Käck-Tech Podcast

Nyhetsbomb: Gravitationsvågor, Apple-rykten & Netflix förändringar

Andreas & Ruben Episode 69

I detta avsnitt utforskar vi den spännande upptäckten av gravitationsvågor, vi dyker också in i Apple's ryktade planer för framtiden och vii diskuterar även Netflix's potentiella förändringar i deras prenumerationsmodell, Vi diskuterar även framtidens sociala medier, Ruben har testat GPT-4 och Andreas funderar på hur bra trådlös laddning egentligen är för en telefon. Detta och mycket mer i veckans avsnitt av Käck-Tech Podcast!

Disclosure: Några av länkarna här nedan är affiliatelänkar. Det betyder att om du klickar på länken och köper från butiken, kommer vi att få en affiliate-kommission utan extra kostnad för dig. Alla åsikter förblir fortfarande våra egna!

Prime day 11-12 juni

Våra veckor

Nyhetsbomb

I samarbete med RØDE: För att säkerställa högsta ljudkvalitet i våra avsnitt, använder vi utrustning från RØDE. Detta samarbete baseras på utrustningsstöd i utbyte mot exponering, utan ekonomisk kompensation. Tack RØDE!

Support the show

Vill ni läsa mer om oss och podden kan ni klicka på länkarna nedan:

Musik: Splash - Harris Heller

Obs! Transkriberingen är autogenererad och kan därför innehålla felaktigheter.

Ruben:

Är du så himla för det kan inte folkvalde Shane. Jag är så irriterad på varenda jäkla grej vi ska prata om. Podden handlar om hur företag som har varit ganska välfungerande och trevliga och kört en god gubbe helt plötsligt ska göra massa skit mot användarna bara för att mjölka ut den sista jävla kronan ur dem. Kan man inte bara få hektar det lite gutt på internet? Internet ska inte vara nån jävla kassa maskin hela tiden. Hej och välkommen till Check check! Podcast Diskutera, diskuterar och kommer vi att informera om projektet Nytt?

Andreas:

Bara för vi spelar in lite senare så där. Blev övertrött. Nervös. Nä,

Ruben:

jag tror faktiskt inte det.

Andreas:

detta var gamla svenska mimis också. Perfekt ju. Jag har lagt in mest sång i dagens avsnitt.

Ruben:

Ja, vi kör bara på rakt upp, rakt in och kör. Inga spärrar. Det är

Andreas:

Vi har haft täck vecka. Han vill komma igång.

Ruben:

Vi börjar med någonting. Jag har gått och blivit en frysbox. Scrollade en

Andreas:

Nej, nej,

Ruben:

när det.

Andreas:

jag tror inte det.

Ruben:

Och. Det är nog för att algoritmen har hittat mig så det bara kommer upp det som är intressant. Det intressantaste flödet just nu och nånting som jag märkt som helt sjukt som jag exploderar över i mitt flöde är Cola ground som man det fejk fyrverkeri shower fast med Rons.

Andreas:

Jag undrar. Uncover drönar

Ruben:

sover med lampor. Det är så fantastiskt gott och enkelt. Såg nån att det var ute hur många som använde och nu är det farmar utav drakar och det var figurer. Så hände även här. Det här är bland det sjukaste mitt liv. Det är helt galet. Men samtidigt är det så här i Asien just nu. Varje år som samlar festival så får man massa sånt och det är helt galet. Frankrike matchen smärtar så det här är helt sjukt. Det är löjligt vad man kan göra med tekniken spektrumet med massa drönare och koppla ihop dem. Jag menar de massiva ets axlar bara för att de ska flyga på rätt sätt och animera detta i ett program för att sedan få dem flyga i här. Det är jättecoolt, jättecoolt

Andreas:

Och ja, de senares miljövänlighet. Aspekten kanske kan vara lite bättre på drönare över tid och lite på hur

Ruben:

Ja asså

Andreas:

batterier och grejer.

Ruben:

asså att bränna upp massa halv o klara jordartsmetaller och grejer som är lösta i luften Och nej.

Andreas:

Det är inte exakt båda två grader när du gör. När jag är en drönare så bränner du av.

Ruben:

Nej, nej, ska jag säga

Andreas:

Men det är uppstarts. Kostnaden är ju avsevärt mycket högre.

Ruben:

Nej. Ja, verkligen.

Andreas:

ett.

Ruben:

Men när öppenhet verkar dyka upp på 5 minuter. Det är ju för att hon du springer då medans vet du det? Jag tror hon.

Andreas:

om

Ruben:

Två.

Andreas:

det beror på var du spelar eller vad du tittar någonstans.

Ruben:

har en stor påverkan av saker vi ton i sprängämnen.

Andreas:

Ja, om du tittar på Beijing eller ditt

Ruben:

Jag vill ju det m y det här med jämför jämföra med för där de antingen dödar. Får väl se om ett fyrverkeri,

Andreas:

Agent affärerna.

Ruben:

en sådan aning skulle jag säga. Nej, då blir det väl ungefär samma.

Andreas:

Några.

Ruben:

men med det sagt ska vi vidare på någonting som ändå har lite med drönare göra.

Andreas:

Haha.

Ruben:

Jag har hittat en ny favorit Youtuber.

Andreas:

Okej.

Ruben:

Och han heter Martin Mathieu och är en göteborgare som tar sin drönare en gång i veckan, flyger över i Göteborg och filmar alla byggen som pågår för att följa dem vecka för vecka. Eftersom att till exempel Karlatornet bygger en våning per vecka ungefär så ser man liksom det växa nu snart klart. Sedan Västlänken, bygget och alla bostadsprojekt och allting. Och han kommer att få ett väldigt snyggt arkiv på hur utvecklingen går från början. Jaha, nu gör om det här. Vi bygger om här. Nu har det här hänt. Jätte nördigt, jätteintressant och.

Andreas:

det är väldigt nischad grej.

Ruben:

Väldigt nischad grej. Men är ni på något sätt intresserade utav Göteborg eller byggnadsprojekt eller bara vill stödja en ganska liten youtuber, gå in och kolla länken. Det är det som är lite musik och han filmade. Annars är det inte massa lullull nu. Har fått lite ont nu. Eller texter och animationer och grejer och ljudeffekter. Är det bra? Det är väl det väl. Bra?

Andreas:

nice.

Ruben:

Så har jag denna veckan på riktigt testat GP till fyra

eller kört djup 03:

04 eller vad man nu vill kalla det. Jag fick ju låna lite inlogg och gjorde lite grejer och satt

Andreas:

gjorde lite grejer som jag har gjort. Jätte skumma saker.

Ruben:

Även jag gjorde det och jag tror att vi

Andreas:

Ursäkta, jag måste nog kolla på lite historik nu känner jag. Vad har du gjort?

Ruben:

Men jag tror jag satt i totalt 8 timmar på olika utspridd tid och det var väldigt kul att testa om man kunde söka på hur smart den var. Men det insåg problemet. Man fick ta max 25 förfrågningar på 3 timmar nådde den spiken efter tag så det var

Andreas:

25 per timme.

Ruben:

25 på 3 timmar.

Andreas:

Vad?

Ruben:

Ja.

Andreas:

Ja, det är det. 25 mässigt dessutom.

Ruben:

Ja precis så. Vill man justera någonting eller något konstigt eller kan du rätta till detta? Registrera detta eller så. Då blir det pass ganska fort. Men.

Andreas:

Ja.

Ruben:

Vi har använt GPS tre punkt fem via Bing som bara får ta nånting ibland

Andreas:

Bingo fyra.

Ruben:

Innan var det bra att jag kom fram nu användes mest.

Andreas:

Det har jag ingen aning.

Ruben:

Skitsamma då jag märker skillnad ska jag säga. Inte brutalt, men det kanske har hunnit gå över till fyra när jag använt det mest ur Bing. Det som är värt att nämna är väl det som vi använde var att de la in länkar och kunde läsa av och skrapa data och den var väldigt snygg och att den funkar bra. Men jag är inte helt såld ännu. Jag har lite för små ställen jag vill använda på, men det var kul att testa. Jag får nog fortsätta använda rätt grejer som jag använder i helgen.

Andreas:

Hur? Hur upplever du dig gentemot 3,5?

Ruben:

Det är mycket bättre och det är mycket bättre att det inte ligger högre procentandel rätt svar som vi vill hektar.

Andreas:

Ja.

Ruben:

det som blev rätt på 3,5 och det som blir efter denna skiljer sig rätt mycket

Andreas:

Nej, det

Ruben:

så den är marginellt bättre på det sättet och jag tror jag varit ganska duktig på Bra frågor, så är det bara. Jag har inte märkt någon skillnad, men ja, den är bättre, det märker man.

Andreas:

De gick ut nu. Jag såg det i. Det har släppts någon ny studie. Jag ska se om jag kan hitta länk till detta. Det har gjorts en studie på AJ detektorer. Och det visade sig att falska positiva är diskriminerade mot folk som inte har engelska som förstaspråk. avsevärt större mängd på nästan alla dessa och i detektorerna gentemot folk som inte har svenska som eller inte har engelska som förstaspråk.

