Käck-Tech Podcast

RØDECaster Duo, Risken med Digitala ID & Krypteringskontroverser

April 25, 2024 Andreas & Ruben Episode 109
Käck-Tech Podcast
RØDECaster Duo, Risken med Digitala ID & Krypteringskontroverser
Show Notes Transcript Chapter Markers

Välkomna till avsnitt 109 av Käck-Tech Podcast! I veckans avsnitt granskar vi RØDECaster Duo och dess roll för vår podcasting, utforskar de växande säkerhetsriskerna med digitala ID-kort och falska Freja e-legitimationer, samt diskuterar Europols kritiska syn på end-to-end-kryptering. Vi dyker djupt in i hur dessa teknologier påverkar både användares säkerhet och integritet samt rättsvårdande myndigheters arbete.


Länkar från veckans innehåll

Obs! Vissa länkar nedan (Affiliate) kan generera en kommissionsintäkt för oss vid köp, utan extra kostnad för dig. Våra åsikter är & förblir helt opåverkade av dessa intäkter!


Rubens Ämnen 

 

Andreas Ämnen


I samarbete med RØDE: För att säkerställa högsta ljudkvalitet i våra avsnitt, använder vi utrustning från RØDE. Detta samarbete baseras på utrustningsstöd i utbyte mot exponering, utan ekonomisk kompensation. Tack RØDE!

Support the Show.

Vill ni läsa mer om oss och podden kan ni klicka på länkarna nedan:

Musik: Splash - Harris Heller

Obs! Transkriberingen är autogenererad och kan därför innehålla felaktigheter.

Andreas:

vad är ditt alternativ då?

Ruben:

jag

Andreas:

Nej men, du kan ju inte ranta på det ena och inte ha en lösning på det andra.

Ruben:

måste inte ha en lösning Jag får väl alltså ha åsikter utan lösning

Andreas:

okej då Jag

Ruben:

Hej och välkommen till CheckTech Podcast på den där vi diskuterar, distrykerar och om vi har tur informerar om checkteknik. Och denna veckan sitter vi ytterligare en gång i min soffa.

Andreas:

Faktiskt. Det börjar bli en trevlig vana det här tycker jag. Det blir en annan vibe och av någon anledning så är det mycket lättare att klippa det

Ruben:

är roligt mycket enklare. Bara för att alla som lyssnar på detta ska få en liten historie om hur det ser ut när vi klipper i vanliga fall när vi sitter på distans. från mig, videoklipp från mig, ett ljudklipp från Andreas och ett videoklipp från Andreas. Andreas exporterar de här i så hög kvalitet han bara kan.

Andreas:

och

Ruben:

Sen synkar han ihop båda separata videoljud. Så att de synkar med så att det låter bra och synkar med munnen och allting sånt. Sen exporterar han det så att det kommer ut i en enskild fil. Sen importerar han in det igen. Och sen slår upp de här två så att det blir ett och samma ljudspår, eller liksom fil. Och sen så slår man på en massa olika fina grejer som transkriberar och fixar volymer och ljud och grejer. Och sen klipper vi. Det är ett process.

Andreas:

Och så har vi ju haft det lite uppdelat Så att jag löser Filpreppen

Ruben:

och

Andreas:

sen redigerar du podden Och så försöker jag göra lite klipp och videoklipp Och sånt där

Ruben:

Men nu när vi sitter såhär det är en videofil en ljudfil

Andreas:

Två ljudfiler

Ruben:

lite på hur man gör men det skulle kunna vara en ljudfil synka upp dem skitlätt och sen varsågod att redigera

Andreas:

Ja, och det är inte för det blir också när man sitter på distans, även om Riverside som vi använder då funkar väldigt, väldigt bra blir det ändå någon typ av latensskillnad emellan så att pauser blir ibland lite längre än vad jag är bekväm med i alla fall sen vet jag att ibland skiter du bara i dem Nej för det har vi upptäckt att Ruben han, när jag klipper podden Då är jag väldigt bra på att klippa pauser. Men jag är sämre på att klippa bort. Det här segmentet tyckte jag var dåligt. Ruben klipper ju hela segment. Så ibland så saknas halva podden. Känns det som när den släpps. När jag lyssnar på den.

Ruben:

tror att jag, mitt bästa klippning jag gjort är att klippa 70 minuter ner till 40 minuter. Och då var det ändå rimligt material den här vägen.

Andreas:

Det är också orimligt.

Ruben:

allt som är onödigt, bort. Och då tycker jag ändå att du släpper ut ett mycket som är ganska onödigt, men det ska också bli ett samtal av det hela. Jo,

Andreas:

det är väl lite det som är tanken med podd. Att det inte bara ska vara stultigt och uppbyggt. Det ska vara lite free flowing. Vilket vi ibland missar och ibland är jättebra på. Jag tycker det är högt och lågt. Ibland säger vi väldigt korkade grejer. Ibland om vi har tur så kan vi... Säg någonting som ändå är någorlunda genomtänkt.

Ruben:

Jag säger igen Om du lyssnar på detta Eller ser oss och har önskemål Eller saker vi tycker att vi gör konstigt Här har vi det Vi

Andreas:

försöker bli bättre. Vi vill gärna ha kritik. Både positiv och negativ.

Ruben:

vi är ju högst partiska när vi lyssnar igenom och säger det här var jättebra.

Andreas:

Ja, absolut. Jag tror det finns ingen som klappar sig själv på ryggen så mycket som vi när det kommer till ljudkvaliteten. För vi har ju också göttat ner oss duktigt i vår ljudkvalitet. På tal om ljudkvalitet, Ruben.

Ruben:

oj, oj.

Andreas:

Vi har ju, som de flesta kanske har upptäckt, ett nytt samarbete med RØDE. Och har därigenom fått lite utrustning. Och jag vill, för nu har vi ändå använt......roadcaster-duon i... Vi har ju spelat in... Detta blir ju fjärde avsnittet. Inte som lyssnarna här, för vi hade ju ett avsnitt där vi hade fel på ett minneskort. Ja. så vi har ju spelat in tre avsnitt plus detta. Ja, och det är ju en ganska stor förändring för oss att använda den här gentemot vad vi har gjort förr. För vi har ju tidigare byggt hela vårt flöde på att... Vi sitter isär. Vilket har varit väldigt positivt i många aspekter. För att det här tar oss egentligen längre tid.

