andreas:

Content creation.

Ruben:

ja allt till cloud. Jag ska inte, jag ska inte uttrycka om hur jag fick tag i dessa programvarorna innan, men jag hade programvarorna innan

Andreas:

Jag.

Ruben:

hur man får tag i dem och sponsor Creative Cloud stoppade lite med får tag med programvarorna på ett bra enkelt

Andreas:

Om någon. Är man lite osäker så fick man licens från skolan och blabla blablabla. Sen hade jag kanske fler program än vad jag hade i att sitta fast.

Ruben:

jag fick för mig att på skolorna där du är, då hade alla

Andreas:

Från skolan fick man en del licenser men den privata datorn hade jag inget sånt på. Nej.

Ruben:

Men och det var också svindyrt 75 dollar redan då i månaden för att använda fattat, kostat pengar fattat. Quite Clouds innehåll är skit bra. Eller det var jag.

Andreas:

För vad du får för pengarna om du utnyttjar hela biblioteket. Extremt billigt, men behöver man ett program? X3 det.

Ruben:

Sen ska vi snacka lite om Samsungs flaggskepp mobil för året. det. är ju

Andreas:

Vi är inne i maj nu.

Ruben:

Ja, i Galaxy STR tre.

Andreas:

Ja S3. Sedan ska vi också säga att vi bara för att vi är på S22 nu så innebär det inte att det varit 22 telefoner emellan

Ruben:

gjorde ett

Andreas:

jag tror man gjort det till

Ruben:

när man gjorde 09:10, 10 till 20:21 22:02.

Andreas:

Precis 9 till 10, 10 till 20 för att man vill. Man ändrade sig och insåg att okej, vi skiter i vilken ordning vi har på det är bättre att namnet reflekterar året. Telefonen släpptes. Så att det är ett visst hopp där emellan. Men ja, det är ju några telefoner.

Ruben:

Snabbfakta Snabbfakta om vad som innehåller denna telefon. Då e det en egen kategori. XLS. Fyra Quad chip processor, ett gig ram och en 4,8 buddy Här en stor HD

Andreas:

Vi kommer att ha med Techno Voice rakt Android fyra punkt noll på torsdag. Schweiz var också djävulens påfund. Man jobbar ju bättre som jag lever mig idag. Men usch vad stor jag hade det vid något tillfälle. En Samsung? Nej. Det fanns en anledning till att jag körde så ganska länge.

Ruben:

Köpte sönder en sån där i maj så gick på public på aktiemarknaden och började spridas bland oss dödliga och

Andreas:

Ja.

Ruben:

hände. Det var konstigt att det blev så stort. Det var ju var världens mest värderade bolag där någon sekund för att det var super hypat men sen så tog det stopp. Sen kommer ju någonting som Jag. tycker gått. Och det känns som att det var mycket nyligen en klar men.

Andreas:

Ja, det trodde jag också, men nej.

Ruben:

SpaceX dockar sin första enhet mot USAs.

Andreas:

Jag.

Ruben:

25 maj och det känns som att detta var 2018 liksom. Men Det är. det 2012. Detta sker ju sedan länge genom mask och spray 600 hållt på med sina grejer och de lyckades sjuka grejer i rymden redan 2012.

Andreas:

Ja, jag. Det är en mask varje gång redan då helt enkelt. För nästa grej är jag ännu tidigare i juni. Men i juni så levererar Tesla sin första model S. Som är deras försök på en billigare elbil. Ja, om man jämför med Roadstern så var den ju. fortfarande cirklar runt miljoner liksom.

Ruben:

Men det är ändå sjukt att Tesla bilarna har rullat på gator som sedan tonlösa.

Andreas:

att de fortfarande säljer modeller S Visserligen i uppgraderad version, men fortfarande den modellen.

Ruben:

Det är. Kort. Sen kommer det som är det härligaste någonsin att Max lanseras Och

Andreas:

Och kastade ut gurgel. Max.