Ruben:

Vad?

Andreas:

Människor som inte har engelska som förstaspråk, alltså som andra språk, till exempel svenskar, nederländare, tyskar. Vad det nu kan vara liksom. Tenderar att oftare få falska positiva i år detektorer.

Ruben:

För.

Andreas:

de inte har. Trots att de inte använder har vi fått skriva texten.

Ruben:

Okej. Märkligt. Varför?

Andreas:

För att man tenderar att använda mer skola engelska. Och då låter kanske lite mer generisk och inte har så mycket personliga uttryck som kanske en engelsktalande har.

Ruben:

Rimligt ändå. Väldigt, väldigt rimligt skulle jag säga. För det är ju det som. När du märker en väldigt stor spärr mellan språk, slang, ordval och lite hur du bygger upp hur du pratar i olika rum på en själv, hur man beter sig på svenska med olika grupper eller olika slang eller olika plattformar eller hur man vill kommunicera det. Har man lätt på engelska blir det ganska fyrkantigt. I viss

Andreas:

Jag.

Ruben:

Så här års är det.

Andreas:

Vi har lägger med länk till källan till den. Är det den artikeln och. Det är ju ganska spännande. För till exempel så här när jag var på utbyte så hade vi en interkulturell kommunikations kurs och det visade sig att när man gör undersökningar så föredrar många i världen typ den som den skandinaviska engelskan och den typ holländska tyska engelskan före kanske den brittiska och den amerikanska för att den engelskan vi talar är generellt sett tydligare. En den brittiska amerikanska för du pratar kanske en dialekt eller använder slang som inte är så vanliga eller väl vedertagna I många fall så anser andra länder att typ det är den engelska som skandinaver talar eller det som tyska är blablabla är en bättre engelska.

Ruben:

Hur?

Andreas:

Men då är det ju också så att de har ju detektorerna. Kommer vi diskriminera mot till exempel oss? Plus massa andra saker. Det blev så jäkla synd om oss i och för sig att vi detektorer hittat flera positiva, men det kan ju vara det beror på hur man ser på det. Om man ser det på det som att folk som lägger ner tid att lära sig ett extra språk får det svårare och har större risk att åka fast

Ruben:

I.

Andreas:

falskt när de inte förtjänar det.

Ruben:

Ja, när jag fattar. Är det sant? Hur? Man får helt enkelt lära sig lite härliga slangord som slänger in lite här och var

Andreas:

Man måste vara mer personlig. För det är exakt det man ska vara när man skriver till exempel akademiska texter.

Ruben:

Hur det känns. Utgå från dig själv

Andreas:

Allt.

Ruben:

ta med mycket personliga åsikter. Å jag är väl är bra då jag tycker illa man.

Andreas:

Precis precis och de tycker också om det ord som är inte så vedertagna. Tycker också om väldigt mycket slang och så.

Ruben:

Med människor jag känner igen. Jag har ju ett sådant ord som mina kollegor, vissa kollegor beklagat mig. Det är automagiskt ett.

Andreas:

Vad betyder det när du automagiskt.

Ruben:

Specifikt när jag pratar om system på jobbet och så säger jag att jag gör det här systemet löser det automagiskt. För att det är ju inte automatiskt, för det är inte automatiskt utan det är automagiskt att någon magisk kod därav automagiskt. Är inte vad jag säger. Detta var inte det jag som börjat redan, Någon annan som börjat? Jag vet inte var det började men vissa ba va fan säger ni?

Andreas:

Detta är ett riktigt snyggt sätt att

Ruben:

har vad jag tror att du läspar äter. Men så skrev du i text och du inser. Insåg att du säger det på riktigt.

Andreas:

är fantastiskt automagiskt. Okay?

Ruben:

Du kan behöva ändra på jobbet automatiskt i vissa fall, men du kan ju se att den är automagiskt jättebra.

Andreas:

Ni ska börja implementera det året Detta ska bli. Vi ska sprida det året jättebra. Alla våra lyssnare är ute och kör ett. Vart ska vi fortsätta? Är det något mer du vill ta upp i din vecka?

Ruben:

Men något som ändå är lite automagiskt. När. Bara delvis. Men jag har dragit upp min Daisy fläkt från källan när jag stått och vilat där nu i snart 01:01 halvt år på grund av elpriser specifikt. Men nu var det så himla varmt förra veckan så det gick inte att jag kunde sova så det var tvunget efter för att kunna sova. Och nu är i gång den här tiden för nu sitter jag med den på i bakgrunden av spöregn. Som tur är har väldigt bra mickar så det hörs inte. Men det är väldigt kul att få lite brus på sig hela tiden och känna sig. Och speciellt i sovrummet på natten. Har en på låg volym fläktar runt filtret så man får väldigt trevlig luft också. Jag märker det. Jag som ändå är så är

Andreas:

En

Ruben:

överkänslig överkänslig mot skit småpartiklar när man ska det. Men. Den. Den som uppmärksammade att jag såg bättre och mycket mindre skit i högen av ogräs. Att det.

Andreas:

Ja, jag förstår att det är trevligt. Här var det ju skillnaden på dig och mig. För jag har Eller nu när det börjar bli varmt, då knatade jag ner till Inet och köpte en del Tack uppfläkt fläkt som kostade 150 spänn på rea där också så att jag fick 18 centimeter. Skoj! Svinbra. Jätte tyst. Men några 50 spänn betalar även ish. Du har en disabled

Ruben:

Det finns en story var vi kan ta den nu om du vill. Jag vann ett presentkort på Mediamarkt på om det var 02:05. Två

Andreas:

Här

Ruben:

under en

Andreas:

och då var det bästa du kunde komma på att köpa på Mediamarkt. Fläkt.

Ruben:

Ja, detta var sommaren 2000. 20 var svart. Men det var också väldigt varmt där nångång 120. Samma. Var jag. Men de som är i hatt då skulle vi veta mer om att köpa en fläkt var en målat och så tänkte jag Men vi har med ett stort varför inte? Då hade de ett visnings ex som stod där som de sålde ut för 2000 spänn och följde med. Den är att den har värme, kylning och tvättade filtret. Och det som sålde mig var filtret pga av pollen men också kylningen och värmen är det jag fått ut absolut mest på vintern för att vi har knepig fjärrvärme i föreningen som är lite långsam påslagen när det är typ oktober och för att slippa februari när det skiftar mellan plus och minus. För då är de här zonerna lite för långsamma på att reagera när det väl ström. Så det blir rätt kallt i en kanske redan två dagar och därav så grymtar den här fläkten då som man kan slå på och köra varmluft. Hade kunnat gå och köpa ett element också, men nu har ju allt rätt så det är ju väldigt roligt. Så det finns mycket vi kunde få göra så billigt. Bör det vara riktiga egna pengar? Det var presentkort det var bra. Vi har klagat.

Andreas:

Nej, men kylning, hur funkar den kylningen?

Ruben:

När det är en fläkt. Men i gymmet idag så

Andreas:

Är det bara fläkten blåser.

Ruben:

det inget kul med inte. När det blåser kallt.

Andreas:

trevligt. Jag säger fortfarande som det är. Vi ser ju vem som prioriterar vad.

Ruben:

Jag prioriterar väl fungerande tekniska prylar och investeringar och livskvalité i form av allt

Andreas:

Investeringar. Vad pratar du om?

Ruben:

Det här är en hållbar fläkt som kommer att hålla hur länge som helst och det är investering i min själ för att kunna andas så gör du nån jävla hittepå fläkt mening med det. Skulle aldrig skrika men det här låter inte. Det är också väldigt trevligt.

Andreas:

Men jag tror jag kan köpa en 10 till 17 stycken innan jag kommer upp i ett.

Ruben:

Vad?

Andreas:

Tio stycken 1500 plus två cigarrer 300. Ja, jag skulle kunna köpa 18 stycken.

Ruben:

Men det är min fläkt tycker jag. Vi går vidare till dig Andreas.

Andreas:

Okej, jag har haft en ganska ganska lugn vecka. Vart jobb, det vart formel1 ytterligare jobb. Jag jobbar kväll på mitt extrajobb på Avenyn fortfarande och jag har jobbat dubbelpass lite grand och fixat lite så att det hunnit med så mycket. Men det jag hunnit med är att jag har hunnit med att jämföra livet med 5G börsens 4G.

Ruben:

Jag

Andreas:

Och jag har.

Ruben:

som klarar av alla.