Ruben:

beror på hur man ser på

Andreas:

Ja, absolut.

Ruben:

Total nedlagd tid? Kanske inte. Men vid inspelningstillfälle så tar det länge tid för att någon måste förflyttas över halva stan. Ja. Men jag tänker flytta bara närmare mig.

Andreas:

Ja. Jag ska ju kanske eventuellt flytta och tyvärr så är det ju inte närmare dig.

Ruben:

Nej. Och jag kanske också ska flytta. Men det hjälper oss inte jättemycket.

Andreas:

beror på var du tänker att du ska bo. Men med tanke på hur jag känner dig så tror jag inte att du kommer flytta till ett område som är närmare dit jag kommer flytta. Nej. Den enda som vinner på det är jag som ska ta mig till jobbet. Mm. Mm.

Ruben:

Mindre sagt än det Men i alla fall Vi tänkte att vi ska snacka om den här Roadcaster-duon Som vi nu använder för att spela in Våra upplevelser, för- och nackdelar Vi har sett hur det har gjort Livet enklare för oss, hur det har gjort Kanske livet svårare för oss Och allt man kan hitta på för kul Och vi har ju inte visat det innan, men jag tänker att vi visar det absolut roligaste. Så nu ska jag fram här och klicka på knapparna. Men vad, vad, vad, okej. Vilka knappar tänker du att du ska klicka på? Den här till exempel. Ja, ja, ja. Men DJ-tutan är ju, den är ju given. Den måste finnas med. Så nu har vi den här. Prata nu.

Andreas:

Åh, just det. Det ser ju ut som om jag pratar med Helium.

Ruben:

Mm, mm. Så kan vi göra så här. Och du som är rädd för AI ser du jättebra att jag då ska låta som en robot. Det här är dock den bästa av alla. Ja, absolut. Sen som du redan visade en gång, så är jag så här. Exakt. Man kan säga själv. Precis. Det är jättebra för dem som... Men jag tycker ju... Jag gillar ju den här. Nej, har du inte den på? Den funkar inte.

Andreas:

gillar jag inte alls den

Ruben:

på tal om grejer då Jag försökte programmera den här Men jag gjorde fel

Andreas:

Ja en stor skillnad är ju möjligheterna vi får med den här. För vi har ju fått varsin. Och du och jag har ju haft mickar och bomamma och sånt sedan tidigare. Och sen har vi fått en ny uppsättning. Så nu är det ju i princip så att du kan åka hem till mig och jag kan åka hem till dig. Och det finns uppsättning för att vi ska kunna spela in podden. Yes. Och... Vi kan väl säga såhär, Rodecaster-duon är ju tänkt för en tvåpersonspodd.

Ruben:

i

Andreas:

Huvudsakligen. Skulle vi behöva någon gång så kan man ju få in en 3D-mic genom USB.

Ruben:

Samtal

Andreas:

Ja, man kan ringa, för den har Bluetooth. Så man kan ringa upp någon. Eller så kan man använda de här wireless-micarna som vi testade tidigare, för den har en mottagarinbyggd. Den är en väldigt förvuxen mottagare. Men den finns. Så du kan få in en tredje kanal, men det är väl kanske inte rekommenderat så.

Ruben:

funkar ju. Vi har ju testat det och det funkar

Andreas:

absolut. Men här är ju jättebra anpassad för oss. För att säga, vi spelar in på distans så kan man använda den för så mycket kontroller. Så du har ju fyra sådana här. Reglar eller reglage som man kan köra upp och ner och sen så har man lite scrollhjul och annat. Men de här fyra reglerna kan vi programmera om till olika grejer. Så nu när vi sitter ihop så är kanal ett och två. Min mic är ett och din är två.

Ruben:

med

Andreas:

Med färgkodning och

Ruben:

och

Andreas:

sen så har vi Bluetooth på kanal tre och ljudeffekter på kanal fyra. Men om jag sitter hemma så kan jag ha Min mikrofon på kanal ett ljudet från Spotify på kanal två ditt ljud från liksom från Riverside på kanal tre och sen bluetooth på kanal fyra till exempel eller ljudeffekter eller vad det nu är

Ruben:

har ju pratat om vår härpkvart Det är ju så vi har gjort Vi har ju kört den vidare Så jag hörde och du hörde

Andreas:

men det är ju alltid, hittills har det varit mest du som hamnat på the short end of the stick genom att ha Vara den som får ta emot ljudet genom en videokonferenstjänst. Det är jag som har full kvalitet eftersom Spotify är

Ruben:

men jag tycker den har varit väldigt bra

Andreas:

Ja, alltså det är bra. Men du märker ju skillnad.

Ruben:

Jag skulle inte säga att jag har gjort det.

Andreas:

undrar jag hur dina öron funkar faktiskt. Eller så kanske det är någon skillnad på hur du och jag gör... När vi har kopplat upp dem när jag hör det från din så tycker jag att jag har stor skillnad jag tror inte det är roadcasten utan snarare Riverside

Ruben:

tror jag också.

Andreas:

Riverside är ju väldigt väldigt bra för att man spelar in lokalt videokonferensen den är ju bra till vad den är men den är ju inte wow

Ruben:

Nej, det är bevisligen. Jag är ju oftast fryst.

Andreas:

På senare tid så har det varit väldigt mycket Rubenfryst Och jag kan inte riktigt förstå varför Men Den här har ju gett oss mycket Jag tycker att Det har blivit en leksak för oss Och som de flesta som lyssnar på den här podden vet Vi är ju lite nördiga Så vi har experimenterat en del Hittat på lite skit Och är ju väldigt glad för den här

Ruben:

säga att en grej som jag uppskattar väldigt mycket är presetsen för rösten. Att det finns färdigprogrammerat. Att vi kan bara lägga in och säga att nu har vi broadcast på för att det ska få så bra och fylligt ljud som möjligt. Men man skulle kunna ställa in en flatline eller ett studio för att kunna få... Det är ju presets, sen kan man ju redigera hur mycket man vill.

Andreas:

absolut. Men du har ju ett förinställt... Och det är som inte hade behövt göra... Men som de ändå har gjort, det är inte helt konstigt att det finns presets för Rhodes egna mickar som de här Procaster och Podmixen och så vidare. Men de har ju också gjort presets för konkurrentens

Ruben:

som

Andreas:

Shure SM7B och så vidare. Det hade man ju inte behövt göra men det är ju som att Rode vet att det är väldigt många som använder den micken.