Ruben:

De kastar ut Google maps Och. får så otroligt mycket hat. Jag minns detta. Jag hatade också då för att Max var så katastrof dåligt. Nu är

Andreas:

Jag hatar fortfarande att ha

Ruben:

man

Andreas:

det.

Ruben:

vill.

Andreas:

Det är mycket bättre än vad det har varit. Det är användbart, absolut, men jag fortfarande ligger efter tycker jag.

Ruben:

på. Det är också att alla måste varje år fortfarande ta upp max i sina prestationer och se vilka funktionen tryckte in bara för att uppnås som rättfärdigar detta. Tio års perioden av det tog bort Google maps av

Andreas:

Men det var ju också där när Steve Jobs var som när såg Steve Jobs

Ruben:

2011 års svarta.

Andreas:

Han hade ju det jätte krig mot Android ända in på dödsbädden i princip. Där han liksom googel ska ut ur våra enheter. Så jag tror att det var lite efter svalnat Fortsätt läsa De fortsatta svallvågorna av det kriget. Måste kolla. Steve Jobs trillade av pinnen.

Ruben:

Gör det så pratar jag lite om något mer. De lär sig de på pron Och. de som är coola. Retro display. Vad böckerna display innebär vet jag inte än idag, men det var en cool ny skärm som egentligen skilde sig väldigt mycket från resterande marknaden vid resan. En Cola green med loggan.

Andreas:

Oktober oktober 2011. året innan.

Ruben:

Men mycket mer, säger Mac och provar en del ny dator. Men det kommer bli bättre. Den pratade man om rätt mycket då och fortfarande enkla.

Andreas:

Väldigt vag definition. Definitionen av rätt display är att du inte kan se pixlarna från ett rimligt avstånd som Appel bestämmer är ett rimligt avstånd helt enkelt. Pixels per inch är högre än vad de har haft tidigare.

Ruben:

Sju.

Andreas:

Också väldigt odefinierat vad det.

Ruben:

När vi ändå är inne på att blogga. Nu kommer det viktigaste av allt i september.

12 september släpps iFån 05:

05 är enligt mig den telefon från Apple som förändrade allt för ett jag skaffade men inte visste det där man introducerade Lightning kontakten som fortfarande liknar med den idag

Andreas:

Ja.

Ruben:

och nånstans också. Jag skulle säga att det var den telefonen tänkte mest. De hade fått mycket skit för Glossybox när de gjorde metall baksidan. De hade fått skit för att de sladd kontakt var stor och klumpig. De gjorde en ny ladd kontakt. De hade fått skit för att skärmen var liksom liten då de gjorde en bättre apparaterna panel så de gjorde allt möjligt bättre och. Det här är bra grejer. Och då tänkte jag också på USA när den här med nya ikoner. Inte den här nya som blev känd det fyra år senare. Där med de. Allting blev plötsligt på riktigt och centrum i det nya temat borde ta den här. Och det får de som förändrade allt för det gamla på. Det var stort och klumpigt. Här kommer det nya Trent bordet från fem med rosett som tillkommer var det som gjorde att Apple blev någonting riktigt, riktigt bra och snyggt. Innan var det bra, men det här var där börja skilja sig på riktigt mot ändå. Det blev nånting löjligt bra i mina ögon och jag tror det också därför gör att landet har köpt en Fiat. Men du vart en android människa i vissa mån tanken rätt länge men när lyset är på fem var så. Duktigt bra varningar. Så vad ska fansen och jag satsa på Xboxen på som lagrings mässigt? Instegsmodellen är på 16 gig 32 och sedan 64 och priserna för de här är 799 dollar till 399 eller 100 dollar per 16 kilo. Det är. De låga priserna. Jämfört med var det väldigt låga priser

Andreas:

O ja, det är skillnad. Det är skillnad.

Ruben:

men fina grejer. Maj som fem måste sägas fortfarande. Det

Andreas:

Har vi sagt att i september

Ruben:

svagt och bara det tunnare av allt var bra.