Andreas:

Ja. Och de bör gå på samma nät eftersom den ena går på Tele2 och den andra går på Telenor. Och båda dem äger ju ett samriskbolag eller vad man kallar det, där de utvecklar sitt 4G och 5G nät tillsammans så att de ska använda samma pool av teknik. Jag gjorde en spinn test. Jag har gjort ett par sprites, men när jag har gjort spelet var det nästan konsekvent varit så att fem g har varit tio gånger snabbare. Asså det är ingenting som jag märker i daglig användning. Men till exempel jag gjorde ett test. Jag är inte inte snabbare ner, men jag gjorde ett test. Vid ett tillfälle. Då fick jag 640 megabit ner 74,4 upp och så gjorde jag det med den andra telefonen båda två. Samsungs fick jag 64,9 ner och 33,9.

Ruben:

Hur? Ja, det är ju sjukt faktiskt.

Andreas:

Det är inte mitt i stan.

Ruben:

För. Hör.

Andreas:

Det är en ganska avsevärd skillnad sedan. Ja, det gör jag på telefonen. Märker kanske lite precis när du startar upp tick tock artist att det skulle nog kunna ladda lite lite snabbare. Men i övrigt, det är väl det jag använder till det. Det är det jag använder telefonen till. Det är så liten skillnad på den hastigheten ändå. Det är om jag laddar ner någonting, men det gör jag ändå inte på mobilt

Ruben:

får du knappt prata om 5G som var den första av sin trevare. Vi kanske ska återbesöka det om folk vill höra av er om ni vill det. Men det är. Tänker även att. Det är inte hastigheten i sig som är det som är intressant egentligen för att du klarar dig ganska bra. Bra ping är väldigt intressant, men det som är mest intressant är det var ju det här möjliggör för till exempel strömmad media i olika form, både spel, video, bilder, allmänt information eller vad man nu vill kunna göra eller av informationen eller bara allmänt

Andreas:

Jag kan meddela att skillnaden i ping till exempel på 5G, var 32 millisekunder. Var på 4G var det 37.

Ruben:

Marginellt och helt enkelt.

Andreas:

Detta.

Ruben:

Men. Det man ska se på detta är att då kanske vi kommer till vad det är hållbart att köra med 4k video och liknande för att det faktiskt kan skicka dem satans filerna på den. Finns andra filer som kanske inte riktigt. Märker av lika mycket som visuell media som behöver kunna skickas snabbt och fort för att enheter ska kunna kommunicera med varandra och skicka mycket data väldigt fort. Och där finns det fördel. Jag läste snabbt en nyhet som jag absolut inte kommer ta upp här, men att det blir typ 100 000 svenska register i bilar som är ute på vägarna så kommer få problem eller problem. De har funktioner som inte kommer funka längre i och med att 3G nät sänks ner för att de har uppkoppling mot det folk adress

Andreas:

Japp.

Ruben:

och framtiden kommer att bilar upp från 5G nätet, speciellt fartygen, att börja bryta med den här studien. De som vill hektar den möjligheten. Men får man in 5G nät mer brett i hela landet så skulle man kunna hektar väldigt mycket kommunikation, till exempel till rörliga fordon till exempel. Och mellan rörliga fordon till exempel.

Andreas:

stor skillnad på 5G och att du spänner ett betydligt större spektra av frekvenser så att den kan ta över de gamla 2G frekvenserna till exempel och hektar den räckvidden men samtidigt hektar högre hastighet än vad 2G har. Så du kan göra långdistans 5g. Det är fortfarande väldigt långsamt jämfört med till exempel standard 4G, men det är fortfarande de kommer kunna ersätta 2G för att de kommer på hög hastighet än 2G.

Ruben:

Exakt.

Andreas:

Nu. Använder vi så mycket tvåhjuling är det väl typ bara 3G och 4G kvar. Det är ju nödsituation så master typ.

Ruben:

Jag är på topp. Nu snor jag det inte. Men

Andreas:

Just nu är

Ruben:

tal av uppkoppling mot fyra GSM nät i den byggnaden. Jobbare är inte enkelt att mäkta gå in. Jävla skit byggnad. Det är fan ingen täckning någonstans här i byggnaden.

Andreas:

Mäktig konung.

Ruben:

här där jag jobbar alltså.

Andreas:

Här har.

Ruben:

Men. Det är löjligt. Det går inte att få kontakt längre i jakten. Jag köper väl typ. Men resterande delar. Nä, inte en chans. Och då såg jag att de byggde upp en helt ny, fin och fräsch 4G mast två hus bort för några veckor sedan. Nä, inte i allt. Det är en gammal. Eller är det en 5g mast på toppen av huset? Hjälp mig! Alltså, det är ju katastrof. Vi har förstärkare i hela lokalen och det är katastrof. Helt katastrof. Det går liksom inte på telefon. Det är så jävla.

Andreas:

Vi kan inte köra varje samtal.

Ruben:

Jo, jag köper via St1 märket på jobbet och då brukar det funka bättre. Men när man inte kan gå ut så blir det ofta så. Jag ringer om fördelar med jobbet så ska jag kolla någonting. Eller ska in på Ringer Astrid och ska kolla någonting för att vi ska köpa någonting och då blir det ju att det går hem på Willys. När gott pratade telefon. Dem till möte med bytte operatören sedan det vill sig mellan Tele2, Tele2 telenor så det inte jättestor skillnad på stad innan. Men det är ändå otroligt det och vet att andra på jobbet har lite problem med andra operatörer så det är

Andreas:

Kan tänka mig. Sämst är. Det ska vi inte. Skitsnack kan vi skippa, det jag.

Ruben:

De som vet, de vet.

Andreas:

de som vet. De vet. Så är det. Men om Men jag har också gått in i en värld av vad jag skulle vilja hektar. Trådlösa laddare överallt. Jag vill hektar sådana här trådlösa ladd puckar. Så jag har ju några gamla som jag använt ett tag. Och nu var jag ute med. Kopplade i dem och lagt telefonen och varenda gång jag tog telefonen så är den jättebra.

Ruben:

Hehe.

Andreas:

Det kan inte vara hälsosamt. Batteriet kan inte må bra av det. De som vet borde veta mer. Vad jag vet eller det jag känner till, det är att värme är inte bra för batteriet. Det kan göra att elektrolyten kristalliserar sig mot elektroderna. Inte bra. Det vill vi inte. Det gör att vi tappar effekt. Så är egentligen trådlösa laddare svinigt dåligt för din telefon.

Ruben:

Ja, det är ju frågan. Jag skulle gissa på att det kan inte vara bättre i alla fall än trådat. Det känns orimligt.

Andreas:

Ja. För out putten. För de flesta så är det som jag har är IKEA. Jag har lite olika par är anka men de flesta jag har vet jag har tre stycken såna här. En IKEA Nord märke. De fem watts sladdar jag beslöt. Det är inte tryck i dem. Det är inte 15 watts som jag har från och med värmen känns typ samma.

Ruben:

Hur jag

Andreas:

Jag vet inte.

Ruben:

ska forska lite på detta och återkomma någon gång i framtiden. Och om nån har svaren så hör av er.

Andreas:

Jättegärna, jättegärna! utöver det så har jag också insett att batteritiden på mina kära plastband börjar bli lite tråkig. Jag vet inte om det är caset i sig eller det är hörlurarna i sig som är de som ger sig först. Men jag laddar dem betydligt oftare än vad jag gjort tidigare och det är betydligt oftare som jag får signalen om att nu är det 10 % kvar på dina. Det börjar bli lite tråkigt tycker jag. Så ja, jag vet inte riktigt vad jag ska ge mig på härnäst om jag ska ett par nya hörlurar. Jag kommer ju som sagt antagligen resa en hel del under dem, så frågan är om det är Ove Els som är nästa steg. Problemet är. De här är väldigt trevliga. Har till och från jobbet. Till exempel på bussen. För storlekar och oversize typ. Sonics tar mycket plats, tar väldigt mycket

Ruben:

Problemet är att du inte kan ta med sig att du bara ska gå ut och göra någonting. Du vet inte. Du kan åka buss skjulet, hänga på löven för att sedan kanske ta dig hem och så går bussen 30 till någonstans själv. Du tar inte med det på Owes runt nacken. Då tar du med ett par bad. Släpade ut Ricke och sen blev det löst. Men. Är det tufft det här

Andreas:

Problem med det har jag upptäckt när jag reser. De här är lite för dåliga när man reser som jag tror jag har. Jag vet inte vad jag har när de sitter i öronen, men har upptäckt att så sätter jag i dem. När jag lämnar hemma så har jag ca en halvtimme till centralstationen i Göteborg och sedan. Så ta tåget mot Stockholm så typ tjugo minuter innan klimatet måste gå av, motsvarande typ fyra timmar drygt som de håller utan att vara i kaoset. Så tjugo minuter innan jag kunde nå Stockholm så plinga dem och säga nu vill vi inte mer. Så då måste jag ladda. Så fyra fyra timmar drygt. Blir bara bad sen. Det är lite för lite. Alltså. I vardagen är det inga konstigheter, men om man reser mycket så är det lite för lite och det är. Skulle nog hektar lite mer. Men jag tänker att de här är också ett par år gamla så att nyare borde hektar lite bättre batteritid, lite bättre funktion. Men. Svårt. Ska vi sitta på ett flyg till andra sidan världen till exempel, säger ju de är alldeles för icke bra.