Ruben:

har antat dem bara Ni använder vårat ljudkort Skitbra, köp det

Andreas:

Exakt! Och någonstans i min värld får de ju respekt för det. För att säga, ja ja, vi vet att folk kommer använda de mickarna men vi har i alla fall gjort ett bra ljudkort som ni använder så att kan vi väl lika gärna göra det lätt för er. Liksom. Och på tal om det det var ju lite problemet när vi köpte de här mickorna som vi har av Rode Podmixen det är ju inte de mest ljudstarka mikrofonerna alltså man måste ha ganska mycket gain för att det ska hända någonting, och det var ju en sån grej som var när vi köpte vårt förra ljudkort vi var verkligen tvungna att tänka på

Ruben:

här

Andreas:

nu är jag lite osäker om det är 70 eller 75 decibel gain. De här behöver typ 50 till 54 eventuellt. 70 till 75 decibel gain, det räcker ju till SM7B, finns ju massa sådana här jättetunga mikrofoner. Utan att behöva någon slags cloudlifter eller fethed eller så här. Jag var inne och kollade på Youtube Det visar sig att om du lägger till en sån Så får du mer noise blir alltså Helt enkelt pre-amp-syn Är bra

Ruben:

Det låter ju jäkligt lovande.

Andreas:

Jag vet inte Om folket som Lyssnar på podden märker någon större skillnad

Ruben:

Jag tycker ändå när jag sitter och redigerar att jag märker skillnad på grundfilerna. Speciellt när vi sitter tillsammans. Men jag tycker inte jag märkt så mycket skillnad på den färdig exporterade filen som sen skickas ut. För den komprimeras ju i två led. Först när jag exporterar den och sen när vi Laddar upp den och den ska exporteras ut till alla andra så att jag jag tror inte det blir så stor skillnad sen så är det såhär, ja skit in skit ut nu har vi bra grejer in sen så kanske det blir lite sämre grejer ut men det är ju inte dåligt

Andreas:

såhär, jag tror Jo har fått kommentar Om våran ljudkvalitet som har varit förbättringsförslag

Ruben:

mm

Andreas:

Det fick jag när vi började spela in och vi spelade in med USB-mikrofoner. Och det var mest att vi hade eko.

Ruben:

vad jag tänkte? Som jag skulle vilja göra med det här. skulle vilja köpa monitorhögtalare och koppla in via den här.

Andreas:

har jag.

Ruben:

vill ha det.

Andreas:

Men jag har inte dem uppkopplade. De står nerpackade. Tyvärr. Men det ska jag jag har ju en liten plan jag ska bygga en ny setup. där jag ska ha, som kommer att inkludera ROCAST-duon och monitorhögtalare och den har ju en liten checkfunktion för jag var ju tvungen att prova det här och det är att kan ha att den väljer monitor fram tills du drar upp reglen på kanalet den automatiskt vet att nu har du slagit på micken nu är det inte högtalaren som gör det. mer sånt, bättre.

Ruben:

som är undergörande också, fördelen med den här också, är? att du kan koppla upp den till datorn och köra med julkvalitetsuppdateringar, så de fixar ju massa små grejer i den och det blir uppdateringar konstant. Först installationen och en uppdatering till sen vi fick den. Nu har vi haft den i knappt en månad.

Andreas:

Eller så kan du koppla upp det mot wifi och så uppdatera den själv. Det gjorde jag. Satte det på gästnätverket.

Ruben:

Snyggt.

Andreas:

Ja men lite cybersäkerhet. Nu tror ju inte jag att en roadcaster duo är den absolut mest attraktiva enheten att hacka. Men det är ju ytterligare en IOT-enhet på nätverket som jag måste ha koll på. Sen är det ju fördel att road uppdaterar ju dem. Så den dagen road säger att nej men du kommer inte uppdatera. Ja ja. Då behöver jag ju faktiskt inte ha den uppkopplad mot wifi längre för att det gynnar mig inte så mycket. Eller så får jag gå in i min Unify-router och säga att du får inte kontakt till internet. För jag är förfarmad att det finns vissa fördelar med att ha den mot nätverket, men jag har inte utforskat det så mycket mer än uppdateringar. Men du har ju också De här padsen som du har lagt lite ljudeffekter Och sånt på Det är en Kommande sak jag vill undersöka Men tydligen så ska du ju kunna använda dem Som midi-kontroll

Ruben:

och

Andreas:

Och frågan är kan jag optimera mina flöden hemma istället för att köpa ett streamdäck genom att bara använda midi-padsen?

Ruben:

Det borde du kunna

Andreas:

Ja, det är bara att jag måste ha en midi-plugin till Chrome. Det känns inte helt

Ruben:

Nej, men det borde gå.

Andreas:

Ja, säkert. Men frågan är hur. Men

Ruben:

du vad? Andra grejer jag har tänkt på. är så skitsnygg. Den har gjort ett lyft på mitt skrivbord.

Andreas:

Jo, men bara att du har en liten alltså ett mixbord ju att det ser proffsigt ut. Och den ser ju väldigt har haft en besökare hemma sen jag satt upp den som bara oj Vad är det där? Vad gör du? Som att du ska flyga ett rymdskepp från ditt skrivbord. Och jag gillar ju typ lite den känslan. Det ska vara lite cockpit över att sitta vid skrivbordet. Men den tar ju lite plats också. Den är ju duktigt mycket större än vårt förra interface.

Ruben:

Det enda potentiella nackdelen jag kan säga om formfaktorn. Det är väl att den är stor, möjligtvis. Visst, du har en skärm som är med touch och du har massa reglage och liknande. Men den är möjligen lite

Andreas:

ja

Ruben:

är väl den där jag kan negativt säga till utseende och funktion och så.

Andreas:

Så det blir ju lite den är ju, den tar lite plats det gör den, men den är ju mindre än RODECaster Pro 2 är liksom syskonet, för den här har samma processering, samma processor, samma preamps fast inte lika många som RODECaster Pro 2 samma och uppdateringar

Ruben:

Jag ska outa mig själv här nu också. annan grej som jag har tänkt på. Vet du vad det är? enkelt det är att sätta upp den och få den att funka. För jag är ju en sån person som inte läser handböcker. Jag kollar inga reviews. Jag läser inte på utan jag har learned by doing. Och bara så här, det här blir bra.