Andreas:

Inte så.

Ruben:

märks att killarna är för fem öre, det gör jag.

Andreas:

Då hade den hade en sådan också. Under ganska lång tid satt.

Ruben: Jag hade den i 02:

01 halvt år förrän i mars 2013 fram till oktober 2015. Praktiskt taget hela min gymnasietid och lite till. Och vi kollade på gamla bilder för att också samtidigt ska framdeles skaffa mitt egna Apple. Det innehöll vattnet gemensamt och du kan se alla bilder från där bak. Är det ekot?

Andreas:

Tesla. I slutet av september lanserar sina Superchargers. Och med shootern Filthy Alien Space Land at the Rest Stops. Jag vet inte riktigt vad det var han menade med det, men. De lovade att kunna ladda. Model S med hundra kilowatt E i på ungefär 30 minuter. Har första är riktigt snabb laddningen av bilar på det sättet som Tesla då introducerade. Och som vi ska. Sen så är det ett ganska stort hopp till oktober. Det är lite tyst trots att det borde vara täcke höst. Men i oktober så lanserar Apelsin iPad mini som vi pratar om tidigare. Trots att Steve Jobs inte tyckte det var en bra idé. Men nu var ju inte Steve Jobs kvar längre. Så då ska man in med en mindre surfplatta.

Ruben:

på sju härliga tum.

Andreas:

Har precis upptäckt att i slutet av oktober, trots mycket läckage eller trots mycket läckor och skisser. Previous Så lanserade lanserade Microsoft Touch versionen av Windows åtta, den som man idag har dödat för att den var inte så bra. Munkedal.

Ruben:

De har inte riktigt lyckats helt och hållet ännu. Göra någonting bra där, så det funkar ju med det. Inte oroa sig.

Andreas:

jag tycker att jag tycker Windows tio att jag skippar skippade Windows åtta. Jag hoppar direkt på industrier och industrier och Windows elva är ju mycket bättre. Jag hade Windows åtta en väldigt, väldigt kort period på min förra dator med löftet om att du kommer kunna uppgradera när om två månader. Jag köper det.

Ruben:

Jag tror också jag körde Professional varianten av Windows sju rätt länge. Sen ska vi ses? Jo, men i oktober så kommer planerna eller ryktena om att Disney ska köpa Lucasfilm. Som vi alla vet skedde och därför nu pumpas ut av filmer till höger och vänster och Star Wars material överallt på Disney. Varenda sekund som går skulle säga det. är

Andreas:

Jag är väl lite så är det faktiskt. Så är det faktiskt.

Ruben:

Sen så kommer någonting. Och det här visar på hur coola HTC var. De lanserar en otroligt bra idé och de visar någonstans på att retro display var inte så coolt som det var. De liksom vad var detta enkla för? De lanserar En fem tums 1080p super LCD tre display med 440 pipa i coola grejer och med Snapdragon S4 processor och en röd jelly och en. Till och med åtta megapixel. Så precis en skärm med 1080 video. Är det de coola stats för tiden? Idag är det ju. Fattar du ingenting? Men det är någonstans visar på hur HTC verkligen slog alla på fingrarna. Fortfarande när det är fint.

Andreas:

I slutet av november så släpptes också vi. Jo, vem ägde en säsong? Jag tror aldrig jag har sett någon som har.

Ruben:

Vi var i full tid tanken, men vi var inte riktigt där. Däremot när de lanserade men just Nintendo Switch.

Andreas:

S.

Ruben:

De där lyckade som gör det som både skulle kunnat göra. NASAs nya jag ska få i julklapp. Beställda. Gjorde inte det med svensson polare. Tycker inte det var så najs som jag hoppades. Däremot nu vill jag skaffa ett Switch bara. Ska spela Zelda för att det verkar riktigt.

Andreas:

Med Switch jobbet en bättre implementation.