Ruben:

Jag ska säga att jag klarar mig ganska bra på när pads från Japan. Förut sov man och då hade den tredje vaken. Ingen har sett.

Andreas:

Nej, kan inte möjligt.

Ruben:

Beroende på vilken tid man flyger, hur man flyger, vad man gör på flyget man har.

Andreas:

Ja asså.

Ruben:

jag packade med mina stora.

Andreas:

När jag tog tåget från Den Bosch i Nederländerna. Till flygplatsen sprang man väl omkring på flygplatsen en timme, så tåget dit tog 40 minuter, 50 55 minuter. Flygplatsen En timme. En halvtimme med flyg. Så skulle man ta sig från flygplatsen i Landvetter in till stan eller i Stockholm. Man det höll de inte. Vi kanske är så att det lilla, lilla, lilla irriterande. De kortare flygningarna kan du få reagera på det mer? Sitter du på ett flyg till Japan med din sambo och din familj? Så tror jag att det händer grejer runt omkring dem tillräckligt ofta för att du ska plocka ner dem.

Ruben:

Ja kanske, Men har vi börjat snöa in på detta? Tycker vi det.

Andreas:

Vi går vidare. Sedan ett par veckor tillbaka. Jag vet inte riktigt vad som har hänt, men vi har en hel del nya lyssnare att Välkomna till podden! Kul att ni är här och kul att ni lyssnat bakåt. Ni som inte har gjort det där är några stycken, men väldigt många av er lyssnar. Bakåt ser vi ganska långt bakåt. Jag vet inte riktigt om jag är helt bekväm med att folk lyssnar på våra första avsnitt längre. Är det. Senaste veckan har vi haft 01:30 tal människor som har gått och lyssnat bland de tio första avsnitten. Jag är inte bekväm med det för det var inte hög på.

Ruben:

Nej, det var det inte. Och jag kan säga att det var liksom en slump då. Så var jag tillbaka och kollade lite de gamla avsnitten och. I samma veva så gick jag, Starling och Starling in på deras karta med Starling vid namn detta för ett år sedan. Men att det är som en svart punkt på Sverigekartan söder om Göteborg runt Kungsbacka regionen. Och där och då har vi ju ingen aning varför dessa amerikanske mugglare kallar det. Jag googlade på detta nu bara för att liksom få fram svaret och svaret fanns för ett år sedan. Det var att vi inte var smart nog. Googla då. Jag tycker jag inte att detta är mer ett år gammal. Det handlar om att rymd radio observatorium i Onsala hade ingen aning om att det fanns. Men så är i samarbete med Chalmers tekniska högskola och de vill inte bli störda eller får inte störas. Sagt utav Star Links signaler så det får inte verka i det området så.

Andreas:

Jaha. Jag vet inte riktigt hur du hittade den säger jag igen. Men det är ett avsnitt till det här. Men absolut en sjuk grej ändå.

Ruben:

Det är

Andreas:

det skulle ta så lång tid för oss att ta reda på det.

Ruben:

Det jättemärkligt. Jag länkar här. Det är en jättekonstig källa som inte alla hört av innan, men. Det är jätte knepigt ska jag säga för att det känns som att det borde finnas runt om i hela världen. Men det är snabbt och på kartan lite svårt att avgöra. Utanför är väldigt mycket svarta punkter. Jag har inte kolla in lite här och där. Tror att det borde vara. Och det är ett område i Washington som är grått. Så att tänka på att det saknar militär verksamhet eller någonting som inte förstöras så är det något område i Texas och runt kring. Det låter klarare, tänka att det är rymd baser och det är kanske. Men det är fortfarande väldigt märkliga och tysta punkter som länder kan se tydligt i Europa som är där, vilket bara var Sverige som har detta eller? Och öster om Sahara liksom av alla ställen. Men så ligger det till. I alla fall

Andreas:

Okej.

Ruben:

så har jag en helt annan grej som jag tänker gå vidare på. Som enkelt bara är kul för alla och som kan gynna oss om man gör rätt.

Andreas:

okej.

Ruben:

Du är prime day. När vi släpper detta så är det Prime det elfte 12 juni. Så lyssna på detta, detta släpps så får ni jättegärna om ni vill gå in och kolla på Prime. Det är kul, men om ni gör det så använd länken som ligger var NASAs beskrivning för hur kan vi få en kickback om ni köper någonting åt det? Men

Andreas:

Sen så tycker jag inte de folk ska köpa saker de inte behöver, men vill man ge en spons får man gärna göra det. Satt länk i Skövde osv markerar den supertydligt.

Ruben:

Då tänker jag att jag går direkt in på nyhets bomben den här veckan

Andreas:

På tal om hur det.

Ruben:

Om rymd och här var det nog prat om rymden säger jag. Reservation för att jag inte är astrofysiker och inte kan allting jag pratar om. Men jag har ändå försökt att förstå det här. I 15 års tid har forskare. Enastående när några av. Forskat på gravitationsvågor i rymden och nu och förrförra veckan blev väl en lista på detta. Så släppte man en fem sidor lång forsknings artikel eller vad man nu vill kalla det, där man då bevisar att dessa finns. Och dessa länkar tillbaka till ingenstans som ger generella teorier om relativitet och hur den funkar för att bevisa. Hur rymden ska säga att jag kan inte rätta till mig för att kunna förklara vad det var jag detta. Jag läser detta från fakta. Vill ni veta mer, gå in och kolla på länkarna så att ni förstår att det här är komplext. För jag ville förklara. Men det man gör är att man talar till pulsar som är då från stjärnor Som snurrar jättefort. Dessa snurrar då med en perfekt hastighet så man kan mer eller mindre säga att dessa är perfekt tajmade då. Då har man hittat 68 stycken såna här som man har pekat ut i rymden för att man skulle kunna göra den här mätningen på jorden. Men då är vi begränsade utav att jorden är rund så man kan inte bygga hur långa kilometerlånga gräva helst man behöver göra. Jag har x och y axel så man mäter då skillnaden i gravitation på dom här så man kan göra detta på mindre skala. Men nu har man gjort detta genom att mäta på de här pulsar då man mäter med teleskop upp till 28 stycken. Något redskap som de då har mätt på de här och fått blinkningar för de och deras positioner. Hur de rört sig i rymden för att de är så pass exakta likt anatomisk klocka. Av den anledningen kan man mäta när de rör sig och på det sättet kan man då under 500 sidor se hur gravitationsvågor genom rymden rör sig. Och det som är så häftigt med detta då det är att fram tills nu så har vi egentligen bara kunnat se rymden genom fotoner, alltså dessa ljus. Nu kan vi se i hela rymden hur gravitation.

Andreas:

Men det var den här månaden så istället för ljus så kan vi nu se FC Gravitation.

Ruben:

Det är fel uttryckt. Men vi kan. De har ju byggt upp en 3D modell på detta som man kan lägga blänk så man kan se lite hur det fungerar med. Det man mest mäter är då stora gravitation, vågor som vi kallar dom och stora sådana skapas oftast av stora svarta hål av något som.

Andreas:

Ja.

Ruben:

Generellt hur rymden rör sig så är det. Så som jag har fått förklarat för mig nu är att rymden är som ett hav och att vi glider på vågorna. Men inte bara upp och ner utan höger, vänster, rakt fram i alla riktningar. Så jorden rör sig konstant i alla riktningar eller hela vårt solsystem. Hela vårt universum rör sig konstant i massa olika riktningar. I och med dessa gravitationsvågor som går genom universum hela tiden och detta har nu kunnat bevisas av att en teori då så kallas lågfrekventa gravitationsvågor. Så hela rymden och hela världen, hela alltet, är uppbyggt med lågfrekventa gravitationsvågor som påverkar och då är så. Rymden är inte ett intet. Det delar av gravt lågfrekventa gravitationsvågor. Fattar ni det? Löjligt låter, men det är skitcoolt för Det som är det häftigaste detta är att helt plötsligt kan vi studera hela vårt universitet. Stora delar av vårt universum fångar universum. Jag ska lära mig den här tekniken och se hur de rör sig och hur man kommer att kunna fortsätta satsa på detta. Du kommer att kunna se förändring över tid och se då super massiva svarta hålen. Påverkar gravitationen universum, att allting liksom antingen trycker ifrån eller drar till sig någonting med gravitation. Du kan också se rörelser, universum och det man vill kunna delvis mäta, liksom hur saker rör sig i och omkring universum under miljoners tids år. För det är så otroligt jättestort. förstår man vad jag pratar om här. Andreas. Förstår du vad jag pratar om?

Andreas:

Så som jag visualiserar detta för mig själv.

Ruben:

Nu.