Andreas:

har vi en skillnad på Andreas och Ruben. Andreas googlar i ja, jag vet inte två, tre månader innan han tar ett köpbeslut. Ruben går in på Mediamarkt och säger jag behöver någonting som löser det här. Åh, den verkar lösa det. Den tar vi med oss hem. Och sen listar han ut hur det funkar. Jag har power nu för tiden. Men ja, ni fattar grejen.

Ruben:

nej, men alltså Det ska ändå de ha i lov Jag fattar hur man gör Hur du är teknikintresserad och har intresse Men

Andreas:

jo. Du är ju kanske inte som medelsvensk såndare kommer till att Teknikkunskap.

Ruben:

men jag har hittills inte kollat någonting som lär mig hur den här funkar. Jag har lärt mig själv och det har gått väldigt bra.

Andreas:

Skärmen är ju som en telefon. Ska vi vara helt ärliga. är ju en överdrivet bra skärm för användningsområdet. Den behöver ju inte, alltså den är Responsiv. Någon gång har jag upptäckt att den har varit lite, lite långsam. Men det är ju också ett ljudinterface, inte ett spelinterface. Men det är såhär. Någon gång har jag upptäckt att den hackade till. Men i övrigt, supersmooth. Funkar skitbra och du kan inte få en dålig viewing angle. Jag menar, den viewing angle vi har nu är inte super. Och jag ser allting i kristallklart ljus.

Ruben:

Och du har väl då två jättelysande lampor som lyser så rakt an.

Andreas:

Exakt är ju älskar ju att de har stoppat in den Helt onödigt att de gjorde det egentligen men det ger ju också en helt annan premiumkänsla

Ruben:

Jo men det är det verkligen. Något mer jag vill tänka. Men på tal om att jag inte läser reviews. Och inte läser på någonting. Den är ju lite Att liksom förstå allt man kan göra med den. För någon som inte läser på. Läser du på så kan du komma på allting.

Andreas:

vänta, du satt precis och sa hur enkel den är att komma igång med. Och nu bara, fast det är lite svårt. är så ologisk.

Ruben:

logisk, snart. Och nu bara

Andreas:

Okej, okej. Ja.

Ruben:

få grunden att funka, Jag har bara nått toppen på isberget, det finns ju hur mycket som helst man kan göra. Och där hittar man ju inte allting själv. Nackdelen då? Att det finns så mycket att göra. Det är väl alltid sådana här svåra grejer att det är, ja du kan göra allt detta men du måste veta vad man gör och varför du ska göra det det är väl det som är det är ingen nackdel, det är bara att det finns hur mycket möjlighet som helst och där jag kanske kan gå vilse utan att inte läsa på

Andreas:

det är anledningen till att du har en iPhone och inte en Android

Ruben:

Ja Jag tänkte

Andreas:

För att du inte ska gå vilse i med nya det var hårt Men den är ju Ja, du kan ju gå från en enkel preset som är podcast, broadcast, plain simple typ. Till, okej här har du tre rattar du kan vrida på som är boom, sparkle och punch. Till verkligen nitty gritty, gå in och ställa in varenda. varenda. liten effekt som EQ kompressor och så vidare du har ju hur mycket alternativ som helst där så att kan ju funkar ju från den som kanske är lite nybörjare och inte kan den som faktiskt verkligen vill ställa in super mycket hur de ska låta i micken att det beror på hur mycket du vill djupdyka Du behöver ju inte trycka på Advanced när det står Preset.

Ruben:

Ja, det har jag gjort. Det var jätteroligt.

Andreas:

sen så låter man också därefter sen. Man kan ju alltid återgå till vanlig Preset. Och det jag kan tycka är nice är att man kan spara shows. Så att när vi sitter ihop så kan vi ha en show sparad. Men när vi sitter var för sig så kan vi ha en annan show sparad med förinställda... Presets och så att allting funkar som man vill när man gör det och då till exempel om man skulle ha en liten poddstudio som man delar med någon

Ruben:

Andreas:

kan man ha då två olika shows inprogrammerade så att man inte behöver gå in och styra upp allting varje gång utan den micken är så, den funkar så bitshow

Ruben:

Dunda.

Andreas:

Yes.

Ruben:

Vi har inte så mycket att säga tror

Andreas:

Nej, det blir väldigt långt om ett ljudinterface som kanske mer är en grej för oss än för våra lyssnare jag hoppas det ger oss möjligheten att ge mer värde är planen

Ruben:

Vi hoppas ju kanske kunna göra en massa roliga gamlarna. Vi

Andreas:

kanske kommer lite gäster och sånt som faktiskt kan sitta på plats och så vidare och så vidare och så vidare

Ruben:

eller på distans.

Andreas:

Även på distans. Man kan ringa in för bara snabba. Du, hur ska jag tänka här?

Ruben:

Hur

Andreas:

funkar det här? behöver skaffa sådana här phone-in-experter.

Ruben:

Ringa en kompis

Andreas:

Ja, men typ så.

Ruben:

ringa Lilina ja

Andreas:

istället för att du och jag snabbgooglar och spekulerar så. Ska vi ringa en kompis? Ska vi ringa en expert? Ja. Oh, det kanske ska bli ett nytt segment. Checktick ringer en expert.

Ruben:

Ja men jag tänker den dagen vi faktiskt kanske kan bygga en ordentlig poddestudio och inte sitta i min soffa och skulle kunna ha den här lite nära med oss. hade man ju då kunnat också se in de här fina smartpadsen och ha liksom segmentljud och liknande troliga teoretiker.

Andreas:

skulle vi teoretiskt sett spela in hela podden i ett gång utan att behöva klippa och ha oss i efterhand om man vill vara riktigt vass det är en bit dit ska vi ge upp den här nu Det är en jätteintressant leksak men det är inte därför de flesta tonar in tror jag Det är för dem som är intresserade av det här, det finns kanske folk som är intresserade av poddar Att börja podda där ute.

Ruben:

jag att det finns och är ni det så skriv till oss för då har vi svarat på alla frågor för vi har gjort alla misstag

Andreas:

misstag och vi har börjat från low end och gått till jag skulle vilja kalla detta ganska high end. Så att det här, kan vi väl vara ärliga med. En nybörjare löser att ha en sån här. jag skulle kanske inte rekommendera det som det första du skaffar.