Ruben:

dag kanske jag ska köpa mig till nån sorts liten bonus till mig själv i vinter eller nånting. Ett

Andreas:

Dvs de har ju dessa switchar light som inte är så dyra om man bara vill ha handkontroller. Konsollen med det.

Ruben:

Sen in i december. Då kommer nånting som jag tycker, inte sant? Det är att Netflix fick ensamrätt för att sända Disney material först på streamingtjänster. Det var innan Disney som ett faktum. Nu hör det till det som vi var för ett år

Andreas:

är inte så gammalt. Det är väl ett halvt års gammalt.

Ruben:

De förklarar ändå att Disney ville in på marknaden. De vill utmärkt väl, men de hade inte att visa själva hur de skulle utnyttja Netflix. Det var

Andreas:

Frågan är om de visste av att vi måste vara på streaming eller arkivet. Vi behöver finnas. Netflix kan köpa licens typ.

Ruben:

Ja, kanske. Sen det finaste avslutet på året, det var ju att vi inte gick under. Vi

Andreas:

gjorde ju inte det.

Ruben:

22 december och visste att domedagen hade inte skett utan 21 december 2012 var inte domedagen dag enligt Mayakalendern. Tur det.

Andreas:

Kram. Kan vi? Kan vi inte bara vara överens om att vi säger allas barn bebis. Vi visar våra barn 2012 filmen och säger Titta här! Jag överlevde det här. Förstår du vad jag genomlevt? Det här filmen är en dokumentär.

Ruben:

I juni i

Andreas:

Upptäcker en jätte. Vad är det?

Ruben:

år. Varför inte ha det?

Andreas:

Man kan ju ha dem ett tag.

Ruben:

Kanske.

Andreas:

Iförsej, om barn i dag vet vad iPad funkar så tror jag att. När man själv hamnar där så kommer de nog kunna söka upp information. Ganska rätt och enkelt. Kan tänka mig. Okay, usch det är så dyrt nu. Jag börjar inse att shit man ändå levt ett tag.

Ruben:

Och inte bara det. Det jag

Andreas:

Det är länge vi gick på gymnasiet.

Ruben:

Det är det verkligen. Men det som Jag reflekterar mest över när vi går in i Malmö Arena, det är någonstans att. Har utan att svära vad det hänt grejer på båda sidor.

Andreas:

Jag och jag.

Ruben:

Det är galet att vi någonstans säger att oj vad snabbt utvecklingen går om man är inne. Men det går inte så fort. Så kollar man. Jo, det går så sjukt fort. Bara en sån grej som att de hade i lagringsutrymme för vissa handhållna enheter innan i det vi har i RAM minne på handhållna enheter idag. Bara en sån sak e galet bara det. Vi pratar om skärmstorlekar också. Galet. Vi pratar om allt möjligt och det är fantastiskt vad världen kan göra bara på tio år och var på en av internets födelse nånstans på 90-talet. Riktig internets födelse på 90-talet. Under vår livstid så har vi gått från att inte ha internet till att nu ha internet. Det är just.

Andreas:

och Ray skulle just på veckans tips. Har du något mer du vill ta upp?

Ruben:

Njuter av faktumet.

Andreas:

Jag ser detta. Jag ser. Detta har varit veckans tips. Har du någonsin upplevt att ditt internet hackade?

Ruben:

Ja vid flertalet tillfällen springa på den så har jag upplevt att det går lite hackigt. Det går inte alls bra. Men vet ju alla att det är Andreas fel, det har Vi sagt tidigare.

Andreas:

Vi har ju faktiskt gjort tester som visar att det inte är mitt fel. För det kan faktiskt vara så att man om man har problem med att ha videosamtal och liknande så kan man ha problem med bla för blott.