Andreas:

Det är för att jag ska försöka förstå det precis som. Det var inte du. Får se om jag tänker helt helt helt fel. Men man brukar ju säga att wifi är som en simbassäng. Så när du går omkring i det så påverkar du bla bla bla bla bla. Så som jag förstår det nu då är att de himlakropparna ger ifrån sig vågor likt dåtid och är gjorde som påverkar varandra och i form av vågor. Så simma man i det här.

Ruben:

Nästan. Tänk dig snarare att du har droppat massa väggfärg i ett rum. Och sen så har massa etiska fångar här varje fight och det är som en rad har vi farit runt. Men allt visar faktist inte upp det utan skickas också vidare till nästa och är alltid kvar inom samma värld. Rör sig omkring i kring kring. Det är ingenting som sänder ut ny wifi utan det är bara ett konstant vågor utav signal som rör sig runt och som.

Andreas:

men om det är gravitationsvågor som alla himlakroppar har någon typ av gravitation adderar inte det till vågorna.

Ruben:

Men drar ju inåt och drar mig mot sig. Små grejer drar sig till stora grejer och allt annat som är störst. Men det var i störst universum. Inga av dem har jag dragit är de som roterar i sig, men oftast. Är en av deras musik bilder där tempel Vintergatan roterar runt sin mitt för att allting roterar runt den största massan i gravitationen. Men det är mindre gravitation, det är större gravitation som påverkar hela universat mellan galaxer och att det är jätte luddigt. Men läs på om det ämnet. Mycket intressant för att det är det. Det kommer att förändra hur vi ser universum och hur universum fungerar.

Andreas:

jag känner att jag kommer nog behöva en väldigt, väldigt informativ Youtube video om det här. Kommer säkert komma upp på inom närmsta. Det finns nog en del.

Ruben:

Ska vi ta något

Andreas:

Jag köper det. Jättegärna.

Ruben:

Afonso och Asper. Rykten skulle säga och de är

Andreas:

Kan vi inte gå kan vi inte gå ett avsnitt utan att det måste pratas om att.

Ruben:

Nej, men dikterna är ganska tråkiga skulle jag säga. Det är att det kommer släppas fyra telefoner, Det kommer vara två. Watches var det man förväntat sig. Det som kanske sticker ut lite rykten är att man förväntar sig en chippa m3 m3 chipp och en pro m3 prototyper. Den faderullan förväntas också nu i höst då iPad Pro med OLED skärmar och lite sånt. Det som kan vara av intresse som folk kanske inte kan förvänta sig är att man kommer att släppa nya macbook Pro med M3 och eller nya varianter i och med att de nyligen släpptes med M2 chipp. Här var vi lite inne på att diskutera det, säger Helena Eriksson som tror sig kommer komma nya spel till Wii. Det har kommit mest rykten om ska jag säga det eller att man förväntar sig högre batterikapacitet? På den nya versionen. Jag ganska mycket så på allihopa. Allt från 10 till 18 % ökning på de olika modellerna. Och det är ju kul.

Andreas:

Vilket alltså de hade förvånansvärt tanke på storleken på vissa. De batterierna är inte jättestora rent Miljan pass mässigt.

Den största är på 04:

08.

Ruben:

Det är väldigt effektiva telefoner som ger.

Andreas:

Jo man.

Ruben:

Låten var vinnaren. De är ju rätt så.

Andreas:

Ja, men vi kunde fått in större batterier också. Vi kan få. Du kan hektar jätte effektiv telefon men en jätte effektiv telefon har betydligt bättre batteritid om den också har ett större batteri.

Ruben:

Ja, absolut. Handlar väl om en plats och allt annat som får plats så vad vet jag.

Andreas:

Jo, så är det väl.

Ruben:

Sen så

Andreas:

På tal om det jag vet, vet. Jag måste bara reflektera över en grej denna veckan. Jag råkade av en händelse få en en iFån 14 Pro max i handen.

Ruben:

Ja.

Andreas:

Och jag har ju en Samsung S7 22 plus, storleksmässigt nästan identiska. Men jävlar va tunga ifrån den är jämförelsevis. Den är avsevärt mycket tyngre. Jag vet inte vad jag ska tycka om det för det känns ju najs i handen men också jobbigt. Har en tung telefon, springer omkring i fickan, håller i handen, spelar inte så stor roll, men när man har i fickan eller tynger ner.

Ruben:

Det är väl delvis materialval som gör det ska jag säga.

Andreas:

Också metall och glas.

Ruben:

Delvis har jag.

Andreas:

Ja, jag kan inte förklara det.

Ruben:

Nej.

Andreas:

kan förklara det. Men vi måste jobba vara att det måste ju att Samsungen har en lättare metall. Annars har jag jättesvårt att förklara det för teknikmässigt är det ingen större skillnad.

Ruben:

under tiden jag pratar. Googla fram gram på din telefon med telefonen. Ska veta Vad exakt spelar det med mig? Men rykten är väl så klart en del rykten. Ett av de där är PRO och vad de kan få för funktioner. Någon har sagt de ska få temperatursensorer. Hoppas kunna använda det för att kolla lite på öron, hälsa och specifikt för hörsel, skador eller hörsel variation eller vad man nu ska kalla det. Kanske kommer funka. Jag vet inte hur de ska lösa det, men. Apple är väl ganska duktiga på att få in konstiga funktioner som kan mäta hälsa via en hårddisk. Dessvärre inte via hörlurar också. Det ser man också som mer och mindre bekräftar, men ryktena är att det nu är caset kommer komma med USB-C i samband med 15 launchern för att den till 99 % säkerhet kommer komma med i Spectre i och med ett EU krav och allt annat. det är inget som bekräftar bekräftade. Men det var konstigt att de inte gör det. Sen. Har inte så mycket mer än rykten så om du har hittat vad det är så kan jag meddela min andra del av detta här.

Andreas:

Viktmässigt. Så. Samsung S22 plus väger 195 gram. Om man inte har mig i mitt liv, vilket jag inte har eftersom jag har en europeisk med 195 gram det är en 6,6 tums skärm. Och den är 7,6 millimeter tjock. Som är i farozonen är. 240 gram. CDn väger 45 gram mer. den är 7,9 millimeter tjock och har en 6,7 tums skärm

Ruben:

För en lite större. Lite

Andreas:

pytte.

Ruben:

med några få av dem alla tyngder rulla.

Andreas:

Mycket bra fråga.

Ruben:

Men. Som en helt annan grej som har med att göra är att dom går att ta jättesnabbt. Det är att Appel vill lyfta deras åtal eller rättsliga åtgärder eller vad man nu vill kalla det. Stämning med Epic Games upp till Supreme Court i USA för att

Andreas:

Högsta domstolen.

Ruben:

ja, de tycker att de fortfarande har rätt att göra som de ville. Förstår att Epic Games har gjort helt fel. Vill ni veta mer så har vi gjort ett helt avsnitt om detta sagen Lyssna på det!

Andreas:

kurs.

Ruben:

ska vi ändå göra systemet inom de rätta och det är väl att skylla appen för att de nu är värda tre 3 triljoner dollar på börsen. Så glad över det! Andreas Vad vill du prata om?

Andreas:

Jag vill få Netflix

Ruben:

Jag.

Andreas:

och Netflix. Ser ut som att de planerar att ta bort besiktningen. För det man håller på göra är att man. Har tagit bort den i Kanada och tidigare så har Kanada varit ett föregångsland. Alltså Basic abonnemanget är det som kostar 99 kr i månaden i Sverige och erbjuder 720P som högst upplöst i vanlig HD och endast att man ska titta på en skärm åt gången. Jag skulle säga att din. De flesta har nog inte denna på innovation. Det är väldigt få som har den så jag ser inte att detta är ett jätteproblem egentligen. Det är bara synd att dom tar bort ett alternativ och jag skulle tro att den här kommer ersättas över tid av annons varianten istället. Satt. Den kommer nog. Men det de gör här dock, det är att de som har basic i kablarna, de sparkas inte ut eller flyttas utan de får ligga kvar på basic så länge de vill. Fram tills de gör en förändring och då är det de nya reglerna som gäller så att man får ligga kvar och det finns ingen. Man kan inte. Nya prenumeranter kan inte börja prenumerera på Basic. Så vi får väl se. Det händer grejer på Netflix och det har gjort ännu ett tag sett. Ja, vi vet ju att vi är lite trötta på Netflix överlag, men det är svårt att låta bli att rapportera om dem precis som de är eftersom de tar upp stor del av nyhetsflödet.

Ruben:

Exakt så. På tal om att ta del upp mycket del av nyhetsflödet.

Andreas:

Ja, precis. Kanske för många också. En stor leverantör av nyhetsflöde. Med detta ska jag presentera ett nytt socialt media och när ni lyssnar på den här så kommer det med största sannolikhet att redan har släppts.

Ruben:

Det kommer att kosta, sägs det. Vi spelar in på tisdag denna veckan.

Andreas:

Jag.