Ruben:

spela in tio avsnitt och sen känna att det här var min grej då

Andreas:

För att, vad är det? 50% av alla poddar lägger ner inom sju avsnitt. Det är något sånt. Tänk då att vi är på vårt

Ruben:

Nionde

Andreas:

nu har passerat den gränsen med 100 avsnitt. Vi har väl gjort 115 tror jag med bonus. Eller 114.

Ruben:

grejer som inte har släppts Och lite sånt också

Andreas:

Jo, vi har gjort några som har Nej, det blir vi inte med av det. Då tänker vi på skiten ni hör. Tänk då att det finns skit som inte har släppts.

Ruben:

Tänk på allting Ruben klipper bort Oj, oj, oj

Andreas:

Det är tur att vi inte sparar det för bloopers.

Ruben:

släpper vi

Andreas:

över det?

Ruben:

har uppdateringar om TikTok och USA och

Andreas:

Yes. Det Hallå! Nu gör jag ett litet instick här för det är tyvärr så att den här nyheten har blivit daterad. Det kan tyvärr bli så när man har en dag emellan inspelning och poddsläpp. Men det som har hänt är mer eller mindre att Att senaten har röstat igenom det här förslaget och Joe Biden har signerat den. Vilket innebär att nu har ByteDance ungefär ett år på sig att få igenom en försäljning. Och som det verkar så kommer TikTok köra hårt mot hårt och fajtas i domstolarna. Det är något vi kommer att prata mer om nästa vecka. Så bara så ni vet, den här nyheten är lite daterad. Den är genomröstad och signerad. Så får ni veta mer nästa vecka helt enkelt. är nog så att det kommer att komma en, inte TikTok-ban, men en TikTok-tvångsförsäljning.

Ruben:

Tvångsförsäljning Nu så att jag inte har spånat Så att du får

Andreas:

ju såhär Man tog ju upp det här i representanthuset Där man röstade om det Och där röstades den igenom Med 360 mot 58 röster är ju Sällan det har varit så lutat åt ett håll i det amerikanska representanthuset. Sen så skulle den in i senaten och där skulle man rösta om det. Och där har det liksom lite stagnerat. Det har inte hänt så mycket. För att... Att förbjuda TikTok är inte det mest sexiga du kan göra i USA inför ett valår. Nej.

Ruben:

ett val och

Andreas:

Och sen så var det så här att man begärde att den skulle skrivas om. För man var inte helt nöjd med hur den var då. Och den har skrivits om. Så nu istället för att man har sex månader på sig att sälja vilket många experter sa att det är inte rimligt att man ska tvinga ett företag att sälja en sån stor grej som TikTok och hitta en vettig köpare på sex månader.

Ruben:

nej

Andreas:

Den är tuff. så man har förlängt det upp till ett år man har gjort en liten fuling. I USA kan man tydligen packa ihop lagförslag till ett paket som man röstar om en gång.

Ruben:

paketpris.

Andreas:

Ja, men exakt. Och det man har gjort är att man har rullat ihop det här med paketförslaget som ska röstas igenom. Den innehåller biståndspaket för Ukraina, Israel och Taiwan. Och en tvångsförsäljningslag för TikTok. Så att du kan inte som det ser ut nu rösta för ett biståndspaket till Ukraina emot TikTok-tvångsförsäljning.

Ruben:

och de flesta tror jag ändå, beroende på hur bilståndspaketen ser ut, de ger ju ändå mycket pengar till de här städerna ändå för att det är ju deras krigsförspannande ort, va? Och så väl ändå de rösta igenom det för att det tror jag att de

Andreas:

jag tror att det kommer bli så så jag är ganska övertygad om att det här kommer att komma och det som händer om de inte säljer är att då kommer den bli förbjuden så med största sannolikhet så kommer TikTok inom ett och ett halvt år ha en ny ägare

Ruben:

en ny huvudman I USA,

Andreas:

USA, ja. Vad som händer i resten av världen, det är en annan sak. Men sen så kan vi väl

Ruben:

det man gör egentligen är att man skapar upp ett nytt bolag som köper och sen så har man massor i styrelsen som sitter från ByteDance.

Andreas:

Jag tror inte du får göra så faktiskt. Jag tror det kommer vara ganska kontrollerat. för TikTok tycker ju det här... Deras svar på det är ju att det är att kränka... Yttrandefrihetsrättigheterna att det skulle skada då 7 miljoner företag och stänga ner en plattform som ändå bidrar med 24 miljarder dollar till den amerikanska ekonomin årligen.

Ruben:

och tyvärr finns det inget bra alternativ till TikTok. Jag tycker ju inte att Reels

Andreas:

skit i sammanhanget.

Ruben:

håller inte måttet. Youtube Short ska ju fan inte prata om det. De vågar inte satsa. De borde ju våga, men de gör inte det. Så... Och TikTok, tyvärr. Men jag är hukt, jag älskar det. Mångt mycket. Sen hatar jag det lika mycket för att det är som ett knark. Men det...

Andreas:

ju...

Ruben:

Det är en källa för mycket av min dagliga information, och såhär. Nu ska jag ändå vara transparent här va. Det finns mycket skit i TikTok, och det är så mycket andra sociala medier man får ha. Man får ha ett vakande öga på vad man tar in för information och vad som är källor. Och jag försöker ändå oftast källanvisa och säga att det här fick jag ändå från TikTok. För att ändå lite underminera det jag säger, men också säga att det inte Är att jag läst på på en potentiellt riktig källa, om jag är inne i citationstecken. Men mycket av det som kommer på TikTok är ju faktiskt bra grejer Beroende på vilket flöde man har Det är seriösa nykällor Det är seriösa människor som kan saker Och det är ett lättkonsumerat medium Sen är inte allt de här 30 sekunders humorsvideos Utan det kan vara uppslag som är fem minuter långare När man går in på

Andreas:

Men du måste ju välja dina nyhetskällor

Ruben:

Absolut

Andreas:

det man är rädd för i USA Är ju påverkanskraften Kina har med sin förlängda arm TikTok

Ruben:

Ja jag är med på Det

Andreas:

Och ska vi vara riktigt hårda Så är ju Facebook, Instagram, Whatsapp, Twitter, X, LinkedIn. Allt är ju förbjudet i Kina. Det är ju WeChat som gäller.