Ruben:

Nog var det

Andreas:

blått? Ja, precis. Varför blått? Om man ska förenkla det väldigt, väldigt enkelt. Är att i butiker idag så har vi vanliga kassor och ibland har vi snabbt kassor. Men säger att din router inte har snabb kassorna utan de har en vanlig kassa. Och det innebär att alla måste ställa sig i den kön oavsett hur mycket man handlar och till exempel vid samtal. Skicka lite data snabbt hela tiden och det behöver snabbt bearbetas för skickas iväg, medan kanske en nedladdning av en film är en stor konkav data. Men det behöver inte gå så fort utan du behöver få ner den datan och sen så du vet på youtube så buffrar den ju upp lite video framför hela tiden så att du har liksom lite marginal. Men har du en router som inte klarar av hantera detta så blir det något som kallas buffer. Blott den kön blir längre så att det du behöver snabbt kommer inte fram till kassan och kan betala och checka ut utan den hamnar i kön bakom massa andra grejer. Speciellt där man kan ha väldigt många användare på sitt nätverk. Och veckans tips är View Forms Base below test där man kan testa sin router. Det är bara att följa instruktionerna på hemsidan och sen har de lite tips och tricks man kan göra för att förbättra detta. I vissa fall kan det krävas att man köper en ny router. I vissa fall så kan det bara vara så att man behöver ändra en liten inställning för hur den här kösystemet funkar och i dag. Har man en eftermarknads router så har de ofta någon typ av QoS quality of service tjänst som gör att den implementerar en en snabb kassa för till exempel för gaming och videosamtal som inte kräver jättemycket data men behöver data snabbt.

Ruben:

En.

Andreas:

Och så har de en vanlig kassa. För det andra. Så in och testa testet och när jag gjorde det så hade jag betyg B och vi varvade det.

Ruben:

Jag hade först betyg G

Andreas:

Det.

Ruben:

Efter lite småjusteringar så hade jag ett D.

Andreas:

Yes!

Ruben:

Men tillägger här då att när Jag gjorde testet så satt min sambo och streamade film på tvn. Jag satt och strimlade rättare video till de hade på två olika webläsare på datorn samt sjuttielva kablar och medans de satt bakom en glasruta så ja, det var inte optimala formen.

Andreas:

Men det du kan kolla om det finns 1QOS funktion på din dator eller köper band och gör allt

Ruben:

tror inte det finns fler så kanske finns det inte. det. har jag inte hittat ännu.

Andreas:

Skit samma. In och testa erat system när ni känner att det hacka. Det kan vara så att det är lite för mycket kö allt. Det var allt.

Ruben:

Det var det. Om ni tycker att det vi prata om denna veckan var trevligt, kul, intressant eller fall ni tycker att det var rent av förjävligt så hör av er till oss och säger det på valfritt social media Eller på våra mail. Sättet att ge mig på. Com finns länkad nedan. Sen tycker jag att vi kan promota ölet, sociala medier och annat. Men denna veckan speciellt då Youtube. Gå in och följ oss eller promenera som det heter och gilla alla videos. Så kommentera och allt det här har Jag. delat en kompis för att bli lycklig och glada.

Andreas:

Precis.

Ruben:

det så är det viktigast av allt Prenumerera på podden i valfri spelare, gilla, ge oss review och vad man nu kan göra mer. Ja, allt möjligt. Lyssna.

Andreas:

Betygsätta oss, betygsätta oss och lämna en recension. Det är det vi. Det är det vi önskar och hoppas på.

Ruben:

Om inte annat så lyssnar vi på. nästa avsnitt så hörs då.

Andreas:

Det gör vi. Vi hörs nästa måndag. Om ni lyssnar på en måndag. Om inte annat så hörs vi nästa gång ni lyssnar.

Ruben:

Även han

Andreas:

Ha det K

Intro
Våra Tech-veckor
Nyheter - Samsung SmartThings är nu Matter-certifierade
Nyheter - Lufthansa förbjuder användandet av Airtags men ångrar sig...
Nyheter - Hur mycket lägger svenska hushåll i snitt på mediekonsumtion?
Huvudämne - Tidsresa till 2012
Veckans tips - Bufferbloat
Outro