Ruben:

Och vi vet det vi vet utifrån att det är tisdag kväll. Det har kommit hur mycket mer information i morgon och på torsdag antagligen. Men det är intressant att dem och något vi kan prata mer om nästa vecka antagligen. Det är intressant att det här var ett rykte ganska nyligen och jag tror vi nämnde detta och att nu i dagarna när Twitter bajsar på sig fullständigt i alla möjliga riktningar. Som sagt, det är för mycket för att nämna i dag skulle jag säga. Och

Andreas:

Det kommer nog vara så att det kommer ett helt avsnitt om Twitter för det har

Ruben:

i alla fall.

Andreas:

så jävla trampat i klaveret nu.

Ruben:

men med det sagt så det är din känsla det Bullis. Börjar det skrämma mig lite. Och att det är rätt för dem att göra det precis just nu om de vill ta Twitteranvändare med någonstans. Jag sagt innan när vi pratar om ryktet vill man att allting ska ligga under Märtas tak eller?

Andreas:

är väl det som är frågan. Men det är som det som händer här är att det är Instagram som utvecklat den. De har gått under kodnamnet Project 92, men källor säger att det kommer heta främst. Med största sannolikhet och det är en direkt Twitter konkurrent. Man kommer huvudsakligen rikta sig mot att konkurrera med Twitter. Det spännande här tycker jag dock. Det är att den bygger på En fristående app som är baserad på Instagram men kommer att integrera mer i papp. Och för alla därute som inte vet så är Active D Pub ett decentraliserat socialt media protokoll som bland annat Mastodon ligger på, vilket innebär att till exempel om du vill följa folk på Instagram eller på Fred så kommer du då via mastodon så kan du göra det. Så du hittar du om du vill följa folk som ligger på men du vill inte själv skaffa ett konto så kan du följa dem genom att använda. Att deras användarnamn är att föredra punkt nät så att du du kopplar upp dig med servern och hämtar datan därifrån. Detta innebär att du nödvändigtvis inte skulle till exempel då. Säger då att. Jag använde det här under två års tid och sen går omkull. Nu är väl det väldigt otroligt, men sätt igång för då skulle du teoretiskt sett bara kunna flytta över all din data, alla dina följare, allting du har gjort över till Mastodon och köra därifrån istället. Så du behöver aldrig förlora dina följare och det spelar ingen roll vilken plattform du är förutom allt, du har samma följare och dina följare kan följa dig överallt. Det är fördelen med Active. Så det här är en ganska stor vändning från hur Märtha gjorde tidigare för att istället för att hektar det. Total, integrerat och nedstängt så öppnar man upp datan och använder ett nytt sociala media protokoll. Och som sagt det kommer integrera med Instagram. Som det ser ut nu så kan du antagligen inte. Skapa ett konto vet du. Du kommer bli tvingad att använda ett Instagram konto, vilket innebär att du kommer hektar stora samband mellan Instagram och freds och dina följare kommer du sen kunna plocka över. Sakta men säkert antagligen till freds om du börjar använda detta och de också börja använda det. Men du får också samma användarnamn, samma omslagsbild. Hela den biten. Profilbild. Tankar. Grubbel. Tankar.

Ruben:

Asså jag har ju aldrig riktigt använt nån sån här tjänst så jag kan inte säga att jag kommer använda det så självklart kan man ladda ner det om det nu lanseras i veckan och testa och se hur det ser ut och så men aldrig vart ett intresse för mig. Kommer troligtvis aldrig bli det. Delvis för att jag gör mig själv dålig i text men också för att intresset för att läsa andras skit är inte så pinsamt.

Andreas:

Jag kan meddela för dig. Jag kan meddela för dig att det finns. Det finns plugins och sånt nu på kapitel fyra som kan generera en jäkla massa

Ruben:

Ja,

Andreas:

gotte i

Ruben:

absolut. Men då förlorar jag syftet med nä, jag ska inte heller. Jag är inte en kvinna. Är du del av ett community och vill dela tankar, idéer, hektar en öppen en öppen? Ska säga Tänk reddit vad heter ett öppet forum för att prata idéer, tankar och dela och snacka med icke likasinnade likasinnade? Skitsmart! Jag såg någon som hänvisade till att det är som ett torg i en stad, fast där torget är nu är hela världen. Å att alla kan stå i sitt hörn och skrika. De som lyssnar på de som skriker, gråter i hörnet och lyssnar på den som skriker. Men man kan också sitta runt ett bord och prata musik. Det är liksom en blandning av idéer som samlas, men på hög nivå. Det är inte någonting som jag har varit inblandad. Kommer du inte varit inblandad? Så det här är väl Podden är väl det största jag har som är sociala medier. Drevet som jag har gjort på länge har väldigt stor respekt privat. Engström just nu. Mycket mer än så gör inte jag. Syssla med det jag löka mest och det är mest. Hur kreatörer företagskonto som producerar humor eller intressanta grejer lär vi någonting av. Jag ska inte Twitter i det forumet enkla fri med diskussioner och. Annat.

Andreas:

Ja,

Ruben:

Men med det sagt så tror jag att såsom Märta lägger upp det så är det smart att lägga det via activity pad. Det som är tråkigt som gör det innehållet är att det kan konkurrera bort massa strunt från den sortens marknad för att de kommer kunna få in nästan alla som inspirerar användare det.

Andreas:

Ja alltså det har ju hänt förr att stora bolag går in och i princip tar över standarder för att de är så pass stora. Och den risken finns ju här att Märta i princip skulle kunna äta upp aktier i PUB och därefter börja utveckla den på egen hand och inte längre följa standard. Så den risken finns och det som jag sagt i det vill vi verkligen att alla sociala medier ska ligga under meta.

Ruben:

Nä, och jag tänker länka att det här är nästa del att inte prata om. Jag tänker det. Har lärt mig att göra. Har du tänkt Edwards inlägg där han pratar lite om detta i alla möjliga nivåer? Men lite som de säger i sin slutkläm någonstans, att. Tick tock är det som lever bäst just nu.

Andreas:

Det är.

Ruben:

Men tick tock är på väg eller förvärrar att bli bannat i olika länder.

Andreas:

F.

Ruben:

Facebook hänger inget på förutom att jag sa att det är det bästa för mig just nu. Men Facebook är ganska dött, för utifrån hur många användare som finns där.

Andreas:

Jag.

Ruben:

Twitter är dött kan vi nog säga redan nu ungefär. Mastodont komplext flöde kommer kanske funka.

Andreas:

Mastodon är inte så komplext det är.

Ruben:

du pratar och tänker som Andreas nu. Tänk som generell människa.

Andreas:

Ja då kan

Ruben:

Och så är det. Insidan är kul men det är för dåligt skulle jag säga. Och för mycket och för konstigt och för jobbigt. Så det finns liksom inget bra och det håller på och skiter på sig också. Alla stora plattformarna som samlat människor blir väl försökte och lyckas. Det finns ingenting som är riktigt bra men skulle nu mäta flera upp här och gör något riktigt bra som tar ännu en del. När allting annat går åt helvetet. Vad ska vi alla lever? Märta kommer att bli. Märta var Som sagt var kommer hans våta dröm gå uppfyllelse?

Andreas:

Ja. Är Twitter. Ja, ja, jag börjar bli mer och mer övertygad att Twitter är. Kommer det en bra konkurrent så dör Twitter. Kommer meta med freds och Fröjd är bra. Då dör Twitter för jag tror inte Twitter kommer lösa. De har varit bra för att de har haft sin nisch, men den har inte ändrats speciellt mycket över tid. Och just nu, som vi sa det det skakar mycket i de väggarna så kommer det kommer en bra konkurrent. Tips från en pålitlig vän. Fel. Men ett företag som är stabilt nog att kunna driva igenom det. Då tror jag att det vore lätt korkat att sno liksom. Jag tror det lärt oss nu det som godis som barn.

Ruben:

Nu har vi varit inne på en del tankar. Jag skulle behöva lite tankar kring hennes vecka, men. Hur svårt ska det vara och skapa en social plattform där människor ska kunna umgås och hänga där det ska vara enkelt och bara bidra? Dela alltså. Instagram började med att dela foton, gick ut och blev lojala, hitte på fast av en massa skit och det blev bara komplexare koncept. Massa som ska utvecklas för att det ska bli göra grejer. Men det är också bara reklam drivet rakt igenom för att man ska tjäna pengar. Det är inte det. Men det blir liksom Nu är det samma sak när vi ska ta betalt för att vi är upp och ner för att de också tjänar pengar. Det är inte det. Men jag hade inte orkat driva sociala forum forumet Filantropi för det funkar inte heller. Men. Jag tror att man. Det borde inte vara så svårt att lösa någonting vettigt. Och som inte måste äta upp all din data och sälja all din data och få så mycket reklam som möjligt. Att alla funktioner ska finnas sammanställda och det ska vara så himla finlir att få knappar och grejer det ska. Det borde vara enklare på nåt sätt och sen så kan det finnas mer än det. Jag stör mig att det ska bli så svårt och jobbigt. Kan det vara så enkelt och att alla var på samma ställe? Fatta vad enkelt är att i viss mån

Andreas:

Active Active Active.