Ruben:

är ju inte konstigt Att de gör så Vi tycker att Det är konstigt för att USA är ett fritt land

Andreas:

Ja,

Ruben:

möjligtvis mot Kina men

Andreas:

Det är ju en demokrati med anmärkningar enligt FN det ett poängsystem och jag tror att allting som får poäng under 90 av 100 räknas som alltså 90 till 80 eller 70 räknas som demokrati med anmärkning vi kan väl säga så att hela Skandinavien ligger över 90 Med marginal. På internationella skalor så kan den amerikanska diskuteras på. Eller systemet diskuteras på många sätt. Men för att avsluta med något politiskt så har ändå Joe Biden sagt att om det här Lagförslaget hamnar på hans bord så kommer han? skriva under det. Vilket jag tror är ett politiskt självmord. För båda partierna i USA har jättesvårt att nå fram till den yngre generationen.

Ruben:

har du sett RFK?

Andreas:

Nej, vad är det

Ruben:

Ronald, nej, RFK, vad heter han? John F. Kennedys barnbarn typ. Han ställer upp som individuell kandidat och gör jättemycket reklam på TikTok speciellt. Och har fått, senast jag såg så var det det ha varit 20% av rösterna eller något sånt där, sjukt. Alltså någon sån här valdistriktsmätning där man mättat, eller såhär. Typ IF, vad heter det? När man möter val i Sverige. IFO, SIFO och SIFO. Typ en SIFO-undersökning fast i USA. Så fick han 20% av alla röster. Eller rätt sagt, individuella kandidater fick det. Men det är typ

Andreas:

intressant tyvärr så tror jag ju inte på att han kommer ha en chans

Ruben:

Nej, nej, nej.

Andreas:

nej

Ruben:

är också förvånad om vem han tar röster från. Det är en helvalt upp. Och vissa tror ju... att han är planterad för att snå röster från ett visst parti.

Andreas:

är ju Taylor Swift också är ju allt. Allt har en agenda i USA.

Ruben:

Absolut, alla är köpta.

Andreas:

Taylor Swift, vad heter han? Kelsey.

Ruben:

Ingen aning.

Andreas:

Hennes pojkvän som är fotbollsspelare. Som vann Super Bowl.

Ruben:

Ja, då trodde jag att om man skulle vinna så var det katastrof

Andreas:

Nej, men det var ju också, det är ju politiskt från demokraterna. Hittepå-grej. Jag tycker, åh, på tal om TikTok. Min burn-in på skärmen var inte så... Ja, det var lite image retention. det är också burn-in. Alltså TikTok-burn-inen har ändå, den har fejdat ganska mycket. Men jag har upptäckt att... Jag tror att det beror på lite olika grejer. Men högst upp på skärmen så har man ju den här notifikationsbaren. Den här högst uppe med vilken operatör och wifi och täckning och klocka och bluetooth är på och så vidare. syns på lite mjölkgråa skärmar. Så att, den sitter där. Det är inte hela världen, det är ingenting du tänker på om du inte verkligen letar efter det. Och jag tror jag vet varför. För det absolut sämsta du kan göra med en OLED-skärm är att under lång tid visa statiskt innehåll på hög ljusstyrka. Om jag sitter på en buss till och från jobbet, timmar om dagen. Då sitter jag ganska nära stora fönster med ganska mycket ljus. Och uppe i den baren så visar det sig ganska mycket statiska grejer. Vilket gör att skärmstyrkan går ju upp till max. Och den visar statiska grejer. Och sen samtidigt som till exempel när jag kör bil så hade jag länge en automatisk sån här grej. När bluetoothen var uppkopplad Mot Mot bilen och jag använde en trådlös laddare så skulle den starta Waze. att jag hade Waze på alltid när jag körde. Och kör du bil, dagtid, mycket ljus, hög skärmstyrka och då är också den där jäkla notifikationsfältet där.

Ruben:

Den dörrlig spy får de inte helt off. I viss mån. Och byter färg och sånt.

Andreas:

När du gör vad?

Ruben:

saker.

Andreas:

Den är för det mesta vit hos mig. Vilket gör att jag har en halvt. Jag ska visa dig sen. är det med det.

Ruben:

Bra jobbat!

Andreas:

Nej, jag är inte helt nöjd. Den är

Ruben:

kan du inte

Andreas:

månader.

Ruben:

den?

Andreas:

Jag tror inte det är för burning. Det är användande.

Ruben:

Jag

Andreas:

Jag kan kolla på det, men jag tror inte det. Nu går vi vidare tycker jag.

Ruben:

tycker vi. Jag har satt en grej. På TikTok såg jag det först men vet alla vad Freja är det? Ja det vet vi för vi har pratat om det tidigare om hur bra det är och hur mycket Andreas det är så bra med de här digitala idéerna och det kommer revolutionera och BankID och jag har sagt det också

Andreas:

har nog aldrig sagt om Freja

Ruben:

Nej, men

Andreas:

om BankID har jag gjort. Freja har jag nog sett som en bonus. Alltså som en extra ID att ha vid sidan av BankID.

Ruben:

någon har lyssnat på den här podden och hört Andreas säga något annat säg det till oss det nu kommit fram från ETC eller Dagens ETC som är en nyutkälla en ganska ny utkälla ska jag ändå kalla det Som gör ett mycket olika reportage som är av olika intresse. Det är väl min kommentar på

Andreas:

Det låter som att du säljer in den här nyhetskällan. Nej,

Ruben:

men det vill jag inte göra för mycket. Jag har delad åsikt. Men en del grejer de gör är bra. Och detta är då ett reportage när de kollar in på det här fria idet för att det har kommit upp en uppstickare för barn. Där de kan då köpa ett fria id för 45 spänn fast från en då illegalsajt. Och det ser exakt likadant ut som det riktiga

Andreas:

alltså det är en app Eller är det en

Ruben:

Webapp.

Andreas:

Oh, Okej

Ruben:

att man köper det Och så kan man sätta upp vilken bild man vill Och man kan sätta in när man vill fylla år och allting Så detta gör att barn Då folk under 18, inte barnbarn Som små små barn Men använder detta för att då Köpa alkohol och tobak Alkohol oftast då på krogen, inte på

Andreas:

Fair enough.

Ruben:

att Man då godkänner fria i det I olika sammanhang Det finns ju en skanningsmöjlighet på FreeID, så använder man den så funkar ju inte detta för då är ju inte den autentiserad mot deras QR-kod eller

Andreas:

Men för att jag ska kunna skanna den så måste jag själv ha fria idéer så jag kan skanna. Ja,

Ruben:

den biten funkar inte men om det är någon som bara kollar på den och klickar på den för att ha lite sådana ljudeffekter och liknande på FreeID så funkar det exakt likadant, ser exakt likadant ut. Så de har gått runt till olika typer av servicebutiker och Coop och annat och testat då. Såhär, hej ser ni skillnad med de här två? Och jag tror att de går in med inställningen om jag tolkar klippet rätt. Att såhär, det här anyfaken på riktigt, vilken tror du? Så det får man ha med sig in i att de har ändå blivit primade med att anyfaken är

Andreas:

är fake och en är riktig

Ruben:

Och hälften gissar rätt, hälften gissar fel men det kan ju också vara en slump. Och de flesta säger att de här ser ju likadana ut. De enda som failar är de som skannar dem eller de som säger att de ändå får gå in och kolla i appen här. För jag vill se att det verkligen är i appen. Så det beror lite på hur hårda man är. uttalandet lite från vdn och sådant är att vi vet om att detta är ett problem. Men vi jobbar med säkerhetsuppdatering och sådant. Det jobbas ju på. Och att det ligger hos handlarna att de inte genomför ordentliga kontroller utav FrejID. Men jag är ju ändå lite så då va. Detta är ju problematiskt i sig, det är en del av det, men jag vill egentligen ränta mest om digitala idén.

Andreas:

Okej, som du har varit positiv till förut ska tilläggas det

Ruben:

kan det ha varit. Jag är positiv till idén av att slippa bära med sig saker om man får en hållbar lösning. Men jag är ganska säker på att jag har sagt att det finns ett problem när saker blir digitalt, att det går att kopiera och göra saker. Men

Andreas:

du har ju funnits möjlighet att kopiera fysiska idén i urminnes tider. jo.

Ruben:

jo, jo Fysisk idén är

Andreas:

Finns det? Fast vad är ditt alternativ då?

Ruben:

jag

Andreas:

Nej men, du kan ju inte ranta på det ena och inte ha en lösning på det andra.

Ruben:

måste inte ha en lösning Jag får väl alltså ha åsikter utan lösning

Andreas:

okej då Jag menar ju bara att det inte är Varför skulle det vara Sämre

Ruben:

Nej, jag sa aldrig att det var sämre, kanske jag sa. Men...

Andreas:

Än ett fysiskt ID då

Ruben:

men jag tycker bara att det är såhär då. Känslomässigt känns det som att det är enklare att kanske inte enklare att utveckla och sådär, men det blir mer tillgängligt att köpa ett fake i det Och sätta upp det hur du vill och få en bra bild och att det ser exakt likadant ut med en teknisk lösning. Viss scanning av QR-kod och sånt aside. rent visuellt om alla säkerhetsfunktioner som inte är scanningen av specifika QR-koder som går mot en server som ska autenticera.

Andreas:

ja.

Ruben:

Att göra ett fake i det, ja. De fejkerna jag har sett, de är inte alltid de bästa. Det är oftast inte de här EU-idelserna som jag tycker man borde gå efter eller liknande. Eller körkort.

Andreas:

du vilka som är de bästa fejker i DSN?

Ruben:

Vilka då?

Andreas:

Folk som snor sina syskon. Och de vara skitsvåra att se. För någon som har jobbat med det. Det är inte helt lätt om personen råkar ha, för jag menar, jag ser inte ut riktigt som jag gör på mina idén heller. Och det är inte någon som är helt, inte om du har ett körkort som är nio år gammalt.

Ruben:

nej.

Andreas:

är det då en person som har ett gammalt id som vara deras brors eller systers eller vad det nu kan vara. Då är det svårt. Det är jättesvårt att få med det.

Ruben:

det är svårt Men det är lite svårare Det är svårare att göra det Och du får inte en perfekt bild Men gör du ett fredag så får du en perfekt bild Du får rätt datum Du kan liksom bara justera din ålder med ett år Kanske inte ställa för tre år Du får ju större möjligheter Att göra någonting som är Bättre anpassat för dig är det jag menar. på det sättet så blir det ju en lättare sätt att använda de här friheterna. Ja, det finns massor av varianter av detta. Men jag är... Jag vet inte vad jag vill säga. Jag inte tekniska lösningar ibland.

Andreas:

han i sin techpod

Ruben:

är lite samma känsla på detta och självscanning.

Andreas:

Okej

Ruben:

finns ingen förklaring till det, det är bara en generell

Andreas:

Okej absolut

Ruben:

vi släppa min hittepå-rant här och så kan vi gå vidare.

Andreas:

tal om myndigheter. Vi har ju diskuterat tidigare chattkontroll 2.0 och att Europool ville ha tillgång till all data som samlades in genom det. Nu har Europool gått ut med ett statement tillsammans med de europeiska polischeferna. har man gjort en deklaration. Och man går ut och varnar politiker och alltså i det här fallet företag som gör chattlösningar, att inte implementera end-to-end encryption för det försvåra polisarbetet. Citat då från Europools executive director Catherine DeBall Får vi köra den på engelska då Our homes are becoming more dangerous than our streets as crime is moving online To keep our society and people safe we need this digital environment to be secured. Tech companies have a social responsibility to develop a safer environment where law enforcement and justice can do their work. If police lose the ability to collect evidence our be able to protect people from becoming victims of crime.

Ruben:

Så här då. Jag tror vi sa det när vi pratade med Carl-Emil. Men alltså, de som vill vara kriminella på riktigt kommer inte använda de kommersiellt tillgängliga chatttjänsterna om de blir övervakade. Och det gör att det enda som kommer ske är att vi som inte har någonting att dölja kommer bli potentiellt övervakade. Och... Men också att Man kommer kunna läcka ut information som inte vill läggas ut. Och sen så som vi har pratat med till exempel. Där vi har KB är att visst jag har inget att dölja. Men jag vill inte heller dela med mig av allting jag gör i

Andreas:

Exakt Jag har ingenting att dölja Men jag har rätt till min integritet Och jag ska Helt ärligt talat Nej jag har ingenting att dölja Men så som vi har sagt tidigare Ibland har man sjuk tillstånd Man inte vill dela med sig av Ibland är det diskussioner man har med sin partner Som man bara säger Det här ska inte hela världen veta om

Ruben:

Jag vet bara så här, så mycket som jag skriver, om man plockar ut det ur kontext, ja, det är ett svängelse.