Ruben:

jag är med på det med det. Jag tror på det när jag ser det.

Andreas:

Ja, men så här. Jag tror att driva sociala medier är mycket svårare än vad man tror. Företag som till exempel Googel och Microsoft har försökt och det har gått käpprätt åt skogen. Jag menar. Alla har ju kommit och gått mer eller mindre. My space har kommit. Det gick. Twitter kommer och ser ut som att den håller på att gå. Facebook har det riktigt lämnat. Men till stor del så är det inte mycket Facebook. Det hänger kvar där i det halvt. Men det är inte det. Jag säger inte att det är mycket folk som hänger där liksom. Så det kommer att gå. Det är svårt och jag tror jag driva ett socialt media. Hänger mycket på hur du klipper, tänker och hur det är. Tic TAC har blivit extremt duktiga på, men det är ju deras algoritm som också sätts. Du har ju. Fick Doctor som exempel. De har en algoritm som är grym, men de har också antagligen en enorm massa över kostnader och utvecklingskostnader för att få oss att utveckla appen och samtidigt behålla det som funkar. Jag tror att jag tror det är skitsvårt och det är inte den algoritmen. Det ligger nog många utvecklings timmar bakom den och den utvecklas nog hela tiden också. Det är jätte jättesvårt. Det är mycket. Och sen så kommer du till det här. Du måste tjäna pengar. Hur mycket data skulle samla in? Vad är för mycket data? Och hur använder den datan för att sälja den till annonsörer? Och hur får du in pengarna? Och så måste du få in annonsörer på ett sätt som inte är för inkräktande på upplevelsen, men ändå tillräckligt för att det ska bli intressant för annonsörerna att göra annonser. Och när du då också annonserar så måste du se till att datan som annonsörerna hamnar bredvid inte strider mot deras budskap och inte hamnar i en situation där de inte vill hamna bredvid varandra. Det är därför freespins är ett problem på sociala medier. För även om alla, även om de flesta i västvärlden är för freespins om yttrandefrihet. Så är det här på privata plattformar som väntas tjäna pengar. Du får ju gå ut och skrika på torg så länge du inte kränker någon specifik grupp eller skada någon. Men På de här plattformarna så kontrolleras om man upp av privata företag som ska tjäna pengar och annonsörer som har pengarna har ju en viss makt. I den situationen. Den strukturen är skitsvår att navigera.

Ruben:

När det känns som att man gör det svårare än vad det egentligen behöver göra och göra så många lägen. Och försöker maximera på ställen där maten måste maximera hela tiden. Sluta tänk kvartals ekonomi, varenda jävla beslut man tar och tänk lite mer. Skapa en skön vibe och tjäna lagom med pengar. Det hade varit trevligt.

Andreas:

jo, men du måste hektar. Du måste investera någonstans ifrån som och hektar samma åsikt som jag absolut inte vill hektar pengar i sina pengar tillbaka mångfalt.

Ruben:

Ja, det lovar jag. Lovar att jag aldrig riskerar att få. Jag får lagom mycket pengar för att jag står bakom en skön vibe som löser nånting bra.

Andreas:

Det är väldigt nobel idag. Jag tror inte att alla människor tänker så.

Ruben:

Att betala för sociala medel funkar. På riktigt. Det är inte en stor summa, men jag hade lätt kunnat betala nån gång i månaden att få komma till ett forum som är lätt.

Andreas:

Problemet är att ett socialt media är inte så mycket mer än rubel. Du måste hektar x antal människor som du tänkte. Du kan tänka dig göra samma sak. Och trots allt, människor tycker inte om att betala för mjukvara i många situationer, speciellt inte sociala medier som målet eller du har alltid varit i många fall varit gratis.

Ruben:

Men som jag sagt innan. Betalar du inte så är du själv produkten så du säljer dig själv och din data.

Andreas:

Så är det. Det är alltså så det ser ut. Och du. Hela gurgel mätas och mätas. Fast profil är ju att du som kund är produkt.

Ruben:

I.

Andreas:

Vill du att Märta ska kontrollera alla sociala medier?

Ruben:

Nej.

Andreas:

Förbanna dem? Tick tock. Haha. Då har dem ingen konkurrens.

Ruben:

Nej.

Andreas:

Fredrik kommer in. Slå ut Twitter. Twitter är ett sjunkande skepp.

Ruben:

Du har lite lite humor. Ingen riktig konkurrens kan man ju säga. Jute var svårt så det är sånt dåligt man kan lägga på sociala

Andreas:

inte ett socialt media.

Ruben:

Vem du. Du har då löst det med kommentarsfält. Du är fast ändå. Det finns

Andreas:

För ett litet community.

Ruben:

Ja,

Andreas:

Ja.

Ruben:

ska jag säga? Men annars? Nä, det finns väl inget direkt längta in är väl lite för vissa människor.

Andreas:

Ja men det det jag skulle säga är ju det professionella sociala nätverket Youtube A. Om det är mycket av ett socialt media. De försökte ju vara ett tag, försökte integrera med Google+, gick så där. Men. Säg att nu Twitter höll på att själv sjunka, kommer in och kommer in och slår ut dem och sedan så blir dikt och bannat hela världen. Vad har vi då? Då har vi bara 01:03 meta nätverk.

Ruben:

Snapchat,

Andreas:

el mindre, i alla fall som de stora.

Ruben:

Snapchat. Delvis.

Andreas:

Ja, det är här det finns yngre generationen tenderar. Jag har det mycket har jag upptäckt och det är bara liksom. Det är ju någon generation yngre generationer det bara går ner. Typ tre år från min ålder så börjar folk av Snapchat i stor utsträckning. Ja, men inte särskilt mycket. Men min syn på verkligheten är inte alltid den korrekta så att

Ruben:

maj

Andreas:

det kanske är mycket större än vad man tror.

Ruben:

skulle släppa detta lite och så kan vi återkomma till de här skolorna nästa vecka. Kanske lite.

Andreas:

Det tycker jag. Det tycker jag. Men då går vi över på lite rykten. Det är rykten enligt rykten. Eller rykten och rykten. Men är det när du går över till en liten visning enligt dess nic pic och det är en kille som har haft en exklusiv och visat upp bakstycket designen på natten från två.

Ruben:

AI1 video där han också pratar om nån cool sov grej genom cool skärm. Så vill ni kolla på videon kör. Men vad var det som fick mig klick? Jag behövde den videon för jag vill veta allt. Och jag skulle säga att det var det var coolt, men det var lite andra vad jag minns. Det som var värt att nämna utav. Det vi fick se var att man kunde designa egna ring toner. De har

Andreas:

Har man kunnat innan också.

Ruben:

Med alla de här nya för att man slitit upp det för att det bara var fem element så är det nu tolv eller något sånt.

Andreas:

Hade något sådant och istället för L var vi hur många zoner det var. Men det var typ

Ruben:

Ja.

Andreas:

11 till 15 zoner. Eller det är nu 33 zoner.

Ruben:

Och majoriteten av de ligger i en av dessa zoner där man kan få en timer från 1 till 16 som man kan använda för timers eller om man ska kunna få aviseringar såsom Uber, att en resa är på väg och liknande. Det är

Andreas:

Det här gör sig extremt bra i podd känner jag.

Ruben:

Nä, därför kolla videon och så går vi.

Andreas:

Ja, Det är faktiskt så att Google Analytics har visat sig vara olagligt.

Ruben:

Andreas:

det

Ruben:

om att sälja data.

Andreas:

på tal om att sälja data. Det är integritetsskydd, myndigheten som nu fäller fyra bolag för att man har använt Google Analytics. Det är Tele2, Dagens Industri sedan och Coop. För att hektar överfört personuppgifter till USA i strid med dataskyddsförordningen genom Googel Analytics. Det innebär ju helt enkelt att Google Analytics är i princip olagligt. Och det har ju visat sig att Google Analytics körs på nästan varannan webbplats i Sverige, om inte mer. Och är helt som det ser ut just nu, helt oförenligt med GDPR Sen vistelsen har det ju varit så att det finns motsvarigheter till integritetsskydd myndigheten i andra länder och de har kommit fram till samma sak. Så ja. Spännande utveckling. Det kommer bli spännande att se hur

Ruben:

Google måste snabbt som satan bygga upp serverhallar i Europa helt enkelt.

Andreas:

Jag måste snabbt som attan ställa om och ändra och justera det så att det inte rätta hamnar så att inte detta fortsätter. För att en stor del av pengarna är ju som Google tjänar ju annonser som kommer från Analytics.

Ruben:

Och Europa och alla bolag som äger mindre färdiga bolag kommer ju i så fall att bli starkare med GDPR i hela EU och det är inte någonting som bolagen har kunnat sluta använda. Google Analytics. De vill inte gå samma väg. Sota.