Andreas:

är ändå vågats sagt.

Ruben:

men alltså, på riktigt.

Andreas:

är också när vissa saker tas ur kontext så låter de helt galna. Och... Ja, nej. Vissa saker är bara så här. Det ska hållas mellan de personer som är i diskussionen av vissa anledningar. man har rätt till det. Jag har inget problem med att Facebook eller Snap eller vilka andra chattleverantörer det nu finns kollar igenom okrypterade chattar. Men jag skulle ha ett sjukt problem om vi får en lag. Mot att vi inte får ha krypterade chattar. För såhär, finns det krypterade chattar och vanliga chattar? Fine.

Ruben:

då blir den här, ska jag behöva bli kriminell då för att behålla min integritet använda lösningar som är quote, förbjudna

Andreas:

Ja, det är ju det som är mitt problem. För det är såhär, om det bara är Signal som är alternativet, fine. Men då finns det alternativet. Då kan man välja det. Eller om det är Signal och Whatsapp. finns de alternativen. Om jag behöver det. Men om jag skickar grejer på Snapchat till folk. Ja. jag vill kanske inte. Om jag har problem med en myndighet av en anledning. Och vill prata med. Vad vet jag. En advokat. jag göra det över ett. System jag vet är övervakat av eventuellt myndigheter.

Ruben:

Sen har jag bara en tillägg här. I rättsfall så finns det troligtvis en målsägande. De har troligtvis om det är chattar där information sparas De ta print screens. De kan liksom ha kopior som de har gjort så de har information och inte vad som har skrivits. av den anledningen kan man kunna få fram den informationen om det blir ett mål. Det man vill göra här, det är ju att preventivt övervaka för att kunna snappa upp saker. det innebär ju att då kommer man söka igenom allt. man vet inte vad man letar efter. Och då, det är det som är problemet. Och de som verkligen vill hålla saker hemligt kommer vara någonstans. Det gör att man bara kommer söka igenom skit som inte har någonting att göra. Och så kommer man snappa upp saker och det är såhär, ja, okej. Och det du kommer sätta dit är bara idioterna, Det är inte de riktiga busarna.

Andreas:

men de som gör det bra kommer ju aldrig åka dit på det här, de som faktiskt är riktigt kriminella, det här är ju, alltså de du kommer att ta genom att övervaka normal internettrafik, för att jag menar både, alltså nu ska jag vara jävligt ärlig, jag menar, det är inte jättesvårt Och sätta upp en krypterad kanal mellan två personer. Det kan jag göra på 15 minuter. Det är inte ett problem. Och jag menar, visst jag är teknisk men jag är ju inte genius. Nej. Så att man då, åh nej det är förbjudet. Så vi måste förbjuda end-to-end kryptering för att vi ska kunna fånga kriminella. Bullshit för att de kommer bara hitta andra lösningar. Jag menar, du kan driva en krypterad server som bara jag och mina kompisar använder.

Ruben:

bara funderar på, är detta ett bevis då återigen på hur... det är

Andreas:

inkompetens,

Ruben:

Jo, precis. Men också liksom, visst det är en politisk agenda för att driva det här mot brotten och få väljare och så vidare. Men i Europol får vi ju inte väljare på det sättet. Men sen är det ju också någonstans att man vill visa att man gör någonting. Ja, absolut. Men någonstans här det också vara så att de är så otekniska och deras informatörer som ger dem information om vad som är tekniskt möjligt och inte möjligt och vad man vill kunna göra är helt katastrof på att informera om verkligheten och att hela den politiska och polisiära agendan ligger långt efter realtiden så att de insatser de gör är redan försenade liksom

Andreas:

Alltså, kanske jag vill säga dock Jag har inte något att säga emot dig i det fallet. Jag tror att det kan vara så. Det jag vill poängtera är att blandar vi ihop detta väldigt mycket med chatt-kontroll För att det är det som ligger närmast i hand. För att det är också ett uttalande från Europool i kombination med det. Men detta går ju i samma linje. Det är inte helt länge sen ett land som anses vara ganska så demokratiskt införde en ban mot aborter där många gick ut och sa tjejer, sluta tracka era cykler i era appar för det kan användas emot er om det ändå har kommit i kritan och ni misstänks för en abort. Du kommer kunna ha samma grej här. Jag menar, du kanske vill chatta. Säg då teoretiskt sett, vi har faktiskt stater i Europa som är antiabort. Om vi inför det här, om du inför en möjlighet att kunna syna allting

Ruben:

Andreas:

Då kan du också syna efter till exempel någon som behöver prata med en läkare eller sin familj om att shit, jag är gravid, vad ska jag göra? Alltså det behöver inte en... Sen har

Ruben:

det bevisföring mot dig när de sen förkvällar dig

Andreas:

exakt. Och det är liksom... Du lämnar homosexuella, transsexuella, folk som behöver göra aborter, folk som är förtryckta i samhället, minoritetsgrupper, de som behöver skyddet. Det är journalister som behöver kanske vara visselblåsare för, vad vet jag, politiska påhitt. Alltså, ja. Det finns, listan är oändlig och det är alltid den svaga Som åker dit. Ska vi avsluta där? Det här känns som en rant. Om vi har sagt något märkligt så kan man mejla till kakteca.gmail.com eller skriva till oss på Valfri Social Media. Vi är mest aktiva på Instagram, TikTok och Youtube. Nu har jag lagt in så att vi ska få upp allting från TikTok så vi borde kunna få en folkskrivare nu också. Man lyssnar antagligen på det här i sin favoritbådsspelare eller ser det på Youtube. Då ska man passa på att prenumerera och lämna gärna en tumme upp och en recension och ett betyg. Det gör att andra hittar på den och det hjälper oss växa och då har vi... Större möjligheter att göra en bättre show. Vill man stötta på den så gör man det via buymeacoffee.com slash cactech eller så använder man en av våra affiliate länkar på Amazon kostar er ingenting extra att använda affiliate länkarna men det tas lite av Amazons vinstmarginal och stoppar i cactechs ficka istället buymeacoffee är en donation Har jag missat något? Nej. Då tycker jag vi avslutar där och så säger vi ha en trevlig vecka så hörs vi igen nästa torsdag.

Ruben:

Det gör vi. Ha det.

Intro
Rode segment
Tiktok ban?
Andreas burn in
Freja ID
europpol vill förbjud end to end
Outro