Andreas:

De behöver agera ganska fort. Jag tänker att vill länka till en artikel som både är en vän till podden, kallar mig unika, deltar i och pratar lite om situationen. den länken finns i oss för den som vill läsa mer. Men detta tror jag vi kommer att prata om mer framöver. Spontant.

Ruben:

En sista grej innan vi går över på veckans tips. Det här är en snabb snabbis på youtube. Har börjat hosta folk som har adblocker på för att de vill hindra folk med att hektar adblocker på. Och det ryktas också om att de kommer börja stänga ute folk som har adblock på och köper det. Ur ett. Vi måste få in pengar som googel och kunna visa att alla som tittar och faktiskt kollar på annonserna och hela den biten. Men någonstans, låt folk göra lite vad de vill. Det ska inte behövas kontroller och sen går vi in andra lösningar såsom till exempel Andreas har för att komma runt detta om man nu vill. Man måste inte hektar en adblock i webbläsaren, men det är. Till Uppsala och släpper vi deras gå vidare så går vi in på Acast. Tips!

Andreas:

Jag måste fråga för en spontan fråga Är du emot att företag tjänar pengar?

Ruben:

Är du så himla för det kan inte folkvalde Shane. Jag är så irriterad på varenda jäkla grej vi ska prata om. Podden handlar om hur företag som har varit ganska välfungerande och trevliga och kört en god gubbe helt plötsligt ska göra massa skit mot användarna bara för att mjölka ut den sista jävla kronan ur dem. Kan man inte bara få hektar det lite gutt på internet? Internet ska inte vara nån jävla kassa maskin hela tiden. Fatta att det måste finnas pengar Inte. Det är jag inte mot att företag tjänar pengar. Förstår grejen men sättet man gör det på så stör mig och att alla måste göra allt. Det ska tjäna massa pengar hela tiden. Jag är ju rå kapitalist in i benmärgen, men delvis är jag för att tjäna pengar genom stora företag och lärde ut det där. Men det finns en gräns. Någonstans måste företag sluta hålla på. På det här dumheterna. Så nu har jag sagt Det är min ideologi som vacklar fram och tillbaka i de här frågorna och det är det får göra ibland. Men om.

Andreas:

Kvar på ett grid korvbröd grid. Men det är det lite lite vårt att tjäna mer pengar.

Ruben:

Med mer kärlek och pengar. Vill man göra på ett vettigt sätt, gör det inte genom att försämra upplevelsen och göra saker sämre. Jag kommunicerar på ett snyggt sätt liksom inte att det ska blocka användare av hota folk, utan i det här exemplet utan. Någonstans gör det enklare att köpa en mindre EDS version och få många som betalar lite istället. Hade några stycken som talar mycket eller bygg upp en variant där du. Det går säkert att bygga någonting. De skulle kunna få in mer kassaflöde för att täcka upp för de få människor som har Adblock på till exempel. För någonstans. Ja

Andreas:

Jag tror det där kommer

Ruben:

analytics och koll på datan är allt som styrs utav din data vill hektar kunna skydda dig själv mot att din data ska säljas. Vill du att ska styra så kommer du vilja hektar ett annat sätt internet och då vill fortfarande vara Youtube allt du behöver skydda dig och du kan inte leva med pengar. Så av denna värld betalar du för den så måste man kunna göra det. Men jag orkar över allting gratis, göra det hela. Ja, det är inte lätta frågor med det. Det stör mig så.

Andreas:

Fatta.

Ruben:

Veckans tips Denna vecka är någonting det tekniska i den aspekten att det är en app. Mycket mer än så tekniskt är det inte. Det är vilo

Andreas:

Jag vill börja med en liten disclaimer

Ruben:

Ja

Andreas:

Alla ni som inte är över 18 eller 20 nu skulle jag tror gränsen är 20.

Ruben:

20 gränsen i Sverige för att köpa alkohol av mig. För att alkoholreklam är 25 satt vi alla som under under arbete över 25 får lyssna. Alla som under 25 tal här varit på samtal förordar.

Andreas:

När vi inte vill göra reklam för specifikt alkohol. Men det är en tjänst som har med alkohol att göra så att lyssna diskussion under 20 bör stänga av.

Ruben:

Så bra. Mest vin och vatten i alla fall och det är en app som jag använt flitigt i snart två år. Kan det vara sex årstiderna där man kan enkelt välja bättre, scanna av etiketter på viner för att få match för att sedan se vad de är för vin och sedan kunna rata detta? Och det Det är ett socialt media där man kan se andras kommentarer, vad de tycker och se deras rating. Men då blir det också att alla dejtingsidor ihop och så får man ett snittvärde på vad det här vinet om hur bra eller dåligt det är. Sen inte en sann fakta. Alltså smaken är som baken, delad och vad man tycker om och liknande. Vin är inte så enkelt som ett betyg. Det är en komplex fråga, men det ger en fingervisning och det jag har sett jag använt det mest till är när man är på systemet och letar efter bra viner eller hittar fall här för att passa en smak eller liknande så kan katterna kolla det. Det absolut mest är att utomlands och inne typ på en lokal ICA i Spanien någonting mer än scannade bokhyllor på Scorett. Affärerna bara två betyg. Det är nog kanske inte bra vin. Kommer testa av den här ändå. En trea uppåt brukar jag gå och dricka, men. Jättebra app! Vill man hitta mig så kan man hitta mig på mina namn. Vad jag äter ska följa mig om jag nu vill det. Jag är totalt oinsatt. Brukar ge ratings så som gott vin och mycket mer än så skriver jag inte.

Andreas:

Men det jag har kunnat göra att det har varit ganska lätt att hitta bra viner till lågt pris för att du kan hitta dessa. Gränsen som man kanske normalt sett springer på för att lösa det här känns inte helt stabilt utan man säger med hjälp av recensioner. Det här var nice trots att det inte kostar speciellt mycket.

Ruben:

Sen en sista välvald bra grej med vinet är du kan köpa vin direkt därifrån och få det hemlevererat hem till din dörr. Och då tänker ni men det är ju klart, jag har inte varit alkoholmonopol i Sverige. Men ack vad ni har fel för jag tror det var två år sedan så vann vi nog mot svenska statens monopol i alkohol och det man vann på var att det är ett danskt registrerat bolag så det är inte en svensk verksamhet. Så av den anledningen så är det helt okej för dem att sälja vin på och då import in för de då export in i Sverige för de håller liksom alla regler som finns för det. Så det var en av de första som faktiskt får sälja vin så inte Systembolaget. I Sverige så har det kommit flera sådana här butiker nu på senare år på nätet man kan köpa från. Men det är coolt att veta att de gjorde så att det går och man kan följa dem där. Jag känner folk i min närhet som har testat det och det funkar svinbra. Så du kan beställa som som inte finns på systemet. Den man verkligen speciellt den inte. Oftast inte billiga viner. Man behöver oftast köpa en låda utav sex viner så att det inte bara är en fastighet taget.

Andreas:

Nej, vi uppmuntrar självklart till lagom alkoholintag, speciellt inte speciellt för minderåriga. Där av bedöms det starkt. Så jag tror jag har lagt till alla de.

Ruben:

Vill bara påminna om att vem är den roliga med den tråkiga podcasten?

Andreas:

Måhända måste. Och det är märkligt. Man vill tipsa om framtida gäster eller ämnen eller skicka in frågor till vårat sommar avsnitt som är rätt kul. Nej, man kan skicka frågor som är specifikt riktade till mig, till Ruben eller till oss båda. Sen så kommer det matchas lite mot vilket avsnitt som passar bäst. Då kan man mejla till taktik mig punkt com. När man lyssnar på den så hoppas jag att man lyssnar på sin favorit podd spelare. Då ska man passa på att betygsätta, lämna recension och prenumerera. Detta gör att vi växer som podd. Ju större vi blir desto mer kaffe desto bättre kapacitet har vi för att göra en bättre. Av olika anledningar så vill hektar bättre hjälpa oss att växa. Det gör det. Vi kommer fortsätta leverera som vi gör, självklart, men det kommer finnas möjlighet att utvecklas. Vi finns också på de flesta sociala medier. Vi får väl se hur det ser ut med Reeds nästa vecka. Men jag skulle säga att om jag ska ge två Stark rekommendera eller tre starka starka rekommendationer så är Instagram, Youtube och Tick tock. Där är vi nog som mest aktiva för tillfället. Vill man sätta på den så kan man göra det antingen genom våra affiliate länkar till dig på Amazon eller så kan man. Bjudas på en kaffe via by med kaffe i punktform slash kakdeg. Om inte du har någonting att tillägga Ruben så tror jag vi tackar för denna veckan och så hörs vi nästa måndag.

Ruben:

Jag har inget till dig den här veckan, men jag vill också säga hej då från den sköna medlemmen. Ursäkta podcast. Här.

Andreas:

Å drygt. Riktigt drygt. Jag har en nice vecka så hörs vi. Har det gått?

Ruben:

Jag har det.

People on this episode